Selecție de predici

(tipareste predicile)

 

Duminica a IV-a din Post
Anul C (A, B)

Lecturi:
Iosue 5,9.10-12
2Corinteni 5,17-21
Luca 15,1-3.11-32

Luca 15,1-3.11-32

Toți vameșii și păcătoșii se apropiau de el ca să-l asculte. Fariseii și cărturarii însă murmurau spunând: “Acesta îi primește pe păcătoși și mănâncă cu ei”. Atunci le-a spus această parabolă: Apoi le-a spus: “Un om avea doi fii. Cel mai tânăr dintre ei i-a spus tatălui: «Tată, dă-mi partea de avere ce mi se cuvine». Iar el le-a împărțit averea. Și, nu după multe zile, fiul cel mai tânăr și-a adunat toate și a plecat de acasă într-o țară îndepărtată. Acolo și-a risipit averea într-o viață de desfrâu. După ce a cheltuit toate, a venit o mare foamete în țara aceea, iar el a început să ducă lipsă. Atunci s-a dus și s-a aciuat la unul dintre cetățenii acelei țări care l-a trimis la câmp să păzească porcii. Și ar fi dorit să se sature cu roșcovele pe care le mâncau porcii, dar nimeni nu-i dădea. Atunci, venindu-și în fire, a spus: «Câți zilieri ai tatălui meu au pâine din belșug, iar eu mor aici de foame! Mă voi ridica, mă voi duce la tatăl meu și-i voi spune: «Tată, am păcătuit împotriva cerului și înaintea ta; nu mai sunt vrednic să fiu numit fiul tău. Ia-mă ca pe un zilier al tău». Într-adevăr, s-a ridicat și a mers la tatăl său. Pe când era încă departe, tatăl l-a văzut, i s-a făcut milă și, alergând, l-a îmbrățișat și l-a sărutat. Atunci, fiul i-a spus: «Tată, am păcătuit împotriva cerului și înaintea ta; nu mai sunt vrednic să fiu numit fiul tău». Însă tatăl a spus către servitorii săi: «Aduceți repede haina cea dintâi și îmbrăcați-l! Dați-i un inel în deget și încălțăminte în picioare. Aduceți vițelul cel îngrășat și tăiați-l: să mâncăm și să ne bucurăm, căci acest fiu al meu era mort și a revenit la viață, era pierdut și a fost găsit». Și au început să sărbătorească. Însă fiul lui mai mare era la câmp. Când a venit și s-a apropiat de casă, a auzit cântece și jocuri. Atunci a chemat pe unul dintre servitori și l-a întrebat ce este aceasta. El i-a spus: «Fratele tău a venit, iar tatăl tău, pentru că l-a recăpătat sănătos, a tăiat vițelul cel îngrășat». Dar el s-a mâniat și nu voia să intre. Însă tatăl său a ieșit și-l ruga stăruitor. El i-a răspuns tatălui său: «Iată, de atâția ani te slujesc și niciodată n-am călcat porunca ta. Dar mie nu mi-ai dat niciodată măcar un ied ca să mă distrez cu prietenii mei. Însă, când a venit acest fiu al tău care și-a mâncat averea cu desfrânatele, ai tăiat pentru el vițelul cel îngrășat». Atunci, el i-a spus: «Fiule, tu ești cu mine totdeauna și toate ale mele sunt ale tale. Dar trebuia să sărbătorim și să ne bucurăm pentru că acest frate al tău era mort și a revenit la viață, era pierdut și a fost găsit!»”

 

Autori

pr. Anton Dancă
pr. Eduard Patrașcu
pr. Ernest Munachi Ezeogu
pr. Raniero Cantalamessa
pr. Alessandro Pronzato
pr. Pierre-Marie Delfieux
pr. Eduard-Mihai Coșa
FSC
pr. Anton Dancă
pr. Alessandro Pronzato
pr. Claudiu Dumea
pr. Pietro Righetto
pr. Șerban Tarciziu

 

* * *

 

De la dreptate la iubire

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Presa Bună

Moise a dat poporului Legea Domnului: Iată, eu astăzi ți-am pus înainte viața și moartea, binele și răul, poruncindu-ți astăzi să iubești pe Domnul Dumnezeul tău, să umbli pe căile lui și să împlinești poruncile lui, hotărârile lui și legile lui, ca să trăiești și să te înmulțești și să te binecuvânteze Domnul Dumnezeul tău pe pământul pe care îl vei stăpâni. Iar de se va întoarce inima ta și nu vei asculta, ci te vei lăsa ademenit și te vei închina la alți dumnezei și le vei sluji lor, îți dau de știre astăzi că vei pieri și nu vei trăi mult în pământul pe care Domnul Dumnezeu ți-l dă și pentru a cărui stăpânire treci tu acum Iordanul (Dt 30,15-18).

Israelul s-a angajat să împlinească Legea Domnului, ca să-i fie bine în țara Canaanului.. Până la intrarea în Țara Promisă, poporul s-a hrănit cu mana minunată. O dată ajuns aici, mana încetează de a le mai fi aliment zilnic. De-acum încolo au roadele pământului. Făgăduința s-a împlinit și începe o nouă etapă. Israeliții au trecut Iordanul și au sărbătorit alianța cu Dumnezeu. Cei care au împlinit Legea, au mâncat din roadele pământului; cei care n-au împlinit-o, au murit în pustiu sau au rămas robi la alte popoare. Așa era drept, numai că această dreptate a avut și efecte negative, din păcate.

Iată-le:

a) Observarea Legii se făcea de frică: frica de sabie, de lepră, de robie, de moarte etc. Această frică îi făcea sclavi, fiindcă vedeau în Dumnezeu un stăpân gata să lovească aspru cea mai mică încălcare a Legii.

b) Observarea Legii din frică a dus la un fel de afacere comercială cu Dumnezeu, adică vrea să spună evreul: Păzesc Legea, dar să-mi dai asta… și asta... Dumnezeu devine un partener de afaceri, dar pe care îl mai poți trișa pe ici pe colo, ceea ce a dus la un fariseism înfloritor, pe care Isus l-a condamnat cu asprime.

c) Observarea Legii le dădea impresia că Dumnezeu le devine dator și au dreptul să-l monopolizeze, să nu mai facă bine decât neamului lor, iar pe dușmani să-i nimicească. În felul acesta observarea Legii a devenit o problemă fără suflet pentru restul lumii.

Ôi pe noi ne-a scos Dumnezeu, prin Isus Cristos, din sclavia diavolului, păcatului și a morții și ne călăuzește spre țara în care cu adevărat curge lapte și miere, fiind dătătoare de fericire veșnică; și nouă ne cere să păzim poruncile lui, dar nu ca evreilor pe bază de dreptate, ci pe baza carității sale, care ne ferește de frică, fariseism și de tentă comercială, fiindcă Isus ne-a descoperit că Dumnezeu ne este Tată, iar sensul vieții noastre trebuie să fie călăuzit de paternitatea carității sale. În acest sens Biserica, noul popor al lui Dumnezeu și trupul mistic al lui Cristos, se hrănește pe pământ cu o mană cerească, cu sfânta Euharistie, care conține viața cea nouă, compusă, printr-o unire ipostatică, din uman și divin. Aceasta va înceta la granița veșniciei și omul se va hrăni numai din roadele paradisului: înviere, vederea lui Dumnezeu față la față, ospățul de la nunta Mielului, bucuria comunitară a tuturor celor mântuiți și apoi de apariția unui cer și a unui pământ nou. Chemarea de azi, de a ne pregăti cât mai bine pentru sărbătoarea Învierii Domnului, este o chemare la fericirea veșnică. Știm să-i răspundem?

În lectura a II-a, sfântul Paul ne oferă o dublă învățătură:

a) creștinul mântuit menține legătura sa cu Cristos prin apostoli, care nu sunt altceva decât ambasadorii lui Isus și b) omul nu se mântuiește decât prin credința în Isus Cristos și nu în virtutea faptelor Legii (Gal 2,16; Rom 3,28). Omul nu-și merită mântuirea, îndreptățirea prin observarea Legii, fiindcă mântuirea veșnică nu se poate dobândi prin merite vremelnice, așa încât ea este darul obținut prin meritele infinite ale jertfei lui Cristos, el fiind Fiul lui Dumnezeu (cf. Rom 3,21-26; 4,4 ș.u.). Legea ne dă cunoașterea păcatului, dar nu ne dă puterea de a nu-l mai face; pe când Isus este desăvârșirea Legii, sufletul ei, fiindcă dă, nu atât cunoașterea păcatului, el fiind fără de păcat, dar ne dă puterea, harul de a nu-l mai face, dă pe Duhul lui Dumnezeu, care revarsă în inimi sensul paternității divine, iubirea (Rom 5,4), prin care îi spunem lui Dumnezeu Abba-Tată (Rom 8,15).

Postul Mare ne convertește spre acest Abba-Tată. Acela care postește cu credință, se roagă, se mortifică și face milostenie, se îmbracă în Cristos, devine făptură nouă.

Charles Dickens, mare romancier englez, autor a zeci de volume considerate capodopere literare, când a fost întrebat despre cea mai poetică istorisire din toată literatura universală, a răspuns că este Parabola fiului risipitor din Noul Testament. Da, în această parabolă este cuprinsă toată iubirea divină și toată răutatea omenească. Fiul cel mai mic, cerându-și partea de avere și părăsind casa părintească, renunță la calitatea de fiu, renunță la caritatea paternă, la ceea ce este cel mai nobil și sfânt. Aici este greșeala lui cea mai mare și apoi nu este de mirare că va renunța la cinstea și demnitatea de persoană umană până când va ajunge mai prejos decât porcii, animale necurate, fără a avea dreptul să mănânce roșcovele cu care aceștia se hrăneau. Un proverb evreiesc spune: Evreul se convertește numai când este constrâns să mănânce roșcove. Dar, oricât ar fi omul de rău, în el tot mai rămâne semnul apartenenței de un tată. Omul își poate pierde demnitatea de fiu, dar nu poate pierde conștiința că aparține unei origini prin creație, că poartă un chip și o asemănare cu cineva. Chipul și asemănarea îl atrage mereu spre origine. Atracția este chemarea spre a ne redobândi asemănarea și chipul autentic în care focul iubirii mai arde încă; el nu se poate stinge total fiindcă este aprins din Dumnezeu.

De obicei prima parte a parabolei este bine cunoscută și destul de bine înțeleasă; dar Isus a intenționat să scoată în evidență și partea a doua: criza prin care trece fiul mai mare când află de atitudinea tatălui său față de fratele rătăcit. Fiul mai mare se pretinde a fi omul dreptății. Drept era ca tatăl, după o muștruluială bună, să-l trimită pe risipitor să-i adune averea, iar de nu, să-l pună în rând cu celelalte slugi la muncile cele mai grele; drept era ca, pentru risipa făcută, pentru rușinea adusă familiei, pentru dreptul de întâi-născut al fratelui mai mare, risipitorul să-i fie slugă; drept era ca fratelui mai mare să i se facă o sărbătoare și să i se dea cinstea și răsplata cuvenită, care să fie lecție încurajatoare pentru cei buni și necazul mai mare al celor răi. Din contra, tatăl, cum îl vede pe cel rău venind bălăbănindu-se ca un beat, îi aleargă în întâmpinare, îl strânge la piept, îl sărută, nu-l lasă să cadă în genunchi spre a-i cere iertare, îi dă haina cea mai bună, îi pune inel în deget, încălțăminte în picioare, îi face ospățul cel mai bogat etc. Unde-i dreptatea? Noi nu o vedem, așa cum nu a văzut-o nici fiul mai mare, care a început să se plângă de nedreptate.

Pe când legea dreptății nu face decât să-l osândească pe cel vinovat, legea iubirii se străduiește să-l salveze. Bine a spus cineva că dincolo de această înălțime nu se ridică altceva decât bolta cerului care se sprijină pe culmile iubirii. Dumnezeu nu tratează pe păcătoși ca pe niște delincvenți, ci ca pe niște bolnavi de care îl cuprinde mila, fiindcă mai vede încă în ei amprenta sa creatoare și că au trebuință de un medic (cf. Mt 9,12).

Postul nostru are menirea să ne aducă medicul necesar pentru vindecarea noastră, care, chiar morți de suntem, ne poate învia, fiindcă ia asupra sa păcatele noastre.

Un căpitan a strigat în fața soldaților săi: Croitor, un pas înainte! Soldatul păși în fața trupei. Căpitanul: Croitor, poți să-i repari mantaua? Soldatul a răspuns: Domnule căpitan, eu mă numesc Croitor, dar nu sunt croitor de meserie; așa că nu pot.

Oare nu suntem creștini numai cu numele?

 

* * *

 

Duminica a IV-a din Postul Mare

Autor: pr. Eduard Patrașcu
Copyright: Predici.cnet.ro

- comentariu exegetico spiritual la lecturi -

Lectura I (Ios 5, 9a.10-12)

După drumul lung și obositor în pustiu, poporul ales – pe care Dumnezeu nu încetează să-l cheme mereu “fiu” – din sclavia grea a Egiptului ajunge acum în intrarea în Țara Promisă. Suntem, cu textul nostru, în momentul când abia s-a terminat ritualul tăierii împrejur (v. 3-5) ca semn de purificare și reînnoire a alianței. Deci, “seara” (la lăsatul serii) se celebrează Paștele: noapte solemnă asemenea acelei în care s-a început exodul, veghe plină de așteptare. “Ziua următoare” (v. 11) Israel experimentează mâna puternică a Domnului: Dumnezeu declară în mod solemn lui Iosue: “Astăzi am îndepărtat de la voi josnicia Egiptului” (v. 9).

Și iată “semnul”: pentru patruzeci de ani în pustiu se hrănise cu mană, pâinea lacrimilor – dar oferit în mod gratuit de la Domnul – acum pentru prima dată gustă fructele acelei regiuni. Israelul “tăiat împrejur”, adică sfințit, trăiește experiența fiului care se reîntoarce acasă.

Lectura II (2Cor 5,17-21)

Fragmentul începe cu afirmația fundamentală a creștinismului: dacă umanitatea a murit și a înviat cu Cristos, tot ce era vechi (adică sub legea păcatului) a dispărut. Ceea ce contează este creatura nouă. Omul vechi a fost îngropat prin botez. Din apă iese omul nou.

Această transformare este har pur. Umanitatea scufundată în păcat nu putea să se reîntoarcă la Dumnezeu doar prin mijloacele ei. În excesul iubirii sale (cf. Ef. 2,4; Rom. 5,8), Dumnezeu l-a trimis pe Unicul Său Fiu ca prin moartea sa să obținem mântuirea. Noi am fost salvați “prin Cristos” și “în Cristos”. Cele două expresii nu sunt o repetiție, ci o aprofundare spre a declara că o dată ce am fost împăcați prin meritele lui Cristos, noi am fost fixați în El și am devenit cu El colaboratori la opera sa de mântuire. De fapt, în v. 20, ne este încredințată o misiune specifică: suntem ambasadori ai lui Cristos: prin noi Dumnezeu vrea să-i implore pe toți să se lase salvați. Misiunea cere adeziunea totală și liberă a voinței. Paul oferă un motiv nobil care poate provoca adeziunea: cel Drept s-a făcut păcat pentru ca păcătoșii să devină dreptate. S-a făcut solidar cu noi, oare noi vom fi solidari cu El?

