Selecție de predici

(tipareste predicile)

 

Duminica a IV-a din Post
Evanghelia: Marcu 9,17-32; Matei 4,25-5,12
Apostolul: Evrei 6,13-20; Efeseni 5,8-19

Marcu 9,17-32; Matei 4,25-5,12

Și I-a răspuns Lui unul din mulțime: Învățătorule, am adus la Tine pe fiul meu, care are duh mut. Și oriunde-l apucă, îl aruncă la pământ și face spume la gură și scrâșnește din dinți și înțepenește. Și am zis ucenicilor Tăi să-l alunge, dar ei n-au putut. Iar El, răspunzând lor, a zis: O, neam necredincios, până când voi fi cu voi? Până când vă voi răbda pe voi? Aduceți-l la Mine. Și l-au adus la El. Și văzându-L pe Isus, duhul îndată a zguduit pe copil, și, căzând la pământ, se zvârcolea spumegând. Și l-a întrebat pe tatăl lui: Câtă vreme este de când i-a venit aceasta? Iar el a răspuns: din pruncie. Și de multe ori l-a aruncat și în foc și în apă ca să-l piardă. Dar de poți ceva, ajută-ne, fiindu-Ți milă de noi. Iar Isus i-a zis: De poți crede, toate sunt cu putință celui ce crede. Și îndată strigând tatăl copilului, a zis cu lacrimi: Cred, Doamne! Ajută necredinței mele. Iar Isus, văzând că mulțimea dă năvală, a certat duhul cel necurat, zicându-i: Duh mut și surd, Eu îți poruncesc: Ieși din el și să nu mai intri în el! Și răcnind și zguduindu-l cu putere, duhul a ieșit; iar copilul a rămas ca mort, încât mulți ziceau că a murit. Dar Isus, apucându-l de mână, l-a ridicat, și el s-a sculat în picioare. Iar după ce a intrat în casă, ucenicii Lui L-au întrebat, de o parte: Pentru ce noi n-am putut să-l izgonim? El le-a zis: Acest neam de demoni cu nimic nu poate ieși, decât numai cu rugăciune și cu post. Și, ieșind ei de acolo, străbăteau Galileea, dar El nu voia să știe cineva. Căci învăța pe ucenicii Săi și le spunea că Fiul Omului se va da în mâinile oamenilor și-L vor ucide, iar după ce-L vor ucide, a treia zi va învia. Ei însă nu înțelegeau cuvântul și se temeau să-L întrebe.

 

Autori

pr. Jacques Sylvestre, O.P.
pr. Ernest Munachi Ezeogu
pr. Anthony M. Coniaris
pr. Ernest Munachi Ezeogu
pr. Gheorghe Neamțiu
pr. Anton Dancă
pr. Ilie Cleopa
pr. Anton Dancă
pr. Eduard Patrașcu
pr. Ernest Munachi Ezeogu
Diverși alți autori
pr. Raniero Cantalamessa
pr. Alessandro Pronzato
pr. Vasile Florea
pr. Pierre-Marie Delfieux
pr. Eduard-Mihai Coșa
pr. Anton Dancă
volum colectiv ITRC
volum colectiv ITRC 2
pr. Șerban Tarciziu
pr. Anton Iștoc
pr. Anton Dancă
pr. Alessandro Pronzato
pr. Claudiu Budău
pr. Ion Cârciuleanu
pr. Visarion Iugulescu
pr. Anton Dancă
pr. Pietro Righetto
pr. Șerban Tarciziu
Diverși alți autori
FSC
pr. Alessandro Pronzato
pr. Virgil Blaj, OFMConv
pr. Claudiu Budău
pr. Mihai Tegzeș
pr. Vasile Rob
pr. Ioan Abadi si pr. Alexandru Buzalic
FSC
pr. Anton Dancă
pr. Alessandro Pronzato
pr. Claudiu Dumea
pr. Pietro Righetto
pr. Olimpiu Todorean
PF Daniel Ciobotea
PF Daniel Ciobotea
pr. Șerban Tarciziu

 

* * *

 

“Cred, Doamne! Ajută necredinței mele.”

Autor: pr. Anthony M. Coniaris
Traducere: Oana Capan
Copyright: ProFamilia.ro

Într-o zi un tată l-a adus pe fiul său bolnav la Isus, cu speranța slabă că acesta l-ar putea vindeca. El i-a spus lui Isus: “Învățătorule, am adus la Tine pe fiul meu, care are duh mut”. Tatăl a continuat spunând că duhul necurat de care este posedat fiul său îl chinuie pe acesta. De multe ori băiatul s-a aruncat în flăcări și era să moară ars. Alteori a căzut în apă și era să se înece. A fost o persoană chinuită, care a suferit foarte mult. Se arunca la pământ și făcea spume la gură. Tatăl era disperat să găsească o vindecare. A căutat cele mai bune tratamente medicale, dar fără succes. În final și-a adus fiul la ucenici. Nici ei nu l-au putut ajuta. Plângerea tatălui adresată lui Isus este dureroasă: “… și am zis ucenicilor Tăi să-l alunge, dar ei n-au putut”.

 

“Aduceți-l la Mine.”

Isus a spus: “Aduceți-l la Mine”. Unul dintre marile secrete ale vieții se găsește în aceste cuvinte: “Aduceți-l la Mine”. Când suntem bolnavi sau avem o problemă, noi creștinii avem întotdeauna la cine să mergem. “Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați”, a spus Isus, “și Eu vă voi odihni pe voi”. Cât de multe strigăte de ajutor auzim în fiecare zi! Dacă încercăm singuri să venim în întâmpinarea lor, suntem neajutorați. Dar dacă credem în Isus, misiunea noastră este aceea de a-i duce pe oameni la Cel care îi ajută cu adevărat. Ca părinți, prieteni, patroni, tovarăși de muncă, putem fi intermediarii Lui, ajutoarele Lui. Toți cei care au nevoie de ajutor îl vor găsi cu adevărat doar la El. Însă înainte de a-i putea duce pe alții la Cristos, trebuie să mergem noi la El. Trebuie să îl lăsăm pe Isus să ne întărească credința. Trebuie să îl lăsăm să distrugă puterea păcatului din viețile noastre și să ne elibereze. Trebuie să îl lăsăm să înfăptuiască pentru noi miracolul mântuirii. Apoi nu vom putea să nu îi aducem pe alții la El.

 

“Câtă vreme este de când i-a venit aceasta?”

Isus s-a purtat cu tatăl într-un mod frumos și delicat. A început cu întrebarea: “Câtă vreme este de când i-a venit aceasta?” Cu siguranță Isus știa deja! Întrebarea a fost pusă doar pentru a-i da acestui tată curajul de a vorbi despre îndelungata lui durere. Isus îi spunea de fapt tatălui: “Mă interesează problema ta. Vorbește-mi despre ea.” Chiar și faptul că tatăl a întâlnit un ascultător înțelegător a contribuit la ușurarea poverii sale. Există o mare putere vindecătoare în a avea pe cineva să te asculte, cineva căruia îi pasă sincer și care te înțelege. Aici stă o parte din marea valoare a rugăciunii. Avem un Dumnezeu care ne iubește și care dorește să îi spunem Lui problemele noastre. Tatăl a răspuns la întrebarea Învățătorului. Și-a deschis inima în fața lui Isus și a lăsat să izbucnească amărăciunea care a otrăvit fericirea casei lui în toți acești ani.

 

“Dacă poți ceva…”

În timp ce tatăl își spunea povestea tristă, băiatul era din nou apucat de duhul necurat. Privind la fața blândă a galileanului, tatăl a implorat: “Dacă poți ceva, ajută-ne, fiindu-Ți milă de noi”. Cel mai important cuvânt din rugămintea omului a fost “dacă” – “dacă poți ceva”. Putem înțelege de ce tatăl avea îndoieli dacă Isus îl putea ajuta sau nu. Fusese dezamăgit de atâtea ori. Băiatul lui avea epilepsie din copilărie. Ca orice alt tată, nu lăsase nici o piatră neîntoarsă pentru a-l vindeca pe băiat. L-a dus plin de speranță la fiecare doctor pe care îl știa. A cumpărat fiecare nou medicament care apărea. L-a dus la sinagogă pentru rugăciuni. L-a adus chiar și la ucenicii lui Isus. Toate acestea au eșuat. De fiecare dată a fost dezamăgit. Era normal să aibă o anumită neîncredere.

O persoană poate avea atât de multe probleme, atât de multe dezamăgiri, atât de multă amărăciune, atât de multe frustrări încât, după o vreme, începe să se îndoiască nu doar de existența lui Dumnezeu, ci și de existența a tot ceea ce este bun. Se poate ca povara necazurilor să devină atât de mare încât să ne pierdem speranța, și în acest fel să îl pierdem pe Dumnezeu. Aceasta a fost starea în care se afla tatăl atunci când i-a spus lui Isus: “Dacă poți ceva, ajută-ne, fiindu-Ți milă de noi”.

 

“Dacă poți crede.”

Isus a răspuns cu un alt “dacă”. “Dacă poți crede, toate sunt cu putință celui ce crede.” El a sugerat faptul că credința tatălui are mare importanță în întreaga situație. Isus spune că problema nu este dacă El are sau nu puterea de a vindeca; problema este dacă tatăl crede sau nu că El are această putere. Deoarece “toate sunt cu putință celui ce crede”. Puterea lui Dumnezeu este limitată doar de credința noastră.

Credința nu are nici o putere în sine. Doar atunci când aderă la Cristos prinde puterea extraordinară a atotputernicului Dumnezeu. Credința în sine este goală asemenea unei conducte de apă goale, dar atunci când devine legătura dintre atotputernicul Dumnezeu și omul gol, abundența harului Său se revarsă prin ea și umple golul.

Credința noastră în Cristos este aceea care determină câtă putere vom primi de la El. Cupa credinței noastre poate fi mare sau mică. Vom avea atât de multă puritate, atât de multă pace, atât de multă înțelepciune sau blândețe, sau iubire, sau curaj, sau speranță cât poate să țină în ea mărimea cupei credinței noastre. Dacă nu primim de la Cristos ceea ce avem nevoie, în loc să dăm vina pe El, trebuie să ne uităm cu atenție la starea și la mărimea cupei pe care o aducem la El. “Dacă poți crede, toate sunt cu putință celui ce crede.” Oamenii de știință au crezut că pot să dividă atomul înainte să o facă cu adevărat. Au existat unii care au spus că acest lucru nu va fi posibil niciodată, dar a fost. Există putere în credință atunci când se bazează pe știință. Există o și mai mare putere în credință atunci când subiectul ei este Dumnezeu. Magia credinței stimulează o putere extraordinară în noi. Ne conectează la gândirea lui Isus. Ne conectează la cea mai mare sursă de putere din univers: “Veți lua putere”, a promis Isus, “venind Duhul Sfânt peste voi”.

 

“Cred, Doamne! Ajută necredinței mele.”

Isus a făcut două miracole. Nu doar l-a vindecat pe băiatul epileptic; a și făcut să crească credința tatălui. De la a spune “Dacă poți ceva”, disperatul tată a ajuns în punctul în care a putut spune: “Cred”. Și totuși nu a fost o schimbare de la necredință la o credință totală. Rugăciunea lui: “Ajută necredinței mele” arată că nu avea o credință totală și absolută. El și-a exprimat credința și a acționat în virtutea credinței pe care o avea, însă nu și-a ascuns îndoiala. A fost cinstit cu Cristos. Nici o persoană nu are credință perfectă. În fiecare persoană există un amestec de credință și îndoială. Lucrul important este însă dacă ne lăsăm controlați de credința pe care o avem sau de îndoielile noastre. Miracolele au loc nu datorită credinței perfecte, ci mai degrabă datorită credinței imperfecte în Dumnezeul perfect.

 

Rugăciune.

Doamne, cred. Cred că Tu ești cel mai mare miracol care a avut loc pe pământ. Vedem cum l-ai vindecat pe băiatul epileptic și pe atâția alții. Vedem cât de mult ți-a păsat de oameni – cu câtă delicatețe te-ai purtat cu tatăl necăjit, cum ai făcut să crească credința lui. Doamne, recunoaștem că cupa credinței noastre este mică. Fă-o să crească – te rugăm – pentru ca viețile noastre să fie umplute de pacea, puterea și iubirea Ta. Amin.

 

* * *

 

Necesitatea credinței. Necredința

Autor: pr. Gheorghe Neamțiu
Copyright: Viața creștină

Sfântul Evanghelist Matei, istorisind, și el, minunea vindecării îndrăcitului, pe care ne-o prezintă Sfântul Marcu în pericopa evanghelică citită azi la Sfânta Liturghie, ne redă răspunsul complet pe care Mântuitorul, după săvârșirea minunii, îl dă apostolilor care îl întreabă: “Pentru ce noi nu am putut să-l scoatem?” Isus le răspunde: “Pentru necredința voastră, căci adevăr vă zic, de veți avea credință cât grăuntele de muștar, veți zice muntelui acesta: Treci de aici acolo! și va trece și nimic nu vă va fi cu neputință” (Matei XVII, 19-20).

Mântuitorul proclamă deci răspicat și categoric necesitatea credinței pentru săvârșirea oricărei minuni “(…) și nimica nu vă va fi cu neputință”. Și nu cere o credință extraordinar de mare, ci una… doar “cât grăuntele de muștar”, dar, calitativ superioară, concentrată, densă, tare… ca o sămânță, o credință ce exclude orice îndoială, teamă, condiționare, credință la care încă nu ajunseseră nici apostolii, a căror “necredință”, imputată lor de Mântuitorul, trebuie s-o interpretăm, conform textului grecesc, în sensul că ei aveau, încă, “o credință slabă”.

Fiind credința începutul, temelia și rădăcina oricărei îndreptări, înseamnă că viața creștinului se naște, se hrănește și se dezvoltă din virtutea credinței.

Iată de ce nici o altă virtute nu a fost subliniată și poruncită cu mai multă străduință, de către Mântuitorul și de către apostoli, ca aceasta.

După Înviere, când Mântuitorul îi trimite pe Apostoli să evanghelizeze și să boteze, adaugă: “Cel ce va crede și se va boteza se va mântui, iar cel ce nu va crede se va osândi” (Marcu XVI,16). Iar Sfântul Pavel, în epistola către Evrei, XI,6, o spune răspicat: “Fără credință este cu neputință a plăcea lui Dumnezeu, căci cel ce se apropie de Dumnezeu este dator să creadă că El există și că este dătător de plată celor ce-L caută.”

Și tot Sfântul Pavel, în Epistola sa către Romani (II,22), zice: “Iar dreptatea lui Dumnezeu prin credința lui Isus Cristos este pentru toți și peste toți cei ce cred.”

Sfânta Tradiție, prin glasul Conciliului Vatican, zice: “Fiindcă fără credință este cu neputință a plăcea lui Dumnezeu, nimeni nu poate să ajungă la îndreptare fără ea”. Iar marele Augustin afirmă: “Nu se ajunge la lumina slavei decât umblând pe cărările obscure ale credinței, fără care nici o virtute nu este meritorie înaintea lui Dumnezeu”.

Dar nu numai Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție, ci chiar și mintea sănătoasă ne spune că noi, din moment ce suntem fiii lui Dumnezeu, avem datoria să ne cunoaștem Tatăl, precum și poruncile și dorințele Lui și să I le împlinim; pe de altă parte, ca să merităm Cerul, trebuie să săvârșim fapte bune, căci “tot pomul care nu aduce rod bun va fi tăiat și aruncat în foc” (Matei III,10). Or, fiind Credința unicul izvor al faptelor bune supranaturale, adică meritorii pentru Cer, și temelia întregii vieți creștine, rezultă că acolo unde lipsește Credința lipsesc și virtuțile și îndreptarea; de aceea fără ea creștinul e mort față de Cer, căci “dreptul din credință va trăi” (Evrei X,38).

Din cele spuse decurge obligația de a ne cunoaște credința. După cum știm din catehism, este necesar să credem explicit, ca să ne mântuim, următoarele adevăruri de credință:

Că Dumnezeu este unul în fire și întreit în persoane: Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt;

Că a doua persoană, Fiul, S-a întrupat și ne-a mântuit prin patima, moartea și învierea Sa;

Că sufletul este nemuritor;

Că Dumnezeu răsplătește binele și pedepsește răul;

Că fără harul lui Dumnezeu nu ne putem mântui.

Aceste adevăruri trebuie în mod absolut crezute, adică cine nu le cunoaște nu se poate mântui, după cum nu se poate salva de la înec cel ce nu știe înota.

De asemenea, trebuie cunoscute și crezute, cel puțin în substanță, adevărurile cuprinse în Crez, poruncile, sacramentele, Tatăl nostru, Salutarea îngerească (Născătoarea). Dar acestea sunt necesare nu ca mijloc, ci din poruncă bisericească, adică cine, fără vina sa, nu le cunoaște se poate mântui, dar cine le ignoră din propria sa vină păcătuiește grav.

Totuși, pe lângă toate argumentele care dovedesc temeinicia și divinitatea credinței noastre – argumente asupra cărora am reflectat în prima meditație despre Credință – și împotriva dovezilor care ne arată necesitatea de a crede, de a accepta adevărurile de credință și a le trăi, este îngrijorător de mare numărul acelora care refuză să creadă, care iau în derâdere credința și pe cei ce cred; ca și al acelora care, deși născuți și crescuți în creștinism, își reneagă credința; iar numărul acestora se pare că tot mai mult crește.

În fața acestei realități consternante, ne întrebăm: Care sunt cauzele necredinței?

Înainte de toate trebuie să reamintim ceea ce am spus în prima meditație; credința este un dar al lui Dumnezeu. Isus o spune limpede: “Nimeni nu poate veni la mine, de nu-l va atrage Tatăl care M-a trimis” (Ioan VI,44). Deci, ca să credem, e nevoie de lumina divină a harului; or, fiindcă Dumnezeu “vrea ca toți oamenii să se mântuiască și să ajungă la cunoașterea adevărului” (I Tim II,4), rezultă că El oferă tuturor lumina credinței, numai că aceasta nu poate pătrunde, în multe suflete, din cauza piedicilor pe care ele le întâmpină în mintea, inima și voința omului.

Care sunt aceste piedici în calea credinței, cauze ale necredinței?

Cea dintâi este ignoranța. O domnișoară care călătorea în același compartiment cu un preot se lăuda cu necredința ei. Preotul, calm, o întrebă: “Dacă nu te superi, ai studiat religia?” Desigur, răspunse ea, am citit enciclopedia, pe Voltaire, pe Diderot… Dar operele lui Boussuet, ale lui Fenelon, ale lui Wiseman… le-ai citit? Nici nu știu că există. Dar vreun catehism ai studiat? Altceva nici n-am de făcut, decât să mă ocup cu astfel de lucruri? Atunci, iartă-mă – a încheiat preotul – dumneata nu spune că ești necredincioasă, ci spune mai curând că ești ignorantă. Studiază religia, și după ce vei cunoaște temeinic adevărurile de credință, nu vei mai vorbi astfel.

Întradevăr, sunt foarte mulți, dintre acei, ziși necredincioși care nu au deschis niciodată o carte de doctrină religioasă, ori măcar vreun catehism.

Faimosul literat francez La Harpe (ț 1803 – G. Mortarino, op. cit., p.304), poetul bacanalelor pariziene, la început profesa principiile Revoluției franceze, având legături cu enciclopediștii. Închis ca suspect, în celulă s-a convertit. Cum? În singurătate, începu să se întrebe: Mă găsesc eu oare în adevăr? Și inima îi răspunse: nu. Se dedică atunci meditației și studiului Religiei; ajutat de harul divin, ajunge la credință. Ieșit din închisoare, celor care îl întrebau cum și-a schimbat părerile, le răspundea: “Am ajuns să cred, fiindcă am studiat și cercetat. Faceți și voi la fel și veți crede”.

