Selecție de predici

(tipareste predicile)

 

Preasfânta Fecioară Maria Născătoare de Dumnezeu
Anul A (B, C)

Lecturi:
Numeri 6,22-27
Galateni 4,4-7
Luca 2,16-21

Luca 2,16-21

Au plecat, deci, în grabă și i-au găsit pe Maria, pe Iosif și copilul culcat în iesle. După ce l-au văzut, au făcut cunoscut ceea ce li se spusese despre acest copil. Toți cei care auzeau se mirau de cele spuse lor de către păstori. Maria însă păstra toate aceste cuvinte, meditându-le în inima ei. Apoi păstorii s-au întors, preamărindu-l și lăudându-l pe Dumnezeu pentru tot ce au auzit și au văzut, după cum le-a fost spus. Când s-au împlinit opt zile, a fost circumcis și i s-a pus numele Isus, așa cum a fost numit de înger mai înainte de a fi fost zămislit.

 

Autori

 

* * *

 

Hotărâri pentru noul an împreună cu Maria

Autor: pr. Ernest Munachi Ezeogu
Traducere: Radu Capan
Copyright: ProFamilia.ro

Numele “Ianuarie” vine de la zeul roman Janus, zeul cu două fețe, una privind spre trecut și alta spre viitor. Acum este într-adevăr un timp pentru a privi înapoi la anul care tocmai s-a încheiat și înainte la noul an care se află în fața noastră. Cum am petrecut acest an al vieții mele? L-am folosit pentru a-mi urma scopurile și obiectivele mele în viață? L-am folosit pentru a spori sensul existenței mele? Aș fi putut să fac mai multe în anul care a trecut în privința modului în care mi-am împărțit timpul între cerințele muncii, ale familiei, ale prietenilor și ale societății, și cerințele vieții mele spirituale? Ce am realizat în anul care a trecut și ce nu am reușit să realizez? Cum pot să îmi consolidez realizările anului care a trecut răsturnând în același timp eșecurile și pierderile în acest nou an? Prin întrebări de analiză a sufletului precum acestea descoperim că o trecere în revistă a anului care a trecut conduce în mod natural la stabilirea de scopuri și hotărâri pentru noul an.

Sunt oameni care spun că nu are sens să iei hotărâri pentru noul an. Să nu îi credeți. Trebuie să ne stabilim scopuri și să luăm hotărâri ca o concluzie necesară la trecerea în revistă a anului trecut. Și avem nevoie să ne examinăm viețile de la an la an deoarece, după cum spunea Socrate, viața neexaminată nu merită să fie trăită.

Ziarele de astăzi sunt pline de hotărâri individuale și colective pentru noul an. Cele mai multe dintre ele, însă, nu sunt deloc hotărâri, ci doar dorințe. Care este diferența dintre o hotărâre și o dorință? O dorință identifică o țintă pe care un om vrea să o atingă, o hotărâre precizează pașii pe care îi va face pentru a ajunge la ea. O dorință spune: aici vreau să fiu, o hotărâre spune: acesta este drumul pe care voi merge, aceasta voi face pentru a ajunge acolo. Persoana dornică spune: “Vreau să îmi iau examenele în acest an”, iar persoana hotărâtă spune: “Îmi voi dedica în fiecare zi o oră în plus pentru studiile mele pentru a-mi lua examenele.” Persoana dornică spune: “Voi avea mai multă pace și iubire în familia mea în acest an”, iar persoana hotărâtă spune: “Voi petrece mai mult timp cu familia mea la masă în loc să mă grăbesc la televizor, pentru ca să ne cunoaștem și să ne înțelegem mai bine unii pe alții.” Persoana dornică spune: “Voi avea o viață de uniune cu Dumnezeu în acest an”, iar persoana hotărâtă spune: “Îmi voi stabili un anumit timp în fiecare zi pentru a mă ruga și a asculta Cuvântul lui Dumnezeu”. Diferența dintre dorință și hotărâre este: suntem gata să facem ceea ce trebuie pentru a ne împlini visele, suntem gata să plătim prețul?

Evanghelia de astăzi ne-o prezintă pe Maria ca un model al acelei vieți noi în Cristos pe care ne-o dorim cu toții în noul an. Vedem că Maria era pregătită să facă ceva pentru a realiza acest scop. Ce a făcut ea? Citim că păstorii, atunci când au mers să îl adore pe Pruncul Isus în iesle, au relatat tot ceea ce le-au spus îngerii. “Maria însă păstra toate aceste cuvinte, meditându-le în inima ei” (Luca 2,19). Din nou după ce copilul Isus a fost găsit în Templu, ni se spune că “mama lui păstra toate acestea în inima ei” (Luca 2,51). Maria a fost o femeie care prețuia cuvântul lui Dumnezeu și care își făcea timp pentru a-l medita și a reflecta asupra lui. Este adevărat că sfințenia Mariei este atribuită harului lui Dumnezeu, dar acest fapt nu trebuie să ne facă să uităm că ea avea nevoie să facă un efort pentru a coopera cu harul lui Dumnezeu. Ea a reflectat asupra cuvântului lui Dumnezeu pentru a discerne ce îi spune Dumnezeu în fiecare etapă a vieții ei de slujitoare a Domnului.

Cele două exemple de mai sus despre Maria reflectând la cuvântul lui Dumnezeu, după vizita păstorilor și după regăsirea în Templu, arată că Maria a găsit cuvântul lui Dumnezeu atât în revelația divină (cuvintele îngerilor către păstori) cât și în propriile ei experiențe (întâlnirea cu fiul său în Templu). În mod similar, Dumnezeu ne vorbește astăzi prin revelația divină (Biblia, învățătura și predicarea Bisericii) și prin experiențele noastre personale, noi trebuie doar să ne facem timp să reflectăm asupra la toate acestea, așa cum a făcut Maria.

Oricare ar fi situația în care ne aflăm – o nenorocire, o dezamăgire, o decizie de luat – Dumnezeu are o soluție, un răspuns potrivit pentru noi. Îi vorbim lui Dumnezeu despre situația noastră în rugăciune, dar de asemenea ascultăm ce are Dumnezeu să ne spună legat de ea. Rugăciunea este o conversație cu Dumnezeu, dar uneori tot ceea ce facem este să ridicăm receptorul, să îi citim lui Dumnezeu lista cu problemele noastre și să închidem telefonul fără a asculta ce are Dumnezeu să ne spună. Să ne hotărâm astăzi să ascultăm mai mult glasul lui Dumnezeu, să prețuim cuvântul lui Dumnezeu și să reflectăm asupra lui în inimile noastre. Atunci vom putea lua pentru noul an hotărârea unei vieți noi în uniune cu Dumnezeu.

 

* * *

 

Domnul să te binecuvânteze!

Autor: pr. Phil Bloom
Traducere: Radu Capan
Copyright: ProFamilia.ro

La începutul ceremoniei botezului, preotul (sau diaconul) îl întâmpină pe copil făcându-i semnul crucii pe frunte. El îi invită apoi pe părinți și pe nași să facă asupra copilului lor același semn al Mântuitorului nostru. În predica de la botez întotdeauna îi încurajez pe părinți – și pe nași – să continue această practică. Atunci când mama îl așează pe copil în leagăn, poate să îl cheme pe tată să îl binecuvânteze, iar apoi să facă și ea același lucru. Această binecuvântare are o mare putere.

Am întâlnit odată o familie în care părinții își binecuvântau copiii în fiecare zi. Cel mai mare dintre fii urma să plece la colegiu. În momentul plecării, mama și tatăl au făcut semnul crucii asupra fiului lor. Părinții, mai ales tatăl, nu erau prea vorbăreți, dar își binecuvântau copiii în fiecare zi. Aveau o legătură mai puternică decât cuvintele.

Astăzi Moise îi indică lui Aaron cum să binecuvânteze. Cuvintele sunt simple:

Să te binecuvânteze Domnul și să te păzească!

Să caute Domnul asupra ta cu față veselă și să te miluiască!

Să-și întoarcă Domnul fața Sa către tine și să-ți dăruiască pace!

Această binecuvântare a trecut proba timpului; binecuvântarea levitică a fost rostită timp de trei milenii. Apostolul Barnaba, care a fost levit, a dat fără îndoială multor oameni această binecuvântare. Sf. Francisc a folosit aceste cuvinte pentru a-i binecuvânta pe ceilalți. Rabini, preoți, diaconi, păstori și părinți, cu toții au folosit binecuvântarea. Dacă nu vă amintiți toate cuvintele, puteți spune simplu: “Domnul să te binecuvânteze”. Sau, asemenea părinților taciturni despre care am vorbit, puteți să faceți doar semnul crucii cu mâna sau cu degetul mare. Binecuvântarea va avea o mare putere.

Binecuvântarea nu îl va ajuta doar pe copilul vostru; prin el va veni înapoi la voi. Dacă aveți o legătură puternică cu copilul vostru, voi înșivă veți reuși. Un studiu recent demonstrează acest lucru. Cercetătorii au analizat variabilele care permit unei persoane să se ridice de la sărăcie la prosperitate. Ei au descoperit o combinație de doi factori care aproape garantează succesul financiar. Dacă un bărbat își poate lua un angajament față de soție și familie – și să păstreze o slujbă, orice slujbă, timp de un an, aproape sigur va depăși sărăcia. Nu are importanță mediul din care provine, unde a ajuns sau ce educație a primit. Angajamentul față de familie și abilitatea de a păstra locul de muncă – chiar și unul prost plătit – timp de un an sunt elementele care prezic cel mai puternic ridicarea la o prosperitate relativă.

O persoană care își binecuvântează copiii creează o legătură puternică cu ei. Această legătură poate motiva o persoană să depășească multe obstacole. O femeie mi-a vorbit odată despre condițiile destul de jalnice în care lucra. Avea multe de înghițit de la șeful ei și de la colegii ei de muncă. Însă nu renunța la slujbă. Avea doi copii care o motivau să facă acest sacrificiu. Când îi binecuvânta seara, știa că sacrificiul are sens. În final situația s-a îmbunătățit – dar chiar dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat, ea ar fi suportat multe. Își binecuvânta copiii în fiecare zi și îi vedea ca cea mai mare binecuvântare a ei pe pământ.

Începând Anul Nou, vă rog să luați această hotărâre: binecuvântați-i pe cei care sunt aproape de voi. La început vă poate părea ciudat să o faceți, dar începeți cel puțin cu o binecuvântare în inima voastră. Când vă vedeți copilul – sau oricare altă persoană cu care locuiți – spuneți: “Domnul să te binecuvânteze”. Încetul cu încetul, puteți extinde această binecuvântare și la alții: la colegii de muncă, la prieteni, la persoanele cu care vă întâlniți în drumurile voastre zilnice. Binecuvântarea voastră îi va ajuta – și vă va ajuta și pe voi. Doresc să închei cu binecuvântarea levitică pe care Moise i-a spus-o lui Aaron:

Să te binecuvânteze Domnul și să te păzească!

Să caute Domnul asupra ta cu față veselă și să te miluiască!

Să-și întoarcă Domnul fața Sa către tine și să-ți dăruiască pace!

 

* * *

 

Preasfânta Fecioară Maria, Născătoare de Dumnezeu

Autor: pr. Eduard Patrașcu
Copyright: Predici.cnet.ro

- comentariu exegetico-spiritual la lecturi -

Lectura I (Num 6,22-27)

În prima zi a anului civil, Biserica o sărbătorește pe Maria, Născătoarea de Dumnezeu (Theotokos); totuși lecturile biblice ale aceastei sărbători în loc să se concentreze asupra Mariei, îl pun în evidență pe fiul ei și numele lui, ceea ce nu face altceva decât să sublinieze mai bine dependența ei de Cristos – și astfel rolul ei în Biserică: ea este Mama lui Isus alături de Isus și datorită Lui.

Textul din cartea Numerilor reia vechea binecuvântare e care preoții o împărțeau poporului seara, la sfârșitul sărbătorilor liturgice, în speță, în sarbătoarea Anului Nou. A binecuvânta poporul era prerogativa regelui (cf. 2Sam 6,18; 1Regi 8,14.55) sau a preotului (cf. Dt 10,8; 21,25) care acționau în numele lui Dumnezeu. Formula amintește de darurile pe care Dumnezeu le va da poporului, cel mai mare fiind prezența sa în mijlocul lor. Semnificativi sunt cei doi termeni care stau la începutul și, respectiv, la sfârșitul formulei: binecuvântare (“să te binecuvânteze”: v. 24) și pace (“să-ți dăruiască”: v. 26). Primul termen indică acțiunea lui Dumnezeu în favoarea poporului: bunăvoință, grijă, predilecție (cf. Ps 4,7; 31,17) și înseamnă a invoca asupra poporului Numele lui Dumnezeu (v. 27) pentru ca El să fie izvorul mântuirii. Al doilea termen arată care este conținutul darurilor lui Dumnezeu, sintetizat în conceptul mesianic de “pace”, adică plinătatea fericirii (cf. Ps 121,6-7; In 14,27). Termenul “shalom” are o semnificație foarte largă cuprinzând ideea de “plinătate, integritate a vieții”, dar mai ales starea omului care e în armonie cu Dumnezeu, cu el însuși și cu natura.

De aceea, este vorba de omul cel nou, deschis întru-totul lui Dumnezeu (Isus fiind icoana și modelul perfect), fiindcă în el se întâlnește libertatea omului cu cea a lui Dumnezeu. Iar Dumnezeu dăruiește acest har oricărui om care o caută, mai ales prin solidaritatea cu semenii săi.

Lectura a II-a (Gal 4,4-7)

Celebrul text paulin este un pasaj cristologic care vorbește despre Isus, despre Maria – teren fecund care l-a primit pe Fiul lui Dumnezeu, și despre experiența creștină. Venirea lui Isus în lume a marcat împlinirea timpurilor și a concretizat promisiunile profeților care se refereau la reîntoarcerea, refacerea comuniunii cu Dumnezeu: “la împlinirea timpului, Dumnezeu l-a trimis pe Fiul său, născut din femeie, supus legii, spre a-i răscumpăra pe cei care erau supuși legii” (v. 4-5).

