Selecție de predici

(tipareste predicile)

 

Duminica a XV-a de peste an
Anul C (A, B)

Lecturi:
Deuteronom 30,10-14
Coloseni 1,15-20
Luca 10,25-37

Luca 10,25-37

Iată că un învățat al Legii s-a ridicat ca să-l pună la încercare, spunând: “Învățătorule, ce trebuie să fac ca să moștenesc viața veșnică?” El i-a zis: “Ce este scris în Lege? Cum citești?” Acesta a răspuns: “Să-l iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din toată puterea ta și din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuți”. El i-a spus: “Ai răspuns bine, fă aceasta și vei trăi!” Acela însă, voind să se justifice, i-a spus lui Isus: “Și cine este aproapele meu?” Isus a continuat: “Un om cobora de la Ierusalim la Ierihon și a căzut în mâna tâlharilor care, după ce l-au dezbrăcat și l-au strivit în bătaie, au plecat, lăsându-l pe jumătate mort. Din întâmplare, a trecut pe drumul acela un preot, dar, văzându-l, a trecut mai departe. La fel și un levit, trecând prin locul acela, văzându-l, a trecut mai departe. Dar un samaritean care călătorea a venit lângă el și, văzându-l, i s-a făcut milă. Apropiindu-se, i-a legat rănile, turnând untdelemn și vin. Apoi, urcându-l pe animalul său de povară și ducându-l la un han, i-a purtat de grijă. În ziua următoare, a scos doi dinari, i-a dat hangiului și i-a spus: «Îngrijește-te de el și ceea ce vei mai cheltui îți voi da când mă voi întoarce». Cine dintre aceștia trei crezi că este aproapele celui căzut în mâinile tâlharilor?” El a răspuns: “Cel care a avut milă de el”. Atunci Isus i-a spus: “Mergi și fă și tu la fel!”

 

Autori

pr. Anton Dancă
pr. Alessandro Pronzato
pr. Ernest Munachi Ezeogu
pr. Raniero Cantalamessa
pr. Petru Tamaș
pr. Șerban Tarciziu
pr. Șerban Tarciziu
pr. Claudiu Budău
pr. Pietro Righetto
pr. Alessandro Pronzato
pr. Anton Dancă
pr. Claudiu Dumea

 

* * *

 

În căutarea aproapelui

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Presa Bună

Cât timp trăim pe acest pământ, trebuie să-l căutăm mereu pe Dumnezeu.

Oricât l-am găsi prin creație, revelație, filozofie și știință, prin oamenii care sunt chipul și asemănarea sa (Gen 1,26), mai rămâne încă mult de căutat până îl vom găsi definitiv, total, pentru a-l vedea așa cum este (1In 3,2).

La fel este cu iubirea: cât timp trăim, trebuie s-o căutăm și să ne-o însușim mereu. Oricât am găsi-o, mai rămâne încă mult de căutat, de găsit și de însușit. Problema se pune în felul următor: care este calea spre iubire, ca prin ea să-l găsim pe Dumnezeu și viața veșnică? Să căutăm răspunsul în Liturgia cuvântului de azi!

Prima lectură (Dt 30,10-14) ne arată drumul spre noi înșine; legea divină este scrisă de Dumnezeu în inima noastră. Grecii, preluând învățătura lui Socrate, spuneau: Gnoti se autonCunoaște-te pe tine însuți! Cine se cunoaște pe sine cu adevărat, se smerește, recunoaște măreția Creatorului și-l numește Tată, îl iubește din toată inima și din tot sufletul, mulțumindu-i că l-a făcut o creatură atât de minunată. Tatăl și-a pus amprenta iubirii sale în fiecare om. O cunoaștem? Cineva a spus: Cine nu-l găsește pe Dumnezeu în propria inimă, nu-l poate găsi nici în rai, chiar dacă l-ar căuta o veșnicie cu lumânarea aprinsă în amiaza mare. Sfântul Augustin, când l-a descoperit pe Dumnezeu în inima sa printr-o convertire definitivă, spune că Dumnezeu este mai strâns unit cu firea omului decât este unit trupul cu sufletul. Prima lectură ne cere și nouă această convertire totală, să ajungem la cunoașterea de noi înșine chiar prin analiza anatomică, psihologică și spirituală a rațiunii. Prin această cunoaștere ajungem la iubirea lui Dumnezeu care este atât de strâns unită cu firea noastră; iar iubirea noastră față de noi înșine va izvorî din iubirea cu care el ne-a creat.

Lectura a II-a (Col 1,15-20) ne arată calea spre semenii noștri, spre ceilalți oameni. Îi cunoaștem? Cine este aproapele meu?

Toate au fost create prin Cristos (In 1,3). Întreaga creație are o valoare unică, ea, normal, întrecând în valoare pe cea individuală. Valoarea individului se naște tot din valoarea întregului. Valoarea întregului neam omenesc, pe care noi suntem chemați să o cunoaștem în lumina credinței, este ascunsă în Cristos; el este capul întregului. Cunoscând capul, cunoaștem întregul. Omul capătă valoare individuală numai în măsura în care caută să se încadreze în tot, ca să fie cât mai strâns unit cu capul. Își pierde orice valoare acela care se exclude din tot și caută să facă din sine un cap care știe toate și nu are trebuință de nimeni.

Întreg Noul Testament urmărește integrarea omului în valoarea totală a creației. Astfel, rugăciunea lui Isus ca toți să fie una (In 17,21), porunca nouă a iubirii (In 13,34), înființarea sfintei Euharistii (Mt 26,26-27), parabola bunului păstor (In 10,1-21) și a viței de vie (In 15,1-7), precum și judecata universală (Mt 25,31-46), iar imaginea împărăției lui Dumnezeu, descrisă de Apocalips (22,1-21), apare atât de frumoasă tocmai din valoarea unică a întregului. Efortul nostru trebuie să constea, nu numai dintr-o luptă continuă de a nu ne desprinde de tot, de întreg, ci de a-i menține pe toți cât mai strâns uniți cu capul, cu Isus, spre a ne menține în dubla valoare: a întregului și a individului. Valoarea individuală apare din capacitatea personală de a fi liant în întreg.

Lectura a III-a (Lc 10,25-37) ne arată că Isus este calea spre viața veșnică, spre Dumnezeu. Capul merge întotdeauna înainte.

Tragem puțin folos din parabola samariteanului milostiv datorită faptului că ne-ar plăcea să fim ca el, samariteni milostivi, dar nu ne place nici să ne gândim că ar fi posibil să ajungem în postura victimei, a omului căzut în mâinile tâlharilor. Ne place să fim considerați binefăcători, dar nu ne place să ne recunoaștem victime ale diavolului, ale patimilor din noi, robi ai averii și ai onorurilor etc. Pentru cei care s-au atașat atât de mult de toate aceste lucruri lumești, care și-au făcut chiar un zeu din pântecele lor, cum spune sfântul Paul (Fil 3,19), Isus spune că nici nu se mai roagă (In 17,9).

Dat fiind faptul că acela care pune întrebarea ispititoare este un învățător al Legii, unul mândru de știința sa și de poziția pe care o ocupă în lume, Isus nu intenționează să-i dea o lecție de iubire, fiindcă o cunoștea, ci de umilință, pe care nu o avea, ca să ajungă la trăirea iubirii în adevăratul ei sens teologic, de legătură cu Dumnezeu și numai apoi cu lumea.

Dat fiind faptul că învățătorul Legii își formulează întrebarea în acești termeni: Și cine este aproapele meu? Isus îi dă răspunsul prin parabola umilinței. Problema nu este pentru cine sunt eu aproapele, binefăcătorul, salvatorul, mântuitorul, ci: Cine este aproapele meu, adică cine este salvatorul, binefăcătorul, mântuitorul meu. Care este binele pe care mi-l face acum, sau mi l-a făcut mai înainte, sau mi-l poate face de acum încolo! Cu ce măsură îi voi răsplăti?

Samariteanul este cel care trebuie căutat, în care trebuie pusă speranța; el este cel care poate salva viața, poate mântui.

Acest samaritean milostiv este Isus, el mântuiește pe gratis, spală și unge rănile, pune pe animalul său și duce la spital, el plătește și răsplătește la întoarcere, merge să caute și pe alți nenorociți căzuți în mâinile tâlharilor – Mai am și alte oi pe care trebuie să le aduc (In 10,16), el dă viața cea nouă și în ziua de apoi îi va recunoaște pe toți ai săi după speranța pe care și-au pus-o în el.

Dat fiind faptul că samariteanul – Isus – ne este dătătorul vieții celei noi, ca început al vieții veșnice care ne va face ca îngerii cerului (Mt 22,30), datoria noastră este de a-l iubi fără măsură, fiindcă binele făcut este infinit, dobândit cu prețul unei smerenii infinite, fără a ține cont de egalitatea sa cu Dumnezeu, s-a făcut om, a luat înfățișarea de rob și de blestemat să moară pe lemnul crucii; Isus s-a făcut cu adevărat un samaritean, fiindcă aceștia, samaritenii, erau socotiți de evrei drept condamnați, excomunicați, excluși din rândul poporului ales etc. Oare nu așa a fost socotit Cristos? Dacă el s-a smerit, fiind capul nostru, înțelepciunea smereniei noastre trebuie să-și aibă izvorul în cap. Trebuie să recunoaștem că suntem simpli oameni, că am căzut în mâinile tâlharilor prin orice păcat, că suntem inconștienți de gravitatea păcatului, că desprinzându-ne de întreg, de trupul mistic al lui Isus, rămânem, ca nenorocitul din parabolă, fără nume, fără rude, fără patrie, fără apărare etc. Cel care se smerește, găsește în orice necaz sau nenorocire un samaritean milostiv în orice om, fiindcă Isus ni se descoperă prin oameni, tocmai spre a da mai mare valoare întregului trup mistic, spre a mări împărăția lui Dumnezeu. Nu este iubire fără smerenie și nici smerenie adevărată fără iubire, deoarece cel care vrea să fie cel dintâi samaritean milostiv asemenea lui Isus – trebuie să fie slujitorul tuturor (Mt 20,27).

Această interpretare, pe care am dat-o lecturilor de azi, este conformă cu învățătura patristică a Bisericii și mai ales a marelui Origene. Acesta spune că omul care se cobora era Adam; Ierusalimul este paradisul ceresc; Ierihonul este lumea; tâlharii sunt puterile vrăjmașe ale iadului; preotul este Legea lui Moise; levitul reprezintă profeții; samariteanul milostiv este Cristos; hanul care primește pe toți cei care vor să se vindece este Biserica; cei doi dinari sunt Tatăl și Fiul; hangiul este păstorul Bisericii; vinul și uleiul pus peste răni este Duhul Sfânt mângâietorul. Faptul că samariteanul făgăduiește că se va întoarce, arată cea de-a doua venire a lui Isus pe norii cerului cu mărire și slavă la sfârșitul lumii (Hom in Lc 34).

Isus s-a smerit și s-a pus în postura samariteanului, arătând prin aceasta că nimeni nu trebuie disprețuit, nici un om nu trebuie înjosit, fie el oricât de rău, nu trebuie neglijat, abandonat, fiindcă atâta timp cât mai există în el o licărire de viață veche, poate primi viața cea nouă, păstrează în sine capacitatea ca prin cuvântul lui Dumnezeu să înfăptuiască lucruri mari (lectura I-a). Valoarea individuală își va primi răsplata la a doua venire – când mă voi întoarce îți voi plăti tot, din valoarea globală, care va fi izvorul fericiri veșnice.

Îndemnul lui Isus – Mergi și fă și tu la fel -, în primul rând este un îndemn de a fi un alt samaritean prin smerenie, ca iubirea să poată fi legătura desăvârșirii trupului său mistic.

Fiindcă Domnul a privit la smerenia slujitoarei sale (Lc 1,48), să o rugăm pe preacurata să ne facă și pe noi cât mai asemenea cu Isus, blânzi și smeriți cu inima. Amin.