A doua cauză a necredinței este orgoliul, care deseori se îngemănează cu ignoranța. Omul mândru se crede capabil să pătrundă totul și supune totul propriei critici, până și lucrările lui Dumnezeu, respingând ceea ce mintea lui mărginită nu poate înțelege. Parcă ar ține în mână o balanță: pe un braț al acesteia ar pune cuvântul lui Isus, învățăturile Apostolilor, ale Sfinților Părinți și ale sinoadelor ecumenice, credința milioanelor de martiri, a oamenilor de știință și de artă. Pentru oamenii cu bun simț aceste imense mărturii ar constitui o dovadă suficientă ca să creadă. Dar omul nostru, pretins savant, cu un aer de superioritate sfidătoare, așează pe celălalt braț al balanței autoritatea sa, pe care o crede indiscutabilă și atârnând mai greu în cumpănă decât toate mărturiile divine și umane de pe brațul celălalt. Ce prezumție, ce îngâmfare ridicolă și stupidă!

Dar, dintre toate, principalul și cel mai mare obstacol în calea credinței este corupția inimii, pervertirea morală. Creștinismul este dușmanul declarat și implacabil al plăcerilor senzuale dezordonate, al tuturor patimilor; cum l-ar putea simpatiza inimile stricate de vicii? “Rupe cu păcatul și a doua zi vei fi credincios” – spunea marele filosof și matematician Pascal. “Respingând buna conștiință, au căzut în necredință”, spune Sfântul Pavel (I Tim 1,18).

Tot el, în alt loc, vorbind despre vina și pedepsirea păgânilor, zice: “Căci cunoscând pe Dumnezeu, nu L-au mărit ca pe Dumnezeu, nici nu I-au mulțumit; ci s-au făcut nebuni în cugetele lor și s-a întunecat neînțelegătoare inima lor (…). Pentru aceea i-a și lăsat Dumnezeu în poftele inimilor lor, în necurăție, ca să-și pângărească trupurile între ei înșiși; care au schimbat adevărul lui Dumnezeu în minciună: și au cinstit și au slujit făpturii mai mult decât pe Făcătorul (…)” (Romani I,21, 24-25).

Ajuns în sclavajul patimilor neînfrânate și neavând tăria de a se smulge din cătușeșe lor, omul, spre a-și anestezia conștiința, caută dovezi împotriva existenței lui Dumnezeu, al cărui rechizitoriu nu-l poate suporta. Astfel, glasul conștiinței devine tot mai slab până când amuțește totul. Împietrit, păcătosul trăiește în păcate fără să-și mai facă probleme de conștiință. Dar nu rare sunt cazurile când astfel de necredincioși, ajunși la grea cumpănă sau în clipa morții, se convertesc, printr-un har special al lui Dumnezeu.

Astfel, necredincioși faimoși ca: Montaigne, La Mettrie, Montesuieu, Boulanger, în momentul morții se întoarseră spre Crucifix și își mărturisiră public credința. Însuși Voltaire, maestrul lor, mărturisindu-și greșeala în fața prietenilor săi, Diderot și DOAlembert, le zise: “Mergeți de la mine, voi sunteți cauza pierzării mele. Iadul se deschide, cad în el, sunt pentru totdeauna pierdut”. Tot el spunea: “În clipa morții, mincinoșii spun adevărul”.

Iubiți credincioși! Nu știința multă este pricina necredinței, ci știința falsă și orgolioasă, aceea care crede că poate explica totul, care ignorează principiul cauzalității ultime a fenomenelor, care se crede suficientă sieși și nu admite decât ceea ce poate supune experimentului științific. De aceea, pe drep cuvânt afirma un savant că știința puțină îndepărtează pe om de Dumnezeu, pe când știința multă îl apropie. Marele Pasteur declara că are credința unui breton, iar dacă ar cunoaște și mai multe, ar avea credință unei bretone. Ignoranța, orgoliul, interesele materiale meschine, păstrarea unei înalte poziții sociale, lașitatea, viciile de tot felul îl pot împiedica pe om să creadă sau îl pot face să-și disimuleze fariseic credința, dar în ceasurile cruciale apare momentul adevărului, când credința răbufnește, când fața adevărată a omului iese din străfunduri la lumină și strigă în gura mare. Dumnezeu se servește de cataclisme și calamități cum sunt inundațiile și cutremurele, spre a-l pune pe om față în față cu sine, a-l confrunta cu marile adevăruri ale vieții și a-și găsi sau regăsi adevăratul său loc în univers care este nu de rob al propriei producții, ci acela de stăpân al ei, de fiu al lui Dumnezeu Creatorul său, de colaborator al Lui la desăvârșirea sa și a semenilor săi, printr-o credință vie, faptică, adică prin iubire, care este virtutea supremă. Amin.

 

* * *

 

Despre credință și îndoială

Autor: pr. Ilie Cleopa
Copyright: Internet

Iubiți credincioși,

Să înțelegem că alta este credința tare, deplină, și alta este credința îndoielnică și puțină. Prin credința dreaptă și deplină omul poate, cu puterea lui Dumnezeu, să facă minuni și să dobîndească fericirea vremelnică și veșnică. Credința deplină sau desăvîrșită este credința propovăduită de Biserica Ortodoxă și mărturisită pe scurt în Simbolul Credinței (Crezul). Această sfîntă și dreaptă credință, împreună cu lucrarea faptelor bune, cu scopul de a plăcea numai lui Dumnezeu, îi aduce omului mîntuirea sufletului (I Corinteni 10, 31).

Să știți, frații mei, că sînt multe feluri de credințe pe pămînt care nu aduc mîntuirea sufletului, ci și la piezare îl duc. Așa sînt credințele păgîne, credințele strîmbe ale celor care cred în vrăji, în descîntece și în fermecătorii, în visuri și vedenii false și alte multe feluri de credințe străine de adevăr care duc la pierzare pe cei înșelați de ele. Numai credința cea deplină și dreaptă pe care o mărturisește și o propovăduiește Biserica Ortodoxă este mîntui-toare fiind întemeiată pe Sfînta Scriptură și Sfînta Tradiție apostolică și patristică. Ea are temelie neclintită pe Hristos piatra cea din capul unghiului (Matei 21, 42).

Sfinții și dumnezeieștii Părinți, ca și Sfinții Apostoli au fost cei mai mari apărători ai dreptei credințe la cele șapte Sinoade ecumenice și la cele locale. Prin învățăturile lor scrise ne-au lăsat luminate căile mîntuirii, care duc la Hristos numai după dreptarul credinței Ortodoxe. Cînd pe Sfîntul Vasile cel Mare îl îndemna guvernatorul Modest să primească unirea cu erezia lui Arie, atunci marele ierarh i-a zis: “Nu! Biserica a primit învățătura sa de la Hristos Dumnezeu și această învățătură eu sînt dator s-o apăr chiar cu prețul vieții mele. De aceea nu voi îngădui să se lase la o parte sau să se schimbe vreun cuvînt, sau măcar o silabă din această dumnezeiască predanie. Ci ca un paznic rînduit de Dumnezeu prin har voi sta aici credincios și neclintit la postul meu, chiar dacă voi plăti această împotrivire cu viața mea. Eu nu voi înceta de a apăra tezaurul cel neprețuit al credinței contra tuturor vătămăturilor ce vin de la necredincioși și eretici. Adevărurile dreptei credințe au fost păstrate în totalitatea și curăția lor cu multe jertfe omenești și cu mari valuri de sînge creștin”.

Cînd milioane de oameni, bărbați și femei, copii, tineri și bătrîni, învățați și filosofi din primele veacuri ale creștinismului și-au dat viața pentru învățătura creștină, pentru a ne lăsa moștenire curată în Iisus Hristos, nimeni dintre creștinii zilelor noastre n-are dreptul să strice frumusețea și podoaba dreptei credințe, avînd în ea adevărul. Toți care vor face unele schimbări în cuvintele Sfintei Scripturi și ale Sfintei Tradiții nu vor avea parte de Hristos și nu vor moșteni împreună cu sfinții Lui cereasca împărăție.

Credința deplină și tare este cea care se lucrează prin dragoste (Galateni 5, 6), adică cea care este urmată de fapte bune. Iar credința care este lipsită de dragoste, adică de fapte bune, este zadarnică și nefolositoare. Aceasta ne-o arată Sfîntul Apostol Pavel zicînd: De aș avea darul proorociei și orice știință și de aș avea totă credința încît să pot muta și munții, iar dragoste nu am, nimic nu sînt (I Corinteni 13, 2). Încă să știm, fraților, că dreapta noastră credință cea deplină și tare, care lucrează prin fapte bune, trebuie să fie statornică pînă la ultima noastră suflare. În această privință avem mii și milioane de pilde lăsate nouă de Sfinții lui Dumnezeu care L-au mărturisit și, pentru dragostea Domnului și Mîntuitorului nostru Iisus Hristos, și-au pus sufletele lor pentru Evanghelie, răbdînd pînă la moarte înfricoșătoare chinuri. Pentru a adeveri acest lucru despre credința cea statornică a Sfinților lui Dumnezeu voi aduce cîteva exemple din viața Bisericii.

Primul exemplu de jertfă totală pentru mîntuirea lumii și pentru propovăduirea Sfintei Evanghelii pe pămînt a fost Însuși Domnul nostru Iisus Hristos. El ne-a descoperit adevărurile veșnice ale dreptei credințe. El ne-a învățat cum să credem în adevăratul Dumnezeu cel închinat și mărit în trei persoane: Tatăl, Fiul și Duhul Sfînt. Hristos, Mîntuitorul lumii, ne-a descoperit că Duhul Sfînt purcede de la Tatăl și ni L-a trimis pe pămînt ca Mîngîietor și Domn al vieții. El a sfințit pe fecioara Maria prin întruparea Sa și ne-a încredințat-o tuturor ca Născătoare de Dumnezeu și mamă, zicîndu-i: Iată fiul tău! iar prin iubitul Său ucenic Ioan Evanghelistul, căruia i-a spus: Iată mama ta! (Ioan 19, 26-27), ne-a făcut fiii ei.

Dreaptă credință plină de Duh și de putere a avut dintre oameni cel mai mult Maica Domnului, cea dintîi rugătoare pentru noi toți înaintea Preasfintei Treimi. Ea a crezut în cuvintele Arhanghelului Gavriil și prin el a primit să nască cu trup pe Hristos, cînd a spus: Fie mie după cuvîntul tău! (Luca 1, 38).

Dar ce vom spune de marea credință a Sfinților Apostoli? Oare nu ei au semănat dreapta credință și Evanghelia în toată lumea? Nu au străbătut ei Asia, Europa și Africa, vestind venirea Mîntuitorului în lume și apropierea Împărăției Cerurilor? Nu au răbdat ei atîta prigonire și temniță și moarte martirică pentru Hristos și pentru Evanghelie? Nu au vindecat ei bolnavi și tot felul de suferinzi cu puterea credinței, chemînd numele lui Hristos? Nu au dărîmat ei capiștile idolești și în locul lor au înălțat biserici creștine?

Astfel, ce vom vorbi de credința plină de rîvnă a lui Petru, căruia i-a spus Hristos: Amin zic ție, tu ești Petru și pe această piatră voi întemeia Biserica Mea și porțile iadului nu o vor birui (Matei 16, 18)? Oare nu a fost el răstignit pe cruce cu capul în jos pentru dragostea lui Hristos? Ce vom zice de credința Apostolului Pavel, gura lui Hristos? Pe el l-a făcut Mîntuitorul din tiran și persecutor, Apostol al neamurilor și martir. Deci, cum vom lăuda credința de foc a Sfîntului Pavel, dragostea lui pentru mîntuirea păgînilor și a evreilor, curajul și bărbăția lui, înțelepciunea lui și răbdarea lui, bătăile, temnița și lanțurile pe care le-a suferit el pentru Evanghelie, învrednicindu-se să fie înălțat de Duhul Sfînt pînă la al treilea cer? Oare nu el a spus că după plecarea mea vor intra între voi lupii răpitori - adică ereticii -, care nu vor cruța turma? (Fapte 20, 29).

Cine poate spune cu cîtă dragoste și fierbinte credință au slujit Apostolii pe Hristos și Evanghelia Lui? Sau cine știe cîte bătăi și torturi și lanțuri au pătimit pentru Hristos Sfinții Mucenici? Căci cu cît îi chinuiau păgînii mai mult, ei mai tari se făceau în credință și primeau cu bucurie să moară pentru Iisus, decît să se lepede de El. Cine știe dintre muritori numărul și numele tuturor sfinților lui Dumnezeu? Sau cine poate lăuda după vrednicie credința lor, dragostea lor, smerenia lor, bărbăția lor și sfințenia cu care au trăit ei Evanghelia și au împlinit poruncile lui Dumnezeu? Oare ei credeau în Hristos numai cu buzele sau pentru răsplată? Sau slujeau Biserica pentru ranguri? Sau mărturiseau Evanghelia învierii pentru bani și daruri?

Nu, niciodată. Sau se temeau de oameni mai mult decît de Dumnezeu? Sau se certau pentru întîietate? Sau se pîrau unii pe alții, sau urmăreau averi și scopuri pămîntești în Biserică? Sau se îndoiau în credință și schimbau după plac și după mintea lor învățătura Evangheliei, cum fac sectele de azi? Nu. Ci credința lor dreaptă și statornică în Dumnezeu era tare ca fierul; fețele și inimile lor străluceau de lumina Duhului, ca făcliile pentru sfințenia vieții lor; mîinile lor nu oboseau să dea milostenie, picioarele lor nu conteneau să alerge la biserici și la vestirea Evangheliei; gurile lor nu încetau să se roage lui Dumnezeu, iar sufletele lor albe ca zăpada așteptau cu bucurie dezlegarea de trup și unirea în cer cu Hristos.

Aceeași credință tare pînă la jertfă și viață îngerească au dus pe pămînt toți sfinții și Cuvioșii Părinți ai Bisericii Ortodoxe. Ei cu rugăciunea și credința lor făceau multe minuni, cu lacrimile lor sfințeau pustiul și mănăstirile, cu inima lor odihneau pe Dumnezeu, iar cu înțelepciunea și sfaturile lor scriau cărți de folos, apărau dreapta credință în lume, combăteau pe eretici și izgoneau pe diavoli dintre oameni. De aceea sînt trecuți ca sfinți în calendar și le cerem ajutorul.

Ce putem spune de părinții și înaintașii noștri care au păstrat cu atîta sfințenie și tărie credința ortodoxă pe pămîntul țării noastre? Să amintim de marele domn al Moldovei Ștefan cel Mare, care a apărat ortodoxia aproape o jumătate de secol și a înălțat 48 de biserici și mînăstiri. Să pomenim și pe domnul martir Constantin Brîncoveanu, cu cei patru copii ai săi, care și-au vărsat sîngele pentru Hristos departe de țară. Să amintim și pe ierarhii mărturisitori și apărători ai dreptei credințe din Transilvania, și pe sihaștrii și cuvioșii sfinți care s-au nevoit în Carpați, în pădurile și mînăstirile noastre.

Nu putem uita nici pe bunii noștri părinți și țărani credincioși de la sate. Oare cîți erau mai credincioși decît ei? Cine se ruga mai cu credință și cu lacrimi ca ei, țăranii și mamele noastre blînde și evlavioase de prin sate?

Toate acestea le-am spus, frații mei, ca să ne dăm seama că și în țara noastră credința în Dumnezeu a avut dintotdeauna bărbați sfinți, trăitori adevărați în Hristos și apărători ai credinței curate împotriva tuturor sectelor și a celor îndoielnici și slabi în credință.

Iubiți credincioși,

Împotriva credinței adevărate și puternice în Dumnezeu, de-a lungul celor două mii de ani de creștinism, s-au ridicat tot felul de obstacole, ispite și neghine, cum le numește Iisus Hristos în pildele Sale. Și care au fost acestea? La începutul creștinismului s-au ridicat creștini iudaizanți, care voiau să amestece credința curată în Hristos cu practicile religioase ale Legii Vechi. Apoi s-au ridicat împotriva credinței propovăduite de Mîntuitorul și de Apostoli, împărați păgîni romani, care prin grele persecuții sîngeroase căutau să-i întoarcă pe creștini din nou la idolatrie.

Din secolul IV diavolul a ridicat împotriva credinței apostolice tot felul de eresuri, secte și curente filosofice păgîne, ca arianismul, nestorianismul, monofizismul, monotelismul, iconoclasmul, gnosticismul, maniheismul, montanismul și multe altele. Mai tîrziu s-au ridicat reformiștii luterani, calvinii, husiții și sectele mai noi din zilele noastre. Toate acestea au urmărit slăbirea dreptei credințe și convertirea ortodocșilor la eresul lor. Unii au reușit mai mult, alții mai puțin în scopul lor prozelitist, diabolic, de fărîmițare a Bisericii lui Hristos, iar alții au dispărut fără urme.

Corabia Bisericii lui Hristos merge mai departe pe marea vieții dar diavolul nu încetează s-o atace cu noi și noi arme și ispite. Cea mai puternică armă, după secte, este necredința în Dumnezeu care, luînd locul păgînismului, încearcă să slăbească credința tare și curată în Dumnezeu. Însă jertfa păstorilor devotați ai Bisericii, scrierile Sfinților Părinți și rugăciunile călugărilor și ale credincioșilor au slăbit atacul necredincioșilor.

Atunci diavolul a inventat o nouă armă împotriva credinței vii, lucrătoare în Hristos, anume, îndoiala. Creștinii îndoielnici sînt din ce în ce mai numeroși. Ei cred în Dumnezeu, dar se îndoiesc și de viața veșnică, și de puterea rugăciunii, și de harul Lui. Se roagă, dar cu îndoială, cum s-a rugat și tatăl copilului bolnav din Evanghelia de astăzi. Creștinii îndoielnici merg la biserică numai cînd sînt bolnavi, cînd au dușmani, necazuri, sau examene. În rest, spun că n-au timp, că se pot ruga și acasă sau că se roagă preoții pentru ei. Aceștia se îndoiesc și de viața veșnică, și de puterea rugăciunii, și de harul preoției, și de sfințenia Sfintei Împărtășanii. Duhul îndoielii este un diavol cumplit care chinuie pe mulți credincioși și îi aruncă în deznădejde, în gînduri negre, în secte, în sinucidere. Căci și creștinii care se duc la secte, tot din cauza îndoielii în credință o fac. De aceea îndoielnicii și sectanții sînt mereu tulburați, îngîndurați, gata oricînd de ceartă și chiar de răzbunare.

O imagine clară a îndoielii noastre în credință o prezintă Evanghelia de astăzi. Un tată și-a adus copilul bolnav de epilepsie să-l vindece Hristos. Mai întîi a cerut să-l vindece ucenicii Săi dar n-au putut. Apoi căzînd la picioarele lui Hristos, I-a spus durerea și L-a rugat să-i vindece copilul. Dar Mîntuitorul întîrzia să facă minunea. De ce? Din cauza necredinței tatălui copilului. Că iată cum se ruga: “Doamne, de poți ceva, ajută-ne nouă, fiindu-Ți milă de noi!” Atunci Hristos i-a răspuns: De poți crede, toate sînt cu putință celui credincios. Tatăl copilului, apăsat de boala fiului său, a strigat cu lacrimi: Cred, Doamne! Ajută necredinței mele! (Marcu 9, 22-24). Atunci îndată Hristos a izgonit duhul rău din copil și l-a vindecat.

Oare cîți dintre creștinii noștri nu cîrtesc înaintea lui Dumnezeu cînd sînt în suferință și necaz? Cîți nu vin la biserică și se roagă mai mult din interese pămîntești, zicînd cam aceleași cuvinte îndoielnice: “Doamne, dacă ești bun, ajută-mi! Doamne, dacă m-ai iertat, miluiește-mă! Doamne, dacă poți și vrei, vindecă-mă și pedepsește pe vrăjmașii mei!” Or, aceasta nu este rugăciune primită de Dumnezeu!

