Selecție de predici

(tipareste predicile)

 

Nașterea Domnului (Liturghia din zi)
Anul A (B, C)

Lecturi:
Isaia 52,7-10
Psalmul 97
Evrei 1,1-6
Ioan 1,1-18

Ioan 1,1-18

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Cuvântul era Dumnezeu. Acesta era la început la Dumnezeu. Toate au luat ființă prin el și fără el nu a luat ființă nimic din ceea ce există. În el era viața și viața era lumina oamenilor, iar lumina în întuneric luminează, dar întunericul nu a cuprins-o. A venit un om, trimis de Dumnezeu, al cărui nume era Ioan. Acesta a venit spre mărturie, ca să dea mărturie despre lumină, pentru ca toți să creadă prin el. Nu era el lumina, ci a venit să dea mărturie despre lumină. [Cuvântul] era lumina adevărată care, venind în lume, luminează pe orice om. Era în lume și lumea a luat ființă prin el, dar lumea nu l-a cunoscut. A venit la ai săi, dar ai săi nu l-au primit. Însă celor care l-au primit, celor care cred în numele lui le-a dat puterea de a deveni copii ai lui Dumnezeu, care nu din sânge, nici din voința trupului, nici din voința bărbatului, ci din Dumnezeu s-au născut. Și Cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi, iar noi am văzut gloria lui, glorie ca a unicului născut din Tatăl, plin de har și de adevăr. Ioan a dat mărturie despre el și a strigat: “Acesta era cel despre care v-am spus: Cel care vine după mine a ajuns înaintea mea pentru că era mai înainte de mine”. Într-adevăr, noi toți am primit din plinătatea lui har după har. Pentru că Legea a fost dată prin Moise, harul și adevărul au venit prin Isus Cristos. Nimeni nu l-a văzut vreodată pe Dumnezeu; Fiul, care este spre pieptul Tatălui, el l-a revelat.

 

Autori

pr. Claudiu Budău

 

* * *

 

Crăciun pentru zilele noastre

Autor: pr. Mihai Blaj
Copyright: Iasi

O povestioară spune că în timpul Primului război mondial, pe un câmp, se dădea o luptă între două divizii dușmane. Era spre seară, iar atmosfera era încărcată numai cu gloanțe, explozii, praf și multă ură. Un adevărat iad. În acel câmp, stingheră, se afla o casă în care locuia o familie de păstori. În acea seară, tatăl era plecat de acasă, iar mama încerca să-și protejeze și să-și ascundă cei 5 copii ai săi. La un moment dat, fiul cel mai mic, care abia învățase să meargă în picioare, scăpă de sub observația mamei și ieși încetișor afară. Nu știa ce-i acela război, așa că înainta încrezător spre mijlocul frontului. Soldații îl observă și, rând pe rând, încetează să mai tragă. Nu poți să tragi într-un copil! Așa că, pentru un minut, peste iadul de acolo, se așternu liniștea. Praful se ridică, iar cerul se văzu clar pentru prima dată în ziua aceea. Copilul se oprește, se uită mirat în jur, după care se întoarce. Intră în casă, iar soldații încep din nou să tragă.

Spus în cuvinte puține, pentru mine aceasta a însemnat și înseamnă evenimentul Crăciunului: într-o lume plină de ură și dușmănie, într-o lume care semăna și seamănă încă adesea cu iadul, un Copilaș iese din Casa Tatălui, care părea plecat de acasă, și, preț de câteva clipe, ne dezarmează. Ne face să tăcem și ne lasă să privim cerul. Știu că în curând acest Copil se va reîntoarce în casă, ieslea va dispărea din nou, brazii se vor despodobi, iar colindele vor fi înlocuite iarăși cu manelele. Și știu că din acel moment vom lua din nou armele și vom reîncepe să tragem, să facem gălăgie și mizerie, să urâm și să ne luptăm unii cu alții. Dar vă invit ca acum, când Copilul e încă afară, iar armele noastre tac, să vedem ce reprezintă de fapt pentru noi Crăciunul? Pentru că, deși Isus s-a născut odată pentru totdeauna și pentru toți acum două milenii la Betleem, pentru mine, anul acesta se naște astăzi, aici, la … , adică acolo unde îmi este inima. Ce aduce nașterea sa, astăzi, pentru mine?

Pentru cei mai mulți dintre noi, venirea lui Isus în inima noastră a însemnat mai întâi o spovadă bună. Am tras cu armele cât am putut, și în stânga și în dreapta, și în ceilalți și în cer, care o jumătate de an, care un an sau chiar mai mult, dar am simțit cu toții venind Copilul. Și, cum să tragi într-un copil?! Așa că, într-un moment de sfială, am depus armele și am îngenuncheat, cerându-ne iertare. Aceasta aduce Crăciunul: liniște și pace în suflet. Pentru cel puțin câteva zile, sufletul e mai puternic decât trupul. Pentru câteva zile patimile tac, înjurăturile nu se mai aud, iar sângele nu mai fierbe așa tare în noi. Pentru câteva zile, orgoliul e călcat în picioare. Cu siguranță că cei care ați simțit venind Copilul și ați îngenuncheat, simțiți acum ce înseamnă liniștea, ce înseamnă pacea, ce înseamnă să fii senin, ce înseamnă echilibrul în viață. Acum parcă lucrurile se leagă între ele, cerul începe să se vadă mai bine, iar viața pare mai frumoasă.

Pentru alții dintre noi, venirea lui Isus în inima noastră a însemnat venirea acasă. Și mă gândesc aici la frații noștri reveniți din străinătate sau din alte părți. Și despre care știu că acolo unde sunt, mulți duc o viață de iad: urâți și invidiați de semenii și frații lor; disprețuiți, înjosiți și prost plătiți de patronii lor; disperați în căutarea unui loc decent de muncă; neînțeleși de cei de acasă care le cer bani, mai mulți bani, cât mai mulți bani. Pentru ei, Crăciunul înseamnă căldura familiei. De ce vă întoarceți acasă? Pentru că într-o lume în care mai toți trag în voi, acasă găsiți o oază de liniște și pace. Crăciunul devine astfel sărbătoarea familiei. Fiii risipiți pretutindeni vin acasă și se bucură împreună. Nu contează cât de mare e casa sau cât de bogată masa. Prima poate semăna cu un grajd, iar a doua cu o iesle. Importantă e căldura, bucuria unui cămin. Și cred că acum, de Crăciun, ei înțeleg cel mai bine că în viață ai degeaba multe și mărunte, dacă nu ai un “acasă”, adică un loc unde să te retragi după o zi de război.

Pentru mulți alții dintre noi, Crăciunul înseamnă îndreptare spre celălalt. În timpul anului, tragem cu sete unii în alții. Ne jignim, ne certăm, ne urâm, ne dușmănim, ne rănim cu patos. Dar simțim apropiindu-se Copilul și parcă nu poți să tragi într-un copil. Și atunci, pentru câteva zile, lăsăm armele jos din mâini și le umplem cu cadouri. De Crăciun ne îndreptăm spre ceilalți. Ducem daruri unui bătrân, facem o bucurie unui copil sărac și, mai ales, măcar pentru câteva zile încercăm să ne împăcăm unii cu alții. Să mai lăsăm de la noi, să mai iertăm o dată. Aceasta înseamnă Crăciunul: “Mâinile lui Dumnezeu” (Fiul și Duhul) re-întinse spre oameni și o mână de-a noastră întinsă spre celălalt. O mână prin care-l ajuți, prin care-l ierți sau prin care-i ceri iertare.

În fine, sper că pentru cei mai mulți dintre noi, Crăciunul – lucrul cel mai important – înseamnă o privire scurtă aruncată spre Dumnezeu. În timpul anului, tragem cât putem și în El, sau mai ales în El. Îl înjurăm, îl uităm și, uneori, nici măcar o dată pe săptămână nu suntem în stare să-l vizităm. Dar vine Copilul, Copilul Său, și pentru câteva zile, praful, fumul și mizeria noastră se ridică și poate, după mult timp, începe să se vadă cerul. În aceste zile parcă strălucește ceva mai mult în fața noastră zâmbetul lui Dumnezeu. Iar Crăciunul, prin acest Copil venit direct de la El, ne ajută să-i aruncăm o privire scurtă.

Spus simplu, fără a face prea multă teologie, aceasta înseamnă nașterea lui Cristos pentru mine, astăzi, în inima mea: pacea sufletului, căldura familiei, împăcarea cu ceilalți și vederea lui Dumnezeu. De aceea s-a născut Copilul în această lume și așa arată lumea mântuită de el: o lume a păcii, a iubirii, a liniștii, a împăcării și a iertării. Întrebare: vă place această lume? Vă place cum arătăm și cum ne simțim de Crăciun? Dacă da, atunci de ce intră atât de greu în mintea noastră faptul că de noi ține ca lumea să arate astfel? Cine am vrea să facă pace în lume? Cine am vrea să ierte în locul nostru? Cine am vrea să aducă liniște în propria familie? Cine am vrea să privească cu ochii noștri spre Dumnezeu? Dumnezeu este Calea, ne arată Calea și ne dă putere să mergem pe ea, dar nu poate păși în locul nostru. De aceea vă întreb din nou: vă place sărbătoarea Crăciunului? Dacă da, vă rog ca atunci când Copilul va reintra în casă, când ieslea va dispărea, când brazii se vor despodobi și când colindele vor înceta, vă rog, nu puneți din nou mâna pe arme.

Vă doresc tuturor, din inimă, ca anul acesta, de Crăciun, să aveți pace în suflet, căldură în familie, împăcare cu ceilalți și privirea spre Dumnezeu. Și, mai ales, vă doresc să le aveți nu doar astăzi, mâine și poimâine, ci până la anul pe timpul acesta, când vă voi dori aceleași lucruri, dar spuse altfel. Amin.