Dumnezeu a avut inițiativa de a-l trimite pe Fiul său: prin această inițiativă omul a fost din nou înălțat la demnitatea de fiu. Astfel Isus, chiar și din punct de vedere istoric, a intrat în lume să facă parte întru-totul din umanitatea oamenilor, supunându-se legii și condițiilor umane, fapt pentru care umanitatea, într-un fel, s-a identificat cu Cristos, formând cu el o unică realitate (cf. Rm 1,3). Toate acestea prin intermediul unui corp uman, acela al unei femei, la fel ca oricare om care are nevoie de o mamă pentru a vedea lumina lumii. Paul prezintă aici schema unei acțiuni de eliberare: “intrarea” lui Isus în sărăcia umană – autoeliberarea, datorită puterii sale divine – și atragerea în sine a umanității oamenilor. Această misiune a Fiului a avut un singur scop, acela de a revela adevăratul sens al vieții și de a ne face cu adevărat fii ai aceluiași Tată (v. 7; cf. Rm 8,15-17). Iar semnele pe care Paul le evidențiază cât privește această transformare, sunt rugăciunea confidențială pe care Duhul Sfânt o provoacă în inima creștinului, numindu-l pe Dumnezeu “Abba, Tată” (v. 6) și dând posibilitatea de a se simți, în fața lui Dumnezeu, nu sclav, ci liber, conform libertății fiilor lui Dumnezeu. Iar în acest plan, Maria a fost instrumentul cel mai privilegiat.

A o numi pe Maria “Născătoare de Dumnezeu” înseamnă așadar a (re)cunoaște esențialul misterului întrupării, deci al istoriei mântuirii.

Evanghelia (Lc 2,16-21)

Iată din nou proclamată evanghelia liturgiei de Crăciun (cea de dimineață), cu singura diferență în plus constituită de v. 21, unde este prezentată tăierea împrejur a copilului Isus. Tema lecturii este o ulterioară meditație asupra misterului întrupării. Păstorii se duc la peștera din Betleem, îl găsesc pe Prunc în iesle și, după ce îl adoră, vorbesc despre eveniment tuturor celor pe care îi întâlnesc care, la rândul lor, râmân uimiți (v. 16-18) de cele auzite. Apoi păstorii se întorc la turmele lor cu bucurie, lăudându-l pe Dumnezeu pentru experiența extraordinară pe care au avut-o în acea noapte (v. 20).

După 8 zile de la nașterea copilului, se celebrează ritul tăierii împrejur prin care copilul începe să facă parte din poprul ales (cf. Gen 17,2-17) și i se pune numele “Isus”, ceea ce înseamnă “Dumnezeu mântuiește” (cf. Mt 1,21). În fața tuturor acestor evenimente, Maria păstrează toate în inima ei și le meditează dând acestor evenimente sensul corect: “Maria păstra toatea aceste lucruri în inima ei” (v. 19). Maria apare astfel ca mamă și (mai ales) ca o persoană care știe să interpreteze evenimentele Fiului conform planului lui Dumnezeu.

Există deci diferite posibilități de a înțelege evenimentele Întrupării: căutarea disponibilă și plină de bucurie a păstorilor, stupefacția și lauda celor care intervin în acest episod, împărtășirea și altora a experienței avute. Numai Maria, pentru Luca, ia atitudinea adevăratului creștin întrucât doar ea știe să păstreze cu simplitate în inimă ceea ce ascultă și a medita cu credință ceea ce vede: toate acestea pentru a le pune în inima ei și mai ales pentru a transforma în rugăciune mântuirea pe care Dumnezeu i-o oferă.

 

* * *

 

Maria, Mama lui Dumnezeu

Autor: pr. Anton Iștoc
Copyright: Predici.cnet.ro

La început de An Nou abundă urările…. Desigur că acesta este un obicei frumos. A-i ura cuiva “un an bun” înseamnă a-i ura binele pentru zilele și lunile care vor urma. Iar a-i ura cuiva “binele” înseamnă a dori binele pentru această persoană: înseamnă “a iubi” această persoană…

Binevoiască cerul ca toate urările din aceste zile să fie sincere! Și binevoiască cerul ca toți oamenii, din toate colțurile pământului, să-și poată ura în aceste zile unii altora un sincer “an bun”!

Aș vrea să spun că nimeni de pe toată suprafața pământului să nu mai considere pe cineva “dușman”… Aș vrea să spun că fiecare ființă omenească să privească la semenul său cu o atitudine de solidaritate, fraternitate, cordialitate…

Dar mă tem că este un vis prea greu de a-l vedea realizat, dat fiind faptul că tare mai este dură istoria lumii acesteia! Și cu toate acestea, tocmai acest “vis” a voit papa Paul VI să-l propună tuturor oamenilor drept țintă de urmat neobosit, invitând să se cele-breze pe data de 1 ianuarie “Ziua mondială a păcii”.

“Domnul să te binecuvânteze și să te apere… Domnul să-și îndrepte fața senin spre tine și să-ți dăruiască pacea” (prima lectură).

Acesta este modul concret ca idee de “a face urări” care se traduce în practică în limbajul Bibliei: nu este numai un simplu cuvânt (cordial, dar neputincios în fața tuturor contradicțiilor posibile…), ci o rugăciune. Și în această rugăciune tot “binele” care se poate dori/ura pentru persoanele pe care le iubim, se rezumă în binecuvântarea lui Dumnezeu și în acea “pace” pe care numai el o poate da.

Pentru că “binecuvântarea lui Dumnezeu” în limbajul Bibliei indică toate “bunu-rile” care vin de la el. Și întrucât “numai el este bun și izvorul vieții și a creat universul ca să-și reverse iubirea sa față de toate creaturile sale” (rugăciunea euharistică IV), în realitate orice bine, în viața omului, vine de la Dumnezeu, care este creatorul lumii și “toate le-a făcut cu înțelepciune și iubire”.

Dar numai “când s-au împlinit timpurile” și “Dumnezeu a trimis pe Fiul său” în lume (lectura a doua) devine posibilă înțelegerea adevărată a ceea ce înseamnă pentru oameni a fi “binecuvântați de Dumnezeu”.

În realitate, Isus Cristos este “semnul” definitiv al binecuvântării lui Dumnezeu asupra tuturor oamenilor. În el, ne spune sfântul Paul, Dumnezeu Tatăl “ne-a binecuvântat cu toată binecuvântarea” (Ef 1,3). Pentru că datorită lui – Fiul lui Dumnezeu care s-a făcut fratele nostru – și noi, la rândul nostru, am fost “adoptați” de Dumnezeu ca fiii săi. De aceea fiului Mariei “i s-a pus numele de Isus” (evanghelie): nume care înseamnă “Dumnezeu mântuiește”.

În limbajul Scripturii, Dumnezeu “binecuvântează”, comunicând într-un oarecare mod creaturilor sale ceva din energia sa de Creator. Binecuvântarea lui Dumnezeu este “puterea” care face să reușească bine lucrurile, este acțiunea lui Dumnezeu care-l conduce pe om la deplina realizare de sine însuși.

În Isus Cristos este rezumată toată binecuvântarea lui Dumnezeu asupra noastră, pentru că “prin Cristos, cu Cristos și în Cristos”, noi am devenit “moștenitori” ai vieții înseși a lui Dumnezeu.

De aceea nu trebuie să ne fie frică de timp, ca de un dușman inexorabil al vieții… “Moștenirea” noastră înseamnă participare la slava veșnică a lui Cristos înviat. “Acest cuvânt este sigur: dacă murim împreună cu el, vom și trăi împreună cu el; dacă suferim împreună cu el, vom și domni împreună cu el” (2Tim 2,11-12).

Maria este cea “binecuvântată între femei” (cf colecta alternativă) pentru că a fost instrument de binecuvântare a lui Dumnezeu asupra întregii omeniri. Datorită disponibilității sale umile, Cel Atotputernic a făcut lucruri mari într-însa; iar noi ne unim cu întreg corul tuturor generațiilor creștine pentru a o proclama “fericită”: Mamă a Domnului, Mamă a lui Dumnezeu.

Așadar să începem cu încredere, în numele lui Isus Cristos acest nou an, amintindu-ne în fiecare zi și “meditând în inima noastră” ceea ce am celebrat în aceste zile. Și cu ajutorul Duhului Sfânt să căutăm să fim unii pentru alții “o binecuvântare a lui Dumnezeu”, devenind instrumente și făcători de pace și de bine.

 

* * *

 

Anul Nou – un obositor început fără de începere

Autor: pr. Mihai Blaj
Copyright: Predici.cnet.ro

Îmi amintesc că pe vremea când încă nu eram preot și veneam și eu în prima zi a anului la biserică, obosit după o românească noapte de revelion, mi-am promis ca atunci când voi ajunge preot și va trebui să predic de Anul Nou, să nu fac niciodată o predică lungă ori prea profundă, căci procentajul celor dispuși să te asculte este minim. Mă străduiesc astăzi să pun în practică acea promisiune.

O să încep cu o amintire, dacă tot sunt la capitolul acesta, din aceeași perioadă când încă nu eram preot. S-a întâmplat ca într-un an să-mi petrec revelionul într-o țară străină, mai în Apusul Europei. Și la miezul nopții, după ce am închinat nelipsitul pahar spumant însoțit de urări mai mult sau mai puțin formale, mânat de instinctele mele românești, am ieșit în stradă să văd și eu cum trăiește alt popor momentul, gândindu-mă că strada e locul cel mai potrivit pentru a surprinde pulsul. Mare mi-a fost mirarea descoperind că la acea oră, pe stradă, eram… singur. Întrebând a doua zi pe unul sau pe altul de ce, ori care-i cauza, mi s-a răspuns foarte natural că pentru ei, la finele anului, revelionul nu are mare importanță; important e doar Crăciunul. Am înțeles atunci nu că ar fi rău că noi sărbătorim așa de mult revelionul (sunt alții care îl sărbătoresc mai ceva decât noi), dar că în modul nostru de a petrece finele anului păstrăm încă destul de adânc în noi instincte comuniste. Instincte care ne fac să așteptăm mai mult și să investim mai multă energie în Anul nou decât în Crăciun. Pentru că așa am fost educați în mod ateu că la Crăciun e frumos căci vine Moș Gerilă (vă mai amintiți acest nume unic în lume?!?), dar că petrecerea mare se face la revelion, singura noapte din an pe care puteai să o petreci admirând la televizor un show închegat din muzică și glume inocente. Azi, s-a mai umplut golul, în sensul că Moș Gerilă a cedat locul proprietarului de drept, Moș Crăciun, dar instinctele noastre au rămas tot comuniste. “Unde faci revelionul?” – o întrebare care a răsunat pe buzele fiecărui tânăr în această perioadă. De Crăciun am stat țintuit în casă, cu familia, primind vizitele interminabile ale unor rude care se arată doar în aceste zile, zâmbind forțat la glumele auzite și anul trecut și descoperind încă un necunoscut până acum verișor de-al doilea, apărut din nemaiauzite colțuri ale țării. Dar, nu-i nimic, lasă că vine revelionul! Recuperăm noi! Și uite-așa încercăm din răsputeri să ne agățăm cu toate forțele de fiecare clipă a acestei nopți, nevrând parcă a o lăsa să treacă.

Rezultatul? Iată-ne acum cu toții în biserică, livizi, cu ochii încercănați și cu mintea la un somn prelung și dulce (exagerez!). A doua concluzie pe care o trag: noi, românii, suntem specialiști în începuturi fără de începere. Adică în începuturi în care nu începem absolut nimic. O demonstrăm în fiecare luni dimineața când ne privim tulburi unii pe alții, justificându-ne mereu cu faptul că asta e, lunea nici iarba nu crește; o demonstrăm din plin acum, când, la fel ca în anii trecuți și, probabil, ca în toți anii ce vor veni, începem și acest an nou cu o mare oboseală. Și începând anul cu o mare oboseală, adică începând-ne un nou început fără de începere, trecem cu vederea două lucruri fundamentale pentru această zi.

În primul rând trecem cu vederea o importantă sărbătoare creștină din prima zi a anului, și anume solemnitatea Sfintei Fecioare Maria, Născătoare de Dumnezeu. O solemnitate care nu e pusă întâmplător să sfințească această zi. Dar vrea să spună că datorită faptului că Maria l-a născut pe Dumnezeu pentru oameni și de când Maria l-a născut pe Dumnezeu pentru oameni, a început cu adevărat Anul Nou, un an în care tot ce era vechi apunea și în care o nouă lume lua atunci ființă. Vrea să spună că așa cum Maria l-a născut pe Dumnezeu în timp, sfințindu-ne istoria, la fel suntem chemați și noi să-l naștem pe Cristos în fiecare zi a anului nostru, sfințindu-ne viața. Vrea să spună că nu există început mai bun decât acela petrecut în compania Maicii Domnului și că nu există Apărător și Însoțitor mai vrednic pe calea celor 365 (anul acesta 366 chiar) de zile care ni se deschid astăzi în față decât Ea, Steaua dimineții. Dar cum îmi cunosc prea bine obiceiurile și neamul, și știu că, orice-am face, noi vom începe anul târziu și tot cu o mare oboseală, cred că ar fi mai bine să sugerăm Conferinței Episcopale din România ca dacă vrea ca această sărbătoare să fie înțeleasă și aprofundată cum trebuie, să o mute, pentru noi românii, undeva pe la jumătatea lunii ianuarie.

