Selecție de predici

(tipareste predicile)

 

Învierea Domnului
Anul C (A, B)

Lecturi:
Fapte 10,34a.37-43
Psalmul 117
Coloseni 3,1-4 (1Corinteni 5,6b-8)
Ioan 20,1-9

Ioan 20,1-9

În prima zi a săptămânii, dis-de-dimineață, pe când mai era încă întuneric, Maria Magdalena a venit la mormânt și a văzut că piatra fusese luată de la mormânt. Atunci, a alergat și a venit la Simon Petru și la celălalt discipol, pe care îl iubea Isus, și le-a spus: “L-au luat pe Domnul din mormânt și nu știm unde l-au pus”. A ieșit atunci Petru și celălalt discipol și au venit la mormânt. Alergau amândoi împreună, dar celălalt discipol a alergat mai repede decât Petru și a ajuns primul la mormânt. Aplecându-se, a văzut giulgiurile așezate, dar nu a intrat. Atunci a venit și Simon Petru, care îl urma, și a intrat în mormânt. El a văzut giulgiurile așezate, dar ștergarul, care fusese pe capul lui, nu era așezat împreună cu giulgiurile, ci împăturit aparte, într-un loc. Atunci a intrat și celălalt discipol care sosise primul la mormânt. A văzut și a crezut; pentru că încă nu știau Scriptura: că el trebuia să învie din morți.

 

Autori

pr. Anton Dancă
pr. Paul Butnaru
pr. Eduard Patrașcu
pr. Raniero Cantalamessa
pr. Mihai Blaj
pr. Șerban Tarciziu
pr. Petru Tamaș
pr. Claudiu Dumea
pr. Anton Dancă
pr. Pietro Righetto
pr. Alessandro Pronzato
pr. Șerban Tarciziu

 

* * *

 

Cristos a înviat

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Presa Bună

În timpul Revoluției Franceze din 1789, un oarecare Baveillére Lepaux a lansat următoarea lozincă: A sosit timpul să luăm locul lui Cristos. Voi face o religie nouă. A încercat, dar, după mai multe eforturi zadarnice, s-a plâns lui Napoleon Bonaparte că religia sa, nu înțelege din ce cauză, nu câștigă adepți. Amice, i-a zis împăratul, într-adevăr vrei să faci concurență lui Isus Cristos? Nu ai decât o modalitate: lasă-te răstignit vineri și învie duminică! Deci, după părerea împăratului Napoleon Bonaparte, pentru înființarea unei noi religii, care să poată face concurență religiei creștine, este absolut de trebuință să se găsească cineva care să se lase răstignit, îngropat și apoi să învie singur pentru a câștiga adepți.

Ca religia creștină să existe, ca Biserica să dureze, ca noi înșine să ne bucurăm astăzi de această zi frumoasă, a fost necesară învierea lui Cristos? Nu sunt și alte religii care nu sunt creștine și totuși au zile de sărbătoare, de bucurie și comunități destul de mari? Sunt, dar ca să fie o religie creștină, era necesar un Cristos mort și înviat. Cristos însuși afirmă în mod explicit această trebuință în fața celor doi ucenici care mergeau la Emaus: Nu trebuia oare să pătimească toate acestea Cristos și astfel să intre în slava sa? (Lc 24,26). Mai apoi va adăuga: Acestea sunt cuvintele pe care le-am grăit către voi, fiind încă împreună cu voi, că trebuie să se împlinească toate cele scrise despre mine în Legea lui Moise, în Profeți și în Psalmi (Lc 24,44). Deci, moartea și învierea lui Isus erau necesare.

Această necesitate o afirmă și sfântul Paul când spune: Dacă Isus Cristos nu a înviat, zadarnică este propovăduirea noastră, zadarnică este și credința voastră. Ne aflăm drept martori mincinoși ai lui Dumnezeu, pentru că am mărturisit împotriva lui Dumnezeu, că a înviat Cristos, pe care nu l-a înviat (1Cor 15,14-15). Biserica s-a născut din evenimentul învierii lui Isus și din credința pe care apostolii au avut-o în Cristos înviat. În predica lor ea forma obiectul principal (cf. Fap 4,33).

Noi privim învierea lui Isus ca necesară din diferite unghiuri, ca de exemplu: fără învierea din morți Isus ar fi trecut în istoria omenirii ca un mare înțelept, binefăcător, mag, profet etc., dar nicidecum ca Fiu al lui Dumnezeu; fără învierea lui Isus, ce rost ar mai avea viața pentru majoritatea oamenilor pentru care ea nu este decât un chin? Ce rost are să te chinui când moartea este o soluție la îndemâna oricui? Sinuciderea ar fi medicamentul cel mai ieftin. Grecii, romanii și alții se foloseau din plin de acest medicament al morții.

Dar sfântul Petru scoate în evidență necesitatea învierii pentru speranța vieții, spunând: Binecuvântat să fie Dumnezeu și Tatăl Domnului nostru Isus Cristos, care, după mare mila sa, prin învierea lui Isus Cristos din morți, ne-a născut din nou, spre nădejde vie (1Pt 1,3) și adaugă: Dumnezeu l-a înviat din morți și i-a dat slavă, pentru ca nădejdea și credința noastră să fie în Dumnezeu (1Pt 1,21).

Sfântul Paul este de aceeași părere și spune: Nădejdea nu înșală, fiindcă dragostea lui Dumnezeu a fost revărsată în inimile noastre prin Duhul Sfânt care ne-a fost dat (Rom 5,5). În chip deosebit autorul Scrisorii către Evrei este acela care scoate în evidență necesitatea învierii lui Isus pentru misiunea sa de mare preot, de mijlocitor între Dumnezeu și oameni (cf. Evr 4,5). Autorul demonstrează că puterea de mijlocire a unui mort este moartă, că fără înviere puterea de mijlocire, funcția preoțească a lui Cristos ar fi rămas moartă. Noi ne rugăm morților, celor sfinți din paradis și celor sfinți din purgator și le cerem să mijlocească pentru noi, dar numai în virtutea învierii lui Isus, de care acești sfinți se bucură din plin. Dacă Isus n-ar fi înviat, ei n-ar avea nici o putere de mijlocire. După cum cadavrele nu mai folosesc la nimic celor vii, la fel, sufletele celor morți ar fi rămas simple cadavre spirituale, probabil în limb, unde ar fi rămas și sufletul lui Cristos, dar adevărul Scripturii era clar, așa cum îl relatează profetul David, anume că Dumnezeu nu va lăsa sufletul lui Mesia în locuința morților (cf. Ps 15), numai că apostolii nu l-au înțeles decât după faptul învierii, mai ales după Rusalii.

Numai prin înviere Isus a putut intra în slava sa de mare preot, străbătând cerurile (Evr 4,14) și desăvârșindu-se, s-a făcut tuturor celor care îl ascultă cauză de mântuire veșnică (Evr 5,9), fiindcă s-a așezat de-a dreapta tronului slavei în ceruri (Evr 8,1), deoarece unul este Dumnezeu, unul și mijlocitorul între Dumnezeu și oameni, omul Isus Cristos care s-a dat pe sine preț de răscumpărare pentru cei mulți (1Tim 2,5-6).

Pe lângă această teologie a necesității morții și învierii lui Isus, pentru a înțelege mai bine însemnătatea lor, este necesar să facem și puțină filozofie.

Dacă vorbim de o necesitate, trebuie să ne referim mai întâi la unul singur care este necesar: Dumnezeu. Și, dacă Isus afirmă necesitatea învierii, în primul rând trebuie să o raportăm la Dumnezeu, fiind necesară spre slava sa. Despre noi, ființe contingente, care pot să fie și să nu fie, nu poate fi aplicat cuvântul necesar decât în raport cu slava lui Dumnezeu în care a trebuit să intre Cristos. De aceea spune sfântul Paul: Dacă ne-am pus nădejdea în Cristos numai pentru această viață, suntem cei mai nefericiți dintre oameni (1Cor 15,19), fiindcă numai pentru cel ce se plasează în Dumnezeu învierea lui Cristos devine o necesitate. Este necesar ca un Dumnezeu atotputernic să fie creator. Dumnezeu, fiind creator din fire, creatura sa poate fi altfel decât un act necesar? Eu, tu, el, noi nu suntem necesari, dar actul creator concretizat în noi, în mod necesar suntem opera lui Dumnezeu menită să-i aducă slavă, preamărire, cinste veșnică. Din acest motiv suntem cuprinși în actul învierii lui Isus, în acel trebuia să moară, să învie și să intre în slava sa (Lc 24,26). Dintr-un alt punct de vedere, Ispititorul, ducând la păcat pe Adam și Eva, a adus cea mai mare injurie iubirii divine. Era absolut de trebuință ca această injurie să fie reparată. Nu se putea repara fără a fi inclus și omul în acest act al atotputerniciei, înțelepciunii, bunătății și dreptății divine. În fața omului, Șarpele l-a înfățișat pe Dumnezeu ca mincinos, zicând: Nicidecum nu veți muri, ci veți fi ca Dumnezeu (Gen 3,5). Unde mai este onoarea Tatălui? Cum îl poate aduce pe om la adevăr? Prin credința în iubirea sa. De l-ar fi nimicit sau de l-ar fi osândit pe loc, biruința ar fi fost de partea Satanei, fiindcă el urmărea acest lucru: compromiterea cinstei lui Dumnezeu. Iată cum problema slavei lui Dumnezeu a devenit problema necesității mântuirii omului.

Între Creator și creatură trebuie să fie în mod necesar o legătură, un raport. Învierea era necesară din punct de vedere al credinței pe care se bazează raportul dintre Dumnezeu și om. Acest raport este iubirea, credința și speranța: trinitatea virtuților teologale, daruri divine pentru o legătură spirituală necesară învierii omului (cf. Rom 5,1 ș.u.). În acest context, Maria Magdalena este model de credință, speranță și iubire. Deseori ne trezim ca în fața unui mormânt gol: trebuie să-l căutăm pe Dumnezeu acolo unde ni se pare că nu este nimic. Dar, lângă un “gol” udat de lacrimi, poate apărea Isus înviat, dacă este recunoscut ca Raboni-Învățător al vieții. Nici o lacrimă nu curge în zadar, ea umple întotdeauna un gol. Din acest motiv vă adresez îndemnul lui Isus făcut femeilor din Ierusalim pe drumul Calvarului: Nu mă plângeți pe mine, ci pe voi vă plângeți și pe fiii voștri (Lc 23,28), fiindcă aveți multe goluri de umplut, multe fețe de spălat și multe inimi de înmuiat pentru a obține o frământătură nouă, vrednică de banchetul pascal al Tatălui ceresc dat în cinstea Fiului său care a fost mort și a înviat (Lc 15,24). De va mânca cineva din pâinea aceasta va trăi în veci. Și eu îl voi învia în ziua de apoi (In 6,51-54).

 

* * *

 

Învierea Domnului

Autor: pr. Paul Butnaru
Copyright: Predici.cnet.ro

Dacă se vestește că Cristos a înviat din morți, cum spun unii dintre voi că nu există înviere din morți? Dacă nu există înviere din morți, nici Cristos nu a înviat! Însă dacă Cristos nu a înviat, zadarnică este predica noastră, zadarnică este credința voastră.(…) Dacă Cristos nu a înviat, credința voastră este zadarnică și voi sunteți încă în păcatele voastre, iar cei care au adormit în Cristos au pierit. Și dacă ne-am pus speranța în Cristos numai în viața aceasta, suntem cei mai de plâns dintre toți oamenii. Dar acum, Cristos a înviat din morți, fiind începutul [învierii] celor adormiți.(1Cor 15,12-14.17-20)

Astăzi este Duminica Paștelui, duminica prin excelență, ziua dintâi a oricărui creștin. Misterul pe care îl celebrăm astăzi este cel mai mare mister al credinței noastre, este taina în care sunt ancorate toate adevărurile în care noi credem, taina care dă sens întregii noastre vieți. Cuvintele pe care tocmai le-am auzit sunt luate din cap. 15 al Scrisorii întâi a sfântului apostol Paul către Corinteni. Aceste cuvinte dau mărturie tocmai despre locul central pe care îl ocupă în viața noastră adevărul despre învierea lui Cristos. Acest adevăr este piatra de temelie a întregii noastre vieți, piatră fără de care toată viața noastră s-ar prăbuși. De aceea, vă invit să ne dispunem inimile pentru a descoperi minunatul mister pe care îl cuprinde acest adevăr și marea bogăție pe care trebuie să o aducă în sufletele și în viața noastră. Reflectând împreună acum, să căutăm a înțelege cât mai bine această taină pentru ca apoi să o putem trăi cât mai intens.

Pentru a înțelege semnificația Paștelui să ne îndreptăm mai întâi atenția spre Paștele ebraic. Ce însemna pentru evrei comemorarea Paștelui? Conștienți de drama sclaviei trăită în Egipt, evreii celebrau în fiecare an măreața intervenție eliberatoare a lui Iahve. Mai mult decât amintirea unui fapt trecut, Paștele era pentru ei sărbătoarea unor fapte viitoare. Eliberarea săvârșită de Dumnezeu prin Moise, era garanția unei alte eliberări, o eliberare definitivă, pe care tot Dumnezeu o va săvârși, dar printr-un alt Moise, care este Mesia. Un evreu nu putea să ignore această sărbătoare. A nu celebra Paștele însemna a-și pierde orice speranță, a fi deja mort, a-și pierde identitatea și sensul vieții. Tot acest conținut al Paștelui ebraic nu este anulat, ci este confirmat și îmbogățit de înviere lui Cristos. La fel ca pentru evrei, și pentru noi creștinii, a nu mai celebra Paștele sau a nu-i descoperi adevărata semnificație înseamnă a ne pierde identitatea și orice sens al vieții, după cum spune și sf. Paul: zadarnică este credința noastră și noi suntem cei mai de plâns dintre toți oamenii.

Dar cum cunoaștem noi că Cristos a înviat din morți? Evanghelia de astăzi ne relatează modul cum au aflat acest lucru ucenicii săi. Ajungând la mormânt ei găsesc piatra dată la o parte, mormântul gol și pânzele părăsite. Acestea sunt primele semne istorice ale învierii lui Cristos. Ele nu pot fi contestate. Evanghelia de astăzi nu amintește întâmplător despre mormânt, ci repetă acest cuvânt de șapte ori, ca pentru a ne asigura de existența de netăgăduit a acestei dovezi. Deși foarte importante, aceste dovezi nu conduc în mod imediat la cunoașterea adevărului învierii. Primul gând este acela că ele sunt dovada unui furt: L-au luat pe Domnul din mormânt și nu știm unde l-au pus! Pentru a trece de la dovada istorică la cunoașterea faptului învierii este nevoie de încă ceva; este nevoie de credință.

Probele istorice nu nasc credința, ci doar o susțin. Credința provine din cuvintele lui Cristos care anunțase învierea sa de mai multe ori în timpul predicării sale. A făcut acest lucru fie în mod deschis, după schimbarea la față pe Tabor când le-a poruncit ucenicilor să nu spună nimic până ce nu va fi înviat din morți, fie în mod ascuns, când vorbea despre faptul că va reclădi templul în trei zile. Toate aceste cuvinte rostite de Cristos, în momentul descoperirii mormântului gol, răsună în mintea și în inima ucenicilor făcându-le cunoscut adevărul învierii. Evanghelia de astăzi spune: a văzut și a crezut. Dar cine este acesta care a crezut primul, când toți ceilalți se gândeau la faptul că trupul lui Isus fusese furat? Este tocmai Ioan, ucenicul pe are îl iubea Isus, adică ucenicul care credea cel mai mult în Isus și care a rămas alături de el de-a lungul întregii pătimiri. Așadar credința primilor creștini provine din autoritatea cuvintelor lui Cristos înțelese în lumina dovezilor istorice: piatra înlăturată de pe mormânt, mormântul gol și pânzele părăsite.

Dar credința noastră pe ce se bazează? Pe același temei. Aceleași cuvinte ale lui Cristos pe care Biserica le proclamă și astăzi și dovada istorică a mormântului purtată până la noi de mărturia ucenicilor păstrată în scris în Noul Testament. Mai mult decât credința ucenicilor aflați în dimineața Paștelui la mormânt, credința noastră este susținută și de celelalte mărturii pe care ei ni le dau despre întâlnirea lor cu Cristos înviat în zilele dintre Paști și Înălțare: doi dintre ucenici îl întâlnesc în drum spre Emaus și apoi cu toții în Cenacol; Toma îi vede rănile; mănâncă împreună, îl întâlnesc pe malul Lacului Genezaret. Așadar, cu cât mai dovedită este învierea pentru noi astăzi, cu atât mai mare trebuie să fie credința noastră.

Am căutat până acum să înțelegem că Cristos a înviat din morți și cât de important este să credem acest adevăr. Vă invit ca în continuare să vedem care sunt consecințele credinței noastre în învierea lui Cristos, sau, altfel spus, unde trebuie să ne conducă pe noi adevărul în învierea lui Cristos.

În primul rând propria viața trebuie să capete o nouă dimensiune, trebuie să fie mereu raportată la această înviere și marcată de acest adevăr. Învierea lui Cristos este dovada propriei învieri, ne dă garanția că și viața noastră va fi transformată, prin moarte, asemenea vieții lui Cristos. De aceea, fiecare clipă pe care o trăim și tot ceea ce facem capătă un sens, o semnificație veșnică; în viața noastră nimic nu este nici întâmplător nici lipsit de importanță; cel mai mic gest al nostru trebuie să devină un gest de credință. Toate aspirațiile vieții noastre, fără a-și pierde importanța pentru existența pe care o trăim acum, trebuie să fie înțelese și trăite cu conștiința că vom învia. Acesta este îndemnul pe care ni-l dă și sfântul apostol Paul în lectura a doua de astăzi: râvniți la lucrurile de sus, năzuiți spre cele de sus, nu la cele de pe pământ, căci viața voastră este ascunsă de acum cu Cristos în Dumnezeu și când Cristos se va arăta, atunci și voi vă veți arăta împreună cu el plini de mărire.

Pentru a înțelege mai bine cât de importantă este învierea lui Cristos pentru viața noastră, vă invit să ascultăm o mărturie pe care ne-o dă Raoul Follereau care a lucrat într-o leprozerie dintr-o insulă situată în Pacific.

Era un loc al suferinței și al ororii: doar cadavre ambulante, disperare, furie, răni și desfigurări îngrozitoare. Și totuși, în mijlocul acelui dezastru, un bătrân bolnav păstra mereu ochii surprinzător de luminoși și surâzători. Suferea cumplit în trup, ca și nefericiții săi însoțitori, dar arăta o mare dorință de a trăi; nu disperare, ci multă gingășie în a se îngriji de ceilalți.

Uimit de acest lucru atât de neobișnuit în infernul unei leprozerii, Follereau căuta o explicație, căci se întreba: Ce anume îi dădea acelui bătrân atât de crunt lovit de boală o așa mare putere să trăiască?

De aceea îl urmări cu prudență. Observă că, totdeauna, înainte de răsăritul soarelui, bătrânelul străbătea curtea leprozeriei și, ajungând la gardul care o înconjura, se așeza într-un loc precis. Stând pe o piatră el aștepta. Nu aștepta nici răsăritul soarelui, nici spectacolul aurorei din Pacific. Aștepta până ce, de partea cealaltă a gardului, apărea o femeie, bătrână și ea, cu un chip plin de riduri, dar ochii plini de duioșie. Femeia nu vorbea. Singurul gest pe care îl făcea era acela de a oferi bolnavului un zâmbet discret. Însă chipul bărbatului se umplea de lumină și răspundea, la rândul său, cu un alt zâmbet.

Acea întâlnire mută dura doar câteva minute, apoi bătrânelul se ridica și se îndrepta cu pasul vesel spre locuințele din leprozerie. Acest lucru se întâmpla în fiecare dimineață. Leprosul, hrănit și întărit de acel surâs putea să suporte o nouă zi și să reziste până la noua întâlnire cu zâmbetul acelei femei.

Când Follereau îl întrebă despre acest fapt, leprosul îi răspunse: Este soția mea! Înainte de a veni aici m-a îngrijit în secret, cu tot ceea ce reușea să găsească. Un vraci îi dăduse o alifie. Ea, în fiecare zi îmi ungea întreg trupul, mai puțin o mică parte a feței, suficientă pentru a-și putea lipi buzele de ea și a-mi da un sărut… Dar totul a fost inutil. Atunci am fost luat și adus aici. Iar ea m-a urmat. Și când în fiecare zi o revăd, doar de la ea aflu că sunt încă viu și doar pentru ea mă bucur încă să trăiesc.

Asemeni acestui bolnav, și noi suferim deseori, și câteodată totul pare lipsit de speranță, astfel încât și cea mai mică dorință de a trăi pare să ne părăsească. La fel ca acest bătrân existența noastră pare uneori că nu mai are nici un sens. La fel ca acest om, și noi avem nevoie de un motiv pentru a trăi, un motiv pentru a ne trezi dimineața, pentru a parcurge drumul vieții noastre, pentru a-i ajuta pe ceilalți, un motiv chiar și numai pentru a zâmbi. Ei bine, Cristos înviat este cel care ne dă cel mai puternic motiv: la fel ca el, și noi vom învia! Acest gând trebuie să ne susțină mereu și să ne bucure mai mult decât orice ne-ar putea întrista.

O altă consecință a învierii lui Cristos este datoria de a da mărturie. Căci învierea lui Cristos nu trebuie să fie doar temeiul bucuriei noastre, ci temeiul bucuriei pentru întreaga lume. Așa cum bucuria învierii i-a făcut pe ucenici să vorbească lumii întregi, ea trebuie să ne îndemne și pe noi la mărturie. Despre datoria de a da mărturie ne vorbește prima lectura de astăzi. Ne este relatată mărturia lui Petru și suntem invitați la a ne angaja și noi să-l mărturisim pe Cristos înviat, căci el ne-a poruncit să dăm mărturie.

În curând pâine și vinul vor fi consacrate și Cristos ni se va oferi ca hrană pentru viață. Primindu-l pe Cristos în Sfânta Împărtășanie să-i cerem să sporească în noi credința în învierea sa și în învierea noastră, să-l rugăm să ne dea puterea de a trăi această credință în viața noastră de fiecare zi și să ne luăm hotărârea de a mărturisi și altora credința noastră pentru ca și ei să ajungă la a trăi cu adevărat Sărbătoarea Paștelui.

 

* * *

 

Aleluia, Domnul să fie lăudat!

Autor: pr. Ernest Munachi Ezeogu
Traducere: Radu Capan
Copyright: ProFamilia.ro

O educatoare le vorbea copiilor de la grădiniță despre Isus. În grupa ei era un băiețel dintr-o familie necreștină. Acesta asculta foarte atent deoarece totul era nou pentru el. Când educatoarea a povestit cum a fost condamnat Isus și cum l-au răstignit pe cruce, fața băiețelului s-a întristat și a murmurat: “O, nu! Ce păcat!” Educatoarea a continuat spunând că a treia zi Isus a înviat din morți, revenind la viață. Ochii băiețelului s-au luminat de bucurie și el a exclamat: “Grozav!” În Vinerea Mare, auzim relatarea suferințelor și morții lui Isus. Asemenea micului băiețel, mulți dintre noi am spune: “O, nu! Ce păcat!” Astăzi auzim restul povestirii și din nou împreună cu băiețelul putem exclama acum: “Da! Grozav!” Astăzi putem cânta din nou “Aleluia” pe care nu l-am cântat în întreg Postul Mare. “Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm și să ne veselim întru ea” (Psalmul 117,24).

Pentru ce ne bucurăm astăzi? Ne bucurăm deoarece credința noastră în Cristos a fost confirmată, adevărul a triumfat asupra minciunii, dreptatea asupra nedreptății și tragedia s-a transformat în bucurie. Este ca și când ne-am uita la un episod din Batman. La început vedem o victimă nevinovată și lipsită de apărare care este atacată, jefuită, răpită și torturată de un atacator netrebnic. Și ne pare atât de rău să vedem triumful personajului negativ. Apoi, în momentul în care victima aproape că a renunțat la speranță și este pe punctul de a muri, coboară din cer Batman ca să o salveze. El se luptă și îl învinge pe răufăcător și eliberează victima nevinovată. Și ne bucurăm de triumful dreptății.

