Selecție de predici

(tipareste predicile)

 

Duminica a IV-a de peste an
Anul C (A, B)

Lecturi:
Ieremia 1,4-5.17-19
1Corinteni 12,31; 13,1-13
Luca 4,21-30

Luca 4,21-30

A început apoi să le vorbească: “Astăzi s-a împlinit Scriptura aceasta pe care ați ascultat-o cu urechile voastre”. Toți dădeau mărturie în favoarea lui și se mirau de cuvintele pline de har care ieșeau din gura lui și spuneau: “Nu este acesta fiul lui Iosif?” Dar el le-a spus: “Fără îndoială îmi veți zice parabola aceasta: “Doctore, vindecă-te pe tine însuți! Ceea ce am auzit că s-a întâmplat în Cafarnaum, fă și aici, în patria ta”. Adevăr vă spun că nici un profet nu este acceptat în patria sa și adevărat vă spun că multe văduve erau în Israel în zilele lui Ilie, când cerul a fost închis timp de trei ani și șase luni, încât s-a făcut mare foamete pe tot pământul, dar Ilie nu a fost trimis la nici una dintre ele, ci doar la o femeie văduvă din Sarepta Sidonului. Și mulți leproși erau în Israel pe timpul profetului Elizeu, dar nimeni dintre ei n-a fost curățat decât doar Naaman Sirianul”. Auzind acestea, toți cei din sinagogă s-au umplut de mânie. Sculându-se, l-au scos afară din cetate și l-au dus pe buza prăpastiei de pe colina pe care era construită cetatea lor ca să-l arunce de acolo. Însă el, trecând prin mijlocul lor, a plecat de acolo.

 

Autori

pr. Anton Dancă
pr. Ernest Munachi Ezeogu
pr. Raniero Cantalamessa
pr. Eduard Patrașcu
Diverși alți autori
pr. Eduard Patrașcu
pr. Daniel Iacobuț
pr. Alessandro Pronzato
pr. Anton Dancă
pr. Pietro Righetto
FSC
pr. Șerban Tarciziu
pr. Claudiu Dumea

 

* * *

 

Popor profet

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Presa Bună

Pentru mântuirea lumii, Dumnezeu, în planul său providențial, a ales un popor căruia i-a încredințat promisiunile sale mântuitoare în vederea venirii Fiului său unic în lume, ca prin el să fie cunoscut de toți, de la cel mai mic și până la cel mai mare (Ier 31,31), ca Dumnezeu-iubire (1In 4,8). Profeții au jucat un rol de seamă în rândul acestui popor ales, au constituit conștiința mereu vie și critică, dar nu atât în numele rațiunii, cât mai ales în numele cuvântului lui Dumnezeu; ei se opun, denunță răul sub toate aspectele, ei vor să facă din istoria poporului o istorie sacră bazată pe un dialog de iubire, de încredere, de fidelitate față de Dumnezeu. Profetul este omul mereu nemulțumit de prezent și vrea ca dialogul omului cu Dumnezeu să fie cât mai desăvârșit, ca istoria poporului să nu fie dramatică, să nu se încheie printr-o judecată de blam, ci să continue în veci de veci gloria lui Iahve; din acest motiv el vrea o convertire continuă spre Dumnezeu; el este apărătorul celor oprimați; este vocea celor care n-au glas; el se simte răspunzător de cele divine în fața oamenilor și de cele omenești în fața lui Dumnezeu; el citește cele divine din cele umane și vestește oamenilor planul plin de iubire a lui Dumnezeu din istoria omului. Spre deosebire de fanaticii religioși, profetul este omul care iubește pe oameni pentru Dumnezeu, pentru gloria lui. Fanaticul apără în numele rațiunii credința intereselor proprii sau ale sectei; profetul este omul iubirii și apără lumea de fanatism, de soldații roboți care lovesc automat așa cum au fost programați.

Fiindcă poporul ales era mereu înclinat spre nesocotirea făgăduințelor, legământului și poruncilor, profetul amenința cu pedepsele cerului, descriindu-l pe Iahve ca pe un luptător viteaz și înspăimântător. Din acest motiv, profetul devine omul odios, stânjenitor, temut și persecutat, ba de multe ori chiar omorât. În loc să-și schimbe viața, să se convertească pentru a scăpa de mânia divină, poporul prefera să ia viața profetului, grăbind și mai mult tragedia sfârșitului prin robie.

De unde această orbire spirituală? De la Cain, ucigașul fratelui său Abel, care, în loc să-și îndrepte viața spre adevăr, dreptate și bine prin oferirea darurilor vrednice de Dumnezeu, omoară pe cel care îl dojenea prin corectitudinea sa (Gen 4,6-8).

Profeții au murit de moarte naturală sau au fost omorâți prin violență, dar spiritul profetic nu poate muri și nici nu poate fi omorât, fiindcă Dumnezeu este acela care îi garantează victoria finală (Ier 1,19).

Isus a dojenit cu asprime orbirea spirituală care omora profeții, în loc să omoare răul, faptele potrivnice spiritului Legii divine; el i-a numit pe cărturari și pe farisei drept fățarnici, orbi, morminte văruite, fii de ucigași, șerpi, pui de năpârci etc. făcându-i vinovați de sângele lui Abel și al tuturor profeților uciși până la Zaharia (Mt 23,29-36); iar el, definindu-se profet mai mare decât Moise, fiindcă acesta despre mine a scris, spune Isus (In 5,46), avea să sfârșească mai tragic decât oricare alt profet.

Când Isus își exercită misiunea profetică în sinagoga din Nazaret, vestind că mântuirea este pentru toți oamenii și nu este privilegiul unui singur neam (evreiesc), că ea este un dar al libertății și iubirii divine care împarte cum vrea, cât vrea, când vrea și cui vrea, când îi amenință pentru faptele lor rele, în loc să se convertească, ei zic: Uitați-vă la el! Parcă n-ar fi fiul tâmplarului, se comportă ca și cum nu l-am cunoaște; se crede mai mare decât noi; se crede profet, ne dă lecții, ne amenință. Afară cu el!

Părinții lor îi alungaseră în același fel pe profeții Ilie și Elizeu. Isus le amintește că nici un profet nu este bine primit de cei ai casei și ai neamului său. Dar ei rămân blocați în conceptul tradițional că niciodată nu va fiu oul mai mare decât găina, că niciodată unul singur nu-i va putea întrece pe cei mulți. Au voit să-l arunce în prăpastie, ca să simtă puterea celor mulți; numai că Isus singur se dovedește mai puternic decât toți, fiind mai mult decât profet, trece prin mijlocul lor, fără ca ei să-l poată atinge măcar cu un deget. Dacă nu i-au acceptat cuvântul și nu au crezut, n-au simțit nici minunea care i-a dezarmat.

Isus a trecut mai departe și a înființat Biserica, noul popor al lui Dumnezeu, pe care nu numai oamenii, dar nici chiar porțile iadului să nu o poată învinge (Mt 16,18), ca să-și poată desfășura în lume misiunea profetică încredințată de Isus, până la sfârșitul veacurilor, ca să adune toate popoarele de la răsărit și de la apus, de la miazăzi la miazănoapte, pentru a sta la masă cu Abraham și cu Isaac și cu Iacob în împărăția cerurilor (Mt 8,11). Iar când i-a sosit ceasul (In 19,30), s-a dat pe sine de bunăvoie pentru noi, ca să-și curățe un popor bine primit (de Tatăl), râvnitor de fapte bune (Tit 2,14), Biserica lui Dumnezeu, pe care și-a dobândit-o prin sângele său (Fap 20,28).

Biserica este poporul pe care Dumnezeu l-a chemat la o nouă alianță cu sine, dându-i misiunea de a fi un popor profet, de a avea în sine spiritul lui Cristos și ca nimeni să nu mai aibă de apărat axioma că niciodată oul nu poate fi mai mare decât găina, ci Biserica formează un tot care se impune în fața oricui: atât pe plan individual, cât și colectiv, fiindcă logica divină – gândurile mele nu sunt gândurile voastre (Is 55,8) -, întrece infinit logica umană. Nu carisma profetică înnobilează Biserica, ci chemarea lui Dumnezeu de a fi iubirea care profetizează. Am cădea în aceeași greșeală a fanatismului religios dacă am crede că numai noi posedăm adevărul, că numai nouă ni se cuvine harul. Noi, cei care formăm Biserica lui Isus, avem doar o chemare de a fi un popor profet, de a fi oamenii iubirii care descoperă în unii semnele minunate ale lui Dumnezeu și vor să împartă adevărul tuturor celor de bunăvoință. Misiunea Bisericii este aceeași cu cea a profeților în sensul că pune în evidență spiritul lor în lumina lui Isus de a fi conștiință mereu vie, critică pentru tot ce este rău, de a face o istorie sacră din istoria fiecărui popor prin desăvârșirea dialogului iubirii, de a fi mereu nemulțumită de prezent, de a converti și de a se converti mereu, de a apăra pe cei slabi, de a se simți răspunzătoare de cele omenești în fața lui Dumnezeu și de cele divine în fața oamenilor, de a apăra omul de fanatismul religios al acelora care propovăduiesc răzbunarea, disprețul, sinuciderea, răpirea și ținerea celor nevinovați ca ostateci, disprețul față de cei de culoare, de cei care se pretind creștini dar faptele lor sunt mai rele decât ale păgânilor, de cei care pretind onoruri bisericești la botezuri, cununii, înmormântări etc. doar de ochii lumii

Ca noi, cei care facem parte din Biserică, fiind mădulare vii ale trupului mistic al lui Cristos destinat profețiilor mistice, să nu cădem în fanatism religios, dar nici în nepăsare, indiferență și lâncezeală, sfântul Paul ne arată calea: vorbirea limbilor oamenilor și chiar ale îngerilor, darul însuși al profeției, cunoașterea misterelor divine și ale științelor umane, însăși credința făcătoare de minuni, împărțirea averilor la cei săraci, arderea propriului trup pentru credință, martiriul etc. toate pot deveni acțiuni fanatice, dacă nu sunt pătrunse de iubire față de Dumnezeu și față de aproapele.

Este necesar un dialog între mine și Cristos, între noi și el, ca să se desăvârșească în fiecare viața lui, ca fiecare să poată spune cu sfântul Paul: Trăiesc eu, dar nu mai trăiesc eu, Cristos trăiește în mine (Gal 2,20).

Unii sunt fanaticii rugăciunilor lungi, alții fanaticii sacramentelor, alții, ai pomenilor și posturilor riguroase etc. prin care se cred superiori, critică și condamnă pe toți cei care nu-i urmează. Dar perfecțiunea, așa cum ne asigură sfântul Francisc de Sales, stă numai în iubire. Numai iubirea apără de fanatismul religios și sectar; numai iubirea profețește un viitor de aur omenirii. Nimeni nu este prea mic pentru a fi un mare profet astăzi și mâine, în fiecare zi, fiindcă numai iubirea ne asigură că suntem fii ai lui Dumnezeu, iar odată vom fi asemenea lui, fiindcă îl vom vedea așa cum este (1In 3,2).

Aceasta este chemarea cu care ne înnobilează Creatorul: să fim carisma iubirii sale. Amin.

 

* * *

 

Profeții și populiștii

Autor: pr. Ernest Munachi Ezeogu
Traducere: Radu Capan
Copyright: Predici.cnet.ro

Unul dintre primii Episcopi indigeni din Nigeria s-a întors în orașul lui natal pentru o recepție la puțin timp după ce fusese consacrat. Majoritatea oamenilor din oraș, deși nu aveau o idee clară despre ce înseamnă credința creștină sau ce rol are un Episcop, au venit la recepție pentru ca să fie cât mai grandioasă. În discursul de întâmpinare a fiului orașului ajuns Episcop, oamenii și-au exprimat fericirea că unul dintre ei a ajuns în acea poziție care permite accesul direct la Dumnezeu. I-au promis că vor trece cu toții la creștin, dacă el, ca Episcop, își va folosi puterile primite odată cu funcția, pentru a suprima una dintre cele Zece Porunci, doar pentru ei. Înainte să spună la care Poruncă se referă, tânărul Episcop le-a explicat – spre marea lor surprindere – că cele Zece Porunci nu sunt stabilite de oameni ci de Dumnezeu, și deci nu pot fi schimbate. Atmosfera de la recepție a devenit imediat una de dezamăgire, iar Episcopul a trebuit să plece rapid. Isus, în Evanghelia de astăzi, a avut o experiență similară.

Asemenea Episcopului, Isus se întorcea acasă la puțin timp după botezul Său, când Duhul Sfânt a coborât asupra Sa, iar Dumnezeu l-a recunoscut ca Fiul al Său. Asemenea Episcopului, oamenii din orașul său l-au primit la început cu uimire și lăudându-l: “Toți dădeau mărturie în favoarea lui și se mirau de cuvintele pline de har care ieșeau din gura lui și spuneau: Nu este acesta fiul lui Iosif?” (Luca 4,22). Asemenea Episcopului, lumea de aștepta de la Isus să își folosească puterile și să facă ceva special și pentru ei. La urma urmelor, Isus dintre ei plecase, era unul de-al lor! Și din nou, ca în cazul Episcopului, când Isus le-a spus adevărul că Dumnezeu nu are favoriți ci îi tratează pe toți la fel, mulțimea s-a întors împotriva Lui, dezamăgită, forțându-l să plece de acolo.

Isus anticipase dezamăgirea oamenilor deoarece își înțelegea misiunea profetică. În termeni biblici, profetul nu este doar cel care prevestește viitorul. Un profet, în esența lui, este cineva care vorbește pentru Dumnezeu, un purtător de cuvânt al lui Dumnezeu. Recunoaștem profetul după “semnătura” sa: “Astfel spune Domnul…” Profetul se concentrează în primul rând pe a exprima cu claritate cuvântul lui Dumnezeu. Că acesta este bine primit ori nu de către oameni nu este problema lui. Profeții spun adevăruri care întristează și de aici problemele pe care și le atrag. Ce adevăr spune Isus oamenilor din orașul Său în Evanghelia de astăzi, adevăr care îi creează probleme?