 

* * *

 

A-ți da seama de ceea ce este aproape

Autor: pr. Alessandro Pronzato
Traducere: pr. Petru Turcanu
Copyright: Predici.cnet.ro

Prea simplu…

Totul este acolo la îndemâna ochilor, mâinilor, a inimii. Ajunge să vedem, să ne plecăm, să ascultăm. “Acest cuvânt este foarte aproape de tine, este în gura ta și în inima ta…” (prima lectură). Nouă, însă, nu ne plac prea mult lucrurile de aproape. Ne interesează cele îndepărtate, posibil de neatins. Și trăim în așteptarea marilor călătorii, expediții spațiale. “Cine se va sui pentru noi în cer, pentru a ne aduce (această poruncă) pentru a ne-o face auzită ca s-o putem împlini?… Cine va traversa pentru noi marea pentru a ne-o aduce, pentru a ne-o face să auzim și ca s-o putem împlini?…”

Și cel puțin noi nu ezităm să traversăm mările pentru a colecționa experiențe și emoții exotice, să explorăm cerurile pentru a proba un oarecare fior mistic posibil numai în anumite atmosfere rarefiate. Răsfoim cărți obscure, frecventăm formule misterioase, înfruntăm un limbaj cifrat. Și aici, aproape, este o carte care ne așteaptă de mult timp să fie deschisă. Dar are vina de a nu fi o noutate, de a nu apare printre cărțile clasice ale best-sellerului. Biblia? Evangheliile? Dar noi vrem ceva mai puțin ordinar, mai puțin auzit, ceva “diferit”.

Dacă mă prezint în fața prietenelor mele și spun că am citit scrisoarea către Tesaloniceni, îmi aruncă priviri de compătimire. Nu interesează pe nimeni. Lucrurile simple nu ne plac. Dacă o problemă apare de rezolvat ușor, mirosim de departe cursa, și ne gândim s-o răsucim, recurgând, dacă este cazul, la colaborarea nu totdeauna dezinteresată a unui psiholog, psihanalist, sociolog. Trebuie luată o decizie, mai degrabă clară, evidentă, necesară? Un moment, dacă nu sunt complicații, nu are măcar gust. Și atunci avem nevoie de cineva care să ne ajute să nu decidem, care să ne asigure că “chestiunea este complexă și trebuie înfruntată sub diverse unghiuri…”

Recrutăm zeci de consilieri, fără a lua în seamă distanțele și nici cheltuielile. Și ar fi suficient să ne închidem pentru o oră în propria cameră, să facem puțină liniște, să consultăm acel expert neascultat care este conștiința. Dar pe aceea, din păcate, o avem în casă (chiar dacă nu mai este în uz, dezactivată), gratuită (chiar dacă nu este comodă, plictisitoare), disponibilă (chiar dacă nu este mereu dispusă să ne dea dreptate), afabilă (chiar dacă nu ne însoțește de-a lungul dorințelor noastre). Nici o satisfacție. Ne trebuie ceva din depărtare, care face senzație, impresii, să ne uluiască.

“Acest cuvânt este foarte aproape de tine…” Dar nouă ne plac cuvintele care vin de departe. Cuvinte străine, chir obscure. Poate pentru că, din cauza parcursului lung, au secat încărcătura lor, și reușesc numai să atingă pielea noastră. Vin sleite, stinse. Inofensive. Decorative. Chiar ceea ce ne trebuie. Care suntem curioși de toate noutățile, numai să nu schimbăm nimic. Care vrem să ascultăm, interpelăm, adunăm păreri, să auzim voci “calificate”, numai să nu ne lăsăm puși cu adevărat în discuție.

Curiozitatea evită riscul explorării în profunzime. Categoria interesantului înlocuiește pe cea a datoriei. “Cel îndepărtat” devine un fel de alibi, care permite să nu ne dăm seama, și mai ales de a nu ne lăsa implicați, ocupați de ceea ce ne stă alături.

Când “știința” devine o “faptă”

Vine momentul în care trebuie să inventăm anticul, să începem să citim cărțile pe care le cunoaștem din memorie, să învățăm rugăciunile pe care le recităm în toate zilele, să înțelegem lucrurile pe care le învățăm și explicăm altora, să explorăm camera noastră, să descoperim persoana care trăiește alături de noi de atâția ani, să găsim ceea ce mânuim zilnic, să dorim ceea ce posedăm… Vine mai ales momentul în care “știința” trebuie să devină “faptă”.

Dar doctorul în lege dorea cu adevărat să știe? El dorea să discute, să examineze o chestiune, să deschidă o dezbatere, să angajeze o disertație, să poarte – cum se zice astăzi – un discurs, să rezolve un caz, să precizeze, să prezinte că… Lui îi convenea o știință care să nu-l compromită prea mult. Lui Isus, în schimb nu-i plăcea deloc acest tip de discurs neangajant. Să-mi fie permisă impertinența. Dar am impresia că Isus nu poate suferi un astfel de individ: insistent, arogant, bănuitor, pretențios, chițibușar, care știe totul, răspunde drept, dar se arată îndărătnic să facă dovada faptelor.

Învățătorul, atunci, apare nerăbdător să încheie dezbaterea teoretică și să deschidă capitolul acțiunii concrete. Nu-l interesează să-l supună la examenele teoriei. – Ce stă scris în Lege? Ce citești în ea? Ca și cum i-ar fi spus: – Grăbește-te, că nu aici este punctul central. Este sigur că acela va răspunde în linia celei mai perfecte ortodoxii, a celei mai ireproșabile tradiții.

Isus vede că este momentul să-l pună la examenele practicii: – Fă aceasta și vei trăi… Și, chiar după parabolă, acela deduce foarte bine și dă o interpretare corectă despre comportamentele altora. Isus, are în inimă să știe să interpreteze propriul rol activ: – Du-te și fă și tu la fel. De notat insistența pusă pe verbul “a face”. Știi totul. Dar, până când nu vei învăța să faci, știința ta nu valorează nimic, este inutilă, ca o monedă fără valoare. Cunoașterea, în termeni de viață creștină, nu este o știință, și nici o simplă vedere (și preotul și levitul au “văzut”), ci o faptă. Cunoașterea este inseparabilă de practică. Poți spune că știi numai lucrurile pe care le faci.

Eu cunosc o persoană când o iubesc, nu când știu totul despre ea. Eu cunosc pe altul, pe cel diferit (apropiat sau îndepărtat, nu are importanță), când îmi pun viața pentru el, mă compromit pentru el. Cristos este păstorul care cunoaște oile sale, pentru că își dă viața pentru ele. Știu cine este aproapele, când nu stau pe locul meu, mă apropii, înving distanțele, cobor de pe animalul științei mele, adică mi-l fac apropiat. Progresez în cunoașterea aproapelui în măsura în care mă ocup de el, mă las provocat de exigențele lui, implicat în situația lui, mă identific cu situația sa concretă.

Isus nu spune: “Ai răspuns bine, deci poți fi în siguranță, ești în deplina ortodoxie”. Ci. “Ai răspuns bine, fă aceasta și vei trăi”. Aș îndrăzni să traduc: “Ai răspuns bine… dacă faci aceasta” Acel “fă”, totuși, este un ordin peremptoriu. Încă odată porunca lui Dumnezeu este “aproape”, răsună aici, acum, pentru tine. Nu trebuie să cauți departe. Nici nu poți aștepta, Și pentru că este cineva, de-a lungul unui drum oarecare, care te așteaptă.

Ce lovitură pentru omul științei acel verb: a avea milă. Samariteanul este urcat pe catedră de Isus pentru a ne învăța lecția fundamentală. Samariteanul are dreptate, este convingător, pentru că “are milă”, adică, literalmente, simte un fior în măruntaiele sale, sau o durere în inimă (umilință, cum spun rușii). Mai importantă decât gândurile subtile, decât argumentațiile docte elaborate de creier, este tresărirea care se simte în măruntaie. Dreptatea este cea a inimii. Cel înțelept se salvează numai dacă riscă inima, dacă nu-i este teamă de a iubi, nu păstrează distanță, se coboară de la catedră, își murdărește mâinile, îngenunchează pentru a sluji, adică mai reușește să observe un fior în măruntaie.

Cu privire la “vizibilitate”

Isus este adevăratul samaritean. El s-a plecat spre om, vindecându-i rănile milenare, punându-l pe picioare, redându-i un chip de om. Și tocmai prin gestul samariteanului, devine “imaginea lui Dumnezeu invizibil” (a doua lectură). Preotul, levitul, nu vor putea să fie aceasta. Pentru că au pretenția de a prezenta imaginea lui Dumnezeu invizibil făcându-se la rândul lor “invizibili”, când ar fi vorba să se oprească, să modifice programul lor religios, să pună la inimă un om în carne (sfâșiată) și oase (frânte).

Este inutil de a flecări despre “vizibilitate”, dacă mai întâi nu se fac văzuți, prezenți la proba faptelor, ale gesturilor concrete. Posibil în afara fascicolului de lumină a reflectoarelor (vizibilitatea cea mai convingătoare este cea “invizibilă” pentru telecamere). Este inutil de a urma “acel” preot și “acel” levit. Nu au absolut nimic de spus (chiar dacă pretind că au un fel de adevăr exclusiv) în contul lui Dumnezeu. Este mult mai bine să ne îndreptăm către eretic, spre samaritean. Cunoașterea lui Dumnezeu, într-adevăr, trece în mod necesar prin cunoașterea omului. Aceea parcursă de ei nu este o trecere care duce direct la Dumnezeu. Acela este pur și simplu un drum care nu duce nicăieri.

Numai omenia, fiorul din măruntaie, durerea inimii, este o “sintomă” a divinului. Cineva ne avertizează despre rumoarea îngerilor. Ferice de el. Isus, mai realist, afirmă că este necesar de “a simți compasiune”, să observe ceva din partea inimii. Dumnezeu este aproape. Pentru a-l atinge… este suficient să ne oprim. Alături de aproapele.

 

* * *

 

Toți sunt aproapele, fără excepție

Autor: pr. Ernest Munachi Ezeogu
Traducere: Radu Capan
Copyright: Predici.cnet.ro

Catherine Booth, co-fondatoare a Armatei Salvării alături de soțul ei, William Booth, ținea niște discursuri electrizante. Oriunde mergea, mulțimi de oameni se înghesuiau să îi asculte mesajul de speranță: prinți și nobili, dar și cerșetori. Într-o seară, după ce vorbise într-un anume oraș, o doamnă a invitat-o pe doamna Booth la cină. Întâmpinând-o, aceasta i-a spus: “Dragă doamnă, întâlnirea a fost oribilă.” “Ce vreți să spuneți?”, a întrebat doamna Booth. “Când vorbeați, m-am uitat la oamenii de lângă mine. Fețele celor mai mulți dintre ei erau groaznice. Nu cred că voi dormi la noapte!” “De ce? Nu îi cunoșteați?”, a întrebat doamna Booth. “Cu siguranță că nu!”, a răspuns gazda. “Hmmm, interesant”, a spus doamna Booth. “Nu i-am adus cu mine din Londra; sunt semenii Dvs!”

Regula de Aur, “Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți” (Luca 10,27), pe care am auzit-o în Evanghelia de astăzi, nu este o idee ce aparține doar creștinismului. Fiecare religie și cultură are Regula de Aur sub o formă sau alta. Evreii spun: “Ce urăști nu fă semenilor tăi. Aceasta este legea: restul este comentariu.” Musulmanii: “Nici unul dintre voi nu este credincios până când nu dorește pentru fratele lui ceea ce vrea pentru el.” Hindușii: “Astfel se rezumă îndatoririle: nu faceți altora ceea ce v-ar provoca durere dacă vi s-ar face vouă.” Budiștii: “Nu răniți pe nimeni în feluri care știți că v-ar răni pe voi.” Iar adepții confucianismului spun: “Nu fă altora ceea ce vrei ca ei să nu îți facă ție.”

Dacă Regula de Aur este atât de binecunoscută culturilor străvechi, de ce Isus a acordat atâta timp acestei învățături, ca și cum ar fi ceva nou? Deoarece Isus a explicat o înțelegere complet nouă a poruncii. Regula de Aur este înțeleasă diferit de la religie la religie, de la cultură la cultură. Cheia înțelegerii Regulii stă în întrebarea pe care învățatul i-a pus-o lui Isus în Evanghelia de astăzi: “Cine este aproapele meu?” (versetul 29). Cine este aproapele meu față de care am obligația de a-l iubi?

Printre evreii din vremea lui Isus erau unii pentru care conceptul de “aproape” era foarte limitat. Esenienii din Qumran, de exemplu, cereau noilor membri să jure iubire față de fiii luminii și ură față de fiii întunericului. Pentru ei, semeni erau cei care împărtășeau aceleași convingeri religioase cu ei. Pentru alte grupuri, precum zeloții, aproapele era doar cel care avea aceeași naționalitate și etnie cu ei. Evreul de rând nu îl considera pe samaritean ca fiind aproapele. Aceștia erau în afara cercului semenilor pe care trebuiau să îi iubească. Isus a venit în lume pentru “noi” și “ei”, “noi” fiind cercul celor care se recunosc semeni între ei, iar “ei” fiind restul lumii, formată din străini ostili, din dușmani.

