Selecție de predici

(tipareste predicile)

 

Nașterea Domnului (Liturghia din zi)
Anul B (A, C)

Lecturi:

Autori

pr. Alessandro Pronzato
pr. Felician Tiba
pr. Mihai Blaj
pr. Anton Dancă
pr. Pietro Righetto

 

* * *

 

Crăciun pentru zilele noastre

Autor: pr. Mihai Blaj
Copyright: Iasi

O povestioară spune că în timpul Primului război mondial, pe un câmp, se dădea o luptă între două divizii dușmane. Era spre seară, iar atmosfera era încărcată numai cu gloanțe, explozii, praf și multă ură. Un adevărat iad. În acel câmp, stingheră, se afla o casă în care locuia o familie de păstori. În acea seară, tatăl era plecat de acasă, iar mama încerca să-și protejeze și să-și ascundă cei 5 copii ai săi. La un moment dat, fiul cel mai mic, care abia învățase să meargă în picioare, scăpă de sub observația mamei și ieși încetișor afară. Nu știa ce-i acela război, așa că înainta încrezător spre mijlocul frontului. Soldații îl observă și, rând pe rând, încetează să mai tragă. Nu poți să tragi într-un copil! Așa că, pentru un minut, peste iadul de acolo, se așternu liniștea. Praful se ridică, iar cerul se văzu clar pentru prima dată în ziua aceea. Copilul se oprește, se uită mirat în jur, după care se întoarce. Intră în casă, iar soldații încep din nou să tragă.

Spus în cuvinte puține, pentru mine aceasta a însemnat și înseamnă evenimentul Crăciunului: într-o lume plină de ură și dușmănie, într-o lume care semăna și seamănă încă adesea cu iadul, un Copilaș iese din Casa Tatălui, care părea plecat de acasă, și, preț de câteva clipe, ne dezarmează. Ne face să tăcem și ne lasă să privim cerul. Știu că în curând acest Copil se va reîntoarce în casă, ieslea va dispărea din nou, brazii se vor despodobi, iar colindele vor fi înlocuite iarăși cu manelele. Și știu că din acel moment vom lua din nou armele și vom reîncepe să tragem, să facem gălăgie și mizerie, să urâm și să ne luptăm unii cu alții. Dar vă invit ca acum, când Copilul e încă afară, iar armele noastre tac, să vedem ce reprezintă de fapt pentru noi Crăciunul? Pentru că, deși Isus s-a născut odată pentru totdeauna și pentru toți acum două milenii la Betleem, pentru mine, anul acesta se naște astăzi, aici, la … , adică acolo unde îmi este inima. Ce aduce nașterea sa, astăzi, pentru mine?

Pentru cei mai mulți dintre noi, venirea lui Isus în inima noastră a însemnat mai întâi o spovadă bună. Am tras cu armele cât am putut, și în stânga și în dreapta, și în ceilalți și în cer, care o jumătate de an, care un an sau chiar mai mult, dar am simțit cu toții venind Copilul. Și, cum să tragi într-un copil?! Așa că, într-un moment de sfială, am depus armele și am îngenuncheat, cerându-ne iertare. Aceasta aduce Crăciunul: liniște și pace în suflet. Pentru cel puțin câteva zile, sufletul e mai puternic decât trupul. Pentru câteva zile patimile tac, înjurăturile nu se mai aud, iar sângele nu mai fierbe așa tare în noi. Pentru câteva zile, orgoliul e călcat în picioare. Cu siguranță că cei care ați simțit venind Copilul și ați îngenuncheat, simțiți acum ce înseamnă liniștea, ce înseamnă pacea, ce înseamnă să fii senin, ce înseamnă echilibrul în viață. Acum parcă lucrurile se leagă între ele, cerul începe să se vadă mai bine, iar viața pare mai frumoasă.

Pentru alții dintre noi, venirea lui Isus în inima noastră a însemnat venirea acasă. Și mă gândesc aici la frații noștri reveniți din străinătate sau din alte părți. Și despre care știu că acolo unde sunt, mulți duc o viață de iad: urâți și invidiați de semenii și frații lor; disprețuiți, înjosiți și prost plătiți de patronii lor; disperați în căutarea unui loc decent de muncă; neînțeleși de cei de acasă care le cer bani, mai mulți bani, cât mai mulți bani. Pentru ei, Crăciunul înseamnă căldura familiei. De ce vă întoarceți acasă? Pentru că într-o lume în care mai toți trag în voi, acasă găsiți o oază de liniște și pace. Crăciunul devine astfel sărbătoarea familiei. Fiii risipiți pretutindeni vin acasă și se bucură împreună. Nu contează cât de mare e casa sau cât de bogată masa. Prima poate semăna cu un grajd, iar a doua cu o iesle. Importantă e căldura, bucuria unui cămin. Și cred că acum, de Crăciun, ei înțeleg cel mai bine că în viață ai degeaba multe și mărunte, dacă nu ai un “acasă”, adică un loc unde să te retragi după o zi de război.

Pentru mulți alții dintre noi, Crăciunul înseamnă îndreptare spre celălalt. În timpul anului, tragem cu sete unii în alții. Ne jignim, ne certăm, ne urâm, ne dușmănim, ne rănim cu patos. Dar simțim apropiindu-se Copilul și parcă nu poți să tragi într-un copil. Și atunci, pentru câteva zile, lăsăm armele jos din mâini și le umplem cu cadouri. De Crăciun ne îndreptăm spre ceilalți. Ducem daruri unui bătrân, facem o bucurie unui copil sărac și, mai ales, măcar pentru câteva zile încercăm să ne împăcăm unii cu alții. Să mai lăsăm de la noi, să mai iertăm o dată. Aceasta înseamnă Crăciunul: “Mâinile lui Dumnezeu” (Fiul și Duhul) re-întinse spre oameni și o mână de-a noastră întinsă spre celălalt. O mână prin care-l ajuți, prin care-l ierți sau prin care-i ceri iertare.

În fine, sper că pentru cei mai mulți dintre noi, Crăciunul – lucrul cel mai important – înseamnă o privire scurtă aruncată spre Dumnezeu. În timpul anului, tragem cât putem și în El, sau mai ales în El. Îl înjurăm, îl uităm și, uneori, nici măcar o dată pe săptămână nu suntem în stare să-l vizităm. Dar vine Copilul, Copilul Său, și pentru câteva zile, praful, fumul și mizeria noastră se ridică și poate, după mult timp, începe să se vadă cerul. În aceste zile parcă strălucește ceva mai mult în fața noastră zâmbetul lui Dumnezeu. Iar Crăciunul, prin acest Copil venit direct de la El, ne ajută să-i aruncăm o privire scurtă.

Spus simplu, fără a face prea multă teologie, aceasta înseamnă nașterea lui Cristos pentru mine, astăzi, în inima mea: pacea sufletului, căldura familiei, împăcarea cu ceilalți și vederea lui Dumnezeu. De aceea s-a născut Copilul în această lume și așa arată lumea mântuită de el: o lume a păcii, a iubirii, a liniștii, a împăcării și a iertării. Întrebare: vă place această lume? Vă place cum arătăm și cum ne simțim de Crăciun? Dacă da, atunci de ce intră atât de greu în mintea noastră faptul că de noi ține ca lumea să arate astfel? Cine am vrea să facă pace în lume? Cine am vrea să ierte în locul nostru? Cine am vrea să aducă liniște în propria familie? Cine am vrea să privească cu ochii noștri spre Dumnezeu? Dumnezeu este Calea, ne arată Calea și ne dă putere să mergem pe ea, dar nu poate păși în locul nostru. De aceea vă întreb din nou: vă place sărbătoarea Crăciunului? Dacă da, vă rog ca atunci când Copilul va reintra în casă, când ieslea va dispărea, când brazii se vor despodobi și când colindele vor înceta, vă rog, nu puneți din nou mâna pe arme.

Vă doresc tuturor, din inimă, ca anul acesta, de Crăciun, să aveți pace în suflet, căldură în familie, împăcare cu ceilalți și privirea spre Dumnezeu. Și, mai ales, vă doresc să le aveți nu doar astăzi, mâine și poimâine, ci până la anul pe timpul acesta, când vă voi dori aceleași lucruri, dar spuse altfel. Amin.

 

* * *

 

Să fim Isuși

Autor: pr. James Gilhooley
Traducere: Radu Capan
Copyright: Predici.cnet.ro

O tânără misionară activa în Ruanda. Ea s-a întâlnit la un moment dat cu un băiat pe care îl știa ca fiind catolic. Acesta tocmai fusese martor la uciderea părinților și fraților săi de către niște oameni înarmați. I-a spus misionarei că nu mai crede că Isus este Dumnezeu. Deși ea bănuia de ce, l-a întrebat totuși. Băiatul a răspuns: “Dacă Isus este Dumnezeu, El ar trebui să poată să facă lucrurile pe care Dumnezeu le face. Dumnezeu a făcut copacii și copacii fac alți copaci. Dumnezeu a făcut elefanții și elefanții fac alți elefanți. Atunci dacă Isus este Dumnezeu, ar trebui să poată să facă alți Isuși. Cu toate acestea, nu am văzut niciodată vreun alt Isus.”

De acest Crăciun, cel mai bun dar pe care am putea să îl dăm lui Cristos și acestui băiat deziluzionat precum și familiei și prietenilor noștri este să devenim “un alt Isus”. Și tu, și eu, nu trebuie să ne mulțumim să fim doar un creștin, doar un catolic. Trebuie să fim chipuri ale lui Cristos. Poate că am uitat să punem aceasta pe lista noastră de Crăciun. Dar de ce să nu o punem chiar acum? Darurile în ultimul minut se spune că sunt adesea cele mai prețuite. Ce se întâmplă dacă nu facem așa? Vom avea o viață biologică, dar dacă cineva ne va analiza viața creștină va putea să spună despre noi că suntem niște morți umblători. Dacă ne facem o analiză fără teamă de adevăr, mulți ne vom descoperi a fi așa.

Trapistul Thomas Merton ne propunea o viziune nouă despre Crăciun: “Cristos se naște astăzi pentru noi, pentru ca El să poată să apară lumii prin noi. Această singură zi din an este ziua nașterii Lui, dar fiecare moment al vieții noastre trebuie să fie o manifestare a Lui.” Dacă va fi așa, băiatul ruandez nu ar mai avea de ce să fie supărat. George Orwell spunea la rândul lui: “Dacă oamenii ar fi mai decenți, lumea ar fi mai decentă.” Este cineva care să nu fie de acord cu cele spuse de Orwell? Vă amintiți desigur că Charles Dickens a scris în 1843 “O colindă de Crăciun”. Afirma acolo că adevărata schimbare a lumii trebuie să înceapă de la propria noastră curățire. “Voi onora Crăciunului în inima mea și voi încerca să îl păstrez tot anul”, spunea el.

Crăciunul nu este o simplă poveste despre un copil evreu. Mai degrabă ea indică spre un bărbat adult pe nume Isus, care s-a dovedit a fi unic în istorie. El nu doar a schimbat mica sa țară ci și pe noi, cei de astăzi. De Crăciun îl vedem ca un Copil mic și pentru mulți așa rămâne toată viața. Doar că micul Copil crește în Isus cel mai mare decât ieslea, mai mare decât viața însăși. Pe El trebuie să îl acceptăm ca Domn al vieților noastre, chiar dacă aceasta va însemna întoarcerea lor cu susul în jos. Să nu ne lăsăm înșelați de gândul că nu avem forța de a face ceva care să conteze în această lume. Astăzi este ziua în care începem să facem. Să facem ce putem. Să facem ca oamenii să vadă în noi pe Cel născut astăzi. Și să menținem acest spirit pentru un an întreg.

 

* * *

 

Liturghia din ziua Crăciunului

Autor: pr. Eduard Patrașcu
Copyright: Iași

- comentariu exegetico-spiritual la lecturi -

Lectura I (Is 52, 7-10)

Lecturile acestei Liturghii (a treia a Sărbătorii Crăciunului) abandonează “povestirea” evenimentului Nașterii lui Isus: lumină – mântuire și bucurie – pentru a ne prezenta mesajul acestei solemnintăți prin intermediul unei meditații profunde al ei.

Profetul Isaia expune conținutul salvific al mesajului începând cu prezentarea sentinelelor Cetății Sfinte care îl (între)văd pe Dumnezeu care se întoarce la Ierusalim pentru a o elibera. Aceste sentinele anunță o “veste buna” (euanghelion, în limba greacă) de pace și de mântuire pentru popor, spunând că Dumnezeu s-a întors și și-a reluat locul pe Muntele Sion, stabilindu-și pentru totdeauna locul în mijlocul poporului său (v. 7-8; cf. Ez 43,1-5; Rm 10,15). Însă Dumnezeu nu doar locuiește cu poporul său, ci, ca un mire atent și plin de grijă, acționează în favoarea miresei ale. Isaia deci, expune activitatea de mântuire a lui Dumnezeu utilizând trei verbe semnificative: “Ha consolat, ha răscumpărat, a descoperit” ( v. 9-10): aceste verbe pun în evidență acțiunea plină de iubire menită să protejeze poporul, în special de amenințările dușmanilor.

Anunțul profetic se încheie cu constatarea că toate popoarele pământului au putut vedea că Dumnezeu nu-și abandonează poporul ci e mereu aproape de el pentru a-l mântui (v.10; Mt 28,28). Biserica, utilizând acest text, tresaltă de bucurie deoarece vede că Dumnezeu a împlinit promisiunea referitoare la nașterea Mesiei, promisiune făcută prin intermediul prfeților în secolele precedente.

Lectura a II-a (Evr 1,1-6)

Prologul, începutul Scrisorii către Evrei – care conține toate temele pe care autorul intenționează să le dezvolte în această scrisoare, spre a întări credința creștinilor care provin din iudaism – este o invitație adresată comunității creștine de a concentra propria privire asupra misterului lui Cristos încă de la nașterea sa – apogeul revelației lui Dumnezeu (cf. In 1,18; Ga 4,4). Isus-Fiul, în realitate, este deplina, completa revelație a Tatălui (v. 2). Este, ca și Tatăl, Dumnezeu și creator, este “strălucirea gloriei și chipul ființei lui Dumnezeu“: de aceea este superior față de orice instituție religioasă antică, față de toți profeții și îngerii (v. 4-13; cf. Fil 2,9), fapt pentru care este moștenitorul a toate (cf. Rm 8,17; Mt 21,38). Datorită misiunii pe care a primit-o de la Tatăl și pe care a împlinit-o între oameni vestind Cuvântul Adevărului (In 14,6), El a șters păcatul lumii, a restabilit comuniunea între Dumnezeu și omenire, iar prin moartea și învierea sa a fost preămarit mai presus de toate: “s-a așezat la dreapta maestății divine în înaltul cerului” (v. 3; cf. Rm 3,24-25; Col 1,13-14; Fil 2,9-11) și a fost recunoscut de către Tatăl ca Fiu Unul-Născut. Acesta este misterul pe care Cristos l-a descoperit (revelat), mister care este prezent în mod real și viu în Biserica și pe care fiecare creștin trebuie să încerce să-l imite pentru a fi splendoarea lui Dumnezeu între oameni și pentru a avea parte de intimitatea cu Dumnezeu.

Evanghelia (In 1,1-18)

Prologul evangheliei după Ioan este o sinteză, facuta prin meditație, a întregului mister al Crăciunului, întrucât pruncul din Betleem este manifestarea, revelația lui Dumnezeu, adevărul său și adevărul omului: numai reflectând asupra acestui eveniment este posibil să înțelegem cine este acela care s-a născut și cine suntem cu adevărat noi.