Isus le spune concitadinilor adevărul despre universalitatea harului lui Dumnezeu. Oamenii din Nazaret, asemenea majorității poporului “ales” al lui Dumnezeu din vremea lui Isus, au ajuns să creadă într-un Dumnezeu făcut după chipul și asemănarea lor. Credeau într-un Dumnezeu părtinitor: “dacă Dumnezeu este cu noi, atunci trebuie să fie împotriva lor”. Credeau într-un Dumnezeu de ale cărui beneficii se puteau bucura doar poporul “ales”. Isus le spune că un astfel de Dumnezeu nu există. Adevăratul Dumnezeu este în mod egal la dispoziția omenirii – atâta timp cât oamenii se apropie de El cu credință și încredere. Pentru a ilustra aceasta, Isus amintește de cazurile profeților Ilie și Elizeu, care au făcut mari miracole pentru oamenii care se aflau în afara limitelor poporului “ales”. Oamenii credeau în mod greșit, iar Isus a încercat să le ofere adevărul:

“Adevărat vă spun că multe văduve erau în Israel în zilele lui Ilie, când cerul a fost închis timp de trei ani și șase luni, încât s-a făcut mare foamete pe tot pământul, dar Ilie nu a fost trimis la nici una dintre ele, ci doar la o femeie văduvă din Sarepta Sidonului. Și mulți leproși erau în Israel pe timpul profetului Elizeu, dar nimeni dintre ei n-a fost curățat decât doar Naaman Sirianul” (Luca 4,25-27). Oamenii nu puteau să accepte adevărul deoarece contravenea convingerilor lor formate timp de secole despre superioritatea lor, care îi făcea să se simtă foarte bine în pielea lor.

Poporul lui Dumnezeu va avea mereu două feluri de învățători. Sunt învățătorii profetici, cei care caută înainte de toate să placă lui Dumnezeu; care vorbesc adevărul lui Dumnezeu chiar și când aceasta îi face nepopulari și duce la pierderea sprijinului din partea oamenilor. Apoi sunt învățătorii populiști, care caută înainte de toate să placă oamenilor, care le spun acestora ceea ce ei vor să audă și care le confirmă prejudecățile. Scriptura ne avertizează că “va veni timpul când oamenii nu vor mai primi învățătura sănătoasă, ci, după propriile pofte, se vor înconjura de o mulțime de învățători care să le delecteze auzul” (2Timotei 4,3).

Cea mai mare dintre toate virtuțile este iubirea universală și necondiționată (vezi a doua lectură). Iar această iubire agape începe de la recunoașterea faptului că există un singur popor ales al lui Dumnezeu, o singură rasă aleasă: rasa umană.

 

* * *

 

Profeția și caritatea în Biserică

Autor: pr. Raniero Cantalamessa
Traducere: Iași
Copyright: Predici.cnet.ro

Cele trei lecturi biblice ale Liturghiei de astăzi sunt astfel aranjate încât toate să se orienteze spre cuvintele lui Isus pe care le ascultăm în Evanghelie. Aceasta pentru a evidenția că tot cuvântul lui Dumnezeu își află aici culmea desăvârșirii sale. Cu atât mai bine este să urmărim și o altă ordine a lecturii, cea cronologică, care descrie concret revelația și istoria mântuirii. După această ordine, Evanghelia nu se află la sfârșitul ci în centrul atenției. Înainte de Evanghelie avem lectura din Vechiul Testament, care reprezintă pregătirea la Evanghelie și apoi lectura din Scrisoarea Sfântului Pavel (sau a altui apostol) ce reprezintă realizarea Evangheliei. Prin urmare, cele trei lecturi ne permit duminică de duminică să parcurgem istoria mântuirii în cele trei faze ale ei: Epoca lui Israel, Epoca lui Isus și Epoca Bisericii.

Vechiul Testament ne prezintă astăzi cel mai măreț dintre toate aspectele posibile: profeția și profetul. Prima lectură începe cu pericopa în care Ieremia povestește chemarea sa profetică. Este un dialog plin de gingășie și de sinceritate, din care apar două adevăruri luminoase: fragilitatea omului și forța creatoare a lui Dumnezeu. Ieremia este unul dintre acei oameni care nu știe să vorbească frumos, cu toate că este încă tânăr, însă Dumnezeu care l-a ales chiar din sânul maicii sale, îi transmite cuvântul Său și odată cu cuvântul îi transmite și Duhul Său. El devine ca un zid de bronz, capabil ca în numele lui Dumnezeu să stea în fața regilor, a preoților și a poporului, fără a se teme de nimeni și fără a tăcea. Acesta este profetul: un om care, în numele lui Dumnezeu, se prezintă în fața lumii, pentru a-i transmite cuvintele și judecățile lui Dumnezeu, un maestru al istoriei, un semn pentru popor, unul care dezrădăcinează și demolează, însă numai pentru a răsădi și a clădi. Unul, care este umil chiar și atunci când se luptă.

Ieremia va învăța pe pielea lui proprie ce înseamnă pentru un om a intra în acel foc mistuitor, care este sfera de atracție a lui Dumnezeu. Nu va fi scutit nici de o vorbă proastă, acuză ori amenințare, din partea acelora care se simt atinși de acest cuvânt; i se spune printre altele că ar fi un defetist, un agitator al poporului, unul care îndeamnă la răscoală. Chiar dintru început, tradiția creștină a văzut în drama lui Ieremia o figură, un simbol al dramei Patimii lui Cristos: “Eu [eram] ca un miel blând, dus la junghiere, nici nu știam că ei urzesc gânduri rele împotriva mea”.

În pericopa evanghelică a lui Luca, Isus vine ca un profet în patria Sa, printre rude și cunoscuți, însă aceștia nu-l primesc. Pentru ce nu este primit bine nici un profet în patria lui? Pentru că binele pe care îl vrea profetul pentru ai săi este binele pe care îl vrea Dumnezeu, din care cauză el nu măgulește pe nimeni, și nici nu îi îmbată pe oameni cu asigurări mincinoase sau cu minuni, ci este exigent, cheamă la decizii concrete și la convertire; este tocmai ceea ce vrea Tatăl, iar Tatăl nu dorește răul creaturii Sale, pentru că o vrea dezvoltată normal și robustă. Luca a transformat povestirea reîntoarcerii lui Isus la Nazaret și a plasat-o la începutul misiunii publice a lui Isus, tocmai pentru a evidenția acest adevăr. A jertfit istoria faptului pentru a reliefa faptul istoric, adică un fapt mai profund și mai important, pe care evanghelistul Ioan îl introduce la începutul Evangheliei sale: “A venit la ai săi, dar ai săi nu l-au primit”.

Cu toate acestea, un lucru nu trebuie trecut cu vederea, și anume că Isus este profet. El însuși, prin cuvintele pe care le adresează concetățenilor Săi, se plasează pe linia marilor profeți: Isaia, Ilie, Eliseu. Mai știm că și poporul îl considera de profet, socotindu-l chiar profetul așteptat, de la Moise încoace, de întregul popor al lui Israel. Mai târziu, ucenicii nu s-au mai folosit de acest titlu, pentru a spune că El era mai mult, mai mare decât un profet, era Fiul lui Dumnezeu: “După ce Dumnezeu odinioară, în multe rânduri și în multe chipuri, a vorbit părinților noștri prin prooroci, în zilele acestea mai de pe urmă ne-a grăit nouă prin Fiul”. Isus este împlinirea profeției, pentru că asupra lui s-a coborât Duhul Domnului. El nu este transmițătorul cuvântului lui Dumnezeu, ci este chiar Cuvântul lui Dumnezeu. Prin urmare un cuvânt care își păstrează toată puterea și caracteristicile profeților; este judecata lui Dumnezeu asupra oamenilor, care distruge minciuna și împărăția abuzivă a satanei, pentru a edifica împărăția lui Dumnezeu, care este împărăția dragostei și a adevărului. Evanghelia este profeția vie și veșnică, contestarea oricărui idol mincinos și a toată puterea care nu se bazează pe Dumnezeu, și ca atare este forța care propulsează istoria spre escatologie.

Să revenim acum la vremurile Bisericii, la care se referă, așa cum spuneam, lectura din Scrisoarea Sfântului Pavel. Aici, profeția pare a trece pe un al doilea plan, cedând locul unui mai mare și mai desăvârșit dar, care este iubirea. “Și dacă aș avea darul profeției… dacă n-aș avea iubire, nu mi-ar folosi la nimic… Iubirea nu încetează niciodată. Profețiile vor dispărea…”. Da, este adevărat că iubirea este mai mare decât profeția. Însă cel care a spus pentru prima dată acest lucru nu este Paul, ci Isus Cristos! Profeția l-a dus pe Isus la moarte, însă măreția acestei morți nu stă în faptul că este o moarte profetică, cât mai degrabă în faptul că este o moarte din iubire. “Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are…”. Isus l-a depășit pe Ieremia și pe toți profeții dinaintea Lui. Ieremia chema “răzbunarea lui Dumnezeu” asupra acelora ce refuzau profeția; Isus invocă iertarea: “Tată, iartă-i că nu știu ce fac…”.

Prin urmare, de acum înainte profeția este subordonată iubirii. Ce înseamnă oare aceasta? Că profetul creștin va trebui să tacă, ori de câte ori cuvântul lui nu va plăcea unuia sau altuia (așa ca pe vremea lui Ieremia) fie aceștia chiar preoți ai templului? Nu. Nicidecum! Paul s-a proclamat pe sine însuși profet și a spus că profeția le este de trebuință credincioșilor. El a deschis gura și nu a tăcut, nici chiar atunci când cuvintele sale creau neînțelegeri și tonul lor părea oarecum revoluționar – de pildă atunci când vorbea despre libertatea legii, sau cu privire la necesitatea de a merge printre păgâni. Într-adevăr, spunea că profeția va înceta, însă a specificat că va dispare numai odată cu sfârșitul lumii, și nu mai repede.

Soluția nu se află în renunțarea la profeție sau la dragoste, ci în concilierea între una și cealaltă. Modelul acestei concilieri îl aflăm pentru fiecare ucenic aici, în Evanghelie; modelul nu este altul decât Isus Cristos. Crucea pe care a fost înălțat El este suprema profeție în istoria omului și totodată iubirea supremă. De fapt, ea este în același timp refuzul cel mai puternic ce a fost dat vreodată păcatului, și cea mai mare acceptare acordată păcătosului.

Astăzi trebuie să ne aducem aminte despre acest aspect al Bisericii. Nu este profeție adevărată aceea care nu este însuflețită de iubire, de comuniune și de ascultare, ci numai o critică rece sau un resentiment, după cum nu există iubire adevărată dacă nu este pătrunsă de duhul profeției. Prin urmare, nu ajută cu nimic ca profeții să acuze instituția de lipsă de profeție, și instituția (sau ierarhia) să le impute lipsa lor de dragoste și de comuniune. Fiecare trebuie să vorbească plecând de la cruce, nu numai de la Crucea lui Cristos, ci chiar de la crucea lui proprie. Acest lucru este valabil nu numai în raporturile intraeclesiale, ci chiar și în raporturile dintre Biserică și lume. Creștinul nu este profet prin simplul fapt că se împotrivește răului care se află în lume, ci numai dacă face aceasta cu iubire. Creștinul trebuie să strige cu toată puterea împotriva oricăror samavolnicii și nedreptăți, dar nu pe un ton de condamnare, ci de iubire și să îi ajute pe frații săi să poată ieși din impas prin depășirea acelei stări de criză, așa cum a făcut Isus cu femeia adulteră și cu tâlharul de pe cruce.

Mai cu seamă, profetul nu trebuie să uite niciodată că și el este un păcătos: aceasta îl va împiedica să devină un acuzator neînduplecat și aspru, față de toți și de toate, un fel de “mare inchizitor”. Dacă Biserica merge agale și șovăind, poate că și el este vinovat de această încetineală a Bisericii. Un profet al vremurilor noastre a scris în legătură cu aceasta: “Doamne, sunt trupul Tău, bolnav și bicisnic! Cred că simți toată greutatea mea, adică a acestui trup beteag, și pentru a nu mă lăsa să cad, mi-ai luat și sarcina pe care o aveam pe spate, și acum, mergi și Tu cum poți! Și printre cei pe care Tu îi porți în spate mai există câte unul care Te acuză că nu mergi după anumite reguli. Unii ca aceștia acuză de mers incorect chiar și Biserica Ta, uitând că grea cum este zgura omenească, pe care nu vrea să o arunce în mare, îi duce și ea așa cum poate spre a ajunge la portul mântuirii” (don Primo Mazzolari). Acestea sunt cuvinte în care profeția se îmbrățișează cu iubirea.

Așadar, profeți, însă din iubire, cu iubire. Iar profeții dragostei, această dificilă vocație, ne cheamă în fiecare duminică și sărbătoare la Sfânta Liturghie, spunându-le oamenilor, și mai ales celor păcătoși, că Dumnezeu îi iubește! Aceasta este cea mai nobilă obligație a profetului creștin.

 

* * *

 

Duminica a IV-a din Timpul de peste an

Autor: pr. Eduard Patrașcu
Copyright: Predici.cnet.ro

- comentariu exegetico-spiritual la lecturi -

Lectura I (Ier 1,4-5.17-19)

Chemarea lui Ieremia ca să fie profet în Israel are loc într-un moment tragic, mai exact când începe declinul lui Iuda. Profetul are misiunea ingrată de face acuze poporului care trăiește într-o decădere morală și religioasă deosebită, fapt pentru care viața profetului va fi o continuă luptă cu puternicii Israelului. Versetele 4 și urm. ni-l prezintă pe omul Ieremia care este ales și destinat la o misiune precisă, aceea de a fi “profet pentru popoare“. Iar dacă pentru misiunea aceasta Dumnezeu îi cere profetului curaj (v. 17), același Dumnezeu asigură alesului său susținerea și certitudinea de a rezista minciunilor și suferințelor prin forța prezenței Sale (v. 19). Domnul îi cere lui Ieremia ascultare deplină, disponibilitate și intimitate cu El; altfel profetul va fi expus la umiliri și temeri în fața oamenilor.

