Selecție de predici

(tipareste predicile)

 

Adormirea Maicii Domnului
Anul C (A, B)

Lecturi:

Autori

 

* * *

 

Evanghelia lui Isus și a Mariei

Autor: pr. Ernest Munachi Ezeogu
Traducere: Radu Capan
Copyright: ProFamilia.ro

O veche povestioară spune că un muncitor lucra la cupola unei catedrale când, privind în jos, a văzut o femeie rugându-se în fața unei statui a Fecioarei Maria. În glumă, bărbatul a șoptit: “Femeie, îți vorbește Isus!” Femeia l-a ignorat. Muncitorul a șoptit din nou, ceva mai tare. “Femeie, îți vorbesc eu, Isus!” Din nou femeia nu a schițat nimic, continuând să se roage. Bărbatul i-a spus atunci cu voce tare: “Femeie, nu mă auzi? Eu, Isus, îți vorbesc.” Femeia a ridicat privirea spre crucifixul de lângă altar și a spus: “Fii cuminte Isus, acum vorbesc cu mama Ta.” De ce oare catolicii prețuiesc atât de mult devoțiunile mariane și doctrinele pe care frații ne-catolici nu le au? Pentru că, cred eu, Biserica Catolică încearcă să spună povestea întreagă, să proclame întreaga Evanghelie.

Dar nu este toată Evanghelia despre Cristos și despre ce a făcut și învățat El? Da și nu. Evanghelia este despre Cristos în aceeași măsură în care istoria căderii este despre Adam. “Și după cum toți mor în Adam, tot la fel, în Cristos, toți vor fi readuși la viață” (1Corinteni 15,22). De aceea îi spunem lui Cristos noul Adam. Dar imediat ce spunem aceasta ne dăm seama că am pierdut ceva. Povestea căderii în păcat nu este povestea lui Adam, ci a lui Adam și a Evei. Dacă Isus este noul Adam, cine este atunci noua Evă? Maria este noua Evă. Așa cum istoria căderii în păcat nu poate fi relatată fără Eva, la fel și istoria mântuirii nu poate fi relatată fără Maria. Există multe paralele importante între Adam și Eva din Cartea Facerii și noul Adam și noua Evă, adică Isus și Maria, din Noul Testament. Iată câteva:

- Dacă în vechea ordine femeia (Eva) a venit din trupul bărbatului (Adam), în noua ordine bărbatul (Isus) vine din trupul femeii (Maria).

- În vechea ordine femeia (Eva) a fost prima care nu a ascultat de Dumnezeu și l-a condus la neascultare pe bărbat (Adam); în noua ordine femeia (Maria) a spus prima “Da” lui Dumnezeu (Luca 1,38), crescându-l în același spirit pe Isus.

- Adam și Eva s-au simțit bine neascultându-l pe Dumnezeu; Isus și Maria au suferit împreună făcând voia lui Dumnezeu. Sabia durerii le-a străbătut în mod egal inimile (Ioan 19,34; Luca 2,35b).

- În vechea ordine Adam și Eva au suferit imediat consecințele căderii în păcat; în noua ordine, similar, Isus și Maria s-au bucurat imediat de consecințele mântuirii, ale deplinătății vieți în Dumnezeu – Isus prin Înălțarea la Cer, Maria prin Adormirea pe care o sărbătorim astăzi.

Doctrina Adormirii ne spune că la sfârșitul existenței ei pământești, Preasfânta Fecioară Maria a fost ridicată, cu trupul și cu sufletul, la cer. Aceasta înseamnă că noi știm despre două trupuri omenești că sunt în rai cu Dumnezeu în acest moment: trupul lui Isus și cel al Mariei. Prin doctrina Adormirii vedem colaborarea dintre bărbat și femeie la opera mântuirii noastre, de la căderea în păcat și până la răscumpărarea noastră. Fără Adormire care să contrabalanseze Înălțarea, bărbatul Isus, fără femeia Maria, s-ar bucura singur de plinătatea mântuirii alături de Dumnezeu; ar fi doar o parte a poveștii. Adormirea este dovada ultimă a egalității dintre bărbat și femeie în fața lui Dumnezeu. Ea ne arată sacralitatea și destinul etern al trupului omenesc, inclusiv al trupului femeii atât de desacralizat astăzi de pornografie și de comerțul sexual. Adormirea ne permite să spunem povestea întreagă, Evanghelia întreagă, pentru că mântuirea este pentru toți, bărbați și femei, și pentru tot, trup și suflet.

Doctrina și devoțiunile mariane, bine înțelese și practicate, nu conduc credincioșii departe, ci dimpotrivă mai în profunzimea misterului lui Cristos. Femeia în rugăciune care crede că Isus ar trebui să stea cuminte deoparte, deoarece ea vorbește cu mama Lui, a pierdut din vedere armonia perfectă de voințe și inimi dintre Maria și Isus, pe care o vedem cel mai clar la nunta din Cana, când Maria ne poruncește: “Faceți tot ce vă spune” Isus (Ioan 2,5).

 

* * *

 

Toate neamurile te vor numi fericită

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Editura Presa Bună

Un semn mare s-a arătat în cer: o femeie îmbrăcată în soare, cu luna sub picioare și pe cap purtând o coroană de douăsprezece stele (LR, Introit). Astfel salută Liturgia pe Maria ridicată la cer, aplicându-i cuvintele din Apocalips (12,1) care azi se citesc și în prima lectură. În viziunea profetică a lui Ioan, această doamnă excepțională apare în așteptarea unui fiu și în luptă cu balaurul, veșnicul dușman al lui Dumnezeu și al oamenilor. Acest cadru de lumini și de umbre, de slavă și de bătălie, ne duce cu gândul la realizarea profeției mesianice conținută în cuvintele lui Dumnezeu adresate Șarpelui viclean din paradisul pământesc: dușmănie voi pune între tine și femeie, între sămânța ta și a ei: ea îți va zdrobi capul (Gen 3,15). Toate acestea s-au împlinit prin Maria, mama Mântuitorului, contra căreia Satana s-a răzvrătit, dar a fost învins definitiv. Cristos, Fiul Mariei, este biruitorul; cu toate acestea, deoarece omenirea se poate bucura din plin de victoria repurtată de el, este necesar ca, împreună cu el, să susțină și lupta. În această luptă încrâncenată, omul este susținut de credința în Cristos și de puterea harului său; dar mai există încă protecția Mariei din slava cerească: ea nu încetează să mijlocească pentru cei care luptă mergând pe urmele Fiului ei divin. Ei vor învinge prin puterea sângelui Mielului (Ap 12,11), sânge care i-a fost dat de Fecioara mamă. Maria l-a dat omenirii pe Mântuitorul; prin mijlocirea ei, prin urmare, ne-au venit mântuirea, puterea și împărăția Dumnezeului nostru și puterea Unsului său (Cristos) (v. 10). Așa s-a făcut că s-a împlinit voința celui care a stabilit ca noi să primim toate prin mijlocirea Mariei (Sfântul Bernard, De aqued, 7).

În timp ce viziunea din Apocalips ni-l arată pe fiul femeii răpit la Dumnezeu și la tronul său – aluzie la înălțarea lui Cristos la cer – ne-o prezintă pe femeie în fugă spre un loc pregătit pentru dânsa de Dumnezeu (Ap 12,5-6), înfățișând astfel ridicarea Mariei în slava cerească a veșnicului Dumnezeu. Maria este prima făptură omenească menită să participe din plin de soarta Fiului său divin; legată de el ca mamă și însoțitoare disponibilă care a cooperat în chip unic la opera sa de mântuitor (LG 61) și care acum împarte slava, ridicată fiind la cer cu sufletul și cu trupul.

Ideea din prima lectură este completată de cea din a doua (1Cor 15,20-26). Sfântul apostol Paul, vorbind despre Cristos, primul dintre cei înviați, trage concluzia că într-o zi toți care cred vor avea parte de slava sa. Totuși și aici există o ordine: Mai întâi Cristos, care este primul; apoi cei care sunt ai lui Cristos (v. 23). Și dintre cei ai lui Cristos, pe primul loc se situează, fără îndoială, mama sa, care a fost mereu a sa, fiindcă a fost zămislită fără de păcatul strămoșesc. Ea este singura creatură în care strălucirea chipului și asemănării cu Dumnezeu nu a fost niciodată umbrită; ea este neprihănit zămislită, operă intactă a Preasfintei Treimi, în care Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt s-au bucurat întotdeauna, găsindu-și în ea un răspuns total la iubirea lor.

Din acest răspuns total, marii teologi ai Biserici din secolele precedente au dezvoltat ideea revelației învierii și ridicării preacuratei Fecioare Maria cu sufletul și trupul în slava cerească. Papa Pius al XII-lea în “Munificentissimus Deus” – Dumnezeu nespus de darnic – din 1950, când a declarat această dogmă, l-a citat pe sfântul Ioan Damaschinul care spune: Aceea care în naștere și-a păstrat intactă fecioria, trebuia ca și după moarte să-și păstreze trupul incorupt. Aceea care a purtat în sânul ei pe Creatorul însuși, făcut prunc, trebuia să locuiască în lăcașurile divine. Aceea care, dată fiind ca mireasă chiar de Tatăl, nu putea să-și găsească altă locuință decât printre cele cerești. Trebuia să-și contemple propriul Fiu în slavă la dreapta Tatălui, ea care l-a văzut pe cruce, ea care, fiind scutită de dureri când l-a adus la lumină, a fost străpunsă de sabia durerii când l-a văzut murind. Era drept ca mama lui Dumnezeu să ajungă în stăpânirea care aparține Fiului, ea care a fost onorată de toate creaturile ca mamă și slujitoare a lui Dumnezeu. Papa îl mai citează și pe sfântul German din Constantinopol, care scoate în evidență sfințenia trupului preacuratei cu aceste cuvinte: Tu, după cum a fost scris, ești toată numai strălucire (cf. Ps 44,14); și trupul tău feciorelnic este total sfânt, total curat, în totalitate este templul lui Dumnezeu. Din acest motiv nu putea să cunoască putreziciunea mormântului, dar, spre a păstra energiile sale naturale, trebuia să se schimbe în lumină incoruptibilă, să intre într-o existență nouă și glorioasă, să se bucure de deplina libertate și de viața desăvârșită. Un alt scriitor din vechime afirmă: Cristos, Mântuitorul și Dumnezeul nostru, dătătorul vieții și al nemuririi, a fost de datoria lui de a-i reda viața mamei. A fost de datoria lui de a o învia din morți și de a o primi alături de el, traversând o cale numai de el cunoscută.

Răspunsul total al Mariei la iubirea lui Dumnezeu, iubire care singură este mai tare ca moartea și înalță mai presus de îngeri, este sintetizată în Evanghelia zilei (Lc 1,39-59), fie în cuvintele Elisabetei care laudă marea credință a Mariei și care a dus-o să accepte fără ezitare voința divină, fie în cuvintele Fecioarei care izbucnește în imnul de laudă la adresa Celui Preaînalt ca recunoștință pentru cele săvârșite în ea. Maria nu se îndreaptă asupra sa și nici măcar nu aruncă o privire asupra vredniciilor personale, ci doar spre a pune în evidență propria micime și de pe aceasta se înalță spre Dumnezeu spre a-i preamări demnitatea și milostivirea, opera și puterea cu care acționează în favoarea celor mici, smeriți, săraci din rândul cărora face parte și ea cu toată smerenia.

Răspunsul ei total la iubirea lui Dumnezeu care a ales-o dintre toate femeile ca să fie mamă a Fiului său divin este, indubitabil, cel dat îngerului: Iată roaba Domnului (v. 38). Pentru Maria, ca să fie roabă, înseamnă să fie total deschisă, disponibilă la planul lui Dumnezeu: el poate face din ea tot ceea ce-i place. El este Dumnezeu, după ce a asociat-o la pătimirile Fiului (ba chiar și ale Bisericii până la sfârșitul lumii; fapt pentru care vine și plânge, uneori chiar cu lacrimi de sânge, în atâtea locuri de pe pământ), într-o zi a înălțat-o, realizând în ea cuvântul cântării ei: Dă jos de pe tronuri pe cei puternici și-i înalță pe cei smeriți (v. 52), prevestind astfel înălțarea celor răscumpărați. Sperăm și a noastră, ca acolo unde este Fiul ei, să fim și noi. Smerita slujitoare, de fapt, a fost “ridicată la slava cerească cu sufletul și trupul, deoarece a fost în totalitate asemenea Fiului său, Domnul Domnilor (LG 59) cu trup și suflet omenesc, înviat și înălțat de Duhul Sfânt, căruia Maria i-a fost mireasă aleasă.

În Maria ridicată la cer, întreaga creștinătate are o puternică mijlocitoare și un minunat exemplu. De la ea poate învăța oricine ca să-și recunoască propria micime, să se ofere lui Dumnezeu cu toată disponibilitatea față de voința lui, de a crede în iubirea lui plină de milostivire și atotputernică cu o credință neșovăielnică.

(După Intimità divina și Liturgia orelor, 15 august, lectura a II-a).

 

* * *

 

Maria este inseparabilă de Isus

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Editura Presa Bună

Fecioara Neprihănită, terminându-și șederea pe acest pământ, a fost ridicată cu trupul și cu sufletul la slava cerului. Această ridicare este consecința prerogativelor cu care i-a plăcut lui Dumnezeu să o înfrumusețeze pe preasfânta Fecioară Maria. Ea este încoronarea harului supraabundent pe care ea l-a primit de la Dumnezeu. Neprihănită din prima clipă a existenței sale, adică scutită de pata păcatului strămoșesc, Maria a fost obiectul unei alegeri speciale din partea lui Dumnezeu. Dintre toate femeile, ea a fost aleasă să devină mama Mântuitorului.

Fecioara Maria, care nu a cunoscut stricăciunea păcatului, nu a trebuit să cunoască nici stricăciunea mormântului. Ea a fost scutită de sentința dumnezeiască ce îi atinge pe toți oamenii: În pământ te vei întoarce (Gen 3,19).

Din punct de vedere istoric, este de remarcat faptul că Biserica niciodată nu a căutat rămășițele pământești ale Preafericitei Fecioare Maria, și nici nu le-a propus poporului spre cinstire. Motivul îl constituie acest adevăr de credință: Maria a fost ridicată la cer cu trupul și sufletul. Sfântul Robert Bellarmin scrie: Vă rog, cine ar putea crede că arca sfințeniei, locuința Cuvântului, templul Sfântului Duh s-ar fi prăbușit? Sufletului meu îi repugnă până și gândul că acest trup virginal, care l-a născut pe Dumnezeu, l-a făcut să vadă lumina zilei, l-a hrănit, l-a purtat, s-ar fi prefăcut în cenușă sau ar fi fost dat ca hrană viermilor.

În planul lui Dumnezeu, Maria este inseparabilă de Isus.

Maria a fost asociată lui Isus în întrupare și în răscumpărare, a fost asociată și victoriei lui asupra păcatului și a morții, precum și mărețului său triumf în ceruri. Prin întrupare, Maria este aceea care l-a primit pe Domnul Isus. Prin ridicarea la cer, Cristos este acela care a primit-o, la rândul său, pe Fecioara Maria. Mântuitorul, care nu a socotit că este nevrednic pentru sine să coboare în Maria, a ridicat-o la el, spre a o introduce în slava sa.

Mântuitorul nostru, Fiul Mariei, cel mai desăvârșit observator al legii dumnezeiești, nu putea să o cinstească mai bine, împreună cu Tatăl său, pe mama sa preaiubită, decât primind-o în cer cu întreaga ei făptură, trup și suflet, așa cum l-a slujit în calitate de roabă a Domnului.

Sfântul Francisc de Sales pune această întrebare: Care copil, dacă ar putea, nu ar învia-o pe mama sa și nu ar pune-o în paradis, cât mai curând după moartea ei?

Dumnezeu a glorificat-o pe Maria, nu numai pentru că a fost mama Cuvântului întrupat, ci și pentru faptul că ea a fost smerită și credincioasă față de toate harurile. În urcușul Mariei, ridicarea cu trupul la cer constituie ultima etapă, trecerea definitivă de la pământ la cer, de la har la slavă și, așa cum pe pământ a fost plină de har, așa se cuvine ca în cer să fie plină de slavă.

Triumful Mariei a fost întrevăzut de ultima carte a Noului Testament.

Sfântul Ioan vede apărând pe cer un semn mare și minunat: O femeie îmbrăcată în soare, cu luna sub picioarele ei și purtând pe cap o coroană de douăsprezece stele (Ap 12,1).

Maria este un semn în ridicarea sa cu trupul la cer.

Ea a apărut ca reușita desăvârșită și ca dovada încoronării operei mântuirii omului, înfăptuită de Cristos în lume. O creatură este în cer, cu trup și suflet, realizându-și pe deplin destinul. Este mărturia restaurării omului, a răscumpărării desăvârșite. Maria domnește în cer, lângă Fiul său. Acesta este un adevăr al credinței catolice care întărește credința noastră în învierea trupului. După învierea și înălțarea lui Cristos, ridicarea Mariei cu trupul și sufletul la cer prevestește glorificarea noastră, ne dă o certitudine morală despre glorificarea noastră prin Biserică.

În trupul fizic, unele din mădularele lui pot fi bolnave sau paralizate și totuși trupul întreg trăiește și activează, iar prin influența vieții din el se pot vindeca iarăși mădularele bolnave. Trupul poate muri doar atunci când se îmbolnăvesc părțile lui principale: capul și inima. Dar capul și inima Bisericii – Cristos și Maica Domnului – se află în lumea divină și nu pot cădea în nici o boală.