Centrul acestui prolog este v. 14: “și Cuvântul s-a făcut trup“, expresie care conține evenimentul Întrupării și deci esența Crăciunului: Fiul lui Dumnezeu s-a făcut om în slăbiciunea și neputința unui om obișnuit. Pentru a înțelege acest lucru, Ioan intra în misterul intern al Sfintei Treimi pentru a ieși apoi spre om. Începutul este acea afirmație care ne pune înaintea timpului, care ne pune în misterul lui Dumnezeu: “la început era Cuvântul” (v. 1a) și ni se vorbeste despre o existență fără început și fără devenire; apoi, prin expresia “Cuvântul era la (îndreptat spre) Dumnezeu (v. 1b), evanghelistul stabilește justa poziție a Cuvântului care exista dintotdeauna, în relație cu Dumnezeu: Cuvântul, în esena sa cea mai profundă, este într-o atitudine de ascultare, întru totul îndreptat către Tatăl. Isus, Cuvântul întrupat, îl face pe Dumnezeu vizibil și aproape de oameni, fiind strălucirea Tatălui. De aceea, întreaga istorie și ca și realitatea umană își are viața de laprin Cuvântul Tatălui: “în el era viața și viața era lumina oamenilor” (v. 4) deoarece doar în Isus creaturile își găsesc consitență, semnificație, și în special mântuire. Toate aceste afirmații ale evanghelistului sunt importante pentru a înțelege valoarea și adevăratul mărturisitor al lui Dumnezeu. De aceea “din plinătatea lui noi toți am primit har peste har” (v. 16), adică din viața sa toți putem să avem viață cu prisosință.

Reflecții

Lectura Cuvântului lui Dumnezeu în misterul sublim și vrednic de laudă al Crăciunului este îndreptată asupra memoriei Fiului lui Dumnezeu care se face om, a unui Dumnezeu cu noi și pentru noi. Dumnezeul cel nevăzut, cel Sfânt prin excelență, abandonează invizibilitatea și mai ales “depărtarea sa sfântă” și ia un chip uman făcându-se vizibil, concret, palpabil … se lasă înțeles: “S-a facut ceea ce suntem pentrru a ne face părtași de ceea ce El este” (sf. Ciril din Alexandria). Această credință a noastră se bazează pe o explicație pe care evanghelistul Ioan o găsește în existența lui Isus în sânul Tatălui (In 1,11-13).Reflexia biblică, însă, merge mai departe și ne provoacă să contemplăm cine este Isus pentru noi: el este un Dumnezeu pentru orice om și pentru mântuirea lui.

Însă Crăciunul este și memoria modalității istrice, concrete prin care El a realizat întruparea. A ales viața de sărac, viața unui învins, pentru ca noi să putem întrevedea puterea lui Dumnezeu tocmai în această sărăcie, în această (auto)înjosire. Pe el vrea să-l căutam, să-l recunoaștem, să-l primim: ca pe un sărac, nevoiaș și suferind, deoarece el nu doar s-a făcut om, ci a și rămas între oameni. Prin nașterea sa ne-a dăruit și puterea de a fi fii: “tuturor acelora care l-au pimit le-a dat puterea de a deveni fii ai lui Dumnezeu” (In 1,12). Nașterea lui Isus este și nașterea noastră, renașterea noastră la viața cea nouă. În el și noi am fost “predestinați să fim fii adoptivi ai Tatălui ceresc (Ef 1,5; cf. 1In 3,1). Dacă același Dumnezeu ne numește: “Tu ești Fiul meu”, nouă nu ne rămâne decât să-i mulțumim și să ne bucurăm pentru această împărtășire a noastră a vieții lui Dumnezeu.

 

* * *

 

“Tu ești Fiul Meu”

Autor: pr. Raniero Cantalamessa
Traducere: Iasi
Copyright: Predici.cnet.ro

Această a treia Liturghie, numită “Liturghia zilei”, după cea de la miezul nopții și cea de această dimineață, ne prezintă cel mai profund mesaj al sărbătorii. Lecturile biblice se distanțează de tonul narativ; nu mai relatează faptul, ci ne adresează o întrebare: “Cine este Acela care s-a născut?” Acum suntem chemați să ne transferăm întreaga atenție de la personaje la protagonist; ne vin în minte acele reprezentări ale Nașterii Domnului din Școala barocă, în care se vede o serie întreagă de personaje: Maria, Iosif, păstorii, îngerii, în jurul Noului Născut, cu fețele luminate de o lumină puternică și caldă, care provine de la Pruncul ce se află culcat în mijloc. Iată, în acest moment trebuie să trecem de la reflecții la focarul acelei lumini, să ne întoarcem privirile de la păstori și chiar de la Maria, care ne-a îndrumat cu dragostea ei până aici, și să-L contemplăm numai pe El, numai pe Isus.

Cine este acest Prunc? În crezul liturgic peste puțin timp noi vom proclama că El este “Unul născut, Care din Tatăl s-a născut mai înainte de toți vecii. Dumnezeu din Dumnezeu, lumină din lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, iar nu creat; de o ființă cu Tatăl, prin care toate s-au făcut”. Aceasta este credința pe care Biserica o vestește de la Conciliul de la Niceea și până în zilele noastre. Pe ce se bazează această credință? Pe revelație, pe cuvântul lui Dumnezeu și mai ales tocmai pe ceea ce am ascultat cu puțin înainte: “La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu”. Aceste cuvinte, deschid ca o cortină un orizont nemărginit spre a ni-l arăta pe acel Prunc în leagăn; El este Cuvântul Tatălui, pronunțat mai înainte de toți vecii. “La început a făcut Dumnezeu cerul și pământul”. Astfel începe Istoria lumii în Biblie. Ei bine, acum știm că acela nu era începutul absolut, ci era începutul vremurilor. În acea clipă în care se conturau cerurile și pământul, Cuvântul era deja la Dumnezeu.

Nu era așadar doar un simplu cuvânt, o forță obscură care se agita în mintea lui Dumnezeu, ci era “Fiul, pe Care L-a pus moștenitor a toate și prin Care a făcut și veacurile”, deci o persoană. Aici atingem fundamentul sublim al credinței noastre. Ioan, care scrie după ceilalți evangheliști, a dus la bun sfârșit, să spunem așa, un proces de săpături, ajungând până la izvoarele cele mai apropiate de Isus. În tentativa de a răspunde la întrebarea: “Cine este Isus din Nazaret?”, el s-a mulțumit ca mai întâi de toate să plece de la Înviere; apoi ajunge la botez (Marcu de aici își începe Evanghelia), apoi la nașterea de la Duhul Sfânt și din Maria Fecioară (așa își încep evangheliile lor Matei și Luca). Ioan înțelege că orice răspuns este insuficient atâta vreme cât se rămâne numai în orizontul vremii, și face un mare salt înapoi, în preexistență, aflând, să spunem așa, chiar rădăcina existenței lui Isus, în sânul Tatălui. Aceasta este plenitudinea credinței noastre, iar Crăciunul nu este altceva decât proclamarea acestei credințe.

Cu toate acestea, Liturghia nu se oprește nici măcar o singură clipă la această contemplare a lui Isus în sine, așa cum era la început și în afara vremii, ci mereu ne stimulează la a contempla “Cine este Isus pentru noi!”; “Și cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi!”. Ne amintim din nou cuvintele Crezului: “Care pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire S-a coborât din ceruri. S-a întrupat de la Duhul Sfânt, din Maria Fecioară, și s-a făcut om”. “Pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire”. Isus este “Dumnezeu cu noi”, dar și “Dumnezeu pentru noi”: un Dumnezeu al oamenilor, însă și un Dumnezeu pentru oameni. Dumnezeu a venit El în persoană ca să mângâie și să mântuiască tot neamul omenesc, nu printr-un înger sau printr-un profet (cf. Isaia 63,9). Iată adevăratul sens al misterului Nașterii Domnului: “După ce în trecut a vorbit în multe rânduri și în multe moduri părinților noștri prin profeți, Dumnezeu, în aceste zile din urmă, ne-a vorbit nouă prin Fiul, pe care l-a pus moștenitor a toate, prin care a făcut și veacurile” (lectura a doua).

Însă prin Nașterea lui Cristos, Dumnezeu nu ne-a dat numai pe Cuvântul Său, ci ne-a dat chiar și viața Lui, adică ne-a făcut fiii Săi: “celor care l-au primit, celor care cred în numele lui le-a dat puterea de a deveni copii ai lui Dumnezeu”. Prin urmare noi nu sărbătorim numai Nașterea lui Isus, ci și nașterea noastră, pentru că Nașterea lui Isus marchează renașterea noastră. În cea de-a doua lectură am ascultat acele cuvinte solemne: “Fiul meu ești tu; Eu astăzi te-am născut”. Aceste cuvinte le rostește Dumnezeu, dar cui îi vorbește, și despre cine vorbește? Fără îndoială că despre Fiul său, Isus Cristos; așa a înțeles întreaga tradiție creștină, însă Isus Cristos nu este singurul: El este “primul născut între mulți frați” (Romani 8,29); “ne-a rânduit de mai înainte spre înfiere, prin Isus Cristos” (Efeseni 1,5). Fiecăruia dintre noi Tatăl îi adresează cuvintele Sale: “Fiul meu ești tu; Eu astăzi te-am născut”. Aceasta este recunoașterea paternității, adopțiunea! Ioan exclamă uimit: “Vedeți câtă iubire ne-a dăruit Tatăl: să ne numim copii ai lui Dumnezeu! Și suntem” (1Ioan 3,1).

Poate că vreunuia dintre noi această renaștere i s-ar părea prea îndepărtată, imposibilă, din cauză că se simte rece, necredincios sau nedemn, socotindu-se a fi un sclav și nu un fiu. Poate că vreunul dintre cei de față este copleșit de experiența rupturii și a îndepărtării de Dumnezeu, asemenea Fiului risipitor, și îi este încă gura amară de ghindele și de lăturile porcilor, dar în inima lui totuși mai nădăjduiește să fie reprimit în casa părintească, măcar ca o simplă slugă (cf. Luca 5,19). Dar iată că Dumnezeu îi vine în întâmpinare spunându-i: “Fiul meu ești tu”. Iar nouă, slujitori ai Cuvântului, ne poruncește să îi vorbim la inimă acestui frate și să îi strigăm cât mai tare: “Ascultă, Dumnezeu este Cel ce-ți vorbește și-ți spune: ‘Robia ta a luat sfârșit!’” (cf. Isaia 40,2); Dumnezeu Tatăl te-a eliberat de sub puterea întunericului și te-a strămutat în împărăția Fiului iubirii Sale (cf. Coloseni 1,13); păcatul nu mai are nici o putere asupra ta! Trebuie numai să accepți aceasta și să îi mulțumești lui Dumnezeu din toată inima. Și dacă nu ai făcut încă aceasta, vei simți tu însuți nevoia de a-ți depune sarcina păcatelor în mâinile unui slujitor al Bisericii, pentru ca și tu să poți asculta cu urechile trupești Cuvântul lui Cristos, care iartă și vindecă: “Încrede-te, fiule! Păcatele îți sunt iertate” (Matei 9,2).

Nimeni nu este exclus de la bucuria acestei zile: nici păcătosul, nici bătrânul încărcat de ani și de amărăciuni. Tuturor celor care sunt primiți Isus le dă puterea de a deveni fii ai lui Dumnezeu, adică de a renaște la o viață nouă, independentă de vârstă și de merite, și care depinde numai de credință. Îndoiala lui Nicodim, referitoare la cum s-ar mai putea naște omul încă odată, din moment ce el este bătrân deja, este risipită, pentru că Isus i-a explicat că aici nu este vorba de o naștere trupească, ci de una sufletească (cf. Ioan 3,5). În această zi în care amintim Nașterea Domnului, noi avem dreptul de a depune sarcina anilor noștri, ca și a remușcărilor noastre, și să ne simțim ca niște copii nou-născuți (1Petru 2,2), în stare de a ne lăsa conduși spre bucurie și spre speranță, așa ca în tinerețe, când toate aceste idei mai erau încă proaspete în mintea și în fantezia noastră.

Tot ceea ce am ascultat este ceva înălțător și măreț, însă acum trebuie să ne impunem o obligație exactă: să nu stricăm prietenia noastră cu Dumnezeu. “Recunoaște, creștinule, demnitatea ta, și fiind părtaș al naturii divine, nu te mai întoarce la josniciile din trecut printr-o purtare nedemnă. Amintește-ți cine este Capul tău, al cărui mădular ești” (Sf. Leon cel Mare). Amintește-ți, adăugăm noi, cine este Tatăl tău, al cărui fiu ești! Când te simți ispitit, înjosit sau părăsit, amintește-ți de cuvintele: “Fiul Meu ești Tu, Eu astăzi Te-am născut”.

 

* * *

 

Solemnitatea Nașterii Domnului Nostru Isus Cristos

Autor: volum colectiv ITRC 2
Copyright: Editura Sapientia

- Liturghia din timpul zilei -

Nașterea lui Cristos este, fără îndoială, evenimentul cel mai important din istoria omenirii. Cu ea începe era nouă sau era creștină. Cu această naștere începe numărătoarea anilor și a secolelor, încetând numărătoarea de la întemeierea Romei sau a olimpiadelor grecești. Dar nu pentru aceasta este important Crăciunul și nici pentru tradițiile, datinile străvechi, colindele care de Crăciun ne încălzesc inimile. Nașterea Domnului are o altă importanță mult mai mare. Dacă odată, Adam, se ascundea îngrozit de glasul lui Dumnezeu; dacă cel dintâi criminal, Cain, a fugit până la marginile pământului ca Dumnezeu să nu dea de el, dacă dreptul Iob prefera să-l înghită pământul decât să audă glasul Domnului, glasul temut al lui Dumnezeu, iată, glasul de temut s-a transformat într-un gângurit de copil. Mântuitorul, pe care veacurile l-au așteptat, după care lumea a suspinat, a venit în lume. Copilul care este vestit și care se naște din fecioară este argumentul iubirii lui Dumnezeu pentru această lume.

Din prima lectură de astăzi se desprinde îndemnul la puternica și profunda bucurie mesianică, bucurie ce este vestită de crainicul care aleargă peste crestele munților, vestind Evanghelia. Domnul care s-a întors în Sion merge împreună cu cei eliberați: acesta este preludiul unei noi conștiințe ce se naște, a unui nou popor. În lumina sărbătorii Nașterii Domnului, acest text profetic se împlinește. Cristos este mesagerul care vine pentru a vesti Evanghelia păcii și a mântuirii, el care este culmea aspirației istoriei și a omului de astăzi. Anunțul și, totodată, motivul bucuriei este “Împărăția lui Dumnezeu” și acest anunț se împlinește odată cu venirea lui Isus Cristos în lume. Sfânta Fecioară Maria a înțeles foarte bine cuvântul îngerului în momentul vestirii nașterii lui Isus: “Iată, vei zămisli și vei naște un fiu și-i vei pune numele de Isus… Domnul Dumnezeu îi va da tronul lui David, tatăl său, și va domni peste casa lui Iacob de-a pururi, iar domnia lui nu va avea sfârșit” (Lc 1,32-33).

Dar nu este suficient anunțul de pace al lui Cristos și instaurarea Împărăției lui Dumnezeu. E necesar ca noi să fim eliberați, să fim obiectul dreptății și al păcii lui Cristos, atenți, sinceri, curajoși în a ne asuma aceste valori ce ne edifică, cu Cristos, întotdeauna prezent în istoria și viața oamenilor.

Mesajul evanghelistului Ioan culminează în cuvintele binecunoscute: “Și Cuvântul s-a făcut trup”. El, în care “era viața și viața era lumina oamenilor. Tuturor celor care l-au primit, adică celor ce cred în numele lui, le-a dat dreptul să devină copii ai lui Dumnezeu” (In 1,14.4.12). Acesta este adevărul care ne stă în față acum, acesta este adevărul în care trebuie să ne găsim bucuria: Dumnezeu s-a făcut om. Să ne gândim la acest lucru: Cuvântul s-a făcut trup. Care Cuvânt? Cuvântul de iubire, care s-a făcut trup omenesc pentru a putea fi văzut, ascultat și urmat. S-a făcut trup, pentru a ne da speranța că după ce vom pierde acest trup, îl vom regăsi. Isus ne-a deschis calea spre Dumnezeu făcându-se vizibil, devenind el lumina lumii.