Noutatea în învățătura lui Isus despre iubirea aproapelui stă în insistența asupra ideii că întreaga omenire este aproapele fiecăruia. Astfel El a dărâmat zidurile diviziunii, prejudecăților și suspiciunii, care s-au ridicat între “noi” și “ei”. Pentru a clarifica aceasta, Isus spune o istorioară despre bunul samaritean. Acesta, privit ca inamicul numărul unu al evreilor pentru simplu fapt că era samaritean, este cel care se dovedește în final a fi aproapele evreului aflat în dificultate. Astfel că răspunsul lui Isus la întrebarea “Cine este aproapele meu?” este: oricine, fără excepție.

Doamna care o invitase pe Catherine Booth la cină înțelegea “aproapele” ca limitat la cei de la același nivel social și economic cu ea. Doamna Booth i-a amintit că “aproapele” este și acel “nimeni” din societate. Asemenea acestei doamne, și nouă trebuie să ni se amintească faptul că înțelegerea creștină a conceptului de “aproape” nu acceptă limite. Astăzi este ziua în care trebuie să identificăm și dărâmăm toate acele ziduri pe care le-am ridicat între cei ce sunt cu noi (și de aceea merită iubirea noastră) și ceilalți (de care se poate alege praful din partea noastră). Uneori aceste ziduri despărțitoare sunt de natură religioasă – precum intoleranța religioasă – sau vin din neînțelegerile sau chiar ura dintre cei care se declară “conservatori” și cei care se declară “liberali”. Alteori zidurile sunt etnice ori rasiale, ducând la băi de sânge ca în Africa sau în Balcani. Zidurile pot fi și sociale sau economice, despărțind suburbiile sărace de centrul prosper al orașului. Evanghelia de astăzi ne provoacă la dezmembrarea acestor ziduri. Astfel conlucrăm la visul lui Isus de a fi o lume în care toți sunt aproapele, fără excepție.

 

* * *

 

Samariteanul milostiv

Autor: pr. Raniero Cantalamessa
Copyright: Predici.cnet.ro

Mulți s-au întrebat și se mai întreabă încă dacă parabola Samariteanului milostiv este numai o simplă pildă sau o întâmplare adevărată; adică, dacă Isus ia ca punct de plecare un fapt real petrecut pe drumul ce duce de la Ierusalim la Ierihon, sau a inventat El însuși această scenă, așa cum obișnuia adesea. Răspunsul pe care tradiția creștină l-a dat acestei întrebări este că sub această parabolă a Samariteanului milostiv se ascunde un fapt real. Însă nu o mică istorie, ci o istorie mare, atât de mare cât este de mare lumea: Istoria omenirii!

Una dintre primele interpretări ale acestei parabole sună astfel: “Omul care cobora de la Ierusalim la Ierihon este Adam. Ierusalimul este paradisul. Ierihonul este lumea, hoții sunt dușmanii, preotul este legea, levitul proorocii, samariteanul este Cristos, rănile sunt neascultarea, măgarul este trupul lui Cristos, hanul, care îi primește pe toți cei care vor să intre, este Biserica, cei doi dinari sunt Tatăl și Fiul, hangiul este păstorul Bisericii, căruia i s-a încredințat sarcina de îngrijitor; faptul că samariteanul făgăduiește că se va reîntoarce indică cea de-a doua venire a Mântuitorului” (Origene, Hom. in Lc. 34).

Concentrându-se și mai mult asupra figurii samariteanului, un alt autor antic spune: “Cine ar putea fi acest ‘aproape’ dacă nu însuși Mântuitorul? Cine mai mult decât El a avut milă de noi care eram călcați în picioare de către stăpânitorii acestei lumi întunecate, plini de aceste răni, patimi, groază, ură, dureri, deziluzii, plăceri? Pentru toate aceste răni Isus este unicul medic, El este acela care varsă peste sufletele noastre rănite vinul, care este sângele vieții lui David. El este acela care varsă cu mână largă uleiul binefăcător, care este Mila Tatălui” (Clement Alexandrinul: Quis dives, 29).

Aceasta nu este o lectură forțată și arbitrară a parabolei evanghelice, nu este nici măcar o lectură alegorică, ci este perspectiva Istoriei Mântuirii fără de care este cu neputință a înțelege parabola în toată semnificația ei. Liturghia a adoptat acea lectură tradițională a Sfinților Părinți, pentru că a înscris astăzi parabola Samariteanului Milostiv în acele lecturi care toate vorbesc despre Isus și despre apropiata Sa mântuire. Cuvintele pe care se bazează liturghia, în lectura ei cristologică a parabolei, sunt acestea: “S-a apropiat de el și i-a legat rănile”.

Gestul cel mai important pe care îl face samariteanul este primul: acela de a nu sta deoparte, la distanță, așa cum făcură preotul și levitul, ci a se apropia de omul nenorocit. Însă cine este cel care prin excelență s-a apropiat de om? Este Dumnezeu în Isus Cristos! Acum înțelegem pentru ce alegerea primei lecturi este, aparent, atât de străină temei: vorbește profetic despre Cuvântul lui Dumnezeu care este foarte aproape de noi, chiar în noi, în inima noastră, pe buzele noastre. Pe Dumnezeu nu trebuie să îl căutăm prea departe de noi, nici în cer și nici dincolo de mare, pentru că El însuși a venit să ne caute, făcându-se aproapele nostru: “Domnul este aproape pentru cel ce îl caută”, cântă psalmul responsorial de astăzi.

A doua lectură ne vorbește și ea despre această apropiere de Dumnezeu în Isus Cristos: “Isus este chipul Dumnezeului cel nevăzut, cel întâi născut din toată zidirea, pentru că prin El au fost făcute toate lucrurile care sunt în cer și pe pământ, cele văzute și cele nevăzute. El este Capul Bisericii și prin Sângele Său l-a împăcat pe om cu Dumnezeu. Parabola evanghelică se încheie cu următoarele cuvinte: “Mergi și fă și tu la fel! ” Acum știm la cine se referă această poruncă, pe cine trebuie să imităm, cine este samariteanul anonim… A-l iubi pe aproapele, a ne apropia de el, este o urmare a faptului că Dumnezeu ne-a iubit și s-a apropiat de noi. A doua poruncă se naște din prima și nu stă în picioare fără ea. Noi nu trebuie să-l iubim pe aproapele pentru ca Dumnezeu să ne iubească pe noi, ci pentru că însuși Dumnezeu ne-a iubit mai întâi pe noi. Aceasta este morala care se bazează pe Istoria Mântuirii.

Acum, și nu mai degrabă, putem trece la o lectură corespunzătoare a parabolei evanghelice, spre a trage învățătură chiar și din sensul ei literar și imediat. Punctele asupra cărora Isus pare a insista într-un chip deosebit sunt două: de cine trebuie să ne apropiem, și cum trebuie să ne apropiem, prin ce metodă. Problema care îl frământa pe doctorul în lege, atunci când a întrebat: “Cine este aproapele meu?”, era o problemă exactă. Existaseră pe vremuri chiar discuții în această privință: cine anume trebuie considerat, pentru un izraelit, drept “aproapele” său?

Cei mai generoși ajunseseră la concluzia că în categoria aproapelui trebuie să fie incluși toți conaționalii, alții însă au restrâns aria acestui domeniu și au exclus din categoria aproapelui pe dușmanul personal. Sensul întrebării este așadar acesta: Până unde trebuie dusă obligația de a-l iubi pe aproapele? Cine trebuie inclus în această poruncă? În răspunsul Său, Isus lărgește orizontul îngust al întrebărilor, făcându-ne să vedem aspectele și dimensiunile neașteptate ale problemei, prin actualizarea legii. Răspunsul este: Nu există nici o limită. Categoria aproapelui este universală, nu particulară, pentru că îl indică pe om, nu ruda, nu compatriotul, prietenul sau ucenicul; pe om în sine însuși.

Comentând porunca: “Să iubești pe aproapele tău”, Isus explică și pentru ce trebuie iubit aproapele: “Dacă iubiți numai pe cei ce vă iubesc, ce răsplată mai așteptați? Nu fac așa și vameșii? Și dacă îmbrățișați cu dragoste numai pe frații voștri, ce lucru neobișnuit faceți? Oare păgânii nu fac la fel? Fiți desăvârșiți, după cum și Tatăl vostru cel ceresc desăvârșit este!” După cât se vede, noi suntem retrimiși în via Domnului. Așa a voit Dumnezeu. “Dumnezeu ne-a iubit pe când noi eram încă dușmani ai Săi și mari păcătoși”. Încă odată: “Mergi și fă și tu la fel! ”

În cele din urmă, problema doctorului în lege este răsturnată: din problemă abstractă și academică devine o problemă concretă și operativă. Nu “Cine este aproapele meu?”, ci “Pentru cine aș putea deveni eu aproape? ” Stabilirea identități aproapelui nostru nu folosește la nimic. Și iată al doilea Punct al parabolei: Cum putem deveni aproape pentru alții? Din felul de a lucra al samariteanului reiese cel puțin un răspuns clar: trebuie să ne apropiem de frații noștri cu faptele și nu cu vorbele, amintindu-ne de îndemnul evanghelistului Ioan: “Frații mei, să nu iubim prin cuvinte, ci cu fapta și cu adevărul! ”

Dacă samariteanul s-ar fi mulțumit numai să se apropie și să-i spună acelui nefericit care zăcea într-un lac de sânge: “Sărmanul de tine! Îmi pare rău că te văd în halul acesta! Cum a fost? Cum s-a întâmplat? Curaj! Ai să te refaci îndată! … ” sau alte cuvinte asemănătoare, însă care nu l-ar fi ajutat cu nimic, nu ar fi fost aceasta o ironie grosolană și o insultă? Sfântul Iacob spune: “Dacă un frate sau o soră sunt goi și lipsiți de hrana de toate zilele, și unul dintre voi le zice: ‘Duceți-vă în pace și încălziți-vă’, fără să le dea cele trebuincioase trupului, la ce i-ar folosi?”

Pentru a iubi așa cum cere Isus, trebuie să fim dispuși să cheltuim nu numai ceva din ceea ce ne aparține, ci chiar a ne jertfi. Așa au făcut atâția sfinți care au existat în Istoria Bisericii, întruparea vie a samariteanului milostiv: bărbați și femei care au întemeiat comunități pentru răscumpărarea sclavilor, pentru educarea orfanilor, pentru asistarea celor aflați pe patul morții… Cu toată slăbiciunea omenească și cu toată incoerența ucenicilor, Cuvântul lui Isus nu a căzut pe pământ pietros, nici pe drum, și a adus totdeauna roadă: când sută la sută, când mai multă sau mai puțină. A adus rod fiindcă acești bărbați și aceste femei eroice nu aveau în fața ochilor numai parabola Samariteanului Milostiv, ci și istoria acestui bun samaritean: Îl aveau pe Isus, dragostea Sa, pildele, făgăduințele și sacramentele Sale, dar mai presus de toate aveau Duhul Său.

Reflecția cu privire la Evanghelie, până acum a mers de la realitate (Cristos) la parabolă, însă de acum va trebui să ia calea întoarsă: de la parabolă la realitate! “Mergi, fă și tu la fel!” Acum înțelegem mai bine aceste cuvinte decât la început, pentru că știm de cine să ne apropiem, ca și procedura. Parabola așteaptă să fie înscrisă în viața noastră de toate zilele, cu alte cuvinte, să se întrupeze tot așa cum se întrupează în atâția frați și atâtea surori de-ale noastre, care sunt într-adevăr cuprinși de zel pentru frații bolnavi și lipsiți de cele trebuincioase.

Citind parabola, poate că ne-a indignat purtarea inumană a acelui preot și a acelui levit, care trec mai departe fără să se oprească, poate pentru a nu avea probleme sau mai probabil să nu se spurce, pentru că morții, după mentalitatea vremii, îi spurcau pe cei ce se atingeau de ei. Cred că aici ar fi cazul să schimbăm macazul mâniei noastre. De câte ori acel levit și acel preot nu am fost chiar noi înșine? Câți oameni, pe jumătate morți, nu am întâlnit noi în viața noastră, fără a le veni cu nimic în ajutor. Poate că ne-a fost și nouă teamă să ne murdărim mâinile, să nu ne molipsim, dacă nu fizic, cel puțin moral.

Lucrând în anumite situații mai puțin igienice, pot interveni chiar riscuri; însă împreună cu Isus, toate acestea pot fi depășite. “Chiar și Isus a riscat să se spurce – așa cum spune un autor antic – atunci când s-a decis să coboare în haznaua acestei lumi, plină de necurății” (Tertulian). Pe Isus L-a murdărit lumea cu păcatele ei, însă El le-a spălat prin puterea dragostei și a jertfei Sale.