Din părți componente, proaste și rele, nu poate rezulta un întreg sfânt și imaculat; și dacă Biserica ar fi numai o adunare de oameni, ea nu ar mai putea fi sfântă și fără de prihană, căci nu există oameni lipsiți de păcat pe pământ. Dar Biserica văzută își primește viața și puterea, nu de la oamenii păcătoși, ci de la însuși Cristos în care locuiește trupește toată plinătatea dumnezeirii (Col 2,1) prin mijlocirea preasfintei și preacuratei Fecioare (“plină de har” – Lc 1,28) și a întregii Biserici nevăzute și a sfinților; de aceea nedesăvârșirile noastre nu pot suprima nicidecum sfințenia Bisericii (Fundamentele spirituale ale vieții, Vladimir Soloviov, Ed. Deisis, Alba Iulia, 1994, pag. 109-110).

Dar, după cum spune sfântul Augustin, Dumnezeu ne-a creat pe noi fără concursul nostru, însă nu ne mântuiește fără străduința noastră. Preacurata înălțată cu trupul și sufletul la cer ne ajută, dar fiecare dintre noi trebuie să-și întindă mâna spre acest ajutor: trebuie să se roage, trebuie să-și valorifice darurile divine: credința, speranța și iubirea.

Întâmplarea s-a petrecut demult, la porțile cetății Toulouse din Franța. Regele René venea să o prezinte supușilor săi pe frumoasa prințesă Aude, viitoarea lui soție. Alaiul ajunsese în piața Capitoliului, când deodată, prințesa scoate un țipăt de spaimă. Într-un colț al pieței se ridica o spânzurătoare și călăii se pregăteau să-l pună în ștreang pe un om nu prea bătrân. “O”, a zis frumoasa Aude, “n-ar putea fi iertat sărmanul om într-o zi de sărbătoare ca aceasta?” “Nu-i cu putință, mărită prințesă”, au răspuns magistrații. “Omul acesta s-a făcut vinovat de o faptă pentru care nu încape iertare”. “Dar ce faptă poate fi aceasta? Nu s-ar putea găsi nici un alt mijloc spre a-l scăpa de osândă?” “Prințesă, legea noastră spune că ar putea fi răscumpărat pentru o mie de ducați”. “Dar cum ar putea sărmanul om să adune o asemenea sumă!” a strigat prințesa. Și a privit rugător spre alaiul care o însoțea. Regele a scos din chimir cinci sute de ducați de aur, regina a dat două sute; nobilii s-au scotocit prin buzunare și s-a totalizat suma de nouă sute nouăzeci și șapte de ducați de aur. “Preacinstiți judecători, desigur că veți binevoi să-l puneți în libertate pentru cei nouă sute nouăzeci și șapte de ducați!” “Din păcate, nu, prințesă, legea e lege. Mai lipsesc trei ducați”. “Și pentru lipsa de trei ducați o să-l spânzurați?” “Cu toată siguranța!” “Atunci”, s-a gândit prințesa, scotociți-i hainele lui! Poate are și el ceva bani!” L-au scotocit și în căptușeala hainei avea ascunși cei trei ducați. A fost salvat, spre mai mare bucurie a prințesei, care plângea de fericire că în sărbătoarea ei a fost împiedicată o condamnare la moarte (Jean Vernette, Parabole pentru azi, Ed. ARC București 1994, pag. 124).

La fel, în ceasul din urmă, în ziua judecății, meritele lui Isus Cristos sunt preponderente pentru mântuirea fiecărui om, ale preacuratei sunt incontestabil de valoroase, fiindcă Dumnezeu însuși a voit să fie asociată lui Cristos la opera răscumpărării noastre, ale sfinților de asemenea, dar fără bunăvoința personală, fără cei trei ducați de aur: credință, speranță și iubire, nimeni nu poate fi salvat.

Preacurata este prințesa din rai, mireasa Sfântului Duh, care acum în sărbătoarea triumfului ei ceresc, ne sfătuiește să ascundem în cutele sufletului nostru și să păstrăm ca pe cea mai scumpă comoară credința, speranța și iubirea.

 

* * *

 

A fost ridicată cu trupul și sufletul la slava cerească

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Editura Presa Bună

În ziua de 1 noiembrie, sărbătoarea Tuturor Sfinților din anul 1950, papa Pius al XII-lea definește în mod solemn ca adevăr de credință că: Fecioara Neprihănită, terminându-și șederea pe acest pământ, a fost ridicată cu trupul și sufletul la slava cerească.

Această definiție dogmatică are menirea să ne trezească credința, speranța și dragostea față de Dumnezeu care a dus-o la desăvârșirea și fericirea deplină pe mama Fiului său și a noastră.

Vom crede cu mai multă tărie, vom spera cu mai multă convingere și vom iubi pe Dumnezeu, pe Fecioara mamă, pe noi înșine și pe fiecare om, cu mai multă înflăcărare, în măsura în care vom înțelege mai exact adevărul de credință al Ridicării la cer a Maicii Domnului și astfel vom înțelege mai bine chiar destinul nostru final.

Destinul final al Fecioarei Maria, adică moartea, învierea și ridicarea în slava cerească, începe să se contureze în lucrările conciliilor din Efes (431) și din Calcedon (451) când a fost numită Theotokos – Născătoare de Dumnezeu -, definiție care a pus și problema trupului ei.

În secolul al VI-lea, sărbătoarea Fecioarei Maria, care era doar o memorie, asemănătoare cu memoriile martirilor și ale sfinților, devine sărbătoarea Adormirii Fecioarei Maria. Termenul de adormire, fără să nege realitatea morții ei, ne sugerează ideea unei morți cu caracter deosebit, fără însă a pune problema ridicării mamei preasfinte cu trupul și sufletul la slava cerească.

Începând cu secolul al VIII-lea, în predicile episcopilor și preoților din Bizanț (Constantinopol), referitoare la Adormirea Maicii Domnului, se afirmă și ridicarea ei cu trupul și sufletul la cer.

În definirea acestei dogme, papa Pius al XII-lea amintește trei dintre acești scriitori: pe sfântul Ioan Damaschinul, care spune: Aceea care în naștere și-a păstrat intactă fecioria, trebuia ca și după moarte să-și păstreze trupul incorupt. Aceea care a purtat în sânul ei pe Creatorul însuși, făcut prunc, trebuia să locuiască în lăcașurile divine. Aceea care, dată fiind ca mireasă chiar de Tatăl, nu putea să-și găsească altă locuință decât printre cele cerești. Trebuia să-și contemple propriul Fiu în slavă la dreapta Tatălui, ea care l-a văzut pe cruce, ea care, fiind scutită de dureri când l-a adus la lumină, a fost străpunsă de sabia durerii când l-a văzut murind. Era drept ca mama lui Dumnezeu să ajungă în stăpânirea care aparține Fiului, ea care a fost onorată de toate creaturile ca mamă și slujitoare a lui Dumnezeu; Îl citează pe sfântul German din Constantinopol, care afirmă: Tu, după cum a fost scris, ești toată numai strălucire (cf. Ps. 44,14); și trupul tău feciorelnic este total sfânt, total curat, în totalitate este templul lui Dumnezeu. Din acest motiv nu putea să cunoască putreziciunea mormântului, dar, spre a păstra energiile sale naturale, trebuia să se schimbe în lumină incoruptibilă, să intre într-o existență nouă și glorioasă, să se bucure de deplina libertate și de viața desăvârșită; în sfârșit, papa mai citează un alt scriitor din vechime, care afirmă la rândul său: Cristos, Mântuitorul și Dumnezeul nostru, dătătorul vieții și al nemuririi, a fost de datoria lui de a-i reda viața mamei. A fost de datoria lui de a o învia din morți și de a o primi alături de el, traversând o cale numai de el cunoscută (cf. Munificentissimus Deus).

Afirmații deosebit de sugestive și frumoase, dar, pentru a înțelege dogma în sensul ei antropologic (omenesc) și teologic (divin), trebuie să o privim în lumina învierii lui Cristos.

Învierea lui Cristos pornește absolut din inițiativa lui Dumnezeu care, scoțându-l pe Fiul său din mormânt, a făcut din el pe primul-născut dintre cei morți. Din acest punct de vedere, vom înțelege cu atât mai mult că ridicarea la cer a Fecioarei-mame, nu se datorează vreunui merit personal, ci în virtutea harului divin, ea fiind plină de har.

Este important de știut că învierea, în sensul Sfintei Scripturi, nu trebuie considerată ca reanimarea unui cadavru (așa cum a fost înviat Lazăr, fiul văduvei din Nain sau fiica lui Iair), nici ca pe o simplă nemurire a sufletului despuiat de orice caracter corporal, nici ca o formă de reîncarnare într-o altă existență care ar fi încă supusă limitelor de spațiu și timp. Ea este mai degrabă învierea trupului (cărnii), după cum spune Simbolul apostolilor. Trupul (carnea) desemnează, în Crez, persoana în unitatea și integritatea ei, ceea ce vrea să spună totalitatea sa compusă din spiritul, sufletul și trupul său. Dar cuvântul trup (carne) trebuie înțeles, nu în sensul de compoziție fizică, destinată pieirii, ci în sensul unei dimensiuni care nu încetează de a fi intim legată de identitatea persoanei umane. În realitate, viața nouă pe care creștinul o speră nu se referă numai la sufletul său, ci la persoana sa în totalitate, care a fost marcată în mod necesar de viața sa trupească în această lume, de comportamentul său, de evenimentele istorice trăite, într-un cuvânt: prin tot ceea ce i-a permis acestei persoane să devină ceea ce este. Spune un autor (G. Greshake) că, după cum: Total, în ridurile unei fețe îmbătrânite, se poate citi istoria scrisă a întregii sale vieți, tot așa în fiecare ființă omenească se păstrează fără greș istoria unei lumi care este “eul” însuși (Plus fort que la mort, Ed. Mame 1979, pag. 92). Carnea (trupul) care învie este, deci, tot ceea ce poartă amprenta unei ființe omenești în felul său de a se raporta la sine însăși, la lume, la alții și la Dumnezeu.

Aceasta este forma învierii pe care credința creștină o are despre Isus și care constituie speranța învierii noastre. După cum spune apostolul Paul: Dacă noi credem că Isus a murit și a înviat, tot astfel prin Isus, Dumnezeu îi va aduce cu el pe cei răposați (1Tes 4,14). Or, ridicarea la cer înseamnă că această speranță s-a realizat deja în preacurata Fecioară Maria care a crezut mai mult decât oricare altă făptură omenească, pentru care verișoara sa Elisabeta o numește fericită (Lc 1,45). Dumnezeu a făcut-o să beneficieze de învierea trupului, ridicând-o “cu trupul și cu sufletul în slava cerească”, adică Dumnezeu i-a comunicat ceea ce fusese promis prin învierea lui Cristos în care a crezut mai mult decât la Buna-Vestire și a devenit preafericită în cer și garanția fericirii tuturor credincioșilor.

Destinul preacuratei Fecioare Maria nu poate fi în nici un caz mai prejos și nici despărțit de cel pe care tradiția creștină l-a recunoscut întotdeauna martirilor și sfinților, pe care i-a numit alți Cristoși. Autorul Scrisorii către Evrei numește nor de mărturisitori pe toți cei care au precedat pe ceilalți credincioși în mersul lor pe urmele lui Cristos (Evr 12,1), îi numește adunarea primilor născuți ale căror nume sunt scrise în ceruri (Evr 12,23). Dacă numai ridicarea preacuratei cu trupul și sufletul la cer este recunoscută în mod explicit dintr-o mulțime atât de mare de mărturisitori și primi născuți ai cerului, aceasta se datorează numai titlului unic de care Maria dispune: Theotokos, adică: mamă a lui Dumnezeu. Ceea ce nu înseamnă că mântuirea i-ar fi fost rezervată numai ei singure, ci din contra, ne-o propune pentru a ne stimula pe urmele lui Cristos, deoarece, așa cum afirmă sfântul Paul în Scrisoarea către Romani: Întreaga creație așteaptă cu nerăbdare descoperirea fiilor lui Dumnezeu, fiindcă: Noi înșine, care avem începuturile Duhului, și noi suspinăm înăuntrul nostru, în așteptarea înfierii, a răscumpărării trupului nostru (Rom 8,19 și 23). (Argumentele sunt extrase din Maria în planul lui Dumnezeu și împărtășirea sfinților; cf. La documentation catholique nr. 2187, nr. 253,254,261-265).

Sfântul Ioan apostolul vede pe cer un semn mare și minunat: O femeie îmbrăcată în soare, cu luna sub picioare și purtând pe cap o coroană de douăsprezece stele (Ap 12,1). Este chipul preacuratei ca semn al Bisericii lui Isus.

Ridicarea cu trupul și sufletul la cer ne arată că Dumnezeu a anticipat deja pentru mama Fiului său mântuirea pe care o speră toți creștinii și această ridicare nu poate fi decât în folosul trupului mistic al lui Isus, adică al Bisericii, așa cum o recunoaște un mare teolog, zicând: Trupul fizic, unele din mădularele lui pot fi bolnave sau paralizate și totuși trupul întreg trăiește și activează, iar prin influența vieții din el se pot vindeca iarăși mădularele bolnave. Trupul poate muri doar atunci când se îmbolnăvesc părțile lui principale: capul și inima. Dar capul și inima Bisericii – Cristos și Maica Domnului – se află în lumea divină și nu pot cădea în nici o boală.

Din părți componente, proaste și rele, nu poate rezulta un întreg sfânt și imaculat; și dacă Biserica ar fi numai o adunare de oameni, ea nu ar mai putea fi sfântă și fără de prihană, căci nu există oameni lipsiți de păcat pe pământ. Dar Biserica văzută își primește viața și puterea, nu de la oameni păcătoși, ci de la însuși Cristos în care locuiește trupește toată plinătatea dumnezeirii (Col 2,1) prin mijlocirea preasfintei și preacuratei Fecioare (“plină de har”-Lc.1,28) și a întregii Biserici nevăzute a sfinților (Vladimir Soloviov, Fundamentele spirituale ale vieții, Ed. Deisis, Alba Iulia 1994, pag. 109-110).

Sfântul Francisc de Sales, pătruns de un sănătos spirit al credinței, ne pune această întrebare: Care copil, dacă ar putea, nu ar învia-o pe mama sa și nu ar pune-o în paradis, cât mai curând după moartea ei?

Nu mai prejos se arată sfântul Robert Bellarmin când ne spune: Vă rog, cine ar putea crede că arca sfințeniei (Tatălui), locuința Cuvântului, templul Sfântului Duh s-ar fi prăbușit? Sufletului meu îi repugnă până și gândul că acest trup virginal, care l-a născut pe Dumnezeu, l-a făcut să vadă lumina zilei, l-a hrănit, l-a purtat, s-ar fi prefăcut în cenușă sau ar fi fost dat ca hrană viermilor.

Cum răspunde preacurata lui Dumnezeu pentru toate aceste lucruri mari pe care i le-a făcut? Cu iubire veșnică Sufletul meu îl preamărește pe Domnul (Lc 1,46).

Ca odată să ne ridicăm și noi cu sufletul și trupul la slava cerească, să ne obișnuim acum a ridica deseori ruga noastră spre Creatorul a toate, zicând: Dumnezeule atotputernic și veșnic, care pe Neprihănita Fecioară Maria, Născătoarea Fiului tău, ai ridicat-o cu trupul și sufletul la slava cerească, dă-ne, te rugăm, harul ca, tinzând pururi la cele de sus, să ne învrednicim a fi părtași de mărirea ei (LR). Amin.

 

* * *

 

Ridicarea Sfintei Fecioare Maria cu trupul și cu sufletul la cer

Autor: volum colectiv ITRC
Copyright: Editura Sapientia

Un mare semn a apărut în cer: o femeie, înveșmântată cu soarele, având luna sub picioare și purtând pe cap o coroană de douăsprezece stele“(Ap 12,1)

A spune aceste cuvinte în fața lumii zilelor noastre înseamnă a încerca să trezești curiozitatea pentru foarte mulți ignoranți care sunt dornici de lucruri spectaculare. Unii poate te vor întreba: ce vrei să spui cu aceasta? sau s-ar putea să nu aibă timp să te asculte fiindcă după cum se vede nu vorbești despre politică, despre afaceri sau alte probleme care îi preocupă.

Nu este ușor astăzi să vorbești despre adevăruri de credință unei lumi marcată de amprenta ateismului sau prinsă în mreaja materialismului. Alteori trebuie să te folosești de expresii foarte fine pentru a nu deranja urechile celor care cred că au pus mâna pe tainele lui Dumnezeu sau pur și simplu îl ignoră.

Însă astăzi, Biserica întreagă, poporul lui Dumnezeu, este chemată să o cinstească în chip deosebit pe Preacurata Fecioară Maria în misterul înălțării sale cu trupul și sufletul la cer. Această sărbătoare pe care o celebrăm astăzi nu este o invenție a teologilor zilelor noastre. Nu numai cei care se străduiesc să-l cunoască mai profund pe Dumnezeu și misterele sale prin studierea atentă și minuțioasă a “datului credinței”, ne-au spus că trebuie să o cinstim pe Sfânta Fecioară în misterul Înălțării sale la cer. Dar Biserica, încă din primele veacuri, în înțelepciunea ei divină, a știut să se îndrepte spre Sfânta Fecioară care este alături de Fiul ei pentru a mijloci pentru noi fiii ei de pe pământ aflați în nevoi.