Evanghelia (Lc 15,1-3.11-32)

Evanghelia după Luca e definită în mod comun “Evanghelia milostivirii”. Cu capitolul 15 ne aflăm în centrul Evangheliei: conține, de fapt, cele trei parabole ale milostivirii, sunt asemănătoare cât privește structura, dar așezate într-o progresivă intensitate: oița care s-a pierdut, fiul risipitor care a cerut partea sa de moștenire și care apoi a plecat. La o mai mare depărtare corespunde o mai mare iubire: pentru monedă și oița regăsită se sărbătorește, pentru fiul care s-a întors este ucis vițelul cel gras, i se dă inelul și veșmântul regesc.

Este o pagină din evanghelie care în aparență nu are nevoie de nici o explicație. Totuși câteva sublinieri. Întâi de toate trebuie menționat că aceste parabole sunt într-un context: Isus este înconjurat de “păcătoși” și “mănâncă” cu ei, gest care pentru mentalitatea evreiască exprima o comuniune profundă. La rândul lor păcătoșii – toți – “se apropie de El”, adică îl consideră ca pe un prieten. Cărturarii și fariseii “murmură”, sunt scandalizați și dezaprobă modul de a gândi a lui Isus, contrar (după ei) Legii. Protagonistul parabolelor este întotdeauna Dumnezeu, pe care Isus a venit să-l reveleze. În parabola fiului risipitor este prezentată situația umanității, bine reprezentată de cei doi frați. Din cauza păcatului omul se simte sclavul unui patron, oricare ar fi modul de a-și trăi sclavia, în rebeliune sau în subiectivism fără iubire. Totul devine un “a pretinde” sau un “a calcula”, până când întoarcerea după rebeliune a fratelui mai mic dezvăluie fie ceea ce este în inima fratelui mai mare, fie adevărata față a “patronului”. El în realitate este un Tată cu o mare iubire. Milostivirea lui vindecă rănile profunde lăsate de rebeliune. Gingășia lui se exprimă printr-o invitație la sărbătoare și la comuniune, care nu se pot desfășura în plinătate până când nu participă toți. Această sărbătoare trăită din plin are ca și preț pasiunea și moartea lui Cristos. “Un om avea doi fii…” așa începe parabola: reprezintă umanitatea rănită.

 

* * *

 

Cine este mai bun?

Autor: pr. Ernest Munachi Ezeogu
Traducere: Radu Capan
Copyright: Predici.cnet.ro

Care este diferența între o bancnotă nouă de 20$ și una mototolită de 20$? Un predicator a arătat credincioșilor o bancnotă de 20$ și a întrebat cine o vrea. Toate mâinile au fost sus. Apoi a mototolit-o în palme și apoi a întrebat din nou cine o vrea. Iarăși toate mâinile sus. A aruncat-o jos, a călcat-o în picioare și a repetat întrebarea. Din nou, toate mâinile sus. Apoi le-a explicat că diferența pe care o fac ei între o bancnotă nouă de 20$ și o bancnotă mototolită și murdară de 20$ este și diferența pe care o face Dumnezeu între o persoană bună și una rea. Amândouă sunt dorite. Amândouă stau în principal la fel în fața lui Dumnezeu din moment ce “toți au păcătuit și sunt lipsiți de gloria lui Dumnezeu” (Romani 3,23). Henri Nouwen pune problema diferit: “Cu toții suntem handicapați; unii sunt mai vizibil handicapați decât alții.”

Evanghelia de astăzi este povestea unui bărbat și a celor doi fii ai săi. La începutul povestirii aflăm că cel mic este băiatul cel rău, iar cel mare băiatul cel bun. Dar la sfârșit vedem că amândoi, în moduri diferite, se dovedesc a fi obstacole în calea unității și armoniei familiei pe care tatăl o dorește mai mult decât orice.

Problema începe cu fiul cel tânăr. Fără să aștepte ca tatăl lui să moară, el îi cere partea din moștenire. Apoi își abandonează îndatoririle și responsabilitățile din familie și merge departe să ducă o viață de distracție neîntreruptă. Viața lui nesocotită îi topește averea și se trezește într-o bună zi foarte sărac. Un fiu de bogătaș să ajungă să hrănească porcii, animalele socotite de evrei ca necurate, iată măsura decăderii extraordinar de grave. O viață de păcate îi conduce rapid pe oameni în situația în care pierd orice simț al rușinii și decenței. Dar oricât de mult s-ar îndepărta păcătoșii de casa tatălui, inima iubitoare a acestuia îi va urma mereu, șoptindu-le neîncetat în inimă: “Vino acasă! Vino acasă!” Tânărul nostru nebunatic și păcătos are totuși noroc cu ceva: nu este prea mândru ca să meargă înapoi și să spună: “Tată, am greșit; îmi pare rău.” Și se decide să facă așa.

Câtă tensiune trebuie să fi fost în sufletul lui pe când se apropia de casa tatălui său, neștiind dacă acesta îl va primi sau nu! “Pe când era încă departe, tatăl l-a văzut, i s-a făcut milă și, alergând, l-a îmbrățișat și l-a sărutat” (Luca 15,20). Tânărul a început să își citească textul de pocăință pe care îl compusese pe drum, dar tatăl este copleșit de bucurie și nu îl ascultă, ci le spune sclavilor: “‘Aduceți repede haina cea dintâi și îmbrăcați-l! Dați-i un inel în deget și încălțăminte în picioare. Aduceți vițelul cel îngrășat și tăiați-l: să mâncăm și să ne bucurăm, căci acest fiu al meu era mort și a revenit la viață, era pierdut și a fost găsit’. Și au început să sărbătorească” (versetele 22-24).

În acest punct al povestirii aflăm de defectele bunului frate mai mare. În loc să se bucure că fratele său, despre care se credea că este pierdut pentru totdeauna, s-a întors cu bine acasă, este enervat că tatăl lor l-a primit organizând o adevărată sărbătoare. Furia îl distanțează de propria familie. Plecând, el mormăie nemulțumit: “Este nedrept. Este nedrept.” Adesea aceste cuvinte sunt folosite pentru a justifica dorința de răzbunare, intoleranța, auto-aprecierea și chiar violența. Acționând astfel, fratele cel “bun” aduce diviziunea în casa tatălui tocmai când părea că unitatea se va reface. Păcatele celor care nu sunt suficient de buni (fratele cel mic) precum și păcatele celor care sunt prea buni (fratele cel mare) sunt în aceeași măsură obstacole în realizarea unității și armoniei în casa tatălui.

Suntem cu toții păcătoși. Că păcatele tale sunt mai vizibile decât cele ale fiului cel mic, sau mai ascunse ca cele ale fiului cel mare, mesajul pentru noi toți, cei de astăzi, este că avem fiecare nevoie de pocăință și de întoarcere la casa tatălui. Fiul cel mic trebuie să întoarcă spatele stilului de viață frivol și să se întoarcă în casa tatălui pentru a fi un fiu responsabil și ascultător. Fiul cel mare trebuie să întoarcă spatele furiei și resentimentelor și să învețe să împartă casa cu un frate care în aparență nu se ridică la nivelul meritelor lui.

La ora de religie, în care copiilor le-a fost prezentată parabola fiului risipitor, un catehet a întrebat: “Acum spuneți-mi: cine a suferit cel mai mult în această poveste?” Un copil a ridicat mâna și a răspuns: “vițelul cel îngrășat”. Cu siguranță! Apoi fiul cel mare care a rămas afară din casă pe timpul petrecerii. Nici măcar nu a gustat din vițelul la a cărui creștere a ajutat cu propriile mâini. Și toate acestea pentru că a rămas blocat în ideea lui de echitate, nereușind să vadă că drumurile tatălui nu sunt drumurile noastre. Slavă Domnului!

 

* * *

 

“Tată, am păcătuit…”. Sacramentul Reconcilierii

Autor: pr. Raniero Cantalamessa
Traducere: Iași
Copyright: Predici.cnet.ro

Am ascultat astăzi una dintre paginile cele mai scumpe din Evanghelie: Parabola Fiului Risipitor. Aceasta poate fi citită din mai multe puncte de vedere. Dacă luăm ca filon conductor figura tatălui, aceasta ne vorbește despre nemărginita milă și gingășie a lui Dumnezeu, care ne spune indirect cum trebuie să se comporte cel ce îl reprezintă pe pământ pe acest Tată iertător (ministrul reconcilierii). Dacă luăm ca fir conducător figura fiului mai mare, parabola ne învață cum nu trebuie să se poarte “ceilalți în biserică”, cei drepți (adevărați sau închipuiți) în fața celui ce a greșit. Dacă vom privi la acest fiu mai mic și risipitor, parabola ne descrie itinerarul exemplar al unei reconcilieri.

Intenția Liturghiei este ca noi să citim parabola în această lumină. De fapt, în lectura a doua am ascultat chemarea sfâșietoare a apostolului care ne spune: “Vă rugăm pentru Cristos: împăcați-vă cu Dumnezeu”. Ne aflăm la jumătatea Postului Mare, timpul cel mai potrivit pentru părăsirea păcatului, iar astăzi Biserica ne propune o învățătură cu privire la sacramentul spovezii, vrând prin aceasta să ajungem curați la Sărbătoarea Învierii Domnului, indicându-ne calea privilegiată. În parabolă, păcătosul îi spune direct tatălui: “Am păcătuit!”, însă Paul, în cuvintele pe care le-am auzit, introduce în acest cadru mijlocirea istorică a lui Cristos și cea sacramentală a Bisericii: “… ne-a împăcat cu sine prin Cristos și ne-a încredințat slujirea reconcilierii” (adică Bisericii).

Citită în felul acesta, parabola Fiului Risipitor ne apare ca un sacrament al Pocăinței în acțiune, având la centru “mărturisirea” (Tată, am păcătuit!) și la sfârșit dezlegarea (“Acest frate al tău era mort și a revenit la viață!”). Mărturisirea sau spovada este un sacrament în criză de identitate, cum spunea un teolog, întrucât creștinul experimentează din ce în ce mai mult nepotrivirea acesteia de a traduce experiența personală în ceea ce privește păcatul și iertarea lui Dumnezeu.

Cui i se datorează această criză? Se vorbește despre eclipsarea sensului păcatului (“Cel mai mare păcat actual este acela că oamenii au pierdut sensul păcatului”, spunea Papa Pius XII). Însă a existat și există un motiv serios pentru care s-a redus disciplina penitențială, până la recenta reformă. Aceasta are rădăcini mult mai adânci; începând de la un anumit moment s-a accentuat momentul acuzării particulare a păcatelor, în detrimentul tuturor celorlalte momente, care devin oarecum accesorii; a fost înțeles greșit principiul că sacramentul lucrează totdeauna prin sine însuși, automat (ex opere operato), din care cauză s-au înmulțit spovezile făcute în condiții aproape imposibile, datorită mulțimii persoanelor, grabei și a sărăcăcioaselor dispoziții sufletești.

Aspectul crizei se manifestă mai ales prin faptul neglijării evidente din partea multora a spovezii frecvente; însă adevărata criză, așa cum am spus, este mai profundă, și din fericire se observă o oarecare depășire a ei. Totul pleacă de la redescoperirea unor componente esențiale ale vieții creștinești, care evidențiază în toată lumina, sau mai bine spus în umbra sa, distanța dintre instituția divină și viața. Aceste componente sunt: Cuvântul lui Dumnezeu, adică renovata cunoaștere a Bibliei; Duhul Sfânt și redescoperirea rolului Său în Biserică; comunitatea, adică dimensiunea socială a păcatului și a pocăinței.

Cuvântul lui Dumnezeu duce la o mai bună înțelegere a păcatului. Mai întâi de toate face să apară insuficiența anumitor scheme ale examenelor de conștiință, care privilegiau prea mult păcatele personale (mai ales cele împotriva poruncii a VI-a) lăsând în umbră dragostea frățească, dreptatea, și mai ales păcatele de omisiune. Accentul se schimbă apoi de la actele păcătoase, asupra cărora insistă morala tradițională, la starea păcatului: de la păcate, la păcat. Aici nu este vorba numai de înșirarea urmărilor păcatelor în numărul și specificul lor, cât mai mult de cauza acestora, de a pune securea la rădăcină, corectând opțiunea fundamentală sau orientarea de fond a sufletului; trecând de la o atitudine de rezistență împotriva lui Dumnezeu și de capitulare în fața lumii, la o atitudine de împotrivire față de lume și de capitulare în fața lui Dumnezeu.

A enumera cu scrupulozitate toate păcatele, chiar și cele mai neînsemnate, fără ca mai înainte să fi denunțat rădăcina acestora, este ca și cum ai combate febra, fără a descoperi boala care o cauzează. Păcatul este un refuz față de dragostea Tatălui și reîntoarcere la idoli, sau la lăturile porcilor: “M-au părăsit pe mine, izvorul apelor vii, și și-au săpat puțuri crăpate care nu țin apă”. Iată ce este păcatul privit din punctul de vedere al lui Dumnezeu. Fiul risipitor din parabolă săvârșise multe păcate – așa cum spune fratele mai mare -, își risipise toată moștenirea cu femeile desfrânate, însă în clipa mărturisirii, ceea ce-i stă mai mult la inimă nu mai sunt păcatele comise în afara casei părintești, ci numai acelea săvârșite în acea zi când a întors spatele tatălui său și a părăsit casa părintească! La acest păcat se referă mărturisirea lui: “Tată, am păcătuit… !”

Problema mărturisirii este recondusă în cele din urmă la problema universală și centrală a convertirii evanghelice: este vorba despre a descoperi adevărata boală sufletească. Întrebarea crucială pe care Isus o adresează celui ce îi cere astăzi iertare de păcatele proprii este aceeași pe care o adresase odată paraliticului: “Vrei să te faci sănătos?” Vrei cu adevărat? Un adevărat examen de conștiință ar trebui să plece de la această întrebare: Doresc eu într-adevăr să mă vindec de păcat? Sunt dispus a mă lăsa vindecat de Dumnezeu, sau sunt prea afectat de boala care mă mistuie? “Fă-mă sănătos, dar nu chiar acum”, spunea Sfântul Augustin, înainte de a face pasul decisiv al convertirii sale.