Iubiți credincioși,

Dacă vrem să ne mîntuim și să fim miluiți de Hristos, să avem credință tare, vie, curată, statornică. Altfel nu ne aude repede Dumnezeu. Sau ne răspunde ca omului din Evanghelia de azi: De poți crede, toate sînt cu putință celui credincios! Să avem credință puternică și toate le vom dobîndi.

Îndoiala în credință a adus lumea aici, la marginea prăpastiei. Îndoiala în credință a creat atîtea secte și a adus dezbinarea în Biserică, în familie și peste tot. Cum ne putem întări în credință ca să scăpăm de îndoială și de cumplitele ei urmări? Numai prin rugăciune și post, prin deasă spovedanie și împărtășire și prin citirea cărților sfinte. Căci așa a răspuns Mîntuitorul ucenicilor Săi care L-au întrebat: Pentru ce noi n-am putut să-l scoatem? Pentru puțina voastră credință (Matei 17, 19-20). Acest neam de diavoli cu nimic nu poate fi scos, fără numai cu rugăciune și cu post! (Marcu 9, 28-29).

Vedeți ce ne răspunde Hristos? Vedeți puterea rugăciunii ajutată de post? Vedeți puterea postului ajutat de rugăciune? În zadar unii vorbesc de rău postul. În zadar alții se roagă, dacă nu vor să postească. Uniți rugăciunea cu postul, mergeți regulat la Sfînta Liturghie, spovediți-vă curat, mai ales acum în Sfîntul și Marele Post. Împăcați-vă, ajutați-vă în greutățile vieții și creșteți-vă copiii în credință și frică de Dumnezeu, ca să nu fie robiți de diavolul prin păcatele tinereții. Doar vedeți cîți părinți suferă pentru copiii lor bolnavi, neascultători și răi.

De ne vom ruga cu credință și cu post, vom dobîndi cererile noastre și vom putea rosti cu folos rugăciunea omului din Evanghelia de astăzi: Cred, Doamne! Ajută necredinței mele! Amin.

 

* * *

 

Vindecarea tânărului îndrăcit

Autor: Diverși alți autori
Traducere: Oana Capan
Copyright: Predici.cnet.ro

Cât de îndurerați trebuie să fie un tată sau o mamă să își vadă copilul suferind fără rațiune. Să sufere dureri și confuzie – pentru ce? Unde este Dumnezeu în situația noastră dificilă – ne întrebăm poate adesea. Unde este Dumnezeu în toată această durere și confuzie?

Astăzi am ajuns la a patra duminică din Postul Mare. În lectura evanghelică am auzit despre un tată care nu mai avea decât o singură speranță. Fiul lui era posedat încă din copilărie de un anumit duh, care i-a provocat durere și confuzie. Nici chiar discipolii lui Isus nu au putut să îl vindece pe băiat. Bărbatul și-a adus fiul la Isus, care după ce a aflat situația disperată a acestuia a devenit extrem de supărat pe întreaga mulțime și a rostit aceste cuvinte dure și directe: “O, neam necredincios, până când voi fi cu voi? Până când vă voi răbda pe voi?” Copilul a fost adus imediat lângă Isus și duhul a început de îndată să îl zguduie. După cum știm, în final copilul a fost vindecat. Dar care a fost prețul, ne-am putea întreba? Tatăl și-a acceptat și mărturisit necredința și l-a implorat cu lacrimi pe Dumnezeu să îi facă deplină credința. Acesta este prețul, deplinătatea credinței noastre – plătit de Cristos însuși, dar totuși și noi trebuie să ne rugăm și să îl implorăm pe Domnul.

Duhul din această relatare a miracolului este o referire la spiritul acestei lumi, dușmanul lui Cristos. Este spiritul acestei generații, puternic înrădăcinat în societate, și transmis copiilor noștri ca un virus. Fraților, țineți minte aceste cuvinte – este spiritul acestei generații care îi chinuie pe tinerii noștri așa cum îl chinuia duhul pe băiat, după cum am auzit mai devreme. Îi trântește la pământ, îi aruncă în foc ca să se ardă, îi aruncă în apă ca să se înece – astăzi este vorba despre droguri, alcool, jocuri de noroc, orice deformează chipul și asemănarea lui Dumnezeu în ei.

Acest spirit are o foarte îndelungată istorie, mergând până la Omul primordial, Adam și Eva. Este puternic înrădăcinat și nu poate fi scos cu nimic – decât, așa cum Domnul l-a instruit pe Moise, așa cum Domnul nostru i-a instruit pe discipolii săi, așa cum Domnul nostru ne instruiește astăzi, implorându-l pe Dumnezeu prin post și rugăciune. “Pentru ce noi n-am putut să-l izgonim?”, l-au întrebat discipolii pe Învățătorul lor rușinat. Și noi trebuie să ne întrebăm de ce nu putem alunga acest spirit din viețile noastre și din ale copiilor noștri? Deoarece, fraților, așa cum ne spune Domnul: “Acest neam de demoni cu nimic nu poate ieși, decât numai cu rugăciune și cu post”. Aceasta este cheia către o pocăință plină de părere de rău.

Nu este o coincidență faptul că prima și a doua treaptă dintre cele 30 din “Scara Raiului” a Sfântului Ioan Scărarul privesc renunțarea la această viață, la această lume în care trăim și detașarea de toate plăcerile ei. Îl cinstim astăzi pe Sfântul Ioan Scărarul ca pe un mare sfânt al Bisericii noastre, care ne amintește că a merge spre cer nu este la fel de ușor cu a urca într-un lift și a apăsa un buton. Dimpotrivă, este un urcuș lung și riscant imposibil de escaladat până la capăt dacă nu implorăm ajutorul lui Dumnezeu. Fie ca Dumnezeu să ne dea deplinătatea credinței, a păcii și a bucuriei în urcușul nostru spre cer. Amin.

(autor neprecizat)

 

* * *

 

Puterea credinței

Autor: pr. Vasile Florea
Copyright: Predici.cnet.ro

Evanghelia acestei duminici, care ne vorbește despre vindecarea celui posedat, este o evanghelie ce ne reamintește și necesitatea de a avea credință pentru a putea săvârși minuni. Și adeseori noi oamenii vrem câte o minune în viața noastră. Credința noastră, care este un dar din partea lui Dumnezeu, nu trebuie să fie extraordinar de mare. Este suficient ca ea să fie cât un grăunte de muștar, așa cum ne spune evanghelia. Ce înseamnă aceasta? Că ea trebuie să fie densă, tare, fără urmă de îndoială și teamă. O astfel de credință ne umple sufletul de speranță și se manifestă prin iubire. Credința este o virtute esențială pentru orice creștin. Viața creștinului se naște, se hrănește și trăiește din credință. Nimeni nu-și poate îndrepta viața dacă nu are credință. Prin urmare creștinul fără de credință este mort față de cer. Iată de ce este necesar să ne cunoaștem credința. Este necesar să cunoaștem adevărurile de credință, să cunoaștem învățătura bisericii cu privire la credință și să ne rugăm pentru ca Dumnezeu să ne întărească credința. Fiind credința dar al lui Dumnezeu, ea este dăruită tuturor, dar nu poate pătrunde în multe suflete din pricina piedicilor pe care le întâlnește din partea omului. În lupta noastră cu ispitele diavolului avem nevoie tocmai de această credință care să ne poată ajuta să trecem cu bine peste ele.

Ne propunem cu toții să ne îndreptăm viața, dar nu reușim să împlinim acest lucru. Poate se întâmplă aceasta și pentru că nu credem că stă în puterea noastră să realizăm ceea ce ne propunem. Și nouă ne spune astăzi Isus: “De poți crede, toate sunt cu putință celui ce crede” (Marcu 9,23). Iată așadar că să credem sau să nu credem stă în puterea noastră. Putem spune și noi asemenea tatălui celui posedat din evanghelia de astăzi “Cred, Doamne! Ajută necredinței mele”, doar dacă suntem suficient de umili. Pentru a putea da un astfel de răspuns trebuie să existe o legătură permanentă între noi și Dumnezeu. Existând această legătură și răspunsurile noastre vor fi inspirate de Dumnezeu și vor fi adevărate mărturii de credință.

Cum putem păstra această legătură cu Dumnezeu? Prin rugăciune, post și sacramente. Prin rugăciune pentru că ea ne ajută să vorbim cu Dumnezeu. Rugăciunea permite sufletului să respire și astfel sufletul este capabil să trăiască. Prin post întrucât este necesar ca dezordinea cauzată de concupiscență să fie reordonată, iar echilibrul spirit-trup să fie restabilit. Ori postul tocmai acest lucru îl realizează. Prin renunțarea de bună voie la plăceri permise nu facem altceva decât să ne întărim voința, să stăpânim prin puterea spiritului ceea ce este material și pământesc în noi, murind pentru cele pământești dar trăind pentru cer. Prin sacramente întrucât ele sunt semnul vizibil al harului invizibil. Prin primirea sacramentelor harul vine și lucrează în noi ușurându-ne, ba chiar realizând convertirea noastră. Iată așadar câteva căi propuse de evanghelie care sunt la îndemâna noastră pentru a putea spori în credință. Aceasta este calea care ne duce și pe noi la înviere. Dar așa cum Isus până la înviere a trecut prin patimă și moarte, la fel și noi avem de trecut prin suferințe și moarte pentru a învia.

Dumnezeu se servește de diferite metode pentru a-l pune pe om față în față cu el însuși. Doar fiind față în față cu propria viață omul reușește să-și pună întrebări asupra sensului existenței sale. Iar în momentul în care își pune astfel de întrebări el a pornit în căutarea lui Dumnezeu care îl așteaptă pentru a-l conduce la viața deplină. Omul trebuie să înțeleagă că este stăpânul universului și al lucrurilor materiale și nu sclavul lor. Omul trebuie să înțeleagă că este chemat la demnitatea de fiu al lui Dumnezeu și deci este chemat la iubire și la împărtășirea acestei iubiri. Împărtășind iubirea ne facem colaboratori ai lui Dumnezeu, ne desăvârșim noi înșine și ajutăm și pe ceilalți să ajungă la desăvârșire. Iar acesta este scopul pentru care am fost creați, aceasta este menirea noastră de oameni, dar mai ales de creștini. Amin.

 

* * *

 

Ajută necredinței mele!

Autor: pr. Ion Cârciuleanu
Copyright: AMDM.info

În duminica a patra din Postul Sfintelor Paști se citește pericopa Sfintei Evanghelii cu vindecarea unui tânăr adus la Isus de tatăl său. Tânărul era stăpânit de “un duh mut”, care îl chinuia cumplit.

Această boală grea îl apuca din timp în timp, făcându-l să cadă jos, să se frământe în zvârcoliri chinuitoare, scrâșnindu-și dinții, făcând spume la gură, înțepenind. Aceste manifestări ale bolii, venite pe neașteptate, în afară de suferința grea dar trecătoare a spasmelor, amenințau viața copilului, prin aceea că putea să cadă în apă sau în foc, prăpădindu-se astfel un suflet nevinovat.

Apostolii au încercat să-l tămăduiască, dar n-au putut.

Nefericitul tată vine la Mântuitorul Isus descriind suferințele fiului său și zicând: “De poți ceva, ajută-ne, fie-ți milă de noi. Iar Isus i-a zis: De poți crede, toate sunt cu putință celui ce crede. Și îndată, strigând, tatăl copilului a zis cu lacrimi: Cred, Doamne! Ajută necredinței mele” (Marcu 9, 22-24).

Domnul Isus, mișcat de această suferință a fiului, de credința tare și smerită a tatălui său, poruncește: “Duh mut și surd, Eu îți poruncesc, ieși afară din copil și să nu mai intri în el. Și răcnind, și zguduindu-l cu putere, duhul a ieșit; iar copilul a rămas ca mort, încât mulți ziceau că a murit. Dar Isus, apucându-l de mână, l-a ridicat și el s-a sculat în picioare” (Marcu 9, 25-27).

La întrebarea ucenicilor, de ce n-au putut ei să izgonească duhul cel rău din copil, Isus le răspunde: “Acest soi de demoni cu nimic nu poate fi scos afară decât numai cu rugăciune și post” (Marcu 9, 29).

Sf. Evanghelist Matei redă mai pe larg acest răspuns al lui Isus: “Ci Isus le răspunse: pentru necredința voastră; că de veți avea credință cât un grăunte de muștar, veți zice muntelui acestuia: Mută-te de aici dincolo, și se va muta; și nimic nu va fi vouă cu neputință. Dar acest neam de demoni nu ies decât numai cu rugăciune și cu post” (Matei 17, 20-21).

Ce învățăm noi, creștinii, care am ajuns cu ajutorul lui Dumnezeu în această a patra duminică a sfântului și marelui Post și care ne pregătim să întâmpinăm cu bună cuviință creștinească Patimile, Moartea și Învierea Domnului Isus Hristos? Relatarea Sf. Evanghelist Matei, care întregește pe aceea a Sf. Evanghelist Marcu ne arată că o credință puternică, împreună cu cele două arme ale pocăinței, rugăciunea și postul, ajută pe creștin să poată nimici puterea demonilor.

Credința este acea putere lăuntrică, ce încălzește sufletul, îi dă puteri, și-l face să năzuiască spre desăvârșire.

Credința a făcut lucruri mari și minunate încă de la începutul lumii și a făcut pe oameni plăcuți lui Dumnezeu, încă în Legea veche, înainte de venirea Mântuitorului, că toți câți au fost drepți, din credință au lucrat și prin credință au făcut fapte mari și plăcute lui Dumnezeu.

Credința a mântuit pe Noe de apele potopului. Pentru credință a fost mutat de pe pământ Enoch, ca să nu vadă moarte…, prin credință s-au făcut mari și plăcuți lui Dumnezeu Avraam, Isac, Iacob și Moise etc.

Vedem dar, câte a făcut credința, încă în Legea veche, vedem cum prin credință se poate face omul plăcut lui Dumnezeu, că credința, ca și iubirea, toate le poate, ceea ce și Hristos mărturisește în Sfânta Evanghelie de astăzi, când zice: “Toate se pot credinciosului”.

Tot așa și în Legea Noului Testament, credința a fost cea dintâi care s-a cerut de la toți câți vor să se mântuiască; Dumnezeu a trimis pe Fiul Său în lume ca să se mântuiască cei ce vor crede în El; a trimis și Hristos pe Apostoli, ca să învețe pe popoare, și cei ce vor crede cele învățate și auzite, să se mântuiască.

Credință a cerut Domnul Isus Hristos de la cei doi orbi, care au venit la El ca să-i vindece, și după ce și-au arătat credința, i-a vindecat pe ei, zicând: “după credința voastră, fie vouă” (Mat. 9, 27-30).

Pentru credință a înviat Isus Hristos pe fiica lui Iair, că zice lui: “Nu te teme, crede numai” (Luca 8, 48).

Credința a mântuit de lepră pe cei zece leproși, că zice celui ce s-a întors să mulțumească: “Credința ta te-a mântuit” (Luca 17, 19).

Acestea și alte nenumărate pilde, care le aduce Sf. Evanghelie și pe care nu le pot enumera pentru mulțimea lor, arată clar câtă putere are credința. Dar credința numai atunci e deplină și adevărată dacă se arată prin fapte, prin post și rugăciune, pentru că cel ce are credință adevărată și tare nu poate să nu lucreze și fapte bune.

Credința numai împreună cu fapte bune poate să mântuiască pe om, că iată, și dracii cred și se cutremură, după cum vedem din Evanghelie, când multe duhuri necurate cunoșteau că Hristos este Fiul lui Dumnezeu, și totuși dracii nu se mântuiesc pentru că nu au fapte bune. Numai prin fapte poate arăta omul că are o credință adevărată.

Drepții au ajuns drepți și plăcuți lui Dumnezeu pentru credința lor, împreunată cu faptele cele bune.

Avel nu numai a crezut, ci a arătat credința lui prin fapte, că a adus jertfă lui Dumnezeu. Avraam prin fapte și-a întărit credința sa, că la porunca lui Dumnezeu s-a dus cale departe și acolo a înălțat altar pentru fiul său, ca să-l jertfească Domnului.

Vedeți, dar, cum credința lucrează prin fapte, căci numai așa se poate împlini; că precum trupul fără suflet este mort, așa și credința fără fapte moartă este.

Dar Legea Noului Testament și mai mult ne întărește în adevărul că credința lucrează prin iubire. Dar în ce constă iubirea? În împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, pentru că zice Domnul: “Cel ce are poruncile mele și le păzește, acela este care Mă iubește” (Ioan, 14, 15-21).

Apostolii s-au învrednicit a fi sfinți, nu numai pentru credința lor, dar, pe lângă iubire, au împreunat cu credință fapta cea mai deplină și desăvârșită.

Mulțimile de martiri, sfinți și mărturisitori n-au avut numai credință, ci credința au întărit-o prin fapta cea mai mare a iubirii, s-au supus până și morții, pentru Hristos, în care au crezut; că bine știau ei cum că credința lucrează prin iubire, și au arătat că nu numai cred dar îl și iubesc pe Domnul, împlinind poruncile Sale.

Ca să fie și mai deplină, pocăința, care este o fiică a nădejdii, o împăcare cu Domnul, prin lucrarea faptelor bune, o curățire a conștiinței, trebuie unită cu post și rugăciune, pentru că postul ne oprește de la rele, înfrânează poftele.

Postul este, după cum spune Sf. Ioan Scărarul, “nimicirea gândurilor viclene, curățirea rugăciunii, luminător al sufletului, paza minții, suspinare smerită, oprire de la clevetire, pricină de liniștire, străjerul ascultării, ușurarea somnului, sănătatea trupului, pricinuitorul nepătimirii, dezlegarea de păcat, ușa raiului și desfătarea cerească”.

Postul și rugăciunea sunt și acte de cult, specifice și definitorii ortodoxiei, ca aducere la expresia credinței noastre dreptslă vitoare, dar ele nu sunt și nu pot fi niște acte goale de conținut, fără temei și scop, repetabile și intrate în obișnuință, ci ele exprimă o atitudine de conștiință fermă, liberă, smerită și limpede.

Postul adevărat este asociat de Biserică cu rugăciunea stăruitoare. Această alăturare a postului cu rugăciunea dă expresia obiectivă a legăturii noastre cu Dumnezeu, căci, cu cât postul este mai susținut, cu atât rugăciunea noastră este mai adâncă și mai vie.

În acest înțeles postul și rugăciunea, ca arme ale duhului de luptă contra răului, depășesc granițele obișnuite ale zilelor calendaristice stabilite și se permanentizează ca normă de viață a credincioșilor.

Postul și rugăciunea se împlinesc și se definesc reciproc.

Rugăciunea dă puteri tainice trupului ca să poată posti, iar postul dă aripi sufletului ca să se poată ruga.

Așadar, postul și rugăciunea sunt, pe de o parte, mijloace intime de exprimare a raportului nostru cu Dumnezeu: trăiri subiective, individuale, care implică pe fiecare credincios; dar, pe de altă parte, ele lucrează în afară, rodesc nemijlocit atât în lupta contra răului, a ispitelor, a patimilor și a păcatelor, cât și în relațiile noastre cu semenii noștri, în mod pozitiv.

În acest chip, postul și rugăciunea nu devin scop în sine, ci ele se interpătrund cu întreaga noastră ființă morală; cu credința, cu virtutea și cu faptele cele bune. Pentru aceasta, locul și însemnătatea postului și a rugăciunii în viața creștină sunt de o importanță deosebită. În acest fel să încercăm, pe cât este cu putință, să înțelegem rolul postului și al rugăciunii, locul și rostul lor pentru viața de aici și cea de dincolo, pentru fericirea și mântuirea noastră.

Să considerăm postul ca un mod de viață, plin de bucuria de a trăi în curățenie și Duh, exteriorizat în lumina feței și în pacea Duhului. Așa cum ne-a învățat Mântuitorul: “Tu când postești unge-ți capul tău și fața ta o spală” (Mat., 6, 17), adică, fiți bucuroși, fiți veseli. Căci pe de o parte, postul oprește pornirile rele ale vieții, ceea ce-i un mare folos, iar pe de altă parte, postul ne oferă un curat izvor de virtuți, care înseamnă cel mai mare folos și răsplată pentru noi, făgăduită de Dumnezeu celui ce postește: “Tatăl vede pe cel ce postește și îi va răsplăti lui”.