 

* * *

 

Să fim Isuși

Autor: pr. James Gilhooley
Traducere: Radu Capan
Copyright: Predici.cnet.ro

O tânără misionară activa în Ruanda. Ea s-a întâlnit la un moment dat cu un băiat pe care îl știa ca fiind catolic. Acesta tocmai fusese martor la uciderea părinților și fraților săi de către niște oameni înarmați. I-a spus misionarei că nu mai crede că Isus este Dumnezeu. Deși ea bănuia de ce, l-a întrebat totuși. Băiatul a răspuns: “Dacă Isus este Dumnezeu, El ar trebui să poată să facă lucrurile pe care Dumnezeu le face. Dumnezeu a făcut copacii și copacii fac alți copaci. Dumnezeu a făcut elefanții și elefanții fac alți elefanți. Atunci dacă Isus este Dumnezeu, ar trebui să poată să facă alți Isuși. Cu toate acestea, nu am văzut niciodată vreun alt Isus.”

De acest Crăciun, cel mai bun dar pe care am putea să îl dăm lui Cristos și acestui băiat deziluzionat precum și familiei și prietenilor noștri este să devenim “un alt Isus”. Și tu, și eu, nu trebuie să ne mulțumim să fim doar un creștin, doar un catolic. Trebuie să fim chipuri ale lui Cristos. Poate că am uitat să punem aceasta pe lista noastră de Crăciun. Dar de ce să nu o punem chiar acum? Darurile în ultimul minut se spune că sunt adesea cele mai prețuite. Ce se întâmplă dacă nu facem așa? Vom avea o viață biologică, dar dacă cineva ne va analiza viața creștină va putea să spună despre noi că suntem niște morți umblători. Dacă ne facem o analiză fără teamă de adevăr, mulți ne vom descoperi a fi așa.

Trapistul Thomas Merton ne propunea o viziune nouă despre Crăciun: “Cristos se naște astăzi pentru noi, pentru ca El să poată să apară lumii prin noi. Această singură zi din an este ziua nașterii Lui, dar fiecare moment al vieții noastre trebuie să fie o manifestare a Lui.” Dacă va fi așa, băiatul ruandez nu ar mai avea de ce să fie supărat. George Orwell spunea la rândul lui: “Dacă oamenii ar fi mai decenți, lumea ar fi mai decentă.” Este cineva care să nu fie de acord cu cele spuse de Orwell? Vă amintiți desigur că Charles Dickens a scris în 1843 “O colindă de Crăciun”. Afirma acolo că adevărata schimbare a lumii trebuie să înceapă de la propria noastră curățire. “Voi onora Crăciunului în inima mea și voi încerca să îl păstrez tot anul”, spunea el.

Crăciunul nu este o simplă poveste despre un copil evreu. Mai degrabă ea indică spre un bărbat adult pe nume Isus, care s-a dovedit a fi unic în istorie. El nu doar a schimbat mica sa țară ci și pe noi, cei de astăzi. De Crăciun îl vedem ca un Copil mic și pentru mulți așa rămâne toată viața. Doar că micul Copil crește în Isus cel mai mare decât ieslea, mai mare decât viața însăși. Pe El trebuie să îl acceptăm ca Domn al vieților noastre, chiar dacă aceasta va însemna întoarcerea lor cu susul în jos. Să nu ne lăsăm înșelați de gândul că nu avem forța de a face ceva care să conteze în această lume. Astăzi este ziua în care începem să facem. Să facem ce putem. Să facem ca oamenii să vadă în noi pe Cel născut astăzi. Și să menținem acest spirit pentru un an întreg.

 

* * *

 

Liturghia din ziua Crăciunului

Autor: pr. Eduard Patrașcu
Copyright: Iași

- comentariu exegetico-spiritual la lecturi -

Lectura I (Is 52, 7-10)

Lecturile acestei Liturghii (a treia a Sărbătorii Crăciunului) abandonează “povestirea” evenimentului Nașterii lui Isus: lumină – mântuire și bucurie – pentru a ne prezenta mesajul acestei solemnintăți prin intermediul unei meditații profunde al ei.

Profetul Isaia expune conținutul salvific al mesajului începând cu prezentarea sentinelelor Cetății Sfinte care îl (între)văd pe Dumnezeu care se întoarce la Ierusalim pentru a o elibera. Aceste sentinele anunță o “veste buna” (euanghelion, în limba greacă) de pace și de mântuire pentru popor, spunând că Dumnezeu s-a întors și și-a reluat locul pe Muntele Sion, stabilindu-și pentru totdeauna locul în mijlocul poporului său (v. 7-8; cf. Ez 43,1-5; Rm 10,15). Însă Dumnezeu nu doar locuiește cu poporul său, ci, ca un mire atent și plin de grijă, acționează în favoarea miresei ale. Isaia deci, expune activitatea de mântuire a lui Dumnezeu utilizând trei verbe semnificative: “Ha consolat, ha răscumpărat, a descoperit” ( v. 9-10): aceste verbe pun în evidență acțiunea plină de iubire menită să protejeze poporul, în special de amenințările dușmanilor.

Anunțul profetic se încheie cu constatarea că toate popoarele pământului au putut vedea că Dumnezeu nu-și abandonează poporul ci e mereu aproape de el pentru a-l mântui (v.10; Mt 28,28). Biserica, utilizând acest text, tresaltă de bucurie deoarece vede că Dumnezeu a împlinit promisiunea referitoare la nașterea Mesiei, promisiune făcută prin intermediul prfeților în secolele precedente.

Lectura a II-a (Evr 1,1-6)

Prologul, începutul Scrisorii către Evrei – care conține toate temele pe care autorul intenționează să le dezvolte în această scrisoare, spre a întări credința creștinilor care provin din iudaism – este o invitație adresată comunității creștine de a concentra propria privire asupra misterului lui Cristos încă de la nașterea sa – apogeul revelației lui Dumnezeu (cf. In 1,18; Ga 4,4). Isus-Fiul, în realitate, este deplina, completa revelație a Tatălui (v. 2). Este, ca și Tatăl, Dumnezeu și creator, este “strălucirea gloriei și chipul ființei lui Dumnezeu“: de aceea este superior față de orice instituție religioasă antică, față de toți profeții și îngerii (v. 4-13; cf. Fil 2,9), fapt pentru care este moștenitorul a toate (cf. Rm 8,17; Mt 21,38). Datorită misiunii pe care a primit-o de la Tatăl și pe care a împlinit-o între oameni vestind Cuvântul Adevărului (In 14,6), El a șters păcatul lumii, a restabilit comuniunea între Dumnezeu și omenire, iar prin moartea și învierea sa a fost preămarit mai presus de toate: “s-a așezat la dreapta maestății divine în înaltul cerului” (v. 3; cf. Rm 3,24-25; Col 1,13-14; Fil 2,9-11) și a fost recunoscut de către Tatăl ca Fiu Unul-Născut. Acesta este misterul pe care Cristos l-a descoperit (revelat), mister care este prezent în mod real și viu în Biserica și pe care fiecare creștin trebuie să încerce să-l imite pentru a fi splendoarea lui Dumnezeu între oameni și pentru a avea parte de intimitatea cu Dumnezeu.

Evanghelia (In 1,1-18)

Prologul evangheliei după Ioan este o sinteză, facuta prin meditație, a întregului mister al Crăciunului, întrucât pruncul din Betleem este manifestarea, revelația lui Dumnezeu, adevărul său și adevărul omului: numai reflectând asupra acestui eveniment este posibil să înțelegem cine este acela care s-a născut și cine suntem cu adevărat noi.

Centrul acestui prolog este v. 14: “și Cuvântul s-a făcut trup“, expresie care conține evenimentul Întrupării și deci esența Crăciunului: Fiul lui Dumnezeu s-a făcut om în slăbiciunea și neputința unui om obișnuit. Pentru a înțelege acest lucru, Ioan intra în misterul intern al Sfintei Treimi pentru a ieși apoi spre om. Începutul este acea afirmație care ne pune înaintea timpului, care ne pune în misterul lui Dumnezeu: “la început era Cuvântul” (v. 1a) și ni se vorbeste despre o existență fără început și fără devenire; apoi, prin expresia “Cuvântul era la (îndreptat spre) Dumnezeu (v. 1b), evanghelistul stabilește justa poziție a Cuvântului care exista dintotdeauna, în relație cu Dumnezeu: Cuvântul, în esena sa cea mai profundă, este într-o atitudine de ascultare, întru totul îndreptat către Tatăl. Isus, Cuvântul întrupat, îl face pe Dumnezeu vizibil și aproape de oameni, fiind strălucirea Tatălui. De aceea, întreaga istorie și ca și realitatea umană își are viața de laprin Cuvântul Tatălui: “în el era viața și viața era lumina oamenilor” (v. 4) deoarece doar în Isus creaturile își găsesc consitență, semnificație, și în special mântuire. Toate aceste afirmații ale evanghelistului sunt importante pentru a înțelege valoarea și adevăratul mărturisitor al lui Dumnezeu. De aceea “din plinătatea lui noi toți am primit har peste har” (v. 16), adică din viața sa toți putem să avem viață cu prisosință.

Reflecții

Lectura Cuvântului lui Dumnezeu în misterul sublim și vrednic de laudă al Crăciunului este îndreptată asupra memoriei Fiului lui Dumnezeu care se face om, a unui Dumnezeu cu noi și pentru noi. Dumnezeul cel nevăzut, cel Sfânt prin excelență, abandonează invizibilitatea și mai ales “depărtarea sa sfântă” și ia un chip uman făcându-se vizibil, concret, palpabil … se lasă înțeles: “S-a facut ceea ce suntem pentrru a ne face părtași de ceea ce El este” (sf. Ciril din Alexandria). Această credință a noastră se bazează pe o explicație pe care evanghelistul Ioan o găsește în existența lui Isus în sânul Tatălui (In 1,11-13).Reflexia biblică, însă, merge mai departe și ne provoacă să contemplăm cine este Isus pentru noi: el este un Dumnezeu pentru orice om și pentru mântuirea lui.

Însă Crăciunul este și memoria modalității istrice, concrete prin care El a realizat întruparea. A ales viața de sărac, viața unui învins, pentru ca noi să putem întrevedea puterea lui Dumnezeu tocmai în această sărăcie, în această (auto)înjosire. Pe el vrea să-l căutam, să-l recunoaștem, să-l primim: ca pe un sărac, nevoiaș și suferind, deoarece el nu doar s-a făcut om, ci a și rămas între oameni. Prin nașterea sa ne-a dăruit și puterea de a fi fii: “tuturor acelora care l-au pimit le-a dat puterea de a deveni fii ai lui Dumnezeu” (In 1,12). Nașterea lui Isus este și nașterea noastră, renașterea noastră la viața cea nouă. În el și noi am fost “predestinați să fim fii adoptivi ai Tatălui ceresc (Ef 1,5; cf. 1In 3,1). Dacă același Dumnezeu ne numește: “Tu ești Fiul meu”, nouă nu ne rămâne decât să-i mulțumim și să ne bucurăm pentru această împărtășire a noastră a vieții lui Dumnezeu.