Și un al doilea lucru pe care îl trecem cu vederea. Orice început presupune să-ți iei niște angajamente. Să-ți fixezi niște exigențe. E cea mai sigură modalitate de creștere pe lumea asta și cea mai bună tehnică de a evita începuturile fără de începere: ridici standardul învechit al vieții tale, făcându-ți ție și Lui niște promisiuni, și străduindu-te apoi, în timpul anului, să fii un om de cuvânt. Pentru a nu pica și la acest examen, lansez provocarea să o facem acum, căci tot suntem în fața Lui. De obicei, la Anul Nou ne urăm unii altora diferite lucruri. Aproape toate însă sunt lucruri convenționale ce nu țin prea mult de voința și puterea noastră: ne urăm sănătate, ne urăm fericire, bani, noroc și pace. Or astea sunt lucruri care nu țin doar de noi ori de cei care ni le doresc. E important, cred, ca la începutul anului să ne dorim unii altora lucruri care pot fi împlinite de noi, păstrându-ne speranța că ne vor fi date și celelalte. Personal, vă doresc ca în acest nou an să fiți cei mai buni. Nu să fie cel mai bun an. Asta nu ține nici de mine, nici de voi. Dar vă doresc ca voi să fiți mai buni decât în anii care au trecut. Vă doresc ca anul acesta să fiți mai buni în dragoste, să fiți mai buni la școală ori serviciu, să credeți și să sperați mai bine, căci toate acestea țin în primul rând de voi. Într-un cuvânt vă doresc ca la început de an să vă însușiți o rugăciune pe care m-a învățat-o cineva ce obișnuia să o rostească în fiecare dimineață: “Doamne, ajută-mă ca astăzi să fiu mai mult decât am fost ieri și mai puțin decât voi fi mâine”.

Și ca să mă țin de promisiune, închei abrupt aici, urându-vă convențional un An Nou fericit, iar personal un An Nou plin de începuturi!

 

* * *

 

Fascinația începuturilor

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Editura Presa Bună

De ce tocmai la începutul anului civil avem solemnitatea “Preasfintei Fecioare Maria Născătoare de Dumnezeu?”

Maria, ca început al unei vieți noi prin unirea dintre natura divină și cea umană, operă a Duhului Sfânt din sânul ei, este o taină care a fascinat nu numai o lume întreagă de sfinți, ci chiar pe Dumnezeu însuși. Cu opt zile în urmă, purtătorul vieții noi a apărut în lume și lumea cu inima curată, precum bătrânul Simeon și profetesa Ana, a tresărit de bucurie, presimțind un nou început de milostivire a lui Dumnezeu.

În Egipt, la Alexandria, există o tradiție curioasă: în noaptea de Anul Nou, între orele 23 și 24 ale anului care se termină, toată lumea aruncă pe fereastră, în plină stradă, toate lucrurile vechi, uzate, sticle și oale sparte, cratițe găurite, cutii ruginite etc. Nimeni nu îndrăznește să se avânte pe stradă între aceste ore, de teamă să nu se trezească el însuși cu capul spart, sau chiar mai rău.

Dacă același lucru l-ar face oamenii și cu sufletul, și de Anul Nou ar arunca vechiturile păgâne – păcatele de tot felul -, ar simți fascinația vieții noi apărute în lume, prezentată lumii reprezentate de Simeon și Ana, de Născătoarea de Dumnezeu.

Fraților, dacă încercăm să clădim o nouă fericire în anul acesta pe mormanul de vechituri, de patimi ale anului trecut, ne asemănăm cu omul nebun din evanghelie, care și-a clădit casa pe nisip (cf. Mt 7,26).

Începutul unui nou an a fost întotdeauna sărbătorit cu un fast deosebit de toate religiile de pe pământ, fiindcă el ne cheamă mereu să medităm misterul fascinant al începutului a toate: de la cosmos la microcosmos, și mai ales apariția primului om. În acest sens, prima zi a Anului Nou exercită o fascinație și o atracție deosebită, are o însemnătate și o putere de evocare cu totul specială asupra sufletului, fiindcă în măsura în care ne apropiem de începutul a toate, ne apropiem tot mai mult de Dumnezeu, începătorul a toate, de Isus Cristos prin care și pentru care toate s-au făcut (In 1,2-3).

Pentru noi, creștinii, Liturgia cuvântului din prima zi a anului ne reamintește de binecuvântarea Creatorului dată fiecărei ființe la începutul lumii (cf. Gen 1,28) și reînnoită în special asupra poporului lui Dumnezeu (lectura I-a); ne reamintește de nașterea lui Cristos din Fecioara Maria, începutul unei lumi noi, izvorâte din viața nouă adusă de Isus, prin care devenim fii ai lui Dumnezeu cu dreptul de fi ca îngerii cerului spre a moșteni împărăția lui Dumnezeu (lectura a II-a); ne reamintește de prima recunoaștere a lui Cristos ca Mântuitor și Domn, vestită prima dată păstorilor și păstrată ca fiind cea mai scumpă comoară de o inimă omenească, cea a preacuratei Fecioare Maria.

Toate aceste trei lecturi sunt axate pe tema începutului. Totul este îmbrăcat într-o mantie de sărbătoare și se desfășoară într-o atmosferă de bucurie, fiindcă numai sfârșitul comportă melancolie și tristețe, când tot ceea ce este bun și frumos se termină. Începutul înseamnă vitalitate, bucurie, energie nouă, entuziasm de primăvară, climat de speranță și de sărbătoare. Dacă ar trebui să dăm o denumire comună acestor trei lecturi, n-ar fi alta mai potrivită decât aceasta: fascinația începuturilor.

Este prima zi a Anului Nou, este sărbătoarea Mariei ca mamă a lui Dumnezeu și Ziua Mondială a Păcii. Imposibil de a le cuprinde pe toate trei într-o singură predică. Ideea comună a “începutului” ne poate ajuta să le medităm cu mai mult folos.

Tema creației

Începutul lumii și al timpului, al omului și al istoriei constituie un mister care își are rădăcinile în însuși misterul iubirii lui Dumnezeu. Sărbătoarea liturgică a începutului de an este comemorarea misterului bucuriei divine, când, din mâinile atotputerniciei sale divine a izbucnit primul lucru care a luat ființă. Cum a privit Dumnezeu primul lucru creat? Și-a reînnoit oare bucuria din clipa în care l-a născut în sânul său pe Fiul său unic? Bucuria veșnică de atunci se răsfrânge și acum, la începutul lumii, bucurie pe care o simte mama când își naște rodul iubit al inimii, așa cum spune Isus: Femeia… după ce naște copilul, nu-și mai aduce aminte de durere, pentru bucuria că s-a născut om în lume (In 16,21). Cu ce bucurie a privit Dumnezeu miracolul apariției cosmosului din nimic și a văzut că toate erau foarte bune (Gen 1,31)?

Bucuria veșnică și binecuvântarea dată au menirea să-și pună amprenta pe fiecare început din creație și în această bucurie divină trebuie să ne găsim resortul de a face, de a realiza ceva bun pe pământ, de a colabora cu Tatăl și cu Fiul: Tatăl meu lucrează mereu și eu lucrez, spune Isus (In 5,17).

Tema răscumpărării, reînnoirii creației

Nașterea lui Isus dintr-o femeie, din Maria preacurata, prin opera Duhului Sfânt, constituie începutul unei vieți noi, a unei lumi noi. La începutul anului suntem chemați să ne adâncim, prin intermediul celebrării liturgice, în posesori ai noii vieți din Isus Cristos, prin autorul acestei vieți noi, Duhul Sfânt, pentru a întrezări demnitatea noastră de creaturi noi prin Botez, aceea de fii ai lui Dumnezeu și de moștenitori ai bucuriei divine dintru început. Spre a ilustra această idee, avem la îndemână lectura a II-a: Iată, spune sfântul Paul, după ce puteți cunoaște că sunteți fii: Dumnezeu a trimis în inimile noastre pe Duhul Fiului său, care strigă: “Abba”, adică: “Tată”. Așadar nu mai ești rob, ci fiu; iar dacă ești fiu, ești și moștenitor prin harul lui Dumnezeu. Spunând Tată lui Dumnezeu, strigăm după bucuria începutului nostru!

Tema păcii

Pacea, care în această zi prezintă o temă obligatorie, constituie adevărata amprentă a realizării creației, adică acea odihnă, pace în care s-a scufundat Dumnezeu în ziua a șaptea, după ce a constatat că toate erau foarte bune (Gen 2,3); constituie adevărata amprentă a bucuriei învierii realizate de Cristos prin opera răscumpărării și pe care o oferă ucenicilor săi în prima zi a săptămânii, prevestind apariția unei lumi noi, când le spune: Pace vouă! Primiți pe Duhul Sfânt! Cărora le veți ierta păcatele, vor fi iertate (Lc 24,36; In 20,21-23)).

Fiecare păcat este contra păcii, fiindcă tinde se readucă lumea în haos, în nimic. Orice efort pentru pace ne plasează în rândul fiilor lui Dumnezeu, despre care Isus spune că sunt deja fericiți (cf. Mt 5,9), deoarece ei gustă de pe acum bucuria începutului: pacea veșnică din sânul Preasfintei Treimi.

La început de an se fac proiecte și se iau hotărâri.

Păstorii ne arată calea pe care trebuie să mergem pentru a trăi cum se cuvine în tot Anul Nou care ne stă înainte. Ei au crezut în Isus Cristos, recunoscând în el pe Mesia și pe Domnul, stăpânul a toate, devenindu-i primii apostoli.

Vestea extraordinară adusă de solii cerești plini de strălucire în miez de noapte și cântul lor fermecător i-au lăsat nedumeriți: dorm? visează? totul e o nălucire? Pentru a învinge teama de toate acestea, se îndeamnă unii pe alții: Hai să mergem până la Betleem! Ei, care până acum nu se puteau dezlipi de staulul oilor în miez de noapte, acum lasă toate și pornesc spre ieslea indicată. Au o singură dorință, o singură grijă: meargă cât mai repede, cu grabă mare. Nu iau în seamă distanța mare, întunericul apăsător, soarta turmelor lăsate, primejdiile din cale etc. Îndemnul dă roade: pornesc și merg grăbiți spre viitor, spre bucuria începutului mântuirii, cu speranța că îl vor afla pe Mântuitorul lumii, începutul fericit a toate.

Avem ceva din spiritul păstorilor când nedumerirea încearcă să pună stăpânire pe noi? Hai să mergem! este primul pas spre fericirea infinită.

O dată hotărârea luată, păstorașii vin grăbiți. De unde graba? Din credința vie în cuvântul îngerului.

Credința este aceea care îl pune pe om în mișcare; cu cât este mai mare, cu atât se aleargă mai repede. Cineva spunea despre unii creștini de azi: Vin la biserică precum melcii; stau ca pe spini și pleacă grăbiți ca iepurii.

Trebuie să știm și să credem acest mare adevăr aducător de pace: graba spre Isus este timp câștigat pentru începutul fericirii veșnice.

Graba păstorilor mai izvora și din speranța că vor fi binecuvântați de noul rege abia născut, de cel prezis de profeți și atât de mult dorit de patriarhi.

Celor fără de credință și speranță, Isus le trimite acest avertisment: Mă veți căuta și nu mă veți găsi! (In 7,34).

Ajunși la ieslea din peștera săracă, găsesc pe pruncul Isus înfășat și culcat pe paie.

Ca îndoiala să nu le întunece credința, păstorii cad în genunchi, își închid ochii și se roagă. Rugăciunea îi va ridica și-i va face să se întoarcă la turmele lor lăudând și preamărind pe Dumnezeu. Din acea clipă ei trăiesc bucuria mântuirii: viața cea nouă în Cristos.

Păstorii au povestit multora cele auzite și văzute în acea noapte binecuvântată. Câți i-au crezut și s-au dus la Betleem? S-au minunat, s-au mirat de cele auzite și le-au uitat. Când vor veni magii se vor cutremura împreună cu Irod și cu tot Ierusalimul.

Nouă ni se vestește bucuria că Isus va reveni cu mărire și slavă pe norii cerului înconjurat de sfinți și de îngeri (cf. Mt 25,31). Ne grăbim să-i ieșim în întâmpinare cu candela aprinsă? Ne grăbim să înlăturăm din noi întunericul păcatului?

Maria, mama lui Isus, Născătoare de Dumnezeu și Regina păcii, să ne ajute ca în toate zilele Anului Nou să ducem la îndeplinire misiunea ce ne-a fost încredințată de păstori, de a vesti lumii bucuria Crăciunului: s-a născut Emanuel – Dumnezeu cu noi – fiindcă el și numai el este pacea noastră (Ef 2,14). Amin și, La mulți ani, tot: Amin.

 

* * *

 

Solemnitatea Sfintei Fecioare Maria Născătoare de Dumnezeu

Autor: volum colectiv ITRC
Copyright: Editura Sapientia

După ce în urmă cu exact o săptămână am sărbătorit venirea pe Pământ a însuși Fiului lui Dumnezeu, Isus Cristos, punctul culminant al istoriei lui Dumnezeu cu oamenii, iată că astăzi, în același context al sărbătorilor Crăciunului, atenția noastră se îndreaptă în mod deosebit asupra Mariei, asupra rolului pe care ea l-a avut în misterul Crăciunului. Ziua de azi mai este numită și Crăciunul Sfintei Fecioare Maria, Octava Crăciunului, o continuare a sărbătorii de la 25 decembrie.

Am ascultat în Evanghelia Sfântului Luca, cum Maria și Iosif, după ce s-au împlinit opt zile de la nașterea lui Isus, L-au dus în Templul din Ierusalim, pentru ca după lege să fie tăiat împrejur și să i se pună numele pe care-l stabilise îngerul la Buna Vestire.

Din punct de vedere istoric, sărbătoarea de astăzi a avut o evoluție foarte complexă. În antichitatea creștină, ziua de 1 ianuarie era ziua în care aveau loc saturnalele păgâne, niște sărbători în cinstea zeului Ianus. Acestea constituiau pentru creștinii mai puțin evlavioși, mai ales pentru cei care proveneau din păgânism, ocazie de a recădea în idolatrie și orgii de tot felul. Așa încât din primele secole Biserica a avut foarte mult de luptat împotriva acestor obiceiuri. Prima zi a anului avea un pronunțat caracter de pocăință. Unele concilii interziceau chiar cântecul “Aleluia”, ce exprimă bucuria creștinilor (Toledo).