Cristos, Cuvântul veșnic al Tatălui, bogăția fără margini și strălucirea cea veșnică, pe de o parte; ieslea, animalele din grajd, păstorii cei simpli, întunericul și sărăcia pe de altă parte, sunt contraste de neînțeles și de nepătruns. Pentru omul de rând, totul este învăluit de mister, iar faptele par a fi de legendă. Pentru cel credincios, evenimentul înseamnă iubire, înseamnă mântuire, căci însuși Dumnezeu, Cuvântul veșnic, se face om pentru ca omul să se îndumnezeiască. “Cuvântul s-a făcut om pentru ca omul, intrând în comuniune cu el și primind înfierea divină, să poată deveni fiul lui Dumnezeu”, ne învață sfântul Irineu (Adversus Haereses 3,19,1). În fața acestui adevăr, astăzi, noi ne închinăm. În fața acestui adevăr vestit de profeți și în cele din urmă arătat în Fiul lui Dumnezeu noi ne plecăm întreaga ființă, pentru a înnoi viața din noi, pentru a reaprinde și a întări lumina din noi, pentru a ne pregăti încontinuu la întâlnirea cu Dumnezeu. Cine ar fi putut să înțeleagă aceste lucruri fără să le fi primit prin descoperirea lui Dumnezeu? Cine ar fi gândit că e posibil ca un Dumnezeu să se umilească atât de mult și să se apropie de om pentru a-l înălța la o demnitate așa de mare?

Această doctrină a superiorității Fiului lui Dumnezeu ne este expusă și de autorul scrisorii către evrei. Ideile ce se contrapun: în trecut – în aceste zile; părinților – nouă; prin profeți – prin intermediul Fiului său, exprimă două momente diferite ale istoriei mântuirii și totuși în perfectă continuitate. Isus care s-a născut este vestitorul păcii și al libertății. Isus comunică omului un nou mod de a fi om. Pare imposibil să poți avea un contact personal cu Dumnezeu, dacă el însuși nu iese în întâmpinarea omului în formă personală. În felul acesta, Crăciunul este un mister de comuniune ce înflăcărează și înalță demnitatea omului în Cristos pe planul unei mature conștiințe de sine. Însă, pentru unii, Crăciunul înseamnă doar o simplă sărbătoare înscrisă în calendar și nu un eveniment al mântuirii, capabil de a zgudui lumea din interior.

Cu câțiva ani în urmă, în Italia, s-a petrecut următorul fapt. Într-o dimineață rece și cețoasă, tocmai ajunul Crăciunului, un poștaș, cu un pachet mare în brațe, sosi la ușa unui bătrân. “Intră!”, zise un glas din interior. Poștașul intră. Era o locuință veche: camera era întunecoasă și plină de praf. “Priviți ce pachet frumos pentru Crăciun!”, zise bucuros poștașul. “Mulțumesc, puneți-l acolo, jos”, zise bătrânul, trist. “Dar, domnule, ar trebui să vă bucurați că v-a venit un astfel de pachet”. “Nu pot”, zise bătrânul cu lacrimi în ochi. Și povesti poștașului ce s-a întâmplat cu fata lui care se căsătorise cu un om bogat. În fiecare an îi trimitea pentru Crăciun un pachet însă niciodată un salut personal, o vizită, o invitație ca să meargă de Crăciun la ei. Apoi se ridică și zise: “Veniți și uitați-vă”. Poștașul îl urmă până în magazia plină cu pachete de Crăciun, pe care le primise în anii precedenți. “Dar nici măcar nu le-ați desfăcut!” exclamă poștașul uimit. “Nu”, zise trist bătrânul. “Nu este iubire în ele”.

Crăciunul a devenit pentru mulți sărbătoarea cadourilor, dar înainte de toate, Crăciunul este sărbătoarea marelui dar făcut de Dumnezeu omenirii. A dărui cadouri, nu e ceva rău în sine, ci un mod de a participa la dărnicia lui Dumnezeu. Totuși, cadoul, se poate transforma într-o tradiție în care nu este iubire. Sărbătoarea Crăciunului a pierdut oare adevărata sa semnificație, deformată de anumite sărbători folclorice? Ce trebuie să însemne pentru noi, adevărații creștini? Este o sărbătoare a mâncării, o ocazie de a oferi și de a primi cadouri? Este un moment de popas, de destindere în care uităm de monotonia vieții? Este oare un mănunchi de datini cu obiceiuri, colinde pe care le-am moștenit de la strămoși și pe care an de an le așteptăm cu nerăbdare? Dacă la toate acestea se reduce Crăciunul, atunci este zadarnic și fără folos pentru sufletul nostru. În felul acesta am transformat Crăciunul într-o sărbătoare folclorică, l-am redus la o banală sărbătoare exterioară plină de sentimentalism.

Sărbătoarea Nașterii Domnului trebuie să fie sărbătoarea dragostei ce manifestă în mod minunat până unde a ajuns iubirea lui Dumnezeu față de oameni. Când primii oameni, pentru îngâmfarea și neascultarea lor au pierdut toate darurile acordate lor, Dumnezeu a hotărât să-i smulgă din mizeria lor. Și în ce mod? Nimeni nu a putut să-și închipuie. Promițând și trimițându-l pe Fiul său în lume, făcându-se om în sânul unei Fecioare. El a comunicat oamenilor viața lui Dumnezeu. Și cu ce preț? Acela al ieslei, cu prelungirea ei, crucea.

Crăciunul trebuie să fie o sărbătoare a speranței. Cum putem să ne lăsăm cuprinși de teamă, de disperare, știind că suntem iubiți de Dumnezeu în așa fel? Cristos, Fiul său, nu este cel prezent în mijlocul nostru? El ne eliberează de păcatul, de egoismul și de îngâmfarea noastră; el risipește întunericul, ne păzește și ne susține în drumul nostru nesigur.

Sărbătoarea Nașterii Domnului este o sărbătoare a bucuriei: de aceea, oricâte necazuri, lipsuri și suferințe ne-ar înconjura, astăzi să uităm totul și să ne bucurăm. Sfântul Francisc de Assisi voia ca nu doar oamenii, dar toate făpturile să se bucure în această zi.

Să ne apropiem și noi de ieslea lui Isus, să privim, să adorăm și să reflectăm. Stăpânul lumii nu are casă, nu are leagăn. Cel nemărginit, pe care cerurile nu-l pot cuprinde, a încăput într-o iesle. Cel care îmbracă pământul în verdeață este îmbrăcat în scutece. Cel care dă rodnicie ogoarelor, plânge de foame.

Doamne Isuse, tu ai venit în mijlocul nostru; tu ai vrut să fii unul dintre noi. Știm noi să recunoaștem prezența ta vie? Adună-ne în jurul tău, ca și păstorii în jurul ieslei, pentru ca, uniți cu tine, să trăim ca adevărați fii ai Tatălui și să participăm la viața ta divină.

Petru Cojocaru

 

* * *

 

Nașterea Domnului

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Editura Presa Bună

Nașterea Domnului, pe care astăzi o sărbătorim, răspunde dorului nostru după fericire, de a-l avea pe Dumnezeu aproape, de a-l avea drept izvor și garant al existenței.

Nu numai evreii au dorit și au așteptat un eliberator, un Mesia, un Emanuel, așa cum relatează Scrisoarea către Evrei, cum odinioară Dumnezeu a vorbit oamenilor prin profeți, dar toți au așteptat ceva mai mult (Evr 1,1), ci chiar întreaga lume păgână. În această privință ne este martor filozoful grec Platon (427-347). El susține în scrierile sale că Dumnezeu trebuia să se nască odată pe acest pământ. În cartea sa Timeu, pe care o purta mereu sub braț, scrie: Aceasta a fost în ansamblul ei rațiunea lui Dumnezeu care există de-a pururi, față de Dumnezeu care avea să se nască într-o zi. Rațiunea întrupării lui Dumnezeu, conform cu mintea sănătoasă a unui păgân, era aceasta: Dumnezeu nevăzut, creator al universului, trebuia să găsească o modalitate de a se face cunoscut în mod personal creaturilor sale și modalitatea cea mai potrivită este aceea de a lua firea omului, ca să comunice cu el conform felului său de a fi.

Nu numai Platon, dar și sibilele, profetese păgâne, au susținut acest lucru. De exemplu sibila Persida spunea că un profet mare va veni pe norii cerului din țări înalte, ca să se nască dintr-o fecioară și pe noi să ne împace cu Dumnezeu. O altă sibilă, Delfica, prevestește în versuri identice că noului împărat prunc îi vor duce daruri cei trei crai de la Răsărit (Nicolae Milescu, Aritmologhia-Etica, Ed. Minerva, București 1982, pag. 50).

Era una dintre acele nopți întunecoase cum nu mai văzuse pământul până atunci. Împăratul August se urca pe colina Capitoliului întovărășit de câțiva consilieri. Aceștia îl sfătuiau să construiască un templu măreț, în care să se aducă jertfe lui, ca unui zeu. Împăratul voia să se aducă jertfe celorlalți zei pe un altar portativ, pentru a le câștiga bunăvoința. Pe această colină mai trăia o bătrână, Sibilla. În acel moment era ca extatică, privea undeva departe. La un moment dat se vede o stea deosebit de strălucitoare ale cărei raze se răsfrângeau și asupra Capitoliului. Consilierii împăratului, îndată ce au văzut-o, au strigat într-un glas: Ave, Caesar! Zeii ți-au răspuns cu lumina lor. Tu poți să-ți înalți templul în onoarea ta și altarul pe care să ți se aducă jertfe. La strigătul lor, Sibilla a tresărit; s-a îndreptat spre împărat și i-a zis, arătându-i steaua: Privește, măria ta, spre Orient! Împăratul, frecându-și ochii să poată vedea mai bine, a privit și a avut senzația că în fața lui se deschide un fel de tunel prin întuneric și, departe, vede un staul sărăcăcios sub o stâncă; vede păstori îngenuncheați la intrare; înăuntru vede o tânără mamă, de o parte a ieslei și un bărbat, de cealaltă parte; în iesle, pe paie, un prunc adorat de toți cei din jur; un bou și un măgăruș completează tabloul nocturn. Ave, Caesar! a zis Sibilla cu o oarecare ironie în ton. Apoi a adăugat: Iată! acolo este Dumnezeul care va fi adorat aici. Nu un om muritor va fi adorat, ci restauratorul și reînnoitorul lumii, Fiul fecioarei, care se cheamă Cristos. Împăratul a renunțat să se mai construiască un templu pentru sine și a poruncit să se ridice un sanctuar în cinstea noului născut Fiu al lui Dumnezeu, pe care l-a numit Ara Coeli – Altarul Cerului. Creștinii au transformat acest sanctuar într-o biserică închinată Maicii Domnului cu Pruncul. Scriitorii bisericești, mai ales cei apocrifi, au încadrat-o pe bătrâna Sibilla printre martorii și profeții Mântuitorului, alături de David, în acea cântare bisericească Dies irae, dies illa, în care se spune: Teste David cum Sibilla, referindu-se mai ales la a doua venire a Mântuitorului ca judecător.

Cerința rațiunii și a inimii omenești, precum și prezicerile sibilelor s-au adeverit.

Roma terminase cuceririle sale și își făcea inventarul bogățiilor. Iuliu Cezar, pe când era numai consul, împreună cu Marc-Antoniu, în anul 710 de la întemeierea Romei, poruncesc să se facă o mare lucrare de cadastru pe toată suprafața imperiului. Porunca a fost împlinită în Răsărit de către Zenodor, în răstimp de 21 de ani, până în anul 731; în Apus, lucrarea a fost condusă de Teodot și a durat 29 de ani, până în 739. Astfel că în anul 740 de la întemeierea Romei, cu șapte ani înainte de nașterea lui Cristos, cadastrul imperiului roman, Descriptio orbis, fusese terminat și trimis Senatului. Acum, după ce își cunoșteau lungimea și lățimea imperiului, au voit să cunoască și numărul locuitorilor. Împăratul August a dat trei ordonanțe de recensământ general: una în anul 726, alta în 746 și ultima în 767 (Emil Bougaud, Isus Cristos). Recensământul care s-a făcut în Iudeea, când au trebuit să se înscrie Iosif cu Maria în cetatea lor de baștină, este cel din anul 746, dar în Iudeea recensământul s-a făcut în anul următor, adică în 747 de la întemeierea Romei. Acesta este anul istoric al nașterii Domnului și anul 1 (unu) al erei noastre creștine. Distinsul învățat bisericesc Tertulian afirmă cu toată hotărârea că el a văzut actele oficiale ale acestui recensământ. Tertulian a trăit între anii 155 și 220. Aceste acte sunt dispărute, dar istoria rămâne martoră că recensământul s-a făcut, că actele au existat și în ele erau notați Iosif, Maria și Isus. Actele au existat și le-a văzut și filozoful Iustin (cca 100-165). De aceea, când împăratul Antonin Pius (138-161) a încercat să tăgăduiască istoricitatea lui Isus, Iustin l-a invitat să cerceteze actele oficiale și să se convingă de adevăr. De asemenea, istoricii romani Tacit și Pliniu, când, la 27 de ani după Cristos, au pus mâna pe condei spre a consemna datele istorice ale imperiului, ei cunoșteau evenimentul de la Betleem. Istoricul iudeu Iosif Flaviu (cca 37-100), care scria în acel timp Războiul iudeilor și Antichități iudaice, cunoștea pe Isus Cristos și vorbește despre el în scrierile sale, amintind de Ioan Botezătorul, de Irod, de Arhelau, de Ponțiu Pilat, de Irodiada, de Caiafa și de toți care au luat parte la tragedia răstignirii lui Isus de pe Calvar. Multă lumină aruncă asupra acestor vremuri și istoricul Filon din Alexandria (25 î.C. – 40 d.C.), care a cunoscut marele și unicul eveniment al apariției lui Cristos pe pământ. Istorisirile lui Iosif Flaviu, ca și cele ale lui Filon, sunt aproape identice cu cele descrise în evanghelii.

De ce am ținut să subliniez cu atâtea date istorice apariția lui Isus pe pământ, adică înscrierea lui în istoria omenirii? Nu pentru a vă face mai erudiți, nu pentru a vă umple capul cu date și nici măcar pentru a spune cu mai multă convingere la salutul meu: Cristos s-a născut! cu: Adevărat s-a născut, ci pentru a trăi din plin bucuria că Dumnezeu este de partea noastră, ne-a adus mântuirea. În zadar am avea siguranța nașterii lui Isus, dacă nu am trăi în suflet bucuria harului, bucuria mântuirii: viața nouă în Cristos.

Atât fericitul Duns Scotus, cât și Alexandru de Hales, sfântul Albert cel Mare, sfântul Francisc de Sales și mulți alți teologi renumiți ai Bisericii noastre, susțin că Fiul lui Dumnezeu, a doua persoană din Preasfânta Treime, s-ar fi născut pe pământ ca om, chiar dacă Adam n-ar fi păcătuit. Prin urmare, evenimentul cel mai mare al istoriei, chiar și în cazul în care paradisul pământesc ar fi durat și după încercarea strămoșilor noștri Adam și Eva, ar fi fost tot nașterea lui Isus. De ce? Ne răspunde autorul Scrisorii către Evrei: Prin el a făcut lumea, pe el l-a pus moștenitor al tuturor lucrurilor, fiindcă el este lumina strălucitoare a slavei lui Dumnezeu și oglindirea desăvârșită a ființei lui Dumnezeu (1,2-3). Nu există o cale mai bună de a-l cunoaște pe Dumnezeu decât prin Isus Cristos. Iar dacă Isus a preferat pentru venirea sa în lume o mamă fără prihană, atunci credem că ar fi venit la noi cu mai multă plăcere, dacă toată făptura ar fi fost ca preacurata Fecioară Maria. Deoarece nu păcatul nostru l-a determinat să se nască om între oameni, ci dragostea veșnică față de opera mâinilor sale. Iar omul, de n-ar fi păcătuit, cu atât mai mult ar fi răspuns cu iubire iubirii sale, iar împărăția Tatălui s-ar fi realizat într-un chip minunat. Caracteristica principală a lui Dumnezeu față de creatura sa, omul, este caritatea care desăvârșește. Numai în cazul în care omul greșește, caritatea divină se angajează să repare, dar bucuria lui Dumnezeu stă, în primul rând, în desăvârșirea omului. Este drept, avem în Crez acest adevăr: Care pentru noi și pentru a noastră mântuire s-a coborât din ceruri, dar acest adevăr arată doar până unde s-a smerit Dumnezeu pentru mântuirea omului păcătos, însă nu trebuie să uităm că și cel neprihănit este capabil de o mai mare desăvârșire, așa cum ne spune Duhul Sfânt: Cine este sfânt, să se sfințească și mai mult (Ap 22,11) și adevărul din Crez ar fi sunat mai frumos: Care pentru noi și pentru a noastră îndumnezeire s-a coborât din ceruri.