 

* * *

 

“Tu ești Fiul Meu”

Autor: pr. Raniero Cantalamessa
Traducere: Iasi
Copyright: Predici.cnet.ro

Această a treia Liturghie, numită “Liturghia zilei”, după cea de la miezul nopții și cea de această dimineață, ne prezintă cel mai profund mesaj al sărbătorii. Lecturile biblice se distanțează de tonul narativ; nu mai relatează faptul, ci ne adresează o întrebare: “Cine este Acela care s-a născut?” Acum suntem chemați să ne transferăm întreaga atenție de la personaje la protagonist; ne vin în minte acele reprezentări ale Nașterii Domnului din Școala barocă, în care se vede o serie întreagă de personaje: Maria, Iosif, păstorii, îngerii, în jurul Noului Născut, cu fețele luminate de o lumină puternică și caldă, care provine de la Pruncul ce se află culcat în mijloc. Iată, în acest moment trebuie să trecem de la reflecții la focarul acelei lumini, să ne întoarcem privirile de la păstori și chiar de la Maria, care ne-a îndrumat cu dragostea ei până aici, și să-L contemplăm numai pe El, numai pe Isus.

Cine este acest Prunc? În crezul liturgic peste puțin timp noi vom proclama că El este “Unul născut, Care din Tatăl s-a născut mai înainte de toți vecii. Dumnezeu din Dumnezeu, lumină din lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, iar nu creat; de o ființă cu Tatăl, prin care toate s-au făcut”. Aceasta este credința pe care Biserica o vestește de la Conciliul de la Niceea și până în zilele noastre. Pe ce se bazează această credință? Pe revelație, pe cuvântul lui Dumnezeu și mai ales tocmai pe ceea ce am ascultat cu puțin înainte: “La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu”. Aceste cuvinte, deschid ca o cortină un orizont nemărginit spre a ni-l arăta pe acel Prunc în leagăn; El este Cuvântul Tatălui, pronunțat mai înainte de toți vecii. “La început a făcut Dumnezeu cerul și pământul”. Astfel începe Istoria lumii în Biblie. Ei bine, acum știm că acela nu era începutul absolut, ci era începutul vremurilor. În acea clipă în care se conturau cerurile și pământul, Cuvântul era deja la Dumnezeu.

Nu era așadar doar un simplu cuvânt, o forță obscură care se agita în mintea lui Dumnezeu, ci era “Fiul, pe Care L-a pus moștenitor a toate și prin Care a făcut și veacurile”, deci o persoană. Aici atingem fundamentul sublim al credinței noastre. Ioan, care scrie după ceilalți evangheliști, a dus la bun sfârșit, să spunem așa, un proces de săpături, ajungând până la izvoarele cele mai apropiate de Isus. În tentativa de a răspunde la întrebarea: “Cine este Isus din Nazaret?”, el s-a mulțumit ca mai întâi de toate să plece de la Înviere; apoi ajunge la botez (Marcu de aici își începe Evanghelia), apoi la nașterea de la Duhul Sfânt și din Maria Fecioară (așa își încep evangheliile lor Matei și Luca). Ioan înțelege că orice răspuns este insuficient atâta vreme cât se rămâne numai în orizontul vremii, și face un mare salt înapoi, în preexistență, aflând, să spunem așa, chiar rădăcina existenței lui Isus, în sânul Tatălui. Aceasta este plenitudinea credinței noastre, iar Crăciunul nu este altceva decât proclamarea acestei credințe.

Cu toate acestea, Liturghia nu se oprește nici măcar o singură clipă la această contemplare a lui Isus în sine, așa cum era la început și în afara vremii, ci mereu ne stimulează la a contempla “Cine este Isus pentru noi!”; “Și cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi!”. Ne amintim din nou cuvintele Crezului: “Care pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire S-a coborât din ceruri. S-a întrupat de la Duhul Sfânt, din Maria Fecioară, și s-a făcut om”. “Pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire”. Isus este “Dumnezeu cu noi”, dar și “Dumnezeu pentru noi”: un Dumnezeu al oamenilor, însă și un Dumnezeu pentru oameni. Dumnezeu a venit El în persoană ca să mângâie și să mântuiască tot neamul omenesc, nu printr-un înger sau printr-un profet (cf. Isaia 63,9). Iată adevăratul sens al misterului Nașterii Domnului: “După ce în trecut a vorbit în multe rânduri și în multe moduri părinților noștri prin profeți, Dumnezeu, în aceste zile din urmă, ne-a vorbit nouă prin Fiul, pe care l-a pus moștenitor a toate, prin care a făcut și veacurile” (lectura a doua).

Însă prin Nașterea lui Cristos, Dumnezeu nu ne-a dat numai pe Cuvântul Său, ci ne-a dat chiar și viața Lui, adică ne-a făcut fiii Săi: “celor care l-au primit, celor care cred în numele lui le-a dat puterea de a deveni copii ai lui Dumnezeu”. Prin urmare noi nu sărbătorim numai Nașterea lui Isus, ci și nașterea noastră, pentru că Nașterea lui Isus marchează renașterea noastră. În cea de-a doua lectură am ascultat acele cuvinte solemne: “Fiul meu ești tu; Eu astăzi te-am născut”. Aceste cuvinte le rostește Dumnezeu, dar cui îi vorbește, și despre cine vorbește? Fără îndoială că despre Fiul său, Isus Cristos; așa a înțeles întreaga tradiție creștină, însă Isus Cristos nu este singurul: El este “primul născut între mulți frați” (Romani 8,29); “ne-a rânduit de mai înainte spre înfiere, prin Isus Cristos” (Efeseni 1,5). Fiecăruia dintre noi Tatăl îi adresează cuvintele Sale: “Fiul meu ești tu; Eu astăzi te-am născut”. Aceasta este recunoașterea paternității, adopțiunea! Ioan exclamă uimit: “Vedeți câtă iubire ne-a dăruit Tatăl: să ne numim copii ai lui Dumnezeu! Și suntem” (1Ioan 3,1).

Poate că vreunuia dintre noi această renaștere i s-ar părea prea îndepărtată, imposibilă, din cauză că se simte rece, necredincios sau nedemn, socotindu-se a fi un sclav și nu un fiu. Poate că vreunul dintre cei de față este copleșit de experiența rupturii și a îndepărtării de Dumnezeu, asemenea Fiului risipitor, și îi este încă gura amară de ghindele și de lăturile porcilor, dar în inima lui totuși mai nădăjduiește să fie reprimit în casa părintească, măcar ca o simplă slugă (cf. Luca 5,19). Dar iată că Dumnezeu îi vine în întâmpinare spunându-i: “Fiul meu ești tu”. Iar nouă, slujitori ai Cuvântului, ne poruncește să îi vorbim la inimă acestui frate și să îi strigăm cât mai tare: “Ascultă, Dumnezeu este Cel ce-ți vorbește și-ți spune: ‘Robia ta a luat sfârșit!’” (cf. Isaia 40,2); Dumnezeu Tatăl te-a eliberat de sub puterea întunericului și te-a strămutat în împărăția Fiului iubirii Sale (cf. Coloseni 1,13); păcatul nu mai are nici o putere asupra ta! Trebuie numai să accepți aceasta și să îi mulțumești lui Dumnezeu din toată inima. Și dacă nu ai făcut încă aceasta, vei simți tu însuți nevoia de a-ți depune sarcina păcatelor în mâinile unui slujitor al Bisericii, pentru ca și tu să poți asculta cu urechile trupești Cuvântul lui Cristos, care iartă și vindecă: “Încrede-te, fiule! Păcatele îți sunt iertate” (Matei 9,2).

Nimeni nu este exclus de la bucuria acestei zile: nici păcătosul, nici bătrânul încărcat de ani și de amărăciuni. Tuturor celor care sunt primiți Isus le dă puterea de a deveni fii ai lui Dumnezeu, adică de a renaște la o viață nouă, independentă de vârstă și de merite, și care depinde numai de credință. Îndoiala lui Nicodim, referitoare la cum s-ar mai putea naște omul încă odată, din moment ce el este bătrân deja, este risipită, pentru că Isus i-a explicat că aici nu este vorba de o naștere trupească, ci de una sufletească (cf. Ioan 3,5). În această zi în care amintim Nașterea Domnului, noi avem dreptul de a depune sarcina anilor noștri, ca și a remușcărilor noastre, și să ne simțim ca niște copii nou-născuți (1Petru 2,2), în stare de a ne lăsa conduși spre bucurie și spre speranță, așa ca în tinerețe, când toate aceste idei mai erau încă proaspete în mintea și în fantezia noastră.

Tot ceea ce am ascultat este ceva înălțător și măreț, însă acum trebuie să ne impunem o obligație exactă: să nu stricăm prietenia noastră cu Dumnezeu. “Recunoaște, creștinule, demnitatea ta, și fiind părtaș al naturii divine, nu te mai întoarce la josniciile din trecut printr-o purtare nedemnă. Amintește-ți cine este Capul tău, al cărui mădular ești” (Sf. Leon cel Mare). Amintește-ți, adăugăm noi, cine este Tatăl tău, al cărui fiu ești! Când te simți ispitit, înjosit sau părăsit, amintește-ți de cuvintele: “Fiul Meu ești Tu, Eu astăzi Te-am născut”.