Este adevărat și verificat că în ființa omului se duce o luptă surdă, între pornirile trupului și năzuințele sufletului. Sfinții Bisericii, mari postitori și rugători, au arătat aceasta. Sfântul Apostol Pavel a pus în lumină, în chip dumnezeiesc, acest adevăr și tot el mărturisește că din această pricină își supune trupul unui sever exercițiu, pentru a-l face să asculte, în pace, graiurile duhului (Romani, 8, 4-10).

Postul creștin este un mare proces de curățire a sufletului și a trupului, ca să ne facă vrednici de a sluji lui Dumnezeu și de a ne împărtăși cu El.

Postul este deci, o normă de viață creștină. El a fost instituit de Dumnezeu la facerea lumii, prin porunca de a nu mânca din fructul oprit (Fac., 3, 16). De la Moise la ultimul prooroc al Vechiului Testament, Sf. Ioan Botezătorul, toți au postit. La fel toți patriarhii și drepții Vechiului Testament.

Mântuitorul Isus Hristos spiritualizează postul. El însuși și-a început activitatea în istorie după ce a postit și s-a rugat 40 de zile în pustie (Mat., 4, 1-2). Sfinții Apostoli au postit, iar Sf. Apostol Pavel ne îndeamnă explicit la post (I Cor., 7, 5). Sfinții Părinți, mari postitori, au arătat valoarea postului și ne-au îndemnat să-l practicăm. Pentru Sf. Ioan Gură de Aur postul este leacul adevărat al trupului și al sufletului, iar Sf. Vasile cel Mare zice: “Primii noștri părinți au fost izgoniți din rai pentru că n-au ținut postul poruncit lor; noi trebuie să postim ca să intrăm din nou în rai” sau “adevăratul post este îndepărtarea de la rău, înfrânarea limbii, înfrânarea mâniei, lepădarea poftelor, a defăimării și minciunii”.

“Postul, spune Fericitul Augustin, curățește inima, ridică sufletul și-l închină către căință, depărtează răul, potolește văpaia poftelor și aprinde flacăra credinței”.

Avem pildă supremă în acest sens pe însuși Mântuitorul Isus Hristos, pe Sfinții Apostoli și pe Sfinții Bisericii, care sunt expresii de cea mai înaltă ținută de realizare a noastră pe scara valorilor morale, pentru care postul și rugăciunea au constituit o condiție cerută pe drumul spinos al cunoașterii adevărate a lui Dumnezeu.

Postul este o jertfă a fiecăruia, pentru că postul nu este un tipar rigid, care se aplică uniform tuturor, indiferent de puterile fiecăruia. Contează, în cea mai mate măsură, puterea spirituală a fiecăruia, până la atingerea limitelor de sus ale capacităților noastre, postul și rugăciunea devenindu-ne unitate de măsură.

Dar pentru ca postul să realizeze o cât mai perfectă armonie intimă între trup și suflet, între om și obște și între credincios și Dumnezeu, el trebuie să se împletească cu rugăciunea. Această împletire ni se înfățișează ca o necesitate cerută a echilibrului și a frumosului moral-spiritual.

Știm că rugăciunea este legătura noastră intimă și directă cu Dumnezeu; ea este o comuniune de viață cu divinitatea. Prin ea preamărim, mulțumim și cerem ajutorul lui Dumnezeu. Ea alungă ispitele, șterge păcatele, mijlocește mântuirea, atunci când ea izvorăște dintr-o credință puternică. Dumnezeu ne-a spus să-L “chemăm la vreme de necaz” (Ps., 49 15) și știm că “El ne ajută” (Ps., 68), pentru că Domnul Isus ne-a fagăduit: “cere și ți se va da, bate și ți se va deschide”.

Trebuie să ne rugăm cu timp și fără timp (Luca, 18, 1), pentru că numai rugăciunea învinge răul deznădejdii noastre și ne întărește puterea duhului în lupta cu păcatul: “Privegheați și vă rugați ca să nu cădeți în ispită, căci duhul este plin de râvnă; dar trupul e neputincios”, ne îndeamnă Domnul Isus Hristos (Mat., 26, 41).

Tăria noastră în trezire duhovnicească ne-o dă rugăciunea și postul “căci protivnicul ne dă târcoale ca un leu care răcnește căutând pe cineva să înghită” (I Pentru, 5, 8). Ca legătură plină de taină a omului cu veșnicul, spune un mare trăitor creștin, “rugăciunea este minunea minunilor, care se împlinește zilnic în sufletul evlaviosului”.

Prin rugăciune avem pe Dumnezeu cu noi, totdeauna, învrednicindu-ne de harul său. Rugăciunea este o necesitate de viață a sufletului nostru, fără de care el se sufocă, ca trupul fără oxigen.

Istoria vieții și mântuirii creștine este o lungă cale a rugăciunii noastre, deschisă către Dumenzeu. De la Adam până la Sfântul Ioan Botezătorul, toți drepții și proorocii Vechiului Testament s-au rugat.

Însuși Mântuitorul, care a restabilit legătura dintre Dumnezeu și om, s-a rugat și ne-a învățat pe noi să ne rugăm, dându-ne atotcuprinzătoarea Rugăciune domnească sau Tatăl nostru, în care unește toate cererile în ruga “Facă-se voia Ta”, adică se ne potrivim, în rugăciune, voia noastră după voia lui Dumnezeu, care cunoaște inima și trebuințele noastre. Sfinții Apostoli au viețuit într-o continuă rugăciune și lucrare de propovăduire a Sfintei Evanghelii.

Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă ca “rugăciunea să fie stăruitoare (Rom. 12, 12), și să facem, în toată vremea, prin Duhul, tot felul de rugăciuni” (Efes 6, 18), și în orice loc, fără mânie și îndoieli (I Tim. 2, 8).

Sfinții Părinți s-au rugat și au lăsat pagini nemuritoare despre rugăciune, care este pacea și bucuria de a trăi și mijlocul cel mai indicat de întărire sufletească și duhovnicească.

Ce luptă este mai încordată și biruință mai mare decât lupta cu noi înșine și cu puterile întunecate care ne asaltează și biruința asupra noastră și asupra celui rău. Atunci ne vom învinge și vom fi stăpâni pe noi, când ne vom lăsa conduși de puterea duhului, a rugăciunii și a postului.

Prin aceste două virtuți, creștinul se înduhovnicește pe măsura puterii și voinței lui, care acționează luminat în câmpul harului divin cu care colaborează în vederea mântuirii.

Postul și rugăciunea sunt puteri de sus, care înveșnicesc pe om încă de aici, și-l conduc, ajutându-l să se ridice treaptă cu treaptă, spre limanul fericit al învierii.

Dacă postul și rugăciunea lucrează în ființa noastră, a fiecăruia din noi, ele produc, prin caracterul lor comunitar obștesc, o întreagă serie de virtuți obștești, ce stau la baza vieții creștine, tocmite pe dreptate, dragoste, respect reciproc, încredere, cinste, demnitate etc. În acest chip rugăciunea și postul devin mijloace de unitate umană și creștină, de solidaritate în dragoste, înlăturând egoismul, nedreptatea, asuprirea care generează ura, vrajba, răutatea și neînțelegerea dintre oameni și popoare.

Numai când ne vom elibera de slăbiciuni și păcate vom vedea adevărata statură și autentica noastră armură a sufletului, de adevărați fii ai lui Dumnezeu. Numai prin lupta ce o ducem cu păcatul, prin rugăciune și post, întrezărim împărăția cerurilor deschizându-se pentru noi.

Să ne înmulțim puterile trupești și sufletești ca într-un focar de raze de lumină, să ne rupem de păcatele veacului acestuia, urmându-L pe Domnul Isus, pas cu pas! Să punem la inimă cuvântul Său și să ne rugăm postind și să postim rugându-ne, ca El să ne dezlege de orice legătură a celui rău și de orice cursă a vrăjmașului, ca purificați de orice necurăție să devenim părtași ai Sfintei Sale cine, în ziua cea neînserată a Învierii Sale. Amin.

Text preluat de pe AMDM.info cu acordul parohiei Adormirii Maicii Domnului.

 

* * *

 

Duminica Sfântului Ioan Scărarul

Autor: pr. Visarion Iugulescu
Copyright: IerodiaconVisarion.ro

Frați creștini,

În vremea când Mântuitorul nostru Isus Hristos umbla pe pământ cu ucenicii săi, prin părțile Palestinei, lumea era plină de multe feluri de duhuri necurate. Demonii iadului erau încuibați în sufletele și trupurile multor oameni chinuindu-i îngrozitor. Așa ne istorisește Sfânta Evanghelie de astăzi despre suferințele unui copil surd și mut, pe care duhul necurat îl arunca în foc și-n apă, îl făcea să scrâșnească din dinți, să spumege, îl trântea la pământ unde rămânea ca un mort sub povara groaznicelor chinuri.

Toate acestea ne dovedesc existența chinurilor din iad, unde vrăjmașii sufletelor noastre – demonii – vor chinui necontenit pe cei ce nu se vor trezi din păcate în această viață. Azi ca și atunci există în lume boli sufletești si trupești, există aceste duhuri necurate care chinuiesc pe mulți din cauza depărtării de Dumnezeu, din cauza răcirii de Sfânta Biserică, din cauza nepregătirii prin spovedanie și împărtășanie.

Tânărul din Evanghelia de astăzi, pe care l-a vindecat Domnul Hristos, reprezintă omenirea până la sfârșit, lumea stăpânită de duhul surzeniei și al muțeniei, lumea care nu vrea să audă Cuvântul lui Dumnezeu și nu găsește nici o plăcere în a-și deschide gura ca să laude minunile lui Dumnezeu; căci nu este de ajuns numai a ne minuna de puterea Mântuitorului și de a recunoaște existența lui Dumnezeu, ci trebuie a ne instrui viața noastră și a ne întări în evlavie, ca să fim ascultători și împlinitori ai sfintelor Sale învățături.

Numai așa ne vom face folositori de darurile Sfintei Biserici și vom dovedi și noi că suntem adevărați creștini.

Să ascultăm cu luare aminte în ce chip și în ce împrejurare s-a săvârșit această minune.

Era în cel din urmă an al vieții pământești a Domnului Hristos și cu aproape opt luni înainte de patima și de suferințele Sale cele de bună voie.

Mântuitorul, ca să arate ucenicilor puterea Sa dumnezeiască, a luat pe trei dintre ei și s-a suit pe muntele Tabor, unde s-a schimbat la față înaintea lor. Acolo le-a arătat o mică parte din slava Sa, căci au strălucit fața precum și hainele Lui mai mult ca soarele, ca lumina și zăpada, încât ucenicii au căzut cu fața la pământ, nemaiputând privi cu ochii pământești.

Acolo au auzit ei glasul Tatălui ceresc, care a mărturisit zicând: “Acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit, pe Acesta să-L ascultați!” După ce s-au petrecut acestea, Domnul a coborât din vârful cel înalt al Taborului împreună cu cei trei ucenici, Petru, Iacob și Ioan. Ajungând în vale la poalele muntelui, Domnul vede o mare mulțime de oameni, zgomotoasă, întărâtată împrejurul celor nouă ucenici care rămăseseră acolo de cu seară. Printre acești oameni erau cărturari și farisei. Apostolii și cărturarii se certau între ei cu aprindere. Apostolii erau cam încurcați, rușinați și păreau biruiți, pe când dușmanii lor se făleau cu nerușinare și îngâmfare, iar mulțimea făcea mare haz de aceasta și aproba pe fariseii și cărturarii care prin cuvinte înfundaseră și reduseseră la tăcere pe ucenici.

Un glas strigă: “Iată învățătorul!” Și toate privirile se întorc spre Isus. Mulțimea alergă înaintea Lui și i se închină cu respect, că în sfârșit sosise omul căruia i se supune toată făptura și acum va răzbuna pe ucenici, pedepsind pe dușmanii lor. Isus trece prin mijlocul lor, merge drept la cărturari și farisei și, arătând pe apostoli, le zice: “De ce le căutați ceartă, ce vă întrebați cu dânșii?”

Nimeni nu răspunde. Răutatea lor nu poate decât să tacă. Fariseii și cărturarii rămaseră încremeniți. Mântuitorul îi rușinase de atâtea ori, deși întrebările lor erau pregătite cu mult mai înainte.

Iată că din mulțime iese un om, se apropie de Isus, cade la picioarele Lui și cu o voce rugătoare îi zice: “Doamne, rogu-te, caută spre fiul meu, miluiește copilul meu, e singurul meu fiu, l-am adus la Tine pentru că suferă rău, fiind lunatic și stăpânit de un duh mut și surd și oriunde îl apucă pe el, îl zdrobește, face spume și scrâșnește cu dinții săi și se usucă. Am rugat pe ucenicii Tăi ca să-l scoată și n-au putut”.

Pentru ce cei nouă ucenici nu au putut să scoată duhul necurat din tânăr? Fariseii și cărturarii, care întotdeauna pândeau astfel de ocazii, au început să râdă de ei ca să surpe încrederea poporului în Învățătorul lor, în Mântuitorul nostru Isus Hristos. Ei spuneau poporului că Isus nu este Mesia cel adevărat, este un înșelător care scoate pe draci cu putere domnului dracilor.

În această încurcătură se aflau ucenicii și nu știau ce să răspundă. Isus le dăduse putere de a izgoni duhurile necurate și reușiseră de multe ori, dar acum nu știau nici ei care era pricina. Înainte de a răspunde nenorocitului tată, Isus zise cu amărăciune și întristare aceste cuvinte: “O, neam necredincios și îndărătnic, până când vă voi suferi pe voi?”

Astfel vorbea Domnul acestui popor îndărătnic și acestor fățarnici farisei care tot timpul căutau pricini împotriva lui Dumnezeu. Cum să nu se întristeze Isus, când făcuse atâtea minuni și ei tot necredincioși îndărătnici rămăseseră?! Dar iată că și de data aceasta, în fața rugăciunii și a credinței acestui tată îndurerat, Domnul nostru Isus Hristos cu ton poruncitor s-a adresat diavolului și i-a zis: “Duh mut și surd, Eu îți poruncesc, ieși afară dintr-însul și de acum să nu mai intri în el!”

Diavolul, îndată, scoțând un strigăt mare, aruncă pe copil la pământ, îl scutură cu putere și ieși afară lăsându-l nemișcat. Lumea începu să strige: “E mort, e mort!” Isus, apucându-l însă de mână, îl ridică și bolnavul îndată se sculă sănătos. Mântuitorul îl dădu tatălui său plin de viață și sănătate. Cărturarii erau învinși, batjocurile și cuvintele pline de răutate pe care le spuseseră împotriva apostolilor și Domnului Hristos căzură asupra lor. Ei se duseră rușinați și umiliți, iar mulțimea slăvea pe Dumnezeu și pe marele făcător de minuni, Isus, Fiul lui Dumnezeu.

Această vindecare a tânărului stăpânit de duhul cel mut și surd este una din minunile cele mai însemnate ale Mântuitorului, căci aceste nenorociri chinuiesc și astăzi pe oameni sufletește și trupește. Această minune simbolizează lucrarea Domnului Hristos, pentru fiecare dintre noi, ca să ne aducă la mântuire; căci Domnul a tămăduit pe copil ca să cunoaștem și noi minunea.

Omul cel stăpânit de surzenie și de duhul cel mut nu găsește cuvinte ca să vorbească de Dumnezeu, el nu aude glasul Evangheliei. Omul stăpânit de duhul cel surd, duhul cel necurat, este ca un epileptic chinuit și muncit, aruncat la pământ pe praful deșertăciunilor lumești, în noroiul crimelor, al viciilor și al desfrânărilor.

Nenorocirea și mai mare este că acești mutilați sufletește suportă cu plăcere urgiile ce-i stăpânesc și, fără să se poată împotrivi duhului celui rău, păcătuiesc mereu până când se usucă sufletul în ei și își pierd toate puterile spirituale. Ce poate să însemne altceva, sucelile, răcnetele de la jocurile lumești, decât o îndrăcire, o epilepsie sufletească a acelora care se simt bine în astfel de împrejurări.

În timpul acestor petreceri diavolești, diavolul pune stăpânire pe multe suflete. Nici nunțile nu se mai fac spre bucuria oamenilor și folosul cel sufletesc și trupesc al lor, ci este o ocazie ca diavolul și iadul să culeagă o mulțime de roade bogate de pe urma acestor munți blestemate, pline de desfrânare și vorbe urâte; acolo nu mai stă Isus, Domnul nostru care s-a dus la nunta din Cana Galileii. Au început să se arate roadele cele rele ale necredinței și ale îndrăcirii sufletești și trupești ale multora; căci foarte mulți copii care s-au zămislit în timpul acestor blestemate urgii s-au născut bolnavi cu sufletul și cu trupul.

Duhul cel necurat și-a făcut apariția iarăși în lume punând stăpânire pe sufletul și trupul multora. Aceste blestemății au intrat ca alcoolul și nicotina în sânge la mulți și cred că nu ar putea trăi fără otrava aceasta a plăcerilor lumești. Spitalele, pușcăriile sunt pline din cauza acestor plăceri vinovate.

Acum câțiva ani în urmă am văzut o întâmplare foarte tristă. O doamnă îmbrăcată în doliu, slăbită și suferindă, povestea unui prieten al meu durerea ei de mamă. Avusese o singură fată care-i murise în urma unei răceli de la un bal. După ce a îngropat-o, timp de două săptămâni mama moartei era îngrozită de un vis înspăimântător, căci se scula totdeauna tremurând din somn și nu mai putea dormi cu nici un chip. După ce se duse la doctor, acesta îi dădu niște pastile de dormit, însă fără nici un folos, căci visul acela îngrozitor pe care îl avea în fiecare noapte o chinuia mai rău, fiindcă nu putea nici să se mai trezească din somn din cauza pastilelor.

Ea venise la prietenul meu, care era preot, să-i citească rugăciuni, să nu mai viseze așa, că nu mai putea de frică. Ea îi povesti preotului visul care o chinuia zicând: “O visez, părinte, așa cum era în viață, dar mai ales jucând, muzica cântă și lume multă dansează. Nu după mult timp vin niște tineri negri înalți drept la fiica mea, o iau și începe fiecare să danseze cu ea. După un timp o pun să joace singură, un joc țigănesc, un fel de căzăcească rusească și nu o lasă deloc să se odihnească. Când obosește o lovesc cu bicele până când îi rup hainele de pe ea; cade jos, o ridică în bătaie și din nou o pun să danseze toate dansurile moderne în strigătele lor de bucurie. Așa o chinuiesc mereu, iar eu când o văd astfel bătută și chinuită, mi se rupe inima, părinte. Țip și strig, sar, tremur din somn și nu mai pot dormi nicidecum, nu mai sunt bună de nimic”.

Preotul o întrebă atunci: “A dansat fiica dumitale în viață?” Femeia îi răspunde:”Da, îi plăcea mult să se ducă la baluri, serate și la toate jocurile. De multe ori mergeam și eu cu ea, numai de dragul ei, era frumoasă, învățase carte multă și dansa așa de elegant, că toți o curtau. Îi făcea mare plăcere să joace, îi plăcea viața, părinte”.

“Din ce cauză a murit?” întreabă preotul. “A răcit la un bal – zise femeia – eu n-am fost atunci, a dansat mult, a transpirat și a răcit, era prea pasionată, era tânără, părinte, când a murit împlinea 21 de ani”. Preotul o întrebă: “La înmormântare au venit și prietenii ei de dans?”

“N-a venit nici unul, deși am luat muzica și a cântat până la mormânt, și a cântat tot ce-i plăcea ei”.

“Dar de ce n-ați luat un cor de la biserică, să cânte rugăciuni și cântece sfinte de iertare a păcatelor?”

