Selecție de predici

(tipareste predicile)

 

Duminica a XVII-a după Rusalii (a Canaanencei)
Evanghelia: Matei 15,21-28
Apostolul: 2Corinteni 6,16-18;7,1

Matei 15,21-28

Și ieșind de acolo, a plecat Isus în părțile Tirului și ale Sidonului. Și iată o femeie cananeiancă, din acele ținuturi, ieșind striga, zicând: Miluiește-mă, Doamne, Fiul lui David! Fiica mea este rău chinuită de demon. El însă nu i-a răspuns nici un cuvânt; și apropiindu-se, ucenicii Lui Îl rugau, zicând: Slobozește-o, că strigă în urma noastră. Iar El, răspunzând, a zis: Nu sunt trimis decât către oile cele pierdute ale casei lui Israel. Iar ea, venind, s-a închinat Lui, zicând: Doamne, ajută-mă. El însă, răspunzând, i-a zis: Nu este bine să iei pâinea copiilor și s-o arunci câinilor. Dar ea a zis: Da, Doamne, dar și câinii mănâncă din fărâmiturile care cad de la masa stăpânilor lor. Atunci, răspunzând, Isus i-a zis: O, femeie, mare este credința ta; fie ție după cum voiești. Și s-a tămăduit fiica ei în ceasul acela.

 

Autori

pr. Anthony M. Coniaris
pr. Gheorghe Neamțiu
pr. Ilie Cleopa
pr. Vasile Florea
pr. Ion Cârciuleanu
pr. Visarion Iugulescu
pr. Mihai Tegzeș
pr. Vasile Rob
pr. Ioan Abadi si pr. Alexandru Buzalic

 

* * *

 

Femeia cananeiancă și rugăciunea de mijlocire

Autor: pr. Anthony M. Coniaris
Traducere: Oana Capan
Copyright: ProFamilia.ro

Bob Hope spunea odată: “Mă gândeam ce minunat a fost atunci când astronautul Gordon Cooper s-a rugat în spațiul cosmic. Acela loc de rugăciune. De acolo era ca o convorbire locală!” Evanghelia de astăzi ne prezintă pe cineva care a avut o “convorbire locală” cu Dumnezeu. Ea a venit la Isus, pledând cu disperare pentru fiica sa bolnavă. Avem aici un minunat exemplu de rugăciune de mijlocire.

 

Ce este?

Rugăciunea de mijlocire este o rugăciune pentru alții, așa după cum mama cananeiancă s-a rugat pentru fiica ei. Ne identificăm cu cel care suferă și suntem dispuși să luăm asupra noastră greutatea lui. Aceasta este o expresie a iubirii; îi iubim atât de mulți pe ceilalți încât suntem gata să împărtășim și greutățile lor, rugându-ne pentru ei. Marea litanie chiar de la începutul Liturghiei este un bun exemplu de rugăciune de mijlocire. Este o rugăciune ce îmbrățișează totul, arătând grija Bisericii pentru tot și toate din univers.

Avem multe exemple de rugăciuni de mijlocire în Biblie. Avem rugăciunea lui Isus pentru Petru: “Simone, Simone, iată satana v-a cerut să vă cearnă ca pe grâu iar Eu M-am rugat pentru tine să nu piară credința ta. Și tu, oarecând, întorcându-te, întărește pe frații tăi” (Luca 22,31-32). Aici vedem puterea rugăciunii lui Cristos care îl întărește pe Petru când credința îi este pusă la încercare. Sf. Paul scrie tesalonicenilor: “Fraților, rugați-vă pentru noi” (1 Tesaloniceni 5,25); iar romanilor: “neîncetat fac pomenire despre voi” (Romani 1,9); iar colosenilor: “nu încetăm să ne rugăm pentru voi” (Coloseni 1,9). Apostolul Iacob scrie: “mult poate rugăciunea stăruitoare a dreptului” (Iacob 5,16). Prin rugăciunea de mijlocire, noi, creștinii, avem enormul privilegiu de a-i aduce pe semenii noștri la tronul harului lui Dumnezeu. Este iubirea în acțiune. Profetul Samuel spune: “nu-mi voi îngădui să fac înaintea Domnului păcatul de a înceta să mă rog pentru voi” (1Regi 12,23). Creștinul se roagă nu doar pentru cei pe care îi iubește, ci și pentru cei greu de iubit. “rugați-vă pentru cei ce vă vatămă și vă prigonesc”, spune Isus în Evanghelia după Matei (5,44).

Comedianul Bob Hope era la un moment dat la bordul unui avion, în mijlocul unei furtuni. Avionul era zguduit iar pasagerii tensionați. Privind lângă el, a văzut un bărbat rugându-se. Găsindu-și cuvintele chiar și în marile crize, el l-a bătut pe bărbat pe umăr și l-a întrebat: “Ascultă, poți să mă incluzi și pe mine în rugăciunea ta?”

Un om avea obiceiul ca în fiecare seară, la momentul de rugăciune, să ia cu el ziarul. El citea anunțurile de nașteri și se ruga pentru bebelușii veniți pe lume în acea zi. Citea apoi anunțurile de cununii și se ruga pentru cuplurile tocmai căsătorite. Citea și anunțurile mortuare și se ruga lui Dumnezeu să le dea mângâiere celor care tocmai au pierdut pe cineva. Este foarte mare numărul de persoane pe care putem să le aducem la tronul harului lui Dumnezeu prin rugăciunea de mijlocire.

Capelanul Senatului Statelor Unite a fost întrebat odată: “Vă rugați pentru senat?” “Nu”, a răspuns el. “Mă uit la senatori și mă rog pentru țară.”

 

Rugăciunea de “înălțare”.

Acum câtva timp, o soție de preot scria că folosește rugăciunea de “înălțare” pentru o anumită persoană. Iată cum explică ea rugăciunea: “În numeroase rânduri de-a lungul vieții am simțit o înălțare a spiritului care nu putea să însemne decât un singur lucru: cineva se ruga pentru mine. Acest sentiment mă trimitea în genunchi pentru a mă ruga și eu pentru cineva. Nu încerc să îi spun lui Dumnezeu de ce are nevoie respectiva persoană: știe El bine. Tot ce urmăresc este să înalț acea persoană la Dumnezeu, să simtă iubirea Lui.” Dacă cineva nu s-a purtat frumos cu tine, înalță-l în prezența lui Dumnezeu. Dacă un copil este dificil, înalță-l la Dumnezeu ca să fie îmbrățișat de El. Prieteni, dușmani, partener, vecini, liderii lumii – pe fiecare înălțați-i în prezența iubirii lui Dumnezeu. Cine poate să spună cum ar arăta lumea dacă mai mulți oameni ar face aceasta zi de zi?

O femeie casnică a găsit un nou mod de a se ruga pe când călca haine. Se gândea la câte linii există – linii de autobuze, linii de telefonie, linii vestimentare și altele. “De ce nu și o linie de rugăciune?”, s-a întrebat ea. Și-a făcut o astfel de linie cu o sfoară întinsă, ca pentru pus rufe la uscat. Doar că pe această sfoară-linie își punea hârtii cu numele cunoscuților, ale celor bolnavi, ale celor aflați în necazuri. Și în timp ce calcă, femeia se roagă pe rând pentru câte unul.

Sf. Ioan of Kronstadt scria: “Roagă-te pentru toți așa cum te-ai ruga pentru tine, cu aceeași sinceritate și fervoare; privește la infirmitățile și bolile lor ca și cum ar fi ale tale, la ignoranța lor spirituală, la păcatele și poftele lor, ca la ale tale, la tentațiile lor, la nenorocirile și întristările lor, ca și cum ar fi ale propriei tale persoane. O astfel de rugăciune va fi acceptată cu mare bucurie de Tatăl Ceresc, Tatăl tuturor, a cărui iubire nelimitată îmbrățișează toate făpturile.”

 

Cineva se roagă pentru tine.

Poate că simțiți că atunci când vă rugați pentru alții, nimeni nu se roagă pentru voi. Vă atrag atenția atunci să nu uitați că există Cineva care mereu se roagă pentru noi: este acel Mijlocitor din ceruri care stă în fața tronului Dumnezeului Tată și se roagă pentru noi neîncetat, Isus, Apărătorul nostru, care a vărsat lacrimi pentru noi, care și-a vărsat și sângele pentru noi, care se roagă pentru noi cum s-a rugat și pentru Petru, să rămână tare în credință.

Frank C. Laubach scria: “Majoritatea dintre noi nu vor intra niciodată în Casa Albă să îi dea vreun sfat președintelui. Probabil nici nu va avea timp să ne citească scrisorile. Dar putem să îi dăm ceva ce este mult mai important decât un sfat. Putem să îl ridicăm în prezența lui Dumnezeu, să îl facem avid de înțelepciunea divină, cel mai mare lucru pe care cineva îl poate face pentru un semen. Putem vizita Casa Albă cu rugăciunea de mai multe ori pe zi și fiecare astfel de vizită va face un canal între Dumnezeu și președinte.” (“Rugăciunea, cea mai mare forță din lume”). Cu adevărat, nu este loc în care rugăciunea să nu poată să ajungă, nici o ușă de care să nu poată să treacă.

Laubach crede de asemenea în ceea ce el numește rugăciunile “trase” în oamenii de pe stradă, din autobuz sau de oriunde te-ai afla. El povestește cum stă în autobuz și privește împrejur pasagerii. Alege fața cea mai descurajată și țintește cu rugăciunea spre ea, spunându-i în minte de câteva ori: “Isus te va ajuta”. “Trăgând tir de rugăciuni într-o persoană ce stă în autobuz, repetând ‘Isus… Isus… Isus…’ va avea în final efect: va fi ca și cum ai vorbi direct cu ea.” Laubach povestește cum privirea încruntată este înlocuită de un zâmbet datorită rugăciunilor și iubirii “trase” în oameni.

 

Exemple vii.

O impresionantă relatare despre rugăciunea de mijlocire a spus-o odată un alcoolic, ce fusese dus la spital acum câțiva ani. Se afla într-o cameră cu alți trei pacienți, care nu făceau decât să geamă de durere. Când a venit noaptea, el s-a rugat să poată să adoarmă, dar gemetele continuau. Deodată s-a hotărât să facă altceva: a început să se roage pentru cei trei colegi de cameră. “Fie ca Dumnezeu să vă dea pacea”, spunea el șoptind. Gemetele s-au oprit. “Mai mult”, spunea alcoolicul, “ceva s-a schimbat și în mine. M-am simțit eliberat de tensiuni. M-am simțit liber.” În scurt timp și-a revenit și a părăsit spitalul.

Vă voi împărtăși o altă experiență ce a avut loc în propria noastră comunitate. Grupul de rugăciunea de vinerea se ruga pentru un credincios care trecea printr-o perioadă foarte dureroasă și periculoasă după o operație. Exact când grupul era reunit în rugăciune, pacientul, care dormea, a simțit prezența lui Dumnezeu cum nu o mai simțise până atunci. I se părea că un preot este lângă patul său, rugându-se. Visul a fost atât de real, încât când s-a trezit era mirat că în cameră nu mai era de fapt nimeni, decât el. Dar prezența lui Dumnezeu pe care o simțise atât de clar a rămas cu el, și s-a dovedit benefică pentru acel moment al bolii lui. Mult mai târziu am descoperit, povestind cu el, că prezența lui Dumnezeu o simțise exact când grupul de credincioși se ruga pentru el.

În 1938, un călugăr a murit la Muntele Athos: arhimandritul Sofronie. Era un om foarte simplu, un țăran venit din Rusia. Mult timp el a condus unul dintre atelierele mănăstirești de pe Muntele Athos, unde țărani ruși veneau să lucreze un an sau doi, după care mergeau cu banii acasă la familiile lor. Într-o zi, un călugăr l-a întrebat: “Părinte Sofronie, cum se face că oamenii de la tine de la atelier lucrează atât de bine, fără să îi supraveghezi, pe când noi petrecem atâta timp urmărindu-i, iar ei continuă să ne înșele?” Părintele Sofronie a răspuns: “Nu știu. Pot doar să vă spun ce fac eu. Când vin dimineața, înainte mă rog pentru acești oameni cu inima plină de compasiune și de iubire pentru ei, iar când intru în atelier am lacrimi de iubire în inimă pentru ei. Mă duc apoi în chilie și încep să mă rog pentru fiecare în parte… iar când ziua se termină le spun câteva cuvinte și ne rugăm împreună, după care merg să se odihnească.” Iată rugăciunea de mijlocire combinată cu iubirea și compasiunea sinceră.

 

Folosirea eronată a rugăciunii de mijlocire.

Ca orice lucru bun, rugăciunea de mijlocire poate să fie folosită greșit. Oricât de straniu ar părea, poate să devină un mod de a ne spăla pe mâini de oameni. “Mă rog pentru tine” poate fi o scuză pentru a nu te implica. Așa după cum spunea cineva odată: “Eram singur, iar tu te-ai dus de lângă mine ca să te rogi pentru mine.”

Trebuie să subliniem aici faptul că rugăciunea este un efort comun al lui Dumnezeu și al nostru. Odată ce ne-am rugat, trebuie să căutăm să facem ca rugăciunile să devină adevărate. Trebuie să le susținem cu toate forțele noastre. Nu are sens să ne rugăm ca cei singuri și triști să găsească mângâiere dacă nu suntem noi dispuși să facem ceva pentru aceștia. Rugăciunea nu împinge toată munca spre Dumnezeu. Dumnezeu nu începe să ne ajute până când nu începem noi să ne ajutăm. Două scurte exemple ar putea să ne ajute să înțelegem mai bine.

Un preot i-a cerut odată Papei să se roage pentru soția paralizată a unui prieten. “Putem face mai mult decât atât”, a spus Papa. S-a urcat imediat în mașină și i-a spus șoferului să meargă direct la casa femeii paralizate, unde a stat cu ea ceva timp și s-a rugat pentru ea, spre bucuria femeii și a familiei ei. Rugăciunea a fost combinată cu o vizită pentru a arăta iubirea și atenția.

Un fermier sărac a avut într-o zi un accident și și-a rupt piciorul. Aceasta însemna că trebuia să stea întins multă vreme, fără să poată lucra. Familia sa era numeroasă și avea nevoie de ajutor. Cineva a organizat o întâlnire de rugăciune la biserică, pentru această familie. În timp ce oamenii se rugau în biserică lui Dumnezeu pentru acea familie, a bătut cineva la ușă. Ușa s-a deschis și a intrat un băiat care a spus: “Tatăl meu nu a putut să vină seara aceasta la rugăciune, dar și-a trimis rugăciunile în această căruță.” În spatele lui era căruța plină cu roșii, cartofi, mere și alte de-ale gurii. Iată ce înseamnă rugăciunea de mijlocire. Nu înseamnă să scapi de implicare. Te motivează să ajuți persoana pentru care te rogi în toate modurile în care poți.

 

Trăiește așa cum te rogi.

Un om s-a așezat seara în genunchi și s-a rugat: “Doamne, binecuvântează-i pe toți, veselește inimile celor întristați și ridică din pat pe cei bolnavi.” A doua zi s-a trezit și și-a văzut cu nepăsare de viață, fără să caute să șteargă vreo lacrimă, fără să vadă ce face vecinul lui bolnav. Când ziua s-a încheiat, omul s-a pus din nou să se roage: “Doamne, binecuvântează-i pe toți”. Dar pe când se ruga, auzi o voce șoptindu-i: “Oprește-te, ființă ipocrită. Ai încercat să binecuvântezi pe cineva astăzi?” Binecuvântarea lui Dumnezeu se transmite prin mâinile celor care îi slujesc Lui. Bărbatul și-a ascuns fața în mâini și a plâns: “Iartă-mă Doamne, că am mințit. Lasă-mă să trăiesc încă o zi, și voi trăi așa cum mă rog.”

