Selecție de predici

(tipareste predicile)

 

Duminica a XXXIV-a după Rusalii (a Fiului Risipitor)
Evanghelia: Luca 15,11-32
Apostolul: 1Corinteni 6,12-20

Luca 15,11-32

Și a zis: Un om avea doi fii. Și a zis cel mai tânăr dintre ei tatălui său: Tată, dă-mi partea ce mi se cuvine din avere. Și el le-a împărțit averea. Și nu după multe zile, adunând toate, fiul cel mai tânăr s-a dus într-o țară depărtată și acolo și-a risipit averea, trăind în desfrânări. Și după ce a cheltuit totul, s-a făcut foamete mare în țara aceea, și el a început să ducă lipsă. Și ducându-se, s-a alipit el de unul din locuitorii acelei țări, și acesta l-a trimis la țarinile sale să păzească porcii. Și dorea să-și sature pântecele din roșcovele pe care le mâncau porcii, însă nimeni nu-i dădea. Dar, venindu-și în sine, a zis: Câți argați ai tatălui meu sunt îndestulați de pâine, iar eu pier aici de foame! Sculându-mă, mă voi duce la tatăl meu și-i voi spune: Tată, am greșit la cer și înaintea ta; nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău. Fă-mă ca pe unul din argații tăi. Și, sculându-se, a venit la tatăl său. Și încă departe fiind el, l-a văzut tatăl său și i s-a făcut milă și, alergând, a căzut pe grumazul lui și l-a sărutat. Și i-a zis fiul: Tată, am greșit la cer și înaintea ta și nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău. Și a zis tatăl către slugile sale: Aduceți degrabă haina lui cea dintâi și-l îmbrăcați și dați inel în mâna lui și încălțăminte în picioarele lui; și aduceți vițelul cel îngrășat și-l înjunghiați și, mâncând, să ne veselim; căci acest fiu al meu mort era și a înviat, pierdut era și s-a aflat. Și au început să se veselească. Iar fiul cel mare era la țarină. Și când a venit și s-a apropiat de casă, a auzit cântece și jocuri. Și, chemând la sine pe una dintre slugi, a întrebat ce înseamnă acestea. Iar ea i-a răspuns: Fratele tău a venit, și tatăl tău a înjunghiat vițelul cel îngrășat, pentru că l-a primit sănătos. Și el s-a mâniat și nu voia să intre; dar tatăl lui, ieșind, îl ruga. Însă el, răspunzând, a zis tatălui său: Iată, atâția ani îți slujesc și niciodată n-am călcat porunca ta. Și mie niciodată nu mi-ai dat un ied, ca să mă veselesc cu prietenii mei. Dar când a venit acest fiu al tău, care ți-a mâncat averea cu desfrânatele, ai înjunghiat pentru el vițelul cel îngrășat. Tatăl însă i-a zis: Fiule, tu totdeauna ești cu mine și toate ale mele ale tale sunt. Trebuia însă să ne veselim și să ne bucurăm, căci fratele tău acesta mort era și a înviat, pierdut era și s-a aflat.

 

Autori

pr. Anthony M. Coniaris
pr. Gheorghe Neamțiu
pr. Ilie Cleopa
pr. Vasile Florea
IPS Andrei Rymarenko
IPS Ioan Ploscaru
pr. Visarion Iugulescu
pr. Ion Cârciuleanu
pr. Mihai Tegzeș
pr. Ioan Abadi si pr. Alexandru Buzalic
pr. Olimpiu Todorean
PF Daniel Ciobotea
Diverși alți autori

 

* * *

 

Două cuvinte magice: “Am greșit”

Autor: pr. Anthony M. Coniaris
Traducere: Oana Capan
Copyright: ProFamilia.ro

Un arbitru a fost întrebat dacă greșește vreodată pe teren. El a răspuns: “Desigur, greșesc. Singura mea problemă este că nu pot să recunosc acest lucru.” Speranța noastră în viață ca și creștini este umilința de a recunoaște în sinea noastră și în fața lui Dumnezeu că, nefiind infailibili sau perfecți, am greșit – și greșim în fiecare zi.

Dacă ați fi întrebați care este cea mai grea sarcină din lume, s-ar putea să vă gândiți la ceva ce necesită forță musculară, la vreo provocare acrobatică sau la vreo faptă de vitejie pe câmpul de luptă. În realitate, nu este nimic mai greu decât a rosti aceste cuvinte: “Am greșit”. Este nevoie de o umilință și o modestie de care puțini oameni pot da dovadă. Și totuși nu există cuvinte de care să avem mai mare nevoie în viață decât acestea: “Am greșit”. Sunt cuvinte magice; cuvinte care împacă; cuvinte care unesc; cuvinte care vindecă răni și aduc pace.

Cu mulți ani în urmă, a trăit un om căruia nu i-a fost frică să spună: “Am greșit”. El era judecătorul Samuel Sewall. A făcut parte din comisia specială din Massachusetts care s-a ocupat de faimoasele cazuri ale vrăjitoarelor din Salem. A fost unui dintre judecătorii care a dat verdictul “vinovat” pentru așa-numitele vrăjitoare. Însă mai târziu Sewall s-a convins că judecata sa a fost greșită.

Și astfel, într-o zi rece de ianuarie din anul 1697, în timp ce Rev. Samuel Willard se îndrepta spre amvon, judecătorul Sewall i-a înmânat un document cerând ca acesta să fie citit înaintea tuturor oamenilor. Pe acea hârtie, judecătorul Sewall a scris că a greșit în verdictul pe care l-a dat cu cinci ani în urmă. Nu dădea vina pe nimeni, doar pe el. A cerut iertare de la oameni și de la Dumnezeu. În nici un alt moment nu a fost mai curajos sau mai bun acest judecător decât atunci când a stat în biserică în fața adunării credincioșilor, în timp ce pastorul îi citea mărturisirea: “Am greșit”.

 

A pune capăt certurilor.

Într-o zi un om un om depășea un camion. Dintr-odată a intrat chiar în fața camionului, pentru a evita o mașină care venea de pe o stradă laterală. Câteva minute mai târziu camionul a depășit la rândul lui mașina acestui om, și a intrat brusc în fața ei în același fel. În curând mașina și camionul așteptau alăturat la semafor. Bărbatul care a intrat în fața camionului și-a coborât geamul. Șoferul camionului s-a aplecat, încruntat, așteptându-se la o ceartă.

“Îmi pare rău că am intrat brusc în fața ta mai devreme”, a spus omul amabil. Pentru o secundă șoferul camionului a rămas fără cuvinte. Apoi a zâmbit. “Nici o problemă. De fapt eu m-am purtat ca un mojic”, a spus el. Gândiți-vă cât de diferit s-ar fi putut desfășura acest incident; gândiți-vă la înjurăturile, strigătele și resentimentele care ar fi putut fi generate dacă primul șofer nu ar fi rostit acele cuvinte magice: “Îmi pare rău. Am greșit”.

 

În căsătorie și viața de familie.

Cât de vindecătoare pot fi aceste cuvinte în căsătorie și în viața de familie. De exemplu, un cuplu poate să fi avut o neînțelegere dureroasă, dar dacă partenerul vinovat este dispus să spună: “Îmi pare rău. A fost vina mea”, nu mai există motiv de ceartă. Sentimentele rănite sunt vindecate. Urmează împăcarea, armonia, pacea. Mulți părinți cred că pentru a menține respectul copiilor lor nu trebuie să recunoască niciodată o greșeală. De aceea ei par să le spună în mod constant copiilor lor: “Suntem perfecți. Noi nu greșim ca voi.”

Acesta este unul dintre factorii care fac să crească prăpastia dintre generații. Copiii au nevoie să învețe că părinții nu sunt perfecți. Și ei greșesc. Nu le va strica părinților să își împărtășească unele slăbiciuni cu copiii lor. Cu siguranță acest lucru îi va face să apară mai umani. Îi va ajuta pe copiii lor să învețe cum să facă față propriilor lor slăbiciuni. Îi va ajuta să fie mult mai cinstiți cu părinții dacă simt că aceștia sunt total cinstiți cu ei. Nimeni nu dorește să își împărtășească problemele în fața unuia care nu a greșit niciodată. Cât de diferită ar fi relația părinte-copil dacă adulții ar învăța să spună: “Îmi pare rău. Și eu am greșit”.

Un copil din clasa a șaptea a spus: “Unele mame și unii tați nu recunosc niciodată că greșesc. Ce îmi place la ai mei este că își cer iertare uneori. Ajută mult, pentru că asculți mai ușor de astfel de oameni”. Există prieteni și rude care nu și-au vorbit unii altora timp de ani de zile. Cât de diferite ar putea să fie lucrurile dacă doar unul dintre ei ar lua inițiativa de a practica puțină umilință creștină și ar spune: “Îmi pare rău de toată această situație. Știu că am greșit”.

Un preot care îndrumase mii de oameni a scris: “În biroul meu vin mulți oameni – educatori, oameni de știință, bogați, săraci – fete împovărate de păcat, băieți care știu că au greșit, soți și soții cărora le este rușine de ei înșiși. Îmi vorbesc despre nenorocirea din casele lor și despre poverile nefericite pe care le poartă în inimile lor. Aproape întotdeauna îmi vine să le spun: “De ce nu mergi acasă să spui că îți pare rău? De ce nu mergi acasă să îți ceri iertare?”

Prima lege a sănătății mintale este aceea de a fi cinstit cu tine însuți. Dacă ai greșit, nu ascunde acest lucru. Nu îți îngropa sentimentele de vinovăție în subconștient unde vor “putrezi” și vor ieși la suprafață ca hipertensiune, neurastenie sau nevroză. Înfruntă adevărurile despre tine. Recunoaște-le. Mărturisește-le.

 

“Am păcătuit.”

Fiul risipitor din lecția evanghelică de astăzi a fost cinstit cu sine însuși, cu o cinste sinceră și neîndurătoare. Acest lucru s-a întâmplat atunci când a recunoscut în sinea lui greșeala și a spus: “Am păcătuit”. Chiar în acea zi a început un nou capitol din viața sa. Un nou capitol poate să înceapă pentru noi dacă, spunând adio auto-justificării, auto-compătimirii, auto-apărării, vom înfrunta adevărurile despre noi înșine și vom spune: “Da, o astfel de persoană sunt eu; puține lucruri pot să le fac sau le-am făcut, însă, cu harul lui Dumnezeu, pot fi diferit, voi fi diferit.”

Dacă este bine din punct de vedere terapeutic să recunoaștem greșelile noastre în fața celorlalți și să spunem: “Îmi pare rău. Am greșit”, cu atât mai bine este să le recunoaștem în fața noastră și a lui Dumnezeu. Nu este de ajuns să îți spui doar în sine: “Am păcătuit.” Aceasta poate conduce la disperare și sinucidere. Atunci când Iuda, de exemplu, a văzut că Isus a fost condamnat, a dus înapoi arhiereilor și bătrânilor banii și a spus: “Am greșit vânzând sânge nevinovat.” Apoi, aruncând arginții în templu, a mers și s-a spânzurat.

Iuda era suficient de plin de remușcări pentru a recunoaște că a greșit în sinea sa și în fața arhiereilor și a bătrânilor, dar nu a putut să meargă în fața lui Isus și să spună: “Îmi pare rău. Iartă-mă.” Isus, care l-a iertat pe tâlharul pocăit de pe cruce, l-ar fi iertat și pe Iuda, dacă ar fi mers la picioarele crucii și și-ar fi mărturisit greșeala. Ce bine ar fi fost să fi înțeles că răsplata pentru cererea de iertare și pentru mărturisire depășește cu mult umilința și rușinea din momentul în care spunem: “Îmi pare rău.”

Atunci când fiul risipitor a spus: “Am păcătuit”, el nu s-a oprit aici. Dacă s-ar fi oprit aici ar fi putut însemna disperare și auto-compătimire. El a făcut următorul pas. A spus: “Sculând-mă, mă voi duce la tatăl meu”. Aceasta este ceea ce ne îndeamnă Isus să facem. Când ne vedem așa cum suntem cu adevărat, ne este rușine de noi înșine, și ne este greu să ne acceptăm pe noi înșine, putem însă să fim siguri de un lucru – Dumnezeu ne va accepta așa cum fiul risipitor a fost acceptat în Evanghelia de astăzi:

“Și încă departe fiind el, l-a văzut tatăl său și i s-a făcut milă și, alergând, a căzut pe grumazul lui și l-a sărutat. [...] Și a zis tatăl către slugile sale: Aduceți degrabă haina lui cea dintâi și-l îmbrăcați și dați inel în mâna lui și încălțăminte în picioarele lui; și aduceți vițelul cel îngrășat și-l înjunghiați și, mâncând, să ne veselim; căci acest fiu al meu mort era și a înviat, pierdut era și s-a aflat.”

Acesta este modul în care Dumnezeu ne primește atunci când, cu adâncă părere de rău în inimile noastre, venim la El cu aceste cuvinte magice: “Am greșit.” Două dintre cuvintele care sunt cel mai dificil de spus în sine, în fața celorlalți și a lui Dumnezeu. Însă pentru persoana care reușește să își adune suficient curaj pentru a le spune, urmează iertarea, pacea, o nouă putere și o nouă șansă în viață.

 

* * *

 

Sfânta Taină a Pocăinței

Autor: pr. Gheorghe Neamțiu
Copyright: Viața creștină

“Tată, greșit-am la cer și înaintea Ta,
și nu mai sunt vrednic a mă chema fiul Tău.”
(Luca XV,21)

În capitolul al cincisprezecelea din Evanghelia sa, Sfântul Luca ne redă trei parabole, prin care Mântuitorul pune în lumină bucuria mare ce o pricinuiește în cer întoarcerea păcătoșilor; și anume: parabola cu oaia rătăcită pentru care păstorul lasă cele nouăzeci și nouă de oi pentru a merge în căutarea ei și, aflând-o , o pune pe umeri, bucurându-se, și apoi își cheamă prietenii și vecinii să le împărtășească bucuria; parabola femeii care, pierzându-și o drahmă din cele zece pe care le avea, aprinde lumânarea și o caută prin toată casa, iar după ce o găsește, își cheamă prietenele și vecinele pentru a se bucura împreună; și, în sfârșit, parabola fiului risipitor, citită astăzi, oglinda cea mai fidelă și înduioșătoare a nețărmuritei iubiri cu care Părintele Ceresc Își îmbrățișează fiul rătăcit, adică pe păcătosul care se întoarce la sânul Său cu o adevărată căință, mărturisindu-și vinovăția în Sfânta Taină a Spovedaniei.

De la părerea de rău firească, egoistă, pricinuită de constatarea propriei mizerii, a stării de plâns în care ajunsese, și de pierderea confortului și fericirii de care se bucura în casa părintelui său, fiul rătăcit ajunge să fie pătruns de o durere superioară, dezinteresată și profundă: aceea de a fi nesocotit inima cea atât de iubitoare a tatălui său, durere ce îl determină să ia hotărârea fermă de a se întoarce imediat la tatăl său. “Scula-mă-voi și mă voi duce la tatăl meu (…).” Și, fără a mai sta pe gânduri, se scoală, lasă totul și pleacă. “Și, încă departe fiind, l-a văzut tatăl său și i s-a făcut milă; și, alergând, a căzut la gâtul lui și l-a sărutat. Și i-a zis fiul: «Tată, greșit-am la cer și înaintea ta, și nu mai sunt vrednic a mă numi fiul tău.» Tatăl însă, în semn de iertare și reprimire în grația sa și în demnitatea de fiu și moștenitor, le zise slugilor: «Aduceți haina cea mai frumoasă și îmbrăcați-l și dați-i inel în deget și încălțăminte în picioare; și aduceți vițelul cel gras și înjunghiați-l și, mâncând, să ne veselim; căci fiul meu acesta era mort și a înviat, era pierdut și s-a aflat»” (Luca XV, 18-24).

Iată, exprimată aci atât de plastic, întâlnirea păcătosului pocăit, în spovedanie, cu Tatăl Ceresc care-l îmbrățișează, iertându-l și redându-i demnitatea de fiu. Haina cea frumoasă, cea dintâi, este veșmântul imaculat al harului sfinților primit în Botez, în care omul se naște ca fiu adoptiv al lui Dumnezeu, har ce se pierde prin păcatul de moarte și se redobândește prin Sfânta Spovedanie; inelul pus în deget e semnul demnității și drepturilor de fiu și al iubirii paterne a lui Dumnezeu față de păcătosul întors la El prin pocăință, iar ospățul pe care tatăl îl face în onoarea fiului reîntors acasă, este imaginea bucuriei pe care o pricinuiește lui Dumnezeu, îngerilor și sfinților, Cerului întreg, păcătosul întors la Dumnezeu, păcătos care fusese cu adevărat mort sufletește și acum a înviat, și care fusese pierdut și acum s-a aflat.

Când am vorbit despre virtutea pocăinței, am subliniat că este necesar s-o deprindem ca virtute toată viața, deoarece purtăm în noi până la moarte imboldul păcatului. Dar pocăința, ca virtute, singură nu este suficientă pentru a ne împăca întotdeauna și pe deplin cu Dumnezeu. De aceea, Isus Cristos, în nețărmurita Sa iubire, a întemeiat sacramentul sau Taina Pocăinței, această baie a renașterii spirituale, în care cel ce își mărturisește păcatele cu părere de rău sinceră și supranaturală și cu hotărâre de îndreptare, primește, prin dezlegarea dată de preot, iertare de la Dumnezeu.

Pocăința ca Taină, adică Sfânta Spovedanie, cum știm, a fost rânduită de Mântuitorul când, zicându-le apostolilor: “Oricâte veți lega pe pământ vor fi legate și în Cer, și oricâte veți dezlega pe pământ vor fi dezlegate și în Cer” (Matei XVIII, 18), le-a dat puterea dumnezeiască de a legifera tot ce era necesar pentru mântuirea sufletelor, deci, implicit, și puterea de a înlătura legătura păcatelor, piedică ce se opune mântuirii. Isus le-a conferit în mod explicit această putere, după înviere, când, suflând asupra lor, le-a zis: “Luați Spiritul Sfânt: cărora le veți ierta păcatele li se vor ierta, și cărora li le veți ținea vor fi ținute” (Ioan XX, 22-23).

Întrucât, după cum reiese atât de clar din acest text, iertarea păcatelor cuiva este condiționată, din însăși porunca lui Isus, de dezlegarea dată de apostoli (și deci și de urmașii lor), înseamnă că acela care vrea să se împace cu Dumnezeu este obligat să se supună acestei puteri divine, mărturisindu-și păcatele în scaunul Sfintei Spovedanii. Această obligație de a ne mărturisi este atât de categorică, încât – și să notăm bine acest lucru foarte important -, chiar dacă în circumstanțe de forță majoră, cum este un pericol de moarte iminentă, am izbutit, în lipsă de preot, să ne stârnim căința perfectă – care știm că ne împacă cu Dumnezeu chiar și în afara Sfintei Spovedanii -, ne rămâne totuși obligația strictă ca, după ce am trecut peste pericol, să ne spovedim cât mai curând posibil. De altfel, obligația de a ne spovedi o avem ori de câte ori, după o matură examinare, conștiința ne spune că ne aflăm în stare de păcat greu, de moarte. De aceea, este mare greșeală în care se complac unii creștini de a se mulțumi să se spovedească numai o dată pe an, chiar dacă își simt tot timpul sufletul împovărat cu păcate de moarte. Mai mult, spovedania deasă este recomandabilă chiar și în lipsa păcatelor grele, deoarece ea ne dă nu numai certitudinea că păcatele lesne-iertătoare ni s-au iertat, ci și harurile ajutătoare necesare spre a le putea evita, ea fiind, astfel, un mijloc dintre cele mai eficiente pentru înaintarea pe calea desăvârșirii și sfințirii vieții.

Dar, în legătură cu spovedania deasă, mulți își pun – și nu fără temei – întrebarea: Cum se explică faptul că există atâția creștini care, deși se spovedesc des, continuă să rămână, după ani și zeci de ani, aceiași, cu vechile defecte și apucături, cu alte cuvinte, cel puțin în aparență, bat pasul pe loc în viața spirituală ? Unde trebuie căutată cauza ? Nicidecum în spovedania însăși ca Taină, deoarece până și cel mai bun medicament poate să nu-și producă efectul dorit, ba poate chiar să strice, dacă nu este administrat cum trebuie. Adevărata cauză, așadar, trebuie căutată în felul greșit în care cei mai mulți creștini își fac examenul de conștiință. Ei nu se coboară cu analiza până la rădăcina răului din ei, care e așa numitul defect sau păcat dominant, adică acela care stăpânește sufletul și din care se nasc, ca dintr-un izvor otrăvit, toate celelalte păcate. Acest păcat dominant este, de obicei, unul din cele șapte păcate capitale. De obicei, penitentul, urmând chestionarul celor zece porunci dumnezeiești, al poruncilor bisericești, al păcatelor împotriva Spiritului Sfânt ș.a.m.d., își scrutează conștiința cu cea mai mare grijă de a nu scăpa nici o greșeală, nici un amănunt, de a înregistra, bunăoară, până și gândurile fugare la care nu a consimțit, dar el nu se întreabă: Care este patima, pornirea ascunsă în firea mea, de unde țâșnește toată această puzderie de greșeli, mai mici sau mai mari ? Pentru a o descoperi, penitentul trebuie să coboare în zonele obscure ale sufletului, să-și studieze temperamentul, înclinațiile ascunse sub amorul propriu, substratul atitudinilor și reacțiunilor față de anumite situații, motivul clevetirii, invidiei, urii.