Pentru a lupta cu mai multă eficiență împotriva dezmățului de început de an, Biserica a stabilit pentru această zi sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria, Născătoare de Dumnezeu. Ea este distrugătorea idolilor. În timpul anului bisericesc există mai multe sărbători închinate ei, care scot în evidență diferitele aspecte ale rolului pe care Maria l-a avut în realizarea planului de mântuire a lumii. Așa avem Buna Vestire, Inima Neprihănită a Mariei, Adormirea Maicii Domnului, Sfânta Fecioară Maria – Regină, Nașterea Sfintei Fecioare Maria, Maria Îndurerată, Regina Sfântului Rozariu, 8 Decembrie – Neprihănită Zămislire. Două din cele douăsprezece luni ale anului au fost închinate în mod cu totul deosebit ei: luna mai și luna octombrie. Luna mai care este cea mai frumoasă lună din an, luna florilor, și luna octombrie, închinată devoțiunii Sfântului Rozariu. Pe lângă aceasta, în zilele de sâmbătă, creștinii evlavioși își intensifică devoțiunea față de Mama lor preasfântă.

Dar să revenim la particularitatea zilei de astăzi. Că Maria este Născătoare de Dumnezeu, aceasta este dogmă de credință. Acest lucru îl mărturisim și în simbolul Credinței. Elisabeta a exclamat și ea: “De unde mi-e fericirea aceasta ca să vină la mine Maica Domnului meu”. Această dogmă de credință a fost definită la Conciliul din Efes 431 împotriva lui Nestorius și a adepților lui eretici. Se relatează că atunci când acest lucru a fost adus la cunoștința creștinilor din Efes, care așteptau în jurul clădirii conciliare, au aprins făclii și cu ele aprinse, plini de bucurie s-au îndreptat spre casele lor. Aceleași cuvinte, cu care a fost definită maternitatea Mariei, au fost preluate după 1500 de ani, în 1931 de către papa Pius XI într-una din enciclicile sale.

Prin acest privilegiu unic se poate spune că Maria a intrat în familia lui Dumnezeu: ea este fiica preaiubită a Tatălui, Mama Fiului lui Dumnezeu și templul Duhului Sfânt.

Desigur, multe din femeile din Palestina care așteptau mântuirea lui Israel ar fi dorit acest privilegiu. Însă, așa cum cântăm în Magnifcat, Dumnezeu a privit la smerenia Mariei. Ea a fost aleasă de către Tatăl încă de la începutul lumii, și în acest sens, ferită de păcatul strămoșesc și de orice pată a păcatului. Opera minunată a Întrupării s-a realizat prin puterea Duhului Sfânt: “Duhul Sfânt se va coborî peste tine și puterea Celui Preaînalt te va umbri pentru aceasta și Cel Sfânt care se va naște din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema”. Profunzimea misterului nu poate fi pătrunsă de noi oamenii. Este cel mai mare privilegiu care a fost acordat vreodată unei creaturi, de a se numi Mama Creatorului.

Alături de maternitatea divină a Mariei trebuie să luăm în considerare și fecioria ei. Ea a fost fecioară atât înainte cât și după nașterea lui Isus. Prin nașterea lui Isus, fecioria Mariei nu numai că nu s-a pierdut sau că nu a fost umbrită, dar a fost înnobilată. A fi mamă și fecioară în același timp. Iată un lucru greu de înțeles pentru noi oamenii, dar nu imposibil la Dumnezeu.

Însă Maria este și Mama noastră. Pe Calvar, Isus a încredințat Mariei, prin Ioan, pe toți oamenii. Desigur, Maria nu este mamă în ordinea trupească, dar o mamă spirituală, și pentru aceasta nu mai puțin mamă. Ea ne-a născut pe toți la viața supranaturală a harului. Ea, care a fost plină de har, ni L-a comunicat nouă pe însuși autorul harului, Cristos Domnul.

În afară de caracterul acesta religios, ziua de 1 ianuarie, prima a anului, este o sărbătoare care are și caracter civil. O zi sărbătorită de toți oamenii ce țin acest calendar, fie că sunt sau nu creștini. Cu această ocazie, noi oamenii obișnuim să ne adresăm unii altora urări de bine și sănătate, viață lungă și îndeplinirea tuturor dorințelor în noul an.

După ce aseară am așteptat cu nerăbdare miezul nopții pentru a saluta noul an, astăzi ne-am adunat în fața altarului pentru ca în cadrul jertfei euharistice să implorăm de la Dumnezeu binecuvântare pentru noul an pe care-l începem.

Prima lectură scoate în evidență că singur Dumnezeu este autorul binecuvântărilor. Astăzi îi cerem lui Dumnezeu să ne binecuvânteze și să ne păzească, să-și întoarcă fața spre noi și să se îndure de noi. Să ne dăruiască pacea.

În 1968, Paul VI a stabilit pentru 1 ianuarie ziua mondială a păcii. Numai Cristos, Principele păcii, poate să ne dea pacea adevărată, dar aceasta o face mai ales prin mijlocirea Mariei, Regina Păcii. Pacea, binele fundamental al omenirii, este condiția tuturor celorlalte bunuri. Ne amintim de salutul îngerilor din noaptea de Crăciun: “Mărire în cer lui Dumnezeu și pace pe Pământ oamenilor de bunăvoință” (Lc 2,14).

În numele Domnului, încrezători în Maria, Mama Lui, începem astăzi acest nou an. Nu știm ce ne va aduce el: mai multă fericire sau poate mai mult necaz. Fie ca Dumnezeu să ne binecuvânteze cu cele necesare vieții, să facă rodnică munca mâinilor noastre, dar în primul rând să ne dea binecuvântarea sa spirituală. Aș vrea să închei cu cuvintele psalmistului: “Dumnezeu să aibă milă de noi și să ne binecuvânteze și să-și întoarcă fața senină spre noi și să ne dăruiască pacea”.

Anton Lenghen

 

* * *

 

Prin Fecioara Maria la pacea lui Isus

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Presa Bună

Trebuie să deschidem Anul Nou cu mărturia adevărului veșnic cuprins în Sfintele Scripturi, deoarece primul cuvânt a aparținut Tatălui ceresc, după cum îi va aparține și ultimul, fiindcă el singur este alfa și omega, începutul și sfârșitul (Ap 21,5) oricărui lucru. Primul cuvânt al Tatălui veșnic venind în lume a zis: Jertfă și prinos n-ai voit, dar trup mi-ai întocmit; ardere de tot și jertfă pentru păcat n-ai cerut. Atunci am zis: Iată vin! La începutul cărții (creației) este scris despre mine, ca să fac voința ta, Dumnezeul meu (Ps 39,9-11). Și cuvântul s-a făcut trup în sânul preacurat al Fecioarei Maria prin puterea Duhului Sfânt. Așa a apărut pe pământ o nouă formă de viață, rezultat al interacțiunii dintre divinitate și umanitate. Dacă Isus s-ar fi născut ca toți oamenii, din tată și mamă, nu ar fi avut cum să ne dea viața cea nouă.

Pe toate nivelurile tradiției evanghelice, Maria apare înainte de toate ca mama lui Isus. Un adevărat buchet de texte, care mai de care mai frumoase, o numesc cu acest titlu aparent simplu (cf. Mc 3,31; Lc 2,48; In 2,1-12; 19,25), care definesc întreaga ei misiune în economia mântuirii.

Recenta reformă liturgică a readus la 1 ianuarie solemnitatea Maternității Divine, care, începând din anul 1931, era stabilită pentru ziua de 11 octombrie, în amintirea Conciliului Ecumenic din Efes (431), unde s-a proclamat în mod solemn adevărul atât de scump tuturor credincioșilor că preasfânta Fecioară Maria este cu adevărat mama lui Cristos, care este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu și, ca urmare, ea este Theotokos, născătoare de Dumnezeu. La acest conciliu, Nestoriu, un episcop rătăcit de la adevărul Scripturii, îndrăznise să declare: Are deci Dumnezeu o mamă? Atunci să nu condamnăm mitologia greacă fiindcă afirmă că și zeii au mame. La care sfântul Ciril din Alexandria a răspuns: Se întreabă cineva dacă sfânta Fecioară Maria este mamă a dumnezeirii? La această întrebare răspundem: cuvântul veșnic, având propria lui viață, își are originea în însăși ființa lui Dumnezeu Tatăl și există din veșnicie. Dar el s-a făcut trup, a devenit om în timp și pentru aceasta, pe drept se poate spune că s-a născut din femeie. Cei circa 200 de episcopi adunați din toată lumea la chemarea sfântului papă Celestin au aprobat expunerea sfântului Ciril, anume că preacurata Maria este cu adevărat născătoare de Dumnezeu și au condamnat pe Nestoriu. Când în seara acelei zile de 11 octombrie s-au deschis ușile bisericii în care se ținea adunarea episcopilor și sfântul Ciril a anunțat lumii hotărârea adoptată de episcopi, toți locuitorii Efesului și cei veniți din alte colțuri ale lumii au izbucnit în urale nesfârșite, lăudând pe Dumnezeu, pe mama lui Dumnezeu și pe episcopii care au întărit credința străbună a creștinătății, ducându-i pe episcopi la locuințele lor mai mult pe sus și însoțindu-i cu torțe aprinse. În urma acestei decizii viața creștină a căpătat un nou avânt.

Stabilirea acestei solemnități tocmai la început de an are același scop: să mărească, să reînnoiască, să dea un nou avânt vieții noastre creștine în anul pe care abia l-am început.

Prin Isus noi o simțim pe mama sa alături de noi, o simțim drept mama noastră. În calitatea ei de mamă ne va hrăni cu cuvântul lui Isus în toate zilele anului, cu acele cuvinte pe care le-a păstrat cu grijă în inima ei pentru noi și ne va conduce la desăvârșire, dându-ne biruință deplină asupra Șarpelui viclean, adică ne va dărui bucuria păcii.

Din acest motiv, și nu numai, prima zi a anului este și Ziua Mondială a Păcii.

La începutul cărții este scris despre mine: Iată vin! Ca să fac voința ta, Dumnezeule.

Dumnezeu vrea ca în acest an să-i împlinim voința sa dătătoare de pace. Voința lui Dumnezeu este ca să fie pace pe pământ, așa cum ne-au adus îngerii mesajul său în noaptea de Crăciun: Pace pe pământ oamenilor de bunăvoință, ca toți oamenii să trăiască fericiți, așa cum își urează toți în prima zi: An nou fericit și La mulți ani!

Fericiți făcătorii de pace, căci fiii lui Dumnezeu se vor chema (Mt 5,9).

Nu putem ajunge fii ai lui Dumnezeu decât prin preacurata mamă a lui Dumnezeu, fiindcă trebuie să ne împărtășim cu trupul ei, pe care l-a dat Fiului lui Dumnezeu ca să devină cuminecătură de viață nouă. Numai în sânul acestei vieți noi se află pacea adevărată cu noi înșine, cu aproapele și în primul rând cu Dumnezeu.

Oferindu-ne carnea ei prin Fiul, și Fiul, dumnezeirea sa prin carnea pe care o are din sânul ei feciorelnic, ne oferă viața cea nouă ca o dovadă supremă de iubire maternă față de noi.

Iubirii trebuie să-i răspundem cu iubire. Răspunsul iubirii noastre trebuie să se concretizeze într-un act viu de consfințire față de preacurata. Mamei cerești nu-i putem ura sănătate, fericire și pace, deoarece, fiind plină de har, le are pe toate. În schimb îi putem dărui întreaga noastră ființă, fără rezerve și pentru totdeauna. Iubindu-l pe Dumnezeu, trebuie să ne dăruim lui, care este scopul suprem al vieții noastre. Iubind-o pe preacurata Maria, trebuie să ne dăruim ei, așa cum ea i s-a dăruit lui Isus trup și suflet. Consfințindu-ne ei, ne consfințim lui Isus la început de an. An, în limba mesopotamiană veche, înseamnă cer. Consfințindu-ne lui Isus acum, ne consfințim pentru cer, adică pentru împărăția lui Dumnezeu

Consfințirea mariană, după metoda sfântului Ludovic Maria Grignion de Monfort, constă întâi de toate într-o reînnoire a făgăduințelor de la Botez prin mâinile preacuratei Maria. Îi dăruim ei toată ființa noastră. Îi consfințim trupul nostru. În felul acesta, fiind sub autoritatea și grija ei de mamă, trupul va rămâne ceea ce trebuie să fie: slujitorul sufletului. Îi dăruim preacuratei sufletul nostru cu toate facultățile lui. Ea, plină de har, formează sufletul nostru pentru viața divină, pentru o unire cât mai intimă cu Isus pe pământ, indispensabilă pentru cer. Îi dăruim preacuratei toate bunurile noastre externe, prezente și chiar viitoare. În acest fel, devenim numai simpli gestionari, adică ne vom sluji de aceste bunuri pământești, așa cum s-a folosit ea, în spirit de dreptate, de recunoștință, de detașare evanghelică, de caritate, în funcție de obligațiile stării. În sfârșit, îi dăruim mamei cerești bunurile noastre interioare și spirituale, adică rodul meritelor noastre, virtuțile și faptele bune din trecut, prezent și viitor. Întregul nostru capital de viață nouă este încredințat mamei cerești. Ea face ca virtuțile, legate de viața cea nouă, să nu se risipească și le ajută să crească. Toate acțiunile tale, spune sfântul Ludovic Maria Grignion de Monfort, să fie săvârșite prin Maria, cu Maria, în Maria și pentru Maria, ca să le îndeplinești mai bine prin Isus, cu Isus, în Isus și pentru Isus. Prin Maria, Isus va deveni calea noastră mai ușoară spre cer. Cu Maria, Isus va deveni adevărul nostru mai accesibil. În Maria, Isus va fi viața noastră peste măsură de abundentă și transformatoare în oameni mereu noi, nu îmbătrânim, nu ne învechim din punct de vedere spiritual. Pentru Maria, ca adevărați copii ai bunei mame, vom avea față de Fiul ei mai multă iubire. Numai așa vom putea spune cu sfântul Paul: Trăiesc eu, dar nu mai trăiesc eu, Cristos trăiește în mine (Gal 2,20).