Redescoperirea sufletului trebuie să meargă paralel cu redescoperirea comunității. În concepția medievală și post-tridentină a pocăinței, Biserica intra oarecum numai ca o “putere a cheilor”, ca ierarhie și instituție. Se insista numai asupra dispoziției juridice a mărturisirii (un proces cu sentință de dezlegare sau nedezlegare). Reînnoirea eclesiologiei (dusă mai departe de Conciliul Vatican II) ne face să vedem Biserica nu numai ca o ierarhie sau instituție, ci mai ales ca o “koinonia” și mister, ca Trup Mistic al lui Cristos și ca popor al lui Dumnezeu. În felul acesta apare dimensiunea comunitară a păcatului, care este ruptura nu numai de Cap, ci de Cristos întreg: Cap și Trup, de Biserică. Mădularul care suferă face să sufere întreg trupul, pentru că păcatul unui mădular slăbește și infectează întregul organism ecclesial.

Mărturisirea sau spovada trebuie să reflecte această natură comunitară a păcatului și a reconcilierii; comunitatea nu are un rol numai pasiv, de martor sau de obiect al reconcilierii, ci un rol activ în sensul că participă și operează reconcilierea. Sfântul Iacov scrie: “Mărturisiți-vă unii altora păcatele și rugați-vă unii pentru alții ca să fiți vindecați”. În mod foarte potrivit Liturghia ne propune formula: “Mărturisesc lui Dumnezeu Atotputernicul și vouă fraților…”.

În cele din urmă, în noul ritual al pocăinței (dat de Congregația pentru Cultul Divin în 1974), reapare Duhul Sfânt, ignorat aproape complet de-a lungul veacurilor în disciplina penitențială, și reapare tocmai în punctul în care mai înainte se invoca puterea cheilor (excomunicarea, interdicția), reapare chiar întreaga Preasfântă Treime, ca adevăratul agent al reconcilierii. Formula care precede dezlegarea spune: “Dumnezeu, Părintele Milostivirii, care a împăcat cu sine lumea în moartea și învierea Fiului Său și a dat pe Duhul Sfânt pentru iertarea păcatelor, să-ți acorde prin ministerul Bisericii iertarea și pacea”. Tatăl, Isus Cristos, Duhul Sfânt și Biserica: iată protagoniștii întregii reconcilieri! Pentru un păcătos care se reîntoarce la Dumnezeu se pune în mișcare tot cerul și tot pământul.

Reforma sacramentului nu a reușit să ducă până la capăt renovarea practicii penitențiale, care de altfel nici n-ar fi fost posibilă într-un timp atât de scurt. Unele principii din trecut frânează încă puternic, ținând în picioare anumite aspecte, concepția analitică sau materială a păcatului (importanța numărului și a speciei) și caracterul individualistic și foarte puțin comunitar al spovezii. Unele dintre punctele în care se simte mai mult necesitatea de noi experiențe, care să ușureze practica penitențială, este cea cu privire la spovada colectivă. O atare reconciliere comunitară, este prevăzută de noul ritual numai prin motive negative sau de forță majoră (lipsa de preoți sau primejdie de moarte).

La începutul Bisericii se făcea spovada colectivă chiar și din motive pozitive, adică pentru a exprima concret caracterul comunitar al reconcilierii, pentru a sta în fața lui Dumnezeu ca frați pocăiți și umiliți care împreună imploră iertarea Tatălui, iertându-se și ei între ei. Lui Dumnezeu îi place pluralul: “Am păcătuit”. Îi place spovada corală a întregului Său popor, introducând-o chiar de pe vremea profeților, ceea ce ne-a furnizat un model în rugăciunea “Tatăl nostru”: “Tatăl nostru… și ne iartă nouă păcatele noastre”. Există păcate, mai ales cele de omisiune, pentru care comunitatea creștină trebuie să ceară iertare lumii, în public, pentru că acele păcate sunt făcute în comunitate. Nimic nu împacă sau reconciliază cu lumea mai mult decât aceste liturghii corale în care Biserica, în elementul ei uman, ia asupra ei responsabilitatea greșelilor și a păcatelor care au marcat istoria ei, împiedicând ca în felul acesta numele lui Cristos să mai fie blestemat printre popoare din cauza noastră.

Prin urmare, ceea ce se cere de la noi este o ascultare creatoare. Ascultare, deci nimic extravagant, ci mai degrabă disponibilitatea de a primi cu recunoștință directivele Bisericii, în cazul acesta cele conținute în noul ritual al Pocăinței, folosind toate posibilitățile ce le oferă, care nu sunt puține, trupești și sufletești, pentru că ascultarea fundamentală rămâne totdeauna aceea a Duhului și a Cuvântului lui Dumnezeu, care nu se lasă prinsă în nici un ritual, ci vrea să ducă mai departe Biserica. Să remarcăm că normele Bisericii orânduiesc Pocăința – sacrament, în vreme ce nu elimină alte forme sau posibilități de iertare a păcatelor (Euharistia, rugăciunea, ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu, pomana, etc.). Aici este vorba despre o lege care, trebuind să fie folosită în toată Biserica, nu poate lua în considerare cazurile particulare. Esențialul este a înțelege care sunt exigențele și preocupările ce inspiră disciplina Bisericii.

Reînnoirea Pocăinței încă nu a fost încheiată, cu toate acestea se poate întrevedea de pe acum care este calea pe care Duhul Sfânt conduce Biserica. Să încercăm să parcurgem, sau mai bine spus, să alergăm pe această cale. La pocăință recurgem deoarece Cuvântul lui Dumnezeu ne-a luminat și ne-a revelat păcatul nostru, pentru că Duhul Sfânt ne face să simțim trebuința de a reînfiripa prietenia cu Dumnezeu ofensat, punând în inimă sentimentul filial față de Tatăl, ceea ce ne face să strigăm de departe: “Tată, am păcătuit!” Prin urmare, nu vorbim de obligația sau obiceiul de a te spovedi, ci de trebuința de a o face.

Raportul spovadă-iertare de păcate nu este privit mecanic, ci este vorba de un proces vital. Reconcilierea poate veni foarte bine, chiar mai înainte de spovadă, în clipa când s-a luat această hotărâre. Este suficient ca persoana să accepte toate exigențele unei astfel de iertări spirituale, inclusiv aceea de a recurge la necesara mediere a Bisericii pentru păcatele mari, de îndată ce va fi posibil (fiul risipitor era deja împăcat în momentul în care s-a hotărât să se scoale și să meargă la tatăl). Cel care prin harul lui Dumnezeu nu se simte apăsat de păcate grave, nu va omite pentru aceasta spovada pe o perioadă prea îndelungată știind că gravitatea păcatului se măsoară mai mult după dragostea și după chemarea pe care cineva a primit-o decât după materie, iar pe de altă parte, a se cerceta, a-și deschide propria conștiință, a se pune în stare de mărturisire în fața lui Dumnezeu este un mijloc optim pentru a nu cădea în lâncezeală sau în insensibilitate spirituală.

Sacramentul Pocăinței reînnoit apare ca sacrament pascal în dublu sens: a) Pentru om este un mic exod, o trecere, o lepădare a omului vechi și îmbrăcare a omului nou; b) Pentru că Isus Cristos aplică roadele Patimii sale răscumpărătoare. Pocăința reînnoită apare ca sacrament prin excelență al însănătoșirii interioare (însănătoșirea sufletelor istovite), inclusiv vindecarea minții, a memoriei, adică înlăturarea amintirilor și gândurilor rele, care sunt cicatricile lăsate de păcatele altora și ale noastre, și nu permit iubirii lui Dumnezeu să se răspândească liber în inima noastră (resentimente, iertări neacordate și neobținute, traumatisme spirituale adânci, etc.).

Chiar și confesorul apare într-o nouă lumină. El nu mai este judecătorul fratelui său, care pronunță o sentință, chiar și în numele Bisericii, ci medicul curant al însănătoșirii spirituale, sau mai bine spus “Prietenul Mirelui”, care ajută la recompunerea unui raport de dragoste pus în criză de către păcat. Astăzi există posibilitatea concretă de a administra și a primi sacramentul pocăinței “carismatic” (ca un dar), ca o pecete a Duhului Sfânt, care îndreaptă și integrează raportul de fii ai lui Dumnezeu… Trăirea sacramentului în mod carismatic și spiritual este cel mai bun mod de a-l trăi ca o experiență autentică umană și eliberatoare.

“Mă voi ridica, mă voi duce la tatăl meu și-i voi spune: ‘Tată, am păcătuit…’”. Așa și-a spus fiul risipitor, s-a sculat și a plecat la drum. Tot așa să facem și noi astăzi: nu trebuie să mergem cine știe unde, în regiuni îndepărtate: cu toții ne-am îndepărtat de Dumnezeu, cu toții păcătuim de șapte ori pe zi. Să ne lăsăm, așadar, împăcați cu Dumnezeu de către Cristos și de către Biserică, deoarece în felul acesta Învierea Domnului din acest an va fi cea mai frumoasă din viața noastră de până acum!

 

* * *

 

Chemați să fim creaturi noi

Autor: pr. Alessandro Pronzato
Traducere: pr. Petru Țurcanu
Copyright: Predici.cnet.ro

S-au terminat cepele și ghindele

Și astfel Evreii, instalați în tabără în stepa din Ierihon, pot în sfârșit să mănânce roadele din Țara promisă. Regretul după “pepeni, praz, ceapă și usturoi” (Num 11,5), mâncate cu lăcomie în timpul șederii în Egipt, este definitiv îndepărtat. Și mana a încetat să mai cadă. Acum sunt ciorchinii de struguri, rodiile, smochinele oferite de Dumnezeul eliberator. Și pentru fiul risipitor s-a sfârșit timpul ghindelor aruncate la porci.

Tatăl pentru a sărbători întoarcerea sa, a pregătit un banchet somptuos. Dar, mai înainte de a înfige dinții în carnea de vițel gras, fiul întors a gustat unele delicatețe care nu erau destinate gurii: îmbrățișarea tatălui, iertarea lui, primirea sa, semnele (inelul, încălțămintea și haina splendidă) recuperării din propria condiție și demnitatea de fiu. Înaintea mâncărurilor minunate a avut posibilitatea de a se bucura de muzică, de sărbătoare.

Situația sa a fost un exod pe dos. Abandonase libertatea casei părintești (schimbată de el printr-o închisoare sufocantă), pentru ” a se pune în slujba” propriilor plăceri exagerate – tiranii cei mai cruzi – și apoi de un patron nu prea generos. Atunci când și-a dat seama de orbirea sa, nu a ezitat să ia calea de întoarcere. Convertirea a început în momentul în care a încercat nostalgia, nu a sclaviei (cum s-a întâmplat de atâtea ori cu israeliții), ci pentru libertatea pe care a lăsat-o în spate din necugetare.

“Dă-mi partea de avere care îmi revine”. Pretinsese partea cea mai rea a libertății sale, cea care îi dădea posibilitatea de a deveni sclav. În acest moment casa părintească a devenit pentru el “casa promisă”. Și în timp ce “salariații” se angajează în pregătiri, tatăl însuși se ocupă de o operație mai dificilă și delicată: să extirpe din capul fiului o mentalitate de slujitor și să răsădească mentalitatea de fiu. Casa nu devine o celulă de pedeapsă, ci o sală de muzică și dans. Și fiul revăzut, care s-ar fi mulțumit să fie primit ca slugă, descoperă că tatăl, în loc să aștepte pe fratele care se întorcea de la câmp, îl aștepta chiar pe el, să se întoarcă din desfrâul său. Este cea mai mare și imprevizibilă surprindere. Bucuria de a fi așteptat.

Se gândea că tatăl nu ar mai vrea să se gândească la el, după acea stupidă aventură, că i-a dat destule bătăi de cap. Dimpotrivă își dă seama că tatăl nu a mai avut stare din cauza absenței sale, nu a mai putut suporta îndepărtarea sa (“Repede, aduceți veșmântul cel mai frumos și îmbrăcați-l…”). Evident, fiul care se întoarce după obișnuita muncă de la câmp, este iubit (“tu ești totdeauna cu mine…”). Dar el are nevoie mai ales de acela care a risipit totul. Acel tată se simte tată nu doar atunci când poate să dea atestate de bună purtare, prime de ascultare și răsplată pentru muncă, ci și atunci când reușește să regăsească pe cel care “era pierdut”. Nici un proces nici pentru a absolvi, nu dă “libertatea supravegheată” sau o perioadă de probă, nu cere o reparație cuvenită.

Țintuit de o îmbrățișare

“I s-a aruncat de gât și l-a sărutat”. După ce s-a lăsat cuprins de acel gest, tatăl nu a putut să se transforme în judecător. Și-a descoperit slăbiciunea. Nu va mai putea să fie dur, neutru, distant. Pe de altă parte, îmbrățișarea și sărutul, unit cu căința fiului, devin mai eficace decât orice lectură a unui articol de lege. Îmbrățișarea și sărutul vor țintui de acum și în viitor pe fiul în responsabilitățile sale: responsabilitatea celui care se simte iubit, în ciuda prostiilor săvârșite. Banchetul și sărbătoarea vor șterge amintirea “țării îndepărtate” și de bucuriile frivole la care fiul risipitor era condamnat (echivalentul “muncilor forțate” impuse Evreilor).

Nu este suficient a predica convertirea. Trebuie pregătită întoarcerea, a se asigura de primirea în casă, și că pe masă sunt roadele iubirii, încrederii, respectului, mai bune ca ghindele. Desigur, nu ajunge să condamnăm ghindele smulse de la porci. O casă demnă de acest nume trebuie să fie o “casă promisă”, în stare de a oferi produse care satură foamea celui care riscă să moară din exces de hrană înșelătoare. Rămâne totuși semnificativ strigătul fiului risipitor, înainte de a apuca drumul întoarcerii: “Eu care mor de foame”.

A se converti înseamnă a recunoaște propria foame adevărată. A o observa, a o admite, mai ales când cineva se zbate… în belșug. Cea mai rea dintre lipsuri. Eu mă căiesc dacă găsesc curajul de a mă spovedi, intrând în mine însumi (pentru că “țara îndepărtată” este cea care mă face să trăiesc în afara mea) că îmi lipsește ceva. În special când am de toate. De fapt a avea totul, a-și permite totul, ascunde adesea ceea ce îmi lipsește, ceea ce m-ar face să trăiesc ca om, creștin, persoană liberă.

“Era mort…”: acesta este diagnosticul tatălui în privința acelei experiențe. Cineva moare când se descoperă incapabil să înțeleagă ce îl face să trăiască. Chiar dacă se încăpățânează să muște din fructele obișnuite înveninate. Se “pierde viața” nu într-un accident oarecare de stradă, și nici când se apucă un drum greșit, ci atunci când nu observă (sau când își închipuie) că drumul “drept” este tocmai acela pe care cineva se află. Ajunge să facem o întoarcere din drum (nu interzis, dar chiar obligatoriu după legile stradale creștine), care numește o astfel de manevră convertire. Nu. Nu este vorba de o banală “întoarcere înapoi”. Tatăl așteaptă pe cei care “se întorc înainte”.

