Selecție de predici

(tipareste predicile)

 

Duminica a XIV-a după Înălțarea Sfintei Cruci (a XXXI-a după Rusalii)
Evanghelia: Luca 18,35-43
Apostolul: 1Timotei 1,15-17

Luca 18,35-43

Și când S-a apropiat Isus de Ierihon, un orb ședea lângă drum, cerșind. Și, auzind el mulțimea care trecea, întreba ce e aceasta. Și i-au spus că trece Isus Nazarineanul. Și el a strigat, zicând: Isuse, Fiul lui David, fie-Ți milă de mine! Și cei care mergeau înainte îl certau ca să tacă, iar el cu mult mai mult striga: Fiule al lui David, fie-Ți milă de mine! Și oprindu-Se, Isus a poruncit să-l aducă la El; și apropiindu-se, l-a întrebat: Ce voiești să-ți fac? Iar el a zis: Doamne, să văd! Și Isus i-a zis: Vezi! Credința ta te-a mântuit. Și îndată a văzut și mergea după El, slăvind pe Dumnezeu. Și tot poporul, care văzuse, a dat laudă lui Dumnezeu.

 

Autori

pr. Anthony M. Coniaris
pr. Gheorghe Neamțiu
pr. Gheorghe Neamțiu
pr. Ilie Cleopa
pr. Tertulian Langa
Sf. Ioan Gură de Aur
dc. Vasile Tudora
pr. Visarion Iugulescu
pr. Ioan Abadi si pr. Alexandru Buzalic

 

* * *

 

“Și i-au spus că trece Isus Nazarineanul”

Autor: pr. Anthony M. Coniaris
Traducere: Oana Capan
Copyright: ProFamilia.ro

Faimosul chirurg austriac Dr. Lorenz se plimba într-o zi printr-un oraș american. Pe neașteptate s-a pornit o furtună violentă. Atât de puternică era ploaia, încât a fugit până la cea mai apropiată casă și a sunat la sonerie. Când a deschis o femeie ușa, el a întrebat dacă poate să intre. Însă femeia care era deja vizibil nervoasă, a strigat: “Du-te în altă parte! E destul necaz în casa aceasta.”

Și a trântit ușa, închizând-o. Când neprimitoarea femeie s-a uitat în ziar în ziua următoare, a scos un țipăt de descurajare. A văzut acolo fotografia marelui vindecător, Dr. Lorenz, care venise de la Viena în acel oraș pentru trata o bogătașă care avea același tip de boală rară ca și fiica ei suferindă. Dr. Lorenz era singurul medic din lume care putea face genul de operație de care era nevoie pentru ca fata ei să se vindece. El venise chiar la ușa ei, însă ea îi trântise ușa în nas. Acum plecase, se întorsese la Viena.

Lecția din Evanghelia de astăzi ne vorbește despre Marele Vindecător al lumii, Domnul Isus, care vizitează orașul Ierihon. Un orb, auzind agitația din mulțime, a întrebat ce se întâmpla. “Și i-au spus că trece Isus Nazarineanul.”

 

Marea lui credință

Acest cerșetor orb ar fi putut spune: “Isus? Ce poate face El pentru mine? Sunt orb.” Dar nu a făcut așa. Când o persoană crede cu adevărat în Isus, nu spune niciodată: “Nu se poate face nimic.” El știe că la Dumnezeu “toate sunt cu putință “. Așa că orbul, dându-și seama că șansa vieții sale tocmai trece pe lângă el, s-a agățat de ea. A strigat: “Isuse, Fiul lui David, fie-Ți milă de mine!”

Trecătorii au încercat să îl oprească. “Și cei care mergeau înainte”, spune Evanghelia, “îl certau ca să tacă, iar el cu mult mai mult striga”. Era hotărât să ajungă față în față cu Isus. Nimic nu l-ar fi oprit. A refuzat să tacă, a refuzat fie reținut. Nevoia lui l-a condus neabătut în prezența lui Isus. Dacă un om dorește un miracol, trebuie să aibă exact acest gen de atitudine. Trebuie să fie perseverență în căutarea sa.

Într-un grup de studenți de colegiu avea loc o discuție. Subiectul era: “Putem crede în Dumnezeu?” Un student a spus: “Aș da orice să pot crede în Dumnezeu. Dar pur și simplu nu pot.” Cel care conducea discuția i-a pus cinci întrebări una după alta: “În ultima lună, cât de multe ore ai petrecut încercând să îți reconsideri felul în care crezi în Dumnezeu?” “Nici una”, a venit răspunsul. “În ultimul an, cât de multe cărți care ar fi putut să arunce lumină asupra acestei probleme pentru tine ai citit?” “Nici una.” “Cu cât de mulți oameni care ar fi putut să te ajute în dificultățile tale ai discutat?” “Cu nici unul.” “Ai mers la biserică?” “Nu.” “Te-ai rugat pentru călăuzire?” “Nu.” Acest student a spus: “Aș da orice să pot crede în Dumnezeu”, dar nu a dat absolut nimic.

Cerșetorul orb, pe de altă parte, a dat totul. El l-a strigat pe Isus cu insistență și cu credință puternică în ciuda mustrării din partea mulțimii: “Isuse, Fiul lui David, fie-Ți milă de mine!” Rezultatul a fost acela că l-a găsit pe Dumnezeu. “Și oprindu-Se”, spune Evanghelia, “Isus a poruncit să-l aducă la El”. Întreg cerul s-a oprit din cursul său; lumea de dincolo de lumea noastră este adusă în atenție, cu toată puterea ei vindecătoare, de către un strigăt al nevoii umane. Dumnezeu se oprește întotdeauna pentru un strigăt onest de credință.

 

Puterea rugăciunii

Oamenii din jurul lui încercau să îl oprească, însă orbul striga mai tare “Isuse, Fiul lui David, fie-Ți milă de mine!” Auzind strigătul, Isus s-a oprit. Ce minunată revelație despre Dumnezeu este aceasta! Fără îndoială Isus se îndrepta către o misiune importantă. Însă mai presus de zarva mulțimii El aude strigătul de ajutor, și se oprește. Atotputernicia se oprește din drumul ei pentru a asculta strigătul durerilor și nenorocirilor umane! Rugăciunea are puterea de a-l opri pe Dumnezeu și a atrage atenția Lui asupra ta – doar a ta. Dacă orbul nu s-ar fi rugat? Isus ar fi trecut pe lângă el. Cât de multe nevoi care există în viața ta nu au fost împlinite pur și simplu pentru că nu te-ai rugat? De câte ori nu a trecut Dumnezeu pe lângă tine pentru că nu l-ai rugat să se oprească?

“Și toate câte veți cere, rugându-vă cu credință, veți primi” (Matei 21,22). Limita pe care o pune Dumnezeu nu este capacitatea sau bunăvoința lui de a da, ci disponibilitatea noastră de a cere și capacitatea noastră de a crede. Nu există un moment mai mare din viața unei persoane decât atunci când, recunoscând o nevoie și având încredere în puterea lui Cristos de a împlini acea nevoie, aceasta cade cu umilință în genunchi și începe să se roage.

Acest om a cărui rugăciune l-a oprit pe Isus nu era un conducător al orașului, și nici vreo persoană remarcabilă și influentă; a fost un simplu cerșetor. Era un om aflat în partea cea mai de jos a scării sociale. Însă în fața nevoii unei singure persoane obscure, Fiul lui Dumnezeu s-a oprit, i-a acordat întreaga sa atenție, și și-a folosit puterea.

“Și oprindu-Se, Isus… l-a întrebat: Ce voiești să-ți fac? Iar el a zis: Doamne, să văd! Și Isus i-a zis: Vezi! Credința ta te-a mântuit. Și îndată a văzut și mergea după El…” Isus i-a deschis ochii. I-a redat vederea. Și orbul a văzut. A văzut nu doar lumina zilei. A văzut de asemenea lumina vieții: pe Isus. “Și mergea după El”, spune Evanghelia. Când mergem la Isus El ne redă întotdeauna vederea spirituală. Ne ajută să vedem lucruri pe care nu le-am mai văzut până atunci. O astfel de vedere schimbă viața unui om. El nu mai trăiește pentru lucrurile trecătoare ale acestei lumi, ci pentru lucrurile care durează, care dăinuie până în veșnicie. O astfel de vedere cere ca omul să renunțe la rogojina lui de cerșetor pentru a deveni discipol al lui Cristos, să renunțe la prejudecăți pentru o viață de iubire și fraternitate, să renunțe la păcat pentru o viață nouă în Isus Cristos. Când cerșetorul orb și-a recăpătat vederea, l-a urmat pe Isus. Trăise destul în întuneric. Acum dorea să trăiască în prezența Aceluia care a fost, este și va fi întotdeauna “lumina lumii”.

Atunci când cerșetorul orb a auzit că “trece Isus Nazarineanul”, a profitat de cea mai mare oportunitate a vieții și și-a recăpătat vederea. Cea mai mare oportunitate a vieții, și pentru noi, este aceea că trece Isus Nazarineanul – astăzi, acum! El bate în continuu la ușa inimilor noastre. Ni se revelează în Biblie. Ne vorbește prin Biserică. Ni se oferă pe Sine prin Sacramente. Este întotdeauna la distanță de doar o rugăciune de noi. Cu toate acestea, suntem noi, asemenea cerșetorului orb, conștienți de faptul că trece Isus? Profităm de prezența Lui sau rămânem tăcuți și pasivi până când se îndepărtează? Cerșetorul orb ar fi putut sta la marginea drumului, ascultând și mirându-se, însă nefăcând nimic până când marea lui oportunitate ar fi trecut pe lângă el, și ar fi rămas doar cerșetorul orb de la marginea drumului. Câți dintre noi nu facem exact acest lucru? Dacă, din lipsă de atenție, îl lăsăm pe Isus să treacă, vom rămâne săraci, cerșetori orbi care au eșuat în a răspunde, în a profita de oportunitatea care ne-ar fi redat vederea, lumina, fericirea, bucuria și împlinirea dincolo de cele mai mari așteptări ale noastre, ducându-ne în viața eternă ca împreună moștenitori cu Isus.

Ca în cazul femeii cu fiica bolnavă care a trântit ușa în fața singurei persoane care ar fi putut să îi vindece copilul, cea mai mare tragedie a vieții nu constă în ceea ce suferim, ci în ceea ce pierdem! A-l pierde pe Cristos înseamnă a pierde totul. A-l câștiga pe Cristos înseamnă a câștiga totul. “Iată, stau la ușă și bat”, spune Isus. Ușa este inima ta și a mea. Vei trânti ușa prin indiferența ta, sau vei profita de cea mai mare oportunitate a vieții și îl vei invita în viața ta?

 

* * *

 

Isus și orbul

Autor: pr. Gheorghe Neamțiu
Copyright: Viața creștină

Pericopa Evangheliei citită azi ni-L înfățișează pe Isus dând lumină ochilor unui orb, drept răsplată pentru credința lui.

“Pe când se apropia Isus de Ierihon, un orb ședea pe marginea drumului, cerșind” (Luca XVIII, 35). Sfântul evanghelist Marcu, însoțitorul și cronicarul Sfântului Petru, a cărui predicare o consemnează în evanghelia sa, ne păstrează și numele acestui orb. Se numea Bartimeu, ceea ce în limba aramaică, vorbită pe atunci în Palestina, înseamnă fiul lui Timeu. Acest nenorocit, lipsit de cel mai prețios dar trupesc, lumina ochilor, izvor al celor mai alese bucurii, era nenorocit și pentru faptul că era sărac. În fiecare zi era pus să cerșească pe drumul ce ducea de la Ierihon la Ierusalim. Dramatică soartă! Orb și cerșetor.

În momentul în care a auzit vorbindu-se despre acel misterios personaj care cutreiera țara evreiască, făcând bine tuturor, despre Acela care-i vindeca pe paralitici, surzi, muți și orbi, despre Isus din Nazaret, cel plin de nemărginită iubire și milă pentru toți bolnavii și oropsiții, Bartimeu fu mișcat adânc și o rază de nădejde i se strecură în suflet: “O, de mi s-ar da și mie norocul și fericirea să-l întâlnesc vreodată!” își zicea în sinea lui. Această licărire de speranță îi însenină chipul și îi picură în inimă balsamul mângâierii.

Iată însă că, pe neașteptate, aude un zgomot ce se apropia tot mai mult: erau strigătele de bucurie ale unei mulțimi. Întrebând pe cei din apropiere despre ceea ce se petrece, i se răspunde că “Isus Nazarineanul trece”. Așadar, visul, nădejdea lui s-a împlinit; a sosit ceasul bunecuvântat al izbăvirii lui din nenorocire. Și, fără să șovăiască, strigă din adâncul inimii: “Isuse, Fiul lui David, miluiește-mă!”. Numindu-L “Isus”, adică Mâtuitor și “Fiul lui David”, orbul își arăta credința că acest om era Mesia cel așteptat de Evrei, născut – potrivit profețiilor – din casa lui David Împăratul. Fără să-I fi văzut minunile și impresionantu-I chip, Bartimeu ajunsese, numai din cele auzite de la alții, la o credință ce rușina necredința Evreilor, care erau martori la atâtea semne și minuni ce le făcea Isus. Această credință i-a inspirat încrederea neșovăielnică ce l-a făcut să rostească cea mai frumoasă și simțită rugăciune ce poate fi adresată Stăpânului și Mântuitorului: “miluiește-mă!” Și, în pofida celor care îl certau ca să tacă, el repeta cu aceeași încredere: “Isuse, Fiul lui David, miluiește-mă!” Isus care zisese: “Neîncetat să vă rugați” și “cereți și veți primi, căutați și veți afla, bateți și vi se va deschide”, putea oare să respingă o rugăminte atât de stăruitoare și încrezătoare? Fără îndoială, nu. De aceea, El se oprește, îi dojenește pe cei care îl opresc pe orb să strige și îl cheamă la Sine. Acesta, “sculându-se” și “lepădându-și haina” – ca să poată alerga mai iute -, a venit la Isus, medicul celor nevăzători. Mulțimea se înghesuia în dorința de a înregistra cu ochii și urechile orice mișcare, orice cuvânt. Bartimeu, ajuns față în față cu Stăpânul și Mântuitorul său, e zguduit în întreaga-i ființă, încât pare că i s-a tăiat răsuflarea și nu mai poate scoate nici un cuvânt. Ținuta lui nemișcată și umilă părea o rugăciune vie. “Ce vrei să-ți fac?” îl întreabă Isus. Mai avea rost să întrebe? Nu știa Isus ce dorea, mai înainte de a-l fi văzut și a-i fi auzit strigătul? Știa, desigur, prea bine. Dar, așa cum, înainte – pe când orbul striga după El, cerșindu-I milă -, Isus întârzia să-L asculte, numai pentru a-i oferi prilej să-și arate credința și încrederea, insistând în rugăminte, tot așa, acum, Isus când îl întreabă pe orb ce vrea, o face nu pentru că nu ar ști ce dorește, ci pentru a-i oferi un nou prilej de a-și mărturisi nenorocirea și totala sa atârnare de Isus, de la care vine tot binele. Bartimeu, neputând să-L vadă pe Isus, avea să-și dea seama unde se află, după direcția din care veneau cuvintele Lui; în vocea Lui atât de blândă, dulce și melodioasă, se oglindea o inimă infinit de duioasă și miloasă, asemenea aceleia a unei mame care își întreabă odorul dacă dorește cutare lucru, deși ea bine știe că îl vrea și că are nevoie de el. În felul acesta, Isus, punându-i orbului o întrebare, în aparență de prisos, intenționează doar să lege mai intim inima orbului de Inima Sa.