“A fost și ideea aceasta părinte, dar n-au vrut rudele, motivând că nu este și tobă la cor ca s-o audă lumea. Omul la întristare nu știe ce face. Nu știu de-o va ierta Dumnezeu, că mai mult eu sunt de vină, părinte”.

Iată chinurile iadului în care se zbate o tânără căzută în cursa păcatelor de pe fața pământului. Demonii o chinuiesc atât pe ea pentru păcatele săvârșite, cât și pe mama cea ticăloasă care n-a învățat-o calea cea dreaptă de urmat. Așa foc și durere îngrozitoare era pe această tânără acolo în iad, ca și pe tânărul surd și mut din Evanghelia de astăzi, pe care-l aruncau demonii în foc și-n apă, făcându-l să spumege și să se usuce. Grozave sunt chinurile demonilor și aici pe lumea aceasta, dar mai ales la ei acolo în iad, în temnițele cătrănite de unde nu mai poți ieși. Vai sufletelor care ajung acolo!

O, lume neascultătoare, ți se spune ce să faci, dar nu vrei să asculți, ți se arată ce trebuie să faci și nu vrei să te supui poruncii dumnezeiești. Și atunci când guști rodul neascultării, te vaiți că e amar. Iertător mai ești Doamne, Dumnezeule că nu îngădui să vină negri aceia urâți să danseze cu ei aici de vii pentru neascultările lor, să danseze tot așa de îngrozitor până când vor auzi și vor înțelege să asculte de poruncile Tale.

Mi-aduc aminte, de la mănăstire, de un călugăr tânăr și frumos, de neam mare, care a părăsit lumea și s-a făcut călugăr numai pentru faptul că fiind odată la horă, cum era hora pe la sate, jucând acolo, lângă el s-a prins diavolul și juca cu ei, râzând cu ei. Toți ceilalți nu l-au văzut, numai el l-a văzut. S-a smucit din joc și nu după mult timp la mănăstire s-a oprit. A văzut pe diavol cum juca cu ei și s-a hotărât să trăiască pentru Dumnezeu.

Iată, frați creștini, cum își bate joc satana de zidirea lui Dumnezeu, așa ca și în vremea Mântuitorului. Această scenă se repetă de multe ori în zilele noastre. Iată ce vedem, lume răzvrătită, lume îndrăcită, strigăte de jale, plângere și tânguire, diavolul râde și se răsfață, iar biata lume înșelată și încătușată de poftele lui, deznădăjduită fără nici o putere suferă și nu știe ce are.

Sfânta Biserică, care este muntele Taborului, este plină de lumină, de nădejde, de viață, de bucurie și sănătate, în ea locuiește Mântuitorul Isus Hristos, Dătătorul a tot binele. Tatăl ceresc strigă mereu să ascultăm de El, de învățătura Fiului Său, de poruncile Lui, ca să ne izbăvim și să ne mântuim sufletul de rele. Omenirea însă rămâne mută și surdă la glasul Tatălui Ceresc. Aleargă în toate părțile, se zbate în supărări și necazuri de tot felul, n-aude, nu vede.

Clopotele bisericilor, care simbolizează glasul lui Dumnezeu, în zadar îi cheamă pe oameni, căci nu vor să asculte. Tocmai în timpul Sfintei Liturghii, din duminici și sărbători, când preoții în biserică se roagă pentru țara aceasta, pentru toate orașele și satele, pentru cei ce locuiesc într-însele, tocmai în aceste zile binecuvântate de Dumnezeu, când toată suflarea ar trebui să stea cu frică și cu cutremur, căci se jertfește pe Sfintele Altare Fiul lui Dumnezeu pentru mântuirea noastră, tocmai atunci tineretul nostru urmează chemării diavolului, duhurilor necurate care sunt slobozite pe fața pământului, să învețe lumea cum să necinstească pe Dumnezeu, cum să-L insulte și să nu asculte de voia Sa.

În acest timp ei se duc cu miile și zecile de mii în locurile periculoase sufletelor; prin cârciumi, pe la teatre, cinematografe. Ți se rupe inima când vezi atâta tineret înghesuindu-se peste tot și stând ceasuri întregi transpirați de fericire și palpitând de emoție în fața câtorva oameni îmbrăcați în tricouri care aleargă, asudă, se lovesc și se rostogolesc și își rup picioarele alergând după o minge. Ei nu văd în jurul lor nici o faptă măreață, nici un alt act de admirat.

Mulți s-au schimbat în felul de a vorbi, de a se purta și de a gândi. Când îi auzi țipând, înjurând, gesticulând în diferite feluri, nu poți să nu te gândești la îndrăciții din Evanghelie, văzând cum îi apucă furiile îndrăcirii. Unul i-a smuls urechile unui prieten cu dinții, de bucurie că au băgat gol favoriții lui; altul a trântit și a spart pentru că nu au învins favoriții lui; câte certuri, bătăi, despărțiri dintre soți, din cauza jocurilor acestora blestemate, jocurilor demonilor care au adus pe pământ multă neliniște și despărțire de Dumnezeu.

Iată cum chinuiește satana biata lume, iată îndrăcire sufletească, vrednică de plâns, care usucă sufletul tineretului nostru creștin. Mai sunt și altele aduse la noi de străinii păgâni sau de creștinii plimbați prin străinătate ca fiul cel pierdut. De pildă balurile, seratele, ceaiurile, discotecile și multe petreceri sunt năravuri ale popoarelor străine aduse în țara noastră. Sulemenirea sau fardul, cum i se mai zice într-un termen modern, nu luminează persoana ci, dimpotrivă, o umbrește; căci femeile care țin zece ani la rând aceste practici cu unsori, după acest timp fața lor începe să se zbârcească, să îmbătrânească, făcându-se ca o pungă.

S-a constatat de unii savanți că roșul de buze este cel mai bun teren și cel mai favorabil pentru dezvoltarea microbilor; așa de repede se înmulțesc, că la două zile se fac câte cinci sute de colonii de microbi. Înainte, păcatul acesta nu exista decât la personalul din circuri sau teatre, a trecut apoi în rândul doamnelor de la oraș, iar acum, în cele din urmă, a pătruns această plagă și în satele cele mai depărtate. Le-a învățat duhul cel necurat al sulemenirii, nu numai să-și vopsească buzele, obrajii ci și unghiile de la mâini și picioare. Aceste păcate au devenit atât de necesare, încât cele mai multe femei cred că nu ar putea să trăiască fără aceste unsori microbiene, aceste murdării ale satanei.

Sora unei creștine, care a murit dintr-o boală foarte grea, s-a arătat în vis acesteia și i-a spus: “Vai, sora mea, spune tu și la alții să nu mai facă nimeni ca mine. Ce chinuri grozave am tras de la demoni, nu atât pentru alte păcate, cât pentru că m-ați îngropat cu unghiile roșite la mâini și picioare. Vai, cum trăgeau de ele și se agățau, ce ace îmi băgau pe sub ele și ce chinuri am suferit?”

Multe femei nu pot să se abțină nici când vin la biserică, așa de mult a intrat în sânge acest obicei rău, această învățătură drăcească, încât și la moarte au pretenția unele să fie vopsite și pudrate.

Se pretează la acestea chiar și unii bărbați, neștiind cu câtă mâhnire și silă privesc sfinții îngeri când văd acești morți în acest fel mascați, cu țigara în mână sau cu pachetul de țigări pe piept în coșciug.

Ce întuneric mare este în lume! Unde e credința creștinilor noștri? Cum cred ei că se pot mântui și înfățișa înaintea lui Dumnezeu în halul acesta? O, ce multă neștiință și necredință! Așa râde diavolul de lume, așa își bate joc de creștini. Altădată, unde era un creștin fugeau demonii și se înspăimântau, iar acum râd diavolii de atâția creștini și își bat joc de ei, și când sunt vii și când sunt morți, și de trupurile și de sufletele lor. Vai de sufletele lor, acelora care merg în felul acesta la judecată.

Dacă cineva are urechi de auzit, să audă, căci va veni o vreme când demonii le vor scoate și ochii, căci sprâncenele și le-au scos mai dinainte. Toate chemările rele le aud, le înțeleg, le urmează cu multă pasiune, numai glasul Evangheliei și al poruncilor lui Dumnezeu nu vor să-l audă. Vai de părinții aceia care au copii cu astfel de fumuri în cap, care sunt surzi și muți la ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu, căci își iau plata izbucnind în țipete și plângeri nemângâiate ca să plătească astfel chiuiturile de la nunțile din posturi. În acești copii zămisliți în posturi și sărbători s-a încuibat duhul cel mut și surd, s-au încuibat duhurile cele rele care îi chinuie pe copii cu necredința și pe părinți ca să-și vadă păcatele în față. Acești copii rătăcesc din pântecele maicii lor, cum zice Sfânta Scriptură, căci de la zămislire au fost în rătăcire.

Mă doare sufletul când aud aproape în fiecare zi mame spunându-mi despre copii lor că nu mai știu cum să facă să-i aducă la credință. Nu vor să audă de rugăciune, de biserică. “Fiica mea, singura mea copilă, – zicea o mamă îndurerată – m-a înjurat de paște în față, pe mine, mama ei care am născut-o, care am crescut-o și pe care am hrănit-o; când am chemat-o la biserică, mi-a zis s-o las în pace cu această rătăcire, acuzându-mă că sunt sectantă.”

De altfel, vorba aceasta – de sectant – este foarte mult pe limba omului de astăzi; cum vede un creștin mai apropiat de Dumnezeu, de biserică, îi și scoate vorba aceasta că-i sectant, e pocăit. Aceștia nu știu ce înseamnă un sectant, o sectă, pentru că nu cunosc credința adevărată, credința noastră ortodoxă, credința lăsată de Dumnezeu Isus Hristos . Ei vorbesc așa pentru că diavolul le spune, ca și fariseilor și cărturarilor din vremea Mântuitorului, ca să aducă hule lui Dumnezeu. Aceștia sunt surzi duhovnicește, diavolul a băgat ghearele în urechile lor să nu mai audă. Sunt muți ca să nu poată vorbi de bine, adică cuvinte frumoase, rugăciuni și cântări de slavă lui Dumnezeu. Când e vorba de rugăciune sau să cânte lui Dumnezeu, au gura încleștată, înțepenită ca la copilul îndrăcit din Evanghelia de astăzi, și nu pot să zică nici un cuvânt plăcut lui Dumnezeu.

Pentru diavol știu însă să cânte toate cântecele lumești, toate hulele, toate înjurăturile și insultele, limba lor e focar de cuvinte murdare, ea s-a făcut cheie de descuiat iadul. Urechile lor sunt astupate de diavol, care locuiește în inimă și stăpânește tot trupul. Sunt unii care dau și pe la biserică și aud cuvântul lui Dumnezeu dar nu cu urechile sufletești, ci cu cele trupești. De aceea rămân înțeleniți și auzirea lor a fost numai pe moment, când au plecat din biserică au uitat tot și fac iarăși ce-i învață duhul cel necurat. Vor auzi și ei o dată glasul trâmbiței judecății celei de pe urmă, când vor fi adunați în fața Dreptului Judecător să dea seama fiecare de faptele ce le-a făcut. Atunci însă va fi prea târziu și nu vor mai putea face nimic pentru suflet.

Frați creștini, Domnul nostru Isus Hristos ne zice și nouă, creștinilor din veacul acesta răzvrătit și lepădat: “O, neam necredincios, până când voi fi cu voi, până când vă voi suferi pe voi, o, lume necredincioasă și îndărătnică, până când vă voi lăsa la Biserica Mea, până când vă voi mai lăsa preoții Mei, Sfintele Mele Taine, darurile Mele și tot Harul Meu? Ce semne să vă mai trimit, ce urgii să vă mai dau ca să vă întoarceți la Mine să nu pieriți în vecii vecilor? Căci v-am trimis foamete, boli, războaie și inundații, v-am dat cu capul de toți pereții când v-am cutremurat pământul, v-am făcut semne pe cer și minuni pe pământ și tot nu voiți să mă ascultați și să vă întoarceți la Mine, să păziți legea Mea. Voi, creștinilor, sunteți mai de plâns ca celelalte religii; căci evreii își țin legea lor, turcii își țin legea lor și toate popoarele păgâne își țin sărbătorile și rânduielile lor, numai voi nu vreți să păstrați legea Mea. Numai voi îmi batjocoriți sfânta mea duminică și sărbătorile cu tot felul de urgii pe care le faceți cu bucurie, spre bucuria satanei”.

Într-adevăr, frați creștini, să nu uităm că în Sfânta Scriptură stă scris că, înainte de a veni sfârșitul, vine lepădarea de credință. Creștinii se vor lepăda de Dumnezeu și de credința cea adevărată. Poate puțină vreme mai este, și Dumnezeu nu ne va mai suferi și va trimite peste noi urgiile apocaliptice și fiarele cele cu cap de om, ca să ne pedepsească în chipul cel mai îngrozitor și să ne arunce focului și chinurilor iadului, așa după cum merităm.

Să ne trezim din păcate, frați creștini, acesta este glasul lui Dumnezeu, voia Lui, să lăsăm păcatele, acum este momentul, sculați-vă din somnul cel greu, este momentul să ne pregătim cu toții de drum. Lăsați-vă de toate blestemățiile, de toate poftele diavolești, lepădați-vă de satana și de toate lucrurile lui, ca nu cumva să ne apuce cu ceva ale lui, vremea plecării.

Veniți la sfânta biserică, cu inima înfrântă și smerită, cu candela credinței înflăcărați, cu rugăciune și cu post, cu putere de rugăciune și bucurați-vă, bucurați-vă, cei ce ați aflat calea cea luminată. Mulțumiți lui Dumnezeu și Sfântului Hristos că v-a adus la El, v-a luminat și v-a deschis ochii și nu vă luați după întunecații întunericului din lume.

Rugăciune

O, prea Milostive și îndelung răbdătorule Isuse, îți mulțumim că ne-ai îngăduit până acum și nu ne-ai lăsat să pierim în păcatele noastre, îți mulțumim că ne-ai trezit inimile ca să cunoaștem Calea Ta.

Alungă Tu duhurile cele necurate de la toți creștinii care sunt pecetluiți cu botezul Tău și să urmeze poruncile Tale ca să Te slăvească și acum și în vecii vecilor. Amin.

 

* * *

 

“Slujirea” tatălui biruie puterea diavolului

Autor: pr. Mihai Tegzeș
Copyright: Predici.cnet.ro

Partea I-a

Iubiți credincioși! Evanghelia de astăzi ne vestește că pe drumul înspre Ierusalim se arată neputința omului în opoziție cu puterea lui Dumnezeu. De ceva vreme, ucenicii sunt cu Isus și văzând cum lucrează, doresc să-L imite. Crezând că nu este necesar să-L deranjeze și să-i ceară ajutorul, apostolii cad într-un dublu faliment: față de acest tată și față de Isus. Din această pericopă, înțelegem că Evanghelia scrisă de apostoli este adevărată. Voi ați scrie o carte în care v-ați face de râs?

Evanghelia relatează că ucenicii nu au putut scoate diavolul dintr-un tânăr. Puterea răului a fost mai mare decât capacitatea lor. Isus le explică faptul că vindecarea este rodul luptei împotriva răului, care necesită efort și compasiune; nu este un joc “de-a magia”. Astăzi sunt multe rele care depășesc capacitatea noastră de a le înfrunta și birui: violența, drogurile, bolile, terorismul, dar și lenea. Sunt mulți oameni care caută să facă binele, să se implice, însă se pare că, lumea în loc să fie mai bună, devine tot mai rea. Rămâne întrebarea: “pentru ce să ne luptăm în viață”?

Evanghelia ne răspunde că lumea este disperată: singură nu găsește soluții. Când Isus coboară din munți, întâlnește lume multă în jurul ucenicilor. Un tată era necăjit, deoarece un spirit rău a pus stăpânire pe copilul său. Marcu descrie în detaliu: situația tânărului; durerea tatălui; incapacitatea de a-l vindeca a ucenicilor, precum și reacția lui Isus. Pe de-o parte, avem îmbulzeala mulțimii și neputința ucenicilor în fața “stăpânirii” diavolului, pe de alta, credința în Isus, față de care diavolul își pierde toată puterea.

Isus cere informații cu privire la tânăr. Răspunsul tatălui: “Dacă poți, ai milă de noi și ne ajută”, reflectă starea de spirit neîncrezătoare a mulțimii, care este solidară, dar incapabilă să rezolve această problemă. Cuvintele “Dacă poți…” nu sunt pe placul Mântuitorului. Nu se poate să fii neîncrezător, deoarece totul este posibil celui care crede. Tatăl copilului răspunde: “Cred, Doamne. Ajută necredinței mele!” Acest răspuns reprezintă partea centrală a pericopei de astăzi. El arată că atașamentul ucenicului, în ciuda limitelor umane, trebuie să fie încrezător în Dumnezeu.

Minunea săvârșită, arată puterea lui Isus asupra răului, dar și faptul că Domnul nu vrea o propagandă populistă. Isus s-a grăbit să scoată diavolul, poruncindu-i să nu se mai întoarcă, tocmai pentru că venea lume multă.

Rămași cu Isus, ucenicii doresc să știe pentru ce nu au putut ei să înlăture diavolul din tânăr. Isus îi (și ne) informează că anumiți diavoli se pot scoate doar cu puterea rugăciunii. Credința și rugăciunea sunt strâns unite. Nu există una fără cealaltă. Discipolii decăzuseră… Mai înainte ei aveau puterea de a scoate diavolii (cfr. Mc 6, 7), iar acum nu o mai au. Le-a lipsit credința sau rugăciunea? Nouă ce ne lipsește?

Datorită unei credințe nesigure și a lipsei rugăciunii asidue, ucenicii nu reușesc să facă minunea! Lipsa de credință îndepărtează omul de Isus, pe când cel care crede sincer, are toată susținerea Domnului. Nu este ușor să crezi, dar putem învăța de la tatăl acestui tânăr care se roagă “Doamne, ajută necredinței mele!“. Oare tatăl are mai mare, mai multă credință decât ucenicii? Nu putem ști. Dar este cert că ucenicii (și toți creștinii) trebuie să se bazeze pe puterea lui Isus, care singură eliberează omul de tot răul. Să nu uităm că Isus -autorul creației și al învierii- este cel care prin cuvântul Său, se îngrijește de lume și o însănătoșește de necredință și de păcate.

Pe timpul lui Isus erau mulți cei care vorbeau despre scoaterea diavolilor. Lumea era cuprinsă de frică și mulți erau cei care profitau de teama mulțimilor. Puterea răului avea multe denumiri: Diavolul, Belzebul, Principele dracilor, Satana, Dragon, Stăpânirile, Puterile, Lucifer… (cfr. Mc 3,22.23; Mt 4,1; Apoc 12,9; Rm 8,38; Ef 1,21). Și astăzi puterea răului are diferite nume. Vedem că lumea necinstită se îmbogățește pe nedrept, profitând de frica pe care semenii o au față de diavol. Obiectivul lui Isus este să ajute omenirea să se elibereze de această teamă și să înțeleagă că sosirea Împărăției lui Dumnezeu, înseamnă venirea unei puteri mai mari decât cea a răului.

În vremea aceea, omul puternic era cel care se folosea de puterea răului pentru a bloca lumea într-o stare de frică (cfr. Mc 3,27). Puterea, forța răului subjuga persoanele și le determina să trăiască în spaimă, în întuneric și în moarte (cfr. Mc 5,2); o putere imensă, pe care nici un om nu reușea să o stăpânească (cfr. Mc 5,4). De fapt, Imperiul Roman cu “Legiunile” sale (cfr. Mc 5,9), cu armatele sale, era instrumentul care menținea această stare de asuprire. Însă Isus este omul mai puternic care biruiește și îndepărtează, alungă puterea și teroarea răului.