Magisteriul Bisericii, format de Papa împreună cu episcopii, la 1 noiembrie 1950, prin Constituția Apostolică “Munificentissimus Deus” a declarat ca dogmă de credință Înălțarea Preasfintei Fecioare Maria cu trupul și sufletul la cer. Prin acest document Biserica declară că: “Neprihănita Născătoare de Dumnezeu veșnic Fecioară Maria, sfârșind cursul vieții pământești, a fost înălțată cu trupul și sufletul în gloria cerească” (DS 3903). Această învățătură a Bisericii se bazează pe scrierile sacre și pe argumentele și considerațiile teologilor. Acestea ne-o arată pe Mama lui Dumnezeu foarte strâns unită cu Fiul ei și de aceea părtașă pentru totdeauna la soarta lui. În felul acesta apare imposibil ca aceea care l-a conceput, l-a născut, l-a crescut și l-a strâns la piept pe Cristos, să fie separată de acesta, după viața pământească, chiar dacă nu cu sufletul, dar cu trupul.

Însă pentru creștinul de astăzi, pentru noi cei prezenți aici ce înseamnă Înălțarea la cer a Preacuratei Fecioare? Este oare pentru noi o credință strămoșească: așa au crezut părinții noștri, așa credem și noi? Este oare o practică populară când lumea se îmbracă frumos și vine la biserică? Ne întrebăm deci: cum a ajuns Sf. Fecioară alături de Fiul ei în cer? Ce înseamnă pentru noi Înălțarea Preasfintei Fecioare Maria cu trupul și sufletul la cer?

Tradiția spune că atâta timp cât apostolii au rămas la Ierusalim Sf. Fecioară a stat cu ei pentru a-i încuraja și susține în diferitele încercări la care erau supuși. După plecarea acestora din Ierusalim, Sf. Fecioară l-a urmat pe apostolul Ioan la Efes, unde a stat mai mulți ani. În primăvara anului 49, Maria, care împlinea 72 de ani, a dorit să revadă locurile sfinte ale vieții, pătimirii și morții lui Isus, și astfel s-a întors la Ierusalim împreună cu ucenicul pe care îl iubea Isus.

Datorită planului minunat al Providenței, în același timp au sosit din diverse locuri și alți apostoli. Aceștia, adunați în jurul Mamei lui Dumnezeu, deja în vârstă și aproape de moarte, au asistat la trecerea ei din această viață. Atunci o lumină candidă și clară, asemenea aceleia care l-a înconjurat pe Cristos pe Tabor în timpul schimbării sale la față, a strălucit pe fața ei, și această lumină i-a învăluit pe apostolii prezenți, care în momentul morții, după cum spune Sfântul Ioan Damascenul, au auzit un concert de îngeri venit să întâlnească, să salute și să celebreze intrarea Stăpânei lor în gloria cerului. În ziua următoare, după obiceiul evreilor, trupul Fecioarei a fost înfășurat într-un giulgiu, au turnat peste el ulei prețios și l-au pus într-un mormânt.

După trei zile a sosit și Toma: singurul Toma care pentru a crede vrea să vadă, pentru a se convinge vrea să pună mâna. Este inutil să încerce a-l convinge: vrea cu orice preț să vadă. S-au dus deci toți la mormânt, dar acesta era gol. Îngerii purtaseră deja în cer trupul imaculat și preasfânt al Fecioarei.

Duns Scotus, un mare teolog și filosof al Evului Mediu, exprimă cu multă simplitate și eficacitate argumentul său cu privire al Înălțarea la cer a Preacuratei Fecioare Maria. El spune așa: “Decuit …, potuit…, ergo fecit”. (adică s-a cuvenit, a putut, deci a făcut-o).

Decuit: adică s-a cuvenit – spune Sf. Ioan Damascenul – ca aceea care în naștere și-a păstrat neatinsă virginitatea, după moarte să-și păstreze trupul neatins de corupere. S-a cuvenit ca aceea care l-a contemplat pe Fiul ei în timpul agoniei pe cruce și mort l-a strâns la piept, să continue, după moarte, să-l contemple la dreapta Tatălui. S-a cuvenit ca mireasa “quam Pater desponsaverat” (pe care Tatăl a ales-o) să locuiască împreună cu el în “lăcașurile cerești“. Este o conveniență pe care o cere dreptatea și care se impune cu necesitate.

Sf. Belarmin de Siena afirmă că Maria nu poate fi decât acolo unde este Cristos și dacă Cristos este în cer, la dreapta Tatălui, și ea trebuie să fie “acolo sus”.

Maria este contraimaginea Evei, dar nu ar fi pe deplin dacă nu ar fi glorificată. Cu ce ar fi bucurat-o scutirea de păcatul originar și plinătatea harului dacă apoi ar fi trebuit să se supună legii coruperii și să devină ca toți fii Evei și ea însăși, praf și cenușă? Maria, asociată Fiului în același plan veșnic al lui Dumnezeu și în opera providențială a mântuirii, este unită cu el și părtașă la aceleași privilegii: ea este imaculată în concepere, fecioară și neatinsă în maternitate, plină de har și corăscumpărătoare a neamului omenesc.

Dacă Cristos a triumfat asupra păcatului prin moarte, asupra morții prin înviere, și glorios și triumfal s-a înălțat la cer, Ea se cuvine să stea alături de Fiul ei ca regină a universului, nu numai cu sufletul, așteptând integrarea trupului la sfârșitul timpurilor, dar și cu trupul său.

Potuit – Cristos a triumfat asupra păcatului și a morții prin virtutea proprie. Creștinul învinge păcatul prin botez, dar triumful său asupra morții, garantat de Cel care este viața și învierea, rămâne pentru sfârșitul timpurilor. În această așteptare el se odihnește la umbra crucii în mormânt. Datorită legilor naturii trupul său se descompune și se reduce la un pumn de țărână.

Dumnezeu care a prezervat-o pe Sf. Fecioară de păcatul originar printr-o mântuire anticipată, putea s-o scutească și de coruperea mormântului și fără să mai aștepte sfârșitul timpurilor să o recheme la viață. A fost o înviere anticipată și o glorificare înainte de cea vestită la sfârșitul veacurilor perfect convenientă pentru Cel care a înviat pe fiica lui Iair, care a oprit cortegiul mortuar și a înviat pe Fiul văduvei din Naim, care l-a chemat din mormânt pe prietenul său Lazăr deja în stare de putrezire. Putea s-o facă și a făcut-o și de data aceasta.

Ergo fecit, deci a făcut-o. Așa ne învață Papa Pius al XII-lea prin cuvintele cu care definește că: “Neprihănita Născătoare de Dumnezeu, veșnic Fecioară Maria, sfârșind cursul vieții pământești, a fost înălțată cu trupul și sufletul în gloria cerească”.

Desigur, definiția dogmatică nu vorbește despre moartea Mariei și nici despre învierea ei. În felul acesta teologii au posibilitatea să aprofundeze orice “dat” al istoriei și orice fragment de posibilitate. Noi însă nu ne oprim acum la acest aspect și concludem împreună cu Sf. Modest, episcop de Ierusalim: “Cum, Fericita Mamă a lui Cristos, Mântuitorul și Dumnezeul nostru, dăruitor de viață și imortalitate, a fost scoasă de el însuși din mormânt, înălțată la cer și vivificată într-o incorporeitate incoruptibilă și veșnică, numai el singur poate ști”.

Definiția dogmatică este ca un fruct care se maturizează de-a lungul secolelor și este cules la timpul oportun. Aceasta este tema sărbătorii pe care o celebrăm astăzi.

“Un mare semn a apărut în cer: o femeie înveșmântată cu soarele, având luna sub picioare și purtând pe cap o coroană de douăsprezece stele” (Ap 12,1). Exegeții nu ezită să-i atribuie această imagine Sfintei Fecioare. Maria este un “semn“. Este un semn al împlinirii profeției despre Mântuitorul. Ea este pentru Elisabeta un semn al bucuriei. Chiar pentru Ioan Botezătorul este un semn care îl face să tresalte de bucurie în sânul mamei sale. Este un semn al milostivirii dumnezeiești, un semn al trimiterii Duhului Sfânt. Maria purta în sânul ei pe Fiul lui Dumnezeu, pe cel care după învierea din morți și înălțarea sa la cer îl va trimite pe Duhul Sfânt, Duh care acum în mod anticipat este revărsat asupra Elisabetei și de aceea ea dă mărturie despre “Domnul” și o proclamă pe Maria Mamă a lui Dumnezeu. Elisabeta, în aceste momente, cuprinsă de uimire, nu face altceva decât să rostească o binecuvântare: “Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul trupului tău” la care Maria răspunde cu imnul Magnificat.

În Maria se împlinește întreaga operă a mântuirii neamului omenesc. În ea se împlinesc timpurile, Cuvântul se face carne, și tot ea este desăvârșirea întregii istorii a neamului omenesc. Ea este cea dintâi care beneficiază plenar de roadele pătimirii, morții, învierii și trimiterii Duhului Sfânt de către Fiul ei Isus Cristos. Ba chiar, ea se bucură anticipat, adică în ea mântuirea s-a realizat chiar de la conceperea ei în vederea meritelor lui Isus Cristos pe care avea să-l nască. Ea șade la dreapta Fiului ei în ceruri și spre ea suntem îndemnați de Biserică să ne îndreptăm privirile așa cum ne-am rugat la începutul Sf. Liturghii: “Dumnezeule atotputernic și veșnic care a-i înălțat-o cu trupul și sufletul în gloria cerească pe Neprihănita Fecioară Maria, Mama lui Cristos Fiul tău, fă ca noi, trăind în această lume, să ne îndreptăm mereu privirea spre bunurile veșnice pentru a împărtăși gloria ei”.

Interpretând prima lectură a liturgiei de astăzi în lumina Sf. Evanghelii, vom înțelege că Maria este “figura” Bisericii, este imaginea perfectă spre care tinde Biserica. Acest popor al lui Dumnezeu care este Biserica, asemenea “femeii” din Cartea Apocalipsului Sf. Ioan, care fuge în pustiu, locul încercărilor și al ispitirii, trăiește în istoria umană momentele ei de încercare și ispită. Viața Bisericii este un drum prin deșert, dar Dumnezeu nu va abandona niciodată Biserica sa care privește la Domnul ei și la victoria înfăptuită de dânsul. Liturgia de astăzi, preluând învățătura Sf. Părinți ai Bisericii, vede în “femeia înveșmântată cu soarele”, care este însuși Dumnezeu, imaginea Mariei, Mama lui Isus. Iar Maria, așa cum am spus este “figura” Bisericii.

Apostolul Paul în cea de-a doua lectură vrea să pună în lumină siguranța credinței creștine și de aceea așează în centrul fragmentului pe care la-am ascultat însăși învierea lui Cristos. El învinge orice forță a celui rău și restaurează raportul omului cu Dumnezeu. El devine principiul vieții pentru toți cei care cred în el. El este Domn și lui i se vor supune toate pentru ca la sfârșit el să consemneze împărăția în mâinile lui Dumnezeu Tatăl.

Această a doua lectură ne arată de fapt credința și viața Bisericii primare. Cristos cel înviat devine pentru apostoli și pentru primii creștini normă de credință și de viață.

Sfânta Fecioară, Ea care a pronunțat cel dintâi “Da” și care continuă să-l pronunțe veșnic este pentru noi “semn” și “model” ca la rândul nostru să răspundem “da” chemării lui Dumnezeu. Ea care în umilință și tăcere, în ascultare și supunere, în credință și adorație nu a încetat să spună “Da” lui Dumnezeu, iată că acum este plină de strălucire în glorie alături de Fiul ei. Ea este pentru noi un “semn”, un semn de speranță și încredere, un semn de curaj și bucurie, un semn al gloriei spre care tindem prin credință.

Condiția ființei noastre umane de fii ai Evei ne face să suferim încă. Duritatea vieții timpului nostru, necazurile și încercările cotidiene ne apasă umerii și într-o zi ne vor duce în mormânt, dar dacă vom ști să ne îndreptăm privirea spre Aceea care este în ceruri plină de glorie, alături de Fiul ei, și care este mama noastră, nu ne vom pierde niciodată curajul. Dacă vom privi mereu cu ochii credinței la Cristos cel înviat și la Mama noastră înălțată de el cu trupul și sufletul în gloria cerească vom reuși să învingem în lupta vieții.

Să-l rugăm deci pe Bunul Dumnezeu să ne lumineze ochii minții ca să putem descoperi mai bine planul său în viața noastră, să ne întărească voința ca să fim capabili, asemenea Mariei, să răspundem totdeauna “da” chemării sale, să ne mărească credința ca acum să ne îndreptăm privirea spre mama noastră cerească.

Sf. Fecioară, înălțată cu trupul și sufletul la ceruri, tu ești mama noastră, de aceea te rugăm să mijlocești la Fiul tău Isus pentru noi ca el să ne învrednicească după această viață pământească să fim și noi alături de tine ca să contemplăm măreția lui.

Adrian Florian

 

* * *

 

Asumpțiunea Maicii Domnului

Autor: pr. Anton Iștoc
Copyright: Predici.cnet.ro

Această sărbătoare nu a avut totdeauna această denumire. Atunci când a apărut – prin secolele V-VI – era considerată cam ca sărbătorile altor sfinți și celebra memoria zilei în care Maria “a adormit în Domnul”. Prin această expresie, creștinii din vechime indicau exact moartea; iar ziua morții sfinților era numită “dies natalis” a lor, adică ziua nașterii la viața adevărată, cea veșnică, în deplina comuniune cu Dumnezeu.

Însă, încetul cu încetul, în reflecția și rugăciunea credincioșilor, evenimentul “morții” Mariei, Mama Domnului, apare tot mai clar ca un caz “special”, față de moartea martirilor, și a celorlalți sfinți creștini. S-a ajuns astfel treptat la convingerea generală care se află acum exprimată în Prefața Liturghiei de astăzi în felul următor: Dumnezeu “nu a voit să cunoască putrezirea mormântului aceea care l-a născut pe Domnul vieții”. Și tocmai această convingere a fost definită ca adevăr de credință de papa Pius XII, la data de 1 noiembrie 1950 cu aceste cuvinte: “La sfârșitul vieții sale pământești, neprihănita mamă a lui Dumnezeu, Maria pururea fecioară, a fost ridicată cu trupul și cu sufletul la slava cerească”.

Dincolo de alte aspecte mai “facile”, de tonalitate devoțională sau sentimentală, pe planul propriu-zis religios, sărbătoarea de astăzi ne atenționează asupra unei chestiuni de fond, ca dovadă a credinței noastre: este vorba despre atitudinea noastră personală și trăită în fața perspectivei și realității morții.

Sărbătoarea Asumpțiunii Fecioarei Maria este ca o prelungire a sărbătorii Paștelui: este o profesiune de credință/speranță în înviere. De fapt, Isus – așa cum amintește sfântul Paul în cea de-a doua lectură – “a înviat din morți fiind primul dintre cei morți”; și “așa cum toți mor în Adam, tot așa toți vor primi viața în Cristos”.

Maria, care a fost așa de intim unită cu Cristos în timpul vieții sale pământești, l-a urmat îndeaproape și dincolo de moarte, în răscumpărarea totală a întregii sale ființe (suflet și trup), devenind în felul acesta, prin voința și prin harul lui Dumnezeu Tatăl, “mai pe deplin asemenea Fiului ei” (Lumen Gentium, 59). Și ne precede nouă tuturor în participarea la același destin, când Cristos “va încredința împărăția lui Dumnezeu Tatăl” (cf. lectura a doua).

Moartea rămâne pentru toți un mister dureros și neliniștitor, “ultimul dușman” al omului. Dar noi suntem creștini tocmai întrucât credem în Cristos înviat, învingătorul morții și mărturisim speranța noastră în realitatea de dincolo de moarte: “Aștept învierea morților și viața veacului ce va veni”. Prin această credință putem experimenta, împreună cu Maria, bucuria profundă care izbucnește în cântarea de laudă adusă lui Dumnezeu: “Sufletul meu preamărește pe Domnul… Lucruri mari a făcut în mine Cel atotputernic…”.

În Maria, “glorificată în trup și suflet”, contemplăm “imaginea și pârga” întregii Biserici, așa cum spune Conciliul: ea “strălucește ca un semn de speranță sigură și de mângâiere pentru poporul peregrin al lui Dumnezeu” (Lumen gentium, 68). Și cu încredere deplină putem recurge la mijlocirea ei pentru ca să ne ajute să fim ucenici credincioși ai lui Cristos fiul său. De fapt – așa cum ne învață tot Conciliul și cum a amintit și Ioan Paul II, în enciclica sa “Redemptoris Mater” – Maria nu și-a epuizat misiunea în limitele existenței sale pământești, dar “ridicată la cer, ea nu a părăsit această misiune mântuitoare, ci prin mijlocirea ei multiformă, continuă să ne obțină darurile mântuirii veșnice. În iubirea ei maternă, are grijă de frații Fiului său care sunt încă pe cale și amenințați de primejdii și strâmtorări, până ce vor fi duși în Patria fericită” (Lumen gentium, 62).

 

* * *

 

Adormirea Maicii Domnului

Autor: volum colectiv ITRC 2
Copyright: Editura Sapientia

“Maria a fost înălțată la cer, corurile de îngeri se bucură”.