Biruind emoția clipei de tensiune, orbul găsește răspunsul prin acea exclamație atât de smerită și expresivă: “Doamne, să văd!”

Replica lui Isus vine prompt: “Vezi, credința ta te-a mântuit”. Efectul s-a produs instantaneu, sub ochii tuturor celor prezenți; într-o clipită, și numai cu cuvântul, Domnul dărui vedere orbului. Acesta, drept recunoștință, “a mers după dânsul, mărind pe Dumnezeu” (Luca XVIII, 43).

Astfel, nenorocirea i-a adus orbului, prin lumina credinței lui, lumina trupească. Aci se adeverește cugetarea unui poet: “Man muss blind sein um Gott zu sehen?” (Trebuie să fii orb, ca să-L vezi pe Dumnezeu?). Dacă nu ar fi fost orb, poate ar fi fost și el dintre aceia care, peste câteva zile, vor striga: “Răstignește-L, răstignește-L”; dar așa, el devine un adevărat văzător și ucenic al Domnului.

Fericiți suntem dacă ne putem număra și noi printre adevărații văzători cu spiritul, dacă ne-am păstrat nealterată vederea credinței primită în Sfântul Botez și alimentată de-a lungul vieții prin rugăciune, Sfintele Taine și faptele cele bune. Ferice de noi, dacă încercările și nenorocirile, în loc să ne descurajeze, ne-au întărit și mai mult lumina credinței, angajându-ne cu și mai multă hotărâre și încredere pe drumul Crucii!

Dar, să nu uităm, credința este un foc ce trebuie să lumineze și să încălzească nu numai pe cel ce o are, ci și pe oricine vine în contact cu el. Numai atunci ea se dovedește cu adevărat credință vie, când creștinul, prin cuvânt și mai ales prin faptele de fiecare zi, se străduiește să-i lumineze și să-i zidească sufletește pe semeni, apropiindu-i tot mai mult de Isus; atunci când, departe de a-i împiedica să ajungă la Isus – cum făcuseră cu orbul Bartimeu cei din preajma lui -, va fi pentru ei un sprijin și călăuză spre a-L afla.

Câte suflete lipsite de vederea credinței sunt, nu numai în teritoriile de misiuni, ci și printre noi! Câți din aceia care cunosc, ori nu cunosc suficient, nici pe Isus, nici Evanghelia Lui, nici Biserica în care Isus a așezat Sfintele Taine ca tot atâtea izvoare de sfințire și mântuire, nici pe Maria, Mama Bisericii, mijlocitoarea noastră permanentă pe lângă Fiul Ei! Toți aceștia sunt mai nefericiți decât orbul Bartimeu, căci vederea sufletească este infinit mai prețioasă decât lumina ochilor.

Isus, Medicul sufletelor și al trupurilor, trece și azi necontenit printre oameni, avertizându-i și chemându-i la sine prin minunățiile firii, prin șoapte interioare, prin cuvântul reprezentanților Săi, printr-o carte bună, prin sfatul unui prieten adevărat, prin boli și tot felul de încercări, prin evenimentele istoriei. Unii se lasă atinși de razele harului divin și aleargă după Isus ca să le deschidă ochii. Isus se oprește, se apleacă asupra lor cu bunătate și blândețe și le dăruiește lumina credinței, umplându-le inima cu o negrăită bucurie și transformându-le profund și definitiv viața. Aceasta e istoria impresionantă a multor necredincioși, ajunși, după o experiență nefericită, în posesia adevărului. Și, odată cu ei, cât de fericiți se pot socoti și aceia care i-au ajutat să ajungă la Isus, căci: “Cel ce va întoarce pe cel fărădelege de la rătăcirea lui își va mântui sufletul din moarte și va acoperi mulțime de păcate”.

Din această fericire și noi, unul fiecare, ne putem împărtăși, dacă, prin rugăciuni, îndemnuri și, mai ales, prin micile renunțări și prin fapte bune, vom fi contribuit la întoarcerea la Dumnezeu a vreunui semen al nostru.

Dacă și numai un singur suflet se va fi întors datorită rugăciunilor și sacrificiilor tale, la o viață virtuoasă, cât trebuie să te bucuri la gândul că, acolo sus, în splendoarea veșnicei lumini, acel suflet îți va mulțumi, spunându-ți: “După Dumnezeu, ție îți datorez fericire, pentru că mi-ai zis: «Cutează, scoală-te, Învățătorul te cheamă la Sine». Și astfel am găsit lumina credinței.

Am ajuns, dragii mei, în această a treia duminică din postul Crăciunului, timp de pregătire, prin mai multă reculegere, înfrânare și iubire, pentru a-L primi în inimă pe Mântuitorul care se coboară la noi. Să-I oferim un locaș curat și smerit, să-I prilejuim și bucuria de a se putea naște și sălășlui – prin concursul nostru -, și în inimile acelora care nu-L cunosc ori refuză să-L cunoască și să-L primească, dar cărora El dorește să le spună, și lor, ca și orbului Bartimeu: “Vezi, credința ta te-a mântuit”. Amin.

 

* * *

 

Păcatul ușor sau lesne iertător

Autor: pr. Gheorghe Neamțiu
Copyright: Viața creștină

Oricât am urî păcatul de moarte – adică încălcarea cu știința și cu voința a unei porunci în materie grea -, și oricât ne-am strădui să-l ocolim sau, dacă din nefericire, l-am comis, să-l ispășim, pocăința noastră nu ne va putea duce la acea transformare, reînnoire spirituală, și la acea curățenie a inimii pe care le așteaptă bunul Dumnezeu de la noi, cu un cuvânt, nu vom progresa pe calea desăvârșirii creștinești dacă nu ne vom strădui să eliminăm din viața noastră, pe cât ne stă în putință, și păcatul ușor sau lesne-iertător; aceasta cu atât mai mult cu cât, după cum vom vedea, păcatele ușoare neglijate pregătesc sufletului calea spre căderea în păcatul de moarte.

Iată de ce, astăzi, rugându-l pe Isus, asemenea orbului din Ierihon, să ne lumineze ochii sufletului, ne vom opri cu considerațiile noastre asupra răutății păcatului lesne-iertător, sau, cum se mai numește, venial, precum și asupra urmărilor pe care el le are asupra sufletului în viața aceasta și în veșnicie.

Spre a preîntâmpina o greșită înțelegere cu privire la noțiunea acestui păcat, e nevoie să facem o precizare. Există o mare deosebire între păcatul ușor comis prin surprindere și păcatul ușor deliberat, adică săvârșit după o matură chibzuială și cu deplină știință și voință.

I. Păcatele ușoare săvârșite prin surprindere își au izvorul în fragilitatea, adică în slăbiciunea înnăscută a firii noastre, care poartă în sine, până la mormânt, rana păcatului strămoșesc. Datorită acestei infirmități sufletești înnăscute, noi nu putem să exercităm un permanent și eficient autocontrol asupra tuturor gândurilor și imboldurilor firii noastre, spre a preîntâmpina cu desăvârșire până și cel mai mic păcat. Așa se explică neatențiile involuntare în rugăciuni, judecățile spontane despre semeni, replici aspre sub impulsul momentului, lipsite de iubire frățească. La aceste păcate face aluzie Sfânta Scriptură când zice: “Și dreptul va cădea de șapte ori în zi, și iar se va ridica”. Numai Preacurata Fecioară – care a fost concepută fără dezechilibrul strămoșesc – a fost scutită de astfel de păcate. Totuși, toți ceilalți sfinți, deși nu au fost scutiți de ele, le-au plâns amarnic și au luptat cu toată ființa ca să le evite. Despre sfântul Ieronim se spune că ori de câte ori, în disputa cu ereticul Rufin, se tulbura din pricina firii lui impulsive, revenindu-și în fire își lovea pieptul cu o piatră, rugându-se : “Parce mihi, Domine, uia Dalmata sum” (Iartă-mă, Doamne, căci sunt din Dalmația).

Aceste păcate ușoare, comise prin surprindere nu constituie piedică în calea desăvârșirii creștine, tocmai pentru că provin din slăbiciunea firii și nu din răutatea voinței. O sinceră căință le șterge fără urmă. Bunul Dumnezeu, care ne cunoaște infirmitățile, ne iartă cu ușurință. Dar dacă nu putem scăpa de ele cu desăvârșire, trebuie totuși să ne străduim a le micșora cât mai mult numărul, prin examenul de prevedere și prin autocontrol, și, în lupta contra lor, să ne rezemăm mai mult pe ajutorul lui Dumnezeu decât pe slabele noastre mijloace. Iar, spre a preveni descurajarea în lupta cu ele, nu ne vom tulbura după cădere, ci ne vom smeri, recunoscându-ne neputința, și ne vom trata pe noi înșine cu blândețe, deoarece, “a ne mânia pe noi înșine pentru că ne-am mâniat”, cum spune Sfântul Francisc de Sales (În Vie devote, P. III.c. IX, apud Ad. Tanueray, PrŽcis de Theologie ascetiue et mystiue, Paris-Rome 1924, p. 466-467), înseamnă a ne lăsa stăpâniți de trufie, de amorul propriu, care nu vrea să-și recunoască propria slăbiciune și mizerie spirituală. Or, de ce să se mire slăbiciunea că este slabă? În loc de a ne tulbura și supăra pe noi înșine, pentru că am căzut – oricât de mare ar fi căderea -, mai bine să ne reînnoim, în smerenie, hotărârea de a ne recunoaște infirmitățile, de a ne încrede mai mult în Dumnezeu și de a-L iubi mai mult.

II. Dar, dacă păcatele ușoare, săvârșite prin surprindere, nu sunt un obstacol în calea desăvârșirii, apoi păcatele ușoare deliberate constituie o însemnată piedică. De aceea ele trebuie combătute cu tărie.

Deși nu ne separă de Dumnezeu, căci nu distrug viața harului din suflet, ele sunt totuși o ofensă adusă conștient și voit lui Dumnezeu, prin faptul că preferăm voinței divine un capriciu, o plăcere egoistă. Aceste acte deliberate constituie o nesupunere față de Dumnezeu, și o despuiere de slava ce I-o datorăm, ca făpturi. Porunca ne cere să-L iubim pe Dumnezeu “din toată inima, din tot sufletul, din tot cugetul și din toate puterile”. Or, prin astfel de păcate, noi Îi refuzăm lui Dumnezeu o parte din iubirea noastră, adică din gândurile, sentimentele și faptele noastre, ceea ce constituie o lipsă de delicatețe, de generozitate față de un Dumnezeu care, dându-ni-Se pe Sine, ne-a dat totul.

Dar și mai bine ne vom da seama de răutatea păcatului ușor deliberat dacă vom considera urmările pe care le are asupra noastră aici, pe pământ, și, mai ales, dincolo, în veșnicie.

Pe pământ, păcatul venial lipsește sufletul de multe haruri, în primul rând de un nou grad de iubire din partea lui Dumnezeu, iubire care ne-ar face sufletul mai luminos, mai bun. Concomitent cu retragerea harurilor ajutătoare, a luminilor și inspirațiilor de sus, păcatul venial micșorează, răcește iubirea față de Dumnezeu, adică avântul fierbinte ce îl mână să I se dăruiască cu toată ființa și să urce necontenit spre El. În loc să înainteze pe acest urcuș, se oprește ca să guste din fântânile murdare ale capriciilor și plăcerilor oprite, risipindu-și energiile necesare spre a atinge culmile. Sufletul slăbește și se moleșește; idealul nu-l mai fascinează ca la început, piscul i se pare prea greu de atins și se complace să petreacă în văi, în locuri mai comode ce nu-i cer efort. Lucrurile nepermise, care până nu de mult îi stârneau oroare, acum nu-l mai mișcă. El își pierde tot mai mult timpul în critici și discuții deșarte, alimentând antipatii și vanități, își neglijează tot mai mult obligațiile profesionale și cele de pietate. Se roagă tot mai puțin, nu-și examinează conștiința, nu e categoric și energic în a respinge ispitele de orice fel, se complace în suficiența proprie, în calitățile sale reale ori imaginare, e dur și lipsit de bunăvoință față de semeni.

Ajuns în aceată stare, dacă din când în când el mai încearcă să urce de unde a căzut, firicelele invizibile ale micilor dar puternicelor obișnuințe dezordonate, create prin atâtea greșeli comise cu nepăsare, îl doboară din nou. Cu conștiința tot mai lipsită de lumina harurilor, mereu respinse, cu sensibilitatea tot mai tocită, cu voința tot mai slăbită în fața ispitelor, păcătosul își justifică neglijența și nepăsarea spunându-și că, la urma urmei, toate acestea sunt greșeli omenești, de care nimeni nu este lipsit, și, astfel, alunecă, fără să mai reziste, din păcat venial în păcat venial, tot mai jos, mai adânc. La un moment dat focul ce mocnea sub spuza nepăsării izbucnește; șarpele pe care-l încălzea la sân îl mușcă și, deodată, iată-l pe păcătos prăbușit în abisul păcatului de moarte.

Putem spune deci, cu Părintele L. Lalemment, că “ruina sufletelor vine din înmulțirea păcatelor veniale, care pricinuiesc stingerea luminilor și a șoaptelor divine în suflet, a harurilor și mângâierilor lăuntrice, a râvnei și curajului de a se împotrivi dușmanului. De aci urmează orbirea sufletească, slăbirea în urma căderilor dese, obișnuința, insensibilitatea, căci, afecțiunea fiind cucerită, omul păcătuiește fără să-și simtă păcatul.” (În La doctrine spirituelle, III-e Principe, ch. II a I.3, apud Tanuerey, op. cit. p. 471).