Chiar dacă în Scrisoarea către Romani, apostolul Pavel enumeră toate puterile răului care l-ar putea amenința pe om: “Da, eu sunt încredințat că nici moartea, nici viața, nici îngerii, nici domniile, nici timpul de față, nici viitorul, nici puterile, nici înălțimea, nici adâncul, nici vreo altă făptură nu ne va putea despărți de dragostea lui Dumnezeu, care este în Cristos Isus, Domnul nostru” (Rom 8,38-39), să nu uităm că, cele dintâi cuvinte ale lui Isus după Înviere poruncesc: “Nu vă fie frică! Bucurați-vă!… Pacea să fie cu voi!” (Mc 16,6; Mt 28,9.10; Lc 24,36; Gv 20,21).

Iubiți credincioși! În această lume plină de necredință și de rele, înaintea căreia ne simțim neputincioși, Isus ne dă instrumentele vindecării: credința și rugăciunea. Să nu uităm că suntem “sarea” pământului! Iată ce înseamnă postul! Suntem responsabili de înlăturarea răului din jurul nostru! Dacă într-adevăr credem, putem face ceva bun chiar în situațiile cele mai disperate. Asemenea tatălui din pericopa de astăzi, putem învăța și noi să iubim, să avem credință în Domnul, să-I cerem ajutorul, odată ce am ascultat cuvintele Sale. Singuri nu putem face nimic! Acest tată este ascultat de Isus și pentru că și-a pus viața în slujba fiului său bolnav. Din nefericire, în zilele noastre tot mai mulți părinți își neglijează proprii copii.

Tatăl tânărului ne dă o importantă lecție: îndemnat de Isus să aibă mai multă credință, formulează una dintre rugăciunile cele mai calde din întreaga Evanghelie: “Doamne, eu cred, dar ajută necredinței mele“. Da, Doamne, Tu cunoști slăbiciunea noastră și greutățile vieții noastre. Ajută-ne, atunci când credința noastră slăbește.

Câți ucenici din zilele noastre nu reușesc să vindece mulțimile de răul disperării, sau să umple sufletele de încredere și de speranță în Domnul? Tot mai mulți bolnavi sunt apăsați de tristețea și de singurătatea lor. Într-adevăr, nimic nu putem face fără Domnul! Isus a spus: “Fără Mine nu puteți face nimic“. Dar mândria i-a orbit pe ucenici: (1) făcându-i să creadă că nu mai au nevoie de ajutorul Domnului și (2) determinându-i să se bazeze doar de propriile puteri. Nu este de mirare că aceștia vor rămâne dezamăgiți de neputința lor înaintea puterii diabolice.

Fraților! Pe apostoli (și pe noi) Isus dorește să îi (să ne) învețe că răul, în diferitele lui forme, poate fi biruit cu ajutorul rugăciunii. Prin rugăciune putem ajuta ca lumea și cei dragi ai noștri, să scape de sub jugul răului, căci: “Granița dintre bine și rău trece prin interiorul inimii noastre” (sf. Francisc de Sale).

Rugăciunea este o necesitate, o datorie pentru cei care îl urmează pe Isus, în lupta contra răului. Ucenicii nu reușesc să scoată diavolul, în ciuda faptului că Isus i-a ales pentru a-i trimite în lume, cu scopul de a predica și a scoate diavolii (cfr. Mc 3,14-15). De fapt, când apostolii au fost în misiune și au predicat, lumea s-a convertit și dracii au fost alungați (cfr. Mc 6,12-13). Acum nu reușesc. Din ce motiv? Isus răspunde printr-o propoziție care iluminează multe perioade din istoria Bisericii: “Acest fel de demoni poate fi eliminat doar prin rugăciune” (Mc 9,29).

Doar un creștin care se roagă poate birui puterea pe care diavolul o are peste lume. Doar cu rugăciunea încrezătoare poate omul să umple slăbiciunile proprii, cu puterea lui Dumnezeu. Trebuie să credem că rugăciunea noastră este mult mai puternică decât ne-am putea imagina. Terapia (rețeta) pentru bolile și moartea noastră este aceea de a-I permite lui Isus să ne ia de mână și să ne ridice la viață: acest atașament indispensabil este credința. Dar, credința adevărată ne lipsește.

Fraților! Cu toții suntem chemați să repetăm cuvintele tatălui acestui tânăr: “Doamne, ajută necredinței mele” (Mc 9, 24). Această credință este atotputernică deoarece face loc, îi permite să intervină chiar puterii lui Dumnezeu, care vine în ajutorul nostru. Amin.

Partea a II-a

Pericopa din această duminică se încheie cu cea de “a doua vestire a patimilor și a morții lui Isus”, dar capitolul al IX-lea al Evangheliei după Marcu nu se încheie astfel, ci relatează că ucenicii, parcă surzi la cuvintele Mântuitorului, au alte preocupri: se ceartă cu privire la cine este “mai mare”. Ajunși la Cafarnaum, Isus dorește să-i învețe și să-i pregătească, nu doar cu privire la patima și la moartea Sa, ci și cu privire la cine este mai mare. Și pe noi Mântuitorul ne pregătește să înfruntăm suferința și moartea, mistere care stârnesc teamă și pe care nimeni, de fapt, nu le dorește.

Este vizibilă opoziția între darul de Sine pe care Isus îl vestește și dorința apostolilor de a stăpâni, a conduce, a comanda, a se afirma și a fi aplaudați de lume. Isus îi întreabă despre ce au discutat. Ei tac. Nu au curajul să răspundă. Isus își arată mila față de ei și continuă să meargă pe calea Sa: întâietatea peste alții, trebuie să fie întâietatea în slujire, iar cine slujește nu poate sta decât pe locul din urmă, “ca Fiul Omului care a venit să slujească și nu pentru ca să fie servit, și să-și dea viața ca răscumpărare pentru mulți“. Pentru Isus, crucea a fost o alegere a slujirii, o punere a Sa pe ultimul loc! Acest mister l-a sigilat în clipa spălării picioarelor. Domnul înțelege stilul slujirii, în primirea copiilor, a celor mici și nevoiași: “Cine îi primește pe aceștia mai mici ai Mei, pe Mine mă primește“. Și aceasta este forma cea mai înaltă de a aduce o jertfă plăcută Domnului.

Crucea nu este doar suferința care se poate abate peste viața și moartea ta, ci este un stil de viață pe care tu trebuie să-l alegi: acela al slujirii și al darului gratuit de sine! Din păcate, într-o lume în care, din cea mai fragedă copilărie, tinerii sunt educați să fie competitivi, să-și caute un loc de muncă, să fugă după prestigiu și putere… învățătura slujirii gratuite și a darului, nu mai este considerată sănătoasă, benefica. Însă cuvintele lui Isus sunt clare: “Dacă cineva dorește să fie primul, să fie cel din urmă și slujitorul tuturor“. Poate cu toții trebuie să ne convertim și să ne schimbăm ideea personală despre Dumnezeu.

Această “a doua vestire a patimii lui Isus”, ne prezintă o idee nouă despre Dumnezeu, corectând astfel ideile noastre despre un “Dumnezeu glorios”.

Îl privim pe Domnul ca pe un stăpân, patron, conducător atotputernic… Însă dacă suntem atenți, când recităm Crezul, nu spunem: “Cred într-unul Dumnezeu atotputernic“, ci “Cred într-unul Dumnezeu, Tatăl atotputernic“. Atotputernicia Domnului este cea a iubirii, a paternității și nu o “atotputernicie” care domină sau asuprește, ci una care slujește. Pe calea către patima Sa, pe care a mers în mod liber, Isus s-a făcut “ultimul”, dar și “slujitorul tuturor”. Crucea este adevăratul chip al lui Dumnezeu. El este Întâiul, este cel mai mare, însă în slujire, în dăruirea de sine.

Isus a căutat cu orice preț ca să reveleze despre Sine și despre Tatăl acest chip al umilinței, al disponibilității. Viața Sa ascunsă timp de treizeci de ani la Nazaret, l-a impresionat într-o zi pe Charles de Foucauld, care de atunci s-a hotărât să se pună mereu pe ultimul loc, pentru a nu fi mai prejos față de Isus. Isus s-a coborât la nivelul păcătoșilor, pentru ca nici un om înaintea lui Dumnezeu să nu se simtă jenat de propria-i mizerie.

O idee nouă despre om: Dacă aceasta este măreția lui Dumnezeu, care este măreția omului? “Cine este mai mare?” se întrebau ucenicii. În societatea noastră este normal ca lumea să caute o poziție favorabilă, de conducere. Și lumea animalelor este ierarhizată pe baza legii junglei, cei tari stăpânindu-i pe cei slabi. Isus inversează această logică: “Cine vrea să fie primul, să fie ultimul” și cine vrea să fie cel mai mare “să fie slujitorul tuturor“. Isus a inversat tendința naturală de dominare a umanității.

Observăm că nu este îndeajuns să schimbăm persoanele din funcțiile de conducere, căci cei care au fost asupriți, ajunși la putere, vor asupri la rândul lor, iar lucrurile nu se vor schimba în bine, niciodată. Istoria lumii a experimentat nu de puține ori acest fenomen al falșilor revoluționari, care prin cuvinte condamnă profitorii, dar odată ajunși “sus”, se îmbogățesc pe seama celor săraci. Isus propune o altă soluție: ca stăpânul să devină în mod deliberat, slujitorul tuturor. Este o revoluție care trebuie să se facă în interiorul omului: o schimbare a inimii… renunțarea la a domina, a stăpâni. Într-o zi, Isus le-a spălat picioarele ucenicilor, apoi le-a spus “V-am dat exemplu, pentru ca așa cum Eu am făcut, să faceți și voi” (Io 13, 13-15). Este greu de însușit acest mod de a gândi. Nici ucenicii nu înțelegeau aceste cuvinte. Doar dacă privim la exemplul sfinților, înțelegem că acest lucru este realizabil.

Isus anunță pentru a doua oară patima sa, iar ucenicii discută cu privire la cine este mai mare între ei. Isus i-a luat cu El, iar acum, fiind la nevoie, s-ar aștepta să fie înțeles, încurajat, însă apostolii au alte planuri. În fața acestei situații, Isus renunță la El învățându-i: “între voi să nu fie așa“! Domnul atotputernic, se dă la o parte pentru că este Iubirea care știe să se dăruiască pentru noi. De fiecare dată când ne punem în slujba aproapelui, ne comportăm la fel ca Isus.

Iată cât de mult seamănă apostolii cu noi. În logica lor regăsim logica noastră meschină. Cele mai multe certuri, în familie sau la locul de muncă, au loc datorită ideii de autoafirmare: căutarea unui loc dominant și a dorinței de a fi cel mai mare. Noi însă trebuie să privim la Isus și nu la oameni!

Înaintea acestor idei, Isus se așează. Este comportamentul Maestrului care are ceva important de spus ucenicilor: ca și cum le-ar trasa o nouă vocație. Ceea ce le va zice este important și decisiv pentru misiunea lor, pentru identitatea și viața lor de ucenici. Cuvintele Sale: “Cine vrea să fie primul, să fie ultimul și slujitorul tuturor” evidențiază opoziția puternică dintre “primul” și “ultimul” -care sub această formă este prezentă doar în acest text din Evanghelia lui Marcu- și arată că relațiile interpersonale sunt inversate: cel “dintâi” pe orice plan (familial, social, politic, bisericesc…) alege în mod liber să stea la urmă, să fie ultimul.

Este vorba de umilința radicală, derivată din slujire. Servitorul, diaconos, desemnează persoana care servește masa. Cuvântul exprimă o slujire concretă. Este vorba de cineva care acționează în favoarea altora; cineva care nu-i consideră pe alții simple obiecte de care să se servească pentru a-și atinge scopurile proprii sau lucruri care -odată folosite- se pot arunca. Slujitorul nu se folosește de alții, ci este la dispoziția celorlalți. El trăiește, muncește și-și consumă viața pentru alții. Acesta este planul de Biserică pe care trebuie să și-l însușescă, comunitatea Mântuitorului.

Înaintea “circului” din lume, a oamenilor care în societate se bat cu orice preț, pentru putere și succes, istoria relațiilor ucenicilor va fi în mod radical diferită. Fiecare rol cu responsabilitate este o slujire și trebuie îndeplinit ca atare. Isus întărește aceste cuvinte prin gestul Său de a lua în brațe un copil și a-l strânge la piept, de a-l pune în centrul atenției, a-i acorda timp, importanță. Din păcate mulți părinți nu se comportă astfel cu copii lor.

Copilul” este simbolul celui care nu contează în societate, nu produce și în plus, deranjează. Iată omul care valorează mai mult. Iată față de cine trebuie să fim atenți în mod particular, imitând iubirea lui Isus pentru copii și față de cei al căror simbol sunt ei: este necesar să-i “îmbrățișăm”, să-i facem să simtă toată afecțiunea noastră. Acest lucru înseamnă să-i primim, căci: “Cine primește pe unul dintre acești copii în numele Meu, pe Mine mă primește“. Isus se identifică cu imaginea fără prestigiu, slabă, neapărată a copilului și a celor neputinciosi. Iată oamenii care trebuie să fie importanți pentru apostoli, iată cine sunt cei pe care trebuie să-i primească -știind că-L primesc pe însuși Cristos- în loc să se piardă în discuții inutile, cu privire la cine este mai mare și în jocuri de ambiție. “Copilul” este simbolul “celui care slujește” (al lui Isus) și simbolul “ultimilor” în care noi îl slujim pe însuși Isus Cristos.

Copilul este emblema neputinței, care permite celor mai mari să-l domine cu ușurință; este imaginea săracului, a umilului, a neajutoratului. A respecta “copilul” este un gest care exprimă gratuitatea. A-l sluji, în numele lui Isus, înseamnă a-L sluji pe însuși Dumnezeu.

În formele cele mai diferite în care se practică ospitalitatea, în măsura în care suntem ospitalieri față de cei mai mici și nevoiași; în măsura în care le facem loc în inimile noastre, se întâmplă un lucru extraordinar pe care îl putem înțelege doar în lumina credinței: de fiecare dată este Isus cel pe care îl primim și prin El, Tatăl primește darul și onoarea de a fi oaspetele nostru. “Cine Mă primește, nu Mă primește pe Mine, ci pe Acela care M-a trimis”. “A-l sluji pe copil” înseamnă a-L sluji pe Dumnezeu! Și ce muncă poate fi mai mare, mai importantă, mai înălțătoare? Astfel trăim adevărata înțelepciune care, în spiritul “fericirilor”, construiește pacea și înțelegerea în viața comunității creștine.

Iubiți credincioși! Trebuie să-I permitem lui Isus să ne educe în acest sens, pentru a putea -odată reîntorși la casele noastre- să fim “iubirea slujitoare” a Domnului. Amin.

 

* * *

 

Toate sunt cu putință, celui ce crede

Autor: pr. Vasile Rob
Copyright: Predici.cnet.ro

Sfânta Evanghelie, pe care am ascultat-o astăzi ne prezintă rugămintea unui tată adresată lui Isus pentru fiul sau bolnav de o boală gravă – epilepsia. Înainte și pe timpul vieții publice a lui Isus, era convingerea generală că, toate necazurile ce se abat asupra omului sunt urmarea faptului că persoana respectivă nu se mai afla sub protecția divină și că a trecut sub cea a diavolului. Situație în care acesta își trimite slugile sale care-l “muncesc” necontenit. La fel cum au procedat și cu acest tânăr. Sigur că, cei mai afectați de bolile sau necazurile copiilor sunt părinții. Ei sunt primi care intervin pentru ameliorarea stării de sănătate a acestora. De aceea, ne putem închipui, că și acest tată a întreprins toate demersurile umane posibile la acea dată pentru ameliorarea stării de sănătate a fiului său. Printre acestea fiind, așa după cum ne spune sfântul evanghelist Marcu, și prezentarea copilului la ucenicii lui Isus, dar rezultatul nu a fost cel așteptat.

Acest tată, vedem din sfânt Evanghelie, are dorința, legitimă, de altfel, de a-și vindeca fiul dar nu avea suficientă încredere în nici unul dintre cei la care a apelat. Chiar și lui Isus, despre care auzise câte minuni a făcut, îi spune: “dacă poți ceva, ajută-ne!” Tatăl acestui tânăr este necredincios și plin de îndoieli, nu are încredere nici în Isus pentru că îi solicită milă față de ei, spunând: “fie-ți milă de noi!” și nu-și dezvolta credința care trebuie să o aibă în puterea dumnezeirii lui Isus. Isus cunoștea destul de bine necazul tânărului, de asemenea știa, tot așa de bine, și durerea din sufletul acestui părinte, dar dorea să-l conștientizeze, nu numai pe acest tată, dar și pe cei prezenți la această întâmplare, cum a făcut-o și cu alte ocazii, de faptul că numai credință puternică, aduce mântuirea. Și că dubiul și îndoială amâna sau chiar pierd mântuirea. De aceea, înainte de a interveni, îi spune, în fața celor prezenți: “De poți crede, toate sunt cu putință, celui ce crede!” (Mc. 9,23). Impresionat de Isus Cristos, tatăl cu lacrimi în ochi spune, hotărât: “Cred, Doamne!” moment în care Isus intervine, la fel cum a făcut-o și cu alte ocazii, arătându-și puterea dumnezeirii sale, doar prin puterea cuvântului poruncind diavolului să iasă din tânăr și să nu se mai întoarcă niciodată la el.

Prin această intervenție, descrisă de sfânta Evanghelie de astăzi, Isus, readuce în mesajul învățăturilor sale, nevoia postului și a rugăciuni spunându-le ucenicilor săi, care nu reușise să-l vindece pe băiat: “Acest soi de demon nu poate fi scos decât cu post și rugăciune!” (Mc. 17; 20,21). Și, iată cum, nevoia postului a fost instituita de Biserica având la baza învățătura lui Cristos și viața sa, faptul că, înainte de a-și începe viața publică, a postit 40 de zile, la fel ca Înaintemergătorul său, care se pregătea pentru a se achita de menirea pentru care a fost născut ca o binecuvântarea a unor oameni înaintați în vârstă, Zaharia și Elisabeta. Postul nu numai că curăță trupul de toxine, dar, mai ales, spală sufletul de ispite și păcate. Prin reducerea prisosului de energie din alimentele de dulce consumate, meditația omului despre viața sa, despre Patimă Domnului și relația lui cu Creatorul său – Dumnezeu – Tatăl, devine mai profundă. Rugăciunea este cel de al doilea mijloc de mântuire, aflat și din Evanghelia de astăzi, pentru că duce la vindecarea trupului de porniri dezordonate sau dezonorante și curăță spiritul uman, prin concilierea directă și intimă a omului cu Dumnezeu. Fiind cel mai simplu și mai ușor mijloc de a sta de vorbă, așa după cum dorești tu, cu Dumnezeu. Necesitatea rugăciunii derivă din nevoia omului de a se destăinui, de a-și face propriul examen de conștiință în fata Creatorului său, din faptul că, prin Jertfa Fiului lui Dumnezeu am devenit fii adoptivi ai lui Dumnezeu și frați ai lui Isus Cristos.

Referitor la rugăciune “apostolul neamurilor” sfântul Pavel, în 1 Tim. 2,8, spune că trebuie să ne rugăm: “în orice loc, fără mânie și fără îndoială.” Luând acest exemplu, adevărați creștini se roagă mereu, fie pe mărgelele de rozar, fie intonând calea crucii, fie solicitând preoților oficierea de sfinte Liturghii pentru ei, familiile lor, prieteni sau cunoscuți, dar, mai ales pentru Sufletele sărace din Purgator, pentru care nu are cine să se roage, etc. Este bine de reținut, chiar și din această sfântă Evanghelie, a IV-a din Postul sfintelor Paști, că orice cerere adresată lui Dumnezeu, personal sau prin intermediul aproapelui nostru, ori solicitarea unor sfinte Liturghii trebuie însoțită de condiția “sine qua non” a credinței, fără dubiu sau îndoială, că Dumnezeu ne va asculta și ne va “apucă de mână” și ne va ridica, la fel cum a făcut cu tânărul din Evanghelia de astăzi. Amin.

