Selecție de predici

(tipareste predicile)

 

Duminica a XIV-a după Rusalii
Evanghelia: Matei 22,1-14
Apostolul: 2Corinteni 1,21-2,4

Matei 22,1-14

Și, răspunzând, Isus a vorbit iarăși în pilde, zicându-le: Împărăția cerurilor asemănatu-s-a omului împărat care a făcut nuntă fiului său. Și a trimis pe slugile sale ca să cheme pe cei poftiți la nuntă, dar ei n-au voit să vină. Iarăși a trimis alte slugi, zicând: Spuneți celor chemați: Iată, am pregătit ospățul meu; juncii mei și cele îngrășate s-au junghiat și toate sunt gata. Veniți la nuntă. Dar ei, fără să țină seama, s-au dus: unul la țarina sa, altul la neguțătoria lui; Iar ceilalți, punând mâna pe slugile lui, le-au batjocorit și le-au ucis. Și auzind împăratul de acestea, s-a umplut de mânie, și trimițând oștile sale, a nimicit pe ucigașii aceia și cetății lor i-au dat foc. Apoi a zis către slugile sale: Nunta este gata, dar cei poftiți n-au fost vrednici. Mergeți deci la răspântiile drumurilor și pe câți veți găsi, chemați-i la nuntă. Și ieșind slugile acelea la drumuri, au adunat pe toți câți i-au găsit, și răi și buni, și s-a umplut casa nunții cu oaspeți. Iar intrând împăratul ca să privească pe oaspeți, a văzut acolo un om care nu era îmbrăcat în haină de nuntă, Și i-a zis: Prietene, cum ai intrat aici fără haină de nuntă? El însă a tăcut. Atunci împăratul a zis slugilor: Legați-l de picioare și de mâini și aruncați-l în întunericul cel mai din afară. Acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților. Căci mulți sunt chemați, dar puțini aleși.

 

Autori

pr. Gheorghe Neamțiu
pr. Gheorghe Neamțiu
pr. Ilie Cleopa
pr. Anthony M. Coniaris
pr. Ioan Abadi si pr. Alexandru Buzalic
pr. Vasile Rob
pr. Nick Brown
pr. Mihai Tegzeș
PF Daniel Ciobotea

 

* * *

 

Jertfa Sfintei Liturghii

Autor: pr. Gheorghe Neamțiu
Copyright: Viața creștină

Nunta împărătească despre care ne vorbește Isus Cristos în parabola citită azi, la Sfânta Liturghie, nu este altceva decât unirea dintre El și noi, care formăm Împărăția Sa, adică Biserica la care a chemat mai întâi, prin profeți, pe evrei, pe care i-a ales ca popor al Său. Dar fiindcă acesta a respins invitația la nuntă, adică pe Cristos și mântuirea oferită de El, Dumnezeu a chemat pe păcătoși și popoarele păgâne să se împărtășească de harurile răscumpărării. Astfel, Împărăția Sa s-a răspândit pe întreg pământul. Intrarea la această nuntă, în Împărăția Sa, cum știm, se face prin ușa Sfântului Botez, Taina prin care odată cu harul sfințitor primim viața divină și întreg organismul acestei vieți supranaturale – cele trei virtuți teologale, darurile Spiritului Sfânt și virtuțile morale (prudența, dreptatea, cumpătul și tăria). Această viață dumnezeiască ne-o alimentăm la ospățul euharistic al Sfintei Liturghii, unde Împăratul Cristos, Mirele sufletelor noastre, ni Se dăruiește ca hrană spirituală, cu trupul și sângele Său și cu dumnezeirea și ființa Sa umană. Iar această unire este mai mult decât aceea dintre mire și mireasă, căci Isus spune: “Cel ce mănâncă trupul Meu, și bea sângele Meu, rămâne în Mine și Eu în el” (Ioan VI, 56).

Cum știm, Sfânta Euharistie este Taina Tainelor, deoarece, spre deosebire de celelalte șase Taine, aici primim nu numai harul sfințitor și asigurarea celorlalte haruri specifice fiecăruia dintre ele, ci pe Însuși autorul harurilor, pe Mântuitorul, sub smeritele aparențe de pâine și vin. Acesta este un mister al atotputerniciei divine, mai presus de orice înțelegere, pe care însă îl acceptăm prin credință, căci dacă Dumnezeu a creat lumea prin cuvânt, din nimic, dacă tot prin cuvânt a preschimbat apa în vin la nunta din Caana și a înmulțit pâinile în pustiu, de ce nu ar putea schimba pâinea și vinul în trupul și sângele Său la Sfânta Liturghie?

Desigur, toți creștinii adevărați cred în acest mister și participă cu regularitate la Sfânta Liturghie – nu numai în duminici și în sărbătorile de poruncă, ci și în zilele de rând -, dar știu oare toți că Sfânta Euharistie, Cuminecătura, este nu numai o Taină, adică un mijloc de împărtășire a harului, de sfințire, ci și o Jertfă, singura Jertfă a Legii Noi, a creștinismului, și, dacă știu, sunt ei deplin conștienți de conținutul acestui cuvânt, de ceea ce înseamnă Jertfa? Iar dacă și aceasta o știu, trăiesc ei conform acestei conștiințe: Căci cel mai important pentru un creștin autentic este nu cât știe, ci cât trăiește din ceea ce știe. De aceea spunea un predicator: “Predico vorbis non novum ut sciatis, sed notum ut faciatis” (Vă predic nu lucruri noi ca să le știți, ci lucruri știute ca să le faceți).

Iată de ce vom face în cele ce urmează câteva reflecții asupra Sfintei Euharistii, considerate ca Jertfă.

La romani, de exemplu, în ajunul unei lupte, sau în prima zi după victorie, ori pentru a ispăși public o ofensă comisă față de divinități, se aducea jertfă. Se alegea un animal fără pată și se punea pe altar. Preotul îmbrăcat în veșminte rituale examina victima, cerea asistenței să păstreze reculegere, rostea o rugăciune, pe care o repetau și cei prezenți, apoi stropea victima cu apă curată, o tămâia și – cu o lovitură puternică – o sacrifica, iar carnea o distribuia spre consum celor prezenți.

Care este semnificația acestui act?

Animalul reprezintă ceea ce este mai prețios în creație: viața. Această viață a creaturilor, Dumnezeu a pus-o la dispoziția omului încă dintru început. Jertfind-o, în semn de omagiu, lui Dumnezeu, omul vrea să spună: Iată, viața și tot ce am, sunt ale Tale. Tu ești stăpânul meu absolut, și ca să-Ți dovedesc dependența mea totală și recunoștința pentru tot ce mi-ai dăruit, îți dăruiesc, în locul vieții mele, viața acestui animal, ca să se ridice la Tine ca acest fum de tămâie. Ți-o dăruiesc de asemenea în semn de mulțumire pentru toate binefacerile și ca ispășire pentru ofensele ce Ți le-am pricinuit folosind darurile primite nu după placul Tău, ci după poftele mele. Cred că această ofrandă exprimă mai bine omagiul meu decât o simplă rugăciune.

Iată limbajul, semnificația jertfei. Toate popoarele, oricât de primitive, au exprimat și exprimă prin jertfele lor sensul acestui omagiu adus divinității. În Testamentul Vechi jertfa ocupă un loc de frunte, începând cu jertfele lui Cain și Abel, continuând cu jertfa lui Avraam, până la jertfele numeroase prescrise de Legea lui Moise, și culminând cu jertfele lui Solomon, prilejuite de consacrarea Templului. Dar cele mai semnificative sunt două: jertfa de pâine și vin adusă de Melchisedec, împăratul Salimului, jertfă ce prefigurează jertfa Sfintei Liturghii, și jertfa Mielului pascal, semn al eliberării evreilor din robia egipteană, jertfă care prefigurează pe Isus Cristos, Mielul nevinovat, jertfit pe Cruce în mod sângeros, și la Sfânta Liturghie în mod nesângeros, jertfă anunțată și de profetul Isaia cu sute de ani înainte: “Ca un miel la înjunghiere s-a adus și ca o oaie înaintea celui ce o tunde, nu-și deschide gura” (Isaia LIII, 7).

Această jertfă a Crucii, actualizată la Sfânta Liturghie, prin care omenirea întreagă a fost răscumpărată, este singura jertfă desăvârșită, capabilă să împace pe om cu Dumnezeu, deoarece atât Marele Preot, cât și victima, fiind una și aceeași persoană, Fiul lui Dumnezeu, sunt de o maiestate infinită, preotul fiind doar jertfitorul instrumental, reprezentant al poporului.

Iată de ce în clipa când Mântuitorul a murit pe Cruce, toate celelalte sacrificii din Legea Veche își pierd valoarea, deoarece ele au fost doar prefigurarea jertfei de pe Calvar. De acum singura jertfă este Jertfa Sfintei Liturghii, adică Jertfa Crucii, actualizată aici și pe toate meridianele globului zilnic și în fiecare clipă până la a doua venire a Domnului, pentru ca sufletele de pretutindeni și în toate timpurile să se poată împărtăși de harurile izvorâte din coasta Mântuitorului.

Aci, la Sfânta Liturghie, preotul, prin cuvintele consacrării, săvârșește ceea ce făcea preotul păgân când sacrifica victima. Și, tot timpul cât victima divină, Isus, se află pe altar, până în clipa când o consumă prin cuminecătură, se reînnoiesc toate emoțiile și sentimentele ce puseseră stăpânire pe Inima Dumnezeului răstignit; omagiul ce se înălța atunci spre Tatăl, omagiu de adorație, de mulțumire, de împăcare și cerere, se înalță și acum, de pe altar.

Iată ce este Sfânta Jertfă a Liturghiei. Momentul culminant și esențial este consacrarea, când roadele Jertfei de pe Cruce se revarsă asupra tuturor participanților care asistă cu dispozițiile sufletești cuvenite și îndeosebi asupra acelora pentru care se oferă în mod special Sfânta Liturghie, astfel că acei ce lipsesc de la această parte, nu numai că nu beneficiază de harurile Jertfei, ci comit păcat de moarte, nesatisfăcând porunca a doua bisericească. Celelalte părți care premerg consacrării și cele care urmează sunt, de asemenea, obligatorii, sub păcat grav ori ușor, după însemnătatea părții omise. Dar a lipsi, de pildă, de la partea de la început până la Evanghelie, sau de la cea de după cuminecare, pe motivul că nu constituie decât păcat ușor, înseamnă a-ți face un calcul meschin și constituie o piedică în calea spre desăvârșire.

Ce consecințe decurg din înțelesul Sfintei Jertfe Liturgice? În primul rând unirea noastră strânsă cu Cristos victima, care prin mâinile preotului se jertfește pentru noi Tatălui. În al doilea rând, pentru ca această unire să fie completă, trebuie să consumăm jertfa, adică să ne împărtășim cu Cristos. “Beți dintru acesta toți (…)”. În al treilea rând, întrucât Cristos este Capul Trupului Mistic, adică al Bisericii, care suntem noi, ca mădulare ale acestui trup, noi trebuie să participăm activ la aducerea jertfei, adică să ne rugăm împreună cu Capul și cu preotul care ne reprezintă, să ascultăm cuvântul lui Cristos rostit prin gura preotului, să trăim cu el dispozițiile sufletești legate de diferitele momente ale Liturghiei, iar în clipa solemnă a prefacerii să ne oferim Tatălui pe noi înșine împreună cu Cristos, victima divină. Căci dacă un organism, o ființă vie, are o singură gură și o singură inimă, noi care formăm un singur trup mistic cu Cristos trebuie să ne rugăm sincronic, să avem aceleași gânduri, aceleași sentimente, o singură gură și o singură inimă, așa cum sună îndemnul: “Și ne dă nouă cu o gură și o inimă să preamărim (…)”. Liturghia este rugăciunea oficială publică, prin excelență, a Bisericii: os Ecclesiae, lingua Ecclesiae (gura Bisericii, limba Bisericii). Aci toți ne rugăm cu întreaga Biserică, pentru întreaga Biserică. În consecință, nu au ce căuta rugăciunile particulare, cum e rozariul sau alte devoțiuni, ci să ne concentrăm atenția și inima asupra rugăciunilor și ceremoniilor, participând la ele cu toată evlavia. Ce să mai vorbesc despre aceia care, în timpul sfintei slujbe se plimbă, vorbesc, se uită în dreapta și în stânga, neluând seama că în aceste momente sfinte, acest loc nu este nici bâlci, nici piață, ci Catedrală.

