Selecție de predici

(tipareste predicile)

 

Coborârea Duhului Sfânt
Anul C (A, B)

Lecturi:
Fapte 2,1-11
Romani 8,8-17
Ioan 14,15-16.23-26

Ioan 14,15-16.23-26

Dacă mă iubiți, veți ține poruncile mele și eu îl voi ruga pe Tatăl, iar el vă va da un alt Mângâietor ca să fie cu voi pentru totdeauna. Dacă cineva mă iubește, va ține cuvântul meu; Tatăl meu îl va iubi și vom veni la el și ne vom face locuință la el. Cine nu mă iubește nu ține cuvintele mele, iar cuvântul pe care îl ascultați nu este al meu, ci al Tatălui care m-a trimis. V-am spus acestea cât timp mai sunt cu voi. Dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe care îl va trimite Tatăl în numele meu, vă va învăța toate și vă va aminti toate câte vi le-am spus eu.

 

Autori

pr. Anton Dancă
pr. Șerban Tarciziu
pr. Alessandro Pronzato
pr. Mihai Blaj
pr. Eduard Patrașcu
pr. Raniero Cantalamessa
pr. Anton Dancă
pr. Pietro Righetto
pr. Șerban Tarciziu
pr. Claudiu Budău
pr. Claudiu Dumea
pr. Alessandro Pronzato

 

* * *

 

În lumina creației și a revelației

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Presa Bună

Dumnezeu l-a creat om ca pe cea mai puternică ființă de pe pământ. Învățătorul bisericesc, Tertulian, spune că omul a fost creat din trup și suflet, iar Duhul Sfânt a fost acela care a realizat unirea dintre trup și suflet. Înțelesul acestei idei trebuie căutat în Sfânta Scriptură, chiar la începutul creației, când Duhul Sfânt plutea deasupra apelor pentru a pune în ele puterea vieții (cf. Gen 1,2). Ajungând în contact cu această creatură care abia ieșise din mâinile atotputernice ale Tatălui, Duhul Sfânt și-a întipărit pecetea sfințeniei sale pe natura apei, ca ea, la rândul său, să poată fi elementul fizic de bază al naturii umane. Astfel, omul creat după chipul și asemănarea Tatălui creator, să poarte chipul și asemănarea sfințeniei Duhului Sfânt, nu numai în suflet, ci și în trup. La început, toate elementele naturii purtau pecetea sfințeniei Duhului Sfânt și numai în lumina acestei sfințenii au apărut înaintea Creatorului în ziua a șasea ca fiind foarte bune (Gen 1,31).

Diavolul invidios s-a folosit rău de puterea rațiunii sale și i-a furat omului puterea și, o dată cu dânsa, omul și-a pierdut libertatea, frumusețea, iubirea, legătura cu Duhul Sfânt, de aceea legătura dintre trup și suflet a devenit atât de slabă încât se poate pierde ușor și omul devine supus morții. Moartea îl face mai slab, mai fricos, mai urât…

Păcatul protopărinților Adam și Eva a făcut să dispară pecetea sacră, legătura sfântă dintre trup și suflet, dintre om și om, dintre om și Dumnezeu. Omul a ajuns la o constatare, pe cât de tristă, pe atât de descurajantă, după cum o mărturisește chiar sfântul Paul: Văd în mădularele mele o altă lege luptându-se împotriva legii minții mele și făcându-mă rob legii păcatului care este în mădularele mele. Om nenorocit ce sunt! Cine mă va elibera de trupul morții acesteia? (Rom 7,23-24).

Numai cu un trup și un suflet nemuritor, omul rămâne întreg în natura sa, dar nu mai are legătura sfântă dintre trup și suflet, nu mai poartă amprenta Duhului Sfânt, uită de Creatorul său, nu-și mai află sensul său spre Tatăl și de aceea diavolul, care umblă răgând ca un leu și caută să-l înghită (cf. 1Pt 5,8), reușește să-l pervertească în așa fel ca faptele rele din urmă să fie mai rele decât cele dintâi ale primilor oameni (cf. Lc 11,26).

Rusaliile sunt apogeul revelației divine, dar acțiunea Duhului Sfânt de pregătire a lumii pentru a reprimi pecetea sfințeniei sale dintru început a început îndată după căderea omului în păcate (cf. Gen 3,9-21), s-a accentuat la Buna-Vestire când Maria zămislește pe Mesia prin adumbrirea Duhului Sfânt (cf. Lc 1,35-41), continuă la botezul lui Isus, coborând asupra lui pe când era în apa Iordanului (cf. Lc 3,22), îl învie din morți (cf. Rom 8,11) și-l răpește de pe pământ sub chipul norului, pentru a-l înălța la dreapta Tatălui (cf. Fap 1,9).

Isus îl aduce pe Duhul Sfânt ca prim și cel mai prețios dar al vieții când s-a întors biruitor din mormânt asupra păcatului, asupra diavolului și asupra morții și îi invită să-l primească: Luați pe Duhul Sfânt (In 20,22) și le dă putere ca, prin iertarea păcatelor, să redea viață oamenilor, zicând: Cărora le veți ierta păcatele, vor fi iertate (In 20,21). Această putere apostolii o exercită numai în virtutea garanției lui Isus că Duhul Sfânt rămâne în ei și este în ei (cf. In 14,17). Prin mâinile apostolilor, peste cei iertați prin Botez sau Pocăință, Duhul Sfânt cobora și asupra celor care primeau învățătura lui Isus (cf. Fap 8,17; 10,44-48 etc.).

Ce devine omul, când Duhul Sfânt își reia locul inițial?

O unitate, nu numai în sine prin trup și suflet, ci, așa cum ne spune sfântul Paul, devine o unitate cu Cristos (cf. 1Cor 6,17), fiu al lui Dumnezeu (cf. Gal 4,6), moștenitor al împărăției Tatălui ceresc (cf. Ef 1,13-14). Meditând aceste lucruri minunate, sfânta Magdalena de Pazzi spune: Dacă omul ar cunoaște cât de mult îl iubește Dumnezeu când este unit cu Duhul Sfânt, ar muri de fericire. Și nu este de mirare că Dumnezeu îl iubește atât de mult pe cel unit cu Duhul Sfânt, fiindcă într-un astfel de om el se iubește pe sine, fiindcă însăși iubirea sa se revarsă în inima omului prin Duhul Sfânt (cf. Rom 5,5).

Din astfel de oameni plini de Duhul Sfânt se formează o societate nouă, carismatică, Biserica, în sânul căreia omul se depășește pe sine (cf. 1Cor 14,4-12-26).

În lumina celor afirmate până acum, putem susține cu certitudine că Rusaliile nu sunt o dogmă, ci o acțiune vie și permanentă a cerului pe pământ, sunt o afirmare crescândă a spiritului asupra materiei, sunt o profeție care ne arată starea de mâine a omenirii, sunt o chemare spre interiorul nostru pentru a descoperi resursele energiilor cerești prin care se poate domoli materia rebelă, se pot porni tunete, se poate zgudui materialismul din temelii, se pot declanșa limbi de foc aducător de viață, de curaj, de trăire, de pace, de adevăr, de fericire prin unirea tuturor popoarelor pământului prin limbajul comun al Rusaliilor, prin Duhul Sfânt, izvorul iubirii.

Telepatia credinței este iubirea. Cu timpul, darul limbilor din Biserica primară a fost înlocuit cu un altul mai prețios, cu iubirea, limbaj înțeles de toate neamurile pământului (Intimità divina).

Creația și-a atins culmea în Adam, iar revelația în Cristos, atât în Cristosul plămădit de Duhul Sfânt în sânul preacuratei, cât și în trupul său mistic plămădit la Rusalii, prin care redobândim, nu numai ceea ce ne-a furat Satana – puterea, iubirea, libertatea, viața etc. – dar însăși divinitatea, fiindcă Dumnezeu ne dă Duhul fără măsură (cf. In 3,34). La nașterea lui Isus au făcut sărbătoare îngerii cerului și câțiva păstorași, dar acum, la nașterea Bisericii, prin care omul ajunge la depășirea condiției sale pământești, fiindcă numai în sânul ei devine predestinat Ierusalimului ceresc (cf. Ap 21,9-27), în sărbătoare se angajează și persoanele dumnezeiești, în primul rând Sfântul Duh este acela care inaugurează festivitatea cu fenomene caracteristice unei mari victorii cu parade, bubuituri ca de tun, limbi de foc precum sunt cele de artificii multicolore, cu mulțime de spectatori uimiți, ca să vadă toate marginile pământului mântuirea Dumnezeului nostru, fiindcă împărăția lui Dumnezeu este dreptate și pace și fericire în Duhul Sfânt (cf. Rom 14,17).

 

* * *

 

Rusaliile

Autor: pr. Șerban Tarciziu
Copyright: Actualitatea creștină

Dacă mă iubiți, păziți poruncile mele. Și eu îl voi ruga pe Tatăl, și alt Apărător vă va da, ca să fie cu voi în veci. Dacă cineva mă iubește, va păzi cuvântul meu și Tatăl meu îl va iubi și la el vom veni și locaș la el ne vom face…

Acestea vi le-am spus cât timp am fost cu voi. Dar Apărătorul, Duhul Sfânt, pe care-l va trimite Tatăl în numele meu, El vă va învăța toate și vă va aminti toate câte vi le-am spus. (In 14,15-16.23-26)

Înainte de a se despărți de ucenicii săi Isus le-a vorbit îndelung și cu cuvinte testamentare despre Duhul Sfânt pe care Tatăl îl va trimite în numele său ca despre un Apărător (Avocat) ca și despre Acela care le va reaminti toate cuvintele spuse de El. În fond Duhul Sfânt este acela care l-a călăuzit pe Isus de-a lungul întregii sale vieți. Tot El ne conduce și pe noi înspre adevărata cunoaștere practică a persoanei lui Isus (ca fiu și revelator al Tatălui precum și ca mântuitor al omenirii). Datorită acțiunii iluminatore a Lui în inimile ucenicilor aceștia pot pătrunde în misterul lui Dumnezeu și pot înfăptui acea fraternitate unită care Îl revelează lumii.

În ziua de Rusalii Duhul Sfânt pătrunde în ființa Bisericii (aidoma lui Isus în ziua Botezului său) pentru concretiza promisiunile și prezența lui Isus Cristos înviat și înălțat la dreapta Tatălui.

Voi nu sunteți trupești, ci duhovnicești, dacă Duhul lui Dumnezeu locuiește în voi… Și dacă Duhul Aceluia care l-a înviat pe Isus din morți locuiește în voi, Cel care l-a înviat pe Cristos din morți va învia și trupurile voastre muritoare, prin Duhul său care locuiește în voi… Așadar, fraților, suntem datori, dar nu trupului ca să trăim după trup – căci dacă trăiți după trup veți muri -; dacă însă prin duh dați morții faptele trupului, veți trăi… Toți cei mânați de Duhul lui Dumnezeu sunt fii ai lui Dumnezeu… (Rm 8,8-17)

Atunci când sfântul Pavel (Paul) scrie aceste rânduri el are deja o lungă experiență de viață creștină și mai ales de viață eclezială. El a înțeles din plin rolul prezenței Duhului Sfânt în viața de zi cu zi, dar mai ales în ce fel lucrarea lui îl modelează și îi conferă creștinului acea amprentă identitară de fiu al lui Dumnezeu. Într-adevăr, reînnoit în profunzime de acest Duh, creștinul se poate supune voinței lui Dumnezeu datorită nu a unei constrângeri exterioare, ci printr-un asentiment al întregii sale ființe. În felul acesta se împlinește ceea ce profetul Ieremia anunța în capitolul 31 al cărții sale: Iată vin zile când… voi pune Legea mea în inima lor… și nici unul nu va mai învăța pe aproapele sau pe fratele său zicând: “Cunoaște-l pe Domnul!” căci toți mă vor cunoaște, de la cel mai mic până la cel mai mare (vv. 31.34)

 

* * *

 

Vine Duhule Sfinte… aprinde în noi focul iubirii Tale

Autor: pr. Ernest Munachi Ezeogu
Traducere: Radu Capan
Copyright: ProFamilia.ro

Într-o dimineață însorită ca aceasta, mama lui Benson a intrat grăbită în dormitorul fiului ei și l-a trezit. “Benson, este duminică! E timpul să te scoli! Haide sus și du-te la biserică!” Benson i-a bombănit de sub plapumă: “Nu vreau să merg.” “Cum adică nu vrei să mergi la biserică?”, i-a spus mama. “Nu fii prostuț. Ridică-te, îmbracă-te și mergi la biserică!” Benson răspunse: “Nu, nu vreau să merg și îți voi spune de ce.” S-a ridicat pe marginea patului și i-a spus: “În primul rând nu îmi place de ei, și în al doilea rând lor nu le place de mine.” Mama i-a spus atunci: “Ce motive ți-ai găsit. Lasă că îți dau eu două motive ca să mergi. În primul rând ai 40 de ani și în al doilea rând ești preotul paroh.”

Acest somnoros Benson putea foarte bine să fie unul dintre apostolii cărora Isus le-a cerut să fie mărturisitori ai Lui în Ierusalim, în Iudeea, în Samaria și până la marginile pământului. Ce s-a întâmplat când Isus a plecat dintre ei? S-au retras în cămăruțele lor, ascunzându-se. Le era frică de evrei. Ca și Benson, știau că oamenii nu îi plac, știau că mesajul lor era diferit de mesajul popular al vremii, așa că se înveleau în pături în pat pentru a nu avea de-a face cu societatea ostilă. Și noi facem adesea așa: mergem în liniște la biserică, îl primim în liniște pe Isus în inimile noastre, mergem acasă în liniște, iar dimineața și seara ne spunem rugăciunile în liniște. Dar cum rămâne cu sarcina pe care Isus mi-a lăsat-o mie și ție de a fi mărturisitori ai Veștii cele Bune a iubirii lui Dumnezeu pentru omenire? Nuuu… Oamenilor nu le place să li se amintească de Dumnezeu. Mi-e teamă că îmi vor spune să îmi iau tălpășița dacă le vorbesc despre Dumnezeu. Mi-e teamă că nu mă vor asculta. Mi-e teamă că mă vor numi ciudat, lunatic, rupt de realitate. Acestora nu le place de noi și nouă nu ne place de ei. Așa că, asemenea lui Benson, lăsăm deoparte sarcina de la Dumnezeu primită și ne bucurăm de liniștea confortabilă, de un somn confortabil.

Din fericire, părintele Benson are pe cineva care să îl călăuzească: mama lui, care îl trezește și îl convinge să meargă și să predice. Cam aceasta este lucrarea pe care Duhul Sfânt o face în inimile credincioșilor. Când teama tinde să ne paralizeze credința, Duhul Sfânt ne încălzește și ne dă puterea de a merge și de a face ceva pentru această lume. Duhul Sfânt ne amintește, ca și mama lui Benson, că avem o misiune. Misiunea noastră este să le spunem tuturor Vestea Bună că Dumnezeu este Tatăl lor, că Dumnezeu este Tatăl nostru, al tuturor, că în ciuda tuturor diferențelor dintre noi, de limbă, cultură, statut social, suntem o singură familie și de aceea trebuie să trăim ca frați și surori. Misiunea noastră este să dărâmăm barierele care ne împart în “noi” și “ei”, barierele dintre bărbați și femei, dintre evrei și neamuri, dintre bogați și săraci, dintre albi și negri, dintre lumea întâi și lumea a treia, pentru a face ca toată omenirea să vorbească limba universală a iubirii fraterne. Aceasta se poate realiza doar prin lucrarea Duhului Sfânt.

Unul dintre motivele oferite lui Benson de mama lui a fost că acum are 40 de ani. Nu mai e copil. Creștinismul este de 2000 de ani în lume. Totuși, chiar și în așa numitele civilizații creștine, fraternitatea universală a omenirii în Dumnezeu prin Cristos nu este încă suficient înțeleasă. “Ce pot să fac?”, ai putea spune. “Eu sunt singur. Ce pot să fac eu și să conteze?” Poate ne învață ceva povestea unei veverițe și a unei bufnițe. O veveriță a întrebat odată o bătrână și înțeleaptă bufniță care este greutatea unui fulg. “Ei bine, nimic mai mult decât nimic”, i-a răspuns bufnița. Veverița i-a povestit atunci bufniței cum într-o zi stătea pe o ramură de copac și număra fulgii care se așezau pe creangă. În momentul când a căzut al 1.973.864-lea fulg, ramura s-a rupt sub greutatea zăpezii. “Cu siguranță era o grămadă mare de nimic”, i-a spus veverița.