O mare posibilitate

“Lucrurile de mai înainte au trecut, iată s-au născut altele noi”. Observă Evreii la intrarea în Țara făgăduită. Cepele au fost abandonate. Ghindele au fost lăsate pentru destinatarii legitimi prevăzuți cu patru labe și rât. De acum este o realitate nouă de luat în seamă, un program de libertate de respectat. O iubire fidelă care nu trebuie trădată. Dumnezeu și-a ținut făgăduințele (Țara cu roadele sale, Casa împodobită de sărbătoare și o masă încărcată cu Rodul care vine din pământ dar nu aparține pământului). Acum depinde de noi să ținem promisiunile. Una, esențială: să nu risipim acele daruri.

Într-o perspectivă creștină – după indicația lui Paul în a doua lectură – toate acestea se sintetizează într-un plan precis: de a deveni “creaturi noi”. Și lucrul acesta devine posibil numai “în Cristos”. Nu e o chestiune de efort din partea omului. Mai corect efortul esențial al omului constă în “a se lăsa împăcat cu Dumnezeu”. În ciuda aparențelor, este mai ușor a se lăsa mustrat, pedepsit. Dimpotrivă Dumnezeu ne cere, prin ministerul milostivirii încredințat Bisericii, să îi permitem să ne ierte. Fiul risipitor a fost recuperat în momentul în care “s-a lăsat” îmbrățișat și sărutat de tatăl. Unica “reparație a pagubei” cerut pentru patrimoniul risipit în acest fel este de a nu refuza semnele unei iubiri care nu mai putea să aștepte.

Rămâne de precizat că fiul risipitor nu a devenit o “creatură nouă” pentru că a îmbrăcat veșmintele cele mai frumoase. Nu este vorba de veșminte, nici nu este suficient să schimbe look-ul. Ceea ce contează nu este pielea, nici ceea ce este pe piele, dar ceea ce este dedesubt. Transformarea trebuie să vină în “interior”. Cuvântul “reconciliere” nu privește pur și simplu atitudinile exterioare. Sau schimbă inima, sau totul rămâne ca mai înainte. Tatăl nu “adaugă” ceva în buzunarele fiului. Îi oferă o posibilitate uluitoare de a inaugura o existență nouă.

“Astăzi încep să înțeleg ceva”

Dar este cineva care a rămas atașat la lucrurile vechi. Incapabil de a înțelege noutatea și de a gusta roadele țării (sau ale casei) făgăduite. El a rămas cu voința sa de ied nesatisfăcut. Fiul cel mare, în loc să se aghețe de promisiuni, este atașat de revendicări. Tocmai el, care nu s-a îndepărtat niciodată, refuză să intre în casă (a nu se îndepărta este ceva diferit de “a sta înăuntru”, așa cum a nu călca poruncile nu este încă a realiza proiectul patern). Pentru că în acea casă, culegând informațiile de la un slujitor, va găsi nu numai un fiu risipitor (“acest fiu al tău care a devorat averile tale cu prostituatele”), dar mai ales un “tată risipitor”. Da, un tată care “risipește” milostivire, iertare, îmbrățișări de primire sărbătorească.

Cum să trăiești într-o casă unde inima devine mai importantă decât regulamentul, unde milostivirea a întrecut dreptatea? Nu-și dă seama că și el ar trebui să se întoarcă, în sfârșit, admițând că are destule lucruri care trebuie iertate. Da, să fie iertat de punctualitatea sa fără avânt, de cumsecădenia sa indispusă, de moralismul său meschin, de pretenția de a fi fiul exemplar fără a accepta… pe fiul tatălui său. De a fi iertat pentru ascultarea fără bucurie, pentru munca interesată (interesată pentru un ied mizerabil), pentru atmosfera de gheață care este creată de prezența sa în casă. De a fi iertat de alergia la sărbătoare și la iertare.

“Nu voia să intre…” Până acum s-a mulțumit de “a nu pleca”. Dar nu s-a hotărât deloc, nici înainte, să intre cu adevărat. “Fiule… tot ce este al meu este și al tău”. Tocmai aceasta îi produce frică. Îi este frică de posibilitatea de a-și “însuși” inima tatălui, iubirea sa fără măsură. Dacă ar fi vorba de a administra dreptatea și pedepse, nu ar avea dificultăți. Aici, însă, nu se pune problema de a “administra”, ci de “risipire” adică de a iubi fără limite.

Și rămâne plantat acolo, pe pragul casei. Condamnat să îmbătrânească hrănindu-se cu bombăneli. El nu a călcat nici o poruncă părintească. Dar atunci când tatăl îl roagă să “intre”, adică să schimbe inima și mintea, el continuă să discute. Preferă să fie “ireproșabil”, drept, satisfăcut de sine, mai degrabă decât mulțumit și complice cu un tată risipitor. Cine știe dacă va reuși să se confeseze: “Tată, eu te slujesc de atâția ani. Dar numai astăzi am început să înțeleg ceva. Despre tine. Despre mine. Despre altul. Despre casă”.

 

* * *

 

Fiul risipitor

Autor: pr. Pierre-Marie Delfieux
Traducere: sr. Agnes
Copyright: Predici.cnet.ro

Un om avea doi fii. Ca toti copiii, cei doi s-au nascut si ei din trup si din sânge. Iar trupul este slab, pe când sângele, odata varsat, pângareste pamântul (Matei 26,41; Numeri 35,33). Pacatul li se trage celor doi din propria fire. Mezinul greseste din slabiciune, cautând printre straini o fericire pe care o avea la îndemâna dar era incapabil s-o recunoasca. Frivol, nedemn de parintele lui, îsi cere partea de avere si pleaca într-o tara îndepartata, unde-si risipeste bunurile; dupa care ajunge sa afle ce înseamna rusinea, decaderea, mâhnirea si jalea.

În contrast, fiul mai mare ne apare ca un om al datoriei. Numai ca acest constiincios are inima împietrita: pentru el, fericirea nu este ceva care se poate împarti si cu atât mai putin ceva care ti se ofera pe gratis. Aflat în serviciul parintelui, îsi face datoria fara bucurie si fara dragoste; în fond, este un egoist, un invidios care nu se sinchiseste nici de parintele, nici de fratele lui. Asa cum nu i-a pasat de îngrijorarea parintelui la plecarea mezinului, nu-i pasa nici de ce i se întâmpla acestuia. Iar primirea facuta celui întors acasa, ospatul dat în cinstea celui pe care nici nu-l mai considera frate, îl revolta într-atât încât nu mai vrea nici sa intre (15,28).

Tot astfel Dumnezeul îndurarilor este si el înconjurat de fii care îl ocolesc, sau care nu mai vor sa se întoarca! Tatal din pilda îi arata fiului care nici macar nu-i mai spune “tata” întreaga masura a generoasei sale iubiri, în care-si au locul amândoi copiii. În primul rând, pune lucrurile la punct, adresându-se celui mai mare cu cuvântul fiule si desemnându-l pe cel întors acasa ca acest frate al tau. Si, nebun de bucurie, îl cheama la bucurie: Fiule, tu esti cu mine totdeauna si toate ale mele sunt ale tale. Dar trebuia sa sarbatorim si sa ne bucuram pentru ca acest frate al tau era mort si a revenit la viata, era pierdut si a fost gasit (15,31-32).

La fel stam si noi, cei nascuti din vointa omeneasca, înaintea Tatalui nostru din ceruri, care cunoaste zidirea noastra, si stie ca suntem tarâna (Psalm 102,14): pe cât de slabi, pe atât de orgoliosi, pe cât de lacomi, pe atât de risipitori. Usuratici si ingrati, ne acrim luându-ne în serios din cale-afara, si ne pierdem bucuria. Si totusi, asa incapabili de a împartasi bucuria fratilor nostri cum suntem, asa înversunati s-o refuzam cum suntem, dragostea Tatalui ne este oferita mereu, împreuna cu libertatea deplina de a o primi sau de a o refuza!

Dragostea Tatalui nostru milostiv si bun (Psalm 102,13) covârseste pacatul nostru, iar despre largimea si lungimea, înaltimea si profunzimea (Efeseni 3,18) ei, Cristos a vorbit ca nimeni altcineva. Nu este El Fiul care a coborât din cer anume pentru a-l face cunoscut si iubit pe Tatal? Nu este El acela care a dat marturie despre ce a vazut si auzit (Ioan 3,32), facând cunoscut misterul vointei lui Dumnezeu, dupa planul binevoitor hotarât de mai înainte (Efeseni 1,9)?

Un om avea doi fii. Tot astfel, Dumnezeu are doi fii: unul plamadit din tarâna, Adam, și Noul Adam, Fiul omului, Isus Cristos. Iar Fiul, într-o zi, si-a lasat în urma conditia divina, rangul si drepturile si a plecat într-o tara îndepartata, pamântul oamenilor. S-a facut asemenea lor, le-a împartasit sclavia: El, fiind din fire Dumnezeu, nu a considerat un beneficiu propriu egalitatea sa cu Dumnezeu, ci s-a despuiat pe sine, devenind asemenea oamenilor, iar, dupa felul lui de a fi, a fost socotit ca un om (Filipeni 2,6-7).

Ai sai, însa, nu l-au primit (Ioan 1,11). Primul culcus al lui Isus a fost o iesle umpluta cu paie. Foarte curând, avea sa afle ce înseamna prigoana, singuratatea, nepasarea si ura oamenilor. Mai târziu, avea sa-si risipeasca totul. A facut-o daruindu-si cu larghete cuvântul, pacea, lumina, adevarul, viata, aducându-le oamenilor întelepciunea tainica a lui Dumnezeu, care a fost tinuta ascunsa, si pe care Dumnezeu o hotarâse înaintea veacurilor spre marirea noastra (1 Corinteni 2,7 si Romani 16, 25).

A ratacit printre fiii pierduti ai casei lui Israel (Matei 10,6), si-a risipit timpul în tovarasia bolnavilor – nu a celor sanatosi -, a pacatosilor – nu a celor drepti -, si a mers chiar pâna la a fagadui femeilor pierdute si tâlharilor ca vor intra cei dintâi în Împaratia Parintelui Sau (cf. Marcu 2,17, Matei 11,19, Luca 23,43). Iar lumea a spus despre el tot raul, facându-l “nebun”, “posedat”, “hulitor”. S-a pretins ca este un mâncacios si un bautor de vin, prieten cu vamesii si cu pacatosii (Matei 11,19), un pacatos el însusi (Ioan 8).

Si-a daruit pâna si Trupul si Sângele (Luca 22,19). S-a înfiorat si s-a nelinistit, având sufletul trist de moarte (Marcu 14,34 si Ioan 12,27). Iar în al noulea ceas, a strigat cu glas puternic: Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai parasit? (Marcu 15,34; cf si Evrei 5,8). În acel ceas, departe de izvorul cu apa vie, pe crucea pe care a fost tintuit, Isus a strigat: Mi-e sete! (Ioan 19,28), iar apoi a fost culcat în tarâna si umbra mortii (Psalm 118,25).

A coborât în iad, printre sufletele care erau în închisoare (1Petru 3,19), spre a le aduce lumina. A purtat pacatul nostru si durerile noastre (Isaia 53,4-5). Si, ridicat iar în picioare, într-a treia zi, a vestit: Ma urc la Tatal meu si Tatal vostru, Dumnezeul meu si Dumnezeul vostru (Ioan 20,17). Iar, dupa ce le-a vorbit, Domnul Isus s-a înaltat la cer si s-a asezat la dreapta lui Dumnezeu (Marcu 19,19).

Sarbatoarea din pilda despre tatal îndurator este cea care va aparea ulterior în cartea Apocalipsei, identificabila cu banchetul escatologic anuntat cu mii de ani înainte de profetii Vechiului Testament: Domnul Dumnezeul tau este în mijlocul tau ca un izbavitor puternic. El se va bucura foarte de tine si în dragostea lui va tresalta si va cânta de bucurie pentru tine. (Sofonie 3,17). Îl putem privi asadar în fiul plecat si reîntors al parintelui din pildă. Întoarcerea în ceruri aduce cu sine multimea regasita a copiilor lui Dumnezeu pierduti de pacatul stramosesc, multimea celor care erau morti si au revenit la viata, erau pierduti si s-au gasit.

Readus la viata prin acela care este de acum totul în toti (1Corinteni 15,28), purtând pe deget inelul demnitatii regasite, îmbracat în straiele de sarbatoare spalate în sângele Mielului, omul poate acum împartaseasca bucuria deplina si nepieritoare a celor mântuiti: … si iata, am vazut o multime mare pe care nimeni nu putea sa o numere, din toate natiunile, triburile, popoarele si limbile. Ei stateau în picioare în fata tronului si în fata Mielului, îmbracati în haine albe si cu ramuri de palmier în mâini. … Cine sunt si de unde vin acestia care sunt îmbracati în haine albe?… “Acestia sunt cei ce vin din încercarea cea mare. Ei si-au spalat hainele si le-au albit în sângele Mielului” (Apocalips 9,1.14).

Împreuna cu multimea aceasta imensa a mântuitilor, împreuna cu apostolii, sa ne închinam asadar înaintea dragostei netarmurite a lui Dumnezeu, care a mers atât de departe încât pentru noi nu l-a crutat pe Fiul sau! Nu-i putem raspunde decât iubind. Pentru ca iubirea este de la Dumnezeu si oricine iubeste este nascut din Dumnezeu si-l cunoaste pe Dumnezeu… Prin aceasta s-a aratat iubirea lui Dumnezeu în noi: Dumnezeu l-a trimis în lume pe Fiul sau, unul nascut, ca sa traim prin el (1Ioan 4,7.9).

Iata pâna unde merge dragostea acesta purificatoare, dragostea fara margini a Tatalui nostru ceresc care, zi de zi, ceas dupa ceas, asteapta din partea noastra fie si cel mai mic semn de pocainta si întoarcere. O asteptare care ne respecta libertatea, o asteptare a cuiva care ne vede toate greselile, dar pentru care conteaza doar duiosia unui parinte pentru copiii lui. Ca sa recunoastem toate acestea, a fost nevoie de marturia Fiului coborât din ceruri printre noi. A fost nevoie de un Dumnezeu ca sa ne spuna ce se petrece în casa Tatalui când este gasit un copil ce fusese pierdut, când se întoarce la viata cineva care era ca si mort.

Cine ne va desparti pe noi de dragostea lui Dumnezeu? (Romani 8,35). Suntem noi oare în stare sa credem ca Dumnezeu însusi ne asteapta, ca sa locuim împreuna, El cu noi, si noi cu El? Atunci am auzit un glas puternic de la tron, spunând: “Acesta este cortul lui Dumnezeu împreuna cu oamenii! El va locui împreuna cu ei, iar ei vor fi poporul lui si el, Dumnezeu cu ei, va fi Dumnezeul lor…” (Apocalips 21,3).

Ce vom auzi oare când vom ajunge înaintea lui Dumnezeu? “Sa ne facem socotelile!”, sau mai degraba “Ai strabatut un drum lung si greu. Esti ostenit si ranit, nu-i asa? Ce mila mi-a fost de tine! Intra, fiule, intra, fiica, în bucuria Stapânului tau!” Atât de departe ne duce pilda aceasta a fiului risipitor, care este în primul rând pilda despre Tatal Domnului nostru Isus Cristos, Tatal îndurarilor si Dumnezeul oricarei mângâieri (2Corinteni 1,3), a carui iubire pentru noi o vom cunoaste pe deplin odata si odata. Amin.