O altă consecință logică și practică ce rezultă din conceptul de jertfă este, cum spuneam, obligația de a consuma jertfa, de a ne împărtăși cu Cristos victima; fără împărtășire participarea noastră nu este completă: “Beți dintru acesta toți (…)” ne poruncește Isus. Nu numai unii, ci toți, căci pentru toți se dă El morții. Liturghia nu este o simplă întâlnire cu Mântuitorul, precum odinioară aceea a sutașului sau a lui Zacheu, ci o unire intimă, inimă la inimă, o împărtășire personală, o consumare a trupului Său, prin care însă, contrar pâinii cu care ne nutrim, nu El se transformă în noi, ci noi ne transformăm în El, suntem asimilați spiritualicește de El, sădind în noi virtuțile Sale teandrice (divino-umane). Și fiindcă El se oferă Tatălui, înseamnă că și noi trebuie să ne oferim cu tot ce gândim, simțim și voim, cu toate preocupările, dificultățile, suferințele și acțiunile noastre din ziua respectivă. Să-I oferim întreaga viață drept jertfă care să se consume ca prinos de laudă, mulțumire, ispășire și cerere. În felul acesta transformăm trăirea noastră într-o liturghie continuă.

Privită Sfânta Jertfă Liturgică în această lumină, cât ilogism și inconsecvență în viața mea, când, de-abia întors de aici acasă, confruntat cu obișnuitele necazuri de fiecare zi, devin nerăbdător, mă lamentez, murmur sub povara lor și uit că numai cu câteva momente înainte m-am oferit pe mine cu toată problematica mea Tatălui, ca victimă, împreună cu Isus și prin Isus!

Câtă inconsecvență și cât de puțină încredere în rugăciunile mele, uitând că din moment ce m-am identificat cu Cristos, rugăciunea mea, dacă este spre slava Tatălui ceresc, nu mai este doar rugăciunea mea, ci este rugăciunea lui Isus și a mea; deci nu mă pot îndoi că va fi ascultată!

Nu înseamnă oare această conduită o retractare a dăruirii totale de mine însumi făcută la Sfânta Liturghie ca răspuns la invitația: “pe noi înșine și unul pe altul și toată viața noastră lui Cristos Dumnezeu s-o dăm”?

Să ne revizuim, iubiți credincioși, modul de a participa la Sfânta Liturghie; să conștientizăm sensul ei, să asistăm la ea cu atenția, evlavia și dispozițiile cuvenite, și să ne împărtășim cât mai des cu Cristos victima divină, izvorul vieții noastre supranaturale, ca să ne transforme zi de zi tot mai mult în El, și să ne dăruim în întregime Lui, prin conformarea cu voința Sa preasfântă. El a spus: “Cine mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu, rămâne în Mine și Eu în el” (Ioan VI, 57). Amin.

 

* * *

 

Dreapta folosire a creaturilor

Autor: pr. Gheorghe Neamțiu
Copyright: Viața creștină

“Dar ei nu au ținut seama de invitația lui și au plecat:
unul la țarina sa și altul la negustoria sa.”
(Matei XXII, 5; Luca XIV, 16-24)

În pericopa evanghelică citită azi, Mântuitorul ne prezintă o parabolă cu un înțeles asemănător aceluia din parabola despre arendașii ucigași. În parabola de azi El aseamănă împărăția cerurilor, adică Biserica Sa, unui împărat care face ospăț de nuntă unicului său Fiu și, când toate sunt gata, își trimite servitorii să-i cheme pe cei invitați. Aceștia însă, nesocotind înalta onoare ce li se făcuse de a fi invitați la un ospăț atât de distins, se duc la treburile lor – unul la țarina sa, altul la negustoria sa, iar alții, prinzând pe servitori, îi maltratează și îi ucid. Mâniat, împăratul trimite din nou alți servitori, ca să adune de la răspântiile drumurilor pe toți pe care îi vor întâlni, buni și răi, și să-i aducă la ospăț, pentru a i se umple casa. După ce toate au fost aranjate și când toți erau așezați la masă, intră împăratul în sala ospățului și văzu printre comeseni pe unul care nu voise să îmbrace haina festivă de nuntă, oferită de servitori la intrare, potrivit unui obicei evreiesc. Indignat, împăratul dă ordin servitorilor să-l scoată afară și să-l arunce în întunericul de afară, “unde este plâns și scrâșnirea dinților”.

Înțelesul parabolei este limpede. Împăratul este Dumnezeu, care prin nunta pe care o face Fiului Său unic, unindu-L, prin Întrupare, cu firea omenească, îi invită pe toți oamenii să se împărtășească din firea divină, prin unirea cu Isus Cristos, împărtășire ce începe aici pe pământ, în Împărăția Sa care este Biserica luptătoare, și se desăvârșește în Cer, unde este Biserica triumfătoare.

Cei dintâi invitați să intre în această Împărăție au fost evreii, poporul ales, în sânul căruia Fiul lui Dumnezeu Și-a logodit, prin întrupare, firea omenească. Dar ei au disprețuit această cinste, și, refuzând invitația, și-au văzut de treburile lor vremelnice, ba, unii dintre ei, chiar i-au maltratat și i-au ucis pe servitorii trimiși la ei, adică pe proroci. Ca urmare în locul evreilor, care s-au făcut nevrednici de alegere, Dumnezeu, prin misionarii Săi, i-a chemat la ospățul Său spiritual pe toți ceilalți, buni și răi, adică popoarele păgâne, care de-a lungul secolelor au continuat să îmbrățișeze Biserica Sa.

Ceea ce ne reține atenția meditând parabola, este faptul că unii dintre cei care au refuzat invitația la o nuntă atât de aleasă au făcut-o fiindcă erau prea atașați de treburile lor vremelnice – de țarină și de negustorie.

Preocuparea excesivă, înrobirea de bunurile materiale, iată una din principalele piedici ce opresc sufletele să urmeze chemarea lui Dumnezeu, să-l slujească cu fidelitate și să se unească cu el, printr-o iubire mai presus de toate, adică să facă voia Lui, căutându-L pe El în toate. Tot ce există înafara Lui, toate creaturile nu sunt altceva decât simple mijloace puse de El în slujba noastră, ca să ne servim de ele, nici mai mult nici mai puțin decât în măsura în care ne pot ajuta să ne atingem scopul amintit. Atașarea de aceste bunuri ca de un scop în sine este un abuz, o încălcare – mai mult sau mai puțin gravă – a ordinii stabilite de Dumnezeu.

Din păcate, iubirea de Dumnezeu, împlinirea voinței Sale, adică a obligațiilor ce le avem față de El, față de noi înșine și față de semeni, întâmpină o continuă împotrivire din partea omului vechi din noi, adică a înclinațiilor dezordonate din firea noastră dezechilibrată prin păcatul originar și prin păcatele ascendenților noștri. De aici lupta necontenită cu noi înșine, care ne cere eforturi, jertfe, renunțări, spre a menține în limitele ordinii firești atât instinctul de conservare individuală, cât și pe acela al perpetuării speciei umane, al procreării.

Cum am mai subliniat, Dumnezeu a sădit în ambele aceste instincte un apetit, o poftă, precum și o desfătare, al căror rost, în planul creatorului, este, pe de o parte, de a-l stimula pe om la truda și jertfa ce o cere împlinirea obligațiilor față de propria persoană și față de copii, iar pe de altă parte, de a-l răsplăti pentru osteneala și sacrificiul ce i le cere împlinirea acelor obligații grele. În general, rolul satisfacției create, adică al plăcerii sau desfătării legate indisolubil de folosirea creaturilor, deci de exercitarea oricărui instinct și oricărei facultăți biologice, este asemănător cu acela al apei și uleiului în funcționarea unei mașini.

Pentru a feri lagărul pe care se învârte roata unei mașini de supraîncălzirea și uzura produsă prin frecare – ceea ce ar duce la topirea lagărului și la blocarea roții -, îl tratăm cu apă și ulei, care ușurează alunecarea și învârtirea roții în lagăr. Dar așa după cum ar fi o risipă irațională de energie a-i da unei mașini pe care nu o folosim, apă și ulei, lăsând-o să meargă în gol, tot astfel, de pildă, a mânca și a bea numai pentru a ne desfăta în deliciile alimentelor și băuturilor, depășind măsura rațională pe care o cere păstrarea vigorii în scopul de a ne putea îndeplini obligațiile familiale și profesionale, precum și a uza de plăcerile căsătoriei ca scop în sine, eludând scopul pentru care ele au fost date în virtutea ordinii firești – adică procrearea -, constituie un abuz grav, un păcat de moarte, fiindcă cel ce procedează astfel face din simplu instrument scop, sustrăgându-se scopului adevărat. În felul acesta, creaturile, lăsate de Dumnezeu ca să-i servească omului drept tot atâtea trepte pe care să urce și să se unească cu El prin împlinirea voinței Lui, îl coboară sub condiția ființelor iraționale, deoarece acestea nu încalcă niciodată legile fixate lor de Creator, legi care sunt, pentru ele, instinctele.

Toate creaturile reprezintă, în ce privește raportul nostru cu Dumnezeu care le-a pus în folosul nostru, ceea ce reprezintă bunăoară acul și ața pentru două bucăți de pânză pe care vrem să le coasem împreună. Rolul acului și al aței este de a uni prin cusătură cele două bucăți. Dar atâta vreme cât acul rămâne în pânză, firul de ață nu poate intra în pânză și astfel unirea celor două bucăți nu se poate face. Ca să se poată îmbina, acul trebuie să intre și să iasă din cele două bucăți, și cu cât această operație se repetă mai repede cu atât ele se îmbină mai repede. La fel este și cu creaturile, a căror menire este de a ne uni cu Dumnezeu. Câtă vreme ele rămân în noi, sufletul nostru nu se poate uni cu El. Rostul lor este nu de a rămâne în suflet, ci de a ni-L aduce pe Dumnezeu în suflet, prin împlinirea scopului pentru care ne-au fost date, adică prin împlinirea voinței Creatorului, deci prin iubirea față de El.

Au fost oare un rău în sine țarina și negustoria celor doi care au respins invitația la nunta împărătească? A fost oare un rău faptul că ei s-au ocupat de ele? Nicidecum, ci răul a stat în faptul că ei s-au alipit de ele ca de un scop în sine, care le-a umplut și înrobit sufletul până acolo încât, de dragul lor, ei au refuzat să împlinească dorința împăratului lor de a-i împărtăși din ospățul nunții fiului său.

Iubiții mei, dacă suntem sinceri cu noi înșine, fiecare ne regăsim într-un moment sau altul din viață în trista postură a celor doi invitați. Pofta trupului, pofta ochilor și trufia vieții, aceste trei imbolduri nedisciplinate cu care avem de luptat până la ultima suflare, nu o dată ne-au amăgit să ne lăsăm stăpâniți fie de plăcere în ale mâncării ori băuturii, fie de gesturi, acțiuni ori judecăți lipsite de caritate, împiedicând astfel unirea noastră cu Dumnezeu, împărtășirea din darurile iubirii Sale. De aceea, se impune să facem ordine în lumea gândurilor și pornirilor interioare. Să-L punem în centrul preocupărilor, al năzuințelor și acțiunilor noastre pe Împăratul Cristos. Bucuria și țelul vieții aici și dincolo să ne fie unirea cu El prin căutarea și împlinirea în toate a voinței Sale. El să ne stea în față ca învățătorul și Modelul nostru, urmărind să realizăm în trăirea din fiecare clipă, acasă și la locul de muncă, acea minunată ierarhie pe care ne-o recomandă Sfântul Pavel când zice: “Toate sunt ale voastre (…), iar voi sunteți ai lui Cristos și Cristos al lui Dumnezeu”. Da. De toate ne putem bucura, căci Dumnezeu toate le-a pus în slujba noastră, dar să păstrăm limitele stabilite de El în însăși firea lucrurilor, căci sufletul nostru, viața noastră întreagă cu aspirațiile ei aparțin de drept lui Cristos, care prin Răscumpărare ne-a făcut proprietatea Lui exclusivă. De aceea să veghem ca nu cumva darurile Lui să le folosim spre înstrăinarea de El, ci fie că mâncăm, fie că bem, fie că facem orice altceva, toate să le facem spre mai marea slavă a lui Dumnezeu. Astfel ne vom împărtăși încă aici pe pământ de bucuriile comuniunii cu El. Amin.

 

* * *

 

Despre haina de nuntă

Autor: pr. Ilie Cleopa
Copyright: Internet

Prietene, cum ai intrat aici fără haină de nuntă? (Matei 22, 12)

Iubiți credincioși,

Pilda din Sfînta Evanghelie de azi, pe lîngă alte învățături tainice ce le ascunde în ea, ne aduce aminte și de haina de nuntă, cu care ne-am îmbrăcat la sfîntul și dumnezeiescul Botez. De această haină ni se va cere răspuns în ziua cea mare a judecății lui Dumnezeu de la sfîrșitul veacurilor.