Vocația profetului Ieremia, spre deosebire de cea a lui Isaia sau Ezechiel, prezintă unele elemente specifice, cum ar fi faptul că este destinat la o misiune mare “încă din sânul mamei sale“, chiar dacă acest lucru va înflori pe parcursul întregii sale vieți. Această soartă comportă o “constantă și o progresivă intimitate cu Dumnezeu“, lucru care aduce cu sine momente, în sine, tragice, ce-i vor da posibilitatea să se abandoneze Domnului chemării sale, ca și persecuții din partea oamenilor. Forța chemării profetului, în ciuda ambientului ostil și al abandonării, va sta numai în promisiunea lu Dumnezeu: “Eu sunt cu tine pentru a te salva” (v. 19).

Lectura a II-a (1Cor 12,31-13,13)

Comunitatea din Corint a fost pentru Paul motiv de multe griji/îngrijorări. Însă motivația care a stat la baza activităților Apostolului de educare și formare a membrilor comunității creștine, – plecând de la problemele concrete ale vieții pe care Paul trebuie să le abordeze – se poate rezuma într-un cuvânt: el a fost pentru toți un mărturisitor al iubirii lui Cristos față de toți. Iar corintenilor, care tind la carismele cele mai vizibile și dătătoare de faimă umană, Paul le răspunde provocându-i (arătându-le) să urmeze calea cea mai bună, aceea a carismei celei mai mari, iubirea (agape).

Elementul cel mai incisiv al acestui imn paulin al iubirii stă în relativizarea oricărei forme de ascetism sau metodă spirituală – lucruri bune și valabile. Paul, cu acest text, ne conduce la esența mesajului creștin, care este porunca iubirii față de Dumnezeu și față de aproapele. Această cale este unica în stare să ghideze omenirea să învețe și să instaureze civilizația iubirii fără margini. Creștinul care se simte chemat la această misiune și trăiește această iubire are carisma cea mai mare, care conduce la dobândirea vieții adevărate, depline (In 10,10), deci la experiența/experimentarea lui Dumnezeu-iubire. Această iubire este un dar care întrece orice alt dar sau carismă. Iar Paul clarifică în textul nostru ceea ce el înțelege prin iubire: nu eros-ul, adică iubirea posesivă, ci agape, caritas, adică iubirea care se dăruiește, care nu-și aparține.

Evanghelia (Lc 4,21-30)

Suntem în fața discursului programatic pe care Isus îl pronunță după modelul marilor profeți ai lui Israel: “Astăzi s-a împlinit această Scriptură pe care voi ați auzit-o cu urechile voastre” (v. 21). Atunci când Isus proclamă că astăzi se împlinește Scriptura, de fapt anunță că se concretizează mântuirea definitivă, în care El se revelează ca și Acela în care se împlinesc toate profețiile făcute conform voinței și planului lui Dumnezeu. Cuvântul de eliberare, de mântuire pe care Isus îl revelează nu trezește entuziasm, ci scepticism și chiar refuz, “opoziție” din partea consătenilor săi. Ei ar fi vrut nu o veste a unei eliberări și o chemare de convertire la o viață nouă, ci să vadă dovezi concrete ale puterii lui Isus: ar fi vrut să vadă minuni sau semne extraordinare.

Isus răspunde alor săi, care îl recunosc ca și “fiul lui Iosif“, prin exemplul vechilor profeți: așa cum lui Ilie și lui Elizeu nu le-a fost dat să facă fapte mărețe în mijlocul consătenilor lor, tot astfel nici Isus nu împlinește pentru compatrioții săi nici o minune, nici un semn ieșit din comun. Adevărul pe care Isus îl anunță este un altul: a aduce eliberarea prizonierilor, vestea cea bună celor săraci și prigoniți, lucru care culminează în dăruirea întregii sale vieți, din iubire, pentru toată omenirea. Isus nu caută propriile interese omenești, așa cum deseori fac oamenii, ci El caută – în misiunea sa – să aducă, să dăruiască omului adevărata libertate și, mai ales, să-l dăruiască pe Duhul dătător de viață, care-și are izvorul în Dumnezeu.

 

* * *

 

Duminica a IV-a din timpul de peste an

Autor: Diverși alți autori
Copyright: Predici.cnet.ro

Într-un text autobiografic (Ier 1,4-19: lectura I), profetul Ieremia amintește de momentul în care, într-o experiență profundă de întâlnire cu Dumnezeu, a perceput chemarea sa: “Înainte de a te forma în sânul mamei te cunoșteam…“. Înainte ca Ieremia să vină în lume și să fie recunoscut de un tată, Dumnezeu “îl cunoștea” (cf. Is 49,1 și Ps 139,13). Mai mult, încă înainte ca să înceapă să trăiască în sânul matern, Dumnezeu “îl cunoaște” și știe deja ce misiune să-i încredințeze. Încă înainte ca părinții să fi hotărât nașterea copilului lor, Dumnezeu este prezent. Ieremia descoperă cu stupoare imensă cu câtă iubire a fost voit și ce plan a gândit din totdeauna Dumnezeu pentru el. “Te-am pus ca profet al națiunilor“: purtătorul de cuvânt al lui Dumnezeu nu numai la poporul său, dar și la păgâni. Această misiune de profet “incomod” îi va aduce rezistențe și persecuții, care vor avea un efect devastator asupra sufletului său blând și fragil. Însă Dumnezeu, chiar dacă nu-l va scuti de suferință, îl asigură că va fi alături de el și îl va face “ca o fortăreață” în fața forței tuturor adversarilor. Ieremia este figură a lui Cristos, dar într-un anumit sens și figură a creștinilor, chemați să vestească evanghelia cu cuvântul și cu viața într-un ambient adesea refractar și ostil. Martori curajoși și fideli care – chiar dacă nu de puține ori sunt singuri și în minoritate – știu să conteste răul și să reafirme astăzi valori la care nu se poate renunța, cum ar fi de exemplu dreptul la viață, sacralitatea căsătoriei, valoarea de a fi părinți, dreptatea, fraternitatea, etc. “Te-am pus profet“. Acest cuvânt – care va fi reluat de Isus cu mandatul: “Îmi veți fi martori” (Fap 1,8) – Domnul îl repetă fiecărui botezat. Biserica ne cheamă pe toți să fim “martori ai lui Isus înviat, speranța lumii” în orice ambient al vieții personale și sociale.

Duminica trecută, Isus aplica persoanei sale și misiunii sale cunoscutul text din Isaia (62,1-2) conform căruia viitorul Mântuitor, trimis de Dumnezeu, va duce săracilor vestea cea bună. Declarația solemnă a lui Isus este reluată la începutul textului evanghelic din această duminică: “Aceste cuvinte ale Scripturii pe care le-ați auzit cu urechile voastre, astăzi s-au împlinit“. Reacția auditorului este mai întâi favorabilă. Uimirea adunării se referă la “cuvintele de har“: un mesaj care provine de la “har“, adică de la bunăvoința divină, și care are ca și conținut bunăvoința, iubirea lui Dumnezeu față de oameni. Uimirea poate să conducă la credința în Isus, dar poate să degenereze și în refuz. De altfel, locuitorii din Nazaret sunt uimiți că aceste “cuvinte de har” ies din gura unui consătean, a unuia dintre ei, al cărui tată îl cunosc. Cum poate Dumnezeu să se manifeste într-un om care are origini așa de umile? Este “scandalul” Întrupării. Este așa de greu de a da crezare unui viitor nou, diferit. Isus demască atitudinea lor interioară: “mântuirea”, pe care o vestea Isaia, ei o reduc la minuni de vindecare în favoarea lor exclusivă. “Doctore, vindecă-te pe tine însuți“: adică înființează o “clinică” aici la Nazaret și fă interesele localității tale. Ar vrea să-l acapareze pe Isus pentru ei pentru motive locale. Răspunsul său îi privește pe concetățenii săi, dar și întregul Israel: “Nici un profet nu este bine primit în patria sa“. Cu această afirmație el schițează destinul său de profet neascultat și refuzat de ai săi. Este vestirea “împietririi” poporului său față de evanghelie.

Apoi Isus declară că misiunea sa nu se limitează numai la Israel, ci este universală. Profeții Ilie și Elizeu a făcut bine persoanelor care nu aparțineau poporului ales: văduva din Sarepta Sidonului (feniciană) și Naaman Sirianul. Tot așa și el, Isus, săvârșește minuni la Cafarnaum, unde locuiesc foarte mulți păgâni, arătând că mântuirea lui Dumnezeu este destinată tuturor popoarelor. Misiunea sa nu trebuie să privilegieze un anumit teritoriu, ci se adresează persoanelor. Nu este un drept pe care nazaritenii pot să-l invoce, ci este un dar al lui Dumnezeu. Tocmai pentru a evidenția această gratuitate, Dumnezeu a ales ca destinatari ai minunilor sale pe cei de departe și pe cei excluși: o văduvă săracă și străină și un sirian.

Nazaritenii înțeleg și vor să-l alunge pe Isus. Mai mult, chiar încearcă să-l ucidă. Scena vestește și prefigurează pătimirea sa, ca și refuzul necredincios și opoziția din partea lui Israel față de el și apoi față de Biserică. Drumul evanghelizării trece prin suferință, sau mai bine zis prin fidelitatea până la moarte a lui Isus și a trimișilor săi. “El, trecând prin mijlocul lor, a plecat de acolo” (literal: “pleca“). Expresia ne face să înțelegem că Isus a reușit “să o șteargă” și probabil face aluzie deja la victoria sa asupra morții. Verbul evocă și tema, îndrăgită de Luca, lui Isus care călătorește fără încetare pentru a duce pretutindeni evanghelia. Creștinii, angajați – asemenea lui Ieremia – în activitatea profetică a evanghelizării, nu pot să nu fac referință la această scenă. Nici nu pot să neglijeze faptul că Isus, începând ministeriul său public, apare ca un evanghelizator “perdant”, falimentar. Chiar el, care este evanghelizatorul prin excelență, începe cu un insucces însemnat. Și acest lucru face parte din planul lui Dumnezeu pentru el și pentru toți ceilalți misionari și trimiși.

Evanghelia se vestește din iubire și cu iubire. Numai iubirea este credibilă. Elogiul pe care sfântul Paul îl aduce iubirii (1Cor 12,31-13,13: lectura a II-a) este una din paginile cele mai sublime și înfocate din scrisorile sale și din întregul NT. “Râvniți la carisme mai mari! Eu vă voi arăta o cale mai bună decât toate“. Propriu zis: “o cale superlativă, superioară tuturor carismelor”. O cale care este unică. Singurul drum pe care toți creștinii trebuie să-l parcurgă: calea iubirii. În afara ei, chiar și carismele cele mai splendide și prestigioase nu au sens. “Dacă nu am dragoste, nu sunt nimic“. Dacă iubesc, sunt. Dacă nu iubesc, nu sunt.

Este important de notat că pentru apostol iubirea este o “cale“. Nu o țintă pe care cineva poate să-și facă iluzia că a atins-o și în care să se instaleze. Suntem mereu în mișcare. Nimeni nu este niciodată un “sosit”. Iubirea trebuie cucerită metru după metru cu tenacitate neobosită.

Apoi, Paul schițează fizionomia iubirii. Prezintă cincisprezece proprietăți, cincisprezece comportamente ale iubirii, care este ca personalizată. Probabil că Paul se gândește la persoana lui Isus. S-ar putea spune: Isus este “răbdător“, Isus este “binevoitor“, etc. Am putea spune că iubirea în acțiune are două fețe. Una este îndreptată spre cei care în orice mod provoacă suferință: este răbdarea. Cealaltă este îndreptată spre cei care suferă și sunt în nevoie: este bunăvoința, care înseamnă a voi și a face binele pentru aproapele, a-l sluji și a-i aduce bucurie. Aceste două orientări generale ale iubirii sunt explicate în verbele care urmează. Așa cum se poate observa, iubirea nu așteaptă să se manifeste în ocaziile mari, ci se exercită în viața de zi cu zi, în raporturile cele mai obișnuite. În scrisoarea, pe care un condamnat la moarte – în timpul celui de-al doilea război mondial – o scria soției sale în ajunul execuției, îi face această destăinuire: “Tu ești pentru mine capitolul 13 din prima Scrisoare către corinteni” (= textul despre iubire). Adică tu ești portretul iubirii, schițat de Paul, realizat perfect. Și soția cu siguranță putea să spună același lucru despre el.

Vrei să știi ce este iubirea? Privește familia aceea, privește comunitatea aceea. Ce provocare pentru fiecare dintre noi!

Pr. Mihai Patrașcu

 

* * *

 

“Punct și de la capăt!”

Autor: pr. Eduard Patrașcu
Copyright: Predici.cnet.ro

Deja duminica trecută se percepuse faptul că textele Cuvântului lui Dumnezeu punctau asupra acelui “Azi” pronunțat de Isus în evanghelie. Dacă textul din Neemia (adică prima lectură a duminicii trecute) prezenta deja efectele acelui Cuvânt în viața tuturor persoanelor: bătrâni, adulți, tineri, copii, deci a celor care erau capabil să înțeleagă (au început să plângă – cf. Ne 8,9), efectele “predicii” (incredibil de scurte, ideală, ar spune și credincioșii care ne ascultă – cel puțin văzând textul evanghelic!) a lui Isus le vedem în evanghelia de azi.

À propos de acest “azi”. Este cuvântul-cheie din “predica” lui Isus, ceea ce, din câte se pare, dezlănțuie reacțiile (ostile) ale publicului care a ascultat “citirea” și mai ales comentariul făcut de Isus (să ne amintim că și în cazul episodului narat de prima lectură de duminica trecută, poporul plânge după ce leviții explică sensul Cuvântului Legii lui Dumnezeu) le vedem duminica aceasta. Ei bine, acel “astăzi” pronunțat de Isus nu era, din punct de vedere formal, o noutate absolută în a comenta un text biblic: deja cartea Deuteronomului (mai exact, tradiția deoteronomistă) “actualizează” mesajele date de către Dumnezeu prin Moise poporului care ieșea din Egipt generațiilor succesive ca și cum chiar în momentul respectiv ar fi prima oară când Dumnezeu se adresează poporului (cf. de exemplu Dt 4); tradiție pe baza căreia se împământenește metoda utilizată în fiecare sâmbătă în cultul celebrat în sinagogă și preluată mai apoi (și) de către rabini. Deci dacă era o tehnică cunoscută, unde stă “noutatea” lui Isus care a provocată reacțiile din evanghelia de azi, sintetizate în voința de a-l arunca în prăpastie, deci de a-l ucide?