 

* * *

 

Bunătatea și milostivirea lui Dumnezeu

Autor: pr. Eduard-Mihai Coșa
Copyright: Predici.cnet.ro

Reținem faptul că în timpul Postului Mare, Biserica ne readuce în centrul atenției marile teme ale credinței noastre creștine. Termeni ca pocăință, convertire, iubirea și milostivirea divină, iertare, dăruire, revin frecvent în textele liturgice din acest timp de har.

Suntem astăzi în duminica a IV a Postului Mare, iar Liturgia cuvântului scoate în lumină bunătatea și milostivirea lui Dumnezeu; o milostivire, poate încă neînțeleasă de noi.

- Gustați și vedeți cât de bun este Domnul, am cântat împreună la Psalmul responsorial (Ps. 33,2).

- În prima lectură am auzit cât de bun a fost Domnul cu poporul său pe care, după ce l-a scos din țara robiei cu mână tare și braț puternic, l-a așezat în țara făgăduinței unde putea sărbători Paștele în libertate (Cf. Ios 5,9-12).

- Și sf. Paul, în a II-a lectură ne reamintește de bunătatea Tatălui când spune că totul vine de la Dumnezeu, care ne-a și împăcat cu sine prin Cristos, neținând cont de păcatele oamenilor. (Conf. 2Cor. 5, 17-21).

Da, bunătatea și milostivirea lui Dumnezeu transpare din fiecare pagină a Bibliei, dar întâmpinăm nenumărate dificultăți pentru a o înțelege și a o trăi.

Se spune, pe bună dreptate că marea problemă a mesajului creștin nu stă în explicarea misterelor de credință. Există o dificultate mai mare, și anume, greutatea de a convinge în privința Bunătății și milostivirii lui Dumnezeu. Fiecare dintre noi am vrea să potrivim, să modificăm și să instrumentalizăm bunătatea lui Dumnezeu după propriile necesități, după propriile gusturi. Pe când, milostivirea este mult superioară și atât de diferită față de așteptările noastre: și, de aceea ne pune în dificultate.

Biblia cunoaște încă de la începuturi (vezi Ex 34,6) această dificultate iar ca exemplificare am putea aminti istoria lui Iona în cetatea Ninive: Ioana este trimis să predice pedeapsa lui Dumnezeu asupra lui Ninive, datorită fărădelegilor comise în această cetate. Dar Ninive se convertește iar Dumnezeu își anulează pedeapsa pronunțată. Ce se întâmplă atunci? Iona se mânie și exclamă: …Știam eu că Tu ești un Dumnezeu îndurător și milostiv, îndelung răbdător și plin de dragoste…. (Iona, 4,2). După care Dumnezeu cu răbdare, caută să-l convingă pe Iona (și pe fiecare dintre noi), să accepte bunătatea Sa așa cum este ea.

Într-adevăr, ori datorită educației primite în copilărie, ori din cauza fragilei noastre legături cu Dumnezeu, ne este greu să intrăm în logica sa, să înțelegem și să credem în milostivirea sa dar mai ales s-o practicăm așa cum el o face. Nu am fost ajutați suficient pentru a descoperi adevărata față a lui Dumnezeu. Mai degrabă, ne-am făcut imagini greșite despre El.

- De câte ori nu suntem tentați să ni-l închipuim pe Tatăl ceresc ca un Dumnezeu judecător și legalist, care condamnă orice lipsă de-a noastră și cântărește orice lucru. Credem că nu are altceva de făcut decât să pedepsească orice nereușită de-a noastră.

- Sau, câți nu sunt dintre cei care își imaginează un Dumnezeu de treabă, comerciant, care se acomodează cu cererile și măsurile noastre, care poate fi cumpărat sau înduplecat după trebuințele noastre.

- Dar cea mai eronată imagine ne-o facem despre Dumnezeu când ni-l închipuim ca pe un Dumnezeu care sperie și pedepsește. Este imaginea transmisă de unii părinți copiilor lor în prima fază a educației. Când părinții lipsesc din preajma copiilor, obișnuiesc să-i lase în grija lui Dumnezeu care oricând este gata să pedepsească orice neascultare.

Evident sunt imagini distorsionate despre Dumnezeu, imagini care nu ne lasă să descoperim adevărata față a Tatălui ceresc și de aceea, nu ne permit o relație filială cu El.

Un autor povestește într-o carte de-a sa ce a înțeles un elev din parabola Fiului Risipitor și cum a redat-o într-o lucrare de control, la ora de religie:

“Un om avea doi fii, – scrie el – însă cel mai mic nu mai vroia să stea acasă și, într-o zi a plecat departe, luând cu el toți banii săi. La un moment dat acești bani s-au terminat și băiatul s-a hotărât să se întoarcă acasă pentru că nu mai avea nici ce mânca. Când aproape ajunsese acasă, tatăl său l-a văzut și, foarte mulțumit, a luat un ciomag și a fugit în întâmpinarea lui. Pe drum l-a întâlnit pe celălalt fiu, cel bun, care l-a întrebat unde merge atât de repede și cu acea bâtă.

- S-a întors nenorocitul de frate-tu. După tot ceea ce a făcut, merită o bătaie bună!

- Vrei să te ajut și eu, tată?

- Bineînțeles – răspunde tatăl.

Și astfel, amândoi l-au bătut măr. La sfârșit tatăl a chemat servitorul și i-a spus să ucidă vițelul cel mai gras pentru a organiza o mare sărbătoare pentru că în sfârșit i s-a împlinit dorința, de a-l pedepsi pe fiul care i-a făcut atât de multe necazuri!”

(A. CENCINI, Vivere riconciliati, EDB)

Evident, este nostimă interpretarea copilului, dar arată clar că nu ne este deloc ușor să descoperim chipul milostiv al Tatălui, ci mai degrabă, încă din copilărie, părinții și educatorii, în mod voit sau nu, ne-au vorbit și ne-au convins despre altceva.

O imagine greșită despre Dumnezeu o aveau și fariseii și cărturarii din timpul lui Isus. Pentru faptul că Mântuitorul încerca să se apropie de cei păcătoși și chiar stătea la masă cu vameșii, deseori era judecat și contestat de către adversarii săi. Am auzit în textul Evangheliei de astăzi că la o astfel de acuză a fariseilor, Isus le răspunde cu o parabolă. Este cunoscută în general ca parabola fiului risipitor, dar o astfel de denumire ar indica doar un aspect secundar al parabolei. Ar trebui numită mai degrabă parabola tatălui milostiv deoarece scoate în relief inima mărinimoasă și compătimitoare a tatălui față de fiul rătăcit care se întoarce acasă. De fapt, protagonistul parabolei este un tată, iar punctul culminant al parabolei este bucuria sa imensă datorată regăsirii fiului, motiv pentru care organizează o sărbătoare deosebită.

Cunoaștem destul de bine succesiunea evenimentelor. Ne surprinde decizia fiului rebel care părăsește căminul familial, ne scandalizează comportamentul său libertin și modul imoral prin care își irosește averea moștenită și apoi, admirăm felul în care, fiind constrâns de situație, se întoarce din nou acasă.

Dar să nu pierdem din vedere comportamentul tatălui în fața rătăcirii fiului. Vedem un tată care rămâne în continuu în așteptarea fiului plecat; când îl vede în zare venind spre casă, îi aleargă în întâmpinare, îl îmbrățișează, îl sărută și îi arată toată căldura sa părintească. Nu îl ia la rost pentru ceea ce a făcut, nu îi cere cont de nimic, nu îl întreabă despre intențiile sale viitoare nici nu cercetează dacă într-adevăr s-a căit pentru cele săvârșite. Nici măcar nu-l lasă să-și termine discursul său pregătit cu atâta trudă, ci e preocupat de un singur lucru: să-i redea demnitatea de fiu pe care o pierduse și să declare sărbătoare în familie. Motivul marii sărbători și a bucuriei de nedescris, care constituie și punctul culminant al parabolei sunt exprimate de cuvintele tatălui: căci acest fiu al meu era mort și a înviat, era pierdut și a fost regăsit. În parabolă, tatăl simbolizează inima Tatălui ceresc: este cu siguranță cea mai frumoasă imagine a lui Dumnezeu pe care ne-a lăsat-o Isus. Imaginea Dumnezeului lui Cristos, care mântuiește și iartă, care declară sărbătoare ori de câte ori cineva își vede greșelile și se întoarce din rătăcirea sa.

Ori de câte ori avem ocazia, ascultăm cu plăcere și cu atenție această parabolă a lui Isus. Cât este ea de actuală și cât de mult se aseamănă cu unele episoade din viața noastră!!

Povestea tânărului din parabolă poate fi și istoria noastră, de ieri, sau chiar de azi. Cine dintre noi nu a simțit că la un anumit moment din viață s-a îndepărtat de casa părintească, de iubirea lui Dumnezeu și că rătăcește în viață pe un drum greșit? Dar curajul tânărului și iubirea fără margini a tatălui sunt atât de grăitoare încât nimic nu ne-ar mai putea împiedica să repetăm: știu ce voi face! Mă voi ridica, mă voi duce la Tatăl și-i voi spune…!

Așadar, parabola este o invitație: dacă ai păcătuit, ridică-te!; dacă ai trădat, întoarce-te!; dacă ai ofensat în modul cel mai josnic, să ști bine și să reții că Dumnezeu este gata să șteargă totul și să reînceapă totul de la început!.

Să primim așadar invitația celei de a patra duminici din Post și, în lumina parabolei din Evanghelie, să-i facem o bucurie Tatălui prin întoarcerea noastră. Să fim convinși că El ne așteaptă cu brațele deschise și vrea să ne petrecem viața în casa Sa, printre fii săi. Amin.

 

* * *

 

Duminica a IV-a din Postul Mare Ciclul C (lectio divina)

Autor: FSC
Copyright: FSC

TEXTUL BIBLIC: Luca 15,1-3.11-32

1 În acel timp, văzând cum vameșii și păcătoșii se apropie de Isus, ca să-l asculte, 2 fariseii și cărturarii cârteau împotriva lui spunând: «Acest om se arată prietenos cu cei păcătoși și stă la masă cu ei».

3 Atunci Isus le-a spus această parabolă:

11 «Un om avea doi fii. 12 Cel mai tânăr dintre ei i-a zis tatălui: “Tată, dă-mi partea de avere ce mi se cuvine”. Și tată le-a împărțit averea.

13 După câteva zile, fiul cel mai tânăr a strâns tot ce avea și a plecat într-o țară îndepărtată, unde și-a risipit averea, ducând o viață destrăbălată.

14 După ce a cheltuit totul, a venit o mare foamete în țara aceea și el a început să ducă lipsă. 15 Atunci s-a dus și s-a aciuat pe lângă unul dintre locuitorii țării aceleia, care l-a trimis la țarina sa, ca să-i păzească porcii. 16 Acum ar fi fost bucuros să-și umple stomacul cu roșcovele pe care le mâncau porcii, dar nici pe acestea nu i le dădea nimeni.

17 Venindu-și în fire, și-a zis: “Câți argați ai tatălui meu au pâine din belșug, iar eu mor aici de foame! 18 Mă voi ridica, mă voi duce la tatăl meu și-i voi spune: Tată, am păcătuit împotriva cerului și împotriva ta; 19 nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău. Primește-mă ca pe unul din argații tăi”. 20 S-a ridicat deci și s-a dus la tatăl său.

Pe când era încă departe, tatăl său l-a văzut și l-a cuprins mila, i-a alergat în întâmpinare, s-a aruncat de gâtul lui și l-a sărutat de nenumărate ori. 21 Fiul i-a zis: “Tată, am păcătuit împotriva cerului și împotriva ta, nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău…”.

22 Dar tatăl a spus servitorilor săi: “Aduceți repede haina cea mai frumoasă și îmbrăcați-l; puneți-i un inel în deget și încălțăminte în picioare; 23 aduceți vițelul cel îngrășat și tăiați-l, să mâncăm și să ne veselim, 24 căci acest fiu al meu era mort și a înviat, era pierdut și a fost găsit”.

Și au început să petreacă.

25 Fiul cel mai mare era la câmp. La întoarcere, când s-a apropiat de casă, a auzit muzică și jocuri. 26 L-a chemat pe unul dintre servitori și l-a întrebat ce se întâmplă.

27 Servitorul i-a răspuns: “Fratele tău s-a întors, iar tatăl tău, pentru că l-a redobândit sănătos și teafăr, a tăiat vițelul cel îngrășat”.

28 Atunci fiul mai mare, cuprins de mânie, nu voia să intre. Tatăl său a ieșit să-l înduplece. 29 El însă i-a răspuns tatălui: “Iată, eu de atâția ani îți slujesc și niciodată nu ți-am călcat porunca, mie însă niciodată nu mi-ai dat măcar un ied, ca să petrec cu prietenii mei. 30 Dar când sosește acest fiul al tău, care ți-a mâncat averea cu femeile desfrânate, îi tai vițelul cel îngrășat!”.

31 “Fiule, i-a zis, tu întotdeauna ești cu mine și tot ce-i al meu este și al tău. 32 Trebuia, așadar, să petrecem și să ne veselim, pentru că acest frate al tău era mort și a înviat, era pierdut și a fost găsit!”».

1 – LECTURA

Ce spune textul?

Piste pentru lectură

Dragi prieteni:

Liturgia Bisericii ne dăruiește în această duminică unul din cele mai frumoase și elocvente texte evanghelice din tot Noul Testament. E vorba de introducerea la capitolul 15 din Luca plus lunga parabolă care începe la versetul 11 și se intitulează în diferite moduri: parabola “fiului risipitor”, a “tatălui milostiv”, a “celor doi fii”, etc.

Din nou este vorba de un text propriu al sfântului Luca și care începe cu o introducere (versetele 1 la 3), care situează foarte bine întreaga relatare. De Domnul se apropie persoane de faimă foarte rea, păcătoșii publici, adică oameni cunoscuți de toți în fiecare localitate sau cătun. Acest lucru provoacă reacția fariseilor și învățătorilor Legii. Îl critică pe Isus că-i primește și că mănâncă împreună cu ei. Domnul, în loc să răspundă cu un discurs lung, va folosi trei parabole: două mai mici (pe care liturgia le omite astăzi) și cea care dă trup întregii relatări de astăzi.

În lunga noastră parabolă sunt trei personaje, fac parte din una și aceeași familie însă între ele au caracteristici foarte diferite. Să vedem fiecare personaj cu o scurtă descriere a ceea ce face. Ne vor folosi de “oglindă” pentru a actualiza Cuvântul lui Dumnezeu în propria noastră viață:

- Fiul cel mai tânăr: cere moștenirea sa; vinde bunurile și se dedică distracției făcând răul; irosește toți banii; îi este foame; lucrează păzind porci; înțelege cât de nesăbuit a fost; se decide să se întoarcă la tatăl său pentru a fi un “argat” în plus; acceptă că s-a purtat rău față de Dumnezeu și față de tatăl său;

- Fiul cel mai mare: lucrează la câmp; se supără din cauza sărbătorii și nu vrea să intre; se confruntă cu tatăl său și reproșează atitudinea fratelui său.