Vă urez să trăiți mulți ani viața lui Cristos, ca să simțiți veșnic fericirea de a fi în cer alături de preacurata mamă Maria în pacea veșnică! Amin.

 

* * *

 

Magnificat

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Presa Bună

Nu putem înțelege misterul sărbătorii de azi, fără a ne întoarce la micul Crăciun din 25 martie, la Buna-Vestire.

În căsuța săracă, dar atât de curată, a preasfintei Fecioare Maria din Nazaret, vine îngerul Gabriel și o salută: Bucură-te, cea plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei. Preacurata se tulbură, se teme. Îngerul o lămurește: Ai aflat har la Dumnezeu; vei zămisli și vei naște un fiu… Fecioara ezită. Îngerul intervine și o asigură că devenind mamă, va rămâne ceea ce și-a propus, fecioară; îi dă drept garanție atotputernicia divină care a lucrat o minune în sânul Elisabetei. Preacurata rămâne copleșită de măreția planului divin; acceptă cu smerenie și spune: Iată roaba Domnului! Fie mie după cuvântul tău! (Lc 1,26-38).

Ce iese în evidență, mai presus de toate, din această relatare evanghelică?

În primul rând ne apare evidentă atitudinea lui Dumnezeu față de creatura sa: se gândește la om, îl respectă, îl tratează cu atâta delicatețe, îl salută și-i respectă voința; ceea ce înseamnă că îl iubește și are planuri mari cu el. Când a creat cerul și pământul n-a cerut consimțământul nimănui; cu un singur cuvânt le-a adus pe toate la existență. Pentru a păstra ceea ce a creat îi este suficient un act al voinței sale; dar ca o femeie să devină mamă a Fiului său îl costă: se smerește și se pleacă în fața creaturii sale; alege un sol ceresc de prim rang, căruia îi încredințează un mesaj; îl trimite pe pământ într-o formă nouă de prezentare, ca să poată fi perceput de o ființă deosebită, creată din pământ și suflet; îngerul o salută; Fecioara este nelămurită și se opune când i se pare că trebuie să renunțe la alegerea proprie de a rămâne fecioară; îngerul o lămurește; ea acceptă; Duhul Sfânt însuși se coboară asupra ei și atotputernicia divină unește în sânul ei curat ca lacrima unui înger natura divină cu cea umană formând un nou fel de viață într-o ființă care nu s-a mai văzut nici în cer și nici pe pământ. Taina întrupării Fiului lui Dumnezeu, cu neputință de pătruns cu mintea omenească, din cauza nemărginitului în formă mărginită, fiindcă persoana divină, căreia preacurata Fecioară Maria îi dă carne din carnea ei și sânge din sângele ei, este a doua persoană din Preasfânta Treime, născută deja din veci în sânul Tatălui fără de mamă, ca să se nască în timp din Maria Fecioară, fără de tată. Ca Fiul lui Dumnezeu să devină Fiul Omului era absolut necesară colaborarea unei ființe omenești? Era necesară libertatea umană; altfel n-ar fi fost om cu adevărat.

Pentru a obține colaborarea liberă și conștientă a Mariei, Dumnezeu cel atotputernic așteaptă, se târguiește cu creatura sa. Preacurata este o ființă conștientă de libertatea sa, de hotărârea luată pe când era la templu de a rămâne fecioară. Îngerul o lămurește și Dumnezeu așteaptă decizia voinței ei libere, absolut necesare pentru ca acela care se va naște din sânul ei să fie o ființă umană liberă. Dumnezeu, cu toate că avea la îndemână toate mijloacele de constrângere: fulgere și trăsnete, ca să obțină imediat ceea ce dorea, el așteaptă, respectă gândirea și libertatea de voință cu care a înzestrat-o. Dumnezeu nu se contrazice: a creat pe om după chipul și asemănarea sa? Îi respectă gândirea și libertatea așa cum le respectă în sine: nu constrânge, nu impune, nu siluiește, nu distruge, oricât de dârză ar fi voința care i se opune. Aceasta este metoda și procedura lui Dumnezeu față de oameni: respectă, desăvârșește, luminează, ajută și convinge cu bunătate că este bine ceea ce voiește el. Atotputernicia este gingașă, delicată, blândă, dulce, suavă etc. Dumnezeu este gentil.

Înțelegem măreția misterului de azi?

Maternitatea divină a preacuratei Maria este opera atotputerniciei gingașe, delicate, blânde, dulci, suave, este capodopera gentileței lui Dumnezeu, a atotputerniciei care se smerește în fața unei ființe pe care a creat-o.

Acest mister ne este oferit spre reflecție chiar la început de an cu scopul de a ne strădui să ne însușim, pe tot parcursul anului, însușirile divine necesare vieții noi cu care trebuie să ne îmbrăcăm, spre a deveni prin Cristos fii adoptivi ai lui Dumnezeu.

În al doilea rând, trebuie să medităm măreția preacuratei Fecioare în taina maternității divine, ca să ne mijlocească harurile de care ea este plină, pentru a-i deveni fii.

Cu toate că îngerul Gabriel o asigură de plinătatea harului, precum a copleșit-o Domnul, cu toate că voința ei este respectată și îl determină pe Dumnezeu la o minune, cu toate că în locul unui soț, oricât de neprihănit ar fi fost el ca om, a fost necesară intervenția rodnică a Sfântului Duh, cu toate că este conștientă de marea ei misiune de a fi mamă a lui Mesia, măreția preacuratei Maria stă în faptul de a se fi recunoscut în fața lui Dumnezeu prin ceea ce trebuie să fie fiecare om, smerit. Ea ni se oferă model: Iată roaba Domnului!

În fața lui Dumnezeu care se smerește și se pleacă în fața omului, omul demonstrează că este cineva, că este chip și asemănare cu Creatorul, când știe să se smerească, nu numai în fața lui, ci mai ales în fața acelora pe care el îi respectă, chiar și atunci când greșesc.

Cooperarea divino-umană la unison a adus în lume pe Mântuitorul, despre care sfântul Teofil din Alexandria a spus, iar cuvintele sale au rămas consemnate în documentele Conciliului Ecumenic din Efes (431), citez: Marea minune nu a fost săvârșită de acei artiști care își exercită arta lor într-o materie nobilă, ci tocmai contrariul, aceia apar mai mari în ochii oamenilor care își demonstrează duhul creator al artei lor în lutul și fiabilitatea pământului. Tot așa și cel mai mare decât toți artiștii, cuvântul lui Dumnezeu, nu a venit la noi în nobila materie a unui corp ceresc, dar a venit să arate prin fiabilitatea lutului măreția artei sale.

Sărbătorim azi, prin misterul maternității divine a preacuratei, măreția artei divine: a Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh. Lucrarea a început, dar nu s-a terminat, ea continuă în noi, prin sfintele taine, dar mai ales prin Euharistie, în care avem trupul și sângele lui Cristos. Dar trupul și sângele lui Cristos au fost inițial ale mamei sale, Maria. Prin urmare, într-un fel, putem spune că ne împărtășim din sânul ei cu trupul și sângele Fiului ei și astfel ea ne devine mamă sacramentală, mama Bisericii; Biserica fiind marele sacrament al Tatălui. Astfel: solemnitatea Maternității Divine a preacuratei devine solemnitatea Maternității Divine a Bisericii, prin care și în sânul căreia noi ne naștem pentru viața divină; cu atât mai mult cu cât acela care a venit la noi din sânul Tatălui ceresc prin Maria, ne-a dat-o ca mamă, pentru a ajunge în sânul Tatălui ceresc.

Era în 1943 într-un lagăr din nordul Rusiei. Un prizonier povestește cum la începutul Adventului din acel an s-au adunat noaptea în taină și în surdină au început să cânte: Dorit Mesie, vino. Au făcut și o coroană pe care au prins patru bucățele de lumânare. Le aprindeau numai pentru câteva clipe, de teamă să nu se termine.

Într-una din zile s-a răspândit zvonul că printre prizonieri există unul care știe să picteze. L-au aflat; de meserie era medic și l-au rugat să le picteze ceva frumos de sărbătorile Crăciunului. Dar ce? Unii ziceau să picteze ceva de-ale mâncării; alții voiau un peisaj din țara natală; alții voiau una, alții alta. Văzând că părerile sunt împărțite și pe toți nu-i poate mulțumi, unul a fost de părere să fie lăsat pictorul să-și aleagă singur tema. Și el s-a apucat să picteze cu un cărbune, pe spatele unei hărți învechite și cu mâna tremurândă de emoție, chipul sfintei Fecioare Maria cu pruncul Isus în brațe. În ziua de Crăciun, un șir lung de prizonieri aștepta să vadă surpriza pregătită de medicul-pictor. Și, când el le-a desfăcut tabloul, toți au rămas uimiți; îngenunchind, au început să lăcrimeze. Unii au stat toată ziua în rugăciune. În mijlocul stepei rusești, rupți de foame, de frig și de boli, prizonierii s-au simțit mângâiați și întăriți de chipul Fecioarei-mame cu pruncul Isus în brațe; pictură realizată de un medic protestant. Pe chipurile tuturor s-a aprins o speranță nouă într-o fericire care depășește tot ce poate fi pe pământ.

La început de an am încercat să vă schițez marea operă a lui Dumnezeu și cred că am făcut doar ceea ce a făcut acel pictor cu un cărbune pe spatele unei hărți vechi. Rog în schimb pe bunul Dumnezeu să aprindă o lumină nouă pe chipurile voastre, dându-vă speranța într-un an plin de roade spirituale, sănătate, fericire și pace, ca un preludiu al acelora pe care sperăm să le avem în viața veșnică. Amin.

 

* * *

 

Preacurata Fecioara Maria, Născătoarea de Dumnezeu

Autor: Diverși alți autori
Copyright: Predici.cnet.ro

Observăm din experiența noastră sau a celor din jurul nostru că, atunci când un copil vrea să-și descarce sufletul, când vrea să-și facă cunoscute îndoielile, grijile, necazurile sau bucuriile, aleargă negreșit la mama sa. Mama, prin calmul ei, prin capacitatea ei de a asculta, inspiră copilului o stare de pace, de liniște. Mama este o persoană a păcii; ea iubește slujind și se bucură când își vede copilul fericit.

Nu întâmplător astăzi, în prima zi a anului civil, Biserica ne îndreaptă privirea spre mama noastră din ceruri, spre Preacurata Fecioară Maria, care a ascultat de voința lui Dumnezeu și a devenit mama Fiului dumnezeiesc. Ea este modelul mamei care ascultă; ea este cea căreia noi îi putem încredința grijile noastre.

Da! Acesta este și adevărul proclamat de evanghelii: Maria este mama lui Isus, om-Dumnezeu. Datorită acestui privilegiu, ea a fost înălțată peste toate treptele îngerești și a devenit regina lor, superioară lor nu prin natura umană, ci prin plinătatea harului, prin participarea la natura sa divină. La Conciliul din Efes (431), Biserica a declarat-o, pentru prima oară în mod oficial, pe Maria ca Theotokos, adică maică a lui Dumnezeu. Aceasta pentru că patriarhul de Constantinopol, Nestoriu, într-una din predicile sale, a spus că Maria nu este mamă a lui Dumnezeu, ci mama acelui om sfânt, Isus, în care s-a coborât Fiul lui Dumnezeu. Această afirmație a provocat stupoare în rândul credincioșilor, care o cinsteau pe Maria ca Mamă a lui Dumnezeu. Conciliul, întrunit la cererea papei Celestin și condus de sfântul Ciril de Alexandria, a declarat-o pe Maria ca adevărată mamă a lui Dumnezeu. Iată cuvintele adresate de sfântul Ciril de la balconul bisericii din Efes mulțimii entuziaste care aștepta nerăbdătoare sentința conciliului: ‘Credința catolică, transmisă de sfinții apostoli, ne spune că Maria este adevărată mamă a lui Dumnezeu. Mama este mamă a întregii persoane, nu numai a unei părți. Când Fecioara Maria a răspuns da la planul Creatorului, Cuvântul divin și-a asumat în mod perfect întreaga natură umană: sufletul rațional și trupul@.

Într-adevăr, prin acceptarea liberă a planului de mântuire din partea Mariei, Dumnezeu a binecuvântat întreaga creație. Despre această binecuvântare ne vorbește prima lectură de astăzi, luată din Cartea Numerilor: „Să te binecuvânteze Domnul și să te păzească. Domnul să-și lumineze fața asupra ta și să se îndure de tine” (Num 6,24-25). Este vorba de binecuvântarea adresată de Aron și fiii săi, la porunca Domnului, asupra întregului popor, care descoperă bucuria apropierii de Dumnezeu și apartenența sa privilegiată la el.

Prin întruparea lui Cristos, această binecuvântare s-a realizat în toată plinătatea sa. Este ceea ce ne prezintă sfântul apostol Paul în cea de-a doua lectură. Făcându-se om, Isus a împlinit promisiunile făcute de Dumnezeu în Vechiul Testament. În acest mod, Isus a reușit să-i mântuiască și să-i răscumpere pe oameni, făcându-i părtași la nașterea sa divină, la mântuire. Harul adopției noastre divine se realizează real prin Fecioara Maria. Dacă în inima noastră răsună melodios acel Abba! Tăticule!, acest lucru se întâmplă datorită Mariei. Ea este mama lui Isus nu doar pentru că i-a dat acestuia un trup, ci și pentru că a pătruns profund misterul lui Cristos, „s-a oferit total pe sine, punându-se în slujba misterului răscumpărării” (LG 56).