Trebuie să înțelegem că această haină este Însuși Iisus Hristos, Domnul și Mîntuitorul nostru, după mărturia marelui Apostol Pavel care zice: Cîți în Hristos v-ați botezat, în Hristos v-ați îmbrăcat! (Galateni 3, 27). Ne punem întrebarea: ce datorie avem noi, cei care ne-am îmbrăcat în Sfîntul Botez cu Hristos? Ca răspuns vom spune că toți cei ce ne-am îmbrăcat cu Hristos, avem datoria mare de a lepăda lucrurile întunericului și de a ne îmbrăca în hainele luminii (Romani 13, 12).

Care sînt lucrurile întunericului și de ce se numesc așa? Lucrurile întunericul sînt toate faptele rele fără de rod, adică păcatele pe care le facem cu voia noastră, despre care ne spune dumnezeiescul Apostol Pavel (Efeseni 5, 11).

Faptele rele se numesc așa din două motive și anume: întîi, pentru că ele vin de la diavolul, care se zice stăpînul întunericului (Ioan 14, 30; Efeseni 6, 12; Coloseni 1, 13) și, în al doilea rînd, se numesc fapte fără de rod ale întunericului, fiindcă întunecă mintea și sufletul omului și-l despart pe om de Dumnezeu, Care este lumină: Dumnezeu este lumină și lumina luminează tuturor și întunericul nu a cuprins-o (Ioan 1, 5), căci Dumnezeu locuiește în lumina cea neapropiată (I Timotei 6, 16).

Care sînt hainele luminii pe care trebuie să le îmbrăcăm, după învățătura Sfîntului Apostol Pavel? Acestea sînt toate faptele bune, care mai sînt numite și arme ale luminii (Romani 13, 12). Cu aceste fapte bune și arme duhovnicești ale luminii se cade a ne îmbrăca noi creștinii, după cum ne îndeamnă același apostol, zicînd: Stați deci tari, avînd mijlocul vostru încins cu adevărul și îmbrăcați-vă în platoșa dreptății și vă încălțați picioarele voastre întru gătirea Evangheliei păcii. Întru toate luați pavăza credinței, cu care veți putea stinge toate săgețile vicleanului cele aprinse, și coiful mîntuirii luați, și sabia Duhului care este cuvîntul lui Dumnezeu (Efeseni 6, 14-17). Așadar, vedeți ce fel de haine se cuvin nouă creștinilor a îmbrăca, și care sînt faptele cele fără de rod ale întunericului de care trebuie a ne dezbrăca?

Noi, fraților, ne-am îmbrăcat în dumnezeiescul Botez cu Hristos și prin El avem putere a lucra toată fapta bună, după cum ne învață Sfîntul Apostol Pavel, zicînd: Toate le pot în Hristos, Cel ce mă întărește (Filipeni 4, 13). Încă și Domnul ne-a arătat că, prin unirea cu El, toate faptele bune le putem lucra, iar fără de El, nimic bun nu putem face, după cum Însuși spune: Rămîneți întru Mine și Eu întru voi, căci fără de Mine nu puteți face nimic (Ioan 15, 4-5). Căci trebuie să avem în toată vremea unire cu Hristos, prin credința cea lucrătoare care se lucrează prin dragoste (Galateni 5, 6; II Tesaloniceni 3, 5), și prin această credință, să lucrăm cu multă sîrguință toată fapta bună.

La dumnezeiescul Botez ne-am lepădat de satana și de toate lucrurile lui. Dacă după Sfîntul Botez ne vom întoarce iarăși la păcate și nu ne vom pocăi de ele prin mărturisire la duhovnic și prin facerea canonului dat, atunci ne asemănăm cu cîinele care se întoarce la vărsătura sa și cu porcul ce se scaldă din nou în mocirla lui (II Petru 2, 22; Pilde 26, 11). Căci, într-adevăr mare datorie avem noi creștinii care ne-am îmbrăcat cu Hristos la Sfîntul Botez, să-I urmăm Lui prin toate faptele bune, așa cum ne îndeamnă Sfîntul Apostol Pavel, zicînd: Următori făceți-vă mie, fraților, precum și eu lui Hristos (I Corinteni 11, 1). Dar să întrebăm pe marele Pavel, cum urma el lui Hristos, ca să știm și noi în ce fel să urmăm Lui. Să ascultăm ce ne spune el: Trei ani noaptea și ziua n-am încetat cu lacrimi a învăța sfătuind pe fiecare. în osteneli multe, în bătăi, în temnițe, în primejdii de multe ori (Fapte 20,31). De la iudei de cinci ori am luat cîte patruzeci lovituri de bici fără una am luat, de trei ori cu toiege am fost bătut, odată cu pietre am fost împroșcat, de trei ori cu mine corabia s-a sfărîmat; o noapte și o zi în largul mării am petrecut; în călătorii de multe ori, în primejdii pe rîuri și de la neamuri și de la tîlhari, în primejdii în pustie și pe mare, în osteneală și trudă, în privegheri, de multe ori, în frig și în lipsă de haine, pînă în ziua și ceasul de acum și flămînzim și însetăm și sîntem goi și sîntem bătuți, sîntem pribegi, ne ostenim lucrînd cu mîinile; noastre, ocărîți fiind, binecuvîntăm; prigoniți fiind, răbdăm; huliți fiind, mîngîiem. Am ajuns ca niște gunoi lumii, tuturor lepădătura pînă azi (II Corinteni 11, 25-27).

Iubiți credincioși,

Iată în ce fel și prin cîte necazuri și prigoane urma lui Hristos dumnezeiescul și marele Apostol Pavel. Să ne punem întrebarea: oare noi creștinii de azi, care ne-am îmbrăcat cu Hristos prin Sfîntul Botez, mergem noi pe urma Sfîntului Apostol Pavel, precum mergea și el pe urma suferințelor lui Hristos? Dacă am lua noi aminte la Sfînta Evanghelie cîte a suferit Mîntuitorul pentru noi, cîte au suferit Apostolii și toți sfinții pentru dragostea lui Hristos, am cunoaște cît de păcătoși și neputincioși sîntem și cu cîtă lenevire și nepăsare lucrăm pentru mîntuirea sufletelor noastre, am cunoaște cît de puțin ne îngrijim să ne împodobim haina de nuntă a sufletelor noastre, pe care am luat-o la Botez mai curată decît soarele și care ni se va cere în ziua morții noastre și în vremea înfricoșatei judecăți a lui Dumnezeu.

Sfîntul Apostol Petru, arătîndu-ne care este haina și podoaba cea adevărată a creștinului, ne învață, zicînd: Podoaba voastră, să nu fie din afară, împletirea părului și a podoabelor de aur și îmbrăcămintea hainelor scumpe. Ci să fie omul cel tainic al inimii, întru nestricăcioasă podoabă a Duhului, blînd și liniștit, care este de mare preț înaintea lui Dumnezeu. Că așa se împodobeau odinioară sfintele femei care nădăjduiau în Dumnezeu (I Petru 3, 3-5). Același lucru învață și Sfîntul Pavel pe femeile creștine, zicînd: Asemenea și femeile în îmbrăcăminte cuviincioasă, făcîndu-și lor podoabă din sfială și din cumințenie, nu din păr împletit și din aur sau din mărgăritare sau din veșminte de mult preț; ci din fapte bune precum se cuvine unor femei temătoare de Dumnezeu (I Timotei 2, 9-10).

Iată cum se cuvine a se împodobi femeile creștine. Adică a nu iubi numai podoaba cea din afară, ci a se împodobi mai ales cu haina cea duhovnicească a sufletului lor, prin lucrarea faptelor bune și să-și aducă aminte de amenințarea lui Dumnezeu care zice: Pentru că fiicele Sionului sînt atît de mîndre și umblă cu capul pe sus și cu priviri obraznice, cu pași domoli, cu zăngănit de inele la picioarele lor, Domnul va pleșuvi creștetul capului fiicelor Sionului, Domnul va descoperi goliciunea lor. În ziua aceea va lua Domnul toate podoabele: inele, sori, lunițe, cercei, brățări, văluri, cununi, lănțișoare, cingătoare, miresme, talismane, inele, verigi de nas, veșminte de sărbătoare, mantii, șaluri, pungi, oglinzi, pînzeturi subțiri, turbane și tunici. Atunci va fi în loc de miresme, putreziciune; în loc de cingători, frînghie; în loc de cîrlionți făcuți cu fierul, pleșuvie; în loc de veșmînt prețios, zdrențe și în loc de frumusețe, pecete de robie (Isaia 3, 16-24).

Dar nu numai femeile, ci și bărbații trebuie să fugă de lux și de podoabe și să se silească fiecare a-și împodobi cu fapte bune aurul cel dinăuntru, adică sufletul său. Fiecare creștin trebuie să-și aducă aminte că la judecata viitoare, nu va judeca Dumnezeu hainele, ci faptele noastre. Cel ce se va sili a-și împodobi haina sufletului său cu toată fapta cea bună, unul ca acesta nu se va rușina cînd va fi chemat la nunta marelui Împărat (Apocalipsa 19, 7-9).

Dacă cineva dintre noi ar fi chemat să meargă înaintea unui împărat pămîntesc sau a unui mare conducător de țară, cîtă grijă ar avea să-și împodobească hainele sale ca să nu fie batjocorit pentru a sa neglijență. Dar noi cînd vom fi chemați la nunta mirelui Hristos înaintea Celui ce este Împăratul împăraților și Domnul domnilor (Apocalipsa 19, 16), ce fel de rușine, cîtă groază și muncă vom lua, dacă nu ne vom îngriji a ne împodobi haina sufletelor noastre? Oare nu vom auzi și noi ca omul din pilda Evangheliei de azi: Prietene, cum ai intrat aici, neavînd haină de nuntă? Oare nu vom auzi noi atunci pe dreptul Judecător și Preaveșnicul Împărat, zicînd: Legați-i mîinile și picioarele și aruncați-l în întunericul cel mai dinafară, unde este plîngerea și scrîșnirea dinților (Matei 22, 13).

Vai de noi, fraților, cît de puțin ne îngrijim a ne împodobi haina cea de nuntă a sufletelor noastre și cîtă pedeapsă de la Dumnezeu ne așteaptă pentru această lenevire și negrijă! Noi, păcătoșii, uităm că vine moartea și după moarte este judecată și muncă veșnică pentru cel ce moare nepocăit și nepregătit.

Dumnezeiescul părinte Efrem Sirul, arătînd chinurile care îi așteaptă acolo pe cei păcătoși, zice: “Acolo se vor topi ochii bețivilor, acolo se vor veșteji cărnurile judecătorilor, acolo se vor chinui cu foame cumplită și groaznic vor pătimi cei ce în alăute și fluiere beau vinul; acolo cu mare durere se vor tîngui și cu dinții lor vor scrîșni și cu amar își vor bate fețele lor desfrînații și preadesfrînații, furii, ucigașii de oameni, vrăjitorii, fermecătorii, descîntătorii, scriitorii de mincinoase scrisori, stricătorii de copii, vrăjitorii, mîncătorii de sînge. Aceștia toți, și cei asemenea lor, care fără pocăință au păcătuit pînă la sfîrșitul lor și pe calea cea lată și desfătată au umblat, care duce la pierzare, acolo în chinurile iadului își vor afla negreșit sălășluirea” (Sf. Efrem Sirul, Tomul III, București, 1910, p. 39).

Dumnezeiescul și sfîntul Apostol Pavel gura lui Hristos ne arată că trebuie a ne dezbrăca de hainele răutăților noastre și a ne îmbrăca cu omul cel nou, zicînd: V-ați dezbrăcat de omul cel vechi, dimpreună cu faptele lui și v-ați îmbrăcat cu cel nou, care se înnoiește, spre deplină cunoștință, după chipul Celui ce l-a zidit. Și iarăși zice: Îmbrăcați-vă, dar, ca niște aleși ai lui Dumnezeu, sfinți și iubiți cu milostivirile îndurării, cu bunătate, cu smerenie, cu blîndețe și cu îndelungă răbdare… Iar peste toate acestea, îmbrăcați-vă întru dragoste, care este legătura desăvîrșirii (Coloseni 3, 12-15).

Ați auzit, frați creștini, ce îmbrăcăminte trebuie să avem noi creștinii și care sînt podoabele duhovnicești ale hainelor de nuntă ale sufletelor noastre? O, de nu am uita noi păcătoșii, învățătura și sfătuirea marelui Apostol și de ne-am îngriji în toată vremea a ne îmbrăca cu aceste sfinte virtuți, care împodobesc haina cea de nuntă a sufletelor noastre, ca, în ziua cea mare a judecății lui Dumnezeu, să nu ne rușinăm și să nu fim aruncați în munca cea veșnică! În ziua aceea drepții vor străluci ca soarele. Atunci se va vedea podoaba și frumusețea hainelor de nuntă ale fiecăruia și se va cunoaște după haina cea din afară dragostea și silința fiecăruia, cu care am lucrat în această viață la mîntuirea cea veșnică a sufletului nostru.