Păcatul a fost și a constituit un obstacol în calea venirii lui Isus pe pământ, ca de altfel și în calea venirii celei de-a doua, după cum ne dă de înțeles sfântul Petru, care zice: Nu întârzie Domnul făgăduința sa, după cum cred unii, dar așteaptă cu răbdare pentru voi, nevrând ca cineva să piară, dar să se întoarcă cu toții la pocăință (2Pt 3,9).

Iubirea infinită a știut să depășească obstacolul pe care păcatul i l-a pus în cale prima dată. Tot așa îl va depăși pentru a doua oară. Pentru aceasta trebuie să-i fim mai recunoscători; trebuie să ne bucurăm, dar ca bucuria noastră să fie deplină, trebuie să facem tot posibilul ca păcatul să nu ne mai domine.

În încheiere, să ascultăm îndemnul cugetătorului francez, Blaise Pascal, care ne spune: În loc să vă plângeți că Dumnezeu s-a ascuns, aduceți-i mulțumiri că s-a dezvăluit într-atât; și aduceți-i mulțumiri și pentru că nu s-a dezvăluit înțelepților trufași, nedemni de a cunoaște un Dumnezeu atât de sfânt.

Două feluri de oameni sunt știutori, cei care au inima smerită și cei care își iubesc micimea, orice grad de inteligență ar avea, înalt sau scăzut; și cei care au destulă minte pentru a vedea adevărul, oricâte piedici ar întâmpina (Isus Cristos, Ed. Dacia, Cluj 1998, nr. 185).

În anul 1207, când s-a născut sfânta Elisabeta a Ungariei, un sărman orb, sărac și bolnav, a cerut permisiunea să fie lăsat lângă leagănul ei. Atingându-și mâna de mânuța ei, s-a însănătoșit pe loc.

Pe noi, cei orbi, bolnavi, șchiopi, surzi, leproși din cauza păcatelor, pruncul Isus ne invită să ne atingem de trupușorul său fraged și atât de smerit din sfânta Împărtășanie, ca să ne vindecăm și bucuria să devină deplină, deoarece cine mănâncă trupul și bea sângele lui Isus are viață veșnică și învierea din ziua de apoi îi este asigurată (cf. In 6,40), ca în toată veșnicia să-i cântăm cu îngerii Mărire în cer lui Dumnezeu. Amin.

 

* * *

 

Solemnitatea Nașterii Domnului – Liturghia din timpul Zilei

Autor: volum colectiv ITRC
Copyright: Editura Sapientia

Bucuria a fost una din notele care au creat armonia Adventului și a fost darul oferit de liturgie celor care au trăit acest timp sub conducerea sa. Rugăciunile și textele liturgice au creat atmosfera de bucurie și au transmis-o încă de la începutul Adventului până în noaptea de Crăciun. Aceasta s-a constatat în ultima parte a Adventului într-un text care exprima chiar o dorință: “Este același Domn care ne ajută să ne pregătim cu bucurie la misterul nașterii sale ca să ne găsească fervoroși în rugăciune, bucuroși în laude”.

Însă odată cu terminarea Adventului bucuria nu se întrerupe. Motivul bucuriei anunțat în liturgia de la miezul nopții este mereu același: “Astăzi Domnul vine să ne salveze și mâine veți vedea gloria sa”. În această rugăciune se repetă aceeași idee: Dumnezeu ne face să trăim fiecare an cu bucuria lui Isus care vine să ne salveze.

Sărbătoarea Crăciunului este o zi de bucurie și speranță, e o zi de bucurie pentru că Dumnezeu nu l-a abandonat pe om chiar dacă omul l-a refuzat pe el, este o zi de speranță pentru că Dumnezeu n-a renunțat la planul pe care-l concepuse din veșnicie de a-l face fericit pe om. Crăciunul anunță mereu că Dumnezeu nu s-a plictisit și nu s-a săturat de om. Crăciunul îl face pe om să înțeleagă că orice făptură valorează în ochii lui Dumnezeu cât valorează Fiul său unic. Pe lângă sentimentele de legitimă bucurie care provin din datinile și tradițiile creștine ale acestei sărbători, Crăciunul ne oferă și bucuriile sale spirituale.

Dacă la liturgia de la miezul nopții și la cea de dimineață Biserica ne propune la liturgia Cuvântului circumstanțele nașterii lui Cristos, la această celebrare, în schimb, ne prezintă evenimentul însuși și semnificația sa. De la prezentarea duioasă, gingașă, suntem introduși acum în misterul mântuirii. Însă nu este de ajuns să enunțăm misterul, dar trebuie să-l și înțelegem. Pentru aceasta avem nevoie de credință, de darul Duhului Sfânt care să ne lumineze mințile pentru a putea înțelege Cuvântul lui Dumnezeu propus spre meditare de liturgia Cuvântului.

În rugăciunea zilei l-am rugat pe Dumnezeu, care în mod minunat ne-a creat și într-un mod și mai minunat ne-a răscumpărat prin întruparea Fiului său, să ne ajute să participăm la viața divină a lui Cristos care astăzi a devenit fratele nostru. Cristos a coborât din cer “propter nostram salutem”; mântuire descoperită la Crăciun ca lumină, ca eliberare, ca bucurie, ca viață nouă care revelează omului modelul transcendent al filiațiunii supranaturale.

Ioan evanghelistul recheamă această idee la liturgia de la această oră: “Cuvântul veni între ai săi dar ai săi nu l-au primit. Însă celor care l-au primit le-a dat puterea să devină fii ai lui Dumnezeu”.

Insistând asupra acestui mister liturgia ne îndeamnă să ne rugăm: “Doamne, transformă-ne în Cristos, Fiul tău, care a înălțat omul alături de tine în glorie”. Pentru a merge la Dumnezeu trebuie să ne asumăm atitudinea divină: doar așa se împlinește în acțiunea noastră personală de zi cu zi încarnarea lui Dumnezeu în noi și încarnarea noastră în Dumnezeu.

Sfinții Părinți ai Bisericii ne spun că Fiul lui Dumnezeu s-a făcut om pentru a ne face pe noi Dumnezeu: “Fiul lui Dumnezeu vrând să ne facă părtași de dumnezeirea sa, și-a luat firea noastră, pentru ca El, făcut om, să-i facă pe oameni Dumnezeu”.

În punctul culminant al Evangheliei sale, Sf. Ioan cuprinde într-o singură frază tot misterul iubirii lui Dumnezeu descoperit în întruparea Cuvântului: ‘Și Cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi și noi am văzut slava lui; slavă ca a Unuia-născut înainte de vreme plin de har și de adevărA (In 1,14). Evanghelistul se referă la Cuvântul care, la început, era la Dumnezeu și prin care toate s-au făcut; Cuvântul în care era viața, viață care era lumina oamenilor; Cuvântul care a fost prevestit de profeți și care se identifică cu persoana lui Cristos. Sf. Ioan folosește expresia “și Cuvântul s-a făcut trup”, nu om, chiar dacă în realitate vrea să spună că s-a făcut om. Pentru ce? Pentru că trupul indică slăbiciunea, neputința; iar distanța infinită dintre Logos și carne, unite în Cristos, revelează infinita iubire a lui Dumnezeu.

Cristos revelează planul lui Dumnezeu pentru întreaga creație și în mod deosebit pentru oameni. După cum afirmă sugestiv Conciliul Vatican II ‘El îl dezvăluie pe deplin omului pe om și-i descoperă măreția chemării proprii. Prin nașterea sa, Fiul lui Dumnezeu s-a unit, într-un fel cu orice om. A lucrat cu mâini omenești, a gândit cu minte omenească, a voit cu voință omenească. Născut din Maria Fecioara, s-a făcut cu adevărat unul dintre noi, asemănător nouă în toate, afară de păcatA.

Bucuria Crăciunului este aceea a unui prizonier care salută ziua eliberării sale, a unui sclav care vede realizându-se visul său de libertate, a omului care se află într-o situație fără ieșire și care găsește la sfârșit pe Mântuitorul de la care poate să primească totul.

Prima lectură prezintă pe crainicul care duce vestea bucuriei, a eliberării, a mântuirii poporului care se afla în exil. Fiecare dintre noi, asemenea acestui crainic, avem misiunea de a face cunoscut mesajul de bucurie al Crăciunului celor din jurul nostru.

Dacă există o piedică în fața bucuriei Crăciunului, aceasta se datorează păcatelor care se fac împotriva vieții. Și dacă reflectăm asupra situației în care se află societatea de azi se poate ușor constata că, niciodată în istoria omenirii nu s-au întâlnit atâtea nedreptăți împotriva vieții. Însă ieslea Betleemului deschide orizonturi de mântuire pentru toți. Un text din liturgia bizantină comentează: “Arborii plângeau când Adam ieși din Paradisul bucuriei plecând spre pământul blestemului… Betleemul a redeschis Paradisul. Veniți să ne bucurăm de Paradisul din această iesle”.

Cine știe să se folosească de această bucurie să o împartă la toți și la toate și să o poarte în mod deosebit acolo unde mizeria umană cere urgența unei încarnări de iubire. Oricare ar fi profunditatea abisului în care s-ar găsi omul, Crăciunul îi dă siguranța că alături de Domnul este milă și mare este mântuirea sa.

Crăciunul produce o bucurie care întrece orice mizerie. Pentru a simți această bucurie e nevoie să ne deschidem inima și să-l primim în viața noastră pe Pruncușorul Isus care vine să ne mântuiască.

Rugăciunile noastre din aceste zile trebuie să se îndrepte și spre Sfânta Fecioară Maria, Născătoarea de Dumnezeu, care să ne îndrepte pașii spre ieslea Pruncului Isus pentru a-L adora și a-I mulțumi pentru iubirea Sa față de noi.

Nicolae Farcaș

 

* * *

 

“Pericopa” renului

Autor: pr. Ernest Munachi Ezeogu
Traducere: Radu Capan
Copyright: ProFamilia.ro

Cel mai popular ren al lui Moș Crăciun este de departe Rudolf, cel cu nasul roșu. Iată povestea sa așa cum o cânta Johnny Marks: Rudolf avea într-adevăr un nas foarte rușinos. Dacă cumva aveai norocul să îl vezi, puteai jura că luminează ca un bec roșu. Toți ceilalți reni râdeau de el și îi spuneau în fel și chip. În plus bietul Rudolf nu era niciodată primit la jocurile dintre reni. La un moment dat, de Crăciun, Moșul i-a spus: “Rudolf cu nasul atât de strălucitor, nu vrei să conduci sania mea în această noapte?” După aceasta toți renii l-au iubit și i-au strigat cu bucurie: “Rudolf cu nasul roșu, vei rămâne faimos în istorie!” Povestea lui Rudolf este povestea salvării noastre. Este povestea noastră ca indivizi dar și ca familie umană. Doar că în cazul nostru nu Moș Crăciun este cel care ne salvează, ci Pruncul Isus.

Mai întâi Rudolf era un neadaptat. Comparat cu imaginea ideală a renului, putem spune că ceva nu era în regulă cu el. Mai mult, nu se putea nici ajuta. Noi toți suntem niște neadaptați, după cum ne spune Biblia: “Toți au păcătuit și sunt lipsiți de gloria lui Dumnezeu” (Romani 3,23). “Toți umblăm rătăciți ca niște oi” (Isaia 53,6). Asemenea oii, nu ne putem ajuta noi pe noi. Rudolf nu se putea ajuta singur. Iar ceilalți reni nu făceau decât să îi înrăutățească situația. Doar o singură persoană putea să îl salveze, Moș Crăciun, mesagerul din ceruri.

Astăzi noi celebrăm nașterea unui Mesager din ceruri. După cum ne spune Evanghelia de astăzi, “La început era Cuvântul, și Cuvântul era la Dumnezeu, și Cuvântul era Dumnezeu. [...] Și Cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi” (Ioan 1,1.14). El vine să ne elibereze din situația precară în care ne aflăm, să ne scape din păcat. Pentru că păcatul este cel care întunecă și desfigurează chipul frumos al lui Dumnezeu care este în noi. Păcatul este cel care ne transformă într-un patetic Rudolf, renul cu nasul roșu. Dar Mesagerul ceresc vine nu ca să îl alunge pe cel cu nasul roșu, ci să aducă Vestea Bună că Dumnezeu ne acceptă pe toți, chiar și pe cei cu “defecte”. Nasul roșu al lui Rudolf era un defect. Iar Moș Crăciun l-a ales tocmai de aceea. Mesagerul ceresc are puterea de a transforma defectele și nasurile roșii ale umanității noastre pângărite în lucruri bune pentru slujirea lui Dumnezeu. Isus este mesagerul ceresc.

Este interesant faptul că în “pericopa” renului Moșul nu se folosește de bagheta magică pentru a-l vindeca pe Rudolf de defectul de la nas. Îl lasă așa cum este, deși cu siguranță Rudolf își dorea nespus de mult să fie normal ca orice ren. La fel, Isus nu ne face oameni buni, ci ne face în schimb oameni care pot să își folosească toate punctele tari și slabe, atuurile și defectele, în slujba și spre gloria lui Dumnezeu. Aceasta este pentru noi dovada că nu prin puterea voinței noastre devenim noi copiii lui Dumnezeu, ci prin harul Lui, prin iubirea nemeritată și necondiționată pe care Dumnezeu o are pentru noi. Așa după cum Dumnezeu îi spunea Sfântului Paul: “Îți este suficient harul meu, căci puterea mea se arată în slăbiciune” (2 Corintei 12,9).

Cum reușește harul lui Dumnezeu să facă această transformare în noi? Harul lui Dumnezeu lucrează în două sensuri: ne luminează și ne dă putere. “Pentru că Legea a fost dată prin Moise, harul și adevărul au venit prin Isus Cristos” (Ioan 1,17). Adevărul lui Dumnezeu ne luminează, iar harul lui Dumnezeu ne dă tărie. Adevărul lui Dumnezeu ne luminează să ne vedem pe noi înșine, dar și lumea, într-o lumină nouă. Este un cuvânt care aduce siguranță, speranță. Vă imaginați cum s-a simțit Rudolf atunci când a auzit cuvintele Moșului: “Rudolf cu nasul atât de strălucitor, nu vrei să conduci sania mea în această noapte?” Aceasta este ceea ce noi numim Vestea cea Bună. Este vestea care eliberează și dă putere. Ne dă putere schimbând fostele noastre dispoziții de nesiguranță, disperare și disperare într-o binecuvântată siguranță, speranță nouă și entuziasm în slujba Domnului.

Ca Rudolf în fața lui Moș Crăciun, să ascultăm astăzi Mesajul pe care Pruncul Isus ni-l aduce, să ne angajăm să îi slujim fără a mai privi înapoi, chiar și atunci când nu știm ce drum se așterne în fața noastră. Știm însă un lucru sigur: că harul lui Dumnezeu ne va da tăria de care avem nevoie de-a lungul itinerarului de credință din fața noastră. “Celor care l-au primit, celor care cred în numele lui, le-a dat puterea de a devenit copii ai lui Dumnezeu” (Ioan 1,12).

 

* * *

 

Cerul a îmbogățit pământul

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Presa Bună

Cerul s-a deschis la miezul nopții. Din înălțimi s-a coborât o lumină mare. Din lumina cerească îngerii cântă: Mărire în cer lui Dumnezeu și pace pe pământ oamenilor de bunăvoință (Lc 2,8-14).

Ce sărbătorea pământul că îngerii vin cântând și-i aduc un dar atât de mare, deși cel din iesle este atât de mic? Pământul sărbătorea o clipă de pace: pax romana. Îngerii au venit să transforme clipa de pace în pace veșnică prin instalarea în istorie a Principelui păcii, ca pământul să se numească Pace și astfel, în împărăția celui nou-născut, Isus, să răsune mereu cântarea îngerească, imnul bucuriei.

Ce mică era pax romana și ce mare este darul venit din cer! Darul adus de sus era pruncul Isus? Da, Fiul lui Dumnezeu născut dintr-o fecioară într-un grajd sărac la Betleem. Ce sărac era pământul! Darul avea menirea să-l îmbogățească.