Relatarea suferinței și morții lui Isus în Vinerea Mare este povestea victoriei minciunii asupra adevărului, a nedreptății asupra dreptății, a răului asupra binelui. Isus a fost acuzat în mod fals de crime pe care nu le-a comis, și condamnat pe nedrept la o moarte pe care nu o merita. Prietenul Lui l-a trădat, tovarășii Săi de încredere l-au părăsit și omul lui numărul unu a negat că îl cunoaște. Oamenii pe care i-a iubit au cerut răstignirea Lui și au ales în schimb eliberarea tâlharului Baraba. Este o poveste a trădării și a minciunii, a necinstei și a mediocrității, a infidelității și a violenței îndreptate împotriva unei victime nevinovate și aparent lipsite de apărare. Toate acestea își au punctul culminant în Vinerea Mare, în care îl vedem pe Isus biciuit, batjocorit, dus la moarte, pironit pe cruce, unde moare după câteva ore și este așezat în grabă în mormânt. Dacă acesta ar fi sfârșitul relatării, ar fi o poveste tristă, o tragedie. Însă slavă Domnului nu acesta este sfârșitul.

Moartea nu este sfârșitul poveștii. Mai există un capitol. Acesta este cel mai important capitol deoarece, așa cum se spune, cine râde la urmă râde mai bine. Și în ultimul capitol al relatării despre Isus îl vedem ridicându-se din morți în toată gloria și măreția. Este reabilitat. Dușmanii lui sunt rușinați și derutați. Isus își recâștigă gloria eternă cu Tatăl. El este Domnul care va stăpâni asupra întregii omeniri, inclusiv asupra dușmanilor Săi. Pentru noi, discipolii Săi, aceasta este o veste bună.

Este o veste bună să știm că Adevărul este nemuritor. Putem înăbuși Adevărul, să îl acuzăm că este o minciună, să îl condamnăm, să îl torturăm, să îl ucidem, să îl îngropăm în mormânt, dar a treia zi Adevărul va învia. Să ținem minte aceasta și să nu renunțăm la Adevăr chiar și atunci când toți par să renunțe la el. Să nu renunțăm la Adevăr; să nu renunțăm la Dreptate. Să nu renunțăm la a face ceea ce este bine. Ceea ce este adevărat va fi întotdeauna adevărat. Ceea ce este drept va fi întotdeauna drept. Ceea ce este corect va fi întotdeauna corect, chiar și atunci când lumea din jurul nostru ar dori să fie altfel. Trebuie să învățăm să credem în soare chiar și atunci când nu strălucește, știind că odată și odată va străluci din nou. Acesta este sfârșitul care contează. De aceea astăzi Biserica ne cere să ne bucurăm și să ne veselim. Chiar și atunci când trecem prin momente foarte dificile: trădare, discriminare nedreaptă, minciuni, neînțelegeri; chiar și atunci când dușmanul pare să câștige bătălia din viețile noastre. Astăzi Cristos a câștigat. Și noi știm că în Cristos vom învinge. Aleluia, Domnul să fie lăudat!

 

* * *

 

Duminica Paștelui

Autor: pr. Eduard Patrașcu
Copyright: Predici.cnet.ro

- comentariu exegetico spiritual la lecturi -

Lectura I (Fapte 10,34b.37-43)

Plin de Duhul Sfânt, Petru rezumă într-un discurs dens si plin de imagini toată viața lui Isus din Nazaret. Prin Petru care a lăsat să cadă barierele rigidei practici iudaice, anunțul mântuirii – kerigma - ajunge pentru prima oară la păgâni, mulți dintre care ajung la credință pentru că sunt deschiși să asculte. Luca ne oferă în acest text fragmente autentice din ministerul primei evanghelizări ale Bisericii în plină naștere. Unică este tema predicării: persoana însăși a lui Isus din Nazaret, Mesia cel consacrat de către Dumnezeu în Duhul Sfânt (v. 28). Apostolii pot mărturisii cum în viața Sa pământească Isus a înfăptuit minuni, a vindecat bolnavi, i-a eliberat de cel rău pe cei care erau sub stăpânirea Satanei. Totuși credința, elanul misionar, bucuria de nestăpânit a ucenicilor săi vin din experiența misterului pascal, din întâlnirea cu Isus cel Înviat pe care ei îl credeau mort pentru totdeauna: de această experiență ei dau mărturie. Acel Isus care, refuzat, a murit pe cruce, Dumnezeu l-a înviat, sigilând astfel adevărul predicii Sale. E important să se observe aici că învierea este atribuită lui Dumnezeu și nu puterii proprii a lui Isus, lucru care atestă antichitatea acestui fragment kerigmatic.

Petru insiste în entuziasmul său: lucrurile de care vorbește nu sunt povești sau autosugestii, ci realitatea atât de concretă că poate fi descrisă prin doi termeni foarte actuali lui: Am mâncat și am băut împreună cu el. Isus s-a manifestat “martorilor aleși dinainte de Dumnezeu”, însă această alegere este orientată către o deschidere catolică, universală. Apostolii au misiunea de a anunța învierea, pentru că toți trebuie să știe că Dumnezeu l-a constituit judecător al celor vii și al celor morți ( cf. Dan 7,13; Mt 26,64) pe Răstignitul-Înviat care, prin propria jertfă, a obținut iertarea păcatelor pentru oricine crede în el (v. 42 și urm.).

Lectura a II-a (Col 3,1-4)

În scrisoarea către Coloseni – una dina așa-numitele Scrisori din Captivitate – reflecția lui Paul , plecând ca mereu de la evenimentul pascal (cfr. Col 1,12-14), atinge dimensiunile cosmice ale misterului lui Cristos, mister caracterizat de unele atribute fondamentale: El este Creator împreună cu Tatăl (1,16), Întâiul-Născut al creației și Noul Adam (1,15), Capul Trupului care este Biserica și Mântuitorul lumii (1,16-20). Prin botez – fiind făcut părtaș la moartea și la învierea Domnului și printr-o viață de credință care duce la împlinire germenele baptismal – creștinul devine membru viu al lui Cristos. Acest lucru comportă nu doar angajamentul de a renunța la păcat pentru a trăi viața cea nouă, ci și o decisă orientare către bunurile cerești fiind susținut de conștiința propriei identități de Fiu al lui Dumnezeu, pelerin către viața ce veșnică spre care, pe de o parte tinde, iar pe de alta – în Cristos cel Înviat – trăiește deja.

De aici necesitatea de a lua decizii înțelepte și de a “urmări cele de sus”, în conformitate cu o “viață înviată”, cerească. De aici și invitația de a lăsa de o parte tot ceea ce face existența prea exterioară și goală (3,3). Creștinul este mort “lucrurilor pământești” și trăiește ascuns în cel Înviat. Atunci cânt Cristos se va manifesta și în slavă, atunci va fi revelata ochilor tuturor și frumusețea spirituală a acelora care, acționând conform credinței printr-o continuă adeziune la Cristos, își găsesc în El unitatea și plinătatea vieții (3,4).

Evanghelia (In 20,1-9)

Înainte de a-l întâlni pe Cristos cel Înviat, ucenicii trăiesc “experiența dură a mormântului gol”: constată absența trupului lui Isus. Evanghelistul Ioan subliniază mult acest element și, introducând într-o dialectică de viziune/credință/viziune spirituală care caracterizează in crescendo cap. 20-21, îl interpelează și pe cititor și pe toți cei care au crezut fără să vadă (20,29). În fragmentul duminicii de Paști, acest lucru este exprimat prin utilizarea a trei verbe diferite, toate trei traduse cu “a vedea”, dar care în greacă au nuanțele lor specifice (cf. v.1.6.8).

Două indicații cronologice deschid “narațiunile Învierii”: În prima zi a săptămânii și când era încă întuneric. Prima zi a unei noi săptămâni va deveni astfel începutul Noii Creații, adevărata “Zi a Domnului” (dies domenica), în care credința plină de iubire – chiar dacă nu este încă iluminată de lumina celui Înviat – își continuă itinerariul și merge dincolo de moarte.

Maria Magdalena este modelul acestei fidelități. Mergând la mormânt – probabil nu era singură, după cum o demonstrează pluralul din v. 2b – întrezărește cu privirea (blepei, v.1) piatra de la intrarea în mormânt dată la o parte. Stăpânită de ceea ce vede, nu reușește să priceapă mesajul aculei pietre și fuge să vestească absența Domnului lui Petru (cel care are o importanță aparte în evenimentele pascale, lucru menționat de întreaga tradiție – și ucenicului pe care îl iubea Isus, probabil același Ioan de la care vine tradiția Evangheliei care-i poartă numele. Acest ucenic ajunge cel dintâi la mormânt, însă nu intră imediat; și el întrezărește cu privirea (blepei, v.5) fâșiile de pânză puse jos. Ajune Petru: intră și “se oprește să contemple” (theorei, v. 6) fâșiile care erau jos – ceea ce dă posibilitatea să se considere că rămăseseră la locul lor, exact cum înveliseră trupul lui Isus care acum nu mai era acolo – și ștergarul care acoperise fața lui Isus pus deoparte.

Evanghelistul ne transmite informații prețioase. Este foarte semnificativă diferența între aceste detalii și cele legate de învierea lui Lazăr (11,44). Atenta și lenta privare a lui Petru aspra fiecărui detaliu din interiorul mormântului gol creează o climă de mare tăcere, de suspans … Atunci intră și celălalt ucenic: a văzut și a crezut (v. 8). Verbul folosit aici pentru a exprima “vederea” ucenicului este “eiden”: pentru a înțelege semnificația acestui verb e de ajuns să ne amintim că substantivul “idee” vine de la acest verb. De aceea ucenicul văzând lucrurile din interiorul mormântului, intuiește ceea ce se întâmplase. Reușește să facă trecerea de la realitățile pe care le are în fața ochilor la una ascunsă în spatele lor – ajunge la credință, deși încă obscură – așa cum o demonstrează versetul 9 și tot ceea ce urmează. De aici se poate trage concluzia că credința, pentru om, nu este ceva stabil, obținut odată pentru totdeauna, ci este un începutul unui itinerariu de comuniune cu Domnul, care trebuie menținută vie și aprofundată, pentru ca să ajungă la plinătatea vieții cu El în Împărăția Luminii Veșnice.

 

* * *

 

A înviat pentru speranța noastră

Autor: pr. Raniero Cantalamessa
Traducere: Iași
Copyright: Predici.cnet.ro

“Binecuvântat să fie Dumnezeu și Tatăl Domnului nostru Isus Cristos care, în marea sa îndurare, ne-a renăscut la o speranță vie prin învierea lui Isus Cristos din morți”. Aceste cuvinte le adresa Apostolul Petru primilor creștini, poate tocmai atunci când se reuniseră în veghere pascală, pentru a comemora moartea și Învierea lui Cristos și pentru administrarea botezului catecumenilor. Erau cuvinte noi nemaiauzite până atunci de oameni: renăscuți la o speranță vie printr-un eveniment, prin Învierea unui om din morți. Oamenilor, obosiți de îndelunga și deșarta căutare a adevărului, și deziluzionați de observanța legii mozaice, acestea deschideau dintr-o dată o nouă sursă de lumină și de veselie. Ne-o atestă însuși Apostolul atunci când spune: “… vă bucurați, deși acum, pentru puțin timp, trebuie să vă întristați de felurite încercări pentru ca valoarea credinței voastre, mai prețioasă decât aurul pieritor, care se încearcă în foc, să fie un motiv de laudă, mărire și cinste la arătarea lui Isus Cristos. Pe el, fără să-l fi văzut, îl iubiți; fără a-l vedea, dar crezând în el, tresăriți de o bucurie negrăită și preamărită”. Au trecut de atunci aproape două mii de vegheri pascale pentru Biserică! S-ar mai putea reînsufleți și printre noi, cei de astăzi, același sentiment de speranță vie și de bucurie nespusă?

Femeile care au plecat spre mormânt în dimineața Paștelui spuneau una către alta: “Cine ne va prăvăli piatra de la ușa mormântului?” Același lucru trebuie să-l spunem și noi: Cine ne va rostogoli piatra de pe mormânt, care între timp s-a făcut și mai grea și mai apăsătoare, în așa fel încât să-L vedem pe Cristos înviat? Cele douăzeci de secole de istorie nu au trecut în zadar. Dacă pe de o parte ele L-au relevat mai bine Bisericii, pe de altă parte au contribuit la îndepărtarea de El, adică la a-L părăsi și a-L da uitării! Totul a devenit foarte complicat în jurul lui Isus din Nazaret. Fiecare vorbește și scrie despre Isus după cum îl taie capul și mai ales după interesele sale! Fiecare caută să-l atragă de partea lui, și nu-i nici o mirare să auzi spunându-se: “Cristos este aici!… Cristos este acolo” etc. Pe noi înșine – vorbesc despre creștinii practicanți -, cu toate că amintim la fiecare liturghie moartea și Învierea Domnului, nu ne mai impresionează nimic. Piatra care îl ascunde privirilor noastre pe Cristos este formată astăzi din conformism, dintr-o memorizare defectuoasă, din indiferență, deci obișnuință. Însă aceasta este o piatră care nu apasă atâta pe Cristos, cât mai degrabă asupra inimii noastre. Această piatră trebuie să o rostogolim noi spre a putea vedea acea speranță vie de care vorbește Apostolul Petru, care este “un izvor de bucurie negrăită”.

Paștele și speranța – două cuvinte care se întrepătrund, deoarece unul îl conține pe celălalt. Cateheza creștină din primele veacuri vedea realizată această legătură chiar și în natură: Paștele cade într-o perioadă a anului în care natura se trezește la viață din toropeala iernii și se deschide spre primăvară la căldura soarelui, prin reîntoarcerea triumfală la viață. “Cine nu pricepe (spunea S. Zeno din Verona) că toate acestea sunt legate de misterele cerești? Iarna leneșă, rece și tristă, simbolizează sclavia idolatriei și a plăcerilor pământești. Primăvara este Izvorul Sfânt, apar frumoasele flori ale Bisericii.” Cu toate acestea Cuvântul lui Dumnezeu, mai mult decât în natură, ne-a învățat să observăm această legătură în istorie, între Paști și Speranță: într-o lungă și profundă istorie, care se urcă până la însăși noaptea Exodului. Ritualul pascal celebrat în timp de noapte de evrei în fiecare casă a fost semnul și calea unei imense speranțe: “Mâine vom fi dincolo de Marea Roșie! Mâine Domnul ne va scăpa de sclavie; mâine vom fi liberi; și când vă vor întreba copiii voștri ce înseamnă obiceiul acesta, voi să răspundeți: este jertfa de Paști în cinstea Domnului, care a trecut pe lângă casele copiilor lui Israel în Egipt.”

Vastul deșert ars de soare realizează așteptarea libertății, însă dă loc îndată la o altă așteptare și mai mare: aceea a pământului făgăduit. La rândul lui, pământul făgăduit, odată cucerit, dă naștere la o speranță mai spirituală și mai profundă care prin profeți devine dorința corală a întregului popor; această speranță se numește Mântuire, Noul și Veșnicul Legământ, curățirea de toate păcatele. O astfel de speranță se alimentează din amintirea a tot ceea ce a făcut Dumnezeul părinților noștri în trecut, când cu braț puternic și-a scos poporul din Egipt, de aceea se reînsuflețește cu fiecare Sărbătoare a Paștelui, care nu este altceva decât acel gest memorabil al lui Dumnezeu. În felul acesta s-a răspândit certitudinea că Mântuirea se va realiza tot într-o noapte de Paști, exact așa ca la prima eliberare: “Noaptea Paștelui este noaptea rezervată și fixată pentru mântuirea tuturor generațiilor lui Israel”. O astfel de așteptare era cu mult mai vie într-o noapte de Paști a anilor treizeci după Cristos, atunci când Isus a început să cineze împreună cu ucenicii săi și a spus: “Am dorit mult să mănânc cu voi Paștele acestea înainte de Patima Mea, căci vă spun că de-acum nu le voi mai mânca până la împlinirea lor în împărăția lui Dumnezeu”.

În timpul cinei Isus a pus capăt acelei așteptări spunând că sângele Său care trebuia să fie vărsat va stabili Legământul nou și veșnic și va acorda acea universală iertare a păcatelor pe care o vestiseră profeții. El era acel Miel al lui Dumnezeu care ia asupra Sa păcatele lumii, și care fusese simbolizat de mielul pascal luat din turmă. Dar o astfel de prorocie nu a fost ștearsă din mintea oamenilor de către evenimentele care s-au succedat imediat după aceea: arestarea lui Isus în Grădina Măslinilor, procesul, moartea, înmormântarea. O speranță distrusă ca atâtea altele care o precedaseră: “Noi trăgeam nădejde – spun cei doi ucenici de la Emaus – că el este acela care îl va izbăvi pe Israel; dar cu toate acestea iată că astăzi este a treia zi de când s-au întâmplat aceste lucruri”. Dispăruse orice speranță. Dar iată că, asemenea unui glas de trâmbiță, se răspândește o știre nouă: “A înviat!… L-au văzut! S-a arătat lui Simon! Va merge înaintea voastră în Galileea unde îl veți întâlni!…” În acele zile, revăzându-l pe Învățătorul lor viu, ucenicii și-au dat seama ce înseamnă a fi renăscuți la o speranță vie. Aceasta este speranța vie pe care ne-au transmis-o nouă: “Dumnezeu l-a înviat din morți și i-a dat slavă pentru ca credința și speranța voastră să fie în Dumnezeu”.

Dar pentru ce să vorbim noi despre speranță? Nu ar fi mai bine să vorbim despre certitudine, și chiar despre o certitudine istorică în legătură cu învierea lui Isus? Sfântul Pavel a scris: “o speranță care se vede nu mai este speranță”, iar ucenicii L-au văzut pe Cristos înviat; au mâncat împreună cu El, L-au pipăit cu mâinile lor! Ce mai speră oare și ce înseamnă acea speranță vie despre care le vorbea Sfântul Petru primilor creștini? Este speranța care ne privește de acum pe noi și nu numai pe Isus, și are următorul conținut: “Cel ce a înviat pe Isus din morți va învia și trupurile voastre muritoare”, cu alte cuvinte: dacă Isus Cristos a înviat atunci și noi vom învia. Încă odată o speranță împlinită a dat naștere unei speranțe și mai mari. Învierea lui Cristos este o veste de ultimă oră care anunță învierea tuturor oamenilor. “El este începutul, Cel Întâi născut între cei morți”. Este o breșă deschisă în zidul morții prin care fiecare om, dacă vrea, îl poate urma spre libertatea și slava în care a intrat El mai întâi. Învierea lui Isus vestește învierea universală, biruința asupra morții.

Să analizăm această speranță a noastră. Să fie oare aceasta numai o speranță într-o înviere îndepărtată, dar care nu schimbă nimic în viața noastră de toate zilele? Aparent s-ar crede că așa este. În lume, chiar și după învierea lui Cristos, moartea face ravagii, și încă nestingherită de nimeni! Ba, la drept vorbind, mai are și o mulțime de colaboratori: ura, exploatarea, minciuna, violența, suferința, răzmerița, păcatul, etc. Dar dacă vom privi lucrurile prin prisma realității vom vedea că nu este așa. Există un germen care trăiește și se dezvoltă în direcția vieții și a slavei. Acesta este germenul credinței, este realitatea dragostei în care însuși Duhul Celui Înviat se răspândește în inimă și care produce o speranță plină de siguranță, de confort și de bucurie. Cu aceasta creștinul se poate lăuda ca și cu un lucru absolut sigur: “Lui îi datorăm faptul că prin credință am intrat în această stare de har în care suntem și ne bucurăm în speranța slavei lui Dumnezeu. Ba mai mult, ne bucurăm chiar și în necazurile noastre căci știm că necazul aduce răbdare, răbdarea aduce biruință în încercare, iar biruința aduce speranța. Însă speranța aceasta nu înșeală pentru că dragostea lui Dumnezeu a fost turnată în inimile noastre prin Duhul Sfânt care ne-a fost dat”.

Alături de cuvântul “bucurie” – așa cum se observă -, s-a insinuat un alt cuvânt în această predică despre speranța creștină: “chinul”, necazul, supărarea, pe care nu-l putem lua cu ușorul pentru că este cea mai îngrozitoare sfidare a speranței, și este în stare să o distrugă dacă nu se iau măsurile de rigoare. Suferința, și mai cu seamă suferința celor nevinovați, este arma cea mai puternică a ateismului, argumentul său favorit, arma sa devastatoare. Și când ne gândim că este atâta durere în lume, în care sunt implicați și oameni nevinovați! Nu este nevoie să ne oprim să enumerăm formele și specificul suferinței, pentru că toate acestea ni le servește pe tavă mass-media (radioul, televiziunea, cinematograful, presa). Suferința vremurilor noastre poate că nu este cu nimic mai mare decât aceea a altor vremuri, și mai ales a acelora din anii grei ai războiului, pe care unii dintre noi și le mai amintesc.

Însă atunci fiecare se gândea numai la suferința lui și la ceea ce vedea în jurul său; acum însă, unificarea planetei pe plan informativ la o diferență de câteva ore ne pune în contact cu toate catastrofele și delictele din oricare colț al lumii. Sistemul nostru nervos este ca un “terminal” în care se repercutează senzații dureroase, sentimente de oroare și de groază. De altfel, toate acestea trec pe un al doilea plan, în fața durerii proxime, care se simte aproape, și care ne lovește personal. După toate acestea ce am mai putea pleda în favoarea speranței? Nimic altceva decât ceea ce au spus chiar de la început cei dintâi credincioși: Cristos a înviat, Cristos care din durerea și din răutatea omenească a sorbit până la fundul paharului toată drojdia amărăciunii, nemaiîntâlnită până atunci! El, prin Învierea Sa, a stabilit un principiu, o certitudine: că durerea nu este ultimul cuvânt, ci doar penultimul; după ea vine învierea, viața și bucuria: după Vinerea Mare urmează Duminica Învierii.

Însă numai “după”, deoarece învierea, pentru cel ce crede, a și început deja din această viață. Sfântul Pavel spune că “dacă numai pentru viața aceasta ne-am pus nădejdea în Cristos, atunci suntem cei mai nenorociți dintre oameni”. Însă am fi niște nenorociți și dacă am nădăjdui în El numai pentru viața de dincolo! Cu alte cuvinte, Învierea Sa ne este de folos chiar de pe acum, în această trudnică viață pământească, spre a fi plini de bucurie și a fi spre bucuria fraților și surorilor noastre! Trebuie să ne lăsăm îndrumați de cel ce a experimentat durerea, spre a putea suferi și noi cu bucurie și cu pace lăuntrică. Pentru Dumnezeu nu există bariere, obstacole. El poate face în așa fel încât pacea și mângâierea Sa să intre în inimi chiar și cu ușile încuiate.

“Vă bucurați, deși acum, pentru puțin timp, trebuie să vă întristați de felurite încercări”, spunea Petru în acel text amintit la început. Creștinii sunt prin definiție “spe gaudentes”, cei ce știu să fie veseli prin speranță. Însă această atitudine nu trebuie să o avem numai pe cont propriu și singuri, ci și să o mărturisim în fața altora. A fi martor al speranței este astăzi poate darul cel mai frumos și mai prețios pe care creștinul îl poate prezenta lumii. Noi trăim într-o lume care dincolo de fața ei aiurită și euforică, este, în cea mai mare parte, o lume fără speranță, lipsită de așteptări adevărate, și fără a se gândi la ziua de mâine; drogurile și violența sunt simptomele cele mai alarmante ale acestei lipse de speranță; sunt gestul aceluia care nu mai are nimic de așteptat de la ziua de mâine. Bucuria este cea mai bună aliată a noastră în opera mărturisirii credinței. “Veți fi martorii Mei”. Aceasta a fost consemnul dat de Isus ucenicilor Săi, a doua zi de Paști. “Fiecare om laic – citim în textul Conciliului Vatican II – în fața lumii trebuie să fie un martor al învierii și al vieții Domnului nostru Isus Cristos și un semn al Dumnezeului viu”.

Când Isus înviat a apărut celor unsprezece pe malul Lacului Tiberiadei, ucenicul iubit a fost primul care l-a recunoscut și a exclamat: “E Domnul!” A fost o recunoaștere a inimii, pentru că nu tuturor le era dat să-l recunoască pe Isus după Învierea Sa, ci numai acelora care știau să creadă și să iubească. Aceleași calități ni se cer și nouă astăzi, pentru a putea spune și noi, apropiindu-ne de Sfânta Împărtășanie: “E Domnul!”

 

* * *

 

Cristos a înviat – un salut neconvențional

Autor: pr. Mihai Blaj
Copyright: Predici.cnet.ro

Iubiți credincioși (cititori), e prima dată când vă salut anul acesta cu aceste cuvinte, dar, sperând că veți mai veni și în zilele următoare la biserică (sau pe situl nostru), nu și ultima dată când o fac. Așa cum v-am mai spus și cu altă ocazie însă, nu-mi place deloc să fac saluturi condiționate de obișnuință ori supuse rutinei. Așa că dați-mi voie să vă împărtășesc la această predică ce vreau de fapt să vă spun atunci când vă salut cu tradiționalul “Cristos a înviat”.