 

* * *

 

O, femeie, mare este credința ta

Autor: pr. Gheorghe Neamțiu
Copyright: Viața creștină

“O, femeie, mare este credința ta;
fie-ți precum voiești.”
(Matei XV,28)

După ce predicase și făcuse numeroase minuni în ținutul Genezaretului, Isus s-a dus în părțile Tirului și Sidonului, două orașe așezate pe coasta Mediteranei, metropolele Feniciei, țară cu care se mărginea, la nord-vest, Țara Sfântă. Pe timpul Mântuitorului, Fenicia se mai numea și Siro-Fenicia, deoarece făcea parte din provincia Siriei. Locuitorii ei erau descendenți ai vechilor canaaneni, care locuiau odinioară Palestina; deci erau păgâni. Pentru acest motiv, din dispreț, evreii îi numeau câini. Isus era cunoscut și prin acele locuri, deoarece la predica de pe munte era prezentă și lumea venită de prin părțile Siriei și de pe lângă marea Tirului și Sidonului. De aceea, cu toate că El nu voia să se știe de prezența Sa acolo, totuși nu a putut rămâne ascuns. O femeie canaaneancă, aflând de venirea Lui, alergă strigând în urma Lui: “Miluiește-mă Doamne, Fiul lui David: fiica mea rău se îndrăcește!” Aceste puține cuvinte ne dezvăluie toată drama unei familii. Acea tânără era nu numai chinuită de diavol, ci el însuși se înstăpânise pe trupul și sufletul ei, torturând-o și paralizându-i voința. E greu de închipuit scenele zguduitoare ce aveau loc în acea casă. Fără îndoială, ființa care suferea mai mult decât toți era mama, care, cu inima zdrobită, își purta tăcută amarul, căci nimeni nu era în stare s-o ajute. De aceea, când auzi că Isus e prin părțile acelea, o rază de nădejde îi scăpără în suflet. Sosise acel Isus care, în predica de pe munte, zisese: “Fericiți cei ce plâng, căci ei se vor mângâia”; acel Isus care a zis: “Veniți la Mine toți care sunteți osteniți și împovărați și Eu vă voi ușura”; acel Isus care vindecase și eliberase atâtea ființe nenorocite trupește și sufletește și care se dovedise a fi Stăpânul stihiilor firii, potolind valurile înfuriate și izgonind până și duhurile necurate. “Dacă este cineva care poate să-mi ajute – își zicea canaaneanca – apoi acesta nu poate fi decât Isus. Sunt păgână, e adevărat, dar voi cădea în genunchi și-L voi ruga. El știe că sunt o biată mamă nenorocită și poate, gândindu-se la mama Lui, I se va face milă de mine”.

Fără să mai stea pe gânduri, femeia alergă după Isus și, căzând la picioarele Lui, strigă: “Miluiește-mă Doamne, Fiul lui David, fiica mea rău se îndrăcește” (Matei XV,22). Ce model de rugăciune: simplă, viguroasă și plină de încredere. Vrând să-l stimeze pe Isus întocmai ca evreii, femeia Îl numește “Fiul lui David”, apoi îi expune pricina durerii: “fiica mea rău se îndrăcește” și adaugă o implorare fierbinte: “miluiește-mă”.

Dar, încă de la început, speranța ei pare a fi înșelată. Pare a nu afla în El acea inimă milostivă despre care auzise și pe care și-o închipuise. Cum e cu putință ca acest făcător de minuni, care vindecase și fără să fie rugat, acum, la ruga ei atât de fierbinte, rămâne mut. “Iar El nu i-a răspuns cuvânt” (Matei XV,23) – notează Evanghelistul. Înșiși apostolii erau uimiți de purtarea Învățătorului și, temându-se ca nu cumva strigătele puternice ale femeii să atragă atenția poporului și astfel să dezvăluie prezența lui Isus, s-au apropiat de dânsul rugându-l: “Slobozește-o, căci strigă după noi” (Ibid., V,23). Isus însă refuză categoric: “Nu sunt trimis decât la oile cele pierdute ale casei lui Israil.” Așadar, orice speranță părea zădărnicită. Totuși o voce lăuntrică îi șoptea femeii: “Nu, nu se poate presupune așa ceva despre acel Isus până acum atât de bun și milos, gata de a veni în ajutor; nu poate fi atât de aspru și neînduplecat cum ți se pare”. Încurajată de acest glas lăuntric, femeia profită de momentul când Isus intră într-o casă, se strecură și ea, și cu o ultimă opintire de credință, se aruncă la picioarele Lui, implorându-l: “Doamne, ajută-mi!” În această rugăciune scurtă își puse toată ființa ei, ajunsă la o supremă încordare. Isus, părând tot rece și neînduplecat, îi răspunde: “Nu este bine a lua pâinea fiilor și a o arunca cățelușilor.” Voia să spună: Întâi Evreii, iar păgânilor numai ce rămâne. În culmea amărăciunii, acea mamă, vădit cultă și ingenioasă, dar smerită și plină de încredere, cu un ultim efort apucă prompt imaginea folosită de Isus și o mânuiește cu dibăcie în favoarea sa: “Așa e, Doamne, dar și câinii mănâncă din fărâmiturile ce cad de la masa domnilor lor” (Ibid. V,27). Isus din delicatețe, spre a nu o jigni pe femeie, folosește diminutivul “cățeluși” în loc de “câini”, cum erau numiți canaanenii de către evrei. Femeia nu se supără, și prin replica ei, vrea să spună că după cum fiii nu suferă lipsa când câinii mănâncă ceea ce cade de la masă, tot astfel nici evreii nu vor duce lipsă dacă El, Isus, ajută pe o biată păgână nenorocită. Isus, sub al cărui aparent refuz vibra cea mai sfântă iubire, nu mai rezistă. Amânând ajutorul, El urmărea să împingă credința și încrederea femeii până la paroxism, până la suprema opintire; voia să adâncească tot mai mult smerenia ei, pentru ca, odată cu vindecarea fiicei, ea să primească marele dar al sființirii sale proprii. De aceea, Isus, acum când își atinse scopul, când acest suflet se dovedise a fi corespuns din plin chemării și lucrării Lui, vibrând de bucurie, exclamă: “O, femeie, mare este credința ta; fie-ți precum voiești! Și s-a vindecat fiica ei în același ceas” (Ibid. V,28). Rugăciunea ei statornică, izvorâtă din credință tare și smerenie, a triumfat. Prin virtuțile mamei, fiica s-a vindecat. Mama e fericită că fiica și-a recâștigat sănătatea, iar fiica e recunoscătoare mamei care i-a redobândit sănătatea, și amândouă vestesc celor din jur minunea săvârșită de marele Binefăcător, din depărtare, numai prin puterea cuvântului. Mai mult, suntem îndreptățiți să presupunem că ambele au dobândit harul credinței în Isus, Mesia cel promis, și că din păgâne ele au devenit învățăcelele Lui, căci Dumnezeu nu face lucrurile numai pe jumătate. Vindecând trupul, El își deschide calea spre suflet. Mântuitorul era, așadar, prezent prin credință și iubire în sânul acelei familii; mama și fiica erau acum unite în cele mai vii sentimente de recunoștință și adorație față de Binefăcătorul lor.

Față de acest luminos model de rugăciune al Canaanencei, cum se prezintă oare rugăciunea omului de azi, a noastră?

Omul zilelor noastre se roagă mai mult din obișnuință, sau fiindcă îi vede pe alții rugându-se, ori apelează la rugăciune cu îndoială, ca la o ultimă încercare. Fiind astfel lipsită de o credință tare în bunătatea atotputernică și în Providența Aceluia căruia I se adresează, rugăciunea sa este distrată, anemică și neputincioasă. Neavând destulă credință, omul pierde speranța, când după cereri repetate nu obține nimic din ceea ce el cere. Aceasta este o mare greșeală, deoarece el pierde din vedere că Isus, când a zis: “Cereți și veți primi, căutați și veți afla, bateți și vi se va deschide”, nu a precizat că după două, trei zile, sau după un an de rugăciune vom fi ascultați și că a mai spus: “Neîncetat vă rugați”; dacă ne amână îndelung, o face, pe de o parte, ca să ne dăm mai bine seama că, după cum viața cu tot ce suntem și avem este un dar gratuit acordat fără vreun merit din partea noastră, tot astfel și ajutorul pe care îl cerem nu-l merităm, deci trebuie să-l cerșim cu smerenie; pe de altă parte, Dumnezeu vrea ca încrederea și credința noastră să se întărească și să se adâncească tot mai mult, printr-o smerită și statornică rugăciune, ca în cazul canaanencei.

Să luăm îndemn din pilda vie a acestei femei păgâne și să nu ne lăsăm întrecuți de ea; cu atât mai mult cu cât noi, pentru a ajunge la Isus, nu suntem nevoiți să alergăm, ca ea, distanțe de kilometri. El nu trece numai o singură dată sau rar de tot prin localitatea noastră. Nu, El rămâne neîntrerupt în mijlocul nostru în Preasfânta Cuminecătură, Același care a ajutat pe Canaaneancă. Aici, îngenuncheați în fața Chivotului la Sfânta Liturghie, unde El stă la dispoziția noastră și se interpune zilnic pentru noi la Tatăl, să-I vorbim inimă la inimă, simplu, smeriți, încrezători și cu statornicie. Dar niciodată să nu ne pierdem curajul și să nu murmurăm când, după rugăciuni repetate, nu primim ceea ce cerem, ci să condiționăm totul de împlinirea voinței Tatălui ceresc, deoarece, chiar și atunci când ne refuză , El ne ascultă, dar pe un plan superior. Cum? Iubindu-ne El cu adevărat, mai mult decât ne iubim noi înșine, și prevăzând că lucrul ce i-L cerem ne-ar primejdui sfințirea și mântuirea, deci binele nostru suprem, El ne refuză acel lucru; alteori, împotriva tuturor stăruințelor în rugăciune, El ne lasă pradă necazurilor, bolii sau umilirilor de tot felul, cu scopul ca la adăpostul lor să ne putem păstra puritatea sufletească și să progresăm în credință și iubire față de Dumnezeu și semeni, virtuți pe care, într-o viață comodă și scutită de încercări, le-am pierde. De abia în Cer vom vedea cum toate refuzurile lui Dumnezeu și încercările de tot felul au fost pentru noi tot atâtea daruri ale nemărginitei și nepătrunsei înțelepciuni a iubirii lui Dumnezeu față de noi și atunci când în lumina gloriei divine ni se vor dezvălui toate tainele Iubirii infinite, Îl vom binecuvânta pe Dumnezeu “pentru zilele în care ne-a umilit și pentru anii în care am văzut rele” (Psalmul 89,15). Amin.

 

* * *

 

Despre credința cea mare și statornică

Autor: pr. Ilie Cleopa
Copyright: Internet

O, femeie, mare este credința ta! Fie ție după cum voiești (Matei 15, 28)

Iubiți credincioși,

Credința cea mare și stăruitoare a femeii cananeence a fost arătată și lăudată nu de un prooroc, apostol, ierarh sau dascăl al Bisericii lui Hristos, ci de Însuși Domnul și Mîntuitorul nostru Iisus Hristos, știutorul inimilor omenești (Matei 9, 2-4; Marcu 2, 6-8). El laudă în fața poporului credința cea mare a femeii cananeence. O, înțelepciune fără de margini a Mîntuitorului! O, adîncul îndurărilor Lui! Vine o femeie păgînă, necăjită și străină tocmai din Fenicia Siriei – după cum arată dumnezeiescul evanghelist Marcu – și îl roagă pe Domnul cu lacrimi din durerea inimii să alunge demonul din fiica ei (Marcu 7, 30).

Nu știa cine este Hristos. Auzise și ea de la alți credincioși iudei, că Iisus Hristos este din neamul lui David, împăratul și proorocul. Auzise de sfintele Sale minuni care le făcea în poporul lui Israel și credea cu toată tăria inimii sale că va face Hristos milă și cu dînsa. Această femeie străină de poporul ales, văzînd mulțimea ce urma pe Mîntuitorul, nu îndrăznește să se apropie prea mult de El, ci de departe strigă: Miluiește-mă, Doamne, Fiul lui David, fiica mea rău se chinuiește de diavol! (Matei 15, 22).

Trei gînduri mari stăpîneau mintea și inima ei. Întîi, credința tare către Dumnezeu; al doilea, nădejdea ei fără de îndoială că Domnul o va asculta și-i va împlini cererea ei; iar al treilea, mila cea mare pentru suferința fiicei sale. Pe toate aceste trei gînduri le-a scos la lumină din inima sa, cînd a zis: Miluiește-mă, Doamne, Fiul lui David! (Matei 15, 22). Apoi, cerînd milă de la Domnul pentru ea, zice: Fiica mea rău se chinuiește de diavolul! Adică: “Doamne, dacă miluiești pe fiica mea, pe mine mă miluiești. Aceasta este durerea inimii mele și pentru aceasta strig către Tine, să faci milă cu fiica mea și să izgonești duhul cel rău din ea, care o chinuiește cumplit”.

Auzind și ea de minunile Fiului lui Dumnezeu, credea, fără îndoială, că și pe fiica ei o va vindeca. Dar cu toată strigarea ei din inimă, Mîntuitorul nu i-a răspuns un cuvînt (Matei 15, 23). Oare nu-i era Lui milă de ea și de fiica ei? Oare n-a venit El să caute și să mîntuiască pe cel pierdut? (Matei 18, 11; Luca 9, 55). Dar de ce tăcea la strigarea îndureratei mame și nu răspundea nici un cuvînt? Iată de ce tăcea: ca să scoată la lumină un lucru mare, care era în sufletul acelei femei necăjite și străine, adică credința ei statornică și mare în Dumnezeu. Ba mai mult! Ucenicilor Mîntuitorului, auzind strigarea ei, li s-a făcut milă de ea și L-au rugat pe Domnul, zicînd: Slobozește-o, că strigă în urma noastră…

Dar Mîntuitorul, ca și cînd n-ar fi băgat de seamă nici strigarea ei și nici rugămințile sfinților Săi ucenici, răspunde negativ, zicînd: Nu sînt trimis decît către oile cele pierdute ale casei lui Israel (Matei 15, 24). Auzind aceste cuvinte ale Mîntuitorului, biata mamă îndurerată, nu se deznădăjduiește de mila Lui, ci vine și se închină cu și mai mare smerenie înaintea Mîntuitorului, zicînd: Doamne, ajută-mă! (Matei 15, 25). Adică: “Doamne, nu mă lăsa, că singura mea nădejde numai spre mila și puterea Ta fără de margini mi-am pus și cred că vei face milă și cu mine, cea străină și nevrednică de îndurarea Ta. Căci numai Tu știi cu adevărat durerile inimii mele!”