Această zi în care noi ne-am adunat la picioarele Sfintei Fecioare este o zi a bucuriei și a credinței. Solemnitatea Adormirii Maicii Domnului și a Înălțării ei cu Trupul și cu Sufletul la cer este o sărbătoare care obligă la bucurie. Toate celelalte sărbători dedicate Sfintei Fecioare trezesc în noi o meditație profundă asupra diferitelor momente ale vieții sale pământești: o urmăm de la Nazaret, la Betleem și până pe Calvar, sub cruce, și nu putem rămâne nepăsători față de neliniștile, greutățile, durerile sale, când o vedem alături de Isus. Astăzi însă, suntem invitați să tresăltăm de bucurie și veselie pentru că ne este prezentată concluzia unei existențe excepționale și privilegiate pe care Domnul a dăruit-o acestei creaturi distinse, care este Mama noastră în credință. Mai mult ca oricând, noi trebuie să ne simțim acum frați, membri ai aceleiași familii, care am venit să ne întâlnim cu Mama noastră pentru că vrem să o simțim mai aproape de noi, pentru că vrem să conversăm cu ea în limbajul nostru uman, pentru că dorim ca ea să ne învețe cum să ne trăim viața și să ne spună care este menirea noastră în această lume.

Sărbătoarea de astăzi este tocmai expresia acestei dorințe și necesități pe care creștinii au avut-o încă din primele veacuri ale Bisericii. Constituția Apostolică Munificentissimus Deus prin care, la 1 noiembrie 1950, Papa Pius al XII-lea a proclamat dogma de credință a Înălțării Sfintei Fecioare cu Trupul și cu Sufletul la cer, este încoronarea și consacrarea drumului secular de credință al Bisericii referitor la destinul final al Mariei. Chiar dacă Sfânta Scriptură nu vorbește în mod expres despre Înălțarea Mariei la cer, Sfinții Părinți spun că acest privilegiu concordă în mod minunat cu adevărurile pe care le învață Sfânta Carte. Dacă Isus este Noul Adam, așa cum ne spune sfântul Paul în cea de-a două lectură luată din Scrisoarea întâi către Corinteni, Maria este Noua Evă în virtutea legăturii fizice și morale care există între mamă și fiu și în virtutea participării intime la opera de răscumpărare a Fiului său, Maria nu putea să mai aștepte a doua venire a lui Isus. Suferind alături de Isus, trebuia să se bucure alături de el în slavă.

Am auzit în prima lectură că un semn mare s-a arătat în cer: “o femeie, înveșmântată cu Soarele, având Luna sub picioarele ei, iar pe cap purtând o coroană cu doisprezece stele” (Ap 12,1). Sfinții Părinți spun că această femeie este tocmai Maria înălțată la cer. Conciliul al II-lea din Vatican, în constituția Lumen Gentium vorbește despre Sfânta Fecioară ca fiind imaginea Bisericii viitoare, icoana escatologică a Bisericii, ea este semnul și modelul pe care Dumnezeu îl dă Bisericii peregrine pe pământ. Ne amintim cu toții de momentul când Isus, pe cruce fiind, ne-a lăsat-o ca mamă pe Maria. Maternitatea spirituală comportă printre altele acea îndatorire de a da exemplu, de a fi model pentru copii săi. Prin viața sa pământească și prin Înălțarea sa la cer, Sfânta Fecioară devine exemplul, figura a ceea ce Biserica trebuie să fie aici pe pământ și dincolo în veșnicie.

S-a mai arătat și un alt semn în cer: “un balaur uriaș, roșu ca focul… care stătea în fața Femeii ce trebuia să nască, gata să-i înghită copilul după ce îl va naște”. Balaurul, imaginea curentă a Diavolului ca origine și totalitate a forțelor răului care amenință omenirea, nu a reușit să răpească copilul. Ba mai mult, prin moartea și învierea sa, copilul a fost răpit și dus aproape de Dumnezeu. Femeia a fugit în pustiu, dar nu pentru ca să se ascundă, ci pentru a se pregăti, pentru a organiza lupta și rezistența împotriva răului. Iată ce are de făcut Biserica, ce avem de făcut noi: urmând exemplul Mariei, să luptăm prin credința noastră împotriva răului, atât la nivel intelectual cât și la nivel de structuri, pentru ca și noi să ajungem să ne bucurăm de inefabila viață viitoare.

Cum trebuie să facem aceasta? Ne învață însăși Mama noastră prin cântul Magnificat pe care l-am auzit la evanghelie. În primul rând, ea ne amintește că noi suntem oameni, oameni care trebuie să facem o alegere, și ne dă mărturia faptului că Dumnezeu știe să aprecieze alegerea bine făcută, căci el a privit la smerenia slujitoarei sale, el înalță pe cei umili și risipește pe cei mândri. Maria era o femeie din popor, cu o stare socială foarte modestă. Nu poseda calități exterioare care să o facă distinctă, chiar dacă o dinastie regală se încheiase în persoana sa. Mulțimii îi apărea comună. Totuși, dacă ne apropiem de ea și o privim în inimă ne putem da seama că Mama noastră simte despre sine o profundă umilință: umilința gândirii, a conștiinței faptului că provine de la Dumnezeu și că depinde întru totul de Dânsul. Ar trebui să ne lovească această conștiință de sine pe noi, care suntem atât de obișnuiți astăzi să ne exaltăm propria personalitate și independență, propria judecată. Maria vrea să ne aducă aminte că noi îi suntem tributari lui Dumnezeu. Ea trezește în noi încredere și speranță și ne spune că și noi suntem candidați la viața veșnică, trebuie doar să primim ploaia de haruri pe care Dumnezeu ne-o dă.

În al doilea rând, Maria ne spune că noi trebuie să avem credință. Nouă, fiilor ei, cărora ne place să ne aplecăm tot mai mult spre lucrurile pământești și preferăm faptele, fenomenele care se văd, care se ating și care se transformă în bogății temporare, Maria ne spune că trebuie să privim la viața noastră întâi de toate cu credință, pentru că numai crezând vom fi fericiți. Astăzi, Maria poartă printre noi credința. Ea însăși este exemplul cel mai înalt de credință, de comunicare a omului cu Dumnezeu, de ascultare a Cuvântului, de curăție, de bunătate. Prin înălțarea sa la cer, Maria a devenit regină. Ea este însă Regină blândă și binevoitoare; în același timp este Mamă care știe să se apropie, să asculte, să înțeleagă, să consoleze și să ajute. Să învățăm să prețuim darul de a o avea ca mamă pe Maria, să ne bucurăm că ne putem îndrepta spre ea, că ne putem ruga ei. Nu de puține ori s-a confirmat că rugăciunea adresată Mariei schimbă fizionomia interioară a omului.

Se povestește despre o femeie cu numele Elena care ducea o viață păcătoasă, că într-o zi, intrând în biserică a ascultat o predică despre sfântul Rozariu. Când a ieșit, și-a cumpărat un rozariu pe care însă îl ținea ascuns. Mai târziu a început să îl recite, dar fără a simți o atracție deosebită față de rugăciunea rozariului. Cu trecerea timpului situația s-a schimbat într-atât, încât nu se mai putea despărți de el. A ajuns până acolo că și-a împărțit averea săracilor, iar restul vieții și l-a trăit într-o pocăință aspră. Rugăciunea rozariului i-a schimbat viața.

Și noi, iubiți credincioși, pentru a ajunge în cer alături de Mama noastră avem nevoie de convertirea sinceră a inimii și de statornicia în lupta împotriva răului. În luptă avem nevoie de arme, dar nu de armele lumii, ci de armele credinței. O armă deosebit de puternică în această luptă este tocmai rugăciunea rozariului, acest colocviu cotidian pe care noi trebuie să-l avem cu Maria, acest buchet de trandafiri care este expresia afectivității noastre față de ea. Să ne rugăm ei cu încredere și să privim cu speranță spre cea care, așa cum spunea Papa Paul al VI-lea, “prin înălțarea sa la cer, a devenit o stea a cerului, steaua cea mai strălucitoare, splendidă precum soarele, frumoasă precum luna; un astru ceresc care luminează întreg universul, panorama noastră terestră, calea noastră spre Țara promisă”.

Marius MÎRȚ

 

* * *

 

Este greu pentru cea înălțată la cer să găsească un loc pe pământ

Autor: pr. Alessandro Pronzato
Copyright: Predici.cnet.ro

În calendar, pare că este o zi “chiar și” pentru Ea…

Înainte de toate, trebuie să înțelegem semnificația sărbătorii de astăzi. Ba mai mult, de-a dreptul așezarea ei în calendar. Aparține încă calendarului religios sau a trecut și la cel civil? Dubiul mi-a venit anul trecut, privind la un telejurnal de seară, care documenta în diferite moduri cu care oamenii au trăit, în diferitele părți ale lumii, ziua Celei Înălțate la cer. Orașe, natural, aproape pustii. Localități montane, evident foarte aglomerate. Plaje, evident, foarte tixite, cu o serie impresionantă, fără întrerupere, de spinări bronzate. Jocuri și diferite manifestații, trebuie s-o spun, foarte interesante.

La sfârșit, după ce ne-a informat cu grijă despre toate ritualurile de vacanță, cronicarul, într-un exces de mărinimie, și cu o notă de toleranță, încheia: “”Ridicarea la cer a Mariei este și o sărbătoare religioasă”. Înșira unele imagini rapide cu ceremoniile mai mult de importanță folkloristică. Acel și este semnificativ și neliniștitor în același timp. Vrea să indice că sărbătoarea liturgică a devenit numai un pretext pentru altceva. Puține solemnități, de acum, reușesc să se sustragă din această situație apăsătoare, care reprezintă o adevărată uzurpare, să evite riscul banalizării și al instrumentalizării.

În unele cazuri, de acum, firul care leagă misterul celebrat și “traducerea” sa profană, este atât de fragil încât devine aproape invizibil, când nu este rupt cu totul. Creștinismul – și, mai înainte, iudaismul – a reușit să dea un conținut sacru și la sărbătorile păgâne, răscumpărându-le din zădărnicia lor și de idolatrie și înscriindu-le în istoria mântuirii. Era menținut învelișul (data, ocazia, uneori chiar numele), dar substanța era radical diferită. Astăzi asistăm la un fenomen invers. Se menține învelișul religios – iată-l pe și -, dar conținutul este total golit și substituit cu efemerul. Frivolitatea domină de necontestat. Avem impresia că Cea înălțată la cer trebuie să ceară cu umilință permisiunea de a fi și Ea, să ocupe un loculeț în spațiul nemărginit al liturgiei mondane. Aș îndrăzni să spun că Cea Înălțată la cer se sforțează să găsească un loc pe pământ…

Celebrarea vieții

Pentru cine reușește să mențină solemnitatea de astăzi în calendarul sufletului, aș vrea să indic o temă unitară: celebrarea vieții. Liturgia Cuvântului oferă diferite idei în această optică precisă. Apocalipsul prezintă scena dramatică a femeii însărcinate, “îmbrăcată în soare, cu luna sub picioarele sale și pe cap o coroană cu douăsprezece stele” amenințată de “dragonul roșu enorm, cu șapte capete și zece coarne și pe cap șapte diademe”, care așteaptă momentul de a înșfăca “pruncul nou născut”.

Despre acest text celebru se dau diferite chei de lectură. Cea clasică vede înfățișată în femeie Biserica, atacată și persecutată de puterea imperială. Se dă și o interpretare mariană, care nu este în contradicție cu prima. Madona, de fapt, este cuprinsă în comunitatea credincioșilor, și poporul Noii Alianțe vede în Madona simbolul chemării prin excelență și misiunea Bisericii. Totuși consider că “semnul” se mai poate aplica la toți cei credincioși. Și în această perspectivă particulară se deapănă reflexiile mele.

O viață amenințată

Deci, o viață aflată în conflict. O viață în luptă cu forțele de distrugere, cu tot ceea ce încearcă s-o aservească, s-o domine, s-o sufoce, s-o înstrăineze, s-o sărăcească, s-o golească de toate valorile sale cele mai originale. “…Coada sa târa o treime din stelele cerului și le arunca pe pământ”. Câtă forță și câtă actualitate tragică în această imagine! Dragonul înspăimântător continuă să stingă stelele din cer, ba chiar să elimine orice “frumusețe de pe cer”, pentru a suprima viața omului exclusiv în orizontul terestru.

Luminile progresului, ale tehnologiei, pretind să substituie pe cele ale cerului. Dar, întunecând stelele cerului, omul sfârșește prin a piarde orientarea vieții proprii, sensul căii sale. Puterea demonică nu este în mod necesar în afara noastră. Și chiar atunci când stă în afara noastră, este mereu construită, alimentată, legitimată de noi. Îi devenim complici totdeauna când noi nu avem curajul s-o negăm, s-o contestăm, și mai ales să-i opunem o alternativă.

O viață care găsește refugiu în deșert

“Femeia în schimb a fugit în deșert, unde Dumnezeu îi pregătise un refugiu”. Viața, în mod paradoxal, riscă să se usuce dacă nu găsește izvoarele proprii în deșert. Nepăsarea, disiparea, zgomotul, superficialitatea, confuzia, buimăceala generală, îl asediază pe om. Viața sa riscă să se asfixieze. Este cu atât mai mult asfixiată cu cât este mai frenetică. Este cu atât mai mult goală cu cât este mai gălăgioasă. Salvarea poate să fie găsită apucând drumul aspru al deșertului.

În despuierea sfâșietoare a deșertului, în goliciunea determinată de căderea vălurilor iluziei, în “reducerea esențialului”, omul regăsește propria identitate. Departe de mulțime, suportând obligatoarea față în față cu Dumnezeu, creatura regăsește chipul său atentic, eliberat de fardurile aparenței, de masca ipocriziei. Deșertul, bineînțeles, este creat în interiorul orașului. Este vorba de a sparge crusta densă de ciment armat și semînând acolo în fisuri, semințe de tăcere, contemplare, singurătate, meditație, adorație. Florile pot să răsară pe învelișul compact al asfaltului și al cimentului.

Sărbătoarea Celei Înălțate la cer constituie o ocazie “unică” pentru a recupera dimensiunea de interioritate, sensul profundității, valorile gratuite. Madona ne oferă posibilitatea de a o urma, înainte de urmarea în cer, de-a lungul pistei din deșert, unde viața noastră poate să înfigă rădăcinile spre apă.

O viață care smulge moartea

Paul, în lectura a doua, afirmă solemn: “Ultimul dușman care va fi nimicit va fi moartea”. Celebrarea vieții pare că trebuie să se oprească, să se stingă în fața acestei granițe de netrecut. Dincolo de care se așterne stăpânirea de necontestat a morții. Fiecare dintre noi “conviețuiește” cu moartea. Este conștient că, la sfârșit, aceasta va birui. Viața va trebui să cedeze pasul, să se plece în fața acestei scadențe inevitabile.

În schimb, nu. Învierea lui Cristos a determinat moartea morții. De acum înainte viața trece și peste acea barieră, unde Cel Înviat a deschis o trecătoare prin care se strecoară alaiul minunat descris de Paul: în frunte Cristos, “trufandaua”, și apoi toți “cei care sunt ai lui Cristos”, și deci și noi. Madona, prin sărbătoarea de astăzi, ne amintește că și trupul “va urma”, nu va fi exclus de la acea procesiune triumfală. Astăzi este deci ocazia favorabilă pentru a proclama, cu siguranță: “cred în viața veșnică”. Pentru a face cea mai incredibilă declarație de credință și iubire pentru viață.

O viață care întâlnește viața

Evanghelia ne propune întâlnirea a două mame: Maria și Elisabeta. Ca și cum ar vrea să indice că numai viața începe cu viața. Viața înțelege viața. Viața are nevoie să se confrunte cu viața, să se oglindească în viață. Vai când viața se întâlnește pur și simplu cu structura, funcționarea, organizarea, cu pagina aridă a unui codice. La întâlnirea celor două mame țâșnesc note de iubire, delicatețe, grijă, dăruire, blândețe, îngrijorare, duioșie. Viața se alimentează cu viață. Se renaște mereu nouă în contact cu viața.

“În timp ce progresul pune cărămidă peste cărămidă, în iubire nu se pune niciodată cărămidă peste cărămidă. Orice cărămidă este prima și trebuie să începem mereu, pentru că dacă adormim sub ceea ce am construit, în acel moment totul dispare” (E. Balducci). Nu. Viața nu continuă. Reîncepe mereu. Viața se naște în orice clipă. Și întâlnirilre sunt adevărate în măsura în care scot în evidență miracolul vieții care răspunde vieții, se potrivește cu viața. Dansul lui Ioan în sânul propriei mame devine celebrarea acestei minuni. Țâșnește scânteia neașteptată.

În ciuda ostentației obraznice a tuturor celorlalte puteri, este această proclamare “plină de bucurie” (care se leagă strâns cu cea a Mariei în Magnificat) a ceea ce este slab, mic, fragil, sărac, neglijat, nespectaculos. …Totuși invincibilă. Cu aceasta putem și noi să zâmbim de acel și binevoitor, concesiv al reporterului TV. Îi putem chiar permite. Nu ne lipsește spațiul pentru a sărbători pe Mama care a ajuns, în totalitatea persoanei sale, pe urma Fiului și grație Lui, la glorificarea cerească. Inima poate să fie, la fel ca sânul Elisabetei, un teritoriu nemărginit în care “viața să danseze”.