“Punct și de la capăt!”: cred că aici este noutatea lui Isus. Acel “astăzi” rostit de Isus în sinagoga din Nazaret are această semnificație. E ca și cum ar spune: “până acum ați auzit de o grămadă de ori acest “azi” al Cuvântului lui Dumnezeu”, dar nu au existat decizii concrete prin care acest cuvânt să “coboare” în viața voastră de fiecare zi, pentru a-i da sens și gust”. Deci, această “punctualizare” a lui Isus a produs acele efecte cu siguranță nu pentru că “învăța cu autoritate, nu ca farizeii lor” (Mc 1,27), ci pentru că cerea personalizarea, subiectivizarea Cuvântului lui Dumnezeu abia ascultat. Aici este noutatea lui Isus. Pentru că e foarte ușor să se cadă în ispita: “Dumnezeu vorbește poporului său în fiecare zi; vorbește bisericii în duminica asta … da, nouă ca și comunitate, adică “tuturor și nimănui”. Se întâmplă des (și pe timpul lui Isus, și pe timpul nostru) ceea ce Ezechiel observa în experiența profetică personală: “Iată, tu ești pentru ei ca un cântec de dragoste al unui cântăreț care are o voce frumoasă și știe să cânte bine; ei ascultă cuvintele tale, dar nu le pun în practică” (Ez 33,32). E frumos, ne place să ne delectăm cu idei interesante, inteligente, cu un text (ascultat sau citit) poetic care ne încântă/încălzește inima. “Ce frumos a predicat preotul azi!”, auzim uneori în gura oamenilor care au participat la sf. Liturghie duminicală.

“Punct și de la capăt!”. Lui Isus nu-i ajunge delectarea (vezi: “ochii tuturor erau îndreptați către el”) sentimentală pe care o (poate) produce “lecturarea” și explicarea Cuvântul lui Dumnezeu la nivel comunitar (vezi, “tuturor și nimănui”). El vrea ca fiecare să simtă, mai mult, să fie convins că Dumnezeu vorbește în mod personal, fiecăruia în parte. Acel “astăzi cuvintele Scripturii se împlinesc – spune textul grec – în urechile voastre” (sau, cum traducem în româneste, “azi se împlinesc cuvintele scripturii pe care le-ați auzit cu urechile voastre”) are sensul de “azi, pentru tine, cel care asculți cuvântul lui Dumnezeu, aceste cuvinte au un scop precis, au o invitație sigură, se referă la o schimbare pe care trebuie să o faci în viața ta (mai ales cea spirituală). Care?

Aici fiecare este invitat să (re)cunoască unde trebuie să “pună osul la treabă”. Ca și o sugestie generală (dar nu non-personalizată), îmi place să văd concretizarea acestui “astăzi” în provocările făcute de Paul în a II-a lectură. Ce frumos “sună” imnul iubirii! Ce profunzime are această iubire-dăruire! (cf. Ey 33,32). Dar și aici: “punct și de la capăt!” Nu e de ajuns că este frumoasă (estetismul iubirii este molipsitor, oricum și de oricine ar fi prezentată această iubire … oare de ce?), nu e de ajuns că sună bine, excelent (am zice noi “că bine mai zice!”). E nevoie de acel “azi” care încearcă să pună în practică această iubire “îndelung răbdătoare, binevoitoare, care nu pizmuiește, nu se laudă, nu se umflă de mândrie, nu se poartă necuviincios, nu caută propriile interese, nu se mânie, nu ține seamă de răul primit … toate le iartă, toate le crede, toate le speră, toate le îndură”. Iată deci motive de examen de conștiință, o posibilitate de autoverificare pentru fiecare dintre noi. Luând una câte una din aceste caracteristici ale iubirii enumerate de Paul, ne-am putea întreba: “dar este cineva care le pune în practică, sau care măcar încearcă?”. Sigur, uitându-ne în jurul nostru, în societatea noastră, ni se pare că ceea ce propune Paul este o utopie, că, de fapt, nimeni nu poate face așa ceva – par inumane cerințele acestei iubiri. Pe lângă faptul că este aproximativă această observație, aproximație alimentată mai ales de mass-media (să ne gândim la Maica Tereza, la Ghandi etc.), e sigur că acest “soi” de iubire practicată este soluția pentru o lume mai bună, pentru o familie armonioasă, pentru o politică internațională corespunzătoare și adecvată tuturor oamenilor (și nu numai unor categorii sociale), pentru o Biserică unită și coerentă, capabilă să mărturisească evanghelia iubirii și să contagieze.

Dar problema este că atunci când e vorba de a concretiza la nivel personal, începem să “fim îndelung răbdători, binevoitori … iertători (până la incredibil!), plini de speranță, ba chiar îndurători, dar NU cu aproapele, ci cu NOI înșine. Cu alte cuvinte, am vrea mai să “facem proba” (că tot e la modă această tehnică!) a acestei iubiri pe “spatele celuilalt”, a celorlalți; și acest lucru nu este nicidecum “altruismul care nu caută propriile interese”, ci din contră.

Cât suntem de inventivi în a da altora “rețete de a iubi” (uitați-vă la televizor și constatați cum toate publicitățile – dar nu numai – la urma urmelor sugerează acest lucru), dar când e vorba să punem noi în practică, începem să ne gândim: “dacă sunt rabdător cu soțul/soția, cu copilul, cu prietenul, cu profesorul, cu studenții etc, nu cumva își ia nasul la purtare? Nu cumva dacă îi dau un deget îmi ia toată mâna? Nu cumva apoi se crede că e mai “mare, mult, bogat, inteligent etc” decât mine? Ia că “îi arăt”/îl învăț eu cum se face! Că dacă nu îl învăț eu, cine o va face? Cu alte cuvinte, nu eu trebuie să încep, ci celălalt … pentru că eu știu prea bine ceea ce trebuie făcut.

“Punct și de la capăt!”, însă, spune Isus, mie, azi; adică, modul de a schimba lumea (se înțelege, în mai bine) nu începe de la celălalt, ci de la mine: eu sunt primul care trebuie să modific modul de a mă raporta la alții (deci, și la societate, lucruri, situații), la mine, la Dumnezeu. Acest lucru înseamnă acel “astăzi se împlinesc cuvintele Scripturii pe care le-ați auzit cu urechile voastre”. Da, e adevărat că e mult mai ușor să nu ne lăsăm “zgândăriți” de provocările Cuvântului lui Dumnezeu și să rămânem în “bălăceala vieții noastre banale de fiecare zi”. Dar atunci să nu ne mirăm de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. E mult mai ușor să ne simțim “jicniți” de acest Cuvânt și, deci, să căutăm orice metodă pentru a-l arunca în prăpastie (sau să-l punem în cepi, așa cum s-a întâmplat lui Ieremia profetul), reducându-l la tăcere. Și nu există tăcere mai mare (și, deci, mai vinovată) decât aceea în care răsună Cuvântul lui Dumnezeu (care se împlinește, devine concret “Astăzi”) și este perceput la nivel comunitar, adică “pentru toți și pentru nimeni”.

“Punct (cât privește gândurile mele) și de la capăt!” (fiecare la nivel personal).

 

* * *

 

Duminica a IV-a de peste an

Autor: pr. Daniel Iacobuț
Copyright: Predici.cnet.ro

Textele sacre proclamate în această duminică a IV a timpului de peste an ne conduc la tema fundamentală a profeției. Din prima lectură, luată din cartea profetului Ieremia, înțelgem că profetul nu este întâi de toate cel care prevestește viitorul, dar cel care e ales de Dumnezeu să vorbească în numele său, să poarte oamenilor mesajul divin. Profetul este așadar conștiința critică a comunității, fiind menit de Dumenezeu să facă posibilă în comunitatea sa înțelegerea și practicarea voinței dumnezeiești. Aceasta a fost și misiunea dificilă a profetului Ieremia, a cărui chemare am ascultat-o astăzi. Timp de treiezeci de ani Ieremia a predicat convertirea și pocăința pentru a ține departe de poporul său pedeapsa exilului babilonic. Dar nu a fost ascultat: a fost persecutat, încarcerat, pedepsit drept trădător, părăsit chiar de familia lui. Însă toate aceste evenimente Ieremia le-a trăit având mereu prezent cuvântul consolator al lui Dumnezeu: “Ei vor lupta impotriva ta, dar nu te vor birui, căci eu sunt cu tine, ca să te eliberez”.

Pagina evanghelică pe care tocmai am ascultat-o pare să continue această istorie dramatică, schimbând numai personajul pincipal: de această dată este vorba de Profetul prin excelență, Isus, cel prin care Dumnezeu ne-a spus totul și ne-a dăruit totul. Isus este la Nazaret, satul său natal, și tocmai și-a anunțat misiunea: “Duhul Domnului este asupra mea, el m-a sfințit prin ungere ca să vestesc săracilor evanghelia…”, fragment evanghelic meditat deja duminica trecută. Textul proclamat astăzi ne arată reacția celor care îl ascultă pe Isus: mai întâi aceștia îl încuviințează și se miră de cuvintele sale pline de har. Dar această mirare în loc să se transforme în credință, lasă locul contestării și, mai grav, mâniei: “toți cei din sinagogă s-au umplut de mânie”, ne relatează evanghelistul Luca.

În fața acestei reacții neașteptate, care într-un fel prevestește sfârșitul dramatic al vieții lui Isus, dorim să ne întrebăm: ce a provocat mânia consătenilor lui Isus, în așa fel încât să dorească a-l arunca de pe colină în prăpastie? Putem da un răspuns dacă înțelegem bine sensul unei alte întrebări: “Nu este el oare fiul lui Iosif?” Cu alte cuvinte: “Cum poate cineva căruia îi cunoaștem familia, să își aroge titlul de Mesia, de salvator și mântuitor al nostru? Trimisul lui Dumnezeu nu poate fi unul dintre noi, un consătean de-al nostru pe care îl cunoaștem îndeajuns ca să știm cine e!” Locuitorii Nazaretului se închid așadar în fața lui Isus. Iau această atitudine și pentru un motiv, ce emerge din acel proverb care probabil s-a aflat mai intâi pe buzele lor: “Doctore, vindecă-te pe tine însuți!” Adică nu trebuia să faci minuni la Cafarnaum, ci aici în locul tău de baștină, în felul ăsta am putea și noi profita puțin de pe urma ta!”

Isus nu este primit de ai săi cu acea atitudine interioară de disonibilitate, de deschidere, de credință care este condiția pentru a-l recunoaște drept Salvator. Consătenii săi caută minuni și spectacol, în schimb Isus îi invită la o convertire trăită în camera tainică a propriei inimi. Necredința lor e foarte concretă: refuză ca Isus să pătrundă în viața lor zilnică și în alegerile ce le au de făcut; refuză ca vocea lui Isus să fie mai importantă decât vocea egoismului, a orgoliului din inima lor. Doresc miracole, un vindeător tot timpul la dispoziție. Doresc așadar ca planul lui Dumnezeu să se plieze, să se adecveze după propriile proiecte sau interese. Și tocmai de aceea Isus nu poate săvârși nici o minune, pentru că lipsește deschiderea pentru prima și cea mai importantă minune: cea a credinței!

Această reacție a locuitorilor din Nazaret, ar trebui să ne provoace și pe noi să reflectăm asupra vieții noastre pentru un dublu motiv.

Primul motiv se referă la comportamentul nostru în fața lui Cristos, profetul prin excelență. Prologul Evangheliei lui Ioan ne spune că Isus a venit în lume, între ai săi, dar ai săi nu l-au primit, fapt confirmat de episodul evanghelic de astazi. “Ai săi” însă nu sunt numai locuitorii din Nazaret, sau evreii din timpul lui Isus, dar este întreaga omenire de ieri și de astăzi. Foarte probabil suntem chiar noi, creștini din naștere sau din tradiție, care ne asemănăm uneori cu acești consăteni ai lui Isus. Cu toții, atunci când ne apropiem de Isus, simțim o anumită admirație față de persoana sa, încuviințându-l pentru cuvintele sale pline de profunzime. Însă atunci când ni se propune întreaga sa învățătură, atunci când trebuie să îl acceptăm ca Maestru și Model în toate alegerile și situațiile vieții noastre, ni se întâmplă și nouă să rostim același răspuns dat odată de mulți dintre discipolii săi: “Greu este cuvântul acesta, cine poate să-l asculte?” În fața lui Isus, profet incomod care ne pune în față exigențele voinței lui Dumnezeu, avem de multe ori tentația să preferăm planurile noastre și să reducem la tăcere vocea sa divină, dacă nu în modul violent al celor din Nazaret, cel puțin prin diferite metode de a ne astupa urechile inimii.

O tactică de astupare a urechilor inimii constă în a considera că deja îl cunoștem îndeajuns pe Cristos, că știm foarte bine conținutul Evangheliilor, și de aceea Cuvântul lui ajunge să fie o realitate cu care ne-am obișnuit, care nu mai suscită interesul, dorința converitirii. Apropo de această tactică, există o relatare cu iz de anecdotă a unui preot englez: părintele observase cum credincioșii săi, în timpul citirii Cuvântului lui Dumnezeu și explicării lui în predică, ori erau neatenți uitându-se pe pereții bisericii, ori chiar moțăiau. Atunci părintele a scos din buzunar o Biblie în ebraică și a început să o citească. Cu toții au început să îl asculte cu atenție: “Ce ascultători extraodinari sunteți, spuse părintele: când vă citesc lucruri pe care nu le înțelegeți, vă ciuliți urechile. În schimb, când vă vorbesc în limba voastră despre cele ce privesc viața veșnică, vă lăsați imediat cuprinși de neatenție sau de somn!” Oare nu ni se întâmplă și nouă ceva asemănător față persoana lui Isus, atunci când deja i-am stabilit bine locul în rutina vieții noastre, dăruindu-i din obișnuință o oră duminica, sau înrămându-l într-un frumos tablou pe pereții locuinței noastre, dar uitând că El, Isus vrea mai mult să fie imprimat pe pereții inimii nostre pentru a o transfoma într-o inimă nouă?