 

* * *

 

Cum să devii din tâlhar samaritean

Autor: pr. Petru Tamaș
Copyright: Predici.cnet.ro

Ori de câte ori am în față parabola Samariteanului milostiv, îmi revine în minte o scenă la care am fost martor nu cu mulți ani în urmă și care a avut loc într-unul dintre satele catolice ale Moldovei. Exista o învrăjbire între tinerii a două sate, cum că unii vin din satul vecin pentru a fura fetele celorlalți. S-a întâmplat că într-una din zile cinci tineri l-au întâlnit pe un altul din satul vecin la ieșirea din localitate, pe când se întorcea liniștit acasă cu o bicicletă, după ce fusese în satul cu pricina pentru cumpărături. Fiind mai mulți și pe propriul teren, l-au oprit și l-au bătut măr pe străin, după care l-au lăsat trântit în șanț și i-au luat bicicleta. Nu i-a mai interesat absolut nimic. Au trecut pe acolo câțiva bicicliști, dar văzându-l în șanț s-au gândit că e mort de beat și nu i-au dat parea mare atenție; l-au zărit și câțiva conducători auto ce goneau să-și pună la punct o afacere sau alta, dar și-au văzut liniștiți de drum. Două femei simple care se întorceau de pe câmp au fost ceva mai curioase și au vrut să vadă ce-i cu el. Au înțeles îndată că tânărul nu e beat, ci fusese bătut. I-au acordat primele îngrijiri așa cum știau și puteau ele, după care au anunțat poliția și au încercat să afle identitatea tânărului pentru a-i informa familia.

Ne spune evanghelia de astăzi că un om cobora de la Ierusalim la Ierihon și a căzut în mâinile tâlharilor. Om în toată firea, nevinovat, victima unor tâlhari. Evanghelia nu ne spune cărei categorii sociale aparținea el, deoarece cu toții am putea deveni victime, în ciuda măsurilor noastre de siguranță. Am încercat pentru moment să mă pun în pielea tânărului bătut pe nedrept, victima unei uri nemeritate. Cum i-aș fi perceput pe tâlhari, cum aș fi perceput persoanele care au trecut indiferente continuându-și drumul și cum le-aș fi perceput pe cele care s-au apropiat și au dat o mână de ajutor? E ușor de înțeles cât de diferiți sunt oamenii, că la rândul nostru putem fi o victimă, un preot, un levit, poate chiar un samaritean, dar putem fi și tâlhari.

Greșeala omului “modern” nu e aceea că se regăsește mai bine în pielea preotului sau a levitului care trec nepăsători pe lângă trupul zdrobit și aproape mort al aproapelui, dar faptul că el însuși devine în multe circumstanțe un tâlhar, fără a conștientiza acest lucru. E mai ușor să te consideri victimă decât tâlhar, e mai ușor să accepți că ai fost cel care a avut de suferit decât cel care a provocat suferință și durere. Și tutoși, în realitate, devenim adesea tâlhari. Devenim atât tâlharii altora, cât și propriii noștri tâlhari.

Există tâlhării mici și tâlhării mari, tâlhării mici care lovesc puternic și care zdruncină din temelii viața celuilalt, există de asemenea tâlhării mari care nu mai deranjează pe nimeni, pentru că anormalul a devenit normal. Tineri care pentru a-și găsi un loc de muncă trebuie să se vândă pe ei înșiși. Oare aceasta nu este o tâlhărie? Bolnavi care pentru a prinde rând la o operație trebuie să lase acasă copii nemâncați și parteneri de viață disperați. Oare aceasta nu este o tâlhărie? Au loc tâlhării și în familie. Atâția copii nevoiți să-și proiecteze și să viseze viitorul în funcție de refulările bizare ale părinților, părinți uitați și expropriați de proprii copii. Oare acestea nu sunt acte de tâlhărie? Oare tâlharul din evanghelie nu era și el aproapele omului pe care l-a zdrobit? În ciuda diferenței sociale, între oameni există o egalitate fundamentală, aceea de creaturi ale lui Dumnezeu, creați “după chipul și asemănarea sa”. Orice act de tâlhărie reprezintă o negare a demnității persoanei. În ciuda tentativelor sale disperate de a-i răpi celuilalt demnitatea, omul nu va reuși niciodată aceasta, întrucât Dumnezeu i-a oferit omului demnitatea și doar el i-o poate lua.

Zilele trecute un asistent social mi-a povestit cu lacrimi în ochi istoria unui bătrân de la marginea Iașiului. Având o minte sclipitoare a dorit din toată ființa să învețe și să realizeze ceva măreț în viață. În anul II de facultate s-a considerat că provine dintr-o familie de chiaburi și i s-a interzis să mai studieze. Un zbor frânt. S-a resemnat și a ajuns un simplu muncitor într-o fabrică. După revoluție primește o altă lovitură. Garsoniera în care locuia este revendicată de foștii proprietari. Nu are încotro și trebuie să se mute într-o cocioabă la marginea orașului împreună cu cei trei copii. Această lovitură a fost atât de puternică, încât l-a paralizat. Cei trei copii trebuiau acum să-și înăbușe visul unui viitor mai bun, deoarece starea materială era de-a dreptul precară. Un asistent social întâlnind această situație, este marcat de suferința acestei familii și se decide să se folosească de toate cunoștințele și calitățile pe care le are și să dea o mână de ajutor. Și i-a reușit. Deși starea materială a familiei nu s-a îmbunătățit, cei trei copii au reușit să urmeze o facultate și să-și găsească un loc de muncă. Copilul mai mare era de-acum în pragul căsătoriei, când tatăl paralizat i-a spus asistentului social: “Fiica mai mare se căsătorește. Nu vom face un ospăț deosebit, dar vom întinde o masă aici în fața cocioabei noastre, iar pe dumneata te invităm să ocupi locul de onoare!”. Cine a fost acest asistent social, dacă nu un samaritean milostiv, care s-a atașat de viața celuilalt și a vrut să-l ajute să fie mai senin? Câte astfel de situații nu întâlnim în viața noastră, în mediul în care trăim și lucrăm! Tâlharul și samariteanul sunt două personaje opuse: unul distruge, iar celălalt construiește, unul rănește, iar celălalt vindecă. Sunt convins că nimeni nu îndrăgește figura tâlharului, că toți ne dorim să fim samariteni. Sunt convins că de altfel nimeni nu își dorește să fie nici măcar un preot sau un levit care trece indiferent, deși trebuie să o recunoaștem îmbrăcăm adesea haina indiferenței și căutăm ca mai întâi să punem la punct propriile interese, iar apoi la întoarce sperăm să dăm o mâna de ajutor. Numai că s-ar putea să fie prea târziu: ori ne-a luat-o cineva înainte, ori e de-a dreptul prea târziu.

Devenim însă adesea și proprii noștri tâlhari; suntem propriile noastre victime. Suntem victimele dorințelor noastre necontrolate, victimele propriilor orgolii și ambiții nemăsurate, suntem victimele propriilor noastre sisteme deficitare de valori. Lovind în ceilalți, lovim de fapt în propria noastră demnitate. Suntem în același timp victime și tâlhari. Cel mai rușinos este că după ce am conștientizat greșeala comisă fugim de la locul faptei, refuzăm să ne privim în ochi, să vedem chipul suferind și rănit al victimei din noi, refuzăm să acceptăm realitatea tristă pe care o exprimentăm. Avem însă și momente de tresărire în care ne dăm seama că nu suntem în situația cea mai bună, dar acum jucăm rolul preotului sau al levitului. Avem ceva de lucru și ne grăbim, există alte priorități, nu avem timp să ne ocupăm de propria noastră vindecare, gonim nebunește spre noi cuceriri și neglijăm faptul că suntem trântiți în mocirlă. Jucăm așadar rolul preotului și al levitului cu noi înșine atunci când refuzăm să ne apropiem de starea noastră bolnavă, refuzăm să o acceptăm și înaintăm prin noroiul drumului care în orice caz nu va duce nicăieri, refuzăm vindecarea. Putem fi însă și proprii noștri samariteni atunci când avem curajul să intrăm în noi înșine și să observăm propria boală, propriile slăbiciuni, atunci când avem curajul să luăm decizii spre vindecarea noastră, chiar daca aceasta ne va răpi timp, ne va opri din drum, chiar dacă va trebuie să smulgem din economiile noastre, chiar dacă va trebui să apelăm și la serviciilor celorlalți pentru ca vindecarea să fie completă și reală.

Păstrând proporțiile, fiecare dintre noi a fost la un moment dat în viață un mic tâlhar, care a lovit, deși inconștient, în zborul celuilalt sau chiar în propriul zbor spre împlinire. Oameni pe care i-am bruscat prin cuvinte și gesturi și pe care nu i-am mai privit în ochi; omisiunile noastre în îndeplinirea sarcinilor încredințate au reprezentat de asemenea acte de tâlhărie. Ne-am regăsit de atâtea ori și în pielea preotului și a levitului, atunci când am trecut nepăsători, indiferenți și reci pe lângă cei abandonați, singuri, la marginea prăpastiei disperării și a durerii. Uneori indiferența e mai dureroasă decât tâlhăria. Dacă am fost tâlhari e nevoie să devenim samariteni, dacă am avut comportamentul preotului și al levitului e nevoie să adoptăm atitudinea samariteanului. A fi samaritean înseamnă a rupe din timpul tău, din energiile tale, uneori chiar și din ceea ce ai, pentru a te îndrepta spre cel de lângă tine. Există și o mică artă de a fi samaritean. Pentru a o dobândi nu trebuie să urmezi școli înalte, ci doar școala vieții, nu e nevoie să fii bogat, ci trebuie doar să ai o inimă mare, nu-i nevoie să cauți situațiile disperate pentru a te dovedi samaritean, pentru că la fiecare pas întâlnești ocazii de a fi ceea ce trebuie să fii “un samaritean milostiv”. Pentru a fi samaritean trebuie doar să fii sensibil, să înțelegi, să oferi fără a pune întrebări, să iubești fără să întrebi cine și ce ești, să zâmbești și să iubești, indiferent de răspunsul celuilalt, să faci totul fără a aștepta o răsplată, pentru că răsplata va veni de la sine.

 

* * *

 

Duminica a XV-a (C)

Autor: pr. Șerban Tarciziu
Copyright: Actualitatea creștină

Moise a pus poporului israelit: “Ascultă glasul Domnului Dumnezeului tău și împlinește hotărârile și poruncile scrise în această carte a Legii… Căci această Lege, pe care ți-o prescriu eu astăzi, nu este nici prea înaltă pentru tine și nici prea departe de tine… Cuvântul acesta este chiar lângă tine, pe buzele tale și în inima ta, ca tu să-l poți împlini”. (Dt 30,10-14)

Acest fragment din cartea Deuteronomului ne propune o concepție foarte profundă cu privire la Legea revelată lui Moise pe muntele Sinai. Ea ar trebui să fie un principiu interior, adică cuvânt și în același timp inspirație interioară în vederea unei acțiuni. Această speranță nu putea să se realizeze decât prin darul Duhului Sfânt (2Co 3,3), Duhul Fiului care a fost răspândit în inima omului pentru constitui în noi un dinamism care ne ajută să iubim și să împlinim voința Tatălui.

E real un astfel de dinamism?

Ca să-l prindă în vorbă pe Isus, un învățător al Legii i-a pus aceasta întrebare: “Învățătorule ce trebuie să fac ca să dobândesc viața veșnică?” Isus l-a întrebat: “În Lege ce este scris? Ce citești?” El i-a răspuns: “Să-l iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău… și pe aproapele tău ca pe tine însuți”. Isus i-a zis: “Bine ai răspuns; fă așa și vei dobândi viața!”… (Lc 10,25-37)

Fragmentul citit în această duminică este alcătuit din două părți bine articulate între ele: 1. o dezbatere cu privire la modalitatea de accedere în viața veșnică, dezbatere care așează în centru împlinirea poruncii iubirii față de Dumnezeu și față de aproapele; 2. o parabolă (a Samariteanului milostiv) enunțată cu titlu de exemplu al modului de împlinire a poruncii iubirii. Dezbaterea nu are nevoie de mult timp pentru a atinge esențialul, identificarea poruncii care stă în inima revelației iudaice și mai apoi creștin. Cea care ridică probleme este împlinirea ei. Or Isus, în parabola enunțată pune în scenă un samaritean (ne-evreu) care se dovedește capabil să facă un gest de solidaritate față de un semen aflat în suferință. Gestul său este cu atât mai semnificativ cu cât cel de care se îngrijește pansându-i rănile și purtându-l la un han pentru a se reface nu era un conațional al său. În acest fel samariteanul dă dovadă că în adâncul inimii lui s-a sălășluit acea Lege a Duhului Sfânt care îndeamnă la iubire fără prejudecată și fără limite.