În primul rând vreau să precizez din capul locului că atunci când vă salut cu aceste cuvinte nu mă adresez și acelora care anul acesta, voit ori din neglijență, nu s-au spovedit de Sfintele Paști, pentru că ei nu au intrat în timpul pascal. Lor le-aș spune mai degrabă “Odihna cea veșnică dă-o lor Doamne și lumina cea fără de sfârșit să le strălucească”. Pentru că ei sunt încă undeva prin Vechiul Testament. Sunt în afara istoriei. Sunt în afara sărbătorii de azi. Dragi credincioși pierduți prin Vechiul Testament, dați-mi voie să fiu astăzi puțin ironic și să vă spun că, dacă n-ați aflat încă, Cristos a înviat! Nu mai e nevoie să vă cărați singuri păcatele. Le-a purtat Cristos pentru noi. Nu mai e obligatoriu să suportați tristețea pe care v-o aduce păcatul; nu-i necesar să fiți sadici și să vă chinuiți sufletul și conștiința cu remușcări. Cristos ne-a eliberat de vină. Lăsați-l pe el să ne poarte păcatele și țineți pasul cu noi. Intrați în Noul Testament! Cristos a înviat!

În al doilea rând vreau, de asemenea, să precizez că atunci când vă salut cu aceste cuvinte nu mă adresez acelora care sunt sătui de viață, care s-au plictisit de ceea ce fac, s-au săturat de prietenii pe care-i au, s-au plictisit de prieteni ori familie, s-au plictisit să vadă în fiecare zi aceleași chipuri. Adică nu mă adresez celor care zac reci în mormântul obișnuinței. Nu mă adresez apoi acelora care trăiesc în fiecare zi pe Golgota și care au rămas blocați undeva prin Vinerea Mare; acelora care trec prin viață mereu cu lacrimi în ochi, care se plâng tot timpul că e greu, cărora nu le convine nimic, care sunt mereu nemulțumiți, care au impresia că ei duc cea mai grea cruce din lume. Nu mă adresez tinerilor care-și trăiesc tinerețea plângându-se mereu – plângându-se că sunt prea urâți, că au prea multe kilograme, că i-au lăsat iubitul ori iubita, că nu le iese nimic în viață, că nu sunt buni de nimic. Nu mă adresez părinților care mereu se vaită că nu au bani, că nu mai fac față, că vlăstarele lor nu-i mai ascultă, că s-au obrăznicit copiii, că s-a stricat tineretul. Nu mă adresez bătrânilor care transformă fiecare vizită pe care o primesc într-o ocazie de a mai stoarce o lacrimă și de a-și povesti încă o dată Calvarul vieții lor. Într-un cuvânt, nu mă adresez celor care zac reci în mormântul descurajării, în mormântul pesimismului ori în mormântul tristeții. Pentru că ei nu au început timpul pascal. Tuturor acestora, în loc de “Cristos a înviat” le-aș spune mai degrabă: “Dragi credincioși plictisiți, sătui, obosiți, triști, descurajați și pesimiști – Bună dimineața! Vinerea Mare a fost acum două zile! Suntem în dimineața Paștelui! Cristos a înviat!” Viața nu e făcută să ne plictisim de ea ori să ne plângem de ea. Viața e făcută să fie trăită. Învierea ne spune că lacrima și deprimarea nu au ultimul cuvânt. Că ele sunt trecătoare. Că Vinerea Mare durează doar o zi; timpul pascal însă 50 de zile! Nu vă mai plângeți, începeți să trăiți! Cristos a înviat!

În al treilea rând aș vrea să precizez că atunci când vă salut cu aceste cuvinte, intenționez de fapt să dau o veste proastă unora dintre dumneavoastră. Să vă dau o veste proastă acelora care v-ați obișnuit ca în viață să trișați mereu. Să-i înșelați pe ceilalți ori pe Dumnezeu. Vreau să dau o veste proastă tipului de “mahăr” care se impune azi și care e în stare să facă orice numai să-i fie lui bine. Vreau să le dau o veste proastă acelora care vă poartă prin tribunale, acelora care vă fură grădinile și acelora care vă mută abuziv hotarele. Vreau să le dau o veste proastă tinerilor care profită e tinere, patronilor care profită de angajați, copiilor care profită de părinți. Vreau să le dau o veste proastă medicilor care s-au transformat în casieri ori ucid vieți nevinovate. Într-un cuvânt vreau să le dau o veste proastă acelora care își trăiesc viața ca un continuu pact cu Diavolul, adică acelora au rămas blocați undeva în Joia Mare, în seara în care cineva l-a vândut pe Omul-Dumnezeu pe 30 de arginți. Tuturor, alături de “Cristos a înviat” le-aș cânta, puțin răutăcios, binecunoscutul refren “Ce bine-mi pare că ai luat țeapă / Ce bine-mi pare că ai pierdut!” Dragi credincioși mahări, profitori, impostori, hoți ori trădători, Cristos a înviat! Nu mai rătăciți prin Grădina Getsemani contemplându-vă arginții. Începeți timpul pascal! Învierea ne arată ce pățește Iuda în final și cine sunt cu adevărat învingătorii. Ne arată că Diavolul a fost învins o dată pentru totdeauna și că, dacă mai are putere, aceasta e pentru scurt timp. Ne arată că întotdeauna binele, lumina, viața, iubirea, în final, câștigă. Ieșiți din Grădina Getsemani. Pierdeți timpul. Vă chinuiți degeaba. Cristos a înviat!

În fine, în al patrulea rând, vreau să vă spun ce înțeleg eu atunci când vă salut cu aceste cuvinte. Când vă spun “Cristos a înviat” vă împărtășesc o mare bucurie de-a mea: că eu, așa mic și sărman cum sunt, sunt de fapt veșnic. Nu mă îngrijorez că voi trăi doar 10, 20, 30 de ani de acum încolo, dar mă bucur că voi trăi nu atât câteva miliarde de ani, ci o veșnicie întreagă. Că nu voi mai muri niciodată. Învierea lui Cristos a rezolvat o mare dilemă a oamenilor. Oamenii lucizi și-au pus dintotdeauna următoarea problemă: “Cum, mă chinui câțiva zeci de ani și apoi gata, se termină totul?” Și atunci și-au zis: “Trebuie să găsim o soluție”. Unii au spus – “Eu voi rămâne veșnic prin operele mele, voi scrie cărți, voi crea și astfel voi rămâne pentru totdeuna în amintirea oamenilor”. Alții au spus – “Voi rămâne veșnic prin urmașii mei care mă vor pomeni mereu”. Dumnezeu a zis – “Nu, ți-am pregătit ceva mai frumos. Din momentul în care te creez, tu nu vei mai muri niciodată”. Când spun “Cristos a înviat”, spun că trupul acesta pe care-l am și că lumea aceasta în care trăiesc nu sunt totul. Că într-o zi vor trece și, de aceea, e o greșeală să trăiesc doar pentru ele. Când spun “Cristos a înviat” spun că nu-mi mai este frică de nimic rău din lumea asta – nu-mi mai e frică de Diavol, nu-mi mai e frică de dușmani, nu-mi mai e frică de boală, de suferință, de catastrofe naturale, de război, de moarte, nu-mi mai e frică de nimic. Pentru că știu că dacă eu cred în înviere, pot să se adune toți Diavolii la un loc, toți dușmanii la un loc, toate bolile, toate bombele, eu oricum ies învingător căci mă așteaptă Învierea. Când spun “Cristos a înviat” spun că fiecare celulă din mine strigă după viață și că n-am voie niciodată să mă las doborât de descurajare, de plictiseală, de mediocritate, de gânduri negre, de boală, de păcat, de moarte. În fine, când spun “Cristos a înviat” spun toate aceste lucruri nu doar despre mine, ci și despre fiecare dintre dumneavoastră.

Așadar, în speranța că până se termină timpul pascal, cei care rătăcesc nespovediți prin Vechiul Testament ne vor ajunge din urmă, cei care au rămas blocați plângând în Vinerea Mare se vor trezi, iar cei care își contemplă arginții în Grădina Getsemani vor realiza că se chinuie degeaba, eu vă spun tuturor, din inimă, crezul vieții mele: “Cristos a înviat!”

 

* * *

 

Duminica Învierii

Autor: pr. Șerban Tarciziu
Copyright: Actualitatea creștină

În prima zi a săptămânii, Maria Magdalena a mers în zori, când era încă întuneric, la mormânt și a văzu piatra luată de pe mormânt… S-a dus la Simon Petru și la celălalt ucenic pe care îl iubea Isus, și le-a zis: “L-au luat pe Domnul din mormânt și nu știm unde l-au pus”… A ieșit deci Petru și celălalt ucenic și au mers la mormânt… Simon Petru a intrat în mormânt și s-a uitat la giulgiurile puse jos; iar lințoliu care fusese pe capul lui nu era pus împreună cu giulgiurile, ci deoparte, înfășurat într-un loc. Atunci a intrat și celălalt ucenic… și a văzut și a crezut. Deoarece încă nu știau Scriptura că El trebuia să învie din morți. (In 20,1-9)

În acest fragment al Evangheliei care se citește în Duminica Preaslăvită a Învierii Domnului, sf. Ioan rezumă primele și cele mai vechi mărturii ale Evenimentului fără seamăn: descoperirea mormântului gol de către femeile mironosițe și de către apostolul Petru. Mormântul gol a fost în sine o mărturie a Învierii. Oricine l-ar fi descoperit astfel puteau avea orice reacție (spaimă, nedumerire…), dar nu ucenicii. Amintirea prevestirilor făcute de Isus pe când încă mai trăia ar fi trebuit să îi ajute ca în fața acestui mormânt gol ei să întrezărească acel ceva pe care orice minte rațională îl refuză după cele petrecute în Vinerea Mare: Învierea.

În realitate lucrurile nu au stat chiar așa, conform sf. Ioan. În cele câteva episoade ale capitolului 20 evanghelistul creează o adevărată tipologie a multiplelor moduri în care ucenicii acced la credința în Înviere: Maria Magdalena îl va găsi la capătul unui drum care o va sili să părăsească vechea percepție față de Învățătorul ei și să accepte Noutatea petrecută în Cristos; Petru, deși protagonist principal al celor mai importante evenimente din viața lui Isus, va avea nevoie de Întâlnirea aducătoare de Pace și de Duh Sfânt. Doar ucenicul pe care îl iubea Isus a fost cu în pas înaintea tuturor: iubirea lui mare față de Mântuitor (tradusă în text prin sosirea mai rapidă la mormânt) i-a deschis o cale în chiar esența Învierii. Doar privire lui a reușit să vadă dincolo de un mormânt gol, de giulgiu părăsit și de lințoliul împăturit cu grijă ceea ce ochiul de carne nu e în stare să vadă.

Petru, deschizându-și gura, a spus: “Voi știți ce s-a petrecut în toată Iudeea, începând cu Galileea, după botezul propovăduit de Ioan, cum Dumnezeu l-a uns cu Duhul Sfânt și cu putere pe Isus din Nazaret, care a trecut pretutindeni făcând bine și vindecând pe toți cei stăpâniți de diavol, pentru că Dumnezeu era cu El. Și noi suntem martori pentru tot ce a făcut El în țara iudeilor și în Ierusalim. Pe Acela pe care ei l-au omorât atârnându-l pe lemn, Dumnezeu l-a înviat a treia zi și i-a dat să se arate… (Fap 10,34.37-43)

Acea “întâlnire” cu Cristos de după Înviere i-a dat apostolului Petru nu doar curajul de a predica cu convingere Evenimentul fără seamăn, ci mai ales capacitatea de a vedea într-o nouă lumină toate cuvintele și înfăptuirile Lui. Dar mai presus decât toate acestea Duhul Rusaliilor i-a dezvăluit sfântului Petru cine este “artizanul” din umbră al lucrării de iubire revelate în Cristos: Dumnezeu. Numai prin Dumnezeu misterul din viața lui Cristos (și a noastră) capătă sens.

 

* * *

 

Cum să te bucuri de Paște?

Autor: pr. Petru Tamaș
Copyright: Predici.cnet.ro

Ni se întâmplă adesea să primim vești deosebite, care ating inima și ne emoționează, dar totodată să ne găsim în situația de a nu ști cum să reacționăm, cum să ne manifestăm bucuria. N-am vrea să jignim pe cei care nu găsesc motiv să se bucure, n-am vrea nici să fim lăudăroși și extrovertiți, dar am vrea să ne bucurăm într-un mod decent și demn.

Sărbătorile care ne provoacă cea mai mare bucurie sunt Crăciunul și Paștele. Dacă la Crăciun bucuria se manifestă în exterior prin fel de fel de cadouri, brazi împodobiți, moși crăciuni darnici și buni, la Paște manifestarea în exterior a bucuriei e mai cizelată, străzile nu mai sunt așa împodobite, elevii și studenții nu mai au vacanță ca la Crăciun și, în plus, Paștele e precedat de zile de post, care par să întunece și să diminueze bucuria. Cum să te bucuri de Paște?

În ultimii ani de seminar, ni s-a oferit ocazia să vizionăm filmul Petru. Scena care m-a impresionat cel mai mult și pe care cu greu o voi uita, se derula chiar în dimineața învierii. Apostolii erau împreună, speriați, dezamăgiți, deoarece acela pe care l-au urmat și în care și-au pus toată speranța, zăcea de acum de trei zile în mormânt. Nu mai aveau curajul să iasă în public. Ei înșiși nu mai știau ce să facă și ce să creadă. Pe chipurile lor se citea tristețea. Vine deodată alergând Maria Magdalena. “A-nviat! E viu. L-am văzut!”. “Cum? A înviat? L-ai văzut tu?”, au reacționat apostolii. “Da. Și chiar am vorbit cu el.” Mai văzusem până atunci adulți bucurându-se, mai văzusem oameni fericiți, dar ca apostolii în acel moment nu. S-au prins de mâini, iar la cei aproximativ 50 de ani pe care îi aveau, săreau în sus de bucurie. Simon Petru, și asta m-a atins cel mai mult, cu părul cărunt, cu un singur dinte, țopăia de bucurie mai ceva ca un copil. Deodată atmosfera s-a schimbat complet. Totul a dobândit sens, totul a dobândit viață. Vestea că Isus a înviat a redat ucenicilor pofta de viață; acum au înțeles că speranța și durerea lor nu au fost zadarnice, că Isus nu i-a înșelat.

Primul mesaj pe care îl desprindem din această scenă e acela că nu simțim adevăratul gust al bucuriei decât atunci când trecem prin focul durerii, prin emoțiile pierderii. Are alt gust Paștele atunci când îl aștepți, când te pregătești, când suferi. La Paște avem un Cristos viu, dar cu răni, un Cristos strălucitor, dar care poartă încă cicatricele pătimirii. El vrea să ne spună că bucuria adevărată este rezultatul suferinței și al morții, vrea să ne spună că nu poți gusta din plin învierea dacă nu ai făcut experiența Calvarului, dacă nu ai fost zdrobit în așteptări, în speranțe. Doar cel care a experimentat toate acestea gustă din plin bucuria. Dacă nu ai pus suflet, dacă ai fost un dezertor, învierea lui Cristos și viața sunt o dezamăgire. Semnul cuielor este semnul identității dintre Isus răstignit și îngropat și Isus înviat. Există două categorii de creștini care nu știu să se bucure cu ocazia Paștelui. Mai întâi, sunt aceia care au rămas blocați în Vinerea mare, oameni care mereu sunt nemulțumiți de viață, nemulțumiți de atitudinea celorlalți, oameni care se plâng într-una. Ei, chiar dacă nu o recunosc, se complac în starea omului plângăreț și refuză să accepte motivele bucuriei. La cealaltă extremă sunt aceia care vor să se bucure de Paște, dar fără a gusta din fructul durerii, iar pentru aceasta fentează momentele grele, așezând suferința pe spinarea altora. Nici ei nu se pot bucura de Paște; e ca și cum s-ar hrăni cu alimente fără sare.

În al doilea rând, pornind de la aceeași scenă a învierii, înțelegem de unde au avut ucenicii atâta zel și curaj în a-l vesti pe Cristos. Erau oameni simpli, unii chiar fricoși, trebuie deci să fi fost ceva cu totul deosebit, care să-i fi scos din modul lor obișnuit de a fi. Dacă învierea nu ar fi fost un fapt real, pe care să-l fi trăit personal, s-ar fi descurajat imediat, iar la primele încercări și amenințări ar fi depus armele. Dar apostolilor cu cât li se interzicea mai mult să vorbească despre Cristos, cu atât erau mai entuziaști și vorbeau mai tare și cu convingere. Vedem atâția oameni îngândurați, plictisiți, obosiți deși stau degeaba, oameni cărora le este rușine să se recunoască creștini. Așa erau și apostolii până în dimineața Paștelui, dar când și-au dat seama că Isus al lor a înviat, au zburat pur și simplu, ușile nu i-au mai putut ține închiși. Pofta de viață vine de la înviere. Dacă Paștele este pentru noi o zi ca oricare alta, atunci vom continua să ne plictisim și să trăim degeaba. Indiferent de starea de amorțeală în care ne aflăm, Cristos tot a înviat. Durerea cea mai mare stă în faptul că nu știm să profităm de învierea lui.

În al treilea rând, am început să o invidiez pe Maria Magdalena. Ce binecuvântată este această femeie! Este prima căreia Isus înviat i s-a arătat. În dimineața aceea, s-a produs o schimbare radicală în viața ei, a fost ceva care i-a marcat apoi toată viața: a trecut de la tristețe la bucurie. Bucuria e darul învierii. Ne putem bucura de multe în viața, dar fără Cristos și fără înviere, acestea sunt bucurii seci, bucurii care nu ne împlinesc. Creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, am fost constituiți să nu ne găsim bucuria decât în acela care ne-a creat. De aceea trebuie să ne bucurăm de înviere, pentru că ea dă motivul celei mai profunde bucurii: învierea noastră. În bucuria ei, Maria vrea să-l atingă, să-l îmbrățișeze pe Isus. Și acesta e un semn al bucuriei. Bucuria învierii îți deschide brațele. De câte ori nu simțim o dorință nestăvilită de a-i îmbrățișa pe cei dragi, pe cei pe care îi credeam pierduți și morți, de la care nu mai așteptam nimic bun. Totodată, Maria Magdalena este acea femeie care a vestit bucuria ucenicilor. E mare lucru să aduci bucuria în viața unui om, să-l anunți ceva ce să-i redea pofta de viață, curajul, entuziasmul. Cine nu și-ar fi dorit să fi jucat rolul ei în duminica învierii! Dar duminica învierii este și astăzi; noi nu-l vedem așa cum l-a văzut Maria Magdalena, dar îl vedem în Sfânta Euharistie, îl vedem în ceilalți. Iar el ne trimite: du-te și spune-le tuturor ca sunt viu, că vreau să-i întâlnesc! Noi devenim mesageri ai învierii. Sunt atâția oameni care așteaptă aproape disperați o veste bună, o încurajare, pentru ca și în inima lor să se producă învierea, pentru ca să simtă și ei că este Paștele, dar parcă nimeni nu vine să le spună nimic, nimeni nu-i mai încurajează: părinți care nu primesc cu lunile un telefon de la copii, soți disperați pentru că nu găsesc încă un loc de muncă și o sursă de subzistență pentru familie, oameni care mor de foame și de boală nevizitați prin spitale și case de bătrâni, copii care nu au mai văzut un zâmbet pe chipul părinților de luni de zile etc. Ori dacă vrem să fie cu adevărat Paștele și pentru noi, să ne manifestăm bucuria deschizând brațele spre ceilalți, aducând în viața lor măcar un strop din bucuria Paștelui. Maria Magdalena nu a rămas lângă mormânt, ci a plecat îndată să-i anunțe pe ceilalți. Paștele te scoate din casa ta, te trimite să te întâlnești cu frații tăi, să le dai curaj, să le redai pofta de viață.

Cuvântul ebraic care definește Paștele este “pesah“, adică “trecere”. El face referință la o trecere de la sclavie la libertate, de la robia Egiptului la libertatea de copil al lui Dumnezeu. Prin Cristos, “pesah” înseamnă trecerea de la moarte la viață, de la întuneric la lumină, de la tristețe la bucurie. Paștele te scoate din amorțeală și din rutină. Dar aceasta numai dacă vrei cu adevărat să faci trecerea. Nimeni nu te poate obliga să treci Marea Roșie, poți rămâne în Egipt, dar sclav; nimeni nu te poate obliga să te bucuri de Paște, poți rămâne pe mai departe în comoditatea ta, dar trist; nimeni nu te poate obliga să ai o veșnicie fericită, deoarece poți alege și o altfel de veșnicie, dar nefericită. Cristos a înviat chiar dacă tu nu te bucuri! Ideea de fond este aceea că pierzi, ceea ce ai fi putut câștiga pe gratis: bucuria.

Acesta e Paștele. E trecere de la tristețe la bucurie, de la egoism la bucuria de a împărți cu ceilalți, de la sclavia păcatului la libertatea de fiu al lui Dumnezeu, de la nonsens la sens. E o sărbătoare pe care trebuie să o trăiește în fiecare zi, deoarece în fiecare zi trebuie să faci trecerea. Poetul Ioan Alexandru, în ziua de Crăciun a anului 1989, a salutat mulțimea adunată în Piața Revoluției din Timișoara cu aceste cuvinte: “Cristos a înviat!”… în ziua de Crăciun. Unii au crezut că e bolnav, în realitate, pentru el învierea era totul. Învierea lui Cristos era viață și sens.

Cum să te bucuri de Paște? Așa cum s-au bucurat apostolii, așa cum s-a bucurat Maria Magdalena: adică, să nu te bucuri singur, să te bucuri împreună cu ceilalți; să nu te mulțumești să mănânci singur un ou roșu și o felie de cozonac, dar să-l mănânci cu cei dragi și cu cei care duc lipsă. Te poți bucura de Paște mergând să-i spui Cristos a înviat și să-l îmbrățișezi pe fratele sau părintele tău pe care nu l-ai vizitat de ani zile. Te poți bucura de Paște, devenind iarăși senin în relația cu ceilalți, renunțând la prejudecată. Acum știi că nu există suferință fără rost, de aceea merită să te bucuri indiferent de durerea prin care treci. Te bucuri de Paște, mulțumind lui Dumnezeu pentru fiecare clipă pe care o ai de trăit, deoarece viața este un dar al său. Altfel trăiești viața atunci când știi că merită să o trăiești, deoarece la capătul ei se află învierea.

Pr. Petru Tamaș

 

* * *

 

Învierea Domnului

Autor: pr. Anton Iștoc
Copyright: Predici.cnet.ro

Poate că vi se pare straniu, dar poate că aceasta este ziua în care îmi este greu să predic: nu știu prea bine ce să spun, nu știu de unde să încep, nu știu ce cuvinte să folosesc…

Și totuși știu foarte bine despre ce ar trebui să vorbesc: despre Cristos înviat, despre învierea lui Isus; și despre aceasta vorbește tocmai Evanghelia pe care am ascultat-o. Isus a fost răstignit și înmormântat cu două zile mai înainte; în dimineața celei de-a treia zi, când Maria din Magdala și cealaltă Maria au mers la mormânt, nu au mai găsit trupul lui Isus, iar un înger le-a spus: “Știu că îl căutați pe Isus cel răstignit. Nu este aici. A înviat precum a zis”.

La drept vorbind, parcă ar relata un lucru foarte normal… Dar să încercăm să ne gândim puțin: despre ce vorbim? Ce este această pericopă din Evanghelia pe care am ascultat-o? O istorisire frumoasă pe care o cunoaștem deja?… Sau mărturia a ceva ce s-a întâmplat cu adevărat?

Atunci când vorbim despre “Isus înviat”, oare vorbim despre literatură, despre un personaj-creație a fanteziei? Sau vorbim despre cineva care a trăit cu adevărat în această lume? Iar când spunem că “a înviat din morți”, aceasta este numai o modalitate de exprimare? Sau vrem să spunem că a început să trăiască ca mai înainte? Sau vrem să spunem și altceva?

Pentru că este ușor să spunem cuvântul “înviere”… Dar ce înseamnă el? Putem să ne imaginăm și realitatea unui mort care revine la viață… Însă fantezia este ceva, iar realitatea este altceva! Iar în realitatea lucrurilor, atunci când cineva este mort, este mort; dacă “revine la viață” înseamnă că nu era mort cu adevărat, chiar dacă era în așa hal încât părea mort. Sau este numai un mod de a vorbi, și nimic mai mult…

Faptul că Isus din Nazaret a fost într-adevăr un om în carne și oase, că a trăit în Palestina acum douăzeci de secole, nu este nici un dubiu. Faptul că acest Isus a fost condamnat și răstignit la Ierusalim pe timpul lui Ponțiu Pilat, este sigur. Faptul că a murit cu adevărat, este sigur (este imposibil să supraviețuiești unei răstigniri romane!).