Al doilea motiv de refleție vine din identitatea noastră a fiecăruia: atunci când am fost botezați, am primit și o ungere cu sfânta crismă, ungere prin care am devenit și noi profeți, continuatori ai lui Isus, marele profet. Mântuitorul dorește ca și noi să fim profeți pe lângă semenii noștri, adică purtători ai cuvântului său care îndeamnă la convertire. Binențeles că putem întâmpina în fața noastră opozanți, ba chiar persecutori, dar astăzi Dumnezeu ne spune și nouă ca și profetului Ieremia: “Ei vor lupta împotriva ta, dar nu te vor birui, căci eu sunt cu tine, ca să te eliberez!” Cum putem fi noi profeți? În primul rând vorbind cu Dumnezeu (prin rugăciune), apoi ascultând Cuvântul lui Dumnezeu (citirea Sf. Scripturi), dar și invitând pe ceilalți să asculte vocea lui Dumnezeu. Dar lectura a II-a din această duminică ne invită să vedem că profeția noastră creștină nu trebuie să se oprească la cuvinte, ci, mai important, să se exprime prin fapte concrete, prin iubirea aproapelui, prin caritate.

În minunatul Imn al carității, saul al dragostei, sf. Paul ne amintește că mărturia, profeția noastră care poate să îi poarte pe ceilalți la Dumnezeu este tocmai dragostea, prin care uităm de noi înșine pentru binele celui iubit. Noi creștinii nu putem anunța Evanghelia decât din iubire și cu iubire. Pentru că, într-adevăr dragostea e totul, este viața însăși a lui Dumnezeu, pe care și noi o putem experimenta și care dă sens întregii noastre existențe. Să-i mulțumim Domnului pentru darul Cuvântului său care ne îndeamnă să fim, în ciuda indiferenței sau refuzului lumii, profeți ai dragostei lui Dumnezeu, dar mai ales să ne deschidem inimile pentru a continua celebrarea Sfintei Jertfe, adevărată școală a dragostei, în care experimentăm cum Isus, iubindu-i pe ai săi care erau în lume, până la sfârșit i-a iubit.

 

* * *

 

Duminica a 4-a de peste an

Autor: pr. Alessandro Pronzato
Traducere: pr. Petru Țurcanu
Copyright: Predici.cnet.ro

Toți cei din sinagogă…, s-au umplut de mânie

“Iată că în ziua aceasta te fac o cetate întărită, un stâlp de fier și un zid de aramă, împotriva întregii țări” (Ier 1, 4-5; 17-19)

“Umblați dar, după darurile cele mai bune. Și vă voi arăta o cale nespus mai bună” (1Cor. 12, 31; 13)

“Toți cei din sinagogă, când au auzit aceste lucruri s-au umplut de mânie. Și s-au sculat, l-au scos afară din cetate și l-au dus până pe sprânceana muntelui pe care era zidită cetatea lor ca să-l arunce jos în prăpastie.”

Grele și încurcate sunt raporturile dintre proroc și concetățenii lui. Cam așa s-ar putea sintetiza subiectul comun al celor două lecturi: lectura I și a III-a. Ieremia est originar din Anatot, un sat cam la vreo șase kilometri de Ierusalim. Tatăl lui, Chelkia, este preot. Dar după un hrisov mai vechi, familia lui a fost destituită din funcțiile preoțești. De fapt asupra acestei familii ar fi atârnat blestemul, pentru că urmașii preotului Ebistar, fusese acuzat de complot împotriva lui Solomon. (1Regi. 2, 26-27) Din această cauză ar fi fost exilat la Anatot, unde și-ar fi păstrat demnitatea sacerdotală, dar fără să o poată exercita (un fel de “sospensione a divinis”). Prin urmare, o familie nu ca toate celelalte familii: cunoscută ca excomunicată.

În acest context își au o profundă semnificație, cuvintele chemării lui Ieremia. Dumnezeu l-a “consacrat”, adică a fost totdeauna cu ochii pe dânsul: “Mai înainte de a te fi întocmit în pântecele maicii tale te cunoșteam. Eu te pusesem deoparte și te făcusem proroc al neamurilor”. Trebuie știut că în sensul biblic, verbul “cunoaștere”, “a cunoaște”, înseamnă un raport intim profund între două persoane, și e totuna cu “a iubi”. Deci, de acum încolo, Ieremia va depinde numai de Dumnezeu și de Cuvântul Său, pentru că Dumnezeu nu l-a cunoscut pentru a-l disprețui ci pentru a-l iubi. Pus deoparte, separat, dar nu în sensul excomunicării și al discriminării, ci în vederea unei mai ample misiuni.

Ieremia, credincios vocației primite, își va desfășura propria misiune în contrast cu proprii lui concetățeni din Anatot și din Ierusalim. Mai întâi a fost ignorat, apoi bârfit, izolat, persecutat, amenințat bătut, insultat, denunțat; chiar și rudele și prietenii îl băteau. Și toate acestea pentru a-l face să spună ceea ce ei ar fi dorit să audă, lucruri pe care El nu le putea spune. Oamenii ar fi vrut să pună oarecare bază pe cuvântul lui, însă Ieremia nu semăna decât neliniști și prevestea rele. Din gura lui nu ies cuvinte asigurătoare ci numai prevestiri de calamități. Oamenii ar fi vrut să le garanteze cum că totul ar merge bine, ca pe roate, însă el se încăpățâna cum că pe toți îi așteaptă o mare nenorocire.

Ar fi vrut să obțină de la el un fel de binecuvântare asupra hotărârilor și alianțelor politice. Iar prorocul le spune că ei merg cu pași mari spre prăpastie, spre prăbușire totală. Concetățenii au pretenția de a neutraliza misiunea contestatară a lui Ieremia, pentru a-l preschimba într-un proroc al păcii. Însă el continuă să fie prorocul nenorocirilor. Și asta, desigur, că nu o face cu plăcere ci cu prețul unei prea dureroase și sângeroase strângeri de inimă. Ieremia rămâne îngrozit de propria lui țară și de propriul lui sat. În realitate el este un poet delicat și plin de gingășie. Pentru a pronunța acele cuvinte îngrozitoare, trebuie să-și facă silă inimii și sentimentelor. Dar nu-și poate schimba comportarea. Cuvântul lui Dumnezeu îl obligă a spune ceea ce el însuși nu ar vrea să spună.

În felul acesta, Ieremia este profetul cel mai tragic, dar și cel mai uman, mai omenos. În el – așa cum susține A. Xeher – există încordare între inteligență și inimă, între datorie și dorință, între luciditate și sentiment. Nenorocirile pe care le prorocește, rănesc în primul rând temperamentul lui foarte sensibil. Simte rănile altuia ca și cum ar fi fost ale lui. Tristețile altora sunt și ale lui. El iubește viața și este constrâns să prorocească. El este foarte alipit de propria cetate, dar cu toate acestea nu poate să nu-i prevestească distrugerea. În fond, el rămâne un ingenuu, un om blând, dar cu toate acestea trebuie să devină un combatant. Toate cele pe care le prorocește, nu provin de la dânsul ci din altă parte. Concetățenii lui nu pot înțelege această dramă și se aruncă cu cruzime asupra prorocului, învinuindu-l de trădare.

Contrastul, disputa lui Isus cu concetățenii lui din Nazaret evidențiază aceeași incompatibilitate, transferată asupra faptelor. Dacă cei din Anatot și cei din Ierusalim pretind de a-l face pe Ieremia să spună ceea ce le place lor, nazarinenii cer de la Isus să facă ceea ce vor ei. “… Fă și aici în patria ta tot ce am auzit că ai făcut la Cafarnaum”. (Lc. 4, 23) În ambele cazuri este vorba despre a gesticula de a se comporta și a vehicula cuvintele prorocului în interesul lor. Nazarinenii se așteptau ca Isus, fiul lui Iosif și al Mariei, să fie numai un făcător de lucruri extraordinare, de minuni, cu scopul de a-și face publicitate. În acest context, nazarinenii devin simbolul întregului Israel, căutător de semne care vor minuni și mărturii, reducând în felul acesta credința la o simplă magie și sursă de câștig.

Atunci Isus dispare din ochii lor, așa fel încât nu au mai avut pe cine duce până pe sprânceana muntelui și să îl arunce în prăpastie. El pleacă în altă parte, așa cum au făcut Ilie și Elizeu, sprea a căuta printre păgâni acea credință care lipsește printre concetățenii Lui. Se îndreaptă spre toți oropsiții soartei, către toți cei păcătoși, către cei izolați de la periferia societății, către toți nedreptățiții. În felul acesta l-au alungat, l-au aruncat afară, în vreme ce ar fi trebuit să iasă ei afară împreună cu El. În realitate El venise la Nazaret nu pentru a rămâne acolo ci pentru a-și scoate concetățenii din îngâmfarea și înfumurarea lor sufocantă.

Aceasta este ispita cu care veșnic se confruntă persoanele religioase, care ar vrea să-l tragă pe Isus de partea lor, să-l constrângă a le îndeplini totdeauna voința în tot ceea ce fac. Însă noi trebuie să ieșim la loc deschis, să mergem alături de El pe căi neumblate și neprevăzute. În orice vreme Isus știe și poate să-și mute Nazaretul în altă parte. Cetatea lui Isus nu este aceea unde ne aflăm noi, ci numai aceea unde se află El. “Dar Isus a trecut prin mijlocul lor și a plecat de acolo”. Isus trece întodeauna printre împotrivirile noastre, printre refuzurile și printre toate nimicniciile noastre.

Să nu ne facem iluzii că-l vom putea opri la noi, sau că El ne-ar putea aștepta. El se află totdeauna înaintea noastră. Obstacolele, barierele întinse de noi, nu-l vor opri din mers, spre a-l face să se întoarcă înapoi, ci spre a-l face să meargă și mai departe. Așadar, dacă toate cuvintele lui Ieremia nu vin de la el ci din altă parte, cuvintele lui Isus ne duc în alte regiuni “în altă parte”. În ambele cazuri este unul și același cuvânt care nu se lasă confiscat de dorințele noastre meschine, de pretențiile noastre absurde. Chiar și Sfântul Paul, în faimoasa lui “Cântare a dragostei” ne cântă tot în această strună. Dragostea este cu totul altceva, față de aspirațiile, obișnuințele și valorile curente.

Fără dragoste tot ceea ce avem, tot ceea ce suntem și tot ceea ce facem chiar și în domeniul religios nu valorează nimic pentru că nu are greutate, consistență și toate sunt “ca o aramă sunătoare sau ca un țambal zăngănitor”. Aici nu vom putea citi toate cele scrise de Sfântul Paul în acest capitol. Totuși este bine de a-l citi și de a-l medita fiecare în particular.

De data aceasta mă voi limita doar la două afirmații: – “Dragostea va fi veșnică, nu va avea sfârșit.” – “Cea mai mare este dragostea.”

Când tot restul dispare, trădează ori lipsește, numai dragostea este aceea care rămâne. Ce examen de conștiință tulburător, pentru hotărârile noastre de valoare! Departe de noi gândul de a spune că “banul este totul”. “Banul este cel ce contează”, “cu bani se poate cumpăra orice, chiar și mamă…!” Oare așa să fie? să vedem: – cu bani poți cumpăra de-ale mâncării, dar pofta de mâncare nu se cumpără cu bani; – cu bani poți cumpăra medicamente, dar sănătate nu; – cu bani poți cumpăra o casă, dar pacea și liniștea în casa aceea nu o poți cumpăra cu bani. Să încercăm de a înlocui “banul” cu “dragoste” și atunci toate se vor schimba în bine.

 

* * *

 

Isus, trecând prin mijlocul lor, a plecat

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Editura Presa Bună

În sinagoga din Nazaret, Isus s-a așezat ca să rămână, așa cum am auzit la evanghelia din duminica trecută. Evanghelia de azi, continuarea celei menționate, ne arată că Isus a fost silit de concetățenii săi să se ridice și să plece. Lucru trist! Un dicton latin spune: Timeo Jesum transeuntem et non redeuntem – “Mă tem de Isus care trece și nu se mai întoarce”. Ca și cum această teamă ar fi a Bisericii, ea se roagă cu insistență încă de la începutul sfintei Liturghii, atât prin antifona de la intrare: Mântuiește-ne, Doamne, Dumnezeul nostru, și adună-ne dintre neamuri, ca să aducem mulțumire numelui tău sfânt și să ne bucurăm că te putem lăuda, cât și prin orațiunea specifică: Doamne Dumnezeul nostru, dă-ne, te rugăm, harul să te adorăm cu suflet neîmpărțit și să-i iubim pe toți oamenii cu iubirea ta. Deci: vrem să fii cu noi și noi cu tine. Nu pleca!

Ce s-a petrecut la Nazaret cu concetățenii lui Isus, care, după ce au rămas uimiți de cuvintele lui, s-au schimbat radical și au voit chiar să-l omoare?

Isus a venit în patria sa să-i cheme pe cei pe care îi iubea, deoarece copilărise cu ei, împărtășise cu ei bucurii și necazuri, la o cunoaștere superioară provenită din credință asupra persoanei sale și să-i facă părtași ai misiunii sale. Au refuzat chemarea? Nu, ci cred că n-au înțeles-o. Nu-i ușor nimănui să-și înțeleagă chemarea la misiunea profetică. Greu i-a fost lui Ieremia să conceapă și să accepte chemarea de a fi profet pentru popoare (Lec. I: Ier 1,4-5.17-19); cu atât mai greu este de înțeles această chemare când ea este adresată unei colectivități.

Profetul este conștiința critică a poporului, o conștiință critică nu atât în numele rațiunii, cât mai ales în numele cuvântului lui Dumnezeu; el denunță cu putere viciile poporului, falsitatea cultului, abuzurile puterii, orice formă de idolatrie, orice formă de nedreptate, orice formă de a-l monopoliza pe Dumnezeu. Profetul este apărătorul celor oprimați, al celor slabi, marginalizați, este glasul celor ce n-au glas; el denunță infidelitatea celor răi și anunță fidelitatea lui Dumnezeu; profetul vede ceea ce face Dumnezeu, vede planul său de iubire, face o lectură divină a evenimentelor istorice din lume (cf. MAC pag. 1035) și totuși își ridică lumea împotriva lui, mai ales pe cei puternici.

Ieremia însuși s-a speriat de această misiune profetică și de aceea Dumnezeu intervine și-l asigură: “Nu te teme de ei, căci eu sunt cu tine” (v. 8).