Dar și după această stăruință din inimă, biata femeie este respinsă de Mîntuitorul care zice: “Nu este bine a lua pîinea fiilor și a o arunca la cîini” (Matei 15, 26). Prin cîini înțelegem aici pe păgîni, pentru viața lor necurată și pentru închinarea lor la idoli, iar pe iudei îi numește fiii lui Avraam. Pîinea înseamnă facerile de bine făcute de Mîntuitorul. Dar ce face îndurerata mamă, auzind că este socotită în rîndul cîinilor? Oare se supără? Oare hulește? Oare se deznădăjduiește de mila și de ajutorul ce-l așteaptă de la Preabunul nostru Mîntuitor? Nu, nicidecum. Ci se smerește foarte în inima sa și se socotește cu adevărat în rîndul cîinilor, avînd în continuare nădejdea unui cîine către stăpînul său, că pînă la urmă îi va arunca și ei o fărămitură de pîine, adică nu o va lăsa nemiluită cu totul. Apoi, în marea smerenie a inimii sale, îndrăznește a zice către Mîntuitorul: Da, Doamne (adică sînt cîine), dar și cîinii mănîncă din fărîmiturile care cad de la masa stăpînilor lor (Matei 15, 27).

Vedeți, fraților, credința cea tare și fără îndoială a acestei necăjite mame? Vedeți smerenia inimii ei? Este alungată ca un cîine, dar nu se deznădăjduiește de cererea ei și crede cu mare tărie, că pînă la urmă va căpăta o fărîmitură din pîinea îndurărilor lui Dumnezeu și Stăpînului ei. Vedeți că smerenia și credința acestei femei păgîne este mai mare decît a multor creștini din zilele noastre. Care dintre credincioșii noștri se mai roagă lui Dumnezeu cu credința, cu smerenia și cu stăruința acestei femei cananeence? Nu se supără, văzîndu-se asemănată cu cîinele, și așteaptă să fie miluită, măcar ca un cîine. Iar Preamilostivul nostru Mîntuitor, văzînd smerenia și credința ei cea mare și statornică, ca un Atotștiutor al inimilor, văzînd inima ei de mamă îndurerată pentru suferința fiicei sale, văzînd că acest suflet necăjit nu și-a pierdut credința și nădejdea în mila Lui, îi răspunde: O, femeie, mare este credința ta! Facă-se ție precum voiești! Și s-a tămăduit fiica ei din ceasul acela (Matei 15, 28).

Ați auzit de minunile credinței celei tari și statornice ale femeii cananeence? Ați văzut că mila și îndurarea Domnului nostru Iisus Hristos, a tămăduit pe fiica acesteia de duhul cel necurat pentru credința mamei sale, iar credința ei cea statornică și stăruitoare a lăudat-o, zicînd: O, femeie, mare este credința ta!

Să ne punem o întrebare: prin ce mijloace a ajuns această femeie la o credință atît de mare și statornică? Cum a ajuns ea să cunoască pe Mîntuitorul, deoarece nici o revelație nu a avut, nici Sfînta Scriptură nu o citise spre a fi învățat credința cea dreaptă în Dumnezeu? Femeia cananeeancă a primit credința în Dumnezeu prin auz. Că deși nu avusese descoperire despre Hristos, nici Sfînta Scriptură nu o cunoștea, dar auzind ea de la mulți oameni despre minunile cele preaslăvite ale Domnului, a crezut cu tărie în inima ei că acest fiu al lui David este un trimis al lui Dumnezeu pentru îndreptarea și mîntuirea oamenilor și că va face milă și cu fiica sa cea chinuită de duhul cel rău.

Apostolul Pavel ne-a învățat, zicînd: Credința vine prin auz, iar auzul din cuvîntul lui Dumnezeu (Romani 10, 17).

Iată cît de mare adevăr arată aceste cuvinte ale Sfîntului Apostol Pavel. A auzit femeia cananeeancă și a crezut cu tărie în inima sa, și prin credința ei cea mare și statornică a dobîndit cele ce dorea; adică vindecarea fiicei sale. Tocmai aceasta a fost pricina pentru care Mîntuitorul a tăcut la strigarea ei cea dintîi, și apoi încă de două ori a fost respinsă, la cererea sa, ca să se vadă prea luminat credința ei cea mare și statornică.

Altă pricină pentru care Iisus Hristos nu a tămăduit îndată pe fiica cananeencei, a fost și aceasta ca să arate evreilor cîtă credință stăruitoare are o femeie păgînă și cîtă împietrire și necredință aveau cărturarii, arhiereii și fariseii, care nu numai că nu credeau în El, dar căutau în tot chipul să-L piardă (Ioan 12, 19; Luca 19, 47).

Iubiți credincioși,

Mulți dintre sfinții și aleșii lui Dumnezeu au arătat marea și statornica credință în El, precum: Noe, Avraam, Moise, sfinții prooroci, dumnezeieștii Apostoli și toți mucenicii care L-au mărturisit și și-au pus sufletul pentru El. Unii dintre aceștia au fost călăuziți direct de Dumnezeu, iar cei mai mulți de Sfînta Scriptură, care i-a condus la cunoașterea și credința în Dumnezeu, căci prin citirea Sfintei Scripturi se naște credința în Dumnezeu (Ioan 2, 3; Fapte 13, 48; 17, 11; Romani 10, 17; 16, 26; II Timotei 3, 15 ș.a.)

Iată în Evanghelia de astăzi o femeie păcătoasă, străină de neamul lui Israel, de credința cea adevărată și de citirea Sfintelor Scripturi care, numai din cele auzite de la unii oameni, crede cu atîta tărie în Mîntuitorul și în puterea minunilor Lui, încît este vrednică de laudă și de mila Preabunului Dumnezeu. Mîntuitorul nostru Iisus Hristos, ca Dumnezeu Atotștiutor, a arătat mai înainte că mulți din păgîni vor ajunge la cunoștința de Dumnezeu și la credința cea dreaptă în El, zicînd: Și vor veni de la răsărit și de la apus, de la miazănoapte și de la miazăzi și vor ședea la masă întru Împărăția lui Dumnezeu (Luca 13, 29).

Care a fost pricina că această femeie cananeeancă a alergat cu atîta sîrguință în urma Domnului și a cerut cu atîta stăruință ajutorul și mila Lui în nevoia ei? Negreșit că era o mamă necăjită și îndurerată cu inima, din cauza suferinței celei mari a fiicei sale care era rău chinuită de diavol. Oricine își poate închipui cîtă durere și mîhnire avea biata mamă, cînd vedea pe fiica sa de atîtea ori căzînd jos, răcnind, lovindu-se cu capul de pămînt, scrîșnind din dinți și tremurînd cu tot trupul cînd duhul cel rău o chinuia. Numai acela își poate da seama de acest lucru, care a văzut pe viu pe un om îndrăcit, cînd îl apucă duhul cel rău și îl muncește.

Orice om cu suflet bun și o inimă miloasă, compătimește pe asemenea oameni care, prin îngăduința lui Dumnezeu, sau din cauza păcatelor părinților sînt stăpîniți de diavoli, cu atît mai mult o mamă bună, cînd vede în asemenea chinuri pe fiica ei. Pentru că nimic în lume nu este mai bun, mai milostiv ca inima unei mame adevărate. Pentru a vă da seama de acest lucru, în cele ce urmează vom arăta din nou cîteva înfățișări ale credinței acestei femei cananeence.

Care a fost, deci, fapta bună principală care a contribuit cel mai mult la vindecarea copilei stăpînite de diavolul din Evanghelia de astăzi? A fost credința cea tare și puternică a mamei sale. Credința ei în Fiul lui Dumnezeu era mai mare ca a noastră, ca a multor creștini de azi. Credința ei statornică, vie, neîndoielnică în Iisus Hristos a izgonit pe diavolul din fiica ei. Încă nici n-a fost nevoie s-o aducă înaintea Domnului. Prin credința mamei i-a vindecat Mîntuitorul fiica de la distanță, în clipa cînd a rostit cuvintele: O, femeie, mare este credința ta! Fie ție după cum voiești (Matei 15, 28).

Credința tare nu este legată de loc și de timp. Ea vindecă, iartă, izbăvește de primejdii, înviază din morți, indiferent de loc, de vîrstă și de distanță. Noi ne rugăm în biserică pentru credincioși și ei primesc ajutor, sănătate și cele de folos, acasă, pe cale, la locul lor de muncă. Să ne întărim prin credință din exemplul acestei mame din Evanghelie. Să alungăm îndoiala în credință, nepăsarea, nesimțirea și împietrirea inimii noastre și necredința care bîntuie peste lume, că de nu vom avea credință dreaptă, statornică și puternică în Hristos ca această femeie, nu ne vom putea mîntui.

Credința vine din auz, spune Sfîntul Apostol Pavel, adică auzirea cuvîntului lui Dumnezeu. Numai că cei care seamănă cuvîntul vieții și învață poruncile Sfintei Evanghelii trebuie să fie preoți ortodocși și să aibă viață creștină exemplară. Credința se întărește mai ales prin sfînta rugăciune, prin post și milostenie, prin spovedanie regulată și prin Sfînta Împărtășanie.

Femeia cananeeancă avea și credință tare, dar și rugăciune stăruitoare, căci mereu striga în urma lui Hristos: “Doamne, ajută-mi și vindecă pe fiica mea!” Nu se descuraja, deși Domnul o trecea cu vederea; nu slăbea în credință, nici nu cîrtea că este asemănată cu cîinii, nici nu înceta a se ruga și a striga în urma Lui: “Doamne, ajută-mi! Doamne, miluiește pe fiica mea, că rău este chinuită de diavolul!” Așa și noi să ne rugăm lui Dumnezeu: “Doamne, miluiește sufletul meu, că este chinuit de diavolul mîndriei, de duhul desfrînării, de patima mîniei, a lăcomiei și a trîndăviei! Doamne, scapă-ne de robia patimilor, de slăbirea credinței, de îndoiala gîndurilor, de duhul necurăției, de neînfrînarea limbii și de toate cursele vrăjmașului diavol!”

Iubiți credincioși,

Mare este puterea credinței în lume! Mare a fost credința Maicii Domnului, a Sfinților Apostoli, a Sfinților Mucenici și a Cuvioșilor Părinți! Mare a fost credința părinților, a mamelor care ne-au născut și a înaintașilor noștri. Ei uneau credința cu rugăciunea, cu postul, cu milostenia și smerenia. Acestea erau virtuțile Sfinților și ale părinților noștri. Acestea erau și virtuțile femeii din Evanghelia de astăzi. Acestea trebuie să fie cununa de mărgăritare care se cere să împodobească pe creștinii noștri, inima noastră, casele noastre, copiii și viața noastră.

Credința și rugăciunea cu lacrimi au făcut cele mai mari minuni în Biserica lui Hristos și în viața creștinilor. Prin acestea se săvîrșește jertfa Sfintei Liturghii și cele șapte Sfinte Taine. Prin acestea se izgonesc și astăzi diavolii din oameni, se fac minuni de vindecare la sfintele moaște și la multe icoane din țara noastră. Prin acestea dobîndim iertare de păcate și mîntuire.

De aceea aveți datoria să mergeți regulat la slujbele Bisericii, să duceți în familie viață cît mai curată și să vă creșteți copiii în frică de Dumnezeu. Copiii lăsați de capul lor, neduși la biserică, nespovediți regulat și nehrăniți cu rugăciunea și cuvîntul lui Dumnezeu, ajung răi, bețivi, desfrînați, necredincioși și chiar ucigași de oameni. Căci dacă se depărtează de Dumnezeu, de biserică, de părinți, de rugăciune și de cele sfinte, patimile îi robesc și diavolii îi aruncă în necredință, în deznădejde și în osînda iadului.

Să aveți grijă de copii ca de lumina ochilor! Învățați-i, educați-i, mîngîiați-i, duceți-i la biserică, hrăniți-i cu Trupul lui Hristos și cu cuvintele Sfintei Evanghelii, căci vom da greu răspuns pentru ei. Să cerem de la Iisus Hristos credința femeii cananeence și izgonirea patimilor din inimile noastre. Să învățăm a ne ruga cu rugăciunea ei, rostind mereu aceste scurte cuvinte: “Doamne ajută-ne să ne mîntuim și să Te slăvim în vecii vecilor!” Amin.

 

* * *

 

Femeia cananeeancă

Autor: pr. Vasile Florea
Copyright: Predici.cnet.ro

Este Isus cel pe care îl cunoaștem noi, cel pe care Evanghelia acestei duminici ni-l prezintă? De ce pun această întrebare? Pentru că Isus pare să nu o asculte ci să o ignore pe femeia care-i cere ajutorul. Se comportă cu ea la fel cum facem noi când vedem venind pe cineva înspre noi și ne uităm în altă parte pentru a nu fi văzuți și interpelați. Este acesta adevăratul Isus, care-i compară pe oameni cu câinii și astfel umilește pe această femeie și o cataloghează ca fiind lipsită de importanță? Este acesta Isus? Și ucenicii? Și ei doreau să scape cât mai repede de această femeie. Femeia avea un motiv bine întemeiat pentru a insista la Isus. Fiica ei era bolnavă. Probabil este vorba despre o boală psihică grea care o chinuia de ani de zile și o împiedica să trăiască deplin. Mama dorea însănătoșirea fiicei ei. Probabil că apelase și la medici dar nu s-a găsit nimeni care să o poată ajuta cu adevărat. Femeia, cananeeancă fiind, auzise despre Isus și despre puterea Lui de a vindeca atunci când întâlnea oameni chinuiți de diferite boli, despre puterea Lui de a deschide noi perspective, care înainte nu erau vizibile, despre puterea de a face posibilă o schimbare radicală a vieții. Ea mai știa și că Isus este evreu și vorbește poporului evreu. Acest lucru însă nu o împiedică să-l interpeleze pe Isus, pentru că ea avea nevoie de ceva de la El, pentru că ea aștepta ceva de la Isus și era sigură că Isus are ceva de dat. Mama dorea vindecarea fetei sale cu o ardoare atât de mare încât nimic nu o putea împiedica să obțină ceea ce și-a propus.

În Evanghelia acestei duminici este vorba așadar despre încredere și credință. Mama cananeeancă dispune de o credință necondiționată, o credință bine fondată în Isus, de aceea este atât de insistentă și luptă pentru vindecarea fiicei ei. Iar Isus simte că se așteaptă ceva de la El, că această femeie are o credință și o încredere mare, că această femeie nu este dispusă să abandoneze până nu i se va împlini dorința inimii sale. Isus înțelege că trebuie să acționeze și de aceea îi spune: “O, femeie, mare este credința ta; fie ție după cum voiești” (Matei 15,28). Să poți să-l abordezi pe Dumnezeu cu propria ta viață, să nu-l lași în pace, să nu te mulțumești doar cu cuvinte mari și cu consolări trecătoare înseamnă să ai încredere, să ai credință. Iar aici Evanghelia se transpune în viața noastră. Aici intră în joc încrederea și credința noastră. Ajunge credința mea până acolo încât să-l confrunt pe Dumnezeu cu ceea ce este important în viața mea, cu ceea ce este esențial pentru mine? Mă încredințez Lui pentru ca El să facă ceva atunci când am nevoie de ajutor, când nu știu ce să mai fac, când necazul și teama mă copleșesc? Mă încredințez eu Lui Dumnezeu cu încrederea și credința femeii cananeence știind că de la El vine ajutorul, atunci când este vorba de probleme esențiale?

Femeia cananeeancă nu s-a înșelat mizând pe ajutorul lui Isus, chiar dacă părea că Isus nu o va ajuta. Dumnezeu i-a trezit încrederea în sufletul acestei femei și vindecarea a fost răspunsul la încrederea pe care femeia i-a arătat-o. Această istorisire are menirea de a ne întări în vremea încercărilor. Ea ne amintește de faptul că Dumnezeu nu ne abandonează niciodată chiar dacă aparent părem abandonați. Ne amintește că la Dumnezeu mai este speranță chiar și atunci când noi nu mai găsim nici o soluție, și ne încurajează să ne deschidem inima în rugăciune înaintea Tatălui ceresc pentru a-i spune ce ne împovărează. Iar El ne va ajuta să ne purtăm povara și ne va întări pe calea pe care mergem. Amin.