Dar acest Isus, ne spune Evanghelia, a înviat. Și acest cuvânt nu înseamnă numai că “sufletul său” a rămas nemuritor… Așa cum nu înseamnă numai că Isus “continuă să trăiască” prin învățăturile sale și prin amintirea ucenicilor săi.

Evanghelia afirmă că, după ce a experimentat realitatea morții, Isus a înviat la viața cea nouă: chiar “el” în carne și oase. Nu în sensul că a revenit să trăiască la fel ca mai înainte, ca unul “care s-a întors înapoi” din moarte: mai devreme sau mai târziu ar fi murit din nou, definitiv… Aici vorbim în sensul că a intrat într-o condiție de viață superioară, diferită de cea care se trăiește mai înainte de moarte: o viață de acum înainte definitivă, o viață deplină și perfectă care nu mai este supusă limitelor condiției pământești și nici legilor fizicii sau biologiei…

Dar aceasta este realitate, sau este fantezie?

Ne-am obișnuit să vedem la cinema și televiziune totul ca produs al imaginației și al tehnicii moderne de “fabricare de imagini”. În domeniul spectacolului și al literaturii științifico-fantastice, suntem dispuși să vedem și să ascultăm lucruri mai neverosimile…

Dar “pretenția” Evangheliei este cea de a ne spune că Isus din Nazaret, răstignit la Ierusalim sub Ponțiu Pilat, a înviat cu adevărat din morți.

Și dacă noi purtăm numele de creștini, aceasta se datorează tocmai faptului că cu douăzeci de secole mai înainte, un grup de persoane care l-au urmat pe Isus mai înainte de condamnarea sa la moarte au început să spună tuturor: “Fiți atenți, vedeți că este foarte adevărat: Dumnezeu l-a înviat pe Isus din morți; noi l-am văzut, și suntem martorii acestor lucruri…”.

Credința creștină în întregime a pornit de aici. Dacă Isus nu ar fi înviat cu adevărat din morți, nu ar avea sens… Dacă Isus nu ar fi înviat din morți, creștinismul nu s-ar fi născut niciodată.

Și totuși este așa de greu, pentru noi creștinii de astăzi, să redescoperim cu realism punctul central al credinței noastre! Pe de o parte suntem și prea obișnuiți să auzim, să spunem și să cântăm cuvinte cum ar fi: “înviere, Cristos înviat” și așa mai departe. Pe de altă parte poate că ne lipsește curajul de a accepta într-adevăr, cu o inimă deschisă, mesajul Paștelui.

Orizontul experienței și al științei nu epuizează în mod necesar tot “posibilul”… Moartea nu este în mod necesar ultimul cuvânt asupra misterului existenței umane… Dumnezeu nu este un cuvânt lipsit de sens…

Isus a înviat: este ca un “semn” pe care Dumnezeu l-a lăsat în lume pentru a ne provoca să depășim orizonturile noastre prea înguste, certitudinile noastre prezumpțioase, temerile noastre neliniștitoare…

Isus a înviat pentru că Dumnezeu l-a înviat; acel Dumnezeu Tatăl despre care vorbea Isus: Dumnezeu care este mare și sfânt, Dumnezeu care este drept și bun, Dumnezeu care este principiul prim al oricărei vieți și al oricărei bucurii, Dumnezeu care este într-adevăr orizontul ultim al vieții omenești.

 

* * *

 

Bucurie mare vă vestesc: Cristos a înviat!

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Editura Presa Bună

“Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul ca să ne bucurăm și să ne veselim într-însa.”

În ziua botezului lui Isus, când Cerul s-a deschis, glasul Tatălui a răsunat: “Acesta este Fiul meu iubit în care îmi găsesc toată bucuria” (Mt 3,17). Botezul lui Isus a fost “Paștele lui Dumnezeu” – trecerea Tatălui din veșnicie în timp prin Cristos. Dumnezeu Tatăl realiza în Cristos botezul întregii creații: trecerea de la moarte la viață, începutul unui cer și a unui pământ nou.

Azi, în ziua învierii lui Isus, noi îl putem parafraza pe Dumnezeu și să spunem: Acesta este fratele nostru iubit în care ne găsim toată bucuria.

După ce Cristos ne-a arătat drumul credinței până pe Calvar: deși ca om avea natura sa unită hipostatic cu natura divină, deși ca om putea să apară în forma (condiția) divinității, așa cum va apărea în ziua de apoi pe norii cerului înconjurat de îngeri și de slavă (cf. Mt 25,31-32), el s-a golit de această formă divină, ba chiar și de forma omului liber și a apărut în forma sclavului, după ce însuși Dumnezeu l-a tratat mai rău decât pe “sclav”, l-a tratat ca “păcat” (cf. 2Cor 5,21), acum Duhul Sfânt îl ridică din mormânt înviindu-l din morți, ca Isus să ne arate drumul spre cer, spre paradis, spre Împărăția veșnică a Tatălui prin manifestarea lui ca Fiu al omului în forma dumnezeirii.

În viața sa publică Isus a făcut multe minuni, dar acestea nu dovedeau dumnezeirea sa, ci adevărul cuvintelor sale, erau “semne” care conduceau la credință în dumnezeirea sa, dovedeau că ceea ce el spune despre sine ca Dumnezeu, o spune cu toată convingerea, semn că el crede ca om, ca Fiul-omului, și această credință a fost făcătoare de minuni. Minunile, semnele, profețiile și învățăturile din viața publică sunt daruri ale credinței lui ca Fiu al omului, pe când învierea singură este darul dumnezeirii Fiului lui Dumnezeu.

După ce Cristos ne-a arătat că drumul credinței trebuie să treacă prin “cruce”, acum ne arată răsplata credinței: învierea fericită, sau “drumul luminii” spre Tatăl.

În el, germenul vieții veșnice ascuns în creație încă de la începutul lumii, ajunge la o maturitate personală unică, fiindcă: n-a avut păcat, i-a iubit pe păcătoși, s-a lăsat călăuzit de Duhul Sfânt în toate, dar mai ales în virtutea uniunii hipostatice, deoarece are în sine toată plinătatea dumnezeirii, aceea a Unicului Fiu născut din veci din Tatăl.

Cristos înviat este cerul și pământul în haină de sărbătoare, el este germenul vieții noastre veșnice. În el vedem lumea fără durere și lacrimi, o lume de pace și dreptate, de bucurie și viață fără umbra morții, fără sfârșit…

Dar, cu toate că pe acestea toate noi le vedem prin credință, fiindcă spune sfântul Augustin că “Are și credința ochii săi” și cu acești ochi vedem trăsăturile noii creației care tinde spre desăvârșire prin întunericul și truda existenței pământești, noi ne bucurăm, fiindcă: moartea este învinsă prin moartea liber acceptată de Cristos, cu toate că ea va continua “să-și facă de cap” până când totul se va împlini conform planului divin, când ultimul dușman răpus va fi moartea noastră (cf. 1Cor 15,26); păcatul este învins prin jertfa nevinovatului Isus, care a acceptat să fie tratat de “păcat”, cu toate că “misterul nelegiuirii” (2Tes 2,7) se va ține scai de viața omului și o va însoți până în ziua de apoi.

Bucuria noastră stă în Cristos înviat, fiindcă în el descoperim sensul morții și al păcatului; în el descoperim că moartea și păcatul sunt cuprinse într-un plan plin de înțelepciune și de iubire și de aceea nu ne mai pot ține sub teroarea fricii, fiindcă de acum încolo aparțin lumii celei vechi de care am fost eliberați.

Spre deosebire de viața naturală, care ne este dată fără consimțământul nostru, în noua viață se poate intra numai cu asentimentul nostru conștient și responsabil, pe care ni-l dăm prin botez (personal îl dau cei maturi și prin părinți și nași îl dau pruncii, care la maturitate confirmă).

Astfel, pentru fiecare credincios, Paștele înseamnă trecerea de la un fel de a trăi la alt fel de viață. Într-un cuvânt: “viața cea nouă în Cristos” înseamnă parcurgerea drumului din această viață spre Tatăl (cf. In 13,1; Lc 9,31), pășind pe urmele lui Cristos, pe calea credinței desăvârșite, el fiind “capul”, “începătorul și desăvârșitorul” prin credință a “noului popor al lui Dumnezeu” însuflețit de suflul vital al Duhului Sfânt din ziua de Paști și apoi de Rusalii.

Ce vrea să ne spună sfânta Evanghelie? Că ucenicii au fost pregătiți pentru o întâlnire personală cu Isus înviat.

În lectura din Faptele apostolilor (10,34a.37-43) apostolul Petru scoate în evidență faptul că Dumnezeu l-a consacrat în Duhul Sfânt pe Isus din Nazaret, care a trecut prin această viață făcând numai bine: vindecând pe toți cei care stăteau sub puterea diavolului, de aceea Dumnezeu l-a înviat și i-a rânduit pe apostoli ca să-i fie martori, să vestească faptul că Isus este, prin înviere, rânduit judecător al celor vii și al celor morți și tot cel care va crede în numele lui să obțină iertarea păcatelor și dreptul la înviere și la viața veșnică. Centurionul roman Corneliu, deși păgân, dar dat fiind faptul că acceptă credința în învierea lui Isus, i se iartă păcatele, îl primește pe Duhul Sfânt, fiindcă Dumnezeu nu-i părtinitor: toți au fost creați de el din iubire, toți sunt meniți de el să dobândească viața veșnică prin credință. Ca dovadă a învierii, Petru îi aduce întâlnirea personală la care au mâncat și băut împreună

Pentru aceasta sfântul apostol, Paul insistă în fața credincioșilor din Corint să nu mai umble în vechea frământătură făcută din drojdia răutății și perversității, ci să se hrănească cu “azima sincerității și a adevărului” (cf. 1Cor 5,6-8), cu sfânta Euharistie care dă viața cea nouă și asigură învierea, deoarece Isus s-a jertfit ca noi să devenim euharistie, comuniune frățească și această Euharistie ne înalță la cele de sus, fiindcă viața noastră, datorită învierii lui Isus, este ascunsă cu Cristos în Dumnezeu (cf. Col 3,1-4). Iată, adevărul!

Dacă gărzile, care păzeau mormântul, au rămas înmărmurite de frica celui Înviat, dacă cei ce nu cred în învierea lui Isus rămân reci ca niște statui de marmoră, nouă, celor care credem, ne răsună glasul îngerilor din adâncul istoriei: “A înviat precum a zis”. Dovada supremă a învierii lui Isus stă în întâlnirea personală dintre Înviat și ucenici. Credința învierii nu se bazează nici pe mormântul gol, nici pe giulgiurile rămase în mormânt, nici pe cele spuse de îngeri. Acestea toate au fost o pregătire, ci pe faptul că Isus s-a arătat ucenicilor săi, s-a arătat femeilor venite la mormânt să-i ungă trupul, s-a arătat, spune sfântul Paul, la peste cinci sute de frați (cf. 1Cor 15,6). Noi știm că aceștia au pecetluit credința în înviere cu propriul lor sânge. Iată, adevărul!

Prima noastră întâlnire personală cu Cristos a avut loc la botez. Atunci el ne-a iertat păcatul strămoșesc. A doua întâlnire s-a realizat prin Euharistie și ea trebuie să dureze până la a treia întâlnire, când ne va chema la viața fără de sfârșit, ca la venirea glorioasă de pe norii cerului să fim de-a dreapta lui. La botez și prin Euharistie întâlnirea personală se realizează prin credință, dar după “credință” urmează “vederea”: “față în față” (1Cor 13,12). Aceasta va fi ziua pe care ne-o va da Domnul ca să ne bucurăm și să ne veselim într-însa pentru toată veșnicia.

 

* * *

 

A celebra Sfintele Paști

Autor: pr. Alessandro Pronzato
Copyright: Predici.cnet.ro

Nu se întâmplă nimic…

Expresia mi s-a întipărit în memorie încă de copil: “a trăi Paștele”. În satul meu parohul, de-a lungul întregului Post, bătea insistent asupra acestui punct: datoria fiecărui bun creștin de a “trăi Paștele”. Și invita femeile să colaboreze, solicitând, convingând, îndemnând, chiar dacă puțin forțând pe cei mai recalcitranți (dintre care nu lipsea cineva, chiar și în cele mai bune familii). De fapt mulți oameni, ca urmare a insistențelor, protestelor, a mâhnirilor și chiar a amenințărilor soțiilor, se hotărau să “trăiască Paștele”.

Era organizată o celebrare exclusiv pentru ei – nu se puteau amesteca cu femeile, ar fi fost puțin umilitor!… -, când era încă întuneric, în deplină clandestinitate. Își luau o mină bizară pentru a masca ceea ce socoteau o “slăbiciune”. O spovadă rapidă și neplăcută (și jenantă pentru preot: am experimentat chiar din primii ani de preoție), o împărtășire între un șovăielnic și un resemnat (dacă priveai unele chipuri, aveai impresia că erau gata să înghită un medicament amar). Apoi, pentru a schimba impresia ironică, toți se precipitau acasă cu senzația de a fi eliberați de o greutate plictisitoare.

Au plătit impunerea cea mai împovărătoare – chiar neplăcută – în ceea ce privește religia. Acum totul era la post, în regulă. Ca o mică intervenție chirurgicală, din păcate necesară, dar care tindea să se amâne cât mai mult posibil, și care totuși se transforma îndată într-o stare de anestezie aproape totală.

“A trăi Paștele” era minimul care era cerut celui care avea numele propriu scris în registrul botezaților. Cel puțin o dată pe an. “Acela nu a trăit nici măcar Paștele”, se murmura în cercul celor pioși apropo de unul care a refuzat să pășească pragul bisericii chiar cu această ocazie. Cel puțin la Paști. Am auzit pe o vecină a mea care țipa astfel la bărbatul ei: – Dar ce istorie! Rău nu-ți face… Și apoi nu se întâmplă nimic, stai liniștit: nu se năruie lumea! Și acela, încurajat, chiar dacă clătinând din cap, se furișa pe stradă.

Teama de a te lăsa surprins de lumină

Și, dimpotrivă, este așa. La Paști se năruie lumea. La Paști are loc sfârșitul lumii! Dacă “trăim Paștele”, nimic nu mai merge înainte ca mai întâi. Totul se schimbă. Se aruncă gândurile obișnuite și să fie prezente alte gânduri (“Dacă ați înviat cu Cristos… cugetați la cele de sus, nu la cele de pe pământ”, ne îndeamnă Paul scriind către Coloseni). Dacă se aruncă drojdia “expirată”, râncedă, incapabilă de a dospi ceva, și se plămădește în chip total diferit propria viață (“Îndepărtați drojdia veche, pentru a fi un aluat nou…”, recomandă tot Paul pe Creștinii din Corint).

Marea și radicala curățenie a Paștelui trebuie să aibă loc, înainte de tot, în inimi. În familia ebraică, la vigilia sărbătorii, se săvârșea o sârguincioasă inspecție (bediqah) în toată casa, străduindu-se să înlăture chiar și cel mai mic fragment de pâine dospită. Pentru noi, este vorba de a elimina vechile obiceiuri, vechile ranchiuni, vechile tendințe, vechile interese. Nu se trăiește Paștele fără o hotărâtă ruptură cu trecutul. O ruptură expresia sa cea mai evidentă în spovadă, prin care manifestăm voința de a muri pentru păcat și să înviem la viață, la credință, la pace, la iertare, la iubire, la bucurie, la speranță. În Euharistie nu se înghite un medicament amar, ci ne împărtășim cu Pâinea care hrănește viața nouă: o pâine a fraternității, a sincerității, a dreptății, a solidarității, a împărtășirii.

“A trăi Paștele” nu înseamnă a schimba hainele, ci a schimba viața. Să ieșim “afară” din mormintele noastre, uimiți, cu o mare dorință de a râde, de a dansa, de a cânta. Dumnezeu a “făcut să fie trăit Paștele” pentru poporul său, eliberându-l din sclavie. Dumnezeu, mai ales, “a făcut să fie trăit Paștele” pentru propriul Fiu, făcându-l să iasă din mormânt (“Dumnezeu l-a înviat a treia zi”, vestește Petru centurionului roman Corneliu convertit, așa cum este relatat în prima lectură de astăzi).

Dacă a fi creștin, a avea credință, înseamnă a crede în învierea lui Cristos, putem să adăugăm și că a crede în învierea lui Cristos înseamnă a accepta ca totul să se schimbe. Înseamnă a accepta de a deveni înviați: morți pentru tristețile, angoasele, fricile, plânsetele noastre, eliberați de resentimentele, de egoismele, de interesele, de violența noastră, și înglobați în viața nouă pe care ne-o oferă Cristos, chemați să intrăm, uimiți, într-o lume nouă, să cercetăm totul. Poate acesta este tocmai paradoxul Paștelui: a regăsi aceleași lucruri de mai înainte, dar noi, “diferite”.

Mă întreb adesea pentru ce este așa de greu de a deschide anumite guri și a le elibera, pentru a face să explodeze în ele alleluia pascal cu toată forța sa. Cel mult este scos un suspin, o plângere, un bombănit. Fapt este că, în ciuda aparențelor, nu moartea ne produce teamă. Multora le este teamă de naștere. Puțini au curajul de a trăi, până acum, experiența învierii. “A trăi Paștele” nu este minimul experienței creștine, ci maximul. Probabil l-au intuit deja unii oameni din satul meu. Care se grăbeau să se întoarcă acasă, ca niște clandestini, după ce și-au făcut “datoria” lor. De ce atâta grabă? Poate frica de a se lăsa surprinși de lumină…

Trebuie să-L înviem

Trebuie ca și noi să-L înviem. Să-L facem să iasă din mormântul în care L-am închis. Să-L eliberăm de bandajele prejudecăților noastre, de decepțiile noastre, de frustrările noastre. Să-L curățim de imaginile caricaturale cu care am deformat chipul său. Să-I permitem să fărâme schemele și viziunile meschine în care L-am încarcerat. Dumnezeu izolat în biserică. Ostatic al riturilor noastre formale. Adormit de cântările noastre plângăcioase. Supravegheat special pentru ca să nu deranjeze liniștea publică și să se atingă de programul de “onoruri” pe care le-am stabilit noi.

Vrem să-i permitem acestui Dumnezeu să redevină Dumnezeu în noi? Vrem să consimțim să se manifeste, nu așa cum pretindem noi cum să fie, ci așa cum este? Vrem să-i acordăm libertatea de a săvârși, nu lucrurile pe care le hotărâm noi – și pe care noi înșine, suntem în stare de a le face – dar cele “imposibile” pe care numai el este capabil să le realizeze? Acceptăm ca el să se reveleze mult mai bine decât suntem noi obișnuiți să-l descriem, mai fraged decât reușim noi să ne imaginăm? Acceptăm ca el să ne ofere o bucurie, o pace, o calitate și o plinătate și o intensitate de a trăi pe care noi nu îndrăznim nici să bănuim?

Poate acesta este Paștele. A descoperi că Dumnezeu nu suportă mormântul în care l-am condamnat, închisoarea (infinitele închisori) în care l-am închis. A cerceta acel mormânt, nu pentru a-l regăsi, dar pentru a descoperi că El, din fericire, nu mai este acolo. Și, urmându-l în lumina pascală, să găsim curajul de a murmura: Dumnezeul meu, cum te-am redus… Și a lua în serios ceea ce spune Mariei din Magdala: Nu mă reține… (Io 20, 17). Poate vom reuși să rezistăm ispitei de a-l atinge, aducându-l înapoi, apropiindu-ne de el, ținându-l sub strictă supraveghere. “A trăi Paștele” înseamnă și acceptarea riscului unui Dumnezeu care nu se resemnează să fie mort, nu stă într-o parte unde l-am așezat noi.

Trebuie să-L relatăm

“Mergeți și vestiți…” (Mt 28,19). “A trăi Paștele”, în sfârșit, înseamnă a relata, a duce vestea. Acea veste trebuie s-o avem întipărită pe față. Sf. Augustin, într-o pagină sugestivă, povestește că în noaptea vigiliei Pascale păgânii nu reușeau să adoarmă, pradă agitației, și cu o ciudată neliniște (și, poate, chiar cu un pic de invidie). În dimineața următoare, pe stradă, se întâmpla să întâlnească creștini proaspăt botezați, cu chipul strălucitor, transfigurat de lumina celui Înviat.

“La acea apariție – ne asigură Augustin – mulți îl recunoșteau pe Cristos”. Poate că povestirea să conțină unele trăsături retorice. Rămâne faptul, totuși, că pentru a ști dacă cineva “a trăit Paștele”, nu ar mai trebui să-l întrebăm. Ar trebui să-l vedem! În satul meu, în timpul copilăriei mele, nu era tocmai cazul. Nu mai știu acum. Nu mai știu ce se întâmplă în alte locuri.

Mai înainte este insesizabil

Și să încetăm odată de a sta să fixăm acel mormânt gol, și de a face noi speculații. Specificul credinței creștine în învierea lui Cristos nu este fondată pe faptul că mormântul este gol. Un mormânt gol echivalează cu un mormânt sigilat. Poate fi fost un furt, o înșelăciune, un truc. Un creștin – cum observă G. Becquet – “este invitat să creadă în puterea celui Înviat asupra morții și în ființa sa prezentă în universul oamenilor. Atunci începe o viață nouă care merge din descoperire în descoperire”.

Este inutil de a merge în locurile mormântului gol, ca niște curioși leneși. Acolo se observă numai absența. În timp ce Isus este “în altă parte”. Și continuă să se manifeste în chip imprevizibil. Cel Înviat este mereu “în altă parte”, mai înainte, inimaginabil. Și nu mai poate fi cuprins total. În această perspectivă, “a trăi Paștele” reprezintă o lucrare care nu se încheie niciodată.

 

* * *

 

A înviat Cristos, speranța mea

Autor: pr. Claudiu Dumea
Copyright: ITRC.ro

Învierea Domnului este minunea minunilor. E minunea fundamentală, care dovedește dumnezeirea lui Cristos și originea divină a Bisericii sale. Dacă cineva ar putea să demonstreze că învierea lui Cristos e o minciună, un fals, dacă cineva ne-ar arăta osemintele lui găsite undeva, în acel moment, creștinismul ar dispărea pe loc, iar noi ar trebui să închidem imediat bisericile.

1.

Ne este încă viu în memorie tragicul eveniment din Statele Unite, care a zguduit omenirea pe data de 11 septembrie 2001. Și ne amintim cuvintele mari ce se rosteau atunci: “De acum, nimic nu va mai fi ca înainte; lumea după 11 septembrie nu va mai fi lumea dinainte”. Acum, dacă șocul, coșmarul acelei grozăvii a trecut și spiritele s-au calmat, judecând la rece, constatăm că, de fapt, nu s-a schimbat nimic în lume. Lumea de după 11 septembrie este exact ca cea de dinainte. În afară de niște bombardamente, de niște oameni nevinovați morți sau mutilați în Afganistan. Și în Israel a existat un singur eveniment care a schimbat cu adevărat cursul omenirii, care a împărțit definitiv istoria în două: înainte de era noastră și după era noastră. Acest eveniment unic și decisiv, care nu se va repeta, este învierea lui Cristos. Într-adevăr, o dată cu învierea lui Cristos, totul s-a schimbat în lume: lumea de după învierea lui Cristos nu mai este lumea dinainte de învierea sa.

Moartea, fie că vine prin acte de terorism, fie că vine prin represalii împotriva terorismului, nu poate schimba lumea decât în rău. Învierea lui Cristos, întrucât este victoria vieții împotriva morții, e aceea care schimbă lumea, dar în bine.

Învierea Domnului este minunea minunilor. E minunea fundamentală, care dovedește dumnezeirea lui Cristos și originea divină a Bisericii sale. Dacă cineva ar putea să demonstreze că învierea lui Cristos e o minciună, un fals, dacă cineva ne-ar arăta osemintele lui găsite undeva, în acel moment, creștinismul ar dispărea pe loc, iar noi ar trebui să închidem imediat bisericile.