Cu ce suntem noi azi mai bogați decât cei din Betleemul de acum două mii de ani?

Bogăția inimii noastre este și trebuie să fie iubirea. Chiar dacă aș vorbi limbile oamenilor și ale îngerilor, dacă nu am dragoste, nu sunt decât o aramă sunătoare și un țambal zăngănitor (1Cor 13,1). Chiar dacă aș cânta cântările îngerilor și cele mai alese melodii ale oamenilor, dacă nu am dragoste, nu sunt nimic; ba sunt cel mai sărac om din lume.

Cu ce suntem noi mai bogați decât cei din Betleem de acum două mii de ani în urmă?

Cu bogăția luminii. Niciodată nu-ți poți da seama mai bine de valoarea luminii ca pe timp de noapte, de întuneric! Ce apăsător era pe atunci întunericul robiei, idolatriei, ignoranței, patimilor etc.! Noi mai moștenim doar întunericul păcatului, dar, lovindu-ne de remușcările de conștiință, ne înfiorăm de ravagiile produse de el, mai ales de crime și de atâta moarte. Când punem umăr la umăr ca omenirea să treacă prin baia celui de-al doilea botez, prin taina Spovezii, simțim cum se aprinde lumina în suflet. Virtuțile – credința, speranța și iubirea – sunt lumina lumii și ele s-au aprins și luminează peste veacuri ca un curcubeu ce unește cerul cu pământul, pe Dumnezeu cu oamenii.

Cu ce suntem noi mai bogați față de cei din Betleem de acum două mii de ani?

Cu o viață nouă. Această viață nouă este rezultatul atotputerniciei Duhului Sfânt, care a unit natura divină a cuvântului lui Dumnezeu cu natura cea mai curată din sânul Fecioarei din Nazaret și prevestește biruința asupra morții, este aurora învierii.

Când se naște un prunc într-o familie, se face sărbătoare: viața învinge pe pământ. Ce este mai scump ca viața? Dar acum sărbătorim o viață pe care pământul nu a mai văzut-o. Această viață nouă o are numai el, Isus, care este Emanuel – Dumnezeu cu noi, adică o viață dumnezeiască pentru noi, menită să ne facă precum sunt îngerii lui Dumnezeu; este o viață fără de moarte, viața veșnică.

Cu ce suntem mai bogați azi față de cei de ieri din Betleem?

Cu bucuria și cântarea îngerilor: a sutelor și miilor de colinde inspirate din cântările cerești. Am ascultat, și încă mai ascultăm cu bucurie, glasurile argintii ale zecilor, sutelor și miilor de copii care, mergând din poartă în poartă și de la geam la geam, ne fac să tresărim auzind cum: Astăzi s-a născut Cristos, Mesia cel luminos… Astăzi s-a născut Cel făr-de-nceput, cum au zis profeții.

Prin urmare, ne-am adunat să sărbătorim prin cântarea îngerilor, care au însoțit lumina, viața, harul, pe Dumnezeu în trei persoane care s-a arătat în lume prin pruncul Isus din ieslea săracă.

Cu ce suntem mai bogați?

Cu pax Christi. Sărbătorim pacea nouă în Cristos.

Ce simt soldații de pe front când se anunță încetarea războiului? De unde izbucnește entuziasmul mulțimilor când se anunță: Avem pace?

Prin nașterea lui Isus se anunță lumii întregi, de la începutul și până la sfârșitul veacurilor, pacea cu Dumnezeu. Ce fericiți ați fost în aceste zile când, ieșind din robia păcatului, ați auzit din gura duhovnicului: Dumnezeu ți-a iertat păcatele. Mergi în pace! Cred că ați oftat ușurați și ați spus: Mulțumim lui Dumnezeu! Azi sărbătorim această pace, care valorează mai mult decât pacea romană impusă cu sabia și lăncile legiunilor imperiale.

Cu ce suntem mai bogați?

Cu harul sfințitor care marchează o nouă prezență a lui Dumnezeu în însăși ființa noastră, care trezește în noi sentimente cerești și pasiunea de a deveni sfinți, de a ajunge să-l vedem pe Dumnezeu față la față. Da, Crăciunul este sărbătoarea celor mai profunde aspirații umane. Crăciunul nu-l înstrăinează pe om de realitatea acestei vieți, ci i-o sfințește, i-o înnobilează, îi dă farmec.

Dumnezeu, spre mai marea noastră demnitate și fericire, ne vrea colaboratori liberi pentru mântuirea tuturor oamenilor. În ochii săi fiecare om este o creatură nobilă, o ființă valoroasă de neimaginat, fiindcă fiecare este creat ca un unicat conform cu imaginea de persoană divină. Chiar dacă omul, diamant divin, ar rămâne ascuns sub mizeria cea mai neagră a păcatului, tot diamant rămâne, numai că nu mai strălucește în lumina soarelui. Isus, făcându-se om asemenea nouă, afară de păcat, ne-a adus iubirea prin care, nu numai că ne putem adresa lui Dumnezeu numindu-l Tată, ci să facem ca și alții să se debaraseze de noroiul în care s-au scufundat, să poată străluci prin aceeași iubire. Sărbătorind Nașterea Domnului, de fapt sărbătorim nașterea noastră de copii ai lui Dumnezeu prin Cristos, trăind viața sa cea nouă. Cristos s-a născut ca să nu ne mai simțim singuri, ci să ne simțim frați; să nu ne mai temem că suntem orfani, fiindcă Dumnezeu ne este Tată.

Când ispitele ne apasă, când simțim înstrăinarea produsă de păcat, să spunem cu fiul risipitor din parabolă: Mă voi scula și mă voi duce la tatăl (Lc 15,17). Pruncul din iesle este calea către Tatăl. Prin el ne găsim adevărata noastră identitate de copii ai lui Dumnezeu și moștenitori ai împărăției fericirii veșnice.

Doamne, îți mulțumim pentru toate darurile tale cu care ne-ai îmbogățit. Te adorăm în și prin misterul întrupării! Îți făgăduim că, sprijiniți de harul tău, vom fi mereu la datorie spre a apăra lumina, viața, nevinovăția, pacea, credința, speranța și mai ales iubirea, ca toți oamenii să poată cânta cu îngerii: mărirea, gloria ta cerească și pacea pe pământ până la venirea ta pe norii cerului împreună cu toți îngerii și sfinții. Amin.

 

* * *

 

Crăciun neliniștit!

Autor: pr. Mihai Blaj
Copyright: Predici.cnet.ro

- prelungirea unor gânduri de-ale lui Tonino Bello -

Presupun că de aseară și până azi, alături de multe zâmbete, vi s-a adresat deja de zeci sau poate chiar de sute de ori convenționala urare “Crăciun fericit”. Sau, de ce să fiu restrictiv, sunt convins că toți cu care v-ați întâlnit, dacă nu v-au pupat, măcar v-au urat cu siguranță “Crăciun fericit”. Așteptați cumva să vă fac și eu această urare? Vă voi dezamăgi. Căci dacă v-aș ura doar “Crăciun fericit”, dacă v-aș ura să aveți parte numai de bucurii, să aveți masa plină și să vă bucurați împreună cu cei dragi, aș putea fi un prezentator TV, dar nu preot. Dar pentru că sunt preot, mi-am propus ca azi, în sfânta zi a Crăciunului, să vă stric cât pot de mult ziua. Și să vă fac niște urări cum nu v-am făcut niciodată și care s-ar putea să nu vă placă. Cu ocazia sărbătorii Crăciunului de anul acesta, doresc vă fac tuturor următoarele urări.

În primul rând vă doresc ca în fața lui Dumnezeu făcut astăzi Om să vă simțiți dezgustați ori de câte ori nu sunteți oameni. Sau ori de câte ori nu sunteți îndeajuns de oameni. Pentru că din momentul în care Dumnezeu s-a făcut Om, cuvântul OM a început să se scrie cu litere mari. Căci dacă Dumnezeu însuși a reușit să se lase încăput (dar nu epuizat) într-un om, înseamnă că Omul e într-adevăr mare și capabil de lucruri mari. Și, făcându-se Om, a ridicat ștacheta Omului enorm de sus. Vă doresc să vă simțiți dezgustați ori de câte ori coborâți această ștachetă. Să simțiți un profund dezgust ori de câte ori trăiți nu conform demnității unui Om, dar asemenea unei ființe inferioare nouă. Să vă simțiți dezgustați atunci când vă folosiți doar 1% din capacitățile unui Om: când folosiți doar 1% din inteligența sa, doar 1% din forța sa, doar 1% din voința sa, doar 1% din inima și capacitatea sa de a iubi. Vă doresc să vă simțiți dezgustați ori de câte ori planurile de viață și idealurile nu vă sunt pe măsura acestei ființe minunate care este Omul. Ori de câte ori nu vreți mult, ori de câte ori trăiți fără scop înalt, ori de câte ori vă mulțumiți cu puțin. Vă doresc să vă simțiți dezgustați când nici măcar ființe din clasa inferioară nu sunteți, dar coborâți mai multe trepte, devenind plante, căci nu mai trăiți, ci vegetați ori muriți. Într-un cuvânt, vă doresc să simțiți un profund dezgust ori de câte ori viața voastră nu se ridică la nivelul Omului în care s-a întrupat Fiul lui Dumnezeu.

În al doilea rând vă doresc ca Pruncul Isus, care s-a născut fără complexe într-un grajd, să nu vă lase să dormiți ori de câte ori veți considera o casă mai importantă decât familia din ea. Ori de câte ori munciți mai mult la ridicarea unei case decât la întreținerea căldurii din sânul unei familii. Să nu vă lase să dormiți liniștiți atunci când munciți ca robii zeci de ore pe zi pentru a schimba grajdul cu o vilă, iar familiei îi dăruiți doar orele în care dormiți. De asemenea, să nu vă lase să dormiți ori de câte ori judecați oamenii după aparențe și le puneți etichete în funcție de hainele pe care le poartă, casele în care locuiesc și mașinile pe care le conduc ori nu le conduc. Ori de câte ori faceți diferențe între oameni și-i preferați doar pe cei care în exterior arată bine, iar pe ceilalți îi dați deoparte. Fie ca Pruncul divin venit în lume pe niște paie reci și murdare să nu vă lase să dormiți liniștiți până nu înțelegeți minunata lecție pe care ne-a dat-o în sfânta noapte a Crăciunului: că nu contează de unde ești, că nu contează unde și în ce trăiești, că nu contează câte etaje ai deasupra capului, că nu contează cu adevărat nimic din ceea ce ai, dar cine și ce ești.

În al treilea rând vă doresc ca Sfânta Fecioară Maria, care a găsit loc să nască doar într-o iesle pentru animale, să vă facă să vă simțiți plini de mizerie ori de câte ori nu vă respectați mama, ori de câte ori ridicați vocea asupra ei ori nu știți să-i prețuiți jertfa. Să vă facă să vă simțiți plini de mizerie ori de câte ori jigniți o femeie, ori de câte ori înjosiți o femeie, ori de câte ori profitați și vă folosiți de o femeie. Vă doresc ca Sfânta Fecioară Maria să vă facă să vă simțiți copleșiți de mizerie ori de câte ori nu vă iubiți copiii, ori de câte ori nu vă educați copiii, ori de câte ori nu vă respectați copiii. Iertați-mă, dar vă doresc să vă cuprindă greața chiar, atunci când nu vă primiți copiii, când nu vă nașteți copiii, ori tăceți atunci când auziți că toaleta, lada de gunoi și crematoriul maternităților sunt adesea morminte fără cruce ale unor vieți frânte. Într-un cuvânt, vă doresc să vă simțiți plini de mizerie atunci când nu înțelegeți această lecție minunată pe care ne-a dat-o Maria în sfânta noapte a Crăciunului: că unele dintre cele mai sfinte lucruri de pe acest pământ sunt mama, nașterea și un copil dăruit de Dumnezeu.

În al patrulea rând vă doresc ca Sfântul Iosif, în fața căruia atâtea porți au rămas închise, să vă facă a vă simți plini de ipocrizie ori de câte ori nu dați ajutor celui care vi-l cere. Ori de câte ori vă faceți că nu auziți când cineva vă strigă ori vă dați plecați de acasă când cineva vă caută. Să vă simțiți plini de ipocrizie când nu vă bucurați de oaspeți, când nu oferiți și altora din ceea ce aveți ori treceți pe lângă un sărac așa cum treceți pe lângă un gard. Dar cel mai mult vă doresc ca Sfântul Iosif să vă facă a vă simți plini de ipocrizie ori de câte ori îi trântiți ușa în nas lui Isus din Euharistie, ori de câte ori refuzați să-l primiți în sufletul vostru și-i spuneți cu un zâmbet sec: “Tu, Doamne, dute-n grajd căci în casă e Altcineva”. Fie ca Sfântul Iosif să vă facă a vă simți plini de ipocrizie atunci când nu înțelegeți minunata lecție pe care ne-a dat-o în noaptea sfântă a Crăciunului: că nu există pe lume cinste mai mare pentru tine decât să vină în casa ta Cristos Domnul, fie el prezent într-un om ori în sfânta Euharistie.

În al cincilea rând vă doresc ca Dumnezeu Tatăl, care iubește atât de mult oamenii încât la trimis pe Fiul său din cer în grajd, care a șters toată mizeria noastră trecută, prezentă și viitoare și care ne-a întins primul mâna, să vă facă inima să plângă ori de câte ori nu știți să iubiți, ori iubiți prost, ori nu iubiți deloc. Să vă facă inima să plângă ori de câte ori le doriți altora răul, ori de câte ori vă bucurați de insuccesul celuilalt și ori de câte ori îi săpați pe ceilalți. Să vă facă inima să plângă atunci când puneți condiții iertării sau atunci când nu întindeți primul mâna. Să vă facă inima să plângă în hohote atunci când treceți prin viață reci și seci, când în casa voastră a încetat să se mai audă cuvântul “te iubesc”, când vă urâți unul pe altul, când vă dușmăniți, când vă bârfiți, când nu vă mai suportați. Într-un cuvânt, să vă facă inima să plângă atunci când nu înțelegeți această lecție minunată pe care ne-a dat-o Dumnezeu Tatăl în sfânta noapte a Crăciunului: că singurul lucru care nu face niciodată rău atunci când e folosit în exces e iubirea.

Acestea vi le doresc cu ocazia acestui Crăciun. Nu vă doresc să nu aveți un Crăciun fericit. Dimpotrivă, vă doresc din toată inima să aveți și mesele pline, și pace și bucurie în suflet, și prieteni în jur și tot ce vă doriți. Ca preot însă, cred totuși că cea mai frumoasă urare pe care v-aș putea-o face e să înțelegeți că în liniștea nopții de Crăciun a început în lume un cutremur. E cutremurul vechiului. Cutremurul a tot ceea ce e învechit în noi. E cutremurul care face să cadă de pe noi tot ceea ce nu ne lasă să fim Oameni. Vă doresc din inimă să simțiți acest cutremur și să lăsați să cadă de pe voi tot ceea ce nu vă dă voie să fiți Oameni – să cadă o idee îngustă despre Om, să cadă o existență banală, să cadă ura, să cadă ipocrizia, să cadă mândria, să cadă tot ce-i rău, pentru ca la sfârșit să rămână o Făptură minunată asemenea aceleia în care s-a întrupat Fiul lui Dumnezeu. Vă doresc din inimă un Crăciun fericit, dar mai mult decât orice, vă doresc tuturor Crăciun neliniștit! Amin.

 

* * *

 

Le-a dat putere să devină fii ai lui Dumnezeu

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Editura Presa Bună

Dumnezeu este iubire (1In 4,8.16).

Prin iubire, am putea spune, Dumnezeu iese din transcendența sa, Dumnezeu se împărtășește (adică se oferă altora). Prin credință, omul iese din sine pentru a-l întâlni pe Dumnezeu (Olivier Clement, Puterea credinței, Ed. Pandora, Târgoviște 1999, pag. 194).

Speranța este virtutea care îi dă omului aripi ca să zboare spre această întâlnire cu Creatorul.