 

* * *

 

Vindecarea lunaticului

Autor: pr. Ioan Abadi si pr. Alexandru Buzalic
Copyright: Editura Unitas

Într-o zi Isus a luat cu Sine pe trei dintre Apostolii Lui, Petru, Iacob și Ioan, s-a dus cu ei pe Muntele Tabor unde s-a schimbat la față înaintea lor. «Și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina» (Matei 17, 2). Apostolii au fost fascinați de splendoarea gloriei cerești, iar Sfântul Petru a spus: «Doamne, bine este să fim noi aici» (Matei 17, 4). Apostolilor le-a fost bine pe munte, departe de grijile vieții, îndulcindu-se de întrezărirea gloriei cerești și de vederea feței Domnului Hristos.Coborând de pe munte, cei trei Apostoli au văzut o cu totul altă înfățișare a lumii: agitația, zarva poporului, reproșurile, mândria. Pe munte a fost pace, bucurie, fericire iar la poalele acestuia se aflau necazurile și zgomotul neplăcut al lumii.

În lumea dezlănțuită, un tată și-a adus fiul stăpânit de un duh necurat la Apostolii lui Isus. Nouă dintre ei, care au rămas la poalele muntelui, au încercat să-i vindece fiul, dar nu au avut succes, iar duhul cel rău îl trântea pe copil la pământ, ca să-l piardă. Apostolii aveau putere de la Hristos să alunge duhurile rele din oameni: «Chemând la Sine pe cei doisprezece ucenici ai Săi, le-a dat lor putere asupra duhurilor necurate, ca să le scoată și să tămăduiască orice boală și orice neputință» (Matei 10, 1). Sfântul Luca adaugă că șaptezeci și doi dintre discipoli s-au reîntors din misiune, spunându-I cu bucurie lui Isus: «Doamne, și demonii ni se supun în numele Tău» (Luca 10, 17). Cu toate acestea, Apostolii se văd neputincioși în fața acestui copil în suferință. Coborând de pe munte și privind mulțimea, Hristos este iritat de absența adevăratei credințe manifestată în rândul poporului iudeu «O, neam necredincios, până când voi fi cu voi? Până când vă voi răbda pe voi? Aduceți-l la Mine» (Marcu 9, 19); oare de câte ori nu ne aducem aminte de Dumnezeu decât numai în momentele de supărare, uitând să ne gândim la El în clipele de bucurie. Nefericitul tată, disperat, plin de speranță, insistă în cererea sa: «De poți ceva, ajută-ne, fiindu-Ți milă de noi» (Marcu 9, 22). Omul vrea să creadă cu adevărat în puterea vindecătoare a lui Isus căci «Toate sunt cu putință celui ce crede» (Marcu 9, 23). În durerea sa, are puterea să recunoască faptul că numai harul divin îi poate întări credința și strigă, din adâncul ființei sale: «Cred, Doamne! Ajută necredinței mele!» (Marcu 9, 24). Deschizându-și sufletul în fața harului divin, tatăl se convertește, iar faptele sale îl fac demn să se bucure de vindecarea fiului său, care va avea un călăuzitor în credință prin el. Și Isus Hristos îi dăruiește copilului vindecarea.

Apostolii s-au simțit însă temperați în avântul lor, pentru că ei au eșuat în încercarea de a face ceea ce le-a poruncit Mântuitorul. Isus le răspunde: «Acest neam de demoni cu nimic nu poate ieși, decât numai cu rugăciune și cu post» (Marcu 9, 28-29).

Rugăciunea și postul sunt indispensabile pentru viața spirituală a creștinului. Isus s-a rugat, a petrecut nopți întregi în legătură de iubire cu Tatăl, a postit și a cunoscut foamea și setea, însă a învins slăbiciunea firii noastre arătându-ne calea spre sfințenie. Ziua predica în putere, noaptea o petrecea în rugăciune. Apostolii, cuprinși de frenezia lumii, nu de puține ori aveau dispute cu fariseii (Marcu 9, 14), de aceea, lipsiți de adevărata stare necesară dialogului cu Dumnezeu, au fost departe de conlucrarea cu harul divin dăruit lor din voința lui Isus.

Rugăciunea și postul se îmbină armonios. Cel care caută drumul spre sfințenie știe că nu se poate apropia de Dumnezeu decât dacă înlătură piedicile care îi opresc înaintarea. Postul și abstinența fizică sunt primii pași în viața ascetică prin care omul își supune corpul și puterea instinctelor, spiritualizându-și viața. Urmează asceza morală și mai ales lupta cu egoismul propriu care ne scoate înainte voința noastră, uitând de Voința lui Dumnezeu. După ce am îndepărtat greutățile ce ne împiedicau drumul spre Dumnezeu, putem în sfârșit dialoga cu Iubirea Atotputernică; sufletul descătușat de apăsarea corpului – care trebuie să primească doar atât cât îi trebuie – se poate înălța de acum înainte spre culmi nebănuite.

Creștinul nu poate să fie un bun creștin fără rugăciune. Statisticile secolului XX d.Hr. indicau, că 90% dintre cei care trăiesc în Statele Unite ale Americii cred în Dumnezeu. Editorialul “Readers Digest”, publica în cursul anului 1992 un interesant articol intitulat: “De ce se roagă America?” Autorul acestuia scrie că în timpurile noastre oamenii simt o foame spirituală, simt nevoia unui ajutor din partea Creatorului Atotputernic. Ancheta făcută a constatat că 52% dintre cei chestionați se roagă zilnic. Medicii creștini și în special psihiatrii care se întâlnesc frecvent cu suferințele sufletești, îi îndeamnă pe pacienții lor să se roage sau să conlucreze cu preotul. Un cardiolog din Harward, Herbert Benson, a dovedit, că rugăciunea grăbește procesul de vindecare al bolnavilor. Psihiatrul american Artur Korngaber mărturisea că se roagă foarte des cu tinerii săi pacienți. El spune: “Excluderea lui Dumnezeu din sfaturile psihiatrice – va fi pentru unii pacienți un proces zadarnic de vindecare”. Statisticile arată, că în cazul copiilor americani, trei din patru, se roagă în singurătate. Oare unde este Occidentul atât de blamat de indiferentism când bisericile catolice din Europa de Vest sau din Statele Unite sunt pline de credincioși practicanți care se implică activ în viața parohiei? Suntem noi la fel de activi ca aceștia sau de cele mai multe ori avem parte de biserici sau capele goale ?

Rugăciunile se pot face în diferite moduri. Există rugăciunea verbală, când recităm psalmi sau rugăciuni diferite; rugăciunea minții, când medităm la adevărurile veșnice desprinse din cuvintele Scripturii; rugăciunea inimii sau rugăciunea spirituală – contemplativă, când sufletul se înalță spre Dumnezeu.

Aducem lui Dumnezeu rugăciuni de laudă și preamărire, deasemenea ne rugăm atunci când suntem în nevoi, suferințe și tentații pentru că Isus ne-a spus: «Cereți și vi se va da» (Matei 7, 7). Cea mai înălțătoare rugăciune o aduce sufletul aflat în dialog cu Dumnezeu, mai presus de cuvinte.

Un preot a observat în parohia sa, cum un tânăr intra zilnic în biserică, șezând sau îngenunchind în bancă privind la tabernacol, unde se afla Isus în Sfânta Euharistie. La întrebarea preotului: “Ce fel de rugăciuni rostești?”, acesta i-a răspuns: “Eu privesc la El, iar El se uită la mine”.

Când se celebrează Sfânta Liturghie preotul îndeamnă cu insistență poporul credincios zicând: “Domnului să ne rugăm!” Este o invitație repetată în privința renunțări la grijile lumii acesteia, pătrunzând prin rugăciune în lumea lui Dumnezeu. Să nu ne descurajăm! Uneori, după ce am pregustat din fericirea rugăciunii profunde, va trebui să ne întoarcem din nou la simpla rugăciune verbală, un minunat mod prin care Dumnezeu ne cultivă umilința și ne ajută să recunoaștem adevărul despre slăbiciunile noastre omenești.

Să ne încredințăm lui Dumnezeu așa cum copilul se lasă cu totul în grija părinților săi, iar El nu ne va dezamăgi niciodată. Domnul ne ascultă întotdeauna, oferindu-ne tot ceea ce este necesar pentru mântuire.

Rugăciune

Doamne, cât de puternică și invincibilă este puterea Ta. Aceasta străbate abisul oceanelor, mișcă pământul din temelii, dacă se atinge de munți, aceștia fumegă. Ea dă culoare vieții noastre, ne face să ne minunăm de frumusețea naturii pe care ai creat-o și ne poartă pe aripile speranței. Nimic nu o poate înlătura așa cum nimic nu i se poate împotrivi.

Cât de neputincioși suntem noi, Doamne, și cât de repede ne îndepărtăm de tine. Dușmanul mântuirii noastre ne pândește ca să ne cucerească și să ne câștige pentru el, știind cât de firavi și nestatornici suntem.

O, Doamne, privește la pericolul care ne urmărește zilnic în viață și fă ca în mintea noastră, să fie veșnic prezente cuvintele pe care ni le-ai spus:« Fără Mine nu puteți face nimic.» Recunoaștem acest lucru și-l mărturisim.

De aceea ne adresăm Ție, fă să strălucească întotdeauna puterea Ta peste noi și să nu cădem în prăpastia disperării nici în cursa celui rău, care ne pândește. Întărește-ne, Doamne, ca de fiecare dată când suntem tentați și atacați de diavol să ne apărăm cu arma rugăciunii și a credinței în Tine. Prin puterea Ta care învinge toate, ajută-ne să ajungem în Paradisul Ceresc, unde se află bucuria vederii Tale în gloria eternității. Amin.

 

* * *

 

Duminica a IV-a din Post. Vindecarea lunaticului

Autor: pr. Olimpiu Todorean
Copyright: ParohiaSfantulGheorghe.ro

Iubiți credincioși,

Exorcismul pe care l-a făcut Isus, este strâns legat de schimbarea la față de pe munte, acum ucenicii rămân cu Isus singur” (36) care se îndreaptă spre cruce. Toate se întâmplă în ziua următoare, în ziua a opta, o zi lucrătoare ce vine după o zi de sărbătoare. Este o zi a vieții cotidiene, în care Îl vedem pe Isus cum merge spre Ierusalim, ascultând de glasul Tatălui. Ca și preambul, pericopa tratează și problema “zilei următoare”: cum trebuie să trăim sărbătoarea schimbării și mărirea de pe munte în lumea de jos, de sub munte, tulburată și agitată de rău. Cum să aducem în “ziua de azi” victoria asupra răului deja obținută de Cristos, victorie pe care o celebrăm zilnic în Sfânta Liturghie? Cum să trăim duminica de luni? Este o problemă de credință. Schimbarea la Față, lumina care învinge întunericul a avut loc noaptea, la fel ca și agonia din Ghetsimani, la fel ca și celebrarea euharistică. Dar și în ziua următoare Isus este încă între ucenici, dar nu ca un Domn al măririi, ci ca un “Isus singur”, ce merge spre cruce.

Darul experienței entuziasmate, acum coboară la poale, în viața cotidiană. Aici trebuie să se facă drumul exodului, în mijlocul oamenilor abandonați în mâinile răului și ale necredinței. Pericopa evanghelică face referire la biserica post pascală care, în absența Domnului său, care s-a separat de ea, nu ar trebui să privească doar cu nostalgie spre Cer ci este chemată să continue lupta împotriva răului și să mărturisească Învierea Domnului. Frângerea pâinii le-a deschis ochii ucenicilor pe drumul Emausului făcându-i să înțeleagă crucificarea și gloria Domnului. În virtutea acestei viziuni, care este un dar al Spiritului Sfânt care deschide ochii orbilor și trezește credința luminând inimile, glasul Tatălui ne face să ascultăm de Fiul (acesta este…), și să-l urmăm pe drumul său.

Raportul dintre Schimbarea la Față de pe munte și lupta de la poale este același pe care comunitatea creștină îl experimentează atunci când termină de celebrat, de participat la Sfânta Liturghie. După ce li s-au deschis ochii și au văzut gloria Domnului înviat, se trece de la ziua de sărbătoare la viața de zi cu zi, în care trebuie să se poarte “crucea cotidiană”. (v.23), cu Isus singur. La câmpie, în cotidianul zilnic, discipolii demonstrează că nu au o ascultare suficientă pentru a învinge răul. “Viziunea” măririi este dată pentru a confirma “ascultarea” față de Isus care se îndreaptă spre pătimire: el este cel care dă credința necesară pentru a-l urma zi după zi, în lupta împotriva răului. Ucenicii “nu au putut” să-l învingă pe demon pentru că fac parte încă din “această generație necredincioasă și pervertită”.

Reproșul este adresat numai ucenicilor care nu au văzut schimbarea la față. Cei trei ar fi fost în măsură să învingă răul. Dar oare nu sunt la fel ca acești ucenici neputincioși atâția în biserică, care celebrează “euharistia dormind” și nu deschid ochii să vadă mărirea Domnului în așa fel încât să le dea curajul de a înfrunta crucea? Așa cum Isus, după prima suire pe munte, în comuniune cu Tatăl cel ceresc a ales pe cei doisprezece și a coborât la câmpie să anunțe Împărăția, tot așa, după înălțarea sa la cer, a coborât între ai săi pentru a realiza Împărăția prin credința ucenicilor. Absența Sa este un mod nou de prezență. Într-adevăr motivul incapacității ucenicilor în a elibera de rău pe cel stăpânit nu este absența Domnului, care este mereu prezent și glorios, ci absența în ucenic a acelei credințe ce-l face puternic. Tema acestei pericope este posibilitatea mântuirii în absența lui Isus. Ea este dată de credință. Neputința ucenicului în a opera mântuirea este raportată de Isus, la lipsa de credință. Eficiența sau ineficiența în lupta împotriva răului depinde de credință și de nimic altceva. Domnul este omnipotent și milostiv; dar poate să acționeze doar acolo unde este acceptată acțiunea sa, acolo doar unde este credință. Cel care este absent pentru că a murit și a înviat și pe care îl vedem prezent și glorios în pâinea și vinul ce se aduce pentru liturghie, este eficient în viața noastră cotidiană în măsura în care ascultăm vocea Tatălui, care ne spune că trebuie să-l urmăm pe Fiul pe drumul crucii.

Exorcizarea din pericopa evanghelică de astăzi este cea mai grea și mai dură făcută vreodată de Isus. Ea este o victorie asupra spiritului celui mai greu de învins. Marcu îl numește “surd și mut” și îl identifică cu același spirit care închide ucenicii în surzenie și în muțenie. Ei nu au putut să învingă demonul surd și mut pentru că ei înșiși sunt surzi și muți. Sunt neputincioși să elibereze pe alții de rău pentru că ei înșiși sunt o pradă pentru cel rău. Acest rău împiedică primirea a ceea ce Isus a spus cu privire la crucea Sa proprie și a ucenicilor. Acest spirit împiedică ascultarea credinței și are de a face cu surzenia și muțenia ucenicilor înaintea cuvântului crucii (v.45) Povestire acestui fapt este și un preludiu al momentului în care Fiul unic va fi dat în puterea forțelor “întunericului”, prezentând analogii cu învierea din Nain (singurul copil – îl dă tatălui; tânărul din Nain îl dă mamei). Acest copil numit singurul fiu dat tatălui este Isus, Fiul Unic al tatălui și servul fraților, care va fi dat Tatălui prin moartea de pe cruce. În schimbarea la față de pe munte, Tatăl îl cheamă Fiu ce trebuie ascultat. Astăzi Acest Fiu dă tatălui pe copilul îndrăcit, o anticipare a dăruirii sale și a tuturor Tatălui Ceresc.

Iubiți credincioși,

Isus ne dăruiește pe toți datorită credinței noastre Tatălui ceresc în fiecare celebrare euharistică dar numai dacă avem credință: De la acel: “dacă poți” tatăl copilului ajunge să spună: “Cred! Vino în ajutorul necredinței mele”. Credința poate fi puternică numai atunci când se acceptă puterea crucii. Credința care nu cunoaște această putere a crucii nu poate să mântuiască: și aceasta este necredința și stricăciunea. Amin.

 

* * *

 

Hristos vindecă îndoiala, boala și nepriceperea duhovnicească

Autor: PF Daniel Ciobotea
Copyright: Ziarul Lumina

Evanghelia vindecării demonizatului a fost rânduită de Biserică să fie citită în duminica a IV-a din Sfântul și Marele Post al Paștilor. Este numită și Duminica Sfântului Ioan Scărarul, pentru că în această duminică se face în mod deosebit pomenirea Sfântului Ioan Scărarul, deși el este pomenit în fiecare an în data de 30 martie.

Evanghelia ne arată în mod concentrat trei mari lucrări pe care le-a săvârșit Mântuitorul Isus Hristos, și anume: a vindecat de necredință sau de îndoială pe tatăl copilului bolnav, a vindecat pe copil de boală și a vindecat pe ucenicii Săi de nepricepere duhovnicească privind izgonirea demonilor din om.

Slăbirea credinței întărește lucrarea diavolului asupra omului

Evanghelia evidențiază, pe de o parte, cât de multă suferință a întâlnit Isus Hristos în acest copil care era chinuit de demon și cât de puțină credință a întâlnit la tatăl lui. Multă suferință, pe de o parte, și puțina credință, pe de altă parte. De aceea, Mântuitorul Isus Hristos, îndată ce aude pe tatăl copilului bolnav zicând “Am încercat să îl aduc la ucenicii Tăi și l-am adus, dar ei nu l-au putut vindeca”, S-a tulburat pentru că știa pricina nevindecării copilului, și anume credința slabă a tatălui și nepriceperea duhovnicească a ucenicilor. Totuși Isus nu l-a mustrat pe tatăl copilului în mod direct, ca să nu mai adauge la multa lui suferință și durerea mustrării, ci, pentru că tatăl copilului făcea parte din poporul evreu care s-a împărțit în două, adică unii Îl acceptau pe Hristos crezând în El, iar alții se îndoiau de puterea Lui, Mântuitorul a zis: “O, neam necredincios și îndărătnic! Până când voi fi cu voi, până când vă voi mai răbda?”

Prin aceasta, Mântuitorul Isus Hristos vrea să ne arate, indirect, că foarte adesea diavolii au putere asupra oamenilor doar când slăbește credința în popor. Cu cât slăbește mai mult credința în popor, cu atât demonii au mai multă putere asupra oamenilor, făcându-i, prin suferință, să cârtească, să se răzvrătească sau să hulească pe Dumnezeu. Mai ales când suferă un copil nevinovat. Cea dintâi atitudine pe care poate să o aibă cineva slab în credință este revolta sau răzvrătirea. Sfinții Părinți ai Bisericii – mai ales Sfântul Ioan Gură de Aur -tâlcuind această Evanghelie spun că, adesea, demonii chinuie pe oameni și produc boli și suferințe sau încercări, ca oamenii să se răzvrătească împotriva lui Dumnezeu, să hulească pe Dumnezeu, mai mult decât să se apropie de El sau să-I ceară ajutorul Său.

Mustrarea Domnului nu înseamnă micșorarea milei Lui față de om

Când însă a văzut suferința copilului, Mântuitorul Isus Hristos a zis: “Aduceți-l la Mine”. Deci și atunci când mustra pe cei prezenți pentru necredința lor, Isus rămânea în starea de iubire față de om. Mustrarea Lui nu înseamnă diminuarea milostivirii Lui față de omul în suferință. Iar după ce l-au adus pe copilul chinuit de duhuri rele mai aproape de Isus, Mântuitorul l-a întrebat pe tatăl copilului de câtă vreme i se întâmplă copilului această chinuire încât este aruncat când în foc, când în apă, trântit la pământ. Atunci tatăl copilului a răspuns: din pruncie, deci de multă vreme. Întrucât Mântuitorul l-a întrebat despre vremea suferinței copilului, tatăl acestuia a zis cu o anumită nădejde firavă în suflet: “De poți face ceva, ajută-ne, fie-Ți milă de noi.” Acest dacă poți face ceva exprima o credință slabă și o speranță firavă, întrucât tatăl copilului a văzut că ucenicii Mântuitorului nu au putut vindeca pe copilul său. Prompt, mustrător, și totuși încurajator, Isus i-a răspuns: “De poți crede, toate sunt cu putință celui care crede”.