 

* * *

 

Solemnitatea Nașterii Domnului Nostru Isus Cristos

Autor: volum colectiv ITRC 2
Copyright: Editura Sapientia

- Liturghia din timpul zilei -

Nașterea lui Cristos este, fără îndoială, evenimentul cel mai important din istoria omenirii. Cu ea începe era nouă sau era creștină. Cu această naștere începe numărătoarea anilor și a secolelor, încetând numărătoarea de la întemeierea Romei sau a olimpiadelor grecești. Dar nu pentru aceasta este important Crăciunul și nici pentru tradițiile, datinile străvechi, colindele care de Crăciun ne încălzesc inimile. Nașterea Domnului are o altă importanță mult mai mare. Dacă odată, Adam, se ascundea îngrozit de glasul lui Dumnezeu; dacă cel dintâi criminal, Cain, a fugit până la marginile pământului ca Dumnezeu să nu dea de el, dacă dreptul Iob prefera să-l înghită pământul decât să audă glasul Domnului, glasul temut al lui Dumnezeu, iată, glasul de temut s-a transformat într-un gângurit de copil. Mântuitorul, pe care veacurile l-au așteptat, după care lumea a suspinat, a venit în lume. Copilul care este vestit și care se naște din fecioară este argumentul iubirii lui Dumnezeu pentru această lume.

Din prima lectură de astăzi se desprinde îndemnul la puternica și profunda bucurie mesianică, bucurie ce este vestită de crainicul care aleargă peste crestele munților, vestind Evanghelia. Domnul care s-a întors în Sion merge împreună cu cei eliberați: acesta este preludiul unei noi conștiințe ce se naște, a unui nou popor. În lumina sărbătorii Nașterii Domnului, acest text profetic se împlinește. Cristos este mesagerul care vine pentru a vesti Evanghelia păcii și a mântuirii, el care este culmea aspirației istoriei și a omului de astăzi. Anunțul și, totodată, motivul bucuriei este “Împărăția lui Dumnezeu” și acest anunț se împlinește odată cu venirea lui Isus Cristos în lume. Sfânta Fecioară Maria a înțeles foarte bine cuvântul îngerului în momentul vestirii nașterii lui Isus: “Iată, vei zămisli și vei naște un fiu și-i vei pune numele de Isus… Domnul Dumnezeu îi va da tronul lui David, tatăl său, și va domni peste casa lui Iacob de-a pururi, iar domnia lui nu va avea sfârșit” (Lc 1,32-33).

Dar nu este suficient anunțul de pace al lui Cristos și instaurarea Împărăției lui Dumnezeu. E necesar ca noi să fim eliberați, să fim obiectul dreptății și al păcii lui Cristos, atenți, sinceri, curajoși în a ne asuma aceste valori ce ne edifică, cu Cristos, întotdeauna prezent în istoria și viața oamenilor.

Mesajul evanghelistului Ioan culminează în cuvintele binecunoscute: “Și Cuvântul s-a făcut trup”. El, în care “era viața și viața era lumina oamenilor. Tuturor celor care l-au primit, adică celor ce cred în numele lui, le-a dat dreptul să devină copii ai lui Dumnezeu” (In 1,14.4.12). Acesta este adevărul care ne stă în față acum, acesta este adevărul în care trebuie să ne găsim bucuria: Dumnezeu s-a făcut om. Să ne gândim la acest lucru: Cuvântul s-a făcut trup. Care Cuvânt? Cuvântul de iubire, care s-a făcut trup omenesc pentru a putea fi văzut, ascultat și urmat. S-a făcut trup, pentru a ne da speranța că după ce vom pierde acest trup, îl vom regăsi. Isus ne-a deschis calea spre Dumnezeu făcându-se vizibil, devenind el lumina lumii.

Cristos, Cuvântul veșnic al Tatălui, bogăția fără margini și strălucirea cea veșnică, pe de o parte; ieslea, animalele din grajd, păstorii cei simpli, întunericul și sărăcia pe de altă parte, sunt contraste de neînțeles și de nepătruns. Pentru omul de rând, totul este învăluit de mister, iar faptele par a fi de legendă. Pentru cel credincios, evenimentul înseamnă iubire, înseamnă mântuire, căci însuși Dumnezeu, Cuvântul veșnic, se face om pentru ca omul să se îndumnezeiască. “Cuvântul s-a făcut om pentru ca omul, intrând în comuniune cu el și primind înfierea divină, să poată deveni fiul lui Dumnezeu”, ne învață sfântul Irineu (Adversus Haereses 3,19,1). În fața acestui adevăr, astăzi, noi ne închinăm. În fața acestui adevăr vestit de profeți și în cele din urmă arătat în Fiul lui Dumnezeu noi ne plecăm întreaga ființă, pentru a înnoi viața din noi, pentru a reaprinde și a întări lumina din noi, pentru a ne pregăti încontinuu la întâlnirea cu Dumnezeu. Cine ar fi putut să înțeleagă aceste lucruri fără să le fi primit prin descoperirea lui Dumnezeu? Cine ar fi gândit că e posibil ca un Dumnezeu să se umilească atât de mult și să se apropie de om pentru a-l înălța la o demnitate așa de mare?

Această doctrină a superiorității Fiului lui Dumnezeu ne este expusă și de autorul scrisorii către evrei. Ideile ce se contrapun: în trecut – în aceste zile; părinților – nouă; prin profeți – prin intermediul Fiului său, exprimă două momente diferite ale istoriei mântuirii și totuși în perfectă continuitate. Isus care s-a născut este vestitorul păcii și al libertății. Isus comunică omului un nou mod de a fi om. Pare imposibil să poți avea un contact personal cu Dumnezeu, dacă el însuși nu iese în întâmpinarea omului în formă personală. În felul acesta, Crăciunul este un mister de comuniune ce înflăcărează și înalță demnitatea omului în Cristos pe planul unei mature conștiințe de sine. Însă, pentru unii, Crăciunul înseamnă doar o simplă sărbătoare înscrisă în calendar și nu un eveniment al mântuirii, capabil de a zgudui lumea din interior.

Cu câțiva ani în urmă, în Italia, s-a petrecut următorul fapt. Într-o dimineață rece și cețoasă, tocmai ajunul Crăciunului, un poștaș, cu un pachet mare în brațe, sosi la ușa unui bătrân. “Intră!”, zise un glas din interior. Poștașul intră. Era o locuință veche: camera era întunecoasă și plină de praf. “Priviți ce pachet frumos pentru Crăciun!”, zise bucuros poștașul. “Mulțumesc, puneți-l acolo, jos”, zise bătrânul, trist. “Dar, domnule, ar trebui să vă bucurați că v-a venit un astfel de pachet”. “Nu pot”, zise bătrânul cu lacrimi în ochi. Și povesti poștașului ce s-a întâmplat cu fata lui care se căsătorise cu un om bogat. În fiecare an îi trimitea pentru Crăciun un pachet însă niciodată un salut personal, o vizită, o invitație ca să meargă de Crăciun la ei. Apoi se ridică și zise: “Veniți și uitați-vă”. Poștașul îl urmă până în magazia plină cu pachete de Crăciun, pe care le primise în anii precedenți. “Dar nici măcar nu le-ați desfăcut!” exclamă poștașul uimit. “Nu”, zise trist bătrânul. “Nu este iubire în ele”.

Crăciunul a devenit pentru mulți sărbătoarea cadourilor, dar înainte de toate, Crăciunul este sărbătoarea marelui dar făcut de Dumnezeu omenirii. A dărui cadouri, nu e ceva rău în sine, ci un mod de a participa la dărnicia lui Dumnezeu. Totuși, cadoul, se poate transforma într-o tradiție în care nu este iubire. Sărbătoarea Crăciunului a pierdut oare adevărata sa semnificație, deformată de anumite sărbători folclorice? Ce trebuie să însemne pentru noi, adevărații creștini? Este o sărbătoare a mâncării, o ocazie de a oferi și de a primi cadouri? Este un moment de popas, de destindere în care uităm de monotonia vieții? Este oare un mănunchi de datini cu obiceiuri, colinde pe care le-am moștenit de la strămoși și pe care an de an le așteptăm cu nerăbdare? Dacă la toate acestea se reduce Crăciunul, atunci este zadarnic și fără folos pentru sufletul nostru. În felul acesta am transformat Crăciunul într-o sărbătoare folclorică, l-am redus la o banală sărbătoare exterioară plină de sentimentalism.

Sărbătoarea Nașterii Domnului trebuie să fie sărbătoarea dragostei ce manifestă în mod minunat până unde a ajuns iubirea lui Dumnezeu față de oameni. Când primii oameni, pentru îngâmfarea și neascultarea lor au pierdut toate darurile acordate lor, Dumnezeu a hotărât să-i smulgă din mizeria lor. Și în ce mod? Nimeni nu a putut să-și închipuie. Promițând și trimițându-l pe Fiul său în lume, făcându-se om în sânul unei Fecioare. El a comunicat oamenilor viața lui Dumnezeu. Și cu ce preț? Acela al ieslei, cu prelungirea ei, crucea.

Crăciunul trebuie să fie o sărbătoare a speranței. Cum putem să ne lăsăm cuprinși de teamă, de disperare, știind că suntem iubiți de Dumnezeu în așa fel? Cristos, Fiul său, nu este cel prezent în mijlocul nostru? El ne eliberează de păcatul, de egoismul și de îngâmfarea noastră; el risipește întunericul, ne păzește și ne susține în drumul nostru nesigur.

Sărbătoarea Nașterii Domnului este o sărbătoare a bucuriei: de aceea, oricâte necazuri, lipsuri și suferințe ne-ar înconjura, astăzi să uităm totul și să ne bucurăm. Sfântul Francisc de Assisi voia ca nu doar oamenii, dar toate făpturile să se bucure în această zi.

Să ne apropiem și noi de ieslea lui Isus, să privim, să adorăm și să reflectăm. Stăpânul lumii nu are casă, nu are leagăn. Cel nemărginit, pe care cerurile nu-l pot cuprinde, a încăput într-o iesle. Cel care îmbracă pământul în verdeață este îmbrăcat în scutece. Cel care dă rodnicie ogoarelor, plânge de foame.

Doamne Isuse, tu ai venit în mijlocul nostru; tu ai vrut să fii unul dintre noi. Știm noi să recunoaștem prezența ta vie? Adună-ne în jurul tău, ca și păstorii în jurul ieslei, pentru ca, uniți cu tine, să trăim ca adevărați fii ai Tatălui și să participăm la viața ta divină.

Petru Cojocaru

 

* * *

 

Nașterea Domnului

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Editura Presa Bună

Nașterea Domnului, pe care astăzi o sărbătorim, răspunde dorului nostru după fericire, de a-l avea pe Dumnezeu aproape, de a-l avea drept izvor și garant al existenței.