Eforturile tale personale de răspândire a Împărăției iubirii și dreptății pot să fie la fel de ușoare ca un fulg. Dar cernând proprii noștri fulgi împreună vom putea în final să frângem creanga păcatului, a răului și a nedreptății din lumea noastră.

Vino, Duhule Sfinte, și umple inimile credincioșilor Tăi

și aprinde în ei focul iubirii Tale.

 

* * *

 

Când se naște Biserica

Autor: pr. Alessandro Pronzato
Traducere: pr. Petru Turcanu
Copyright: Predici.cnet.ro

O Biserică născută din vânt

Deci Biserica este născută dintr-o “suflare”. Este născută în ziua în care un grup de oameni paralizați de frică, baricadați într-o încăpere pentru a se apăra de lumea din exterior, au fost investiți de o rafală de “vânt puternic”. Și s-a manifestat, s-a făcut cunoscut, a provocat uimire, când aceeași indivizi au fost aruncați de vânt afară din casă și au început să vorbească fiind înțeleși de toți. Deci, vocația Bisericii nu este statică, imobilă, auto-apărare, blocare în propriile structuri, ci un dinamism de iradiere, o forță centrifugă, o amestecare în diversitate, o comunicare cu toții.

La Rusalii se celebrează nașterea unei Biserici care nu stă la locul ei, nu menține pozițiile, învață îndată să meargă (mai mult, este constrânsă puternic să se miște de acel “suflu” impetuos). “A fi trimiși” nu înseamnă a rămâne pe propriul loc. Nici Cristos n-a stat pe locul său, n-a păstrat distanța. “Misiunea” sa a început cu abandonarea “izolării” cerești. Și aceasta trebuie să continue. “Așa cum Tatăl m-a trimis pe mine, și eu vă trimit pe voi”.

O Biserică statică, care se rotește în încăperile proprii, veghind ca totul să fie în ordine, care se limitează să comunice cu exteriorul prin proclamații solemne sau alarme mai mult sau mai puțin frecvente, este Biserica “de dinainte de Rusalii” (o Biserică de care putem spune că nu a existat vreodată, dar care ar putea ajunge la acest stadiu de involuție dacă ar începe să meargă înapoi…). O Biserică născută din “vântul puternic”, nu zic că poate să moară prin sufocarea acelui element divin generator, dar are posibilitatea – tot atât de nefastă – de a se pune la adăpost, sustrăgându-se acelui “suflu”, de a amorți.

Oamenii, apoi, aleargă din cauza bubuitului provocat de Duhul Sfânt, nu atrasă de murmurul discuțiilor interne, de polemici, de discursurile care au loc între adepți. Mulțimea este “interesată” de zguduitura venită de sus, nu de artificiile, de discursuri savante, de echilibre, de ordinea pe care oamenii tind s-o realizeze. Vântul creează răsturnare, mătură cartea împreună cu foile uscate. Oamenii Rusaliilor, “fii ai vântului” (așa, printre altele erau numiți monahii antici), în fața asaltului acelor rafale, nu s-au năpustit să blocheze ușile și ferestrele, dar le-au deschis. Biserica Rusaliilor nu a obținut de la Duhul Sfânt remediul împotriva fricii. A primit curajul ca dar, ca datorie. Și frica a fost uitată.

Focul din dotare

Și Biserica izvorâtă din vânt, primește în păstrare focul. Isus a venit, cu siguranță, să aducă focul (“Am venit să aduc focul pe pământ; și cât aș vrea ca el să fie deja aprins!”, Lc 12, 49). Acum același foc este încredințat apostolilor (“Le-au apărut limbi ca de foc care se împărțeau și s-au așezat asupra fiecăruia”). Se realizează profeția lui Ioan Botezătorul: “El vă va boteza cu Duh Sfânt și foc” (Mt 3, 11). Duhul Sfânt, în loc să umple creierul acelor oameni, îndopându-i cu idei, le aprinde inima.

Este un foc care purifică, eliberează de zgură, arde rădăcinile orgoliului și vanității, preface în cenușă zorzoane și fluturași. Dar, mai ales, ațâță o pasiune devorantă, neostoită. Despre aceasta știa deja ceva Ieremia: “… În inima mea era ca un foc aprins, închis în oasele mele: mă sforțam să-l stăpânesc, dar nu puteam” (20, 9). De Rusalii nu sunt licențiați școlarii harnici care au învățat o lecție și o transmit în ton profesoral, cu un stil birocratic-funcționăresc, într-o atitudine distantă, impersonală, neutră, impasibilă. Oamenii Rusaliilor sunt “pasionați”, nu executori de ordine, nu însărcinați să transmită notificări de sus. Și sunt periculoși, incontrolabili, imprevizibili, pentru că sunt consumați de o pasiune, și nu mișcați de alte interese. Sunt îndrăgostiți, nu funcționari, nu ceremonieri, nu diplomați, nu curtezani lingușitori, nu agenți severi care strâng impozitele datorate lui Dumnezeu, impresari orgolioși ai mântuirii.

Duhul Sfânt, adică molipsit de foc. Rusalii, adică “interzis a se stinge incendiul”. Oamenii Rusaliilor, pe lângă că au deschis ușile la suflarea vântului, s-au lăsat aprinși de foc. Celui care a pus întrebarea: – În caz de incendiu universal, ce ai salva? Un înțelept i-a răspuns: – Aș salva focul. Viața este foc. Biserica rămâne fidelă Rusaliilor în măsura în care nu se mulțumește cu funcționarea, disciplina, administrația cenușii, ci nu are frică să își frigă degetele și inima mânuind cărbunii aprinși.

Biserica ia în păstrare cuvântul

Deci, o Biserică “obligată” să meargă pentru că este investită, mai mult născută din “suflul” Duhului Sfânt, pentru că este consumată de o pasiune și însărcinată să incendieze. Dar și o Biserică ce are ceva de spus și reușește să se facă înțeleasă. Este darul limbilor. Cred că este inutil să discutăm despre natura acestui fenomen. Rețin, totuși, că nu pot să subscriu numai aspectul pur “lingvistic”.

A cunoaște și a vorbi limba altuia nu înseamnă încă a ști să vorbești altuia. A reuși să comunici cu adevărat altuia, de fapt, presupune capacitatea de a intra în sintonie cu el, de a-i capta exigențele, de a-i interpreta așteptările, de a-i stimula o dorință profundă, de a-i trezi o nostalgie. “Sonoritatea” limbajului, și mijloacele folosite, nu provoacă în mod necesar o rezonanță în inima ascultătorilor. A vorbi altuia înseamnă a-l întâlni în adevărul ființei sale “unice”, în concretul situației sale particulare.

Este mai ușor să cunoști limbile decât să cunoști persoanele. Este mai ușor să înveți mesajul, decât să descoperi modul de a-l transmite. Este mai ușor să-l impui, decât să favorizezi primirea lui. Una este “a lua cuvântul”, alta este să fii ascultat. Nu este suficient să ai ceva de spus (sau să crezi că ai). Trebuie să te faci înțeles. Trebuie să provoci un interes. Cuvântul transmis atinge pe destinatari când trezește stupoare, zguduie, “surprinde”. Cuvântul “ascultat” nu este acela care a satisfăcut curiozitatea, ci cuvântul eficace, creativ, care, tocmai pentru că a fost investit de puterea Duhului Sfânt, “îndoaie ceea ce este rigid, încălzește ceea ce este înghețat, îndreaptă ceea ce este rătăcit” (secvența de la Rusalii).

Rămâne de spus că darul limbilor implică nu numai știința (sau banal, abilitatea) de a vorbi, ci aceea, și mai dificilă, de a asculta. Nu este suficient, într-adevăr, de a vorbi în limba altuia, trebuie să știi să asculți pe altul care vorbește propria limbă. Adică, aici suntem puși în fața descoperirii diversității. La Rusalii se naște o Biserică care nu ezită să se confrunte cu diversitatea (“Parți, Mezi, Elamiți și locuitori din Mesopotamia, din Iudeea, din Capadocia, din Pont și din Asia, din Frigia și din Pamfilia, din Egipt și din părțile Libiei vecine cu Cirene, străini din Roma, Evrei și prozeliți, Cretani și Arabi…” Astăzi lista ar putea fi extinsă pe mai multe pagini. Și, dincolo de geografie, ar fi suficient să înserăm o categorie particulară, care vorbește o altă limbă: tinerii).

Diversitatea impune Bisericii să îmbrace adevărata sa dimensiune, cea a universalismului, și să se exprime concret în pluralism (natural în unitatea credinței). Un adevărat spirit universal consideră diversitatea ca o bogăție, ca manifestarea Duhului “multiform”. Pluralismul trebuie pus în discuție. Dacă nu este pluralism critic al siguranțelor noastre și a obiceiurilor, pretinsul nostru universalism este numai un “particularism mascat”, un pluralism (și un autoritarism) paternalistic, “concesiv”, care ne împiedică să-i înțelegem cu adevărat pe alții.

Inutil de subliniat că universalismul (sau catolicitatea) este totdeauna cu o rază lungă. Ceea ce nu împiedică să fie practicată și în familie… Este cazul să invocăm acel Spirit care, trecând peste toate barierele, “să umple universul”, pentru ca să umple inima noastră. Pe lângă faptul că umple ceea ce este gol, va trebui să elibereze și obstacolele. Este totdeauna riscul, într-adevăr ca “plinătatea” noastră să fie cea a prezumției.

Cine merge spre alții “plin” de sine, este îngreuiat de presupuneri. Și cine merge cu pas ușor, o face, pentru că a acceptat, înainte de toate, să se lase “golit”. “Fiii vântului” pot să înmâneze darurile Duhului Sfânt, să fie docili la acțiunea sa, pentru că au înțeles un adevăr elementar: pentru a face loc Duhului Sfânt, este indispensabil să nu fie plini de sine, să renege hegemonia eu-lui. Unicul Protagonist, de neînlocuit, poate să se manifeste numai dacă personajele abuzive golesc piața.

 

* * *

 

Ne-ar deranja dacă azi n-am celebra nimic deosebit?

Autor: pr. Mihai Blaj
Copyright: Predici.cnet.ro

Nu știu dacă venind azi la biserică v-ați gândit la acest aspect, dar atunci când sărbătorim Rusaliile și facem solemnă celebrare, avem de fapt doi sărbătoriți de seamă cărora avem onoarea să le spunem “La mulți ani”. Mai întâi, de Rusalii, este ziua Bisericii, a Bisericii universale, e aniversarul nașterii sale pentru că ea se năștea, adică vedea cu adevărat lumina zilei în momentul în care apostolii au ieșit plini de Duh Sfânt afară din Cenacol, asemenea copilului nou născut ce iese din sânul mamei sale. Și pentru că Biserica suntem noi, creștinii, se cuvine azi să ne urăm unii altora un sincer și din inimă “La mulți ani”! Dar astăzi mai sărbătorim pe cineva. O persoană cu totul specială care, pe cât de mult e de prezentă în viața noastră, pe atât de mult o uităm în timpul anului. Azi îl sărbătorim pe Duhul Sfânt. Și tocmai despre el vreau să vă vorbesc și să mă întreb împreună cu dumneavoastră: cine este Cel pe care Biserica îl sărbătorește astăzi cu atâta solemnitate?

Karl Rahner punea undeva următoarea întrebare: dacă în Dumnezeu nu ar fi trei persoane, ci numai una singură, ar arăta altfel viața noastră? Sau, parafrazând, dacă într-o zi Sfântul Părinte ar da un document în care ar spune: “Dragi credincioși, ne cerem iertare, dar s-a făcut o greșeală. În Dumnezeu sunt doar două persoane: Tatăl care ne-a creat și Fiul care ne-a răscumpărat. Duhul Sfânt nu există”, ne-ar deranja cu ceva? S-ar schimba cu ceva lumea noastră, viața noastră, rugăciunea noastră? Personal nu cred că s-ar schimba prea multe. De ce? Pentru că, deși mărturisim un Dumnezeu Treime, ne-am obișnuit să ni-l închipuim pe Dumnezeu ca pe o forță impersonală, ambiguă, neclară, fără chip și fără nume. Or, primul răspuns la întrebarea “Cine e Duhul Sfânt?” este următorul: Duhul Sfânt este o persoană. Este Cineva. Cineva care, deși e Dumnezeu ca și Tatăl și Fiul, are propria personalitate. De aceea, vă invit astăzi să-l cunoaștem puțin mai bine plecând chiar de la ceea ce face el concret în viața noastră. Și o să mă folosesc în acest sens de cele două simboluri care i se atribuie în prima lectură de astăzi: vântul și focul.

Duhul Sfânt e ca un vânt. Nu este vântul. E ca un vânt. Ca un vânt puternic. Ca o furtună. Ce face vântul? Tulbură. Ridică praful. Face valuri. Atunci când în Biserică se depune praful, Duhul Sfânt are grijă să-l spulbere. Așa iau naștere conciliile, așa apar controversele, așa se mai clarifică lucrurile și așa creștem în credință. Sau când omul dă să se domesticească, să se așeze, să se obișnuiască, Duhul e acela care îl tulbură, care îl face să se neliniștească, să-și pună întrebări. Priviți, de exemplu, ce se întâmplă sub ochii noștri. Trăim într-un timp plin cu oameni prăfuiți, plictisiți și sătui de orice. Și în această copleșitoare indiferență, se mai scrie câte un Cod al lui Da Vinci, se mai găsește câte o Evanghelie a lui Iuda, mai apare câte un schelet de-al lui Isus care mai tulbură apele. Suntem obișnuiți să credem că astfel de lucruri ar fi opera iscusită a Dușmanului. Și probabil că așa și este. Dar putem vedea cu ochii noștri cu Duhul se folosește de ele pentru a mai spulbera praful de pe credința multora și de a-i face să-și mai pună întrebări și, în felul acesta, să se apropie mai tare de Dumnezeu.

Ce mai face vântul? E acela care ajută la polenizare. Ajută ca plantele să se înmulțească. Cine altul împrăștie Cuvântul lui Dumnezeu în lume dacă nu Duhul? El e Acela care îi duce pe misionar la capătul lumii, care deschide sufletele oamenilor să primească Cuvântul. Sau cine duce predica păstorilor în inimile credincioșilor? Iscusința ori talentul lor oratoric? Niciodată. Duhul e acela care suflă și poartă cuvintele noastre acolo unde trebuie. Îmi povestea un părinte în vârstă că într-o duminică nu prea avusese timp să se pregătească la predică și, considera el, nici nu prea a avut inspirație în momentul în care a făcut-o. Mai mult, din punctul său de vedere, făcuse atunci una dintre cele mai proaste predici de când era preot. Marți îi vine un bărbat la spovadă care mărturisește că nu se mai spovedise de 23 de ani. “Dar, întrebă părintele, ce v-a determinat să vă spovediți tocmai acum?” Bărbatul răspunse: “Predica dumneavoastră de duminică!” Așadar, dacă simțiți că ați prins rădăcini, că nu vă mai puteți mișca în lumea minunată a credinței, că vă domesticiți, că vi s-a împietrit inima, implorați Duhul să sufle, să vă tulbure, să vă agite, să vă dea valuri, căci el este “Domnul și de Viață dătătorul”.

Și o a doua imagine. Duhul Sfânt e ca un foc. Nu este focul. Este ca un foc. Ce face focul? Arde. Purifică. Curăță. Vindecă. Când Biserica dă să se îmburghezească, să uite de umilință, și vrea glorie ori bogăție, are grijă Duhul Sfânt să o purifice, să o ardă. Când omul o duce prea bine și de prea mult bine uită că mai există un Dumnezeu, are grijă Duhul să-l curețe, să-l ardă. De ce credeți că viața noastră e presărată cu atâtea momente de încercare și suferință? Iarăși, avem tendința să credem că sunt opera Dușmanului și să le privim ca pe un blestem. Am convingerea însă că de multe ori suferința nu e un blestem, ci dar al Duhului care nu vrea să-i prezinte Tatălui niște copii răsfățați și mofturoși, ci maturi, purificați și trecuți prin foc. Care sunt cele mai frumoase roade ale Duhului dacă nu sfinții, care toți au cunoscut suferința, iar mulți dintre ei chiar martiriul?