 

* * *

 

Puterea rugăciunii

Autor: pr. Ion Cârciuleanu
Copyright: AMDM.info

Sfințenia, învățătura și faptele dumnezeiești ale Mântuitorului nostru Isus Hristos au atras în jurul său suflete împovărate de păcate, cerând iertare, și ființe căzute sub povara urmărilor păcatului, cerând izbăvire. Nenumărate sunt exemplele transmise nouă de Sfintele Evanghelii în care vedem săraci și bogați, bolnavi și păcătoși, iudei și păgâni plecându-și genunchii la pământ, bătându-și piepturile și strigând: “Isuse, Fiul lui David, miluiește-mă!” (Marcu 10, 47).

În afară de Palestina, spre nord-vest, pe malul Mării Mediterane, prin urmare dincolo de ținutul unde Isus avea să-și îndeplinească chemarea, se găseau două cetăți – Tirul și Sidonul.

În această parte a pământului făgăduinței s-a dus Mântuitorul, într-o zi, împreună cu ucenicii, și acolo l-a întâmpinat pe drum o femeie localnică, o cananeancă, care se apropie de Isus, strigând: “Miluiește-mă, Doamne, Fiul lui David! Fiica mea este chinuită de un demon!” (Mat. 15, 22). Aceste vorbe, într-un ținut păgân, nedumeresc. Știau, oare, și ei că din neamul lui David se va naște un izbăvitor de păcate și de dureri? Isus tăcu. Poporul ales nu dăduse dovadă deplină că respige mâna Providenței, astfel încât, chemarea celorlalte neamuri spre a se împărtăși și ele de binefacerile mântuirii era lucru pentru mai târziu. De aceea, la rugămintea ucenicilor de a asculta pe această femeie îndurerată, Isus răspunde: “Nu sunt trimis decât către oile cele pierdute ale Casei lui Israel”. Dar cananeanca a stăruit: “Doamne, ajută-mă”, a spus din nou, închinându-se. Acum Isus a dat un răspuns hotărât: “Nu este bine a lua pâinea copiilor și a o da câinilor”.

Răspunsul pare aspru, dar este adevărat. Învățătura evanghelică este, într-adevăr, “pâine” pentru viața noastră. Și ca să înțelegem acest răspuns, trebuie să ne plasăm în contextul vieții contemporane lui Isus. Pentru evrei, toți cei care nu erau evrei și nu erau de religie mozaică, erau socotiți câini, neoameni.

Cananeanca știa acest lucru, de aceea nu s-a supărat de aceste vorbe. O înțelegere deosebită a lucrurilor omenești o făcea să nu se simtă jignită de această asemănare dintre ea și animalul care trece în ochii omului drept cel mai lipsit de milă, deși e tovarășul lui credincios. Ba chiar a părut să accepte insulta, căci a răspuns: “Da, Doamne, dar și câinii mănâncă din firimiturile care cad la masa stăpânilor lor”. Răspunsul acesta era un semn că în sufletul femeii credința descoperise marea taină a mântuirii, de care avea să se împărtășească nu “poporul ales”, ci toate neamurile de pe pământ.

Căci Isus a venit să schimbe o religie, s-o universalizeze, să schimbe mentalitățile oamenilor, să-i transforme. “Mare este credința ta”, a zis Mântuitorul către femeie, în timp ce fiica ei, acasă, se izbăvea de chinul duhului celui rău, de care era stăpânită.

Minunea aceasta este plină de adânci învățăminte pentru noi.

Ceea ce i-a deschis mintea acestei femei îndurerate și a împins-o să stăruie în rugăciune a fost puterea lăuntrică a credinței care a covârșit toată păgânătatea în care se născuse și trăise până în momentul acela. Razele acestei puteri pot străbate orice taină a vieții și a lumii, dând cugetului nostru darul înțelegerii, iar voinței noastre, puterea neînfrântă de a lupta. Credința ei dărâmă întunericul păcatului, care oprea până acum valul mântuitor al harului lui Dumnezeu, iar smerenia ei este albia curată în care se adună râurile vieții dumnezeiești, pentru a face să crească bucuriile vieții omenești și să dea roade bogate.

Femeia cananeancă este modelul pe care Sfânta noastră Biserică ni-l pune înainte, pentru a ne încuraja și întări în duhul credinței și al rugăciunii. Credința și rugăciunea sunt marele și nesecatul nostru izvor de putere și mângâiere. Dar minunea vindecării fiicei cananeencii ne aduce din nou aminte că Isus Hristos a venit în lume să tămăduiască toată boala și neputința din popor (Mat. 4, 23), dar, în același timp, ne reamintește că El a adus o învățătură nouă, o învățătură dumnezeiască și mântuitoare, pe care noi, creștinii, în calitate de ucenici ai săi, avem datoria sfântă să o cunoaștem și să ne întocmim viața noastră de fiecare zi după învățăturile Sale.

Una din caracteristicile învățăturii și activității Mântuitorului nostru Isus Hristos este îndurarea Sa, mila nemărginită față de omul nefericit. De nenumărate ori Isus a suspinat alături de cel sărac, de orfan și de bolnav. Sf. Apostol Matei ne istorisește în Evanghelia sa că Isus străbătea satele și orașele Palestinei propovăduind Evanghelia Împărăției lui Dumnezeu și vindecând neputințele mulțimilor, de care îi era milă, că “erau necăjite și rătăcite ca niște oi care n-au păstor” (Mat. 9, 36). Această milă trăită de Isus Hristos în adâncul sufletului său l-a îndemnat să stea alături de cei suferinzi și să le aline durerile. Sănătate, hrană și viață, ceea ce este mai de preț omului pe acest pământ, a dat Isus celor ce credeau în El. Dar pe lângă acestea, El s-a dat pe sine însuși ca jertfă de răscumpărare a omului din robia morții și a păcatului. Până la răstignirea și învierea Lui, sufletul avea după moarte un singur drum: drumul iadului. Moartea și învierea lui Isus Hristos au sfărâmat încuietorile iadului și au deschis ușile raiului. Acum sufletul omului are, după moarte, două drumuri: al iadului și al raiului, și merge pe drumul pe care și l-a pregătit în viața aceasta.

Îndurarea Domnului Isus Hristos, manifestată față de iudei, samarineni, cananeieni, drepți și păcătoși, este îndurare dumnezeiască. Îndurarea lui Dumnezeu față de credincioși este vie și activă și astăzi. Semnul văzut, mereu în lume, prin care Dumnezeu își manifestă mereu îndurarea Sa, este Biserica. În ea trăim strâns uniți sub conducerea capului ei suprem și nevăzut, care este Mântuitorul nostru Isus Hristos. În ea ne îmbrăcăm, prin Taina Sfântului Botez, în Isus Hristos, cum zice Sf. Apostol Pavel: “Câți în Hristos v-ați botezat, în Hristos v-ați îmbrăcat” (Galat. 3, 27), devenind astfel, mădulare ale trupului său.

Îndurarea lui Dumnezeu se manifestă față de noi și prin harurile pe care le revarsă peste fiii Săi. Noi știm că în Biserică, în calitate de trup tainic al lui Hristos, în care locuiește Duhul Sfânt, care s-a pogorât peste ea în ziua Cincizecimii, există comoara de har divin, adică puterea dumnezeiască ce izvorăște din Sfânta Treime și care, prin Sfintele Taine și rugăciunile Bisericii, este împărtășit credincioșilor. Acest har curge ca un izvor de apă cristalină. Oricine poate veni să guste din el, să-și astâmpere setea sufletului, să-și ușureze conștiința de păcate, să-și aline durerile care nu-și găsesc tămăduire în altă parte.

Manifestarea îndurării lui Dumnezeu în lume este o înaltă școală dumnezeiască la care toți credincioșii învățăm că și noi avem datoria să manifestăm o îndurare asemănătoare față de semenii noștri. Această îndurare dumnezeiască manifestată de Dumnezeu prin Fiul Său, prin Biserica Sa și prin harurile Sale revărsate asupra credincioșilor a fost înțeleasă în toată profunzimea ei de către primii creștini. Îndurarea față de aproapele lor era virtutea cea mai scumpă, care ne-a rămas descrisă de prima istorie a creștinismului, Faptele Apostolilor. Aici găsim comunitatea către care credincioșii au tins în toate timpurile, având la temelia ei dragostea creștină.

Această dragoste creștină a trecut peste veacuri și și-a adus roadele sale din belșug. Dacă ne gândim numai la sec. al IV-lea, ne apar în fața ochilor sufletești chipurile luminoase ale Sfinților Trei Ierarhi Vasile, Grigorie și Ioan. Prin grija lor față de cei în suferință, au apărut spitale pentru bolnavi, cămine pentru copii abandonați și bătrâni, cantine pentru săraci, văduve și orfani.

În lumina învățăturii și practicii creștine, respectată de creștinismul ortodox, Biserica Ortodoxă Română a organizat, de la începuturile ei, instituții de îngrijire a bolnavilor, în care se manifestau mila și îndurarea creștină învățate de la Isus Hristos.

Dacă ne gândim numai la bisericile bolnițe din jurul marilor mănăstiri, în care cu dragoste creștină erau îngrijiți nu numai călugării, ci și credincioșii care veneau să se tămăduiască de bolile sufletești și trupești. În atmosfera de bunătate, compătimire și răbdare care împreună formează înalta virtute a milei sau îndurării, și-au format credincioșii Bisericii noastre specificul lor de a fi, de a simți și de a trăi. Această virtute, cunoscută numai în creștinism, trebuie să o manifestăm în viața noastră de fiecare zi, față de rude, față de aproapele, față de străini, față de cunoscuți și față de necunoscuți.

La întrebarea: Cum poate creștinul îndeplini această învățătură și practică a Mântuitorului Isus Hristos de a da hrană, sănătate și viață aproapelui său, răspunsul, în lumina învățăturii creștine, este simplu.

Acolo unde există dragoste adevărată, dragoste creștină, nimic nu este imposibil. Hrană, sănătate și viață poate da fiecare aproapelui său oriunde trăiește, oriunde muncește, oriunde există. Avem posibilitatea să dăruim și să facem binele oricând și oriunde. În jurul nostru, datorită condițiilor nefericite de viață în care trăim, avem bolnavi, săraci, nefericiți cărora trebuie să le întindem o mână de ajutor. De aceea, când ni se cere, când se fac colecte pentru ajutorarea acestor nefericiți, deși de multe ori nu-i cunoaștem, sunt frații noștri, dacă îi ajutăm pe ei din bunurile noastre materiale, înseamnă că, asemenea lui Hristos, dăm hrană celor flămânzi. Dacă nu putem să facem milă cu hrană trupească, Sfântul Ioan Gură de Aur ne învață să practicăm îndurarea spirituală, prin cuvântul bun și înțelept, care este de multe ori mai folositor decât pâinea cea de toate zilele. O vizită la un bolnav, un cuvânt de mângâiere, de încurajare, de îmbărbătare dau totdeauna o putere sufletească, o încredere în Dumnezeu și în forțele personale, care sunt factori puternici de ușurare a bolii. Prin aceasta putem spune că am reușit să îmbunătățim starea sănătății bolnavului.

Dar în viața creștină, o valoare încă și mai mare o are sănătatea sufletească, a cărei lipsă atrage boala trupească, după cum vedem din cuvintele rostite de Mântuitorul către slăbănogul vindecat la lacul Vitezda: “Iată că te-ai făcut sănătos. De acum să nu mai păcătuiești, ca să nu-ți fie mai rău” (Ioan 5, 14). Aici, câmpul de activitate al creștinului este nelimitat: rugăciune către Dumnezeu ca să se ferească și să scape de păcat, îndreptarea de pe calea neștiinței și a nepriceperii, sfatul înțelept când cineva are nevoie de el, mângâiere în vreme de întristare, ajutor în vreme de necaz și primejdii sunt numai câteva din mijloacele prin care ne manifestăm grija pentru sănătatea sufletească și trupească a aproapelui nostru.

Să ne străduim a împlini voia lui Dumnezeu cu convingerea că suntem fiii aceluiași Părinte ceresc, că Biserica ne este mamă, că suntem mădularele trupului tainic al lui Hristos, că ne împărtășim din același har dumnezeiesc și vom simți îndurarea și binecuvântarea lui Dumnezeu peste noi. Amin.

Text preluat de pe AMDM.info cu acordul parohiei Adormirii Maicii Domnului.

 

* * *

 

Femeia canaaneancă

Autor: pr. Visarion Iugulescu
Copyright: IerodiaconVisarion.ro

O, femeie, mare este credința ta, fie ție după cum voiești! (Matei XV, 28)

Frați creștini,

Rugăciunea și credința femeii canaanence din Sfânta Evanghelie de astăzi a fost atât de mișcătoare, de stăruitoare și plină de smerenie că vedem pe însuși Mântuitorul Hristos mirându-se și zicând: “O, femeie, mare este credința ta!” Pentru rugăciunea ei fierbinte și pentru străduința ei, Dumnezeu face zadarnică puterea iadului și vindecă pe fiica ei, alungând pe demonul care chinuia biata copilă.

Această Sfântă Evanghelie ne-o pun înainte sfinții părinți, ca să învățăm de la această femeie păgână stăruința în rugăciune și mai ales smerenia și credința înaintea lui Dumnezeu și, mai cu seamă, ca să ne întărească în nădejdea izbăvirii. Dacă Domnul Hristos a primit și a ajutat pe această femeie păgână, cu atât mai mult vom fi ajutați noi, cei care avem pecetea Botezului în numele Sfintei Treimi. Să vedem acum cine era femeia canaaneancă și ce păcate făcuse de intrase diavolul în copila ei.

Fenicienii, de mai multe sute de ani, deveniseră un popor vestit prin comerțul lor și îngrămădiseră cele mai mari bogății în orașele acestea, Tir și Sidon, unde vedem că locuia această femeie canaaneancă. Locuitorii din aceste orașe duceau o viață de lux și desfrânări. Luxul, ca întotdeauna, a adus după el desfrânarea cea mai grozavă.

Cultul oficial al fenicienilor era păcatul cel mai rușinos, desfrânarea. Faptele cele mai desfrânate și mai criminale erau faptele preferate ale zeiței Astarte. Regii și prinții erau primii, iar poporul după ei, întrecându-se cu toții a îndeplini astfel de fapte care nu erau altceva decât cele mai necurate urgii.

Templele acestor zei, de unde pleca religia aceasta și aceste scârboase păcate, făcură din lumea civilizată haznaua tuturor viciilor. Așa se strică popoarele pe calea progresului material fără frâul moral, fără Dumnezeu; numai adevărata religie descoperită de Dumnezeu va putea să țină lumea în frâul moral.

Prin înrudirea fiilor lui Israel cu regele din Tir, divinitățile și moravurile fenicienilor pătrunseră în Țara Sfântă și îndată se înălțară, în orașe și pe dealuri, temple și arbori sacri, focare de idolatrie și desfrânare. Și așa, încetul cu încetul, scârboasele destrăbălări ale cultului siro-fenician au pătruns și la Ierusalim, putând Templul lui Dumnezeu cel prea sfânt. Așa era țara unde vedem azi că a intrat Isus cu ucenicii săi.