Nu numai evreii au dorit și au așteptat un eliberator, un Mesia, un Emanuel, așa cum relatează Scrisoarea către Evrei, cum odinioară Dumnezeu a vorbit oamenilor prin profeți, dar toți au așteptat ceva mai mult (Evr 1,1), ci chiar întreaga lume păgână. În această privință ne este martor filozoful grec Platon (427-347). El susține în scrierile sale că Dumnezeu trebuia să se nască odată pe acest pământ. În cartea sa Timeu, pe care o purta mereu sub braț, scrie: Aceasta a fost în ansamblul ei rațiunea lui Dumnezeu care există de-a pururi, față de Dumnezeu care avea să se nască într-o zi. Rațiunea întrupării lui Dumnezeu, conform cu mintea sănătoasă a unui păgân, era aceasta: Dumnezeu nevăzut, creator al universului, trebuia să găsească o modalitate de a se face cunoscut în mod personal creaturilor sale și modalitatea cea mai potrivită este aceea de a lua firea omului, ca să comunice cu el conform felului său de a fi.

Nu numai Platon, dar și sibilele, profetese păgâne, au susținut acest lucru. De exemplu sibila Persida spunea că un profet mare va veni pe norii cerului din țări înalte, ca să se nască dintr-o fecioară și pe noi să ne împace cu Dumnezeu. O altă sibilă, Delfica, prevestește în versuri identice că noului împărat prunc îi vor duce daruri cei trei crai de la Răsărit (Nicolae Milescu, Aritmologhia-Etica, Ed. Minerva, București 1982, pag. 50).

Era una dintre acele nopți întunecoase cum nu mai văzuse pământul până atunci. Împăratul August se urca pe colina Capitoliului întovărășit de câțiva consilieri. Aceștia îl sfătuiau să construiască un templu măreț, în care să se aducă jertfe lui, ca unui zeu. Împăratul voia să se aducă jertfe celorlalți zei pe un altar portativ, pentru a le câștiga bunăvoința. Pe această colină mai trăia o bătrână, Sibilla. În acel moment era ca extatică, privea undeva departe. La un moment dat se vede o stea deosebit de strălucitoare ale cărei raze se răsfrângeau și asupra Capitoliului. Consilierii împăratului, îndată ce au văzut-o, au strigat într-un glas: Ave, Caesar! Zeii ți-au răspuns cu lumina lor. Tu poți să-ți înalți templul în onoarea ta și altarul pe care să ți se aducă jertfe. La strigătul lor, Sibilla a tresărit; s-a îndreptat spre împărat și i-a zis, arătându-i steaua: Privește, măria ta, spre Orient! Împăratul, frecându-și ochii să poată vedea mai bine, a privit și a avut senzația că în fața lui se deschide un fel de tunel prin întuneric și, departe, vede un staul sărăcăcios sub o stâncă; vede păstori îngenuncheați la intrare; înăuntru vede o tânără mamă, de o parte a ieslei și un bărbat, de cealaltă parte; în iesle, pe paie, un prunc adorat de toți cei din jur; un bou și un măgăruș completează tabloul nocturn. Ave, Caesar! a zis Sibilla cu o oarecare ironie în ton. Apoi a adăugat: Iată! acolo este Dumnezeul care va fi adorat aici. Nu un om muritor va fi adorat, ci restauratorul și reînnoitorul lumii, Fiul fecioarei, care se cheamă Cristos. Împăratul a renunțat să se mai construiască un templu pentru sine și a poruncit să se ridice un sanctuar în cinstea noului născut Fiu al lui Dumnezeu, pe care l-a numit Ara Coeli – Altarul Cerului. Creștinii au transformat acest sanctuar într-o biserică închinată Maicii Domnului cu Pruncul. Scriitorii bisericești, mai ales cei apocrifi, au încadrat-o pe bătrâna Sibilla printre martorii și profeții Mântuitorului, alături de David, în acea cântare bisericească Dies irae, dies illa, în care se spune: Teste David cum Sibilla, referindu-se mai ales la a doua venire a Mântuitorului ca judecător.

Cerința rațiunii și a inimii omenești, precum și prezicerile sibilelor s-au adeverit.

Roma terminase cuceririle sale și își făcea inventarul bogățiilor. Iuliu Cezar, pe când era numai consul, împreună cu Marc-Antoniu, în anul 710 de la întemeierea Romei, poruncesc să se facă o mare lucrare de cadastru pe toată suprafața imperiului. Porunca a fost împlinită în Răsărit de către Zenodor, în răstimp de 21 de ani, până în anul 731; în Apus, lucrarea a fost condusă de Teodot și a durat 29 de ani, până în 739. Astfel că în anul 740 de la întemeierea Romei, cu șapte ani înainte de nașterea lui Cristos, cadastrul imperiului roman, Descriptio orbis, fusese terminat și trimis Senatului. Acum, după ce își cunoșteau lungimea și lățimea imperiului, au voit să cunoască și numărul locuitorilor. Împăratul August a dat trei ordonanțe de recensământ general: una în anul 726, alta în 746 și ultima în 767 (Emil Bougaud, Isus Cristos). Recensământul care s-a făcut în Iudeea, când au trebuit să se înscrie Iosif cu Maria în cetatea lor de baștină, este cel din anul 746, dar în Iudeea recensământul s-a făcut în anul următor, adică în 747 de la întemeierea Romei. Acesta este anul istoric al nașterii Domnului și anul 1 (unu) al erei noastre creștine. Distinsul învățat bisericesc Tertulian afirmă cu toată hotărârea că el a văzut actele oficiale ale acestui recensământ. Tertulian a trăit între anii 155 și 220. Aceste acte sunt dispărute, dar istoria rămâne martoră că recensământul s-a făcut, că actele au existat și în ele erau notați Iosif, Maria și Isus. Actele au existat și le-a văzut și filozoful Iustin (cca 100-165). De aceea, când împăratul Antonin Pius (138-161) a încercat să tăgăduiască istoricitatea lui Isus, Iustin l-a invitat să cerceteze actele oficiale și să se convingă de adevăr. De asemenea, istoricii romani Tacit și Pliniu, când, la 27 de ani după Cristos, au pus mâna pe condei spre a consemna datele istorice ale imperiului, ei cunoșteau evenimentul de la Betleem. Istoricul iudeu Iosif Flaviu (cca 37-100), care scria în acel timp Războiul iudeilor și Antichități iudaice, cunoștea pe Isus Cristos și vorbește despre el în scrierile sale, amintind de Ioan Botezătorul, de Irod, de Arhelau, de Ponțiu Pilat, de Irodiada, de Caiafa și de toți care au luat parte la tragedia răstignirii lui Isus de pe Calvar. Multă lumină aruncă asupra acestor vremuri și istoricul Filon din Alexandria (25 î.C. – 40 d.C.), care a cunoscut marele și unicul eveniment al apariției lui Cristos pe pământ. Istorisirile lui Iosif Flaviu, ca și cele ale lui Filon, sunt aproape identice cu cele descrise în evanghelii.

De ce am ținut să subliniez cu atâtea date istorice apariția lui Isus pe pământ, adică înscrierea lui în istoria omenirii? Nu pentru a vă face mai erudiți, nu pentru a vă umple capul cu date și nici măcar pentru a spune cu mai multă convingere la salutul meu: Cristos s-a născut! cu: Adevărat s-a născut, ci pentru a trăi din plin bucuria că Dumnezeu este de partea noastră, ne-a adus mântuirea. În zadar am avea siguranța nașterii lui Isus, dacă nu am trăi în suflet bucuria harului, bucuria mântuirii: viața nouă în Cristos.

Atât fericitul Duns Scotus, cât și Alexandru de Hales, sfântul Albert cel Mare, sfântul Francisc de Sales și mulți alți teologi renumiți ai Bisericii noastre, susțin că Fiul lui Dumnezeu, a doua persoană din Preasfânta Treime, s-ar fi născut pe pământ ca om, chiar dacă Adam n-ar fi păcătuit. Prin urmare, evenimentul cel mai mare al istoriei, chiar și în cazul în care paradisul pământesc ar fi durat și după încercarea strămoșilor noștri Adam și Eva, ar fi fost tot nașterea lui Isus. De ce? Ne răspunde autorul Scrisorii către Evrei: Prin el a făcut lumea, pe el l-a pus moștenitor al tuturor lucrurilor, fiindcă el este lumina strălucitoare a slavei lui Dumnezeu și oglindirea desăvârșită a ființei lui Dumnezeu (1,2-3). Nu există o cale mai bună de a-l cunoaște pe Dumnezeu decât prin Isus Cristos. Iar dacă Isus a preferat pentru venirea sa în lume o mamă fără prihană, atunci credem că ar fi venit la noi cu mai multă plăcere, dacă toată făptura ar fi fost ca preacurata Fecioară Maria. Deoarece nu păcatul nostru l-a determinat să se nască om între oameni, ci dragostea veșnică față de opera mâinilor sale. Iar omul, de n-ar fi păcătuit, cu atât mai mult ar fi răspuns cu iubire iubirii sale, iar împărăția Tatălui s-ar fi realizat într-un chip minunat. Caracteristica principală a lui Dumnezeu față de creatura sa, omul, este caritatea care desăvârșește. Numai în cazul în care omul greșește, caritatea divină se angajează să repare, dar bucuria lui Dumnezeu stă, în primul rând, în desăvârșirea omului. Este drept, avem în Crez acest adevăr: Care pentru noi și pentru a noastră mântuire s-a coborât din ceruri, dar acest adevăr arată doar până unde s-a smerit Dumnezeu pentru mântuirea omului păcătos, însă nu trebuie să uităm că și cel neprihănit este capabil de o mai mare desăvârșire, așa cum ne spune Duhul Sfânt: Cine este sfânt, să se sfințească și mai mult (Ap 22,11) și adevărul din Crez ar fi sunat mai frumos: Care pentru noi și pentru a noastră îndumnezeire s-a coborât din ceruri.

Păcatul a fost și a constituit un obstacol în calea venirii lui Isus pe pământ, ca de altfel și în calea venirii celei de-a doua, după cum ne dă de înțeles sfântul Petru, care zice: Nu întârzie Domnul făgăduința sa, după cum cred unii, dar așteaptă cu răbdare pentru voi, nevrând ca cineva să piară, dar să se întoarcă cu toții la pocăință (2Pt 3,9).