Iubiți credincioși,

Pînă aici am vorbit despre podoaba hainei de nuntă a sufletului nostru. În încheiere voi arăta cîteva istorioare sfinte, prin care veți înțelege că oamenii sfinți și aleși ai lui Dumnezeu au strălucit în viața lor cu lumină duhovnicească, nu numai înăuntrul lor, ci chiar în afară s-au arătat cu podoabă și slavă dumnezeiască, prin care se arată sfințenia și lumina cea duhovnicească a sufletelor lor.

De exemplu, citim în istorisirile sfinte că Set patriarhul, fiul lui Adam, cînd era de patruzeci de ani, a fost răpit de îngerul Domnului la înălțime și a învățat știința multor taine ale lui Dumnezeu și vestita știință a astronomiei; iar cînd s-a pogorît pe pămînt, fața lui s-a luminat foarte mult din cereștile vederi de acolo. Această strălucire și slavă a feței lui, care era ca o față de înger, a rămas la el toată viața sa (Hronograf, Mînăstirea Neamț, 1837, p. 86-87).

La fel a strălucit fața lui Moise, robul lui Dumnezeu, cînd s-a pogorît din muntele Sinai cu Tablele legii: Atît strălucea fața lui Moise, încît toți fiii lui Israel se spăimîntau la vederea feței lui și nu puteau să sufere strălucirea feței lui, încît proorocul Moise își acoperea fața sa, pînă cînd intrau ei să grăiască cu dînsul (Ieșire 34, 29-35). Așa strălucea și fața sfîntului apostol, întîiul mucenic și arhidiacon Ștefan, ca o față de înger, cînd vorbea către evrei (Fapte 6, 15).

Fața Sfîntului Sisoe cel Mare a strălucit ca soarele în vremea sfîrșitului său, după cum se scrie despre aceasta în Pateric: “Cînd vrea să se sfîrșească acest mare cuvios părinte, șezînd părinții pustiului lîngă dînsul, a strălucit fața lui ca soarele și le zicea lor: “Iată, Avva Antonie a venit!” După puțin timp a zis: “Iată ceata Apostolilor a venit!” Și s-a luminat fața lui iarăși și iată era ca și cum ar fi vorbit cu oarecare, și s-au rugat lui bătrînii, zicînd: “Cu cine vorbești, părinte?” El a zis: “Iată, îngerii au venit să mă ia și mă rog să fiu lăsat să mă pocăiesc puțin!” Îi zic lui bătrînii: “Nu ai trebuință să te pocăiești, părinte!” Și le-a spus bătrînul: “Cu adevărat nu mă știu că am pus început bun”, și au cunoscut toți că este desăvîrșit. Și iată că de năpraznă s-a făcut fața lui ca soarele. El le zicea lor: “Vedeți, Domnul a venit și zice: Aduceți-Mi pe vasul pustiului!” Și îndată și-a dat duhul și s-a făcut cu un fel de fulger, și s-a umplut toată casa de bună mireasmă” (Pateric, București, 1828, p. 70).

Iată, frați creștini, cum slăvește Dumnezeu încă din acest veac pe oamenii Lui cei aleși și sfinți, care cu adevărat în toată viața lor le-a plăcut binele și care s-au ostenit cu mari nevoințe, cu post, cu priveghere, cu rugăciunea, cu fecioria și cu multe alte fapte bune, și mai ales cu smerenia și-au împodobit haina cea de nuntă a sufletului lor.

Zice Domnul în Sfînta Scriptură: Pe cel ce Mă slăvește pe Mine, îl voi slăvi (Filipeni 4, 19; Romani 9, 23) și iată cum a slăvit El pe cei ce L-au iubit chiar din veacul de acum. Vedeți cît de mare și adîncă smerenie avea acest sfînt și bine plăcut al lui Dumnezeu. La moartea lui au venit marele Antonie, ceata proorocilor, a îngerilor și, mai presus de toți, Însuși Domnul și Mîntuitorul nostru Iisus Hristos, iar el se ruga să-l mai lase puțin să se pocăiască, că nu socotea în mintea lui că a pus început de faptă bună. Bine a zis sfîntul Isaac Sirul că: “Smerenia este haina lui Hristos”. Cu această haină a lui Hristos era îmbrăcat sufletul acestui mare sfînt Sisoe. De aceea, smerenia, zice Sfînta Scriptură, merge înaintea slavei. (Pilde 15, 33; 29, 23). Însuși Mîntuitorul nostru Iisus Hristos atît l-a slăvit și l-a înălțat de a strălucit fața lui ca soarele, asemenea cu a Sa în Muntele Taborului. Aceasta ca să se adeverească cuvîntul Său Care a zis: Pe cel ce Mă slăvește pe Mine, îl voi slăvi (Psalm 83, 12; I Regi 2, 8) și Cel ce se smerește pe sine se va înălța (Matei 23, 12; Luca 9, 48; Iov 5, 11).

Așadar, iubiți frați creștini, să nu uităm și noi nevrednicii, de slava acestor oameni sfinți de care am amintit mai sus, și să ne silim cu toată sîrguința a ne împodobi haina cea de nuntă a sufletelor noastre, cu toată podoaba faptelor bune, dar mai presus de toate, cu dragostea de Dumnezeu, de aproapele și cu desăvîrșita smerenie. Amin.

 

* * *

 

Prietene, cum ai intrat aici fără haină de nuntă?

Autor: pr. Anthony M. Coniaris
Traducere: Oana Capan
Copyright: Predici.cnet.ro

Un coșmar des întâlnit este acela de a visa că te afli la vreun eveniment important, cum ar fi o nuntă, o recepție, o conferință sau o slujbă la biserică, cu haine neadecvate sau chiar fără haine pe tine! Dacă ați fost vreodată la vreun eveniment social îmbrăcați neadecvat, știți cât de jenant poate să fie.

Goliciunea trupească are o semnificație specială în Biblie. Este folosită pentru a-l descrie pe om stând în fața lui Dumnezeu. Păcătuind împotriva lui Dumnezeu, Adam și Eva au devenit dintr-odată conștienți de goliciunea lor. Când au auzit glasul lui Dumnezeu au încercat să se ascundă. Adam s-a ascuns în spatele copacilor. Astăzi avem proprii noștri copaci în spatele cărora încercăm să ascundem de Dumnezeu goliciunea sufletului nostru. Încercăm să o ascundem în spatele gradelor universitare, a bunurilor, a acțiunilor, a proprietăților, a blănurilor, a diamantelor, a bijuteriilor. Încercăm să o ascundem în spatele măștilor pe care le purtăm. Pretindem a fi ceea ce nu suntem, gândindu-ne că în acest fel ne vom ascunde goliciunea.

Fără haine de nuntă

Isus a spus o parabolă despre un om care a venit la o petrecere de nuntă. Regele a venit și s-a uitat la musafirii pe care i-a invitat la nuntă. El a văzut un om care nu avea haine de nuntă. Aici trebuie să înțelegem că în acele zile gazda care invita oaspeții la o petrecere de nuntă le dădea fiecăruia o îmbrăcăminte specială de nuntă. Aceasta trebuia să fie purtată la intrarea în sala ospățului. Văzând persoana fără haină de nuntă, regele i-a spus: “Prietene, cum ai intrat aici fără haină de nuntă?” Oaspetele a rămas fără grai. Atunci regele le-a spus servitorilor: “Legați-l de picioare și de mâini și aruncați-l în întunericul cel mai din afară”.

Există o altă sărbătoare de nuntă la care Regele, care este Domnul nostru, ne invită pe noi toți. Este marele ospăț al Cinei celei de Taină: Sacramentul Sfintei Euharistii. Este un ospăț real de nuntă deoarece prin acest Sacrament Domnul Isus se căsătorește cu adevărat cu noi și noi cu El în cea mai intimă relație care există între Dumnezeu și om: “Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu rămâne întru Mine și Eu întru el” (Ioan 6,56).

Parabola ne spune că era un om care nu a făcut efortul de a veni pregătit așa cum se cuvine. Este poate cazul unora dintre noi? Ne apropiem de Sacrament fără a ne fi pocăit cu adevărat. Păcatele noastre pot fi ascunse din punct de vedere uman. Confrații noștri parohieni ar putea să nu ne suspecteze. Dar există Unul care știe, Unul de care nu putem fugi. Este un moment teribil acela în care El ne spune: “Prietene, cum ai intrat aici fără haină de nuntă?”

Hainele adecvate de nuntă

Care sunt hainele adecvate de nuntă? Cum le obținem? Același Dumnezeu care ne invită la ospățul de nuntă, asigură o haină de nuntă pentru toți cei care vor veni. Omul nu trebuie să își cumpere sau să își câștige această haină de nuntă; ne este dată de Dumnezeu. Este darul lui Dumnezeu. Este haina albă a mântuirii în Cristos. Sf. Pavel vorbește despre această haină când spune: “Câți în Cristos v-ați botezat, în Cristos v-ați îmbrăcat” (Galateni 3,27). La botez suntem curățiți de păcate, suntem purificați. Dar ne îmbrăcăm de asemenea în Cristos așa cum ne luăm un costum sau o rochie nouă. Totuși, nu numai la botez ne îmbrăcăm în Cristos; dacă suntem cu adevărat creștini, ne îmbrăcăm în El în fiecare zi. În fiecare zi trebuie să ne îmbrăcăm în “gândul lui Cristos” (2Corinteni 2,16) pentru ca să gândim așa cum gândește El, să vedem așa cum vede El, să dorim ceea ce dorește El. În fiecare zi trebuie să ne îmbrăcăm în compasiunea Lui, în bunătatea Lui, în smerenia Lui, în blândețea Lui, în răbdarea Lui, în iertarea Lui și mai presus de toate în iubirea Lui, care leagă toate în armonie perfectă (Coloseni 3,12-24).

Și totuși, mulți dintre noi, atunci când venim la marele ospăț al prezenței lui Dumnezeu, Sacramentul Euharistiei, venim așa cum suntem. Venim cu puțină sau poate fără nici o părere de rău pentru păcatele noastre. Venim cu puțină sau poate fără hotărârea de a depăși și de a renunța la păcatele noastre. Venim simțind că Dumnezeu ne va ierta oricum; este de datoria Lui să ne ierte așa cum este de datoria brutarului să facă pâine. Venim și apoi ne întoarcem la aceleași păcate pe care le comiteam înainte. Tratăm cu prea multă ușurință iubirea și dreptatea lui Dumnezeu. Venim fără o căință adevărată. Venim încrezători în propria noastră bunătate, simțind că am făcut atât de multe fapte bune încât Dumnezeu însuși ne este îndatorat. Trebuie să ne accepte. Venim purtând haina propriei noastre auto-îndreptățiri și mândrii. Aceasta este exact haina pe care Regele nu o recunoaște ca fiind a lui. “A văzut acolo un om care nu era îmbrăcat în haină de nuntă. Și i-a zis: ‘Prietene, cum ai intrat aici fără haină de nuntă?’ El însă a tăcut”.

Veniți mai buni decât sunteți

Când Dumnezeu ne invită la ospățul de nuntă El nu ne spune “Veniți așa cum sunteți”. Ne spune: “Veniți mai buni decât sunteți. Veniți îmbrăcați în Cristos”. Când preotul ne invită să luăm parte la Euharistie în cadrul Liturghiei, el se întoarce spre adunare cu potirul și nu spune “Veniți așa cum sunteți”, ci “Cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste să vă apropiați”. Veniți, dar înainte să veniți, distrugeți omul cel vechi păcătos din voi. Pocăiți-vă pentru păcatele voastre și mărturisiți-le. Detestați-le, și hotărâți-vă să renunțați la ele. Veniți, dar înainte să veniți, dați-vă jos masca ipocriziei. “Omorâți mădularele voastre cele pământești: desfrânarea, necurăția, patima, pofta rea și lăcomia… mânia, iuțimea, răutatea, defăimarea, cuvântul de rușine din gura voastră” (Coloseni 3,5-9). Veniți, dar înainte să veniți, îmbrăcați-vă în haina de nuntă a Regelui: îmbrăcați-vă în Cristos. Veniți îmbrăcați în pocăință, în iertare, în iubire și în smerenie.

Stai pe pământ sfânt

Dumnezeu i-a spus lui Moise la rugul care ardea: “Nu te apropia aici! Ci scoate-ți încălțămintea din picioarele tale, că locul pe care calci e pământ sfânt” (Ieșire 3,5). Dumnezeu i-a cerut să își scoată încălțările obișnuite cu care umbla în fiecare zi, pentru că stătea acum pe un loc sfânt. Ar trebui să fie altfel pentru noi când stăm pe pământul sfânt al prezenței Sale în marele Sacrament al Împărtășaniei? Când venim în prezența lui Dumnezeu, nu purtăm haine de zi cu zi ca și când nu ar conta prea mult. De aceea preotul nu poartă hainele sale de zi cu zi atunci când celebrează Sfânta Liturghie. El poartă haine speciale, numite ornate, pentru a arăta că trebuie să venim în prezența lui Dumnezeu nu așa cum suntem, ci mai buni decât suntem, îmbrăcați în Cristos.