În această explorare a adâncurilor sufletești, un ajutor prețios îi pot oferi penitentului observațiile binevoitorilor, ale membrilor familiei sau prietenilor, care îi cunosc caracterul. Pe mulți îi auzim spunând: “Cutare are multe calități, dar… e înfumurat” sau, despre un altul: “Are inimă bună, dar se supăra repede”. Acel “dar”plin de rezerve dezvăluie, de obicei, păcatul dominant, acel monstru cu multe capete care, din umbră, îl trage pe om spre păcat. După ce a izbutit să-l descopere, sufletul trebuie să-și concentreze asupra lui toate eforturile, cu hotărârea fermă de a-l decapita, de a-l smulge din rădăcină, făcând astfel să dispară și păcatele care se nasc din el și din care sufletul vrea să se elibereze. Bunăoară, dacă rădăcina vorbirii de rău, a judecăților la adresa aproapelui este lipsa de ocupație, lenea, nu ne vom mulțumi să spunem în spovedanie că am vorbit de rău pe alții, ci vom mărturisi că aceasta am făcut-o din pierdere de timp, și ne vom hotărî să folosim timpul în lucruri utile, iar seara ne vom examina și asupra felului în care ne-am îndeplinit, în cursul zilei, hotărârea luată în mărturisire și reînnoită zilnic. Sau, dacă la originea bârfelilor stă mândria, care-l face pe om să se prețuiască mai mult decât este, spunând ca fariseul: “Doamne, mulțumescu-ți că nu sunt la fel cu ceilalți oameni (…)”, atunci nu ne vom mulțumi să mărturisim, pur și simplu, că am vorbit de rău, ci vom adăuga că am făcut-o din trufie, și ne vom hotărî să ne examinăm insistent asupra acestui punct, spre a ne cunoaște mai bine propriile slăbiciuni, pentru a le combate energic; iar când vom fi ispitiți să judecăm pe alții, vom pune peste ei vălul propriilor noastre scăderi, pentru ca, privind, să nu vedem decât păcatele noastre, și vom lăsa toată judecata, privitor la semeni, pe seama lui Dumnezeu, singurul judecător negreșelnic. Apoi, în tactica împotriva păcatului vom concretiza, vom particulariza atacul. Nu ne vom mulțumi să ne spunem în general: voi fi mai bun, mă voi feri de păcat; ci vom zice: voi face acest lucru, în aceste împrejurări, cu aceste mijloace, avându-l de model pe Isus, autorul desăvârșirii mele, modelul smereniei, răbdării, îngăduinței, lepădării de sine, iertării.

Procedând cu statornicie în felul acesta și, bineînțeles, intrând în scaunul Sfintei Spovedanii cu dispozițiile sufletești cerute, această Taină nu va întârzia să-și arate, în viața noastră de fiecare zi, roadele așteptate. De fiecare dată, ea va fi o urcare pe o nouă treaptă, pe urcușul atât de anevoios al desăvârșirii creștinești. Amin.

 

* * *

 

Despre adevărata pocăință și despre milostivirea lui Dumnezeu

Autor: pr. Ilie Cleopa
Copyright: Internet

Scula-mă-voi și mă voi duce la tatăl meu, și-i voi spune: Tată, am greșit la cer și înaintea ta (Luca 15, 18)

Iubiți credincioși,

În Sfînta Scriptură Dumnezeu se numește “Tată al milostivirii” (II Corinteni 1, 3), pentru că pururea Se milostivește față de cei păcătoși care se întorc din toată inima către El prin adevărată pocăință. Dumnezeu zice prin proorocul Isaia: Cînd te vei întoarce și vei suspina, atunci te vei mîntui și vei cunoaște unde ai fost (Isaia 30, 15). În alt loc, prin același prooroc, zice Dumnezeu: Spălați-vă, curățiți-vă, ștergeți răutățile din sufletele voastre înaintea ochilor Mei părăsiți-vă de răutățile voastre. Și de vor fi păcatele voastre ca mohorîciunea, ca zăpada le voi albi; și de vor fi ca roșeala, ca lîna le voi face albe (Isaia 1, 16-18).

Acest adevăr s-a petrecut și cu fiul risipitor din Sfînta Evanghelie care s-a citit astăzi. El mai întîi și-a venit întru sine, a suspinat după fericirea ce o avusese cînd era în casa tatălui său, apoi a zis: Cîți argați ai tatălui meu sunt îndestulați de pîine, iar eu pier aici de foame! (Luca 15, 17). Acestea au fost cuvintele fiului risipitor cînd și-a venit întru sine, adică a început a-și cunoaște greutatea păcatelor sale. Fără această simțire și trezire nimeni dintre păcătoși nu va putea să se întoarcă din toată inima către Preabunul Dumnezeu.

Care era foamea fiului risipitor care a zis: “iar eu pier aici de foame?” Oare la hrana cea trupească se gîndea el? Nu, Dumnezeu zice prin Sfîntul Prooroc Isaia: Iată, cei ce slujesc Mie vor mînca, iar voi veți flămînzi. Iată, cei ce slujesc Mie vor bea, iar voi veți înseta. Iată, cei ce slujesc Mie se vor veseli, iar voi vă veți vă veți rușina. Iată, cei ce slujesc Mie cu bucurie se vor bucura, iar voi veți întrista. Iată, cei ce slujesc Mie se vor veseli, iar voi veți striga pentru zdrobirea duhului vostru (Isaia 65, 13-14).

Aceasta era foamea cea mare a fiului risipitor. El și-a adus aminte de vremea cînd petrecea în casa tatălui său și de hrana și desfătarea duhovnicească ce o avea lîngă el. Ajungînd păzitor de porci în țară străină, departe de Dumnezeu, foamea sufletului său după dreptate l-a făcut să zică: Cîți argați ai tatălui meu sunt îndestulați de pîine, iar eu pier aici de foame!

Care a fost hrana lui cîtă vreme era la casa părintească? Această hrană duhovnicească pe care acum o pierduse, o formau faptele sale cele bune: credința, nădejdea, dragostea, rugăciunea, înfrînarea, curăția și toate celelalte virtuți care cu adevărat sunt hrană a sufletului. Mîntuitorul în vorbirea Lui cu samarineanca la fîntîna din Sichem a hrănit-o prin darul Său, cîștigîndu-i sufletul. De aceea cînd Apostolii Îl rugau să mănînce, El le-a zis: Eu am de mîncat o mîncare pe care voi nu o știți (Ioan 4, 32). Mîncarea Mea este să fac voia Celui ce M-a trimis pe Mine și să săvîrșesc lucrul Lui (Ioan 4, 34). Căci oricine face o faptă bună pentru sufletul său, sau pentru mîntuirea aproapelui său, cu adevărat își hrănește sufletul său cu darul lui Dumnezeu. Fiul risipitor, cunoscîndu-și starea lui vrednică de plîns și gîndind să se întoarcă la Părintele său cu mare smerenie, nu se mai socotea vrednic a fi fiul tatălui său. De aceea cînd a venit către tatăl său, a zis: Nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău. Primește-mă ca pe unul din argații tăi (Luca 15, 19).

Trei sunt stările celor ce se mîntuiesc. Starea celor dintîi este a fiilor, adică a celor care cu mare dragoste slujesc lui Dumnezeu din toată inima lor și cu toată puterea voinței lor se sîrguiesc să facă poruncile Lui. Despre aceștia spune dumnezeiasca Scriptură: Cît am iubit Legea Ta, Doamne, ea toată ziua cugetarea mea este (Psalm 118, 97).

A doua ceată este a argaților, care, căutînd plată, se silesc a lucra poruncile lui Dumnezeu pentru a dobîndi fericirea cea veșnică a Împărăției Sale. Despre aceștia scrie: Plecat-am inima mea ca să facă îndreptările Tale în veac pentru răsplătire (Psalm 118, 112). Starea a treia este a robilor, adică a celor care, temîndu-se de pedeapsa lui Dumnezeu pentru călcarea poruncilor Lui se silesc a păzi toate poruncile Lui după mărturia care zice: Străpunge cu frica Ta trupul meu, că de judecățile Tale m-am temut (Psalm 118, 120).

Deci, fiul risipitor, gîndindu-se că și argații, adică cei ce fac poruncile lui Dumnezeu, pentru răsplătire primesc daruri duhovnicești și se împărtășesc de ele, a cerut Tatălui său să fie primit în casa părintească măcar ca un argat. Această întoarcere a lui din toată inima către părintele său, și smerenia cea mare să fie primit ca un argat de Tatăl său, i-a fost pricină de mare folos, căci nu ca pe un argat l-a primit, ci ca pe un adevărat fiu al său care se întoarce cu toată inima către El. Vedem din cuvintele Sfintei Evanghelii de azi că, încă departe fiind el, l-a văzut tatăl său și i s-a făcut milă și, alergînd, a căzut pe grumazul lui și l-a sărutat (Luca 15, 20).

Iubiți credincioși,

Dar ce înțelegem prin acest cuvînt: “Încă departe fiind el, l-a văzut tatăl său”? Aceasta ne arată că Preabunul și Atotștiutorul Dumnezeu, mai înainte de a striga omul păcătos “greșit-am”, cunoaște hotărîrea lui cea din inimă de a se întoarce către El. De aceea l-a primit cu atîta bucurie și nu i-a mai pomenit greutatea păcatelor lui cu care l-a supărat. I-a dat haina cea dintîi, adică nepătimirea cu care a fost îmbrăcat cînd era lîngă tatăl său. Și inel i-a pus pe mîna lui, semnul legăturii celei dintîi cînd petrecea în viață curată și neprihănită, mai înainte de a se despărți de tatăl său. Iar după ce i-a dat lui haina cea dintîi și inel și încălțăminte în picioarele lui, adică voința tare de a merge pe calea poruncilor lui Dumnezeu, a zis slugilor sale: Aduceți vițelul cel îngrășat și-l junghiați să mîncăm și să ne veselim; căci fiul meu acesta, pierdut a fost și s-a aflat, mort a fost și a înviat (Luca 15, 23-24).

O, bunătatea și dragostea cea părintească a Preabunului nostru Dumnezeu! Cît este de negrăită Mila Lui și cît de nenumărate sunt îndurările Lui asupra celor ce se întorc către El cu toată inima lor! Cu cîtă părintească iubire primește El pe fiii Lui cei pierduți prin păcat, care se întorc cu mare căință și umilință către El și cîtă bucurie se face în cer cînd un păcătos se întoarce la pocăință!

Mare și nemărginită este milostivirea lui Dumnezeu față de cei păcătoși care se întorc către El din toată inima și cu toată smerenia și hotărîrea de a-și îndrepta viața!

În pilda Fiului Risipitor vedem că el nu făcuse fapte de pocăință, adică încă nu-și făcuse canonul păcatelor sale cu care a supărat pe părintele său. Ci numai venindu-și în sine și cunoscîndu-și starea jalnică în care ajunsese prin depărtarea de părintele său a atras asupra sa mila și îndurarea Părintelui său care cu atîta bucurie și cu prăznuire l-a primit. Cu adevărat, frații mei, smerenia și pocăința iartă multe păcate și fără alte fapte bune. Ce fapte bune putea să facă tîlharul răstignit alături de Hristos cînd mîinile și picioarele lui erau legate? Dar strigarea lui din inimă i-a fost deajuns: Pomenește-mă, Doamne, cînd vei veni întru Împărăția Ta (Luca 23, 42). Iar Mîntuitorul îndată i-a răspuns: Adevăr grăiesc ție, astăzi vei fi cu Mine în rai (Luca 23, 43).

Bine a zis dumnezeiescul Apostol Pavel: Duhul se roagă pentru noi cu suspinuri negrăite. Bine a zis și Sfîntul Efrem Sirul: “Pocăința, fără jertfe și fără cheltuieli, poate să împace și să milostivească pe Dumnezeu. Pocăința a oprit jertfa sîngeroasă, aducînd jertfa conștiinței. Ea nu caută ied, ci mărturisire. Nu cere oaie pentru jertfă, ci mărturisire din conștiință. Nu ai turturea de jertfă tu cel ce ai păcătuit? Suspină și Dumnezeu, mai presus de turturea, îți socotește ție aceasta. Nu ai pasăre? Lăcrimează și, în loc de jertfă, ți se va socoti ție. Nu ai porumbel? Vestește-ți păcatele tale lui Dumnezeu și-ți vor fi ție ardere de tot. Dacă te vei ruga, ca pe un vițel de jertfă va primi Dumnezeu rugăciunea ta. O, cît de mare este pocăința! O, cît de minunate sunt lucrurile cele dintru dînsa! Că una fiind, pe toate le poate”. “O, darul Evangheliei, că pe toată Legea a îndreptat-o Iisus! Poporul se face lui preot în Biserică; căci are conștiința care jertfește pentru dînsul. Din inimă se roagă și milostivește pe Dumnezeu pentru sine”.

Iubiți credincioși,

Duminica de azi, a Fiului Risipitor, este a doua Duminică a Triodului, care ne pregătește duhovnicește pentru începerea și trecerea cu folos a Sfîntului și marelui Post al Paștelui. Evanghelia ce s-a citit astăzi este foarte frumoasă și ziditoare de suflet. Părintele care avea doi fii este Tatăl nostru cel ceresc. Fiul mai mare simbolizează pe creștinii buni și ascultători de Dumnezeu, iar fiul mai mic, pe creștinii răi și neascultători, asemenea lui.

Din ceata creștinilor ascultători fac parte toți fii Bisericii lui Hristos care împlinesc cu sfințenie poruncile Lui. Aceștia merg regulat la slujbele Bisericii, se roagă ziua și noaptea, ascultă de Dumnezeu și de păstorii rînduiți, nasc și cresc copii în frica Domnului, se spovedesc și se împărtășesc cu Sfintele Taine regulat, duc viață smerită și fac milostenie la cei săraci. Toate le fac cu bucurie, cu binecuvîntare și cu rugăciune. De aceea Dumnezeu le ajută în toate.

Nu așa însă se întîmplă cu creștinii neascultători și robiți de păcate ca fiul cel mai mic din Evanghelie. Dintre aceștia fac parte cei ce nu merg Duminica la biserică, cei ce-și ucid copiii, bețivii, hulitorii de Dumnezeu care înjură de cele sfinte, desfrînații, lacomii, zgîrciții, și mai ales mîndrii, în frunte cu sectele, că ce sunt sectanții, decît creștini răzvrătiți, mîndri și neascultători care nu vor să asculte de Biserica întemeiată de Hristos, ci își fac legi și dogme, după mintea lor, asemenea fiului mai tînăr din Evanghelie. Toți aceștia sunt căzuți din ascultare, sunt departe de Hristos, de Biserică, de Sfinți și se ceartă pe seama Sfintei Scripturi, pe care o explică după voia lor. Dar cine cade din ascultare și din Biserică, acela cade și din Dumnezeu.

Ce cumplit este păcatul neascultării! Ce greu este să trăiești după mintea ta, să nu asculți de nimeni, să te depărtezi de Dumnezeu, de credință, de rugăciune, de Biserică, de preot, și de părinții care te-au născut. Așa a făcut tînărul din Evanghelie: Tată, dă-mi partea ce mi se cuvine din avere… și s-a dus într-o țară depărtată și acolo și-a risipit averea, trăind în desfrînări (Luca 15, 12-13).

Neascultarea este fiica mîndriei. De aceea cel mîndru și neascultător este lăsat de Dumnezeu să cadă în păcate grele, ca să se smerească și să se întoarcă la pocăință. Cel dintîi păcat în care cad mîndrii și neascultătorii este desfrînarea, o patimă grea, urîtă, rușinoasă. Dar dacă omul căzut se căiește, îl mustră conștiința și vrea să se întoarcă, Tatăl nostru cel ceresc nu-l lasă, ci îi întinde mîna, îl așteaptă, îi iese înainte, îl sărută cu lacrimi de bucurie și îl iartă. Așa a făcut Tatăl ceresc cu fiul risipitor din Evanghelie. I-a ieșit înainte, l-a sărutat, i-a iertat păcatele, i-a dat inel și haină și a ospătat cu el.

Vedeți bunătatea și mila lui Dumnezeu? Vedeți roadele căinței celui ce se întoarce la Hristos? Vedeți că toți păcătoșii au pocăință și iertare? Vedeți că și pe noi ne așteaptă Domnul la pocăință în ușa bisericii? Numai să ne pară rău de cele făcute, să ne spovedim cu căință, să părăsim păcatele și să zicem ca fiul desfrînat: Scula-mă-voi și mă voi duce la tatăl meu și-i voi zice: Tată, am greșit la cer și înaintea ta; nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău; primește-mă ca pe unul din argații tăi (Luca 15, 18-19). Dacă ar zice aceste cuvinte din inimă, bețivii, desfrînații și creștinii robiți de păcate din zilele noastre, pe toți i-ar primi, i-ar săruta și i-ar ierta Dumnezeu! Însă puțini sunt din creștinii noștri care se tem cu adevărat de Dumnezeu, care se întorc din nou la biserică, la pocăință și aleargă la preoți să-și mărturisească păcatele.

Pocăința fiului risipitor să ne fie pildă, îndreptare și îndemn pentru toți, iar neascultarea și căderea lui în desfrîu să ne aducă aminte de marea primejdie ce amenință pe copiii loviți de necredință și desfrîu. Ne uităm cîți părinți și cîte mame vin plîngînd la biserică și mănăstiri pentru copiii lor. Toți ne spun același lucru: Nu ne mai ascultă copiii; se duc la tot felul de distracții rele, la filme cu ucideri și filme cu desfrînare; nu mai vor să învețe, să meargă la biserică și la spovedanie, nu vor să se mai roage lui Dumnezeu și sunt nervoși. S-au împrietenit cu copii răi; trăiesc în desfrîu cu fete rele ca și ei, fumează și se îmbată, ce să facem cu ei? Cum să-i scăpăm de desfrîu și să-i întoarcem la credință, la biserică, la o viață creștinească normală?

Iată marea problemă a copiilor noștri. Iată durerea de astăzi a multor părinți. Iată că s-au înmulțit în lume și în familiile noastre fiii risipitori, neascultători și desfrînați, ca cel din Sfînta Evanghelie. Ce se mai poate face pentru ei, după ce au căzut în toate păcatele? Ce trebuie să răspundem acestor părinți care vin plîngînd la noi?

Răspunsul este unul: să-i ajutăm pe copiii noștri mai întîi să nu cadă în păcatele cele grele care sunt: necredința, neascultarea și desfrînarea. Iar dacă au căzut ca fiul risipitor din Evanghelie, să-i ajutăm să se ridice din prăpastia necredinței și a desfrîului. Cum? Mai întîi să-i ducem la un duhovnic bun să-și mărturisească păcatele. Apoi să-i îndemnăm din nou la biserică, la o viață socială normală, și să-i deprindem să se roage și să citească cărți sfinte. Numai să luați aminte ca nu cumva chiar părinții, tata și mama, să fie aceia care își smintesc copiii și-i împing la tot felul de păcate prin exemplul rău pe care îl văd în casă.

Avem, însă, multe familii bune, model, prin satele și orașele noastre. Avem încă multe mame creștine devotate care își cresc frumos copiii lor. Avem biserici, mănăstiri și preoți buni peste tot în țară. Numai să-i căutăm, să ne spovedim regulat, să le urmăm sfatul. De aceea să nu deznădăjduiască nimeni.

Să ne întoarcem la Tatăl ceresc care ne-a zidit. Dumnezeu ne așteaptă în pragul bisericilor. Să venim cît avem vreme, că ne așteaptă și ne cheamă. Și căzînd înaintea Lui, să zicem cu căință și lacrimi: “Iată, am greșit la cer și înaintea Ta. Am rătăcit pe căile păcatului. Ne-am depărtat de Tine și de biserica Ta. Am căzut în cumplite fărădelegi. Acum ne căim, ne pare rău, ne temem de veșnica osîndă care ne așteaptă, că nu mai suntem vrednici să ne numim fiii tăi. Ci primește-ne înapoi ca pe cei mai de pe urmă robi ai Tăi!” Amin.

 

* * *

 

Predică la Duminica a XXXIV-a după Rusalii

Autor: pr. Vasile Florea
Copyright: Predici.cnet.ro

Evanghelia acestei duminici ne prezintă parabola fiului risipitor, deși la fel de bine am putea să o numim parabola tatălui îndurător. Învățăturile acestei parabole sunt multe, una dintre ele fiind cu siguranță și necesitatea pocăinței sincere. Analizând evanghelia acestei duminici. vedem că ea ne prezintă pe lângă frumoasa istorisire a întoarcerii fiului rătăcit și un protest. Protestul este al fiului cel mare care vine acasă tocmai în toiul petrecerii organizate de tată cu ocazia reîntoarcerii fiului risipitor. Acest fiu este cel care are rolul secundar în această parabolă. Despre el spune evanghelia că “s-a mâniat și nu voia să intre” (Luca 15,28). Protestul fiului cel mare este plin de emoție, de mânie, de gelozie și de invidie. Fiul cel mare trăiește în interior supărarea și mânia și acest lucru ajunge cunoscut și tatălui. El protestează sustrăgându-se participării la această petrecere organizată pentru fratele său, sustrăgându-se comuniunii cu tatăl și fratele său. Parcă ar dori să spună: “Până aici. Cu ceea ce se întâmplă aici nu sunt de acord”. O reacție umană, spunem noi, care ni se pare și nouă cunoscută din viața de zi cu zi.

Și totuși nu este oare mai comod să lași de la tine decât să protestezi atunci când ceva nu îți convine? Sau nu este mai ușor să te duci într-o cameră și să te încui acolo pentru a evita conflictul decât să spui pe nume lucrurilor care te deranjează și te dezamăgesc? Iată că Evanghelia are foarte mult de a face cu viața de zi cu zi. Dar să vedem și cum procedează tatăl în acest conflict iscat de fiul cel mare. El vine și se adresează fiului, se apropie de fiu. Tatăl constată că fiul nu vrea să vină înăuntru, îl abordează pe fiu și cu siguranță că a găsit cuvintele potrivite care l-au făcut pe fiul cel mare ca să-și deschidă sufletul tatălui și să-i spună ceea ce-l nemulțumește: sentimentul că este dezavantajat. “Fratele meu este totul pentru tine – eu nu semnific nimic. Și eu vreau să fiu iubit de tine”. Și acest protest se poate transforma așadar într-o împăcare cu tatăl. “Fiule, tu totdeauna ești cu mine și toate ale mele ale tale sunt” (Luca 15,31).