În cursul unui interviu luat arhiepiscopului englez Michel Ramsay, reporterul îi pune întrebarea: “Dacă aș putea să aduc oasele lui Isus aici, în fața dv., în acest birou, ce s-ar alege de credința dv.?” Răspunde prelatul: “Lucrul despre care vorbești dumneata este absolut imposibil. Nu se poate întâmpla, de aceea, refuz să răspund la întrebare”. “Dar eu am spus «dacă». E vorba de o simplă presupunere. Dacă aș aduce oasele lui Cristos, ce s-ar alege de credința dv.?” “Refuz să răspund la întrebare”. S-a găsit într-adevăr un celebru scriitor, Lee Wallace, ateu, care și-a pus în cap să spulbere credința creștină, denigrând ceea ce numea el “mitul învierii lui Cristos”. Și-a zis: “Plec în Orientul Mijlociu și încerc să găsesc oasele lui Cristos. Vreau să pun capăt acestei povești cu învierea”. A plecat și, pe când făcea cercetări, a început să scrie deja o carte în care voia să demonstreze că învierea lui Cristos e o poveste bună de adormit copiii. Dar cercetările l-au condus exact în direcția contrară. Fără să-și dea seama, s-a trezit un om credincios. I-a mărturisit soției că nu e capabil să scrie cartea pe care și-a propus să o scrie. “Atunci, scrie alta”, i-a zis soția. Și a scris alta. Se numește Ben Hur, o istorie fascinantă a lui Cristos. S-a turnat după ea și un film care a făcut înconjurul lumii. Același lucru i s-a întâmplat și altui scriitor, lui Frank Morison. Și-a propus să scrie o istorie adevărată a lui Isus, fără înflorituri și falsuri. Dar a constatat că aceasta, cum se exprimă el, e cartea care refuză să fie scrisă. A ieșit un best-seller, cartea intitulată Cine s-a cununat cu Luna, în care, pagină cu pagină, demonstrează că Isus a înviat cu adevărat din morți, iar altă concluzie logică nu există.

Învierea Domnului nu e doar o minune ce s-a petrecut acum două mii de ani. Este o minune care continuă să se petreacă sub ochii noștri și va continua să se petreacă până la a doua sa venire. În ce constă această minune?

Acum ceva timp, televiziunea și ziarele au făcut mare senzație în toată țara, prezentând o înviere din morți. Un bătrân a murit. Dar după câteva zile, chiar când era în biserică și i se făcea slujba de înmormântare, s-a trezit la viață, a deschis ochii și a coborât din sicriu, lăsându-i pe toți înlemniți de spaimă și stupoare și făcându-l, probabil, pe preot să scape cădelnița din mână. Cum se chema înviatul? Nu ne mai amintim. După cinci minute, i-am uitat numele. Ce face acum? Era foarte bătrân. Probabil că, între timp, a murit de-a binelea și acum zace în pământ undeva în vreun colț de cimitir, cu o cruce la cap.

Dar moare și învie Cristos acum două mii de ani. La vremea aceea nu exista televiziune sau radio, nu erau ziare. Faptul s-a petrecut într-un colț pierdut al lumii, în Palestina. O mână de oameni, de pescari inculți, ucenicii, merg în lume să vestească marea minune. Și după 2000 de ani, toată omenirea cunoaște numele Celui Înviat, i se închină, îl adoră; mai bine de un miliard de oameni, câți numără creștinismul la ora actuală, se adună astăzi în biserici pentru a-i celebra învierea și a cânta cântecul de biruință asupra morții: “Aleluia!”.

Chuck Colson a fost unul dintre colaboratorii fostului președinte al Statelor Unite, Richard Nixon. A fost implicat și el în răsunătorul scandal Watergate, în anii ’70, și a ajuns în pușcărie împreună cu alți complici. Era necredincios, dar după ce a ieșit din pușcărie, și-a regăsit credința pornind de la următoarea judecată foarte simplă: “Eram unul dintre cei mai puternici oameni din lume, dar n-am putut să rezist multă vreme cu minciuna, cu declarațiile false. N-am reușit să ne susținem declarațiile false la proces nici trei săptămâni: am fost obligați să recunoaștem adevărul, căci s-au dat la iveală înregistrări și alte dovezi care au demascat minciuna. În schimb, martorii învierii, ucenicii lui Isus, au mai trăit vreo 40 de ani după înviere, dar în acești 40 de ani, nimeni nu a putut să dovedească faptul că au mințit: au fost bătuți cu vergi, au fost amenințați, au fost aruncați în temniță, au fost uciși tocmai pentru că predicau că Isus a înviat, dar nu și-au schimbat declarația, nu au recunoscut că ar fi mințit. De aceea, învierea lui Cristos nu poate să nu fie adevărată”.

Și dacă el, Cristos, nu a fost înmormântat imediat în uitare ca bătrânul înviat despre care am amintit mai înainte, se datorează faptului că învierea lui nu a fost o simplă reanimare, o simplă întoarcere a sufletului în trup, în cadavru, ci trupul lui a fost transformat, spiritualizat, astfel încât nu mai poate să putrezească, să se întoarcă în pământ; e singura înviere adevărată, urmată de învierea trupului Preacuratei Fecioare Maria. Cristos, ne învață apostolul Pavel, odată înviat, nu mai moare, moartea nu mai are stăpânire asupra lui. Învierea lui Lazăr, a fiicei lui Iair, a fiului văduvei din Naim, au fost niște simple reanimări, niște învieri provizorii; toți aceștia, într-o bună zi, au murit din nou, definitiv, și trupul lor s-a întors în pământ.

Cristos a înviat cu trupul lui adevărat, real, de aceea, încearcă să-i convingă pe ucenici, când le apare, că nu este un spirit, o fantomă, ci e el însuși, și cere de la ei ceva de mâncare – spiritul, fantoma, stafia nu mănâncă -, iar pe Toma îl invită să-i pipăie rănile din mâini și din coastă, spre a se convinge că el este, și nu o arătare. Dar trupul lui e atât de schimbat, de transformat, încât, atunci când îi apare Mariei Magdalena după înviere, aceasta îl confundă cu grădinarul, iar cei doi ucenici în drum spre Emaus au mers o bună bucată de vreme alături de el fără să-l recunoască.

Dar, în fond, ce motiv au creștinii să se bucure atâta de învierea lui Cristos? E adevărat, a înviat, are toate motivele să se bucure el, dar noi? Da, avem și noi toate motivele să ne bucurăm, căci învierea lui e speranța și certitudinea propriei noastre învieri. “Dacă Cristos a înviat, și noi vom învia”, proclamă sus și tare apostolul Pavel. Vom învia cu un trup glorios, strălucitor, spiritualizat, nemuritor ca și al lui. A înviat el, Capul, vom învia și noi, cei care, prin Botez, am devenit mădularele trupului său. Căci cum ar arăta un cap viu pus pe un schelet, pe un cadavru?

Dar cum va putea să învie, să fie refăcut trupul omenesc mâncat de fiare, înghițit de ape, carnea aceasta devenită pulbere, împrăștiată în cele patru vânturi ale lumii? Va fi lucrarea atotputerniciei lui Dumnezeu. Învierea trupurilor noastre va fi o nouă creație, așa cum învierea lui Cristos a fost o nouă creație, mai minunată decât prima creație a lumii. Admirabil vorbește scriitorul bisericesc Tertulian: “Gândiți-vă la clipa creației și orice dificultate va dispărea. Cum a fost făcută lumea aceasta, care mai înainte nu exista? Voi înșivă ce erați înainte de a fi? Nimic! De ce așadar cel care v-a scos la existență din nimic n-ar putea să vă redea existența când va voi? Voi nu erați și acum sunteți. Voi nu veți mai fi și veți veni din nou la existență. Explicați-mi, dacă puteți, misterul existenței voastre și eu vă voi explica misterul învierii voastre”.

“Bucură-te, suflete al meu. E mereu Paștele, deoarece Cristos înviat este învierea noastră”. Aceasta era rugăciunea pe care o repeta mereu un sfânt monah, Silvan Atonitul.

Aceasta să fie și rugăciunea noastră. Noi suntem, ne spune apostolul Petru, un popor dobândit de Dumnezeu ca să fim al lui, ca să vestim lucrările minunate ale celui care ne-a chemat din întuneric la lumina sa minunată, care ne-a chemat de la întunericul păcatului, al morții și al tristeții la lumina harului, a vieții și a bucuriei.

2.

Unul dintre sfinții cei mai îndrăgiți de către poporul rus este sfântul Serafim din Sarov. A trăit un timp ca pustnic într-o pădure, fără să scoată vreodată măcar un singur cuvânt; nici chiar atunci când călugărul de la mănăstirea învecinată venea din când în când și îi aducea câte ceva de mâncare. După mai mulți ani de rugăciune și tăcere totală, Dumnezeu l-a chemat să trăiască din nou în mănăstire. Cum faima sfințeniei lui se răspândise pretutindeni, lumea venea în număr tot mai mare la el, ca să-și deschidă inima, să-și spună păsurile și să ceară povață. El mergea în întâmpinarea tuturor și îi saluta cu însuflețire, spunând: “Cristos, bucuria mea, a înviat!” Dar spunea aceste cuvinte cu un asemenea ton, în timp ce fața îi strălucea de o lumină nepământeană, încât bucuria, curajul, speranța pătrundeau în sufletele vizitatorilor și nu mai aveau nevoie de alte cuvinte de îmbărbătare. Același salut aș vrea să vi-l adresez și eu dumneavoastră tuturor, astăzi, în marea sărbătoare a Învierii Domnului: “Cristos, bucuria mea, a înviat!”

Ce a însemnat învierea Domnului pentru universul spiritual al omenirii? Exact ce a însemnat pentru universul fizic, material acea explozie inițială a atomului primar, despre care ne vorbesc oamenii de știință, urmând teoria lansată cu câteva decenii în urmă de mons. Jules Lemaître, profesor la Universitatea din Louvain. Cu circa 16 miliarde de ani în urmă, o sferă, o bilă care cuprindea toată materia condensată și toate energiile universului a explodat, și așa s-au format, pe parcursul miliardelor de ani, corpurile cerești, stelele, planetele, cu tot ce se află pe ele. Așa a început istoria Universului. Aparate ultrasofisticate înregistrează un zgomot de fond al universului: este ecoul acelei explozii extraordinare ce s-a produs la început. De 16 miliarde de ani, Universul e în continuă expansiune: corpurile cerești, galaxiile zboară cu o viteză amețitoare dinspre centru spre periferie, ca schijele unei bombe care a explodat. Universul se va mări, se va dilata, va cunoaște această expansiune încă vreo 16 miliarde de ani, când va începe procesul invers de contracție; ca un elastic întins la maximum, care, lăsat liber, revine la loc. Forța centrifugă va ceda locul forței centripete. Universul se află, în momentul de față, cam la jumătatea vârstei sale.

La fel, tot ce există, tot ce se mișcă în Biserică – toată forța, toată energia care se află în sacramente, în instituțiile Bisericii, în cuvântul care este predicat -, toată energia spirituală din sufletele creștinilor își au punctul de pornire și forța din învierea lui Cristos, din acea explozie primară ce s-a petrecut în mormântul lui Iosif din Arimateea, făcând să se cutremure pământul, să se rostogolească piatra uriașă de la intrarea în mormânt, trântindu-i la pământ pe soldații romani care făceau de pază, în acea fracțiune de secundă în care moartea s-a transformat în viață și timpul în veșnicie. Atunci a început expansiunea misionară a Bisericii, expansiune ce se va încheia la sfârșitul veacurilor.

Vestirea evangheliștilor, predica misionarilor nu este altceva decât sunetul de fond, ecoul prelungit, trecut din gură în gură, din generație în generație, al acelei explozii de viață din noaptea Învierii, iar propovăduirea lor se reduce, în esență, la învierea Domnului, cu Patima și moartea pe care învierea le presupune, la ce spunea Serafim din Sarov când îi saluta pe oameni: “Cristos, bucuria mea, a înviat!”

Sfântul Augustin, comentând cuvintele sfântului apostol Pavel din Scrisoarea către Romani: “Dacă îl mărturisești așadar cu gura ta pe Isus ca Domn și dacă tu crezi în inima ta că Dumnezeu l-a înviat din morți, vei fi mântuit” (Rom 10,9), ne dă de înțeles că toată credința creștinului e concentrată, se reduce la credința în învierea lui Isus: “Toți cred că Isus a murit, dar nu toți cred că a înviat. Acest lucru numai creștinii îl cred și nu este creștin cine nu crede acest lucru. Credința creștinului, așadar, este învierea lui Cristos”.

Dar oare moartea lui Isus nu ar fi fost suficientă pentru ca pe ea să se întemeieze credința creștinilor? Nu. Dacă totul s-ar fi terminat cu moartea, Isus ne-ar fi convins despre iubirea lui, moartea lui ar fi fost semnul unei iubiri infinite față de oameni, căci, într-adevăr, așa cum spusese, “nu este o iubire mai mare decât aceea ca cineva să-și dea viața pentru prietenii săi”. Dar nu ne-ar fi convins cu privire la adevărul, la autenticitatea persoanei sale și a lucrării pe care a înfăptuit-o în lume. De unde să știm că n-a fost un halucinat, un exaltat însuflețit de înalte idealuri umanitare, un maniac, un paranoic ce se credea Dumnezeu, ci era cu adevărat Dumnezeu, așa cum pretindea? De fapt, și în trecut, și în prezent, au fost persoane care și-au dat viața pentru o cauză greșită, pentru o ideologie falsă, aberantă, convinse că mor pentru o cauză justă, care corespunde adevărului; ideologia comunistă are eroii săi. Eroii comunismului, și-au pierdut deja monumentele care le celebrau memoria. Nazismul a avut și el eroii săi, mai ales, în rândul tinerilor care au mers cu însuflețire la moarte, animați de o cauză la fel de falsă și de criminală. A-ți da viața pentru o cauză nu e neapărat dovada că acea cauză este adevărată și justă.

Sfârșitul lui Isus, omenește vorbind, a fost un faliment. Așa judecau contemporanii săi: pentru ei, Isus era un om care luptase și care acum murea pentru o cauză falsă. După ce entuziasmase mulțimile, când practic cucerise tronul lui David, într-o bună zi, se lasă prins, răstignit, moare între doi tâlhari. Cerul părea închis, murea ca oricare muritor care își făcuse iluzia că este Mesia sau, cine știe, poate că fusese un impostor care înșelase masele și pe contemporanii săi. Chiar și pentru prietenii săi, totul se termina cu tragedia Calvarului; toate speranțele lor erau îngropate în mormântul la intrarea căruia s-a pus o lespede rece. Dar faptul că a înviat din morți după ce a fost ucis și înmormântat e dovada de netăgăduit că el n-a fost nici un halucinat, nici un impostor. Tot ce a spus era adevărat; era Fiul lui Dumnezeu, căci un simplu om poate să-și ia singur viața sau să-i ia altuia viața, dar să-și redea viața după ce altul i-a luat-o, numai Dumnezeu o poate face.

Înainte de a-și da duhul, Isus a strigat către Tatăl său: “Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit?” De altfel, întreaga viață a lui Isus a fost un strigăt continuu către Tatăl său. Spune Scrisoarea către Evrei: “El este acela care, în zilele vieții sale pământești, aducând rugăciuni și cereri cu strigăte mari și lacrimi către cel care putea să-l salveze de la moarte, a fost ascultat, datorită evlaviei lui” (Evr 5,7). Învierea a fost răspunsul pe care Tatăl l-a dat la apelul pe care l-a înălțat Isus cu strigăte mari și lacrimi în zilele vieții sale pământești. Cuvântul pe care textele biblice îl folosesc în mod obișnuit atunci când vorbesc despre învierea lui Isus, tradus exact, este: “l-a trezit, l-a deșteptat, l-a sculat dintre cei morți”. Într-o zi, citim în Evanghelie, Isus s-a apropiat de năsălia pe care zăcea mort fiul unic al unei văduve și i-a zis: “Copile, îți zic: scoală-te!” Copilul s-a trezit și a fost redat mamei sale. La fel, exprimându-ne în termeni omenești, Tatăl s-a apropiat de Isus culcat în mormânt, cu o infinită duioșie, așa cum se apropie un tată de leagănul copilului său, și i-a spus: “Copile, Fiul meu, trezește-te, scoală-te!”

Învierea glorioasă a lui Isus e legată de pătimirea și moartea sa: “El s-a smerit și s-a făcut ascultător până la moarte, și încă moartea pe cruce. De aceea, și Dumnezeu l-a înălțat nespus de mult și i-a dat un nume care este mai presus de orice nume, pentru ca în numele lui Isus să se plece tot genunchiul, al celor din ceruri, de pe pământ și din infern” (Fil 2,8-10). Patima, moartea și învierea Domnului – ceea ce numim misterul pascal – înseamnă inima creștinismului, fără de care Biserica nu poate trăi: ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă.

În primele veacuri ale creștinismului, Bisericile Răsăritului – Siria, Asia Mică -, unde influența iudaizanților se resimțea puternic, misterul pascal însemna aproape exclusiv Patima și moartea lui Cristos; nu se știe dacă celebrau și când celebrau învierea Domnului. În timpurile mai apropiate de noi, dimpotrivă, iudaizanții încearcă să elimine răstignirea și moartea lui Cristos, prin aceasta eliminându-se automat învierea: căci dacă Cristos n-a fost răstignit și nu a murit, cum să învie? Înțelegem foarte bine suferința și iritarea sionismului, reacția vehementă împotriva recentului film al lui Mel Gibson – “Patimile lui Cristos”, și oricum ar fi scenele acestui film, pline de cruzime sau nu, cu calități artistice sau fără, reacția ar fi fost aceeași: e instigare la antisemitism.

Evreii care i-au cerut papei să scoată din Evanghelii paginile ce descriu patimile, răstignirea lui Isus, pentru a începe un dialog adevărat cu Biserica Catolică, probabil că ar pune la bătaie toate finanțele lumii pe care le dețin pentru a realiza acest lucru, așa cum nu s-au uitat la bani când i-au mituit pe soldații romani pentru ca aceștia să spună că Isus nu a înviat, ci că au venit ucenicii și i-au furat trupul pe când ei dormeau.

Biserica nu-i culpabilizează pe toți evreii din toate timpurile pentru condamnarea la moarte și executarea lui Isus, nici nu instigă la antisemitism, dar nu poate să nu spună mereu ca apostolul Pavel: “În ce mă privește, departe de mine să mă laud cu altceva decât cu crucea Domnului nostru Isus Cristos”, căci nu există înviere fără moartea pe cruce. “Și dacă Cristos nu a înviat, atunci zadarnică este propovăduirea noastră, zadarnică este și credința voastră… și cei care au adormit în Cristos sunt pierduți. Dacă numai pentru viața aceasta ne-am pus speranța în Cristos, atunci suntem cei mai nenorociți dintre toți oamenii. Dar Cristos a înviat din morți, el fiind pârga celor adormiți. Căci dacă moartea a venit printr-un om, tot printr-un om va veni și învierea morților. Și după cum toți mor în Adam, tot așa, toți vor învia în Cristos” (1Cor 15,14-22).

Învierea lui Cristos nu este numai temelia credinței noastre, dar și temelia speranței noastre, o speranță pe care nu o poate oferi omului nici o filozofie și nici o ideologie umană. Va veni o zi, ziua de pe urmă, care va pune punct final istoriei omenirii și în care Dumnezeu îl va restaura pe om în plinătatea ființei sale, trup și suflet.

Cunoscutul scriitor și jurnalist Vittorio Messori ne relatează în cartea sa, Scomessa sulla morte, ce i s-a întâmplat într-o bună zi lui Luigi Firpo: “Luigi Firpo, unul dintre cei mai prestigioși neoiluminiști italieni, povestește că a nimerit odată, din întâmplare, el, necredincios, într-o biserică pe când se celebra Liturghia. Era acolo un grup de bărbați și femei prost îmbrăcați, bătrâni, cu fețe zbârcite, cu cearcăne, cu obrajii nerași ca lumea, femei ponosite, cu părul ascuns sub bonete strâmbe, cu paltoane refăcute și uzate, toți marcați de anii trăiți în mizerie… Așadar, un soi de măturătură umană, care, după ce au primit Împărtășania, îndrăzneau să cânte un imn în care se spunea: «Eu cred că voi învia; acest trup al meu îl va vedea pe Mântuitorul». Comentează Firpo, acest combatant care crede în democrațiile iluminate: «Nu putea fi un contrast mai sfâșietor între acești sărmani oameni prăpădiți și meschini, marcați de tâmpenie, de incultură, de vicii ascunse și acea speranță de a-și perpetua pentru totdeauna sufletele lor obscure… Așadar asemenea viermi îndrăznesc să spere că cineva le dă importanță? Îndrăznesc să spere că nu au trăit la întâmplare, fiind orice, numai niște suflete sublime, maeștri ai înțelepciunii, oceane de cultură, comori de bunătate, nu? Da, acești viermi au speranță; mai mult, e cineva care dintotdeauna alimentează speranța lor. Ba chiar Biserica învață că, în primul rând, pentru ei, pentru grămezile acelea de zdrențe, pentru acele ghemotoace de păcate mediocre, puțin nobile, Dumnezeul ei a murit și a înviat. Și aceeași Biserică învață că nu e deloc sigur că atâția ‚maeștri ai înțelepciunii’, atâtea ‚oceane de cultură’ vor reuși la urmă să ocupe un locușor în picioare, în ultima galerie a împărăției»”.

Sfânta Monica a căzut grav bolnavă în Portul Ostia, în timp ce aștepta o corabie cu care să se întoarcă în patrie, în Africa de Nord. Întrebată pe patul de moarte dacă nu îi este frică să-și lase trupul atât de departe de țară, Monica a răspuns: “Nici un loc nu e departe de Dumnezeu. Nu e nici un motiv să mă tem că el, la sfârșitul lumii, nu va recunoaște locul de unde să mă învie din morți”.

3.

Trăia într-o mănăstire un călugăr bătrân, venerabil, înțelept, cu mare faimă de sfințenie. Toată lumea îi spunea părintele Manase. Într-o zi vine la el un vizitator ca să-și descarce inima și să primească povețe duhovnicești. Au discutat pe îndelete de dimineața până seara. Și a observat vizitatorul că monahul vorbea mai tot timpul cu ochii închiși. Îi deschidea din când în când, îi ținea deschiși câteva clipe, apoi îi închidea din nou. “Părinte Manase, îi zice vizitatorul, deschideți-vă ochii și priviți lucrările minunate ale lui Dumnezeu”. “Fiule, îi răspunde sfântul monah, eu țin ochii închiși, ca să-l văd pe cel care a făcut aceste lucruri minunate”.

Vinerea trecută noi ne-am deschis bine ochii trupului și l-am văzut bine pe Isus, omul durerilor, legat, biciuit, scuipat, urcând drumul Calvarului, răstignit pe cruce, zvârcolindu-se în suferințe cumplite, i-am văzut trupul mort, plin de sânge și vânătăi așezat în mormântul pe care i l-a oferit Iosif din Arimateea. Astăzi închidem ochii trupului și ne deschidem ochii sufletului și ai credinței ca să contemplăm pe Isus ca Dumnezeu, care prin puterea sa dumnezeiască s-a trezit din nou la viață, a înviat glorios din morți. Pe Cristos nu l-a văzut nimeni când a părăsit mormântul, afară de îngerii lui Dumnezeu care îi străjuiau trupul mort. Nu l-au văzut nici soldații romani care făceau de pază; ei au simțit cutremurul de pământ, au văzut pietroiul de la intrarea mormântului rostogolindu-se, au constatat că mormântul este gol, dar pe Isus înviat nu l-au văzut. Isus înviat nu poate fi văzut cu ochii trupului, chiar dacă în icoane și statui e reprezentat sub înfățișare umană, îmbrăcat în haine albe strălucitoare, cu un steag în mână, semnul victoriei asupra morții. Isus înviat nu poate fi descoperit, văzut, contemplat decât cu ochii credinței; el este cel care îi deschide omului ochii sufletului și care îi face darul credinței. Maria Magdalena îl privea pe Isus, dar nu-l vedea, nu-l recunoștea; l-a recunoscut când Isus i-a deschis ochii și urechile sufletului și s-a auzit chemată pe nume: “Maria!” Cei doi ucenici în drum spre Emaus mergeau cot la cot cu Isus, îl priveau, dar nu-l vedeau, îl auzeau dar nu-i recunoșteau vocea: l-au recunoscut abia la frângerea pâinii când Isus le-a deschis ochii și urechile sufletului.