Un acoperământ pentru goliciunea omului

Omul experimentează astăzi o goliciune profundă; este goliciunea sufletului: un suflet care l-a pierdut pe Dumnezeu. Omul a încercat să fie propriul lui Dumnezeu și astfel a ajuns să își descopere slăbiciunea și nesiguranța. Să ne gândim, de exemplu, cât de goi se simt oamenii în prezența bolii și a morții. Poate de aceea, când un om află mântuirea în Cristos, vorbește despre a fi “îmbrăcat” în El. Teologul Emil Brunner spunea: “Trebuie… să ne învelim pe noi înșine în harul lui Dumnezeu în Isus Cristos așa cum un copil mic, când îi este frică, se învelește în șorțul mamei sale, strigă tare acolo, și acest lucru… îl alină atât de mult încât sare înapoi fericit pe stradă”.

Marea noastră nevoie astăzi este de a ne înveli pe noi înșine în harul lui Dumnezeu în mod regulat prin credință, rugăciune, citirea Bibliei, Sacramente și prin abandonarea totală a vieții noastre în mâinile Lui. Persoana care se învelește zilnic în harul lui Dumnezeu își acoperă goliciunea sufletului, și este “îmbrăcat” într-o siguranță cu care nu se teme nici în fața bolii și nici a morții. Cu cuvintele Apostolului Pavel, “Cine ne va despărți pe noi de iubirea lui Cristos? Necazul, sau strâmtorarea, sau prigoana, sau foametea, sau lipsa de îmbrăcăminte, sau primejdia, sau sabia? … Dar în toate acestea suntem mai mult decât biruitori, prin Acela care ne-a iubit” (Romani 8,35-37).

Rugăciune

“Spre împărtășirea Sfintelor Tale cum voi îndrăzni eu nevrednicul? Că de voi cuteza, împreună cu cei vrednici, a mă apropia de Tine, mă vădește veșmântul, că nu este al Cinei, și voi găti pedeapsă mult păcătosului meu suflet. Curățește, Doamne, spurcăciunea sufletului meu, și mă mântuiește, ca un iubitor de oameni” (Tropar din Rânduiala Sfintei Cuminecări).

 

* * *

 

Ospățul fericirii

Autor: pr. Ioan Abadi si pr. Alexandru Buzalic
Copyright: Editura Unitas

Cât de ușor este să-ți urmezi propria voință și libertate. Este adevărat, că sunt două daruri pe care Dumnezeu le-a oferit omului. Dar tot atât de adevărat este că fără un far călăuzitor voința singură poate duce la rătăcire. Atunci când omul vrea să ajungă într-un loc, are nevoie fără îndoială de un reper după care să-și orienteze drumul său. În momentul când ne decidem să facem o călătorie, ne stabilim un traseu pe care să-l urmăm pentru a ajunge în cele din urmă la locul dorit. Tot așa și atunci când este vorba despre cel mai important lucru pe care dorim să-l obținem – mântuirea, avem nevoie de un reper. Pentru a ajunge la El, reperul oferit fiecăruia dintre noi, creștinii, sunt Poruncile. Ele nu constrâng libertatea și voința noastră, ci le întăresc făcându-le viabile.

Evanghelia de astăzi, ne dovedește că păcatul este un fals reper în viață. În Sfânta Scriptură citim: «Eu sunt Domnul, Dumnezeul tău… Să nu ai alți dumnezei străini în afară de Mine… Să nu ucizi. Să nu faci fapte necurate. Să nu furi. Să nu minți împotriva semenului tău…» (Exodul 20, 2). Poruncile lui Dumnezeu au fost scrise pe două table de piatră, fiind întipărite în inima și conștiința fiecărui om încă de la începutul lumii. Decalogul lui Dumnezeu constituie pentru om îndatorire și răspundere pentru neîndeplinirea lor. Ele sunt o linie care delimitează binele ce se cuvine a fi înfăptuit, de răul, care trebuie întru totul evitat. Cine nu este atent la această delimitare și o încalcă, acela îl părăsește pe Dumnezeu, rupe legătura vieții cu El, care este izvorul tuturor bunătăților. Suferința este consecința faptelor omului. Dumnezeu nu pedepsește, ci omul atrage asupra sa consecințele faptelor sale nesăbuite. Corectarea voinței proprii, greșit orientată spre iubiri deșarte, este un lucru dureros.

“Mirați-vă de aceasta, ceruri; cutremurați-vă, îngroziți-vă, zice Domnul! Că două rele a făcut poporul Meu: pe Mine, izvorul apei celei vii M-au părăsit, și și-au săpat fântâni sparte, care nu pot ține apă” (Ieremia 2, 12-13). Amare sunt cuvintele acestea. Poporul ales L-a părăsit pe Dumnezeul său, Izvorul apei celei vii, și a căutat apa, viața, fericirea și apărarea acolo, unde nu a putut să le găsească. Pentru păcatul său, poporul infidel plătește cu lacrimi și sânge distrugerea Templului din Ierusalim, apoi cu libertatea, precum și umilința sclaviei din Babilon.

Cuvintele Profetului Ieremia caracterizează ceea ce înseamnă păcatul: “Că două rele a făcut poporul Meu: pe Mine, izvorul apei celei vii, M-au părăsit, și și-au săpat fântâni sparte, care nu pot ține apă…” Păcatul constă în îndepărtarea omului de Dumnezeu, în locul Lui acceptând ce-i iese în cale. Dumnezeu ne-a oferit poruncile Sale, ca pe un călăuzitor pe drumul vieții noastre, pentru a fi siguri că ajungem la El, care reprezintă adevărata fericire și iubire pentru om. Dacă vom fi conștienți de aceasta, atunci nu ne va fi greu să înțelegem adevărul uitat de către foarte mulți oameni, că păcatul este cel mai mare rău, care ne privează de cel mai mare Bine – Dumnezeu; păcatul este cea mai mare nefericire pentru om, devreme ce ne privează de cea mai mare fericire – Dumnezeu. Despre acest lucru au uitat oamenii din zilele noastre și de care ne amintește și Evanghelia de astăzi.

«Nu vă amăgiți! Nici desfrânații, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici vrăjitorii…, nici furii, nici lacomii, nici bețivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moșteni împărăția cerurilor» (cf. 1 Corinteni 6, 9). Aceasta reprezintă o avertizare foarte serioasă pentru omul din zilele noastre. Cel mai mare păcat al omului contemporan este acela, că nu vrea să înțeleagă și să recunoască păcatul.

Sfântul Beda Venerabilul afirma că prin păcatul strămoșesc omul s-a despuiat de darurile cerești și a primit o rană în darurile naturii. Omul, nu numai pentru că a fost lipsit de dreptate de la început și de darurile supranaturale care se țineau de aceasta, dar a mai suferit și o mare slăbire în darurile naturale. Judecata i s-a întunecat, voința i-a slăbit; deasemenea i s-a micșorat și înclinarea spre bine; pofta de a face răul i s-a întărit; memoria i s-a micșorat; închipuirea i-a devenit atât de înclinată spre distragere încât abia poate să facă o mică rugăciune cu atenție; simțurile au pierdut din finețea lor; corpul a rămas plin de stricăciune și de porniri rele. În sfârșit, toată firea a fost atât de schimbată și atât de stricată în om, încât tot ce-i era atunci ușor, acum îi pare greu de îndeplinit. Înainte de păcat omul iubea pe Dumnezeu mai mult decât pe sine însuși; după păcat el se iubește mai mult pe sine decât pe Dumnezeu, sau, mai degrabă, nu se iubește decât pe sine; el nu caută decât să-și mulțumească poftele.

Trăim acele timpuri, în care lipsește conștiința curată și responsabilitatea. Papa Ioan Paul al II-lea, pe când activa ca profesor în Cracovia, propunea studenților săi la cursurile de etică, reflexii cu privire la raportul dintre persoana umană și fapte. În concluzie, orice act “uman” este conștientizat de către autorul său, fiind astfel responsabil de faptele sale. Dicționarul practic al omului contemporan nu cuprinde cuvintele: păcat și răspundere. Este bolnav de moarte tocmai pentru că se consideră sănătos. Omul din zilele noastre este pe jumătate cufundat în mocirla infernului, dar se fălește în continuare cu atribute precum: modernizăm, progres, cultură. Pentru cei mai mulți, nu există răul. Lucrurile rele le numesc oportunități, desfrâul – iubire liberă, minciuna un sentiment al situației, iar blasfemia – jargon al omului. Conducători lipsiți de pudoare devin bogătași, iar femeile prostituate și sodomiții se ascund în spatele așa ziselor libertăți actuale. Nevinovăția, fecioria și căsătoria sunt în mod obișnuit luate în derâdere și adeseori sunt considerate instituții învechite. Infidelitatea și imoralitatea sunt considerate ca perspective ale noii vieți. Acest lucru nu înseamnă păgânism, căci păgânii cunosc conceptul de păcat, ci reprezintă o erupție a vulcanului răzvrătirii spiritului și a instinctelor animalice, pe care nu le pot stăpâni legile lui Dumnezeu sau oamenii. Pentru omul din zilele noastre nu există păcatul, pentru că în inima lui nu se mai află Dumnezeu. Păcatul devine dumnezeul, conținutul și sensul vieții lui. Păcatul reprezintă trista lui fericire, pentru că el respiră răul și încalcă tot ceea ce până atunci oamenii considerau sfânt.

Păcatul are o multitudine de școli și nenumărați reprezentanți, iar numărul celor ce vând moartea este în continuă creștere. Crește numărul ascultătorilor și adoratorilor păcatului. Prin urmare nu este nimic ciudat că acest climat pătrunde și în viața multor creștini. Pentru mulți creștini necurăția este numai o joacă, iar pentru multe mame creștine distrugerea rodului pântecelui lor este doar o mică pierdere, neînsemnată și fără nici o semnificație. În multe suflete deja s-a mistuit cu totul învățătura lui Hristos. Sub influența lumii păcătoase dispare din sufletele creștinilor frica de Dumnezeu. Ne cufundăm încetul cu încetul în răzvrătirea și lupta împotriva lui Dumnezeu. Totuși este neapărată nevoie să ne amintim de învățătura veșnică, că orice răzvrătire împotriva lui Dumnezeu se termină de fiecare dată cu pierirea răzvrătitorilor. Prin urmare, dacă vrem să ne împărtășim de împărăția cerurilor, suntem datori să păzim Decalogul Creatorului nostru (vezi Matei 19, 17). Ori altă cale de mântuire nu există. Poruncile ne călăuzesc în această lume a păcatului și ne scot la liman, în ape liniștite, atunci când navigăm în mijlocul furtunii.

Rugăciune

O Hristoase, Te venerez din adâncul sufletului meu, mai mult ca oricând. Nu am înțeles niciodată iubirea, mai mult decât în clipele suferințelor Tale, în timpul cărora aceasta Te-a îndemnat, să te dezici de totul pentru binele nostru. O Hristoase, prin Sângele Tău vărsat, prin Mama Ta, oferă-mi curajul, ca să trăiesc împreună cu Tine chinurile Tale…

Hristoase, o, Hristoase, viața mea nu dorește alt drum, decât al Tău, Crucea Ta, Suferințele Tale, Calvarul Tău. Doresc răspândirea împărăției Tale, simt o aversiune în fața a tot ceea ce mă îndepărtează de Gloria ta. Fă cu mine ce dorești, dar nu mă considera ca fiind nevrednic de Crucea ta, nu-mi refuza ajutorul, oferă-mi întreaga pace și bucuria Ta…

Fă, să fiu pregătit să-mi sacrific viața. Învață-mă, ca la Sfânta Liturghie să-mi ofer toată viața și moartea mea. Învață-mă să o dăruiesc voinței Tatălui și spre binele fraților mei. Învață-mă să confer vieții și morții mele însemnătatea răscumpărării, postura fiului ascultător și a iubirii fraterne. Amin. (P. Lyonnet)

 

* * *

 

Duminica a XIV-a dupa Rusalii

Autor: pr. Vasile Rob
Copyright: Predici.cnet.ro

Imparatul din Evanghelia de astazi este Dumnezeu, care prin nunta pe care o face Fiului sau, unindu-l, prin intrupare, cu firea omeneasca, invita pe toti oamenii sa imparateasca in unire cu Cristos.

Cei dintai invitati la acest ospat sunt evreii, poporul ales. Pentru aceasta, din timp, Dumnezeu, prin proorocii si profetii sai, i-a chemat la acest ospat, dar, nesocotind invitatia facuta si-au vazut fiecare de treburile lor. Mai mult, chiar, pe uni i-au gonit, pe alti i-au batut si schinjuit, iar pe alti i-au omorat. De aceea, in locul acestora, Dumnezeu, a chemat, prin misionari, sai la ospatul mantuirii, pe celelalte neamuri.