Dar, acestor urmări de aici, li se adaugă urmările și mai grave din cealaltă viață, din Purgatoriu, unde nenumărate suflete, spre a ispăși un singur păcat, trebuie să sufere ani și ani.

Acolo, cea mai insuportabilă dintre toate pedepsele va fi absența lui Dumnezeu sau, mai corect spus, prezența lui Dumnezeu prin absența Lui. Fără îndoială, această pedeapsă nu va fi veșnică, precum în iad, și nu va duce sufletul la disperare – acesta va fi tot timpul însuflețit de o vie nădejde și iubire față de Dumnezeu – , dar va fi torturat totuși cumplit de conștiința de a se fi lipsit cu voia de Dumnezeul său cel atât de bun, din pricina unor păcate pe care le-ar fi putut evita atât de ușor și pe care acum, pe bună dreptate, trebuie să le ispășească. El va fi convins, până la evidență, că în acea stare nu se poate, și el însuși nu va vrea, să se unească cu Dumnezeu, care e însăși puritatea, până ce nu se va purifica deplin de orice urmă a păcatului. Și, spune sfântul Toma de Auino, odată cu această stare violentă de despărțire de Dumnezeu, pe care sufletul recunoaște că a meritat-o, un foc subtil va chinui sufletul; acesta va ispăși, astfel, desfătările simțurilor. Cât de cumplit este acest foc, ne-o sugerează Sfântul Toma de Auino: “Cea mai mică scânteie a acestui foc – zice el – e mai chinuitoare decât toate suferințele acestei vieți”. Iar Sfântul Ciril remarcă; “Toate suferințele, chinurile, torturile acestei vieți, puse alături de cea mai mică suferință a purgatoriului, pot fi numite o mângâiere”. Sfânta Magdalena de Pazzi, care văzuse pe fratele său în purgatoriu, ne spune că “focul pământesc, pus alături de focul purgatoriului, este o grădină frumoasă”. Or, dacă Dumnezeu, care este nu numai preadrept, ci și preabun și preamilostiv, astfel pedepsește păcatul ușor, înseamnă că între această întinare atât de mică și Dumnezeu există o incompatibilitate absolută, care cere păcătosului să plătească, dincolo, până la “cel din urmă filer”. Așadar, “nu e lucru mic a disprețui pe Dumnezeu în lucruri mici” (Sfântul Ieronim).

Dragii mei,

Din cele spuse rezultă că niciodată nu vom putea urî prea mult acest rău, care este păcatul venial, nici un efort pentru a-l ocoli nu e prea mare și nici o renunțare, nici o mortificare, nici o penitență nu vor fi prea aspre pentru a-l repara și ispăși, cât mai suntem în viață; pentru că nu există decât alternativa: “Aut poenitendum aut ardendum.” (Sau facem pocăință, sau va trebui să ardem.) E logic și prudent să alegem pocăința, dar să trăim conform acestei alegeri, căci “înfricoșător lucru este a cădea în mâinile Dumnezeului cel viu”, după ce nemărginita Sa Iubire a fost respinsă. Amin.

 

* * *

 

Despre credința cea statornică și despre milostenie

Autor: pr. Ilie Cleopa
Copyright: Internet

Iar el cu mult mai mult striga: Fiule al lui David, fie-Ți milă de mine! (Luca 18, 39)

Iubiți credincioși,

Cuvîntul lui Dumnezeu este izvor de învățături duhovnicești, din care noi putem să scoatem în lumină multe feluri de sfaturi folositoare de suflet. Din Sfînta și dumnezeiasca Evanghelie care s-a citit astăzi despre vindecarea orbului din Ierihon, lăsînd la o parte alte învățături ce se pot desprinde din cuprinsul ei, ne vom opri numai la cuvintele orbului pe care le-ați auzit. Căci fiind oprit de popor cu certare să tacă, el mai tare striga către Iisus Hristos: “Fiule al lui David, miluiește-mă!”

Vedeți, frații mei, credință statornică și fără de îndoială? Acest fericit orb care cu ochii trupului nu vedea, dar cu mintea și cu inima lui credea că Hristos poate să-i vindece lumina ochilor, nu lua aminte la cei care îl certau și îi ziceau să tacă. El credea cu toată inima, că negreșit Mîntuitorul îl va vindeca și îi va lumina ochii. De aceea cu toată oprirea de restul mulțimii el mai tare striga; “Fiule al lui David, miluiește-mă!” El auzise de la mulți oameni despre minunile ce le făcea Mîntuitorul în toată Palestina; auzise că Iisus este din neamul lui David și de aceea, neștiind mai mult, striga fără de îndoială la Iisus. Pentru credința lui statornică, orbul a fost auzit de Preaînduratul nostru Mîntuitor, Care i-a zis: Credința ta te-a mîntuit! Și îndată a văzut (Luca 18, 42-43).

Iubiți credincioși,

Fiind vorba despre credință este bine să știm că în multe feluri se împarte credința oamenilor pe pămînt. Este credință cunoscătoare pe care o au și diavolii, căci ei, cunoscînd puterea lui Dumnezeu, cred și se cutremură (Iacob 2, 19). Este credință lucrătoare, adică acea credință care este urmată de fapte bune sau, altfel spus, credință care lucrează prin dragoste (Galateni 5, 6). Este credință îndoielnică sau puțină, pentru care a zis Mîntuitorul lui Petru: Puțin credinciosule, pentru ce te-ai îndoit? (Matei 14, 31). Este credință fățarnică pe care Mîntuitorul nostru de atîtea ori a mustrat-o în fața cărturarilor și a fariseilor (Matei 23, 13-29; I Timotei 1, 5). Este credință bigotă (bolnavă, fanatică), mai bine zis nelămurită (II Timotei 3, 8). Este credință superstițioasă a celor ce cred în visuri, vedenii false, descîntece, ghicitori și vrăjitorii (Înțelepciune lui Isus Sirah 34, 1-7). Este credință strîmbă și rătăcită de la adevăr pe care o au sectarii și toți ereticii (I Timotei 1, 3; 1, 19-20; 4, 1-2; 6, 14; 6, 21). Este credință păgînă care nu are nimic din adevăr, a popoarelor care nu cred în Evanghelie și în Hristos Mîntuitorul lumii (II Timotei 3, 8).

S-ar putea vorbi și de alte feluri de credință, dar nu este locul aici. Să revenim cu cuvîntul nostru la credința cea neîndoielnică și statornică a orbului din Sfînta Evanghelie de azi. Credința lui fiind dreaptă, a fost auzită de Mîntuitorul și încununată de minunea mai presus de fire.

Unii din Sfinții și dumnezeieștii Părinți arată că temerea de Dumnezeu este începutul credinței, deoarece aceasta eliberează sufletul de teama păcatului și a morții, ajutîndu-l să intre în stăpînirea harului (Matei 10, 28; Luca 12, 5). Din credință începe și se sfîrșește mîntuirea, căci fără de credință nu este cu putință a plăcea lui Dumnezeu (Evrei 11, 6).

Apostolul Iacob zice: Bărbatul îndoielnic este nestatornic în toate căile sale (Iacob 1, 8). Dacă orbul din Sfînta Evanghelie de astăzi, auzind pe cei ce îl opreau să nu strige la Hristos, s-ar fi îndoit și ar fi tăcut a mai striga la Mîntuitorul, nu căpăta vindecarea ochilor săi. Dar cu cît mai mult îl opreau cei de față să nu strige și să tacă, el mai tare striga: Fiule al lui David, miluiește-mă! Și așa, știutorul inimilor, văzînd credința lui cea din inimă și fără de îndoială, l-a vindecat de orbirea ochilor. La acest orb s-a împlinit Scriptura care zice: Cel ce crede în Hristos nu se va rușina (Isaia 28, 16; Romani 10, 11).

Credință adevărată în Dumnezeu și fără îndoială a avut și fericitul patriarh Avraam. Despre credința lui, zice Sfînta Scriptură: Și a crezut Avraam lui Dumnezeu și i s-a socotit lui credința întru dreptate (Facere 15, 6; Romani 4, 18-22). Acestei credințe drepte și fără de îndoială a patriarhului Avraam i-au urmat și faptele lui cele bune care le-a făcut după voia și după porunca lui Dumnezeu. Această credință dreaptă și statornică l-a făcut pe Avraam să iasă din pămîntul său, din rudenia sa și din casa tatălui său și să se ducă unde i-a poruncit Dumnezeu (Facere 12, 5; Evrei 11, 8). Această credință dreaptă și lucrătoare l-a făcut pe Avraam să iasă din pămîntul său, din rudenia sa și apoi să zidească al doilea altar lîngă stejarul Mamvri (Facere 13, 18).

Această credință tare și neîndoielnică l-a făcut pe Avraam să asculte de porunca lui Dumnezeu și să taie împrejur pe fiul său Isaac și pe toți robii săi (Facere 17, 23-27). Și, în sfîrșit, această credință dreaptă și statornică a lui Avraam, l-a făcut să aducă pe Isaac, fiul său cel iubit și născut din făgăduință, jertfă lui Dumnezeu, pentru care cu jurămînt a întărit Dumnezeu marea Sa binecuvîntare asupra lui și asupra urmașilor lui (Facere 22, 1-18; Evrei 6, 13-14). Iată cîteva gînduri despre credința cea dreaptă, statornică și lucrătoare a lui Avraam. Iar cine vrea să știe mai pe larg despre foloasele adevăratei credințe, să citească cu atenție epistola Sfîntului Pavel către Evrei, capitolul 11.

Iubiți credincioși,

Sfînta Evanghelie de azi ne arată luminat că acest orb, căruia Mîntuitorul nostru Iisus Hristos i-a deschis ochii, nu era numai orb ci și foarte sărac, deoarece, după cuvîntul Evangheliei, vedem că el ședea lîngă cale, cerșind (Luca 18, 35). Oare, frații mei, în zilele noastre ca și în alte vremi, cîți orbi și săraci nu sînt în diferite locuri, care cerșesc pe drumuri, pe la porțile noastre, prin sate, prin tîrguri și orașe și cît de fericit și bun următor al Mîntuitorului, este acela care, auzind glasul acestor oameni săraci și necăjiți, se oprește din calea sa și întreabă, zicînd: “Ce voiți să facem?” și înțelegînd cele de nevoie ale lor, îi ajută la lipsă și la toate cele de nevoie ale lor? Mîntuitorul nostru Iisus Hristos, ca un cunoscător de inimi, văzînd la acel sărac nu numai orbirea lui, ci și marea lui credință stăruitoare, i-a dat cea mai mare bogăție: luminarea ochilor lui.

Noi oamenii, fiind păcătoși și puțin credincioși, pentru a noastră necredință nu putem face minuni cu cei orbi, bolnavi și săraci, dar din cele ce avem putem să-i ajutăm cu cele de nevoie, aducîndu-ne aminte că cei săraci sînt făpturi ale lui Dumnezeu (Iov 34, 19; Pilde 22, 2). Să ne aducem aminte că Dumnezeu iubește pe săraci ca și pe bogați (Iov 34, 28; Psalm 11, 5) și nu nesocotește rugăciunile lor (Psalm 101, 18), ci ascultă plîngerea lor (Ieșire 2, 24; Psalm 68, 37). Să-și aducă aminte toți iubitorii de Hristos că Dumnezeu ne poruncește să ajutăm pe cei săraci și să ne întindem mîna înaintea lor (Levitic 25, 35; Deuteronom 15, 7-11). Să-și aducă aminte cei bogați că cine miluiește pe sărac, împrumută pe Dumnezeu (Pilde 19, 17) și va fi binecuvîntat de Dumnezeu cu răsplată veșnică (Psalm 36, 26; Pilde 19, 17; 22, 9; Psalm 111, 8-9; II Corinteni 9, 9).

Cine disprețuiește pe sărac și-l trece cu vederea, acela disprețuiește pe Hristos (Matei 25, 41-45). Să nu uităm că strigarea săracilor ajunge mai repede ca a noastră la Dumnezeu (Deuteronom 15, 9; Iov 34, 28; Iacob 5, 4). Iar Mîntuitorul ne învață: Fericiți cei milostivi, că aceia se vor milui (Matei 5, 7). Voi adăuga în continuare și o istorioară despre milostenie luată din Viețile Sfinților.

Sfîntul Ioan cel Milostiv, patriarhul Alexandriei, a cărui pomenire Biserica Ortodoxă o face la 12 noiembrie, zice despre sine așa: “Cînd eram în Cipru, fiind de 15 ani, pe cînd dormeam într-o noapte, mi s-a arătat o fecioară foarte frumoasă la chip, îmbrăcată cuviincios și avînd cunună de măslin pe capul ei. Stînd aproape de patul meu, m-a atins la piept, și deșteptîndu-mă, am văzut-o pe dînsa nu în somn, ci aievea stînd înaintea mea. Apoi am întrebat-o cine este și cum a îndrăznit de a intrat la mine pe cînd dormeam. Iar ea, căutînd spre mine cu ochii veseli și cu fața luminată, a zis: “Eu sînt fiica cea mare a marelui Împărat și cea dintîi dintre fiicele Lui!” Acestea auzind eu, m-am închinat ei, iar ea a început iarăși a grăi către mine așa: “Dacă mă vei face prietenă, eu îți voi mijloci un mare dar de la Împărat și te voi duce înaintea Lui, fiindcă nimeni nu are îndrăzneală la Dînsul mai mult decît mine. Eu L-am pogorît pe Dînsul din cer pe pămînt și L-am făcut a se întrupa cu trup omenesc!”

Acestea zicînd, s-a făcut nevăzută și m-am mirat de acea vedenie. Apoi cugetînd, am zis în mine: Cu adevărat milostenia mi s-a arătat mie în chip de fecioară, căci o vădește cununa cea de măslin de pe capul ei, care este semnul milostivirii și mărturisesc chiar cuvintele grăite de ea, căci a zis: “Eu am pogorît pe Dumnezeu din cer pe pămînt și L-am făcut a Se întrupa!” Căci Ziditorul văzînd pe om pierind, a venit ca să-l mîntuiască, nefiind îndemnat de nimeni altcineva, fără numai de a Sa milostivire. El, plecînd cerurile, S-a pogorît ca să miluiască zidirea Sa. Deci mai mult decît toate ni se cade să avem milă către cei de aproape și să dăm cît mai multă milostenie dacă voim să aflăm milă de la Dumnezeu.