Iubirea infinită a știut să depășească obstacolul pe care păcatul i l-a pus în cale prima dată. Tot așa îl va depăși pentru a doua oară. Pentru aceasta trebuie să-i fim mai recunoscători; trebuie să ne bucurăm, dar ca bucuria noastră să fie deplină, trebuie să facem tot posibilul ca păcatul să nu ne mai domine.

În încheiere, să ascultăm îndemnul cugetătorului francez, Blaise Pascal, care ne spune: În loc să vă plângeți că Dumnezeu s-a ascuns, aduceți-i mulțumiri că s-a dezvăluit într-atât; și aduceți-i mulțumiri și pentru că nu s-a dezvăluit înțelepților trufași, nedemni de a cunoaște un Dumnezeu atât de sfânt.

Două feluri de oameni sunt știutori, cei care au inima smerită și cei care își iubesc micimea, orice grad de inteligență ar avea, înalt sau scăzut; și cei care au destulă minte pentru a vedea adevărul, oricâte piedici ar întâmpina (Isus Cristos, Ed. Dacia, Cluj 1998, nr. 185).

În anul 1207, când s-a născut sfânta Elisabeta a Ungariei, un sărman orb, sărac și bolnav, a cerut permisiunea să fie lăsat lângă leagănul ei. Atingându-și mâna de mânuța ei, s-a însănătoșit pe loc.

Pe noi, cei orbi, bolnavi, șchiopi, surzi, leproși din cauza păcatelor, pruncul Isus ne invită să ne atingem de trupușorul său fraged și atât de smerit din sfânta Împărtășanie, ca să ne vindecăm și bucuria să devină deplină, deoarece cine mănâncă trupul și bea sângele lui Isus are viață veșnică și învierea din ziua de apoi îi este asigurată (cf. In 6,40), ca în toată veșnicia să-i cântăm cu îngerii Mărire în cer lui Dumnezeu. Amin.

 

* * *

 

Solemnitatea Nașterii Domnului – Liturghia din timpul Zilei

Autor: volum colectiv ITRC
Copyright: Editura Sapientia

Bucuria a fost una din notele care au creat armonia Adventului și a fost darul oferit de liturgie celor care au trăit acest timp sub conducerea sa. Rugăciunile și textele liturgice au creat atmosfera de bucurie și au transmis-o încă de la începutul Adventului până în noaptea de Crăciun. Aceasta s-a constatat în ultima parte a Adventului într-un text care exprima chiar o dorință: “Este același Domn care ne ajută să ne pregătim cu bucurie la misterul nașterii sale ca să ne găsească fervoroși în rugăciune, bucuroși în laude”.

Însă odată cu terminarea Adventului bucuria nu se întrerupe. Motivul bucuriei anunțat în liturgia de la miezul nopții este mereu același: “Astăzi Domnul vine să ne salveze și mâine veți vedea gloria sa”. În această rugăciune se repetă aceeași idee: Dumnezeu ne face să trăim fiecare an cu bucuria lui Isus care vine să ne salveze.

Sărbătoarea Crăciunului este o zi de bucurie și speranță, e o zi de bucurie pentru că Dumnezeu nu l-a abandonat pe om chiar dacă omul l-a refuzat pe el, este o zi de speranță pentru că Dumnezeu n-a renunțat la planul pe care-l concepuse din veșnicie de a-l face fericit pe om. Crăciunul anunță mereu că Dumnezeu nu s-a plictisit și nu s-a săturat de om. Crăciunul îl face pe om să înțeleagă că orice făptură valorează în ochii lui Dumnezeu cât valorează Fiul său unic. Pe lângă sentimentele de legitimă bucurie care provin din datinile și tradițiile creștine ale acestei sărbători, Crăciunul ne oferă și bucuriile sale spirituale.

Dacă la liturgia de la miezul nopții și la cea de dimineață Biserica ne propune la liturgia Cuvântului circumstanțele nașterii lui Cristos, la această celebrare, în schimb, ne prezintă evenimentul însuși și semnificația sa. De la prezentarea duioasă, gingașă, suntem introduși acum în misterul mântuirii. Însă nu este de ajuns să enunțăm misterul, dar trebuie să-l și înțelegem. Pentru aceasta avem nevoie de credință, de darul Duhului Sfânt care să ne lumineze mințile pentru a putea înțelege Cuvântul lui Dumnezeu propus spre meditare de liturgia Cuvântului.

În rugăciunea zilei l-am rugat pe Dumnezeu, care în mod minunat ne-a creat și într-un mod și mai minunat ne-a răscumpărat prin întruparea Fiului său, să ne ajute să participăm la viața divină a lui Cristos care astăzi a devenit fratele nostru. Cristos a coborât din cer “propter nostram salutem”; mântuire descoperită la Crăciun ca lumină, ca eliberare, ca bucurie, ca viață nouă care revelează omului modelul transcendent al filiațiunii supranaturale.

Ioan evanghelistul recheamă această idee la liturgia de la această oră: “Cuvântul veni între ai săi dar ai săi nu l-au primit. Însă celor care l-au primit le-a dat puterea să devină fii ai lui Dumnezeu”.

Insistând asupra acestui mister liturgia ne îndeamnă să ne rugăm: “Doamne, transformă-ne în Cristos, Fiul tău, care a înălțat omul alături de tine în glorie”. Pentru a merge la Dumnezeu trebuie să ne asumăm atitudinea divină: doar așa se împlinește în acțiunea noastră personală de zi cu zi încarnarea lui Dumnezeu în noi și încarnarea noastră în Dumnezeu.

Sfinții Părinți ai Bisericii ne spun că Fiul lui Dumnezeu s-a făcut om pentru a ne face pe noi Dumnezeu: “Fiul lui Dumnezeu vrând să ne facă părtași de dumnezeirea sa, și-a luat firea noastră, pentru ca El, făcut om, să-i facă pe oameni Dumnezeu”.

În punctul culminant al Evangheliei sale, Sf. Ioan cuprinde într-o singură frază tot misterul iubirii lui Dumnezeu descoperit în întruparea Cuvântului: ‘Și Cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi și noi am văzut slava lui; slavă ca a Unuia-născut înainte de vreme plin de har și de adevărA (In 1,14). Evanghelistul se referă la Cuvântul care, la început, era la Dumnezeu și prin care toate s-au făcut; Cuvântul în care era viața, viață care era lumina oamenilor; Cuvântul care a fost prevestit de profeți și care se identifică cu persoana lui Cristos. Sf. Ioan folosește expresia “și Cuvântul s-a făcut trup”, nu om, chiar dacă în realitate vrea să spună că s-a făcut om. Pentru ce? Pentru că trupul indică slăbiciunea, neputința; iar distanța infinită dintre Logos și carne, unite în Cristos, revelează infinita iubire a lui Dumnezeu.

Cristos revelează planul lui Dumnezeu pentru întreaga creație și în mod deosebit pentru oameni. După cum afirmă sugestiv Conciliul Vatican II ‘El îl dezvăluie pe deplin omului pe om și-i descoperă măreția chemării proprii. Prin nașterea sa, Fiul lui Dumnezeu s-a unit, într-un fel cu orice om. A lucrat cu mâini omenești, a gândit cu minte omenească, a voit cu voință omenească. Născut din Maria Fecioara, s-a făcut cu adevărat unul dintre noi, asemănător nouă în toate, afară de păcatA.

Bucuria Crăciunului este aceea a unui prizonier care salută ziua eliberării sale, a unui sclav care vede realizându-se visul său de libertate, a omului care se află într-o situație fără ieșire și care găsește la sfârșit pe Mântuitorul de la care poate să primească totul.

Prima lectură prezintă pe crainicul care duce vestea bucuriei, a eliberării, a mântuirii poporului care se afla în exil. Fiecare dintre noi, asemenea acestui crainic, avem misiunea de a face cunoscut mesajul de bucurie al Crăciunului celor din jurul nostru.

Dacă există o piedică în fața bucuriei Crăciunului, aceasta se datorează păcatelor care se fac împotriva vieții. Și dacă reflectăm asupra situației în care se află societatea de azi se poate ușor constata că, niciodată în istoria omenirii nu s-au întâlnit atâtea nedreptăți împotriva vieții. Însă ieslea Betleemului deschide orizonturi de mântuire pentru toți. Un text din liturgia bizantină comentează: “Arborii plângeau când Adam ieși din Paradisul bucuriei plecând spre pământul blestemului… Betleemul a redeschis Paradisul. Veniți să ne bucurăm de Paradisul din această iesle”.

Cine știe să se folosească de această bucurie să o împartă la toți și la toate și să o poarte în mod deosebit acolo unde mizeria umană cere urgența unei încarnări de iubire. Oricare ar fi profunditatea abisului în care s-ar găsi omul, Crăciunul îi dă siguranța că alături de Domnul este milă și mare este mântuirea sa.

Crăciunul produce o bucurie care întrece orice mizerie. Pentru a simți această bucurie e nevoie să ne deschidem inima și să-l primim în viața noastră pe Pruncușorul Isus care vine să ne mântuiască.

Rugăciunile noastre din aceste zile trebuie să se îndrepte și spre Sfânta Fecioară Maria, Născătoarea de Dumnezeu, care să ne îndrepte pașii spre ieslea Pruncului Isus pentru a-L adora și a-I mulțumi pentru iubirea Sa față de noi.

Nicolae Farcaș

 

* * *

 

“Pericopa” renului

Autor: pr. Ernest Munachi Ezeogu
Traducere: Radu Capan
Copyright: ProFamilia.ro

Cel mai popular ren al lui Moș Crăciun este de departe Rudolf, cel cu nasul roșu. Iată povestea sa așa cum o cânta Johnny Marks: Rudolf avea într-adevăr un nas foarte rușinos. Dacă cumva aveai norocul să îl vezi, puteai jura că luminează ca un bec roșu. Toți ceilalți reni râdeau de el și îi spuneau în fel și chip. În plus bietul Rudolf nu era niciodată primit la jocurile dintre reni. La un moment dat, de Crăciun, Moșul i-a spus: “Rudolf cu nasul atât de strălucitor, nu vrei să conduci sania mea în această noapte?” După aceasta toți renii l-au iubit și i-au strigat cu bucurie: “Rudolf cu nasul roșu, vei rămâne faimos în istorie!” Povestea lui Rudolf este povestea salvării noastre. Este povestea noastră ca indivizi dar și ca familie umană. Doar că în cazul nostru nu Moș Crăciun este cel care ne salvează, ci Pruncul Isus.