 

* * *

 

Adormirea Maicii Domnului

Autor: pr. Claudiu Dumea
Copyright: Editura Sapientia

Despre ultimii ani pe care i-a trăit pe pământ Prea Curata Fecioară Maria și despre trecerea ei la cele veșnice, cărțile sfinte nu ne spun nimic. Tot ce știm vine prin tradiție de la primele generații de creștini.

Rămasă în grija apostolului Ioan, Maria, după Înălțarea lui Isus la cer, trăiește câțiva ani la Ierusalim în mijlocul comunității creștine care crește văzând cu ochii. Dar în anul 44 împotriva creștinilor din Ierusalim se dezlănțuie o prigoană puternică. Petru și Ioan sunt bătuți cu vergi, Iacob, fratele lui Ioan, este tăiat cu sabia, Ștefan este ucis cu pietre. Apostolii părăsesc Ierusalimul și pleacă în lumea mare. Apostolul Ioan ia drumul Efesului în Asia Mică (azi în Turcia), unde se stabilește ducând-o cu el și pe Maica Domnului. Aici, la Efes a rămas Maria până când și-a simțit sfârșitul aproape. Când a simțit că moartea se apropie – să fi avut 60 sau 70 de ani – Maria i-a cerut lui Ioan să o ducă la Ierusalim. Știți cum sunt bătrânii care se află la spital, stau pe la copiii lor la oraș; când simt că se apropie moartea cer cu insistență: duceți-mă acasă, duceți-mă acasă! Vor să moară în locul de care îi leagă amintiri atât de scumpe, nu printre străini. La Ierusalim Maria a tras la casa unei rude de pe Colina Sionului, unde trăgea și Isus când venea la Ierusalim. Astăzi acolo este impunătoarea biserică a Adormirii Maicii Domnului.

În ultimele zile ale vieții, Maria vizita locurile dragi pe unde trecuse Fiul ei: Templul unde îl prezentase când copilul avea 40 de zile și unde l-a regăsit după 3 zile de căutare înfrigurată când avea 12 ani, Grădina Măslinilor, unde asudase sânge; a străbătut calea pe care o străbătuse Fiul ei cu crucea în spate, s-a oprit îndelung, a plâns și s-a rugat pe Calvar retrăind clipele dureroase ale răstignirii; s-a oprit și a plâns lângă mormântul în care Fiul ei fusese așezat. Și inima ei era din ce în ce mai mistuită de dorul după Fiul ei, de dorința de a fi cu Fiul ei. Fără să vrea rostea cuvintele din Cântarea Cântărilor: “Vă rog fierbinte, fiice ale Ierusalimului, dacă îl veți găsi pe iubitul meu, spuneți-i că sunt bolnavă de iubire” (5,8). Ne putem întreba: De ce boală a murit Maica Domnului? De nici o boală. Boala este urmarea păcatului strămoșesc, iar Maria nu a fost atinsă de păcatul strămoșesc. Medicul pe certificatul de deces al Maicii Domnului ar fi putut să scrie: cauza decesului – iubirea sau dorul după Fiul ei. Poate cineva muri din cauza iubirii sau de dorul cuiva? Da. În ziua de 15 august 1978 Papa Paul al VI-lea părăsește Vaticanul și Roma și merge într-un oraș unde era înmormântat un cardinal, cel mai bun prieten pe care îl avusese în viață. La mormântul cardinalului Papa spune cu glas tare: “Scumpul meu prieten, mi-e atât de dor de tine. Voi veni curând la tine, vom fi iarăși împreună”. A doua zi, pe 6 august, Papa Paul al VI-lea era mort.

Dar să ne întoarcem la Ierusalim. O carte apocrifă din secolul al II-lea, numită Transitus Beatae Mariae Virginis (Trecerea Maicii Domnului la cele veșnice) ne informează că Isus l-a trimis pe arhanghelul Gabriel la Mama sa cu trei zile înainte de moarte ca să-i vestească sfârșitul apropiat.

Dar nu era nevoie să vină vreun înger să-i vestească moartea. Persoanele care trăiesc în intimitate și prietenie cu Dumnezeu au o presimțire, știu exact când vine moartea și se pregătesc cum se cuvine ca totul să rămână în ordine în urma lor. Îmi amintesc de bunica mea, care din tinerețe și până la optzeci și ceva de ani când a murit, a fost prezentă la toate slujbele din biserică, în fiecare zi, cu trei zile înainte de a muri, a făcut curățenie generală în casă, a lipit, a văruit, a spălat toate țolișoarele, toate preșurile, a mai aranjat odată lucrurile din ladă pregătite pentru înmormântare. Când totul era gata, după trei zile, a mers ca de obicei dimineața la liturghie, a ascultat liturghia, s-a împărtășit, s-a întors în bancă. La sfârșitul liturghiei femeile din bancă i-au zis: “Bunică, dă-te la o parte să trecem”. Dar bunica nu se mai putea da la o parte. Murise.

Cu siguranță că așa s-a întâmplat și cu Maica Domnului. Ea a presimțit, a cunoscut ceasul trecerii sale la cele veșnice. A pregătit toate cele necesare pentru înmormântare, și-a luat rămas bun de la cei dragi pe care îi lăsa în urmă, a dat de pomană, după cum ne informează aceeași carte apocrifă, cele două haine la două văduve sărace, s-a îmbrăcat în rochia de înmormântare, s-a întins pe pat și inima ei care nu bătuse decât pentru Dumnezeu și pentru oameni, a încetat să mai bată. Sufletul ei curat, alb, nepătat, s-a desprins ușor de trup și și-a luat zborul spre Fiul său.

Cum în Palestina înmormântarea se face chiar în ziua morții, trupul Fecioarei a fost purtat în aceeași zi de pe Colina Sionului în Valea Cedronului sau Valea lui Iozofat, unde este și azi cimitirul cel mai vechi din lume. Trupul ei a fost așezat într-un mormânt foarte aproape de Grădina Măslinilor, locul agoniei lui Isus. Într-un text foarte vechi din liturgia siriană din secolul al II-lea, găsim aceste cuvinte: “În dimineața aceasta luați-o pe Stăpâna noastră Maria și duceți-o în afara Ierusalimului pe drumul care duce la intrarea în valea Cedronului, dincolo de Muntele Măslinilor. Iată, sunt acolo trei grote: una mare la intrare, apoi una mai înăuntru și o cămăruță și mai înăuntru cu o laviță de argilă care se ridică spre răsărit. Mergeți și așezați-o pe cea binecuvântată pe lavița aceea”. De pe lavița aceea trupul Mariei, care nu a cunoscut putrezirea a înviat și s-a înălțat la gloria cerească. Creștinii, în veacurile de prigoană, au păstrat secretul asupra mormântului Maicii Domnului de teamă să nu fie profanat de păgâni. Abia pe la anul 400 bizantinii au construit deasupra o bazilică și au săpat cripta care mai este și astăzi și în care se coboară pe 48 de trepte săpate în stâncă. În 1972, în urma unor aluviuni au fost necesare lucrări de restaurare; cripta a fost lărgită și cu această ocazie s-a găsit cămăruța despre care vorbește textul liturgiei siriene cu lavița de argilă lungă de 1,50 și lată de un metru pe care a fost așezat trupul Maicii Domnului. Arheologii au constatat că mormântul este din secolul I, că acolo a fost înmormântată o singură persoană și că trupul mortului nu a rămas multă vreme în acel mormânt.

Desigur că, așa cum spune apostolul Pavel, ochiul nu a văzut, urechea nu a auzit și la inima omului nu s-a suit, ce a pregătit Dumnezeu Mariei sale primind-o în slavă cerească. Dar la fel de bine s-ar putea spune că ochiul nu a văzut cât de frumoasă era Maria cu trupul său înviat și glorificat cu care s-a înălțat la cer. Numai vizionarii care au văzut-o pe Maica Domnului ne pot spune ceva despre frumusețea ei. După ce celebrul sculptor Ioseph Fabish din Lyon a terminat de sculptat statuia Maicii Domnului, așa cum i-o descrisese Bernadeta, vizionara de la Lourdes, Bernadeta a spus: “Este foarte frumoasă, dar nu este ea… Ah, nu… e o deosebire ca de la cer la pământ”.

În seara zilei de 3 iulie 1866 Bernadeta lua drumul mănăstirii. A mers să-și ia rămas bun pentru ultima dată de la grota unde o văzuse pe Maica Domnului. Plângând nu-și mai putea lua ochii de la locul unde-i apăruse Maria. Maica Alexandrina care o însoțea îi zice: “Trebuie să plecăm”. “O clipă, să mai stăm o clipă”. “Dar Maica Domnului este pretutindeni. Îți este mamă oriunde”. “Da, dar grota este paradisul meu”. “Odată ce ai văzut-o pe Maica Domnului, spunea Bernadeta, nu mai dorești nimic în viață decât să mori, ca să o poți vedea din nou”. Ce este paradisul? Paradisul este a vedea fața Tatălui ceresc. Dar la fel de bine am putea spune cu Bernadeta: paradisul înseamnă a vedea fața Mamei cerești. Psalmistul se ruga cu înfocare: “Fața ta o caut , Doamne. Doamne, nu-mi ascunde fața ta”. Cu aceeași înfocare ne rugăm noi Sfintei Fecioare: “Fața ta o caută, Mamă. Mamă, nu-mi ascunde fața ta”.

 

* * *

 

Adormirea Maicii Domnului

Autor: pr. Claudiu Dumea
Copyright: Editura Sapientia

În ziua de 1 noiembrie a anului 1950 Papa Pius al XII-lea a definit dogma înălțării Prea Sfintei Fecioare Maria cu trupul și cu sufletul la cer. Dar în noaptea precedentă papa nu a dormit aproape de loc. În luna noiembrie, în general, la Roma, cerul este acoperit cu nori grei și întunecoși, plouă și când plouă, plouă urât de tot. Papa mereu se scula și mergea la fereastră ca să vadă cum este vremea afară, cum este cerul – senin sau înnourat? Ar fi dorit ca a doua zi când în piața Sfântului Petru avea să o glorifice și să o proclame înălțată cu trupul în gloria cerească pe Maria, “femeia înveșmântată în soare”, cum o numește sfântul Ioan în Apocalipsă,cerul să fie senin și soarele să strălucească, să-și reverse razele peste mulțimea adunată la celebrare. Norii în noaptea aceea mereu se răsfirau lăsând să se vadă stelele și apoi iarăși se adunau la un loc amenințători. Papa se roagă insistent lui Isus ca să fie senin a doua zi. În cele din urmă merge definitiv la culcare, șoptind: “Isuse, dacă mâine va ploua, cu atât mai rău pentru tine. În fond este vorba de mama ta. Nu?”.

Iubiți cinstitori ai Mariei, despre înălțarea glorioasă la Sfintei Fecioare Maria la cer normal nu se vorbește noaptea, la ceas de întuneric, ci ziua, când este lumină, când soarele ne scaldă și ne bucură cu razele sale. Noi ne-am adunat totuși la hramul acestei biserici la ceas de noapte când întunericul învăluie pământul. Este bine. Și în aceste clipe ne vin în minte cuvintele din Cântarea Cântărilor cu care îngerii, uimiți, au întâmpinat-o pe Regina lor, pe Maria, când au văzut-o intrând în cer cu trupul ei înviat, glorios și strălucitor: “Cine este aceasta care se ivește ca aurora, frumoasă ca luna, curată ca soarele, dar cumplită ca niște armate sub steagurile lor?” (6,10).

Papa Inocențiu III comentând aceste cuvinte din Cântarea Cântărilor ne spune: “Luna apare noaptea, aurora în zori, soarele ziua. Luna este destinată nefericiților scufundați în noaptea păcatului ca să-și poată vedea starea de osândă în care se află. Aurora, care precede răsăritul soarelui, este pentru sufletul care se recunoaște păcătos și îl ajută să iasă din starea de păcat și între prietenia cu Dumnezeu. Soarele, în sfârșit, este pentru sufletul în stare de har; îl ajută să vadă, să nu cadă din nou în prăpastie”.

“Neprihănita Mamă a lui Dumnezeu și pururi Fecioară Maria – scrie Papa Pius al XII-lea în documentul său de proclamare a dogmei (Constituția Apostolică Munificentissimus Deus) – odată terminată călătoria vieții sale pământești, a fost primită cu trupul și cu sufletul în gloria cerească”. Un adevăr de credință definit ca dogmă în 1950 de Papa Pius al XII-lea, dar care a fost întotdeauna prezent în tezaurul de credință al Bisericii și în conștiința creștinilor.

Sfântul Augustin pe la anul 400 ne spune că trebuie să credem cu tărie că Isus Cristos a scutit de putrezire trupul mamei sale după moarte. El cunoștea porunca a patra a lui Dumnezeu: “Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta” și nu putea să o nesocotească. Care copil, dacă ar putea să-și învie mama când moare nu ar învia-o, ci ar lăsa-o să putrezească, să fie mâncată de viermi? Isus, Dumnezeu atotputernic fiind, dacă nu și-ar fi înviat imediat mama după ce a murit, ar fi dat dovadă de lipsă de respect față de trupul care l-a purtat ca într-un tabernacol viu, nu și-ar fi cinstit mama.

Dumnezeu a voit să răsplătească pe atâția sfinți pentru nevinovăția și sfințenia lor, păstrându-le trupul sau măcar o parte din trupul lor neputrezit. Când s-a deschis mormântul sfântului Ștefan al Ungariei, după mulți ani de la înmormântarea sa, i-a fost găsit trupul prefăcut complet în cenușă, dar mâna sa cu care dăduse atâta de pomană era intactă.

Când s-a deschis mormântul sfântului Anton, după 33 de ani de la moartea sa, limba care predicase atât de frumos, i-a fost găsită întreagă. Și astăzi, după 700 de ani limba neputrezită a sfântului Anton poate fi văzută expusă în bazilica din Padova. Când s-a deschis mormântul Sfintei Edith, fiica regelui Angliei, după 13 ani, trupul ei a fost găsit neputrezit, cu excepția ochilor, a mâinilor și picioarelor, cu care păcătuise ușor la vârsta copilăriei.

Am văzut în Franța la Nevers, trupul neputrezit al sfintei Bernadeta Soubirous și la Ars, trupul neputrezit al sfântului Ioan Vianney; în sicriile lor acești sfinți parcă dorm, parcă nici n-au murit, deși au murit acum 100-150 de ani în urmă. Trupurile lor nu sunt conservate artificial în formol sau alte soluții chimice cum este cazul cu cadavrul lui Lenin din Kremlin. Și câte alte cazuri de felul acesta nu s-ar putea aduce. Ar fi fost nedrept ca Isus Cristos să nu fi făcut acest favor Mamei sale, aceleia care a fost Mamă a lui Dumnezeu, ființa cea mai sfântă, cea mai curată, cea mai nevinovată, neatinsă de păcatul strămoșesc prin care moartea a intrat în lume și care nu avea nici un drept și nici o putere asupra ei.

Părintele Michel Quoist, marele poet francez încă în viață, are o admirabilă poezie în

care pune pe buzele lui Isus aceste cuvinte:

“Cea mai frumoasă invenție a mea, spune Domnul, e Mama mea.
Îmi lipsea o mamă și am făcut-o.
Am făcut-o pe Mama mea, înainte de a mă face ea pe mine. Era mai sigur.
Acum sunt cu adevărat un Om ca toți oamenii.
Nu mai am nimic de invidiat la ei, pentru că am o mamă. Una adevărată.
Îmi lipsea.
Mama mea se cheamă Maria, zice Domnul.
Sufletul ei este cu desăvârșire curat și plin de har.
Trupul ei feciorelnic strălucește de o lumină cum nu este alta pe pământ.
Nu mă mai satur să o privesc, să o ascult, să o admir.
E frumoasă mama mea, atât de frumoasă încât,
Părăsind frumusețile cerului, n-am simțit că le-am părăsit,
Căci le-am regăsit pe toate în ea.
Știu bine, zice Domnul, ce înseamnă să fii purtat pe brațe de îngeri;
ei bine, credeți-mă, e mult mai plăcut să fii purtat pe brațele unei Mame.
Maria, Mama mea a murit, zice Domnul. După ce m-am înălțat la cer ea îmi lipsea
mie, eu îi lipseam ei.
Ea m-a ajuns din urmă cu sufletul ei, cu trupul ei, direct, nu puteam să fac altfel.
Trebuia. Se cuvenea.
Degetele care l-au atins pe Dumnezeu nu puteau să înțepenească.
Ochii care l-au contemplat pe Dumnezeu nu puteau rămâne închiși.
Buzele care l-au sărutat pe Dumnezeu nu puteau să rămână încremenite.
Trupul acela prea curat care dăduse trup lui Dumnezeu nu putea să putrezească și să
se amestece cu țărâna.
Nu am putut îngădui, nu era posibil. M-ar fi costat prea mult
Eu, Fiul ei, sunt doar Dumnezeu, eu poruncesc.
Apoi, zice Domnul, am făcut-o și pentru oameni, frații mei, ca să aibă și ei o mamă în
cer. Una adevărată, una de-a lor, trup și suflet.
Care e și mama mea.
Și așa s-a făcut. Ea este cu mine din clipa morții sale.
De la Adormirea Maicii Domnului, cum spun oamenii.
Mama și-a regăsit Fiul și Fiul Mama.
Trup și suflet, El lângă Ea, pentru toată veșnicia.
O, dacă oamenii ar înțelege frumusețea acestui mister!
Și dacă ar profita mai mult de el! – zice Domnul.
În cer ei au o Mama care-i urmărește cu ochii, cu ochii ei de carne.
În cer ei au o Mamă care-i iubește cu toată inima. Cu inima ei de carne.
Iar această Mamă e Mama mea, care mă privește cu aceeași ochi, care mă iubește cu
aceeași inimă.
Dacă oamenii ar fi mai inteligenți, ar trebui să bănuiască ușor că eu nu-i pot refuza
nimic.
Ce vreți? E Mama mea! Eu am hotărât așa și nu-mi pare rău.
Eu și Ea față în față, Trup și Suflet, Mamă și Fiu.
Pentru toată veșnicia Mamă și Fiu”.