Evanghelia acestei duminici este o evanghelie a împăcării dar și o evanghelie care vrea să ne transmită necesitatea dezvoltării unei culturi a protestului împotriva a ceea ce nu ne convine în viața de zi cu zi. Isus Cristos a protestat adesea. Să ne amintim doar de câte ori a protestat împotriva învățătorilor de lege folosind adesea cuvintele “vai vouă!”, sau să ne amintim de răbufnirea avută față de comercianții din templul din Ierusalim. Toate aceste proteste ale lui Isus sunt pentru noi exemple ale felului în care El a dorit și dorește să deschidă oamenilor ochii și urechile pentru suferința și nevoile semenilor lor, pentru ceea ce este esențial în viață, și să ne arate necesitatea unei relații personale cu Dumnezeu. Pe noi trebuie să ne impulsioneze să protestăm atunci când vedem că se face nedreptate și se suferă din cauză că nu există condiții propice pentru o viață umană demnă. Această parabolă mai dorește să ne învețe și cum trebuie să reacționăm atunci când se nasc conflicte. Ne îndeamnă să procedăm asemenea tatălui, să ne apropiem de ceilalți, să-i ascultăm, să vedem ce au pe suflet și astfel să reacționăm cu înțelegere și să restabilim înțelegerea. Parabola acestei duminici face trimitere și la relația dintre om și Dumnezeu. În nevoile noastre, în momentele în care protestăm împotriva oamenilor și a lui Dumnezeu, în clipele în care nu mai simțim ajutorul și asistența lui Dumnezeu în viața noastră, să fim siguri că Dumnezeu a ieșit deja în întâmpinarea noastră și asemenea tatălui din evanghelia de astăzi are un cuvânt plin de consolare și de iubire pentru noi: “Fiul meu/fiica mea, orice ar fi, orice neliniști ai, indiferent de ceea ce te face să protestezi în această lume să fii sigur: TU îmi aparții”. Amin.

 

* * *

 

Fiul risipitor

Autor: IPS Andrei Rymarenko
Traducere: Oana Capan
Copyright: Predici.cnet.ro

“Pocăiți-vă, căci s-a apropiat împărăția cerurilor” (Matei 4,17). Astfel ne-a chemat Biserica în urmă cu patru săptămâni. Iar astăzi chemarea este aceeași. Toată problema este cum reacționăm noi. Ca în fața unor simple cuvinte? Sau ca în fața marii chemări a Bisericii lui Cristos, Maica noastră, care știe ce ne așteaptă, și face așadar apel la noi: “Pocăiți-vă!”

Cu alte cuvinte, priviți-vă pe voi înșivă cu atenție deoarece vine un timp special. Așa ca în natură, soarele luminos va străluci în curând și își va dezvălui razele calde. Aceasta va fi acțiunea Creatorului universului. În același fel, de la Creatorul universului se vor revărsa raze spirituale care vor pătrunde în sufletele noastre și ne vor încălzi cu căldură spirituală. Iar această căldură și bucurie vor rămâne la noi dacă ne vom dovedi a fi acei slujitori ai Domnului care năzuiesc spre Împărăția Cerurilor. Și acestea nu sunt doar vorbe. În timpul acestor săptămâni Biserica ne-a convins că trebuie să ne examinăm pe noi înșine, oferindu-ne chiar și modele pentru a face acest lucru.

Dacă vă amintiți, acum două săptămâni, duminica, Sfânta Biserică ne-a dat spre lectură pasajul despre Zaheu, despre starea în care se afla el, ca evreu bogat, un vameș, ce a ajuns la vârsta la care tot ceea ce acumulase pe căi nedrepte s-a dovedit a fi inutil, deoarece acum nu mai găsea plăcere în toate acestea. La vârsta pe care o avea acum nu mai avea nevoie de tot ce strânsese. Avea bogății lângă el, dar nu le mai putea folosi deoarece era slăbit fizic. Nu mai avea nevoie de aceste bogății, ci de odihna pe care o dorește un bătrân care tremură din tot trupul, care nu are nevoie de stilul de viață pe care o duce lumea. Iar Biserica ne-a dat imaginea acestui vameș pentru a ne pune singuri problema stilului de viață pe care îl ducem.

Apoi duminica trecută, Biserica ne-a împărtășit momentul de rugăciune al fariseului și al vameșului care se bătea pe piept și spunea: “Dumnezeule, fii milostiv mie, păcătosului” (Luca 18,13). Aceasta a fost un fel de continuare la ceea ce ni s-a spus despre vameșul Zaheu. Aici a fost dezvăluită starea de neputință. După cum spune Evanghelia, Zaheu s-a pocăit. Cristos a venit la el, și putem spune că l-a vindecat; dar obișnuințele, stilul de viață nepăsător și păcătos erau deja atât de înrădăcinate în conștiința lui încât nu știa ce să facă pentru ca, din acel moment, să nu mai ducă o viață păcătoasă. Ajunsese într-o astfel de stare de disperare încât a spus: “Dumnezeule, fii milostiv mie, păcătosului. Nu pot face nimic. Tu ești singurul care prin puterea Ta divină și prin harul Tău mă poți ajuta să ies din această situație dificilă a unei conștiințe care suferă”.

Și astăzi? Astăzi Sfânta Biserică ne dezvăluie și mai în detaliu starea societății în care trăim acum. Această duminică este numită “Duminica Fiului Risipitor” (Luca 15,11-32). Este o istorioară scurtă. Am auzit-o și o știm. Un tată avea doi fii. Iar fiul cel mic a fost atât de impertinent în relația cu tatăl său încât i-a cerut ceea ce nu avea nici un drept să ceară, deoarece aparținea tatălui. A venit la tatăl lui și i-a spus: “Dă-mi ce mi se cuvine”. Ce i se cuvenea? Nimic nu i se cuvenea! Dar acest tată a răspuns ca un tată: “Dacă tu așa vrei, uite aici, ia.” În același fel, adesea și noi atunci când cerem primim: “Uite, ia”. Și după cum ne spune Cristos în parabolă, tânărul fiu nu a mai rămas prea mult lângă tatăl său. Deoarece era plictisit. De bogățiile pe care i le dăduse tatăl său avea nevoie doar pentru a-și face de cap în viață, pentru a da curs patimilor, pentru a se pierde în vârtejul vieții.

Și s-a dus departe, departe de tot. Aici trebuie să fim atenți la fiecare cuvânt. Când ne vorbește Cristos, fiecare cuvânt își are semnificația lui. Fiul s-a dus departe. Iar după ce a cheltuit tot ceea ce primise ducând o viață desfrânată, a venit o foamete mare în țara în care se afla. Așa se întâmplă mereu. Lucrurile vin unul după altul. Și când a venit foametea, acest nefericit, care a cheltuit tot ceea ce primise de la tatăl său, a ajuns lihnit. Și a mers la aceia care îi deveniseră tovarăși de viață. Ei l-au primit, dar doar pentru a-l trimite să păzească porcii. Și privind la porci, și el ar fi dorit să mănânce ceea ce mâncau aceștia – roșcove. Dar nici măcar acestea nu i le dădeau.

În acest moment, și-a venit în sine (cf. Luca 15,17). Să fim atenți la aceste cuvinte. “Venindu-și în sine”, s-a văzut pe sine. A văzut ce fel de om era, și l-a văzut pe tatăl său, și-a amintit de țara sa. Și-a amintit cum se trăiește în casa tatălui său, și atunci i s-a născut în inimă o mâhnire puternică. A înțeles că și-a rănit tatăl. Și în această suferință s-a simțit gata să treacă prin orice, prin orice situație neplăcută, doar pentru a fi aproape de acela care a avut înainte grijă de el, i-a dat căldură, mângâiere. Dorea să fie cu tatăl său. Dar cum putea să meargă la el când îl ofensase? Acum era gata să accepte orice: chiar și să nu mai fie fiu, să fie ca un străin, doar pentru a fi aproape de tatăl său. Și astfel a plecat.

Parabola ne spune că fiul plecase departe de tatăl său. Aceasta înseamnă că întoarcerea nu era ușoară: fără bani, fără provizii, trebuia să străbată nisipul fierbinte al deșertului. A trecut prin toate acestea în speranța că tatăl său îl va accepta, cel puțin ca argat, ca un om pedepsit. Dar ce s-a întâmplat? Era încă departe de casă, când tatăl i-a ieșit deja în întâmpinare, cu brațele deschise pentru a-l îmbrățișa. Și aici are loc acea scenă care și astăzi emoționează mulți oameni până la lacrimi. Aici ni se dezvăluie ce poate face un tată pentru fiul său.

Sfânta Biserică ne oferă aici o istorioară a căderii și a ridicării într-o viață. Cu ce scop? Pentru a ne relata această întâmplare? Nu, frații mei. Ci pentru a vorbi conștiințelor noastre, pentru a ne vorbi ție și mie, fiecăruia dintre noi, inimilor noastre, în orice stare ne-am afla. În ce stare este relația noastră cu Tatăl, cu Cel care ne-a dat viață? Să privim la fiul desfrânat. Poate că încă nu am cheltuit bogățiile pe care Tatăl ni le-a dat. Să ne amintim ce s-a întâmplat cu acel fiu. Conștiința noastră nu este încă neliniștită? Trăim încă din moștenirea pe care am primit-o din bogățiile Tatălui nostru? Să ne amintim că nu vom mai fi în starea aceasta mult timp – va veni un moment de foamete. Bunurile din moștenirea de la Tatăl nostru se vor isprăvi. Întunericul va invada inima noastră. Conștiința va începe să ne chinuie. Sau am ajuns deja în acea stare în care suntem gata să ne hrănim cu “roșcove”, când plângem neliniștiți că viața noastră este irosită, că lipsește ceva din viața noastră? Iar familia noastră? Poate i-am pierdut deja pe cei care erau aproape de noi. Poate chiar și copiii noștri sunt într-o astfel de stare încât ne chinuie conștiințele.

Biserica ne oferă parabola de astăzi: să privim la fiul risipitor și să ne examinăm conștiințele. Să privim la toate stările prin care a trecut acest fiu care a trăit în bogăție, a suferit în sărăcie, a ajuns la disperare și în final și-a venit în sine. Și nu a greșit făcând aceasta. Deoarece Tatăl nostru, Creatorul, este un Tată bun. El va ierta totul, ne va accepta. Tot ceea ce trebuie să facem este să mergem la El. Acesta este punctul în care nu avem destulă tărie, deoarece trebuie să ne întoarcem. Și am mers departe, foarte departe. Va trebui să străbatem pustietatea, cu teama constantă că nu vom fi acceptați.

Prin această parabolă, Biserica ne arată direcția: marile zile ale primăverii creștine se apropie – Postul Mare -, zilele în care Biserica ne ajută să ne deschidem, să recunoaștem starea noastră păcătoasă, să ne curățăm prin intermediul Sacramentului prin care Domnul ne dă Trupul și Sângele Său. În această Duminică a Fiului Risipitor, Sfânta Biserică ne oferă încă o lecție pentru conștiința noastră, pentru a ne înălța ca să fim aproape de Tatăl, pentru a ne vindeca inimile ca să ajungem la acel moment în care Domnul ne va chema, și vom putea să spunem în ultima clipă: “În mâinile Tale încredințez sufletul meu” (Luca 23,46).

 

* * *

 

Duminica Fiului Risipitor

Autor: IPS Ioan Ploscaru
Copyright: Editura Viața Creștină

Duminica aceasta este numită după evanghelie Duminica Fiului Risipitor. Este pusă special în acest timp, pentru ca toți credincioșii să facă o bună spovedanie înainte de începerea Postului Mare. Astăzi voi vorbi despre fiul risipitor, apoi despre două femei păcătoase care s-au convertit: Maria Egipteanca și Pelagia.

Pilda cu fiul risipitor este foarte cunoscută. Un om avea doi fii și le-a împărțit averea. Cel mic s-a dus într-o țară străină, unde a risipit toată averea în beții și desfrâu. Nu scrie în Evanghelie cât a stat în acea țară străină, doar că după ce a cheltuit averea, a ajuns să pască porcii și să mănânce roșcove și resturi din hrana porcilor. Să înțelegem la ce umilință a ajuns, căci pentru evrei porcii erau considerați animale spurcate, iar el, viță de rege, să ajungă în starea aceea, era o mare rușine. După un timp, el a început să gândească la situația lui atât de înjositoare și să-și zică: “Câți argați are tatăl meu care trăiesc în mare belșug, iar eu aici mor de foame. Scula-mă-voi și mă voi duce la tatăl meu, îl voi ruga să mă primească ca pe un servitor, căci nu mai sunt vrednic să mă numesc fiu” (Lc. 15, 17-19).

Fiul a plecat spre casa tatălui, acesta l-a primit cu mare bucurie, l-a iertat și a pregătit mare ospăț de bucuria revederii. În timpul acesta, a venit fiul cel mare de la munca câmpului, a văzut mari pregătiri în casă. Când a auzit că a venit fratele său cel mic, nu a voit să intre, dar tatăl i-a ieșit în întâmpinare. Fiul a spus: “Tată, să-mi fie martor Dumnezeu, eu am fost ascultător totdeauna, am lucrat, dar niciodată nu mi-ai dat măcar un ied să petrec cu prietenii mei, iar când a venit fiul tău [nu spune fratele meu], ai tăiat vițelul cel gras și ai făcut ospăț mare, cu pompă și risipă”.

Tatăl i-a răspuns: “Fiul meu, nu fi supărat, căci toate ale mele ale tale sunt. Că nu ți-am dat niciodată miei din turmă, nu a fost pentru că nu te-am iubit, ci ca să nu devii și tu risipitor. Iartă pe fratele tău și vino în casă”. Fratele cel mic, când a văzut pe fratele său, i-a cerut iertare, iar fratele cel mare a zis: “Poate firea mea geloasă te-a făcut să pleci, căci tatăl pe tine te iubea mai mult, dar să ne împăcăm”. Și s-au îmbrățișat spre bucuria tatălui lor. Isus încheie această frumoasă pildă spunând că mai mare bucurie se face în cer pentru un păcătos care se întoarce, decât pentru 99 de suflete care nu au nevoie de pocăință. Deși lucrul acesta nu este întocmai, pentru că Dumnezeu nu se bucură de un păcătos mai mult decât de 99 de sfinți, care totdeauna fac voia Sa, în general omul se bucură mai mult de ceea ce este nou, decât de ce este vechi.

În același context, Isus spune și pilda cu oaia pierdută. Păstorul, când pierde o oaie, lasă pe cele 99 de oi singure și merge s-o afle pe cea pierdută. După ce a găsit-o, se bucură mai mult decât pentru cele 99 de oi care nu s-au rătăcit.

Maria Egipteanca a trăit în Egipt, la sfârșitul sec. IV. De la vârsta de 12 ani a trăit în desfrâu timp de 17 ani. Odată a auzit că se face un pelerinaj la Ierusalim, pentru a se închina la crucea Domnului. Maria a hotărât să meargă și ea. S-a urcat pe corabie, dar nu avea bani să plătească călătoria; așa că s-a dat mateloților și celor care lucrau pe corabie, căci pe ea nu o atrăgea evlavia, mergea la Ierusalim mai mult pentru a se distra. Ajungând la Ierusalim, a voit să intre cu ceilalți pelerini în Biserica Sfântul Mormânt, dar în fața ei era un zid invizibil; nu putea trece, nu putea nici să-și mai miște picioarele, ceva o ținea.

Alături de intrare era o icoană a Maicii Sfinte. Deodată a simțit că trebuie să se roage și i-a spus Maicii Sfinte: “Maică Sfântă, dacă tu mă ajuți să intru în biserică, îmi schimb viața”. Deodată a simțit că prinde puteri și a intrat în biserică, unde și-a plâns cu multe lacrimi păcatele. A auzit o voce în suflet care i-a spus: “Dacă vei trece dincolo de Iordan, vei găsi o mare bucurie”. Maria a luat trei pâini, s-a îmbrăcat într-o haină groasă de lână și a pornit spre Iordan.

În pustiul Iordanului s-a hrănit cu rădăcini, lăcuste, miere sălbatică și a stat aici 47 de ani, făcând rugăciuni de pocăință pentru viața păcătoasă pe care o dusese înainte. După 47 de ani, un călugăr cu numele Zosima, de la o mănăstire din Iudeea, a mers în pustiu să împărtășească pe pustnicii care locuiau acolo. Deodată în fața lui a apărut o femeie slabă, neagră, dezbrăcată, cu părul lung, care i-a spus: “Părinte Zosima, lasă-mi mantaua să mă acopăr, ca să-ți pot vorbi”. Părintele i-a lăsat mantaua și s-a îndepărtat. Femeia-pusnic s-a învelit în mantaua călugărului apoi i-a vorbit: “Eu sunt Maria din Egipt”. I-a povestit toată viața ei, cum s-a retras în pustie de 47 de ani pentru a face pocăință. S-au rugat împreună “Tatăl nostru”, timp în care Maria se ridica de la pământ. Călugărul a voit să i se închine, căci o credea sfântă, dar ea a spus să nu facă aceasta, pentru că poartă cu el Sfânta Taină, pe Isus. Zosima a rămas mirat cum îi știa numele și că poartă cu el Sfânta Taină. Preotul a spovedit-o, a cuminecat-o și a promis că la anul viitor, în Joia Mare, va veni iarăși s-o împărtășească.

În anul următor a venit întocmai cum a promis. El a văzut că ea trecea Iordanul, făcând o binecuvântare cu mâna, iar apele se retrăgeau. Ea l-a rugat să mai vină după câteva zile. Călugărul a venit, dar a găsit-o moartă. El a voit să sape o groapă pentru a o înmormânta. Fiind bătrân, nu a putut, dar a apărut un leu care a săpat groapa, purtându-se pe lângă Zosima ca un miel. După ce au îngropat-o, leul s-a îndepărtat liniștit. Din viața acestei sfinte putem vedea cât de mult dorește Isus întoarcerea păcătoșilor.

Vă îndemn ca nici unul să nu rămână nespovedit și cuminecat. Noi nu trebuie să mergem în pustiu, ci vom găsi totdeauna un preot în apropiere, care ne poate da dezlegarea și ne pregătește să primim pe Isus în sufletul nostru.

O altă viață de penitentă este viața Sfintei Pelagia, o fată din Antiohia care a trăit pe la anul 390. Era foarte frumoasă și avea mulți curtezani. Fiind bogată, se împodobea cu tot felul de bijuterii și stofe scumpe, atrăgând privirea celor care o întâlneau.

Episcopul Nonus a întâlnit-o și, foarte mâhnit, s-a aruncat pe caldarâm, da cu capul de pământ și striga: “Doamne, fii milostiv mie păcătosului. Uite cum această femeie pierde timpul să se îmbrace cu atâtea podoabe, să-și vopsească părul, pleoapele, buzele, să cheltuiască atâția bani pentru podoabe scumpe, parfumuri rare, brățări, inele și să caute atracții păcătoase, iar eu fac atât de puțin pentru sufletul meu!”. Pelagia a rămas pe gânduri. S-a dus la biserică și a vorbit cu episcopul, s-a spovedit, și-a schimbat viața. S-a îmbrăcat în haine bărbătești și a trăit 31 de ani într-o peșteră pe muntele Măslinilor, în post și pocăință.

Închei cu cuvintele Sfântului Augustin, care zice: “Mă tem de Dumnezeu care trece pe lângă mine!”. Dumnezeu ne îndeamnă la sfințenie oriunde am trăi și oriunde am lucra. Harul lui Dumnezeu ne ajută permanent, să nu-i refuzăm șoapta de întoarcere și pocăință, care ne duce la mântuire. Amin!

 

* * *

 

Fiul risipitor

Autor: pr. Visarion Iugulescu
Copyright: IerodiaconVisarion.ro

Frați creștini, în Sfintele Scripturi nu este un alt lucru de care să se pomenească mai des ca despre mila și îndurarea lui Dumnezeu. Am putea spune că despre aceasta ne arată și ne dovedește aproape fiecare pagină a Bibliei. Dar nu cred să fie o Evanghelie mai mângâietoare pentru noi ca aceasta pe care am auzit-o astăzi.

Evanghelia despre fiul rătăcit ne îndreaptă privirile spre marea îndurare a lui Dumnezeu, de la care nădăjduim mântuirea sufletului. Noi toți suntem păcătoși, nu este zi, nu este ceas în care să nu supărăm pe Dumnezeu. Dacă ar fi după faptele noastre, am merita să nu mai vedem lumina soarelui, ci îndată să se deschidă pământul și să ne înghită de vii, prăbușindu-ne în întunericul cel veșnic al iadului.

Această minunată pildă a fiului cel rătăcit, risipitor sau desfrânat cum i se mai zice, este icoana în care fiecare dintre noi se recunoaște cu ușurință fără să mai fie nevoie de explicație, ci numai ascultând-o putem zice: “Acest fiu risipitor sunt eu, în cutare vreme din viața mea din trecut sau în traiul meu de astăzi, așa am fost sau așa sunt. Acest părinte bun, acest Tată Ceresc și eu l-am părăsit în multe rânduri din viața mea; am părăsit și eu casa părintească care este biserica Lui; L-am lăsat plângând în pragul ușii uitându-se după mine cum mă depărtez de El și de casa Lui și iată mă cheamă la Sine. M-a așteptat atâta timp și n-am voit să mă întorc”.