Așadar acel dinamism e cât se poate de real de vreme ce Isus este Samariteanul milostiv care se aplecat asupra nevoilor noastre ale tuturor.

 

* * *

 

Duminica a XV-a (C)

Autor: pr. Șerban Tarciziu
Copyright: Actualitatea creștină

Ca să-l prindă în vorbă pe Isus, un învățător al Legii i-a pus această întrebare: “Învățătorule ce trebuie să fac, ca să dobândesc viața veșnică?” Isus l-a întrebat: “În Lege ce este scris? Ce citești?” El i-a răspuns: “Să-l iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din toată puterea ta și din tot cugetul tău, și pe aproapele tău ca pe tine însuți”. Isus i-a zis: “Bine ai răspuns: fă așa și vei dobândi viața!” Însă el, voind să-și justifice întrebarea, i-a spus lui Isus: “Și cine este aproapele meu?” Isus a reluat: “Un om cobora de la Ierusalim la Ierihon și a căzut în mâinile tâlharilor, care, după ce l-au jefuit și l-au bătut, rănindu-l grav, au plecat lăsându-l aproape mort. Din întâmplare a trecut pe acolo un preot, care l-a văzut, dar a trecut mai departe. Tot așa și un levit, ajungând în acel loc, l-a văzut și a trecut mai departe. Dar un samaritean, care era în călătorie, a ajuns în dreptul lui, l-a văzut și i s-a făcut milă de el. Atunci s-a apropiat, i-a pansat rănile turnând pe ele ulei și vin, apoi l-a pus pe animalul său de povară, l-a condus la un han și i-a purtat de grijă. A doua zi a scos doi dinari, i-a dat hangiului și i-a spus: «Ai grijă de el, și tot ce vei mai cheltui îți voi da înapoi când mă voi întoarce»”. Ce părere ai, care din cei trei a fost aproapele omului care căzuse în mâinile tâlharilor?” Învățătorul Legii i-a răspuns: «Cel care a avut milă de el». Isus i-a zis: «Mergi și fă și tu la fel!». Luca 10,25-37

Sfântul evanghelist Luca este singurul care ne relatează parabola bunului samaritean. El o prezintă ca pe un răspuns dat de Isus întrebării unui învățător al Legii: Cine este aproapele meu? În felul acesta parabola devine o învățătură referitoare la dragostea frățească. Dar ne-am putea întreba dacă aceasta ar fi unicul sens dat parabolei de către Isus știind că punctul culminant al ei stă în aceea că bietul om care a căzut victimă a bandiților este salvat de către un samaritean atunci când preotul și levitul au trecut pe lângă suferința lui fără să schițeze măcar un gest binevoitor.

Dacă interpretăm parabola în sensul iubirii frățești, fără a ține cont de întreaga activitate a lui Cristos, devine imposibil să nu citești în ea o critică morală a preoților și a leviților. Aceștia ar fi criticați pentru că nu se sinchisesc de un om, fie el suferind, dacă nu aparține castei lor, în timp ce samariteanul dă dovadă de multă milostivire atunci când se apleacă asupra celui rănit fără ca, în prealabil, să-l interogheze asupra apartenenței sale religioase, etnice, etc., ci pentru simplul motiv că este un om căzut în nenorocire. Prin urmare, ucenicul lui Cristos ar trebui să se comporte nu ca preotul sau levitul din parabolă ci ca samariteanul: să considere pe fiecare om căzut în nenorocire ca fiind aproapele său, fără a face distincție de castă, de rasă ori de religie.

O astfel de învățătură este cât se poate de valabilă și mereu actuală. Cu toate acestea, situată în contextul activității Mântuitorului, parabola capătă un plus de semnificație. Ea are în vedere persoana însăși a lui Isus. El opune activitatea sa aceleia a preoților din Vechiul Testament. Omul căzut încă de la începuturi în mâna “tâlharilor”, mai precis omul căzut în sub stăpânirea principelui acestei lumi din cauza păcatului său, nu a putut fi salvat de către vechea preoție. Isus este cel care îl salvează. Isus se identifică cu samariteanul (poate în mod ironic, știind că evreii i-au dat acest titlu ca să-l insulte – In 8,48; cfr. Lc 17,16 -) pentru a se deosebi de preoții vechiului legământ (cfr. Ps 110,4 și Ev 7). Cu alte cuvinte, ceea ce preoția levitică nu a putut să aducă oamenilor, a adus Isus Cristos.

Înțeleasă în acest fel, parabola bunului samaritean constituie, împreună cu cea a viticultorilor ucigași (Mt 21,33-46 și par.) și cu cea Păstorului cel bun (In 10) o trilogie care cuprinde cele trei mari instituții ale vechiului legământ: nici preoția levitică, nici vechii profeți (simbolizați prin servitorii trimiși să aducă roadele viei) și nici regalitatea (simbolizată prin păstorii năimiți, plătiți) nu l-au putut salva pe om. Singurul Mântuitor este Isus Cristos, Samariteanul cel bun, Păstorul cel bun, Fiul Stăpânului viei (Fap 4,10-12). El este Mântuitorul nu doar al unui popor ci al lumii întregi (In 4,42). Numai în felul acesta El a devenit modelul perfect de iubire, cel care ne-a învățat să recunoaștem în fiecare om, oricare i-ar fi originea, clasa socială, religia… pe aproapele nostru.

 

* * *

 

Aproapele meu de departe: cel în a cărui inimă mă descopăr

Autor: pr. Claudiu Budău
Copyright: Predici.cnet.ro

Am citit odată o întâmplare contemporană, intitulată “Oferta”. La o agenție matrimonială, unui tânăr academician i se făceau tot felul de oferte care de care mai atractive. “Ascultați-mă, această domnișoară este din cale afară de frumoasă și inteligentă, exact ceea ce vi s-ar potrivi”. “Nu-mi place”, a murmurat tânărul. “Dacă atunci nu vă încălzește prea mult frumusețea și inteligența, v-o recomand pe aceasta. Nu este extraordinar de frumoasă, dar nici urâtă nu i se poate spune, dar posedă o avere deloc de neglijat”. “Acesta nu-i un criteriu pentru mine”, a replicat tânărul. “Aha, nu vă ajunge?! Am înțeles. Iată aici o domnișoară care, pe lângă un cont serios în bancă, mai deține o viluță frumoasă, mașină proprie și o locuință de vacanță în Toscana”. “Vă rog, nu înțelegeți? Banii nu joacă pentru mine nici un rol în cazul de față”. “Cred că acum am înțeles ce anume căutați. Doriți o fată dintr-o familie bună. Dar am și din acestea. Această domnișoară, spre exemplu, provine dintr-o familie în care generații de-a rândul, înaintașii au fost doar medici și juriști. E cea mai potrivită pentru dumneavoastră. Pe deasupra, e și drăguță”, jubilă agentul. “Ascultați, nu vreau să știu nimic din toate acestea. Dacă mă voi căsători, o voi face doar din iubire”, spuse hotărât tânărul. La care agentul căzu puțin pe gânduri, și spuse cu glas mai potolit:”Să nu ne pierdem cu firea, domnule! Cred că, dacă mă gândesc mai bine, vă pot face și în acest sens o ofertă atractivă…” Și căzu pe gânduri, neînțelegând ce anume căuta acest tânăr ciudat, care pronunțase un criteriu nemaiauzit la această agenție matrimonială, iubirea.

Cine este aproapele meu? Pe cine pot și trebuie să-l iubesc? Dar pe mine cine mă iubește? Cui îi sunt eu aproape? Și cum se iubește cu adevărat? Cum se poate trăi de facto “regula de aur” care stă în centru evangheliei de astăzi și a parabolei samariteanului milostiv, care o exemplifică? Mai e posibil cu adevărat așa ceva? Iată întrebările care trebuie să ne răscolească la ascultarea aceste vești bune de la această Sfântă Liturghie. Cristos pare că doar ne teoretizează conceptul de iubire creștină, dă exemple ideatice, dar în realitate totul e o parabolă a ceea ce a făcut și face și astăzi pentru noi. Altfel nu ar spune fiecăruia dintre noi clar și fără echivoc “Mergi și fă și tu la fel!”

Dacă v-aș întreba care sunt cele mai cunoscute asemănări rostite de Cristos, cu siguranță, după parabola fiului risipitor ori a tatălui milostiv, ați numi-o și pe cea din evanghelia de astăzi, cea a samariteanului milostiv. Chiar și cei care au, din diferite motive, mai puțin de-a face cu Biserica, știu ori au auzit de această parabolă și cunosc semnificația lui “a fi samaritean milostiv” în cotidianul nostru. Mari artiști au reprezentat scene din această parabolă, cum e spre exemplu Vincent van Gogh, care surprinde momentul în care samariteanul îl așează pe animalul său de povară pe cel căzut în mâinile răufăcătorilor.

Ne-am creat parcă o afinitate cu acest personaj, samariteanul milostiv, care ne-a devenit apropiat, simpatic, un model de omenie pe care nu-l întâlnim pe toate drumurile: un om care e atent la suferința celuilalt, își face milă și ajută concret, energic și fără să perceapă ceva în schimb. A devenit imaginea ideală pentru cei care se îngrijesc de alții sau lucrează în domeniul medical.

Iar mesajul acestei parabole pare atât de clar și simplu: cel mai important om este cel pe care tu îl însoțești, pe care-l întâlnești. Cel mai important moment pentru a pune în practică regula de aur a iubirii față de Dumnezeu și aproapele este acum. Cea mai importantă acțiune este cea prin care îi poți face bine celui ce-ți este aproape acum. Cred totuși că această parabolă are și o altă dimensiune, una profundă. E precum o scoică, pe care o găsești pe fundul mării. Deschizi scoica și, dacă ai noroc, afli în ea o perlă de o valoare inestimabilă și o frumusețe inefabilă. O astfel de perlă vă invit să descoperim și în parabola samariteanului milostiv. Să o citim cu mai multă atenție, eventual cu ochii inimii.

E vorba despre un om despre care nu știm mai nimic: nici ce meserie are, nici cât de învârstă e nici ce urmărește. Aflăm despre el doar că vine de la Ierusalim și se îndreaptă spre Ierihon. Aceasta ne spune că avem voie să presupunem că era un om credincios, unul care tocmai a fost la templu și a adus jertfă Domnului, și-a oferit darul. Un astfel de personaj era cu siguranță în ochii învățătorului legii care dorea să-l prindă în vorbă pe Isus simpatic, pozitiv; se putea chiar regăsi în situația lui particulară. Era exact ceea ce urmărea și Cristos: ca ascultătorul parabolei să se identifice cu acest om, să intre în pielea lui. Ies apoi pe scenă trei figuri inedite, un preot, un levit și, în cele din urmă, samariteanul vorbesc prin comportamentul lor concret și dau răspunsul la întrebarea învățătorului legii: nu cel de la care mă aștept mai mult, întrucât îmi este rudă de sânge, tovarăș, prieten, din aceiași breaslă cu mine sau aliatul meu ci acela care e lângă mine și pune umărul, mă ajută concret se dovedește a fi într-adevăr aproapele meu.

Ce face așadar Isus? El schimbă întrebarea învățătorului legii. El dorea să știe ce trebuie să facă pentru a dobândi viața veșnică. O întrebare justă, esențială care arată că pe el îl interesa problema în ansamblu. Acum însă Cristos îl determină să se așeze în rolul celui rănit, însângerat, căzut în mâinile tâlharului, care zace aproape mort în praful drumului și pe care proprii semeni nu-l ajută, ci trec indiferenți pe lângă suferința lui. Ce poate însemna aceasta decât că Isus vrea să-i spună învățătorului legii și să ne deschidă nouă, tuturor, ochii cât privește situația ontologică reală în care ne aflăm:

“Omule, care te gândești ce poți face tu însuți pentru a ajunge în cer și a moșteni viața veșnică, trebuie mai întâi să conștientizezi cine ești de fapt! Trebuie să îți dai seama și să recunoști că zaci lovit de moarte, plin de răni și însângerat, din cauza păcatului tău care te-a răpus, din cauza puterii celui Rău care ți-a răpit totul, chiar și ultima fărâmă de demnitate, tot ceea ce era mai sfânt și important pentru tine!