Cu cât credința este mai puternică și omul iese mai mult din sine, cu cât speranța este mai vie și-l face să zboare mai repede, cu atât întâlnirea cu Dumnezeu-Iubire este mai rapidă, mai intimă și omul, creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu (cf. Gen 1,26-27), devine asemenea lui: iubire, adică Fiu al lui Dumnezeu.

Cel care a venit din Dumnezeu ca să reînnoiască chipul și asemănarea noastră cu Dumnezeu, după ce am fost desfigurați de păcat, este pruncul Isus, Fiul lui Dumnezeu.

Un prunc ni s-a născut, un fiu ni s-a dat și domnia lui va fi pe umerii lui și numele lui va fi Vestitorul Marelui Sfat (cf. Is 9,5; Antif. de la intrare).

Constatăm din prima lectură (Is 52,7-10) că profetul Isaia vede în duh realizarea lucrării Vestitorului Marelui Sfat în lume, atât de mare și atât de minunată încât este aproape de necrezut: Dumnezeu vine în lume ca împărat.

Dar cine este acest Împărat al măririi care se îndreaptă spre cetatea Sionului?

Acest Împărat al măririi este poporul: cei exilați, caravanele iudeilor credincioși lui Iahve chiar și în momentele cele mai dramatice, dar care acum se întorc plini de slavă spre noul Ierusalim, fiindcă în exil au ispășit păcatele întregului popor. Au ispășit pentru că l-au iubit pe Dumnezeu, i-au iubit și pe confrații lor de pretutindeni. Iubirea i-a făcut să strălucească de slava lui Iahve. Ei vor domni cu pace (cf. CBL pag. 611).

De data aceasta însuși Fiul lui Dumnezeu vine în lume să pregătească Tatălui o viță aleasă, o preoție regească, o națiune sfântă, un popor care să devină un bun al lui Dumnezeu (cf. 1Pt 2,9), plin de iubire, care să ducă vestea mântuirii până la marginile pământului.

Lectura a II-a (Evr 1,1-6) îl pune în evidență pe Dumnezeu, care a voit să-și demonstreze iubirea față de oameni, nu numai prin îngeri și profeți, ci chiar prin Fiul său, care, venit în lume, nu s-a mărginit numai să ne vorbească, să-și confirme calitatea de Vestitor al Marelui Sfat, ci a luat păcatele noastre asupra sa și le-a șters prin sângele său vărsat pe cruce, ca noi să avem viață, să ne împărtășim cu iubirea lui Dumnezeu.

Isus este culmea descoperirilor divine, fiindcă expune iubirea Tatălui în fața oamenilor într-un chip atât de uimitor, atât de minunat, atât de profund încât până în ziua de azi acțiunea lui a rămas ca o taină: misterul crucii.

Cum misterul crucii începe la ieslea din Betleem, suntem chemați să pătrundem în această taină prin pruncul din iesle, care ne demonstrează pe viu cum este Dumnezeu iubire: în fața răutăților umane el se prezintă ca un prunc neputincios, incapabil să ne pedepsească, incapabil să ne dojenească, incapabil să ne înspăimânte, incapabil să ne condamne; pruncul zâmbește când îi zâmbim, plânge când ne uităm urât la el și doarme când păcătuim.

Această atitudine a Pruncului-Iubire ne-o expune sfântul Ioan în prologul Evangheliei pe care am ascultat-o.

Dacă vrem să-l cunoaștem pe fiu, trebuie să-l cunoaștem pe tatăl său și dacă vrem să-l cunoaștem cât mai bine pe tată, trebuie să-l cunoaștem cât mai bine pe fiul său. Pomul bun roade bune face și pomul rău roade rele face (cf. Mt 7,17).

Isus însuși a spus: Cine m-a văzut, l-a văzut pe Tatăl (In 14,9).

Îl cunoaștem pe Isus din cuvintele Tatălui: Acesta este Fiul meu iubit, în care este mulțumirea mea (Mt 3,17). A fi mulțumit înseamnă a fi fericit pe deplin, înseamnă a avea maturitatea spirituală. La această maturitate spirituală trebuie să ajungem și noi. Ajungem atunci când canalizăm energiile noastre afective către persoana lui Cristos, când această persoană este atât de importantă încât este înglobată în viața noastră și ne servim de dânsa pentru a defini identitatea noastră (Actele Seminarului CSMR, Ed. Misionarii Cuvântului Divin, Traian, Neamț 1998, pag. 31).

Tatăl și Fiul își definesc identitatea prin aceeași iubire: Duhul Sfânt.

De ce și cum Fiul este iubire ca și Tatăl, iar Tatăl este iubire ca și Fiul?

Fiindcă Fiul s-a născut din veci din Tatăl, în sânul Tatălui, drept Cuvânt al Tatălui, drept iubire.

Când spunem un cuvânt, el se naște mai întâi în mintea noastră și rămâne în minte prin faptul că știm ce vrem să spunem. Când spunem ce gândim, gândul devine sunet, voce.

Când Cuvântul din sânul Tatălui, care rămâne veșnic în el, își află o formă de exteriorizare, de împărtășire, el se concretizează în creație: Toate prin el s-au făcut. Dat fiind faptul că Fiul, Cuvântul, s-a născut din iubire, urmează că toate cele care s-au făcut prin el sunt bune (cf. Gen 1,25) fiindcă sunt roadele iubirii.

Iubirea este viață în Dumnezeu.

Viața devine lumină în lume pentru fiecare om. Viața ne luminează adevărul că ne-am născut din iubire. Eram întuneric, eram nimic, dar viața ne-a adus la lumină. Pentru că nu eram înainte de a avea viață, trebuie să credem că viața divină ne-a adus la lumină. Cel care s-a născut ca Lumină din Lumină (Crezul), el singur știe că noi, înainte de a avea viață, eram întuneric, nimic. Ca să avem adevărata viață – iubirea – noi trebuie să credem în lumina pe care ne-a adus-o Fiul lui Dumnezeu. Crezând în mărturia lui, devenim fii ai lui Dumnezeu pentru că primim lumina vieții veșnice, adică primim din plinătatea lui har peste har, ceea ce înseamnă mai mult decât harul, primim natura divină: iubirea, care este esența dumnezeirii. Prin aceasta cunoaștem pe Tatăl și pe Fiul, fiindcă esența dumnezeirii este Duhul Sfânt, iar acesta s-a revărsat cu măsură fără de măsură în inimile noastre (cf. Rom 5,5), ca să-i putem spune lui Dumnezeu Abba-Tată, iar el să poată spune despre fiecare creștin matur, care își definește propria identitate prin persoana lui Cristos: Acesta este Fiul meu în care îmi aflu mulțumirea.

Revelația iubirii este desăvârșită deoarece este cuprinsă într-un singur Cuvânt al Tatălui.

Noi, mărginiți fiind, nu putem cuprinde Cuvântul nemărginit; avem nevoie de timp și de multă viață ca să se facă mai multă lumină. De aceea, cine păcătuiește împotriva vieții, păcătuiește împotriva luminii și obstaculează revelația iubirii. Așa au făcut cei care l-au omorât pe Isus, fiindcă au iubit întunericul, nimicul, haosul. Orice păcat este lipsa luminii.

Fiul lui Dumnezeu, iubindu-ne, a luat asupra sa întunericul nostru, păcatele noastre, s-a făcut carne, adică slab, și ne-a dat lumina sa: iubirea, ca noi să ne naștem pentru viața veșnică, nu din carne și sânge, nu din slăbiciunea umană efemeră, ci din iubirea lui Dumnezeu-Tatăl (cf. CBL, pag. 1305).

În această Evanghelie ni se revelează viața intimă dintre cele trei persoane divine, la care suntem chemați și noi prin pruncul Isus.

Putem dori ceva mai mult? Imposibil.

Credem în iubire, sperăm în iubire și mai presus de toate trebuie să iubim iubirea.

Acum, cu inimile pline de iubire și de bucurie, să-i mulțumim lui Dumnezeu că ni l-a trimis pe Fiul să ne lumineze și să ne dea puterea Duhului Sfânt ca să-i devenim fii și să ne rugăm: Dumnezeule, care în mod minunat l-ai creat pe om după chipul tău (iubire) și într-un mod și mai minunat l-ai reînnoit (prin Duhul Sfânt), dă-ne, te rugăm, harul de a ne împărtăși de dumnezeirea lui Cristos, care a binevoit să se facă părtaș de firea noastră omenească! (LR). Amin.

 

* * *

 

Un adult începe să suspecteze că darurile le aduce Pruncul Isus

Autor: pr. Alessandro Pronzato
Traducere: pr. Petru Țurcanu
Copyright: Predici.cnet.ro

Ceva care nu se cumpără din comerț

Dragă Pruncule Isus, aceasta este o scrisoare, poate puțin neobișnuită, a unui adult care a reînceput să creadă în Tine. Și, mai ales, să “suspecteze” că darurile le aduci Tu și nimeni altul. Echivocul, din istoria mea personală, a început când am descoperit – sau cineva mi-a descoperit – că părinții erau cei care mergeau în magazine să cumpere “darurile Pruncului Isus”.

Din acel moment nefericit am legat ideea de dar la ceva de cumpărat. Am legat darul de portofel.

Aparent, am devenit realist. De fapt, am pierdut sensul darului. Este mentalitatea comună: totul se cumpără, toate dorințele pot fi împlinite, este suficient să avem bani. Sau – și suntem la un nivel superior – totul se câștigă cu efort, sacrificii, cu trudă, și chiar cu greutăți lipsite de prejudecăți. Acum, în sfârșit, mă întorc să-mi dau seama că trebuie să aștept darul. Ca atunci când eram copil. Dar câți ani sunt necesari pentru a “deveni” copii!

Numai darul poate schimba viața mea și să transforme – cel puțin un pic – lumea. Trebuie să fie, însă, darul care nu are nimic de a face cu banul. Darul care nu se cumpără în marile magazine. Și nici darul care se merită “dacă ai fost cuminte” (cum sunt amenințați copii). Nu. Eu aștept darul tocmai pentru că nu am fost bun, de multe ori chiar rău. Pentru că nu am obținut promovarea, nici pe plan uman, nici pe cel creștinesc. Pentru că n-am făcut-o, și mă gândesc că nu voi putea s-o fac.

Au trecut atâția ani, este o mulțime de păr alb pe capul meu, pentru “suspecta”, ba mai mult să am certitudinea, că darurile le aduci Tu și nimeni altul. Alții le plătesc în atâtea feluri. De multe ori chiar le reiau. Și, oricum, sunt daruri inconsistente, adesea inutile, deranjante.

A redeveni copil

Celebrul violonist Yehudi Menuhin, care a ținut primul său concert la San Francisco când avea abia șapte ani, mărturisește cu candoare: “Eu eram bătrân de copil și am rămas copil ca bătrân”. Aceasta este o cucerire (sau un dar). Iată, eu aș vrea să rămân copil, continuând – ba chiar, să reîncep – să cred că darurile nu sunt de la tata și mama și prieteni, ci le aduci Tu. Pacea, bucuria, buna voință, fraternitatea și dreptatea, le aștept numai de la Tine, pentru că nu pot veni din nici o altă parte. Nu le putem produce noi, chiar dacă este necesar aportul nostru.

Sunt destul de copil, de acum, pentru a ști aceste lucruri. De la “cei mari” nu aștept nimic. Și apoi, ce știu ei despre exigențele mele cele mai adevărate?

Lista dorințelor

Dragă Pruncule Isus, îndrăznesc să-și exprim dorințele mele. Nu-ți cer jucării. Aș vrea să regăsesc, mai degrabă, pofta de joc, lipsa de griji. Să nu-mi pese de dezaprobarea, și bombănelile celor “înțelepți” ai acestei lumi. Și, împreună, să recuperez candoarea, încrederea, speranța, spontaneitatea, poezia, cântul, dansul, uimirea, râsul, naturalețea. Să regăsesc gratuitatea. Să descopăr bucuria a ceea ce se face “pentru nimic”.Natural lista este foarte incompletă, de aceea Te autorizez să citești în adâncul sufletului meu și să interpretezi dorințele, aspirațiile cele mai autentice, de care nici eu nu sunt conștient.

Darurile cele mai necesare, adesea, sunt tocmai cele neașteptate, și de care nu se observă nici măcar nevoia. Mă poți mulțumi, din moment ce eu nu le merit? Cred că am descoperit – era și timpul! – semnificația Crăciunului, pentru că am înțeles sensul darului. Crăciunul este, precis, așteptarea darului. Intuirea că este darul care ne mântuiește. Paul scrie discipolului Tit: “Preaiubitule, harul lui Dumnezeu s-a arătat ca mântuitor pentru toți oamenii…” (2,11). Eu aș traduce: “A apărut darul…” Desigur nu “dobândit”, nici posibil de dobândit, în nici unul din nenumăratele magazine care sunt pe pământ. Și nefericiți sunt aceia care au mâinile ocupate ca să scoată portofelul și să numere bancnotele…

Promit că nu voi fi bun de Crăciun

Dragă Pruncule Isus, vreau să-ți fac o promisiune. Care însă nu se referă – vreau să fiu sincer – la ziua de Crăciun. De Crăciun este deja multă lume care se arată bună, generoasă, amabilă, cordială, chiar și un pic evlavioasă, delicată la suflet, bogată în sentimente nobile. Apoi, după o zi, devin ca mai înainte. Lepădând travestirea de Crăciun, se reia haina obișnuită de meschinitate, prejudecată, egoism, indiferență față de valorile spiritului, cinismul, calculul, afacerismul.

La Crăciun, normal, se face risipă colosală, pe lângă cea de mâncare, chiar și de sentimente bune. Și se consumă totul într-o zi. Eu nu am nici o intenție de a fi bun de Crăciun, să mă gătesc de sărbătoare, să-mi fac o spoială religioasă. De Crăciun vreau să fiu ca totdeauna. Pentru că Tu mă vezi, mă cunoști, mă întâmpini așa cum sunt, în mizeria mea, în platitudinea mea, în cenușiul și chiar în dezolarea vieții mele. Deci, nu-Ți promit să fiu bun de Crăciun. Nu o doresc. Și apoi sunt atâția alții care promit să fie buni. De Crăciun voi fi cel din totdeauna. Îți promit, simplu, că voi începe de a doua zi. Voi lua în serios Crăciunul a doua zi.

Cred că atitudinea multora constă în a dărui ce au mai bun din ei de Crăciun. Eu aș vrea să extrag acest “mai bun” ca o consecință a Crăciunului. De altă parte, Crăciunul este deja plin de “tot” ce ai adus Tu, și deja arhiplin de “cel mai bun” al tuturor. Scria, cu subtilitate, Giovanni Guareschi (unul care nu a mai încetat niciodată să creadă în Pruncul Isus, și chiar pentru aceasta a fost acoperit de batjocurile celor îngâmfați): “Fapt este că noi toți ne gândim la Crăciun ca la o zi din afara calendarului. Ca la o zi în afara timpului. Crăciunul este pentru noi toți ca un punct de sosire. Și visul nostru este să ne grăbim tot anul pentru ca apoi să sosească regele ca să se oprească puțin. Ca și cum, pentru acea zi, timpul ar trebui să se oprească”.

Crăciunul nu este o oprire benefică, o paranteză, ci un punct de ruptură, o neliniște semănată în suflet. Crăciunul nu este un punct de sosire, ci de plecare. Nu, trebuie să ne întipărim bine în minte, la Crăciun nu se sosește. Mai degrabă, se pleacă de la Crăciun. Pentru mulți, totul se sfârșește la Crăciun. Dimpotrivă totul ar trebui să înceapă de acolo. Aș zice că momentul decisiv, pentru păstori, ca și pentru Magi, a fost acela în care au “plecat”. Aș îndrăzni chiar să afirm că Nașterea se celebrează de-a dreptul numai când a trecut sărbătoarea. Ar fi interesant să descoperim, și să facem să descopere și ceilalți, că a fost Crăciunul, nu pentru că acea zi este notată în calendar, ci pentru că se observă că, pornind de la o anumită zi, ceva s-a schimbat în viața cuiva.

Crăciunul: ceva care trebuie să vină

Poate trebuie să distingem între dată și eveniment. Data este ceva fix, definit, circumscris, imutabil, închis în sine. Evenimentul este o realitate dinamică, surprinzătoare, deschisă spre viitor. În sfârșit, ceva care trebuie să vină: viitor. Data privește trecutul. Care trebuie să fie pur și simplu comemorat. Evenimentul privește viitorul. Care trebuie să fie inventat, pregătit într-un chip radical nou.