E vrednic de plâns omul acela care astăzi ascultând cuvintele Evangheliei încă nu simte un sentiment bun și nici o lacrimă nu-i pică din ochi, acum când aude scrisoarea de dragoste a Tatălui. Un astfel de împietrit la inimă și la suflet s-ar putea să rămână pe veci în haznaua pierii veșnice. De aceea să deschidem ochii sufletului ca să nu pierdem prilejul cel mai scump pentru mântuirea noastră, să auzim glasul Evangheliei de astăzi care este glasul Tatălui Ceresc și care voiește să cheme acasă pe toți fiii rătăciți, răzvrătiți, bolnavi și zdrențuiți din țara depărtării, din pământul pierzării, spre mila și dragostea Lui, spre casa Lui, spre țara Lui cea plină de bunătăți.

Un om – zice Sfânta Evanghelie – avea doi feciori. Acest om este Bunul Dumnezeu, iar cei doi fii sunt drepții și păcătoșii. Fiul cel mai mic n-a vrut să se mai supună tatălui, ci a început să asculte sfaturile cele vătămătoare ale oamenilor răi. Într-o bună zi a rupt toate legăturile de respect și recunoștință și i-a zis: “Tată, dă-mi partea ce mi se cade de avuție”.

Ispititorul, diavolul îi suflase la urechi că e timpul să-și fie singur dumnezeu, să fie liber, să facă ce vrea, să nu mai asculte de nimeni și să-și întemeieze viața numai după cum îi dictează inima lui. Vedem de altfel că majoritatea tinerilor noștri găsesc că e bine să facă și ei tot așa. Tatăl, spune Sfânta Carte, le-a împărțit avuția.

Tânărul nostru mândru și îngâmfat și-a luat averea din mâna tatălui și a plecat cu ea într-o țară îndepărtată, probabil într-un oraș mare, unde putea găsi toate desfătările și plăcerile trupești. Nu se duse într-o țară mai apropiată, ci departe în țara uitării de tată. Acolo trăiește risipitorul nostru în lux și desfătări, are bani de ajuns, înmulțește sărbătorile, bancheturile și chefurile, precum și jocuri diferite unde pierde zile și nopți și unde risipește mereu din bănuții dăruiți de bunul lui tată. Cumpără haine de moda cea nouă ca să semene cu fiii oamenilor mai de seamă din țara aceea, unde intră în anturajul lor. Se face și el momeala cea mai ademenitoare a femeilor ușoare și stricate.

Și așa încetul cu încetul tânărul nostru duce o viață de risipă, de plăceri și desfrâu. Toate acestea cereau bani și timp, căci grozav este păcatul desfrânării. Acest păcat înfricoșat stăpânește majoritatea lumii de astăzi căci mai peste tot este prezent duhul cel întunecat al desfrânării. În secolul nostru desfrânarea lovește cu o putere îngrozitoare, sparge vasele cele mai cinstite, înșeală mințile cele mai lăudate. Așa își bate diavolul joc de trupurile cele mai tinere, pătează obrajii cei mai curați, amăgește pe mamele cele mai tinere, iar uneori umple de necinste și pe cele mai în vârstă.

Duhul acesta diabolic nu are milă de pruncii cei nevinovați, căci face pe părinții lor de se despart unul de altul. El împietrește inimile maicilor, făcându-le ucigașe de copii, duhul desfrânării face nerușinați pe tineri și tinere ca să se poată purta necuviincios.

Acest lucru se observă nu numai la băieți, dar chiar și la fete, unii venind fără de rușine și în sfânta biserică. În felul acesta se poartă și în fața fraților lor și a tatălui lor, din care cauză au umplut de necinste și de mirare o lume întreagă. De aceea au ajuns mai rău ca animalele care nu au rațiune și cad în desfrânare rudenii apropiate și chiar părinții cu copiii lor. Nu de mult mi-a venit o veste plină de mirare, jale și vrednică de plâns: trei fete mari, surori toate, au căzut în păcatul desfrânării cu însuși tatăl lor. După ce l-au denunțat și s-au făcut cu toții de râsul lumii și al diavolului, au apucat fiecare pe drumul pedepsei vremelnice, iar dacă nu se vor întoarce la Dumnezeu va fi vai de sufletul lor în veci.

Iată, vedem că se întâmplă astăzi ca și în anticele Sodoma și Gomora de care ne vorbește Sfânta Scriptură care au fost arse cu foc și cu pucioasă din pricina păcatului acestuia scârbos. Așa s-a întâmplat și în acest cămin blestemat, și desigur sunt multe cazuri, unde a pătruns acest păcat sub diferite feluri ca: sodomia, onania și alte urgii.

Duhul acesta necurat al desfrânării face pe tineri nerușinați, nu mai au rușine nici de părinți, nici de frați sau de rudenii. Păcatul acesta de moarte a înșelat și pe unele văduve chiar bătrâne care închiriază casa tinerilor desfrânați. Multe din aceste văduve au căzut chiar ele la adânci bătrâneți în păcatul acesta urât și le-a apucat moartea fără pocăință. Vai de sufletul lor, căci au mâncat pâinea cea mai murdară făcându-se părtașe la păcatele acestea mari, pe care le-au făcut acei tineri în casele lor, adică desfrânarea și uciderea pruncilor.

Sfinții îngeri sunt îngroziți de aceste nelegiuiri care le văd pe pământ la noi, deoarece o mare parte din lume a întrecut pe cei din Sodoma și Gomora alăturându-se dobitoacelor și asemănându-se lor. Probabil că satana știe că mai are puține zile, se silește cu toată puterea să înșele lumea cu tot felul de păcate trupești. Numai așa se explică de ce este așa de răspândit acest păcat, că aproape nu este tânăr care să nu păcătuiască mai înainte de căsătoria cu cununie religioasă.

Aproape că nu întâlnești femeie care să nu-și fi omorât primul rod al pântecelui ei și aceasta de bună voie. Aproape că nu întâlnești soț care să-și păstreze patul neîntinat și care să nu fie amenințat cu dezbinarea și divorțul din cauza acestui păcat. Desfrânarea a devenit o plagă socială pentru întreaga omenire, un fel de cancer și se pare că nu mai are nici un fel de leac, decât focul mâniei dumnezeiești. Sfinții părinți numesc acest păcat turbare.

Pravila veche bisericească spune când e vorba de acest păcat că: “S-a turbat cineva asupra cuiva”. Așa se explică faptul că majoritatea lumii s-a îmbolnăvit la cap. Duhul desfrânării răcnește ca un leu turbat și umblă peste tot ca să înșele pe mulți. Îl întâlnești pretutindeni, pe toate drumurile se plimbă vesel, zâmbește la toate răspântiile, se odihnește și se răsfață cel mai mult la petreceri, înșeală ochii tinerilor și stă neizgonit chiar în casele căsătoriților.

Nu este departe nici de casele văduvelor, râde pe străzi, se răsfață în târguri, făgăduiește lucruri mari, îl cheamă pe om la beție, la glume urâte, la mâncăruri și la întâlniri păcătoase. Duhul desfrânării bate la poarta fiecărui muritor, deschide ușa multor case și fereastra multor inimi. Înmoaie cugetele celor mai tari și vorbește tuturor la ureche, spunându-le că e ceva firesc și că acesta nu este un păcat sau că este un păcat prea mic; așa înșeală pe mulți șoptindu-le la ureche și chiar prin gura unor medici care afirmă că fără acest păcat nu pot trăi, se îmbolnăvesc, înnebunesc. Minciuni!

Dar unde nu umblă el să caute suflete omenești, în care sat nu-l întâlnești și în ce oraș nu domnește el fără nici o jenă? Umblă peste tot și intră nepoftit, dacă omul nu are ușile și ferestrele zăvorâte și încuiate cu cheile credinței și ale sfințeniei din Biserică. Când intră păcatul desfrânării în mintea tinerilor și chiar a copiilor, nimeni nu se mai înțelege cu ei. Așa mi se plângea o mamă care avea un băiețel de 13 ani, că acesta îi spuse într-o zi maică-si că, dacă nu-l lasă să aducă acasă pe fetița de 12 ani cu care vorbea de multă vreme și să trăiască împreună amândoi, se spânzură. Iată duhul necurat, iată isprăvile petrecerilor.

Mulți copii, în special fete care au crescut de mici în familii despărțite, ajung la 14-15 ani și nu mai ascultă de mamă, o părăsesc și se atașează tatălui care le dă voie să-și facă toate plăcerile vinovate; până la urmă totul se sfârșește cu cele mai grele urmări, căci ajung ca cele trei fete care trăiau cu tatăl lor de care ați auzit mai sus și vor avea o viață foarte dezastruoasă. Vai de sufletul lor și al acestor părinți. Iată fiii pierduți, iată copiii rătăciți pe căile îndepărtate de Tatăl ceresc. Aveți de plâns părinți care aveți astăzi copii!

Sfinții părinți ne sfătuiesc să fugim de acest păcat și să ne îndepărtăm de lucrurile sau cauzele ce duc la acest păcat. Tot ceea ce ne întinează cele cinci simțuri ale noastre să lepădăm de la noi. Fericit este cel ce nu păcătuiește cu privirea, căci acest păcat intră mai întâi prin ochi și urechi, născându-se aproape nevăzut.

Începe a lucra apoi gândul și imaginația, mintea și voința.

O copilă, cuminte și cu părinți credincioși care au crescut-o în frica lui Dumnezeu, a venit la mine într-un hohot de plâns cu șiroaie de lacrimi ca să mă întrebe ce să facă și cum să scape de urmărirea unor imagini blestemate pe care le văzuse. Biata copilă a fost prinsă într-un moment de slăbiciune și, din curiozitate, s-a dus și ea cu una din colegele ei și a privit o revistă pornografică venită de la cei care-și zic oameni liberi. Cele ce a văzut ea în acea revistă au trezit simțurile ei, i-au iritat nervii și i s-a născut imediat în minte păcatul desfrânării.

Prin vederea acelor imagini a intrat duhul necurat și a pus stăpânire pe mintea ei, nemaieșindu-i din cap acele imagini stricătoare de suflet. Întotdeauna le vedea în fața ochilor. Îi tulbura și-i spurca mintea. Iată cât de repede intră păcatul și ce ușor poate fi aruncat omul în prăpastia desfrânării. Când vă spunem că revistele acestea strică sufletul și viața copiilor, la mulți vi se par glume. Când vă spunem să nu dați voie copiilor să privească orice la televizor, că le stricați sufletul și-i pierdeți, nu luați aminte. Este un așa de mare rău, că nu putem vorbi îndeajuns.

Un mare pictor italian a pictat un tablou cu ieșirea sufletului unui om păcătos. Ce vedem în acest tablou? O ceată de diavoli din care unul îi arată muribundului un tablou cu o femeie goală pe care acesta îl avea în casă căci sunt unii oameni care au în casele lor diferite nuduri cu rame foarte scumpe, iar Chipul Domnului Hristos și al Maicii Sale, ori nu-l au deloc, ori abia se vede mic în câte o iconiță aruncată în colțul casei plină de praf, iar aceștia își mai zic și creștini.

În multe case am văzut, când am fost cu botezul, camere întregi pline cu fel de fel de imagini din reviste pornografice așezate cu mare grijă. Iată, și-au făcut casa un templu idolesc la care se închină. Acesta este un mare rău în lume. Vedem cum omul își arată pe față pe cine iubește mai mult. De aceea și necuratul vine pe patul de moarte și-i arată desfrânatului icoana pe care a ținut-o în casă tot timpul, la care a privit cu plăcere și cu care îl are la mână înaintea Dreptului Judecător.

Păcatul acesta al desfrânării este cu atât mai periculos și mai greu de lăsat de el, cu cât a trecut mai mult timp și a devenit o obișnuință pentru om, căci i s-a făcut ca o lege a firii lui și-l silește să treacă peste orice punând stăpânire pe toate simțurile lui. A fost de-ajuns până l-a făcut o dată și apoi nu s-a mai putut desbăra de această patimă urâtă.

Un părinte bisericesc ne spune o întâmplare adevărată, dându-ne ca pildă și arătându-ne printr-o istorioară cum ajunge păcatul stăpân pe viața omului chiar dacă-l primește numai o singură dată. Împărăteasa, soția lui Nin împăratul asirienilor a fost ispitită de duhul mândriei că ar fi o mare fericire pentru ea să poruncească de pe tronul împărătesc și să conducă și ea numai o zi împărăția asirienilor. A rugat pe bărbatul ei să o lase să se bucure și ea măcar o zi de această mărire lumească.

La început împăratul n-a aprobat dorința femeii, spunând că este un lucru necuviincios și că bucuros îi dă orice altceva, dar nu poate trece stăpânirea împărăției în mâinile unei femei. “Bine – răspunse împărăteasa – dar ce mare lucru este o zi?!” Începu apoi să plângă și să-l roage, încât lacrimile și rugămintea ei ademenitoare l-au biruit pe împărat și i-a făcut pofta de a fi stăpână, să facă numai ce vrea dar numai pentru o singură zi.

Îndată ce femeia plină de mândrie a primit pe cap diadema împărătească, a apucat în mână sceptrul și a șezut pe scaunul împărătesc, a pus mâna pe pecețile împărăției și văzând tot poporul gata de ascultare la poruncile ei, ascultați ce a făcut! Cea dintâi poruncă a dat-o ca ostașii să lege de mâini și de picioare pe bărbatul ei, pe Nin împăratul pe făcătorul ei de bine, iar apoi să-i taie capul. Lucrul acesta s-a făcut cu adevărat întocmai.

Iată cum pune păcatul stăpânire pe inima omului, pe mintea lui. Vedeți cum și-a pierdut împărăția și viața acest împărat pentru că a ascultat numai o dată de femeia șireată care rămâne stăpână și împărăteasă toată viața. Iată așa este și păcatul, îi dai voie să intre odată, numai o zi și ai terminat cu libertatea, cu puterea ta de voință. Ai ajuns rob păcatului. De acum el vorbește, el conduce.

De păcat vorbești mereu cu plăcere, când te culci gândul tău este până adormi tot la el, când te scoli gândul tău la el fuge. Nu te înduioșează lacrimile orfanilor, nu te opresc plângerile femeii tale pe care o lași și te duci în casă străină. O singură zi sau o singură noapte te-ai dus în casa unei femei desfrânate și acolo ai rămas rob, nu mai vezi, nu mai auzi, nu mai vrei să mai știi nimic de ai tăi.

Pe soția ta cu care ai cununia religioasă n-o mai poți suferi, copilașii tăi al căror tată ești îi părăsești și nu vrei să știi de ei, aducându-le lor cele de trebuință. Căsuța care altădată era așa de frumoasă și atrăgătoare, de acum îți este neagră, plină de întuneric și nu mai poți intra în ea. Toată bucuria și dragostea ta le-ai pierdut, le-ai risipit într-o zi, într-o noapte, într-o clipă, ca ticălosul împărat din povestire. Din om liber într-o clipă ai devenit și tu rob al unei femei desfrânate. Grozave sunt ravagiile acestui păcat, căci împreună cu sufletul distruge și trupul și-l face să cadă într-o mare deznădejde.

Acolo unde unul din soți este căzut în păcatul desfrânării, treburile nu mai merg bine, toate merg de-a-ndoaselea. În casă intră cearta și bătaia, în curte intră paguba, căci le mor vitele, păsările, n-au nici un spor la bani, se îmbolnăvesc când unul, când altul, își fac între ei viața amară și nu știu de ce. Pe cel desfrânat îl roade mereu viermele deznădejdii. De aceea toți care sunt căzuți în păcatul acesta greu al desfrânării, al risipei și al rătăcirii sufletești și trupești nu vor avea pace și liniște sufletească la ei nu va înceta bătaia și supărarea, nu vor înceta necazurile din casa și viața lor până când nu se vor întoarce ca fiul rătăcit înapoi la Tatăl, la Bunul Dumnezeu, la Biserică, la credință, la sfințenie.

De aceea merg mulți pe la toate bisericile cu pomelnice ca să se roage preoții și să se îndrepte lucrurile în casa lor, dar de păcatul acesta nu vor să se lase. Iată de ce Dumnezeu nu vrea să-i asculte și rugăciunile nu le sunt primite și tot mai rău le va merge. Să ia aminte toți că nu e de glumă cu păcatul acesta.

După ce fiul cel pierdut și-a cheltuit toți bănișorii pe care-i avea de la tatăl său, după ce au trecut ani de zile și i s-au rupt hăinuțele și încălțămintea din picioare, iată că în acea țară mai veni și o foamete mare. Fiind constrâns din toate părțile, a fost nevoit să intre slugă la un om bogat, iar acela l-a trimis să-i pască porcii. Așa se întâmplă cu atâția fii pierduți ai vremii noastre. Până nu ajung ei în starea aceasta de plâns, cu sufletul și cu trupul zdrențuite de păcate, ca o cârpă cu care ștergi pe jos, până nu cugetă serios la viața lor și nu-și vin în fire să se trezească la adevăr, nu se întorc.

Dar când se vede încolțit fiul rătăcit din toate părțile, când se vede sărac și bolnav, părăsit de cei dragi și se mai vede și plin de păcate, înstrăinat de tot binele, de casă și de ai săi, atunci îi apar în fața ochilor trei tablouri. Acestea sunt: trecutul, prezentul și viitorul său. Atunci începe să se întrebe el: “Ce eram eu acum câțiva ani?” Își aduce aminte de libertatea lui, de fericirea pe care o simțea lângă părinți, de dragostea lor, cum ședea cu ei la masă, cât era de prețuit și onorat de toți.

După ce arată ochilor minții lui tabloul amintirilor trecutului, starea lui așa de fericită, privește apoi imediat și se uită pe lângă el și se vede în tabloul prezentului cât a ajuns de nenorocit; vede zdrențele care-i curg, foamea care-l chinuie, durerile din șolduri și din oase și mai ales nenorocita stare în care se află să fie și păzitor de porci.

Când privește mai departe, fiul rătăcit vede celălalt tablou, al viitorului, vede că dacă continuă așa se apropie moartea și parcă simte durerile sfâșietoare ale agoniei, arsurile grozave ale foamei, iar din mijlocul acestor gânduri care-l frământă mereu îi vin grozave mustrări de conștiință. Un strigăt din adâncul inimii îl îndeamnă să scape de această tristă soartă și atunci zice: “Mă voi scula și mă voi duce la tatăl meu și-i voi zice: Tată scump, greșit-am la cer și înaintea ta și nu mai sunt vrednic să mă chemi tu fiul tău, dar primește-mă și pe mine ca pe unul din slugile tale!”

Iată, plin de încredere, pornește la tatăl. Omul păcătos și rătăcit se întoarce la Dumnezeu și la Sfânta lui Biserică. Plin apoi de smerenie și cu lacrimi în ochi, își mărturisește păcatele cu pocăință înaintea duhovnicului. Hotărârea temeinică de a nu mai sta nici o clipă în păcat, spovedania sinceră, canonul după spovedanie, faptele cele bune, mergerea la sfânta biserică, mai ales duminicile, și hrănirea sufletului cu sfintele învățături, cântări și rugăciuni din biserică, toate acestea precum și altele îl fac pe om, pe fiul rătăcit să ajungă la Tată.

Păcatele trebuie plânse aici, căci dacă nu le plângem aici și nu ne spălăm acum sufletul cu lacrimile pocăinței, vom plânge în iad fără nici un folos. Trupul acesta este un mare vrăjmaș și trădător al sufletului. Toți creștinii adevărați s-au purtat cu asprime față de el, fiindcă poftele lui sunt împotriva mântuirii sufletului.

Pilda Sfintei Evanghelii de astăzi se potrivește tuturor muritorilor de pe pământ; căci cu toții am rătăcit calea vieții celei curate și neprihănite și am preferat o viață de risipă, neregulată, plină de păcate și slăbiciuni omenești. Bunul Dumnezeu nu ne pedepsește că am rătăcit calea și am făcut păcate, deoarece El știe firea omenească cât este de înclinată spre rău și supusă păcatului, dar ne va osândi pentru că nu vrem să ne întoarcem din calea rătăcirii la El, cum s-a întors fiul rătăcit.

Omul simte plăcerea să facă păcate, iubește patimile cele urâte, nu vrea să renunțe niciodată la ele. Nu vrea să iasă din această stare de întuneric, iar dacă trece timp prea mult ajunge să cadă în păcatul deznădejdii, căci întristează pe Duhul Sfânt prea mult și se depărtează de la el, ajungând să cadă în păcatul lui Iuda, care s-a spânzurat. O mulțime de oameni își iau viața prin spânzurare. Când auzi că s-au spânzurat oameni mari, intelectuali, directori, doctori, profesori, te întrebi: “Oare ce le lipsea oamenilor acestora de s-au spânzurat?”

Aceștia să știți că s-au depărtat încetul cu încetul de credință, de Biserică și de Dumnezeu și așa s-a lipit apoi diavolul de trupul și de sufletul lor. Le-a dat deznădejdea și i-a învățat să-și pună ștreangul de gât. Acolo duc nepăsarea de credință, păcatele îngrămădite și lipsa de sfințenie a Bisericii. De aceea se lipesc toate farmecele, toate vrăjile și duhurile necurate de cei care nu vin la biserică cu anii, de cei care nu se spovedesc și nu se împărtășesc.

Să se știe clar că cei care nu vin la biserică, cei care nu se spovedesc, cei care nu se lasă de beție, de păcatul desfrânării și trăiesc necununați, cei care nu se lasă de înjurat, de drăcuit și de fumat, cei care nu se lasă de vrăji, descântece și spiritism, de pârâciuni și dușmănii și toate lucrurile diavolului, cei care nu se lasă de toate acestea nu s-au întors încă la Tatăl. Aceia nu s-au trezit la viață, nu au înviat din moartea păcatelor, ei stau tot în mormânt și tot departe, ca fiul rătăcit în țara uitării, păscând porcii pe care diavolul i-a dat în primire, păcatele.