Când ai recunoscut acest adevăr despre tine, cine ești și ce ai, de abia atunci înveți să fii recunoscător omului pe care nu l-ai luat în seamă până acum și cu care nu doreai să ai de-a face prea mult, pentru că… vine din Samaria. El devine un Cineva important pentru tine, căci îți salvează viața, te ridică pe animalul său de povară și te conduce la un han, un loc unde să fii în siguranță, unde să fii îngrijit și să te odihnești”.

În acest pasaj Isus vorbește de fapt despre sine. El vorbește despre un Samaritean milostiv. În acest bărbat străin, din Samaria, Isus vrea să fie recunoscut el însuși. De ce? Din cel puțin două motive. Mai întâi, pentru că Isus știe prea bine că în curând va fi dat la moarte de proprii lui semeni și frați în credință, va fi trădat, străpuns și ucis, că în acel ceas nimeni nu va mai dori să audă de el ori să mai aibă de-a face cu el, va fi motiv de poticnire și rușine pentru mulți, care până atunci se dăduseră din breasla sa, de aceeași parte cu el. Și, în al doilea rând, pentru că această parabolă este plasată în Evanghelia lui Luca imediat după pasajul în care Isus anunță că s-a hotărât să se îndrepte spre Ierusalim, spre locul unde știa prea bine că va fi aruncat și dat la moarte, dar și unde va învia și își va împlini misiunea. Și pe acest drum al său spre Ierusalim ne întâlnește pe noi, cei care prin păcat am devenit neputincioși și zăcem ca și răpuși la pământ. El ne pansează rănile și ne vindecă de durerile turnând în sufletele noastre uleiul tămăduitor și miraculos al sacramentelor. El ne ia cu el și ne duce într-un loc sigur, de odihnă și de pace, mai ales sufletească. Hanul devine așadar o imagine minunată a Bisericii, care îi slujește prin miniștri ei sacri, preoții, pe toți cei care au nevoie de ajutor și vindecare și astfel împlinește misiunea ei primită de la Domnul: “Ai grijă de el, de ea, de toți cei pe care ți i-am încredințat”, este misiunea ei. “Păstrează-i și îngrijește-i până când eu mă voi întoarce”.

Iată în ce fel este această parabolă o adevărată perlă și o comoară inestimabilă, care ne este încredințată, pentru ca astfel să alegem drumul corect pentru a-l afla pe Isus, adevăratul samaritean milostiv, Iubirea, și găsindu-l, să avem viață prin el. Dacă ne-am descoperit în inima sa milostivă, am aflat deja cine este aproapele nostru, cel care cerșește iubirea noastră în toți semenii noștri, pentru că el ne-a iubit mai întâi, pe când noi eram încă păcătoși (Cf Rom 5,8).

 

* * *

 

Duminica a XV-a (pentru copii)

Autor: pr. Pietro Righetto
Copyright: Editura Sapientia

1. Introducere

O povestire antică ni-l prezintă pe un om căruia Creatorul i-a garantat împlinirea unei dorințe. Omul s-a gândit câteva secunde și apoi a spus: “Aș vrea să fac bine fără să știu”.

Dumnezeu l-a ascultat.

Mai târziu, Creatorul a considerat că este vorba despre o hotărâre atât de bună încât a transmis-o tuturor oamenilor.

Și așa a fost până în zilele noastre.

Nu te subevalua. Poate nu vei avea niciodată o confirmare, dar ești mult mai important decât crezi. Toți facem parte dintr-un plan mai mare pe care nu-l vom vedea niciodată în întreaga lui frumusețe.

2. Tema

“Creștin este cel care iubește, pentru că Dumnezeu este iubire“.

3. Mesajul zilei

Ce ne învață parabola bunului samaritean?

- Ne învață să-i iubim pe ceilalți, chiar dacă sunt necunoscuți sau dușmani, dându-le ajutor, timp, bani etc.

Știți cum puteți distinge un creștin adevărat de alții care sunt doar cu numele?

- Isus a spus: din aceasta vor recunoaște că sunteți ucenicii mei: dacă vă veți iubi unii pe alții.

- Creștinii se deosebesc de ceilalți nu atât prin faptul că poartă o medaliuță sau un crucifix, cât, mai ales, prin iubirea pe care demonstrează că o au. Semnele distinctive ale creștinilor sunt:

- – vorbesc cu iubire;

- – lucrează cu iubire;

- – gândesc cu iubire.

Știți cum a rezumat Isus cele zece porunci?

- Iubește-l pe Domnul tău din toată inima ta, cu toată puterea, iar pe aproapele ca pe tine însuți.

Isus ne dă o poruncă nouă: “Vă dau o poruncă nouă: să vă iubiți unii pe alții; așa cum v-am iubit eu, așa să vă iubiți și voi unii pe alții”.

- Biblia ne amintește în multe pagini de angajamentul de a-i iubi pe Dumnezeu și pe aproapele, dar în fiecare dintre paginile ei ne descoperă că Dumnezeu ne iubește până la a deveni samaritean mântuitor.

- “Părinte, în Isus ne-ai arătat iubirea ta față de cei mici și săraci, față de cei bolnavi și cei excluși. Nu s-a închis niciodată în fața nevoilor și a suferințelor fraților. A vestit lumii prin viață și cuvânt că tu ești Tată și că ai grijă de toți fiii tăi” (Rugăciunea euharistică V/C).

Asemenea lui Isus, noi toți, fiii lui Dumnezeu, trebuie să devenim buni samariteni.

4. Exemple

Biserica ne amintește: “Mai ales astăzi crește obligația să devenim cu generozitate aproapele fiecărui om și să-l slujim prin fapte pe cel care trece pe lângă noi, bătrân abandonat de toți sau muncitor străin disprețuit pe nedrept sau emigrant sau copil dintr-o familie cu dificultăți sau flămând care face apel la conștiința noastră…” Pot fi utile aceste mărturii.

a) Este încă vie în memoria noastră amintirea Sarei Folino, lovită de o mașină condusă de un extra-comunitar beat. “Avea cincisprezece ani, era din Torvajanica, era angajată în parohie, credea în pace și în posibilitatea ca oamenii să cadă de acord între ei. Banii adunați la înmormântarea ei au fost trimiși copiilor ruandezi și celor din centrul de primire al imigranților. Și prietenii ei vegheau ca amintirea ei să nu fie murdărită de gesturi de intoleranță”. “Am învățat să caut să înțeleg persoanele și pe mine însămi, scrie Sara, să privesc în inima mea pentru a înțelege lucruri despre care nu m-am întrebat niciodată. Vreau să continui să urmez această cale pentru a nu mă opri ca un zid care nu ne face să ne simțim liberi, ci marionete”. Nu sunt numai cuvinte: părinții povestesc întâmplări. Sara invită la prânz un vânzător ambulant de culoare pe care l-a întâlnit în fața casei. Plânge când tatăl povestește despre linșarea unui imigrant de către șase tineri la stația de autobuz. Dojenește câțiva colegi de școală care se iau de marocani, “toți bețivi și hoți”.

“Era o fată matură, în formă. Cu siguranță, nu era bigotă”, povestește Fabrizio Cecchini, fostul ei profesor de religie și responsabil al Centrului Misionar Diecezan. “Sara căuta valori, avea un simț ascuțit al vieții și al dreptății și nu se mulțumea cu explicații ușoare. Mi-a cerut deseori să vină cu mine în Africa, într-o călătorie pe care o organizăm în misiuni. Dar era încă prea tânără” (B. CAROZZOLO, Famiglia Cristiana, 3/1995).

b) Într-o după-amiază, un copil a ieșit la plimbare în oraș, însoțit de tatăl său.

La un moment dat, a trecut un domn foarte robust. Părea un butoi. Se clătina la fiecare pas. Văzând aceasta, copilul a râs în hohote și, în momentul îl care domnul i-a depășit, l-a tras pe tatăl său de haină și i-a spus:

- Ai văzut, tată, ce gras e domnul acela? E atât de gras că nu poate nici să meargă.

Tatăl a tăcut o clipă. Iritat de atitudinea fiului, a considerat că e bine să-i dea acest răspuns:

- Știi, nici nu mi-am dat seama. Îl priveam în față și am văzut doar că zâmbea.

După o pauză lungă, a adăugat:

- Când întâlnești pe cineva, nu te opri la aspectul său fizic. Privește-i fața: acolo ai putea găsi chiar un cadou pentru tine.

Întorcându-se spre casă, s-au întâlnit din nou cu domnul de mai înainte. Și de această dată, copilul a ridicat privirea și a văzut că omul era orb de un ochi. Dar când l-a salutat, i-a zâmbit cu atâta bucurie și mulțumire, încât lumina acelui zâmbet, pentru o clipă, a șters chiar și malformația sa.

c) Într-o zi, în satul său natal, se juca de-a războiul cu un prieten. S-a trezit înfruntat cu aceste cuvinte: “Dacă aș avea acasă atâta mâncare câtă ai tu, ți-aș fi dat atâtea lovituri încât ai fi murit!”

Au fost cuvinte de foc care l-au făcut pe micuțul Albert Schweitzer să simtă rușinea de a avea mâncare și îmbrăcăminte. În zadar a încercat tatăl să-l facă să îmbrace halatul cel nou. A preferat să fie pălmuit decât să fie văzut mai bogat decât ceilalți copii de vârsta lui (La carità, Palermo, februarie 1976, 26).

d) Este clasic exemplul lui R. Follereau: “Am visat”.

Un om s-a prezentat la judecata Domnului.

I-a spus:

- Vezi, Dumnezeul meu, am păzit legea ta, nu am făcut nimic rău, nedrept. Doamne, mâinile mele, privește-le, sunt curate!

Bunul Dumnezeu i-a răspuns:

- Fără îndoială, fără îndoială, sunt curate, dar sunt și goale!

 

* * *

 

Glasul verbului “a face”

Autor: pr. Alessandro Pronzato
Traducere: pr. Petru Țurcanu
Copyright: Predici.cnet.ro

“Porunca aceasta pe care ți-o dau eu astăzi nu este mai presus de puterile tale, nici departe de tine… ca să nu o poți practica…” Deut. 30, 10-14

“Căci Dumnezeu a vrut ca toată plinătatea să locuiască în El și să împace totul cu sine în El, atât ce este pe pământ cât și ce este în ceruri făcând pace prin sângele crucii lui.” Col. 1, 13-207

“Fă așa și vei avea viață veșnică…” Lc. 10, 25-37

Există ceva mai înaintea legii. Aici intervine o trăsătură care leagă tematicile acestor ultime trei duminici: vocația creștină implică o cunoaștere a misiunii și printre aceste două intervine realizarea planului divin care esențialmente este un plan al dragostei. și exact acesta este argumentul celor trei lecturi de azi, pe care le putem subîmpărți în felul următor: Cristos reprezintă ultima realizare a planului lui Dumnezeu (lectura a II-a); planul divin se află în lege (lectura I-a); ascultarea față de lege se exprimă printr-o practică, printr-o activitate, care se manifestă în întâlnirea cu aproapele (evanghelia).

Înaintea legii a existat o Persoană care este chipul Dumnezeului nevăzut care-și revendică o stăpânire cosmică pentru că toate lucrurile “printr-însul s-au făcut și fără de Dânsul nimic din ceea ce s-a făcut, nimic nu s-a făcut”. Prin urmare, Cristos se află la originea a toate și toate prin El se mișcă spre a se desăvârși în El. Isus este centrul care dă coeziune, sensul și unitatea întregii creații. Totuși, primatul lui Cristos, nu se limitează la creație ci se afirmă în răscumpărare. El este strămoșul unei noi omeniri, smulsă puterii și rapacității morții și împăcată cu Tatăl prin sângele vărsat pe cruce.

Cristos nu este numai începutul armoniei cosmice ci întemeiază și legitimează o nouă ordine în raporturile dintre oameni. Iar biserica, al cărei cap este și care formează trupul său mistic nu poate decât să se refere la plinătatea sa, pentru a fi în lume sacramentul dragostei al acestei noi ordine. În raport cu cele ce ne privește, putem spune: Cristos este revelatorul feței ascunse și inaccesibile a lui Dumnezeu, este revelatorul planului său pentru omenirea întreagă.

Aici nu poate avea loc nici o scuză. Textul din cartea Deuteronomului, care este pus în perspectiva legământului și al relativelor exigențe începe cu un peremtoriu: “Dacă vei asculta de glasul Domnului Dumnezeului tău, păziți poruncile și rânduielile lui scrise în cartea aceasta a legii…” (Deut. 30, 107) În cele din urmă se subliniază faptul că textul legii nu-i săpat pe lespezi de piatră ci este scris în inima omului. Evident, cartea rămâne, dar numai ca o mărturie. Deci, adevăratul text trece printr-un proces de interiorizare.