- Tatăl: împarte moștenirea; aleargă în întâmpinarea fiului mai mic cu iubire și-l primește cu îmbrățișări și sărutări; îl îmbracă și-i pune inel în deget și încălțăminte în picioare (semn că redevine fiu); organizează o mare sărbătoare; îl roagă pe fiul mai mare să participe la sărbătoare; îi explică motivele pentru care este sărbătoare și veselie.

În afară de personaje este foarte important să percepem climatul de fericire și veselie care se experimentează în lumina iertării, milostivirii, înțelegerii și compasiunii tatălui.

Pentru a ține cont: Titlurile pe care edițiile Bibliei le dau diferitelor părți nu sunt nici “inspirate” nici “canonice”. Adică nu sunt “Cuvântul lui Dumnezeu”. Sunt scheme didactice pe care diferiți editori ai Bibliei le plasează în edițiile lor pentru o ușurință mai mare în căutarea textelor. Pentru aceasta, parabola pe care o medităm astăzi poate să fie intitulată în diferite forme.

Alte texte biblice pentru a confrunta: Ex 34,6; Os 11,8-9; Os 2,21; Lc 6,36.

Pentru a continua aprofundarea acestor teme se poate vedea în dicționar cuvântul “Milostivire, milostiv”.

Întrebări pentru lectură

- Cine se apropie de Isus? Ce face Isus cu ei?

- Ce reproșează fariseii și învățătorii Legii?

- Cum reacționează Isus în fața criticii care i se aduce?

- Cum începe parabola?

- Cum era compusă familia care ni se prezintă astăzi?

- Ce cere fiul cel mai mic?

- Ce face tatăl?

- Cum folosește banii fiul cel mai mic?

- În fața lipsurilor pe care trebuie să le îndure, ce se gândește fiul cel mai mic? Ce face el?

- Cum îl primește tatăl? Notați toate acțiunile pe care le face.

- Cum reacționează fiul cel mai mare?

- Ce-i explică tatăl fiului mai mare?

2 – MEDITAȚIA

Ce-mi spune? Ce ne spune?

Întrebări pentru meditație

- Ca păcătos, mă “apropii” de Isus pentru ca să mă vindece și să mă ierte?

- Privesc cu “ochi răi” că frații “mai răi” se apropie de Isus pentru a-și schimba viața?

- Accept eu că Dumnezeu nostru este un Dumnezeu al iubirii și milostivirii?

- Ca întrebare generală, ce atitudini ale fiului mai mic, ale fiului mai mare și ale tatălui există astăzi în inima mea?

- Când mă îndepărtez de drumul Domnului caut eu să mă convertesc cu umilință și să mă întorc la El așa cum face fiul mai mic?

- Ce lipsuri am experimentat atunci când am fost în păcat și în păcat grav?

- Mă hotărăsc să mă întorc la “casa tatălui meu”?

- Experimentez eu că tatăl mă primește cu brațele deschise?

- Descopăr milostivirea și compasiunea lui Dumnezeu față de mine?

- Trăiesc reîntâlnirea cu Dumnezeu ca o sărbătoare plină de bucurie și fericire?

- Sunt capricios și un pic mândru asemenea fiului mai mare?

- Refuz să mă bucur pentru reconcilierea fraților cu Dumnezeu?

- Caut să am atitudinea de iubire și milostivire pe care o are tatăl față de ceilalți?

3 – RUGĂCIUNEA

Ce-i spun? Ce-i spunem?

Pentru rugăciune ne putem lăsa luminați de un psalm penitențial. Poate să fie prima parte a Psalmului 51[50]:

Iartă-mă, Dumnezeul meu

(1-2) Maestrului de cor. Al lui David. Când a venit la el profetul Natan după ce păcătuise cu Betsabea.

1 (3) Ai milă de mine,

Dumnezeule,

după marea ta bunătate,

și după mulțimea îndurărilor tale,

șterge fărădelegea mea.

2 (4) Spală-mă cu desăvârșire

de nelegiuirea mea

și curăță-mă de păcatul meu.

3 (5) Căci recunosc fărădelegea mea

și păcatul meu stă pururi înaintea mea.

4 (6) Împotriva ta, numai împotriva ta

am păcătuit

și ce-i rău înaintea ta am făcut.

De aceea, tu ești drept în sentințele tale

și nepărtinitor în judecățile tale.

4 – CONTEMPLAȚIA

Cum interiorizez mesajul? Cum interiorizăm mesajul?

Pentru interiorizarea mesajului, vom folosi imaginea sărbătorii și a veseliei (versetele 24 și 32):

- Se cuvine să ne bucurăm și să ne veselim când ființa umană se deschide la Dumnezeu…

- Se cuvine să ne bucurăm și să ne veselim când dușmanii se împacă…

- Se cuvine să ne bucurăm și să ne veselim când soții caută să crească în iubirea lor…

- Se cuvine să ne bucurăm și să ne veselim când adversarii își dau mâna cu sinceritate…

- Se cuvine să ne bucurăm și să ne veselim când se oferă și se primește iertarea…

- Se cuvine să ne bucurăm și să ne veselim când prietenii cresc în generozitate…

- Se cuvine să ne bucurăm și să ne veselim când triumfă adevărul asupra minciunii…

- Se cuvine să ne bucurăm și să ne veselim când binele învinge răul în toate formele sale…

5 – ACȚIUNEA

La ce mă angajez? La ce ne angajăm?

Propunere personală

- Ca discipol al Domnului să mă deschid cu sinceritate la milostivirea Tatălui Veșnic.

Propunere comunitară

- Dialogați în grupul tău de tineri în privința “fiului mai mic”. Tineretul de astăzi în linii generale, are unele din caracteristicile acestui fiu risipitor? În caz de răspuns pozitiv, în ce situații se exprimă și în ce formă? Ce se poate face astăzi în mod concret pentru ca tinerii îndepărtați de Dumnezeu să se întoarcă la El?

 

* * *

 

Acesta primește pe păcătoși și mănâncă cu ei

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Editura Presa Bună

Liturgia cuvântului din duminica a IV-a din Postul Mare constituie o chemare la bucurie. Antifona de la început dă tonul: Bucură-te, Ierusalime; adunați-vă toți cei care îl iubiți; bucurați-vă, cei care ați fost întristați, ca să tresăltați și să vă îndestulați cu belșugul mângâierilor sale (cf. Is 66,10-11). Belșugul mângâierilor este Duhul Sfânt.

Cine sunt cei chemați la bucurie?

Toți cei care iubesc Ierusalimul ceresc pentru dobândirea căruia s-au întristat pe pământ, adică au suferit și au postit, conduși fiind de Duhul lui Cristos.

Dacă cineva a avut curajul să trăiască învățătura primelor trei duminici din acest timp de post, adică înfrânarea, (mortificația), rugăciunea intensă și milostenia, (dând de pomană), azi este chemat la bucurie, la mângâierile divine.

Prima lectură (Ios 5,9a. 10-12) ne descrie bucuria primului Paște sărbătorit de Israel când a pus piciorul pentru prima dată pe pământul făgăduit. Dar, ca să ajungă la această bucurie, a trebuit mai întâi să fie înțărcat de Dumnezeu, lipsindu-l de mana prunciei din pustiu; a trebuit să înlăture rușinea de pe conștiință, vina de a fi trăit în Egipt ca păgânii, fără a fi practicat circumciziunea; și apoi de a mânca azimele ca pe o făgăduință de viață nouă, aceea de a da mărturie de credință în mijlocul popoarelor păgâne.

Creștinul care postește își trăiește circumciziunea, adică botezul; creștinul care dă de pomană renunță la mana copilăriei; creștinul care se roagă își întărește viața prin azimele euharistice, dă mărturie de credință în învierea lui Cristos și a sa. Preludiul bucuriei pascale se face simțit încă de la mijlocul Postului Mare.

După cum odinioară Isus primea pe păcătoși și mânca cu ei, tot așa și azi, ca tatăl din parabola fiului risipitor, el ne cheamă la masa sa, la bucuria Paștelui, la înviere. Acela care este dispus să continue postul cu mai multă iubire răspunde la chemarea lui Isus și simte bucuria cum iese din starea fiului risipitor. Îndepărtându-se de tatăl, păcatul l-a situat mai prejos de animale. În loc să-l păzească pe el porcii ca pe o valoare, a trebuit să păzească el porcii ca fiind mai valoroși decât el. Ca pe un om de nimic, un dușman îl păzește să nu mănânce roșcovele porcilor, adică îl duce tot mai mult spre nimicirea totală: trup și suflet. Dezastrul a început prin pierderea valorilor umane. Și-a pierdut înțelepciunea când a cerut tatălui averea ce i se cuvenea. Și-a pierdut înțelegerea când a refuzat îndemnul tatălui de a nu pleca. Și-a pierdut bunul simț uman când a acceptat traiul cu desfrânatele. Și-a pierdut orice putere umană când a devenit incapabil de a se mai împotrivi căderii spre mizeria care l-a aruncat în sărăcie, devenind muritor de foame. Acceptând să trăiască păzind porcii, dă dovadă de cea mai crasă ignoranță. La coada porcilor trăiește asemenea lor, privind doar la cele de jos, ca o ființă fără Dumnezeu, fără credință, fără evlavie, fără frica de Dumnezeu, într-un cuvânt: ca porcul. Acesta era mort. Lipsit de aceste valori umane, ne dăm seama că era lipsit de darurile Duhului Sfânt. Sufletul, fără Duhul Sfânt, este mort. Dar a înviat. Cum? Printr-un dar special din partea Creatorului pentru a-l determina să intre în el însuși și să-și vadă propria nenorocire: foamea. Foamea după tatăl. Fără Duhul Sfânt viața nu mai are nici un rost, devine un chin existențial după ființa infinită.

Când păcătosul sub influxul foamei pătrunde în sine, găsește drumul către Tatăl, fiindcă îi revine înțelepciunea: mântuirea vine de la Tatăl. Îi revine înțelegerea: Tatăl se îngrijește de toți slujitorii săi. Îi revine sfatul când își zice: Mă voi ridica. Îi revine tăria când pornește hotărât la drum spre casă. Îi revine adevărata știință când recunoaște în sine: Tată, am păcătuit împotriva cerului și a ta. Îi revine evlavia când își formulează ruga către Tatăl: primește-mă ca pe unul dintre slujitorii tăi!. Îi revine în cele din urmă și iubirea (frica de Dumnezeu) când spune cu lacrimi în ochi la vederea brațelor întinse din partea Tatălui: Tată, am păcătuit, nu mai sunt vrednic de a-ți fi fiu. În darurile Duhului Sfânt stă toată demnitatea și toată desăvârșirea omului și toată mângâierea și fericirea.

Această parabolă demonstrează din plin că omul este creat pentru iubirea curată și sfântă și nu pentru sexualitate, după cum afirma psihanalistul Freud. Deși sexul îl atrage, totuși nu-l mulțumește. Fiul risipitor nu rămâne cu desfrânatele și nici măcar nu-i aduce tatălui ca plocon pe vreuna dintre ele; iar în drum spre casă nu-i atras de chipul mamei. Desăvârșirea omului, fericirea lui totală, stă în plinătatea darurilor Duhului Sfânt.

Exegeții văd în această parabolă pe Dumnezeu ca Tată și cele două Testamente – Vechi și Nou – ca pe cei doi fii. În ultimă analiză reiese că amândoi sunt păcătoși. Cel mai mare – adică Vechiul Testament – era păcătos dar nu-și dădea seama, sau nu voia să se împace cu gândul păcătoșeniei sale, ci se credea drept prin drepții săi: Avram, Isac, Iacob etc. Cel mai mic a devenit mai rău fiindcă în planul istoriei a fost mai departe; adică, pe măsură ce timpul trecea, omul devenea tot mai rău, deoarece se îndepărta de Creator. Când la împlinirea timpurilor omenirea a ajuns la culmea foamei spirituale, Tatăl l-a trimis pe Fiul său în lume ca să stea la masă cu păcătoșii, adică să-i invite la bucurie, la viață. Duhul Sfânt vine în sufletul omului nu din exterior, din Cosmos, ci din interior. Dar, fiindcă omul i-a încuiat ușa prin exterior, prin această lume, Tatăl l-a trimis pe Fiul să se facă om în această lume, ca din exterior, din această lume, să-i deschidă ușa Duhului său. Noul Testament ar fi rămas mort, dacă Isus nu ar fi deschis ușa Duhului Sfânt prin moartea sa. Duhul Sfânt trecând prin trupul aceluia care i-a descuiat ușa pentru a intra în lume, îl învie din morți – Acest fiu era mort și a înviat - și începe acțiunea învierii noastre prin deschiderea noastră față de cuvântul lui Isus, prin pătrunderea în noi înșine, prin redresarea ființei noastre cu darurile sale, ca să-i putem spune cu iubire lui Dumnezeu AbbaTată (Rom 8,15; Gal 4,6).

Israelul, adus de Iahve în țara în care curge lapte și miere ca să fie prin credință lumina neamurilor din jur, face din această chemare un mijloc de monopolizare a lui Dumnezeu, închizându-l în sine și păstrându-l numai pentru folosul său. Israelul nu acceptă ideea că Iahve este și Dumnezeul celor păcătoși, al dușmanilor lor și chiar al prostituatelor. Isus sparge monopolul și descoperă oamenilor adevărata față a lui Dumnezeu: iubirea, mila și îndurarea. Este atât de bun cu cei care se întorc la el, încât, nu numai că nu-i pedepsește, ci chiar îi copleșește cu bunuri. Iubirea infinită nu are trebuință de ispășirea noastră. Nu trebuie să uităm că păcatul este un rău, nu numai împotriva lui Dumnezeu, ci și împotriva omului și chiar a naturii. Omul, fiind iubire mărginită, cere ispășire. Fiul risipitor va trebui să ispășească în casa părintească greșeala comisă față de fratele său prin efortul de a-l iubi ca pe un dușman, fiindcă acesta nu renunță la reparație nici chiar la insistența tatălui și-l va considera pe acest frate mai mic drept ca pe un uzurpator al drepturilor sale de întâi-născut, al drepturilor dobândite prin fidelitate față de casa părintească, al drepturilor dobândite prin comportamentul său social față de prieteni.

Numai prin iubirea dușmanului din casă – “Dușmanii omului sunt casnicii săi” (Mt 10,36) – fratele mai mic își va ispăși vina și va demonstra că s-a convertit cu adevărat. Convertitul devine ca un fel de profet al iubirii Tatălui. Dar “nu este profet disprețuit decât numai în patria sa, între rudele sale și în casa sa” (Mc 6,4).