Fericiți sunt toți cei ce au parte de întâia înviere, se zice la Apocalipsă. Întâia înviere, frați creștini, este să înviem din moartea păcatelor la o viață nouă trăită cu Hristos, în Biserica Lui cea sfântă, într-o continuă sfințenie și dragoste de cele cerești. Cine nu înviază așa nu va învia la ziua judecății, pentru fericire, ci pentru osândire veșnică. De aceea luați aminte ca aceste cuvinte să nu treacă pe la ureche și să vă fie atunci de mărturie, ci de mântuire.

Ne spune mai departe Domnul Hristos, în pilda pe care am ascultat-o astăzi, că, după ce fiul rătăcit s-a întors acasă, tatăl a poruncit slugilor sale să aducă haina cea dintâi, să-i pună inel în mână, încălțăminte în picioarele lui și să fie jertfit vițelul cel mai gras. Cu toții să mănânce și să se veselească, pentru că fiul acesta era mort și a înviat, era pierdut și s-a aflat. Mare bucurie se face în cer pentru un păcătos care se întoarce la Dumnezeu cu toată inima.

Se bucură îngerii și sfinții împreună cu Tatăl Ceresc, se bucură pentru că a întors spatele diavolului și s-a lepădat de păcate. Se bucură că a rușinat pe stana, l-a biruit întorcându-se la dreapta credință. Să nu ne batem cu pumnul în piept și să zicem că suntem credincioși, dacă se mai află la noi acele păcate care le-am amintit mai sus. Să vedem acum mai amănunțit explicația acestei pilde.

Tatăl care ne așteaptă este Dumnezeu, Bunul și Atotputernicul, Cel care ne-a creat, Ziditorul; fiul cel pierdut suntem noi toți, căci toți am rătăcit și ne-am depărtat de El. Averea, bogăția pe care a primit-o fiul rătăcit de la tatăl sunt anii și zilele pe care le risipim fără folos sau în scopuri rele, mai sunt sănătatea, frumusețea, înțelepciunea și puterea.

Roșcovele pe care le mâncau porcii sunt niște fructe care întâi au un gust dulce și puțin aromat, iar mai apoi lasă un gust amar, dispărând toată aroma. Așa și păcatul, mai ales desfrânarea, nu satură, mai mult umple viața de amărăciuni, fie a bărbatului, fie a femeii. Câți nu sunt la pușcărie pentru o clipă de plăcere, câți nu sunt în spitale, câte fete nu și-au pierdut mintea, nu și-au pierdut cinstea, fecioria, pentru o clipă de plăcere?! Câte nu și-au distrus complet sănătatea cu avorturile?! Și pentru ce toate acestea?! Pentru câteva secunde de plăcere. Iată că păcatul nu satură, ci, din contră, lasă un gol mai mare; așa este păcatul acesta al desfrânării.

Vițelul cel gras și înjunghiat este Domnul Hristos, care s-a răstignit, s-a jertfit pentru noi și se jertfește mereu la Sfânta Liturghie. Haina cea dintâi care se dă celui întors la Tatăl este reînnoirea Sfântului Botez prin taina Sfintei Spovedanii curate. Cine se spovedește bine spunând toate păcatele cu căință și cu lacrimi, cu părere de rău, acela își reînnoiește botezul, se face ca un copil mic botezat atunci. Inelul pe care-l primește în mâna lui înseamnă aureola nemuririi și legătura cu Mirele Ceresc. Încălțămintea din picioare închipuie umblarea pe Calea Domnului și dreptul de a propovădui ce a făcut Dumnezeu pentru el.

Feciorul cel mai mare care era la câmp închipuie sfinții care s-au ostenit și prin multe chinuri au ajuns la sfințenie și la bucuria cerească. Omul bogat la care a fost slugă fiul cel pierdut este diavolul. Domnul Hristos îl numește bogat pentru că într-adevăr el are cele mai multe suflete și în iad și aici pe pământ. Am auzit pe unii, sărmanii de ei, care zic că mai bine se duc în iad, că acolo sunt mai mulți și acolo în iad sunt și cei mai deștepți și mai învățați, de ce să se ducă în rai cu proștii! Sărmanii de ei, ce-i învață diavolul!

Dacă ar putea suferi aici pe pământ să le pună demonii numai mâinile la frigare, atunci să vedem! Turma de porci e turma păcatelor la care se angajează omul să slujească pe pământ. Țara îndepărtată unde a fugit fiul rătăcit înseamnă timpul cât a stat omul în păcate până la întoarcerea lui la spovedanie, la pocăință, căci unii au stat 20-30 de ani până s-au spovedit. Alții au stat 50-70 de ani, alții stau robi până la sfârșit și slujesc toată viața îngrijind bine porcii stăpânului lor, diavolul.

Pe patul morții, când li se deschid ochii sufletului și văd cui i-au slujit, atunci trimit și ei repede după preot să-i spovedească și să-i împărtășească. Sunt și acum mulți părinți și propovăduitori ai satanei, care atunci când văd pe cineva, un copil, o fată, un băiat care apucă calea aceasta mai curată și Sfântă a Bisericii se împotrivesc și le spun: “De ce acum, la bătrânețe, să te pocăiești?” Iată ce învață demonul să zică. Dar să se știe că, la toți acei care amână pocăința, pot să vină și o sută de preoți să-i spovedească și să-i împărtășească pe patul de moarte, nimeni nu le garantează mântuirea, salvarea sufletului, dacă toată viața n-au vrut să știe de Dumnezeu.

Haideți astăzi, frați creștini, să ne sculăm din păcate și să zicem cu toată inima: “De astăzi mă întorc la Tatăl Ceresc și vreau să las porcii păcatelor, să nu mai slujesc diavolului, făcând poftele lui. Vreau de azi înainte să nu mai lipsesc de la casa lui Dumnezeu; vreau și eu să spun: “Tată scump, greșit-am la cer și înaintea Ta și nu mai sunt vrednic să mă chemi fiul Tău, primește-mă ca pe una din slugile Tale!”

Să ne întoarcem cu toată inima astăzi, să nu mai zăbovim nici o clipă, căci mâine poate fi prea târziu; să ne grăbim astăzi până nu se închid ușile milostivirii lui Dumnezeu și până nu suntem duși de alții la judecata veșnică astăzi, până când nu vine biciul mâniei lui Dumnezeu, până nu vine focul urgiei Lui, astăzi, cât mai avem ziuă și mai strălucește soarele milostivirii Sale peste cei bui și peste cei răi, până nu vine judecata cea din urmă, până nu ni se închid ochii și nu se mai poate face nimic.

Să strigăm din adâncul sufletului cu căință și cu lacrimi:

Rugăciune

O, Părinte Ceresc, Tată scump și bun, Dumnezeul nostru pe care Te-am părăsit, care ești bogat în milă, în bunătate și răbdare, trimite peste noi Harul Tău Ceresc și peste toți fiii Tăi care sunt pecetluiți cu Sfântul Botez și întoarce-i, Doamne, din căile pierzării, căci știi neputința firii noastre și cât este de mare zavistia demonilor împotriva noastră. Trimite, Doamne, peste noi toate câte știi că ne sunt de trebuință, ca să ne facă să ne întoarcem la Tine și să-Ți slujim în toate zilele vieții noastre, făcând numai voia Ta cea sfântă și aici și în vecii vecilor. Amin.

 

* * *

 

Pilda Fiului risipitor

Autor: pr. Ion Cârciuleanu
Copyright: AMDM.info

În momentul în care toți vameșii și păcătoșii se apropiau de Iisus să-L asculte, iar fariseii și cărturarii cârteau zicând: “Acesta primește la sine pe păcătoși și mănâncă cu ei” (Luca 15, 1-2), Domnul nostru Iisus Hristos le-a spus pilda despre oaia și drahma cea pierdută și pilda Fiului risipitor luate din viața de toate zilele înfățișând în chip clar dragostea lui Dumnezeu față de păcătoșii care se căiesc.

Pregătind pe fiii săi către pocăință din vremea postului mare, Sf. Biserică ne înfățișează în parabola mișcătoare a Fiului risipitor atât adâncimea căderii morale, până la care poate ajunge un om, înstrăinându-se de Dumnezeu, cât și calea pe care același om se poate întoarce la pocăință.

Pilda Fiului risipitor, una din cele mai frumoase și pline de sensuri, ne mișcă inimile profund, deoarece ne arată dragostea nemărginită și bunătatea lui Dumnezeu pentru noi, păcătoșii.

E o mare taină a îndurării lui Dumnezeu pe care nici un fel de înțelepciune din lume nu o poate dezlega, decât Sf.

Evanghelie care ne arată atât de viu urmările păcatului, dar și făgăduința îmbucurătoare pentru căință. Numai în câteva cuvinte sunt arătate atât de clar păcatul și pedeapsa, căința și iertarea. Mântuitorul începe astfel: “Un om avea doi fii. Și a zis cel mai tânăr dintre ei, tatălui lor: Tată, dă-mi partea ce mi se cuvine de avuție. Și le-a împărțit lor averea. Și nu după multe zile, feciorul cel mai tânăr, adunând toate, s-a dus într-o țară departe, și acolo a risipit toată avuția sa, petrecând în desfrâu. S-a făcut foamete mare în acea țară; și el, cheltuind toate, a început a trăi în lipsuri. Și mergând, s-a lipit lângă unul din locuitorii acelei țări, care l-a trimis la țarinile sale, să pască porcii. Și dorea să-și sature pântecele său, din roșcovele ce mâncau porcii; însă nimeni nu-i da lui. Dar, venindu-și în fire, a zis: Câți argați ai tatălui meu sunt îndestulați de pâine, iar eu pier aici de foame! Sculându-mă, mă voi duce la Tatăl meu ți-i voi spune: Tată, am greșit la cer și înaintea ta; nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău. Fă-mă ca pe unul din argații tăi.

Și sculându-se, a venit la tatăl său. Și încă departe fiind el, l-a văzut tatăl său și i s-a făcut milă și alergând, a căzut pe grumazul său și l-a sărutat. Și i-a zis fiul: Tată, am greșit la cer și înaintea ta și nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău”… etc. (Luca 15, 11-22).

Această parabolă închide în ea o dramă pe care sufletul nostru o trăiește cu toată intensitatea, tocmai fiindcă rostind-o, Mântuitorul n-a făcut din cuvinte un văl ca să acopere, ci sulițe care să facă să țâșnească trăirile adânci din noi. Acesta e doar un aspect, și cel mai simplu. Marea valoare a parabolei stă în tâlcul ei religios, în semnificația ei ascunsă și care, întotdeauna, vizează raportul nostru cu Dumnezeu. Cine este tatăl din parabola de azi, și cine sunt fiii? Semnificațiile nu sunt greu de desprins: tatăl este Dumnezeu, iar fiii suntem noi, credincioșii. Dăruiți de Tatăl ceresc cu însușiri fizice și spirituale, pentru care nu ne-am străduit în nici un fel, avem peste toate libertatea de a lucra în casa lui Dumnezeu – Biserica -, sau în afara ei, de a ne pune însușirile în slujba celui care ne-a creat sau chiar împotriva lui.

Fiul cel mic, neînțelegând că ceea ce avea era un dar, și nu un drept, și-a cerut partea sa și a plecat într-o țară îndepărtată.

Depărtarea de care vorbește parabola nu este numai una spațială, ci mai degrabă una spirituală. Cu fiecare nou păcat săvârșit ne îndepărtăm de lumina dumnezeiască tot mai mult și ne cuprinde întunericul păcatelor și al fărădelegilor; amintirea luminilor din casa părintească se întunecă tot mai mult, până la uitarea deplină.

Dar sensul depărtării este și acela de scufundare, de prăbușire.

Plăcerile, dezmierdările, toate patimile lumii acesteia duc la goliciunea totală a sufletului nostru. Fiecare plăcere lumească se realizează cu consumarea calităților noastre native, fiecare scufundare în păcat ne lipsește de un dar divin și ne însingurează dureros. Pustiul se întinde tot mai înspăimântător în jurul celui ce a crezut că lumea îi aparține, spaima îl cuprinde de pretutindeni și el se adâncește în viciu fără să se mai poată opri, îngrozit de propria-i singurătate și insatisfacție. Ce-i mai rămâne unei astfel de ființe care se rostogolește pe panta abruptă a viciului, decât să recurgă la cele mai josnice resurse din el, socotind că acolo va găsi locul pe care să se simtă în siguranță. Să-și consume ultimile instincte – roșcovele porcilor.

O! Ce decepție amară! Pentru Fiul risipitor și aceste ultime resurse se dovedesc la fel de nefolositoare ca tot ce a experimentat el din clipa ieșirii din casa părintească și până la ultima prăbușire.

Poartă în el libertatea aparentă, pribegia cu petrecerile, foametea și umilința, adevărata robie și amintirile de acasă; în străfulgerarea unei clipe de conștiință, zărește chipul tatălui care îl cheamă și îl așteaptă acasă.

Își vine în fire și își recunoaște căderea. Constată cu luciditate și durere prăpastia și ruina în care a ajuns și totodată s-a căit și a luat hotărârea să se întoarcă la tatăl său.

Tânărul risipitor, prin viața pe care și-a ales-o, trăia ca și cum în afară de sine. Dar analizându-se, a văzut ca într-o oglindă toată decadența în care ajunsese, i s-a făcut lui însuși scârbă de el și s-a înfricoșat. În aceeași clipă își adună mințile și își dă seama de prăpastia în care a ajuns. Și-a adus aminte de tot ce a avut în casa părintească, de darurile pe care le primise din naștere și, gândindu-se la felul cum le-a folosit și la felul cum s-a purtat cu tatăl său iubitor, s-a înspăimântat și și-a venit în fire. Este conștient că din clipa în care a părăsit casa părintească și-a pierdut pacea și bucuria sufletească, alergând după desfătări închipuite. Belșugul și Bunăstarea nu l-au putut reține în casa tatălui său; foamea și lipsurile îl aduc, cu șiroaie de lacrimi, recăpătându-și iertarea și iubirea părintească.

“Sculându-mă, mă voi duce la tatăl meu și-i voi spune: Tată, am greșit la cer și înaintea ta”. Aceasta este cea mai importantă clipă din viața fiului risipitor, clipa venirii în sine, fiindcă în aceeași clipă s-a pocăit și s-a hotărât să se întoarcă pe drumul cel adevărat, al pocăinței, la tatăl său. De aici anume a început ridicarea lui din întunericul păcatului. “Și încă departe fiind el, l-a văzut tatăl său și i s-a făcut milă și alergând, a căzut pe grumazul lui și l-a sărutat”.

Ochii părintelui, obosiți de așteptare și lacrimi, se luminează și în clipa aceea se înseninează și ochii fiului, strălucind de bucurie, se luminează, vărsând lacrimile ispășirii, ale căinței; dar și ale bucuriei, iertării păcatului nesupunerii și neascultării. Tatăl a căzut peste grumazul lui și l-a sărutat cu o dragoste care a iertat totul, cu o iubire sfântă și fără nici o imputare. După cum părerea de rău a fiului a fost totală și sinceră, așa și iertarea tatălui a fost desăvârșită.

Puterea și plinătatea iubirii nu caută la numărul și mărimea păcatelor; de aceea tatăl își îmbrățișează fiul, stingând cu lacrimile și sărutarea sa toată arsura păcatului și alinându-i rănile sufletului.

Sunt neputincioase cuvintele pentru a putea arăta în toată plinătatea ei bucuria pe care o simțim când cineva se întoarce la noi. Să ridicăm toate aceste lucruri la dimensiunea raporturilor noastre cu Dumnezeu și vom înțelege cât de mare este bucuria Tatălui din ceruri când un păcătos se pocăiește, când un rătăcit se întoarce către El. Este ca și cum cel mai drag dintre ai noștri a înviat din morți.

“Și a zis tatăl către slugile sale: Aduceți degrabă haina lui cea nouă, și-l îmbrăcați, și dați-i un inel în mâna lui și încălțăminte în picioarele lui. Și aducând vițelul cel gras, îl înjunghiați, și mâncând să ne veselim. Căci fiul meu acesta mort a fost, și a înviat; pierdut a fost și s-a aflat”.

Aceasta este bucuria Bisericii pentru fiii săi, bucurie nespusă, ospăț spiritual în cer și pe pământ, în Biserica văzută și în cea nevăzută. Să ne bucurăm când un semen rău se hotărăște să devină om cinstit, să căutăm și să-l ajutăm să se îndrepte. Cât de mare este bucuria Domnului când păcătosul se întoarce! Pentru că Mântuitorul a suferit pentru toți vărsându-și sângele pentru fiecare din noi, oricât de căzuți am fi.

Și pe când bucuria era în toi, s-a întors fiul cel mare de la câmp, și aflând de cele ce s-au întâmplat, s-a mâniat; tatăl însă i-a spus: “Pentru ce te mânii? Tu te-ai îndestulat de tot ce se găsește în casa aceasta. Dar acum să ne bucurăm că fratele tău s-a întors din moarte la viață”.

Fratele cel mare reprezintă pe creștinul care nu s-a pătruns total de duhul iubirii lui Hristos. El este creștinul care trăiește de unul singur în marea comunitate a Bisericii, căci n-a realizat uniunea sufletească pe care membrele trupului tainic al lui Hristos trebuie s-o realizeze cu toți creștinii, în Mântuitorul.

Să fim statornici în credință și virtute și să fim fericiți în momentul când aflăm despre întoarcerea, oricât de târzie, a vreunui suflet păcătos, ce se înstrăinase de Dumnezeu, să nu fim ca fratele risipitorului, venind cu cârtire și nemulțumire, pentru iertarea și ștergerea păcatelor acestuia; căci precum iubirea ne unește cu Dumnezeu, întocmai invidia și pizma ne despart de harul și dragostea lui.

Câți nefericiți se chinuiesc în focul iadului, pentru că au pus la încercare îndelungata milă a lui Dumnezeu, trăind în păcate și neglijându-se de mântuire, ci socotind în amăgirea lor că “este timp” pentru întoarcerea lor de la faptele pierzătoare de suflet! Ei dorm în nesimțire, până vine pe neașteptate moartea, care îi află nepregătiți sufletește și neîmpăcați cu Dumnezeu. Aceștia sunt fiii risipitori care au îmbătrânit sufletește în țară străină, fiind morți cu sufletul înainte chiar de sfârșitul lor.

Acesta este tâlcul evangheliei de astăzi și aceasta este drama închisă în ea. Să știm că dragostea lui Dumnezeu este nesfârșită și că ea nu ne este niciodată retrasă. Să știm că bucuria cerească pentru îndreptarea unui păcătos cuprinde cerul și pământul și că fiecăruia dintre noi îi iese înainte, pe drumul întoarcerii și căinței, Mântuitorul însuși. Orice rătăcire poate să aibă nădejde de întoarcere. Cazul Fiului risipitor este foarte grăitor în această privință.

Toate acestea știindu-le, nu vom deznădăjdui în păcat și, cuprinși de căință, vom alerga cu haina zdrențuită și picioarele rănite la bunătatea și dragostea lui Dumnezeu pentru a intra în bucuria Domnului. Amin.

 

* * *

 

Iubirea tatălui triumfă asupra inconștienței fiilor săi

Autor: pr. Mihai Tegzeș
Copyright: Predici.cnet.ro

La începutul acestui capitol îl vedem pe Isus, care îi primește pe toți păcătoșii și mănâncă împreună cu ei. Destinatarii pericopei sunt cărturarii și fariseii care-L comentează pe Isus pentru că El mănâncă și bea cu păcătoșii, îi caută și dorește din toată inima să-i mântuiască. Fiul cel mic este icoana păcătoșilor convertiți, iar fiul cel mare este cea a fariseilor. Prin această pericopă Isus dorește să ne facă cunoscută mila și iubirea infinită a lui Dumnezeu pentru toți oamenii, dar și bucuria Tatălui pentru un păcătos care se convertește. Fariseii nu se întâlneau cu păcătoșii pe care îi considerau impuri, ci stăteau departe de ei. În schimb, Isus îi iubește pe păcătoși.

Evanghelia ne relatează despre marea îndurare a Tatălui, despre imensa și gratuita Sa iubire și ne invită să ne bucurăm de fiecare dată când iubirea și mila biruie puterile răului ce conduc la dezbinarea relațiilor inter-familiale și la depărtarea omului păcătos de Dumnezeu. Casa cere-l primește pe fiu este casa deschisă bucuriei și solidarității, unde toți pot să se folosească de proprietățile familiei. Astăzi suntem invitați cu toții la banchetul pe care Tatăl l-a pregătit cu ocazia întoarcerii fiului mai mic; o reîntoarcerea din pământul singurătății și al abandonului, unde se experimentează, în numele unei libertăți iluzorii, răul în toate formele lui. Spunea Tertulian: “Numai Dumnezeu este Tată, mângâierea Sa este fără egal. Tu ești copilul Său. Chiar dacă ți se întâmplă să risipești tot ceea ce ai primit de la El, chiar dacă te reîntorci gol, El te va primi pentru simplul fapt că te-ai întors la El. El se va bucura mai mult de întoarcerea Ta, decât de înțelepciunea celorlalți fii ai Săi”. Isus dorește să ne asigure că în inima Tatălui se adună toată mila și toată mângâierea Sa pentru noi, iar această grijă a Lui pentru noi, ne-o arată Isus prin jertfa vieții Sale de pe cruce, când își dăruiește viața pentru mântuirea noastră.