Ce mai face focul? Topește. Încălzește. Topește ceea ce e înghețat și face cald ceea ce e rece. Cine înmoaie inima unui păcătos, dacă nu Duhul Sfânt? Cine înduplecă un împietrit, dacă nu Duhul Sfânt? Și poate că asta e una dintre cele mai mari minuni ale sale. Să vezi cum un om cu o inimă tare ca piatra, devine cald ca o pâine aburindă. Să vezi cum, la căldura sa, înjurătura se transformă în rugăciune, blestemul în binecuvântare, mândria în umilință.

Aș mai putea vorbi în felul acesta încă multe predici despre Duhul Sfânt, așa de mare e domeniul său de activitate. Dar oricât aș vorbi despre el, nu se poate să-mi scot din minte ceea ce am spus la început: dacă Duhul Sfânt n-ar exista, noi n-am fi deranjați mai deloc. De ce? Îndrăznesc să spun că se întâmplă astfel întrucât noi, azi, nu prea mai avem nevoie de el. Sau cel puțin așa dăm impresia. Înainte de a se înălța la Tatăl, Isus a spus: “După ce voi pleca, vi-l voi trimite pe Duhul Sfânt”. Duhul Sfânt e cadoul făcut de Cristos oamenilor. E darul învierii. Mare decepție pentru ascultătorii săi! De ce credeți că evreii nu s-au înghesuit să creadă în Cristos? Pentru că ei nu așteptau așa ceva de la Mesia. Ei așteptau să le dea putere. Să le dea glorie. Să le distrugă toți dușmanii, să vină cu armată mare și să le răzbune toată umilința acumulată de secole. Asta așteptau evreii de la Mesia. Iar Mesia vine și le spune că li-l va da pe… Duhul Sfânt! Dar ce nevoie au ei de Duhul Sfânt? De ce nu se înghesuie creștinii în jurul Duhului Sfânt? La sfântul Anton se roagă săptămânal, dar la Duhul Sfânt cine știe de câte ori pe an. Păi ce nevoie au ei de el? Duhul Sfânt e putere de evanghelizare. El îi însuflețește pe apostoli să meargă la capătul lumii să predice Evanghelia. Dar ce nevoie avem noi de această putere? Ea e pentru doi, trei nebuni din dieceză care merg prin Africa să predice. Duhul Sfânt e putere de mărturie. Ea te ajută să-ți păstrezi credința atunci când cei din jur te arată cu degetul. Te ajută să dai mărturie despre Cristos acolo unde ești. Dar ce, când ieșim pe ușa bisericii mai există Cristos? Când e vorba de viața noastră de fiecare zi, trăită știm prea bine unde și cum, mai există Cristos? Și exemplele ar putea continua. Dacă e să fim sinceri, noi nu prea avem nevoie de Duhul Sfânt? Noi vrem cu totul altceva de la Dumnezeu. Ce ne dorim noi cel mai tare în viață? Să-l cunoaștem pe Dumnezeu Tatăl? Să devenim sfinți? Să avem viața harului în noi? Nu! Noi vrem bani să ne putem plăti facturile, vrem case decente, vrem sănătate, vrem serviciu bun, vrem carieră. Vă spun din experiență că novenele care se plătesc la un birou parohial sună în proporție de 80% astfel: “Mă rog pentru spor la bani, pentru spor în casă, pentru găsirea unui loc de muncă, pentru ajutor la proces, etc”. Adică altfel spus: “Doamne, mie îmi plâng copiii că vor calculator, fratele mă dă în judecată, vecinul face casă mai mare decât mine și tu, Doamne, îmi spui că mi-l dai pe Duhul Sfânt?!? Nu vezi cât ești de ridicol? Nu vezi că noi avem nevoie de cu totul altceva?”

Sărbătoarea Rusaliilor încheie timpul pascal, completează sărbătoarea Paștelui și abia cu ea înțelegem cu adevărat semnificația Învierii. Cristos nu a murit și înviat ca noi să avem ce mânca și să nu cerem de la Dumnezeu să ne dea salam de Sibiu pentru că el nu e producător de alimente. Cristos nu a murit ca eu să-mi pot face casă mare și să nu-i cerem să ne ajute să ne punem termopane pentru că el nu e trust de construcții. Cristos nu a murit ca noi să avem mai mulți bani și să nu așteptăm ca el să ne rezolve problemele financiare pentru că el nu e operator la bancă. Cristos a murit și a înviat pentru altceva. Darul său e altul. Darul lui Cristos înviat pentru noi oamenii e o putere interioară, nu o putere exterioară. E o putere care schimbă în primul rând lumea noastră interioară, spirituală, și nu atât pe cea materială din jurul nostru. Sau concret spus, Duhul Sfânt nu e o putere care ne ajută să câștigăm un proces, dar e o putere care ne ajută să iertăm, să luăm o decizie dreaptă, să privim lucrurile limpede. Nu e o putere care să ne facă bogați, sănătoși, celebri, dar e o putere care ne susține din interior și care, indiferent dacă avem vilă sau bordei, dacă suntem directori sau șomeri, dacă putem alerga ori mergem în cârje, ne ajută să nu ne clătinăm și să învingem în viață.

Și aș vrea să vă spun în acest sens o povestioară. Se spune că odată, o familie europeană săracă, doi părinți și un copil, au vândut tot ce-au avut, s-au suit într-un vapor și au pornit spre America, gândind că acolo le va fi mai bine. Fiind săraci, nu-și permiteau să mănânce la restaurantul vaporului, dar aduseseră cu ei o bună rezervă de pâine și brânză. Acestea constituiau și prânzul și cina lor. Cu timpul însă, pâinea devenea tare, iar pâinea mucegăită. Pe la sfârșitul călătoriei, văzând părinții că fiul lor devine din ce în ce mai trist, își scot din buzunar ultimii bani și-l trimit să ia o masă la restaurant împreună cu ceilalți copii bogați. Fiul se duce, dar după ce mănâncă, se întoarce înapoi plângând. Părinții rămân descumpăniți. “Fiule, dar ți-am dat ultimii noștri bani, ai mâncat la restaurant, ai fost alături de ceilalți copii! De ce ești trist?” “Plâng, răspunse copilul, căci am aflat că era inclusă în prețul biletului o masă zilnică la restaurant, iar noi, pentru că nu am întrebat pe nimeni, am mâncat tot timpul pâine și brânză ca sărmanii”.

Noi creștinii suntem în Biserică, care adesea e comparată cu o barcă care ne duce acasă. În Biserică, Duhul Sfânt și darurile sale sunt incluse în preț. Sunt pe gratis. Le poate avea oricine. De ce nu le folosim? De ce permitem să trecem prin viață reci, plictisiți, indiferenți, împietriți și nu cerem de la Duhul Sfânt minunatele sale daruri care ne fac vii? Lăsați-l pe Duhul Sfânt să sufle, să ardă, să încălzească. Pentru că fără Duhul Sfânt în noi suntem nimeni și nimic.

Vino la noi, oaspete care aduci bucurie în suflet.

În osteneală tu ești odihnă; în arșiță tu ești răcoare, iar în lacrimi ne ești mângâiere.

Înmoaie inimile împietrite, încălzește-le pe cele reci și întoarce-le pe cele rătăcite.

Vino, Duhule Sfinte! Amin.

 

* * *

 

Duminica Rusaliilor (Anul C)

Autor: pr. Eduard Patrașcu
Copyright: ParohiaFaraoani.ro

- comentariu exegetico spiritual la lecturi -

Lectura I (Fap 2,1-11)

În seara Rusaliilor – chiar dacă evenimentul narat se întâmplă în jurul orei 9 dimineața (sărbătoarea începuse în seara precedentă) – se concretizează promisiunea lui Isus (1,1-5) într-un context care amintește marile teofanii ale Vechiului Testament, în special aceea din Ex 19 – preludiul darului Legii, ceea ce – de altfel – evreii celebrau în ziua de Rusalii (v. 1 și urm.). Duhul Sfânt este prezentat ca plinătate – este împlinirea promisiunii: ca “vânt puternic” care umple toată casa și pe cei prezenți; ca și foc “teofanic” ia forma de limbi de foc care se lăsa asupra fiecăruia transmițându-le puterea de a avea un Cuvânt Înfocat, în multe limbi (v. 3 și urm.)

Evenimentul se întâmplă într-un loc delimitat (v. 1) și angajează un număr restrâns de persoane; însă din acest moment, de la aceste persoane, începe o lucrare de evanghelizare care atinge marginile pământului (“din toate națiunile de sub cer”). Darul Cuvântului – prima carismă dată de Duhul Sfânt – are ca și scop preamărirea Tatălui și vestea că toți, prin mărturia ucenicilor, pot să se deschidă și să primească credința și, astfel, să-l preamărească pe Dumnezeu (v. 11b). Două caracteristici subliniază această nouă capacitate de a comunica transmisă de Duhul Sfânt: 1) era comprehensibilă tuturor, “reparând” imposibilitatea de a comunica provocata de evenimentul de la Babel (Gen 11,1-9); 2) pare că se poate crea o legătură cu acel “cuvânt extatic” al profeților cei mai vechi (cf. 1Sam 10,5-7) – în orice caz este interpretat ca un “cuvânt profetic” de către Petru atunci când explică iudeilor “de orice proveniență” cele întâmplate (v. 17 și urm.)

Duhul Sfânt vine și transformă inima ucenicilor făcându-i capabili de a intui, a urma și a mărturisi “căile Domnului” pentru a putea conduce toate neamurile la deplina comuniune cu El, în unitatea credinței în Isus Cristos, cel Răstignit-și-Înviat (v.22 și 38; cf. Ef 4,13).

Lectura a II-a (Rom 8,8-17)

Scriind Romanilor, Paul evidențiază drama condiției umane supuse sclaviei păcatului (cf. 7,14b-25). Și indică această fragilitate prin termenul biblic “carne”. Aceia care se lasă dominați de acest principiu nu pot fi plăcuți Domnului, pentru că “intenția cărnii lor este dușmănia cu Dumnezeu” (v. 7). Atunci cum se poate fugi de mânia lui Dumnezeu? Un alt principiu locuiește și acționează în cei botezați: Duhul Sfânt. Botezul provoacă moartea față de păcat (6,3-6). Datoria creștinului este aceea de a lăsa să lucreze în el în fiecare zi acest dinamism: moartea față de păcat și viața în Duhul Sfânt – dinamism intrinsec botezului, spre a deveni mereu mai viu conform vieții înseși a lui Dumnezeu (v. 10-12)

Este Duhul Sfânt cel care-l face pe om fiu adoptiv al lui Dumnezeu introducându-l în unica filiațiune a lui Cristos. Această realitate, însă, nu se împlinește într-un singur moment: este o sămânță care se dezvoltă zi de zi în funcție de docilitatea față de “călăuză”. În centrul Scrisorii apare pentru prima oară minunata definiție a creștinului: creștinul este “cel călăuzit de Duhul Sfânt”, deci este fiu al lui Dumnezeu (v. 14). Duhul întărește din interior această nouă adopție, dăruind libertatea de a ne ruga lui Dumnezeu cu aceeași încredere a lui Isus, cu aceeași confidență filială (v. 15) care deschide orizontul infinit al noi condiții: dacă suntem fii, suntem și moștenitori ai împărăției lui Dumnezeu împreună cu Cristos, întâiul-născut între mulți frați (v. 29).

Însă acest lucru înseamnă și a accepta de a împărtăși cu Isus “ceasul suferinței”, a patimii, pentru a trece cu el de la moarte la viață și a fi instrumente de mântuire pentru cât mai mulți (v. 7; cf. 1Pt 4,14).

Evanghelia (14,15-16.23b-26)

În acest text evanghelic, luat din discursul pe care Isus în îndreaptă ucenicilor săi în cenacol înaintea patimii sale, Duhul Sfânt este prezentat ca “un alt Apărător” – adică un Martor favorabil – care, după Isus și rugăciunea sa, va fi trimis de către Tatăl ucenicilor pentru a rămâne mereu cu ei (v. 16). Duhul este deci o realitate personală – nu o energie cosmică impersonală – și divină, care intră în comuniune cu omul și-l umple cu iubire. Și aici e nevoie de o precizare: nu este vorba de o iubire generică, ci de Iubirea lui Isus, acea iubire care se concretizează în observarea poruncilor sale, a învățăturilor sale, în credința profundă că Isus ne-a vorbit conform cu voința lui Dumnezeu, Tatăl său și – prin El – Tatăl Nostru (v. 15.23)

Păstrarea în inimă și punerea în practică a acestui Cuvânt produce dilatarea interiorității celui care se face ucenic, făcându-l capabil de a primi prezența lui Dumnezeu, care răsplătește infinit umila iubire a omului, punând în inima aceluiași om cortul său (cf. imaginea biblică a shekinah-ului, adică a prezenței glorioase a lui Dumnezeu în mijlocul poporului său) spre a locui în ea împreună cu Isus (v. 23). Aceasta este promisiunea comuniunii pe care Isus o face tuturor: “Dacă cineva mă iubește, va păzi cuvântul meu … vom locui la el“. După plecarea sa nu va lăsa să lipsească ucenicilor săi învățătura aducătoare de “viață veșnică” (6,68), deoarece Duhul Sfânt va veni în numele său pentru a desăvârși revelația făcând-o comprehensibilă și amintind-o, adică dăruind lumină în mod constant vieții de fiecare zi – nu rareori plină de umbre – cu razele veșniciei (v. 25-27).

 

* * *

 

Haruri și sacramente, Rusaliile care continuă

Autor: pr. Raniero Cantalamessa
Traducere: Iași
Copyright: Predici.cnet.ro

An de an, Sărbătoarea Coborârii Duhului Sfânt oferă Bisericii ocazia de a reintra, pentru a spune așa, în sine însăși și de a se observa însuflețită și condusă de Duhul Sfânt. O prezență puternică dar discretă și tăcută, care ușor se poate observa. Ioan Botezătorul a început să predice contemporanilor săi spunându-le: “În mijlocul vostru se află unul pe care voi nu-L cunoașteți”. Necunoscutul de atunci era Isus, însă acum poate că ar trebui să repetăm același lucru despre Duhul Sfânt: “În mijlocul nostru și chiar în noi, se află unul pe care noi nu-l cunoaștem”.

În ultimele zile ale vieții sale, Isus făgăduiește ucenicilor că le va lăsa Duhul său ca pe o adevărată moștenire a sa, ca o continuare a însăși prezenței sale: “Și Eu voi ruga pe Tatăl și El vă va da un alt Mângâietor care să rămână cu voi în veac, și anume pe Duhul Adevărului”. În pericopa evanghelică pe care am citit-o, am retrăit momentul în care această făgăduință devine realitate. În Cenacol, Isus înviat intră, salută ucenicii, suflă asupra lor și spune: “Primiți pe Duhul Sfânt”. Rusaliile descrise de Luca în prima lectură reprezintă evenimentul care face vâlvă și publică acest dar făcut de Isus Bisericii.

Prin urmare, mai întâi de toate Duhul Sfânt este prezența spirituală a lui Isus cel înviat în Biserică, prezență care continuă, în mod diferit, prezența sa istorică de pe vremuri; prezență care, cu toate că este misterioasă, totuși, este o persoană: cea de-a treia persoană a Sfintei Treimi. “Fără de Duhul Sfânt, Dumnezeu este departe, Cristos rămâne undeva în trecut, Evanghelia este literă moartă, Biserica o simplă organizație, autoritatea o dominare, misiunea o propagandă, cultul o evocare, și toată activitatea creștină o morală sclavagistă. Însă în El cosmosul se înnobilează, Cristos înviat este de față, Evanghelia este putere dătătoare de viață, Biserica este comuniunea trinitară, autoritatea este slujirea liberatoare, Misiunea este Rusaliile, liturghia este amintirea și anticiparea, activitatea omenească este îndumnezeită” (Ignatios di Laodiceia).