Maria este simbolul ființei umane care se încrede în Dumnezeu, chiar dacă nu înțelege tot ce se întâmplă în viața ei și a fiului ei. Atitudinea ei nu este una de indiferență, de superficialitate, dar, așa cum ne relatează textul evanghelic proclamat astăzi, Maria nu uită, nu permite să scape, să alunece din ființa sa evenimentele. Ea meditează toate acele fapte minunate în inima ei (cf. Lc 2,19). Această meditație reprezintă o preocupare de a cunoaște voința lui Dumnezeu, de a experimenta că el este aproape și o călăuzește. Ca orice altă mamă, Maria descoperă minunile lui Dumnezeu în acel copil care crește și o surprinde în fiecare zi cu ale sale cuceriri, cu primele cuvinte rostite, cu primii pași nesiguri. Apoi devine mare și se îndepărtează treptat de ea, pentru a-și îndeplini misiunea sa. Aceasta este povestea fiecărui copil, care, oricum, poate conta mereu pe prezența mamei sale. i Maria, într-adevăr, rămâne alături de Cristos pe tot parcursul vieții sale. Este alături de el în viața sa publică, printr-o prezență calmă și tăcută; este alături de el pe multele Calvar, acolo unde Isus o va încredința ucenicului iubit, dar și întregii Biserici.

Se povestește că într-o familie s-a născut o fetiță cu numele Lucia. Bucuria părinților a fost mare, având în vedere că era primul lor copil. Zâmbetul și privirea ei i-au captivat pe aceștia. Îi cumpărau tot ce avea nevoie și-i îndeplineau orice dorință. Timpul însă a zburat cu rapiditate, Lucia a devenit premiantă, iar părinții erau foarte mândri de ea. Într-o zi, pe când participa împreună cu părinții la liturghia duminicală, Lucia a căzut de pe bancă și și-a pierdut cunoștința. Transportată de urgență la spital, medicii au readus-o la viață, dar au stabilit un diagnostic necruțător: Lucia suferea de o gravă malformație la inimă. Îi trebuia de urgență un donator. Dar unde să găsești o inimă? O puteai cumpăra de la supermarket sau o puteai lua din farmacii? Cu siguranță că nu. Cu trecerea timpului, starea Luciei s-a agravat atât de tare, încât medicii i-au mai acordat doar câteva luni de viață. În mod miraculos, s-a găsit un donator compatibil. Imediat s-a intrat în sala de operație. Operația a decurs bine. Lucia mai trebuia să stea în spital doar câteva săptămâni pentru recuperare. În sfârșit, a venit și ziua mult dorită a externării. Când a ajuns acasă, tatăl ei, cu lacrimi în ochi, i-a dat o scrisoare din partea mamei ei. Scria aceasta: „Lucia, iubirea mea, în momentul când citești această scrisoare ești deja o adolescentă plină de viață și ai o inimă puternică ce-ți bate în piept. Nici nu-ți poți imagina cât de mult regret că nu pot fi alături de tine în aceste clipe. Când am aflat că ai putea muri, m-am hotărât să-ți ofer cel mai frumos cadou pe care nimeni nu ți l-ar fi putut da. Îți dăruiesc toată viața mea, fără nici o condiție, ca să faci cu ea ce vrei tu. Trăiește Lucia! Te iubesc!”

Desigur, este vorba de un caz extrem, însă putem afirma că asemenea Luciei, care și-a putut continua viața datorită dăruirii totale și necondiționate a mamei sale, și noi trăim în lumina lui Cristos datorită iubirii delicate a Mariei, care a binevoit să răspundă planului de mântuire divină, care a acceptat să dăruiască lumii bolnave și muribunde viața în Cristos. Să fim recunoscători față de această dovadă de iubire și să nu încetăm să apelăm la ajutorul ei ori de câte ori avem nevoie.

Biserica ne invită să începem fiecare an sub auspiciile păcii, iar Maria este, prin excelență, o persoană a păcii. Pe drept cuvânt, ea este numită regină a păcii. Este o ocazie fericită, pentru că astăzi celebrăm și Ziua Mondială a Păcii, o zi destinată să creeze între oameni o conștiință, o mentalitate, o psihologie a păcii. Dar putem vorbi de pace în aceste timpuri când vedem în multe locuri ale planetei focare de război care produc mari suferințe atâtor oameni? Putem vorbi de pace când terorismul creează un climat de nesiguranță în atâtea țări? Putem vorbi de pace când, în atâtea familii, scandalurile, divorțurile și alcoolul produc suferințe iremediabile? Putem vorbi de pace când atâția copii și tineri suferă de pe urma foamei, a drogurilor, a traficului de ființe umane? Suntem invitați să devenim fii ai păcii și să ne aducem fiecare contribuția la pacea universală, conștienți fiind că miliarde de oameni fără pace nu pot forma o umanitate a păcii, așa cum miliarde de picături de apă murdară nu pot forma un ocean curat.

Să devenim fii ai păcii! Avem drept model în acest sens pe Preacurata Fecioară Maria, care a devenit, prin acel Fiat al ei spus îngerului, o fiică a păcii, o făuritoare a păcii. Să imităm exemplul ei, pentru că numai omul nou, care tânjește după spirit și nu după carne, poate deveni fiu și făcător de pace între frați.

Vă doresc un an nou binecuvântat, sub ocrotirea Fecioarei Maria, Născătoare de Dumnezeu, regina păcii!

 

* * *

 

Un an cu adevărat nou, nu… la second-hand!

Autor: pr. Claudiu Budău
Copyright: Predici.cnet.ro

De ce îi găsește pe unii parcă sfârșitul anului într-o eternă vineri?! În vitrine apar haine care mai de care mai la modă, afișând bineînțeles prețuri extravagante. Cozile sunt parcă interminabile la Metro și Kauffland. Toți se grăbesc să iasă împingând cărucioare pline la refuz, permițându-și uneori ceea ce tot anul doar au adulmecat sau visat. Se dau focuri de artificii, se primesc pachete, cadouri, urări care de care mai pestrițe și poznașe. Parcă cineva a dat click pe “Log off” sau a activat automat închiderea de an, ca la contabilitate și totul s-a pus în mișcare într-un singur sens.

Ce am făcut în anul care s-a încheiat? A trecut cu folos? Unde sunt și cine vreau să fiu? Câte din hotărârile de anul trecut am reușit să le și concretizez? Where do I go from here?

Sincer?! Hm… Nu prea mult. Tot nu știu să înot, nici să dansez prea bine, nici să gătesc mai bine, tot nu am ajuns să îmbrac haine de mărime mai mică, să am arăt ca un top-model (ba chiar mi se pare că mai m-am îngrășat!), tot nu sunt prea mult lăudat sau mai puțin criticat, economii prea mari nu am făcut, nu s-a găsit încă o soluție pentru ajutorarea bătrânilor fără casă, pentru stârpirea injustiției din România sau salvarea balenelor.

Deși nu contest valabilitatea și actualitatea zicalei că “orice carte nouă bună cuprinde întotdeauna adevăruri vechi”, în sensul de veșnice, universal valabile, trebuie să recunosc că, bănuiesc ca multora dintre dumneavoastră, îmi plac foarte mult lucrurile noi: o carte nouă, un CD cu muzică ori un film nou, o partitură nouă, o modă sau un spirit nou, o persoană nouă pe care să o cunosc și un prieten adevărat nou și, de ce nu, uneori chiar un telefon, un calculator ori un autoturism nou. Recunosc că nu sunt adeptul concepției că tot ce-i nou și modern vine de la d…iavol.

În opera sa “Un rabin vorbește cu Isus”, scrisă de rabinul american Jacob Neusner, căruia Papa Benedict al XVI-lea i-a dedicat un capitol important în lucrarea sa “Isus din Nazaret”, apărută de curând, remarcă: “Este impresionant schimbul de idei pe care rabinul, după întâlnirea (ideală) cu Isus, îl are cu învățătorul lui la sinagogă. Învățătorul întreabă: A lăsat ceva deoparte din Torah acest Isus al tău? Rabinul răspunde: “Nimic”. Învățătorul reia: Atunci, a adăugat ceva? Rabinul afirmă: “Da, pe sine însuși”. Este același răspuns dat de sfântul Irineu, în secolul al II-lea, celor care se întrebau cu privire la noutatea pe care a adus-o Cristos venind în lume: “Cristos, scria Irineu, a adus toată noutatea aducându-se pe sine însuși”.

În definitiv, Cristos este “veșnica noutate” pe care o vestește Biserica de veacuri și iată că rămâne încă un cristal ale cărei noi fațete nu au fost încă suficient explorate și luminate. Iar concepte precum “omul cel nou”, “noua evanghelizare” sunt des utilizate în limbajul nostru.

Trebuie însă să recunosc că, probabil de la revoluție încoace (nu îmi mai amintesc cu certitudine când, de ce, cum…) am importat în vocabularul nostru curent și conceptul de “second-hand” și, iarăși vă invit să recunoașteți împreună cu mine, că, de multe ori, poate și din cauza prețurilor și mai rar din cauza calității, am preferat să achiziționăm lucruri de mâna a doua, haine, aparatură, bijuterii etc. Poate și pentru faptul că ne-am obișnuit mult sub vechiul regim să obținem produse pe sub mână, prin diverse relații cu “anumite” persoane, relații întreținute adesea prin noile “peșcheșuri” apărute pe piață, printr-un chip mereu binevoitor și o coloană vertebrală prea obișnuită cu mișcarea de înclinație sus-jos, un veșnic “mankurt”, preferat întotdeauna într-o societate în care cultul personalității e la modă.

Așadar există deja o alternativă la nou, și anume “second-hand”-ul. Unii chiar își închipuie cu naivitate că se poate achiziționa și dragoste de la “second-hand”, iar alții își iau de aici planurile și proiectele lor de viitor. Chiar v-aș întreba astăzi, retoric: “De unde vă faceți cumpărăturile?!” Și, sincer, m-ar interesa mai mult să știu de unde vă procurați valorile spirituale? Sunt și ele marfă de mâna a doua? De ce, când e vorba de domeniul spiritului, ne mulțumim să înghițim – iertați-mă! -, voiam să spun de ce ne lăsăm înghițiți de valori “second-hand”?

Peste tot se vorbește acum de anul nou. Întrebarea este: poate un an nou să fie comparat cu un obiect nou sau ne mulțumim cu un an de la “second-hand”? În ce constă oare “noul” anului în care tocmai am intrat?

Dacă suntem sinceri cu noi înșine, recunoaștem, uitându-ne în jur, că oamenii se bucură pentru “anul nou” cum se bucură un copil pentru noua lui jucărie. Mulți strâng bani, ” la ciorap”, pentru a-i cheltui cu această ocazie… Dumneavoastră, dragi tineri, iubiți credincioși, vă bucurați pentru “anul nou?” De fapt, anul nu este chiar “nou”, după cum nu poate fi nici “vechi”. Anul este doar “altul”. Normal, la sfârșitul și începutul unui an ar trebui sa fim încercați de sentimentele nostalgice ale “trecerii”. Atunci când faci constatarea că a mai trecut un an din viața ta, că ai mai îmbătrânit cu un an, că timpul existenței tale pe acest pământ s-a scurtat, ar trebui să te bucuri, să “închini pahare” sau să ” te cinstești” cu prietenii și rudele? Logic, parcă nu am avea motive să facem acest lucru. De ce totuși, majoritatea oamenilor se bucură de “noul an”?!

Unii se bucură cu siguranță fără să știe de ce… Doar așa, pentru că se bucură toți! E ca și când ai râde de râsul altora. Alții se bucură pentru că statisticile arată bine și fondurile lor, în bănci, au crescut. Alții, pentru că au ocazia să se întâlnească din nou cu rudele, cu părinții și frații și din nou vor avea mese “a la români”, vor împodobi bradul , vor merge cu colindul și vor arunca petarde pe scara blocului, așa ca vecinii să nu cumva să poată dormi. Alții se bucură pentru că Dumnezeu le-a mai oferit un an de har, un an în care să-și revizuiască viața și să se hotărască pentru cea mai înțeleaptă alegere.

Cine credeți că se bucură cel mai înțelept de “noul an”? Cine dintre dumneavoastră privește la noul an ca la o nouă șansă, ca la un an de har?

Un creștin care se mândrea cu faptele sale bune a visat într-o noapte că era la poarta cerului. Cu litere uriașe, pe frontispiciul porții scria: “Cei ce vor să intre aici au nevoie de 1000 de puncte “. Îngerul l-a întrebat:

- Ce ai făcut în viață?

- Eu? Am fost credincios Domnului întreaga mea viață. Am păzit Cuvântul lui Dumnezeu cu toată sfințenia.

- Foarte bine. Ai un punct. Altceva?

- Am dat mai mult decât zeciuiala de fiecare dată pentru lucrarea Domnului. Am ajutat pe săraci, pe văduve, pe orfani.

- Excepțional. Încă un punct.

- Am crescut o familie numeroasă de copii, pe care i-am făcut misionari. Eu însumi am predicat Evanghelia și am ajutat la răspândirea ei.

- Nemaipomenit! Așa oameni cam rar vin pe aici, a spus îngerul. Încă un punct. Ai mai făcut ceva?

- Bietul om s-a pierdut cu totul. Dacă pentru tot ce spusese până acum valora numai 3 puncte, ce să mai adauge ? A ridicat ochii spre uriașa inscripție și, a citit din nou: “Cei ce vor să intre aici au nevoie de 1000 de puncte!” A oftat adânc și a exclamat:

- Doamne, aici se poate intra doar prin harul Tău!

- Exact, a spus îngerul. 997 de puncte!

Nu știu ce v-ați propus pentru noul an pentru că nu vă cunosc prioritățile. Pot, totuși, îndemnat de exemplul Sfintei Fecioare Maria, pe care o sărbătorim astăzi, să vă ofer o sugestie. Înțelepciunea spune:

“Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu…și toate…vi se vor da pe deasupra!”

“Cine îi dă lui Dumnezeu cel de-al doilea loc, nu-i dă nici unul”.

Harul lui Dumnezeu poate face minuni celui care îi deschide poarta. Un an cu adevărat NOU putem obține doar dacă îi înțelegem rostul. Dacă nu, vom avea, cu siguranță, din nou poate, un an de la “second-hand”, adică un fel de “har ieftin”. Nu cred că vă doriți așa ceva.