Marea milă a Domnului, iertarea Sa față de omul păcătos și împăcarea lui Dumnezeu cu omul, se manifestă în Spovedanie. În acest loc Tatăl milostiv mă îmbrățișează și mă asigură că prin Isus, păcatele mele sunt iertate. În acest fel, eu, săracul creștin, renasc la viață pentru că am experimentat iertarea păcatelor, pacea divină și împăcarea cu frații mei. Când mă spovedesc, mă gândesc la bucuria pe care o fac Tatălui? În ce măsură mă regăsesc în persoana fiului mai mic? Dar a fiului mai mare? Acesta îl judecă cu dispreț pe fratele său mai mic și pe Tatăl, deoarece a avut slăbiciunea să-l primească. Și pe cel mare Tatăl îl cheamă la bucuria convertirii: “Trebuie să ne bucurăm și să sărbătorim pentru că acest fiu pierdut s-a întors la viață”. Din aceste cuvinte reiese că cea mai mare bucurie a Tatălui este de a putea îmbrățișa un fiu care se întoarce de la păcatele sale. În timpul zilei când greșesc, prin lipsa mea de iubire, prin faptele mele egoiste, mă opresc imediat, de fiecare dată, să-I cer iertare Domnului și să refac raportul meu cu El și cu aproapele?

Când mă spovedesc înseamnă că mă supun școlii Tatălui, ascult de învățătura lui iar El se bucură pentru că mă reînnoiește (purifică, sfințește) și mă readuce la adevărata viață pe mine, copilul Său. Spovedania nu este doar spre bucuria mea ci spre bucuria Tatălui, dar mai ales spre bucuria și spre împăcarea cu cei dragi. Faptul că mă spovedesc trebuie să fie simțit de cei de lângă mine: ei trebuie să vadă că eu m-am schimbat și că-i iubesc mai mult pentru că îl iubesc pe Domnul. Împreună suntem chemați să ne bucurăm și să sărbătorim, deoarece Tatăl ne invită pe toți la banchetul Său, precum i-a invitat pe amândoi copiii Săi.

De fapt, Tatăl ne spune: tu nu-ți poți imagina cât de prețios ești pentru mine, cât de mult doresc să te am de partea mea și câtă bucurie îmi faci de fiecare dată când după o cădere în păcat, te lași ridicat și iertat de Mine. Tu nu-ți închipui cât de mult mă bucur când văd că tu nu disprețuiești, nu judeci și nu condamni, nu îndepărtezi, ci primești pe oricare “alt copil de al Meu și frate de al tău”, care dorește să se convertească la calea cea bună, din tot sufletul.

Boala de a-i considera mereu păcătoși pe alții pentru ceea ce au făcut sau pentru ceea ce vor face, se cuibărește zi după zi în inima omului, după modelul fiului mai mare. Dar alegerea lui Isus de a sta cu păcătoșii este un semn clar că de la acea masă nu putem lipsi, noi păcătoșii și nici nu putem delega pe altcineva. Iar dorința de a vedea sau de a pune să stea pe altcineva la acea masă este de la diavol. Trebuie să-mi văd mai întâi păcatele mele! Altfel risc să fiu mereu cu supărarea în inimă pentru păcatele altora.

Fiul mic se simte nevoiaș doar atunci când nu mai are nimic. Numai când conștientizează că are nevoie de mântuire și când o cere, numai când îi cad iluziile auto-suficienței, doar atunci i se deschid ochii. Nu-i îndeajuns să avem nevoie, este important să știm de ce avem nevoie și de cine. Dacă trăim credința pe cont propriu, în afara Bisericii, ne este foame și dorim relații vii și autentice. Fiul cel mic trăiește un examen de conștiință adânc și sincer doar atunci când este departe de casă și dorește să refacă acel raport rece pe care îl are față de Tatăl. “Însă după toate lucrurile rele pe care le-am făcut, oare Tatăl mă va mai iubi, mă va ierta”? Trebuie să știm că nu există vre-o greșeală pe care Domnul să nu o poată ierta.

Pericopa “fiului risipitor” are un titlu parțial deoarece nu ține seama de fiul mai mare, cel care mereu a muncit, dar care n-a știut să-și curețe inima plină de ură și invidie față de fratele său. Și el ar merita dojenile Tatălui, deoarece nu este recunoscător față de iubirea Tatălui. Cel mai complet titlu ar fi “Tatăl milostiv” deoarece El este adevăratul protagonist al pericopei iar iubirea Sa este în centrul întregii povestiri.

Sunt cinci verbe cu care Luca descrie iubirea Tatălui față de fiul care se întoarce: îl vede, se înduioșează, fuge înaintea lui, i se aruncă la gât și-l sărută. Urmează poruncile Lui pentru a sigila deplina reabilitare a fiului întors în casa părintească oferindu-i haina cea mai frumoasă (semnul demnității familiei), inelul pe deget (îi dă putere), încălțămintea în picioare (semnul omului liber), culminând cu decretarea sărbătorii pentru toți.

Sărbătoarea pare a fi elementul care îl deranjează cel mai mult pe fiul cel mare, întors de la muncă. Atunci când munca nu permite omului să respecte sărbătorile și să se bucure cu cei dragi, este diabolică, duce la distrugerea inimii și a vieții omului, la distrugerea relației cu Dumnezeu și cu cei dragi. În fiecare dintre noi se regăsesc sentimentele celor doi frați, cu atașamentele lor greșite, care necesită convertirea. Isus ne arată că trebuie să ne convertim față de Tatăl milostiv care ne primește pe toți fără rezerve, ne iartă în mod gratuit și vrea să trăim cu toții în casa Sa. Henri J. M. Nouwen, în cartea sa “Întoarcerea fiului risipitor”, scrie: “Sunt destinat să ocup rolul Tatălui meu și să dau altora aceeași milă pe care El mi-a dat-o mie. Reîntoarcerea la Tatăl înseamnă a deveni ca și El; a fi Tată pentru cei de lângă mine”.

Papa ne învață: “a ne converti înseamnă a-L căuta pe Dumnezeu, a urma cu sfințenie învățăturile fiului Său; a ne converti nu este doar un simplu efort pentru a ne realiza noi, deoarece omul nu este arhitectul destinului său veșnic. Nu noi ne-am dat viață nouă înșine. De aceea auto-realizarea este prea puțin pentru noi, oamenii. Avem un destin mai mare. Putem spune: convertirea stă în a nu ne considera “creatorii” noștri, ci a descoperi adevărul, deoarece nu noi suntem autorii vieții noastre. A ne converti înseamnă a accepta în mod liber și cu iubire să depindem întru totul de Dumnezeu, adevăratul Creator al nostru, să depindem de iubirea Sa gratuită. Aceasta nu este dependență, ci libertate. Deci a ne converti nu înseamnă a urmări cu orice preț succesul personal, propriu – care este un lucru trecător – ci, abandonând orice siguranță umană, să ne facem cu simplitate și cu încredere urmăritorii lui Dumnezeu”. (Audiența din 21.2.2007).

Acest fiu mai mic, ambițios și imatur -care știe să se relaționeze cu familia sa, doar fugind de ea și ignorându-o pentru mult timp, însă numai după ce și-a cerut partea sa de avere- la un moment dat se schimbă, devine o persoană nouă. Atenție! Această schimbare, cum spune apostolul Pavel, nu este rodul inițiativei sau a convertirii sale. Convertirea acestui băiat, reîntoarcerea sa acasă, începe cu un element meschin: îi este foame, a căzut în mizeria cea mai mare și înțelege că în casa din care a plecat, ar fi o posibilitate de a mânca pe săturate. Aceasta este ideea sa (falsă) despre convertire. Doar până aici ajunge cu propria sa putere și inteligență. Convertirea sa este o simplă socoteală pentru a putea mânca ceva și a se simți mai bine. “Omul este o creatură nouă”, ne spune Pavel, iar acest lucru nu vine de la om ci vine de la Dumnezeu. De la noi nu vine nici o noutate. În timp ce-și pregătește reîntoarcerea, discursul său rămâne legat de logica “dă-mi”: el pretinde să-i vorbească tatălui și să-i spună ce trebuie sau ce nu trebuie să facă; vrea să-i propună un schimb de “a da” și de “a primi”, în schimbul unui pat și a unei ciorbe. Prin urmare: de la noi nu vine nici o noutate, noutățile vin de la Dumnezeu.

În ce constă această noutate? În ce sens se schimbă acest băiat și devine un “om nou”? Am explicat că noutatea nu stă în schimbarea modului său de a gândi, rămas la nivelul de “dă-mi!” și la un schimb profitabil de favoruri, nu stă nici într-un mod nou de a se relaționa cu tatăl său, deoarece el se reîntoarce acasă din pur interes. Nu găsim până aici nici un element moral. Pericopa nu ne spune despre cum a reacționat acel băiat la comportamentul Tatălui, care îmbrățișându-l și sărutându-l, nici nu-l lasă să-și termine scurta, calculata și ipocrita sa pledoarie pe care o pregătise, ci, ca “înnebunit” pune în mișcare slugile, bucătarii, muzica, chiar și întreaga lume, fără a mai putea să se oprească, decât numai în momentul în care a trebuit să-l întâmpine pe fiul mai mare. S-a schimbat după aceea acel copil? Pericopa nu spune nimic legat de această întrebare. Poate noutatea nu stă într-un mod nou de a fi a acelui copil. Ce s-a schimbat, de fapt? Tatăl știe prea bine ce s-a schimbat, o spune de două ori: “acest fiu al meu nu era, iar acum este”. S-a pierdut, dar acum l-am regăsit. S-a dus, dar acum este aici, este cu mine. Asta-i tot. Fără a pretinde ca fiul să fie diferit de cum era înainte. Acum, ceea ce contează, este că sunt împreună. Și situația asta nouă a fost creată de faptul că Tatăl l-a reprimit în casa sa fără să pretindă o schimbare a acestui copil. “Dacă un om este în Cristos, este un om nou… și acest lucru vine de la Dumnezeu”. Suntem oameni noi, nu în sens moral, nu pentru că ne-am schimbat sau pentru că am devenit mai buni. Oricum, noi niciodată nu ne schimbăm prea mult de-a lungul vieții noastre. Suntem oameni noi, în sensul că Dumnezeu ne-a legat de Sine, ne-a permis să intrăm în casa Sa, așa cum suntem, fără să aștepte ca să ne schimbăm: “de fapt, Dumnezeu este cel care ne-a împăcat cu Sine prin Isus Cristos”. Aceasta este noutatea: că Dumnezeu, prin Cristos -și nu în funcție de schimbarea noastră-, ne-a deschis larg poarta casei Sale.

Noi înțelegem tare greu nebunia acestei iubiri, obișnuiți cu gândul că locașul Domnului este pentru cei curați, că trebuie să ne câștigăm intrarea prin coerență și printr-un comportament bun. De fapt avem o problemă: “fratele mai mare”. El este simbolul tuturor oamenilor buni, coerenți și credincioși; a oamenilor care cred că-și merită locul în casa Tatălui prin ceea ce ei au făcut în viață, prin efortul lor propriu. Persoane care pretind să obțină noutatea cu puterile lor, persoane care cred că trebui să fie bune înainte de a primi darul. Acești oameni sunt ca și “lucrătorii de la ceasul întâi” care nu acceptă ca Stăpânul să premieze la fel și pe cei care au venit în ceasul al unsprezecelea. Însă sunt dure cuvintele lui Isus față de aceștia: “Prietene, Eu nu te nedreptățesc. Oare nu ne-am înțeles pentru un dinar? Ia-ți ce este al tău și pleacă, dar Eu vreau să le dau și celor din urmă cât ți-am dat ție. Oare nu pot să fac ceea vreau cu ce este al Meu? Sau tu ești invidios deoarece Eu sunt bun?” (Mt 20, 13-15).

Gândirea creștinului trebuie să fie exact contrarul modului de gândire al fiului mai mare: pentru că înainte de toate este harul lui Dumnezeu cel care se coboară peste viața noastră, mai înainte de orice bunătate a noastră. Chiar dacă eu înțeleg sau nu înțeleg “darul”, el tot “dar” rămâne, căci așa lucrează Dumnezeu: dăruiește darurile Sale fără măsură, fără să se preocupe dacă răspunsurile noastre vor fi la înălțime. Din comportamentul Tatălui înțelegem că Domnul dăruiește mântuirea în chip anticipat și gratuit, sperând că mai repede sau mai târziu, omul îi va răspunde.

Fiul risipitor se pune în mișcare mai întâi, pentru a se depărta de tatăl său și pentru a-și căuta fericirea pe care n-a găsit-o în casa sa. A doua oară, călătorește pentru a se întoarce la părintele său, față de care s-a depărtat (moștenirea pe care a pretins-o repede, este un semnal clar al puținei iubiri ce o avea față de tatăl său). El s-a depărtat și de casa ce i se părea o închisoare, dar care, mai apoi îl primește în haine de sărbătoare pentru că, în sfârșit, copilul este fericit, eliberat de sclavie, de frică, de concepțiile și de mentalitatea sa închisă. A vrut să fie liber, dar s-a făcut sclav, el singur s-a încătușat în generozitatea sa de a cheltui pentru sine și pentru prieteni, banii munciți cu sudoare de către părinți. Din starea groaznică de porcar și de înfometat s-a ridicat, s-a întors cu certitudinea că tatăl său îl va primi, cel puțin ca pe un slujitor. Această călătorie în căutarea fericirii se termină doar în clipa în care îl vede pe tatăl său fugind înaintea lui, îmbrățișându-l și sărutându-l, oprindu-l din cererea lui de iertare, poruncind să se facă ospăț și dăruindu-i semnele libertății și demnității sale de fiu: haina cea mai frumoasă, sandalele, inelul cu blazonul familiei sale.

Ne apropiem de postul Paștelui. Cu toții suntem chemați să facem această călătorie din negura păcatului despărțirii, către meleagurile împăcării și a refacerii relațiilor cu cei dragi; din “închiderea” în noi, către bucuria dăruirii și a slujirii celor dragi; să trecem de la egoism, la iubirea adevărată. În această călătorie suntem chemați să învățăm să respectăm poruncile și să ne folosim de medicamentele Spovedaniei și Cuminecării, de iubirea Tatălui care vine în întâmpinarea noastră pentru a ne îmbrățișa și a ne dărui iertarea Sa.

Fiul mai mic avea dreptul la moștenire doar după moartea tatălui, o moștenire ca și dar gratuit, însă el cere o moștenire ca “drept” firesc, ca ceva ce i se cuvine necondiționat. Omul care nu mai recunoaște darul gratuit, riscă să creadă că le poate face pe toate prin puterile sale și astfel pierde tot ce are iar din dorința de a face cât mai multe, își risipește și propria sa viață.

Atunci când un om vrea să-și trăiască viața după bunul său plac, este convins că a respecta poruncile lui Dumnezeu, reprezintă pentru el o îngrădire. Îl vede pe Domnul ca pe cineva care i-ar nega împlinirea planurilor sale pe nedrept. Acest fel de om vrea să fie liber de orice legătură cu aproapele. Papa ne asigură că Domnul nu ne fură nimic, dar păcătosul gândește altfel, își face bagajul în grabă și pleacă în mod inconștient. Ia cu sine totul, dar uită să ia și iubirea Tatălui, care în acel moment i se pare deranjantă. Trăiește din ceea ce are, dar nu pentru mult timp. Devine străin chiar și pentru sine. Apoi i se întâmplă multe lucruri care îl trezesc la viață. I se trezește dorul pentru casa părintească. Știe că încă este important în inima Tatălui. Speră că Tatăl îl va primi cel puțin ca și slugă alături de celelalte slugi. Dumnezeu nu este supărat pentru că fiul a risipit averea, ci suferă pentru că fiul pleacă din casă și se sustrage iubirii Sale. N-are nevoie de vre-un cadou pentru ca să-l ierte, este nevoie doar ca fiul să-și înțeleagă greșeala și să se întoarcă acasă. Cerul sărbătorește mai mult pentru un păcătos care se întoarce, decât pentru o sută de drepți. Banchetul subliniază inversarea unei situații: de la moarte la viață, de la pierzanie, la regăsire. Tatăl îi cheamă pe toți să sărbătorească pentru că viața a triumfat în acest copil care era pierdut.

Fiul cel mare îi spune tatălui cât de mult a fost jignit de-a lungul întregii sale vieți… Dar și pe el Tatăl îl întâmpină și îl cheamă la banchet. Oare și noi ne depărtăm de Domnul pentru că-i disprețuim pe frații noștri și-i considerăm incapabili de a face ceva bun?

Până acum Isus îi invita pe păcătoși la convertire, acum însă, îi invită și pe cei care se cred drepți, pe farisei. Atacat cu răutate de ei, Isus contraatacă cu bunătatea sa, deoarece vrea să-i convertească, dar convertirea lor este mai grea decât cea a păcătoșilor. Ei nu doresc să accepte comportamentul unui Dumnezeu care iubește gratuit pe toți copiii Săi. Prin pericopa de astăzi, Isus ne învață că mila Domnului nu este în funcție de meritele omului, ci în funcție de mizeria omului. Păcătoșii, din cauza mizeriei lor, simt nevoia de a primi mila de la Domnul. Cei drepți, crezând că nu au păcate, nu cer și nu primesc mila Domnului. În lume sunt două categorii de persoane: păcătoșii și cei care se cred drepți. Păcătoșii, considerându-se fără drepturi, au găsit rugăciunea corectă prin care să se apropie de Domnul. El este Milă. Pericopa dorește să-l convingă și pe fratele mai mare că Domnul este milostiv.

Această pericopă se adresează celor drepți pentru ca să-și ocupe locurile lor la banchetul Tatălui: trebuie să participe la sărbătoarea pe care El o dă pentru fiul pierdut și regăsit. Pericopa nu vorbește despre convertirea păcătosului la dreptate, ci despre convertirea celui drept la milă. Mila pe care Domnul a folosit-o față de noi, trebuie să se reflecte în îndurarea noastră față de dușmanii noștri (Lc 6, 27-36) și față de cei păcătoși (Lc 6, 36-38). Tatăl nu alungă din inima sa pe nici unul dintre fii. Dar se exclude singur, omul care-l exclude pe fratele său. Dar Isus se preocupă să-i recupereze pe toți.

Care este păcatul fiului mai mic? Se pare că falimentul său nu depinde prea mult de comportamentul său moral. Păcatul privește raportul său cu Dumnezeu și cu tatăl lui pământesc. Pare că fiul a păcătuit în fața Cerului și a tatălui (v. 18. 21) “refuzând să fie fiu adică să primească toată iubirea tatălui, pretinzând să fie patronul lui însuși, ca și Adam. Acest păcat fiul l-a comis când a lăsat casa părintească. Conform Bibliei, păcatul înseamnă îndepărtarea de casa paternă, iar convertirea reprezintă reîntoarcerea acasă”. Cel mai mare păcat al fiului este acela de a fi rupt relația cu tatăl său. Și astăzi cunoaștem mulți tineri care încă de la o vârstă fragedă fug din casa părintească și se aventurează în plăcerile cele mai destrăbălate ale vieții. Și ei se depărtează de tatăl lor, nu se mai roagă, nu mai merg la Biserică, nu se mai spovedesc… Acestor tineri le spun: nu vă depărtați, nu rupeți relația cu Dumnezeu! Dacă în timpul vieții voastre ați comis greșeli, lăsați-vă împăcați cu Dumnezeu și cu părinții voștri! Dacă stați departe de Domnul retrăiți soarta fiului risipitor, pierdeți totul.

Produce multă milă fiul risipitor, cum inspiră milă mulți dintre noi care, în urma unor alegeri greșite, în final rămân nesatisfăcuți, flămânzi de adevărata bucurie, de pacea interioară și abandonați de cine sau de ceva în care s-au încrezut. Ce singurătate tristă… fără Tată, fără casă… în compania prietenilor falși… și apoi abandonați de către toți. Un adevărat iad!

Dumnezeu știe dintotdeauna, că tendința omului este încă de la începuturile lui, de a se pune în centrul creației și de a-și da singur o lege morală, în absolută autonomie; întâia neascultare, rămâne în fiecare om, care își imaginează că va ajunge la cine știe ce fericire, doar prin propriile sale puteri și în opoziție față de Dumnezeu. A trebuit ca Isus să ne arate modul corect în care omul se realizează pe sine în toată plinătatea: dăruirea totală de sine.

Complicitate: Dacă suntem atenți, cei doi frați sunt complici, deoarece nici unul nu înțelege iubirea tatălui și amândoi se simt slugile lui. Fiul mic, chiar în momentul în care s-a întors în sine, poruncește: “primește-mă ca pe unul din slujitorii tăi” (el comandă și pretinde că are drepturi…) fiul cel mare se supără și nu dorește să intre (și el se consideră un slujitor și nu un fiu! Prin urmare îi reproșează tatălui că nu i-a dat averea). Ambii, nerecunoscându-se fii devin slugi fără iubire și fără speranță. Tatăl niciodată nu și-a alungat fiii iubiți: privirea Sa i-a căutat pentru a le dărui libertatea și iubirea pierdută. Iar la urmă a reușit: pe amândoi îi îmbrățișează și le restituie demnitatea de fii pe care au pierdut-o. Și noi suntem îmbrățișați de privirea acestui Tată și înțelegem, în sfârșit, că suntem copiii unui Dumnezeu care ne iartă și ne vrea din tot sufletul binele și fericirea. Cine se simte fără păcat și drept, nu poate înțelege această Evanghelie. Numai cine nu are nevoie să fie ascultat, iertat și îmbrățișat judecă precum fariseii, disprețuind pe alții.

Această pericopă rămâne neterminată: nu știm dacă fiul cel mare a acceptat invitația la banchet, nu știm dacă cel mic a apreciat gestul tatălui și dacă s-a schimbat și n-a mai făcut vre-o boacănă. Ce știm însa, este faptul că în acea casă este loc pentru toți și că mai sunt multe locuri care așteaptă să fie ocupate. Un lucru este sigur: rămâne veșnic vie iubirea Tatălui pentru fiecare dintre noi. Acum știm cu toții că Domnul dorește să-i aibă și să-i iubească pe copiii Săi în casa Sa. În casa Sa El dorește să aibă copii și nu slugi, persoane care sunt de acord cu proiectul său de iubire și nu împărtășesc doar lucrurile care trebuie făcute.