Astfel cugetînd în gîndul meu, îndată m-am sculat și am mers la biserică singur, cînd se lumina de ziuă. Mergînd, am aflat pe cale un sărac gol, tremurînd de frig. Deci, m-am dezbrăcat de o haină și am dat-o acelui sărac, zicînd în mine: “Acum voi cunoaște de este adevărat ceea ce am văzut sau este o înșelăciune!” Și am mers mai departe. Dar înainte de a ajunge la biserică, m-a întîmpinat un om îmbrăcat în haine albe și mi-a dat în mînă o legătură ce avea într-însa o sută de galbeni de aur și mi-a zis: “Primește acestea, prietene!” Iar eu am luat-o cu bucurie, însă îndată m-am căit că am luat-o, căci nu-mi era de trebuință și m-am întors vrînd să dau înapoi cele ce-mi dăduse, dar nu l-am mai văzut și căutîndu-l cu dinadinsul nu l-am aflat. Atunci am cunoscut că ceea ce am văzut a fost adevărat, iar nu înșelăciune. Din acea vreme orice dădeam săracului, ispiteam dacă îmi va da Dumnezeu însutit precum a zis și ispitind de multe ori am aflat că așa este. Mai pe urmă am zis: “Încetează suflete al meu a mai ispiti pe Domnul Dumnezeul tău”.

Altădată, mergînd acest sfînt Ioan să cerceteze pe bolnavi, pentru că de două ori pe săptămînă cerceta pe cei bolnavi, l-a întîmpinat un străin și i-a cerut milostenie, iar el a poruncit slugii sale să-i dea șase arginți. Deci, luînd străinul arginții s-a dus și, vrînd să ispitească îndurarea sfîntului, și-a schimbat hainele sale și alergînd pe altă cale, iarăși l-a întîmpinat pe sfîntul și l-a rugat, zicînd: “Miluiește-mă, stăpîne, că sînt robit”. Iar el a poruncit slugii sale să-i dea șase arginți. Apoi sluga a zis patriarhului la ureche: “Stăpîne acesta este săracul acela care a luat mai înainte șase arginți”, iar patriarhul s-a făcut că nu l-a auzit pe el și a poruncit ca iarăși să-i dea.

Străinul, luînd a doua oară milostenie, și-a schimbat hainele sale și a întîmpinat pe altă cale pe patriarh, cerînd a treia oară milostenie de la dînsul. Iar sluga a zis către patriarh: “Stăpîne acesta este tot acela care a luat pînă acum de două ori cîte șase arginți și acum cere a treia oară!” Atunci fericitul patriarh Ioan a răspuns slugii sale, zicînd: “Dă-i lui doi arginți, nu cumva să fie Hristosul meu care mă ispitește pe mine!”

Despre milostenie să auzim și pe dreptul Tobit care, învățînd pe fiul său Tobie, zice: “Din cele ce ai, fă milostenie și să nu pizmuiască ochiul tău cînd faci milostenie. Să nu întorci fața ta de către nici un sărac și de către tine nu-și va întoarce Dumnezeu fața Sa. După cît de multă avere ai, fă milostenie. De ai mult să dai mult, de ai puțin să dai puțin, dar de către milostenie nu te întoarce. Căci comoară bună îți agonisești ție în ziua cea de lipsă, că milostenia din moarte izbăvește și nu-l lasă pe cel milostiv ca să intre întru întuneric, că bun dar este milostenia celor ce o fac pe ea înaintea Celui Preaînalt” (Tobit 4, 7-11). “Din pîinea ta dă celui flămînd și din hainele tale dă celor goi. Tot ce prisosește fă milostenie și pune pîinile tale peste mormintele drepților” (Tobit 4, 16-17).

Încă și marele arhanghel al lui Dumnezeu, Rafail, care a fost trimis de Dumnezeu să ajute la căsătorie lui Tobie, a zis: “Bună este rugăciunea cu post, cu milostenie și cu dreptate… Mai bine este a face milostenie decît a strînge aur, că milostenia din moarte izbăvește și curăță păcatele. Cei ce fac milostenie și dreptate, umple-se-vor de viață, iar cei ce păcătuiesc, vrăjmași sînt ai vieții lor” (Tobit 12, 8-10). Încă zice Duhul Sfînt prin gura proorocului Osea: Milă voiesc, iar nu jertfă (Osea 6, 6).

Iubiți credincioși,

Am vorbit aici despre puterea credinței dreptmăritoare și despre milostenie, fiind îndemnat de Evanghelia de astăzi în care se vorbește de vindecarea unui orb din Ierihon. Ați auzit cu cîtă credință și stăruință se ruga acest orb și ce anume cerea, zicînd: “Iisuse, Fiul lui David, miluiește-mă!” Ce voiești să-ți fac? l-a întrebat Hristos. “Doamne, să văd”. Și Iisus i-a zis: “Vezi! Credința ta te-a mîntuit” (Luca 18, 38-42).

Care erau deci virtuțile acestui orb? Credința tare în Dumnezeu și rugăciunea lui stăruitoare. Aceste două virtuți l-au vindecat și l-au făcut ucenic al lui Hristos. Pe acestea să le dobîndim și noi, frații mei, dacă vrem să ne mîntuim și să facă Domnul milă cu noi.

Deci să avem în suflet credință curată, puternică, ortodoxă, așa cum aveau mamele și înaintașii noștri. Credința noastră să nu fie îndoielnică, șovăitoare și fățarnică, cum sînt mulți dintre creștinii care cred numai cu gura și la biserică vin doar la Sfintele Paști și cînd au vreo înmormîntare în familie, iar acasă abia fac cîteva cruci și zic “Tatăl nostru” seara și dimineața. Ce minuni poate să facă o asemenea credință? Iată de ce Dumnezeu nu ne împlinește multe din cererile noastre.

Credința noastră să nu fie numai așa, de ochii satului și ai rudelor, căci credința puțină aduce și roade puține. Ci credința noastră să fie vie, activă, fierbinte, statornică și lucrătoare, adică să se arate nu prin cuvinte, ci prin fapte bune. Creștinul bun se roagă mult și cu stăruință, pînă îl miluiește Dumnezeu. Creștinul bun nu lipsește de la biserică, mai ales în sărbători. Creștinul bun iartă pe dușmani, miluiește pe săraci, cercetează pe bolnavi, este smerit și blînd cu toți oamenii. Creștinul bun nu se îmbată, nu-și ucide copiii, nu dă divorț de soția lui, nu se lasă biruit de cumplitul păcat al desfrînării, nu fură, nu înjură, nu spune minciuni, nu judecă pe alții.

Siliți-vă să deveniți creștini buni, așezați, tari în credința ortodoxă, ascultători de Biserică, milostivi și iubitori de Dumnezeu și de oameni. Nu ascultați de creștinii sectari care dezbină Biserica lui Hristos și duc pe mulți la pierzare cu reaua lor credință. Nu-i ascultați, nu discutați cu ei, nu vă duceți la adunările lor, rupte de Biserică. Apoi feriți-vă de creștinii robiți de patimi, de cei care nu se roagă, care nu merg la biserică, nu se spovedesc și nu se împărtășesc cu anii.

Credința sporește în sufletele noastre prin milostenie și prin citirea cărților sfinte. Fără rugăciune nu putem spori în credință, iar fără cunoașterea Sfintei Scripturi și a învățăturii de credință ortodoxă nu vom cunoaște bine credința adevărată, și unii pot fi ușor amăgiți de secte. Să-L rugăm pe Iisus Hristos, Mîntuitorul lumii, să ne întărească în dreapta credință, în rugăciunea stăruitoare și în milostenie, virtuți care stau la temelia mîntuirii noastre, de care să ne învrednicească bunul Dumnezeu pe toți. Amin.

 

* * *

 

Credința care mântuiește

Autor: pr. Tertulian Langa
Copyright: Editura Galaxia Gutenberg

De repetate ori, în paginile Sfintelor Scripturi ne întâlnim cu afirmarea, în diferite forme, a acestui veșnic adevăr: “Credința ta te-a mântuit”. Desigur, faptul nu este întâmplător și nici lipsit de importanță. Ce oare să-l fi determinat pe Domnul să pună atâta stăruință în repetarea acestui adevăr fundamental? Nu ar fi fost suficient ca El, ca Dumnezeu, să o spună doar o dată, iar noi, cei care ne pretindem credincioși, să o credem necondiționat, drept care să ne și dovedim credința, prin crezământ nedezmințit de fapte? Ce surse de lumină să fi zvodit credința în inima celui născut fără vedere, de a putut să vadă fără îndoială în Isus pe Dumnezeu-Cuvântul și Vindecătorul?

Dar noi, la fiecare Liturghie, și poate că în fiecare zi, mărturisim – nu cumva doar cu gura? – credința în Legea și Dumnezeirea lui Cristos. Deci, pentru acest mărunt motiv, credem că avem tot dreptul de a spera că modul în care ne trăim credința justifică în noi încredințarea că deja suntem mântuiți? Desigur, este tot ce ne putem dori mai mult. Există însă și posibilitatea de a ne înșela. Pe toți ne paște orgoliul de a ne socoti mai buni decât suntem de fapt. Dar bine e să ne-amintim de dialogul dintre Isus și tânărul bogat, care spunea, încrezător, că “încă din tinerețea mea am păzit cu grijă poruncile de-a rândul”. “Atunci îți mai lipsește un singur lucru: du-te și vinde tot ce ai. Apoi, vino, ia-ți crucea și urmează-Mă”, a spus îndurerat Isus, știindu-l cât de alipit de bunuri e tânărul cu care conversa (Marcu 10,20-21). E de prisos să spun că Isus nu i-a pretins acelui tânăr să vină după Dânsul doar cu cămașa de pe el, cum nici nouă nu ne-o cere; și nici tânărul nu a înțeles așa. De alte bunuri nu a putut să se despartă omul. Și noi, la fel cu el. Care să fie acelea? Acelea de care nici noi nu avem tăria să ne despărțim; însă ni le putem descoperi dacă ne reculegem în Taina Sfintei Spovedanii, făcând, întru smerenie, o sinceră examinare a conștiinței, adânc cutremurați de adevărul pe care-l vom descoperi prin ea, în fața Părintelui atoateștiutor, pe care știm că nu-L putem induce în eroare, așa precum ades o facem cu conștiința proprie.

Fără de smerenie, fără de căință sinceră și fără o mărturisire completă a păcatelor nu ne putem închipui că vom ajunge să ne cunoaștem adevărata conștiință și n-am putea să înțelegem că orișice greșeală pe care o facem împotriva aproapelui e, totodată, și păcat comis contra Dumnezeirii, căci limpede a spus Isus că El este prezent în cei nefericiți, în cei neînvățați, în care ne așteaptă să-L slujim cu drag (Luca 4,18). Așadar, înțelegem că păcatul personal este o piedică mai amplă în calea relațiilor pe care Tatăl creator vrea să le aibă cu cei creați de El. Deoarece “mărturisirea” nu se referă numai la spovadă, ca fapt interior de conștiință. Ea mai cuprinde și lucrări exterioare nouă, pornite tot din conștiință, pe care, dacă le-am îndeplini cu toții, am înnoi fața pământului (Psalm 104,30) și am ajunge la înnoirea tuturor lucrurilor (Matei 19,28). Mulți însă nu o fac și, de aceea, lucrurile se învechesc în rele, nu se înnoiesc prin mărturia noastră, iar noi nu ne dăm seama în ce măsură, prin tăcere, sporim nefasta “învechire-n rele”.

O primă lucrare exterioară la care aș vrea să mă refer ar fi mărturisirea numelui lui Dumnezeu – un fapt esențial în viața oricărui om religios. A-L lăuda pe Dumnezeu, în public și în conștiință, în orice timp și loc, sunt fapte de credință care apleacă binecuvântarea cerului spre noi și fac din noi un semn văzut al Fiului lui Dumnezeu. A ne îndeplini această datorie înseamnă a avea o permanentă înmulțire a harului credinței între noi. Evreii de dinaintea lui Isus aveau sfântul obicei de a-și mărturisi credința în Dumnezeul unic, Care ne-a rânduit o Lege sfântă (Deuteronom 6,4 s.u.). De ce noi nu avem acest bun obicei?

O altă lucrare exterioară la care trebuie să ne gândim mereu este mărturisirea pe față a credinței noastre în Isus Hristos. Căci, spre deosebire de Evrei, noi credem că din învățătura și Jertfa Fiului lui Dumnezeu au beneficiat și vor beneficia toți oamenii care au fost și care vor mai fi pe lume. Mărturisirea de credință a lui Petru – “Tu ești Cristosul Fiul lui Dumnezeu cel viu” (Matei 16,16; Ioan 6,69) – și a orbului din naștere (Ioan 9,15 s.u.) arată că credința în Isus se naște și din contactul viu al omului cu Isus venit din Nazaret, cu adevărul dumnezeirii lui Cristos – esențial actor al dramei mântuirii și al minunii Învierii. Întru aceasta noi realizăm contactul viu cu Dumnezeu în Liturghie și în Euharistie.

Nu înseamnă aceasta că și noi suntem așteptați să ne implicăm, prin mărturia vieții, în opera de mântuire pe care Isus vrea să o săvârșească prin mijlocirea noastră? Fără aceasta nu avem credința care să mântuiască lumea! Deci nu este suficient ca “să rămână-n noi” Cuvântul auzit (1Ioan 2,14). El trebuie mărturisit atât prin clară însușire, cât și prin opoziție în fața contestării și profanării învățăturii lui Cristos (Romani 10,9-17), la care suntem martori. Să aducem totdeauna lui Dumnezeu o jertfă de laudă, adică rodul buzelor care mărturisesc Numele Lui (Evrei 13,1), pentru că nu arareori tăcerea este totuna cu negarea (Ioan 9,22). În fața mai-marilor atei din România – Gheorghiu-Dej, Georgescu, Groza și Iustinian Marina – Martirul Sfânt Aftenie Vasile a declarat în veac: “Nu am nici neam, nici suflet, nici conștiință și nici credință de vânzare!” Noi, ce vom face “în cercul nostru strâmt” – cum zice Eminescu – ca să mărturisim “credința care mântuiește”…?