Cu alte cuvinte, legea nu este ceva numai de suprafață. Cu un prea puțin aspect de obligativitate, ci este un cuvânt de chemare care așteaptă un răspuns spontan din partea omului la cele propuse de legământ. În felul acesta ascultarea devine o referință din partea celui care se înrolează într-un dinamism al dragostei și care nu se mulțumește numai cu registrul cel aspru al obligației, al datoriei. Cuvântul Domnului nu-l apasă și nu-l strivește pe om, ci trezește în inima lui avântul spre cunoașterea și actualizarea voinței sale.

Însă punctul culminant îl constituie răspunsul la o întrebare dintre cele mai comune: împlinirea voinței lui Dumnezeu reprezintă o acțiune care depășește puterile și posibilitățile omenești. Moise spune categoric cum că aici este vorba doar de o scuză banală fără nici o acoperire. Răspunsul în credincioșie nu este peste puterile omului: “Porunca aceasta pe care ți-o dau azi, nu este peste puterile tale, nici departe de tine”.(Deut. 30, 11). Aici nu este vorba nici de a te urca în cer și nici de a traversa mari și oceane. “Legea aceea este foarte aproape de tine, ecoul ei se află pururi în conștiința ta. Este cuvântul adresat ție de un Dumnezeu care te iubește. Este un cuvânt care te cheamă la acel “mai bine”, și care se află în inima fiecărui om.

Planul acesta al lui Dumnezeu, care se află în lege, rămâne necunoscut de două categorii de oameni, și anume: pentru cel învățat, care se limitează la o cunoaștere de tip intelectual; pentru cel practicant, care nu vrea să știe nimic de aproapele, ca nu cumva să se împiedice de el. Aceste două abateri, sunt exprimate în evanghelia de astăzi, care ne prezintă parabola Samariteanului milostiv. Așadar, în primul loc, doctorul în lege este un pedant, un sofist, chițibușar, care se joacă cu cuvintele. El pretinde să discute, să precizeze, să se măsoare cu Isus, să-și justifice propriile cunoștințe, să definească exact definiția de aproapele și să determine cu precizie limitele dragostei.

Isus nu se prestează jocului său de cuvinte spre a se angaja într-o discuție interminabilă ci caută a-l aduce pe interlocutorul Său la realitate: ”Bine ai răspuns: Fă așa și vei avea viață veșnică!”. Cu alte cuvinte nu are nici un rost să mai discutăm despre un argument, pe care-l cunoști foarte bine. Un singur lucru îți lipsește, și anume: de a traduce în fapte tot ceea ce cunoști și știi. Isus este plictisit și chiar scârbit de acea știință, care nu devine dragoste concretă.

și chiar după ce a lămurit îndoielile doctorului în lege, nu printr-o demonstrație teoretică, ci printr-o simplă povestire, prin care l-a convins că “cine anume este aproapele meu”, și după ce s-a convins că omul acesta, intelectual, a înțeles corect lecția, îi spune categoric: “Mergi și fă și tu la fel!” Aceste două verbe: “a merge” și “a face”, lipsesc din vocabularul cărturarului îngâmfat. Dar nu lipsesc din vocabularul samariteanului milostiv, adică a dușmanului, a ereticului, a unei persoane nedorite.

Isus se arată a fi nerăbdător a-i convinge pe cunoscătorii legii că sunt datori nu numai a o cunoaște, dar și de a o practica prin dragoste.

Comportarea samariteanului este diametral opusă comportării preotului sau levitului. Profesioniștii religiei îl văd pe rănit, la fel cum îl vede și samariteanul. Vederea le este comună celor trei. Ceea ce-i deosebește este cu totul altceva. Preotul îl vede pe cel rănit, și trece mai departe, ceea ce face și levitul. Însă numai samariteanul l-a văzut și i s-a făcut milă de dânsul. Simțirea compătimirii, adică luând parte activă la suferința altora, suferind împreună cu alții, face ca omul să se oprească din drumul lui, oricât de grăbit ar fi, spre a veni în ajutorul celui nenorocit.

Aș vrea să subliniez aici numai semnificația acestor cuvinte: “și când a văzut pe omul acesta a trecut pe alături, înainte”. (Lc. 10, 32) Pentru că gestul samariteanului nu are nevoie de comentarii, ci numai de imitare, așa cum a spus și Isus: “Mergi și fă și tu la fel!”. Cei doi specialiști în ale religiei, își închipuie că vor ajunge la Dumnezeu “trecând mai departe”, pe lângă omul nenorocit. Oamenii aceștia, pentru a-și realiza planul lor religios nu au timp să mai privească și spre suferințele altora, pentru că obligațiile lor religioase nu le mai permit să se mai aplece și spre suferințele sau necesitățile altora. Din această cauză asemenea oameni sunt reci, distanți, și chiar aroganți. Dar, se înșeală amar, căci nimeni nu poate ajunge la Dumnezeu trecând peste aproapele.

Nimeni nu-l poate întâlni pe Dumnezeu, dacă este lipsit de dorința de a se întâlni cu fratele său. Nimeni nu poate cunoaște voința Domnului atâta vreme cât ignoră realitatea provocatoare pe care o are în fața ochilor. Nimeni nu se poate ocupa de lucrurile lui Dumnezeu fără să țină cont de ceea ce stă la inima lui Dumnezeu, care-i iubește pe toți oamenii ca pe adevărații lui fii. Nimeni nu-și va mântui sufletul, dacă va fi surd la strigătul sau la chemarea tacită a celui care suferă și este izolat, părăsit. Nimeni nu poate pretinde că se află în prietenia lui Dumnezeu, atâta vreme cât face rău aproapelui, care este prietenul lui Dumnezeu. În concluzie, lui Dumnezeu nu-i place exactitatea și disciplina în exercitarea funcțiilor religioase, dacă acestea nu sunt însoțite de milostivire și de dragoste față de cei părăsiți și suferinzi.

O altă variantă a străzii, cel puțin a străzii, a căii ce duce spre Dumnezeu. Unica parte carosabilă pentru a ajunge la destinație, este aceea “barată” de prezența nu totdeauna plăcută, și prea adesea neprevăzută, a aproapelui. În asemenea cazuri, acest Dumnezeu care se află atât de departe și nevăzut, atât de bun și de necuprins este cel mai aproape de noi. Nici nu ne punem problema – așa cum foarte bine observă Moise, de a ne urca la cer sau a ne coborâ pe fundul mării spre a-l afla. Samariteanului i-o fi fost suficient să se coboare de pe dobitocul lui (catâr, măgar, cal, fotoliu, pupitru, tribună, etc.), un gest la îndemâna oricui, întrucât nu este un gest senzațional, de a-l ajuta pe un om care se află în suferință, oricare ar fi acesta.

Persoanele bisericești, preotul și levitul, au ajuns fără întârziere la slujbele lor, însă nu și-au dat seama că lipsesc la întâlnirea cu Dumnezeu. Samariteanul nu a făcut decât doi pași, însă l-a întâlnit pe Dumnezeu în omul suferind de la marginea drumului.

 

* * *

 

Ai răspuns bine; fă aceasta și vei trăi!

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Editura Presa Bună

Experiența vieții arată fragilitatea omului în fața morții. Simte că trebuie să existe cineva care să-i dea garanția existenței și dincolo de acest moment al nimicirii fizice. Fără a dispera, omul a căutat dintotdeauna prin cult și rituri să se apropie de Dumnezeu, de izvorul existenței. Nu surprinde pe nimeni întrebarea învățătorului legii din evanghelia zilei: Ce să fac pentru a moșteni viața veșnică?

Prima lectură (Dt 30,10-14) ne relatează răspunsul cunoscut în Vechiul Testament: singura cale a mântuirii este fidelitatea față de alianță, fiindcă Dumnezeu s-a angajat să salveze gratuit pe acei care așteaptă toate de la el și-i observă Legea cu scrupulozitate (cf. MAC pag. 1104). Cunoscând valoarea vieții, Legea nu trebuie să pară nimănui grea. Când este acceptată ca venind din partea lui Dumnezeu, când glasul său rămâne în interiorul omului, atunci nu mai este nici o distanță între om și Lege și, în angajarea practicării ei, nu-i angajată numai puterea omului, ci atotputernicia lui Dumnezeu care însuflețește omul. Expresiile legea este în inima ta și pe buzele tale ne sugerează gândul că Legea devine cu adevărat parte integrantă a ființei umane, că Dumnezeu însuși este în viața persoanei și-i dă puterea necesară ca s-o împlinească (cf. CBL pag. 276).

Nu trebuie să ne mire faptul că prin Lege omul a putut ajunge la acea încredere și speranță de supraviețuire pe care o găsim mai ales în psalmi, așa cum se exprimă regele profet David: Cu inimă curată vreau să mă înfățișez înaintea ta, Doamne, să privesc cu nesaț chipul tău (Antif. int. Ps 16,15).

Răspunsul total, pe care omul îl poate experimenta încă din această viață, îl dă Isus – desăvârșitorul – învățătorului Legii: Fă aceasta și vei trăi! Ce trebuie să facă?

Isus conștientiza pe ucenici de fericirea lor de a fi cu el și de a vedea faptele sale care îl dezvăluie pe Tatăl (Lc 10,22-24). Un învățător al Legii se apropie de Isus nu cu cea mai bună intenție și vrea să afle de la el ce trebuie făcut ca să moștenească viața veșnică. Isus îl aduce la ceea ce învățătorul Legii știa, la cea mai mare poruncă din Lege: porunca iubirii față de Dumnezeu și aproapele (cf. Lev 18,5). Luminat de întreaga experiență a istoriei poporului său, învățătorul Legii știe să-l iubească pe Dumnezeu, dar nu cunoaște conținutul iubirii față de aproapele, întreaga gamă a semenilor care trebuie să intre în orizontul iubirii sale. Considerând că mulți ar trebui excluși, îi mai pune a doua întrebare: Cine este aproapele meu?

Învățătorul Legii, neînțelegând că orice ființă umană îi este aproapele, chiar și dușmanul, nu înțelegea cum poate iubi pe oricine ca pe sine însuși. Prin aceasta arăta de fapt că nu se cunoștea pe sine însuși. Isus pornește de la cunoașterea de sine, pe care trebuie s-o aibă fiecare om, spre a înțelege și iubi pe aproapele său. Isus îi propune spre aprofundare problema responsabilității față de viață. Viața, oriunde apare, este opera iubirii Creatorului. Pornind de la iubirea față de viață, asemenea Creatorului, omul devine aproapele pentru orice om, așa cum este Dumnezeu aproapele fiecărei ființe umane.

Descrierea parabolei este arhicunoscută. Felul de a-l iubi pe aproapele constă în a-l ajuta pe cel marginalizat și pe oricare om care suferă, indiferent cum, fiindcă orice suferință este un atentat la existența lui și a tuturor, inclusiv a mea. Viața, fiind un bun comun, este strâns legată de cea mai mare poruncă. Evanghelia ne arată un sărman om fără patrie, fără familie, fără nume, fără vârstă, fără religie etc., spre a pune în evidență doar valoarea vieții lui care se afla în primejdie. S-ar părea că nu maltratarea are importanță, dar nu-i departe de centrul atenției lui Isus care vrea să arate că omul este liber și poate crea răul. Cineva a spus că în orice om există un sfânt și un diavol. Orice om este capabil de a fi un bandit și de a-l face pe altul să sufere. Problema este cum să ne vindecăm de banditism, să ne eliberăm de Cel Rău, mai ales când ne credem sfinți, fiindcă tocmai atunci banditul din noi poate trece mai departe sub chipul preotului sau levitului. Atunci atitudinea nepăsătoare sau chiar disprețuitoare demonstrează că iubirea față de Dumnezeu, pe care o reprezintă, este o minciună și întreaga existență religioasă este o înșelătorie (cf. CBL pag. 1207). Isus arată că omul devine bun când devine conștient că este părtaș la tot răul din lume. Samariteanul devine bun când ascultă de glasul conștiinței și înțelege că el însuși a fost cauză de suferință pentru altul și altul pentru el, dar răul trebuie înlocuit cu binele.