Acesta este Duhul Sfânt în Biserică. Însă noi nu ne mulțumim cu a ști că Duhul Sfânt este prezent în Biserică așa, generic, ci vrem să știm în ce fel este El prezent în fiecare dintre noi, și cum putem veni în contact cu El. Răspunsul îl avem deja în a doua lectură de azi, extrasă din Scrisoarea Sf. Pavel și se rezumă la două mari cuvinte: haruri și sacramente: “Multe și felurite sunt darurile însă unul este Duhul”. Despre har apostolul spune că este o manifestare particulară a Duhului Sfânt pentru folosul comun; acesta este darul propriu. Alături de acest dar particular care este harul, se află darul comun al tuturor, adică sacramentul: “În realitate noi toți am fost botezați într-un singur Duh… și cu toții ne-am astâmpărat setea din același Duh”. Aici se face aluzie la două mari sacramente: al Botezului (“botezați”) și al Euharistiei (“adăpați”), iar la acestea se mai adaugă în pericopa evanghelică sacramentul Pocăinței: “Primiți pe Duhul Sfânt… cărora le veți ierta păcatele…”.

Ce raport există între sacrament și har? Mai întâi este Duhul care suflă unde vrea, cum vrea și cât vrea: este manifestarea liberă a Duhului Sfânt care se dăruiește prin gesturi înființate de Cristos și încredințate meditației și jurisdicției Bisericii. Însă este vorba totdeauna de același Duh care lucrează atât în har cât și în sacrament, pentru utilitatea întregului organism. Ne-am putea închipui aceasta cam în felul următor: să asemănăm totul cu un mare lac de acumulare care se alimentează din râul și pârâurile care se scurg din munți pentru a forma acest mare lac, cu scopul de a iriga suprafețe întinse de teren și a pune în mișcare hidrocentralele. Harurile sunt date oamenilor pentru îmbogățirea și sfințirea Bisericii; sacramentele sunt daruri date Bisericii pentru îmbogățirea și sfințirea oamenilor. Între aceste două există o armonie și o reciprocitate perfectă; a o rupe, într-un fel sau altul, înseamnă sărăcirea Bisericii și compromiterea admirabilului ei echilibru; înseamnă a cădea ori în sacramentalism ori într-un searbăd spiritualism. Un text al Conciliului Vatican II spune: “Duhul Sfânt nu numai prin sacramente și slujiri sfințește poporul lui Dumnezeu, îl călăuzește și îl îmbogățește cu virtuți, ci împărțind fiecăruia daruri proprii după plac și la alegere”, împărțește și printre credincioși, din orice categorie, haruri speciale care-i capacitează a-și asuma diferite opere și oficii utile reînnoirii și celei mai mari expansiuni a Bisericii, după acele cuvinte: “Fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora”. “Aceste haruri extraordinare, sau chiar mai simple și mai comune, după cum sunt mai ales indicate și folositoare, trebuiesc primite cu recunoștință și cu mângâiere. ” Prin urmare, este ceva providențial ca în această zi să cuprindem într-o privire aceste două fețe ale Rusaliilor care continuă: Sacramentele și Harurile.

Duhul Sfânt și Sacramentele

În două sensuri intervine Duhul Sfânt în Sacramente: El pregătește sacramentul și îl face activ; intervine în pregătirea sacramentului ca și în primirea lui. Teologia Bisericii a deosebit totdeauna două efecte distincte a sacramentelor: un efect cauzat de el însuși, independent de intenția omului, prin simpla putere a instituirii lui Cristos (ex opere operato), și un alt efect care depinde exclusiv numai de dispozițiile interioare ale aceluia care administrează sau primește sacramentul (ex opere operantis). Ambele efecte, în mod distinct, izvorăsc din acțiunea Duhului Sfânt: cel dintâi apare totdeauna prin el însuși, automat; al doilea apare din acțiunea Duhului Sfânt, într-o misterioasă legătură cu libertatea omului. Așadar, Duhul Sfânt este acela care asigură echilibrul eficace al sacramentelor; împiedică să se pună totul pe seama la “ex opere operato” (așa ca în trecut), reducând sacramentele la niște simple gesturi magice; dar împiedică și să se insista doar pe “ex opere operantis”, adică pe dispozițiile personale ale celui ce primește, cu riscul de a reduce sacramentele la simple semne ale acțiunii omului, fie acestea chiar semnele lucrării și puterii lui Dumnezeu.

Duhul Sfânt este chiar și forma ascunsă, sufletul sacramentelor; ritul și cuvântul sacramentelor (cărora teologii le spun materie și formă) sunt numai o parte a sacramentului, sunt ceea ce se vede și se simte; în spatele acestora există o formă ascunsă care însuflețește totul, prezentându-se evenimentul harului, și acesta este Duhul Sfânt. În sacramente Duhul Sfânt lucrează și actualizează misterul pascal al lui Isus în calitate de stăpân înviat. De unde are apa toată acea putere, care, în vreme ce atinge trupul, curăță sufletul? se întrebau Sfinții Părinți ai Bisericii; și răspundeau tot ei: “Această tărie vine de la Duhul Sfânt”. Aceeași întrebare o putem pune și cu privire la Euharistie: De unde are pâinea toată acea forță, prin care în vreme ce este mâncată de către trup, nutrește sufletul?

Răspunsul nu poate fi decât același: “De la Duhul Sfânt”. Duhul Sfânt este acela care consacră pâinea și vinul, după cum tot El a intervenit și în întruparea Cuvântului în Maria Fecioară. În canonul liturghiei noi spunem aceste cuvinte: “Duhul Sfânt să sfințească aceste daruri pentru ca ele să devină Trupul și Sângele lui Isus Cristos”. El apare într-adevăr, ca “Domnul Dătător de viață”; așa cum spunem noi în Crez: de fapt, El însuflețește speciile pâinii și ale vinului, făcând din ele Trupul și Sângele lui Isus.

Prin urmare, Duhul Sfânt este acela care realizează sacramental, însă tot El este acela care permite primirea sacramentelor, în strictul sens al cuvântului, dispunându-i pe credincioși ca ei să se apropie cu sufletul de ele, nu numai cu trupul. În legătură cu Euharistia, Isus spunea: “Duhul este acela care dă viață, carnea nu folosește la nimic”. “Carnea” este ritul sacramental, până la liturghie, dacă este trăită fără credință și fără participarea interioară, adică fără lumina Duhului Sfânt.

Încrederea principală în primirea sacramentelor nu trebuie încredințată pregătirii noastre (cu toate că aceasta este indispensabilă), nici în concentrarea noastră (ce ar putea fi), nici în avântul nostru, nici în a ne agita ca Marta, pentru a fi puse toate la locul lor și bine aranjate, ci încrederea trebuie să o punem întreagă, completă numai în “Dătătorul”, în donatorul: “Cum se uită ochii robilor la mâna stăpânilor lor… , așa se uită ochii noștri la Domnul Dumnezeul nostru, până va avea milă de noi”.

Esențialmente sacramentele sunt gesturile lui Dumnezeu; El este protagonistul, și de îndată ce voim a-l înlocui noi, se încețoșează și scad. Nici preotul, nici Episcopul, care administrează sacramentele nu sunt adevărații protagoniști: dacă Petru botează, apoi Cristos este cel ce botează; dacă Pavel celebrează Sfânta Liturghie, Cristos este cel ce o celebrează. În înțelesul strict al cuvântului noi nu suntem decât spectatori, adică cei care stau, privesc, aud, bat din palme și se entuziasmează în fața Marelui Biruitor, care este Isus. Prin botez, lupta nu se dă între noi și satana, ci între Cristos și satana: “Nu veți avea de luptat în lupta aceasta; așezați-vă, stați acolo, și veți vedea izbăvirea pe care v-o va da Domnul” (II Cronici 20, 17).

S-ar putea ca o comunitate creștină să-și trăiască din plin sacramentele cu această lumină și cu această forță, însă pentru o atare realizare este necesară redescoperirea și valorificarea celuilalt “canal” al Duhului Sfânt, adică “harurile”. Harurile sunt nedespărțite de sacramente; există o atracție puternică, un fel de magnet între haruri și sacramente, deoarece ambele provin de la același Duh Sfânt, și, împreună tind la construirea aceluiași trup al lui Cristos care este Biserica. Sacramentele potențializează și alimentează harurile, iar harurile reînsuflețesc sacramentele. Pentru a le primi cum se cuvine, sacramentele trebuiesc primite carismatic, primite ca niște daruri ale lui Cristos Înviat și într-un climat de laudă, de bucurie și de fervoare, care le ferește de obișnuință, de exterioritate și de ariditate.

În pericopa de astăzi, sfântul Pavel ne-a vorbit despre o mare diversitate de haruri, și în aceeași scrisoare către Corinteni își rezervă trei capitole întregi acestui argument. În comunitatea creștină primitivă exista o adevărată înflorire de haruri: harurile credinței și ale rugăciunii, harurile apostolatului și ale doctrinei, harurile profeției și ale slujirii în comunitate. Pentru a spune așa, harurile erau sistemul nervos al trupului Bisericii, acelea care-i asigurau dinamismul și sensibilitatea față de Duhul Sfânt și ajutau diversificării mădularelor. Pentru apostol, toate acestea însemna bogăție: “Căci în El ați fost îmbogățiți în toate privințele, cu orice vorbire și cu orice cunoștință”.

Chiar și în zilele noastre – așa cum ne îndeamnă Conciliul Vatican II – noi trebuie să primim cu recunoștință și cu dragoste harurile. Dar, cu toată rezerva, trebuie s-o spunem și pe asta: Harurile ne îngrozesc din două privințe și anume:

a) Pentru că ele fac vizibilă și activă prezența Duhului lui Dumnezeu, și în fața acestei prezențe omul este cuprins de frică, pentru că îi atrage atenția unul mai puternic și mai sfânt decât el.

b) Pentru că orice recipient uman, are un canal conductor inadecvat aceste energii divine, care o frânează și o deformează. În fața realelor dezordini (așa cum se întâmpla la Corint) veșnică este de actualitate primejdia de a “stinge Duhul”. Însă aceasta este tocmai o încercare, o ispită. De fapt, cine ne autorizează pe noi a ne scandaliza și a pretinde ca darurile Duhului Sfânt să fie lipsite de acele slăbiciuni omenești și obscurități pe care le întâlnim în tot restul vieții Bisericii, nefiind exclus chiar exercițiul autorității? Oare autoritatea în Biserică și-a păstrat starea ei curată de la început și în perfecta formă evanghelică și nu mai degrabă în limitele slăbiciunii omenești? S-ar putea ca din această cauză să fie eliminată autoritatea din Biserică?

După Conciliul Vatican II, suntem martorii unui semn grandios în toată comunitatea Bisericii Catolice: “reapariția harurilor”. Aici nu este vorba numai de așa zisa “Mișcare Carismatică”, deoarece toate mișcările unei reînnoiri care apar ici și colo în Biserică, chiar și în alte confesiuni creștine, posedă această surprinzătoare notă comună. Prin acestea poporul creștin recâștigă spontaneitatea, creativitatea și forța lui de mărturie, care este semnul tipic al acțiunii Duhului lui Dumnezeu: “Voi veți primi o putere, când se va coborî Duhul Sfânt peste voi, și îmi veți fi martori în Ierusalim și în toată Iudeea, în Samaria și până la marginile pământului”.

Aceasta este cea mai frumoasă nădejde pentru viitorul Bisericii, și mai ales pentru că, spre deosebire de alte mișcări asemănătoare din trecut, cea actuală nu s-a ridicat împotriva Bisericii, ci cu cea mai mare dragoste pentru Biserică și pentru ierarhia ei. Acum ne încredințăm forței Euharistiei pentru a trăi tot ceea ce am învățat. Sub privirile noastre se petrece o mare minune: Duhul Sfânt însuflețește speciile pâinii și ale vinului, personificând prezența Trupului și Sângelui lui Cristos. Acesta este imperativul momentului de față, în care noi suntem întăriți cu putere de sus.

 

* * *

 