Papa Pius al XII-lea în documentul prin care definea dogma înălțării Mariei cu trupul și cu sufletul la cer scria, printre altele aceste cuvinte: “Sperăm că toți cei care vor reflecta asupra glorioaselor exemple ale Mariei se vor convinge din ce în ce mai mult de valoarea vieții umane atunci când este dăruită total împlinirii voinței Tatălui ceresc și binelui celorlalți; sperăm ca în aceste timpuri în care materialismul și depravarea moravurilor care derivă din materialism amenință să sufoce orice virtute… să pună în fața ochilor tuturor în mod foarte clar scopul pentru care sunt destinate sufletele și trupurile noastre; sperăm, în sfârșit, ca, credința în înălțarea Mariei cu trupul la cer să facă mai trainică și mai activă credința noastră în înviere”.

Două lucruri scoate în evidență sfântul Părinte. Mai întâi, privind la trupul feciorelnic, curat, înviat, glorificat, înălțat la cer al Mariei, să ne reamintim noi, care trăim vremuri de păgânism, de imoralitate, de depravare, de erotism, de exaltare sexuală, de pornografie, de nudism, că trupul nostru este sfânt, că este vrednic de respect, că nu este instrument de plăceri rușinoase, că este destinat, asemenea trupului Mariei, învierii glorioase. Este spus, în alte cuvinte, ceea ce sfântul Pavel le spunea creștinilor din Corint: “Nu știți că trupul vostru este templul Duhului Sfânt…? Nu știți că voi sunteți templul lui Dumnezeu și că Duhul lui Dumnezeu locuiește în voi? Dacă distruge cineva templul lui Dumnezeu (prin păcat), pe acela îl va distruge Dumnezeu, căci templul lui Dumnezeu este sfânt și acest templu sunteți voi” (1 Cor6,19, 3,16-17).

Și în al doilea rând, sfântul Părinte, prin proclamarea dogmei înălțării glorioase a Mariei cu trupul și cu sufletul la cer vrea să ne arate în ce constă valoarea vieții umane: ea constă în a împlini voia Tatălui ceresc și a face bine, a-i iubi pe oameni. O realitate care ne ajută să evităm falsa evlavie față de Sfânta Fecioară. Adevărata evlavie înseamnă a o imita pe Maria care, nu numai la Buna Vestire, dar toată viața a spus lui Dumnezeu: “Fie mie după cuvântul tău”. A te ruga Maicii Domnului, a te ruga poate zilnic rozariul și totodată a blestema, a înjura, a bârfi, a fura, a te îmbăta, este falsă evlavie.

În viața Benedictei Rencurel, vizionara din Laus citim următorul episod: “Sfânta Fecioară îi poruncește într-o zi să meargă în casa unui bătrân să-l avertizeze să înceteze de a mai comite păcatul pe care îl făcea și să se spovedească, altminteri risca să se osândească pentru toată veșnicia. Benedicta nu știe despre ce păcat este vorba, dar bănuiește că este un păcat rușinos și se sfiește, nu îndeplinește porunca primită. După puțină vreme își pierde rozariul. Îl cută, îl caută, dar nu-l găsește nicăieri. Un înger îi apare și îi spune: “Nu-l mai căuta de pomană. Ți l-a luat Maica Domnului”. Ce rost are să te rogi rozariul, dacă nu faci ce-ți poruncește?

Privind-o pe Maria înălțată cu trupul și cu sufletul în glorie cerească, noi vedem ca într-o oglindă destinul nostru viitor. De vreme ce Maria, o ființă umană ca noi a ajuns în gloria cerească, avem speranța că și noi vom ajunge cu trupul și cu sufletul acolo unde a ajuns ea. Celebrând victoria ei asupra morții, asupra suferinței și asupra păcatului, noi sărbătorim cu anticipație, propria noastră victorie asupra morții, asupra suferinței și a păcatului. Amin.

 

* * *

 

Adormirea Maicii Domnului

Autor: pr. Claudiu Dumea
Copyright: Editura Sapientia

“Lucruri mari mi-a făcut mie Cel atotputernic, al cărui nume este sfânt”. I.C.! Într-adevăr, lucruri mari a făcut Dumnezeu pentru Preacurata Fecioară Maria. Mare lucru a fost zămislirea ei neprihănită, neatinsă de pata păcatului strămoșesc. Mare lucru a fost fecioria ei promisă, neatinsă la nașterea Fiului ei Isus. Mare lucru a fost demnitatea de mamă a lui Dumnezeu, de care a fost învrednicită. Maria înseamnă mare, bis, ocean. După cum arată și numele pe care l-a purtat, Maria a fost un abis de haruri, un ocean de lucruri minunate. Dar lucrul cel mai minunat – încoronarea tuturor lucrurilor minunate și a tuturor privilegiilor făcute de Dumnezeu este cel pe care îl sărbătorim în ziua de azi: înălțarea ei cu trupul și cu sufletul la cer.

Dintre toate sărbătorile Maicii Domnului aceasta este sărbătoarea bucuriei desăvârșite, singura în care nu se amestecă nici o umbră de tristețe.

Mare a fost bucuria Mariei când l-a născut pe Mântuitorul lumii, bucurie sporită de cântările îngerilor, dar bucuria ei a fost umbrită de sărăcia grajdului și a ieslei din Betleem, de plânsul și lacrimile copilului divin.,

Mare a fost bucuria Mariei când la opt zile după naștere Fiul ei a primit numele glorios de Isus, nume care este mai presus de orice nume, dar bucuria ei a fost umbrită de țipetele de durere ale copilului și de picăturile de sânge vărsate la tăierea împrejur.

Mare a fost bucuria Mariei la prezentarea lui Isus la templu, după 40 de zile de la naștere, ascultând cuvintele minunate rostite de Simeon la adresa copilului. Notează evanghelistul: “Tatăl său și mama sa se minunau de ceea ce se spunea despre el” (Lc 2,33). Dar bucuria ei s-a amestecat cu amărăciunea profeției bătrânului Simeon: “Prin sufletul tău va trece o sabie”.

Mare a fost bucuria Mariei la vederea Fiului ei înviat. Dar bucuria ei era umbrită de amintirea tristă a biciuirii și morții recente, a Calvarului, a Crucii.

Mare a fost bucuria Mariei la Înălțarea Fiului ei la cer. Dar bucuria ei s-a amestecat cu durerea despărțirii mamei de copil.

Înălțarea Sfintei feciore la cer este sfârșitul oricărei tristeți, oricărei dureri: Mama își regăsește Fiul în paradis. Regăsindu-și Fiul, Maria va fi spus cuvintele pe care le-a spus mireasa dinCântarea Cântărilor, când l-a regăsit după o căutare înfrigurată pe mirele pe care îl pierduse: “L-am găsit pe iubitul inimii mele, l-am prins în brațele mele și nu l-am mai lăsat” (3,4).

Fericitul Ludovic de Granada își imaginează ce s-a petrecut când Maria și-a făcut intrarea triumfală în paradis cu trupul său frumos, glorios, înviat. Apariția ei a provocat nu numai uimire, admirație, dar și un fel de ceartă, o discuție aprinsă printre locuitorii cerului. Toți voiau să fie a lor. – E a noastră, strigau sfinții, căci ea a aparținut neamului omenesc, a avut un trup ca și noi. – Ba e a noastră, strigau îngerii, fiindcă în trup omenesc a fost mai curată și mai nevinvoată decât îngerii. – Ba e a noastră, strigau mamele, fiindcă a fost mamă, ca și noi. – Ba e a noastră strigau fecioarele, fiindcă a fost fecioară ca și noi. – Ba este a noastră, strigau martirii, fiindcă ea e mai martiră decât noi. Pe Calvar ea a suferit în inima ei mai mult decât am suferit noi în trupurile noastre. Intervine Isus și pune capăt disputei: – Ea nu va sta în mijlocul vostru, ci deasupra. Și luându-o de mână o așează pe tronul pregătit mamei sale alături de tronul său. Așa s-a împlinit cuvântul regelui – profet pe care l-am cântat astăzi la psalmul responsorial: “Regina stă la dreapta ta împodobită cu aur și Ofir”.

Isus nu putea să lase trupul mamei sale pradă descompunerii, putrezirii, viermilor. Toate acestea sunt blestemul care a venit asupra noastră din cauza păcatului lui Adam: “Țărână ești și în țărână te vei întoarce”. Maria nu putea fi lovită de un asemenea blestem, de vreme ce a fost scutită de păcatul strămoșesc din prima clipă la zămislirii sale.

Sfântul Augustin remarca foarte bine că Isus nu putea să lase trupul mamei sale să putrezească fiindcă îl obliga porunca a patra a lui Dumnezeu: Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta. Care copil care își iubește și își cinstește mama, nu ar învia-o în momentul în care moare?

Orice popor civilizat își respectă eroii și oamenii mari: scriitorii, artiștii, savanții. În ce fel? Păstrează intactă, nu dărâmă casa în care a locuit măcar un timp un asemenea om mare: o transformă în muzeu, în casă memorială. Ori, cum ar fi putut Cristos să distrugă, să lase pradă putrezirii trupul mamei sale care I-a fost locuință vie, timp de 9 luni de zile, a fost chivotul viu în care a sălășluit nu numai un om mare, ci însuși Dumnezeu.

În Vechiul Testament locuința lui Dumnezeu era chivotul legământului. Acest chivot era făcut din lemn incoruptibil, nesupus putrezirii. Chivotul Noului Legământ, adevărata locuință a lui Dumnezeu e trupul Mariei nesupus putrezirii. Acest chivot, acest trup, îl vedea apostolul Ioan în vedenia descrisă în Apocalips din care s-a luat prima lectură a Liturghiei de azi: “S-a deschis în cer templul lui Dumnezeu, iar în templu a apărut chivotul legământului său” (M. Quoist, Semi V, p. 441).

Și continuă apostolul Ioan: “Un semn mare s-a arătat atunci în cer. O femeie înveșmântată cu soarele, având luna sub picioarele ei, iar pe cap purtând o coroană de douăsprezece stele. Tradiția creștină a văzut în această femeie din Apocalipsa sfântului Ioan atât imaginea Mariei, cât și a Bisericii. Cele 12 stele ale coroanei sunt simbolul poporului lui Dumnezeu: 12 triburi în Vechiul Testament, 12 apostoli în Noul Testament. “Un semn mare s-a arătat atunci în cer: Maria înălțată cu trupul și sufletul la cer e un semn, o profeție, o prevestire, o anticipare: soarta ei va fi soarta întregii Biserici, destinul ei, va fi destinul nostru, al tuturor”. “După cum toți mor, mor în Adam, spune apostolul Pavel în a doua lectură a liturghiei de astăzi, tot așa toți vor învia în Cristos. Dar fiecare la rândul lui: la început Crist6os, (după Cristos mama sa, Maria), apoi cei care sunt ai lui Cristos, când el va veni din nou”.

Peste câteva minute vom cânta la prefață: “Ea (Maria), este aurora și imaginea Bisericii triumfătoare… un semn de mângâiere și speranță neclintită”.

Dar apostolul Ioan a mai văzut ceva în vedenia sa: “Un balaur uriaș, roșu ca focul, având șapte capete și zece coarne… Balaurul stătea în fața femeii care trebuia să nască, gata să-i înghită copilul, după ce avea să-l nască”. Fiecare dintre noi se recunoaște în copilul pe care femeia din Apocalipsă îl naște. Maria e mama care ne naște pe fiecare la viața supranaturală; ea, care l-a născut pe Cristos, Capul, ne naște și pe noi, cei care prin botez am devenit mădulare ale trupului care îl are Cap pe Cristos. Dar balaurul, Satana, stă mereu la pândă, gata să ne înghită, ca să nu ajungem la destinul nostru, la mântuire. Numai ea, femeia care a zdrobit capul șarpelui infernal ne poate salva. Ca orice mamă bună, ea ne ține de mână, ne însoțește, ne sprijină, ne apără de toți dușmanii care stau în calea mântuirii noastre.

Ne învață Biserica la ultimul Conciliu ecumenic: Maria, ridicată la cer, nu a părăsit misiunea ei mântuitoare, ci prin mijlocirea ei cea de multe feluri continuă să ne obțină darurile mântuirii veșnice. În iubirea ei de mamă, ea are grijă de frații Fiului său care sunt încă pe cale și amenințați de primejdii și strâmtorări, până ce vor ajunge în patria fericită” (L.G. 62).

“Ascultă fiică, privește și apleacă-ți urechea, uită de poporul tău și de casa tatălui tău” – îi spunea regele din psalmul pe care l-am cântat astăzi după prima lectură aceleia pe care o primea în palatul său și o încorona ca regină. Primind-o în paradis, așezând-o pe tron alături de el și încoronând-o ca regină, Isus îi spune Mariei: – Ascultă mamă, privește și apleacă-ți urechea. Nu uita de poporul tău și de copiii tăi rămași pe pământ. Deși înălțată la cer, inima ei a rămas pe pământ. Inima ei suferă și sângerează pentru nenorocirile copiilor săi de pe pământ. Anul trecut, în ziua de 2 februarie, zi în care ne amintim de profeția lui Simeon: prin sufletul tău va trece o sabie, o statuetă a Maicii Domnului de la Civita Vecchia (Italia) a început să verse lacrimi de sânge. De 13 ori a vărsat lacrimi de sânge, odată pe când statueta era în mâinile episcopului de Civitavecchia, de față fiind și două surori din România. Sânge adevărat, sânge uman, după cum au constatat analizele făcute la cele mai celebre laboratoare din Roma. De ce plânge Maica Domnului cu lacrimi de sânge? Plânge văzând trupurile atâtor copii ai ei profanate, murdărite, înjosite de păcat. Trupuri destinate de Dumnezeu ca și trupul ei învierii și gloriei cerești, care nu vor ajunge niciodată la destinația lor.

Causa nostrae baetitiae, oro pro nobis – ne rugăm în litanie Maicii Domnului: Pricina bucuriei noastre, roagă-te pentru noi. Astăzi să ne rugăm puțin altfel: Fecioară Preacurată, tu care ești pentru noi întotdeauna izvor de bucurie, roagă-te pentru ca să fim și noi pentru tine causa tuae laetitiae, pricină bucuriei tale, să-ți facem întotdeauna bucurie prin faptele și viața noastră. Amin.

 

* * *

 

Adormirea Maicii Domnului

Autor: pr. Claudiu Dumea
Copyright: Editura Sapientia

Văzând-o pe Maria, făcându-și intrarea în paradis, cu trupul ei înviat, glorificat, strălucitor, ne putem imagina că îngerii și toți locuitorii cerului, se vor fi întrebat, uimiți, cu prințesele dinCântarea Cântărilor: “Cine este aceasta care se ivește ca zorile, frumoasă ca luna, curată ca soarele, dar cumplită ca niște oști sub steagurile lor?” (6,10).

Să reflectăm câteva momente asupra textului din Apocalipsă pe care liturgia ni-l propune în prima lectură din Liturghia de azi. Este vorba de niște vedenii ale sfântului apostol, Ioan. Într-un limbaj simbolic el o descrie pe Sfânta Fecioară primită la sfârșitul călătoriei ei pe pământ în gloria cerească.

Scrie Ioan, vizionarul din Patmos: “S-a deschis templul lui Dumnezeu cel din cer și am văzut în templul lui chivotul legământului său”. Știm ce era chivotul legământului în Vechiul Testament. Era o ladă făcută dintr-o esență tare de salcâm care nu putrezea, poleită cu aur pe dinăuntru și pe din afară. Avea patru verigi din aur prin care erau trecute barele de salcâm aurite cu care era purtat. Capacul și cei doi heruvimi de deasupra erau din aur curat. În chivot se păstrau cele două table ale legii pe care Moise le primise pe muntele Sinai când s-a încheiat legământul. Arca era simbolul privilegiat al prezenței lui Dumnezeu, locul de întâlnire a lui Dumnezeu cu poporul său. Chivotul însoțea poporul lui Dumnezeu în peregrinările sale prin pustiu și a numit în Sfânta Scriptură “chivotul puterii lui Dumnezeu”. Ori de câte ori poporul israelit pornea la drum, se ridica chivotul și pornea înainte. De fiecare dată Moise se ruga: “Ridică-te, Doamne, ca să se împrăștie vrăjmașii tăi și să fugă dinaintea feței tale cei care te urăsc” (Num 10,35).

Când împăratul Solomon a construit mărețul templu din Ierusalim, chivotul a fost așezat în Sfânta Sfintelor din templu. Cu această ocazie Solomon a rostit această rugăciune: “Acum, Doamne Dumnezeul nostru, scoală-te, vino la locul tău de odihnă, tu și chivotul măreției tale” (2 Cron 6,41).