Isus știa că nazaretenii săi nu-i vor înțelege chemarea de a forma o comunitate profetică, dar preferă, decât să-i lase în indiferență, să-i provoace, să și-i ridice împotrivă și așa să-i determine să-și analizeze chemarea (Lc 4,21-30). Indiferența este o mulțumire de sine, o închidere în sine, pe când răzvrătirea este o ieșire din sine, o analiză, o cercetare a aceluia care provoacă. Nazaretenii sunt aduși să reflecteze asupra faptului că ei nu au nici un drept asupra lui, fiindcă Dumnezeu distribuie darurile sale cui vrea și nimeni nu-i poate pretinde ceva, mai ales când pretenția este lipsită de fundamentul credinței.

Ce pretind acum cei provocați de Isus? Cum spunem noi: Să-și vadă vârful nasului! Cine se crede? Nu este fiul lui Iosif? Cu ce drept se pretinde a fi mai presus de ceilalți concetățeni? Se crede Mesia? Se crede profetul? Să o dovedească prin fapte, prin minuni mai multe și mai mari decât cele săvârșite la Cafarnaum!

Isus nu le refuză cererea, dar acționează dumnezeiește, adică în mod imprevizibil și întotdeauna pe planul iubirii. Nu se opune violenței lor de a-l scoate din sinagogă, de a-l duce pe creasta muntelui; îi lăsa să facă ce-i mai greu, ca apoi să le arate neputința lor în a face ceea ce este mai ușor: de a-l arunca în prăpastie. Isus trece prin mijlocul lor. Aceste cuvinte ne sugerează ideea că el trece prin sufletul fiecăruia dintre ei și le arată propria lor slăbiciune. El trece biruitor și pleacă. Le lasă prăpastia goală ca să se vadă pe ei înșiși în adâncul ei; îi lasă să cugete că aici, în patria sa, el a făcut mai mult decât în Cafarnaum. Ceea ce făcuse acolo era doar preludiul de aici. Dar ce făcuse? Evanghelistul Luca nu ne spune, însă Matei ne arată pe scurt: a predicat, și-a ales câțiva ucenici, a vindecat de boli și neputințe, iar mulțimile s-au luat pe urmele lui (cf. Mt 4,17-25). Isus trece prin mijlocul lor, dar urmele pașilor lui rămân și ele călăuzesc spre Tatăl, însă lasă în urmă, adică depășesc conceptul lor uman că el este fiul lui Iosif. Isus îi invită pe urmele lui, să-i îmbrățișeze chemarea profetică pe care Tatăl i-a încredințat-o. În realitate, prin plecarea sa, Isus se întoarce spre ai săi din Nazaret pentru a le deschide orizontul infinit al iubirii lui Dumnezeu care este Tatăl tuturor, chiar și al păgânilor, la care israeliții, dacă vor privi cu iubire, vor descoperi urmele Creatorului față de văduve, față de leproși, dar mai ales față de poporul său, căruia, infidel cum a fost și cum este, n-a încetat niciodată în a-i trimite profeți, iar acum l-a trimis chiar pe Fiul său. Oricine pășește pe urmele lui ajunge la Tatăl. Iată silogismul iubirii: Dumnezeu dintotdeauna a pășit pe urmele omului, strigând odinioară: “Adame, unde ești?” (Gen 3,9), glasul său nu s-a stins nici până azi, n-a dispărut în negura istoriei, el se adresează fiecărui om cu aceeași iubire: “Te-am cunoscut înainte de a te forma în sânul matern; te-am consacrat înainte de a vedea lumina; te-am rânduit profet al neamurilor”. Așa a făcut Isus ca om și trecând printre ai săi, a ajuns la Tatăl. El invită pe toți oamenii și pe fiecare în parte să pășească pe urmele lui, ca să ajungă la Tatăl: “Ca acolo unde sunt eu, să fie și ei” (In 17,24). Cristos este profetul speranței tuturor oamenilor.

Ce ar fi putut Isus să facă mai mult pentru concetățenii săi pentru a-i convinge că el este trimisul Tatălui și nu fiul lui Iosif? I-ar fi convins și ar fi crezut în el, dacă i-ar fi adunat pe toți în piața mare a orașului și ar fi făcut minuni pe gustul fiecăruia? Replica lor n-ar fi fost credința, deoarece aceasta nu înlătură știința, ci ar fi zis: Din moment ce noi știm că ești fiul lui Iosif și mama ta este cu noi, semnele pe care le faci sunt ale unui vrăjitor, ale unuia care este în alianță cu diavolul. Cum de altfel îi vor spune alții: “Cu Belzebul, căpetenia diavolilor, scoate pe diavoli” (Mt 12,24). Așadar, conform Legii, trebuie să moară. Ar fi putut să le demonstreze că nu este fiul lui Iosif și s-o invite pe Maria, Mama sa, să le povestească cum l-a zămislit prin puterea Duhului Sfânt? Toate ar fi fost socotite invenții; ar fi râs de amândoi; și povestirea ar fi devenit paravanul desfrâului, fiindcă fiecare fată greșită și-ar fi susținut nevinovăția prin conceperea de la Duhul Sfânt.

Credința nu-i un rod, ci este o sămânță oferită în dar cu menirea de a încolți, crește și apoi să aducă roade. Isus și-a făcut datoria față de ai săi: le-a dat sămânța credinței și ea va rodi în istorie. Isus și-a împlinit din plin carisma divină a iubirii față de ai săi până acolo încât le-a dovedit că nimeni nu are o mai mare iubire față de prietenii săi decât acela care își dă viața pentru ei (cf. In 15,13). Isus nu se putea lăsa aruncat în prăpastie de acei pe care el însuși i-a provocat. Dacă ei totuși au greșit pe Calvar împotriva lui, Isus îi va cuprinde în rugăciunea sa adresată lui Dumnezeu de pe înălțimea crucii: “Tată, iartă-i că nu știu ce fac!” (Lc 23,34).

Corintenilor care aspirau după carismele care dau o mai mare publicitate, un spectacol mai pe gustul curioșilor, sfântul apostol Paul le arată o cale mai bună: carisma lui Isus, carisma iubirii, carisma profetică prin excelență. Asumându-și această carismă, creștinii pot construi o umanitate fără bariere în timp și spațiu: veșnică și nemărginită, adică împărăția lui Dumnezeu (Lec. a II-a: 1Cor 12,31; 13,1-13).

Începutul împărăției veșnice este Biserica. Ca Trup Mistic al lui Cristos, Biserica participă la carisma profetică a capului său.

Nouă, care pretindem că facem parte din Biserica lui Cristos, ni se pun aceste întrebări: 1) Avem carisma iubirii? Știm să trecem printre cei care ne vor răul făcându-le numai bine? 2) Când ni se întâmplă un necaz, nu așteptăm minunea ca să credem, uitând de exemplul lui Isus?

Să nu uităm cuvintele apostolului: “Chiar dacă aș vorbi limbile oamenilor și ale îngerilor, dacă nu am dragostea, nu sunt decât o aramă sunătoare și un țambal zăngănitor. Chiar dacă aș avea darul profeției, și aș cunoaște toate misterele și toată știința, și aș avea o credință desăvârșită, încât să mut munții din loc, dacă nu am dragostea, nimic nu sunt”.

Pe urmele lui Isus se merge numai cu iubire.

Se justifică, prin urmare, rugăciunea Bisericii de la începutul sfintei Liturghii prin care cere lui Dumnezeu harul de a-l adora din tot sufletul și de a-i iubi pe toți oamenii prin Cristos Domnul noastru (LR). Amin.

 

* * *

 

Duminica a IV-a de peste an

Autor: pr. Pietro Righetto
Copyright: Editura Sapientia

1. Introducere

Vreau să vă povestesc una dintre cele mai frumoase parabole despre prietenie, pe care am avut ocazia să o citesc.

Doi prieteni s-au întâlnit la Rabat după o lungă perioadă de despărțire.

Aveau multe lucruri să-și povestească.

Dar, după ce a plecat însoțitorul, s-a aprins discuția obișnuită. Așa se întâmplă de fiecare dată. Religia îi desparte. Și argumentările, replicile, provocările, întrebările, contestațiile se succed în ritm alert.

La un moment dat, musulmanul parcă a găsit soluția ideală:

- Ascultă-mă. Spui că în Isus Cristos ești în posesia adevărului. În schimb, eu sunt convins că greșești. Adevărul stă de partea lui Mahomed, și Coranul este cu mult superior Evangheliei. Așadar, tu greșești. Dar aceasta nu are importanță. Lucrul important este că suntem și rămânem prieteni.

Creștinul a replicat:

- Da. Dar când vom ajunge dincolo, vom fi obligați să ne separăm. Nu putem să ne aflăm amândoi de partea adevărului.

- Și aici greșești, prietene. Când vom fi în viața de dincolo, ne vom ține așa strâns de mână încât cel dintre noi care are adevărul îl va trage pe celălalt spre el (A. PRONZATO).

2. Tema

Isus spune cuvinte de iubire și cu privire la credincioșii sinceri și convinși de alte religii.

3. Mesajul zilei

Începem cu o rugăciune:

- “Câte cuvinte, în fiecare zi, în viața oamenilor! Căutăm un cuvânt diferit, făcut pentru noi.

- Tu, Isuse, ești cuvântul care vindecă; ești cuvântul care dă încredere; ești cuvântul care transformă; ești cuvântul care iartă; ești cuvântul care eliberează; ești cuvântul care dă viață. Vorbește-ne, Doamne!”

Pe stradă, la școală, în oraș, la televizor, cunoaștem persoane care nu au aceeași religie ca noi (enumerați câteva, cu ajutorul copiilor, și povestiți câteva experiențe personale).

- Știm că și creștinii sunt mulți, dar și – și aceasta nu-i place lui Dumnezeu! – despărțiți în multe “Biserici separate” (Enumerați câteva și amintiți “Octava de rugăciune” încheiată de puțin timp).

Uneori, aceste diferențe religioase și aceste diviziuni ne fac prea suspicioși, critici și răi în păreri și raporturi reciproce. Isus nu vrea aceasta.

- În prima lectură este vorba despre Ieremia ca profet, nu numai al Israelului, dar și al națiunilor, adică al popoarelor păgâne.

- În Evanghelie, la Nazaret, Isus le aduce concitadinilor săi exemplul de credință sinceră, chiar dacă nu adevărată, a doi păgâni:

- – văduva din Sarepta (povestiți faptul: cf. 1Rg 17,8-16);

- – și Naaman sirianul (cf. 2Rg 5,1-14).

- Lărgind perspectiva, în Evanghelii se vorbește deseori frumos despre păgâni și samariteni (cf. slujitorul centurionului: Lc 7,1-10; bunul samaritean: Lc 10,29-37; vindecarea celor zece leproși: Lc 17,11-19; canaaneanca: Mc 7,24-30; centurionul la picioarele crucii: Mc 15,39).

- Deseori, cei pe care noi îi considerăm puțin religioși, pentru că aparțin altor religii, pot să fie mai deschiși față de Domnul decât noi.

Să învățăm să îi cunoaștem – în adevăr și caritate! -, să ne respectăm și să ne iubim mai mult.

- “Nu ne privește pe noi să judecăm, ci să fim înțelegători și să ne rugăm. Cine nu crede nu este privit cu neîncredere. Credincioși sau necredincioși, să lucrăm împreună, să înfruntăm împreună efortul de a sluji în fiecare zi proiectele vieții, cu adevăr și cu iubire…”.

- Trebuie să avem în vedere că “în acest secol, prin impulsul Duhului Sfânt, a fost inițiată Mișcarea ecumenică… trebuie să căutăm să cunoaștem mai bine propria credință… Dar, în spirit ecumenic, trebuie să dorim să colaborăm și să trăim în dialog cu toți, în primul rând, cu credincioșii din celelalte Bisericii și cu evreii, dar și cu credincioșii din alte religii și cu cei necredincioși…” Să se clarifice cu simplitate că ecumenismul, respectul și iubirea reciprocă trebuie să țină cont că:

- – asta nu înseamnă că toate religiile sunt adevărate sub toate aspectele;

- – adevărul total ne-a fost revelat numai de Isus, Fiul lui Dumnezeu;

- – Cristos este singurul mântuitor al omenirii și al celor care nu-l cunosc în mod nevinovat;

- – numai Biserica Catolică păstrează în întregime revelația lui Cristos;

- – toți suntem obligați, din punct de vedere obiectiv, să fim membrii Bisericii, chiar dacă, subiectiv și fără vină, se poate întâmpla ca mulți să nu reușească să-și dea seama;

- – toți suntem obligați să aprofundăm și să ne trăim credința cu angajare.

Concluzie: Să ne rugăm în iubirea lui Isus euharisticul și să acționăm pentru ca toți să devină o singură familie, cu un singur Domn, o singură credință, un singur Tată pentru toți!

4. Exemple

a) Cartea profetului Iona conține mesajul clasic al deschiderii și al iubirii lui Dumnezeu față de toți.

b) Puncte de sprijin foarte bune, adaptate pentru astăzi, se pot lua din octava de rugăciuni.

c) Iată două exemple pentru a demonstra că “Dumnezeu îi iubește pe toți cei care cred în el și trăiesc după voința sa” (Fap 10,35).

Un mare principe oriental l-a chemat într-o zi în fața curții pe cel mai înțelept dintre maeștrii religioși din regatul său. L-a întrebat:

- Aud spunându-se că sunteți de părere că diferitele religii au toate un singur Dumnezeu, invocat cu nume diferite; și, de aceea, după dumneavoastră, Dumnezeu îi iubește la fel pe musulman, budist și creștin, dacă toți sunt de bună credință.

Maestrul a răspuns:

- Maiestate, ascultă această poveste: Un tată avea mulți fii și un tezaur bogat. În tezaur erau multe perle prețioase, toate asemănătoare, dar printre ele era una de o valoare inestimabilă. Într-o zi, tatăl a împărțit cu iubire tezaurul între fii, acum adulți. Toți se gândeau că au perla prețioasă și s-au împrăștiat bucuroși în lume să-și trăiască viața.

Când unul dintre ei a descoperit, în sfârșit, că perla sa nu este cea de valoare inestimabilă, cu durere, dar și cu bucurie, i-a adunat pe ceilalți frați și le-a spus:

- Această perlă a mea nu este cea mai frumoasă, totuși, este o mărturie că sunt fratele vostru și că tatăl vostru este și al meu!