Primiți pe Duhul Sfânt

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Editura Presa Bună

Coborârea Duhului Sfânt este un adevăr de credință atât de minunat, atât de tainic și inefabil că nici un evanghelist n-a îndrăznit să-l descrie. Numai sfântul Luca în Faptele apostolilor ne oferă o imagine impresionantă, luată din tradiție, cu un scop catehetic: pentru a pune în evidență începutul Bisericii ca pe o nouă creație predestinată pentru viața veșnică (Lec. I: Fap 2,1-11).
Isus, înălțându-se la cer, i-a binecuvântat pe apostoli (Lc 24,51), așa cum patriarhii binecuvântau pe primii lor născuți, cu dreptul de a moșteni bunurile pământești și promisiunile mesianice (cf. Gen 27,27-29; 28,1-4). Isus îi binecuvântează pentru a-l primi în mod solemn pe Duhul Sfânt ca, devenind făpturi noi, să moștenească viața, sensul vieții veșnice, încă de pe acest pământ, fiindcă viața este puterea și frumusețea pământului. Viața este lumina adevărată menită să lumineze pe tot omul care vine în lume (In 1,4-5). Viața este, nu simbolul, ci realitatea universală care cuprinde cerul și pământul: Eu sunt viața, spune Domnul (In 14,6).
Rusaliile constituie realizarea și realitatea binecuvântării lui Isus în istorie. Ca să înțelegem acest adevăr, mai întâi trebuie să știm de ce Duhul Sfânt a apărut sub chip de porumbel și de limbi de foc.
La botezul lui Isus, Duhul Sfânt a coborât sub chip de porumbel (Mt 3,16) și așa îl reprezintă arta iconografică arătând delicatețea lui deosebită fiindcă, deși îl stăpânește, Duhul Sfânt nu atentează niciodată la libertatea omului (cf. Dialog teologic, Ed. Presa Bună, Iași 1998, pag. 25), așa cum nici porumbelul nu atacă niciodată vreo altă viețuitoare. Duhul Sfânt este simbolizat prin foc. Sfântul Maxim Mărturisitorul a spus că Duhul Sfânt este prezent în toate creaturile și nu există nici o creatură în lumea aceasta lipsită de Duhul Sfânt și chiar creația care nu este rațională se menține în existență prin puterea Duhului Sfânt, conform psalmului 103 (104) care spune: “Vei lua duhul lor și se vor sfârși și în țărână se vor întoarce. Vei trimite Duhul tău și se vor zidi și vei înnoi fața pământului” (v. 30 și 31). Deseori un cărbune negru pare stins, dar dacă se suflă în el, se aprinde. La Rusalii însuși Dumnezeu a suflat ca un uragan asupra ucenicilor și focul din ei s-a aprins și s-au umplut de Duhul Sfânt. În Vechiul Testament citim cum Dumnezeu îi spune prorocului Ezechiel să se roage asupra unui câmp plin de oase: Din cele patru vânturi vino, Duhule, și suflă peste acești morți, ca să învie! (Ez 37,9-10). Duhul a suflat și focul s-a aprins, viața a reapărut.
La Rusalii suflarea a venit de sus, din cer, în semn că viața și învierea vin de sus, aparțin suflării divine care singură crează și reînnoiește fața pământului.
O concluzie, înainte de concluzia predicii, este aceia pe care ne-o sugerează sfântul Paul prin îndemnul: “Nu stingeți Duhul”! (1Tes 5,19). Păcatul stinge focul, adică îl reduce pe Cel Atotputernic la neputință în fața voinței umane cuprinsă de patimi și care nimicește viața.
Isus a venit să sufle asupra noastră, să reaprindă focul, începând cu apostolii: “Primiți pe Duhul Sfânt! Cărora le veți ierta păcatele, le vor fi iertate” (In 20,19-23). Pentru aceasta l-a trimis Tatăl în lume și pentru aceasta îi trimite și Isus pe ucenici: să sufle praful păcatelor de pe sufletele noastre. Numai așa în ziua de apoi Duhul va sufla praful și țărâna de pe mormintele noastre, și se va reaprinde focul iubirii revărsat în inimile noastre (Rom 5,5), și vom prinde viața veșnică, recunoscând cu dreptul Iob: “Duhul Sfânt mi-a dat suflare” (Iob 33,4).
Din cauza intimității cu Duhul Sfânt, profeții au fost numiți purtători de Spirit sau depozitari ai Duhului lui Dumnezeu, de aceea ei aveau menirea să descopere Absolutul. Gândirea teologică a profeților este pătrunsă de bucuria de a fi găsit prin Duh sursa vieții veșnice și cunoașterea lui Dumnezeu (cf. DT, pag. 26).
Noul Testament ne dezvăluie mai mult. Lucrarea Duhului Sfânt în om nu este numai o menținere în existență, ci este o introducere în viața Preasfintei Treimi. Evanghelia după sfântul Ioan ne arată de ce a trebuit să plece Isus ca să vină Duhul Sfânt. Când Cristos era între oameni, era în fața lor, era vizavi de noi. Dar această relație dintre Cristos și noi este incompletă, este adevărul oarecum incomplet al existenței noastre. Cristos nu vrea să fie vizavi de noi, el vrea să fie în noi, să devină viața vieții noastre (Col 3,3-4), ca noi să avem gândul lui Cristos (1Cor 2,16), ca să nu mai trăim noi, ci Cristos să trăiască în noi (Gal 2,20), iar aceasta se poate realiza numai prin Duhul Sfânt. Așa cum în timpul vieții pământești Duhul Sfânt era ascuns în Cristos, acum Cristos este prezent tainic în Duhul Sfânt. De aceea, fără coborârea Duhului Sfânt asupra pâinii și vinului la sfânta Liturghie nu-l putem avea pe Cristos euharistic; fără Duhul Sfânt, Cristos nu vine la noi. Dacă Duhul Sfânt nu s-ar fi coborât asupra Fecioarei Maria, nu am fi avut pe Cristos istoric (Lc 1,35); dacă Duhul Sfânt n-ar fi coborât asupra apostolilor în Cenacol, n-am avea Trupul Mistic, Biserica; dacă Duhul Sfânt nu ar rămâne la noi și nu ar fi în noi (In 14,17), nu l-am avea pe Cristos total, adică comuniune cu sfinții din Patria cerească. Duhul Sfânt ni-l dăruiește pe Cristos în inimile noastre și astfel Cristos devine interior nouă, așa cum Cristos ni l-a trimis pe Duhul Sfânt în inimile noastre, ca să-i putem spune lui Dumnezeu Abba, adică Tăticule (In 17,1), în semn de gingășie filială, făcându-ne capabili de a-l iubi pe Tatăl cu iubirea lui Cristos.
Acesta este tot adevărul pe care ni-l învață Duhul Sfânt, pe care ne face să-l cunoaștem și să-l trăim: adevărata existență este comuniune de iubire. În Dumnezeu adevărul este identic cu comuniunea și persoanele Preasfintei Treimi nu sunt una lângă alta, ci una în alta, ele se conțin și se dăruiesc reciproc. Tot adevărul: Dumnezeu vrea să locuiască în noi și noi în el. Ca să se împlinească acest adevăr total, Isus s-a rugat: Ca toți să fie una, după cum tu, Părinte, ești în mine și eu în tine, tot așa și aceștia să fie una în noi (cf. In 17,21; DT, pag. 14-17).
Orice carismă este dată spre a conștientiza unitatea vieții în divinitate, această moștenire cristică, această unitate realizată de Duhul Sfânt spre slava lui Dumnezeu Tatăl (Lec. a II-a: 1Cor 12,3b-7.12-13).
Conciliul Vatican II afirmă că plinătatea Duhului este caracteristica timpurilor mesianice, pregătite de tainica activitate a Duhului lui Dumnezeu care a vorbit prin profeți și inspiră în orice timp faptele de bunătate întru dreptatea și credincioșia oamenilor, până când fiecare își va afla în Cristos sensul definitiv al existenței proprii (cf. AG 4), acela de a-l cunoaște pe Creator.
Liturghiile de la marile solemnități au, în mod obișnuit, câte o prefață proprie care constituie un rezumat, o sinteză, a lecturilor. Prefața Liturghiei de azi pune în evidență faptul că Rusaliile constituie desăvârșirea misterului pascal prin trei acțiuni: a) sădește pe cei botezați în moartea și învierea lui Cristos și le dă harul înfierii; b) păgânilor le dă harul cunoașterii dumnezeirii și c) unește mulțimea limbilor în mărturisirea aceleiași credințe, făcând ca Biserica să apară în fața tuturor ca lumină pentru toate neamurile pământului.
Un biograf al vieții fericitului Ieremia Valahul spune că Popor, literați, artiști, marchizi, duci, teologi, religioși și comercianți, oameni politici, pe stradă și mai ales când reușeau să-l aibă în casa lor, stăteau ca să-l asculte cu atenția cuvenită, cu venerație deosebită, ca și cum ar fi vorbit în el Spiritul lui Dumnezeu. Prin mintea sa treceau și retreceau razele înțelepciunii divine, îi luminau gândul, îi înflăcărau cuvântul, îi extaziau privirea, ca și când ar fi descris lucruri văzute cu ochii și atinse cu mâinile sale, se ridica deasupra firii omenești. Așa se explică de ce într-o zi prințesa de Stigliano i-a cerut să fie naș la mirul nepoților ei. Aflând că regula îi interzice și că ar accepta numai cu învoirea superiorilor, ea a apelat direct la Sfântul Părinte papa Grigore al XV-lea și a obținut ceea ce a dorit. Avându-l alături pe fratele Ieremia, nepoții prințesei credeau că au lângă ei pe cine știe ce principe din casa regală, și se arătau mândri de asemenea naș (P. Teodosio da Voltri, Ion Costist, trad. de pr. Eduard Ferenț, pag. 186-189). Nu le-au trebuit cadouri regale, ci garanția că avându-l alături pe fratele Ieremia, au garanția darurilor Duhului Sfânt. Pe acestea să le căutăm și noi prin mijlocirea fericitului Ieremia Valahul!
Nu trebuie să neglijăm nimic din ceea ce ne propun textele liturgice de azi, nici chiar antifona de la începutul Liturghiei, deoarece este o constatare din cartea Înțelepciunii: Duhul Domnului a umplut pământul și el, care ține toate laolaltă, cunoaște orice grai (Inț 1,7).
Sperăm că Duhul Domnului ne-a umplut sufletele noastre și ne ține laolaltă spre a celebra misterul credinței și, fiindcă el cunoaște graiul rugăciunilor când “suspinăm cu dor să îmbrăcăm pe deasupra locuința noastră cea din cer” (2Cor 5,2), deoarece el însuși se roagă în noi cu suspine negrăite (cf. Rom 8,26), să-i adresăm Tatălui ceresc rugăciunea de la începutul Liturghiei: Dumnezeule, care, în misterul sărbătorii de astăzi, sfințești întreaga Biserică, la toate popoarele și neamurile, te rugăm, răspândește darurile Duhului Sfânt până la marginile pământului, și continuă astăzi, în inimile credincioșilor, lucrarea minunată pe care a săvârșit-o bunătatea ta la începutul propovăduirii evangheliei! (LR). Amin.

 

* * *

 

Duminica Rusaliilor (pentru copii)

Autor: pr. Pietro Righetto
Copyright: Editura Sapientia

1. Introducere

În țara pe care o cunosc numai eu, trăiau oameni de toate rasele: albi, negri, galbeni… și, printr-o combinație ciudată, fiecare națiune din lume era reprezentată și avea un oraș al ei.
Vei spune: “Ce frumos, și mie mi-ar plăcea să locuiesc într-o astfel de tară; așa aș putea învăța multe limbi, cunoaște multe obiceiuri și multe culturi!”
Nici pe departe frumos! Fiecare grup trăia izolat, casele erau înconjurate de sârmă ghimpată, fiecare grup avea propriile școli, propriile tramvaie și magazine și era vai de ei dacă vorbeau între ei.
Practic, așa era dintotdeauna, fiecare se gândea să fie mai frumos, mai…, mai… decât alții. De fiecare dată venea în acea țară cineva care căuta să unească grupurile, dar nu se putea face nimic; după puțin timp era gonit în cel mai urât mod.
Într-o dimineață, toată țara s-a trezit și, ca de obicei, fiecare se pregătea să își înceapă ziua după obiceiurile sale, dar în fiecare casă, chiar în fiecare casă, a apărut o surprindere uriașă: au dispărut absolut toți copiii.
A apărut o mare spaimă și toți s-au adunat în piețe și pe străzi; nimeni nu mai făcea caz dacă vecinul avea o altă culoare. Mai multe zile și mai multe luni s-au unit în căutare; ba, mai mult, pentru a căuta mai sârguincios, au îndepărtat restricțiile; însă nici o urmă de copii.
În sfârșit, când i-a găsit, erau într-un loc pe care îl cunosc numai eu, unde se jucau împreună.
Atunci a început în țară o sărbătoare care nu s-a terminat nici astăzi și care nu se va sfârși niciodată, pentru că acum, datorită copiilor, toți se iubeau și trecuse perioada restricțiilor (E. OLIVERO, Nel paese che conosco solo io, Città Nuova).

2. Tema

Duhul cel rău ne desparte; Duhul lui Dumnezeu ne unește într-o singură familie: Biserica.

3. Mesajul zilei

Astăzi celebrăm sărbătoarea solidarității umane: toți suntem frați; celebrăm sărbătoarea universalității lui Dumnezeu: Dumnezeu este Tatăl tuturor; celebrăm sărbătoarea Bisericii: oamenii, deși diferiți prin rasă, culoare, formează o singură familie: familia lui Dumnezeu.
Duhul cel rău ne desparte.
- Toate contrastele provin de la duhul cel rău: diviziuni între bogați și săraci, între albi și negri, între inteligenți și ignoranți, între buni și răi, între copiii din Nord și copiii din Sud…
- Duhul cel rău ne împinge spre rupturi, spre ceartă, furturi, vorbe urâte, spre a ne simți mai buni decât alții și să-i excludem, fie în casă, fie la școală, fie la joacă.
- Fiecare se gândește la sine, la interesele sale: nu vrem să-l imităm pe Dumnezeu, Părintele nostru generos. Astfel, apar contraste și pe teren religios între evrei, musulmani, budiști, creștini…
- Isus a fost dușmanul contradicțiilor, de aceea, a fost răstignit. El nu vrea decât iubire.
Duhul lui Dumnezeu ne unește.
- Isus, voindu-i pe toți uniți sub semnul iubirii, a deschis noul său popor – fondat pe cei doisprezece apostoli, așa cum cel vechi se baza pe cele doisprezece triburi ale lui Israel – spre toate neamurile din toate națiunile de sub cer.
- Ușile cenacolului erau închise. Duhul Domnului le deschide și îi trimite pe vestitorii evangheliei la toate neamurile simbolizate și prin darul “limbilor” (prima lectură).
- Deși suntem mulți, deși avem calități diferite, toți formăm o singură familie, ca niște mădulare ale unui singur trup viu (a doua lectură).
- De aceea, apostolii primesc, o dată cu Duhul Sfânt, și puterea de a ridica toate păcatele lumii, semințe de rupturi și ură.
Hotărâre: ce pot face pentru a răspândi iubire, înțelegere între părinți, frați, prieteni?

4. Exemple

Ascultați această legendă.

Într-o zi, sfântul Petru i se plânse Domnului că mama sa nu este cu el în paradis.
“Credeam că merit – spuse el – ca și ea să fie aici! Însă, incredibil și dureros de spus, este în iad. Și bătrânul Petru plânge ca un copil și pentru el paradisul nu este paradis, pentru că lipsește mama sa. Domnul, care înțelege și compătimește, poruncește unui înger să coboare în iad să o aducă pe bătrâna mamă a celui mai mare apostol. Îngerul a coborât în iezerul blestemat până în adânc, în timp ce o mulțime de condamnați întind mâinile spre el, apoi o ia în zbor pe femeie și își înalță aripile.
Zboară încet, pentru ca sfântul Petru să vadă că de mama lui s-au agățat multe suflete, care formau un lanț. El era bucuros că urcă împreună cu ea și alții pentru a îmbogăți paradisul, dar femeia nu e de aceeași părere.
Sfântul Petru strigă către mama lui să nu fie egoistă; dar femeia ori nu aude ori nu vrea să audă. Alte suflete au căzut înapoi în iad, respinse de ea, în timp ce zborul îngerului devine și mai obositor.
Nu a mai rămas agățat de mama lui Petru decât un suflet; apostolul strigă: “Mamă, nu fi crudă, lasă-l să urce cu tine spre lumină”. Dar femeia și-a scuturat de pe umeri și ultimul suflet, lăsându-l să cadă.
În acel moment, aripile îngerului s-au oprit, ca blocate de o greutate insuportabilă, Și purtătorul ceresc începe să coboare cu bătrâna, care la un moment dat se abandonează destinului ei trist” (P. BARGELLINI, Il Libro degli esempi, Vallecchi, 32).

Nu cu inima egoistă a mamei sfântul Petru, ci cu inima de mamă a Mariei, Biserica are datoria de a-i îmbrățișa pe toți oamenii și să-i ducă la mântuire.
Toți formăm o singură familie, un singur trup, toți suntem frați, pentru că suntem fiii lui Dumnezeu. Să-l rugăm pe Duhul Sfânt să ne transforme astfel și în lucrurile mici, în parohie, în familie, pretutindeni.

 

* * *

 

Duminica Rusaliilor (C)

Autor: pr. Șerban Tarciziu
Copyright: Actualitatea creștină

Isus a spus ucenicilor săi: “Dacă mă iubiți, păziți poruncile mele, iar eu îl voi ruga pe Tatăl, și alt Apărător vă va da vouă, ca să fie cu voi pentru totdeauna. Dacă mă iubește cineva, va păzi cuvântul meu; Tatăl meu îl va iubi, vom veni la el și vom rămâne la el. Cine nu mă iubește, nu păzește cuvintele mele; or, cuvântul pe care îl auziți nu este al meu, ci al Tatălui care m-a trimis. Dar acestea vi le spun câtă vreme mai sunt cu voi; Mângâietorul, Duhul Sfânt pe care-l va trimite Tatăl în numele meu, el vă va învăța toate și vă va aduce aminte tot ceea ce v-am spus. Ioan 14,15-16.23-26

Trimiterea Duhului Sfânt în ziua de Rusalii asupra grupului de apostoli și de ucenici adunați în jurul Mamei lui Isus Cristos (Fap 1,14), a însemnat nu doar împlinirea unei promisiuni făcute de Mântuitorul înainte de Înălțarea sa glorioasă la ceruri (v. Fap 1,8), ci mai ales momentul nașterii Bisericii ca Ființă vie, ca Trup mistic al cărui cap este Cristos însuși (Ef 1,22). Duhul sfânt este “Sufletul” acestui Trup. El adună “mădularele” sale într-o unitate ființială (Rm 12 sau 1Cor 12) și îi dă viață, iar această viață pe care i-o dă nu este alta decât acea a Sfintei Treimi.

Fragmentul evanghelic al acestei duminici pune în evidență tocmai acest aspect al vieții Bisericii, viață în care se “sălășluiește” Tatăl și Fiul prin lucrarea de iubire a Duhului Sfânt. Iar lucrarea Duhului Sfânt se concretizează prin ceea ce titlul de Apărător/Paraclet exprimă (și despre care am vorbit în duminica a șasea a Paștelui), dar și prin ceea ce exprimă cuvintele Duhul adevărului. În cadrul ultimei cine Isus le promite celor care vor primi în inimile lor Cuvântul său o inteligență sau o lumină care îi va ajuta să-l înțeleagă ca fiind un Cuvânt adevărat. El spune că acest Duh al adevărului îi va conduce pe ucenici către întreg adevărul (16,13), iar ceea ce e important de remarcat este faptul că Duhul nu adaugă nimic la ceea ce Isus spune întrucât Isus este El-însuși “cale, adevăr și viață”. În fond, Duhul este desemnat ca fiind “al adevărului” întrucât El ne ajută să-l descoperim pe Isus, și prin El, pe Tatăl.

Dar, așa cum este primit Cuvântul lui Isus la fel trebuie primit și Duhul pentru ca El să lucreze în noi. Din acel moment, însă, începe o luptă interioară între duhul propriu și acest Duh al adevărului. Lumea, ne spune versetul 17 (absent, din păcate din textul liturgic), nu poate să-L primească pentru că… nu-l cunoaște. Or, una din “provocările” importante ale Rusaliilor este aceasta: cel care îl iubește pe Isus se va încredința el, oare, atât de mult Duhului adevărului încât să înlăture definitiv din viața sa minciuna (așa cum se angajase prin promisiunile făcute la Botez)?