Noi în Crezul pe care îl rostim la Liturghie spunem: Cred în Isus Cristos care a pătimit sub Ponțiu Pilat, s-a răstignit, a murit și s-a îngropat și s-a coborât în iad, adică s-a coborât sub pământ, la cei morți. Dar cât de trist ar fi Crezul nostru creștin dacă s-ar opri aici, dacă s-ar încheia pe această notă tragică! În acest caz creștinismul s-ar prăbuși complet, ar fi ca un sac gol, ca un edificiu fără armătură, ca o casă fără temelie. Credința noastră, în ciuda neasemuitei sale frumuseți, n-ar fi nimic altceva decât un sistem de gândire filozofic, neputincios, ieșit din mintea unui simplu om. Desigur, învățătura lui Isus ar străluci ca un mănunchi de adevăruri morale sublime, dar cine le-ar lua în seamă, cine ar ține cont de ele, cine i-ar pune în practică poruncile, cine i-ar mărturisi credința cu prețul sângelui până la ultima suflare a vieții, dacă întemeietorul religiei creștine nu a fost decât un simplu om? Ce-i drept un om virtuos, înțelept, sfânt, dar un om și nimic mai mult; un simplu om pe care dușmanii săi l-au torturat, l-au insultat, l-au omorât răstignindu-l pe cruce, l-au băgat în mormânt și cu asta totul s-a terminat. Ce i-ar păsa omului de azi dacă acum două mii de ani în urmă a trăit un om bun la inimă, înțelept, care ierta păcatele, vindeca bolnavii, dacă a murit și s-a prefăcut în cenușă? Poate s-ar găsi unii care să-l admire și să-l onoreze așa cum sunt admirați și onorați marii oameni ai istoriei, marii binefăcători ai omenirii. Dar nimeni nu l-ar iubi și nu l-ar adora, nu și-ar sacrifica viața pentru a-i pune în practică poruncile; ce rost are să-ți sacrifici viața pentru un cadavru, din care nici cenușa nu a mai rămas? “Dacă Cristos nu a înviat, scrie apostolul Pavel, zadarnică este predica noastră, zadarnică este și credința noastră” (1Cor 15,14). Suntem cei mai nefericiți dintre oameni. Suntem încă în păcatele noastre.

Dar nu. Crezul creștin nu se oprește la cuvintele: a pătimit sub Ponțiu Pilat, s-a răstignit, a murit și s-a îngropat și s-a coborât în iad, căci mergem mai departe și spunem: a treia zi a înviat din morți. Și în acest caz totul se schimbă. Dacă a înviat din morți, Cristos nu era un simplu om, ci era în același timp și Dumnezeu, căci un simplu om își poate lua viața, sau poate lua altcuiva, dar nu și-o poate reda după ce și-a luat-o sau i-a luat-o altul. Și dacă Cristos este Dumnezeu, atunci nu ne mirăm că în cele două mii de ani de existență a Bisericii, 70 de milioane de martiri și-au vărsat sângele pentru el, că sute de milioane de persoane s-au oferit în întregime lui în viața de preoție și de feciorie, că atâția soți, părinți, tineri, copii luptă cu eroism pentru a trăi o viață de virtute și sfințenie.

Învierea lui Cristos este esența creștinismului, este inima credinței și a Bisericii. Fără învierea Domnului, Biserica ar fi ca un trup fără inimă, adică un cadavru. Sfântul Augustin, comentând psalmul 120, scria: “Nu e mare lucru să crezi că Cristos a murit; acest lucru îl cred și păgânii și evreii, și toți nelegiuiții; toți cred că Cristos a murit. Învierea lui Cristos, aceasta e credința creștinilor; acesta este esențialul: să crezi că Cristos a înviat. De aceea, când a ieșit din mormânt, nu a voit să se facă văzut: a voit să se facă crezut, nu văzut. De aceea Apostolul spune: Dacă tu îl vei mărturisi cu gura pe Isus ca Domn și dacă vei crede în inima ta că Dumnezeu l-a înviat din morți, vei fi mântuit (Rom 10,9). Apostolul nu zice: Dacă vei crede că Cristos e mort; acest lucru l-au crezut întotdeauna și păgânii și iudeii și toți dușmanii săi; ci zice: Dacă vei crede în inima ta că Dumnezeu l-a înviat din morți, vei fi mântuit”.

Dacă am voi să exprimăm în două cuvinte tot ce au scris evangheliștii, tot ce au predicat apostolii, tot ce au predicat timp de 2000 de ani până acum și vor predica până la sfârșitul lumii toți preoții, am putea spune în două cuvinte: Cristos a înviat! Lungul discurs pe care l-a ținut primul papă, apostolul Petru, la Rusalii, în ziua de naștere a Bisericii, discurs din care s-a citit un fragment la prima lectură a Liturghiei, se învârte în întregime în jurul acestui eveniment central: “Ei l-au omorât atârnându-l de o cruce, dar Dumnezeu l-a înviat a treia zi”. Și acest adevăr fundamental îl vor vesti lumii toți urmașii lui Petru, toți papii până la sfârșitul lumii.

Împăratul roman Caligula a adus un obelisc uriaș din Egipt în Roma păgână și l-a pus în mijlocul circului lui Nero de pe colina Vaticanului. E vorba de o coloană de granit tăiată dintr-o bucată, înaltă de 30 de metri. Acest obelisc se află în mijlocul pieței Bazilicii San Pietro din Roma. Pe el sunt săpate aceste cuvinte: “Cristos trăiește, Cristos biruiește, Cristos domnește”. Milioanele de pelerini care vin în fiecare an la Roma, la mormântul sfântului Petru, nu pot să fie toți primiți în audiență de papa, nu-i pot asculta glasul, nu-i pot auzi predica. Dar prin inscripția de pe obelisc, papii vestesc lumii ceea ce a predicat în ziua de Rusalii mulțimilor primul papă: Ei l-au omorât atârnându-l de cruce, dar Dumnezeu l-a înviat a treia zi. Cristos trăiește, Cristos biruiește, Cristos domnește.

Sărbătoarea Învierii Domnului este sărbătoarea bucuriei. Dar această bucurie nu o putem trăi și simți dacă în noi înșine nu este o înviere a inimii, dacă în noi înșine purtăm un mort intrat în putrefacție, dacă nu am înviat sufletește, dacă nu am trecut de la moartea păcatului la viața harului sfințitor. Unde e moarte nu poate fi bucurie; e tristețe, jale, doliu. Să presupunem că într-o familie din această comunitate este un mort. Cum ar putea acea familie să simtă bucuria Paștelui, dacă în casă este un mort?

Acesta este îndemnul pe care ni-l dă și apostolul Pavel în a doua lectură a Liturghiei de azi: “Înlăturați aluatul vechi ca să fiți o plămădeală nouă, fără aluat”. Apostolul face aluzie la un obicei care exista pe vremea sa și există și astăzi la evrei. În ajunul Paștelui se face o curățenie meticuloasă în casă ca să se îndepărteze orice aliment fermentat cu drojdie, mai ales pâinea dospită cu drojdie, în cele șapte zile de sărbătoare a Paștelui mâncându-se numai pâine azimă, nedospită cu drojdie. Toate ustensilele folosite la bucătărie: oalele, lingurile, cuțitele, sunt fierte în apă clocotită ca să nu rămână pe ele urme de mâncare fermentată. Tigăile trebuie ținute deasupra focului ca să ardă tot ce e fermentat, paharele sunt ținute trei zile pentru purificare, și, în general, în cele șapte zile ale Paștelui sunt folosite alte tacâmuri și alte ustensile la bucătărie decât cele folosite în restul anului. Cu aceeași grijă, ne spune apostolul Pavel, trebuie să ne pregătim noi creștinii pentru a sărbători Paștele: “Să prăznuim sărbătoarea nu cu aluatul vechi, nici cu aluatul răutății și al minciunii, ci cu azimele curăției și ale adevărului”.

4.

După ce și-a dat sufletul pe cruce, Mântuitorul nostru, mai înainte de a învia, mai înainte de a ne vesti bucuria cea mare că suntem salvați, că suntem eliberați, că suntem iertați de Dumnezeu, a coborât la cei din limb ca să le ducă vestea, bucuria cea mare că sunt și ei eliberați. Cum au tresărit de bucurie sufletele celor drepți, care zăceau în acest loc, așteptând venirea Mântuitorului!

Ce bucurie pentru Abel, prima victimă a răutății omenești și cel mai vechi locuitor al limbului, când Cristos a coborât să-l elibereze! Ce bucurie pentru primii noștri părinți când l-au văzut coborând la ei pe acela care a strivit capul șarpelui infernal!

Noe, după un an de ședere, de captivitate în arca sa, s-a bucurat când porumbelul i-a adus ramura de măslin, semn că potopul s-a retras și că poate ieși din închisoarea sa plutitoare.

Dar ce bucurie acum, când după mii de ani de ședere în limb, în această închisoare, Mântuitorul venea să-l elibereze! Cât s-a bucurat Avram când a putut să-l privească în față pe cel mai sfânt dintre urmașii săi, căci în seminția sa aveau să fie binecuvântate toate popoarele.

Cât de mult s-a bucurat Moise la vederea Mântuitorului, el, care în viață se rugase: “Doamne, fă-mă să văd fața ta!” Cât de mult s-a bucurat David, care suspinase de atâtea ori în viață: “Ah, când voi veni și voi apărea înaintea feței Domnului?” Cât de mult s-a bucurat Ioan Botezătorul, care îi pregătise calea, cât de mult s-a bucurat Iosif, care îl ținuse în brațe, când Mântuitorul a sosit la ei și le-a adus vestea eliberării!

Dumnezeu dăduse poruncă în Vechiul Testament să se construiască șase orașe libere în Palestina, orașe de refugii. Dacă cineva omora fără voie un om, ucigașul se refugia într-unul dintre aceste orașe pentru a scăpa de răzbunarea rudelor mortului. Aici era în siguranță, nimeni nu se putea atinge de el. Rămânea aici până la moartea Marelui Preot. Când Marele Preot murea, ucigașul era grațiat, se putea întoarce la casa sa, nimeni nu avea dreptul să se atingă de el.

Aceste orașe de refugiu erau un simbol al limbului. Sufletele celor drepți sau ale celor care își ispășiseră păcatele în viață stăteau în acest loc, la adăpost de puterea și furia diavolului. În momentul când Cristos, marele și veșnicul Preot, a murit, sufletele acestea au fost eliberate. Și după ce Cristos le-a adus vestea eliberării, după ce a mângâiat aceste suflete, a revenit pe pământ, a înviat spre a le aduce și oamenilor vestea eliberării, spre a-i mângâia.

Vestea cea bună, pe care ne-a adus-o Cristos cel înviat, mângâierea pe care ne-a dat-o este aceasta: dacă el a învins moartea, și noi am învins-o împreună cu el; dacă el Capul a înviat, și noi, mădularele, vom învia: căci un trup nu poate avea capul viu, iar restul, mădularele moarte; Cristos e capul, noi, mădularele, împreună cu el formăm un singur trup; dacă el a înviat, și noi vom învia. Gândul la descompunerea trupului nostru nu trebuie să ne întristeze. El va sta pentru puțină vreme în pământ ca să revină la viață mult mai frumos și mai strălucitor.

Lângă trupurile neînsuflețite ale celor dragi n-avem voie să plângem cu disperare, căci trupurile lor nu sunt moarte pentru totdeauna, ele vor învia; garanția învierii lor ne-o dă însuși Cristos cel înviat.

Când sfântul Arcadius a suferit martiriul și călăul i-a tăiat mâinile și picioarele, sfântul și-a privit acele mădulare desprinse de trupul său și a zis: “O, fericite mădulare, nicicând nu v-am iubit mai mult decât acum când sunteți despărțite de mine! Pentru puțin timp veți fi despărțite, căci Împăratul vostru, la înviere, mi le va da înapoi, nemuritoare”.

Dar, pentru ca această înviere a trupului nostru să fie învierea celor aleși, și nu a celor osândiți, e necesară o altă moarte și o altă înviere, aici, în viața aceasta: moartea pentru păcat și învierea la viața harului sfințitor.

De aceea, în aceste zile ale Paștelui, mereu se face auzit îndemnul sfântului Pavel: “Fraților, îndepărtați aluatul cel vechi al păcatului, al răutății, al vicleniei și hrăniți-vă cu azimele curate ale cinstei, ale adevărului; fiți o nouă frământătură”.

Dacă ați murit pentru păcat împreună cu Cristos, trăiți viața cea nouă împreună cu Cristos, viața harului, viața nevinovăției.

În această zi, totul e înnoit; natura moartă se îmbracă în haină nouă de verdeață; podelele bisericii s-au spălat pentru ziua de Paște, în biserică s-a făcut curățenie; hainele de pe noi, hainele pe care le purtăm sunt curate astăzi; cum ar putea oare sufletele noastre să nu fie curate, să nu fie spălate, să nu fie îmbrăcate în haina nouă a harului în ziua de Paști?

Sărbătoarea Paștelui, cum spuneam astă noapte, nu se termină astăzi, ci durează cincizeci de zile, se termină în ziua de Rusalii; dacă n-am reușit până acum să ne spălăm sufletul la sfânta Spovadă, să ne străduim ca până la Rusalii să lepădăm haina veche a păcatului și să ne îmbrăcăm, cum spune sfântul Pavel, cu Cristos, să ne îmbrăcăm cu haina cea nouă a harului.

5.

Am auzit în Evanghelia de astăzi cum Maria Magdalena s-a dus la mormântul lui Isus și l-a găsit gol. Dezolată, a început să plângă. Isus îi apare și o întreabă: “Femeie, de ce plângi, pe cine cauți?” Ea, crezând că e stăpânul grădinii, îi zice: “Dacă dumneata l-ai luat, spune-mi unde l-ai pus. Ca să mă duc să-l iau”. Dar mare a fost bucuria Mariei Magdalena când și-a dat seama că cel cu care vorbea era Isus.

Pentru noi, sărbătoarea Paștelui nu este doar o ocazie de a privi un mormânt gol, ci o invitație de a-l găsi, de a ne întâlni, de a vorbi, ca și Maria Magdalena, cu Isus cel înviat. Nu e nevoie să mergem la Ierusalim ca să-l întâlnim, căci îl întâlnim la noi acasă, îl întâlnim pretutindeni. Unde îl întâlnim, unde este prezent Cristos? Într-unul dintre documentele Conciliului al II-lea din Vatican, Biserica ne răspunde astfel: “Cristos este prezent în Biserica sa până la sfârșitul veacurilor, mai ales la celebrările liturgice, el este prezent în persoana preotului, căci a zis: «Cine pe voi vă ascultă, pe mine mă ascultă»; este prezent când se citește în biserică din Sfintele Scripturi, căci el ne vorbește; de aceea, după citirea Evangheliei, spunem: «Laudă ție, Cristoase». Cristos este prezent în sfintele Sacramente, astfel încât, după cum scrie sfântul Augustin, dacă Iuda botează, Cristos botează, dacă Petru botează, Cristos botează, dacă Iuda dă dezlegare la Spovadă, Cristos dă dezlegare, dacă Petru dă dezlegare, Cristos dă dezlegare. Cristos este prezent în mijlocul celor care se adună pentru rugăciune, căci a spus: «Unde doi sau trei se adună în numele meu, acolo sunt și eu în mijlocul lor». Dar mai presus de toate, Cristos este prezent în sfânta Euharistie, sub chipul pâinii și al vinului”.

Iată că acest contact permanent cu Cristos cel înviat ne va ajuta să ne transformăm, să ne schimbăm viața, să fim buni. Noi, oamenii simpli, ne naștem, trăim și murim fără să fim cunoscuți, fără să se vorbească despre noi în ziare, la radio, la televiziune. Și parcă simțim un fel de tristețe auzind ce fapte, ce aventuri realizează alții: unul ajunge pe lună, altul cucerește cine știe ce record, ce vârf de munte. Dar cea mai mare izbândă, cea mai mare aventură este să fii bun, să fii blând, să fii răbdător, să te cucerești pe tine însuți. Așa cum ne învață Dumnezeu în sfintele cărți: “Cine se cucerește pe sine e un om mai mare decât cel care cucerește cetăți”.

6.

La temelia credinței creștine stă miracolul învierii Domnului, și nu miracolul unui foc, al unei lumini care ar coborî din cer în noaptea Paștelui la Sfântul Mormânt din Ierusalim. Știm că Diavolul are puteri extraordinare, pe care nu le are omul, și poate să facă minuni. La drept vorbind, Diavolul, care, cum spune apostolul Pavel, poate să se îmbrace în haine de lumină, ar putea să facă și această minune: să facă să coboare o lumină pe pământ. Ba și oamenii, astăzi, cu mijloacele științei și tehnicii perfecționate de care dispun, ar putea să aprindă de la distanță, prin telecomandă, din cer, prin satelit, undeva, pe pământ, chiar la Sfântul Mormânt, un foc, o lumină, așa cum aprindem noi televizorul de la distanță, prin telecomandă. Dar este o minune pe care nu o poate înfăptui nici omul, nici Diavolul, ci numai Dumnezeu: aceea ca cineva, după ce a murit, să se învie pe el însuși. Această minune a înfăptuit-o numai Cristos, Fiul lui Dumnezeu, și, de aceea, această minune arată originea divină a credinței creștine.

Și dacă această minune stă la temelia creștinismului, e normal ca toți dușmanii creștinismului să lovească în această minune, să încerce să o discrediteze, să o demoleze, să o anihileze. Și aceasta, începând cu cei care l-au ucis pe Cristos, care i-au mituit pe soldații romani care păziseră mormântul ca să mintă, să spună că, pe când ei dormeau, au venit ucenicii și i-au furat cadavrul. Continuând apoi cu ereticii gnostici din primele veacuri ale Bisericii, care, influențați de filozofiile păgâne antice, pentru care trupul era o închisoare vrednică de dispreț a sufletului sau chiar o lucrare a Satanei, de care trebuie să te eliberezi cât poți mai repede, nu puteau admite ca Isus, Fiul lui Dumnezeu, să reabiliteze, să refacă, să readucă la viață trupul de care tocmai scăpase. Și această luptă înverșunată continuă cu raționaliștii și moderniștii din zilele noastre, pentru care moartea lui Isus nu a fost reală, ci aparentă: revenindu-și în simțuri, în răcoarea mormântului, zic ei, Isus a ieșit din mormânt, fără să-l fi văzut cineva. Sau reiau zvonul mincinos lansat de evrei, că, pe când soldații dormeau, au venit ucenicii, i-au furat cadavrul, l-au ascuns bine și au început să predice că a înviat. Sau că apostolii au făcut niște experiențe interioare, subiective, care nu au nimic de-a face cu o înviere din morți adevărată; eventual, apostolii au fost victimele unor halucinații provocate de starea de oboseală, de șoc, în care se aflau.

Învierea lui Cristos este, e adevărat, un mister al credinței, dar ea este, totodată, un fapt istoric, concret, real. Noi avem două motive să credem că învierea lui Cristos e un fapt istoric, concret. Mai întâi, avem mărturia apostolilor. Petru, în ziua de Rusalii, spunea în fața câtorva mii de ascultători aceste cuvinte nemaiauzite și uluitoare: “Pe acest Isus, Dumnezeu l-a înviat, iar noi suntem martori ai acestui fapt” (Fap 2,32). Nu că apostolii ar fi fost prezenți în mormânt în momentul când Isus a înviat și că pot da mărturie că l-au văzut când s-a ridicat de pe lavița de piatră pe care fusese așezat cadavrul lui. Martori în acest sens erau numai îngerii lui Dumnezeu, prezenți în mormânt în momentul învierii.

Dar apostolii dau mărturie că Isus le-a apărut după înviere și că ei l-au văzut. Apostolul Pavel le scria Corintenilor pe la anul 56: “Eu v-am învățat, înainte de toate, ceea ce am primit și eu: că Cristos a murit pentru păcatele noastre, potrivit Scripturilor, că a fost îngropat și a înviat, potrivit Scripturilor; că s-a arătat lui Chefa, apoi celor doisprezece. După aceea, s-a arătat la peste cinci sute de frați deodată, dintre care cei mai mulți sunt încă în viață, iar unii au murit. (Dacă vreți să vă convingeți că nu vă mint, poftim, îi puteți găsi și puteți vorbi cu ei; cei mai mulți sunt încă în viață.) În cele din urmă, s-a arătat lui Iacob, apoi tuturor apostolilor. După ei toți, ca unui născut înainte de vreme, mi s-a arătat și mie” (1Cor 15,1-8). E o mărturie foarte veche. Sfântul Pavel a primit de la apostoli adevărul morții și învierii lui Isus, pe care l-a transmis, la rândul său, corintenilor, atunci când s-a convertit, adică în jurul anului 35, la 5-6 ani după moartea și învierea lui Isus.

“Domnul a înviat cu adevărat și i-a apărut lui Simon” – scrie evanghelistul Luca (24,34). Este importantă această expresie: “cu adevărat” – ontos în greacă, în original. Cu adevărat, nu este vorba de iluzii, de fantasme, de povești. Apostolii erau oameni realiști, concreți, practici, pescari care lucrau în aer liber, aerisiți la minte, și nu credeau în povești, în fantasme, în zvonuri, în halucinații. Nici creduli nu erau, dimpotrivă, de nenumărate ori, Isus le reproșează necredința și împietrirea inimii lor. Unul dintre ei, Toma, nu vrea să creadă în ruptul capului că a înviat până ce nu pipăie el rana din coastă și urmele cuielor din mâinile și din picioarele lui Cristos. Dacă nu le-ar fi apărut Cristos după înviere, cum s-ar explica această schimbare radicală la apostoli, această credință puternică în învierea Domnului, pentru care cu toții își varsă în cele din urmă sângele?

Și în al doilea rând, cum s-ar explica existența acestui edificiu uriaș, care este creștinismul, Biserica, fără această temelie care este minunea învierii lui Cristos? Biserica a reușit să rămână în picioare de 2000 de ani tocmai fiindcă Cristos cel înviat este prezent în ea și va fi cu ea până la sfârșitul veacurilor. Toate forțele care au lovit-o n-au reușit să o clintească din loc. Fără minunea învierii Domnului, Biserica ar fi o minune și mai mare decât minunea învierii. Ar fi ca un edificiu uriaș, un zgârie-nori, un bloc cu sute de etaje fără temelie, construit pe nisip sau pe o mlaștină.

Totuși, mai mult decât o cucerire a minții și cercetării omului, credința în învierea lui Isus este un dar al său trimis de sus. În dimineața învierii, Maria Magdalena îl vede pe Isus, dar nu-l recunoaște până ce el nu-i spune pe nume: Maria! Cei doi ucenici călătoresc tot drumul până la Emaus, alături de Isus înviat, dar nu-l recunosc decât în momentul când el le deschide ochii sufletului la frângerea pâinii. Acum, în ziua Învierii, îl rugăm și noi pe Cristos înviat să ne deschidă permanent ochii sufletului, ca și celor doi ucenici de la Emaus în seara învierii, ca să-l recunoaștem mereu pe el, mai ales, în sfintele Taine, în sfânta Euharistie și în frații noștri, care sunt în suferință.

7.

Sunt nenumărate generații de creștini care cred cu tărie ceea ce mărturisesc în Crez: “Cred într-unul Domn Isus Cristos… care a pătimit sub Ponțiu Pilat, a murit și s-a îngropat, s-a coborât în iad; a treia zi, a înviat din morți”. Învierea este văzută ca fapt istoric, real, nu bazat pe halucinație sau impostură. Evident, învierea lui Cristos nu poate fi dovedită cu dovezi matematice sau științifice, ci, ca orice eveniment istoric, pe bază de mărturii istorice. Nimeni nu pune la îndoială faptul că Tensing și Hillary au fost cei dintâi oameni care au cucerit Everestul. Nu l-am văzut cu ochii noștri, dar avem mărturii pe baza cărora credem. Nu i-am văzut nici pe Cezar, nici pe Augustus, nu am văzut cu ochii noștri nici războaiele și nici isprăvile lor. Dar credem în adevărul lor, bazându-ne pe mărturia istoriei. Nici un personaj al antichității nu e mai temeinic atestat istoric decât Cristos, mort și înviat.

Primii martori sunt apostolii: “Uitați-vă la mâinile mele și la picioarele mele, eu sunt (nu sunt o stafie), pipăiți-mă și vedeți: un duh nu are nici carne, nici oase, cum vedeți că am eu. Și după ce le-a spus aceste cuvinte, le-a arătat mâinile și picioarele… Și le-a zis: «Așa este scris și așa trebuia să pătimească Cristos și să învie a treia zi din morți… Voi sunteți martori ai acestor lucruri»” (Lc 24,39-48). “Voi sunteți martori”. Pe mărturia apostolilor se întemeiază credința noastră în înviere.

Alarmați de Maria Magdalena cu privire la dispariția trupului lui Isus din mormânt, Petru și ucenicul pe care îl iubea Isus au alergat la mormânt. Primul a intrat Petru; el a văzut fâșiile de pânză cu care Isus fusese înfășurat, având partea de sus lăsată în jos, pe lavița mortuară; ștergarul care fusese pus pe capul lui Isus nu era cu fâșiile de pânză, ci într-o formă aparte, bombat, ca și cum capul ar fi fost încă înăuntru; Isus a ieșit din el fără să-l deranjeze. Intrând și Ioan în mormânt, a văzut și a crezut. Ce a văzut și ce a crezut? A văzut pânzele în care fusese înfășurat trupul lui Isus neatinse și a crezut că Isus a înviat, nu a fost furat din mormânt. Cum putea să-i fure cineva trupul, fără să ia și pânzele în care fusese înmormântat, acestea rămânând nemișcate? Și ce rost avea să-l dezbrace și să ducă în spate un cadavru în pielea goală?