Poate spune cineva că există o adevărată reconciliere între fratele mai mare – iudaism – și fratele mai mic – creștinism – până în ziua de azi?

Creștini fiind noi înșine, cum trebuie să ne comportăm față de fratele mai mare?

Răspunsul ni-l dă apostolul Paul care a simțit pe propria piele dușmănia fraților săi de neam, după ce s-a convertit. În lectura a doua (2Cor 5,17-21) ne oferă criteriile fundamentale menite să rezolve orice problemă de acest gen oriunde în lume și anume: 1) dacă este cineva în Cristos, este făptură nouă; cele vechi au trecut. Deci să nu mai ținem în seamă cele vechi, cele ale păcatului! 2) Dumnezeu ne-a împăcat cu sine prin Cristos și ne-a dat nouă slujirea împăcării. Adică oricât ne-ar persecuta, ne-ar urî cineva, noi avem datoria de a-i oferi motive de pace, fiindcă nici Dumnezeu nu mai ține cont de greșelile noastre din trecut. 3) După cum Dumnezeu, pentru a ne împăca cu sine, l-a făcut păcat pentru noi chiar pe Fiul său, ca să dobândim prin el dreptatea lui Dumnezeu, tot așa și noi trebuie să ne facem păcat pentru frații noștri care ne urăsc, adică să suferim, să le demonstrăm prin “cruce” că îi iubim, pentru că Dumnezeu ne-a iubit mai întâi pe noi și ni l-a dat pe Fiul său ca preț de răscumpărare, ca prin el să devenim făpturi noi, să avem dreptul la bucuria veșnică din Ierusalimul ceresc, când vom fi înviați de Duhul Sfânt care locuiește în noi.

Comportându-ne în felul acesta vom deveni ambasadorii lui Dumnezeu, fiindcă vom împlini instrucțiunile primite de la el prin Fiul său și vom fi primiți să mâncăm cu el la masa Paștelui veșnic.

Ca de obicei, vă invit să repetăm cu mai multă atenție rugăciunea Bisericii de la începutul sfintei Liturghii de azi: Dumnezeule, care, prin Fiul tău, împlinești în chip minunat împăcarea neamului omenesc, dă, te rugăm, poporului creștin harul să iasă cu credință vie și cu evlavie generoasă în întâmpinarea sărbătorii Paștelui care se apropie (LR). Amin.

 

* * *

 

Schimbarea capului, și cât mai repede

Autor: pr. Alessandro Pronzato
Traducere: pr. Petru Țurcanu
Copyright: Predici.cnet.ro

“A doua zi de Paști ei au mâncat din grâul țării, azimi și boabe prăjite, chiar în ziua aceea au mâncat.” (Iosua. 5, 9-12)

“Fraților, dacă este cineva în Cristos, este o făptură nouă; cele vechi s-au dus, iată că toate lucrurile s-au făcut noi.” (2Cor. 5, 17-21)

“Trebuie să ne bucurăm și să ne veselim pentru că fratele acesta al tău, mort era și a înviat, pierdut a fost și s-a aflat.” (Lc. 15, 1-3; 11-32)

Omul acesta este un convertit – îmi spune cineva. A câta oară? – mă grăbesc eu să răspund. La întrebarea mea, informatorul acesta a rămas cu gura căscată. Pentru foarte mulți creștini convertirea reprezintă un fenomen excepțional cu răsunet, ai cărui protagoniști sunt oameni, care trec de la întunericul păcatului la lumina adevărului, de la o comportare perversă la o viață exemplară. Nimeni nu suspectează faptul cum că convertirea nu ar fi o obligație de căpetenie și obișnuită a creștinului, înscrisă în registrul cotidianului.

Obișnuit, oamenii sunt victimele unui echivoc, după care creștinii fie ei chiar preoți, călugări, ori călugărițe, se cred a fi puși într-o stare definitivă, la fel cum unul a primit o diplomă oarecare, și rămâne pentru toată viața: director, inginer, profesor, etc. În privința aceasta lucrurile nu stau așa, ci creștinii caută a deveni creștini adevărați, preoți sau călugări adevărați, călugărițe adevărate. Nimeni nu poate spune cu mâna pe inimă că a ajuns la acel punct de sosire stabil, ci, că fiecare tinde spre acea țintă care nu poate fi atinsă niciodată pentru totdeauna.

De aceea, convertirea este un angajament de fiecare zi, greu și dureros. Instinctiv, noi căutăm să deviem sau să rotunjim lucrurile, din care cauză nu suntem niciodată acolo unde ar trebui să fim. Nu ne aflăm niciodată acolo unde este El, cu toate că ne place să ne măgulim cu gândul cum că El ar fi de partea noastră. El se află totdeauna în cealaltă parte față de noi. El este totdeauna mai înaintea noastră. El gândește cu totul altfel decât noi.

De aceea, a se converti, înseamnă ca noi să observăm că nu ne aflăm la postul încredințat nouă. Că logica noastră nu se potrivește cu logica Lui. Că sentimentele noastre nu se aseamănă cu sentimentele Lui. Că pașii noștri nu țin cadența cu pașii Lui. Și în cazul acesta ce facem? Schimbăm macazul, schimbăm capul, schimbăm mintea, schimbăm ochii, schimbăm totul… Aceasta este convertirea care nu se reduce numai la o simplă împopoțonare, la un simplu machiaj, la o minusculă schimbare, care să nu se stingherească prea mult, adică o modificare neînsemnată…, ci o schimbare completă care cere o transformare radicală, o spargere completă a vechilor calapoade.

Noutatea radicală reprezentată de convertire, este subliniată de Sfântul Paul în lectura a II-a: “Fraților, dacă este cineva în Cristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus: Iată că toate lucrurile s-au făcut noi”. Sfântul Paul îi cedează lui Dumnezeu inițiativa convertirii, atunci când spune: “Toate lucrurile acestea sunt de la Dumnezeu, care ne-a împăcat cu El prin Isus Cristos, și ne-a încredințat slujba împăcării”. Cu mult înainte ca omul să se hotărască împăcarea și convertirea este hotărârea lui Dumnezeu, prin crucea lui Isus Cristos în favoarea omului.

De aceea, punctul de plecare spre convertire este iertarea lui Dumnezeu. Această reconciliere este oferită întregii lumi, prin ministerul bisericii. Prima lectură, luată din Cartea lui Iosua, ne vorbește despre sclavia unei vieți libere. Și aici este preamărită lucrarea lui Dumnezeu (“Astăzi am îndepărtat de la voi nelegiuirea Egiptului”). Dar prin aceasta nu încetează binefacerile Domnului. Mana pustiului este înlocuită cu roadele pământului din țara Canaanului. Poporul va simți totdeauna grija plină de dragoste a lui Dumnezeu, prin darurile pe care le va primi prin mâna Lui.

Sintetizând primele două lecturi putem afirma că pocăința sau convertirea implică: părăsirea păcătoșeniilor trecutului, pe care Dumnezeu le-a șters din controalele Sale; o deschidere în direcția viitorului, după învățătura cea nouă a libertății. Însă, pentru a fi totdeauna liberi, poporul și fiecare om în parte vor trebui să trăiască noi și noi ieșiri din Egipt. De aceea, tot ceea ce avem de spus acum, este ilustrat de pilda fiului risipitor, așa cum aflăm în Evanghelia de astăzi. Sunt evidențiate în această povestire trăsăturile conducătoare a Mesajului care sunt: a) Convertirea ca descoperire a posibilității de a se pierde și a voinței neclintite de a se mântui; b) Antifariseismul ca împotrivire în fața unui drept câștigat, a unei moșteniri fizice, trupești; c) Simpatia față de cei curajoși, față de “cei care știu să spargă acoperișul”, față de cei care urcă în copac așa ca Zacheu, în contradicție cu orgoliul static al acelora lipsiți de inițiative, pentru că se cred a fi în toate drepturile lor. Dar mai mult decât despre fiul risipitor, despre această creatură capabilă de a lua o hotărâre, astăzi vreau să vă vorbesc despre un alt personaj din parabolă, adică despre fratele mai mare, figură statică, monument de credincioșie, și ca atare constituționalmente incapabil de a se converti.

Cel mai tânăr este un abuziv. Cel mai mare este un insuportabil pentru că se află în drepturile lui. Acesta nu face nici un pas spre convertire, stă cocoțat pe locul lui, închis în colivia legii, în observarea ei. “S-ar putea ca el să se afle în starea harului, dar desigur, nu și în lucrarea harului. Păcate mari nu a săvârșit dar este lipsit de dragoste. Viața lui ordonată i-a secătuit inima, l-a înăsprit”. (L. Evely) Are nevoie de siguranță, de stabilitate, și se simte asigurat atunci când își îndeplinește cu rigurozitate obligațiile, fără întârziere. În vreme ce prorocia, așa cum observă A. Paoli, este o căutare a siguranței, în avântul de a merge tot înainte zi de zi, pe calea riscantă a credinței, el caută siguranța în referirea exterioară a unui regulament, în ascultarea oarbă.

Fiul cel mare este un socotitor, un birocrat, lipsit de virtuți, lipsit de bucurie și spontaneitate. Perfecțiunea lui este o perfecțiune executivă, fără suflet, fără creativitate. Aici nu există numai prăpastia dintre el și fratele lui risipitor, dar mai ale prăpastia dintre mentalitatea lui și a tatălui său, deoarece observăm că ambii se exprimă într-un limbaj cu totul diferit. El vorbește despre viței, capre, iezi, boi, drepte și nedrepte. Tatăl, vorbește despre persoana aflată, moartă și înviată. Cel mai mare dintre fii vorbește limbajul legii, al pedepsei și al durității. Tatăl vorbește limbajul dragostei, al iertării, al milostivirii și al gingășiei. Tatăl se află într-o perspectivă de gratuitate. Fiul cel mare rămâne anchilozat într-o mentalitate a dreptății distribuitive.

Cu toate aparențele, în această parabolă, lipsește sfârșitul fericit. Acesta se va afla numai atunci când vom afla convertirea fiului mai mare, a celui care a rămas acasă și care nu și-a părăsit postul. Desigur că aceasta va fi o convertire mai îndrăzneață decât prima. Greu este de a convinge pe cineva că locul în casă nu se poate “păstra”, ci numai “reafla” zi de zi printr-o infinită surprindere. Și că fidelitatea nu înseamnă, pur și simplu, a rămâne în casă ci o acceptare zilnică a noutății, logica paradoxală și inițiativele tulburătoare ale tatălui. Nepărăsirea casei este ceva, dar asta nu-i suficient. Trebuie să știm a-l urma pe tatăl care iese în întâmpinarea fiului rătăcit.

Tatăl a pregătit din timp vițelul cel gras, inelul de aur, încălțările și hainele cele mai elegante. Dar nu a prevăzut primirea ce i-o va face fratele lui mai mare pentru că aceasta nu se afla în puterea lui. Din păcate, de aceasta tatăl nu putea dispune. Acum, nici nouă nu ne rămâne altceva de făcut decât să ne cercetăm fiecare pe noi înșine și să vedem cum ne-am fi purtat noi într-o asemenea împrejurare.

 

* * *

 

Duminica a IV-a din Postul Mare, C

Autor: pr. Claudiu Dumea
Copyright: ITRC.ro

Ne aflăm în inima Postului Mare. E un timp de convertire, de purificare sufletească. Cuvântul lui Dumnezeu din Liturghia duminicii de astăzi este o cateheză asupra sacramentului mărturisirii. Duminica de azi se numește laetare – “bucură-te”. Biserica ne face să gustăm anticipat ceva din bucuria Paștelui, a învierii, bucurie ce ne vine numai din convertire, din iertare, din reconcilierea cu Dumnezeu și cu frații noștri.

Despre această bucurie ne vorbește prima lectură, în care ne este descrisă bucuria poporului ales, care, eliberat din robia Egiptului, intră, în sfârșit, în pământul făgăduit și mănâncă din roadele lui; de îndată ce intră, celebrează Paștele, memorialul eliberării: convertirea, reconcilierea aduc cu sine bucuria eliberării din cea mai neagră sclavie, din sclavia păcatului.

În a doua lectură, apostolul Pavel vorbește și el despre bucuria împăcării cu Dumnezeu, despre iertarea primită prin Cristos, care a ispășit în trupul său, pe cruce, păcatele lumii: această iertare echivalează cu o înviere din morți: “Dacă cineva este în Cristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus; iată că toate lucrurile s-au făcut noi”.

Corintenii, cărora le scria Apostolul, știau din experiență ce înseamnă să fii iertat, grațiat, amnistiat. Orașul lor fusese distrus complet de romani, în anul 146 î.C., ca pedeapsă pentru nesupunerea și revolta lor. În anul 44 î.C., Iuliu Cezar i-a iertat și a reconstruit orașul. Cu acea ocazie a acordat o amnistie generală, iertându-i și eliberându-i din închisori pe toți cei ce se făcuseră vinovați de vreun delict sau de vreo infracțiune. În curând, Corintul devine unul dintre cele mai puternice și bogate orașe ale Imperiului Roman și capitală a provinciei Ahaia.

La Evanghelie am auzit cele mai frumoase și mai mișcătoare cuvinte care au ieșit de pe buzele Mântuitorului: parabola fiului risipitor, bijuteria cea mai prețioasă, perla cea mai frumoasă a Evangheliei. Totul ne impresionează la cele trei personaje ale parabolei. Ne impresionează iubirea, îndurarea, iertarea tatălui, care, când i se întoarce copilul acasă, parcă își pierde mințile de bucurie și de fericire. Papa Ioan Paul al II-lea, în enciclica sa, Dives în misericordia, spune că ar trebui să se numească parabola tatălui îndurător sau a tatălui risipitor, căci tatăl e mai risipitor în iubire decât copilul fugit de acasă, care își risipește averea trăind în destrăbălare.

Ne impresionează nefericita aventură a copilului mai mic, care, împins de dorința unei libertăți greșit înțelese, părăsește casa părintească, unde avea de toate, ca, după o viață vicioasă, să ajungă în ultimul hal de degradare, de mizerie, de umilire: ajunge să păzească porcii, să se hrănească cu mâncarea porcilor – suprema umilire pentru un evreu, căci, pentru evrei, porcul era un animal necurat și nu mâncau carne de porc; porcii erau crescuți pentru păgânii care trăiau în Palestina. Dar nefericita și nesăbuita lui aventură se termină cu bine: cu un ospăț de bucurie, cu petrecere, cu lăutari. Tânărul a căzut în păcatul necurăției trupești și convertirea de la acest păcat e oarecum ușoară.