La moartea mamei sale, Monica, sfântul Augustin rostea aceste cuvinte: Doamne, nu te întreb de ce mi-ai luat-o, ci îți mulțumesc pentru că mi-ai dat-o. Parafrazându-l, fiecare om, în fața nenorocirii altuia, nu trebuie să se întrebe de ce și cum, cine este și dacă merită sau nu atenție, iubire, ci să-i spună lui Dumnezeu: Doamne, îți mulțumesc pentru că mi-ai dat ocazia și posibilitatea să-mi dovedesc iubirea față de tine prin această persoană care suferă. Așa devin eu aproapele fratelui meu în Cristos. Realitatea iubirii noastre față de aproapele se manifestă pe terenul relațiilor interumane. Aici trebuie să domnească porunca lui Dumnezeu și să transforme existența umană. Fă aceasta și vei trăi! Devenind normă de conduită, parabola bunului samaritean poate fi temelia unui nou concept al umanității în care să fie depășite barierele rasiale și religioase. Ceea ce este esențial este faptul ca iubirea să-și intre în drepturile ei depline, conform voinței lui Isus (cf. o.c., pag. 1207).

În contextul evanghelic, parabola capătă un parfum deosebit și profund cristologic. Atât samariteanul, cât și nenorocitul lăsat aproape mort la margine de drum, îl reprezintă pe Cristos care ne revelează prin samaritean iubirea Tatălui și prin călătorul căzut în mâinile tâlharilor iubirea Fiului făcut om.

Tatăl se identifică cu bunul samaritean.

Întreaga omenire se identifică cu poporul lui Dumnezeu din Egipt, chemat să moștenească țara în care curge lapte și miere, unde existența este la adăpost de orice nenorocire. Dumnezeu, în iubirea sa nemărginită față de poporul său, îi spune lui Moise: “Am văzut prea bine asuprirea poporului meu care este în Egipt și am auzit strigătul lor împotriva celor care îi asupresc, așa că știu necazul lor. M-am coborât să-i mântuiesc din mâna egiptenilor și să-i strămut din țara aceea, într-o țară roditoare și largă, într-o țară în care curge lapte și miere” (Ex 3,7-8).

Isus însuși se identifică cu iubirea Tatălui și devine bunul samaritean pentru întreaga omenire, tocmai din postura falimentului uman, din postura omului nenorocit căzut în mâinile tâlharilor. Coborât din cer, Isus ia chipul sclavului (Fil 2,7) și la Ierusalim coboară de pe măgăruș pentru a se lăsa în mâinile dușmanilor, pentru a îmbrățișa crucea, ca prin ea să ne ofere vin și ulei pentru rănile noastre: iertarea păcatelor, Euharistia ca hrană și pe Duhul Sfânt ca ulei mângâietor; ne duce la han, adică ne întărește în convalescență prin ungerea cu sfântul Maslu; plătește cu vârf și îndesat cu bucurii cerești tuturor acelora care se consacră carității lui și făgăduiește că va veni spre a umple de fericire existența tuturor acelora care s-au angajat în misiunea de a fi aproapele celor nenorociți fizic și spiritual în această lume.

Măreția lui Isus din această parabolă, atât din postura bunului samaritean, cât și din cea a sărmanului nenorocit de tâlhari, se desprinde din atitudinea lui dumnezeiască: nu critică și nu condamnă pe nimeni, ci îi învață pe toți.

În cea de-a doua lectură (Col 1,15-20) apostolul Paul, contemplând această icoană desăvârșită a iubirii lui Dumnezeu, scoate în evidență biruința vieții asupra morții în Cristos care deține primatul învierii, adică dreptul de prim – născut al întregii existențe. Așa cum prin Lege primului-născut îi erau rezervate toate și avea dreptul să instaureze o nouă ordine în tot ce-i aparținea, la fel Isus, primul – născut dintre cei morți, are dreptul să pună în ordine escatologică sensul existenței noastre de pe pământ, dându-i plinătatea, adică viața veșnică (cf. CBL pag. 1711), ca acolo unde este el, să fim și noi (In 17,24).

După cum Isus s-a identificat cu iubirea Tatălui devenind aproapele nostru, tot așa fiecare dintre noi, devenind creștin prin botez, trebuie să devină aproapele tuturor celor din jurul său prin iubirea lui Isus.

Pentru realizarea în noi a vieții lui Isus, Biserica ne îndeamnă să ne rugăm: Dumnezeule, tu arăți celor rătăciți lumina adevărului, ca să se poată întoarce pe calea ta; dă tuturor acelora care poartă numele de creștin tăria de a înlătura tot ceea ce se împotrivește acestui nume și de a împlini ceea ce îi corespunde (LR). Amin.

 

* * *

 

Mergi și fă și tu la fel!

Autor: pr. Claudiu Dumea
Copyright: Editura Sapientia

Parabola bunului samaritean este, fără îndoială, una dintre cele mai frumoase parabole care au ieșit de pe buzele Mântuitorului. Se pune întrebarea: această povestire a bunului samaritean este o parabolă sau este o istorie adevărată, adică Isus a inventat această scenă, așa cum face de obicei când povestește parabole, sau relatează un fapt real ce s-a întâmplat cu adevărat pe drumul care Coboară de la Ierusalim la Ierihon?

Tradiția creștină a susținut întotdeauna că în parabola bunului samaritean avem de-a face cu un fapt real, care s-a petrecut cu adevărat și care a ajuns la urechile lui Isus. Drumul dintre Ierusalim și Ierihon străbate pustiul Iudeii și are vreo 30 km. Pe vremea lui Isus, beduinii, care trăiau cu turmele lor de oi și capre în pustiu și care se ascundeau în peșterile pustiului, erau un pericol pentru călători și erau temuți de toată lumea; ieșeau la drumul mare și atacau trecătorii. De altfel, și astăzi situația este aceeași; e foarte periculos să străbați acest drum pe jos (drum străbătut de preoți și leviți, întrucât majoritatea acestora locuiau în afara Ierusalimului). Dar această mică istorie, petrecută pe drumul ce duce de la Ierusalim la Ierihon, în parabola lui Isus, devine o istorie mare de tot, cât de mare e lumea și cât e istoria omenirii de mare.

Sfinții Părinți ai Bisericii interpretează astfel această parabolă: Ierusalimul e paradisul pământesc; Ierihonul e lumea; omul căzut în mâinile tâlharilor e Adam (și toți urmașii lui Adam); tâlharii sunt forțele răului, Satana, care l-au tâlhărit și l-au jefuit pe om de tot ce avea: de harul sfințitor și toate darurile cu care fusese înzestrat când Dumnezeu l-a creat și l-a așezat în paradisul pământesc; l-au lăsat pe om plin de răni, de rănile păcatului, în mijlocul drumului; samariteanul milos, care cobora pe același drum, nu este altcineva decât Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu care s-a făcut om, a coborât din cer și, văzându-l pe omul rănit zăcând în mijlocul drumului, i s-a făcut milă, s-a oprit, i-a spălat rănile, le-a dezinfectat, le-a uns, le-a bandajat; hanul în care omul rănit este adăpostit și îngrijit este Biserica; hangiul este Păstorul suprem al Bisericii, orânduit de Cristos; și faptul că samariteanul promite să se întoarcă este o referire la a doua venire a lui Cristos.

Nu avem de-a face aici cu o interpretare forțată sau arbitrară a parabolei evanghelice și nici cu o alegorie, ci este prezentat, în sinteză, întregul tablou, întreaga imagine a istoriei mântuirii lumii, până la a doua venire a lui Cristos.

În Isus Cristos, Dumnezeu s-a făcut aproapele omului. Preotul și levitul Vechiului Testament, cu toate jertfele lor de la templu, n-au putut să-l salveze pe omul rănit de moarte. Omul nu-l poate salva pe om. A trebuit să coboare Fiul lui Dumnezeu, Bunul Samaritean, ca să-l salveze. Preotul și levitul trec pe lângă omul din mijlocul drumului, îl privesc, îl ocolesc și își văd de drum, grăbind pasul. Și-or fi zicând: “Nu mai mișcă. Dacă e mort? Nu ne putem atinge de el, ca să nu ne contaminăm de impuritate și să putem sluji la templu”. Într-adevăr, un preot sau un levit, dacă atingea un mort, devenea necurat și nu mai avea voie să atingă cele sfinte, să slujească la templu. Isus nu se teme de contaminare: se apropie și se lasă contaminat: ia asupra sa toate impuritățile, toate păcatele oamenilor, spre a le ispăși în trupul său.

Primele două lecturi ale Liturghiei confirmă învățătura centrală a parabolei evanghelice, așa cum apare ea în interpretarea Sfinților Părinți ai Bisericii. Cuvântul lui Dumnezeu, am auzit în prima lectură din Cartea Deuteronomului, nu e departe, nu e nevoie să mergi să-l cauți în înălțimea cerului sau dincolo de mare: Cuvântul lui Dumnezeu care s-a făcut om a venit el însuși să ne caute, s-a făcut aproapele nostru, e aproape de noi, e în inima noastră.

Același gând îl exprimă apostolul Pavel în a doua lectură luată din Scrisoarea către Coloseni: “Isus este chipul, imaginea lui Dumnezeu cel nevăzut”; în Isus, Dumnezeu cel nevăzut s-a făcut văzut, a coborât la noi, s-a aplecat asupra noastră, ca să ne lege rănile, s-a făcut aproapele nostru.

Parabola lui Isus se încheie cu cuvintele: “Mergi și fă și tu la fel”. Fii și tu un samaritean milostiv; fă-te aproapele semenilor tăi, apropie-te, ajută-i, așa cum Dumnezeu, în Isus Cristos, s-a făcut aproapele tău, i s-a făcut milă și ți-a venit în ajutor.

Și cine este aproapele meu? Aici era problema cea mare, întrebarea care chinuia mintea cărturarilor. Cine este aproapele pe care trebuie să-l iubesc? În cercurile teologice evreiești erau dezbateri aprinse. Cei mai generoși considerau că în categoria aproapelui intrau membrii poporului evreu și prozeliții, cei care îmbrățișau iudaismul. Alții restrângeau cercul: dușmanul personal nu mai era aproapele. Pentru farisei, aproapele era cine făcea parte din partida lor. Pentru esenieni, care se autointitulau “Fiii luminii”, aproapele era numai cine făcea parte din secta lor, restul, “Fiii întunericului”, erau excluși.

Răspunsul lui Isus e categoric: toate barierele dispar. Aproapele este orice om, inclusiv dușmanul. Orice om, indiferent de rasă, de etnie, de stare socială, este aproapele nostru, așa cum samariteanul s-a făcut aproapele evreului căzut în mâinile tâlharilor, deși, cum notează și evanghelistul, evreii și samaritenii se urau, nu aveau nici un fel de raporturi.

Mergi și fă și tu la fel. Concret, prin aceste cuvinte, două lucruri cere Mântuitorul de la fiecare dintre noi. Primul: să nu excludem pe nimeni de la iubirea noastră. “Dacă îi iubiți numai pe cei care vă iubesc pe voi, ce mare lucru faceți? Nu fac asta și vameșii, și păgânii?” Isus ni-l arată ca model de urmat pe Tatăl din cer, care face să cadă ploaia, fără nici o deosebire, și peste cei buni, și peste cei răi, și să răsară soarele și peste cei recunoscători, și peste cei nerecunoscători, și peste cei care i se închină, și peste cei care îl înjură.

Și al doilea lucru: iubirea noastră să nu se reducă la vorbe, la sentimente sterile. Poate că preotul și levitul din parabola lui Isus, trecând pe lângă omul ce zăcea în mijlocul drumului într-o baltă de sânge și văzându-l, vor fi zis: “Vai, sărmanul de tine! Mi se rupe inima de milă! Dar cum s-a întâmplat? Cine ți-a făcut una ca asta? Hai, curaj!” Și au plecat mai departe. În schimb, samariteanul nu s-a pierdut în vorbe, în sentimentalisme, și-a suflecat imediat mânecile și i-a dat omului îngrijirile de trebuință. “Copiii mei”, scrie sfântul Ioan, “să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul” (1In 3,18). Iar sfântul Iacob se întreabă: “Dacă un frate sau o soră sunt goi și lipsiți de hrana de toate zilele și unul dintre voi le-ar zice: «Mergeți în pace, încălziți-vă și săturați-vă!», fără să le dea cele de trebuință trupului, la ce le-ar folosi?” (Iac 3,15-16)

“Mergi și fă și tu la fel!” Isus ne dă nu numai porunci, ci și forță, ca să împlinim ce ne poruncește să facem. Acum, la sfânta Liturghie, Isus ne oferă ca hrană Trupul său și ca băutură Sângele său, ca să avem putere să facem ceea ce ne cere el: să facem și noi la fel, să fim și noi samariteni milostivi pentru cei care suferă în jurul nostru.