 

* * *

 

Răbdarea în suferințe

Autor: Sf. Ioan Gură de Aur
Copyright: Editura Bunavestire

Cât de multe neplăceri nu întâmpinăm noi în toate zilele, și ce suflet tare se cere, spre a nu fi cineva supărat și nerăbdător, ci a proslăvi, a lăuda și a cinsti pe cel ce îngăduie a veni asupra noastră astfel de ispite?

Cât de multe nenorociri și buimăceli neașteptate nu dau peste noi? Și totuși cineva trebuie să înăbușească gândurile cele rele, și să nu învoiască limbii a grăi lucruri păcătoase, încă și fericitul Iov a răbdat mii de patimi, și totuși n-a încetat de a proslăvi pe Domnul.

Între noi însă sunt oameni, care când li se va întâmpla ceva rău, când sunt jigniți de cineva, sau cad în boală, fie aceasta durere de picioare, ori de cap, sau oricare alta, îndată izbucnesc din ei hulele. Ei suferă chinul bolii, dar folosul, ce ar putea ei să tragă dintru aceasta pentru mântuirea lor sufletească, și-l răpesc ei înșiși. Ce faci o omule? hulești tu pe Dumnezeu binefăcătorul tău, mântuitorul tău, apărătorul și îngrijitorul tău? Nu bagi de seamă oare, că alergi la prăpastie, și te asvârli însuți pe tine în fundul cel mai adânc? Oare prin hulire faci tu suferința ta mai lesnicioasă? Nu! tu o sporești prin nerăbdarea ta și prin păcatul tău, și-ți faci chinul mai strașnic.

Dar poate tu nu poți tăcea de durere. Iată eu nu-ți poruncesc să fii cu totul mut. Însă în loc de a huli pe Dumnezeu, tu trebuie să-L proslăvești, în loc de a cârti asupra Lui, tu trebuie să-L cinstești și să-L lauzi. Mărturisește Domnului păcatele tale, strigă tare întru lauda lui Dumnezeu, prin aceasta îți vei ușura suferințele tale, apropiindu-se Dumnezeu iarăși de tine prin harul său cel bogat întru ajutor. Dimpotrivă, dacă tu hulești pe Dumnezeu, alungi de la tine ajutorul Lui.

Gândește încă, că cu cât mai mare este suferința, cu atât mai slăvită este și cununa răsplătirii; cu cât mai mult aurul arde în cuptor, cu atâta se face mai curat; cu cât mai îndelugat și mai departe plutește neguțătorul cu corabia pe mare, cu atâta mai multe mărfuri adună.

Și tu ai acum cea mai grea luptă cu boala și cu sărăcia. Socotește însă, că prin aceasta Lazăr a dobândit mântuirea. Fiindcă el cu atâta răbdare a suferit sărăcia, boala și părăsirea, de aceea fu luat în sânul lui Avraam.

Așa, răbdarea în suferință este o faptă bună atât de mare, încât ea chiar și pe cei mai mari păcătoși îi slobozește de datoria lor cea grea; iar când ea se află la un om mai dinainte drept, ea îi dă cea mai mare siguranță despre fericirea cea cerească.

Pentru cei drepți răbdarea în suferință este o cunună strălucită, care lucește mai luminat decât soarele; iar celui păcătos ea ii este de ajuns pentru iertarea călcărilor de lege ale sale.

Însă, zici tu, adeseori din obișnuință, limba mea, fără ca eu să voiesc aceasta, se pornește spre astfel de cuvinte de supărare și de ocară, însă, când ea vrea să fie atât de rea pornită, mai bine mușc-o cu dinții tăi proprii, ca să-o doară bine, înainte încă de a fi azvârlit ea cuvintele cele de hulă, căci este mai bine ca să curgă acum din ea o picătură de sânge, decât ca ea odinioară să dorească în zadar o picătură de apă, ca bogatul cel îmbuibat. Este mai bine pentru dânsa a suferi o durere vremelnică, degrabă-trecătoare, decât a pătimi acel chin necontenit, veșnic, ca limba bogatului celui din Evanghelie, care chinuindu-se de foc nu putea dobândi cea mai mică astâmpărare.

Dumnezeu ți-a poruncit ție să iubești încă și pe vrăjmașii tăi, dar tu batjocorești Insuși pe Dumnezeu, care te iubește. El ți-a poruncit ție, ca să vorbești bine încă și de prigonitorii tăi și să binecuvântezi pe cei ce te clevetesc. Tu însă vorbești rău despre Insuși Dumnezeu, binefăcătorul și ajutătorul tău cel mai mare, fără ca să fi luat de la Dânsul altceva, decât haruri.

Nu putea El oare, zici tu, să depărteze de la mine această ispită, această suferință? Negreșit, dar a îngăduit aceasta, pentru ca tu să fii mai ispitit. Insă iată, zici tu, eu sunt doborât și pierit. Dar aceasta o face nu firea ispitei, ci propria ta slăbiciune și lenevie. Căci răspunde mie, ce este mai ușor a grăi, un cuvânt de hulă sau de laudă? Cea dintâi nu-ți atrage oare ție dezgustul și supărarea tuturor celor ce o aud, și aceasta oare nu mărește mai mult chinul tău? Cealaltă laudă nu-ți aduce ție oare mii de cununi ale înțelepciunii, admirarea tuturor, și o mare răsplătire de la Dumnezeu? Pentru ce deci pregeți tu tocmai aceea ce este de folos, aceea ce este binefăcător și plăcut, și umbli după ceea ce vătăma, necăjește și chinuiește?

Mai departe, dacă apăsarea ispitei și sărăcia ar fi o adevărată pricină de necaz împotriva lui Dumnezeu și de huliri, atunci ar trebui ca toți săracii să hulească pe Dumnezeu. Intru adevăr, însă mulți tocmai dintre cei mai nevoiași decât toți necontenit aduc lui Dumnezeu laudă și proslăvire, pe când alții, care petrec în bogăție și prisosință, neîncetat Il hulesc. Așadar aceasta provine nu atât din însăși firea lucrului, pe cât din propria noastră voie, de la o hotărâre luată mai dinainte.

Uitați-vă la Lazăr cel sărac. Chiar cea mai mare sărăcie n-a putut aduce vreo vătămare sufletului său, n-a putut să-l împingă la cârtire asupra lui Dumnezeu. Ce zic eu, sărăcia? Nici chiar de s-ar aduna toate relele putincioase, n-ar putea zgudui sufletul unui om iubitor de Dumnezeu și înțelept, nici a-l abate de la fapta cea bună. Martor la aceasta este Lazăr, pe când pe de altă parte îmbuibatului celui moleșit și dezmierdat nu i-a putut ajuta nici bogăția sa, nici sănătatea, nici bunul trai cel de-a pururi, nici orice alta.

De aceea, iubiților, nu mai ziceți, că sărăcia, boala și primejdia ne silesc a cârti împotriva lui Dumnezeu și a-L huli! Nu sărăcia, ci nebunia; nu boala, ci obrăznicia, nu primejdia, ci lipsa de frica lui Dumnezeu ne îndeamă la hulirile cele fără de judecată, ca și la toate răutățile.

Deci când tu, o omule, cazi în vreo boală, sau în orice ticăloșie, adu-ti aminte de Iov, de carnea lui cea schingiuită, și de Sfântul său trup cel plin de răni. Dar poate vei zice tu, Iov avea o mângâiere îndeajuns în conștiință, că Dumnezeu Insuși a pus asupra lui aceste suferințe, însă într-adevăr, tocmai aceasta trebuia să-l mâhnească mai mult, că Dumnezeu cel drept, pe care el în tot chipul Il cinstea, se părea că se luptă contra lui.

Dacă suferința ta nu provine de la Dumnezeu, ci de la oameni, iar tu proslăvești pe Dumnezeu și nu-L hulești, căci El, deși ar fi putut a te scăpa de ispitire, totuși a îngăduit-o pentru încercarea ta; iată tu atunci vei dobândi de la Dânsul aceeași răsplătire ca și aceia, cărora Insuși Dumnezeu le-a trimis suferința lor. Ca și aceia, care pătimesc pentru Dumnezeu, vei fi și tu încununat, căci tu ai suferit cu răbdare nenorocirea, pricinuită ție de oameni, si ai proslăvit pe Dumnezeu, care ar fi putut să te scape de dânsa, dar n-a vrut.

Privește numai la sărăcia și la boala lui Iov, și amândouă pe treapta cea mai înaltă, cu toată dreptatea lui! Trebuie oare să-ți mai arăt lupta cea tot atât de mare, pe care el trebuia să o poarte cu simțurile cele firești ale unui tată? Așa, cea mai mare luptă de felul aceasta a venit asupra acelui nobil bărbat. El a pierdut zece fii, zece deodată, zece în floarea vârstei lor, zece împodobiți cu toate bunătățile și încă printr-o moarte silnică și ticăloasă. Ei au fost uciși de casa ce s-a surpat. Cine poate zice, că ar fi fost ajuns de o asemenea mare nenorocire? Nimeni, desigur nimeni! Deci când tu pierzi un fiu, sau o fiică, aleargă la Iov cel răbdător, și te vei întoarce mângâiat.

Dar peste dânsul n-a venit numai această supărare, ci s-a adăugat încă căderea și trădarea prietenilor săi, dojenile, ocările, batjocura și derâderea. Și cât de nesuferit este de a fi luat în râs de către toți? Insăși nenorocirea nu poate să pricinuiască atât de mare durere, pe cât aceia, care ne fac dojeni pentru dânsa. Iov însă nu numai că nu avea nici un mângâietor în nenorocire, ci mai vârtos pe lângă aceea era năpădit cu ocări din multe părți. El însuși se tânguiește de aceasta și zice: „voi vă ridicați asupra mea”, și îi numește nemilostivi în cuvintele; „cei de aproape ai mei s-au lepădat de mine și casnicii mei au vorbit împotriva mea; alții m-au batjocorit, și eu m-am făcut de râsul tuturor” (Iov. XIX, 14, urm 30, 9). Numai a auzi de o asemenea ticălosie, este nesuferit, tac despre aceea, când cineva trebuie cu fapta să o sufere.

Cea mai mare sărăcie, boala cea nesuferită, cea nouă si neauzită, pierderea unor atât de mulți și atât de aleși copii, și în astfel de chip, batjocura și derâderea și ocara oamenilor, câte răutăți! Unii îl batjocoreau, alții îi făceau dojeni, iarăși alții îl disprețuiau, nu numai prietenii, ci și slugile sale. Ba încă nu numai îl ocărau și strigau la el, ci îl și blestemau, și aceasta nu numai în curgerea de două, sau de trei, sau de zece zile, ci în curs de multe luni, nici noaptea el nu avea odihnă, ci răutatea zilei se mai mărea prin visurile cele grozave ale nopții. Ascultă-l pe el însuși când zice: „pentru ce mă îngrozești în visurile mele și mă înfricoșezi în vedenii”? (Iov. 1, 14).

Care om ar fi putut să fie așa de oțel și de fier, încât să poată suferi atât de multe patimi? Dacă fiecare din aceste patimi, luată singură este nesuferită, apoi gândește, ce zgomot trebuie să fi ridicat ele toate la un loc în sufletul lui și totuși el a suferit toate acestea, și în toată nenorocirea sa el n-a rostit o singură cârtire păcătoasă împotriva lui Dumnezeu. De aceea la dânsul să căutăm noi, când suntem în vreo nenorocire, și patimile lui trebuie să fie un mijloc de vindecare împotriva alor noastre!

Când noi vedem, că unul a răbdat toate bătăile pământului la un loc, să ne purtăm bărbătește împotriva unei părți dintru acelea, care ne-a ajuns pe noi. Să căutăm scăparea noastră la istoria patimilor sale, ca la o mamă plină de dragoste, care apără și ocrotește pe fiii săi cei înspăimântați, și de ne-ar lovi chiar cea mai mare nenorocire, vom găsi la Iov mângâiere îndeajuns! Dar dacă tu zici: „Acesta a fost Iov, și de aceea a putut să fie atât de răbdător, eu însă nu mă pot asemăna cu dânsul”, și altele, apoi prin aceasta tu numai îți vei atrage o mai mare răspundere. Căci tu trebuie să fii încă mai răbdător, decât dânsul.

Pentru ce aceasta? Pentru că el a trăit înainte de timpul harului, când viața nu era așa de regulată, harul Sfântului Duh nu se revărsase încă asupra oamenilor, când încă era foarte greu de a birui păcatul, când domnea încă blestemul si moartea avea încă grozăvia sa. Acum însă pentru noi lupta s-a făcut mai ușoară, de când venirea lui Hristos a ridicat toate aceste piedici ale răbdării. De aceea, de când Dumnezeu ne-a dat atât de multe haruri nu mai avem nici o dezvinovățire, când noi nu ne asemănăm lui Iov întru răbdare.

Pe lângă aceea mai gândiți, că nu atunci este timpul de tânguire și de întristare, când ne-a lovit o nenorocire, ci atunci, când noi am săvârșit vreun păcat. Noi însă inversăm rânduiala. Când noi săvârșim mii de păcate, aceasta puțin ne îngrijește, iar când vine asupră-ne numai o mică nenorocire, îndată pierdem bărbăția, ne descurajăm și am fi bucuroși să ne descotorosim de viață.

Dar aud pe unii zicând: De ce oare să fie în lume nenorocirea și ostenelile? Eu zic, că de acea viața aceasta de acum este plină de trudă și de greutate, pentru că și oamenii cei mai grosolan formați, care cu totul se dedau la cele vremelnice, să se obosească, să se sature de cele lumești și pământești, să fugă de dezmierdări, să se lepede de dragostea lor către cele vremelnice, să-și ațintească dragostea către cer și să se pregătească pentru ziua judecății. Căci mulți slujesc cărnii, și încătușați fiind de tirania celor vremelnice zac ca fiarele în viziunile lor și se simt tihniți în ele, de aceea prin nenorocire Dumnezeu voiește a smulge de la dânșii această plăcere, și pentru aceasta le-a trimis multă trudă, întristare, grijă, lupte și primejdii, o întreagă oaste de patimi trupești, și multe alte nevoi, pe care nu le putem toate număra, pentru ca ei, înspăimântându-se de acest nor de rele, să năzuiască a ajunge la limanul cel lin, și să tindă a dobândi pacea cea veșnică, unde nu este binele amestecat cu răul, ci se află numai binele singur.