Și pentru că, poate, ați înțeles acum în ce constă “noutatea” anului, vă doresc din toată inima un “An nou, fericit!”

 

* * *

 

Declarații de pace

Autor: pr. Alessandro Pronzato
Copyright: Predici.cnet.ro

Care chip?

În sărbătoarea de astăzi, dedicată Sfintei Maria Mama lui Dumnezeu, se întâlnesc diferite motive. Se scoate în evidență imediat, datorită firului lecturilor, o puternică amprentă cristologică. Apare și tema numelui lui Dumnezeu “strigat” de Duhul Sfânt în inimile noastre (Tată, Abba) și, în consecință, conștiința condiției noastre și mentalitatea relativă, nu de sclavi, ci de fii. Este și impunerea numelui lui Isus, care a avut loc în octava Nașterii la circumciziune, semn al apartenenței la un popor deosebit.

Astăzi este și ziua mondială a păcii. Și, desigur, nu putem neglija faptul că astăzi este prima zi a noului an.

Voi lua ca punct de plecare binecuvântarea conținută în prima lectură, subliniind cele două expresii care se întăresc reciproc: “Domnul să facă să strălucească chipul său asupra ta și să te ocrotească”. “Domnul să-și îndrepte asupra ta chipul său și să-ți dăruiască pacea”. Putem să ne întrebăm: dar care este chipul pe care Dumnezeu îl face să strălucească peste noi? Mai precis: în lumina Crăciunului, ce chip ne apare?

L. Evely, într-o pagină sugestivă și provocatoare – cu siguranță una din cele mai frumoase ale sale – vorbește despre Dumnezeu care intră în lumea noastră incognito, ilegal, clandestin, cvazi de contrabandă. Așa cum s-a constatat că experții religioși vorbesc despre El și îl descriu după categoriile lor mintale, El decide să se prezinte așa cum este: mult mai apropiat de oameni, complice cu aventurile lor, iubitor al vieții, mai uman decât au reușit ei să-și imagineze. Dumnezeu nu vrea să fie acreditat oficial prezentând atributele sale și privilegiile divine. Se prezintă despuiat de Maiestatea, de Puterea, de Măreția sa. Adoptă de aceea travestiri, pentru a fugi de controlul poliției autorităților religioase și academice. Fuge de preoți și de ceremoniile lor fastuoase, de înțelepți și de reprezentațiile lor complicate, de titluri, definiții. Dacă ar fi declarat acestora propria identitate, nu l-ar fi lăsat să treacă, nici nu i-ar fi permis să circule liber. Periculos, suspect, mai ales pentru că nu corespunde imaginilor care erau alcătuite despre El. În sfârșit, nu ar fi trecut examenul documentelor.

Un Dumnezeu care nu se lasă încadrat în tradiții, nu acceptă ceremoniile pregătite în onoarea sa, nu respectă întâlnirile oficiale în locuri solemne pregătite în acest scop, ce fel de Dumnezeu este? Și iată că Dumnezeu se sustrage. Și fixează întâlnirea cu cei care nu au dificultatea de a recunoaște adevăratul său chip. După ce a stabilit și un semnal, un cuvânt de ordine, se lasă atins de cei simpli, de cei mici, de oricare om. Cei învățați vorbesc și ei de Dumnezeu “Total Altul”. El vrea să ne facă să înțelegem că se interesează de noi, participă la acțiunile noastre, este implicat în necazurile noastre. Pentru a comunica cu noi, vorbește limbajul oamenilor. Și noi descoperim că acest Dumnezeu atât de apropiat, uman, umil, pasionat, sărac, plin de bunătate, ne privește, se interesează de noi.

Pe de altă parte, într-un anumit sens, este adevărat că păstorii descoperă pe Dumnezeu “Total Altul”, adică diferit complet de felul cum îl puteau imagina: modest, mic, fără bogății, lipsit de putere. Și rămân uimiți în fața acestui chip surprinzător. Uimirea îi cuprinde și pe cei care ascultă relatarea lor. “Toți cei care îi auzeau, se minunau de cele spuse de păstori”. Și ei “s-au întors, slăvind și lăudând pe Dumnezeu pentru tot ceea ce au auzit și văzut, așa cum li se spusese”. Au aflat chipul lui Dumnezeu. L-au citit, admirat într-un chip de copil, fără a avea nevoie de a merge la școală.

Cuvântul de ordine, semnalul oferit de înger (“veți găsi un copil înfășat, care este așezat într-o iesle”) a funcționat. Și ei au putut să vină, să intre în legătură cu Dumnezeul “clandestin”, dar dornic să facă să strălucească chipul său în mijlocul oamenilor simpli, dispuși să se minuneze.

“Născut din femeie”

Și mama mai întâi, natural, care aparține rasei celor mici, umili, are posibilitatea de a contempla, extaziată, chipul Fiului lui Dumnezeu care este fiul său. Și imprimă aceasta în inimă. Nimeni nu va reuși s-o șteargă. De acum acel chip l-a ascuns în interior, îl păzește în zona cea mai secretă a ființei sale. Cuvântul pe care l-a primit, acum devine chip, lumină, flacără. “…Maria păstra toate aceste lucruri meditându-le în inima ei.”

Un Dumnezeu care a aflat sălaș în sânul ei de femeie. “Născut din femeie” afirmă Paul (unicul său indiciu, fără măcar s-o cheme pe nume, pentru Mama lui Dumnezeu). Când a venit “plinătatea timpului”, începe aventura umană a Fiului. Și prima travestire a lui Dumnezeu cere complicitatea Mariei din Nazaret. Primul refugiu secret, inimaginabil, al lui Dumnezeu care intră în lume drept clandestin, este sânul unei femei. Cel cu “Totul Altul” nu se putea face mai asemănător cu noi decât astfel. Conciliul Vatican II va comenta: “Fecioara Maria a primit Cuvântul lui Dumnezeu în inima ei și în trupul ei, și a prezentat lumii Viața”.

Când vor înceta războaiele noastre personale?

“Domnul să-și îndrepte asupra ta chipul său și să-ți dăruiască pace”. În lumina chipului Domnului, eu descopăr adevăratul meu chip. Chipul meu de “fiu”. Adoptat, iertat, iubit. Și capabil, la rândul său, de a ierta și a iubi.Nu ar fi suficientă acea oglindă, se adaugă și strigătul interior al Spiritului, care dă mărturie despre condiția mea de fiu chemat la libertate.

De atâtea ori aleg lanțurile. Condiția de sclav și atitudinile respective sunt adesea mai confortabile. Dar Spiritul nu face altceva decât să-mi repete: ești liber. Este greu de acceptat un statut de libertate. Libertatea de fii ai lui Dumnezeu. “…Și să-ți dăruiască pace”. Dacă lumina chipului lui Dumnezeu mă umple de pace, adică îmi dăruiește acel “Shalom” care este plinătate, integritate, armonie cu mine însumi, cu Dumnezeu, cu natura, atunci trebuie să devin o creatură a păcii. Pacea, care este un dar de sus, înfige rădăcinile într-o dimensiune religioasă, și de aceea presupune convertirea inimii.

Numai dacă sunt cu adevărat “pacificat” în interior, devin instrument al păcii.

Statisticile avansează cifre amețitoare atunci când prezintă documente cu privire la conflictele “locale”, micile războaie, focarele de distrugere care s-au aprins în anii care au urmat după ultimul măcel mondial. Evident nu pot ține cont de infinitele războaie “personale”, de războaiele private dintre indivizi, chiar de aceeași credință, de-a dreptul “părtași la Euharistie”. Cred că contribuția cea mai prețioasă pe care fiecare dintre noi poate să o ofere păcii din lume se concretizează în propunerea și în datoria serioasă, în prima zi a anului, să pună capăt numeroaselor războaie pe care le are în curs.

A o rupe cu egoismul, invidiile, rivalitățile, agresivitățile, competițiile neghioabe, ambițiile, meschinăriile, ranchiunile cele mai mizerabile, resentimentele cele mai îndârjite, antipatiile, prejudecățile, care ne fac să fim persoane în conflict cu atâția adversari. Suntem gata să denunțăm, scandalizați, risipele, cheltuielile absurde pentru armamente ale puterilor mari și mici. Și nu evaluăm suficient costul energiilor și resurselor pe care le cheltuim nebunește pentru a susține numeroasele și mizerabilele noastre războaie personale, pentru a finanța “războaiele sfinte” pe care le avem pentru cauza justă a eu-lui nostru, a amorului propriu, a idolului dominant.

Mai ales nu ne dăm seama că tocmai acele îndârjite războaie private în care suntem implicați pe diverse fronturi se termină prin a stinge lumina chipului divin care se reflectă pe chipul nostru. Ura, sau și numai animozitatea, micile răutăți, ieșirile răutăcioase, au o putere devastatoare de a întuneca. Să ne dorim un an bun, deci, mărturisindu-ne nouă înșine că ar fi ora de a pune capăt războaielor private pe care le ducem cu arme chiar prea tradiționale, vechi (se urcă până la timpurile lui Cain), și arsenale care sunt în interiorul nostru.

Atunci, suntem dispuși să trimitem, în secret, câteva declarații de pace? Anul va fi sigur bun dacă am reuși să investim profitabil toate resursele noastre, să mobilizăm toate energiile noastre în gânduri, cuvinte și fapte de pace. Este inutil să specific că ne trebuie mai mult curaj pentru a întrerupe un război decât pentru a-l începe sau a-l continua. Ne trebuie mai mult curaj pentru a recunoaște că “este un lucru lipsit de sens” decât pentru a urla că “nu pot să tolerez ca…” Trebuie mai multă forță în lupta pentru pace decât în toate celelalte bătălii puse împreună. Adevărații dezertori, bolnavi de lașitate, sunt aceia cărora le este teamă de a “risca în favoarea păcii”.

 

* * *

 

Solemnitatea Sfintei Fecioare Maria Născătoare de Dumnezeu

Autor: volum colectiv ITRC 2
Copyright: Editura Sapientia

După ce în urmă cu opt zile am celebrat Crăciunul, venirea la noi a Fiului lui Dumnezeu, astăzi, în prima zi a noului an civil, Biserica ne propune o sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria. Toate sărbătorile Mariei sunt mari, deoarece sunt ocazii deosebite pe care Biserica ni le oferă pentru a o contempla pe Maria în dragostea sa față de noi și pentru a ne reînnoi atașamentul nostru filial față de dânsa. Dar dacă dintre toate sărbătorile mariane ar trebui să alegem una, ar fi de preferat cea de azi: Maternitatea divină a Preacuratei Fecioare. Este normal să vă întrebați de ce această sărbătoare și nu alta? Sunt atâtea sărbători mariane mai frumoase, însoțite de pelerinaje, de procesiuni și devoțiuni, de ce tocmai aceasta? Pentru că Maria înainte de a fi “Neprihănit Zămislită”, “Ridicată la Cer” sau “Regină a Rozariului”, înainte de toate Maria e Mamă a lui Dumnezeu; e Mama care a legănat Copilul textelor inspirate ale Vechiului Testament, e Mama care tresaltă de bucurie în Magnificat, vestind ca într-un ecou sublim speranța sa mesianică de fiică adevărată a lui Israel.

Acum să reflectăm împreună în lumina lecturilor sfinte proclamate deja, care este conținutul și valoarea acestei solemnități mariane. Prima lectură (Num 6,22-27) ne prezintă o binecuvântare pronunțată de leviți asupra comunității lui Israel care descoperă bucuria apropierii de Dumnezeu și apartenența sa privilegiată la el. “Fața lui Dumnezeu”, simbolizată de lumină, conduce itinerarul lui Israel care-l așteaptă pe Mesia, așteptarea care se împlinește odată cu venirea lui Cristos.

E ceea ce ne prezintă sfântul Paul în a doua lectură: “La plinirea timpului Dumnezeu l-a trimis pe Fiul său, născut din femeie, născut sub lege…” (Gal 4,4). Isus Cristos împlinește profețiile Vechiului Testament făcându-se în mod real om, asemenea nouă, asumându-și natura noastră umană în sânul preacurat al Fecioarei Maria prin intervenția divină a Duhului Sfânt. Ca Dumnezeu, Isus e din veșnicie, egal în dumnezeire cu Tatăl și cu Duhul Sfânt, dar ca om, Isus e născut de Maria. “Mă minunez”, scria sfântul Ciril despre aceasta, “că sunt unii care se îndoiesc sau nu o numesc pe Sfânta Fecioară Maica Domnului. Dacă Domnul nostru Isus Cristos este Dumnezeu, cum ar putea atunci ca Maria să nu fie Născătoarea de Dumnezeu, aceea care l-a născut?” (Scrisoarea I, 27-30). La fel s-a definit și la Conciliul din Efes (431) împotriva ereziei nestoriene, dogmă care a fost extinsă la Biserica universală de către Papa Pius al XI-lea cu ocazia celui de-al XV-lea centenar al aceluiași memorabil Conciliu. Când Fecioara din Nazaret a răspuns cu “Da”, în mod liber, la planul pe care Creatorul îl revela, Cuvântul divin și-a asumat în mod perfect întreaga natură umană – sufletul rațional și trupul – formată în sânul nepătat al Mariei. Natura divină și natura umană se unesc într-o unică Persoană: Isus Cristos, Dumnezeu adevărat și în același timp Om adevărat. Astfel o putem numi pe Maria: Mamă a lui Dumnezeu.