 

* * *

 

Duminica Fiului Risipitor

Autor: pr. Ioan Abadi si pr. Alexandru Buzalic
Copyright: Editura Unitas

Dacă am înțeles, prin pilda vameșului și a fariseului, ce este rugăciunea, suntem chemați astăzi să descoperim iubirea și îndurarea divină.

Dintre multele pilde ale lui Isus Hristos pe care ni le prezintă Evanghelia, pilda despre fiul rătăcitor sau mai degrabă despre tatăl său minunat, poate fi socotită o “cântare a cântărilor” prin care se transpune îndurarea lui Dumnezeu față de om. De câte ori am ascultat această pildă cu profundă mișcare interioară! De câte ori pe drumul greu de întoarcere ne-a luminat aceasta, asemenea unei stele care ne indică locuința părintelui, locuință deschisă permanent pentru noi! Despre această pildă s-a scris și s-a predicat mult. Prin cuvintele acestei pilde, se face cunoscută întreaga învățătură despre convertirea și întoarcerea păcătosului spre Dumnezeu.

Se întorc, cei care s-au îndepărtat. De la descrierea îndepărtării omului de Dumnezeu își începe Isus învățătura și tot de la aceasta suntem nevoiți să începem și noi.

Fiul cel tânăr din relatarea Evangheliei îi face cunoscut într-o zi tatălui său că părăsește casa părintească. Pe lângă aceasta cere partea de moștenire care i se cuvine. Ce l-a condus la o astfel de situație neplăcută? Oare o iubire rănită? Sau poate naivitatea anilor tinereții? Despre aceasta nu ne spune nimeni nimic. Tot așa, nimeni nu știe de ce, și noi suntem atrași de necunoscut, chiar dacă este presărat cu pericole neștiute. Fiecare distanțare de Dumnezeu are în sine ceva din aceste mistere, indiferent de împrejurările în care se desfășoară.

Tatăl nu-și întreabă fiul de ce vrea să plece, ci liniștit, oferă acestuia partea de moștenire care i se cuvine.

Dumnezeu are suficientă putere, ca să spună păcătosului care se îndepărtează de El: “nu”. Însă nu face acest lucru. Îi permite să se îndepărteze. Nu face nici măcar un gest pentru a ne ține cu forța lângă El. Ne respectă libertatea și voința cu care ne-a înzestrat pe fiecare din noi. Oare nu-L doare inima în clipa despărțirii? Din nefericire păcătosul nu se întreabă acest lucru: face pasul peste prag căzând în idolatria desfrânării. Darurile pe care le-a primit de la Dumnezeu le pierde și prin lipsa lor uită mai repede de El și se duce mai departe, din ce în ce mai departe de Acesta. Dar cât de repede vine totuși ceea ce în mod inevitabil este în firea lucrurilor : sfârșitul oricăror provizii nereîmprospătate și apoi viața în lipsuri. Amărăciune, pustiu, singurătate, frică, remușcări. Lumea fără Dumnezeu este o lume pustie, a revoltei și a tristeții. Din tronurile poleite ale fericirii deșarte, pe care le-a promis păcatul, fiul rătăcitor se coboară să pască porcii. Ce umilință și decădere pentru un fiu al lui Israel, să ajungă să îngrijească un animal «necurat» și interzis spre consum prin Legea dată lui Moise! Dar omul își revine. Fiul risipitor cugetă în sine și-și spune: mă voi întoarce la Tatăl! Să privim la profunzimea motivației acestei întoarceri. Conștientizarea propriului eșec, a unei experiențe amare în ceea ce privește neputința reparării răului prin propriile forțe – nu reprezintă încă pasul spre întoarcere la casa părintească. Întoarcerea începe atunci, când ochilor tulburați li se arată dintr-o dată speranța: Tatăl. Chipul acestui părinte l-a luat odată fiul risipitor în ființa sa când a fugit. L-a purtat sub pleoapele sale închise, l-a dus în inima sa murdară, plină de neliniște și haos. Nu o dată sau de două ori, a încercat să-l uite. Nu a reușit. A văzut permanent, a simțit neîncetat că acolo departe a rămas cineva care îl iubește. Cineva, care până în ziua de astăzi îl așteaptă. Acest cineva – bătrân, tatăl cu părul cărunt, cu o inimă profund simțitoare, se întoarce astăzi spre cel care se întrevede în zare, întors de la turma de porci, venit de departe, din pământ străin. Plin de iubire și de respect pentru libertatea pe care ne-a dăruit-o, Tatăl nu-și oprește copilul, însă plin de grijă așteaptă ca încercările să-l maturizeze; după primirea lecției pe care viața i-o dă fără cruțare așteaptă să revină acolo unde iubirea paternă îi iese în întâmpinare fără încetare.

Eva Lavallière, o artistă renumită, în perioada în care a trăit, a cunoscut în tinerețele sale toate plăcerile deșarte ale acestei lumi. Răpise inima și mintea multor prinți, care îi făcuseră daruri de neprețuit: mașini luxoase, palate, coroane de aur înfrumusețate cu diamante și multe altele. Eva Lavallière se credea cea mai bogată, cea mai iubită și cea mai fericită femeie din lume. Dar ceea ce este lumesc este și trecător. Așa și fericirea Evei. Dintele timpului mai răpise din frumusețea și farmecul ei. Eva și-a dat seama că era cea mai nefericită ființă din lume. Și-a împărțit averea săracilor și a hotărât să intre în mănăstire, dar nu a fost primită din cauza sănătății sale precare. A murit departe de farmecele Parisului, săracă, uitată de toți, neavând lângă ea decât pe fiul ei ilegitim și o bătrână necăjită. A murit ca o creștină, practicantă, murmurând în ultimile clipe de viață: “O deșertăciunea deșertăciunilor și toate sunt deșertăciune, afară de a te închina lui Dumnezeu și a-I servi numai Lui”.

Care dintre noi ar avea curajul – după o viață păcătoasă plină de rătăciri, după risipirea pasivă a multor daruri și haruri – să se gândească la o întoarcere spre Dumnezeu. Dumnezeu este Cel, care se duce după păcătos pentru a-i oferi acestuia mâna, atunci când el dorește să se prindă de ea. În pilda păstorului bun, care se duce să-și caute oaia pierdută (vezi Luca 15, 4-7), Isus Hristos ne spune acest lucru. Fără un astfel de ajutor al mâinii întinse spre noi, nici un fiu sau fiică risipitoare nu ar avea curajul să spună: “Sculându-mă, mă voi duce la Tatăl meu” (Luca 15, 18).

Pentru acest tânăr drumul convertirii nu este deloc ușor. Multe zile rătăcește desculț, înfometat și însetat, prin soarele arzător al pustiului. Poartă în el conștiința propriei sale vinovății, regretul pentru ceea ce a pierdut, dar și speranța unei noi vieți. Nu există o ispășire sau convertire adevărată fără o astfel de postură: fără combaterea din sine a propriului trecut păcătos, fără distanțarea de acesta prin voința îndreptării, fără fuga de locurile, persoanele și ocaziile care au dus la căderea noastră. Nu există o adevărată ispășire, înainte de toate, fără recunoașterea propriei vinovății în fața sfințeniei și îndurării lui Dumnezeu. Cei care se convertesc sunt datori să creadă, că în urma păcatelor lor, vor afla acolo, unde se îndreaptă, ușile deschise și mâinile părintești întinse spre ei.

Întâlnirea fiului risipitor cu tatăl său are loc mai devreme decât s-ar fi așteptat. Tatăl nu s-a închis în casă, ci i-a ieșit în întâmpinare. De unde a știut, că fiul se va arăta? Este de înțeles faptul, că zilnic a așteptat acea clipă și s-a pregătit pentru acest moment. Numai drumul convertirii este lung și dificil, în timp ce iubirea nu contenește. În realitate păcătosul nici nu observă, când se află în brațele Tatălui.

Fiul se întoarce și mărturisește: “Tată, am greșit la cer și înaintea Ta și nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul Tău” (Lc. 15, 21).

O “mărturisire a păcatelor” este necesară. Nu pentru Dumnezeu, care cunoaște întru totul inima omului, ci pentru noi înșine, ca să călcăm pe orgoliile și falsa pudoare a egoismului uman. Încercarea enumerării propriilor păcate face ca acestea să înceteze de a mai fi confuze, având un conținut, număr, greutate și un nivel bine determinat în ceea ce privește răul moral înfăptuit. După descoperirea păcatului, omul devine conștient de adevăratul său dușman și poate lupta împotriva lui. Cel convertit se recunoaște pe sine prin fiecare faptă comisă, pentru fiecare din acestea îi pare rău, fiecare îi produce rușine, de fiecare dorește să se dezică în mod radical. Este fericit atunci când vede cum tot ce până atunci i-a distrus viața, se aprinde și dispare fiind mistuit de bunătatea și îndurarea lui Dumnezeu.

În Sacramentul Mărturisirii recunoașterea păcatelor este dictată mai întâi de toate de voința lui Hristos, care în mod vizibil se întâlnește cu păcătosul, prin intermediul omului îndreptățit chiar de El – preotul. Preotul, înainte de a oferi dezlegarea păcatelor, este dator să le identifice, pentru ca să-l conducă pe cel vinovat în fața lui Dumnezeu, Tatăl iubitor. Cel care nu este încă vrednic, se cuvine a fi pregătit în modul cel mai corespunzător pentru a se întâlni cu îndurarea lui Dumnezeu. Dar, după ce își întinde mâna asupra celui convertit și-i spune: “îți iert și te dezleg de toate păcatele tale” nu mai este numai gestul lui, ci Tatăl îl ia în brațe, pe fiul risipitor convertit și revărsând în marea uitării toate păcatele lui, îl învăluiește cu totul în inima Sa. Într-o clipă se schimbă totul. Cel gol primește îmbrăcăminte și încălțări. Tot ceea ce am pierdut prin păcat se întoarce din nou la noi și aceasta nu numai după ce am făcut ani de penitență și ispășire, ci imediat, din momentul convertirii noastre. Tatăl nostru are o inimă largă și este un Domn neîntrecut în iubire și generozitate. Atunci când iartă, o face pentru binele nostru. Ne înzestrează cu tot ceea ce are.

Din acele momente întreaga casă este cuprinsă de armonie și de voie bună; Bucuria tatălui pentru reîntoarcerea fiului, a servitorilor și a prietenilor. Hristos spune că se bucură și îngerii din ceruri, atunci când un păcătos se întoarce (vezi Luca 15, 7). Această bucurie o împărtășește aici pe pământ însăși Biserica, comunitatea vizibilă a credincioșilor. Și aceasta organizează ospățul. Invită la masa Euharistică pe toți. Precum păcatul nu este niciodată o lucrare în exclusivitate individuală, ci un mod oarecare de întinare care umilește și întristează întreaga familie a Domnului, așa și convertirea încântă și-i bucură pe toți. Se cuvine să ne bucurăm și să luăm loc la masă, căci acest frate al nostru a murit, dar s-a reaflat.

Păcat că nu se termină pilda fiului risipitor din Evanghelie în aceeași notă a bucuriei. Este regretabil că acolo se mai află un frate care întorcându-se de la îndeletnicirile sale, devine trist, apăsat și invidios, față de fratele său, interpretând totul prin prisma dreptății din litera legii și nu a iubirii. Dar așa se întâmplă și cu noi. Cât de dispuși am fi fost să-i trimitem în infern pe frații noștri care au păcătuit. Cât de greu este să ne împăcăm cu ideea că aceștia, după o viață păcătoasă, vor fi odată împreună cu noi în ceruri. Grația lui Dumnezeu se varsă asupra tuturor, iar iubirea mântuitoare, universală, face ca ploaia să se reverse și asupra celor drepți ca și asupra păcătoșilor. În egoismul nostru ne considerăm îndreptățiți și am dori un paradis numai pentru noi și cei dragi din anturajul nostru. Ori mântuirea este universală, prin Hristos primind mântuirea toți cei care au făcut binele ascultând de Dumnezeu, chiar dacă circumstanțele istorice și culturale i-au făcut prizonieri unor Biserici locale dezbinate sau chiar ai păgânismului. Din fericire, casa la care se întoarce cel convertit nu este a noastră fiind nefăcută de mâini omenești, iar Tatăl dispune pe cine primește și găzduiește în ea.

Prin urmare, să înțelegem ultima scenă din pilda Evangheliei. Să rămânem în climatul reconcilierii și al bunei înțelegeri. Această duminică în care se vorbește despre fiul rătăcit, se mai numește și duminica Laetare, adică duminica bucuriei.

Dacă am reușit asemenea vameșului să ne recunoaștem slăbiciunea și am cutezat să ne ridicăm privirea spre cer, să nu uităm că Dumnezeu este Tatăl iubitor care ne iubește și ne iese în întâmpinare pentru a ne conduce în Împărăția Sa.

Rugăciune

Cine și cum am fost? Oare a fost vreo faptă de-a mea bună, sau dacă nu faptă, vreun cuvânt, ori poate vreo dorință? Tu însă Doamne, ești bun și îndurător, iar mâna Ta a venit în ajutorul meu, ridicându-mă din prăpastia morții și din stricăciunea inimii mele. Acest lucru s-a întâmplat ca urmare a faptului că nu am mai dorit ceea ce am vrut cândva, ci am dorit ceea ce a fost voința Ta.

Te voi iubi Doamne, Îți voi aduce mulțumiri și voi mărturisi Numele Tău, pentru că m-ai iertat de atâta rău și de nevrednicia faptelor mele: datorită harului și îndurării Tale, nu am comis atâtea păcate și am reușit să evit multe lucruri rele. Recunosc, că totul mi-a fost iertat, chiar și răul pe care l-am comis cu propria mea voință.

Cine oare dintre oamenii care-și recunosc slăbiciunile lor își poate atribui puritate și nevinovăție, iubindu-Te în acest fel mai puțin? Nimeni! Căci cu toții avem nevoie de îndurarea Ta, prin care ierți toate păcatele celor, care se întorc la Tine… Suntem cu toții datori să Te iubim atât de mult, căci Celui ce m-a eliberat dintr-o așa de mare strâmtorare a păcatelor, îi sunt dator să-I răspund cu toată iubirea mea fiindu-I totodată și recunoscător. Amin. (După Sfântul Augustin)

 

* * *

 

Duminica Fiului Risipitor

Autor: pr. Olimpiu Todorean
Copyright: ParohiaSfantulGheorghe.ro

Iubiți credincioși,

Cea de a treia parabolă, cunoscută ca a Fiului Risipitor, a treia căci urmează în Evanghelie după altele două, cea cu oaia rătăcită și cu drahma pierdută, ar trebui să o numim parabola Tatălui milostiv, pentru că El este Tatăl ceresc, cel care domină scena și actualizează modul său de a fi și de a acționa, schițat de data aceasta, prin parabolă de către Isus.

La cererea unuia dintre cei doi fii: “Dă-mi partea de avere care mi se cuvine” tatăl împarte averea între cei doi și, respectând libertatea fiecăruia, chiar dacă se întristează și este preocupat, îl lasă pe cel mai tânăr să plece de acasă.

Momentul plecării semnalează începutul așteptării. O așteptare lungă – ne putem imagina cu ușurință – dar plină de speranță. Și de rugăciune. Și de încredere în intervenția Omnipotentului.

Risipitorul, în ceea ce-l privește, neexperimentat fiind, cheltui totul; nu numai banii obținuți din vinderea bunurilor primite, ci se distruge pe sine însuși: cade în nevoi, sfârșește prin a deveni pe păzitor de porci și suferă de foame. Amintirea tatălui, a “tatălui meu” precizează Evanghelia, îi revine, în sfârșit, în minte cu putere și cu claritate. În fapt, el se gândește la tatăl, ca la unul ce distribuie salarii și porții de mâncare: argații “sunt îndestulați cu pâine, iar eu mor aici de foame”.

Umilitoarea situație în care se găsea l-a constrâns să reflecteze și, așa cum spune Evanghelia, “să-și vină în fire”, chiar dacă este departe de adevărata convertire. Atenția sa este îndreptată, mai mult decât spre tatăl, spre satisfacerea unei exigențe primare: foamea, un punct de plecare nu prea entuziast spre convertire, am zice noi. De fapt este o consecință a raționamentului său, nimic mai mult. Se gândește la un tată, dar la un tată făcut după imaginea sa și potrivit micilor săi parametri. Recunoaște că s-a comportat într-o manieră nedemnă pentru un fiu și se gândește să mărturisească acest lucru:“Nu sunt demn să mai fiu chemat fiul tău”; se hotărăște să se reîntoarcă acasă, dar nu ca fiu, ci pentru a presta un serviciu de argat: “Fă-mă ca pe unul dintre argații tăi”; își asumă responsabilitățile sale: “Am păcătuit înaintea cerului și față de tine”, dar nu se gândește la bătăile inimii unui tată, la iertarea lui și, cu atât mai puțin, la reabilitarea sa.

Tatăl, în schimb, continuă să sufere, să iubească și să viseze. Trăia numai cu speranța reîntoarcerii fiului. S-a obișnuit să scruteze drumurile de acces în localitate. Atunci când, în sfârșit, îl vede, alergând și, cu toată depărtarea, l-a recunoscut,“i s-a făcut milă și, alergând, i-a căzut la gâtul lui și l-a sărutat”. Bătrânul tată mai are încă forța, nu numai de a merge repede, ci chiar de a alerga. Agățat de gâtul fiului, dă drumul iubirii, tandreței, sentimentelor paterne. A fost așa cum l-ar fi generat a doua oară: “Acest frate al tău, îi va spune celui mai mare, a fost mort și a înviat, pierdut a fost și s-a aflat”.

Fiul, în ceea ce-l privește își face “mea culpa”, dar în acea îmbrățișare simte și că s-a regăsit pe sine însuși, nu atât ca păcătos, cât ca un fiu nou și a început să înțeleagă ce înseamnă să ai un tată: haina cea mai frumoasă, inel, încălțăminte, vițelul cel gras, banchet, sărbătoare, toate sunt semnele unei reabilitări adevărate, a unei iertări totale, a unei iubiri gratuite. Își va aduce aminte de acestea pentru tot restul zilelor sale și va acționa în consecință: va fi atent, va intui dorințele tatălui, îl va iubi cu faptele vieții.

Parabola nu se sfârșește aici. Alături de figura fiului risipitor și reabilitat de iubirea tatălui, se ridică figura conturbatoare a fratelui mai mare, un om cu inima aridă, rece și dăruit în totalitate observării legii: “Niciodată nu ți-am încălcat porunca”. Un om care, închis în mica sa lume, nu a suferit și nici măcar nu a participat la durerea tatălui pentru fuga fiului: “Acest fiu al tău”. Un om care îndrăznește să-l acuze pe tatăl său de imparțialitate și nedreptate: “Ți-a mâncat averea cu desfrânatele, pentru el ai înjunghiat vițelul cel îngrășat”. Un om care nu a înțeles nimic din viața de familie. Un om care îndrăznește să-i facă reproșuri tatălui: “Niciodată nu mi-ai dat un ied”.

Dar tatăl rămâne tată și pentru el și, atunci când slugile îi spun că acesta s-a “mâniat și nu voia să intre”, iese să-l roage și să-i prezinte adevăruri simple dar evidente, plecând de la inițialul “fiule”, continuând cu constatarea: “Tu întotdeauna ești cu mine și toate ale mele sunt ale tale” sfârșind cu motivarea, parcă scuzându-se: fratele tău era mort…era pierdut…. Nu cunoaștem dacă aceste cuvinte au făcut o breșă în inima fratelui mai mare. Ceea ce este sigur e că tatăl se oferă și lui cu aceeași forță a iubirii.

Iubiți credincioși,

Tatăl nostru cel Ceresc este ca și Păstorul care aleargă după oaia rătăcită și, când o găsește, o pune pe umerii săi, identificându-se cu durerile și problemele sale, cu preocupările și neliniștile inimii sale. Este ca și gospodina care întoarce casa cu susul în jos pentru a găsi drahma pierdută și simte nevoia ca toate vecinele să se bucure împreună cu ea de găsirea ei. Este ca și tatăl care lasă fiul imatur să facă experiențe și care, odată întors acasă, nu îl supune interogatoriilor, nu îi reproșează și nu-i amintește de ofensele primite, ci îi restituie dreptul și demnitatea, mai mult, face o sărbătoare cu banchet, muzică și dans. Este Tatăl care lucrează tot timpul, pentru ca nici unul din fiii săi să nu se piardă și toți să trăiască în fericirea și plinătatea iubirii sale. Este Tatăl care, pentru a nu pierde pe fiul cel mare, iese să-l roage să intre și îl ajută să raționeze pentru a înțelege că “trebuia să ne bucurăm și să ne veselim”.

Este Tată, dar este și Mamă. Papa Ioan Paul I, numit și “Papa surâsului”, în cea de a doua dintre cele 4 audiențe din septembrie 1987, a sintetizat admirabil acest lucru: “Dumnezeu este tată, și mai mult, este mamă”. Apoi a explicat: “Dumnezeu are atât de multă afecțiune față de noi precum o mamă față de fiii ei”.

Dumnezeul nostru este un Tată al bunătății și milostivirii și nutrește o afecțiune paternă și maternă în același timp față de toți. Cu o condiție: să ne deschidem Lui și să recunoaștem că avem nevoie de această milostivire. La fel ca Pavel, care a recunoscut că a fost “un hulitor, un persecutor și un violent”. Cine poate să spună că este fără de nici un păcat? Nu suntem oare cu toții ispitiți să ne construim un idol?