Isus era foarte bine cunoscut acolo, după cum ne spun sfinții evangheliști, deoarece abia apucase să treacă peste hotar, iar vestea sosirii Făcătorului de minuni se răspândi în tot ținutul acela. Iată că o femeie plecă să-L întâmpine. O durere mare îi strângea inima. Trăsăturile adânci de pe fața ei, figura ei slăbită de o suferință îndelungată, ochii ei roșii și umflați de lacrimile vărsate dau să înțeleagă că are o mare nenorocire. Ea se grăbește, se apropie și de departe strigă: “Miluiește-mă, Doamne. Fiul lui David, fiica mea este rău chinuită de diavol!”

Sărmana mamă, toate suferințele fiicei sale le simte inima ei, iar iubirea ei de mamă îi reînnoiește amărăciunea și necazul. Căci vedea suferind pe aceea pe care o iubea, iată de ce striga mereu: “Fie-ți milă de mine, Doamne!” Femeia recunoaște că nu are nici un drept să fie ascultată. Numai bunătatea și milostivirea lui Isus pot s-o ajute. Durerea și nenorocirea ei peste măsură de mari, acestea sunt singurele motive să fie ascultată.

“Doamne, Fiul lui David!”, zise ea. Deci se știa în ținutul fenicienilor că iudeii așteptau un profet mai mare decât toți profeții, un liberator, un Mesia, care va fi din neamul lui David. Femeia canaaneancă recunoștea în Isus din Nazareth ca fiind acest profet trimis de Dumnezeu. “Doamne, fiica mea, singura mea copilă, singura mea mângâiere, pentru care mai trăiesc, este rău chinuită de vrăjmașul cel fără de milă, de autorul tuturor relelor – satana”.

Isus, care știa că peste câteva luni tot prin uneltirile diavolului, va trebui să sufere și El cele mai grozave chinuri și chiar moartea pe Crucea de pe Golgota, privi în aceste momente durerea, lacrimile și deznădejdea sărmanei femei. Nu se poate să nu fi deșteptat în inima lui Isus durerea și lacrimile sfintei și iubitei Sale mame, pe care parcă o vedea stând lângă Crucea Lui, a unicului ei fiu care-și da sfârșitul pentru eliberarea neamului omenesc de tirania satanei.

Cu toate acestea, Isus nu dă nici o atenție sărmanei mame: femeia însă fără să se descurajeze, striga mereu: “Miluiește-mă, Doamne!”

Isus mergea înainte, vorbind cu ucenicii Săi. Nenorocita mamă striga mereu în urma Lui: “Miluiește-mă, Doamne!” Ucenicii rămân uimiți; niciodată Învățătorul lor n-a respins rugăciunea cea umilită a unui suflet zdrobit de durere. Totdeauna a fost de ajuns un cuvânt, o lacrimă ca să deschidă inima Lui și să curgă o ploaie de har binefăcător. “Doamne, slobozește-o pe ea, căci strigă în urma noastră!” – ziseră ucenicii, dar Isus răspunde: “Nu sunt trimis fără numai către oile cele pierdute ale casei lui Israel!”

Misiunea Cuvântului întrupat cuprindea două părți: prima parte, vestirea Evangheliei evreilor, iar a doua parte, vestirea Evangheliei păgânilor din lumea întreagă. Partea întâi trebuia s-o împlinească El însuși, iar a doua parte, prin apostolii Săi. În acest moment, Isus intră în casă împreună cu ucenicii Săi; intră apoi și femeia, pătrunde până la Isus, cade în genunchi, atinge pământul cu fruntea, varsă șiroaie de lacrimi și zice: “Doamne, ajută-mă!” La aceste cuvinte, Isus răspunde: “Nu este bine a lua pâinea copiilor și a arunca-o câinilor!”

Sărmana femeie! Nu putea cunoaște gândul Mântuitorului. Ea vedea în aceste cuvinte disprețul cel mai mare pe care-l au iudeii pentru păgâni și care se arată prin această constatare: evreii sunt fiii lui Dumnezeu, iar păgâni sunt câini. Chiar și acum evreii se consideră doar pe ei fii și aleși ai lui Dumnezeu, ceilalți oameni sunt păgâni și-i numesc pe unii chiar câini și numai religia lor este cea bună și adevărată. Religia creștină este o rătăcire mare pentru ei, pentru că n-au cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu, Isus Hristos.

În Orient, câinii sunt simbolul desfrânării și, în Fenicia, câini erau numiți oamenii plăcerilor. Curtezanele, desfrânatele, cârduri, cârduri, se duceau la templu sau în pădurile sacre ale zeiței Astarte și ale lui Baal. Dar cuvântul acesta atât de greu al Mântuitorului, care ar fi revoltat pe orice păgân, sărmana mamă l-a primit cu smerenie și a găsit un răspuns plin de cea mai umilitoare credință, zicând cu inima zdrobită de durere: “Adevărat, Doamne, dar și câinii mănâncă din firimiturile ce cad de la masa stăpânilor lor; da, Doamne, iudeii sunt fiii Tăi și eu, sărmana păgână, nu sunt decât o străină, locul meu întru împărăția Ta este locul câinilor de sub masa stăpânilor lor, fă și cu mine tot așa, liberează pe fiica mea de duhul cel necurat, aceasta este numai o fărâmitură din belșugul minunilor Tale, Doamne!”

O umilință și o credință mai mare ca acestea, nimeni n-a văzut până atunci. Isus o privește din nou și, plin de admirare, îi zice: “O, femeie, mare este credința ta, fie ție după cum voiești!”

Fericita mamă a crezut și nu mai stătu la îndoială se sculă veselă, mulțumi binefăcătorului său, i se închină și plecă la casa ei unde găsi pe fiica ei liniștită, veselă și pe deplin sănătoasă. Mare-i minunea Ta, Doamne!

Să aruncăm acum privirile noastre la mulțimea mamelor creștine din vremea noastră și să vedem de ce s-au îndrăcit și s-au îmbolnăvit mulți copii tineri și tinere, care suferă de cele mai grozave boli sufletești și trupești, iar mamele lor plâng și cer ajutor la Biserica Domnului. Aproape în toate cărțile sfinte se vorbește despre închinarea la idoli, cum că mai toți sfinții au suferit pentru că nu s-au supus să se închine idolilor la care slujeau păgânii.

Am văzut la început că popoarele acestea păgâne aveau obiceiuri de care erau legate, luxul, crima, minciuna și toate păcatele. Idolii moderni ai vremurilor noastre sunt tot aceia, numai că și-au schimbat unele forme, dar au îmbrăcat altele mai diabolice, mai ascunse de ochii necunoscătorilor. Pentru aceasta sfinții părinți condamnă toate viciile și patimile acestea, fiindcă prin ele satana își face loc în sufletele oamenilor.

Sfântul Apostol Pavel spune însă că în vremurile de pe urmă oamenii nu vor mai condamna aceste urgii, ci, dimpotrivă, le vor găsi bune, vor prigoni chiar și pe cei ce vor să trăiască în dreapta credință. Să se știe clar că Biserica nu este împotriva cântecelor sau chiar jocurilor pe care le-au avut moșii și strămoșii noștri creștini, căci acelea erau plăcute, inspirate chiar din evlavie, și legau pe creștini mai strâns de Biserică, de patrie și de toate obiceiurile bune și morale.

Acele cântece erau scoase din suflet de creștini și cântate cu lacrimi și cu bucurii neprihănite; acestea erau doinele noastre românești și cântecele cele vechi ale strămoșilor noștri. Dar mai târziu au pătruns cântecele și jocurile străine atât de blestemate căci prin ele mulți creștini au fost prihăniți. Jocurile acestea scornite de necuratul îi fac pe tineri să bâțâie din cap, întorc ochii pe dos, se strâmbă în toate chipurile astfel încât nu e nici o deosebire între cei epileptici, îndrăciți și acești dansatori bolnavi. Plăcerile acestea blestemate îi fac pe tineri să fie sălbatici, li se îndrăcește trupul și diavolii pun stăpânire pe toate simțurile lor, îi fac neascultători de părinți.

Diavolul îi face să urască sfaturile bune, Biserica și sfințenia. Sunt o mulțime de mame îndurerate cu lacrimi pe obraz, care vin și ne spun necazurile lor. Fiica mea tare mă chinuiește cu neascultările ei, fiul meu nu mai vrea să știe de credință, nu mai vrea să audă de biserică copiii mei s-au rătăcit cu totul, nu vor să mai audă de Dumnezeu, iar când preotul vine cu botezul sau să-mi facă vreo slujbă în casă, ei pleacă și nu vor să se întâlnească cu preotul, parcă i-ar ține cineva și nu mai vor să știe de credință și de rugăciune.

“Îi ține cineva cineva acesta e diavolul, acela care ținea și pe fiica canaaneencei legată și o chinuia. Acela îi ține și pe aceștia să nu se întâlnească cu biserica, cu preotul, cu credința, cu spovedania, cu sfințenia. Apoi, câți copii pleacă fără să le spună părinților și trăiesc în păcatul desfrânării cine știe unde! După o vreme îndelungată își dau seama că au greșit, dar pentru mulți e prea târziu.

Așa spunea o femeie creștină plângând că n-a ascultat părinții. A luat bărbatul pe care nu l-au vrut părinții, bărbatul cel plin de patimi; părinții îl cunoșteau, dar ea a fugit cu el și după un timp, când s-a întors acasă, tatăl ei a îngenuncheat și i-a spus așa: “Pentru că nu ne-ai ascultat și ai făcut de capul tău, să dea Dumnezeu, tată, să fii bătută și chinuită, umblând pe drum plângând, și așa să-ți facă și ție copiii tăi cum ne-ai făcut tu nouă”.

Greu blestem! Plângea femeia cu lacrimi amare și spunea că întocmai așa i se întâmplă, că de 20 de ani e bătută și chinuită. “Și acum, băiatul meu – spune ea – a plecat și el de acasă fără știrea noastră cu o fată și este într-o mare tulburare și neînțelegere, iar soțul meu mă bate și adesea mă amenință cu moartea, iar eu nu-mi găsesc liniștea nicăieri, pace nu mai am”.

Iată păcat strigător la cer, neascultarea de părinți. Iată roadele necredinței, iată minunile satanei, vai de părinții care au astfel de copii îndrăciți, vai de copiii crescuți fără Dumnezeu, fără Biserică și fără credință, căci pe aceștia satana îi conduce la toate relele și când vor muri îi va lua cu el în iad.

Acești copii, care au crescut cu ochii în televizor și pe la cinematografe, caută să imite pe sfântul lor din filme, să imite pe sfinții lor de la jocurile olimpice căci poate că seară de seară sunt unii care urmăresc aceste programe, atât de mult le-au intrat în sânge aceste ceremonii, atât la copii cât și la bătrâni, că odată am auzit un copil mic în brațele mamei lui prin oraș, zicându-i: “Hai, mamă, repede acasă, că pierdem serialul!”

De aceia știu copiii toate prostiile de mici și mulți părinți fără minte se bucură de așa zisa lor istețime, dar mai târziu vine timpul, cum a venit pentru mulți, să plătească cu lacrimi amare aceste grele păcate; iată de ce este vai de astfel de tineri care ajung la căsătorie împătimiți, înrăiți și îndrăciți. Ei n-au știut altceva până în ceasul nunții decât muzică, dans, băutură, țigări și tot felul de prostii. Bărbații nu știu nimic din ale gospodăriei, și nici chiar fetele. Nici o mâncare nu știu să facă și de aceea se iau la ceartă, la bătaie, la despărțire. Vai de ei, că se alege praful de casa și de agoniseala lor. Vai și de părinții lor, căci vor privi cu durere toată prăbușirea acestor copii nelegiuiți.

Vedeți, aceasta e o îndrăcire mai periculoasă decât chinurile fiicei femeii canaanence din Evanghelia de astăzi, deoarece satana chinuiește pe mulți din jurul lor. Părinții să aibă mare grijă de copiii lor, căci din cauza necredinței și a depărtării de sfințenie se îmbolnăvesc și trupește și sufletește.

Copiii necredincioși devin molatici la treabă și incapabili la serviciu, fiindcă seară de seară stau cu ochii în televizor până aproape de miezul nopții, iar a doua zi nu mai sunt buni de treabă, nu mai pot lucra cu capul limpede. Nu mai vorbesc câte boli grozave se încuibează în ei, căci devin anemici și neputincioși din cauza pierderii timpului, a odihnei, a somnului, căci are și trupul acesta nevoie de odihnă. Însuși Dumnezeu – spune Sfânta Scriptură – după ce a lucrat 6 zile, în a 7-a zi s-a odihnit. Desigur că Dumnezeu, care ține toate cu mâna și ne-a creat, nu pentru că a obosit s-a odihnit, ci ca să dea pildă să ne odihnim și noi în ziua a 7-a, în ziua duminicii, să ne odihnim trupul și să ne hrănim sufletul.

Acum să vedem pentru care păcate mai îngăduie Dumnezeu pe satana să intre în unii oameni și chiar în copiii lor. Am văzut până acum că pentru păcatele acestea moderne, ale idolatriei, ale plăcerilor vinovate, satana își face loc în inima oamenilor și a copiilor lor. Dar să știți că Dumnezeu îngăduie pe diavol să intri în unii și pentru păcatul nedreptății, al lăcomiei, al asupririlor, adică cei ce asupresc pe văduve și orfani, neputincioși și lipsiți, cei ce jefuiesc cinstea altora, avutul altora, soțiile altora.

Cei ce mănâncă munca altora, cei ce prin minciuni câștigă procese, cei ce sunt în drept să facă dreptate, dar pentru bani se vând, aceștia mănâncă cea mai murdară pâine și sunt urmăriți de blestemul dumnezeiesc și curând îi ajunge pedeapsa vremelnică și mai ales cea veșnică. În aceștia îngăduie Dumnezeu să intre diavolul, iar în unele cazuri păcatele acestea făcute de părinți cad pe copiii lor.

Oamenii care nu au frică de Dumnezeu sunt în stare să facă orice rău, nu se țin de cuvânt și fac la păcate mari și grele cu multă ușurință. Spre exemplu: o mamă văduvă a fost pusă la cale să-și vândă căsuța ei și să dea banii unuia din copii, care se obligă s-o ia la el și s-o îngrijească. După ce cheltui banii, copilul ei o dădu afară, trimițând-o printre străini fără nici un rost. Iată păcat strigător la cer, cum să nu se îndrăcească aceștia și copiii lor?!

Altul face acte pe casă unui nepot, iar acela după puțin timp s-a făcut stăpân pe toată casa și a început să-i asuprească pe bieții bătrâni; acum se judecă el, nepotul, cu ei, ca să-i dea afară pe drumuri și prin martori mincinoși reușește să câștige procesul. Iată nedreptate! Cum să nu îngăduie Dumnezeu pe satana ca să intre în acești nelegiuiți?!

Altul împrumută pe cineva cu 30 de mii de lei, iar după ce acela își face treburile nu mai recunoaște și nu mai vrea să dea banii înapoi. Sunt o mulțime de oameni lacomi și nedrepți care înșeală, mint, fură și trăiesc din astfel de nedreptăți și asupriri. Păcatele acestea grozave se vor răscula asupra lor și îi vor chinui nu numai în veșnicie, dar chiar și aici. Să nu li se pară că au înșelat pe cineva, ci s-au înșelat pe ei amarnic.