Regelui i-a plăcut învățătura și, de atunci, în regatul său toți credincioșii din diferitele religii se iubesc ca frați și îl cinstesc cu nume și rituri diferite pe Tatăl tuturor.

O legendă povestește că, atunci când Adam și Eva au fost alungați din paradisul pământesc, Dumnezeu, în marea sa bunătate, le-a dat un medalion pe care era scris numele său. Cu trecerea secolelor, medalionul a fost pierdut și apoi, în sfârșit, regăsit. Pe el se puteau citi numai aceste cuvinte: “Dumnezeu este…”

Toate popoarele au încercat să completeze fraza.

Egiptenii au citit: Dumnezeu este mister.

Babilonienii: Dumnezeu este ordinea cerului.

Grecii: Dumnezeu este frumusețe.

Evreii: Dumnezeu este sfințenie.

Romanii: Dumnezeu este lege.

Chinezii: Dumnezeu este totul.

Indienii: Dumnezeu este lumea.

Budiștii: Dumnezeu nu poate fi definit.

Creștinii, numai creștinii, i-au dat această definiție lui Dumnezeu: Dumnezeu este iubire, pentru că le-a revelat prin însuși Fiul său. Și au intrat în “centru”.

Nici tu nu vei greși în viață și “vei fi în centru” numai dacă vei primi tot ceea ce a revelat Dumnezeu și vei împlini, mai ales, iubind.

 

* * *

 

Duminica a 4-a de peste an Ciclul C (lectio divina)

Autor: FSC
Copyright: FSC

TEXTUL BIBLIC: Luca 4,21-30

21 În acel timp, în sinagoga din Nazaret, Isus a spus: «Aceste cuvinte ale Scripturii pe care le-ați auzit acum s-au împlinit astăzi».

22 Toți îl încuviințau și se mirau de cuvintele pline de har, care ieșeau din gura lui. Ei se întrebau:

- Nu este el oare fiul lui Iosif?

23 Însă el le-a zis:

- Desigur, îmi veți spune zicala: “Doctore, vindecă-te pe tine însuți”.

Noi am auzit tot ce s-a petrecut la Cafarnaum. Fă la fel și aici, în cetatea ta natală. 24 Apoi a adăugat: “Vă spun adevărul: nici un profet nu este bine primit în locul său de baștină. 25 Vă spun adevărul că multe văduve erau în zilele lui Ilie în Israel, când s-a închis cerul trei ani și șase luni, încât a venit o foamete mare peste toată țara, 26 dar la nici una dintre ele nu a fost trimis Ilie; în schimb a fost trimis la o văduvă străină în Sarepta Sidonului. 27 Și mulți leproși erau în Israel, pe vreme profetului Elizeu, dar nici unul nu a fost curățit; în schimb a fost curățit Naaman, un sirian”.

28 Când au auzit aceste lucruri, toți cei din sinagogă s-au umplut de mânie. 29 Ridicându-se, l-au scos afară din localitate și l-au dus la un povârniș al colinei pe care era clădită cetatea lor, ca să-l arunce în prăpastie. 30 Dar el, trecând prin mijlocul lor, a plecat de acolo.

1 – LECTURA

Ce spune textul?

Piste pentru lectură

Dragi prieteni:

Este mai mult decât clară relația și continuitatea dintre textul evanghelic de duminica trecută și textul de astăzi. Până acolo încât se repetă versetul 21 cu care începe relatarea pe care o medităm astăzi.

Isus ratifică faptul că în El se împlinesc profețiile mesianice vestite de Isaia cu multe secole înainte. El este realmente Profetul cu majuscule, nu este un profet ci este profetul definitiv și principal; cel care împlinește și ne revelează în mod perfect chipul lui Dumnezeu.

Cuvântul profet în limba noastră română are o etimologie interesantă. Derivă din greacă unde este particula pro plus rădăcina fanai. Fanai înseamnă “a spune”. Particula pro poate să aibă două sensuri: “înainte” și “în numele lui”. Ambele sensuri se împletesc pentru a explica în mod clar funcția pe care o are profetul… Literalmente profetul este cel care “spune înainte” și cel care “spune din partea lui”.

Verbul “a spune”, fanai în greacă, face referință la cuvânt. Ceea ce se spune este un cuvânt: poate să fie numai fonetic, poate fi și scris, poate fi gestual; poate fi direct, poate fi metaforic sau poetic. Profetul “spune” ceva…

Când spune asta? Îndeosebi înainte…

Acel “înainte”… Uneori s-a înțeles ca prezicător sau vizionar. Cel care descrie lucruri care urmează să se întâmple. Acest sens este foarte restrictiv. În realitate sensul este mult mai profund și complex. “A spune înainte” înseamnă a trasa drumul, a indica ruta, a anticipa evenimentele nu ca “prezicător” ci ca drumeț care cunoaște drumul și pentru asta poate să conducă: acestea sunt drumurile adevărului, acestea nu sunt drumurile lui… acestea din urmă duc la moarte, primele duc la viață… Aici iese în evidență rolul “educator”, “de învățare” al profetului… Cel care educă ajută la anticipare…

Însă este al doilea sens al lui pro… Acela “din partea lui”… Profetul vestește Cuvântul lui Dumnezeu, nu cuvântul său.

Isus ca Profet, fiind însuși Dumnezeu și Domn, revelează, face cunoscut Cuvântul veșnic al Tatălui din ceruri…

În Evanghelia pe care o medităm astăzi percepem că într-un prim moment se ascultă cuvântul Profetului Isus cu mult entuziasm. După aceea, mulțimea din cetatea sa Nazaret, descoperă că el este fiul lui Iosif și atunci încep să nu mai aibă încredere. Isus, atunci, le citează o primă zicală: “Doctore, vindecă-te pe tine însuți!”. Imediat le spune o altă zicală populară: … “nici un profet nu este bine primit în locul său de baștină”. Această frază reflectă experiența poporului lui Israel. Domnul dă două exemple foarte vechi, de doi mari profeți, pentru a ratifica învățătura sa: pe de o parte este Ilie care dă de mâncare unei văduve păgâne din Sarepta Sidonului; pe de altă parte este Elizeu care-l vindecă pe Naaman sirianul. Ambele personaje, văduva și Naaman, au în comun faptul că sunt păgâni, adică nu aparțin poporului lui Israel…

Aceste exemple, care dezvăluie atitudinea de lipsă de credință și de refuzare a profeților autentici ai lui Dumnezeu, îi înfurie pe concetățenii lui Isus care vor să-l arunce într-o prăpastie. Însă Domnul se retrage din Nazaret.

Pentru a ține cont: Ilie și Elizeu sunt primii doi “mari profeți” din Israel. Ei exercită slujirea prin secolul al IX-lea î.C. și istoriile lor sunt relatate îndeosebi în prima și a doua Carte a Regilor din Vechiul Testament.

Alte texte biblice pentru a confrunta: 1Re 17; 2Re 5; In 8,59.

Pentru a continua aprofundarea acestor teme se poate vedea în dicționar cuvântul “Profeție, profet”.

Întrebări pentru lectură

- Unde se află Isus?

- Cu cine vorbește?

- Ce spune Domnul la începutul relatării?

- Ce atitudine au oamenii la începutul ascultării cuvintelor sale?

- Ce se întâmplă după aceea? Ce se întreabă oamenii din Nazaret?

- Ce va răspunde Domnul?

- Care sunt cele două zicale populare pe care le citează Isus?

- Ce exemple din istoria lui Israel le amintește Domnul?

- Cine erau Ilie și Elizeu? Ce fac ei?

- Cum reacționează persoanele care erau în sinagogă?

- Ce fac ei cu Isus?

- Ce pretind să facă ei după aceea?

- Cum se retrage Domnul?

2 – MEDITAȚIA

Ce-mi spune? Ce ne spune?

Întrebări pentru meditație

- Descopăr eu în Isus pe Profetul cu majusculă care vine să-i mântuiască pe toți bărbații și femeile?

- Ascult cu plăcere cuvintele și învățăturile Domnului vieții?

- Mă “scandalizează” faptul că Mântuitorul lumii este și fiul adoptiv al lui Iosif, născut la Betleem și crescut în Nazaret?

- Descopăr eu ca important că Domnul că este de rasa noastră umană și că, de aici, ne mântuiește?

- Ce cred despre cele două zicale pe care Domnul le spune cu privire la activitatea sa?

- Ca ar fi pentru mine astăzi profeții autentici ai lui Isus Cristos?

- Cine ar putea să fie astăzi Ilie și Elizeu?

- Cine ar fi astăzi “păgânii”?

- Cine ar fi astăzi văduva din Sarepta și Naaman sirianul, adică aceia care nu fac parte din credința noastră și care totuși par să fie mai deschiși la căile Domnului?

- Mă “umplu de mânie” sau m-am “umplut de mânie” vreodată față de Isus? Dacă răspunsul este pozitiv: de ce? În ce circumstanțe? Cum s-a terminat situația respectivă?

- Are impact asupra mea puterea suverană cu care Domnul pleacă din mijlocul celor care vor să-l arunce în prăpastie?

- Descopăr eu că sunt chemat să fiu profet al unicului Profet cu majuscule care este Domnul?

- Vestesc Cuvântul lui celorlalți frați chiar dacă acest lucru poate să nu fie pe placul tuturor?

- Mă angajez din punct de vedere educativ ca să arăt căile Domnului pentru rudele și prietenii mei?

3 – RUGĂCIUNEA

Ce-i spun? Ce-i spunem?

Pentru rugăciune să ne lăsăm conduși de un alt profet autentic din Israel: Ieremia. Să citim textul chemării acestui mare profet.

Ieremia 1,4-10

Dumnezeu îl cheamă pe Ieremia

4 Domnul mi s-a adresat zicându-mi:

5 «Mai înainte de a te forma în sânul mamei tale, eu te-am cunoscut; mai înainte de a te naște, eu te-am consacrat; vreau să fac din tine un profet pentru popoare».

6 Iar eu am răspuns:

- Ah, Doamne Dumnezeule, eu nu știu să vorbesc, pentru că nu sunt decât un copil.

7-9 Însă Domnul mi-a spus:

- Să nu zici: “Sunt un copil”, căci vei merge la toți la care te voi trimite și le vei spune tot ce îți voi porunci eu. Să nu te temi de dânșii, căci eu sunt cu tine ca să te ocrotesc, spune Domnul. Apoi Domnul și-a întins mâna, mi-a atins buzele și mi-a zis: “Iată pun cuvintele mele pe buzele tale. 10 Să știi că îți dau astăzi putere asupra popoarelor și împărățiilor, ca să smulgi și să dobori, ca să dărâmi și să distrugi, ca să construiește și să plantezi.

Să ne lăsăm luminați de începutul vocației profetice a lui Ieremia și astfel să trezim rugăciunea în inima noastră.

4 – CONTEMPLAȚIA

Cum interiorizez mesajul? Cum interiorizăm mesajul?

Pentru a realiza contemplația, vă propunem să reluăm cuvântul profetului pentru a-l recrea în propria viață cu circumstanțele speciale care revin fiecăruia să-l experimenteze. Să ne însușim câteva fraze scurte după această schemă:

- Doamne Isuse, Profet al lui Dumnezeu, învață-mă să fiu profetul tău în mijlocul prietenilor mei…

- Doamne Isuse, Profet al lui Dumnezeu, învață-mă să fiu profetul tău în mijlocul rudelor mele…

- Doamne Isuse, Profet al lui Dumnezeu, învață-mă să fiu profetul tău în mijlocul ambientelor de tineret…

- Doamne Isuse, Profet al lui Dumnezeu, învață-mă să fiu profetul tău în…

- Doamne Isuse, Profet al lui Dumnezeu, învață-mă să fiu profetul tău în…

5 – ACȚIUNEA

La ce mă angajez? La ce ne angajăm?

Propunere personală

- Alege un loc deosebit din orizontul propriei vieți (ținând cont de ceea ce s-a contemplat în pasul anterior) și decide-te în mod punctual și precis pentru a exercita slujirea profetică.

Propunere comunitară

- Stabilește în grupul tău de tineri un dialog pentru a descoperi cine sunt “profeții” tinerilor de astăzi. Găsiți cine ar fi profeții autentici și cine ar putea să fie “profeți falși”.