În ziua de Rusalii, Petru vorbește cu curaj în fața a trei mii de persoane. Și ce le spune? “Voi l-ați răstignit pe Isus din Nazaret… Dumnezeu l-a înviat din morți, iar noi suntem martorii acestui fapt”. Pentru această mărturie, apostolii, unul după altul, și-au vărsat sângele. Ei nu ar fi murit pentru o impostură, pentru o minciună, pentru o poveste inventată de ei. Tortura a funcționat în toate timpurile ca metodă de aflare a adevărului. O folosesc și azi militarii americani și englezi în Irak, ei, purtătorii libertății și ai drepturilor omului în lume, eliberatorii de dictaturi. Prizonierii torturați nu rezistă mai mult de cinci ore; spun tot ce știu. Autoritățile evreiești ar fi putut foarte bine să recurgă la asemenea metode de convingere, să-i constrângă pe apostoli să spună adevărul, să spună unde au ascuns cadavrul, cu alte cuvinte, să-i prindă cu minciuna. Dar capii evreilor nu-i bat, nu-i torturează pe apostoli ca să spună unde au ascuns cadavrul, ci ca să nu mai vorbească despre învierea lui Cristos.

Mărturia pentru înviere, dată de apostoli, mărturie stropită cu sângele lor, continuă să fie transmisă din generație în generație de urmașii apostolilor: episcopii și preoții. Ei sunt martorii oficiali, autorizați, ai învierii lui Cristos. Învierea este miezul, esența învățăturii, propovăduirii lor. De altfel, cum ar fi putut rezista o minciună timp de două mii de ani? Cum s-ar fi putut construi cea mai mare civilizație din istoria omenirii pe o minciună? Cum ar fi ajuns până la noi numele lui Isus, dacă el nu ar fi înviat cu adevărat?

Cum poate să creadă omul în învierea lui Cristos? Două lucruri sunt necesare: unul din partea omului, altul din partea lui Dumnezeu. Primul: un creier în stare bună de funcționare, o minte, o rațiune purificată, dezinfectată, eliberată de prejudecăți. Adevărul învierii, al nemuririi, e înscris de Creator, ca aspirație, în ființa umană. Scrie sfântul Augustin: “Intră în tine însuți, acolo locuiește adevărul”. În adâncul ființei sale, omul simte că destinul său nu poate fi distrugerea totală, moartea definitivă, ci viața. Învierea lui Cristos răspunde acestei aspirații de viață nepieritoare, care se ascunde în adâncul inimii omului.

Acest lucru ni-l explică magistral Conciliul în nr. 18 din Gaudium et spes: “În fața morții, enigma condiției umane își atinge culmea. Omul nu e chinuit numai de suferință și de degradarea progresivă a trupului, ci, mai mult, de teama dispariției definitive. Pe bună dreptate însă, instinctul inimii sale îl face să se îngrozească de o distrugere totală și de o dispariție definitivă și să le respingă. Sămânța veșniciei, pe care o poartă în sine, neputându-se reduce la materie, se răzvrătește împotriva morții.

Toate încercările tehnicii, oricât de utile, nu pot liniști anxietatea omului; prelungirea longevității biologice nu poate satisface dorința de viață ulterioară, care dăinuie neclintită în inima lui… Credința creștină ne învață că moartea trupească, de care omul ar fi fost scutit dacă nu ar fi păcătuit, va fi învinsă atunci când mântuirea, pierdută din vina lui, îi va fi redată de atotputernicul și veșnicul Dumnezeu… Această victorie a dobândit-o Cristos înviind din morți, eliberându-l pe om de moarte prin moartea sa”.

Dar nu e de ajuns; credința nu este doar rezultatul căutării și efortului minții omului; mai presus de toate, ea este darul Duhului Sfânt.

În casa lui Corneliu din Cezareea, unde era întrunită toată familia ofițerului, Petru vorbește despre Isus, spunând: “Acest Isus, pe care oamenii l-au răstignit, Dumnezeu l-a înviat din morți, și noi suntem martori ai acestui fapt. În acest moment, toți cei de față s-au umplut de Duh Sfânt”. Fără această revărsare a Duhului Sfânt, cei care l-au ascultat pe Petru vorbind despre înviere nu ar fi putut să creadă în cele spuse de el. Învierea Domnului nu poate fi separată de Rusalii: Paștele este o singură sărbătoare de 50 de zile, în care este inclusă coborârea Duhului Sfânt. “Dacă Duhul celui care l-a înviat pe Isus din morți locuiește în voi, Cel care l-a înviat pe Cristos Isus din morți va învia și trupurile voastre muritoare” (Rom10,11). Duhul Sfânt l-a înviat pe Isus din morți, Duhul Sfânt va învia și trupurile noastre, și tot el este acela care provoacă în noi credința în înviere. “Nimeni nu poate zice: «Isus este Domnul», decât prin Duhul Sfânt” (1Cor 12,3). Dar Domnul – Kyrios – este Cristos înviat. Altfel spus: nimeni nu poate spune: Cristos a înviat! Decât prin Duhul Sfânt.

8.

“Iudeii au luat cuvântul și i-au spus: «Prin ce semn ne arăți că ai putea să faci astfel de lucruri?» Drept răspuns, Isus le-a zis: «Distrugeți templul acesta și în trei zile îl voi reclădi». Iudeii au zis: «Au trebuit patruzeci și șase de ani ca să se zidească templul acesta și tu îl vei ridica în trei zile?» Dar el le vorbea despre templul trupului său. Tocmai de aceea, când a înviat din morți, ucenicii lui și-au adus aminte că le spusese cuvintele acestea, și au crezut Scriptura și cuvintele pe care le spusese Isus” (In 2,18-22).

Citind Evangheliile, observăm că, după înviere, în jurul mormântului său gol e mare agitație, multă alergătură, un du-te-vino neîntrerupt: femeile merg în grabă la mormânt, Maria aleargă de la mormânt la apostoli, ca să le spună că a dispărut cadavrul; Petru și Ioan aleargă la mormânt să vadă dacă e adevărat ce a spus zăpăcita aceea; soldații puși de pază la mormânt aleargă la arhierei, ca să dea alarma cu privire la cele întâmplate; arhiereii, alarmați, la rândul lor, aleargă la mormânt, ca să vadă ce s-a întâmplat. Fără minunea învierii lui Cristos, creștinismul ar fi fost cea mai mare impostură din istoria omenirii. Dar acest lucru nu se poate întâmpla. O asemenea impostură ar fi un miracol pe care numai Dumnezeu ar putea să-l facă. Însă Dumnezeu asemenea miracole nu face.

Având în vedere importanța covârșitoare pe care învierea lui Isus o are pentru viața fiecărui om, în particular, și pentru viața omenirii, în general, nimeni nu poate rămâne indiferent, neutru față de această minune a minunilor, unică în istoria omenirii. În jurul mormântului lui Isus va fi veșnic agitație. Aici se va duce veșnic lupta între lumină și întuneric, între bine și rău, între adevăr și minciună, între Cristos și Satana care refuză să se recunoască învins pe Calvar.

În ceea ce privește atitudinea față de minunea învierii lui Cristos, îi putem împărți pe oameni în patru categorii.

Prima categorie este aceea a impostorilor, adică a acelora care, deși cunosc adevărul, neagă în mod conștient și lucid învierea, recurgând la minciună și dezinformare. Primii din această categorie au fost cei care s-au făcut vinovați de moartea lui Isus, care au recurs la minciună și la mită pentru a ascunde adevărul. “Arhiereii s-au adunat împreună cu bătrânii, au ținut sfat, le-au dat soldaților mulți bani și le-au zis: «Spuneți așa: ‚Ucenicii lui au venit noaptea, pe când noi dormeam, și l-au furat’». Și dacă va ajunge lucrul acesta la urechile guvernatorului, îl vom îmbuna noi și vă vom scăpa de necaz. Soldații au luat banii și au făcut cum i-au învățat” (In28,12-15).

Urmașii arhiereilor și bătrânilor n-au pierit. Să ne gândim numai la cei care luptă cu atâta înverșunare împotriva autenticității giulgiului din Torino. Acest giulgiu rămâne peste veacuri un martor al învierii lui Cristos; un martor incomod, care deranjează. Sunt cunoscute manevrele ascunse care s-au făcut pentru a se falsifica rezultatele examinării cu Carbon 14 a giulgiului, acum câțiva ani în urmă, în laboratoarele științifice din Tucson, Oxford și Zürich. Tot de impostură ține publicitatea care s-a făcut recent (2007) cu privire la descoperirea cavoului din Ierusalim în care s-ar fi găsit trupul lui Isus și trupurile celor din familia sa. E un mister această pervertire a minții, această orbire voită în fața adevărului. E păcatul împotriva Duhului Sfânt, care nu se iartă nici în lumea aceasta, nici în lumea cealaltă, întrucât exclude posibilitatea convertirii.

Isus, după înviere, a apărut la lume de tot felul, dar nu a apărut la nici unul dintre dușmanii săi: nici arhiereilor, nici bătrânilor, nici lui Ana, nici lui Caiafa, nici lui Irod, nici lui Pilat, ca să le spună: “Hei, mă recunoașteți? Eu sunt acela pe care l-ați condamnat la moarte! Uitați-vă bine la mine, m-ați pus pe cruce, m-ați omorât, dar am înviat! Acum credeți că sunt Mesia, Fiul lui Dumnezeu?” Ar fi fost zadarnic. Nu ar fi crezut, cum nu ar fi crezut frații bogatului petrecăreț, din parabola evanghelică, chiar dacă ar fi venit la ei cineva care a înviat din morți.

De ce iubește omul minciuna mai mult decât adevărul, întunericul mai mult decât lumina? Răspunsul, pe care l-a dat deja sfântul Ioan, îl reformulează Papa Ioan Paul al II-lea în Enciclica Fides et ratio, folosind alte cuvinte: “Se întâmplă că omul ocolește (adevărul) când abia începe să-l întrevadă, pentru că se teme de exigențele sale” (nr. 28).

Trecem la a doua categorie. Aici intră filozofii, raționaliștii, cei stăpâniți de prejudecăți filozofice. Cei dintâi au fost grecii, cu ideile lui Platon despre trup. Filozoful disprețuia trupul ca pe o închisoare și dobândea înțelepciune în măsura în care se elibera de el. Ca un Dumnezeu să-și ia un trup omenesc era deja un lucru nevrednic de divinitate. Dar ca să-și învie trupul după ce a scăpat de el, asta era prea de tot! În areopag, la Atena, filozofii ascultau cu mare interes discursul sfântului Pavel. Dar când apostolul a început să vorbească despre învierea din morți, l-au trimis imediat la plimbare. Corintenii nu erau intelectuali, filozofi de meserie, erau oameni simpli, pescari, hamali în port, dar erau și ei îmbâcsiți de ideile filozofilor. Erau creștini, botezați, evanghelizați de către marele Apostol al neamurilor, dar nu credeau în înviere și nici nu puteau să creadă, din cauza prejudecăților filozofice. De fapt, ei credeau în învierea lui Isus, dar o priveau ca pe un eveniment poetic, mistic, religios, spiritual, nu ca pe o reală înviere a cărnii. De unde mustrările severe ale Apostolului: “Cum zic unii dintre voi că nu este o înviere a morților? Dacă Cristos nu a înviat, credința voastră e o iluzie… Veniți-vă în fire!” Din această prejudecată de natură filozofică s-au născut și ereziile gnostice din primele veacuri ale Bisericii. Trupul, după ei, e nevrednic de Dumnezeu. Isus nu a murit pe cruce și nici nu a înviat, fiindcă nu avea cum: trupul său era un trup aparent. Învierea lui a fost o înviere pur spirituală, eventual, o supraviețuire în memoria colectivă a ucenicilor săi.

Pentru filozofii raționaliști moderni, prejudecata e alta: supranaturalul, miracolul, misterul, ceea ce depășește puterea de înțelegere a rațiunii nu există. Refuză credința. De aceea, au găsit o mulțime de explicații spre a dovedi că pretinsa înviere a lui Isus a fost un fapt natural. Erau explicații iraționale, iar unele de-a dreptul puerile. Totul pornește de la dispariția cadavrului din mormânt. Ce s-a întâmplat cu el? Sunt multe explicații raționaliste: proprietarul mormântului, Iosif din Arimateea, l-a mutat în alt mormânt; a avut loc un cutremur și l-a înghițit pământul; l-au furat ucenicii noaptea, l-au ascuns și au început să predice apoi că a înviat; ultima teorie a relansat-o Lessing. De unde vor fi prins atâta curaj ucenicii încât să-și riște viața, înfruntând soldații celei mai puternice și mai disciplinate armate din lume? Ei, fricoșii, în momentul arestării lui Isus, au împuns cu toții fuga, au dispărut ca potârnichile! Isprava lor se aseamănă cu aceea din povestea Fraților Grimm: într-o bună zi, niște iepuri, făpturile cele mai fricoase din lume, au început să fugărească pe câmp un vânător cu arma în spate. Mai mult, e chiar de necrezut ca ucenicii să moară cu toții predicând învierea lui Cristos, adică să-și verse sângele pentru a apăra o minciună, o impostură inventată de ei.

Profesorul Paulus din Heidelberg vine cu o altă explicație: “Isus nu a murit decât aparent pe cruce. Noaptea, în răcoarea mormântului, s-a trezit, a ieșit, s-a arătat femeilor și ucenicilor, când sub înfățișarea unui grădinar, când a unui pelerin, pretinzând că a înviat din morți”. Marele profesor uită un amănunt: că soldații romani au voit să se asigure că Isus este mort cu adevărat pe cruce, străpungându-i inima cu sulița; l-au străpuns, nu l-au gâdilat.

Cei mai mulți filozofi raționaliști: Strauss, Renan, Schenkel, Harnack, au altă explicație: ucenicii au fost victime ale propriilor halucinații și vedenii interioare. Șocați, stresați, surmenați de moartea Învățătorului și de nesomn, au transformat niște aspirații și așteptări ale lor într-o realitate iluzorie. “Așteptarea creează, de obicei, obiectul ei”, decide solemn Renan. Ce bine ar fi dacă, așteptând și dorind o friptură, ne-am trezi cu friptura în față! Așteptarea creează obiectul așteptării, nu?

Iar Loisy spune: “Chinul interior al sufletului lor entuziast putea să le sugereze vedenia a ceea ce ei doreau”. Și un alt raționalist, profesorul Ch. Guignebert, adaugă: “O atare tensiune a dorinței și credinței, în sufletul și în inima unor oameni rudimentari și mistici în același timp, exaltați de suferința morală, în așteptarea lor neliniștită nu are decât un rezultat logic: vedenia”. Așadar toate aparițiile lui Isus nu s-au petrecut decât în mințile înfierbântate ale ucenicilor. Numai că apostolii erau oameni cu picioarele pe pământ, realiști și zdraveni la minte, pescari căliți, muncind în mijlocul naturii, care nu aveau halucinații și nu făceau crize de misticism. Expuși unor asemenea tulburări psihice sunt mai curând filozofii și savanții, care, în general, pierd contactul cu natura și cu viața reală. Apoi, ucenicii numai de învierea lui Isus nu erau obsedați și nu o visau. Înainte de moartea lui Isus, n-au înțeles nimic despre înviere. La coborârea de pe Tabor, se întrebau nedumeriți: “Învierea din morți? Ce vrea să spună cu asta?” După înviere, Isus îi ceartă în repetate rânduri pentru necredința lor în înviere.

Filozofii raționaliști, refuzând supranaturalul, misterul, cad în absurd, chiar în ridicol. Ei ilustrează perfect învățătura apostolului Pavel despre cei care, crezându-se înțelepți, filozofi, își pierd judecata, învățătură pe care fostul Papă, Ioan Paul al II-lea o dezvoltă magistral înFides et ratio – credința și rațiunea. “Rațiunea și credința nu pot fi separate”, spunea Sfântul Părinte, “fără a sărăci omul de posibilitatea de a cunoaște în mod adecvat. Credo ut intellegam, intellego ut credam. Fără rațiune, credința alunecă în superstiție și mit. Fără credință, rațiunea se automutilează. Credința și rațiunea sunt ca două aripi cu care spiritul uman se înalță spre contemplarea adevărului”.

A treia categorie este a mitologilor sau, mai bine zis, a mitomanilor. Aceștia împing raționalismul până la ultimele sale consecințe. Sunt raționaliști care, rupând legătura dintre rațiune și credință, se cred înțelepți, dar, cum spune sfântul Pavel, au înnebunit. Mitomania este o boală psihică ce constă în incapacitatea omului de a mai sesiza realitatea obiectivă. Mitomanul nu descoperă, nu constată realitatea, ci o creează. Realitatea este produsul subiectiv al minții sale bolnave. De bine, de rău, raționaliștii pretindeau că descoperă adevărul, că rațiunea e capabilă să descopere adevărul. Pentru mitoman, este exclusă această posibilitate: adevăr obiectiv nu există, realitatea este secreția minții omului; pe plan teologic, este secreția pură a credinței, fără corespondent în realitatea obiectivă. Cel mai cunoscut reprezentant al interpretării mitologice a învierii lui Isus este teologul protestant R. Bultmann. Pentru Bultmann, nici un mort nu a înviat vreodată, iar omul modern nu va putea să creadă vreodată în învierea fizică a Domnului. “Isus a înviat în Kerygma (în vestire)”, adică în actul subiectiv, în încrederea ucenicilor care “îl simțeau” încă viu. Cristos trăiește în predicarea ce generează “învierea la viață” prin credința subiectivă. Învierea este convingerea subiectivă maturizată în conștiința ucenicilor și a primei comunități creștine. Viața și existența istorică a lui Isus nu prezintă nici un interes. Pentru Bultmann, povestirile aparițiilor lui Isus sunt creații mitologice născute din nevoia de a vedea, de a pipăi, de a înțelege, toate acestea fiind un “mod de a evita credința”. Isus al credinței nu are nimic de-a face cu Isus istoric, în caz că acesta din urmă va fi existat. E suficient actul de credință pură, produs de subiect.

“Același mecanism funcționează când e vorba de credința în Dumnezeu, că în Dumnezeul său trebuie să devină conștient că el nu are la îndemână nimic pe care să-și bazeze credința. Este suspendat și nu îi este permisă o dovadă pentru Cuvântul care îi este adresat. Deoarece fundamentul și obiectul credinței sunt identice. Siguranța poate fi găsită numai prin abandonarea oricărei siguranțe, prin a fi gata, cum zice Luther, să te cufunzi în întunericul interior” (Kerygma und Mithos).

E o teologie turnată în tiparele filozofiei, care domină lumea modernă: e scepticismul absolut, incapacitatea radicală a minții de a cunoaște adevărul obiectiv: e omul care hotărăște în funcție de interes, în mod subiectiv, ce este adevărat și ce este fals, ce este bine și ce este rău. Sprijinită pe o asemenea filozofie, credința pură 100% devine necredință generalizată, pură 100%.

În cartea sa, “Paul al VI-lea secret”, scriitorul francez Jean Guitton ne prezintă o culegere de dialoguri pe care le-a avut cu Papa Montini. În ultima conversație din septembrie 1977, Papa, descriind situația Bisericii după decenii de influență protestantă, lansează acest strigăt de alarmă: “În acest moment, există o mare tulburare în lumea Bisericii, mai exact, în problema credinței. Mi se întâmplă acum să-mi repet fraza obscură a lui Isus din Evanghelia sfântului Luca: «Când va veni din nou Fiul Omului, va mai găsi credință pe pământ?» Se întâmplă să apară cărți în care credința este negată în puncte importante, pe care episcopatele le trec sub tăcere și nu li se par stranii aceste cărți. Recitesc uneori în Evanghelie textele despre sfârșitul timpurilor și constat că, în acest moment, sunt prezente unele dintre semnele acestui sfârșit. E aproape sfârșitul? Asta nu o vom ști niciodată. Trebuie să fim mereu gata, dar totul poate să mai dureze încă multă vreme. Ceea ce mă uimește, când privesc lumea catolică, e că în interiorul catolicismului pare uneori că predomină o gândire de tip necatolic și se poate întâmpla ca această gândire necatolică să devină mâine gândirea Bisericii. Trebuie să rămână o mică turmă, oricât de mică ar fi ea”.

Apostolul Pavel le scrie corintenilor: “V-am învățat, înainte de toate, așa cum am primit și eu: că Cristos a murit pentru păcatele noastre, după Scripturi; că a fost îngropat și a înviat a treia zi, tot după Scripturi; că s-a arătat lui Chefa, apoi celor doisprezece. După aceea, s-a arătat la peste cinci sute de frați, dintre care cei mai mulți sunt încă în viață, iar unii au adormit” (1Cor15,3-6).

Apostolul amintește patru evenimente: moartea, înmormântarea, învierea și aparițiile. Pentru mitologi, primele două evenimente sunt istorice, celelalte două sunt mitologice. În aceeași frază operează și istoria, și mitologia. De ce n-ar fi toate patru istorice? Unde e logica?