Când împăratul Nabucodonosor în anul 587 î.C. a cucerit Ierusalimul, a dat foc templului și a jefuit toate obiectele prețioase destinate cultului. Din acel moment despre chivotul legământului nu se mai știe nimic. Cartea a doua a Macabeilor, redă o tradiție străveche care spune că profetul Ieremia, la apropierea armatelor lui Nabucodonosor, din porunca lui Dumnezeu a luat chivotul, l-a dus la muntele Nebo, l-a ascuns într-o peșteră și a astupat intrarea. Acolo va rămâne ascuns până la sfârșitul veacurilor când va apărea din nou.

Papa Pius al XII-lea în documentul prin care proclama în 1950 dogma înălțării Sfintei Fecioare cu trupul și cu sufletul la cer, nota că Sfinții Părinți și scriitorii bisericești “văd în chivotul legământului făcut din lemn care nu putrezește și așezat în templul Domnului o imagine a trupului preacurat al Fecioarei Maria scutit de putrezirea mormântului și înălțat la o glorie atât de mare în cer”.

Da, trupul Mariei, mai curat decât aurul, este chivotul Noului legământ, locuința vie a lui Dumnezeu, în ea se găsește săpată legea lui Dumnezeu, nu pe table de piatră, ci în inima ei de carne. Maria este chivotul noului legământ, călătorește în fruntea poporului lui Dumnezeu în călătoria lui pe acest pământ; ea este cu adevărat chivotul puterii lui Dumnezeu, din fața ei fug, se împrăștie toți vrăjmașii mântuirii noastre.

Continuă sfântul apostol Ioan: “În cer s-a arătat un semn mare: o femeie înveșmântată în soare, având luna sub picioare și o coroană de douăsprezece stele pe cap”. Maria este înveșmântată în soare. Strălucirea ei vine de la Dumnezeu, cel care este soarele sfințeniei.

Având luna sub picioare. Vedem cât de schimbătoare este luna cu fazele sale: lună plină, lună care descrește, lună care crește, lună nou. Când își încheie ciclul o ia iarăși de la capăt, mereu, mereu invariabil, secole, milenii. Luna de sub picioarele Mariei indică istoria umană atât de schimbătoare, indică lumea supusă Mariei; ea este Regina lumii.

Având pe cap o coroană de 12 stele. Tradiția creștină a văzut în cele 12 stele care formează coroana de pe capul femeii din Apocalipsă poporul lui Dumnezeu din Vechiul Testament, format din cele 12 triburi ale lui Israel, dar mai ales poporul Noului Testament, Biserica întemeiată pe cei 12 apostoli.

Cunoaștem episodul din viața fericitului Ieremia. Într-o noapte, probabil în ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului a anului 1608, pe când fratele Ieremia se ruga în biserică, i-a apărut Sfânta Fecioară. Privind-o cu atenție, observă un lucru curios. O întreabă.

- Stăpâna mea, cum, tu ești regină și nu porți coroană pe cap? Maria, strângându-și cu dragoste copilul la piept îi răspunde:

- Frate Ieremia, coroana mea e acest Fiu al meu.

Principesa Isabela della Rovere a angajat un pictor ca s-o picteze pe Maria, așa cum o văzuse fratele Ieremia și care este cunoscută la poporul italian cu numele de “Madonna di frà Geremia”.

Coroana de regină a Mariei este Cristos întreg: capul și mădularele, capul și noi, care formăm trupul său, Biserica.

Sărbătoarea de azi este pentru noi o sărbătoarea bucuriei și a speranței. Maria la învins moartea, a înviat. Destinul ei va fi destinul nostru. De aceea putem spune astăzi cu apostolul Pavel: “Moartea a fost înghițită de biruință. Unde este moarte biruința ta?” (1 Cor 15,54).

 

* * *

 

Adormirea Maicii Domnului

Autor: pr. Claudiu Dumea
Copyright: Editura Sapientia

Am văzut pe cer un semn mare: o femeie înveșmântată în soare, având luna sub picioare, iar pe cap o coroană de 12 stele“. Liturghia marii sărbători de astăzi începe cu aceste cuvinte din Apocalipsul sfântului Ioan. Apostolul Ioan scria aceste cuvinte către anul 95 când Maica Domnului nu mai trăia pe pământ. Apostolul Ioan, în vedenia sa o contempla în slavă cerească, lângă tronul lui Dumnezeu.

Omenirea îi privește cu admirație și îi ridică în slavă pe cosmonauți, pe acești eroi care se aventurează în cucerirea spațiului cosmic. Cei care suntem mai în vârstă ne amintim cu emoție de imaginile văzute la televizor în direct când primii oameni au pășit pe lună. Se vor umple de slavă și admirație alți eroi ai spațiului cosmic când, poate, vor pune piciorul pe alte planete și stele: pe Venus sau pe Marte. Mai plină de slavă și mai vrednică de admirație este Maria pe care o contemplă sfântul Ioan și pe care o descrie în imagini atât de frumoase; ea a cucerit luna și stelele înaintea cosmonauților noștri; ea are luna sub picioare, este înveșmântată în sore, iar în jurul capului o coroană de 12 stele.

Conținutul sărbătorii de astăzi îl cunoaștem cu toții: la sfârșitul călătoriei ei pe acest pământ Dumnezeu a primit-o în cer pe Maria nu numai cu sufletul ei imaculat, dar și cu trupul ei feciorelnic, înviat și glorificat. Nu putea îngădui Dumnezeu să putrezească, să se amestece cu țărâna, să fie pradă viermilor trupul ei curat care l-a purtat pe Fiul lui Dumnezeu, sânul care l-a alăptat, brațele care l-au legănat, buzele care l-au sărutat.

Unde și-a trăit Maria ultimele zile ale vieții, unde s-a petrecut trecerea ei la cele veșnice? Foarte probabil la Efes în Asia Mică, astăzi în Turcia la circa 700 km mai departe de Istanbul. Când apostolii s-au răspândit în lume după Înălțare, Ioan a plecat în această parte a lumii și s-a stabilit la Efes, unde nu cu mulți ani în urmă i s-a descoperit mormântul. Putem presupune că, de vreme ce lui i-a încredințat-o Isus pe mama sa pe cruce, a luat-o cu el la Efes și s-a îngrijit de ea până în ultima clipă a vieții.

Cum a fost sfârșitul sfintei Fecioare? A cunoscut ea tragedia morții? Acea ruptură dureroasă dintre suflet și trup pe care o vom cunoaște cu toții la moarte și pe care a cunoscut-o însuși Fiul ei pe Calvar? Biserica nu s-a pronunțat în această privință. Tradiția creștină orientală ne spune că de fapt moartea ei nici n-a fost moarte, a fost un somn lin, o trecere liniștită, de ici a rămas și numele sărbătorii: Adormirea Maicii Domnului. La moarte sufletul ei s-a desprins ușor de trup, așa cum un fruct copt se desprinde ușor de pe creanga copacului. Dar putem presupune la fel de bine că moartea Mariei a fost o moarte adevărată, dureroasă, asemenea cu a noastră, a tuturor. Ea l-a urmat în toate pe Fiul ei: ea este împreună răscumpărătoare a neamului omenesc împreună cu Fiul ei. De ce nu l-ar fi urmat pe Fiul și în moartea dureroasă, ca apoi trupul ei să învie cu glorie asemenea Fiului ei?

Cuvintele sunt neputincioase pentru a descrie frumusețea Sfintei Fecioare ridicată cu trupul și cu sufletul în patria cerească. Într-o zi, acest lucru se întâmpla în secolul trecut în Franța, un ateu care auzise de aparițiile de la Lourdes, vine la mănăstirea din Nevers și cere să vorbească cu sora Bernarda. Acesta era numele de călugăriță a Bernadetei Soubirous, vizionara de la Lourdes. – Tu ai văzut-o pe Maica Domnului? – o întreabă necredinciosul. – Am văzut-o. – Și era frumoasă? – O, nespus de frumoasă. Așa de frumoasă încât dacă ai văzut-o odată nu mai dorești nimic în viață decât să mori și să o vezi din nou. – Și nu poți să descrii cât de frumoasă era? – Nu pot. – Totuși, încearcă. Fără să spună nimic Bernadeta și-a împreunat mâinile. A imitat zâmbetul de pe buzele Maicii Domnului când i-a apărut. Dar amintindu-și de frumusețea Maicii Domnului, o rază a acestei frumuseți a apărut pe chipul ei. Fața ei s-a transfigurat. A devenit atât de luminoasă, de frumoasă, încât necredinciosul a rămas înmărmurit. Din acel moment necredinciosul n-a mai fost necredincios. A crezut.

Maria este încoronată ca regină și domnește pe tronul ei de slavă, dar rămâne mamă care se îngrijește și mai ales plânge pentru rătăcirile copiilor ei de pe pământ. 7 statui ale Maicii Domnului care plâng în diferite locuri ale pământului. Statuia de la Civittavecchia – a unui tânăr muncitor – Gregori, adusă de la Medjugorduje și instalată în grădina lui ca recunoștință pentru întoarcerea de la iehoviști, din februarie 1995 până în august a vârsta de 13 ori lacrimi de sânge. De ce plânge? Mai ales pentru uciderea copiilor înainte de naștere – aproape 4 mil. de avorturi anual în România. “Unde nu domnește Maria, domnește Satana” (P. Claudel). Femeia Eva – Femeia Maria din sf. PV și Apocalipsă. – Satana urăște copiii – Balaurul cu femeia din Apocalipsă care stă să nască, să-i înghită copilul.

Cea mai mare dorință a unei mame este să-și aibă copii lângă ea. Dorința Mariei. Așadar, mijlocitoarea noastră… o milostivă, o blândă, o dulce Fecioară Maria.

 

* * *

 

Adormirea Maicii Domnului

Autor: pr. Claudiu Dumea
Copyright: Editura Sapientia

“Toată frumoasă ești Marie”. Așa cântăm în unul din cele mai cunoscute imnuri închinate Preasfintei Fecioare Maria. Și într-adevăr, e frumoasă Sfânta Fecioară cu trupul ei înviat, glorificat, înălțat la cer.

Bernadeta Soubirous spunea după ce Sfânta Fecioară i-a apărut la Lourdes: E atât de frumoasă Maria încât, odată ce ai văzut-o, nu-ți mai dorești altceva decât să mori și să o vezi din nou. Într-o zi un ateu în bătaie de joc o întreabă pe mica vizionară: – Chiar ai văzut-o pe Sf. Fecioară? – Am văzut-o. – Și era frumoasă? – Nespus de frumoasă. – Și ce ți-a plăcut mai mult la ea? – Zâmbetul de pe fața ei. – Și cum era zâmbetul ei? – E cu neputință de explicat. – Încearcă totuși să-l reproduci, să-l imiți. Bernadeta se concentrează și îl reproduce. Era extraordinar acest zâmbet al Mariei de pe fața Bernadetei. Necredinciosul puternic impresionat în aceeași clipă a crezut în Dumnezeu, s-a convertit.

“În cer s-a arătat un semn mare: o femeie înveșmântată în soare, având luna sub picioare și o cunună de 12 stele pe cap”. Așa o vede apostolul Ioan în vedenia sa din Patmos pe Maria înălțată în gloria paradisului. O femeie în carne și oase. Un trup glorificat, înveșmântat în lumina lui Dumnezeu, Un trup adevărat, este vorba de picioare, de cap.

Misterul pe care îl celebrăm astăzi al înălțării Sfintei Fecioare Maria la cer, nu numai cu sufletul, dar și cu trupul ne vorbește despre valoarea, despre demnitatea, despre măreția trupului omenesc, despre destinul final al trupului nostru, despre respectul sacru pe care îl datorăm trupului omenesc. Privind trupul omenesc numai cu ochii minții, din punct de vedere biologic, constatăm că trupul omului este capodopera mâinilor lui Dumnezeu. Ne spun oamenii de știință că trupul nostru este format din circa cincizeci de milioane de miliarde de piese, adică de celule, fiecare celulă e un laborator chimic; corespunde trupului nostru, echivalează cu 11 milioane de uzine ultramoderne, computerizate. Dar nu în asta constă valoarea trupului omenesc. Trupul omenesc și-a redobândit demnitatea și valoarea din momentul în care trupul pe care și l-a luat Fiul lui Dumnezeu a fost adăpostit de un alt trup: de trupul Fecioarei Maria. Din momentul în care aceste două trupuri au înviat și s-au înălțat la cer, vechea destinație la trupului omenesc, aceea de a servi ca hrană viermilor, s-a schimbat: noua destinație a trupului nostru este aceea a învierii glorioase. Prin botez, trupul nostru devine locuința, templul lui Dumnezeu. “Nu știți că trupul vostru este templul Duhului Sfânt care locuiește în voi?” – întreabă apostolul Pavel.

Sfânta Fecioară ne îndeamnă azi să respectăm trupul nostru și al altora, să nu-l profanăm prin păcat, mai ales prin păcatul necurăției. “Trupul nu este pentru desfrâu; el este pentru Domnul”, spune iarăși apostolul Pavel. Maria ne îndeamnă astăzi să nu facem din trupul nostru un idol, să nu căutăm atât frumusețea artificială a trupului realizată prin cosmetice sau alte metode pe care le pune la dispoziție vanitatea omenească, ci acea frumusețe care se naște din frumusețea interioară, sufletească. Asemenea Mariei, să-l slujim în viață pe Dumnezeu cu toată persoana noastră, inclusiv cu trupul nostru.

 

* * *

 

Adormirea Maicii Domnului

Autor: pr. Claudiu Dumea
Copyright: Editura Sapientia

Ne putem imagina ce explozie de bucurie a fost în cer când Maria a intrat în cer cu sufletul și cu trupul ei înviat, luminos, glorios. Dacă Ioan Botezătorul a tresăltat de bucurie – mai exact tradus din textul original al Evangheliei “a început să danseze de bucurie în sânul mamei sale”, fără s-o fi văzut pe Maria la chip, auzindu-i doar glasul când a salutat-o pe Elisabeta, ce bucurie pentru îngerii și sfinții paradisului când, nu numai că au putut să-i asculte glasul, dar au putut să o vadă în toată strălucirea și frumusețea ei, să se bucure de prezența ei. Pentru locuitorii cerului Înălțarea Sfintei Fecioare da, este motiv de bucurie, dar locuitorii pământului de ce să se bucure? Pentru ei nu este mai degrabă motiv de întristare, de vreme ce pământul a pierdut-o? De fapt nu a pierdut-o. Maria, Regina înălțată cu trupul și cu sufletul la cer, nu este ca regina pământească despre care vorbește psalmul responsorial al liturghiei de azi, nu este o regină care să uite de poporul său și de casa tatălui său: Preacurata Fecioară Maria nu s-a despărțit de copiii săi de pe pământ. În momentul înălțării sale la cer, înainte de a părăsi pământul, ea ar fi putut spune cuvintele pe care le-a spus Fiul său în momentul înălțării sale la cer: Iată, eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârșitul veacurilor.

Cartea Genezei, povestindu-ne căderea în păcat a primilor noștri părinți, ne informează că Dumnezeu a aruncat asupra întregii omeniri trei blesteme. Al treilea blestem: pământ ești și în pământ te vei întoarce, i-a lovit și îi lovește în continuare pe toți oamenii, bărbați și femei. O singură femeie a fost scutită de acest blestem: a fost Maria. Cum ar fi putut Fiul ei să îngăduie ca trupul mamei sale să se prefacă în cenușă? Cum ar fi putut îngădui să devină prada putrezirii și a viermilor acest trup, care timp de nouă luni a fost templul, locuința Fiului lui Dumnezeu, acele brațe care ol-au legănat pe Fiul lui Dumnezeu, acele mâini care l-au mângâiat, acele buze care l-au sărutat pe Fiul lui Dumnezeu?

Înălțarea nu numai cu sufletul, dar și cu trupul la cer este un privilegiu unic acordat Sfintei Fecioare Maria. Dar este mai mult decât un privilegiu, este un semn profetic și o anticipare. În învierea și în înălțarea Mariei la cer Dumnezeu a voit să arate care va fi soarta finală a întregii biserici. La sfârșitul veacurilor, întreaga biserică, devenită imaculată și sfântă, asemenea Mariei, va fi înălțată la cer. Maria, cu trupul său înviat și înălțat la cer ne arată destinul final al fiecăruia dintre noi. Pentru unul sau fiecare dintre noi sunt valabile cuvintele adresate creștinilor din Corint, cuvinte care s-au citit la liturghia din ajunul sărbătorii de azi: “Când acest trup supus putrezirii se va înveșmânta în neputrezire, și când acest trup muritor se va înveșmânta în nemurire, atunci se va împlini cuvântul Scripturii: “Moartea a fost înghițită de biruință”.

Trupul Mariei a fost înviat și glorificat deoarece a fost o locuință nepătată, un templu curat al Fiului lui Dumnezeu. Apostolul Pavel ne învață că toți creștinii sunt sau ar trebui să fie locuințe vii ale lui Dumnezeu: Nu știți voi că trupul vostru este locuința Duhului Sfânt? Trupul nu este făcut pentru desfrâu, ci pentru Domnul – spune apostolul. Dar, vai, imoralitatea, desfrâul, erotismul, perversiunile sexuale în care este scufundată lumea de astăzi, ne rată că trupurile creștinilor numai temple ale lui Dumnezeu nu sunt sau dacă sunt, sunt temple profanate din care Dumnezeu a fost izgonit și în care s-a instalat Satana. Maria înălțată cu trupul la cer ne amintește că trupul nostru este destinat învierii, gloriei cerești, unirii veșnice cu Dumnezeu și că trebuie să fie instrument al virtuților și al faptelor bune.