Mai întâi Rudolf era un neadaptat. Comparat cu imaginea ideală a renului, putem spune că ceva nu era în regulă cu el. Mai mult, nu se putea nici ajuta. Noi toți suntem niște neadaptați, după cum ne spune Biblia: “Toți au păcătuit și sunt lipsiți de gloria lui Dumnezeu” (Romani 3,23). “Toți umblăm rătăciți ca niște oi” (Isaia 53,6). Asemenea oii, nu ne putem ajuta noi pe noi. Rudolf nu se putea ajuta singur. Iar ceilalți reni nu făceau decât să îi înrăutățească situația. Doar o singură persoană putea să îl salveze, Moș Crăciun, mesagerul din ceruri.

Astăzi noi celebrăm nașterea unui Mesager din ceruri. După cum ne spune Evanghelia de astăzi, “La început era Cuvântul, și Cuvântul era la Dumnezeu, și Cuvântul era Dumnezeu. [...] Și Cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi” (Ioan 1,1.14). El vine să ne elibereze din situația precară în care ne aflăm, să ne scape din păcat. Pentru că păcatul este cel care întunecă și desfigurează chipul frumos al lui Dumnezeu care este în noi. Păcatul este cel care ne transformă într-un patetic Rudolf, renul cu nasul roșu. Dar Mesagerul ceresc vine nu ca să îl alunge pe cel cu nasul roșu, ci să aducă Vestea Bună că Dumnezeu ne acceptă pe toți, chiar și pe cei cu “defecte”. Nasul roșu al lui Rudolf era un defect. Iar Moș Crăciun l-a ales tocmai de aceea. Mesagerul ceresc are puterea de a transforma defectele și nasurile roșii ale umanității noastre pângărite în lucruri bune pentru slujirea lui Dumnezeu. Isus este mesagerul ceresc.

Este interesant faptul că în “pericopa” renului Moșul nu se folosește de bagheta magică pentru a-l vindeca pe Rudolf de defectul de la nas. Îl lasă așa cum este, deși cu siguranță Rudolf își dorea nespus de mult să fie normal ca orice ren. La fel, Isus nu ne face oameni buni, ci ne face în schimb oameni care pot să își folosească toate punctele tari și slabe, atuurile și defectele, în slujba și spre gloria lui Dumnezeu. Aceasta este pentru noi dovada că nu prin puterea voinței noastre devenim noi copiii lui Dumnezeu, ci prin harul Lui, prin iubirea nemeritată și necondiționată pe care Dumnezeu o are pentru noi. Așa după cum Dumnezeu îi spunea Sfântului Paul: “Îți este suficient harul meu, căci puterea mea se arată în slăbiciune” (2 Corintei 12,9).

Cum reușește harul lui Dumnezeu să facă această transformare în noi? Harul lui Dumnezeu lucrează în două sensuri: ne luminează și ne dă putere. “Pentru că Legea a fost dată prin Moise, harul și adevărul au venit prin Isus Cristos” (Ioan 1,17). Adevărul lui Dumnezeu ne luminează, iar harul lui Dumnezeu ne dă tărie. Adevărul lui Dumnezeu ne luminează să ne vedem pe noi înșine, dar și lumea, într-o lumină nouă. Este un cuvânt care aduce siguranță, speranță. Vă imaginați cum s-a simțit Rudolf atunci când a auzit cuvintele Moșului: “Rudolf cu nasul atât de strălucitor, nu vrei să conduci sania mea în această noapte?” Aceasta este ceea ce noi numim Vestea cea Bună. Este vestea care eliberează și dă putere. Ne dă putere schimbând fostele noastre dispoziții de nesiguranță, disperare și disperare într-o binecuvântată siguranță, speranță nouă și entuziasm în slujba Domnului.

Ca Rudolf în fața lui Moș Crăciun, să ascultăm astăzi Mesajul pe care Pruncul Isus ni-l aduce, să ne angajăm să îi slujim fără a mai privi înapoi, chiar și atunci când nu știm ce drum se așterne în fața noastră. Știm însă un lucru sigur: că harul lui Dumnezeu ne va da tăria de care avem nevoie de-a lungul itinerarului de credință din fața noastră. “Celor care l-au primit, celor care cred în numele lui, le-a dat puterea de a devenit copii ai lui Dumnezeu” (Ioan 1,12).

 

* * *

 

Cerul a îmbogățit pământul

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Presa Bună

Cerul s-a deschis la miezul nopții. Din înălțimi s-a coborât o lumină mare. Din lumina cerească îngerii cântă: Mărire în cer lui Dumnezeu și pace pe pământ oamenilor de bunăvoință (Lc 2,8-14).

Ce sărbătorea pământul că îngerii vin cântând și-i aduc un dar atât de mare, deși cel din iesle este atât de mic? Pământul sărbătorea o clipă de pace: pax romana. Îngerii au venit să transforme clipa de pace în pace veșnică prin instalarea în istorie a Principelui păcii, ca pământul să se numească Pace și astfel, în împărăția celui nou-născut, Isus, să răsune mereu cântarea îngerească, imnul bucuriei.

Ce mică era pax romana și ce mare este darul venit din cer! Darul adus de sus era pruncul Isus? Da, Fiul lui Dumnezeu născut dintr-o fecioară într-un grajd sărac la Betleem. Ce sărac era pământul! Darul avea menirea să-l îmbogățească.

Cu ce suntem noi azi mai bogați decât cei din Betleemul de acum două mii de ani?

Bogăția inimii noastre este și trebuie să fie iubirea. Chiar dacă aș vorbi limbile oamenilor și ale îngerilor, dacă nu am dragoste, nu sunt decât o aramă sunătoare și un țambal zăngănitor (1Cor 13,1). Chiar dacă aș cânta cântările îngerilor și cele mai alese melodii ale oamenilor, dacă nu am dragoste, nu sunt nimic; ba sunt cel mai sărac om din lume.

Cu ce suntem noi mai bogați decât cei din Betleem de acum două mii de ani în urmă?

Cu bogăția luminii. Niciodată nu-ți poți da seama mai bine de valoarea luminii ca pe timp de noapte, de întuneric! Ce apăsător era pe atunci întunericul robiei, idolatriei, ignoranței, patimilor etc.! Noi mai moștenim doar întunericul păcatului, dar, lovindu-ne de remușcările de conștiință, ne înfiorăm de ravagiile produse de el, mai ales de crime și de atâta moarte. Când punem umăr la umăr ca omenirea să treacă prin baia celui de-al doilea botez, prin taina Spovezii, simțim cum se aprinde lumina în suflet. Virtuțile – credința, speranța și iubirea – sunt lumina lumii și ele s-au aprins și luminează peste veacuri ca un curcubeu ce unește cerul cu pământul, pe Dumnezeu cu oamenii.

Cu ce suntem noi mai bogați față de cei din Betleem de acum două mii de ani?

Cu o viață nouă. Această viață nouă este rezultatul atotputerniciei Duhului Sfânt, care a unit natura divină a cuvântului lui Dumnezeu cu natura cea mai curată din sânul Fecioarei din Nazaret și prevestește biruința asupra morții, este aurora învierii.

Când se naște un prunc într-o familie, se face sărbătoare: viața învinge pe pământ. Ce este mai scump ca viața? Dar acum sărbătorim o viață pe care pământul nu a mai văzut-o. Această viață nouă o are numai el, Isus, care este Emanuel – Dumnezeu cu noi, adică o viață dumnezeiască pentru noi, menită să ne facă precum sunt îngerii lui Dumnezeu; este o viață fără de moarte, viața veșnică.

Cu ce suntem mai bogați azi față de cei de ieri din Betleem?

Cu bucuria și cântarea îngerilor: a sutelor și miilor de colinde inspirate din cântările cerești. Am ascultat, și încă mai ascultăm cu bucurie, glasurile argintii ale zecilor, sutelor și miilor de copii care, mergând din poartă în poartă și de la geam la geam, ne fac să tresărim auzind cum: Astăzi s-a născut Cristos, Mesia cel luminos… Astăzi s-a născut Cel făr-de-nceput, cum au zis profeții.

Prin urmare, ne-am adunat să sărbătorim prin cântarea îngerilor, care au însoțit lumina, viața, harul, pe Dumnezeu în trei persoane care s-a arătat în lume prin pruncul Isus din ieslea săracă.

Cu ce suntem mai bogați?

Cu pax Christi. Sărbătorim pacea nouă în Cristos.

Ce simt soldații de pe front când se anunță încetarea războiului? De unde izbucnește entuziasmul mulțimilor când se anunță: Avem pace?

Prin nașterea lui Isus se anunță lumii întregi, de la începutul și până la sfârșitul veacurilor, pacea cu Dumnezeu. Ce fericiți ați fost în aceste zile când, ieșind din robia păcatului, ați auzit din gura duhovnicului: Dumnezeu ți-a iertat păcatele. Mergi în pace! Cred că ați oftat ușurați și ați spus: Mulțumim lui Dumnezeu! Azi sărbătorim această pace, care valorează mai mult decât pacea romană impusă cu sabia și lăncile legiunilor imperiale.

Cu ce suntem mai bogați?

Cu harul sfințitor care marchează o nouă prezență a lui Dumnezeu în însăși ființa noastră, care trezește în noi sentimente cerești și pasiunea de a deveni sfinți, de a ajunge să-l vedem pe Dumnezeu față la față. Da, Crăciunul este sărbătoarea celor mai profunde aspirații umane. Crăciunul nu-l înstrăinează pe om de realitatea acestei vieți, ci i-o sfințește, i-o înnobilează, îi dă farmec.