Găsim în evanghelii mai multe cazuri de femei desfrânate, care s-au convertit și au fost iertate de Cristos. În schimb, fratele lui mai mare a căzut într-un păcat și mai grav: în necurăția sufletească, de la care convertirea e mult mai grea, și nu găsim pe nimeni în evanghelii care să se fi convertit și să fi fost iertat de Cristos. Ce este necurăția sufletului? Mândria, orgoliul, aroganța, pretenția nu numai că nu ai nici o greșeală, dar că nici nu poți greși; de unde, alergia la orice observație, la orice dojană, la orice sfat. Este păcatul celor desăvârșiți. Așa era fratele mai mare: “Tată, eu niciodată nu ți-am încălcat porunca”: conștiincios, harnic, ascultător, nu fuge de acasă, practicant, bun creștin am zice. Atunci, ce-i lipsea? Îi lipsea iubirea, adică esențialul, fără de care celelalte virtuți nu au nici o valoare. “Tată, eu de atâția ani îți slujesc ca un rob”. Era limpede: tatăl nu avea în casă un copil, ci un rob. Nu-l slujea ca un copil, din iubire, ci ca un sclav, de frică sau din interes. Lipsit de iubire, acest fiu mai mare era mai departe de casa părintească decât fratele său, fugit într-o țară îndepărtată. Nu era mulțumit cu ce îi dădea tatăl său, patronul; tatăl său îi era dator cel puțin cu un ied. Cum arăta acest fiu mai mare, care, în mândria lui, se credea virtuos și ireproșabil? Negru la inimă, înăcrit, nemulțumit, hipercritic, închis, morocănos, țâfnos, invidios, egoist, disprețuitor față de alții. Putem presupune că din cauza lui a fugit fratele mai mic de acasă, căci otrăvea atmosfera cu comportarea sa; cel mic, nemaiputând suporta viața în casă, și-a luat lumea în cap. Când află că s-a întors fratele mai mic acasă, cel mare face o criză de isterie: stă înbufnat în drum, nu vrea să intre în ogradă.

Parabola de astăzi ne invită la o examinare a conștiinței atentă, completă și obiectivă. Obișnuim să ne examinăm conștiința la Spovadă cu privire la castitate, spre a vedea dacă nu am încălcat cumva porunca a șasea. E foarte bine. Dar este necesar să ne examinăm și mai atent conștiința cu privire la curăția sufletească, spre a vedea dacă nu am păcătuit împotriva celei mai mari porunci, care este iubirea, căci, cum spune apostolul Pavel, “dacă nu am iubire, nu sunt nimic. Sunt ca o aramă sunătoare sau ca un chimval zăngănitor”.

 

* * *

 

A IV-a Duminică din Post – C (pentru copii)

Autor: pr. Pietro Righetto
Copyright: Editura Sapientia

1. Introducere

Lanțul se rușina de el însuși. “Iată – se gândea el – toți mă ocolesc și au dreptate: lumea iubește libertatea și urăște lanțurile”.

A trecut pe acolo un om, a luat lanțul, a urcat într-un copac, i-a legat cele două capete de o creangă robustă și a făcut din el un scrânciob. Acum, lanțul îi ajută pe copiii acelui om să zboare și este foarte fericit (G. RODARI, Novelle fatte a macchina, Einaudi).

2. Tema

Dumnezeu este Tată bogat în îndurare. Dar și noi, ca fii ai lui Dumnezeu, trebuie să fim bogați în îndurare cu toți, începând din familie, din parohie, de la prieteni.

3. Mesajul zilei

Dumnezeu este tată infinit de milostiv.

Ați ascultat și cu inima minunata parabolă din Evanghelie?

- Cum ar putea să se intituleze?

- Cine este personajul principal?

- Care sunt calitățile tatălui?

- Care sunt calitățile fiului mai mic?

- Care sunt calitățile fratelui mai mare?

Ce învățături ne dă această parabolă?

- În casa și în inima lui Dumnezeu izbucnește bucuria în momentul în care unul dintre noi se întoarce la iubirea sa.

- Milostivirea Tatălui este o surpriză pentru toți:

- – pentru fiul mai mic, care nu s-ar fi așteptat niciodată la o asemenea primire;

- – pentru fiul mai mare, care niciodată nu și-ar fi putut imagina că trebuie să participe la sărbătoarea făcută pentru fratele care s-a întors după ce fugise de acasă:

- – pentru noi, care suntem invitați să avem un comportament asemănător față de frații noștri.

Fiii lui Dumnezeu trebuie să fie frați infinit de milostivi.

- În acest an, citind Evanghelia după sfântul Luca, ni se repetă deseori că pocăința adevărată pe care trebuie să o facem, mai ales în Postul Mare, constă, mai ales, în a fi milostivi cu toți. Practic, cum?

- Vă amintiți, dragi copii, întrebările pe care ni le pune Isus judecător când ne va aduna pe toți în fața tronului său?

- Ar putea vreunul dintre voi să îmi repete cele șapte fapte de milostenie trupească? Și cele de milostenie sufletească? (Așteptați răspunsurile, integrați și comentați).

- Afară cu ura din inimi, afară cu divizările, să folosim milostivirea chiar și față de dușmani, chiar față de cei care fac răul: pentru a fi asemenea “Tatălui ceresc care face să răsară soarele și peste cei buni, și peste cei răi și face să cadă ploaia și peste cei drepți, și peste cei nedrepți”, fără deosebire.

- Și păcătoșii sunt frații noștri: “flori de noapte” care par negre și urâte, dar strălucitoare în lumina lui Isus. De altfel, și noi suntem păcătoși… După exemplul lui Isus, trebuie și noi să-i iubim și să-i ajutăm.

Pentru a trăi bine acest Post Mare, să începem să folosim “milostivirea” în familie. Iată câteva gesturi pe care trebuie să le facem zilnic:

- voi da dovadă de amabilitate și de iubire în fața părinților și a fraților mei;

- voi fi primitor și sincer cu toți;

- voi ști să tac la momentul potrivit;

- le voi face în fiecare zi cel puțin o favoare pe care nu mi-au cerut-o;

- îi voi mângâia când îi voi vedea triști;

- voi fi deschis cu ei;

- nu voi fi exigent;

- îmi va plăcea compania lor;

- îmi voi aminti de aniversările lor;

- mă voi ruga pentru ei;

- le voi suporta defectele și le voi ierta cu bucurie greșelile.

Pentru a nu avea o inimă “închisă”, asemenea fratelui mai mare, să ne însușim bunătatea infinită a Tatălui milostiv. Practicarea iubirii trebuie să înceapă în casa noastră, în raporturile familiale de zi cu zi.

4. Exemple

a) În timpul liturgiei duminicale și al întâlnirii catehetice săptămânale, trebuie să alimentăm angajarea pentru regăsirea în iubire a vieții din parohie și din familie, după exemplul lui Isus cel milostiv.

b) “Fiți milostivi, asemenea Tatălui vostru, care este în ceruri” (cf. Lc 6,36).

Sfântul Anton, abate, a aflat dintr-o inspirație divină că, în orașul Alexandria din Egipt, printre mulți păcătoși, trăia un cizmar umil, considerat sfânt de toți. Dornic de perfecționare crescândă în viața de creștin, merge să-l caute, pentru a afla de la el care este secretul pentru a tinde mai bine la sfințenie:

Îl întreabă:

- Ce faci de mergi atât de bine pe calea lui Dumnezeu?

- Sunt un nimic pe calea lui Dumnezeu: nu fac decât încălțăminte.

- Dar ce mai faci? Cum îți petreci zilele?

- Le împart în trei: fac opt ore de lucru, opt de rugăciune și opt de somn. Sfântul Anton, după ce a reflectat și a descoperit că zilele lui erau mai pline de fapte bune, a insistat:

- Dar care este secretul sfințeniei tale? Sărăcia ta?

Umilul cizmar a răspuns:

- Și aici fac trei părți din banii pe care îi câștig: una pentru săraci, una pentru biserică, una pentru mine.

Și sfântul Anton, care dăduse totul săracilor pentru a-l urma mai îndeaproape pe Cristos, își continuă seria de întrebări:

- Ce mai faci pentru Dumnezeu?… Cum poți trăi în legătură intimă cu el în acest oraș în care domnește păcatul?

Cizmarul răspunse cu simplitate:

- Mărturisesc că nu mă simt bine în acest oraș, deseori nu dorm noaptea văzând în jurul meu atâția păcătoși și plâng.

Deseori, mă rog astfel: “Doamne, ascultă-mă: acești păcătoși sunt frații mei! Nu-i condamna, condamnă-mă pe mine în locul lor! Mântuiește-i pe acești frați ai mei!” Atunci, sfântul Anton a înțeles secretul unei adevărate sfințenii, acela care ne face asemănători cu Tatăl din ceruri, care face să răsară soarele peste cei drepți și peste cei nedrepți, face să cadă ploaia fără deosebire și peste cei buni, și peste cei răi și l-a trimis în lume pe Fiul său, să-i mântuiască pe cei păcătoși.

 

* * *

 

Duminica a IV-a Postul Mare (C)

Autor: pr. Șerban Tarciziu
Copyright: Actualitatea creștină

Văzând cum vameșii și păcătoșii se apropie de Isus, ca să-l asculte, fariseii și cărturarii cârteau împotriva lui spunând: “Acest om se arată prietenos cu cei păcătoși și stă la masă cu ei”. Atunci Isus le-a spus această parabolă: “Un om avea doi fii. Cel mai tânăr dintre ei i-a zis tatălui: «Tată, dă-mi partea de avere ce mi se cuvine». Și tatăl le-a împărțit averea. După câteva zile, fiul cel mai tânăr a strâns tot ce avea și a plecat într-o țară îndepărtată, unde și-a risipit averea, ducând o viață destrăbălată. După ce a cheltuit totul, a venit o mare foamete în țara aceea și el a început să ducă lipsă. Atunci s-a dus și s-a aciuat pe lângă unul dintre locuitorii țării aceleia, care l-a trimis la țarina sa, ca să-i păzească porcii. Acum ar fi fost bucuros să-și umple stomacul cu roșcovele pe care le mâncau porcii, dar nici pe acestea nu i le dădea nimeni. Venindu-și în fire, și-a zis: «Câți argați ai tatălui meu au pâine din belșug, iar eu mor aici de foame! Mă voi ridica, mă voi duce la tatăl meu și-i voi spune: Tată, am păcătuit împotriva cerului și împotriva ta; nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău. Primește-mă ca pe unul dintre argații tăi». S-a ridicat deci și s-a dus la tatăl său. Pe când era încă departe, tatăl său l-a văzut și l-a cuprins mila, i-a alergat în întâmpinare, s-a aruncat de gâtul lui și l-a sărutat de nenumărate ori. Fiul i-a zis: «Tată, am păcătuit împotriva cerului și împotriva ta, nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău…» Dar tatăl a spus servitorilor săi: «Aduceți repede haina cea mai frumoasă și îmbrăcați-l; puneți-i un inel în deget și încălțăminte în picioare; aduceți vițelul cel îngrășat și tăiați-l, să mâncăm și să ne veselim, căci acest fiu al meu era mort și a înviat, era pierdut și a fost găsit». Și au început să petreacă. Fiul cel mai mare era la câmp. La întoarcere, când s-a apropiat de casă, a auzit muzică și jocuri. L-a chemat pe unul dintre servitori și l-a întrebat ce se întâmplă. Servitorul i-a răspuns: «Fratele tău s-a întors, iar tatăl tău, pentru că l-a redobândit sănătos și teafăr, a tăiat vițelul cel îngrășat». Atunci fiul mai mare, cuprins de mânie, nu voia să intre. Tatăl său a ieșit să-l înduplece. El însă i-a răspuns tatălui: «Iată, eu de atâția ani îți slujesc și niciodată nu ți-am călcat porunca, mie însă niciodată nu mi-ai dat măcar un ied, ca să petrec cu prietenii mei. Dar când sosește acest fiu al tău, care ți-a mâncat averea cu femeile desfrânate, îi tai vițelul cel îngrășat!» «Fiule, i-a zis, tu întotdeauna ești cu mine și tot ce-i al meu este și al tău. Trebuia, așadar, să petrecem și să ne veselim, pentru că acest frate al tău era mort și a înviat, era pierdut și a fost găsit!»”. (Luca 15,1-3.11-32)

A se arăta prietenos cu cei păcătoși și a mânca împreună cu ei a însemnat pentru farisei veniți să-L asculte pe Învățătorul, devenit deja celebru, din Nazaret culmea compromiterii și a contaminării. Pentru Isus, în schimb, aceleași atitudini au devenit sursa unei adevărate bucurii. Și ce a urmat mai apoi? Atunci când fariseii au început să îi adreseze reproșuri, Isus le-a răspuns prin intermediul a trei parabole: cea a oiței pierdute, cea a drahmei pierdute și cea a fiului pierdut (Lc 15,1-32). Evanghelia duminicii a patra a postului mare nu reține decât una din cele trei, deși ideal ar fi ca să le citim pe toate întrucât ele ne spun ceva despre Dumnezeu dar și despre noi.

Despre Dumnezeu, mai întâi, ele ne spun că, deși mai are nouăzecișinouă de oi dintr-o sută ori nouă drahme din zece, El nu încetează să le caute pe cele rătăcite până ce nu le găsește. La fel va face și atunci când fiul mai mic s-a îndepărtat de casă. Faptul că fiul mai mare a rămas acasă nu îi va fi de nici o consolare. Altfel spus El nu iubește doar oile fidele ori copiii cuminți. Dumnezeu iubește oile rătăcite și pe fiii (și fiicele) răzvrătiți (răzvrătite) care l-au părăsit și nu are tihnă câtă vreme se află departe de El. În fond Dumnezeu ar dori ca iubirea să fie iubită și de aceea El este înfățișat prin imaginea acelui tată din parabolă care, cu inima strânsă, pândește în zare așteptând reîntoarcerea fiului rătăcit. Revenirea acestui fiu, indiferent de starea în care se află, îl umple de o imensă bucurie care îi dă forța să-l “zămislească” încă o dată pentru Împărăția casei sale (astfel trebuie înțelese gesturile de tandrețe ale tatălui, tandrețe urmată de repunerea în demnitatea de fiu a celui care se dorea a fi un servitor pentru ca să aibă ce mânca). Și pentru ca bucuria (sărbătoarea) să fie totală, tatăl dorește ca și fiul mai mare să i se alăture. Amândoi fiii cărora le-a dat (sau re-dat) viață să-l înconjoare și împreună să se bucure.

Parabolele capitolului 15 ne spun două lucruri fundamentale și despre noi. Primul este că de multe ori noi ne căutăm bucuria în cu totul altă parte. Fiul mai mic s-a pierdut numai atunci când a plecat într-o țară îndepărtată care nu este altceva decât un eldorado, un miraj, în timp ce iubirea Tatălui, singurul care ne poate face fericiți, este atât de aproape de noi. Mai aproape decât ne-am putea imagina. Și apoi, noi ne petrecem cea mai mare parte a vieții în mod egocentric: fiul mai mic își reclamă parte lui de avere pentru ca să-și trăiască viața lui, fericirea lui. Și chiar atunci când a revenit la tatăl său, el se află încă închis în părerea lui de rău și în micul lui proiect de a-l sluji ca servitor.

Problema noastră este aceea de a descoperi într-o zi că fericirea pe care Dumnezeu ne-o oferă este infinit mai mare decât aceea pe care ne-o visăm.