Aceste păcate se pot asemăna foarte bine cu viperele unui italian pe care le prinsese ca să ia bani pe ele; dar să vedeți ce s-a întâmplat până la urmă. Acest om iscusit în prinderea viperelor, după ce a prins vreo sută cincizeci ca să le ducă la farmacie, noaptea la culcare a pus vasul cu viperele în dormitorul lui. El învârtindu-se prin casă a ridicat capacul vasului apoi s-a dus să se culce; ele trăgându-se spre căldura din pat s-au lipit de trupul omului. Când se deșteptă bietul om simți fiori reci, s-a înspăimântat și nu știa cum să scape, deoarece orice mișcare putea să-i aducă moartea. A chemat însă un copil cu un vas cu lapte cald lângă pat și astfel aburii de la lapte au atras viperele așa încât omul a putut să scape de primejdia mortală.

Așa se vor trezi și acești nelegiuiți, avari, lacomi și asupritori, când se vor vedea în ghearele necuratului și-i vor chinui îngrozitor ca mulți îndrăciți. Unii dintre ei au avut fericirea să se tămăduiască, dacă păcatele n-au fost prea grele; dar alții nu se tămăduiesc până la moarte, sunt chinuiți ca să plătească aici toată nedreptatea.

Unul din păcatele grele este și calomnia pentru care intră satana în unii. Cunoaștem din viețile sfinților cum era calomniat câte un sfânt cum că a făcut desfrânare cu cineva și nu era adevărat. Atunci Dumnezeu îngăduia să fie îndrăcită persoana aceea care spunea minciuni, și nu se tămăduia până nu spunea în gura mare că a mințit și că nu este adevărat cele ce a vorbit. Să ne ferim de acest grozav păcat că vai de sufletul și trupul unora ca aceștia. Cei ce fac păcatele acestea negre și stau lipiți de ele și nu se spovedesc cu sinceritate se aseamănă exact cu cei din întâmplarea pe care vă voi istorisi-o.

În timpul revoluției franceze cei condamnați la moarte erau forțați să stea gură la gură, nas la nas, cu cadavre omenești intrate în putrefacție, aproape descompuse. Era cumplit și groaznic de grețos pentru fiecare osândit ca să stea legat, strâns lipit de acel cadavru putred. Această cumplită soartă o au toți cei plini de păcate de moarte, toți cei ce trăiesc necununați, căci trăiesc în păcate putrede. Sufletele lor înnegrite de răutăți stau în trupuri putrezite de mulțimea păcatelor grele nespovedite.

Să-și cerceteze fiecare adâncul sufletului și să vadă dacă nu cumva a făcut unul din păcatele acestea amintite până aici sau altele asemenea. Dacă a făcut astfel de păcate păgânești, dobitocești să plece capul la pământ ca femeia din Evanghelia de astăzi și cu smerenie să se închine înaintea lui Dumnezeu, să-i ceară iertare și să recunoască precum ea zicând: “Doamne, am făcut fapte câinești, am făcut fapte porcești, sunt o păgână despărțită de Dumnezeu, nu sunt vrednică de mila Ta Dumnezeiască Doamne, nu sunt vrednică să primesc vreun răspuns din partea Ta; Doamne, sunt vrednică de bătaie, de chinuri și de pedeapsă”.

Cel care a făcut astfel de păcate să ude pământul cu lacrimi și să se spovedească cu hotărârea de a nu le mai face orice s-ar întâmpla. Văzând Domnul smerenia, rugăciunea, și întoarcerea lui se va înduioșa și va răspunde cu milă și îndurări că e bun și milostiv.

Cea mai mare greșeală o fac unii părinți care nu-i învață pe copii sfintele rugăciuni. Mulți copii destul de mari nu știu nici rugăciunea “Tatăl nostru”. Știu fel de fel de poezii, de povestiri destul de lungi, dar această rugăciune nu i-a învățat nimeni. De multe ori am întrebat câte un copil dacă știe “Tatăl nostru” și mi-a răspuns că nu știe. De unde să știe bietul copil, dacă nici mama lui nu știe. Nu mai cunoaște lumea pe Tatăl nostru Cel Ceresc, nu mai cunoaște lumea pe Tatăl care ne hrănește, ne îndulcește, ne luminează și ne încălzește încât avem atâtea bunătăți și atâtea daruri. Atât întuneric se află în lume căci mulți nu mai văd aceste bunătăți care ne vin de la Dumnezeu, de la Tatăl Ceresc și nu vor să-I mulțumească pentru ele.

Mi-amintesc de o povestire foarte dureroasă a unui bătrân rămas văduv cu un copil. Acest copil ajunsese și el la vârsta de 40 de ani și încă nu cunoștea pe tatăl lui. Copilul era bolnav mintal, nu judeca, iar sărmanul tată l-a îngrijit cu multă dragoste; el îi dădea să mănânce, el îl spăla, îl îmbrăca, îl îngrijea, ca un adevărat tată. Dar în schimb acest copil nu i-a zis niciodată tată. “Mi se rupe inima – spunea bietul om – când mă gândesc că atâția ani au trecut și el nu știe cine sunt eu; nu mă cunoaște, nu mi-a zis și nu-mi zice niciodată tată”.

Așa este și cu lumea aceasta, lumea noastră de astăzi, copii, tineri, bătrâni nu cunosc dragostea Tatălui Ceresc. Tatăl Ceresc îngrijește cu dragostea lui de tată, căci toți suntem copiii Lui, toți consumăm aerul, apa și toate bunătățile Lui. Dar cei mai mulți nu vor să înțeleagă, să-I aducă mulțumiri, nu vor să-L recunoască de tată pe Dumnezeul cel Ceresc și Creatorul nostru. Iată minte bolnavă, bolnavă de tot! De ce oare se întâmplă acest lucru grozav?! Pentru că mulți au mintea bolnavă cu păcate îngrămădite, păcate de la părinți, păcate adăugate și de ei, fărădelegi de care am vorbit până acum.

Cum să mai aibă mintea curată și nervii la locul lor când le urlă în cap toate aparatele și televizorul ore și nopți întregi?! De unde să mai stea nervii la locul lor și mintea curată? De aceea au ajuns și ei să bâțâie mereu din cap și din picioare, ca epilepticii cei îndrăciți și nu se vor vindeca până când nu vor părăsi aceste focare de infecție, acești idoli periculoși.

Cei care aveți copii să observați la ei simptomele acestor boli; îi veți vedea scuturând din cap și din picioare, îi veți vedea că nu vor să vină la biserică, că nu le place să se roage, să citească cărți sfinte, că nu suferă candela și icoana în casă să știți că aceștia sunt îndrăciți, stăpâniți de duhurile necurate ca fiica femeii canaanence de care ne-a vorbit Sfânta Evanghelie.

Alergați deci cu credință la Dumnezeu, alergați părinților la Domnul Hristos cu evlavie, cu lacrimi și veniți la biserica Lui, căci aici îl găsiți și ziceți ca femeia canaaneancă: “Doamne, fiica mea s-a îndrăcit, Doamne, fiul meu a înnebunit, Doamne, copiii mei sunt stăpâniți de duhuri necurate, s-au îmbolnăvit la minte, a intrat satana în ei, Doamne ajută-mă, tămăduiește-i, Doamne, întoarce-i la calea Ta cea luminoasă, liniștește-le simțurile sufletești și trupești, fă-i să cunoască și ei sfânta credință și dă-le pacea și mulțumirea sufletească, Doamne”.

Atunci veți auzi blândul glas al Mântuitorului nostru Isus Hristos pe care l-a auzit și femeia canaaneancă din Evanghelia de astăzi: “O, femeie, mare este credința ta, fie ție cum voiești”. Și se vor tămădui copiii ei iar casa se va lumina, întunericul se va risipi, pacea și liniștea vor dăinui acolo, idolii se vor sfărâma, necredința va înceta și Dumnezeu va lucra în inimile acestor suflete tămăduite, sfințite, și înnoite cu Harul Său cel ceresc.

Rugăciune

Dumnezeul milei și al îndurărilor, care voiești mântuirea sufletelor noastre, primește Doamne rugăciunile ucenicilor Tăi și scapă de toate bolile sufletești și trupești, alungă toate duhurile cele necurate de la toți aceia ce s-au adunat aici și de la toți cei care au primit Sfântul Botez.

Fă cu mila Ta cea mare să te cunoască pe Tine Tatăl nostru Cel Ceresc, toți cei ce s-au adunat acum aici și să Te slăvească pe Tine Cel Slăvit în Sfânta Treime, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, acum și pururea și în vecii vecilor.. Amin.

 

* * *

 

Nimeni nu este alungat afară din inima Domnului

Autor: pr. Mihai Tegzeș
Copyright: Predici.cnet.ro

Iubiți credincioși! Tema Evangheliei de astăzi este mântuirea pe care Domnul o dăruiește gratis tuturor oamenilor și popoarelor. Deoarece evreii din timpul lui Isus considerau Biblia, raportul cu Dumnezeu și mântuirea, ca fiind proprietatea lor privată și toate celelalte popoare nu aveau dreptul la mântuire, fiind “câini” (epitet disprețuitor), evanghelistul Marcu relatează această pericopă despre o femeie cananeeancă, mamă a unei fiice, o păgână și străină, de origine siriano-feniciană (popor mai bogat decât cel evreu). Noi știm că primii creștini, vor urma exemplul lui Isus, dar cu greu vor primi în rândurile lor persoane din rândul altor popoare. De fapt, Isus, prin vindecarea acestei femei demonstrează că toți oamenii sunt copiii lui Dumnezeu și că mântuirea (vindecarea omului în totalitatea sa) nu este o problemă de rasă, cultură, limbă… ci toți oamenii fac parte din poporul ales al lui Dumnezeu prin “credință”, ca dar gratuit al lui Dumnezeu. Lumea are nevoie de această știre pentru ca oamenii să se respecte între ei și să trăiască în pace!

Cananeeanca, o străină, primită și ascultată de Isus, ne îndeamnă și pe noi să îi primim pe străini și să-i ajutăm, căci pe pământ nimeni nu trebuie să se simtă un străin.

În Evanghelie se amintește de mai multe ori despre tineri care sunt blocați, stăpâniți de diavoli sau morți, la fel cum se povestește despre această mamă care este necăjită pentru soarta fiicei sale.

În aceste istorisiri tragice, se observă preocuparea, dar și îngrijorarea părinților pentru soarta copiii lor: frica de a-i pierde sau teama că se vor pierde. Părinții din Evanghelie, ca și părinții din zilele noastre, ar dori să-i apere de orice rău sau pericol, să le garanteze fericirea. Pe de altă parte notăm și frica acestor copii de a se duce în lume, de a se maturiza: teama de a-și urma propria vocație, menire în viață, de a-și asuma responsabilitatea, de a-și întemeia o familie, o viață; de a se implica și de a nu mai conta pe casa părintească caldă, protectivă, apărătoare; frica de a dezamăgi sau de a nu fi considerați, aprobați de cei din jur; teama de a se regăsi singuri și de a nu avea pe cineva pe a cărui ajutor să poată conta la greu.

Persoanele care ar vrea să plece din casa părintească – și acest lucru ar fi natural – dar care se simt ca și încătușate de o altă putere (diavolul) sunt persoanele stăpânite. Pe de-o parte viața le cheamă să se maturizeze, să iasă de sub aripa părinților, pe de altă parte, climatul familial, educația, părinții, le opresc, le sufocă, le împiedică să-și etaleze calitățile personale și astfel li se accentuează și mai mult frica și dezorientarea. Minunea constă în a ieși din această capcană, “cușcă” deoarece înăuntrul ei se moare. Evanghelia este realistă și ne atenționează că nu este ușor să ieșim din aceste situații pentru a găsi propria libertate. Mulți oameni nu ies și atunci multe boli sunt rezultatul acestei “imaturități”. Aceasta este și starea copilei din Evanghelie.

Din păcate, persoane “posesive” întâlnim nu numai în familie ci și între prieteni și la locul de muncă. Cineva este posesiv, când în loc să ne ajute, ne oprește din dorința noastră de maturizare: nu ne permite să hotărâm singuri cum să ne trăim viața și să ne asumăm propriile responsabilități, să facem un pas înainte în viață… Sunt cei care ne spun: “Stai aici, nu pleca. Dacă pleci, voi suferi”. În aceste situații suntem prinși la mijloc: pe de o parte stau cei pe care îi iubim, cei pe care ne este frică să îi rănim, să-i facem să sufere și ne simțim vinovați, deoarece dacă plecăm, îi vom face să sufere, să se simtă singuri, iar pe de altă parte simțim puterea vieții care ne atrage, care ne cheamă să devenim ceea ce trebuie să devenim, să fim noi înșine, să urmăm calea Vieții, să creștem, să ne maturizăm, să evoluăm. Ideile mele devin tot mai confuze. Mă simt blocat: aș vrea să plec, dar o putere mă oprește, mă stăpânește. În casa mamei, unde am copilărit și am crescut, mă simt atât de bine! S-o las, ar fi o tragedie, dar trebuie să plec. Vine o zi în care puii de pasăre nu mai pot sta în același cuib pentru că sunt prea mari, pentru că, dacă nu pleacă, nu vor învăța să fie independenți și nu vor reuși să zboare, să-și caute hrana și să trăiască.

Este greu să alegem în viață, să ne croim calea și ne este tare frică să ne depărtăm de cuibul părintesc, locul în care suntem apărați, protejați; pentru că ne este teamă, nu știm dacă o să reușim sau o să rezistăm, nu suntem (sau nu ne simțim) încă pregătiți: iar dacă mai este cineva care ne blochează, acest pas al plecării este și mai riscant.

În Evanghelie, Isus abia a discutat cu fariseii despre ceea ce este pur sau impur. Fariseii se uitau la formă: lege, reguli. Isus îi corectează: nu lucrurile sau comportamentele sunt pure sau impure ci inima, intenția cu care acționez face lucrurile să fie pure sau impure. A veni în biserică nu este un bine sau un rău, depinde de inima cu care vii în biserică, de cum trăiești, de intențiile pe care le ai. Apoi le spune: “Dacă un orb îl conduce pe un alt orb, ambii vor cădea în groapă”. Ca și cum le-ar spune: “Mulți dintre preoții voștri sunt orbi, nu vor să vadă clar și vă conduc și pe voi în groapă”. Dar cum ei erau împietriți și nu doreau să înțeleagă, Isus a plecat. El dorea convertirea inimii. Dacă cineva nu vrea să vadă, nu va vedea. Unde merge Isus? Chiar la păgâni. Atenție! Exact aici va găsi credința. Femeia îl strigă, dar El nu o ia în seamă. Nu ne intrigă acest fapt? Noi repede sărim în ajutor, mai ales când este vorba să rezolvăm problemele celor dragi, dar astfel riscăm să nu-i ajutăm să fie responsabili. Uneori persoanele nu doresc să se vindece, nu doresc să se schimbe, ci doresc doar să nu mai sufere. Dacă noi intervenim repede, facem noi ceea ce acele persoane trebuiau să facă. De exemplu: părinții care fac temele în locul copiilor lor. Dar ce sens are? Părinții știu să le facă, nu ei trebuie să învețe să le facă! Este corect să le facă copilul, chiar dacă le greșește. Nu vă convine, părinților… Dar în ziua în care voi nu veți mai fi… cine le va face temele?