În definitiv, Isus angajează libertatea noastră de oameni în sensul următor: dacă cineva mă iubește, spune El, va primi/păzi Cuvântul… primire care nu-l va transforma într-o ființă super-instruită sau îndoctrinată (sau chiar savantă ori inteligentă), ci îl transforma, în primul rând, într-un locaș viu al Tatălui, al Fiului și al Duhului adevărului, într-un “tabernacol” fericit.

 

* * *

 

Duhul Sfânt, leacul miraculos pentru lacrimile noastre

Autor: pr. Claudiu Budău
Copyright: Predici.cnet.ro

Ca și copil, mi s-a întâmplat des ca, mergând cu bicicleta, să nu pun frână la timp și se lăsa de cele mai mult ori cu un genunchi rănit și cu multe lacrimi. Imediat luam calea întoarsă spre casă și nu spre oricine, ci spre mama mea. Și ea nu numai că îmi curăța genunchiul, îl bandaja sau, la nevoie, îmi lipea un plasture pe rană. Mai mult decât toate acestea și mult mai important pentru mine la vremea aceea era faptul inedit că mama mea cunoștea un leac împotriva durerii și lacrimilor, un medicament cu adevărat minunat, fără îndoială: când mă vedea plângând și ținând-mă de genunchiul din care curgeau poate câțiva stropi de sânge, ea se punea în genunchi, se apleca asupra părții rănite a piciorului meu și începea să sufle. Expresia “Stai să sufle mama ca să se vindece rana, să se vindece piciorul!” mi-a rămas de atunci pentru totdeauna întipărită în minte.

Acesta era leacul ei împotriva lacrimilor. Pentru că nu știu dacă mă credeți sau nu, dintr-o dată nu mă mai durea piciorul așa tare. Ce minuni poate face suflarea unei mame! Și o mamă are nevoie pentru copiii ei întotdeauna de mult aer, de un suflu lung. Alteori este nevoie să-și țină îndelung răsuflarea, în sens propriu sau figurat, pentru copiii ei. De ce să nu recunoaștem, nu aș greși prea mult dacă aș afirma că o mamă trebuie să aibă plămâni de cursă lungă, care să fie în stare să respire uneori și pentru copiii ei sau, cel puțin, împreună cu ei. Iar lucrul acesta nu îl poate schimba nimeni și nimic pe acest pământ. Așa este și trebuie să fie mama.

Nu știu de ce mi-a venit acum în minte acest episod… Poate pentru că, în unele locuri se sărbătorește în luna mai ziua mamei ori poate pentru că se apropie 1 iunie, ziua copilului și pentru că îmi place să cred că sunt încă un copil, că nu e nevoie să-i invidiez pe acești copii din față pentru inocența, spontaneitatea, sinceritatea, curăția lor… Aș vrea să cred că noi, cei mari, nu vom lăsa niciodată să moară copilul din noi, că nu vom uita niciodată de ce-i iubim pe copii așa de mult. Și ca orice copil, primul punct de reper a rămas și pentru mine mama. Copilul face totdeauna trimitere la o mamă. Înainte ca să fie copilul, a fost mai întâi… o mamă! Vorba cântecului: “Ce-a fost mai întâi, oul sau găina?” Și înainte ca să fim noi, creștinii, a fost Biserica, mama noastră care ne-a adoptat de fii și care suflă asupra rănilor și durerilor noastre cu suflul nou miraculos al Duhului Sfânt și ne oferă atâtea leacuri de vindecare a trupurilor și sufletelor noastre. Și trebuie să credem că dacă mama suflă asupra rănilor noastre, ele se vindecă, dar, în primul rând, nu avem voie să uităm că adevărata minune este că suflul mamei dă la o parte, înlătură lacrimile.

A fi dat cu o suflare la o parte, a fi suflat de aici… “A înlătura ceva cu o suflare” are rădăcini foarte vechi. Din timpurile cele mai vechi ale omenirii a existat închipuirea, concepția că tot ceea ce este rău, tot ceea ce provoacă durere, nefericire omului ia forma unui Duh. Duhurile nu pot fi văzute, atinse, stăpânite niciodată. Ele aparțin dimensiunii spirituale, sunt în aer. De aceea sunt legate ca și existență, posibilitate de mișcare de aer, de suflu, de vânt. Și îndepărtarea lor, curățarea lor împreună cu durerea sau umbra pe care o poartă se face tot pe această cale, prin puterea suflului, a aerului. Cel rău este trimis la plimbare printr-o suflare. Cel puțin asta este în esență concepția care se află în mintea copiilor care cred că suflarea miraculoasă a mamei asupra unei răni îndepărtează pe cel rău, vindecă rana, îndepărtează durerea și alungă lacrimile. Nici un foehn sau ventilator, oricât de puternice ar fi, nu ar avea efectul miraculos al suflului unei mame asupra unei răni.

Iată cum suflul uman ia chipul Binelui, la extrema opusă a tuturor Duhurilor rele care i se opun și-l ispitesc, vor să-i facă rău. Avem noi o expresie care exprimă perfect această realitate. Atunci când vrem să evidențiem că facem tot posibilul să îndepărtăm un rău, să ajutăm pe cineva, spunem “Îmi dau Duhul, îmi dau sufletul, inima din mine, mă strofoc până la ultima suflare ca să te ajut…” Suflul din noi e în stare să îndepărteze răul! Bunătatea din om este așadar întruchipată de suflul său.

Și până la urmă, este în sintonie această concepție cu datul scripturistic: “Domnul Dumnezeu l-a făcut pe om din țărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viață și omul s-a făcut astfel un suflet viu” (Gen 2,7). Suflul din noi trebuie să fie așadar suflarea lui Dumnezeu. În noi trebuie să respire Dumnezeu. Ceea ce inspirăm sau expirăm trebuie să provină sau să trimită la Dumnezeu, să aibă de-a face cu el. Dar mai este oare așa?

Ce am făcut oare cu suflarea de viață din noi? De ce ni se taie atât de des respirația? De ce rămâne omul modern atât de des fără aer? De câte ori nu am fost cuprinși de gâfâială, de suflarea grea și sentimentul celui căruia i se pare că i se taie aerul, că rămâne fără el? Se întâmplă acest lucru ori de câte ori ne stabilim obiective prea înalte pentru noi sau când ne lăsăm duși de curente, mode, valuri. Atunci ne cuprinde gâfâiala. Obosim, ne dăm seama că nu putem ține pasul cu tot ce ne asaltă din toate părțile și începem să ne pierdem echilibrul, punctele de reper stabile. Ne risipim și ne irosim suflul de viață din noi. Ajungem să spunem în final “Asta nu e de mine”. Uneori ni se taie respirația. Ne pierdem glasul fie și numai când vedem că ceilalți își dau aere că ar fi mai buni ca noi, mai capabili. Respirația, suflul nostru de viață ne dă de gol spre exemplu când suntem măcinați de teamă sau când nu mai știm cum să ieșim dintr-o situație dificilă.

Și câtă nevoie am avea atunci de cineva care să ne dăruiască puțin din propriul lui suflu de viață, din respirația lui! Am avea nevoie atunci de cineva în preajma căruia să ne putem regăsi liniștea, pacea, aerul și suflul vital, o persoană în preajma căreia să nu te simți sufocat sau panicat și în umbra căreia se poate respira în voie aer curat, ca la umbra marilor arbori care emană încontinuu oxigen, aer curat. Noi spunem de cele mai multe ori că “la umbra marilor arbori nu crește iarbă”, dar adevărul este că există și din acei arbori falnici, mari în adevăratul sens al cuvântului, la umbra cărora se poate respira în voie. Altfel ne sufocăm și ne stingem, precum o flacără se stinge și se consumă atunci când este închisă într-un vas, într-un pahar. Flacăra consumă tot oxigenul și apoi moare. Până și focul este întreținut tot de aer!

Trebuie așadar să ne preocupăm mai mult să avem mereu parte de aer proaspăt, de un suflu nou. Iar lucrul acesta nu-l putem obține de cele mai multe ori din noi înșine. Pentru ca cineva să-și reînnoiască suflul de viață, e nevoie ca altcineva să intervină. Uneori este nevoie ca cineva să vină si să sufle la o parte aerul cel rău, viciat pe care-l respirăm, tot răul care provoacă în interiorul nostru doar durere, suferință… Toate acestea trebuie să fie înlăturate de cineva pentru a face loc suflului nou de viață, proaspăt.

Exact lucrul acesta s-a petrecut în relatarea evanghelică care proclamă momentul întâlnirii lui Cristos cel înviat cu ucenicii săi: “El a suflat asupra lor și le-a spus: Primiți pe Duhul Sfânt!” Ucenicilor li se terminase aerul, li se tăiase respirația. Am putea spune că Isus le dă înapoi ucenicilor ceea ce ei pierduseră din Vinerea Sfântă și se reflecta în viața lor lipsită acum de entuziasm, de suflul vital necesar.

Precum mama înlătură lacrimile și durerea copilului rănit, la fel Isus pune capăt timpurilor încărcate de teamă și durere, vremuri trăite lamentabil, fără pace, libertate, entuziasm. Duhul Sfânt este cel care strigă în noi “Abba-Părinte”. Cu Duhul Sfânt care ne reînnoiește viața se poate porni din nou la drum, o putem lua oricând de la capăt. E eterna șansă a noului început după care au aspirat și au visat oamenii dintotdeauna. El este Duhul Sfânt, Duhul care împlinește doar binele. Pentru aceasta ne-a fost dăruit, ca să îndepărteze răul din viața noastră cu suflul său. El vrea vindecarea, purificarea, mântuirea oamenilor.

Noi nu trebuie decât să inspirăm adânc și să ținem cât mai mult timp acest aer în noi, pentru că, am văzut la începutul reflecției noastre, suflarea miraculoasă a mamei, a Duhului Sfânt în cazul nostru, este leacul miraculos împotriva lacrimilor și a durerii. Și cine nu are oare lacrimi și dureri de înlăturat?!

 

* * *

 

Duhul Sfânt vă va învăța toate

Autor: pr. Claudiu Dumea
Copyright: ITRC.ro

Nu cu mulți ani în urmă, în Italia, țară aproape 100% catolică, s-a făcut o anchetă printre tinerii de 20 de ani, cărora li s-a pus această întrebare: Ce înseamnă Rusaliile? Dintre cei întrebați, doar 5% au dat răspunsul exact. Restul au dat răspunsuri confuze, greșite, sau nu au dat nici un răspuns. Și erau toți botezați și miruiți. Ucenicii lui Ioan Botezătorul de la Efes, care i-au răspuns sfântului Pavel: “Nici nu știam că există Duhul Sfânt”, aveau o justificare; ei primiseră numai Botezul. Dar tinerii italieni erau toți nu numai botezați, ci și miruiți, astfel încât ei puteau să răspundă: “Nici nu știam că l-am primit pe Duhul Sfânt”.

Ucenicii erau adunați în jurul Sfintei Fecioare, în Cenacol, la Ierusalim. Și a apărut un fel de foc ce se împărțea în limbi și s-a lăsat asupra fiecăruia dintre ei. Duhul Sfânt a coborât în formă de limbi de foc, voind să repare ceea ce s-a petrecut odinioară la Babel, atunci când omenirea, din cauza păcatului, a nesupunerii față de Dumnezeu, a orgoliului, s-a dezbinat, s-a fragmentat, s-a risipit pe tot pământul, formându-se nuclee umane care au sfârșit prin a nu se mai înțelege între ele. Oamenii, uitând de originea lor comună, de Dumnezeu, Tatăl lor comun, de destinul lor comun, au devenit străini unii de alții. Au început să vorbească limbi străine, să nu se mai înțeleagă între ei. Nu este vorba doar de un fenomen lingvistic. Faptul că se vorbesc mai multe limbi nu este numaidecât un factor de dezbinare. Ne folosim de traducători și ne înțelegem foarte bine. Este vorba de o altă încurcare a limbilor. Este vorba de interese, concepții, religii, culturi care se bat cap în cap, omenirea devenind ca un vas de lut prefăcut în mii de cioburi.

Duhul Sfânt a coborât la Rusalii ca să refacă unitatea neamului omenesc, ca să-i adune pe toți oamenii de toate limbile, aparținând tuturor națiunilor și popoarelor, într-o singură familie umană. Noua familie umană se numește Biserica. Conciliul al II-lea din Vatican numește Biserica “semnul unității”, “semnul și instrumentul unității întregului neam omenesc”. Ziua de Rusalii este ziua de naștere a Bisericii. În noua familie umană, care este Biserica, în ziua de Rusalii, au intrat, cum ne spun Faptele Apostolilor în lectura a doua, reprezentanți ai tuturor națiunilor de sub cer: parți, mezi elamiți.

Ei au intrat în ziua de Rusalii în noua familie umană, care este Biserica, prin Botezul pe care l-au primit la predica lui Petru. Și dacă Biserica este noul popor al lui Dumnezeu, format din toate popoarele pământului, ne dăm seama cât de aberante și de anticreștine sunt expresiile: “Biserică națională”, “Biserica neamului”, “Biserica strămoșească”.

Nu putem să-i mulțumim îndeajuns Duhului Sfânt pentru marele și nemeritatul har de a ne fi născut în noua familie umană, în unica Biserică pe care el a întemeiat-o în ziua de Rusalii. Să avem cea mai mare grijă de a păstra unitatea acestei familii.

Două lucruri se cer pentru a păstra unitatea familiei Duhului Sfânt din care facem parte, unitatea Bisericii: adevărul și iubirea. Abaterea de la adevărurile de credință aduce după sine dezbinarea, crearea de tot felul de Biserici și de secte. “Când va veni Duhul adevărului, vă va învăța tot adevărul” – spune Isus. Să ne deschidem mințile la acest adevăr total. Și iubirea. Ura, violența ca și refuzul adevărului aduc cu sine dezbinarea. Singura violență ce ne este îngăduită este violența împotriva răului și a păcatului din noi înșine. La această violență ne îndeamnă apostolul Pavel, când scrie: “Ucideți în voi, cu puterea Duhului, pornirile rele ale cărnii”.

2.

Celebrăm astăzi sărbătoarea Rusaliilor, Coborârea Spiritului Sfânt – eveniment capital pentru viața fiecărui creștin și pentru Biserica întreagă. Ne amintim cu toții ce i s-a întâmplat într-o zi sfântului Pavel la Efes. Întâlnește un grup de credincioși și îi întreabă: “Credeți voi în Duhul Sfânt? L-ați primit?” La care, aceștia fac ochii mari, ridică din umeri și zic: “Duhul Sfânt? Nici nu știam că există așa ceva”. “Atunci”, îi întreabă Apostolul, “cum ați fost botezați?”

După două mii de ani de la această întâmplare, lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Duhul Sfânt continuă să fie un necunoscut.

Suntem astăzi invitați să-l redescoperim pe Duhul Sfânt. Unde? În acest sanctuar, în această biserică închinată lui? Și aici, dar, mai presus de toate, să-l redescoperim în noi înșine. Citim în viața sfintei Angela de Foligno că ea a mers odată în pelerinaj la Sanctuarul din Assisi, care adăpostește trupul sfântului Francisc. Dar abia intrată în bazilică, aude în inima ei un glas care îi spune: “Angela, ai venit în acest sanctuar ca să găsești ajutor și mângâiere. Dar tu porți în tine pe cineva care te poate ajuta și mângâia mai mult decât sfântul la care ai venit în acest sanctuar. Eu sunt Duhul Sfânt, care locuiesc în tine”. Sfânta Angela de Foligno uitase pentru un moment ceea ce noi uităm tot timpul, și anume ceea ce le spunea sfântul Pavel celor dintâi creștini: “Nu știți voi că voi sunteți templul, biserica, sanctuarul lui Dumnezeu și că Duhul Sfânt locuiește în voi?”