Deci, dragă Pruncule Isus, nu te aștepta la nimic special de la mine de Crăciun. De altă parte, la Crăciun Tu ai făcut deja cel mai mult posibil. Și ar fi ridicol dacă aș îndrăzni să mai adaug ceva. De Crăciun mă voi limita să stau să văd, să mă uimesc. La Crăciun voi aștepta cu neliniște marea scadență: ziua următoare. Pentru a vedea ce se întâmplă. De fapt în ziua următoare va trebui să observ – și cine știe, chiar și altcineva de lângă mine – că a fost Crăciunul.

Dragă Pruncule Isus, fă ca să nu lipsesc de la întâlnirea decisivă din ziua următoare. Îmi dau seama că totul începe în ziua de după Crăciun. Un timp diferit, o istorie, chiar personală, diferită. Tu nu ai venit pe pământ pentru ca oamenii să celebreze Crăciunul și să se simtă buni de Crăciun, ci pentru ca să celebreze și să devină cu adevărat buni… în celelalte zile.

 

* * *

 

Predică pentru ziua de Crăciun

Autor: pr. Felician Tiba
Copyright: Predici.cnet.ro

Multe sunt formele pe care poate să le ia astăzi un cuvânt. De la cele mai sofisticate programe de computer, care pot da cuvântului scris orice formă și mărime și culoare, la cele mai complicate sisteme de televiziune digitală, radio, telefonie fixă sau mobilă și de ce nu, la cea mai cunoscută formă, cea prin viu grai.

De la un om la altul, de la o generație la alta și de la o națiune la alta, cuvântul a fost din totdeauna mijlocul prin care oamenii și-au transmis și cele bune și cele rele.

În această multitudine de forme de transmitere a cuvântului, Dumnezeu alege pentru omenire una inedită: alege să-i dea Cuvântului său un trup, iar astăzi, în ziua de Crăciun, după pregătirea din timpul celor patru săptămâni din Advent, celebrăm nașterea Cuvântului lui Dumnezeu, în pruncul din ieslea de la Betleem.

Mult au așteptat cei din vechime împlinirea promisiunii făcute de Dumnezeu imediat după căderea primilor oameni în păcat. De la o generație la alta, de la un eveniment la altul, poporul ales a trăit fiecare moment cu emoția venirii Mesiei.

Profeții și dintre ei în mod special Isaia, cel din a cărui carte face parte și prima lectură de astăzi, se face vocea acestui popor, cu răbdarea aparent la capăt. Pentru ei fiecare mesager, fiecare predică, fiecare personalitate devenise un semn, un crainic al păcii. Cu toții, deși nu e venit, îl văd parcă în mod anticipat pe Mesia, iar prezența lui îndeamnă la bucurie. Se mulțumesc însă să constate că o astfel de realitate continuă să rămână doar la nivel de cuvânt.

Mulți ani mai târziu va sosi însă și Cuvântul mult așteptat; o așa-zisă invenție a lui Dumnezeu pentru omenire.

Nici un computer și nici o altă formă de mașinărie nu a reuși și nu va reuși vreodată să dea viață unui cuvânt așa cum Dumnezeu-Tatăl a dat viață Cuvântului său, un Cuvânt pe cât de vechi pe atât de nou: vechi pentru că este din veșnicie Dumnezeu, nou pentru că s-a întrupat în timp, pentru noi cei de astăzi, acum circa două mii de ani.

Întruparea Cuvântului lui Dumnezeu! Un mare mister și în același timp o mare minune, un gest față de care omenirea trebuie să fie mereu recunoscătoare.

În zilele noastre mulți părinții sunt plecați în străinătate. Sporadic aceștia își sună sau poate scriu copiilor. Nimic însă din toate acestea nu poate și nu va putea înlocui vreodată prezența lor.

În Vechiul Testament, Dumnezeu a ales regi, a dat cele zece porunci, i-a permis regelui Solomon să construiască templul, a încurajat poporul ales prin profeți atunci când a fost în exil, dar nimic din toate acestea nu l-a convins pe Israel de iubirea nemărginită a lui Dumnezeu. Atunci, Dumnezeu, în planul său de iubire și de mântuire a omenirii căzute în păcat, s-a hotărât să vină personal să răscumpere ceea ce era decăzut.

Astfel, în ieslea de la Betleem celebrăm coborârea vizibilă a lui Dumnezeu printre oameni, un fel de întoarcerea a părinților din străinătate la copii lor de acasă, deși asemănarea este lipsită de proporții.

Așa cum copilul știa că are părinții departe și îi dorea aproape, la fel, omenirea știa că Dumnezeu există, pentru că de el fusese creată, dar din cauza păcatului, îl simțea la distanță.

În ieslea de la Betleem, Cuvântul făcut trup vine să fie aproape de noi, se face unul asemenea nouă afară de păcat, îmbrățișează natura noastră slabă, îndurând frigul, foamea, exilul, refuzul oamenilor, apoi marginalizarea mai marilor templului și a societății și în cele din urmă, moartea pe cruce.

Pentru acestea a venit Isus pe pământ!

Sunt aproape 20 de ani de la revoluția din 1989. Atunci, oamenii au strigat “libertate”. Se dorea o libertate de sub dominația comunistă, iar oamenii au fost liberi. A fost o libertate care a dus la creșterea infracțiunilor, a avorturilor, a libertinajului, a modului de exprimare, o libertate care de multe ori a însemnat și înseamnă o viață fără Dumnezeu.

Acum două mii de ani, Cuvântul făcut om în ieslea de la Betleem a venit cu același mesaj de libertate, dar ce diferență între libertatea obținută prin sânge, cu e cazul celei de la revoluția din 1989 și libertatea obținută prin iubire, cum e cazul celei oferite de Fiul lui Dumnezeu!

Primul mod de a fi liberi ne dă posibilitatea, cu răspunderea de rigoare, evident, să dăm în cap cui vrem, să facem ce vrem, să ascultăm sau nu de o autoritate, într-un cuvânt să facem ce vrem. În schimb, al doilea mod de libertate, total diferit de primul, ne dă posibilitatea să facem ce vrem, dar numai în iubire.

Sf. Augustin spunea în predicile sale: “Iubește și fă ce vrei!”, considerând că în iubirea înțeleasă din punctul de vedere al lui Dumnezeu, nu poți comite sau dori răul.

Așadar, celebrăm astăzi în ziua de Crăciun pe Cuvântul care a adus în lume adevărata libertate, cel care a ostoit dorul nostru după Dumnezeu. Ce mai rămâne de făcut?

Rămân multe de făcut!

Mai întâi trebuie să redimensionăm în sufletul nostru importanța Crăciunului, a nașterii lui Isus pentru noi și pentru lumea întreaga, o naștere care ne responsabilizează, nu numai ne determină să facem cadouri, așa cum se fac de Crăciun.

Apoi, legat de relația cu aproapele, dacă Isus nu a fost acceptat nici măcar să se nască în condiții umane, având în față o astfel de “lecție” de egoism din partea omenirii, să ne deschidem necesităților reale ale aproapelui nostru: nevoii de iubire, de iertare, de toleranță, de încredere, etc, conștienți în fiecare moment că “Ceea ce ați făcut unui mai mic, mie mi-ați făcut”.

Nu în cele din urmă, să re reînnoim sufletește. Să lăsăm hotărârile bune să ia locul urii, dușmăniilor din noi, părtinirilor, diferențelor pe care poate le facem. Să ne eliberăm profitând de libertatea pe care ne-o dă mântuirea adusă de Isus în ieslea de la Betleem.

Iar ca hotărâre practică, spunând zilnic rugăciunea “Îngerul Domnului”, când ajungem la partea legată de întruparea Cuvântului, să facem o mică plecăciune, așa cum astăzi, la aceeași parte din Crez, Biserica ne îndeamnă să îngenunchem.

“Cuvântul s-a făcut Trup și a locuit între noi!” Să ne bucurăm că Dumnezeu a găsit o astfel de modalitate, că a făcut din Cuvântul său “filozofia și credința” vieții noastre. Amin.

 

* * *

 

Crăciun pentru (ne)credincioși

Autor: pr. Mihai Blaj
Copyright: Predici.cnet.ro

Cred că nu exagerez cu nimic spunând că sărbătoarea Crăciunului este cea mai frumoasă sărbătoare pe care o avem. Din toate punctele de vedere și pentru toate categoriile de persoane. Nicicând orașele si satele noastre nu arată mai frumos. Niciodată cântecele nu reușesc a trezi in noi sentimente mai curate. Și niciodată nu se pune în mișcare industria cadourilor mai abitir ca la Crăciun. Și mă surprinde mai ales să văd cum Crăciunul e o sărbătoare celebrată de atâția care par a nu avea mai nimic in comun cu Sărbătoritul. La Crăciun sărbătorim nașterea lui Isus Cristos, fundamentul credinței creștinilor, și nimic altceva. E interesant însă să vezi cum, de exemplu, atâția japonezi care în marea lor majoritate nu sunt creștini, sărbătoresc și ei Crăciunul. Sau cum atâția primari de-ai noștri, care au puțin de-a face cu Isus Cristos, se întrec între ei în a-și transforma localitățile în minuni fosforescente. Mulți creștini privesc cu suspiciune acest fenomen ciudat, deplângând faptul că “binecuvântatul” consumism tinde să ne distrugă și cea mai frumoasă sărbătoare pe care o avem, înlocuindu-l pe Isus cu Moș Crăciun și biserica cu supermarket-ul, de unde și discursul, de acum plictisitor, de genul: la Crăciun ne gândim cu toții la pomi, luminițe și cadouri, numai la Isus nu.

Personal nu m-aș grăbi să dau această sentință pentru că în fiecare an, de Crăciun, se întâmplă ceva care mă minunează și-mi dă cu adevărat de gândit: de Crăciun vin la liturghie o sumedenie de persoane pe care aproape niciodată nu le vezi în biserică. Sunt credincioșii pe care, cu puțină răutate, îi numim “creștinii de Crăciun și de Paști”. Aproape orice paroh care știe cam câți credincioși vin în fiecare duminică la biserică, la Crăciun are ciudata senzație că i-a intrat în biserică un autocar cu turiști. Fac însă această observație nu în spirit de critică, dar cu un sentiment de profundă speranță. Căci îmi zic că dacă atâtea persoane care în mod obișnuit par – și insist asupra acestui “par” – a nu avea prea multe în comun cu credința, pe care foarte rar le vezi rugându-se, destul de des criticându-ne și care în niciun caz nu sunt pioase, dacă până și ei, prin nu știu ce imbold secret ori dorință inconștientă, se urcă în acel autocar și vin la liturghie, înseamnă că ceva se întâmplă. Că sărbătoare Crăciunului ascunde ceva. Sau că în fiecare om există dorința de a exista Crăciunul. Că există în fiecare din noi, credincioși, mai puțin credincioși sau chiar agnostici, un ceva care are nevoie ca momentul Crăciunului să existe. E adevărat că există acest dor ascuns?

Vă invit să privim puțin înlăuntrul nostru. Un adevăr care l-a mirat pe om dintotdeauna e faptul că niciodată nimic, fie de natură materială, sentimentală, intelectuală ori spirituală, nu ne satisface pe deplin. Orice am avea ori trăi, rămâne întotdeauna un gol de umplut, o altă dorință de satisfăcut. Viața fiecăruia mărturisește că noi, întotdeuna, vrem ceea ce nu suntem ori nu avem încă. Cu mulți ani în urmă erai un tânăr și tot ceea ce-ți doreai era să găsești o fată frumoasă cu care să construiești o viață împreună. La un moment dat ai găsit-o, dar nu te-ai oprit acolo pentru că era încă în tine un gol care cerea să fie umplut. Și atunci ți-ai dorit și ai avut un copil, sau poate doi ori trei. Dar nici aici nu te-ai oprit, căci ai început să te spetești ca ei să poată merge la o școală bună, apoi ca să-și găsească un loc bun de muncă, apoi ți-ai dorit să se căsătorească, apoi să-ți dăruiască nepoți. Întotdeuna dorim ceea ce nu suntem ori nu avem încă. Sau ai o casă care e destul de frumoasă și încăpătoare. La un moment dat însă ți s-a părut că ar trebui puțin mărită și ți-ai mai făcut o mansardă. Apoi ai vrut să schimbi culoarea unor camere, apoi ai realizat că ar trebui să-ți modernizezi baia, deși era perfect funcțională, apoi că vrei alt fel de ferestre. Și le-ai făcut pe toate. Privind însă înapoi, înțelegi că orice ai face ori ai avea, rămâne întotdeauna un gol de umplut și că până și cele mai nobile sentimente nu reușesc să ne satisfacă sau să ne oprească. Vrem întotdeauna mai mult, vrem mereu altceva. Sau ce e mai dificil decât să-l faci pe un bătrân să înțeleagă că ar fi timpul să se liniștească, că a venit vremea să se odihnească și să-i lase pe alții să facă? El nu înțelege și chiar la 80 de ani vrea încă ceea ce nu are și luptă ca să-l dobândească. Pentru că orice am avea ori dobândi, există ceva în noi care ne împinge să dorim un (alt)ceva infinit mai mare decât noi, care să ne poată umple. Se pare că suntem făcuți pentru o altă lume…

Mai mult, există ceva în noi care vrea întotdeauna VIAȚA. Cine dintre noi, în fața morții cuiva, în fața unei boli, în fața oricărei dureri, a oricărei imperfecțiuni, în fața mizeriei, a războiului, în fața răutății, a violenței și a tot ceea ce este negativ în viața noastră, cine dintre noi nu simte cu toți porii ființei sale că nu aceasta este viața pe care ne-o dorim, că noi vrem întotdeauna o viață plină, o viață făcută din lumină, o viață fericită, fără război, fără răutate, fără moarte? Și în ciuda faptului că oricine dintre noi produce în viață, voit ori nevoit, durere, război și violență, cu toții ne dorim ca toate acestea să nu existe, pentru că ceva din noi strigă după adevărata VIAȚĂ. Cu siguranță suntem făcuți pentru o altă lume…

Vă întrebați poate ce are de-a face tot ceea ce v-am spus cu Crăciunul. Are, și încă mult. Pentru că, cel puțin pentru cel care are credință, Crăciunul reprezintă răspunsul la acest ascuns dor după infinit care niciodată nu ne lasă în pace și care îi face pe atâția oameni să se agite înnebuniți, încercând să-l potolească cu toate lucrurile posibile și imaginabile de pe acest pământ, neînțelegând că tocmai mereu nesatisfăcuta si frenetica lor căutare mărturisește că niciodată nu-l vor potoli pe acest pământ. Suntem făcuți pentru o altă lume. De Crăciun, prin credință, înțelegem că răspunsul la toate întrebările care privesc direcția vieții noastre se găsește în ieslea din fața noastră: Dumnezeu s-a făcut Om pentru ca omul să se poată îndumnezei. Dincolo de toate harurile, detaliile și interpretările pe care le implică evenimentul Crăciunului, aceasta rămâne semnificația sa fundamentală. După ce l-a creat pe om chip și imagine a sa, la Betleem Dumnezeu face un pas mai departe și în Isus se unește în mod definitiv și intim cu omul. La Crăciun a doua persoană dumnezeiască își însușește natura omenească pe care, prin înviere și înălțare, o va purta în sânul Dumnezeirii, arătându-ne astfel destinația noastră finală, scopul pentru care am fost creați. De aceea, până când nu vom atinge acel moment, niciodată n-o să ne putem opri ori declara satisfăcuți. Niciodată nu pot spune: realizez asta și gata; fac asta și gata, mă opresc. Noi, oamenii, nu suntem în stare să ne oprim. Pentru că noi nu dorim un ceva. Noi vrem totul. Iar pentru cine are credință, acest “tot” se numește Dumnezeu.

Vă doresc tuturor Crăciun fericit. Vă doresc să priviți acest Copil, Om și Dumnezeu deopotrivă, și să puteți contempla adevăratul nostru chip. Acolo stă motivul creației, direcția prezentului și imaginea viitorul nostru. Vă doresc să nu vă opriți niciodată, neuitând totuși că în orice dorință pe care o exprimăm și-n orice lucru ce-l realizăm, mărturisim că-l vrem de fapt pe Dumnezeul infinit. Inquietum est cor nostrum donec requiescat in te, Domine. Amen.