 

* * *

 

Duminica a IV-a (C)

Autor: pr. Șerban Tarciziu
Copyright: Actualitatea creștină

Isus a început să vorbească în sinagogă: “Astăzi s-a împlinit Scriptura aceasta în urechile voastre”. Toți îl lăudau și se mirau de vorbele pline de har care ieșeau din gura lui și ziceau: “Nu e oare acesta fiul lui Iosif?” Iar El le-a zis: “Fără îndoială îmi veți spune zicala: Doctore, vindecă-te pe tine însuți. Câte am auzit că s-au petrecut în Cafarnaum, fă-le și aici în patria ta.” Și a mai zis: “Adevăr vă spun că nici un profet nu e bine primit în patria sa. Ba adevăr vă spun: multe văduve erau în Israel în zilele lui Ilie, când s-a încuiat cerul trei ani și șase luni și a fost foamete mare în tot ținutul; și la nici una dintre el nu a fost trimis Ilie, ci numai în Sarepta Sidonului la o femeie văduvă. Și mulți leproși erau în Israel în vremea profetului Eliseu și nici unul dintre ei nu a fost curățit, ci doar Naaman sirianul”. Auzind acestea, toți cei din sinagogă s-au umplut de mânie. Și, sărind în picioare, l-a scos afară din cetate și l-au dus până pe sprânceana muntelui pe care era zidită cetatea lor, ca să-l arunce jos. Dar Isus, trecând printre ei, și-a văzut de drum. (Lc 4,21-30)

Dacă în prima parte a episodului Predicii lui Isus în sinagoga de la Nazaret, cei prezenți au devenit cât se poate de admirativi în momentul în care concitadinul lor, după lectura textului profetului Isaia, a început să rostească vorbele sale pline de har, în partea a doua a episodului, aceiași oameni vor deveni cât se poate mânioși în momentul în care Isus Cristos le va cere să adopte credința femeii văduve din Sarepta Sidonului sau pe cea a generalului Naaman. Aceștia, deși erau păgâni s-au dovedit vrednici de fi răsplătiți de profeții Ilie și respectiv Elizeu pentru credința lor admirabilă manifestată față de Dumnezeul lui Israel. Or, tocmai aceste exemple ale unor ne-evrei a trezit în cei prezenți în sinagogă o mânie care i-a condus repede către atitudini criminale față de Isus Cristos. Această situație ne inspiră două reflecții importante:

Mai întâi, discursul lui Isus nu a fost alcătuit ca să placă cu orice preț. Exemplele pe care El le dă, deși scoase din sfânta scriptură, se dovedesc a fi de neacceptat pentru ascultători deoarece ele evocă binefaceri ale lui Dumnezeu în favoarea străinilor mai curând decât în favoarea fiilor lui Israel. Dincolo, însă, de aceste aspecte care exprimă o percepție foarte limitată a mesajului universal al mântuirii adus de Isus Cristos, predica pronunțată de El la începutul activității sale publice capătă valoare de program mesianic pe care îl va concretiza de-a lungul întregii sale activități publice. Și apoi vestea cea bună pe care El o aduce în lume nu are în vedere un cerc restrâns de “privilegiați” merituoși și siguri de ei înșiși, ci oile pierdute, rătăcite și disprețuite. Văduva și străinul sunt două din figurile categoriei celor mici spre care se îndreaptă Isus cu toată hotărârea. Cât privește formula (devenită proverbială) nici un profet nu e bine primit în patria sa nu trebuie considerată ca pe o observație psihologică. Remarca lui Isus are în vedere mai curând atitudinea noastră vizavi de Dumnezeu: nimeni nu poate să “pună stăpânire” pe Dumnezeu, pe profeții Săi sau pe binefacerile Lui ca pe o “proprietate privată”. Isus a dat de înțeles că Duhul suflă unde vrea… și nu doar acolo unde anumite categorii de oameni ar dori să-l restrângă. Cei dintâi apostoli au făcut deja astfel de experiențe (v. Faptele Apostolilor).

În al doilea rând, să notăm faptul că sfântul Luca, în calitatea sa de istoric, știe bine ce face: această pagină de la începutul Evangheliei, plină de aluzii la Pătimirea de mai târziu a lui Isus Cristos, are menirea de-l pregătească pe cititor și pentru destinul tragic al Mântuitorului pe care i-l pregătesc cei care îi refuză mesajul. Să ne gândim, de exemplu la expresia (devenită și ea proverbială), doctore, vindecă-te pe tine însuți care face aluzie la cuvintele batjocoritorilor lui Isus pe când se afla pe cruce, Tu ești Mântuitorul lumii? Mântuiește-te pe tine însuți… (v. Lc 23). Ne putem gândi și la gestul de la sfârșitul episodului când concitadinii l-au scos afară din cetate, gest care reapare în parabola viticultorilor ucigași (care l-au aruncat pe Fiu în afara viei). Cu alte cuvinte, moarte lui Isus Cristos face și ea parte din programul mesianic.

 

* * *

 

Vreau să fac din tine un profet pentru popoare

Autor: pr. Claudiu Dumea
Copyright: ITRC.ro

Observăm că duminica, la Liturgia cuvântului, ni se propun trei lecturi biblice. Ele, de fapt, ne prezintă cele trei faze sau cele trei perioade ale istoriei mântuirii: lectura din Vechiul Testament reprezintă timpul de pregătire pentru Evanghelie; Evanghelia reprezintă timpul lui Cristos; lectura a doua din scrisorile apostolilor reprezintă timpul sau faza Bisericii și ne arată cum se înfăptuiește în viața comunității creștine Evanghelia lui Cristos.

Lectura luată din Vechiul Testament ne prezintă azi chemarea profetului Ieremia. Ieremia era originar din Anatot, o localitate situată la șase kilometri de Ierusalim. Tatăl său, Helkia, era preot. Dar de vreo trei secole această familie nu mai putea îndeplini funcțiile preoțești. Asupra ei atârna un blestem, fiindcă se trăgea din preotul Abiatar, care luase parte la complotul împotriva împăratului Solomon (cf. 1Rg 2,26-27).

Din această familie izolată, excomunicată, suspendată de la cele divine, cum s-ar zice astăzi, Dumnezeu l-a chemat pe Ieremia încredințându-i misiunea de profet. Dumnezeu l-a cunoscut din sânul mamei sale – în limbaj biblic, l-a “cunoscut” înseamnă că l-a iubit din sânul mamei sale – și l-a consacrat, adică l-a pus deoparte. Reacția lui Ieremia este să refuze: “Doamne, caută pe altcineva. Eu sunt tânăr, sunt un copil, nu știu să vorbesc, nu am darul oratoriei”. “Gura! Să nu spui: «Sunt un copil». Să nu te temi de ei, căci eu sunt cu tine. Iată, fac din tine astăzi o cetate întărită, un stâlp de fier, un zid de aramă”. În inima tânărului a fost o dramă, o sfâșiere cumplită. Ieremia nu era un dur, un om violent, pus pe ceartă. Era o fire delicată, blândă, pașnică, timidă, un visător, un poet, și tocmai el este trimis să tune și să fulgere, să le arunce în față puternicilor lumii: regilor, dregătorilor, preoților, întregului popor, nelegiuirile, să le vestească nenorocirile și catastrofele care vor veni peste ei. Este izolat, luat în râs, prigonit, insultat, lovit, amenințat, acuzat chiar de prieteni și rude și, în cele din urmă, potrivit tradiției, a murit tăiat în două cu beschia. Compatrioții săi ar fi voit să audă din gura lui cuvinte de laudă, de apreciere, măgulitoare, care să le gâdile urechile, nu dojeni, reproșuri, nu să cobească sau să prevestească nenorociri.

Tradiția creștină, chiar de la început, a văzut în profetul Ieremia o prevestire a lui Cristos. Drama suferinței și pătimirii lui Ieremia a vestit drama suferinței și morții lui Cristos. Evangheliștii îl descriu pe Isus dus la răstignire exact cu cuvintele cu care profetul Ieremia se descrie pe sine în cartea sa: “Eram ca un miel blând pe care îl duci la înjunghiere”. Ca și pe Ieremia, contemporanii săi l-au disprețuit, l-au insultat, au încercat să-l arunce cu capul jos în prăpastie, l-au prigonit, în cele din urmă l-au omorât. “La ai săi a venit, și ai săi nu l-au primit”, constată cu tristețe sfântul Ioan (1,11).

Isus a fost profet; mai mult, în el s-au împlinit toate profețiile. Evangheliștii amintesc în mai multe rânduri cum ascultătorii lui Isus exclamau: “Acesta este cu adevărat profetul pe care Dumnezeu a promis că îl va ridica dintre urmașii lui Moise!” Nu e nevoie să mai spun că profet, în sensul biblic al cuvântului, nu înseamnă ghicitor, cum sunt babele sau țigăncile care prezic viitorul folosind ghiocul sau trăgând în cărți. Misiunea profetului este aceea de a aduce ordine acolo unde este dezordine morală, de a lupta împotriva minciunii, a erorii, a păcatului, de a-i aduce pe cei rătăciți să respecte legea lui Dumnezeu pentru propria lor fericire și mântuire.

Ca și Ieremia, Isus nu a măgulit urechile nimănui. A biciuit, a criticat dezordinea, păcatul, imoralitatea cu curaj, fără să se uite la fața omului. Și cu asta a deranjat, a iritat, și-a făcut dușmani.

Dar între modul cum Ieremia și-a îndeplinit misiunea profetică și modul cum Cristos și-a îndeplinit misiunea profetică este o deosebire esențială: Ieremia suferă și moare spunând: “Blestemată să fie ziua în care m-am născut. Doamne, Dumnezeul oștirilor, fă-mă să văd răzbunarea ta împotriva lor” (11,20). În schimb, Isus suferă și moare iubind și iertând: “Tată, iartă-i, căci nu știu ce fac”.

Pe Cruce, Isus ne-a arătat că profeția nu se poate separa de iubire. Moartea pe Cruce este actul de împlinire a profeției la Isus, căci, prin ea, e condamnat și distrus complet păcatul. Dar, în același timp, este actul suprem de iubire față de păcătoși.

Orice creștin, ne învață Conciliul, prin Botez devine părtaș la misiunea profetică a lui Cristos. Fiind profet, trebuie să lupte împotriva păcatului, a dezordinii morale, să critice, să condamne păcatul, să mustre, să răspândească Evanghelia. Dar apostolul Pavel ne arată în lectura a doua că profeția este subordonată iubirii: “Chiar dacă aș avea darul profeției, dacă n-am dragoste, nu-mi folosește la nimic”. Profețiile se vor sfârși, dragostea nu va pieri niciodată.

Orice creștin este obligat, în calitate de profet, să ia atitudine împotriva păcatului, să mustre, să dojenească, să atragă atenția, cu riscul de a-și face dușmani, dar când nu este însoțită de iubire, profeția se transformă în bârfă, în critici sterile, în certuri, în manifestări de răutate, de ranchiună, de dispreț, de răzbunare, de mândrie, de resentimente la adresa altora. Vom fi profeți cu adevărat numai atunci când, asemenea lui Isus, vom fi în stare ca, din iubire, să suferim pentru cei pe care vrem să-i corijăm, să-i aducem pe calea cea bună. Este grăitoare povestirea cu bunicuța care crescuse un nepoțel rămas orfan de mic copil. După câțiva ani a rămas decepționată, constatând că Ruggero, nepotul ei, a devenit hoț. A încercat toate mijloacele ca să-l corijeze. În zadar. Aflând de o nouă ispravă, l-a amenințat: “Vezi vătraiul acesta? Dacă mai furi o dată, îl înroșesc în foc și îți ard mâna”. Dar Ruggero iarăși fură bani din portmoneul bunicii. Prins asupra faptului, bunica îl duce în bucătărie, înfierbântă vătraiul în foc, îl apropie de mâna copilului îngrozit și, dintr-odată, lasă copilul în pace și apucă ea în mână vătraiul înfierbântat, arzându-și mâna. Din acea zi, copilul s-a îndreptat și a ajuns un om cinstit. “În acea zi” – avea să mărturisească el mai târziu – “am înțeles misterul crucii”.

Din cele trei lecturi biblice se desprind trei gânduri, trei învățături valabile, în primul rând, pentru cei care au de la Dumnezeu o chemare specială.

Primul gând este că în sânul poporului lui Dumnezeu sunt anumite persoane ce au o alegere și o chemare specială din partea lui Dumnezeu: numim această chemare, chemarea profeției, care este absolut gratuită. Dumnezeu nu ține cont de criterii și considerente omenești. Acesta este misterul chemării noastre. Dumnezeu ne-a ales și ne-a chemat la preoție, la viața consacrată, nu pentru meritele și calitățile noastre, nici ale părinților, ale familiilor noastre, ale strămoșilor noștri. Sunt în lume persoane mai bune, mai sfinte decât noi, familii mai bune decât cele din care provenim noi. Dumnezeu ne-a ales și ne-a chemat fiindcă ne-a cunoscut și ne-a iubit din veșnicie, fără nici un merit al nostru.

Al doilea gând: Chemarea specială din partea lui Dumnezeu presupune o trimitere, o misiune specială din partea lui Dumnezeu: misiunea de a vorbi lumii, de a transmite un mesaj din partea lui Dumnezeu. Este misiunea profetică. Această misiune stârnește întotdeauna împotriviri din partea lumii. De ce? Fiindcă lumea așteaptă de la profet altceva decât ce spune profetul din partea lui Dumnezeu. De la profetul Ieremia, poporul, conducătorii politici, preoții așteptau să fie lăudați, să spună că totul este în ordine, că va fi pace și prosperitate. Ieremia, dimpotrivă, dojenește, ceartă, amenință, prevestește dezastrul, distrugerea Ierusalimului și a templului. De aceea profetul este disprețuit, prigonit, amenințat cu moartea. Ieremia a fost o prefigurare a lui Isus. Isus, pentru aceleași motive, a fost prigonit, amenințat cu moartea chiar de către concetățenii săi; el a fost semn care a stârnit împotrivire, cum a prezis bătrânul Simeon. Cine este trimis în lume ca profet: preoții, persoanele consacrate, să nu se aștepte la aplauze, la popularitate, ci la împotrivire, la prigoană, la dispreț; este, poate, cea mai mare suferință. Dar această suferință este izvor de rodnicie spirituală: este prețul pe care îl plătim pentru a naște suflete pentru cer.

Al treilea gând se desprinde din cuvintele sfântului Pavel din a doua lectură. Viața fiecărui creștin și, mai ales, a persoanelor consacrate trebuie să se întemeieze pe iubire. Poți să ai credință, să muți munții din loc, să ai toată știința, să cunoști limbile oamenilor și ale îngerilor, să mori martir, ars pe rug; dacă nu ai iubire, nu ești nimic, ești o aramă sunătoare, un chimval zăngănitor. Aș sublinia un cuvânt al sfântului Pavel, foarte interesant: “De-aș da toată averea mea săracilor, dacă nu am iubire, nu am nimic”. Cum? Pot să-mi dau averea săracilor, să fac fapte de iubire, de caritate, și să nu am iubire? Da. Este posibil. Un mare scriitor rus, convertit la catolicism, Vladimir Soloviev, vorbește despre Anticristul caritativ sau filantropic, care face fapte de caritate, de iubire, dar nu are iubire, nu-l are pe Dumnezeu care este iubire. El se iubește numai pe sine. Este un mare pericol pentru noi, cei cu carisma carității: îngrijim bolnavi, săraci, copii orfani, dar, dacă nu avem iubire, faptele iubirii nu ne sunt de nici un folos, suntem ca o aramă sunătoare, ca un chimval zăngănitor. Îl rugăm pe Cristos, care ni se dăruiește acum în Euharistie, să ne aprindă inimile de focul iubirii sale.

Să reflectăm astăzi, cuvânt cu cuvânt, textul sfântului Pavel din lectura a doua a Liturghiei: “Dacă nu am dragoste, nu sunt nimic”. Dacă nu am dragoste, nici viața consacrată, nici voturile depuse nu-mi folosesc la nimic. Dragostea acoperă totul, crede totul, nădăjduiește totul, suferă totul.