Multe persoane nu vor cu adevărat să iasă din situațiile lor problematice. Multe persoane se prezintă la specialiști pentru a fi ajutate… Li se arată un program și sunt invitate să se reîntoarcă peste o lună. Marea majoritate nu se mai întorc! Le-ar fi plăcut să-și rezolve problemele, dar nu doreau cu adevărat acest lucru! Prin urmare, nu este suficientă dorința de a schimba unele situații, ci este necesar să conștientizăm, să acceptăm tot ceea ce implică această schimbare și să trecem la fapte. Toți cei care se droghează, spun că n-o s-o mai facă. Doresc, dar nu este îndeajuns dorința. Dacă Isus ar fi împlinit de îndată dorința femeii, ea s-ar mai fi îngenuncheat? Probabil, nu.

Prin refuzul Său inițial de a o asculta, Isus este părtinitor: “pe ei îi vindec, pe voi, nu, deoarece nu sunteți de ai noștri”. Ce Isus Mântuitor este acesta? Abia a clarificat ceea ce este pur și impur. Nu se contrazice? Și Isus trebuia să depășească prejudecata: noi evreii suntem poporul ales, iar voi păgânii sunteți ca și câinii (de disprețuit). Isus a purificat cultura în care a trăit. Așadar, și eu trebuie să analizez bine cultura pe care o trăiesc: nu toată este bună și corectă. Pe calea către adevărata libertate, trebuie să pun în dubiu tradițiile, chiar și cele din familie sau cele religioase. Isus corectează prejudecățile cu privire la religia păgânilor. Și Isus se maturizează din punct de vedere uman: și El rămâne mirat în fața credinței unei păgâne. Iată că Isus este un om elastic, deschis. Dacă a trebuit să-Și schimbe ideile, le-a schimbat. La polul opus stă cel care rămâne mereu cu ideile și cu principiile sale, cel căruia nici nu-i trece prin minte că lucrurile ar putea sta altfel de cum crede el, cel care nu înțelege că oamenii și ideile lor se schimbă. Cine nu se schimbă niciodată, trăiește superficial, nu vrea să depună efortul necesar pentru a se maturiza.

Moartea înseamnă înțepenire (rigiditate), imobilitate, îngropăciune, îmbălsămarea lucrurilor și a persoanelor. Viața este schimbare, devenire, metamorfoză. Nimic nu rămâne la fel tot timpul. Ziua de azi nu este identică, cu cea de ieri. Nici un pom nu este egal cu celălalt. Soțul meu, soția, copiii mei, dacă îi privesc cu atenție, înțeleg că nu mai sunt cei care erau în urmă cu un an. Totul se schimbă, se transformă. A crește înseamnă a se analiza pe sine însuși. Cel care se schimbă rămâne mereu tânăr, niciodată nu se va plictisi. Cine rămâne mereu la fel, este bătrân: el va fi convins că este normal orice i se întâmplă.

Această femeie distrusă de suferință merge la Isus ca să mijlocească pentru fiica sa. Ea își iubește fiica, dar înțelege că iubirea nu este îndeajuns. Ea trebuie să vadă cum se iubește cu adevărat pentru a ști și ea să iubească. Fiica ei este grav bolnavă, iar mama cere iertarea și mila pentru ea (mamă)? Sau, de fapt, mama este obosită pentru tot ceea ce fiica ei i-a făcut, deoarece modul de-a se comporta al fiicei îi face viața un coșmar; sau cere mila, deoarece înțelege că dacă fiica ei este în starea în care este, are și ea vre-o vină? (Părinții au vre-un rol în falimentul vieții copiilor lor? De cele mai multe ori, da).

Vina părinților față de falimentul în viață al copiilor lor reiese și din următoarele exemplele: O fată de 15 ani nu mai mănâncă, deci părinții încep să o urmărească și să o asfixieze cu întrebările lor. Situația se înrăutățește. Părinții cer ajutor, dar descoperă că, de fapt, ei sunt primii vinovați pentru situația creată.

Dacă mama se va schimba, se va vindeca și fiica ei se va tămădui. Evanghelia ne spune că originea, cauza bolii se află în mama fetei… Cum din această mamă a venit boala, tot așa din ea va izvorî și vindecarea.

Ascultând această evanghelie mi-am amintit de un caz real: tată, mamă și fiică. Tatăl era inexistent pentru familie: ocupat cu munca, prietenii și barurile. Mama era nesigură pe ea, timidă și fricoasă față de orice: nu-și asuma nici o responsabilitate. Fiica era unicul lucru pe care îl avea, asupra căreia avea putere și de care era iubită. Între cele două era o relație specială. Această fată era viitorul ei, mândria și ambiția ei, ajutorul și speranța ei. Era tot ceea ce ea avea. Deci toate preocupările și toate așteptările ei le-a proiectat pe fetiță. Dar chiar această mare iubire este, de fapt, boala fiicei sale. Această mare grijă și acest atașament hiper-protectiv, crescând, o determină pe copilă să reacționeze: se revoltă față de mama sa, devine rebelă, fumează, și începe tot mai mult să aibă un comportament rău și absurd. Fiica încearcă să se revolte față de mama sa, să-i spună că ea este ea, și că mama ei este mama ei, că sunt două persoane diferite. Dar mama ei se simte jignită și îi răspunde: “Aceasta este recunoștința ta și mulțumirea pentru tot binele ce ți l-am făcut”. Acum, mama îi permite fiicei, orice, deoarece îi este frică să n-o piardă. Politicoasă dar îndurerată, este foarte atentă la fiecare mișcare, îi pune multe întrebări și îi dă multe sfaturi. Fiica o jignește mereu și cercul vicios continuă. De mică, nu o lăsa să se joace afară din curte, pentru că era prea periculos. La școală o conducea mereu, deoarece: “Ar putea să întâlnească vre-un necunoscut”. Și cum fiica ei avea o mie de frici (“Clar, tu ca mamă nu i-ai lăsat un gram de autonomie”), mama se simțea și mai datoare să fie alături de fiica ei. La un moment dat, fiica se revolta și o refuză pe mama ei. Mama se simte trădată și i se pare că nu-și mai recunoaște fiica, ascultătoare, drăguță și bună. I se pare că are într-adevăr un “demon”. Însă acest chin, tortură, în care au intrat, a însemnat salvarea pentru ambele: mama a înțeles că nu putea continua să trăiască în funcție de fiica sa. Înțelese, după mai multe întâlniri, că putea încerca să-i dea puțină încredere fiicei sale, și că poate nu era chiar atât de nebună, bolnavă, falsă și rea cu ea, cum i se părea ei. Înțelese că fiica ei putea începe să gândească singură și că toate preocupările ei de mamă, erau stresante pentru fata ei. Înțelese că fiica ei îi comunica un mesaj clar prin comportamentul ei. După puțin timp își abandonă soțul și-și află puțină liniște pentru ea, găsi puțină siguranță și stimă față de ea însăși. Și devenind ea autonomă, nici fiica ei nu mai trebuia s-o urască (s-o îndepărteze), pentru a găsi puțin spațiu liber și vital. Ele au reușit să-și refacă raportul și comportamentul fiicei s-a însănătoșit. Ambele s-au însănătoșit. A venit la preot pentru fiica ei, deoarece avea o problemă, însă înțelese că, de fapt, era ea care avea o problemă. Și în sfârșit a putut să trăiască nu pentru fiica ei, ci pentru ea însăși. Schimbându-și inima, comportamentul și fiica ei s-a însănătoșit.

Fraților! Aceasta este iubirea cea mai mare: când un părinte înțelege că a greșit prin felul în care și-a iubit propriul fiu și, recunoscându-și toate greșelile și datorită greșelilor pe care le-a făcut, își schimbă viața. În acel moment, fiul devine în mod involuntar un “maestru”, un dar, pentru părintele său. Copiii noștri sunt oglinzile noastre și uitându-ne la ei, noi putem (în ei) să ne vedem pe noi. Copiii noștri, dacă îi ascultăm cu atenție, ne demaschează (ne descoperă) și ne fac să vedem în mod real cine suntem. Copiii noștri ne salvează, dacă suntem umili și dacă nu ne credem atotștiutori .

Mereu suferim din cauza nehotărârilor altora sau a situațiilor în care ne aflăm fără să vrem. Când o mamă este prea slabă de caracter, prea nesigură, prea supusă, o fiică simte acest lucru și, din iubire față de mama sa, nu-și exprimă toată puterea sa interioară. O femeie a trăit cu un tată autoritar și violent, când a devenit mare, după puține luni, lăsa toți bărbații pe care îi întâlnea din motive puerile. În interiorul ei încă îi mai era frică de figura tatei, pe care îl vedea în fiecare bărbat. Iar tatăl ei se certa cu ea: “Cum de nu reușești să discuți cu nimeni?”. O altă fată avea un raport foarte frumos cu tatăl ei, mama ei era mereu ocupată cu treburile casei. Fiica nu se căsătorea. De ce? Deoarece în interiorul ei deja era căsătorită (cu tatăl ei) și nu mai era loc pentru un alt om. La fel, o femeie a crescut cu o mamă “slabă-caracterial” și nehotărâtă. Dar cu timpul, crescând fiica ei, aceasta a devenit mama mamei sale. Avea grijă de ea ca și cum ar fi copilul ei, când, de fapt, era mama ei. Iar acest rol “matern”, această fiică îl avea în toate relațiile sale cu cei din jur. În realitate, ea era o persoană sufocantă (pisăloagă), deoarece niciodată nu și-a trăit copilăria: comportamentul ei era anxios, era foarte atentă și grijulie, exagera cu felul ei de-a fi. De fapt, ea trebuia să-și recupereze rolul de fiică: fiică a mamei sale și mamă doar pentru copiii ei (nu mamă pentru bărbatul său și pentru părinții săi).

Un tânăr a devenit “partenerul” maicii sale. Tatăl lui a fugit cu o altă femeie, iar el și-a luat în sinea lui un angajament: “Voi fi eu cu tine, mereu. Eu nu te voi părăsi”. El s-a căsătorit, dar soția lui nu este “femeia lui, onoarea lui; nu are un rol primordial pentru el”. Mulți părinți sunt “amanții” propriilor lor copii: fiii povestesc totul părinților lor și viceversa. Când copiii devin adulți poate funcționa acest mecanism, dar atenție mare când copiii sunt mici? Trebuie să fie clar că eu sunt părinte și el este copil, și că raportul nu este simetric, sau la același nivel, altfel nu se poate vorbi de nici un fel de educație. Viața fiecăruia este unică. Înseamnă că fiecare este responsabil pentru viața sa. Fiecare are locul său și rolurile nu se pot inversa. Deoarece când se confundă rolurile, chiar dacă se face din iubire, atunci se nasc bolile relaționale atât fizice cât și sufletești (relațiile cu cei dragi se îmbolnăvesc). Fiecare are locul său, iar dacă invadează viața celuilalt, face numai daune. Tatăl trebuie să fie doar tată; iar fiul, să fie doar fiu. Soțul este partenerul soției sale și nu tată sau fiu pentru soția sa. Când unul nu-și respectă rolul, de fapt, nu-și respectă obligațiile (datoriile) și responsabilitățile sale. Copilul unor astfel de părinți este privat de reperele necesare creșterii și maturizării sale. Dacă tatăl este tot plecat, copilul nu mai știe cine este tată în familia sa. Dacă mama este prea slabă caracterial, el nu mai știe ce înseamnă o adevărată mamă. El se întreabă: cine mă comandă? Cine mă iubește? Al cui sunt? Dacă nu mai are puncte de reper, figuri clare de părinți sănătoși, atunci copilul suferă de tulburări mentale și afective. Dacă rolurile nu se respectă, ne încărcăm (sau lăsăm pe alții să se încarce) de obligații care nu sunt ale noastre și care mai apoi ne apasă, ne distrug, ne necăjesc ca și când am avea un “diavol”. Iată un exemplu: mașina trebuie să o conducă părinții. Copiii stau în spate și se joacă, povestesc. Dar cine conduce, cine este la volan, cine hotărăște unde trebuie să meargă, sunt părinții. Dacă rolurile s-ar inversa și ar trece copiii la volan, mai repede sau mai târziu, accidentul ar fi invitabil, s-ar produce.

Mereu bărbații au o imagine despre femeie (și însuși femeile se identifică) ca fiind o creatură dulce, maleabilă, afectivă, domestică și disponibilă. Dar aceasta nu este imaginea femeii din Evanghelie. Ea este hotărâtă, puternică, insistentă, determinată. Merge la Isus și strigă după El. El nu o ia în seamă și merge mai departe. Voi ce ați fi făcut? V-ați fi predat? Ea nu se predă, continuă să meargă după El. Ucenicii o judecă. În locul ei nu v-ați fi simțit umiliți, insultați, supărați? Nu v-ar fi fost îndeajuns să vă simțiți luați în derâdere pentru a vă opri din a-L urma pe Isus și a-I cere ajutorul? Ea nu se predă. Merge la El, se aruncă la pământ și-L imploră. El îi mai spune încă o dată, nu. Nu v-ar fi trecut prin minte să plecați și să nu mai doriți să auziți vre-o dată de El? Nu ați fi fost dezamăgiți de acest om care ne învăța că toți suntem egali? Însă ea continuă. Această femeie nu se teme de criticile altora, nu-i este frică că va fi luată în derâdere. Ea este o eroină care nu se predă, și de aceea va obține ceea ce a cerut. Vrea vindecarea copilei sale din tot sufletul și o va avea. Pentru că este dispusă la orice, chiar și la a se schimba pe sine însăși, copila sa se va însănătoși.

Fraților! A dori, înseamnă a vrea, a încerca cu toate puterile tale, a face, a te mișca, a îndeplini tot ceea ce poți face și ceea ce depinde de tine; înțelegem că această femeie nu s-a temut să-și pună obrazul în joc, sau să-și schimbe ideea despre ea însăși (de ce eu, chiar dacă sunt o păgână nu aș putea fi ascultată?), înseamnă să găsești soluții noi (femeia este șmecheră: “și câinii mănâncă din firmiturile ce cad…”); înțelegem că înseamnă a birui teama de-a fi respinși de Isus; înseamnă a te lupta cu destinul până la capăt. Marele general japonez Nobunaga s-a hotărât să atace chiar dacă ar fi avut un soldat contra zece ai armatei dușmane. El era sigur pe el că ar câștiga, dar soldații săi aveau multe dubii. În timp ce se deplasau, au poposit lângă un sanctuar. După ce s-a rugat, Nobunaga a ieșit din sanctuar și a spus: “Voi arunca în sus o monedă. Dacă iese “cap” câștigăm. Destinul va hotărî”. A aruncat banul și a ieșit “cap”. Soldații au fost atât de siguri de victorie încât au câștigat cu ușurință războiul. În ziua următoare unul dintre ei se prezentă la Nobunaga și-i zise: “Nimeni nu poate să schimbe destinul”. “Corect – răspunse Nobunaga – arătându-i un ban ce avea imaginea “capului” pe ambele părți”. Puterea rugăciunii? Puterea destinului? Sau puterea credinței ,care este convinsă că ceva trebuie să se întâmple, care dorește schimbarea în bine cu orice preț, care cade în genunchi și-și joacă toate șansele?