Să cumpănim toate acestea și să purtăm suferințele noastre cu tărie de suflet și cu mulțumire lui Dumnezeu, pentru ca și noi asemenea lui Iov să dobândim cununa cea de biruință a răbdării, prin harul și prin iubirea de oameni a Domnlui nostru Iisus Hristos, căruia cu Tatăl și cu Duhul Sfânt se cuvine slava, acum și în vecii vecilor!

din “Predici la duminici și sărbători”
Sf Ioan Gură de Aur, Editura Bunavestire – Bacău
www.ioanguradeaur.ro/predici-la-duminici-si-sarbatori/

 

* * *

 

Lumina Slavei

Autor: dc. Vasile Tudora
Copyright: SfantaMaria-Dallas.org

Iubiți credincioși,

În prima zi a Creației, imediat după facerea lumii, pământul “era netocmit și gol. Întuneric era deasupra adâncului și Duhul lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor.” (Fc.1:2). Primul lucru pe care l-a făcut Dumnezeu, după crearea lumii a fost lumina. “Și a zis Dumnezeu: Să fie lumină! Și a fost lumină”(Fc. 1:3).

De ce avem nevoie de lumină? Fără lumină 90 la sută din simțurile noastre ar dispărea. Fără lumină, sau percepția ei prin intermediul ochilor, nu am ști unde ne aflăm, în ce direcție să mergem, nu putem înțelege cu exactitate ce se petrece în jurul nostru. Fără lumină suntem dezorientați, confuzi, neajutorați. Este adevărat că nevăzătorii compensează o parte din informații prin auz, miros și pipăit, dar nu în totalitate.

Cam așa se petreceau lucrurile și cu neamul lui Israel înainte de venirea lui Hristos. Ei se aflau în întunericul necunoașterii și al greșelii, goi, fără apărare împotriva atacurilor Satanei, iar lumina dumnezeirii se pogora la ei doar prin ghicitură, prin proorocii insuflați de Duhul Sfânt. Aveau nevoie de lumina plină a Duhului pentru a putea percepe mai bine, pentru a putea vedea cu adevărata realitate din jurul lor.

Vedem în evanghelia de azi un orb, pe numele său Bartimeu, care, spune evanghelia, ședea lângă drum, cerșind. Și stând el acolo aude dintr-o dată mulțime mare de oameni. Vă închipuiți zarva care se făcea când o personalitate precum Isus, care avea deja faima facerii de minuni, trecea printr-o localitate. Cu simțurile sale limitate, el însă nu putea percepe ce se întâmplă. El auzea doar gălăgie. Avea nevoie ca altcineva, cu vedere, să-i spună ce se întâmplă.

Un nevăzător nu percepe culorile, el percepe doar formele obiectelor. La fel iudeii Vechiului Testament nu percepeau decât forma Legii, învelișul ei exterior, nu-i pătrundeau nuanțele, adevăratele înțelesuri ale Cuvântului Lui Dumnezeu. Ei trăiau în întuneric, închistați în formalismul Legii, a căror robi sunt, unii dintre ei, până în zilele noastre. Fiind orbiți prin alunecarea în păcat, aveau nevoie de călăuze spre Dumnezeu, pe Care, prin îndepărtare nu-L mai cunoșteau. Aceștia au fost în Vechiul Testament proorocii, care luminați de Duhul Sfânt îndrumau poporul ales pe calea către Dumnezeu, vestind venirea lui Hristos, Mesia, Izbăvitorul.

Unii dintre iudei au avut urechi de auzit, au înțeles și au ajuns la Hristos, ca și orbul din evanghelia de astăzi. Bartimeu auzise despre Isus că este un izbăvitor al bolii, de aceea la auzul numelui său începe să strige după El: “Isuse, Fiul lui David, fie-Ți milă de mine!”. În ciuda protestelor ucenicilor și al mulțimii, el continua să strige tot mai tare “Isuse, Fiul lui David, fie-Ți milă de mine!”, “Isuse, Fiul lui David, fie-Ți milă de mine!”. Avea în el o credință atât de mare, o încredere absolută în El, încât Nimic nu-l putea opri.

De aceeași credință a fost mânat și în Vechiul Testament Iosua Navi, în bătălia cu amoreii. Spune Scriptura: “a strigat Iosua către Domnul și a zis înaintea Israeliților: “Stai, soare, deasupra Ghibeonului, și tu, lună, oprește-te deasupra văii Aialon!” Și s-a oprit soarele și luna a stat până ce Dumnezeu a făcut izbândă asupra vrăjmașilor lor. [...] Și n-a mai fost nici înainte, nici după aceea, o astfel de zi în care Domnul să asculte așa glasul omului; că Domnul lupta pentru Israel.” (Iosua 10:12-14.)

Ce se întâmplă la strigătul lui Iosua către Dumnezeu? Soarele se oprește pe cer. De la Galileo Galilei încoace cu toții știm însă că nu Soarele se învârtește în jurul Pământului ci invers; iar apusul și răsăritul Soarelui sunt datorate mișcării de rotație a Pământului în jurul axei sale. Aceasta înseamnă că Pământul, câtă vreme a durat lupta, nu s-a mai rotit. Pentru cei care știu fizică, acesta este un fapt cu totul excepțional. Ei ar spune că datorită legilor inerției, tot ce s-ar fi aflat pe suprafața pământului ar fi zburat practic în cosmos! Cu toate acestea Iosua își continuă liniștit bătălia, nimic nu este clintit de pe pământ, viața curge normal, deși planeta nu se mai rotea.

Cum este aceasta posibil? Doar știm că nu putem eluda principiile mecanicii. Adevărat pentru noi, dar Cel Care poate este Cel care le-a creat. El, Creatorul lumii este Singurul Care poate trece dincolo de firesc, poate ignora legile firii, poate face, cum spunem în limbaj comun minuni.

Deci la strigătul lui Iosua Navi soarele se oprește pe cer. Ce se întâmplă la strigătul lui Bartimeu? Ne spune Scriptura: Isus, Soarele dreptății, se oprește și îi ascultă o rugăciune simplă, rostită cu credință: “Doamne, să văd!”. Credința este elementul principal în această frază. Căci fără credință, Isus nu a făcut minuni. Isus nu este un magician care îndeplinește dorințe cu un hocus-pocus și o baghetă magică. Minunile sale nu sunt făcute în vânt, la un capriciu muritor, ci ele au toate un scop, iar scopul este întoarcerea către El. Vedem din păcate și azi creștini care vin la Biserică nu pentru a se uni cu Hristos, ci pentru a beneficia, cum spune un teolog contemporan de osursă inepuizabilă de bunătăți: dă-mi Doamne salar, o mașină mai bună, și, dacă se poate să moară și capra vecinului!

Lucrurile însă nu stau așa. Încă de la căderea protopărinților noștri dorința lui Dumnezeu este să ne întoarcem la El ca fii iubitori, să ne putem bucura de dragostea Sa părintească. El oprește soarele pe cer nu în van, ci pentru că Iosua l-a rugat cu credință, și pentru că știa că Iosua va duce înainte neamul lui Israel pe drumul mântuirii. La fel dă vederea Lui Bartimeu ca acesta să-L vadă în slava sa, și să fie mărturie mulțimii, și nouă peste secole, că Hristos este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu care poate face minuni, că Lui I se supun toate, că El este Stăpânul, venit să ne mântuiască. Iată când Hristos apare “Orbii văd, șchiopii umblă, leproșii se curățesc, surzii aud, morții înviază și săracilor li se binevestește”.(Lc. 7:22)

Bartimeu primește azi vederea ca să înțelegem că doar Hristos ne poate da vederea Sa, cunoașterea Sa. Fără Hristos Dumnezeu ne era departe, în afara câmpului nostru vizual. Dumnezeu Cuvântul S-a făcut om ca noi să-l cunoaștem pe Dumnezeu “față către față”. El este împlinirea dorinței strămoșilor care strigau: “Dumnezeule milostivește-Te spre noi și ne binecuvintează, luminează-ți fața peste noi și ne miluiește” (Ps. 66, 1). El este Soarele, El este Lumina, fără Hristos toată strădania noastră nu este nimic, praf în vânt, aramă sunătoare și chimval răsunător (1Cor.13:1). Viața noastră, strădania noastră este goală, fără conținut. Spune psalmistul: “întru lumina Ta vom vedea lumina” (Ps.35:9). Doar în Hristos toate se luminează, se deschid, toate se umplu de miez.

“Dacă umblăm întru lumină, spune Sf. Apostol Ioan, precum El este în lumină, atunci avem împărtășire unul cu altul și sângele lui Isus, Fiul Lui, ne curățește pe noi de orice păcat.”(1In. 1:7)

Fără lumina adusă de Hristos nu numai că nu-l putem vedea pe Dumnezeu, dar nu putem să-l vedem nici pe celălalt de lângă noi. Îl auzim, îl pipăim, îl mirosim, dar nu-l vedem. Deci cunoașterea lui nu este deplină. Iar fără cunoaștere comuniunea nu este desăvârșită. Avem nevoie de lumina cunoștiinței ca să-l putem vedea plenar, așa cum a fost făcut de Dumnezeu, după chipul și asemănarea Sa. În strălucirea iubirii nu-l mai vedem cu răutate, pizmă, sau pasiune, ci îl vedem ca pe aproapele nostru, ca pe un frate în Hristos, un partener la mântuire. Doar în Hristos îndeplinim cu adevărat cuvântul Scripturii, doar atunci începem să percepem, în lumina harului, adevărata învățătură spre mântuire.

Un orb din naștere nu știe cum este lumina, pentru că nu a simțit-o niciodată. De aceea poate nici nu și-o dorește foarte mult. Nu știe cu adevărat ce pierde. Dar unul care a văzut, și apoi a pierdut vederea, acela toată viața va tânji după ea.

Noi creștinii nu suntem orbi din naștere, pentru că am primit Lumina odată cu taina Sf. Botez, dar ne-am îndepărtat de ea. Orice răutate, orice păcat, fie el doar cu gândul, ne întunecă vederea acesteia. Cu cât greșim mai mult, cu atât oglinda sufletului devine fumurie și se opacizează. Nu mai putem vedea și trăim în întuneric. Iar încet, cu cât înaintăm în timp și în păcat, începem să uităm și parcă nici nu mai știm cum era lumina, sau dacă a fost vreodată. Dar dorința rămâne ascunsă în noi, pentru că suntem icoane ale Luminii, și icoana tinde mereu spre prototip, spre modelul perfect după care a fost creat.

În viața noastră sunt multe ispite care ne îndepărtează de la calea adevărată către Dumnezeu. “Deșteaptă-te cel ce dormi și te scoală din morți și te va lumina Hristos “(Ef. 5:14) spune Sf. Apostol Pavel! Trebuie mereu să ne întoarcem pe cărarea mântuirii. Dacă ne vom rătăci, să ne folosim de călăuze, preoții Bisericii, ca să găsim din nou direcția bună. Sfințiții slujitori poartă cu ei lumina care vă va readuce acasă.. Nu vă lăsați furați de lumina palidă de neon a lumii moderne, nici de lămpioanele atrăgătoare ale sectelor și ale altor credințe. Nu aceasta este Lumina. Aprindeți un bec chiar de 500 de wați în plină zi și veți înțelege diferența. “Ia seama, spune Evanghelia, ca lumina din tine să nu fie întuneric”. (In. 11:35) Eu sunt Calea, Adevărul și viața spune Hristos! NU există alta!

Spre Lumina cea în trei străluciri a Slavei Sfintei Treimi, predată nouă în Biserica Ortodoxă, trebuie să tânjim și noi, în truda noastră spre mântuire. Aici să ne rugăm împreună, cu fața spre Răsărit, ca Hristos, Soarele Dreptății, să ne scoată din întunericul neștiinței, ca să înțelegem voia lui și să o îndeplinim. Și orbecăind în bezna păcatului să ne mâne speranța că odată vom auzi glasul care ne întinde o mână și spune: “Îndrăznește, scoală-te! Te cheamă.” (Mc. 10:49) Amin.

 

* * *

 

Orbul din Ierihon

Autor: pr. Visarion Iugulescu
Copyright: IerodiaconVisarion.ro

Frați creștini,

Domnul nostru Isus Hristos călătorea în vremea aceea pentru cea din urmă oară spre Ierusalim. Și ca să ajungă acolo trebuia să treacă prin orașul Ierihon. Se ducea la Ierusalim ca să pătimească de bună voie pentru mântuirea noastră.

La intrarea în oraș ședea lângă cale un orb cu mâna întinsă cerând milostenie trecătorilor. Auzind și el zgomotul unei mari mulțimi de oameni, întrebă: Ce este aceasta? Și i se răspunse: Trece Isus din Nazaret. Auzind el aceasta începu să strige: “Isuse, Fiul lui David, miluiește-mă!” Iar cei ce mergeau înainte îl certau, zicându-i să tacă. Dar el mai tare striga: “Fiul lui David, miluiește-mă!”

Domnului Hristos s-a oprit și a poruncit să-l aducă la Sine. Apoi l-a întrebat: “Ce voiești să-ți fac?” “Doamne, fă ca să văd iarăși”, răspunse orbul. Și Isus a zis: “Vezi! Credința ta te-a mântuit!” Și îndată orbul s-a vindecat. Văzând el pe Isus, Doctorul cel mare, pe Bunul Păstor și Milostivul făcător de bine cu multă recunoștință a pornit să-L urmeze în tot locul, slăvind pe Dumnezeu.

Acest om era vrednic de compătimit, lipsit de vedere, sărac, străin și singur, fără lumina ochilor care este lucrul cel mai necesar. El nu s-a născut orb, a putut vedea și s-a bucurat de lumina ochilor săi, a putut să-și vadă părinții, rudele, florile, păsările și toate frumusețile pământului. De aceea pentru el era mai greu ca pentru cel orb din naștere. Sfântul Evanghelie nu ne spune la ce etate a rămas orb, dar înțelegem din cuvântul lui, când zice: “Doamne, fă să văd iarăși!”

Acest orb este icoana neamului omenesc celui lipsit de strălucirea luminii divine și afundat în întunericul osândirii lui, dar luminat prin venirea Răscumpărătorului. Acest orb este icoana fiecărui păcătos dintre noi care orbit de păcatele sale nu vede nici urâciunea răului, nici frumusețea binelui, a omului despuiat de toate bogățiile duhovnicești care trăiește în cea mai aspră sărăcie, lipsit de prietenia lui Dumnezeu, a omului care cerșește plăcerile și bunurile atât de înșelătoare ale lumii.