 

* * *

 

Toate au fost făcute prin el

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Editura Presa Bună

În noaptea trecută, în inimile tuturor celor ce cred, a răsunat cântarea îngerilor: Mărire în cer lui Dumnezeu și pace pe pământ oamenilor de bunăvoință. Sfântul evanghelist Luca ne-a descris în culori vii misterul nașterii lui Isus din Fecioara Maria în peștera din Betleem și o dată cu venirea lui Emanuel – Dumnezeu cu noi – s-a născut și Biserica – Trupul mistic al lui Cristos – prin păstorii care vin la ieslea Pruncului și primind binecuvântarea lui, pleacă să vestească minunea, lăudând pe Domnul.

Cu multe secole înainte, profetul Isaia (Lectura I:Is 52, 7-10), ținând închiși ochii trupului și deschiși pe cei ai sufletului, a contemplat pe mesagerii care străbăteau munți și văi – pe îngeri și păstori – aducând, nu numai poporului ales vestea cea bună: Dumnezeul tău domnește, ci și tuturor popoarelor, fiindcă: Vor vedea toate marginile pământului mântuirea Dumnezeului nostru, Împărăția lui Dumnezeu a ajuns la noi toți; darurile sale sunt: victoria asupra șarpelui – zdrobirea capului -, pacea, mântuirea, eliberarea din sclavia păcatului, fiindcă Dumnezeu însuși vine să locuiască între noi.

În anul 490 î.C. între greci și perși s-a dat o bătălie crâncenă la Maraton, pe viață și pe moarte, de care atârna libertatea sau robia poporului grec. Au învins cei care luptau pentru libertatea și fericirea poporului grec. Un luptător grec, deși obosit de pe câmpul de luptă, a alergat într-un suflet cei peste 42 km până la Atena ducând vestea cea bună. Ajuns în fața mulțimii, care aștepta cu înfrigurare, a reușit să spună: Am învins, după care, răpus de oboseală, a căzut la pământ și a murit pe loc.

Vestitorii contemplați de Isaia sunt mai mult decât oameni, ei nu mor, deși aleargă până la marginile pământului ducând vestea cea bună: victoria Împăratului nostru, fiindcă Iahve și-a suflecat brațul său sfânt și s-a apucat de lucru: a înfăptuit opera mântuirii în chip văzut în fața tuturor popoarelor, dovedindu-și iubirea față de omul pe care l-a creat din țărână.

Prin cine a înfăptuit Dumnezeu mântuirea? Printr-un înger? Printr-o mulțime de îngeri?.. Ei sunt numai vestitorii mântuirii.

Nu, ci prin Fiul care este superior tuturor îngerilor, așa cum ne arată autorul scrisorii către evrei (Lectura a II-a: Evr 1, 1-6). Legea, spune același autor, a fost dată prin îngeri (2, 3-4), dar nu poate mântui, Evanghelia însă, dată fiind prin Fiul, ne duce la victorie, la pace, la mântuire. Este cazul să mai aminesc ce este Evanghelia? Evanghelia la început nu era considerată cartea care conține cuvintele și faptele lui Isus, ci anunțarea victoriei obținute de regele însuși. Și, fiindcă în acea vreme, regele era socotit zeu, divinitate, de aceea evanghelie înseamna anunțarea victoriei obținute de Dumnezeu însuși. Autorul arată că Isus este Dumnezeu, el este Regele biruitor, el este Fiul Tatălui ceresc, fiindcă niciodată Iahve n-a spus vreunui înger «Tu ești fiul meu», dar lui Isus i-a spus de mai multe ori chiar, dacă ne reamintim mai ales de botezul lui Isus (Mt 3, 17) și de schimbarea la Față (id. 17,5). Iată superioritatea Fiului asupra îngerilor, nu numai că este Fiul Tatălui, dar face ceea ce nici un înger n-ar fi putut face: vine în lume luând firea omenească, vestește victoria lui Dumnezeu, moare pentru această victorie ca și eroul de la Maraton, după ce a strigat pe cruce: S-a săvârșit (In 19, 30), adică: «Am învins». Dar, ceea ce n-a putut face nici un înger și nici eroul grec, de a vesti victoria definitivă, de a zdrobi capul șarpelui viclean pentru totdeauna, o face Cristos: pecetluiește victoria lui Dumnezeu prin Invierea glorioasă.

Bucuria noastră de azi, în fața ieslei în care stă un Prunc divin, ne ajută ca, închizând ochii trupului, ca profetul Isaia, și deschizăndu-i pe cei ai sufletului purtător de credință, să vedem, nu pe mesagerii care aleargă peste munți, ci toate popoarele adunate în împărăția Dumnezeului nostru și împreună cu toți îngerii să-i aducă închinarea pe care Tatăl o vrea, fiindcă el i-a dat Fiului un nume mai presus de orice alt nume, ca în fața lui să se plece tot genunchiul: al celor din cer, al celor de pe pământ și chiar al celor din iad (cf. Fil 2, 10).

Sfântul evanghelist Ioan (In 1, 1-18) ne oferă motivația profundă a închinării cerută de Tatăl: Cuvântul întrupat este Dumnezeu, având preexistență față de orice lucru, preexistență reală și personală, existență în deplină comuniune cu Tatăl. Eternitatea, personalitatea și divinitatea Logosului sunt trei afirmații esențiale. De aceea, puterea revelatoare și slavatoare a acestui Cuvânt întrupat își are baza în originea și natura Logosului însuși, adică în nașterea din veci din Tatăl și în Tatăl, fiind născut și nu făcut (Crezul), adică: cel ce se naște ia ființă din ceva preexistent – copilul, când se naște, aduce în lume materia luată din tată și mamă – dar Fiul lui Dumnezeu s-a născut în sânul Tatălui din natura Tatălui și a devenit o ființă cu Tatăl în unitatea naturii divine; pe când cel care este făcut, este făcut din nimic. Omul este și făcut, este și născut: sufletul îi este creat de Dumnezeu din nimic în clipa zămislirii, iar trupul este născut din părinți. Sufletul lui Cristos este creat, ca și al nostru, dar unit ipostatic în persoana Cuvântului divin în clipa zămislirii săvârșite de Duhul Sfânt, care sudează dumnezeiește două naturi – divină și umană – într-o singură Persoană divină. Fecioara Maria îi oferă trup din trupul ei, ca să se nască om între oameni, asemenea nouă, afară de păcat (cf. Evr 4, 15), de aceea toată ființa și învățătura sa este lumină pentru noi și ne călăuzește spre sânul Tatălui, spre a ne afla toată plinătatea nostră de copii adoptivi ai lui Dumnezeu, prin credința dată de Cristos: Și noi am crezut în iubirea pe care Dumnezeu o are față de noi (1In 4, 16).

Această credință în iubire, spune sf. Ioan, ne duce la o adevărată regenerare, la o adevărată renaștere, dar aceasta nu mai depinde nici de carne și nici de sânge, nu mai depinde de omul slab, ci de Dumnezeu Tatăl care vrea să ne naștem în sânul său din ceea ce preexistă în sânul său, adică din Cristos. Numai acela care îl primește pe Cristos, îl va naște Tatăl în sânul său, fiindcă însăși nașterea Fiului în sânul său este un act veșnic, prezentul fără început și fără sfârșit. Primindu-l pe Isus, primim prezentul său – veșnicia -și de aceea se roagă Tatălui: Părinte, vreau ca acolo unde sunt eu să fie și ei (In 17, 24).

Poate nu m-ați înțeles. Nu repet, ca să nu vă obosesc și mai mult, dar este bine să știți că adevărurile de credință au o înlănțuire logică și constituie știința mântuirii.

Cu ce să rămânem de la această predică?

Cu ceea ce au rămas păstorii, după ce au văzut pe Maria, pe Iosif și pe pruncul culcat din iesle: au plecat lăudând pe Dumnezeu pentru toate câte le-au văzut și auzit (cf. Lc 2,20).

Prin vestirea noastră se naște Cristos în noi: îl vestim când ne rugăm – lăudând pe Dumnezeu -, îl vestim când ne adunăm să-i ascultăm cuvântul, îl vestim când ne împărtășim, îl vestim când facem orice faptă bună cu iubire. Această mărturie trebuie s-o dăm cu bucurie: Am învins, chiar dacă ne-ar costa viața. Îndrăzniți! ne spune Isus, eu am învins lumea! (In 16,33) făcându-mă om ca și voi, am alergat, nu 42 km, ci în 33 de ani, mii de kilometri după această victorie, ca ea să străbată până la marginile pământului peste munți și văi și chiar prin spațiile indefinite ale cosmosului pe unde radio și televiziune.

Să contribuim la această victorie prin rugăciunea noastră: Dumnezeule, care în mod minunat l-ai creat pe om după chipul tău și într-un mod și mai minunat l-ai reînnoit, dă-ne, te rugăm, harul de a ne împărtăși de dumnezeirea lui Cristos, care a binevoit să se facă părtaș de firea noastră omenească (LR). Amin.

 

* * *

 

Crăciunul (pt. copii)

Autor: pr. Pietro Righetto
Copyright: Editura Sapientia

1. Introducere

Dacă vrei să găsești “cheia” pentru a-ți deschide viața la credință și la bunătate, să știi să numai Isus ți-o poate da!

Tânărul Gerardo Maiella, pe care Biserica îl venerează ca sfânt, pe când era copil se afla în slujba episcopului de Lacedonia, un om foarte morocănos și sever.

I s-a întâmplat într-o zi să piardă cheia casei: s-a aplecat peste parapetul fântânii și, fără să-și dea seama, a scăpat-o înăuntru.

Ce să facă?

Plin de credință, a alergat în biserică, a luat de la iesle statueta Pruncului Isus, a legat-o cu o sfoară și a coborât-o în fântână, rugându-se fierbinte:

- Dragă Isuse, numai tu mă poți ajuta. Te rog, adu-mi cheia!

Și a început să tragă sus sfoara.

La sfârșit, a scos un strigăt de bucurie și de uimire: Pruncul Isus avea cheia într-o mânuță!

Nu știu dacă acest episod aparține istoriei vieții lui sau este o legendă. Dar știu cu siguranță că numai Isus este capabil să ne dea cheia mântuirii și a vieții.

Crăciunul este sărbătoarea iubirii și, deci, a darurilor. Ce cadou ați primit? Cine vi le-a dat? De ce? Dar cine este cel care, astăzi, ne face cadoul cel mai prețios?

2. Tema

Ce sens are Crăciunul fără Isus?

Isus este darul cel mai prețios!

3. Mesajul zilei

Crăciunul este vestirea plină de bucurie că Dumnezeu Tatăl, atât de mult a iubit lumea încât l-a dat oamenilor pe Fiul său, Isus, ca primul născut dintre mulți frați.

Să privim toți spre Pruncul Isus (în iesle sau pe altar) și să-i punem câteva întrebări:

Isuse, de ce ai venit în această lume? De ce te-ai născut între noi?

- Fiul lui Dumnezeu se face om pentru ca oamenii să devină fii ai lui Dumnezeu.

- Dumnezeu s-a făcut ca noi, pentru a ne face ca el…

Isuse, ce daruri ai venit să ne aduci nouă și lumii întregi?

- Fiul lui Dumnezeu “a coborât” din cer pentru noi și pentru mântuirea noastră.

- Isus înseamnă Mântuitor.

- Isus este mântuitorul, pentru că ridică păcatele lumii și face din toți oamenii o singură familie: familia lui Dumnezeu.

Isuse, ce vrei de la noi și de la toți oamenii?

- Fiul lui Dumnezeu vrea doar să fie primit, pentru că este Iubirea Tatălui.

- Vrea ca această iubire să transforme inima noastră, ca el să devină Călăuza vieții noastre, prietenul nostru, totul pentru noi.

- “Mărire în cer lui Dumnezeu și pace pe pământ oamenilor, pentru că Dumnezeu îi iubește!”

Crăciunul este aniversarea lui Isus: să îl sărbătorim!

- Nu au dreptul să sărbătorească cei care nu se apropie ca prieteni de cel sărbătorit.

Să rezumăm, în stil maieutic, reflecțiilor provocate în inimile copiilor de “articolul de Crăciun” din Crez: “Care pentru noi și pentru mântuirea lumii s-a coborât din cer… și s-a făcut om”.

Dumnezeu este cunoscut de om mai ales în trei feluri:

- prin darurile sale (natura, viața, universul, familia…);

- prin mesagerii săi (vezi profeții… Biblia…);

- prin Fiul său, Isus (care este “purtătorul său de cuvânt” oficial: “Cuvântul” cel mai expresiv despre iubirea sa).

4. Exemple

a) Darurile regelui

Se născuse bolnav. Își petrecea zilele trist la pat și, când se simțea mai bine, cerea să fie dus la fereastră și privea marea piață.

Trecea pe acolo lume grăbită, se jucau copii, treceau în galop pe caii lor iuți mesagerii regelui.

Copilul bolnav privea îndelung și suspina:

- Nimeni nu își amintește de mine. Nici un copil nu vine să se joace cu mine. Nici un mesager al regelui nu se oprește la mine!

Și zilele treceau triste în camera mizeră și rece, pe care o înveseleau, așa cum puteau, numai mama și frații.

Dar într-o zi, în timp ce privea dincolo de geamuri, a văzut un cavaler al regelui care se opri chiar în fața casei sale. Inima îi bătea deja puternic în piept când l-a văzut intrând.

Cavalerul și-a scos pălăria împodobită cu pene, a făcut în fața lui o plecăciune profundă, i-a încredințat un cufăr și a spus:

- Acestea sunt darurile regelui.

A salutat și a plecat.

Ce era în cufăr? O sferă minunată și un plic legat cu un șnur roșu-auriu.

Sfera era foarte frumoasă, parcă magică: reprezenta tot universul. Prin ea se vedeau stelele și puteai să zbori de la una la alta. Vedeai munții înalți și puteai să îi escaladezi. Vedeai pășunile verzi și puteai să alergi printre flori și să le culegi ca să le oferi mamei.

Acum copilul, cu toate că era bolnav, putea să treacă dincolo de pereții casei sale și putea să găsească puțină fericire.

Și ce era scris în sulul regal? Mesajul regelui: “Îl voi trimite la tine pe principe, fiul meu. El te va vindeca. Va fi pentru tine mesagerul meu, moștenitorul regatului meu”.

Într-o zi, visul s-a împlinit. A venit fiul regelui în persoană, chiar la el, copilul bolnav. L-a luat în brațe, în timp ce el încerca să facă o plecăciune, și i-a spus: “Familia mea este a ta; familia ta este a mea: tu ești pentru totdeauna fratele meu, moștenitor și mesager al Împărăției cerești”.

b) Ca teme pentru Rugăciunea credincioșilor, pot folosi aceste trei “scrisorele” de Crăciun

- Dragă tată, în această noapte îl voi ruga pe Pruncul Isus să-ți amintească cum eram eu când eram mic și cât de frumoasă era mama. Astfel, probabil te vei întoarce la noi și vom fi fericiți ca Pruncul Isus, Sfânta Fecioară și sfântul Iosif, Sfânta Familie (Marcel, 8 ani).

- Îți mulțumesc, Isuse, pentru nașterea ta,
îți mulțumesc pentru muzica pe care o aud astăzi,
îți mulțumesc pentru darurile pe care le-am primit astăzi,
îți mulțumesc, Isuse, pentru mama și pentru tata,
îți mulțumesc pentru frățiorul neastâmpărat,
dar care mă iubește foarte mult.
Îți mulțumesc, Isuse, pentru lumina ieslei,
pentru oițele albe care o înfrumusețează,
îți mulțumesc pentru luna și stelele cerului,
îți mulțumesc pentru că ai devenit prietenul meu.
Îți mulțumesc, îți mulțumesc, Pruncule Isus (Riccardo, 8 ani).

- În Ajunul Crăciunului, copiii îi cer Pruncului Isus să le aducă daruri, dar nu știu că Pruncul Isus le aduce numai iubire (Iosif, copil imobilizat în cărucior, 8 ani).