Maria înălțată cu trupul și cu sufletul la cer ne amintește azi că viața noastră pământească este o călătorie, un pelerinaj în care ne pregătim pentru viața de dincolo, pentru cer.

La Efes, în valea împădurită unde, potrivit tradiției, a trăit Sfânta Fecioară și apostolul Ioan, a fost găsită în pământ o statuetă a Maicii Domnului, din bronz, de culoare închisă, probabil, din secolul al XIII-lea. Nu este cine știe ce valoare. Dar statueta are totuși ceva unic care impresionează și vorbește tuturor celor care o privesc. Mâna dreaptă a statuii este ridicată în sus. Maria arată cu degetul cerul spre care trebuie să fie mereu îndreptate privirile noastre. Statuia a fost așezată într-o nișă a bisericuței de acolo. Dedesubt au fost săpate aceste cuvinte: “Viața, mângâierea și speranța noastră”.

Dacă nu avem mereu privirile îndreptate spre cer, acolo unde este Sfânta Fecioară, ci le avem îndreptate numai spre pământ și spre lucrurile acestui pământ, viața noastră își pierde sensul, valoarea și ne trezim la moarte ca și apostolii care au muncit toată noaptea la pescuit și n-au prins nimic; au pierdut timpul. Să se aprindă în inima noastră, și să se înflăcăreze dorința, aspirația, dorul după patria cerească, după paradis, la gândul că Mama noastră cerească este acolo, sus, că ne privește cu dragoste și ne așteaptă pe toți. Sunteți tineri și presupun că vă trăiesc mamele. Aveți acasă o mamă care vă iubește, se gândește mereu la voi, vă așteaptă cu nerăbdare să vă întoarceți dintre străini, să vă vadă, să vă aibă lângă ea. Și este normal ca și inima și gândurile voastre să vă fie îndreptate spre casă, spre mama. Iubirea din inima mamei noastre cerești întrece iubirea din toate inimile tuturor mamelor pământești, luate la un loc. Pe toți ne iubește, la noi toți se gândește, pe toți ne așteaptă să ne aibă alături în casa Tatălui ceresc. Amin.

 

* * *

 

Adormirea Maicii Domnului

Autor: pr. Claudiu Dumea
Copyright: Editura Sapientia

Ni s-a dat zilele trecute să trăim un fenomen al naturii cu totul ieșit din comun. O eclipsă de soare. Un fenomen ceresc pe care puțini îl văd de două ori în viață. Următoarea eclipsă de soare va avea loc în anul 2081. Cei mai mulți dintre noi nu o vom mai apuca să o vedem. Poate câțiva dintre copiii pe care îi țineți acum în brațe dacă vor mai apuca să vadă eclipsa. Și ați văzut câtă agitație, câtă discuție în jurul acestui fenomen; de câteva săptămâni încoace radioul, televiziunea, ziarele numai despre asta au vorbit. Pentru unii ocazie de bucurie și profit: s-au organizat spectacole, petreceri; pentru alții, motiv de panică și de teamă – vine sfârșitul lumii, este prevestitoare de nenorociri, de catastrofe. Și s-a făcut atâta publicitate pentru ochelari speciali cu care să privim eclipsa, ca să nu ne stricăm vederea.

Sfânta Biserică ne îndreaptă astăzi atenția spre un fenomen ceresc mult mai uluitor decât eclipsa din zilele trecute. “Și s-a arătat pe cer un semn mare: o femeie înveșmântată cu soarele, având luna sub picioarele ei și purtând pe cap o coroană de douăsprezece stele”. Prin aceste imagini simbolice luate din Apocalipsa sfântului Ioan, sfânta Biserică ne prezintă un eveniment unic, extraordinar: înălțarea Preacuratei Fecioare Maria cu trupul ei înviat și glorificat în slava cerească. Dar și pentru a privi acest fenomen avem nevoie ca și la eclipsă, ca să nu orbim, de niște ochelari speciali – de ochelarii credinței fără de care nu vedem și nu înțelegem nimic din misterul pe care îl celebrăm în ziua de azi.

Sfântul Ioan își începe astfel descrierea aparițiilor sale cerești: “S-a deschis templul lui Dumnezeu din cer și s-a văzut în templu chivotul legământului său”. Ce era în Vechiul Testament chivotul legământului pe care Dumnezeu i-a poruncit lui Moise să-l construiască? Era, să-i zicem, o ladă de 125 x 75 x 75 cm făcută din lemn care nu putrezește, o esență tare de salcâm care crește în pustiu, aurită pe deasupra și pe dinăuntru, era purtată pe două bare de lemn – un fel de năsălie – deasupra era o placă de aur și doi cherubimi din aur. Această placă de aur dintre cei doi cherubimi era tronul lui Dumnezeu sau scăunașul picioarelor lui Dumnezeu. Înăuntrul chivotului erau cele două table de piatră pe care Dumnezeu săpase cu degetul său Legea sau Decalogul. Poporul ales, având mereu sub ochi chivotul cu tabelele legii, trebuia să-și amintească de promisiunea pe care a făcut-o când a încheiat la Sinai legământul cu Dumnezeu: “Tot ce ne-a spus nouă Domnul vom face și vom împlini”. De aceea se și numește chivotul legământului.

Chivotul legământului în care locuia Dumnezeu i-a însoțit pe evrei în călătoria lor de 40 de ani prin pustiu. Era adăpostit într-un cort numit cortul întâlnirii; aici se întâlnea Dumnezeu cu poporul său. Aici Moise venea și cerea sfat lui Dumnezeu, se ruga lui și vorbea cu el față către față. Chivotul mergea în față astfel încât Dumnezeu a călăuzit, a ocrotit poporul său în momentele de pericol, i-a dat victorie în războaie; astfel chivotul a fost purtat în frunte când evreii au trecut Iordanul, când au cucerit Ierihonul, când au purtat lupte cu filistenii. “Când se ridica chivotul ca să plece la drum, Moise zicea: “Scoală-te, Doamne și să se risipească dușmanii tăi, și să fugă de la fața ta cei care te urăsc pe tine” (Num 10,35).

Când Solomon a construit din Ierusalim, chivotul a fost așezat în Sfânta Sfintelor, locul cel mai sfânt de pe pământ, locuința lui Dumnezeu. Când Nabucodonosor a distrus templul, chivotul a dispărut și de atunci nu se mai știe nimic de el. O tradiție relatată de cartea a doua a Macabeilor (2,1-7) spune că profetul Ieremia, când s-au apropiat armatele lui Nabucodonosor, a primit poruncă să ia chivotul și să-l ascundă în secret într-o peșteră din muntele Nebo, pe care a urcat Moise și a privit de departe Țara Făgăduită. Chivotul va fi descoperit în vremurile de pe urmă, când va veni Mesia.

Timpurile de pe urmă au venit, Mesia a venit și chivotul a fost descoperit. Iar acest chivot se cheamă Maria. L-a descoperit Ioan, vizionarul din Patmos și ne vorbește despre el în Apocalipsă: “S-a deschis templul lui Dumnezeu din cer și s-a văzut în el chivotul legământului său”. De aceea creștinii o invocă pe Maria în Liturghie: Chivotul Legii. În el era săpată legea lui Dumnezeu pe care a urmat-o cu fidelitate.

Trupul Mariei curat, neprihănit, nesupus putrezirii este chivotul viu, locuința vie a Fiului lui Dumnezeu. Noul popor al lui Dumnezeu, Biserica, în călătoria sa pe acest pământ, mai ales în momentele grele, în luptele pe care le are de purtat, poartă în față acest chivot al Legământului.

Sărbătoarea de azi Adormirea Maicii Domnului apare în secolele al VI-VII- pentru a celebra victoria Mariei asupra ereziei monofizite care spunea că Isus nu a avut o natură umană adevărată, ci una aparentă și în acest caz nu a avut nici o mamă adevărată. Și ca să celebreze victoria totală asupra păgânismului, asupra idolatriei care tocmai în această perioadă se stingea definitiv. De asemenea, acum apărea la orizont marele pericol al Islamului, care amenința creștinătatea. De aceea, Biserica și-a amintit în mod deosebit de chivotul Legământului din templul care s-a deschis în cer și în continuare, toate bătăliile pe care le-a câștigat, la Lepanto, la Viena împotriva dușmanilor creștinătății, a turcilor, Biserica le-a atribuit aceleia care este “puternică asemenea unei armate așezate în linie de bătaie” după expresia din Cântarea Cântărilor.

Dar, continuă sfântul Ioan în Apocalipsă, din cer se arată un semn mare: femeia înveșmântată în soare: este Maria care s-a înălțat la cer cu trupul înviat strălucitor asemenea cu trupul lui Cristos, în schimbarea sa la față pe Tabor: fața sa strălucea ca soarele, scriu evangheliștii.

Femeia avea luna sub picioarele ei. Luna mereu schimbătoare. La fiecare 28 de zile cunoaște 4 faze: luna nouă, lună plină, primul pătrar, ultimul pătrar. Luna, ne învață sfinții Părinți este simbolul acestei lumi nestatornice, cu evenimente mereu schimbătoare. Maria având luna sub picioare, domină, are sub picioare întreaga istorie a lumii.

Iar pe cap o coroană de 12 stele. Cifra 12 ne trimite cu mintea la cele 12 triburi pe care se întemeia vechiul popor al lui Dumnezeu și la cei 12 apostoli pe care se întemeiază noul popor al lui Dumnezeu, Biserica. Biserica este coroana care înfrumusețează capul Mariei. Femeia se zbate în chinurile nașterii. Este vorba de nașterea de la Betleem, dar și de nașterea dureroasă de pe Calvar, când Maria ne-a născut pe noi, cei care formăm trupul lui Cristos.

Și un alt semn a apărut din cer: un balaur mare, roșu, un monstru cu șapte capete și zece coarne. Este șarpele, cel de demult, care se mai cheamă diavolul și Satana. El încearcă să înghită copilul, pe Cristos și pe noi, cei care formăm trupul său. El încearcă să lovească mai întâi în femeie, în Maria: lovitura sa de coadă a fost atât de puternică încât a măturat de pe cer o treime din stele. Dar războiul Satanei împotriva omului este pierdut. Iar Satana își continuă războiul împotriva celor din seminția femeii, împotriva copiilor Mariei de pe pământ.

Ați reținut descrierea balaurului: era roșu la față ca sângele. Satana este cel care provoacă toate prigoanele, toate războaiele din lume: pe fața Satanei apare tot sângele martirilor, sângele oamenilor nevinovați uciși în războaie, sângele milioanelor de copii uciși înainte de a se naște.

Dar Maria este femeia mereu învingătoare. Ori de câte ori șarpele încearcă să-și ridice capul, Maria i-l zdrobește cu călcâiul. Cea mai cumplită prigoană a provocat-o Satana în secolul nostru prin uneltele sale, comuniștii. A fost o luptă între șarpe și femeie. În 1917 bolșevicii au început teroarea și masacrele în Rusia. În același timp, în 1917 femeia înveșmântată în soare, Maria, apare la Fatima și își confirmă aparițiile prin minunea soarelui din 13 octombrie 1917; soarele – care a dansat în văzduh în văzul a 60.000 de oameni. Maria a promis la Fatima în cele din urmă inima împotriva creștinismului.

În anul 1950 furia Satanei a ajuns la culme. Comunismul se răspândise în lume și prigoanele erau cumplite. Tocmai în acest an, în 1950, Papa Pius al XII-lea a proclamat dogma Înălțării cu trupul și cu sufletul la cer a Mariei pentru a atrage atenția că Maria este salvarea Bisericii și a lumii. Promisiunea de la Fatima s-a împlinit. Vizita Papei în Româ-nia, în gândul Sfântului Părinte, nu este decât o poartă deschisă spre Moscova, unde Sfântul Părinte intenționează să meargă și să instaleze statuia Neprihănitei pe clădirea Cremlinului.

Sărbătoarea de azi este o sărbătoare a încrederii și a speranței. Viața noastră pe pământ este un război neîncetat împotriva forțelor răului, împotriva păcatului, împotriva ispitelor: chiar dacă momentan Satana nu provoacă război, prigoană în afară el provoacă război înăuntrul nostru. Maria este forța și speranța noastră. Alergând la ea în rugăciune suntem siguri de victorie, avem încredere că vom ajunge acolo unde ea a ajuns deja și unde îi așteaptă pe toți copiii ei de pe pământ.

 

* * *

 

Adormirea Maicii Domnului

Autor: pr. Claudiu Dumea
Copyright: Editura Sapientia

Prima rugăciune a Liturghiei cuprinde o bogăție de învățături cu privire la misterul Înălțării Prea Curatei Fecioare Maria cu trupul și cu sufletul la cer. Să reluăm această rugăciune și să reflectăm câteva minute asupra conținutului ei.

La începutul rugăciunii ne-am adresat lui Dumnezeu cu cuvintele: Dumnezeule atotputernic și veșnic. Învierea trupului Mariei și înălțarea lui la cer este lucrarea atotputerniciei lui Dumnezeu. Care copil, dacă ar putea, nu și-ar ține mama cât mai mult în viață sau ar face-o să nu mai moară niciodată, sau, dacă a murit, care copil dacă ar putea, n-ar învia-o pe mama sa. Dar fiindcă nu suntem atotputernici și veșnici asistăm neputincioși la moartea mamei, iar dacă a murit, nu ne mai rămâne decât să o înmormântăm. Dar Isus Cristos, Dumnezeu fiind atotputernic și veșnic, a putut să-și învie mama și s-o cheme lângă el în slava cerească.

Mai departe, am spus în rugăciune: Privind la smerenia Fecioarei Maria ai înălțat-o la sublima demnitate de mamă a unicului tău Fiu făcut om.

Iată ce a atras privirea lui Dumnezeu când a ales-o ca Mamă a Fiului său: nu bogăția, căci în sătucul Nazaret nu erau toți săraci, cel mai sărac om din satul dvs. E mai bogat decât erau cei mai bogați din Nazaret. Nu puterea și poziția socială, căci la cei puternici nu se uită, îi răstoarnă de pe tronuri. Nu știința înalță; Maria probabil că nu știa să citească și să scrie; ci smerenia. Dumnezeu a privit la smerenia slujitoarei sale.

Iar astăzi ai încoronat-o cu o glorie neasemuită – am spus apoi în rugăciune.

Așadar, învierea, glorificarea, încoronarea Mariei în cer se naște din demnitatea ei de Mamă a lui Dumnezeu, din faptul că timp de nouă luni l-a purtat în sânul ei pe Fiul lui Dumnezeu ca într-un tabernacol viu, a fost locuința vie a lui Dumnezeu. Casele în care au locuit oamenii mari – scriitori, artiști, oameni de stat nu sunt distruse. Sunt păstrate cu grijă, transformate în muzee, în case memoriale. Așa sunt, de pildă, la Iași, casele în care au locuit: Creangă, Sadoveanu, Alecsandri, Topârceanu. Cu atât mai mult se cuvenea să nu fie distrusă locuința Fiului lui Dumnezeu. Nu puteau să putrezească buzele care l-au sărutat pe Fiul lui Dumnezeu, nu puteau să putrezească ochii care l-au privit; nu puteau înțepeni brațele care l-au legănat, nu se putea amesteca cu țărâna sânii care l-au alăptat, nu putea să devină pradă viermilor trupul care l-a purtat pe Fiul lui Dumnezeu.

De altfel Maria, suferind cu Fiul ei pe Calvar, a cooperat la victoria asupra morții. Se cuvenea ca Fiul ei să o facă părtașă pe mama sa la această victorie înviindu-ii trupul înaintea celorlalți muritori care trebuie să aștepte până la învierea de apoi.

În încheiere, i-am cerut lui Dumnezeu ca prin mijlocirea Mariei să ne ajute și pe noi să ajungem în mărirea cerească. Este cel mai prețios lucru, și la drept vorbind, singurul lucru necesar pe care îl putem cere în rugăciune. Putem cere și primi o mulțime de alte lucruri. Dar la ce ne folosesc dacă la sfârșitul vieții nu ne mântuim, nu suntem primiți în mărirea cerească, nu ne mântuim?

Desigur, mărirea cerească, mântuirea este darul lui Dumnezeu, dar în același timp, ea cere strădania, efortul nostru. În prefața Liturghiei din solemnitatea Adormirii Maicii Domnului găsim aceste cuvinte: Fecioara Maria este semn de speranță sigură și de mângâiere pentru poporul care călătorește pe acest pământ. Cu toții suntem chemați să fim în această viață locuințe ale lui Dumnezeu, asemenea Mariei. Cum? În trei feluri. Păstrând în noi harul sfințitor, harul botezului. Căci sufletul în stare de har este locuința Sfintei Treimi. “Dacă cineva mă iubește…”. În al doilea rând, primim des Sfânta Împărtășanie. Cel care se împărtășește devine tabernacol viu în care locuiește Cristos. În al treilea rând, respectând trupul nostru și al altora ca pe un templu al Duhului Sfânt așa cum respectăm ți ținem curată această biserică în care venim să ne închinăm. “Fugiți de desfrâu, ne îndeamnă apostolul Pavel. Nu știți oare că trupul vostru este templul lui Dumnezeu și că Duhul lui Dumnezeu locuiește în voi?” În felul acesta ceea ce este speranță va fi o realitate: ca și trupul Mariei, trupul nostru va învia odată și se va înălța în mărirea cerească.