Înainte de această revărsare, să-i zicem oficială, publică, a Duhului Sfânt de la Rusalii, a mai fost una, săvârșită într-un cadru mai intim, mai restrâns, în seara zilei de Paști. Isus înviat le-a apărut ucenicilor săi în casa în care stăteau încuiați de frica iudeilor, a suflat asupra lor și le-a spus: “Primiți-l pe Duhul Sfânt”. A suflat. De ce a suflat? Gestul acesta, făcut de Isus înainte de a-l dărui pe Duhul Sfânt, este extrem de important. Cuvântul “a sufla” nu mai apare nicăieri în Noul Testament, în schimb, el apare de două ori în Vechiul Testament. Prima dată apare în Cartea Genezei, când ni se vorbește despre crearea lui Adam: “Domnul Dumnezeu l-a făcut pe om din țărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viață, și astfel, omul s-a făcut un suflet viu” (Gen 2,7). Așadar, în seara Învierii, când Isus suflă și Duhul Sfânt coboară, se înfăptuiește o nouă creație. Se naște omul nou. Omul își leapădă șorțul făcut din frunze de smochin, cu care își acoperea goliciunea, semnul păcatului și al rușinii, și se îmbracă cu o haină de lumină și glorie ca și Isus înviat. Omul se întoarce la ceea ce a fost dintru început: chip și imagine a lui Dumnezeu.

Duhul Sfânt este acela care, la Botez, creează omul cel nou în noi, pune în noi viața cea nouă, suprafirească a harului, face din noi copii ai lui Dumnezeu, iar el vine să locuiască în noi ca într-un templu. De aici, îndemnurile sfântului Pavel: “Fiți atenți cum vă purtați cu cel pe care îl purtați în voi. Nu-l stingeți Duhul Sfânt din voi, nu-l întristați pe Duhul Sfânt din voi, nu profanați prin păcat templul Spiritului Sfânt, care sunteți voi înșivă”.

Și a doua oară găsim cuvântul “a sufla” în Vechiul Testament, în impresionanta vedenie pe care a avut-o profetul Iezechiel. Profetul vede o câmpie întinsă acoperită cu schelete omenești, cu oase uscate. La porunca lui Dumnezeu, profetul strigă: “Duhule, vino din cele patru vânturi, suflă peste morții aceștia, ca să învie!” La acest strigăt, Duhul a intrat în oase, oasele s-au acoperit cu carne, s-au ridicat în picioare și erau ca o oaste foarte mare. “Fiul omului”, îi spune Domnul profetului, “oasele acestea sunt toată casa lui Israel”. Această profeție se realizează cu adevărat în ziua de Rusalii. Duhul Sfânt suflă; suflarea sa este ca o vijelie, ca o furtună puternică, și se ridică în picioare noul Israel, noul popor al lui Dumnezeu, Biserica. De aceea, sărbătoarea Rusaliilor este considerată ca ziua de naștere a Bisericii. În această zi, Dumnezeu încheie noua alianță cu noul său popor, cu Biserica.

Și nu întâmplător, Duhul Sfânt a coborât în ziua de Rusalii.

Rusaliile era sărbătoarea cea mare și solemnă în care evreii comemorau vechea alianță, pe care Dumnezeu o încheiase cu poporul său, pe Muntele Sinai, la 50 de zile după eliberarea din robia Egiptului. Acest nou popor, care se naște în ziua de Rusalii, Biserica, este catolic, adică universal; în el intră toate popoarele, toate rasele, toate limbile: iudei, romani, parți, elamiți, arabi. Naționalismul, rasismul, șovinismul sunt excluse; nu se mai poate vorbi de Biserica națională, de o Biserică a neamului. Cine ia parte la o Liturghie solemnă, pe care Papa o celebrează în Piața Bazilicii San Pietro din Roma, văzând lume de toate culorile, de toate națiile, de toate rasele, exprimând în toate limbile aceeași credință, are impresia că se află la Ierusalim, la primele Rusalii. Iar sufletul și viața noului popor al lui Dumnezeu este Duhul Sfânt. “Ce este trupul fără suflet?” – se întreba sfântul Augustin. “Un cadavru. Ce ar fi Biserica fără Duhul Sfânt? Un cadavru, o ruină”. În Crez, după Spiritul Sfânt, vine imediat Biserica: “Cred în Duhul Sfânt… cred în Sfânta Biserică Catolică”. Înțelesul exact este: “cred în Duhul Sfânt prezent permanent în Biserica Catolică”.

Sfântul Irineu spunea atât de frumos pe la anul 200: “Unde e Biserica, acolo este Duhul Sfânt, și unde este Duhul Sfânt, acolo e Biserica”. Iar dacă Duhul Sfânt e sufletul Bisericii, evident că nu poate exista un singur Duh Sfânt cu mai multe Biserici, așa cum nu poate exista un suflet cu mai multe trupuri.

Isus ni-l prezintă pe Duhul Sfânt ca dătător de viață al Bisericii, aducând imaginea apei: apa înseamnă viață, lipsa apei înseamnă moarte. Isus, ne povestește evanghelistul Ioan (7,37-40), era la Ierusalim de Sărbătoarea Corturilor. În zilele acestei importante sărbători, se făcea o mare procesiune până la Bazinul Siloe, de unde se lua apă cu un ulcior de aur, cu care apoi se stropea altarul de la templu în amintirea acelei ape minunate scoase din stâncă în pustiu, din care băuse poporul ales în drum spre Țara Făgăduită. Isus se folosește de ocazie pentru a striga astfel încât să fie auzit de tot poporul care lua parte la ceremonie: “Dacă însetează cineva, să vină la mine și să bea!. Și adaugă evanghelistul: “spunea aceste cuvinte despre Duhul pe care aveau să-l primească cei ce vor crede în el”. Căci Duhul Sfânt nu fusese încă dat. “Spiritul Sfânt”, explică sfântul Vasile cel Mare, “este ca o ploaie ce face să rodească necontenit ogorul Bisericii. Apa este aceeași, dar roadele sunt diferite: palmierul produce anumite roade, vița-de-vie produce struguri, mărul, mere ș.a.m.d. La fel, unul este Spiritul Sfânt, dar felurite sunt roadele pe care el le produce în Biserică. Iar cele 7 Taine sau Sacramente ale Bisericii sunt șapte râuri de viață supranaturală, cu care Duhul Sfânt irigă ogorul Bisericii”.

În sărbătoarea de astăzi, încercăm un sentiment de speranță, de optimism, de siguranță. Biserica are de îndurat multe lovituri, multe încercări. Dar avem convingerea că din toate va ieși victorioasă, pentru că la cârma ei stă Duhul Sfânt. Lumea îmbătrânește, popoarele se nasc și pier, sistemele politice și partidele apar și dispar. Biserica este veșnic tânără, căci Duhul Sfânt îi asigură viața și primăvara neîntreruptă.

După ce Papa Ioan al XXIII-lea a fost ales la conducerea Bisericii, nu putea să doarmă. Ce mare răspundere îi apăsa pe umeri! Dar aude un glas tainic, care îi spune: “Ioane, tu conduci Biserica sau eu?” “Tu, Doamne”. “Atunci, du-te la culcare și dormi liniștit”. Și același papă spunea într-un discurs ținut seminariștilor din Roma: “Biserica e mereu vie, modernă, actuală, de o vârstă cu orice popor care se perindă în istorie”.

Îl rugăm pe Duhul Sfânt, astăzi, să ne transforme și pe noi așa cum i-a transformat pe apostoli în ziua de Rusalii: să ne dea lumina credinței, ca să putem cunoaște adevărul, focul iubirii, ca să-i putem îmbrățișa și pe dușmani, tărie și curaj, ca să putem trăi și mărturisi credința în lume ca niște adevărați fii ai Bisericii sale.

3.

Odată împlinită lucrarea sa de pe pământ, Isus este glorificat și înălțat la dreapta Tatălui. Pe pământ el a lăsat Biserica sa. E vorba de unsprezece apostoli și câteva zeci de ucenici care trăiesc înfricoșați, ascunși, cu ușile zăvorâte fără a ști ce trebuie să facă și ce înseamnă porunca pe care o primiseră de a merge în întreaga lume ca să predice evanghelia. Biserica avea toate componentele ei de bază: învățătura ei fusese proclamată de Isus, apostolii fuseseră aleși, sacramentele fuseseră întemeiate, ierarhia fusese organizată, piatra de temelie fusese așezată și păstorul suprem fusese numit în persoana lui Petru.

Dat toate aceste forțe dumnezeiești se aflau într-o stare latentă, de amorțire, așteptau să fie activate. Nimeni nu predica, nimeni nu boteza, nimeni nu celebra Euharistia. Biserica era scufundată într-un somn adânc, asemenea lui Adam înainte de a i se comunica suflarea de viață. Așa arăta Biserica până la ora nouă a zilei de Rusalii, când Duhul Sfânt a coborât asupra ei însoțit de o suflare puternică de vânt. În acel moment, Biserica s-a însuflețit, totul a prins viață în ea. În acel moment, apostolii ies din Cenacol, predică cu curaj mulțimii, vorbesc în diferite limbi, fac minuni; Petru își exercită misiunea de păstor universal, luând cuvântul și vorbind în numele întregii ierarhii; apa Botezului începe să curgă; jertfa euharistică se aduce pe altare. La Rusalii, mica turmă, cum a numit-o Cristos, devine Biserică, adică trup al lui Cristos, însuflețit de același Duh Sfânt, care la naștere însuflețise și capul acestui trup, pe Cristos însuși.

Rusaliile sunt Crăciunul Bisericii, după cum Crăciunul a reprezentat Rusaliile lui Isus. Prezența Mariei în Cenacol, la Rusalii, nu este întâmplătoare. Ea ne amintește legătura dintre nașterea lui Isus și nașterea Bisericii. Cea care fusese mama lui Isus prin puterea Duhului Sfânt devine și mama Bisericii, adică mama lui Cristos întreg: cap și trup.

“Trimite-ne, Doamne, Duhul tău și reînnoiește fața pământului”. Semnul vizibil că ceva nou s-a înfăptuit la Rusalii pe fața pământului este reunificarea limbajului uman. Apostolii, ieșind din Cenacol, vorbesc o limbă nouă, misterioasă, pe care o înțeleg toți cei care o ascultă: parți, elamiți, greci, romani. Rusaliile sunt babelii. Oamenii Babelului au avut ambiția de a unifica omenirea și au sfârșit prin a nu se mai înțelege între ei. La Rusalii, unitatea, armonia este refăcută. Acum, scrie sfântul Irineu, “neamurile formează un cor admirabil, care celebrează în diferite limbi lauda lui Dumnezeu, în timp ce Duhul Sfânt readuce la unitate semințiile risipite și oferă Tatălui primele roade culese din toate popoarele”.

Întreaga tradiție creștină cunoaște contrastul dintre Rusalii și Babel. Oamenii care au construit Turnul Babel nu erau nici atei, nici dușmani ai lui Dumnezeu. Nu erau niște giganți de tipul titanilor din mitologia greacă, nu erau niște nelegiuiți care sfidează cerul, care înfruntă cu aroganță divinitatea precum Prometeu. Dimpotrivă, oamenii Babelului erau oameni cucernici, religioși. Proiectul lor nu era împotriva lui Dumnezeu, ci pentru Dumnezeu. Turnul pe care l-au construit era un templu, un lăcaș de cult închinat divinității. Era un edificiu uriaș, unul dintre faimoasele temple cu terase suprapuse, numite zikkurat, ale căror ruine se mai pot vedea și acum în fosta Mesopotamie (în Irakul de azi).

Cu cât templul era mai înalt, mai aproape de cer, cu atât bunăvoința divinității era câștigată mai ușor și binefacerile așteptate mai sigure. Atunci, unde era păcatul babilonienilor? De ce le-a încurcat Dumnezeu limbile? Răspunsul îl găsim în textul Genezei: “Ei au zis: «Haideți să ne facem o cetate și un turn al cărui vârf să atingă cerul, și să ne facem un nume, ca să nu fim împrăștiați pe toată fața pământului»” (Gen 11,4). Aici e totul. Voiau să-și facă un nume. Pietatea lor era falsă, religiozitatea lor era o mască. Nu căutau slava lui Dumnezeu, ci propria slavă. Nu era la mijloc intenția de a-l cinsti pe Dumnezeu, ci urmăreau propria afirmare. Dumnezeu era instrumentalizat, religia era manipulată. Voiau să-și facă imagine.

A construi un turn, un templu de proporții ieșite din comun, însemna pentru babilonieni să-și proclame cu orgoliu propria putere și capacitatea de a dialoga cu Dumnezeu de pe picior de egalitate, spunând în inima lor: “Vezi ce am fost noi în stare să facem pentru tine? Acum, arată-ne tu ce ești în stare să faci pentru noi”. A fost încercarea de a face o spărtură în cer, o poartă de acces la divinitate cu forțele proprii. De fapt, în limbile semite, Babel înseamnă “poarta Cerului”.

Și în ce a mai constat păcatul constructorilor Babelului? Împăratul Babilonului, în orgoliul său nemăsurat și în ambiția sa imperialistă, voia unificarea lumii sub sceptrul său. Voia să înfăptuiască globalizarea impunând tuturor popoarelor o singură limbă, o singură cultură, o singură religie, o nouă ordine mondială, inaugurând o nouă eră a omenirii. Și ce a rezolvat? Confuzie, încurcătură. Acesta este sensul pe care Biblia îl atribuie cuvântului Babel: “De aceea, cetatea a fost numită Babel, căci acolo a încurcat Dumnezeu limbile întregului pământ și de acolo i-a împrăștiat Domnul pe toată suprafața pământului” (Gen 11,9).

“Din vina unor oameni orgolioși s-au divizat limbile”, scrie Sfântul Augustin. “Datorită umilinței apostolilor, limbile s-au reunificat”. Babelul și Rusaliile sunt două șantiere mereu deschise în istoria lumii. Pe această concepție își întemeiază sfântul Augustin geniala sa operă De civitateDei. În lume, scrie sfântul Augustin, sunt în construcție două cetăți: cetatea Babilonului, fondată pe iubirea de sine împinsă până la disprețul față de Dumnezeu, și cetatea lui Dumnezeu, Noul Ierusalim, fondată pe iubirea față de Dumnezeu, împinsă până la disprețul de sine. Fiecare om este chemat să aleagă în care dintre aceste două șantiere vrea să muncească.

Sărbătoarea de astăzi ne îndeamnă să redescoperim unitatea și armonia între toți oamenii, să vorbim aceeași limbă, care este limba iubirii, pe care ne-o învață Duhul Sfânt. Minunea înfăptuită la Rusalii trebuie să continue neîntrerupt în lume. Scria un autor din primele veacuri ale Bisericii: “Poate îți va zice cineva: «Dacă l-ai primit pe Duhul Sfânt, de ce nu vorbești în toate limbile?», îi vei răspunde: «Cu siguranță vorbesc în toate limbile, căci sunt mădular al acelui trup al lui Cristos care este Biserica, iar Biserica vorbește toate limbile»”. Biserica înțelege și vorbește limbile tuturor popoarelor. Ea înțelege și respectă cultura, limba, patrimoniul tuturor raselor și popoarelor, fiind, în același timp, cum ne învață al doilea Conciliu din Vatican, semn al unității întregului neam omenesc.

Împreună cu întreaga Biserică, să-l implorăm astăzi pe Duhul Sfânt, care este Duhul reconcilierii, al unității și al iubirii: “Vino, Duhule Sfânt, umple inimile credincioșilor tăi și aprinde în ele focul iubirii tale!”

4.

Sfântul Duh, care vine și își face locuință în sufletul nostru, vine deja de la sfântul Botez împreună cu cele 7 daruri ale sale. Aceste daruri ale Duhului Sfânt sunt pentru sufletul nostru ceea ce sunt aripile pentru o pasăre. Așa cum o pasăre nu poate zbura, nu poate să se înalțe în văzduh fără aripi, la fel, sufletul nostru nu poate zbura, nu se poate înălța spre Dumnezeu, spre cer, fără darurile Duhului Sfânt. Și aș vrea să vă vorbesc astăzi despre darul evlaviei, căci dintre toate darurile Sfântului Duh, acesta este, poate, cel mai neluat în seamă sau disprețuit. Preocupările pământești, grija pentru trup și pentru viața aceasta trecătoare, patimile omului, distracțiile și ideile greșite ale lumii fac ca acest dar al evlaviei să fie înăbușit sau complet distrus în cei mai mulți oameni. Este o idee enorm de greșită, monstruoasă, aceea care circulă chiar și printre creștini, și anume că evlavia este pentru bătrâni, pentru femei, pentru anumite persoane, pentru preoți și călugări. Evlavia este obligatorie pentru toți cei botezați, căci în toți cei botezați a venit Duhul Sfânt cu darurile sale. Pentru toți este porunca: “Fiți desăvârșiți, precum Tatăl vostru din ceruri desăvârșit este”. “Și cine este sfânt mai mult să se sfințească”.