Iar când le găsește nu se bucură niciodată deplin. El șade ticălos pe marginea drumului pierzării și a morții celei veșnice. Bolile trupești, pe care le vindecă Domnul în fața mulțimilor, erau simbolul bolilor noastre morale de care numai El ne poate mântui. Acest orb, ai cărui ochi erau închiși să nu vadă lumina soarelui, este icoana celor orbi duhovnicește care sunt mai vrednici de plâns decât acesta, a omului păcătos împătimit, cu fel de fel de vicii rele, care este un orb la ochii sufletului, căci îi sunt ochii închiși să nu vadă lumina ce izvorăște din învățătura lui Isus Hristos.

Cel orbit cu sufletul nu poate vedea că binele ne vine de la Dumnezeu și nici nu poate deosebi binele de rău, adevărul de minciună. Cei orbiți sufletește sunt atât de întunecați că zic binelui că este rău, și răului că este bine, dulcelui îi zic amar și amarului îi zic dulce, albului îi zic negru, și negrului îi zic alb. Pentru ei întunericul este lumină, și lumina întuneric. Așa a proorocit Duhul Sfânt prin proorocul Isaia despre oamenii cei vătămați la ochii sufletești. Și ce este mai trist, că aceștia nici nu vor să caute pe Doctorul cel Mare, pe Mântuitorul Isus Hristos. Nici nu vor să strige ca orbul din Evanghelia de astăzi. “Isuse, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă!”, Isuse, Fiul lui Dumnezeu, vindecă ochii sufletului meu, că am greșit Ție!

Acești oameni s-au deprins, s-au obișnuit să petreacă într-o noapte plină de întuneric și foarte primejdioasă. Păcatele și patimile cele stricătoare au distrus viața cea duhovnicească a creștinilor, căci au ajuns ca niște sperietori de păsări într-un câmp de semănături. Cu toții am văzut în câte un loc, câte o momâie pusă într-o prăjină, într-un câmp sau livadă, ca să se sperie păsările și să nu facă stricăciuni. Ciorile și celelalte păsări stricătoare au spaimă un timp, apoi bagă de seamă că acele momâi nu au viață și putere, sunt urâte la înfățișare, dar nu se mai tem și încep fără frică să o murdărească, își bat joc cum vor ele și strică tot ce este mai bun.

Așa și creștinii noștri poartă nume de sfinți biruitori, dar ei sunt biruiți și batjocoriți de patimile cele rele, de păcatele cele mai grele, sunt creștini numai de formă, fără viață, fără putere, fără Duhul lui Dumnezeu. Toate duhurile cele necurate, păsările cele stricătoare își bat joc de creștinii de astăzi, pentru că din viața lor lipsește sfințenia Duhului Sfânt. Trăiesc departe de Biserică, nu vin să se hrănească și să se adape la sfințeniile care se află aici în Casa Domnului.

Nu se spovedesc și nu se împărtășesc cu anii, nu fac rugăciuni, nu iau sfințenii de la biserică, nu lucrează nimic pentru suflet, totul pentru trup. Iar cele ce mai fac, pe toate le fac de formă. Creștinii fără viață spirituală nu sunt buni de nimic, trăiesc o stare vrednică de plâns. Mulți dintre acești creștini de formă au ajuns victimele duhurilor necurate, căci aceste duhuri au putere asupra lor prin vrăjile și farmecele care clocotesc în lume.

Toate aceste rele vin asupra creștinilor care s-au depărtat încetul cu încetul de Sfânta Biserică, de sfințeniile ei. Pe de o parte au fugit de Sfânta Liturghie, de post și rugăciune, n-au mai făcut sfeștanie în casele lor, nu s-au spovedit și împărtășit, iar pe de altă parte s-au împotmolit în mari și grele păcate.

Mulți creștini aleargă la vrăjitoare, la descântătoare, la spiritism, au devenit hulitori ai lucrurilor sfinte și iau în deșert numele lui Dumnezeu sau neagă existența lui Dumnezeu, nu cred că există diavol și batjocoresc pe unii preoți, slujitori ai Domnului, iar după mulțimea atâtor hule și păcate se depărtează Duhul Sfânt de la acești oameni și li se întunecă cu totul ochii sufletului, nemaizărind nici o rază de lumină.

Ascultați ce i s-a întâmplat unui preot care a fost luat în râs de un grup de necredincioși, zicându-i: “N-ai auzit, taică părinte, o noutate, că noaptea trecută a murit dracul?” Preotul, uitându-se compătimitor la ei, le răspunse: “Nu știam eu de ce sunteți voi atât de triști, sărmanii de voi, a murit tatăl vostru și ați rămas orfani!” Iată un răspuns bun la niște îngâmfați, niște orbi sufletește, niște robi și fii ai celui rău, așa cum zice Domnul Hristos, că cei ce fac poftele satanei sunt fiii lui. Grozavă este orbirea sufletească, frați creștini, că în multe feluri se luptă diavolul cu cel orb și-l poartă pe unde vrea.

Iată un alt necredincios care întreabă pe un bătrân preot: “Părinte, dumneata ești om luminat și slujitor al lui Dumnezeu, dacă există Dumnezeu poți să-mi arăți și mie unde se află?”… Preotul, privindu-l cu compătimire, îi zise: “Tinere, ești prea orbit la suflet ca să-L poți vedea pe Dumnezeu! Dumnezeu este pretutindeni și puternic în toate căile Sale, și n-ai putea rezista, viu fiind, să-L vezi în toată măreția Sa! Dar du-te acasă, tinere, că ai să-l vezi pe diavol. Eu mă voi ruga lui Dumnezeu să-ți descopere pe acest ucigaș”. Și preotul nostru s-a rugat mult pentru el ca să nu se piardă sufletul lui în necredință.

Și iată că acest tânăr s-a îndrăcit, duhul cel rău a intrat în el și a început să-l chinuiască și să-l trântească în așa fel că făcea spume la gură și răcnea ca o fiară sălbatecă. Atunci de frică și de durere alergă la preot să-l roage să facă rugăciuni la Dumnezeu pentru iertarea lui. Preotul a făcut rugăciuni dar tânărul nu a fost izbăvit așa curând, el a trebuit să umble din biserică în biserică, din mănăstire în mănăstire să mărturisească păcatul necredinței cu lacrimi în ochi la preoți și la toată lumea pe care o întâlnea. Și după ce și-a făcut un lung canon, ca să plătească această hulă, abia s-a milostivit Dumnezeu și l-a izbăvit de ucigașul diavol care îl luase în stăpânire.

De acum tânărul nu mai îndrăznea nici să pomenească numele lui Dumnezeu fără semnul Sfintei Cruci. Cu lacrimi în ochi și cu multă credință se ruga, vorbea și mărturisea pentru că i se deschiseseră ochii sufletului și a văzut minunea lui Dumnezeu care s-a făcut cu el. Așa se întâmplă și cu lumea noastră creștină care s-a lepădat de credință și de darurile lui Dumnezeu; căci nu se lasă de fărădelegi și păcate până când nu-i scutură Dumnezeu prin fel de fel de necazuri și greutăți; până nu slobozește Dumnezeu în casele lor pe diavolul să râdă de ei în tot felul, să-și bată joc de osteneala și de viața lor.

Diavolul este slobozit de altfel de Dumnezeu ca să-și facă și el lucrarea pe întreg pământul, fiindcă a venit vremea lui. Sfânta Carte zice că Dumnezeu l-a dezlegat ca să înșele și să amăgească pe toți locuitorii pământului. Așa că cine nu se trezește nici acum din aceste suferințe și necazuri, cine nu se dezlipește de poftele deșarte, de toate desfătările și patimile și rămâne tot așa de ruginit și împătimit, nu va avea parte de fericirea dumnezeiască, de raiul desfătării. Va pierde prilejul chemării dumnezeiești, și va fi vai și amar dacă nu se trezește acum, căci diavolul lucrează mereu răutățile lui pe pământ.

Sunt suflete care trăiesc într-o stare vrednică de plâns, fără frică de Dumnezeu, se despart și trăiesc în păcate mari, tineri și bătrâni, își lasă soțiile lor cu care sunt cununați și trăiesc în păcatul desfrânării. Aceștia n-au milă, nu mai au rușine, nici de copii, nici de Biserică, nici de Dumnezeu. Nu mai vorbim de acest păcat grozav al crimelor, avorturilor, care s-a întins peste tot pământul. Într-un oraș din America au fost cercetate 45 de vile în care abia s-au găsit 16 copii, dar peste tot erau câini și pisici, care se desfătau din mâncărurile stăpânilor, iar bieții copilași au fost aruncați la gunoi.

Iată lumea orbită de satana, iată orbire vrednică de plâns. În Germania sunt țigări pe care scrie: nimic fără de mine! Adică omule, nimic să nu faci fără să mă ai pe mine în gura ta.

Iată cum satana a înlocuit cuvintele Mântuitorului din Biblie care zice: “Fără de Mine nu puteți face nimic!” Astfel diavolul îndeamnă pe om să-și pună luleaua în gură să guste și să tragă mereu ca și când n-ar putea să trăiască fără ea. Pe Domnul nu-L ascultă omul, nu-L crede și nu vrea să-L urmeze, ascultă însă glasul ispitei, al poftei celei scârboase care i-o dă satana, căci îi auzim pe mulți fumători zicând: eu sunt mort fără țigară, mă lipsesc mai bine de mâncare, dar de țigară nu, țigara îmi ține de foame, de sete, de urât, și-mi este mai bună ca orice prieten. Așa este de robită lumea de această poftă blestemată.

Acum s-au luat și femeile de fumat, majoritatea tinere se pretind civilizate, învățate, nu mai pot trăi fără țigară nici ele. Iar unele au ajuns să disprețuiască pe bărbații care nu fumează, zicând că sunt ca niște muieri proaste. Sărmanele de ele, ce orbire grozavă. Aceștia toți care fumează tutun nu se vor mai vedea de fum. Această lume orbită este lumea focului veșnic, lumea cu focul în gură prevestește, proorocește ceva rău, căci cer focul cu gura lor.

Grozavă este orbirea sufletească. Orbire la suflet au și bețivii și această patimă este cea mai grozavă, cea mai periculoasă. Bețivul vorbește singur, când râde, când plânge. Bețivul aruncă, sparge, bate, răcnește ca fiarele sălbatice, chinuiește soția și copiii, roade paharele cu dinții. Oamenii bețivi nu se mai pot numi oameni, căci satana este încarnat în ei, numai coada și coarnele le lipsesc. În casa unde este un bețiv, acolo este iadul, acolo este întuneric și multă jale. Iar biata soție dacă nu cunoaște pe Dumnezeu cere milă de la oameni, dar această milă este trecătoare și fără folos sufletesc.

Aceste suflete zdrobite de durere până când nu vor veni la Isus Hristos, până când nu-L vor întâlni pe El în Biserica Lui, până când nu vor striga cu toată puterea credinței lor: “Isuse Fiul lui Dumnezeu miluiește-mă!”, ca orbul din Evanghelia de astăzi, nu vor fi auzite de Dumnezeu. Dar ce observăm la cea mai mare parte a lumii? În loc să ceară luminarea ochilor sufletești să vadă pe Mântuitorul, să înțeleagă credința, să vadă mulțimea greșalelor și a păcatelor în care trăiesc, să vadă cât s-au depărtat de învățătura Domnului și că sunt în ghearele patimilor și a pierzării sufletești; ei nu cer ca orbul din Evanghelia de astăzi; Doamne vreau să Te văd, vreau să Te văd pe Tine, vreau să Te cunosc pe Tine Doamne, vreau să cunosc calea Ta, să cunosc voia Ta; cei mai mulți rămân tot în drum și cu mâna întinsă cerșesc mereu altceva; cerșesc fericirea și norocul pământesc, cerșesc bani și avere trecătoare, cerșesc mărire pământească, onoare de la oameni, și fel de fel de dorințe pământești, trecătoare, pe care într-o zi le lasă și pleacă în veșnicie cu mâinile goale, fără ranguri.

Așa aleargă omul după aceste lucruri trecătoare, cum aleargă bietul câine al unui vânător după iepure; când e gata să-l apuce, intervine vânătorul și-i zice: stai pe loc că iepurele este al meu, al tău a fost numai alergatul. Abia atunci a văzut bietul câine că s-a înșelat. Așa este și cu omul, aleargă toată viața să prindă ceva, e chiar o vorbă în lume; am prins doi iepuri dintr-odată, dar pe patul morții intervine vânătorul, adică moartea și diavolul și strigă: stai pe loc că sufletul este al nostru, al tău a fost doar alergatul. Atunci vede bietul om cât s-a înșelat dar este prea târziu.

Vă voi spune o întâmplare adevărată: o familie cumpărase cu banii soției o mașină mică, dar în loc să-și vadă de soție și copii, soțul umbla cu mașina cu diferite femei în desfrânare, și într-o zi a fost găsit mort cu o tânără în mașină, muriseră asfixiați. Cu multă durere a venit soția lui adevărată să-l scoată de acolo. Dar mai îndurerați au venit părinții acelei tinere s-o ia de lângă acel desfrânat, cu soție și copii, ce rușine au suferit la înmormântare. De aceea zice Fericitul Augustin: “Voi plângeți un trup fără suflet, fără Dumnezeu, voi plângeți un corp din care a ieșit viața, dar nu vă plângeți pe voi când ați pierdut pe Dumnezeu săvârșind păcatul”, grea orbire.

Sfânta Evanghelie de astăzi ne mai spune că unii dintre cei ce mergeau în această gloată de lume, Îl certau pe orb și-i ziceau să tacă, dar el cu mult mai mult striga: “Isuse Fiul lui Dumnezeu miluiește-mă, fie-ți milă de mine!” Din aceste cuvinte să luăm și noi pildă de stăruință în rugăciune, și cu credință să strigăm către Domnul Hristos, să cerem să ne lumineze ochii sufletului nostru, să cunoaștem cât mai bine calea Lui cea dreaptă, calea care duce la ceruri, la lumină, la mântuire. Să n-ascultăm de cei ce ne ceartă, de lumea necredincioasă, de lumea cea orbită de duhul cel rău, care caută pe toate căile să ne facă să tăcem, care ne zic să nu ne mai rugăm, să nu mai cântăm, să nu mai citim, să nu mai venim la biserică. Pe această lume n-o iubește Dumnezeu.

Lumea de astăzi care stă în păcate, nu poate să înțeleagă că spre slava lui Dumnezeu sună clopotele bisericilor, în numele lui Isus Hristos poporul umple bisericile. Aceia care mor credincioși sunt îngropați la umbra crucii lui Isus. Fericiți vor fi numai aceia cărora li se vor deschide ochii sufletului și vor scăpa de întunericul păcatelor, numai aceia care vor înțelege că Isus îi cheamă pe toți să vină la El, să iasă din starea lor păcătoasă, ca să-i vindece la ochii sufletului, să se mântuiască.