Ceea ce trebuie sa retinem din refuzul celor chemati, ca acestea au invocat drept scuza, ocupatiile pe care le aveau cu treburile vremelnice, ceea ce denota ca, preocuparea excesiva pentru cumularea averilor si inrobirea sufletului lucrurilor materiale, constituie una din piedicile care opresc sufletele sa urmeze chemarea lui Dumnezeu.

Faptul ca, cei chemati, s-au ocupat de tarina si de negustorie nu a fost nici un rau. Raul s-a produs prin faptul ca ei s-au alipit de aceste lucruri nepermis de mult si le-au umbrit ochii si sufletul pana acolo incat, de dragul lor, au uitat de Biserica, au uitat de Dumnezeu care ia chemat la el.

Daca suntem sinceri cu noi insine, vom recunoaste ca fiecare dintre noi, ne regasim intr-un fel sau altul, intr-una dintre aceste motivatii pe care cei chemati la ospatul Domnului le-au invocat. Pofta trupului, pofta ochilor si trufia vieti sunt cele trei imbolduri nedisciplinate ale trupului cu care avem de a ne lupta pana la ultima suflare.

Nu odata ne-am lasat si noi amagiti de placerea mancari, ori a bauturi, ori de gesturi sau actiuni lipsite de caritate si de milostenie, impidicand, astfel unirea noastra cu Dumnezeu si de impartasirea din darurile iubiri sale.

Parabola continua spunand ca dupa ce sala sa umplut, regele a venit sa-si vada invitati si acolo a vazut un om care nu era imbracat in haina de nunta, pe care dupa ce l-a certat, l-a scos afara.

Pentru a intelege parabola trebuie sa explicam aici ce era cu haina de nunta cu care acel om trebuia sa fie imbracat. In acele vremuri, cand cineva facea nunta sau un ospat cu mai multi invitati, gazda, la intrarea in sala unde se tinea ospatul dadea fiecarui invitat o haina in care sa-si petreaca. Astfel ca despre acea haina este vorba aici.

Aceasta parabola trebuie inteleasa in sensul ei metaforic, adica, ospatul la care sunt invitati oameni este acela de a gusta din sfantul Sacrament, Trupul si Sangele Domnului de la sfanta Liturghie, iar acel om nu a facut efortul de a veni, sa se impartaseasca, pregatit.

Este probabil si cazul unor dintre noi care ne-am apropiat sau ne apropiem de sfanta Impartasanie fara a fi pocait cu adevarat. Sigur ca, preotul, este si el om, nu are de unde sa stie care cat este de pregatit. Dar, sa stiti, ca exista Cineva, undeva de care nu putem fugi! Si, cred, ca ne va fi deosebit de penibil momentul in care ne va spune si noua: “Prietene, cum ai intrat aici, fara a fi imbracat in haina de nunta?!

Cand preotul, cu potirul in mana, ne invita sa luam parte la jertfa lui Isus de pe sfantul Altar nu ne spune: “Veniti asa cum sunteti” ci ne spune: “Cu frica lui Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste sa va apropiati.” Asadar, veniti, dar inainte de a veni sa fiti spovediti si sa fi eliminat omul vechi din voi, dati jos masca ipocriziei de pe fata voastra si omorati; desfranarea, necuratia, patima, lacomia, ura, dusmania si injuraturile de pe limba voastra. Veniti imbracati in haina de nunta a regelui Cristos, in pocainta, iertare, iubire si smerenie.

Jertfa de pe Altar este pentru toti credinciosi participanti la sfanta Liturghie deoarece Isus s-a jertfit pentru intreg neamul omenesc si din ea trebuie sa manance toti cei prezenti. Asa spune Cristos prin preot, la fiecare Liturghie: “mancati dintru acesta toti…” si “beti dintru acesta toti…” pe nici unul din cei de fata nu-l lasa neinvitat pentru ca, pentru toti si-a dat viata si toti trebuie sa manance Trupul sau si sa bea Sangele sau pentru ca altfel nu avem viata in noi.

A te impartasi inseamna a primi si tu un acoperamant pentru goliciunea sufletului tau, a fi si tu imbracat in haina de nunta si a avea astfel garantia ca Dumnezeu nu te va arunca si pe tine afara, deoarece Isus, in Io. 6,56 spune: “Cel ce mananca Trupul Meu si bea Sangele meu, ramane in Mine si eu in el!”

Sa stiti ca in primele veacuri, cand crestini erau vanati ca niste animale, prigoniti si ucisi, pentru credinta in Cristos, toti participanti la sfanta Liturghie, se impartaseau si isi dadeau sarutul pacii, semnul iertari. Astazi, doar in Biserica Catolica numarul celor care se impartasesc este mai mare si sunt singuri care-si mai dau si dupa 2000 de ani sarutul pacii, gestul iertari.

Noi, astazi, aducem la Biserica doar trupul si acela gol, fara nicio haina de nunta si ne intoarcem acasa la fel de goi, fara sa fi primit in trupul nostru merindea vesniciei. Amin.

 

* * *

 

Împărăția sau “nunta” veșnică

Autor: pr. Nick Brown
Copyright: Predici.cnet.ro

Profeții au vestit și descris pătrunderea definitivă a lui Dumnezeu în istorie, folosindu-se de imaginea “nunții”, la care sunt invitate toate popoarele (cfr. Is. 25, 1-10). Această nuntă simbolizează fie “mântuirea” care satură foamea și setea omului, fie bucuria, căci “Domnul va șterge lacrimile de pe fețele tuturor“, fie triumful vieții, deoarece Dumnezeu “Va elimina moartea pe veci“, cât și raportul profund de prietenie între Dumnezeu și invitați, căci “Domnul va înlătura vălul care învăluie toate popoarele și perdeaua care acoperă toate neamurile” (Is. 25, 7). Cu alte cuvinte, atunci când omul va fi împreună cu Dumnezeu – primind mântuirea adusă de Mesia – va fi vindecat de orbirea sa sufletească, ce-l împiedica să-L cunoască pe Mântuitorul și să trăiască precum frații, cu semenii săi.

La începutul pericopei, Isus precizează că aceste profeții, privitoare la tema “banchetului nupțial”, se împlinesc. Prin ceea ce a făcut, Isus a arătat că și-a iubit mireasa (omenirea) până la jertfa de Sine, pentru a o mântui: nu numai a șters lacrimile de pe fețele oamenilor (cfr. Is 25, 6-7), ci a eliminat moartea pentru totdeauna… Într-adevăr, una dintre cele mai fascinante imagini este asemănarea Împărăției lui Dumnezeu, cu o mare sărbătoare de nuntă, la care este invitat tot pământeanul. Această nuntă este specială, deoarece Fiul lui Dumnezeu se căsătorește cu umanitatea, dorind să o unească cu Sine și astfel, să o introducă în “intimitatea” Sfintei Treimi. Ce lucru minunat: Dumnezeul veseliei și al bucuriei a hotărât să se “căsătorească” cu omenirea, pentru a o duce în familia Sa, copleșind-o cu iubirea Lui divină, pentru că a dorit să-I împărtășească viața Sa, iubirea Sa, fericirea Sa! Prin urmare, veniți la banchet! Cinstiți și împliniți cea mai frumoasă istorie de dragoste!

Isus, adresându-se bătrânilor poporului și preoților – persoane experte în Sfintele Scripturi, deci capabile să-I înțeleagă învățătura – vorbește despre ei și despre părinții lor, accentuând că poporul lui Israel a fost cel dintâi chemat la nuntă, dar acesta, arătându-se indiferent și chiar ostil, nu a dorit să-L întâlnească pe Domnul. Refuzul celor dintâi invitați este “nu”-ul necredinței, pentru că sunt siguri pe ei și se bazează doar pe modul lor de a vedea lucrurile. Totuși, poporul ales, neacceptând invitația, deschide o pagină nouă în istorie: Împăratul trimite slujitorii să cheme la ospăț toate popoarele, fapt vestit inclusiv de VT (cfr. Is. 25, 6) și subliniat de Isus înainte de Înălțarea Sa la cer (cfr. F.Ap. 1, 8)… Azi vorbim de criză pe toate planurile. Dumnezeu continuă să ne cheme, dar noi suntem cei care ignorăm invitația Sa, fie pentru că ne lipsește curajul – sau găsim alte scuze – fie pentru că preferăm să ne organizăm singuri viața, în chip “comod”.

Cu toții suntem chemați să acceptăm invitația, conștienți de faptul că Mirele ne cere aportul, ne responsabilizează în facerea binelui, deoarece darurile lui Dumnezeu, chiar dacă sunt gratuite, sunt exigente. Mântuirea noastră nu este automată, necesită ca noi să o acceptăm și să colaborăm la obținerea acesteia, cu toată conștiinciozitatea și fermitatea.

Refuzul invitaților

Chiar dacă aud cuvintele: “Fericiți cei invitați la ospățul Domnului“… mulți nu se împărtășesc, arătând că nu au nevoie de hrana divină. Cu ce sunt diferiți față de cei care nu au refuzat invitația Împăratului de a participa la banchet? Domnul se folosește de oamenii care vestesc adevărul. Atunci când ignorăm mesajul lor, refuzăm binele nostru și ne îndreptăm spre Iad.

Răspunzând negativ invitației continue a Domnului, omul își explică scuzele: indiferență, munca în exces, unii se supără că sunt deranjați și-i iau la bătaie pe slujitori. Asemenea lor, noi găsim aceleași motive, când Domnul ne cere să sărbătorim și să fim bucuroși împreună cu El. Astfel, lucrurile multe pe care dorim să le facem, problemele care le avem de rezolvat, ne determină să credem că este mai bine să le realizăm, decât să ne deschidem Luminii și mântuirii. Mergând, care la lucrul câmpului, care la afacerile noastre, ignorăm chemarea la nuntă, deoarece ne lăsăm dominați de interesele personale și de câștig, demonstrând că respingem invitația, pentru că vrem să umblăm pe alte căi, diferite de cele indicate de Dumnezeu.

Nedorind să participe la banchet, oamenii reușesc să-l dezamăgească pe Domnul. Refuzând darurile lui Dumnezeu, pentru a deveni sclavii idolilor (ai lucrurilor din lume), aceștia își arată rebeliunea și nebunia de care sunt capabili: “De ce mă obligați să merg la Biserică, atunci când numai duminica am timp să merg la teatru, la pescuit, la vânătoare…?” Omul preferă, în locul onorării invitației Împăratului, micile sale satisfacții. Mulți nu pricep acest lucru, iar Isus se roagă pentru ei: “Tată, iartă-i, că nu știu ce fac” (Lc 23,34). De fapt oamenii, prin comportamentul lor, transmit un mesaj clar Domnului: “suntem liberi, sărbătoarea Ta nu ne interesează, avem de împlinit afacerile noastre, facem ceea ce vrem“.

Pentru ca să-și întărească autonomia, ei ucid trimișii Împăratului, opunându-se direct autorității lui Dumnezeu. Acești “rebeli” nu sunt doar contemporanii lui Isus – care I se opun, refuzând învățătura Sa și nerecunoscându-L ca fiind Mesia – ci sunt oamenii de pretutindeni, care privesc la Dumnezeu ca la un rival ce trebuie eliminat sau, ca la un stăpân aspru ce trebuie îndepărtat, pentru a putea trăi după bunul plac. De fiecare dată, când omul judecă astfel, experimentează “mânia” lui Dumnezeu, în sensul “că-și sapă singur groapa”, uitând că Împăratul îi “distruge” pe dușmanii Săi… Și la acest, aspect nu ar trebui să rămânem indiferenți.

Răspunsul fidel al Împăratului

Refuzat fiind, Împăratul nu s-a predat, ci invitând alți nuntași – toate popoarele – sala banchetului s-a umplut. Astfel, planul lui Dumnezeu nu s-a întrerupt, ci s-a produs, s-a actualizat cu o intensitate și mai mare. De fapt, pericopa evanghelică ne dovedește că refuzului omului, Domnul îi răspunde cu o nouă fidelitate, o nouă invitație, deoarece nu se dă bătut, ci trimite alți slujitori cu misiunea de a invita întreaga omenire la banchetul Său, pentru că vrea ca fiecare om să fie fericit și să se bucure împreună cu El la ospățul Mirelui.