Nu numai că Isus vine la noi, că Dumnezeu devine om printre oameni, “născut din femeie”, dar așa cum ni-l prezintă evanghelia de astăzi, el se supune practicilor și legilor omenești. Prin ritul dur al circumciziunii, primit în carnea sa, Fiul lui Dumnezeu intră într-un popor și într-o familie, primește o cetățenie, îi este pus un nume și este înregistrat în descendența unui rege pământesc – David. Iar Mama acestui Fiu obișnuit și în același timp diferit oamenilor, pentru că era fără păcat, e Maria, femeia căreia Dumnezeu nu a ezitat să-i acorde privilegiul de a fi Mamă a Cuvântului. Pentru acest motiv liturgia de azi devine celebrarea Născătoarei de Dumnezeu. “Cu zămislirea lui Cristos, născându-l, hrănindu-l, prezentându-l Tatălui în Templu, suferind cu Fiul său pe cruce, Maria a cooperat în mod cu totul deosebit la opera Mântuitorului prin ascultare, credință, speranță și iubire aprinsă pentru a reda sufletelor viața supranaturală. De aceea ea ne este și nouă Mamă în ordinea harului” (LG 61). Așadar Maria nu este numai Mama lui Cristos, dar ne-a fost încredințată și nouă ca Mamă de însuși Fiul ei de pe înălțimea crucii. În Ioan era întreaga omenire sub cruce primind-o pe Maria ca Mamă (In 19,26-27). “Așa, într-o nouă manieră, Isus a legat propria sa mamă de om… din acea zi toată Biserica o are ca Mamă” (Papa Ioan Paul al II-lea, Audiența generală din 10 ianuarie 1979). Dându-și Mama pentru a fi și Mama noastră, Cristos își manifestă întreaga iubire față de cei pe care până la sfârșit i-a iubit (cf. In 13,1).

Într-o zi, pe o potecă de munte, mergeau împreună doi oameni: un ateu și un credincios. Era o zi de iarnă, ningea. La un moment dat ajung în dreptul unei statui de piatră a Maicii Domnului. Ateul zice: “Vezi statuia aceasta? E pe jumătate acoperită de zăpadă. În curând va fi acoperită complet, nu i se va mai vedea fața. Așa se va întâmpla și cu lucrurile acestea ale voastre învechite. Maica Domnului a voastră în curând va fi acoperită, înmormântată în uitare”. Credinciosul răspunse: “Acest lucru se va întâmpla poate până la primăvară. Atunci soarele va topi zăpada, chipul ei va reapărea, iar la picioarele ei vor crește din nou flori proaspete. Maria nu e un lucru învechit. Maria e Mama noastră și … o mamă nu poate fi niciodată înmormântată în uitare”. Dacă înțelegem să o primim pe Maria de Mamă așa cum a primit-o Ioan, să nu o înmormântăm în uitare, dar să-i cerem ajutorul în pelerinajul nostru pământesc. Creștinii au văzut întotdeauna în Maria drumul cel mai scurt, cărarea sigură, care duce la Dumnezeu. Este ușor a ajunge la Dumnezeu prin Mama sa. “Deoarece Maria este strada curată care întotdeauna conduce la Cristos, fiecare întâlnire cu ea nu poate să-și găsească împlinirea decât într-o întâlnire cu Cristos însuși” (Papa Paul al VI-lea, Enciclica Mense maio, 29 aprilie 1965).

Tot astăzi, 1 ianuarie, Biserica celebrează și Ziua Mondială a Păcii. Ce rost mai are a vorbi lumii de azi despre pace, când în jurul nostru vedem atâtea atentate aduse păcii: războaie, dezbinări, foamete, asasinate și crime mai ales săvârșite de părinți ucigași împotriva propriilor copii nenăscuți? Ce este pacea? Sfânta Fecioară pe care o celebrăm astăzi ne poate răspunde cel mai bine: Ea a învățat pacea prin Fiat-ul său spus îngerului, Fiat care o va purta pe Calvar; Ea a dat lumii Pacea în persoana Fiului ei, cel care era văzut de profetul Isaia ca “Principe al păcii” (Is 9,6). Astfel Cristos apare între două anunțuri de pace: la Betleem când se naște și la Ierusalim când se înalță la cer; Maria a trăit pacea din Templu, când Simeon îi profețea că o sabie îi va străpunge inima, și până pe Calvar, când stătea-ndurerată la picioarele Fiului Răstignit.

Au trecut 20 de secole de la anunțul îngerilor făcut păstorilor: “Pace pe pământ oamenilor de bunăvoință”; au trecut 750 de ani de la moartea sfântului Francisc de Assisi care ne-a lăsat moștenirea unei întâlniri cu Sultanul, voită și înfăptuită împotriva acelui non placet al legatului papal; mai puțin de 80 de ani ne despart de primul război mondial, iar de catastrofa Hiroshimei doar 50 de ani; Declarația Drepturilor Omului din 1948 cu ce a schimbat lumea? Mai are sens atunci salutul îngerilor către păstorii Betleemului? Unde e pacea atât de mult strigată de către mai marii lumii? Este posibil a transforma săbiile în pluguri (cf. Is 2,4)? A goli arsenalurile militare pentru a umple hambarele? Noi suntem chemați să înfăptuim pacea, nu rachetele. Pacea se poate construi începând prin a fi în pace cu noi înșine, cu cei din jurul nostru. Îmi place să mă gândesc că Cel care a făcut pământul l-a voit rotund pentru a nu avea margini. În mod sigur în cel care nu există limite sau compromisuri pacea locuiește în inima sa și-l mișcă să dea mărturie, să creeze în jurul său o lume mai bună.

E început de an, un început cu proiecte și vise, cu dorințe de mai bine pentru fiecare. Alături de Maria, Născătoarea de Dumnezeu și Regina Păcii să purtăm în acest nou an și în toată viața noastră o luptă fără arme, cu mâinile goale, promovând non-violența pentru noi și pentru acest pământ creat și binecuvântat de Dumnezeu.

Daniel CIMPU

 

* * *

 

Mama lui Isus si Mama mea

Autor: Diverși alți autori
Copyright: Predici.cnet.ro

Sarbatoarea Sfintei Fecioare Maria Nascatoare de Dumnezeu este in sintonie perfecta cu sarbatoarea Craciunului si astfel Biserica, daca traieste bucuria nasterii lui Cristos, trebuie sa se gandeasca cu bucurie si respect si la cea care a fost neprihanit zamislita, pentru ca avea sa fie mama Fiului lui Dumnezeu. Astazi, impreuna cu intreaga Biserica sa inaltam salutul catre Mama cereasca spunandu-i: “Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul trupului tau”!(Lc. 1, 42) Incheem azi octava Craciunului cu privirea indreptata spre Dumnezeu facut om in sanul Mariei si dorim ca intreaga noastra fiinta sa se umple de aceasta prezenta pe tot parcursul anului civil pe care il incepem: “Cand a sosit ziua a opta, i-au pus copilului numele Isus”. (Lc 2, 21)

La tema numelui lui Isus amintit in Evanghelia de azi se leaga pefect prima lectura prin binecuvantarea sacerdotala pe care o da Dumnezeu insusi: “Sa te binecuvanteze Domnul si sa te pazeasca. Domnul sa-si lumineze fata asupra ta…..Astfel sa chemati numele meu….si eu Domnul ii voi binecuvanta”.(Nm 6, 23-27) Binecuvantarea lui Dumnezeu rezervata un timp doar poporului lui Israel, astazi este destinata tuturor popoarelor prin mijlocirea lui Cristos. Prin El, Dumnezeu binecuvanteaza cu binecuvantare spirituala pe orice om care-l cauta cu inima curata, isi indreapta fata spre el si-i daruieste pacea. De aceea la inceputul acestui an se cuvine sa invocam numele lui Dumnezeu pentru a primi de la El si pretiosul dar al pacii.

Atentia pe care o avem azi catre un copilas de opt zile nu o putem separa de aceea catre mama sa, caci astazi, liturgia se indreapta in mod direct si spre Maria, mama fecioara, alaturi de fiul ei. Privind la El, Biserica invoca pentru toti credinciosii mijlocirea sa materna: Dumnezeule,… da-ne , te rugam sa simtim si noi mijlocirea aceleia prin care l-am primit pe datatorul vietii, Isus Cristos, Fiul tau.(rugaciunea zilei) Astfel, binecuvantarii lui Dumnezeu i se adauga un ton matern, noi simtind astfel si ajutorul puternic al mamei ceresti; suntem binecuvantati in Cristos prin mijlocirea Mariei.

Binecuvantarea lui Dumnezeu promisa lui Israel prin mijlocirea lui Isus si a Mariei, ajunge astazi la toti oamenii si poarta in fiecare inima harul si pacea: “Dumnezeu sa aiba mila de noi si sa ne binecuvanteze”. (Ps. 67.2)

Prezenta Mariei, asa cum ne-o descriu textele liturgice, ne prezinta caracterul ei tacut si umil. Lectura a doua ne-o prezinta pa mama lui Dumnezeu, dar nu o numeste: “…Dumnezeu l-a trimis pe Fiul sau, nascut din femeie,…..pentru ca noi sa dobandim infierea”. (Gal. 4, 4-5). Intruparea Fiului lui Dumnezeu s-a realizat in mod feciorelnic, dar pe calea normala a naturii umane: El este nascut de o femeie, Maria si astfel intra in randul oamenilor. Astfel Cristos asumand natura omeneasca, reda omului spiritul pentru ca acesta sa participe la filiatia divina. Harul adoptarii vine asadar la noi prin Isus si prin Maria si astfel devenim fii ce striga: “Abba” (v 6)

Cu discretie o prezinta si Evanghelia pe Maria, in misiunea ei de Mama a lui Dumnezeu: “Maria pastra toate aceste cuvinte si se gandea la ele in inima ei”. (Lc. 2. 19)

Maria este Mama lui Dumnezeu pentru ca a dat trup omenesc, carne si sange; pentru ca a patruns in mister si i s-a asociat in mod intim, pentru ca consimtit la cuvantul divin, pentru ca a imbratisat din toata inima vointa mantuitoare a lui Dumnezeu, pentru ca s-a oferit total pe sine ca slujitoare a Domnului.

Daca dorim sa realizam o imagine a Mariei, nu trebuie sa facem decat ca acel copil, care avand ca tema pentru acasa o compunere-caracterizare a mamei, nu a reusit sa scrie decat: MAMA E…….MAMA si a inceput sa planga de fericire pentru cea care l-a crescut cu atata grija si il iubeste atat de mult. Cinstind-o azi pe Sfanta Fecioara ca Nascatoarea lui Dumnezeu, ar trebui sa ne gandim putin si la maternitatea femeilor de azi, a mamelor noastre, a celor care au dat si dau nastere copiilor. Maria l-a zamislit pe Dumnezeu in umilinta si ascultare, in credinta sa puternica si i-a dat nastere si l-a crescut in si cu iubire totala, iar pe noi toti ne naste prin har pentru a fi copiii lui Dumnezeu. Femeia care colaboreaza la planul lui Dumnezeu si aduce pe lume un copil, nu e purtatoare de dumnezeu? Cea care zamisleste un copil si-l creste cu iubire, nu este o mama a celor vii, o datatoare de viata? Maria ne naste la viata harului prin Fiul ei, pentru ca binecuvantarea lui Dumnezeu a umplut inimile mamelor noastre si ne-au dat viata trupeasca. Un preot, vestit predicator spunea odata ca in fata unei femei insarcinate trebuie sa ingenunchezi, pentru ca ea poarta in sanul ei o fiinta creata de Dumnezeu dupa chipul si asemanarea Lui, creste o viata si il are in ea pe insusi Dumnezeu care este Cale, Adevar si Viata!

O poveste spune ca intr-una din zile, Dumnezeu a chemat la el cativa bebelusi si le-a spus sa se pregateasca pentru a pleca pe pamant. Atunci unul dintre ei a luat cuvantul si a inceput un dialog intrebandu-l pe Dumnezeu:

- Doamne, noi mergem in lume, dar ce vom face acolo?

- Pentru voi am pregatit un inger care o sa aiba grija de voi!

- Dar noi nu stim limba oamenilor si cum o sa ne intelegem cu ei?

- Ingerul pe care vi l-am pregatit va va invata totul.

- Am auzit ca in lume sunt multe rele si cum o sa ne descurcam?

- Ingerul va va apara de toate relele, fiti fara grija!

- Doamne, dar cum o sa ne putem intoarce la tine?

- Ingerul pe care vi l-am pregatit o sa va spuna cum ne putem vedea din nou!

- Doamne, dar cum se numeste acest inger, ca sa-l strigam sa ne ajute?

- Numele nu este important, dar fiecare ii va spune MAMA!

Daca pentru pamant avem sau am avut un inger care ne-a dat nastere si s-a ingrijit de noi, pentru cer avem cu siguranta cel mai frumos inger care doreste sa fim cu adevarat fericiti! Maria a fost o femeie ca toate femeile care a cunoscut supararea, frica, suferinta, oboseala, durerea si munca de fiecare zi. Ea este cea care ne invata totul-tot ce a ramas neinvatat de la mamele noastre. Ea este cea care ne invata limbajul iubirii lui Cristos. Ea este cea care ne ajuta sa depasim toate obstacolele vietii. Ea este cea care completeaza cateheza mamelor si ne arata drumul de intoarcere la Dumnezeu.

“O, Isuse bune, fiu ascultator, tu iti iubesti mama si vrei ca si noi sa o iubim. Invata-ne, asadar, cum sa o iubim pantru ca si noi sa fim, cu adevarat, fiii ei!” Sf. Anselm

O, Marie, mare de pace, Mama datatoare de pace, pamant fertil!!! Umple cu pacea ta toate mamele din lume! Revarsa in toate femeile focul iubirii divine! Tu, Marie esti acea floare noua din care noi avem parfumul minunat al Cuvantului intrupat, pentru ca in tine, pamant fertil a fost aruncat acest Cuvant.Tu esti si pamantul si floarea. Binevoieste ca toate mamele sa simta acest parfum al iubirii in credinta, umilinta si ascultare fata de Dumnezeu! O, Marie, Tu care esti binecuvantata intre femei, fa ca toate mamele sa fie binecuvantate si ocrotite de Dumnezeu! El sa-si lumineze fata asupra lor si sa se indure de ele. Sa-si indrepte fata senina spre ele si sa le daruiasca pacea!!!

pr. Richard Toth