Să stăruim mereu în rugăciune, să îndemnăm pe cei ce sunt în jurul nostru să vină la Dumnezeu. Ajunge atâta necredință, atâta nepăsare de mântuire a sufletului, să le zicem: veniți la picioarele Mântuitorului, veniți la Doctorul Cel Mare, veniți la această mare și sfințită taină, care este Biserica luptătoare de pe pământ, veniți cu toată încrederea, cu toată povara cea grea a sufletului și a trupului. Căci El a zis: “Luați jugul Meu că este bun și sarcina Mea este ușoară!” Cei ce au încercat și s-au supus, s-au convins de aceste cuvinte ale Domnului că sunt adevărate. Și vă pot spune cu tărie că nu există o altă fericire mai mare, decât să trăiești în sfânta învățătură a lui Dumnezeu. Să crezi și să propovăduiești că Isus a fost și este Dumnezeu adevărat.

Vindecarea orbului ca și celelalte minuni sunt o dovadă că a fost Dumnezeu adevărat, fiindcă cine Altul putea să deschidă ochii unui orb, numai cu cuvântul, dându-i vederea pe loc, decât Dumnezeu Cel Atotputernic, care a zis întâi să se facă lumină, și s-a făcut îndată lumină. Domnul Hristos a zis orbului: “Vezi!” și îndată și-a deschis ochii săi și a văzut lumina. Mare este puterea Ta Dumnezeule! Sfânta Evanghelie de astăzi ne arată o mică parte din puterea dumnezeirei Sale.

Orbul văzându-se vindecat, spune Sfânta Evanghelie, a început să slăvească pe Dumnezeu. Iată recunoștința unui om care s-a făcut sănătos. El a început să meargă după Isus, și tot poporul care văzuse minunea dădea slavă lui Dumnezeu. El a socotit că nu poate răsplăti cu nimic Doctorului Cel Mare, decât să mărturisească minunea lui Dumnezeu. Parcă-l vedem și noi spunând la lume anii de suferință, anii lui de întuneric, cu lacrimi în ochi, și ziua cea mare a bucuriei lui când a văzut iarăși lumina zilei și pe Domnul Hristos Fiul lui Dumnezeu, Fiul lui David care l-a vindecat.

Așa și noi iubiți creștini să fim recunoscători Prea Milostivului Dumnezeu, pentru atâtea binefaceri pe care ni le-a făcut nouă, și să venim aici acasă la El, la sfânta biserică, să-I mulțumim pentru toate. Să nu așteptăm să vină El acasă la noi, căci avem o mare datorie de a-I mulțumi și de a-L slăvi în tot timpul.

Toate aceste minuni ale Mântuitorului au răsunat de-a lungul veacurilor și au rămas în inimile credincioșilor adevărați. Și în toate veacurile creștinii cei adevărați, au preferat să sufere chinuri groaznice și moarte amară, decât să se lepede de Dumnezeu și de sfânta Lui învățătură.

Ei nu s-au împăcat niciodată cu păcatul, cu patimile. Mahomedanii înainte vreme erau foarte fanatici în religia lor, o religie care este departe de mântuirea sufletului, aceștia au și ei un oraș al lor numit Mecca, orașul lor sfânt, cum avem noi Ierusalimul, unii din vizitatorii credincioși ai religiei lor după ce vizitau acele locuri sfinte pentru ei, își scoteau ochii, ca să nu mai vadă altceva pământesc și să-și mai spurce ochii, după ce au văzut acel loc sfânt de unde zic ei că s-a înălțat Mahomed profetul lor.

Domnul Hristos nu ne cerem să ne scoatem ochii, să ne mutilăm trupul după ce vedem locurile sfinte, dar să arătăm și noi că-L iubim prin faptele noastre, prin păzirea poruncilor; prin înfrânarea ochilor, a urechilor și a gurii; să nu mai grăiască gura vorbe fără de folos, minciuni, hule, înjurături și drăcuieli, să ne înfrânăm toate mădularele de a mai face cu ele păcate ca să supărăm pe Dumnezeu. Acestea ni se cer de sfânta și dreapta credință a lui Isus Hristos, Ortodoxia.

Dacă vom asculta glasul Evangheliei lui Hristos, o lumină cerească ne va lumina sufletul și va sălta de bucurie ca și orbul din Evanghelia de astăzi, când i-a zis cu sfântul Său Cuvânt: “vezi!”, și vom vedea și noi lumina mântuirii și a fericirii veșnice.

Rugăciune

Doamne Isuse Hristoase, Fiul lui David, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne și pe noi, cei ce ne-am adunat aici în sfântul Tău locaș, și cu puterea Ta dumnezeiască, deschide-ne ochii cei sufletești, ca să vedem cu toții lumina slavei Tale.

Apără de orbirea cea sufletească pe cei ce Te-au cunoscut Doamne. Dă-ne Harul Tău de a ne mărturisi cu umilință păcatele noastre, și vindecă-ne toate rănile Doamne.

Fă-ne Doamne ca să ne învrednicim a Te vedea și a Te avea întotdeauna cu noi și aici pe pământ și întru Împărăția Ta cea cerească în vecii vecilor. Amin.

 

* * *

 

Duminica orbului din Ierihon

Autor: pr. Ioan Abadi si pr. Alexandru Buzalic
Copyright: Editura Unitas

Oamenii nevăzători aparțin categoriei persoanelor celor mai nefericite de pe pământ. Toată viața umblă în întuneric, nu pot să vadă lumina și frumusețea naturii, fața tatălui și a mamei lor, precum și pe cea a altor persoane dragi, iar fără a fi ajutați, le este foarte greu să se deplaseze dintr-un loc într-altul.

Nu este nimic ciudat în faptul că orbul din Ierihon L-a rugat pe Isus Hristos, ba chiar L-a implorat cu insistență strigând: «Isuse, Fiul lui David, îndură-te de mine». La întrebarea lui Isus: «Ce vrei să-ți fac?», orbul a răspuns: «Doamne, să văd». Isus Hristos, caritabilul făcător de minuni, doctorul sufletelor și al corpurilor noastre, deseori s-a îndurat și i-a vindecat pe nevăzători. Toți cei patru evangheliști ne relatează cum Isus a dăruit vederea celor nevăzători.

Să ne oprim asupra acestei minuni. Isus Hristos mergea împreună cu discipolii Săi către Ierusalim la Sărbătoarea Paștilor și se afla deja aproape de Ierihon. Mai avea de străbătut încă 15 mile din drumul său. În apropierea drumului Ierihonului ședea un cerșetor orb, care aștepta ajutor de la oameni. Evanghelistul Marcu, a consemnat numele acestui orb, precum și numele tatălui său. «Bartimeu, fiul lui Timeu, ședea jos pe marginea drumului». – spune evanghelistul (Marcu 10, 46).

Rabinii, învățătorii legii, mergând pe drum cu discipolii lor, le explicau Sfânta Scriptură și vorbeau despre Împărăția lui Dumnezeu. Binențeles că și Isus Hristos pe drumul către Ierusalim, le vorbea într-un mod aparte apostolilor Săi și tuturor celor ce-L urmau și care-I ascultau cu atenție cuvintele. Aceasta până în momentul în care pe neașteptate, orbul a întrerupt vorbirea lui Isus Hristos, strigând cu putere: “Învățătorule, îndură-te de mine.” Evanghelistul spune că oamenii l-au certat, ca să tacă, dar el striga și mai tare: “Fiule al lui David, îndură-te de mine”. Dumnezeiescul Mântuitor s-a îndurat de sărmanul om, deschizându-i în mod miraculos ochii, iar el a văzut pentru prima oară lumea. Ce moment minunat și tulburător să percepi pentru prima oară lumina, dacă nu ai văzut-o niciodată! Ce fior să experimentezi dulceața vieții în Dumnezeu dacă ai cunoscut numai lumea profană ! Să surprindem anumite aspecte:

Orbul Bartimeu, auzind că Isus Hristos trece pe drum, s-a folosit de această ocazie, s-a apropiat de Hristos și L-a rugat să-l ajute, să-l vindece. Aceasta era singura ocazie din viață pentru a căpăta vederea, deoarece Isus Hristos mergea spre Ierusalim la Sărbătoarea Paștilor și la moarte sigură. În Ierusalim, El avea să fie răstignit pe cruce, apoi așezat în mormânt, iar a treia zi să învieze, pentru ca după patruzeci de zile să se înalțe la Cer. Dacă orbul Bartimeu, nu s-ar fi apropiat de Hristos în acea zi și nu L-ar fi rugat să-l ajute, el ar fi rămas orb până la moarte. Aceasta este o învățătură pentru noi! Noi avem datoria de a folosi fiecare dar de la Dumnezeu. Dumnezeu ne oferă diferite haruri în fiecare zi, pentru a ne putea sfinți sufletele și a dobândi viața veșnică. Pentru fiecare dintre noi, într-o bună zi, poate chiar atunci când ne așteptăm mai puțin, timpul oferit de Dumnezeu se termină. Ocazia risipită niciodată nu se mai întoarce.

Recunoștința orbului nu întârzie să apară. Odată, Hristos a vindecat zece leproși, dar numai unul dintre ei s-a întors pentru a-I mulțumi pentru darul vindecării, ceilalți nouă, nici măcar nu I-au spus “mulțumesc” (vezi Luca 17, 16-18). Însă acest Bartimeu, văzând: «mergea după Isus, mărind pe Dumnezeu» (Luca 18, 43). Din recunoștință, pentru că Isus i-a oferit lui darul ochilor văzând lumina zilei, el L-a urmat pe Hristos și a preamărit pe Domnul Dumnezeu. A primit nu numai lumina vederii naturale ci a fost pătruns și de lumina Spiritului Sfânt, care i-a schimbat viața. Să nu uităm niciodată că numai lui Dumnezeu i se cuvine toată recunoștința pentru binefacerile temporare și cerești, pentru toate harurile primite de noi. Câți creștini greșesc atunci când se învrednicesc de diferite daruri sau privilegii din partea Domnului, cerute prin intermediul preoților sau a mijlocirii sfinților, uitând că lui Dumnezeu I se cuvine toată recunoștința – mulțumita, în timp ce preotului, sfântului doar respectul, la fel ca oricărei alte făpturi umane. Apostolul Pavel, spune: «Mulțumind totdeauna pentru toate întru numele Domnului nostru Isus Hristos, lui Dumnezeu Tatăl» (Efeseni 5, 20). Cine știe cum să mulțumească lui Dumnezeu, acela primește de la Dumnezeu tot ceea ce are nevoie.

Mai există încă un aspect, extrem de important. Isus Hristos este doctorul corpurilor și sufletelor noastre. El a vindecat pe pământ diferite neputințe și boli fizice, dar a vindecat și sufletele de rana păcatului. Hristos va vindeca neputințele oamenilor până la sfârșitul lumii, mai mult, El nu va înceta niciodată să vindece milioanele de oameni de orbirea sufletului lor.

Mântuitorul este «Lumina lumii» (Ioan 9, 5). La fiecare Liturghie înainte de citirea Evangheliei, preotul se roagă lui Dumnezeu cu cuvintele: “Strălucește în inimile noastre Stăpâne Iubitorule de oameni, lumina cea nestricăcioasă a cunoștinței dumnezeirii tale și deschide ochii minții noastre spre înțelegerea evanghelicelor tale propovăduiri…”

Ochii spiritului sunt ochii credinței. Cea mai mare nefericire a omului de pe pământ, o constituie absența credinței, căci omul lipsit de credință este orb, el nu vede niciodată mai departe de materie. Noi creștinii, putem să vedem splendida lume cerească. Prin intermediul ochilor credinței, putem să-L cunoaștem pe Dumnezeu în trei Persoane, putem cunoaște scopul vieții noastre, putem să-L vedem pe Hristos sub chipul pâinii și vinului și putem să pătrundem mai presus de rațiune toate misterele revelate de către Dumnezeiescul Mântuitor.

Cel care este fără de Dumnezeu, este asemănător cu un orb care sfârșește în întuneric. Se află lângă drum, dar nu vede nimic. Noi, cu ochii credinței putem vedea dincolo de mormânt, minunata și veșnica patrie a Împărăției Tatălui Ceresc, unde odată ne vom vedea cu toții și vom fi fericiți în Dumnezeu. Dreptul Iov din Sfânta Scriptură, în grelele sale suferințe s-a adresat prietenilor săi «Și afară din trupul meu, voi vedea pe Dumnezeu. Pe El îl voi vedea și ochii mei Îl vor privi…» (Iov. 19, 26-27).

În Roma păgână, executorul l-a amenințat pe un creștin spunându-i: “Sau te dezici de Hristos, sau îți aprindem ochii”. Creștinul a răspuns liniștit: “Tu poți să mă privezi de ochii corpului meu, dar nu vei putea niciodată să-mi iei ochii sufletului, ochii credinței mele”.

Să privim cu ochii sufletești, cu ochii credinței noastre. Căci «Aceasta este biruința, care a învins lumea: credința noastră» (1 Ioan 5, 4).

Rugăciune

O, Dumnezeule, Tu care oferi lumina ochilor noștri, în Tine se află sănătatea vieții, iar în lumina Ta, noi putem vedea lumina… O, Cuvinte, Tu ești izvorul ei, în același timp și lumina mai presus de lumină… Pentru cel însetat ești izvorul din care se poate bea, iar pentru cel orb ești lumina pe care o poate vedea. Fă, să se deschidă ochii mei pentru a vedea lumina, să se deschidă inima mea pentru a putea bea din izvorul luminii Tale divine. Beau ceea ce văd și ascult. Dumnezeul meu, Tu ești totul pentru mine, ești tot ceea ce iubesc… Dacă sunt înfometat, ești pentru mine hrană, dacă sunt însetat ești pentru mine apă de băut, dacă rămân în întuneric, ești pentru mine lumina care nu apune, dacă sunt gol, Tu ești pentru mine veșmântul nemuririi.

Doamne Isuse Hristoase, așează-Ți mâinile Tale pe ochii mei ca să încep a privi nu la acele lucruri care pot fi văzute, ci la cele care nu se văd. Deschide-mi ochii, pentru a nu fi atras de lucrurile prezente ci de cele viitoare; dă-mi o privire clară a inimii, care să-L poată vedea pe Dumnezeu în lumina Spiritului Sfânt. Amin.