Din conduita Împăratului, deducem că invitația la banchet este adresată tuturor oamenilor, în chip generos și gratuit, indiferent dacă sunt buni sau răi: “Mergeți și chemați pe toți cei de la răscruci de drumuri“. Acest fapt s-a verificat pentru evreii din timpul lui Isus. Ei nu au dorit să se “supună” Împăratului, iar Acesta a decretat: “Vă va fi luată Împărăția și va fi dată unui popor care va aduce roadă” (Mt. 21, 43). Astfel, oamenii au posibilitatea să răspundă afirmativ chemării Sale și nimeni nu poate obiecta că nu a fost invitat, deoarece Fiul Stăpânului invită la ospăț pe toți marginalizații, săracii, nefericiții, bolnavii, păcătoșii, căci a venit în lume: “Nu pentru cei drepți, ci pentru păcătoși“. Prin urmare, este limpede că Domnul dăruiește tuturor harul necesar în vederea mântuirii. Chiar dacă respectă libertatea fiecăruia, ne informează că suntem responsabili de alegerea pe care o facem, iar aceasta determină destinul nostru veșnic. Iar dacă noi vom refuza invitația, alții vor ocupa locul nostru.

Prietene, de ce nu ai “haina” potrivită pentru nuntă?

În partea a doua, pasajul evanghelic ne spune că dintre cei care au acceptat invitația, unul “fără nume” nu are haina corespunzătoare, fapt care stârnește “mânia” Împăratului. Prin urmare, a hotărî să fii de partea lui Dumnezeu este un lucru foarte serios, căci Împăratul nu este pasiv, nu ia în glumă relația Sa cu omul, ci intrând la ospăț, “se uită” la invitați și, descoperind un om care nu avea haină potrivită pentru nuntă, îi supuse: “Prietene, cum de ai intrat fără să fi îmbrăcat haină de nuntă?“.

Astfel, chiar dacă la banchet au intrat și bunii și răii – semn că Dumnezeu îi iubește inclusiv pe cei răi, invitația Sa fiind gratuită – cere tuturor să îmbrace “haina” de sărbătoare, adică faptele dragostei frățești, cum ne amintește pericopa dreptei judecăți (cfr. Mt. 25, 31-46), deoarece, pentru a “benchetui”, fiecare trebuie să aibă “îmbrăcămintea” potrivită. Cu alte cuvinte, invitații trebuie să se folosească de timpul pe care l-au primit, ca să învețe să se îmbrace în haina corespunzătoare, pentru participarea la banchetul regal.

Sf. Augustin ne spune că “haina” de nuntă este “caritatea”: “Îmbrăcați-vă cu această haină dacă doriți să participați în siguranță la banchetul la care ați fost invitați… Pentru a vă îmbrăca cu această haină a carității trebuie să-i ajutați pe săraci, să faceți fapte bune. Astfel, nu vă va fi frică de pedeapsa Iadului. Aveți timp. Profitați!

“Haina” poate însemna “dreptatea”, adică o viață trăită în fiecare moment în respectarea poruncilor Domnului (și în realizarea faptelor de dreptate), care fac vădite coerența și sinceritatea răspunsului nostru. Când umanitatea va fi pe punctul de a intra în veșnicie, va fi gătită asemenea “unei mirese” – cu o haină de vizon – scrie în Cartea Apocalipsei, pentru nunta Mielului: “căci vizonul sugerează faptele cele drepte ale sfinților.” (Ap 19, 7-8).

Printre invitați apare și unul nevrednic, pe care doar Dumnezeu îl cunoaște. Poate este vorba de cel care strigă: “Doamne, Doamne”, dar nu face voia Tatălui. Cei care vin la ospățul Mielului, adică, cei care se împărtășesc și doresc să fie mântuiți, trebuie să-și schimbe viața și comportamentul, iubindu-i pe cei din jur. Căci, la sărbătoare, fiecare om trebuie să îmbrace “haina” potrivită (bună dispoziție, bucurie, simplitate, respect), altfel riscă să fie pedepsit. Mesajul este evident: întreaga noastră viața se îndreaptă către întâlnirea Creatorului cu noi, lucru pentru care trebuie să ne pregătim cum se cuvine.

Cei care acceptă invitația, trebuie să se îmbrace cu “haina” bucuriei, căci aceia care nu sunt bucuroși, fericiți, nu sunt adevărați creștini. Bucuroși pentru că Dumnezeu le-a oferit un asemenea dar: posibilitatea mântuirii! De fapt, fiecare trebuie să aibă o inimă deschisă iubirii: față de Domnul și față de aproapele și, în același timp, să se debaraseze de tristețe și de egoism! Deoarece, cel care primește gratuit, trebuie să dăruiască și altora, cu aceeași gratuitate.

Observând că unul dintre invitați nu îmbrăca haina potrivită, Dumnezeu ne avertizează să luăm în serios împlinirea datoriilor noastre, în conformitate cu cerințele Împărăției, săvârșind faptele drepte și bune ale sfinților (cfr. Apoc. 19, 8).

Omul, datorită lenei de a privi în jur, nici măcar nu a priceput că nu s-a îmbrăcat cu haina de sărbătoare. Astfel de persoane nu pot participa la banchet – din vina lor exclusivă – și nu pentru că nu au fost invitate. Prin urmare, trebuie să știm că pentru a intra în Împărăție, trebuie să ne dezvoltăm calitățile: să ne deschidem ochii, să privim în jur și să învățăm de la cei care fac binele, nu de la cei care ne ademenesc cu plăceri trecătoare și distructive. Lenea nu permite nimănui să acceadă în Împărăție.

Cel care intră fără haina potrivită, poate fi și un om “arogant”, deoarece face ceea ce vrea, nerespectând regulile. Violența, agresivitatea sunt o caracteristică a tinerilor, dar maturizându-se, aceștia se schimbă. Evanghelia ne atenționează să nu fim colerici, căci riscăm să fim alungați din Împărăție. Cine vrea să intre în Împărăție, trebuie să se străduiască să muncească în acest sens, nu să se preocupe numai pentru interesele sale materiale și economice, dar in același timp, efemere.

Dumnezeu ne va întreba “Ce ai făcut pentru Împărăția cerurilor?” Noi îi vom prezenta realizările noastre… Iar El ne va răspunde: “Nu te-am întrebat ce ai făcut pentru tine, ci pentru Împărăție…“. Din păcate, ne folosim de creștinism și de numele lui Isus, dar nu-L slujim. Trebuie să facem ceva cu toții. Mulți oferă sume imense pentru realizarea unor proiecte personale… dar puțini dau câte ceva pentru Biserică, pentru educație… Un creștin ar trebui să ajute inițiativele propuse de Biserică… fie cu bani, fie cu timpul său…

Avem cazul lui Nathan Rothschild, fondatorul puternicei Bănci ebraice. În 18 iunie 1815, la Waterloo (faimoasa bătălie a lui Napoleon), fiind unul dintre comandanții generalului Wellington, el căuta să știe care va fi finalul bătăliei. Abia a aflat că Napoleon va fi învins, că a și încălecat, îndreptându-se cu toată viteza către coasta mării. În dimineața zilei de 19 iunie ajunse la Ostenda, dar marea era foarte agitată și nimeni nu îndrăznea să o înfrunte. Rothschild oferi atunci 2000 franci: un marinar își asumă riscul. După câteva ore, Rothschild debarcă și se grăbi să ajungă la Bursa din Londra, unde – presupunând cu toții că Napoleon, ca întotdeauna, va câștiga – acțiunile aveau o valoare forte scăzută. Rothschild cumpără cât mai multe. Când a sosit vestea victoriei lui Wellington, acțiunile crescură imediat iar Rothschild câștigă 30 milioane franci, o sumă imensă.

Această întâmplare se potrivește cu spusele lui Isus: “Împărăția cerurilor se aseamănă cu un negustor care a plecat în căutarea perlelor de mare preț. Găsește una de o mare valoare. Merge. Vinde toate averile sale și o cumpără“. Totuși, rămâne întrebarea: creștini fiind, eforturile, sacrificiile, alergările, le facem pentru ca să “cumpărăm” Împărăția cerurilor, sau depunem atâtea eforturi – asemenea acelui evreu – numai pentru avantajele pământești?

Nu doar profeții din VT, ci și preoții din zilele noastre, sunt slujitorii trimiși de Dumnezeu, să invite omenirea la ospățul Său. Mai mult, fiecare avem datoria de a fi mesagerii Domnului, adică de a-i invita la sărbătoarea veșnică pe toți din jurul nostru! Totuși, trebuie să fim conștienți că Împăratul ne invită, nu pentru că merităm, ci pentru că este bun. Amin.

 

* * *

 

Statornicia Domnului dă posibilitate păcătoșilor să sărbătorească

Autor: pr. Mihai Tegzeș
Copyright: Predici.cnet.ro

În această pericopă – informându-ne că poporul iudeu a refuzat darul mântuirii – Isus accentuează faptul că Împăratul, Dumnezeu-Tatăl, insistă să invite, până când realizează proiectul Său: “sala se umplu“. Acest fapt ne învață că dorința lui Dumnezeu de a mântui, nu slăbește, în ciuda opoziției oamenilor.

Evanghelia ne spune că suntem cu toții invitați la Ospăț, chiar dacă din punctul nostru de vedere ne împărțim în răi și buni, vrednici și nevrednici, sfinți și păcătoși… Înainte de a-i vedea pe oameni buni sau răi, tari sau slabi, fragmentul evanghelic precizează că fiind iubiți de Împărat, toți sunt chemați să facă parte din împărăția Sa: “Precum întru El ne-a și ales, înainte de întemeierea lumii, ca să fim sfinți și fără de prihană înaintea Lui, mai înainte rânduindu-ne, în a Sa iubire, spre înfierea întru El, prin Isus Cristos, după buna socotință a voii Sale” (Ef. 1, 4-5).

Și în VT se vorbește despre o sărbătorire a Alianței. Este vorba de celebrarea înțelepciunii, a comuniunii cu Dumnezeu, un timp în care El distribuie darurile Sale dătătoare de viață, eliminând moartea. Aceasta este Împărăția lui Dumnezeu: Tatăl convoacă oamenii, pentru a le dărui adevărata înțelepciune, pentru a le reînnoi viața. Astfel, darurile pe care Dumnezeu le face “miresei” sale în VT sunt: dreptatea, bunăvoința, iubirea, fidelitatea și cunoașterea Sa.

Pentru Isus, celebrarea Alianței (nunta) se realizează în comuniunea Sa cu păcătoșii, peste care revarsă mila gratuită a Domnului; Isus, care a venit pentru a-i mântui pe păcătoși, este semnul apropierii Împărăției lui Dumnezeu.

“Cei aleși” sunt toți oamenii, dar nu toți acceptă invitația. Prin urmare, “ales” nu este doar cel chemat de Domnul, ci acela care a acceptat invitația și s-a pregătit să participe cu demnitate la banchet, comportându-se în consecință.

La urma urmei, pericopa evidențiază că mântuirea este un dar, pe care Dumnezeu ni-l oferă gratuit. Omul trebuie să creadă, să se convingă de acest lucru. Din păcate, el este ispitit să se bazeze numai în ceea ce produce singur, cu mâinile sale. Se încrede doar în realizările pe care le-a înfăptuit. Omul este ademenit mereu să se auto-considere “Mesia” (salvatorul) său, și să fie atent numai la propriile-i proiecte.

“A crede”, înseamnă a accepta invitația de a-ți abandona viața în mâinile lui Dumnezeu, îndeplinind poruncile Sale. Aceasta nu este calea cea mai simplă sau ușoară, dar, ignorând-o, riscăm să intrăm în sala banchetului fără “haina” de nuntă, adică fără iubirea sinceră. Totuși, numai dacă respectăm în mod radical Scriptura, devenim din simpli invitați, oaspeți distinși ai Domnului.

Pedeapsa veșnică

Pedeapsa, pentru cei care nu răspund afirmativ invitației, este dură: “Legați-l și aruncați-l în întuneric. Acolo va fi plânsul și scrâșnirea dinților“. Este vorba de “moartea definitivă” (Apoc. 20, 14). Inclusiv Sf. Pavel este explicit în acest sens: “Nu știți că păcătoșii nu vor moșteni Împărăția cerurilor? Nu vă amăgiți: nici idolatri, nici adulterii, nici hoții, nici zgârciții, nici bețivii, nici calomniatorii nu vor intra în Împărăția cerurilor“.

Este necesar – cu siguranță – să fim mai atenți la Cuvântul Domnului. Să nu uităm că stă scris: “Trimite-va Fiul Omului pe îngerii Săi, vor culege din împărăția Lui toate smintelile și pe cei ce fac fărădelegea și-i vor arunca pe ei în cuptorul cu foc; acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților” (Mt. 13, 41-42).

Într-un alt pasaj din Scriptură se precizează: “Mulți sunt chemați, dar puțini aleși“. Această expresie, nu trebuie să o înțelegem ca pe o descriere în prealabil a judecății finale, pentru că este un “proverb apocaliptic”, care – evidențiind seriozitatea propunerii lui Dumnezeu – are ca scop să ne stimuleze să trăim în respectarea poruncilor Domnului, permițându-I să ne ierte păcatele. Din nefericire, mulți vin la Biserică și ascultă învățătura, dar nu se străduiesc să o împlinească. Acestora, Isus le spune: “Niciodată nu v-am cunoscut pe voi. Depărtați-vă de la Mine, cei ce lucrați fărădelegea” (Mt. 7, 23).