În acel moment, tatăl copilului a simțit mustrarea Mântuitorului în mod direct, pentru că i-a fost adresată lui, personal, nu în general mulțimii care asculta. Atunci tatăl copilului și-a recunoscut vina, adică puțina lui credință, și, căzând în genunchi, cu lacrimi în ochi, a strigat: “Cred, Doamne, ajută necredinței mele!”. Prin aceasta, sărmanul tată s-a pocăit de îndoială, de necredință sau, mai precis, de credință slabă și, cu multă smerenie, proprie căinței, a zis: “Cred, Doamne, ajută necredinței mele!”.

Pocăința și multa smerenie ale tatălui aduc vindecarea fiului bolnav

În partea primă a cuvintelor sale, tatăl copilului bolnav arată că s-a întărit în credință, iar în partea a doua el a recunoscut că s-a întărit în smerenie, recunoscând că nu a avut credința suficient de tare pentru a fi vindecat copilul său. Vedem în cuvintele tatălui sărman două atitudini complementare din punctul de vedere duhovnicesc, caschimbare de atitudine și de stare duhovnicească. Mai întâi, lacrimile arată starea lui de căință pentru credință puțină, sau credință amestecată cu îndoială, și cuvintele “Cred, Doamne” arată dorința lui de a-și întări credința. Iar cuvintele “ajută necredinței mele!”arată pocăința, smerenia lui. Căci nu a mai zis: ajută credinței mele puține, ci a numit puțina lui credință necredință. Și îndată după ce Isus a îndreptat pe acest om și l-a întărit în credință, i-a vindecat copilul, poruncind demonului care chinuia pe copil: “Ieși din el și să nu mai intri în el”. În clipa aceea, demonul l-a zguduit pe copil foarte puternic și l-a aruncat la pământ. Însă el zăcea la pământ, încât unii credeau că el murise. Dar Isus l-a luat de mână, l-a ridicat în picioare și l-a dăruit tatălui său. Iar copilul a fost vindecat pentru totdeauna.

Tatăl compătimitor devine glasul suferinței copilului posedat de demoni

Când a văzut căința lui până la lacrimi și mărturisirea întru smerenie a necredinței sale, dar și dorința de a crede mai puternic, și efortul său, Mântuitorul Isus Hristos a împlinit dorința acestui tată sărman, care nu a zis “ajută pe copilul meu” sau “fie-Ți milă de el”, ci a zis “ajută-ne, fie-Ți milă de noi”. Deși suferea doar copilul, toată suferința lui se transfera și tatălui său. Toată suferința copilului era împărtășită și de tatăl său. Copilul era bolnav, dar tatăl lui s-a făcut glasul suferinței copilului chinuit de un duh mut și surd. Și, pentru că era stăpânit de un duh mut și surd, copilul nici nu putea să articuleze vreun cuvânt, să-și exprime suferința. Tatăl devine glasul suferinței copilului. De aceea folosește pluralul: “Ajută-ne, fie-Ți milă de noi”. Mântuitorul Hristos, văzând rugăciune fierbinte și credință puternică, a poruncit duhului necurat să iasă din acel copil și să nu mai intre niciodată. Iar duhul a ieșit din copil, însă copilul era căzut la pământ ca și când ar fi fost mort. Atunci Mântuitorul l-a ridicat și l-a dăruit tatălui său. Numai acum tatăl îl are pe copil cu adevărat. Cât era bolnav și posedat de duhul necurat, duhul necurat stăpânea peste copil. Vedem deci cum Mântuitorul Isus Hristos are milă și de tatăl copilului, care se pocăiește recunoscându-și puțina lui credință, dar și de copil, pe care îl eliberează de duhul necurat ce îl chinuia și căruia îi redă sănătatea – îl redă pe copil tatălui său și arată lumii milostivirea Lui cea vindecătoare.

Hristos descoperă ucenicilor știința vindecării de demoni

Evanghelia ne spune că, după ce Mântuitorul Isus Hristos a intrat în casă, ucenicii Lui erau nedumeriți și se întrebau – în sinea lor și între ei – de ce nu au putut ei înșiși să scoată demonul din copilul suferind. Apoi, prinzând curaj, în taină, L-au întrebat pe Mântuitorul: “De ce nu am putut noi să scoatem pe diavolul din acel copil?” Iar Mântuitorul, ca un Învățător înțelept, le-a spus ceea ce le lipsea, le-a arătat știința vindecării de demoni a oamenilor prin rugăciune și prin post. Ei primiseră de la Mântuitorul Isus Hristos puterea de a scoate duhuri necurate și de a vindeca orice boală și neputință din popor, dar nu înțelegeau de ce această putere nu devenise operantă, de ce nu devenise lucrătoare. Atunci Mântuitorul Hristos îi vindecă de nepriceperea lor duhovnicească în a lucra izbăvirea omului de puterea demonică: nu este suficient să poruncești demonilor ca să iasă afară din omul pe care îl chinuie, ci trebuie să fii încărcat cu putere dumnezeiască, și nu doar în cuvinte, ci în toată ființa ta. Trebuie să fii plin de Duhul Sfânt ca să poți alunga duhurile cele rele din oamenii chinuiți de acestea. Iar Duhul lui Dumnezeu, Duhul Sfânt, se dobândește prin rugăciune, prin cerere, prin stăruință, prin invocare a harului lui Dumnezeu, a ajutorului Lui și prin postire. Când omul postește, se smerește și când se smerește mai mult, rugăciunea sa devine fierbinte. Prin smerenie se golește de sine, de egoism, și se umple de prezența iubitoare și mântuitoare a lui Dumnezeu.

Demonii se tem de smerenie și de prezența Duhului Sfânt

Apostolii învață de la Mântuitorul Isus Hristos că nu este suficient să poruncească demonilor ca să iasă din copil, ci trebuie să fie în stare de legătură vie cu Dumnezeu prin rugăciune și prin post, întrucât demonii nu se tem nici de discursuri, nici de cuvinte frumoase, nici de cuvinte aspre sau autoritare, ci se tem de smerenie, deoarece ei sunt mândri, și se tem de prezența Duhului Sfânt în om, Duhul Cel Sfânt al lui Dumnezeu, Care singur poate alunga duhurile rele din oameni. Prin această învățătură, Mântuitorul Isus Hristos ne arată cât de necesară, de vie și de puternică, de eliberatoare – de patimi drăcești, de duhuri necurate, de boală și neputință – este rugăciunea unită cu postul. În mod voit Biserica a ales această lectură din Evanghelia după Sfântul Marcu, ca să ne arate că în perioada Postului Mare avem nevoie de rugăciune fierbinte, de postire multă adăugată la credința puternică.

Postirea schimbă setea și foamea noastră fizice în foame și sete după Dumnezeu

Sfinții Părinți, rugători și postitori, care se luptau mult cu patimile egoiste, numesc patimile acestea “demoni” sau “duhuri rele”. De pildă, ei numesc lăcomia “demonul lăcomiei”. Pentru a înțelege această vorbire a lor, trebuie să înțelegem mai întâi lupta lor. Ei au văzut că, foarte adesea, demonii folosesc slăbiciunile trupului și ale sufletului spre a-l îndepărta pe om de Dumnezeu. Într-o rugăciune către Mântuitorul Isus Hristos, Sfântul Isaac Sirul spune: “Doamne, nu am fiică, ci trup, care cumplit se îndrăcește.” Prin această luptă cu patimile, cu ispitele, care nu vin doar de la trup, ci și de la duhurile necurate, invidioase pe om, pentru că omul se apropie de Dumnezeu, Sfinții Părinți ne învață cât de mare este puterea rugăciunii unite cu postul. Postirea schimbă setea și foamea noastră fizice în foame și sete duhovnicești, după Dumnezeu. Dacă ne hrănim cu prezența lui Dumnezeu din rugăciune, din citirea Sfintelor Scripturi, din vorbirea duhovnicească, din fapta de milostenie, atunci devenim puternici, pentru că puterea sau harul lui Dumnezeu ne ajută să biruim patimile și ispitele care vin de la demoni prin slăbiciunile firii noastre păcătoase.

În plus, Evanghelia din această duminică ne arată și grija părinților pentru copii. Tatăl copilului bolnav, chiar dacă a avut la început o credință mai slabă, amestecată cu îndoială, din cauza suferinței copilului, pe care o împărtășea și el, a venit la Hristos, iarHristos Domnul lui i-a întărit credința și copilului i-a luat suferința. Aici vedem cum Hristos Domnul cheamă pe toți părinții, care au copii bolnavi sau chinuiți de rele, să vină la El, cerând ajutorul Lui.

De aceea, Evanghelia duminicii a IV-a din Postul Sfintelor Paști este una a vindecării, a speranței cultivate prin credință întărită și prin rugăciune fierbinte însoțită de post.

Sfântul Ioan Scărarul, dascăl al rugăciunii și al pocăinței

Duminica a IV-a din Sfântul și Marele Post al Paștilor este unită cu pomenirea Sfântului Ioan Scărarul. Acesta a trecut la Domnul în anul 649, trăind în ultima parte a secolului al VI-lea și prima parte a secolului al VII-lea.

Sfântul Ioan Scărarul a fost un dascăl al rugăciunii, al ostenelilor, al nevoinței și al pocăinței. În cartea sa numită Scara virtuților sau Scara Paradisului ne arată cum trebuie să ne eliberăm de patimi și să dobândim virtuțile, iar smerenia și iubirea sunt virtuțile cele mai mari pe care el le descrie în cartea sa. Sfântul Ioan Scărarul, ca dascăl al virtuților dobândite prin credință puternică, prin post și rugăciune, este un dascăl al întregii creștinătăți. Cartea lui, Scara, a fost citită ca un manual de viață duhovnicească secole de-a rândul, în mediul monahal. Și astăzi, în unele mănăstiri, este citită mai cu seamă în perioada postului. În cuvinte simple, dar cu un conținut foarte adânc, Sfântul Ioan Scărarul ne arată lupta duhovnicească din suflet, din minte și din inimă a celui care se străduiește să urce spre Dumnezeu prin împlinirea poruncilor dumnezeiești, prin curățirea de patimi. Sfântul Ioan Scărarul este numit în cântările acestei duminici el însuși “scară a virtuților”, “lauda monahilor”, “luminător și călăuzitor pe drumul mântuirii”.

Pocăința, smerenia, lacrimile, toate nevoințele de care se face pomenire în ScaraSfântului Ioan au ca scop curățirea noastră de patimi și creșterea noastră în virtuți. Aceste virtuți sunt adunate în suflet ca flori de lumină pentru a le oferi Mântuitorului Isus Hristos în lumina Sfintelor Paști. Sfântul Ioan Scărarul, dascăl al rugăciunii, al postirii, al pocăinței, este nu numai lăudat în cântările Utreniei acestei duminici, ci este și chemat să se roage pentru noi. El e nu numai un model, o icoană duhovnicească, ci și un rugător pentru noi. De aceea, noi îl rugăm pe Sfântul Ioan Scărarul să ne ajute să simțim puterea lui Hristos Care l-a vindecat pe copilul demonizat îndrăcit și să vindece sufletele și trupurile noastre de toată patima, de toată ispita, de toată nevoia și să ne dăruiască bucuria vindecării pe care a simțit-o tatăl copilului vindecat și copilul însuși, spre salva lui Dumnezeu și mântuirea noastră. Amin.

 

* * *

 

Creștere și urcuș duhovnicesc prin virtuți

Autor: PF Daniel Ciobotea
Copyright: Ziarul Lumina

Evanghelia care se citește în duminica a patra din post este plină de înțelesuri duhovnicești și de folos sufletesc. În ea ni se vorbește despre un îndrăcit, lunatic, care a fost vindecat de Mântuitorul Isus Hristos. Nici ucenicii, nici tatăl fiului lunatic nu au credință suficient de puternică, ci o credință incompletă. De aceea, Mântuitorul zice: “O, neam necredincios, până când voi fi cu voi? Până când va voi răbda?” (Marcu 9, 19). Faptul că ucenicii Lui nu au putut alunga demonul din copilul posedat, de asemenea Îl nemulțumește pe Mântuitorul. Dar, după ce spune: “O, neam necredincios, până când voi fi cu voi? Până când va voi răbda?”, îndată Mântuitorul zice: “Aduceți-l la Mine” (pe cel bolnav).

Mântuitorul ne îndeamnă să prețuim înțelesul și folosul postului și al rugăciunii

Mântuitorul Isus Hristos nu Se bucură când credința noastră este îndoielnică, este puțină sau slăbește. Deoarece tatăl copilului zice către Isus: “De poți face ceva, ajută-ne, fie-Ți milă de noi”, Mântuitorul îi răspunde: “De poți crede, toate sunt cu putință celui ce crede”. Când răspunsul lui Isus este perceput de tatăl fiului bolnav ca o mustrare pentru credința sa slabă, acesta se pune în starea de căință, de părere de rău și de smerenie, iar apoi răspunde cu lacrimi: “Cred Doamne! Ajută necredinței mele”. În aceste cuvinte, “Cred Doamne! Ajută necredinței mele”, se vede atât dorința tatălui sărman de a crede mai puternic, cât și smerita recunoaștere a puținei lui credințe pe care el nu o mai numește “puțină credință”, ci “necredința mea”. Vedem cum Hristos Domnul întărește credința tatălui și apoi îi vindecă fiul suferind. Deci, Isus vindecă mai întâi pe tatăl copilului de îndoială și pe copil de boală, iar apoi, pe ucenicii Săi îi ajută și îi luminează, învățându-i că demonii nu pot fi alungați decât cu post și rugăciune. Prin aceasta, Mântuitorul lisus Hristos ne arată că, de fapt, credința se întărește prin post și rugăciune. Prin post și rugăciune, credința nu mai rămâne doar o convingere intelectuală sau o speranță vagă, ci devine o stare existențială, o legătură vie a omului cu Dumnezeu. Exemplul ne arată că neamul de demoni care nu iese din om decât numai cu post și cu rugăciune este unul foarte viclean și rău, atât de viclean și de chinuitor de oameni încât ucenicii înșiși ai Mântuitorului Hristos nu l-au putut alunga din copilul lunatic care cădea uneori în foc, alteori în apă, și care făcea spume la gură sau cădea la pământ aproape mort. De ce numai prin post și rugăciune se poate săvârși alungarea demonilor? De ce nu ies demonii la simpla poruncă a ucenicilor? Pentru că ei nu se tem de cuvinte, ci se tem doar de smerenie și de prezența lui Dumnezeu în om.Când postim și ne rugăm, ne punem în starea de smerenie, nu mai contăm pe ajutorul nostru, nu dăm prioritate hranei materiale în viata noastră, ci hranei duhovnicești.Postul, ca prioritate dată hranei duhovnicești față de hrana trupească, ne pune în starea de dependență totală de Dumnezeu și în starea de smerenie. În general, oamenii care postesc se simt adesea mai slăbiți și mult mai flămânzi și mai însetați după prezența și iubirea lui Dumnezeu, decât dacă sunt îmbuibați cu hrană trupească. Starea aceasta de foame și sete după Dumnezeu, stimulată de post și rugăciune, este starea prin care ne umplem de prezența sau harul lui Dumnezeu cel Atotputernic. Când harul divin este prezent în noi, demonii se tem nu de om, ci de Duhul Sfânt prezent în omul care se roagă și postește. Prin dobândirea Duhului Sfânt, omul devine puternic duhovnicește, iar atunci duhurile necurate se înfricoșează și pleacă la porunca oamenilor duhovnicești, a celor ce se roagă fierbinte și postesc mult.

Prin urmare, Mântuitoru Isus Hristos ne îndeamnă să prețuim mai mult înțelesul și folosul postului și al rugăciunii, în această perioadă de urcuș duhovnicesc spre Înviere. Să ne curățăm, așadar, de păcate, să ne întărim în credință și să ne umplem de harul Sfântului Duh prin post și pocăință, prin spovedanie și împărtășire euharistică, prin rugăciune fierbinte și prin fapte bune. Să învățăm de la acest tată sărman și necăjit smerenia, să spunem și noi cu lacrimi de pocăință: “Cred, Doamne, ajută necredinței mele!”. Astfel, vom vedea cum se vindecă sufletul nostru de patimi drăcești și închipuiri deșarte, de gânduri și vorbe urâte, de credință slabă și de fapte rele.

La o astfel de schimbare ne îndeamnă și Sfântul Ioan Scărarul, mare trăitor și dascăl al pocăinței, al postului și al virtuților.

“O făclie și o bună călăuză duhovnicească a postitorilor”

Duminica a patra din Postul Mare este numită și Duminica Sfântului Ioan Scărarul pentru că, în această duminică, se face o pomenire deosebită Sfântului Ioan Scărarul, deși el este prăznuit, de obicei, pe 30 martie. Deci, pomenirea Sfântului Ioan Scărarul nu se face pentru că ar fi ziua trecerii lui la viata veșnică, ci el este pomenit în duminica a patra din Post ca dascăl al pocăinței. El se numește “Scărarul” pentru că a scris o carte deosebită pe care a intitulat-o Scara virtuților sau Scara paradisului, prin care ne arată cum, prin lepădarea de patimi și prin dobândirea virtuților, oamenii urcă duhovnicește, în sufletul lor, spre învierea sufletului și spre întâlnirea cu Hristos cel răstignit și înviat, adică prin comuniunea cu Dumnezeu ei dobândesc raiul sau paradisul.

Sfântul Ioan Scărarul a trăit în ultima parte a secolului al Vl-lea si prima parte a secolului al VII-lea, a murit în anul 649 și a fost prețuit totdeauna de Biserică în calitatea sa de înțelept duhovnic, vindecător de suflete, dascăl al pocăinței. Cartea sa, numită Scara, a fost multă vreme un manual de formare duhovnicească a călugărilor, fiind citită secole de-a rândul cu multă atenție și cu multă dragoste în toate mănăstirile. Ceea ce reținem în mod deosebit din această lucrare este faptul că adevărata pocăință este izvor de bucurie. El vorbește despre lacrimile pocăinței cele de bucurie aducătoare. Bucuria pe care lacrimile pocăinței o aduc este bucuria Duhului Sfânt, pe care Dumnezeu o dăruiește celor ce își plâng păcatele și primesc iertare. Aceasta este bucuria iertării, bucuria ridicării, bucuria înnoirii, bucuria sfințirii sufletului omului păcătos, bucuria învierii lui din moartea păcatelor și a patimilor.

Scara a fost și încă mai este, în multe mănăstiri, călăuză duhovnicească în lupta împotriva patimilor și în dobândirea virtuților. În cartea aceasta se vede că Sfântul Ioan a scris cum a trăit și a trăit cum a scris. De aceea, în duminica a patra din Postul Sfintelor Paști, el este pomenit ca “scară” sau întăritor al celor ce se nevoiesc și urcă sau sporesc duhovnicește, atât prin pilda vieții, prin scrisul său, cât și prin rugăciunile pentru cei ce se luptă duhovnicește, așa după cum ne arată cartea Triodului: “Întărind ca niște trepte virtuțile, spre cer te-ai suit cu adevărat luminând, prin dreapta credință, la adâncul cel nemăsurat al privirii la cele de sus, biruind toate pândirile demonilor, și păzești pe oameni de vătămarea lor, o Ioane, scara virtuților; și acum te rogi, să se mântuiască robii tăi” (1).

Fiind icoană a înfrânării și a ascezei, Sfântul loan Scărarul este numit în Triod “rai al virtuților”, “legiuitorul ascezei (nevoinței)” și “făptuitorul” prin excelență (2). Cu alte cuvinte, Sfântul loan Scărarul este o făclie și o bună călăuză duhovnicească postitorilor în urcușul lor spre Înviere, spre Lumina Sfintelor Paști.