 

* * *

 

Ei nu înțeleseseră Scriptura, că Isus trebuia să învie din morți

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Editura Presa Bună

După victorie oricine simte o mare bucurie.
Învierea din morți este o victorie dumnezeiască chiar pentru Fiul omului. Bucuria lui Isus este exprimată de antifona de la începutul solemnității de azi: “Am înviat și de acum sunt pururi cu tine; ai pus peste mine mâna ta: minunată s-a arătat știința ta, aleluia!” (cf. Ps 138,18.5-6).
Cristos înviat vrea să ne facă părtași la victoria și la bucuria sa de a fi mereu cu Tatăl: “Părinte, vreau ca aceia pe care mi i-ai dat să fie împreună cu mine, ca să privească mărirea mea, pe care tu mi-ai dat-o!” (In 17,24).
Ce trebuie să facem ca să ajungem să contemplăm veșnic gloria Celui Înviat și să ne bucurăm de victoria lui?
Trebuie să ne străduim să înțelegem Scripturile.
Pe femeile care au mers dis-de-dimineață la mormânt cu mirodenii ca să ungă trupul lui Isus, mesagerii cerești le dojenesc pentru că îl caută pe Cel Viu printre cei morți, fiindcă au uitat de cele ce el le spusese în Galileea, adică nu s-au încadrat în tradiție, nu s-au străduit să transmită mai departe învățătura divină. Femeia este menită să realizeze tradiția, mai ales povestind copiilor săi, oferindu-le o dată cu laptele și credința.
Simon-Petru și Ioan, derutați de pânzele aruncate pe jos și de giulgiul împăturit și așezat deoparte, sunt înspăimântați, nu fiindcă au uitat de ceea ce Isus le-a spus în Galileea, ci pentru că, la școala lui Isus fiind timp de trei ani, n-au învățat cum să interpreteze Scripturile referitoare la învierea lui. Celor doi li se poate reproșa ceea ce Isus reproșase saduceilor care veniseră să-l ispitească în privința celor șapte frați care au avut aceeași soție în această viață și căruia dintre ei i se va cuveni la înviere, zicându-le: “Rătăciți, neștiind Scripturile și nici puterea lui Dumnezeu” (Mt 22,25-30).
Deși evanghelistul Ioan își încheie relatarea cu cuvintele că el a văzut și a crezut, nu putem fi siguri că este cu adevărat primul act de credință în învierea lui Isus, deoarece cine nu știe Scripturile, nu poate crede în ele. Se pare că este vorba de faptul că a crezut în ceea ce-i spusese Maria Magdalena, și anume că mormântul este gol, că cineva l-ar fi luat pe Isus și ea nu știe unde l-a pus.
Isus însuși a reproșat iudeilor că ei nu cred în Scripturi: “Dacă ați crede în Moise, ați crede și în mine, fiindcă despre mine a scris acesta. Dacă nu credeți celor scrise de el, cum veți crede cuvintelor mele?” (In 5,46-47). Exegeza Scripturii aparținea numai bărbaților.
Cum aveau să creadă ucenicii în cuvântul lui Isus: Voi învia, când ei nu aveau capacitatea să înțeleagă Scriptura? Când Isus le vorbea despre învierea sa, pe ei îi apuca frica și tristețea (cf. Mt 17,23).
Este posibil ca o licărire de credință în înviere să fi avut apostolii Petru și Ioan când au intrat în mormânt și au văzut pânzele și giulgiul în acea stare să-și fi dat seama că nu este vorba de furt, fiindcă hoții n-ar fi avut nici un interes să le lase acolo. Prin cuvintele că el “a văzut și a crezut” pe baza unor semne, vrea să spună că pentru a crede în înviere nu-i necesară întâlnirea personală cu Isus, așa cum Isus însuși îi va spune lui Toma că “mai fericiți sunt cei care n-au văzut și au crezut” (In 20,29) și printre cei fericiți este posibil să fi fost Ioan însuși în fața mormântului gol (cf. CBL pag. 1430).
Credința în înviere este un dar al lui Dumnezeu care poate fi înțeles numai prin lumina Duhului Sfânt asupra Scripturii. Or, “Duhul Sfânt încă nu le era dat, deoarece Isus încă nu fusese glorificat” (Mc 9,10). Înainte de a-și dovedi învierea prin forma văzută a prezenței, prin atingerea mâinilor și picioarelor, înainte de a vorbi și mânca înaintea lor, Isus începe dovada învierii sale prin explicarea Scripturilor în drum spre Emaus: “Și începând cu Moise și cu toți profeții, le tălmăcea din toate Scripturile cele privitoare la el” (Lc 24,27).
Apostolii, și mai ales evanghelistul Ioan, conștienți de vinovăția lor mai mare sau mai mică de a nu fi cunoscut Scripturile acum, după înviere și coborârea Duhului Sfânt, vor căuta în Scripturi împlinirile mesianice și în cele mai mici amănunte și vor repeta deseori cuvintele: ca să se împlinească Scripturile sau: după Scripturi, chiar și acolo unde nici noi nu știm despre ce Scripturi este vorba.
În prima lectură l-am ascultat pe Petru. Inspirat de Duhul Sfânt pentru a înțelege Scripturile, se declară martor al învierii, adică poate confirma acest adevăr prin propria moarte. Acum înțelege că Dumnezeu l-a înviat pe Isus pentru a dovedi întregului univers că el este Mesia, judecătorul celor vii și al celor morți. Credința în înviere este o condiție sine qua non pentru a obține iertarea păcatelor și propria înviere. Învierea lui Isus este glasul lui Dumnezeu care cuprinde toată forța Scripturii prin care cheamă toate neamurile, din toate timpurile, de pretutindeni, la viață. Învierea, după Înălțarea lui Isus la cer, ne-a rămas adevăr de credință ca toți oamenii să aibă acces la dânsa și să se mântuiască. Nu-i adevăr științific, ci știință dumnezeiască proclamată de psalmist: Minunată s-a arătat știința ta. La marile adevăruri științifice din această lume au acces un număr redus de oameni – savanții – și numai ei se pot bucura de dânsele prin înțelegere, dar de credința în înviere se pot bucura toți, de la mic la mare, de la ignorant la savant, de la sărac la bogat, de la sănătos la bolnav etc. Două lucruri se cer: credință și lepădare de păcat.
Trăind Scripturile se ajunge la omul cel nou.
Cele două lecturi din scrisorile sfântului Paul (Col 3,1-4 și 1Cor 5,6b-8) constituie un singur îndemn la unitate prin credința în învierea lui Isus. Învierea este coroana nepieritoare a vieții noastre. Toți trebuie să fim uniți pentru a o dobândi, fiindcă într-însa este fericirea. Ca să ajungem la această fericire a învierii, toți trebuie să fim uniți în luptă contra păcatului, înlăturând drojdia veche cu prețul oricărei jertfe. Cristos însuși, pentru că s-a jertfit pe sine pentru păcatele noastre, a înviat. Nu există bucurie adevărată în Cristos fără spiritul de jertfă al lui Cristos, fără iubire. Tot caritate fraternă care duce la înviere este și aceea de a dojeni pe cei greșitori, ca să fie aduși pe calea desăvârșirii, adică la starea omului nou menit să spună cu Isus: Am înviat și de acum sunt pururi cu tine; ai pus peste mine mâna ta; minunată s-a arătat știința ta, aleluia.
Omul nou este omul adevărat, așa cum l-a conceput (Dumnezeu) din veșnicie, omul credincios vocației de om. Omul nou nu este un “alt om”, smuls din condiția sa pământească spre a fi așezat într-un paradis oarecare. Opoziția stă între păcat și har: omul vechi trăiește în iluzia că își poate realiza destinul său recurgând numai la forțele proprii; omul nou împlinește cu desăvârșire voința lui Dumnezeu, care singur poate să-l admită la starea de “fiu”; știe că tezaurul fidelității sale față de chemarea primită stă în ascultarea față de condiția pământească până la moarte; știe că acest “da” față de starea sa de creatură constituie suportul necesar al acelui “da” de fiu adoptiv al lui Dumnezeu (J. Frisque; cf. MAC pag. 336).
Omul nou este acela care dă mărturie prin propria viață că trăiește bucuria învierii lui Isus adâncindu-se tot mai mult în cunoașterea Sfintelor Scripturi în Duhul Sfânt.
Omul nou, omul învierii, nu încetează de a se ruga ca biruința lui Isus asupra morții să-i deschidă porțile vieții veșnice: dă-ne harul ca, sărbătorind învierea Domnului, să înviem, prin înnoirea Duhului tău, în lumina vieții (LR). Amin.

 

* * *

 

Duminica Paștelui (pentru copii)

Autor: pr. Pietro Righetto
Copyright: Editura Sapientia

1. Introducere

Un gânditor creștin din primele secole povestește că, într-o noapte, a avut un vis. Mii de păsărele se zbăteau sub o plasă întinsă la o anumită înălțime de la pământ, ca o colivie uriașă. Încercau mereu să-și ia zborul, dar se loveau de plasă și cădeau înapoi pe pământ. Era un spectacol trist și înspăimântător. Dar, la un moment dat, o ciocârlie s-a încăpățânat să lupte împotriva plasei, până când, rănită și sângerândă, a reușit să o rupă, să creeze o gaură, și și-a luat zborul spre cer. A izbucnit un strigăt din acele nenumărate zburătoare și, într-un fâlfâit de aripi care nu poate fi descris, s-au repezit spre deschizătură. Una după alta, și-au luat zborul spre cerul fără limite.
… Isus, plin de sânge, a rupt plasa destinului nostru tragic, deschizându-ne căile cerului… (G. BESSIERE, Messalino festivo dell’assemblea, E.D.B.).

2. Tema

“Aleluia! Isus a învins moartea și ne-a dăruit viața nemuritoare. Aleluia!”

3. Mesajul zilei

Dacă considerați potrivit, păstrați o formă de dialog planificat.
Cristos a înviat! Pentru Isus și pentru noi este mare sărbătoare.
- Preotul: Astăzi este cea mai mare sărbătoare a lui Isus. De ce?
- Copiii: Pentru că învie și învinge moartea.
- Preotul: Astăzi este cea mai mare sărbătoare și pentru noi. De ce?
- Copiii: Pentru că Isus înviat ne dăruiește viața divină și nemuritoare.
- Preotul: Cui îi face acest dar Isus cel înviat?
- Copiii: Înainte de toate, Mariei, mama lui, care acum trăiește în cer, cu trup și suflet.
- Preotul: Cui mai face acest dar?
- Copiii: Isus le face acest dar apostolilor, sfinților…
Isus ne face acest dar și nouă, răposaților noștri, celor din familiile noastre, tuturor celor care cred în el, se deschid harului său, primesc împreună cu viața și mântuirea.
E frumos și important să credem în Isus cel înviat.
- Preotul: Astăzi este o sărbătoare mare pentru noi… dar mulți nu cred în Isus înviat. De ce nu vin să primească marele dar al lui Isus înviat?
- Copiii: Unii, pentru că nu-l cunosc; alții, pentru că nu le pasă de el; alții, pentru că preferă să nu urmeze învățătura sa.
- Preotul: Ce ați face dacă în satul (sau orașul) vostru ar fi un medic capabil să învie morții?
- Copiii: Am merge toți la el… Am face totul să ne împrietenim cu el.
- Preotul: La fel, ba chiar mai mult, ar trebui să facem ca Isus care, deși nu ne redă viața muritoare, ne oferă ceva mult mai mare: ne dă viața lui Dumnezeu, care este divină, nemuritoare.
Am găsit secretul nemuririi. Copii, vă spun acum o poveste faimoasă a unui mare erou antic.

Se numea Ghilgameș. Împreună cu prietenul său, Enkidu, făcea lucruri mărețe pentru binele omenirii. Dar, într-o zi, prietenul său a murit în luptă. Durerea eroului a fost foarte mare. I-a vegheat cadavrul timp de șapte zile, încercând să-l învie, dar degeaba. Când și-a dat seama că nu mai este nimic de făcut, disperat, a început să călătorească prin toată lumea în căutarea “secretului nemuririi”.
Circula zvonul că într-o insulă de la capătul pământului ar trăi singurul muritor care a reușit întotdeauna să fugă de moarte, un om foarte bătrân, numit Utnapishtim.
Ghilgameș a hotărât să meargă să-l viziteze pentru a învăța secretul vieții veșnice.
Când a răsărit soarele, Ghilgameș a plecat în călătorie și, în sfârșit, după ce a parcurs un drum interminabil, a ajuns la capătul pământului. Atunci a văzut în fața sa un alt munte, ale cărui vârfuri atingeau cerul și ale cărui văi ajungeau până în abisuri. În fața muntelui era un zid de piatră apărat de creaturi înspăimântătoare și teribile, jumătate oameni și jumătate scorpioni.
Marele erou Ghilgameș, după eforturi uriașe, a depășit toate obstacolele și a ajuns, în sfârșit, în fața nemuritorului Utnapishtim. I-a spus:
- Care este secretul nemuririi tale?
Utnapishtim i-a povestit viața și vitejiile sale.
Când a auzit povestea, Ghilgameș a înțeles că cererea era zadarnică, pentru că era clar că bătrânul nu avea nici o formulă secretă pentru a se apăra.
El a devenit nemuritor, i-a mărturisit, printr-un dar deosebit al zeilor, și nu pentru că, așa cum credea Ghilgameș, ar fi avut vreun secret al nemuririi (Dintr-un poem mesopotamian străvechi, cf. T.H GASTER, Le più antiche storie del mondo, Einaudi, Torino 1961).

Să ne amintim mereu cuvintele bătrânului: “Nu există nici un secret pentru a nu muri. Toți trebuie să murim… Eu sunt nemuritor pentru că am avut noroc. L-am întâlnit pe Dumnezeu care mi-a dăruit nemurirea!”
- Preotul: Voi, copii, îl cunoașteți pe Dumnezeul care vă poate dărui nemurirea?
- Copiii: Da, Isus!
- Preotul: Atunci, iubiți-l! Și cântați cu mine victoria sa. “Aleluia: Isus a învins moartea și ne dăruiește viața nemuritoare. Aleluia!”

4. Exemple

a) Să-i invităm pe copii:
- să accepte Duhul (suflarea) lui Isus înviat, pentru a “zbura spre înălțimi”;
- să colaboreze pentru a-și însuși victoria asupra răului și asupra morții.

b) Un vânzător de baloane.

Avea din toate culorile: albe, roșii, verzi, galbene… Avea baloane de toate formele, chiar din cele mai frumoase: forme de iepurași, de boboci de gâscă, de rățușcă etc.
O fetiță a întrebat:
- Ce culoare are balonul care zboară cel mai sus?
Iar o altă fetiță:
- Ce formă are balonul care urcă cel mai mult?
Vânzătorul a răspuns serios:
- Copilași frumoși, zborul în înălțime nu depinde nici de culoare, nici de formă, nici de frumusețe. Depinde de ceea ce au înăuntru!
…Legea balonașelor este valabilă și pentru noi: zborul spre ceruri depinde de ceea ce avem înăuntru. De aceea, Isus a suflat asupra apostolilor… și suflă și asupra noastră.
De aceea, încă de la Botez, Isus ne-a dat viața sa divină: Duhul său.

 

* * *

 

Așteptarea pașilor

Autor: pr. Alessandro Pronzato
Traducere: pr. Petru Țurcanu

“Atunci Petru a început să vorbească și a zis: Într-adevăr, văd că Dumnezeu nu este părtinitor” (Fapte. 10, 34; 37-43)
“Fraților, dacă ați înviat cu Cristos, gândiți-vă la lucrurile de sus nu la cele de jos…” (Col. 3, 1-4)
“… pentru ce îl căutați printre morți pe Acela care este viu? Nu este aici, a înviat!” (Lc. 24, 1-12)

Iubite cititor, frate în credință, îngăduie-mi ca astăzi, în loc a comenta obișnuitele lecturi liturgice ale Cuvântului, unde printre altele există posibilitatea alegerii textelor, să-ți spun cu mâna pe inimă ceea ce aștept de la tine, înainte de a-mi exprima dorințele. Să știi că astăzi nu voi primi auguriile tale; pretind ceva mai mult de la tine. Mie îmi doresc ceva, pe care tu poți și pe care trebuie să mi-l acorzi. Într-un sens oarecare eu îmi doresc singur aceste augurii, pe care tu trebuie să le realizezi, fiindcă ești implicat în ele din tălpi și până-n creștet. Nu ai nici un drept să te sustragi de la această angajare. Deocamdată nu te poți eschiva de la aceasta, numai cu urarea obișnuită de “Sărbători fericite!”.

Urarea “Buona Pasqua” trebuie să mi-o pregătești tu. Nu are nici un rost să spui că predica mea nu e în sens unic. Ceea ce cer de la tine, la rândul tău, ai tot dreptul să ceri și tu de la mine. Din clipa în care ți-ai formulat anumite cerințe, îți pun în mâini, îți prezint titlurile mele de credit în confruntările mele, lista a tot ceea ce ți se cuvine. Eu îmi doresc prin tine o întreită reaflare: – a Cuvântului; – a gândului; – a hotărârii. Și acum, dacă ai “puțintică răbdare” de a mă asculta, te voi lămuri mai bine.

“Atunci Petru a început să vorbească și a zis…” Mi se pare un lucru folositor a preciza cine, unde și ce vorbește. Vorbește un om cu autoritate, cu toate că nu este un erou. Petru este un pocăit, un “revenit”, dintr-o aventură nu prea îmbucurătoare. Și-a tăgăduit și și-a părăsit Învățătorul. Constrâns de către o cumătră obraznică, de trei ori s-a lepădat de Învățătorul lui. Iar acum, dacă își află curajul de a-l predica pe Isus din Nazaret, spunând cu toată sinceritatea că “a mâncat și a băut” împreună cu El după învierea Lui din morți, asta o face numai pentru că și-a plâns greșeala cu lacrimi care i-au obținut iertarea.

Nu. Nu am pretenția ca tu, creștinule, să te socotești mai bun decât alții, mai virtuos, mai puțin păcătos. Mă vei convinge de îndreptarea și de sinceritatea ta numai atunci când îmi vei vorbi în tonul păcătosului iertat, a osânditului la ocnă, care a obținut o grațiere neașteptată. Îți ascult cuvântul, nu pentru că ai fi mai învățat, mai sfânt, ci pentru că ai primit să fii curățit, spălat și refăcut. Pentru că recunoști că ai fost un păcătos, un cerșetor, de care s-a milostivit Domnul. Spune-mi, dacă ai șezut la masă cu El, asta a fost nu pentru că aveai mai mult drept decât alții, ci pentru că aveai mai mare trebuință. Nu-mi sunt de nici un folos cuvintele unuia care nu a fost încercat în viață, ci de folos îmi sunt cuvintele aceluia care a fost iubit, cu toată necredincioșia lui.

Apoi, Petru își ține predica în casa lui Corneliu, printre păgâni. Te rog, frate al meu în credință, omul Bisericii, încearcă cel puțin astăzi să treci peste anumite bariere asigurătoare, dincolo, printre care te afli bine “între ai noștri”. Încetează de a-i mai convinge pe cei care sunt deja de acord cu tine, de a-i învăța pe cei care știu, ci mergi și-i caută pe cei pierduți, pe cei care nu știu nimic. Te rog să nu mă inviți a veni la tine, în cenacolul tău, pentru a sărbători Paștile. Te rog să mergi cu mine în biserică și să ne amestecăm printre credincioșii de rând, să ne unim glasurile spre a cânta împreună, cu toate că suntem afoni. Apoi, să mergem în căutarea oițelor cele pierdute…

În cele din urmă, Petru povestește niște fapte reale. Este o povestire cuvântarea lui, cu ilustrarea unei învățături. El nu învață ci vestește. Nu face morală, ci mărturisește credința. El folosește un limbaj clar, esențial și simplu: “Ei L-au omorât, atârnându-L pe cruce, dar Dumnezeu L-a înviat din morți”. Printre multele fraze șlefuite, cuvinte măsurate cu măsura prudenței omenești, cu adjective grele puse pe balanța oportunismului de subsol, cu mesaje măsluite în laboratoarele diplomației, eu simt trebuința de a asculta glasul cel aspru al profeției, strigătul de indignare, mai ales atunci când este vorba de a denunța faptul (care din păcate nu aparține trecutului), care atentează la viața lui Cristos, pentru că viața omului, a tuturor oamenilor este amenințată de prea multele preparative ale morții.

Cel puțin de Paști am pretenția de a auzi un cuvânt și o angajare precisă la pace. Cel puțin astăzi, cer ca acest cuvânt să răsune singur, fără acompaniamente, de la început și până la sfârșit. Frate, dacă ai înviat cu Cristos, caută numai cele de sus, nu pe acelea de pe pământ. Nu eu îți spun aceasta ci Sfântul Paul, acela care a uimit lumea cu știința și cu sfințenia vieții lui. Îți recomand de a nu întârzia a face aceasta! Deja se vorbește mult despre lucrurile cele de sus, dar cu toate acestea, oamenii au mai mult în vedere cele pământești decât cele cerești. Nu-ți este îngăduit a arunca în ochii oamenilor nevinovați praful cuvintelor tale “cerești”, spirituale, pentru ați împlânta nestingherit de nimeni, mâinile în afacerile veroase și lucrative pământești.

Cerul este o nemaipomenită posibilitate, pe care ți-o oferă Cristos cel înviat, dar trebuie să iei aminte că cerul nu-i o carapace, care să ascundă interesele tale cele mai meschine. – Spui religie dar gândul tău este la câștig. – Spui Biserică și nu te gândești decât la carieră. – Spui slujire și gândul îți este la privilegii. – Spui morală și gându-ți zboară la subterfugii, la experimente și la evadări lipsite de scrupule. Chiar dacă nu-ți place, însă un pic de rușine tot ar trebui să ai. Vorbește-mi despre învierea lui Cristos, numai după ce ți-ai curățit gândurile, cu mintea și cu ochii la lumina ce vine de sus. Înăbușă în fașă pofta de câștig, acordează-ți inima după registrul credinței, nu după cel al profitului.

N-am nici o pretenție ca tu să stai totdeauna cu ochii holbați spre cer, căci în cazul acesta ai putea fi victima unui accident rutier. Poți privi și pământul, dar fără să uiți de a mai privi spre cer sau în lături, fără ați lăsa inima sechestrată de interesele cele mai meschine. Mie să nu-mi vorbești totdeauna despre cer, deoarece ai putea să mă plictisești, ci numai așa din când în când. Mie îmi sunt suficiente doar câteva aluzii, bine puse la punct. Puține cuvinte, care să nu fie zădărnicite de foșnetul socotelilor care-ți frământă mintea.

În cele din urmă, tovarășe de suferință, vreau să te văd la lucru. Paștele este o cale, o călătorie și o nerăbdare de a propovădui. Evident, graba și neliniștea nu te vor ajuta la nimic. Am pretenția de a te vedea la locul potrivit. “Pentru ce-L căutați printre morți, pe Acela care este viu?” Nu te resemna cu păzirea mormintelor goale, cu arhivele prăfuite, cu hârțoage mucegăite. Rolul vostru nu este acela al santinelelor puse de pază la mormânt, ci al acelor femei care au asistat la moartea, la îngroparea lui Cristos, care au mers dis-de-dimineață la mormântul lui Isus, unde au fost aflate de lumina dimineții pascale; a femeilor, care au dat de știre apostolilor despre învierea Domnului și care au povestit apostolilor din cele ce ei mai uitaseră.

Frate dragă, te rog, nu mă obliga să-L caut pe Cristos acolo unde nu este. Nu mă îndemn să lupt în războiul care nu are nimic de-a face cu El și cu Mesajul Său. Nu-mi impune niște ritualuri lipsite de viață. În schimb, ai curaj, și-mi cere totul pentru a-L sărbători pe Mântuitorul morții, pe Domnul Cristos cel înviat din morți. Astăzi vreau să te aud vorbindu-mi despre viață, despre pace, despre iertare, care este mai creativă decât răzbunarea, despre dragoste, care exclude ura, despre micime, despre neputință, care este mai tare decât puterea, despre lumina, care alungă întunericul.

 

* * *

 

Vigilia pascală (C)

Autor: pr. Șerban Tarciziu
Copyright: Actualitatea creștină

În ziua întâi a săptămânii, dis-de-dimineață, femeile s-au dus la mormânt cu mirodeniile pe care le pregătiseră. Și au găsit piatra răsturnată de pe mormânt. Când au intrat, nu au găsit trupul Domnului Isus. Nu știau ce să creadă, când, iată, le-au apărut doi bărbați în veșminte strălucitoare. Ele au fost cuprinse de spaimă și-au îndreptat ochii în pământ. Bărbații le-au zis: “Pentru ce îl căutați pe cel viu între cei morți? Nu este aici, a înviat. Amintiți-vă ce v-a spus pe când se afla încă în Galileea: Fiul Omului trebuie să fie dat în mâinile celor păcătoși, să fie răstignit,iar a treia zi să învie”. Ele atunci și-au adus aminte de aceste cuvinte. Revenind de la mormânt, ele au vestit toate acestea celor unsprezece și tuturor celorlalți. Erau Maria Magdalena și Ioana și Maria lui Iacob; același lucru l-au spus apostolilor și celelalte femei care fuseseră cu ele. Cuvintele acestea li s-au părut niște închipuiri și nu le-au crezut. Totuși Petru a plecat îndată la mormânt și, aplecându-se, nu a văzut altceva decât giulgiurile. Și s-a întors uimit de cele petrecute. Luca 24,1-12

După întunericul (bezna) care a cuprins întreg pământul pe când Isus Cristos murea pe cruce, indiciile temporale ce deschid textul evanghelic citit în Noaptea preasfântă a Paștelui realizează un contrast semnificativ: zorile luminoase au menirea să vestească biruința Vieții. În plus, ele deschid această primă zi a săptămânii care este și cea mai lungă, în viziunea sfântului Luca. Astfel, de-a lungul acestei zile mai multe evenimente se succed: femeile mironosițe se duc la mormânt, doi dintre ucenici părăsesc Ierusalimul (locul manifestării mântuirii) îndreptându-se către Emaus, apariția Celui înviat în mijlocul apostolilor care s-au închis în Cenacol.

Evenimentul Învierii glorioase este însă cât se poate de neașteptat chiar și pentru cei care auziseră cuvintele lui Isus: Fiul Omului trebuie să fie dat în mâinile celor păcătoși, să fie răstignit,iar a treia zi să învie… Drept care femeile au adus cu ele la mormânt mirodeniile pentru îmbălsămare de vreme ce s-au împăcat deja cu gândul că Învățătorul a murit. Nici chiar descoperirea mormântului gol nu reprezintă pentru ele vreun semn al Învierii, ci doar o pricină de derută, ne știind ce să creadă. Sfântul Luca îi oferă totuși cititorului un prim indiciu al Învierii lui Isus Cristos atunci când în versetul 2 îl numește Domnul Isus. Acest apelativ va deveni un adevărat titlu cristologic prin care evangheliștii Îl vor desemna pe Isus Cristos Înviat.

Pentru a înțelege că această dimineață nu seamănă cu nici o altă dimineață din lume, trebuie ca cei doi bărbați în veșminte strălucitoare să le ridice femeilor (dar și nouă) ochii din pământ, de la Cel mort și să le adreseze acea întrebare surprinzătoare: Pentru ce îl căutați pe cel viu între cei morți? Ca și cum Isus era căutat acolo unde nu se află… Abia după această întrebare ele și-au adus aminte de cuvintele lui Isus privitoare la Învierea sa și au alergat să ducă vestea celor unsprezece și tuturor celorlalți. Dar, de vreme ce apostolilor și ucenicilor vestea femeilor li se pare a fi o închipuire, ei nu-și aduc aminte de spusele Mântuitorului refuzând, prin urmare, să le dea crezare. E drept că Petru se duce la mormânt ca să verifice spusele femeilor, spuse care se confirmă. Cu toate acestea el va rămâne blocat într-o uimire care îi va întârzia bucuria întâlnirii cu Cel înviat.

Cert este că odată cu vestea adusă de femei apostolilor și ucenicilor a început evanghelizarea: Cristos este viu… a înviat… amintiți-vă…!