Nunta veșnică

Încă de la botezul nostru am primit invitația, pe care nu ar trebui să o neglijăm, de a participa la ospățul Împărăției lui Dumnezeu. Omul trebuie să îndeplinească două condiții: să accepte invitația și să intre la ospăț – chiar dacă este un păcătos – dar să poarte haina potrivită.

Evanghelia afirmă că este o singură “nuntă adevărată” pe pământ: întâlnirea dintre Dumnezeu și om, realizată prin mijlocirea Mântuitorului. Prin Isus, Domnul a încheiat o Alianță de iubire cu toți oamenii. Este Dumnezeu care a dorit să se căsătorească cu umanitatea. Invitații la ospăț nu pot fi triști, în timp ce Mirele este cu ei (cfr. Mt. 9, 15).

Ospățul continuu, nunta veșnică, este Raiul. În Paradis se vor împlini toate aspirațiile noastre, toate visele frumoase, vom experimenta bucuria plină și fără sfârșit, vom trăi în iubirea lui Dumnezeu.

Distrați, preocupați de multe lucruri, loviți de necazuri, nici nu mai cugetăm la fericirea Raiului. Uităm că ne trebuie un singur lucru: să acceptăm invitația Tatălui de a participa la Nunta Fiului Său, îmbrăcați în haina iubirii.

Pericopa ne cere să sărbătorim încă din viața aceasta și nu doar să muncim în via Domnului! Este vorba de banchetul la care Domnul cheamă toate popoarele. Isus știa să postească, dar îi plăcea și să sărbătorească: înfăptuiește prima minune la nunta din Cana Galileii, onorează invitațiile la prânz ale lui Matei, Zaheu, Simon și Lazăr, înmulțește pâinile, sărbătorește la Cina cea de Taină, mănâncă dis de dimineață pe lac…

Cei care au refuzat, evreii, adică aceia care pretindeau că știu bine Scripturile, au rămas pe dinafară. Acest fapt ne spune că pentru a participa la banchet, omul trebuie să dorească să-L întâlnească pe Domnul și să sărbătorească împreună cu Dumnezeu, adică să-și schimbe viața, să se convertească. Amin.

 

* * *

 

Haina de nuntă cerească – lumina sufletului curat

Autor: PF Daniel Ciobotea
Copyright: Ziarul Lumina

Evanghelia Duminicii a XIV-a după Rusalii conține mai multe învățături referitoare la taina mântuirii lumii în Domnul Isus Hristos, la taina Bisericii și a vieții creștine. Împăratul care face nuntă pentru fiul său este Însuși Dumnezeu Tatăl. Fiul de împărat este Isus Hristos Domnul. Nunta este Împărăția lui Dumnezeu. Mireasa este Biserica, adică mulțimea oamenilor chemați la mântuire, care răspund prompt chemării și se îmbracă în haina de nuntă a credinței și a vieții creștine.

Mai întâi însă, Evanghelia ne prezintă chemarea evreilor la mântuire către care Dumnezeu a trimis pe slujitorii Săi, prooroci și binevestitori ai venirii lui Hristos (Mesia) în lume. Mulți din cei chemați nu au răspuns chemării. Unii au motivat că nu pot veni pentru că erau ocupați cu țarina, alții cu neguțătoria. Erau, deci, prea legați de câștigul celor trecătoare și nu mai găseau timp pentru câștigarea celor netrecătoare și veșnice.

Iar alții au răspuns chiar cu ostilitate, batjocorind și omorând pe slujitorii împăratului. Acești slujitori sunt proorocii care au fost martirizați, uciși cu pietre, tăiați cu fierăstrăul, alungați în locuri pustii, departe de lume.

Auzind toate acestea, împăratul s-a mâniat și a trimis oștile sale și a nimicit pe ucigași, iar orașului lor i-a dat foc. Acestea s-au împlinit prin invaziile popoarelor străine, când Ierusalimul și templul din el au fost incendiate. Și pentru că nunta era pregătită, împăratul a trimis din nou slujitorii zicând: “Mergeți la răspântiile drumurilor și pe câți veți găsi chemați-i la nuntă. Și astfel “s-a umplut casa nunții de oaspeți“. Această a doua chemare este chemarea neamurilor la mântuire, buni și răi, oameni de la răspântii de drumuri, care nu au avut niciodată pretenția că sunt popor ales, oameni către care Evanghelia Mântuitorului Isus Hristos s-a îndreptat pe când erau păgâni, politeiști, rătăcind la răspântii de istorie fără lumina Revelației Creatorului cerului și pământului, în “întuneric și în umbra morții“, după cum ne spune Evanghelia despre Galileea neamurilor (cf. Mt. 4, 15). Aceștia au fost chemați la mântuire pentru că iubirea Împăratului Ceresc este una universală, pentru întreaga umanitate; chiar dacă preferă pe unii, nu exclude pe ceilalți oameni. Iar pe când era casa plină de invitați, a venit împăratul și a văzut că unul dintre ei nu avea haina de nuntă. Acestuia i-a zis: “Prietene, cum ai intrat aici fără haină de nuntă?” (Mt. 22, 12). Faptul că l-a numit prieten înseamnă că era un cunoscut, era prieten al casei, dar nu s-a pregătit potrivit prieteniei și invitației de onoare ce i s-a făcut. Când l-a întrebat împăratul: “Cum ai intrat aici fără haină de nuntă?“, el a tăcut. Tăcerea aceasta înseamnă lipsa oricărei scuze posibile, tăcerea unui om vinovat pentru că nu s-a pregătit. Atunci împăratul a poruncit ca cel fără haină de nuntă să fie legat de mâini și de picioare și să fie aruncat în întunericul cel mai din afară, adică lipsit de libertatea și de lumina comuniunii omului cu Dumnezeu. Probabil prietenul fără haina de nuntă prezent la Cina împăratului preînchipuia pe Iuda Iscarioteanul, care L-a trădat pe Isus în timpul nopții, dar și pe toți cei ce au devenit creștini, iar apoi s-au lepădat de Hristos.

Evanghelia se încheie cu această expresie devenită celebră: “Mulți sunt chemați, dar puțini aleși.

Sfinții Părinți ai Bisericii, mai ales Sfântul Grigorie de Nyssa, trăitor în secolul al IV-lea, a interpretat această expresie: “Mulți sunt chemați dar puțini sunt aleși” astfel: Toți oamenii sunt chemați la mântuire, dar sunt aleși cei care răspund chemării, cei care se pregătesc să împlinească voia lui Dumnezeu Care-i cheamă la viața veșnică. Toți oamenii sunt chemați în Isus Hristos la nunta Sa din ceruri, la mântuire, adică la fericirea comuniunii de iubire veșnică, dar devin aleși numai cei care au răspuns chemării Lui. Toți sunt chemați, dar devin aleși cei care răspund chemării lui Dumnezeu prin credință, rugăciune și fapte bune. Aceștia ascultă Sfânta Evanghelie, participă la Sfintele Slujbe, se împărtășesc cu Sfintele Taine, care sunt arvuna nunții fiului de împărat, și ajută pe cei în nevoi. Aleși devin cei care prin nevoințe multe, prin lacrimi de pocăință își curăță haina de la Botez pătată de păcate și se luminează prin Sfânta Spovedanie și prin Sfânta Împărtășanie. Evanghelia ne arată că fiecare om este chemat de Dumnezeu la viața veșnică, dar depinde de libertatea noastră de a fi ales sau nu, de a fi pregătit sau nepregătit pentru comuniunea cu Dumnezeu. Evanghelia chemării la mântuire pe care Dumnezeu ne-o adresează pentru nunta vieții veșnice se leagă deci de taina libertății noastre:răspundem chemării sau o refuzăm? Ne îmbrăcăm sufletul nostru în haina nouă a harului sau purtăm haina învechită de păcate?

Când în Evanghelie se vorbește despre haina de nuntă, aceasta nu se referă la hainele exterioare care acoperă trupul nostru trecător, ci se referă la haina sufletului nostru, care se prezintă în fața Dreptului Judecător înveșmântat în lumină sau în întuneric, în lumina credinței și a faptelor bune, sau în întunericul necredinței și al păcatelor.

Sfinții Părinți ne spun că haina aceasta este harul lui Hristos primit la Botez, după cum ne spune mai întâi Sfântul Apostol Pavel zicând: “Câți în Hristos v-ați botezat, în Hristos v-ați și îmbrăcat” (Gal. 3, 27). Ne-am îmbrăcat în Hristos în sensul că prin Botez ne îmbrăcăm cu haina harului Său, a prezenței Sale luminoase și sfințitoare, în noi și în jurul nostru. De aceea, la Botez se cere: “Haină luminoasă, dă-mi mie, Dătătorule de lumină“. Haina luminoasă este harul iubirii lui Hristos, Care Se bucură de cel ce devine creștin și Îi poartă numele. Haina luminoasă este “harul Domnului nostru Isus Hristos, dragostea lui Dumnezeu Tatăl și împărtășirea Duhului Sfânt” (cf. II Cor. 13, 13). Când cerem și primim harul Domnului nostru Isus Hristos, dragostea milostivă a lui Dumnezeu Tatăl și împărtășirea Sfântului Duh, sufletul nostru este îmbrăcat cu haină de nuntă. Când însă uităm de Preasfânta Treime, când nu ne mai rugăm, când nu mai ascultăm cuvântul Evangheliei lui Hristos, când păcătuim cu gândul, cu vorba și cu fapta, atunci haina luminoasă primită la Botez se întunecă și se urâțește.Ca să redobândim această haină luminoasă de nuntă dăruită nouă la Botez, pentru a participa la ospățul euharistic, trebuie să ne pocăim de păcate și să alungăm întunericul din gândurile noastre, din cuvintele noastre și din faptele noastre, înlocuindu-le cu gânduri bune, cuvinte și fapte ale credinței pline de harul Mântuitorului Isus Hristos, de dragostea milostivă a lui Dumnezeu Tatăl, de lumina Duhului Sfânt. Iar toate acestea se realizează mai ales prin rugăciune și spovedanie, considerată a fi un Botez al lacrimilor. De aceea, fețele oamenilor care se roagă mult se luminează, iar unii dintre marii rugători s-au învrednicit încă din lumea aceasta să vadă sau chiar să fie văzuți îmbrăcați în lumina necreată a harului, în slava care s-a arătat pe muntele Tabor când Hristos Domnul S-a schimbat la Față “arătând ucenicilor slava Sa pe cât li se putea“.

Așa, de pildă, a fost văzută Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla rugându-se noaptea în pădure, îmbrăcată în lumină. Asemănătoare a fost experiența Sfântului Simeon Noul Teolog și a multor sfinți rugători isihaști. Încă din lumea aceasta ei au primit haina luminii neînserate, neapuse, pe care o dăruiește Duhul Sfânt sufletelor care se unesc cu Dumnezeu prin rugăciune, prin Sfintele Taine și prin fapte bune primind harul luminos al Preasfintei Treimi. Deci, haina luminoasă a sufletului credincios și curat este însăși prezența harică a lui Dumnezeu în oameni. De aceea, Sfântul Apostol Pavel spune că în timp ce omul din afară trece (îmbătrânește), omul cel dinăuntru se înnoiește (cf. II Cor. 4, 16). De asemenea, Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă zicând: “Îmbrăcați-vă, dar, ca aleși ai lui Dumnezeu, sfinți și preaiubiți, cu milostivirile îndurării, cu bunătate, cu blândețe, cu îndelungă răbdare” (Col. 3, 12). Acestea sunt roade ale lucrării Sfântului Duh în om (cf. Gal. 5, 22-23).

Să ne ajute Bunul Dumnezeu să ne pregătim haina noastră de nuntă cerească, pregustată acum în Sfânta Euharistie, să o curățim de răutatea păcatelor prin pocăință, prin spovedanie, să o luminăm prin rugăciune, prin împărtășirea cu Sfintele Taine, prin bunătatea milosteniei, a ajutorării săracilor, bolnavilor, orfanilor, bătrânilor, a tuturor celor pe care Dumnezeu îi cheamă la mântuire, chiar dacă ei nu se consideră niciodată vrednici de o cinste atât de mare. O mulțime de oameni simpli se mântuiesc mai ales prin smerenie, considerându-se nevrednici de a fi lăudați sau aleși de Dumnezeu. Și totuși, pentru că au îmbrăcat sufletul lor cu haina luminoasă a credinței, a smereniei, a răbdării, a bunătății sufletului, Dumnezeu Preamilostivul îi cheamă la nunta cerească a Fiului Său spre slava iubirii Preasfintei Treimi și spre bucuria Sfinților. Amin!