Nu cu mulți ani în urmă, profesorul Pier Giorgio Frassati, ieșind din biserică, nu a apucat să-și bage rozariul în buzunar, când s-a întâlnit cu un coleg. Acesta, văzându-l cu rozariul în mână, i-a spus: “Te-ai făcut călugăr?” El însă îi răspunde: “Nu, am rămas creștin”.

Cine are adevărata evlavie? Sfântul Francisc de Sales îi împarte în această privință pe oameni în trei categorii: Prima categorie se aseamănă cu struțul, care nu zboară niciodată, deși are aripi. Sunt cei care, deși au primit la Botez darul evlaviei, nu-i acordă nici o atenție, sunt cei care nu dau cu anii pe la biserică sau la sfintele sacramente, sau cei care, deși fac uneori acte de evlavie, trăiesc permanent în stare de păcat de moarte, în dușmănie cu Dumnezeu. Desigur că toată evlavia aceluia care trăiește în stare de păcat de moarte este falsă și inutilă.

Odată, pe când sfânta Ecaterina de Siena se afla la Avignon, au venit la ea niște doamne cu o viață depravată, dar vorbeau în așa fel încât voiau să lase impresia că sunt cele mai evlavioase persoane din lume. Dar sfânta Ecaterina, care le cunoștea viața, abia se abținea să nu vomite.

Aceeași scârbă i-o provoacă lui Dumnezeu evlavia celor răi. Sfânta Scriptură ne relatează că cei doi frați, Cain și Abel, îi duceau jertfă lui Dumnezeu. Primul îi ducea jertfă lui Dumnezeu din roadele câmpului, căci era agricultor, iar al doilea – miei, căci era păstor. Dumnezeu privea cu plăcere jertfa lui Abel, căci era nevinovat, în schimb, își întorcea capul de la jertfa lui Cain, căci era dușmănos și rău la inimă. La fel, Dumnezeu privește cu plăcere la evlavia celui bun, dar își întoarce capul de la evlavia celui rău. De fapt, sfântul Iacob ne spune clar: “Dacă cineva crede că este evlavios și nu își stăpânește limba, acela își înșală inima, și zadarnică este evlavia lui”. Prin urmare, poți să-ți tocești genunchii stând cufundat în rugăciune, poți să învârtești de zece ori pe zi printre degete rozariul, dacă nu-ți stăpânești limba, înjuri, blestemi, vorbești murdar, te cerți, minți și îi vorbești pe alții de rău, zadarnică este evlavia ta.

A doua categorie de oameni, după cum spunea sfântul Francisc de Sales, se aseamănă cu găina, care zboară din când în când, dar numai puțin, rar și cu mare greutate. Sunt cei ce se spovedesc o dată sau de două ori pe an, sunt cei care o zi-două din an trăiesc în harul lui Dumnezeu, care ascultă Liturghia, dar numai când e poruncită sub păcat de moarte. Evident că nici aceștia nu au evlavie adevărată.

A treia categorie de oameni se aseamănă cu rândunica, ce zboară cu multă ușurință și plutește mereu în văzduh. Sunt cei evlavioși cu adevărat, care nu se mărginesc să facă numai ce este poruncit sub păcat, dar fac tot ceea ce-i este plăcut lui Dumnezeu și folositor sufletelor lor. Sfântul Pavel îi scria ucenicului său Timotei: “Deprinde-te cu evlavia, căci ceea ce faci pentru trup puțin folosește, dar evlavia folosește la toate; ea aduce fericirea vieții de acum și răsplata vieții viitoare”. Într-adevăr, așa cum secerătorul, după ce-și termină munca, își primește răsplata, dar și în timpul secerișului primește de mâncare, așa cum soldatul după război este decorat, dar în timpul războiului primește hrană, la fel, și creștinul în viața de dincolo primește răsplată pentru evlavia sa, dar și în viața aceasta are parte de multe bucurii și satisfacții.

Lumea, în general, se sperie de evlavie, de greutățile ei. Într-adevăr, este greu să te scoli în fiecare dimineață mai devreme și să asculți sfânta Liturghie, să te păstrezi curat la suflet ca să te poți împărtăși în fiecare zi, să te spovedești în fiecare săptămână sau la câteva săptămâni o dată; nu-i ușor ca după ce muncești toată ziua să faci efortul și să vii seara la vecernie, ca în mijlocul atâtor ocupații să găsești timp să spui în fiecare zi rozariul, dar întrebați-i pe cei care practică toate aceste deprinderi de evlavie dacă găsesc altundeva plăcere și satisfacție mai mare decât în ele.

Evreii fugiseră din Egipt, unde sute de ani fuseseră ținuți în robie. Dar iată că faraonul Egiptului, cu sabia în mână, îi urmărește însoțit de o armată numeroasă. Este hotărât să-i măcelărească. Îngroziți, evreii o iau la fugă, și ajung astfel îngroziți și obosiți pe malul Mării Roșii. Nu știu ce să facă: să se întoarcă, ar fi fost măcelăriți; să se arunce în mare, ar fi însemnat pentru mulți înecul și sfâșierea de către monștrii marini. Sunt cuprinși de neliniște, de disperare. Dar Moise ridică toiagul său, apele se despart în două, valurile se liniștesc, monștrii dispar. Un drum acoperit cu iarbă și flori se deschide pe fundul mării. Evreii înaintează liniștiți, în timp ce faraonul și armata sa privesc uimiți de pe malul mării ce se întâmplă sub ochii lor.

La fel, pentru acela care părăsește păcatul, care fuge din Egiptul, din sclavia și viciul lumii, primii pași sunt grei; e cuprins de panică, de frică. Dar drumul pe care l-a deschis Cristos în marea zbuciumată a acestei lumi, este un drum al salvării și fericirii adevărate. Să nu ne temem să mergem pe acest drum. Lumea vede greutățile evlaviei, ale postului, ale pocăinței, dar nu vede bucuria aceluia care își plânge păcatele, se face că nu vede lacrimile, remușcările și chinurile acelora care trăiesc în păcate și vicii. “Gustați și vedeți” – ne îndeamnă psalmistul – “cât de bun este Domnul”.

 

* * *

 

Darul cel așteptat

Autor: pr. Alessandro Pronzato
Traducere: pr. Petru Țurcanu
Copyright: Predici.cnet.ro

“Deodată a venit din cer un sunet ca vâjâitul unui vânt puternic și a umplut toată casa unde sedeau ei… și toți s-au umplut de Duhul Sfânt și au început să vorbească în alte limbi după cum le da duhul să vorbească.” Fapte. 2, 1-11

“Voi însă nu mai sunteți pământești, ci duhovnicești, dacă Duhul lui Dumnezeu, locuiește în adevăr în voi…” Rom. 8, 8-17

“Eu îl voi ruga pe Tatăl și El vă va da un alt Mângâietor, pentru a rămâne cu voi întotdeauna.”

Să facem bine și să ne coborâm din al nostru Turn Babel

Pe fondul unei imagini în negativ, al unui clișeu, adică al construirii Turnului Babel. (Gen. 11, 1-9) Aici este vorba despre o sfidare obraznică lansată împotriva lui Dumnezeu (un turn, a cărui înălțime să atingă cerul), și despre o faptă orgolioasă, fără precedent (“să ne facem un nume). Însă turnul acesta nu a mai fost construit din cauza amestecării limbilor, și a neputinței oamenilor de a se înțelege între ei.

Rusaliile creștinești, așa cum aflăm din prima lectură de astăzi apar ca un fel de “anti-Turn Babel”. De data aceasta planul se realizează, prin intervenția lui Dumnezeu, care face ca Duhul Sfânt să se coboare asupra oamenilor (“vântul puternic, focul”) și determină creația unei lumi noi prin unificarea tuturor popoarelor și prin darul limbilor. Ascultau același Cuvânt al Domnului în propria lor limbă, și posibilitatea de comunicare a oamenilor între ei. Dar pentru aceasta trebuie ca oamenii să se coboare definitiv din Turnul Babel.

În legătură cu limbajul. Atunci când este vorba de a face cunoscute minunile lui Dumnezeu, nici o limbă nu poate fi denumită “sacră”, ci minunile Domnului pot fi predicate în toate limbile pământului… Omul se îndreaptă spre o lume nouă, își deschide ochii și comunică cu acest univers minunat printr-un translator, care să cunoască bine limba maternă. Dumnezeu, când vrea să-și facă cunoscute marile Lui lucrări oamenilor, folosește limba unuia fiecăruia dintre ei, și atunci toate aceste limbi devin sfinte pentru că sunt instrumentul vestirii din partea lui Dumnezeu, ca și de răspuns din partea oamenilor, care înțeleg să cânte “Măririle Domnului”. În Ziua Rusaliilor apare un concert compus din diferite limbi, care prin bogata lor varietate compun o cântare unitară.

Mângâiere, învățătură, amintire

Aici este vorba în primul rând despre “Mângâietorul”, care să fie cu noi, să ne susțină și să ne apere, cu alte cuvinte, ca să cheme la sine pe vreunul dintre noi. Duhul Mângâietor sau Apărător este acela care se află cât mai aproape de credincioși, la dreapta lor, marea bătălie cu lumea. Isus vorbește despre un alt Mângâietor, deoarece Primul este El însuși: “Copilașilor, vă scriu aceste lucruri, ca să nu păcătuiți. Dar dacă cineva a păcătuit avem la Tatăl un mijlocitor, pe Isus Cristos, Cel Neprihănit”. (1In. 2, 1) Prin urmare, Isus este mijlocitorul și apărătorul nostru.

Dar în același timp Duhul Sfânt este și Învățătorul nostru: “Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe care Tatăl vi-l va trimite în Numele meu, El vă va învăța toate și vă va aminti despre tot ceea ce v-am spus Eu”. Duhul Sfânt, a Treia Persoană dumnezeiască este trimis de Tatăl la propunerea lui Cristos. Însă izvorul este tot Tatăl, care l-a trimis pe Isus, din care cauză Duhul Sfânt apare ca protagonist al aceluiași plan al Revelației Mântuirii.

Activitatea lui constă în a învăța și în a aminti, două realități foarte bine legate între ele. La drept vorbind nu există nici un fel de noutate, față de ceea ce a revelat Învățătorul. Duhul Sfânt nu-și are o revelație a lui proprie, automată. “Nu va vorbi de la El, ci va spune tot ceea ce a auzit.” (In. 16, 13) “În cele ce învață Duhul Sfânt, este Isus care vorbește, după cum în cele ce învață Isus, vorbește Tatăl.” (De la Potterie)

Aici avem mai degrabă o interiorizare a Cuvântului în sufletul ucenicului prin lucrarea Duhului Sfânt. Apoi, în ceea ce privește “aducerea aminte”, memoria, aici nu este vorba despre o banală repetare (Duhul Sfânt nu se limitează la reîmprospătarea memoriei noastre), ci de actualizarea cuvântului revelat. Duhul Sfânt descoperă sensul acelui Cuvânt al Adevărului în raport cu situația prezentă, pe care-l actualizează.

Prin lucrarea Duhului Sfânt, ucenicul își trăiește credința și pătrunde mai adânc sensul revelației. Aceasta este un fel de înțelegere și interpretare a evenimentelor unei descoperiri tot mai surprinzătoare a Persoanei lui Isus. O aprofundare și o cunoaștere, nu numai pur și simplu de tip intelectual, ci existențial vital, întrucât învățătura Duhului Sfânt este o adevărată pedagogie a memoriei. Duhul Sfânt învață întrucât solicită memoria de a-și aminti și de a înțelege bine cuvântul ascultat și de a descoperi totodată sensul actual al misterului.

Așa cum spune De la Potterie, pe care l-am citat mai sus, în această privință ar mai fi posibilă o sintetizare, cam așa: Fără învățătura Duhului Sfânt, numai din memorie, cuvântul lui Isus riscă a rămâne numai ca un sunet vag, exterior, neînțeles în sinteza lui dătătoare de viață. Fără Isus nu se poate înțelege pe Tatăl. Fără Duhul Sfânt nu-L putem înțelege pe Isus, al cărui interpret este, unicul exeget de neînlocuit. Așadar, pe Tatăl nu-l putem înțelege fără Isus, pe Fiul nu-l putem înțelege fără Duhul Sfânt.

Noul regim

Ciclul “C” propune ca alegere alternativă pentru lectura a II-a, un text din scrisoarea către Romani, în care Sfântul Paul evidențiază timpul cel nou, ca și noul climat în care trăiește credinciosul. Aici avem o dublă realitate: Trupul, adică omul, și Duhul Sfânt, adică Dumnezeu. Prin urmare un nou cadru: cel trupesc, în care omul se ocupă în exclusivitate numai de el însuși, se poartă în așa fel ca și cum Dumnezeu nu ar exista; cel spiritual, în care omul este preocupat de realitățile în care este implicat cu sine însuși, cu Dumnezeu și cu oamenii.

Trupul îl înnobilează complet pe om în domeniul lui propriu, care nu poate duce decât la moarte. Duhul Sfânt îl insuflă pe om ca să apuce pe calea plinătății, adică pe calea vieții și a păcii. De aceea, omul poate alege între limită, fragilitate și depășire. Sfântul Paul vorbește de Duhul Sfânt ca despre puterea care l-a înviat pe Cristos din morți. Duhul Sfânt nu este o prezență exterioară omului, ci locuiește în om, în noi. Evident, omul trebuie să își facă planurile cu greutatea trupului (mai ales), însă acest trup trebuie să fie condus de Duhul Sfânt, și asta pentru că Duhul Sfânt nu poate osândi și distruge locuința lui.

Tot acolo este subliniat și faptul că Duhul Sfânt ne face să trecem de la starea de robi, la starea de fii ai lui Dumnezeu cu atitudinile caracteristice demnității și libertății. Călăuzirea Duhului Sfânt pe propria cale, primirea Duhului Sfânt, experimentarea prezenței sale în inima noastră, nu este ceva rezervat creștinilor de elită, ci constituie o posibilitate oferită tuturor creștinilor. “Ați primit Duhul fiilor adoptivi, prin care strigăm: Abba, Părinte.”

Aici este cazul ca să cunoaștem acel glas, acel “strigăt”. Probabil că este vorba despre o aclamare a liturghiei primitive.

În adunările noastre liturgice, prea sunt multe persoane religioase, evlavioase să vorbească, să se tânguie, să pălăvrăgească și în afara bisericii chiar să murmure. Cu totul alta este comportarea creștinilor din primele veacuri, în care participanții aveau mai multă credință, din care cauză strigau și aclamau cu glas tare. Așa cum mărturisesc sfinții Iustin, Ambroziu și Augustin, glasurile lor se asemănau cu glasul vijeliei tunetului, așa ca în Cenacol, la venirea Duhului Sfânt. Sfântul Paul susține că acest cuvânt – Abba – este primul strigăt al creștinului nou-născut în Duhul Sfânt. Același Duh, care se coboară și se înalță (în rugăciune), mărturisește una și aceeași realitate, și anume: “Suntem fii și facem parte din familia lui Dumnezeu”. (Maillot)

Omul, oricât de deștept, oricât de cocoțat ar fi fost el în vârful propriului turn, nu putea nici măcar să bănuiască așa ceva, pentru că numai “Duhul (Sfânt) împreună cu duhul nostru, că suntem copii ai lui Dumnezeu”. În cele din urmă, Sfântul Paul amintește participarea la însăși moștenirea lui Cristos, începând cu patima Sa: “și dacă suntem copii suntem și moștenitori: moștenitori ai lui Dumnezeu și împreună moștenitori cu Cristos, dacă suferim cu adevărat împreună cu El ca să fim proslăviți împreună cu El”. (Rom. 8, 17) Noua și marea familie a lui Dumnezeu se naște din Patima, Moartea și Învierea Fiului Său. Iată pentru ce Biserica, care apare în Ziua Rusaliilor (astăzi aniversarea ei) înfruntă riscul unei călătorii în lume, având drept tovarășă crucea.

Acesta este sufletul puternic, care o întovărășește, care ar trebui să o oblige, fie pentru a nu încetini pasul, cât și pentru a rămânea strâns unită de crucea lui Cristos tovarășă de drum indispensabilă și inevitabilă.