Nu mă gândesc la păcate mortale, la droguri și violență, la pedofilie și violuri, la tâlhării sau asasinate. Dar cine dintre noi nu a ars câteva boabe de tămâie egoismului și avantajului, geloziei și invidiei, minciunii și lenei? Cine dintre noi nu a fost, cel puțin uneori, preocupat, mai mult decât a fi cu adevărat, a arăta că este drept, că este un om de bine? Cine dintre noi nu a fost uneori, ca și fratele mai mare, înfumurat și rece, închis în fața exigențelor și nevoilor altora, puțin sau chiar deloc deschis problemelor din familie?

Cu toții, nici unul nu este exclus, trebuie să ne cerem iertare Tatălui Ceresc, toți trebuie să tragem o învățătură din experiența apostolului Pavel și să spunem împreună cu el: “Isus Cristos a venit în lume pentru ca să-i mântuiască pe cei păcătoși, dintre care cel dintâi sunt eu”. Amin.

 

* * *

 

Adevărata pocăință este dătătoare de viață

Autor: PF Daniel Ciobotea
Copyright: Ziarul Lumina

În duminica a doua a Triodului, Sfinții Părinți au rânduit, cu multă înțelepciune și pedagogie duhovnicească, o pericopă evanghelică deosebit de ziditoare, pentru a ne arăta și a ne ajuta să înțelegem ce este esențial să urmăm în toată perioada Postului Sfintelor Paști, pentru urcușul nostru interior, sufletesc, spre Înviere ca ridicare din păcat și ca bucurie a întâlnirii cu Hristos Domnul.

Evanghelia “Fiului risipitor”, rânduită a se citi în această duminică, la Sfânta Liturghie, are o legătură deosebită cu însăși Taina pocăinței, pe care noi o numim și Taina mărturisirii păcatelor sau Taina spovedaniei, care este, de fapt, taina împăcării omului cu Dumnezeu.

Treptele revenirii duhovnicești, pe care le-a urmat tânărul risipitor, sunt treptele inevitabile, esențiale, ale pocăinței sau ale spovedaniei. Evanghelia acestei duminici ne arată, așadar, ce înseamnă pocăința, cum să ne pocăim și, mai ales, cât de mari sunt darul și bucuria iertării, cât de frumoasă este recuperarea celui pierdut, învierea celui mort sufletește, și cât de frumoasă este viața cea nouă după ce noi am primit iertarea păcatelor.

Dumnezeu respectă libertatea omului, chiar și când e folosită în mod nechibzuit

Parabola rostită de Mântuitorul Isus Hristos și relatată de Sfântul Evanghelist Luca ne descoperă, în același timp, inima plină de compasiune și de iubire milostivă a lui Dumnezeu Tatăl, deoarece tatăl despre care vorbește parabola este simbolul iubirii părintești a lui Dumnezeu, Tatăl Cel ceresc.

Cei doi fii reprezintă două atitudini față de Dumnezeu: una de fidelitate, de ascultare față de El, de împlinire a voii Lui, de perseverare în a rămâne locuitor al casei Lui. Fiul cel mare este arhetipul omului fidel sau credincios, care în toată viața sa încearcă să fie un împlinitor al cuvintelor, al poruncilor lui Dumnezeu și în același timp un lucrător al voii Lui.

O altă atitudine ce transpare din parabolă, din comportamentul fiului mai tânăr, este cea a libertății dezordonate, care nu-i decât o manifestare a înclinației păcătoase. Cei doi fii din Evanghelie pot să reprezinte și două categorii de oameni, dar și două stări sufletești pe care le cunoaște aceeași persoană, în momente diferite ale vieții, libertatea sfântă și libertatea păcătoasă.

Evanghelia ne spune că fiul cel mai tânăr, probabil după ce a atins vârsta majoratului, a dorit să facă experiența libertății ca îndepărtare de tată și de casa părintească. În mod oarecum neașteptat, vedem că tatăl acceptă cererea fiului său, semn că libertatea croirii propriului drum este respectată de Dumnezeu. Omul are, așadar, libertatea de a-și folosi energia vieții sale, darurile sale naturale și personale după cum dorește, iar Dumnezeu respectă această libertate, chiar și atunci când știe că noi o folosim într-un alt fel decât dorește El.

Pe lângă această realitate, a respectului arătat de Dumnezeu libertății omului, Evanghelia acestei duminicii ne arată, în cuvinte foarte simple, o mulțime de înțelesuri duhovnicești, printre care distingem și drama sau eșecul libertății ca înstrăinare a omului de Dumnezeu.

Când libertatea oamenilor devine neînțeleaptă, începe să lucreze înțelepciunea lui Dumnezeu

“Țara depărtată” în care pleacă fiul tânăr este îndepărtarea omului de Dumnezeu și de limitele libertății ziditoare. “Țara depărtată” este un spațiu nedefinit, unde harul lui Dumnezeu nu este căutat, iar libertatea umană devine robie a păcatului, chiar dacă cel ajuns în această stare crede că această libertate definește persoana sa ca fiind matură.

După ce a cheltuit tot ce a avut de la tatăl său în desfătări, în viață dezordonată și mai ales în plăceri pătimașe, care reduc viața omului la nivelul biologic și la nivelul simțurilor, tânărul din parabolă a avut de înfruntat o situație la care nu s-ar fi așteptat: foamea trupească. “Foametea mare” din țara aceea, cauzată de o secetă prelungită, poate fi, de asemenea, înțeleasă ca o pedagogie a lui Dumnezeu, ca folosire a dificultăților exterioare, materiale, pentru o schimbare interioară, sufletească.

Cine a programat acea secetă? Cine a îngăduit foametea în acea “țară depărtată”? Nu ni se spune, dar se poate presupune că a fost tot un rezultat al îngăduinței divine, pentru că, de obicei, atunci când libertatea oamenilor devine neînțeleaptă, începe să lucreze înțelepciunea lui Dumnezeu, iar când nu ne înfrânăm de bunăvoie ajungem să postim de nevoie.

Foametea din “țara depărtată” reprezintă toate încercările îngăduite de Dumnezeu asupra oamenilor, a generațiilor, a istoriei, ca o pedagogie, ca să ne aducem aminte că ceea ce posedăm este totuși limitat, inclusiv viața de pe pământ. Că viața noastră, deși este un dar de la Dumnezeu, poate fi dusă în pragul morții când planul nostru se îndepărtează de planul lui Dumnezeu. Libertatea noastră este o libertate în relație cu libertatea lui Dumnezeu. Prin pronia Sa cerească, prin grija Sa față de destinul veșnic al oamenilor, Dumnezeu îngăduie uneori încercări și câteodată suferințe, pentru a ne reaminti că izvorul existenței noastre este dincolo de noi, în Dumnezeu.

Când s-a făcut foamete mare în acea țară a libertății înstrăinate de Dumnezeu, tânărul din Evanghelia acestei duminici a ajuns, inevitabil, din om liber o slugă. A ajuns mai întâi rob al păcatului, iar apoi a ajuns și rob la oameni. Dorind să-și salveze viața sa biologică – întrucât viața spirituală deja o pierduse -, fiul risipitor “s-a lipit de unul din locuitorii acelei țări”, care l-a angajat păzitor de porci.

Această îndeletnicire, în cultura iudaică antică, era ceva umilitor, întrucât porcii erau considerați animale necurate. Iar mai presus de această umilință, fiului risipitor nu i se îngăduia nici măcar să mănânce pe săturate din hrana porcilor. Sărăciei lui spirituale i se adăugase și o cruntă sărăcie sau mizerie materială.

Când își aduce aminte de traiul din casa părintelui său, unde slugile duceau o viață îmbelșugată, îndestulându-se de pâine, în vreme ce lui nu-i este îngăduit să mănânce nici măcar din hrana porcilor, acest tânăr rătăcit și sărăcit “își vine în fire”. Cu alte cuvinte, trece de la starea nefirească, depărtarea de Dumnezeu, la starea firească, de comuniune cu Dumnezeu.

Păcatul și moartea, accidente ale falsei libertăți

Evanghelia ne arată că păcatul și îndepărtarea de Dumnezeu nu sunt stări firești, ci nefirești, chiar dacă, uneori, se ajunge la obișnuință cu păcatul și înjugare cu moartea, iar toată dezordinea din viața oamenilor ajunge să fie privită ca ceva “natural” sau normal.

Păcatul și moartea nu sunt naturale, ci sunt accidente ale falsei libertăți ca înstrăinare de Dumnezeu și cădere din comuniunea cu El. Însă “venirea în fire” stimulată de postul de nevoie (foametea) a fost ocazia decisivă a salvării celui pierdut. Atingerea limitei existenței biologice l-a determinat pe tânărul trufaș și risipitor de odinioară să-și schimbe modul de a gândi și de a fi, să se convertească. După ce și-a venit în sine, după ce a realizat că se află pe un drum greșit, că drumul pe care apucase nu fusese unul al libertății, ci unul al robiei, a zis: “Mă voi scula și mă voi duce la tatăl meu și-i voi spune: tată, am greșit la cer și înaintea ta și nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău. Fă-mă ca pe unul din argații tăi”. Această schimbare bruscă de atitudine, de trezire a conștiinței păcatului și de recunoaștere a stării nefirești în care se afla, este începutul căinței, începutul regretului pentru o viață risipitoare de averi, de daruri sufletești, și de epuizare a persoanei.

Când spune “mă voi scula”, tânărul se referă în primul rând la o ridicare spirituală, o hotărâre de a părăsi starea de decădere. În acel moment, iubirea lui Dumnezeu Tatăl se arată și ea era o iubire care aștepta ridicarea, întoarcerea, căința fiului risipitor și înstrăinat.

Când un păcătos se întoarce către Dumnezeu, Dumnezeu îi iese în întâmpinare

Evanghelia ne spune că tatăl, “pe când era încă departe” fiul său înstrăinat, a ieșit în întâmpinarea lui. Nu a așteptat ca acesta să ajungă acasă, să bată în ușă, ci a pornit spre el, ca semn de prețuire a pocăinței acestuia.

Când un păcătos se îndreaptă spre Dumnezeu și face pași către El, Dumnezeu îi iese în întâmpinare. Mâinile pe care Dumnezeu le întinde, să cuprindă și să îmbrățișeze pe cel ce se pocăiește, sunt toate lucrările Bisericii prin care ea caută să salveze, să scoată din moartea păcatului și din plasa înșelăciunii și a ispitelor pe toți cei ce sunt căzuți și înstrăinați, din cauza păcatelor și a patimilor egoiste.

Când Evanghelia vrea să arate această întâmpinare a omului păcătos de către Dumnezeu Tatăl, folosește simboluri. Un simbol al înnoirii vieții și al iertării păcătosului este haina cea nouă.

Noi primim haină luminoasă la Botez, dar apoi o pătăm prin păcatele pe care le săvârșim. Însă prin pocăință, prin spovedanie, prin mărturisirea păcatelor primim iertarea prin care înnoim haina de la Botez. Astfel ni se redă haina începutului bun, haina curățirii de păcate, haina harului sfințitor. De aceea Pocăința a fost numită “al doilea Botez”, pentru că Botezul “din apă și din Duh” (cf. Ioan 3, 5) se săvârșește o singură dată, însă “botezul lacrimilor” sau “botezul pocăinței” se poate săvârși în fiecare zi, până la sfârșitul vieții noastre, pentru că în fiecare zi păcătuim, cu gândul, cuvântul sau fapta. Haina nouă a iertării înlocuiește hainele pătate și rupte de păcatele care desfigurează și întunecă sufletul omului.

Inelul de aur pus pe mână simbolizează reînfierea celui înstrăinat prin păcat, e semnul reprimirii omului care se pocăiește în iubirea neîntreruptă a lui Dumnezeu.

Sandalele pe care le primește fiul risipitor dar pocăit, adică încălțămintea nouă, înseamnă harul de a călca peste spinii ispitelor păcătoase și de a merge pe căile Domnului, pe căile împlinirii poruncilor Lui, iubirea față de Dumnezeu și de semeni.

Când Tatăl iartă, nu mai reproșează nimic și nici nu cere inventarul averii risipite, ci se bucură de mântuirea păcătosului

Evanghelia Fiului risipitor ne arată o bunătate neașteptată a lui Dumnezeu Tatăl față de păcătos. Tatăl din Evanghelia acestei duminici nu face nici un fel de reproșuri fiului reîntors acasă și nici nu-i cere un inventar al averilor risipite, ci pune preț doar pe sufletul salvat. Iubirea milostivă a lui Dumnezeu, care se ridică deasupra oricărui calcul de ordin economic, copleșește dreptatea după care ar fi putut fi pedepsit fiul risipitor și trezește gelozie și tulburare în fiul mai mare, care nu a înțeles reacția tatălui său. Însă tatăl milostiv îi spune fiului invidios și neiertător: “Fiule, tu în toată vremea ești cu mine și toate ale mele ale tale sunt, se cuvenea însă să ne veselim și să ne bucurăm, căci fratele tău acesta mort era și a înviat, pierdut era și s-a aflat”.

Sfinții Părinți arată că vițelul cel gras, care a fost pregătit pentru ospățul bucuriei, simbolizează Taina Euharistiei. De aceea, toți cei care sunt iertați prin Taina Sfântă a Spovedaniei, adică prin mărturisirea păcatului și împlinirea canonului, sunt chemați și la Sfânta și Dumnezeiasca Împărtășanie sau Euharistie, prin care ni se dăruiește încă din lumea aceasta arvuna vieții veșnice, a bucuriei din Împărăția Cerurilor.

Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca din Evanghelia acestei duminici să învățăm cât de mare este puterea pocăinței, cât de mare este puterea iertării lui Dumnezeu și cât de înnoitoare este bucuria vieții veșnice pe care ne-o dă iertarea lui Dumnezeu încă din lumea aceasta. “Pilda Fiului risipitor” ne îndeamnă, acum în perioada premergătoare Postului Sfintelor Paști, să ne spovedim mai des și să ne împărtășim mai des, ca să ne bucurăm de primirea iertării, de înnoirea vieții noastre și de prezența lui Hristos Cel Înviat în viața noastră, spre slava Preasfintei Treimi și spre a noastră mântuire! Amin.

 

* * *

 

Doi frați risipitori

Autor: Diverși alți autori
Copyright: Ziarul Lumina

Privită de către exegeți ca o veritabilă “evanghelie în Evanghelie”, lecția acestei pilde a preocupat neîncetat generațiile creștine de-a lungul istoriei, învățătura care se desprinde sugerându-ne cel puțin două aspecte esențiale: orice întoarcere de pe drumul păcatului este posibilă. Dumnezeu primește cu bucurie orice întoarcere și iartă.

O replică dată legalismului fariseilor

După cum reiese din context, intenția parabolei e în același timp polemică și apologetică: acuzat de farisei și de cărturari pentru provocatoarele Sale gesturi de deschidere iubitoare față de vameși și desfrânate, față de păcătoși și păcătoase, față de cei marginalizați moral și social, Mântuitorul Își justifică atitudinea dând în același timp o replică legalismului și obtuzității celor dintâi sub forma narativă a istoriei destinului neconvențional al celor doi fii ai unui părinte, unul risipitor, iar celălalt ascultător. Singur Dumnezeu poate, ca printr-o ștersătură de burete, să curețe o tablă negră plină de păcate, poate să albească pelicula pe care s-au înregistrat faptele și gândurile rele ale unei vieți pământești. Această redefiniție a lui Dumnezeu ca Tată milostiv concentrează însăși esența Evangheliei, noutatea și unicitatea creștinismului.

În căutarea unei false fericiri

Fiul cel mic, neînțelegând că ceea ce avea era un dar, și nu un drept, și-a cerut partea sa și a plecat într-o țară îndepărtată, în căutarea unei false și amăgitoare fericiri. Depărtarea de care vorbește parabola nu este numai una spațială, ci mai degrabă una spirituală. În acea țară îndepărtată ajunge muritor de foame, este aruncat la periferia societății și uitat chiar de aceia cu care își cheltuise banii. Dar, în această stare de cumplită mizerie și de înjosire morală, își aduce aminte de starea lui de la început, de dragostea părintească pierdută. Chinuit de remușcări, ia hotărârea de a părăsi acea viața decadentă și de a se întoarce cu deplină încredere la tatăl său, mărturisindu-și greșeala și a-i cere iertare.

Ce ne spune evanghelia că face tatăl său? “Încă departe fiind el, l-a văzut tatăl său și i s-a făcut milă și, alergând, a căzut pe grumazul lui și l-a sărutat”. Tatăl este același dăruitor. Îl vede de departe, îl vede rănit de patimi, îl vede sărac, și aleargă înaintea lui. Nu stă pe loc, îi iese în întâmpinare în demersul său! Îl îmbrățișează. Nici o barieră, nici un reproș, nici o judecare, nici o imputare. Îl primește pur și simplu. Îl sărută. Ne aflăm însă în fața unui tată care nu dăruiește firimituri, ci care Se dăruiește cu totul. În consecință, semnele repunerii în filiație nu întârzie să se manifeste: punerea inelului în deget, îmbrăcarea în haine scumpe, petrecerea cu tăierea vițelului cel gras. Tot ce este mai bun în casa tatălui participă la această primire.

Nu ca pe un argat, ci ca pe un oaspete cinstit

În versetele 22-23 tatăl dă trei porunci, semne ale iertării și reabilitării, care pot fi comparate cu Facere 41, 42, când Iosif a fost numit mare căpetenie peste țara Egiptului, el primind atunci de la faraon un inel, o robă ceremonială din pânza cea mai fină, și un lanț de aur: 1) Întâi de toate vine roba ceremonială, care în Orient era semnul unei înalte distincții. Când un rege vrea să cinstească un oficial aflat în serviciul său, îi oferă robă din material prețios. Fiul reîntors e tratat ca un oaspete de onoare. Haina cea dintâi care se dă celui întors la Tatăl este reînnoirea Sfântului Botez prin Taina Sfintei Spovedanii. 2) Inelul și încălțămintea. Dăruirea unui inel însemna conferirea de autoritate (cf. I Macabei 6, 15). Încălțămintea e un lux în Orient, fiind purtată de oamenii liberi; sensul aici e că fiul nu mai trebuie să umble desculț ca un rob. 3) De regulă, carnea se mânca doar arareori. Un vițel gras era pregătit doar pentru ocazii speciale. Sacrificarea lui înseamnă o sărbătoare pentru familie și slugi și primirea sărbătorească a fiului întors la masa familiei. Vițelul cel gras și înjunghiat este Domnul Hristos, care S-a răstignit, S-a jertfit pentru noi și Se jertfește mereu la Sfânta Liturghie. Aceasta este bucuria Bisericii pentru fiii săi, bucurie nespusă, ospăț spiritual în cer și pe pământ, în Biserica văzută și în cea nevăzută.

“La ce bun atâta supunere dacă n-a putut intra în inima sa și nițică dragoste?”

Cum înțelege omul contemporan sensurile acestei parabole, a cărei simplitate face din ea un text inepuizabil? Răspunsul la această întrebare îl poate da imnografia bizantină prin troparul slujbei bizantine a tunderii în monahism: “Brațele părintești grăbește a le deschide mie, că în desfrânări am cheltuit viața mea. Spre bogăția cea necheltuită a îndurărilor tale căutând acum, Mântuitorule, inima mea cea sărăcită nu o trece cu vederea. Că Ție, Doamne, întru umilință strig: greșit-am, Părinte, la cer și înaintea Ta!”. Fiul risipitor și fratele său sunt tipul păcătosului pocăit și al dreptului trufaș, ei simbolizând relația dintre păgânii convertiți la creștinism (îmbrăcați în haina nouă a Botezului și poftiți la Cina euharistică) și iudeii rigoriști ofensați de Evanghelie.

Constantin Noica, oprindu-se cândva asupra acestei parabole, spunea că “sunt două feluri de a risipi. Există risipa celui care, întocmai fratelui cel mic, cheltuiește fără să fi strâns. Dar există și risipa celui care, întocmai fratelui cel mare, strânge fără să poată aduna. Fratele fiului risipitor așa face. El strânge ascultare după ascultare și faptă bună după faptă bună, iar în ultimul ceas, când nu poate înțelege și nu poate ierta dragostea tatălui pentru cel ce a risipit, pierde el însuși tot ce a adunat… La ce bun atâta supunere și atâta cumințenie, dacă n-a putut intra în inima sa și nițică dragoste?”.

Fiul înviat și înnoit prin smerenie

Deopotrivă risipitori, cei doi frați sunt simbolul celor două fețe paradoxal-complementare ale întregii existențe și vieți morale: fiul mai mic întruchipează condiția rătăcitoare, pasiunea devenirii, a acțiunii și cunoașterii, a cheltuirii, risipirii și aventurii; fratele mai mare întruchipează patosul ființei, al contemplației și al stabilității. Între acești doi poli se joacă însuși destinul ontologic al omului; chemat să fie devenire întru ființă, el se poate realiza autentic doar ca o paradoxală coincidență a risipirii și adunării, a aventurii și stabilității, a imanenței și trancendenței.

Fiul cel tânăr nu mai este cel care plecase. Acela a murit. Este fiul cel înviat și înnoit prin smerenie, prin focul purificator al pocăinței. Primirea “acestui fiu al tău” – așa cum îl vede cel mare – este de fapt primirea fratelui său, care “mort era și a înviat, pierdut era și s-a aflat”. Forma reflexivă a acestui verb e concluzia versetului 17. Spre deosebire de oaia rătăcită și de drahma pierdută, care au fost aflate în urma unei căutari, fiul risipitor s-a aflat pe sine printr-un proces personal de conștiință.

În fața Învierii nu poate fi decât bucurie și îmbrățișare, nu poate fi decât iertare desăvârșită și har.

pr. lect. dr. Vasile Crețu