Pentru noi, nu toți oamenii sunt egali, sunt unii la care ținem mai mult, de la care ne așteptăm mai mult și, de aceea, uneori găsim unele lucruri pe care să le reproșăm acestora, lucruri pe care nu le simțim față de toți ceilalți, față de care suntem indiferenți. Apare ocazia să ne spunem of-urile, iar persoana de la care am așteptat mult, pur și simplu să tacă. În clipa aceea avem două posibilități: resentimentul (ranchiuna) crește, ne supărăm și insultăm, sau ne calmăm și înțelegem că am exagerat. Ne întrebăm unde am greșit apoi, în pace, fară nervi comunicăm părerile noastre. Acesta este tabloul Evangheliei de astăzi. Isus explică de ce nu o ascultă: nu are nimic cu păgânii, dar obligația Sa este de a-i ajuta pe cei care aparțin poporului ales, pe urmă apostolii vor anunța Evanghelia și păgânilor. Femeia ar fi putut să se supere, însă nu se scandalizează și-i dă dreptate lui Isus. Femeia se oprește, se analizează, nu se dă bătută ci din nou se roagă de Isus: darurile lui Dumnezeu (pâinea) sunt atât de multe că în momentul în care și păgânilor li s-ar da câteva firmituri, evreii nu ar muri de foame. În această clipă obține de la Isus nu numai vindecarea, ci și cel mai frumos compliment din tot Noul Testament: “Femeie, mare e credința ta: să ți se facă după cum dorești!”

Cananeeanca nu cere să fie egală cu evreii, știe că nu are nici un drept, se mulțumește cu firmiturile. Isus vrea să pună în relief marea credință a acestei femei: ea recunoaște că vindecarea este un dar care vine de la Dumnezeu. Domnul nu-i ascultă pe unii pentru că sunt buni sau răi… Domnul îi ascultă pe toți, chiar și pe păgâni. Validitatea rugăciunii nu depinde de sfințenia celui ce o face. Domnul privește la inima noastră. Pentru Dumnezeu toți suntem copiii Săi preferați.

Rugăciunea femeii este cauzată de interesul și de iubirea ce o are față de fiica sa, dar mai cu seamă de încrederea că Isus poate să-i vindece copila. Femeia cere ajutorul când se simte singură și nevoiașă. Cei care pretind că se descurcă singuri, închid poarta în fața raportului de solidaritate cu alte persoane. Stând față în față cu Domnul, oare suntem conștienți de ajutorul pe care avem nevoie să-l primim de la Dânsul? Atașamentul fals față de Domnul are ca și consecință atașamentul fals pe care îl avem față de cei din jurul nostru. Dacă noi nu simțim că avem nevoie de Domnul și de iertarea Sa, de iubirea sa, acest lucru ne face să fim incapabili a recunoaște aceste nevoi ca și prezente în alte persoane. Suntem incapabili să-I arătăm Domnului nevoile noastre deoarece suntem prea orgolioși (vrem doar noi singuri să facem totul). Orgoliul face ca oamenii între ei să nu se înțeleagă și să-și însușească un atașament de indiferență, suspiciune, răutate. Celălalt se îndepărtează atât de mult încât pentru mine va deveni un străin. Evanghelia de astăzi ne demonstrează cum credința dărâmă orice ziduri, orice diferențe de rasă, cultură, religie dintre oameni! Toți oamenii sunt frați în credință și toți au dreptul la darul vindecării.

 

* * *

 

O, femeie, mare este credinta ta

Autor: pr. Vasile Rob
Copyright: Predici.cnet.ro

Tema Evangheliei de astazi este “mantuirea pe care Domnul o daruieste, gratis, tuturor oamenilor”, dupa cum spunea un frate in credinta intr-o predica.

Sfantul evanghelist Marcu ne realiteaza despre rugaciunea unei femei disperate, dar si hotarate cu care se adreseaza lui Isus, pentru vindecarea fiicei sale posedate de diavol.

Femeia, care era de origine sirianao-feniciana, pe care poporul ales il ura pentru opulenta in care traia si viata in desfrau a locuitorilor acestei tari. Aceasta femeie vine la Isus pentru ca auzise de el si de minunile pe care le facea si nici macar nu se indoia de faptul ca este Mesia, scaparea fiicei sale.

Cu toate ca Isus parea ca nu doreste sa vorbeasca cu aceasta femeie, ea nu renunta si da o lectie de credinta adevarata iudeilor farisei, care, cu toate semnele evidente, refuza sa accepte adevarul ca Isus este Mesia cel promis.

Din insistenta femei se observa iubirea pe care o poarta fiicei sale, ca o mama adevarata, fiind in stare de jertfa maxima pentru ea. Probabil ca boala fiicei sale este si urmarea pacatelor si desfraului acestui popor, stiindu-se faptul ca bolile, care uneori vin peste cei apropiati noua, se datoreaza si pacatelor noastre, ale parintilor.

Strigatul de durere al acestei femei: “Fie-ti mila de mine, Doamne. Fiica mea este rau chinuita de diavol!” se parea ca nu este auzit de Isus pentru ca si ucenicii sai raman contrariati de aceasta atitudine, stiind ca niciodata nu a procedat astfel cu cei care i-au cerut sa intervina.

Nu numai ca Isus nu intervine, ba chiar o refuza facand aluzie si la porecla de “caini” pe care iudei au dat-o acestor locuitori si la faptul ca “a fost trimis numai pentru oile pierdute ale lui Israel”.

Femeia foloseste cuvintele lui Isus cu mare dibacie transformandu-le in favoarea sa, ceea ce-l determina pe Isus sa exclame: “O, femeie, mare este credinta ta. Fie-ti tie dupa cum voiesti!” Cererea acestei femei adresate lui Isus este plina de smerenie si mare nadejde ca pana la urma va fi ajutata. Si, in nadejdea vindecarii fiicei sale, aceasta isi ia angajamentul in sufletul sau de a se intoarce si ea la Dumnezeu si a nu mai cadea in ispita pacatelor. Tocmai lucrul pe care Isus dorea sa-l obtina de la aceasta femeie prin incercarea la care o pune inainte de a-i vindeca fiica, dorind ca atunci cand o sa-i dezlege fiica, de chinurile ce o muncesc sa produca si pocainta sincera a mamei.

Posedarea diavoleasca, din nefericire, nu a incetat sa faca victime si in tineretul de astazi, care avand totul la picioare, inclusiv parinti, care din dorinta de a nu-i supara prin observatiile pe care ar trebui sa le faca, trec cu vederea toate iesirile pacatoase ale odraslelor lor. Ca atunci cand copii cresc si parinti imbatranesc, acestea, sa constate ca odraslele lor nici macar nu-i mai baga in seama si-i neglijeaza.

Curajul femeii canaanience este modelul curajului, smereniei si hotarari cu care si noi trebuie sa cerem Domnului tarie in lupta cu ispitele noastre zilnice, provocate de infirmitatile spirituale.

Prin interventia in mangaierea necazurilor si ale altor neamuri, altele decat cel iudeu, Isus ne face sa intelegem ca, asa dupa cum a spus, mantuirea se adreseaza nu numai lui Israel ci intregului neam omenesc. Si noi, ca urmatori ai lui Isus, avem datoria sa vindecam toate nefericirile, bolnavi si saracii carora le trebuieste mila lui Dumnezeu.

Facerea de bine nu este determinata de timp si de loc. Binele trebuie facut indiferent de timp si de loc. Deoarece, la fel cum Dumnezeu nu a dezamagit-o pe aceasta femeia in nadejdea ei, tot asa nici pe noi nu ne va dezamagi, daca vom cere ajutorul sau, cu credinta la fel de puternica precum a fost credinta femeii canaanience. Amin.

 

* * *

 

Duminica femeii cananeence

Autor: pr. Ioan Abadi si pr. Alexandru Buzalic
Copyright: Editura Unitas

Primii creștini aveau conștiința sfințeniei care îl învăluie pe om în realitatea sa corporală și sufletească.

Sfântul Ignațiu din Antiohia scria creștinilor din Efes: “Voi îl purtați pe Dumnezeu, purtați templul Lui, îl duceți pe Hristos”. Când împăratul roman Traian îi defăima pe creștini, Sfântul Ignațiu, i-a răspuns:

- Nu ai voie să-i desconsideri pe purtătorii de Dumnezeu.

- Tu ești purtător de Dumnezeu? – l-a întrebat Traian, la care Sfântul i-a răspuns:

- Da, sunt purtător de Dumnezeu.

- De ce te consideri purtător de Dumnezeu? – l-a întrebat din nou împăratul?

- Sunt purtător de Dumnezeu, pentru că îl am în mine pe Dumnezeu, – i-a răspuns Sfântul Ignațiu.

Sfântul Leonid, tatăl teologului creștin Origene nu a putut să fie prezent odată la liturghia comunitară, de aceea aplecându-se asupra leagănului fiului său, l-a sărutat și a spus creștinilor prezenți: “Îl preamăresc pe Dumnezeu, prezent în trupul fiului meu, pentru că din momentul botezului, corpul său a devenit templu al lui Dumnezeu”.

Sfântul Vasile cel Mare scrie: “Sufletul este asemănător cerului, în el petrece Dumnezeu”. Astfel, corpul creștinului este sfințit de prezența vie a lui Dumnezeu. Sfântul Augustin are cuvinte foarte asemănătoare în acest sens: “Purtându-L pe Dumnezeul Ceresc, suntem cerul”.

Prezența lui Dumnezeu în noi este revelată de Scriptură. În prima epistolă către Corinteni Sfântul Pavel scrie: «Nu știți oare, că trupul vostru, este templu al Spiritului Sfânt, care este în voi?» (1 Corinteni 6, 19). În a doua epistolă către Corinteni Sfântul Pavel amintește creștinilor acest adevăr foarte important prin cuvintele: «Noi suntem templu al Dumnezeului celui viu» (2 Corinteni 6, 16).

Sfântul Apostol Ioan, atrage atenția asupra aceluiași adevăr: «Cine mărturisește că Isus este Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu rămâne întru el și el în Dumnezeu. Dumnezeu este iubire și cel ce rămâne în iubire rămâne în Dumnezeu și Dumnezeu rămâne în el» (1 Ioan 4, 15-16). Prin aceste cuvinte apostolul învață că Dumnezeu locuiește în inimi, în fiecare creștin care crede cu adevărat că Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu, și care trăiește precum învață Hristos în Evangehlie. Un astfel de creștin este un adevărat purtător de Dumnezeu, căci el îl poartă pe Dumnezeu în propriul său corp, în inima și sufletul său.

Acest lucru îl confirmă însuși Isus Hristos: «Dacă Mă iubește cineva, va păzi cuvântul Meu, și Tatăl Meu îl va iubi, și vom veni la el și vom face locaș la el» (Ioan 14, 23). Să pătrundem acest mister… Hristos dorește cu ardoare să încheie o minunată prietenie cu fiecare om credincios. “Eu vă iubesc pe voi, iar voi Mă iubiți pe Mine! Pentru această iubire a voastră față de Mine, Eu vă voi fi recunoscător într-un mod cu totul aparte. Voi locui în inimile voastre, în corpul vostru, ca într-un templu, ca într-o casă, ca într-o biserică, astfel că veți fi o biserică vie, un templu viu, un tabernacol viu”.

Este greu să înțelegi că eternul, infinitul, atotputernicul și Preasfântul Dumnezeu, locuiește în noi, în inimile și în sufletele noastre. Isus spune: «Eu sunt calea, adevărul și viața» (Ioan 14, 6). Ce fericire, ce privilegiu și ce bucurie se ascunde în cuvintele Apostolului: «Fraților! Noi suntem templu al Dumnezeului celui viu» (2 Corinteni 6, 16).

Harul lui Dumnezeu îl învăluiește pe om; Dumnezeu Se coboară din Cer pentru a-l sfinți pe cel care-și deschide spiritul spre iubirea infinită a lui Dumnezeu. Sufletul intră în legătură cu lumea lui Dumnezeu prin potențele noastre spirituale (intelect și voință), pentru ca odată spiritualizat să reverse harul asupra corpului pe care îl însuflețește. Astfel omul, corp și suflet, este îndumnezeit prin har, devenind în locul și timpul în care trăiește, o prezență vie a lui Dumnezeu. Să nu uităm că drumul care Îl urmează pe Isus, este o cale a încercărilor prin care luptăm cu păcatul din noi, în timp ce cu ajutorul virtuților sădite de harul divin “urcăm” spre Dumnezeu. Dumnezeu Se coboară ca omul să poată urca în sfințenie.

Fiecare om tinde spre fericire, fiind însetat de bucurie, dar ea este oferită numai de către Dumnezeu. Dumnezeu liniștește această sete a inimii noastre printr-o fericire ce vine atunci când El locuiește în noi.

În timpul Dumnezeieștii Liturghii, Fiul lui Dumnezeu devine prezent pe altarele noastre sub chipul pâinii și al vinului, dar această minune nu poate fi percepută prin intermediul simțurilor noastre.

În Sacramentul Sfântului Botez, Preasfânta Treime “pătrunde” în sufletul copilului, dar nimeni dintre cei prezenți nu vede această lucrare a grației lui Dumnezeu. Acest mister este ascuns și numai prin intermediul ochilor credinței putem să-l cunoaștem.

Sfântul Pavel îi avertizează pe credincioși cu cuvintele: «Nu știți oare, că voi sunteți templu al lui Dumnezeu și că Spiritul lui Dumnezeu locuiește în voi? De va strica cineva templul lui Dumnezeu, îl va strica Dumnezeu pe el, pentru că sfânt este templul lui Dumnezeu, care sunteți voi.» (1 Corinteni 3, 16-17).

Când Dumnezeu Se coboară în sufletul omului, îndumnezeindu-l prin grația Lui, acesta nu mai poate purta umbra suferinței. Sfântul Francisc de Assisi și alți sfinți care au purtat stigmatele Mântuitorului, au simțit durerea fizică care, prin grația divină, a devenit izvorul bucuriei nespuse și flacără mistuitoare a iubirii.

Grația lui Dumnezeu care se revarsă ca râuri de apă vie astâmpără setea noastră de fericire. Devenim Temple ale Spiritului Sfânt, indiferent dacă corpurile sunt înveșmântate în brocarturi scumpe sau în haine rupte, pentru că sfințenia nu trebuie judecată după aparențe. Apostolul Pavel ne învață: «Noi suntem templu al Dumnezeului celui viu, precum Dumnezeu a zis: “Voi locui în ei și voi umbla și voi fi Dumnezeul lor și ei vor fi poporul Meu”» (2 Corinteni 6, 16-17).

Rugăciune

O, Dumnezeule Creator, Tu ai deschis ochii inimilor noastre pentru a Te putea cunoaște pe Tine, Singurul, și Cel Preaînalt în ceruri, Sfântul, care domnește printre sfinți. Tu înjosești semeția celor orgolioși, potolești poftele păgânești, iar pe cei trufași îi umilești. Tu îmbogățești și sărăcești, ridici viața, mântuiești și creezi viața; Singurul binefăcător al sufletelor și Dumnezeul oricărui corp. Tu privești în abis.

Te uiți la faptele omenești, în primejdii devii Ajutor, iar pentru cei aflați în disperare Salvator. Creatorule și Păzitorule al tuturor sufletelor! Tu înmulțești popoarele pe pământ și dintre toate îl alegi pe cel mai plăcut Ție, prin Isus Hristos, Fiul Tău Preaiubit, prin care ne-ai învățat și sfințit…

Te rugăm, Doamne, fi ajutorul și sprijinul nostru. Pe cel apăsat de greutățile vieții întărește-l, pe cel înjosit mângăie-l cu harul Tău, pe cel căzut ridică-l, arată-Te îndurător, pe bolnav vindecă-l, pe cei rătăciți întoarce-i, oferă-le hrana necesară celor flămânzi. Fie ca să Te cunoască toate popoarele și să Te mărturisească, că Tu ești Dumnezeu Unul, iar Isus Hristos este Fiul Tău, și noi poporul Tău, oile Turmei Tale. Amin.

(După Sfântul Clemente Romanul)