Dumnezeu, spre mai marea noastră demnitate și fericire, ne vrea colaboratori liberi pentru mântuirea tuturor oamenilor. În ochii săi fiecare om este o creatură nobilă, o ființă valoroasă de neimaginat, fiindcă fiecare este creat ca un unicat conform cu imaginea de persoană divină. Chiar dacă omul, diamant divin, ar rămâne ascuns sub mizeria cea mai neagră a păcatului, tot diamant rămâne, numai că nu mai strălucește în lumina soarelui. Isus, făcându-se om asemenea nouă, afară de păcat, ne-a adus iubirea prin care, nu numai că ne putem adresa lui Dumnezeu numindu-l Tată, ci să facem ca și alții să se debaraseze de noroiul în care s-au scufundat, să poată străluci prin aceeași iubire. Sărbătorind Nașterea Domnului, de fapt sărbătorim nașterea noastră de copii ai lui Dumnezeu prin Cristos, trăind viața sa cea nouă. Cristos s-a născut ca să nu ne mai simțim singuri, ci să ne simțim frați; să nu ne mai temem că suntem orfani, fiindcă Dumnezeu ne este Tată.

Când ispitele ne apasă, când simțim înstrăinarea produsă de păcat, să spunem cu fiul risipitor din parabolă: Mă voi scula și mă voi duce la tatăl (Lc 15,17). Pruncul din iesle este calea către Tatăl. Prin el ne găsim adevărata noastră identitate de copii ai lui Dumnezeu și moștenitori ai împărăției fericirii veșnice.

Doamne, îți mulțumim pentru toate darurile tale cu care ne-ai îmbogățit. Te adorăm în și prin misterul întrupării! Îți făgăduim că, sprijiniți de harul tău, vom fi mereu la datorie spre a apăra lumina, viața, nevinovăția, pacea, credința, speranța și mai ales iubirea, ca toți oamenii să poată cânta cu îngerii: mărirea, gloria ta cerească și pacea pe pământ până la venirea ta pe norii cerului împreună cu toți îngerii și sfinții. Amin.

 

* * *

 

Crăciun neliniștit!

Autor: pr. Mihai Blaj
Copyright: Predici.cnet.ro

- prelungirea unor gânduri de-ale lui Tonino Bello -

Presupun că de aseară și până azi, alături de multe zâmbete, vi s-a adresat deja de zeci sau poate chiar de sute de ori convenționala urare “Crăciun fericit”. Sau, de ce să fiu restrictiv, sunt convins că toți cu care v-ați întâlnit, dacă nu v-au pupat, măcar v-au urat cu siguranță “Crăciun fericit”. Așteptați cumva să vă fac și eu această urare? Vă voi dezamăgi. Căci dacă v-aș ura doar “Crăciun fericit”, dacă v-aș ura să aveți parte numai de bucurii, să aveți masa plină și să vă bucurați împreună cu cei dragi, aș putea fi un prezentator TV, dar nu preot. Dar pentru că sunt preot, mi-am propus ca azi, în sfânta zi a Crăciunului, să vă stric cât pot de mult ziua. Și să vă fac niște urări cum nu v-am făcut niciodată și care s-ar putea să nu vă placă. Cu ocazia sărbătorii Crăciunului de anul acesta, doresc vă fac tuturor următoarele urări.

În primul rând vă doresc ca în fața lui Dumnezeu făcut astăzi Om să vă simțiți dezgustați ori de câte ori nu sunteți oameni. Sau ori de câte ori nu sunteți îndeajuns de oameni. Pentru că din momentul în care Dumnezeu s-a făcut Om, cuvântul OM a început să se scrie cu litere mari. Căci dacă Dumnezeu însuși a reușit să se lase încăput (dar nu epuizat) într-un om, înseamnă că Omul e într-adevăr mare și capabil de lucruri mari. Și, făcându-se Om, a ridicat ștacheta Omului enorm de sus. Vă doresc să vă simțiți dezgustați ori de câte ori coborâți această ștachetă. Să simțiți un profund dezgust ori de câte ori trăiți nu conform demnității unui Om, dar asemenea unei ființe inferioare nouă. Să vă simțiți dezgustați atunci când vă folosiți doar 1% din capacitățile unui Om: când folosiți doar 1% din inteligența sa, doar 1% din forța sa, doar 1% din voința sa, doar 1% din inima și capacitatea sa de a iubi. Vă doresc să vă simțiți dezgustați ori de câte ori planurile de viață și idealurile nu vă sunt pe măsura acestei ființe minunate care este Omul. Ori de câte ori nu vreți mult, ori de câte ori trăiți fără scop înalt, ori de câte ori vă mulțumiți cu puțin. Vă doresc să vă simțiți dezgustați când nici măcar ființe din clasa inferioară nu sunteți, dar coborâți mai multe trepte, devenind plante, căci nu mai trăiți, ci vegetați ori muriți. Într-un cuvânt, vă doresc să simțiți un profund dezgust ori de câte ori viața voastră nu se ridică la nivelul Omului în care s-a întrupat Fiul lui Dumnezeu.

În al doilea rând vă doresc ca Pruncul Isus, care s-a născut fără complexe într-un grajd, să nu vă lase să dormiți ori de câte ori veți considera o casă mai importantă decât familia din ea. Ori de câte ori munciți mai mult la ridicarea unei case decât la întreținerea căldurii din sânul unei familii. Să nu vă lase să dormiți liniștiți atunci când munciți ca robii zeci de ore pe zi pentru a schimba grajdul cu o vilă, iar familiei îi dăruiți doar orele în care dormiți. De asemenea, să nu vă lase să dormiți ori de câte ori judecați oamenii după aparențe și le puneți etichete în funcție de hainele pe care le poartă, casele în care locuiesc și mașinile pe care le conduc ori nu le conduc. Ori de câte ori faceți diferențe între oameni și-i preferați doar pe cei care în exterior arată bine, iar pe ceilalți îi dați deoparte. Fie ca Pruncul divin venit în lume pe niște paie reci și murdare să nu vă lase să dormiți liniștiți până nu înțelegeți minunata lecție pe care ne-a dat-o în sfânta noapte a Crăciunului: că nu contează de unde ești, că nu contează unde și în ce trăiești, că nu contează câte etaje ai deasupra capului, că nu contează cu adevărat nimic din ceea ce ai, dar cine și ce ești.

În al treilea rând vă doresc ca Sfânta Fecioară Maria, care a găsit loc să nască doar într-o iesle pentru animale, să vă facă să vă simțiți plini de mizerie ori de câte ori nu vă respectați mama, ori de câte ori ridicați vocea asupra ei ori nu știți să-i prețuiți jertfa. Să vă facă să vă simțiți plini de mizerie ori de câte ori jigniți o femeie, ori de câte ori înjosiți o femeie, ori de câte ori profitați și vă folosiți de o femeie. Vă doresc ca Sfânta Fecioară Maria să vă facă să vă simțiți copleșiți de mizerie ori de câte ori nu vă iubiți copiii, ori de câte ori nu vă educați copiii, ori de câte ori nu vă respectați copiii. Iertați-mă, dar vă doresc să vă cuprindă greața chiar, atunci când nu vă primiți copiii, când nu vă nașteți copiii, ori tăceți atunci când auziți că toaleta, lada de gunoi și crematoriul maternităților sunt adesea morminte fără cruce ale unor vieți frânte. Într-un cuvânt, vă doresc să vă simțiți plini de mizerie atunci când nu înțelegeți această lecție minunată pe care ne-a dat-o Maria în sfânta noapte a Crăciunului: că unele dintre cele mai sfinte lucruri de pe acest pământ sunt mama, nașterea și un copil dăruit de Dumnezeu.

În al patrulea rând vă doresc ca Sfântul Iosif, în fața căruia atâtea porți au rămas închise, să vă facă a vă simți plini de ipocrizie ori de câte ori nu dați ajutor celui care vi-l cere. Ori de câte ori vă faceți că nu auziți când cineva vă strigă ori vă dați plecați de acasă când cineva vă caută. Să vă simțiți plini de ipocrizie când nu vă bucurați de oaspeți, când nu oferiți și altora din ceea ce aveți ori treceți pe lângă un sărac așa cum treceți pe lângă un gard. Dar cel mai mult vă doresc ca Sfântul Iosif să vă facă a vă simți plini de ipocrizie ori de câte ori îi trântiți ușa în nas lui Isus din Euharistie, ori de câte ori refuzați să-l primiți în sufletul vostru și-i spuneți cu un zâmbet sec: “Tu, Doamne, dute-n grajd căci în casă e Altcineva”. Fie ca Sfântul Iosif să vă facă a vă simți plini de ipocrizie atunci când nu înțelegeți minunata lecție pe care ne-a dat-o în noaptea sfântă a Crăciunului: că nu există pe lume cinste mai mare pentru tine decât să vină în casa ta Cristos Domnul, fie el prezent într-un om ori în sfânta Euharistie.

În al cincilea rând vă doresc ca Dumnezeu Tatăl, care iubește atât de mult oamenii încât la trimis pe Fiul său din cer în grajd, care a șters toată mizeria noastră trecută, prezentă și viitoare și care ne-a întins primul mâna, să vă facă inima să plângă ori de câte ori nu știți să iubiți, ori iubiți prost, ori nu iubiți deloc. Să vă facă inima să plângă ori de câte ori le doriți altora răul, ori de câte ori vă bucurați de insuccesul celuilalt și ori de câte ori îi săpați pe ceilalți. Să vă facă inima să plângă atunci când puneți condiții iertării sau atunci când nu întindeți primul mâna. Să vă facă inima să plângă în hohote atunci când treceți prin viață reci și seci, când în casa voastră a încetat să se mai audă cuvântul “te iubesc”, când vă urâți unul pe altul, când vă dușmăniți, când vă bârfiți, când nu vă mai suportați. Într-un cuvânt, să vă facă inima să plângă atunci când nu înțelegeți această lecție minunată pe care ne-a dat-o Dumnezeu Tatăl în sfânta noapte a Crăciunului: că singurul lucru care nu face niciodată rău atunci când e folosit în exces e iubirea.

Acestea vi le doresc cu ocazia acestui Crăciun. Nu vă doresc să nu aveți un Crăciun fericit. Dimpotrivă, vă doresc din toată inima să aveți și mesele pline, și pace și bucurie în suflet, și prieteni în jur și tot ce vă doriți. Ca preot însă, cred totuși că cea mai frumoasă urare pe care v-aș putea-o face e să înțelegeți că în liniștea nopții de Crăciun a început în lume un cutremur. E cutremurul vechiului. Cutremurul a tot ceea ce e învechit în noi. E cutremurul care face să cadă de pe noi tot ceea ce nu ne lasă să fim Oameni. Vă doresc din inimă să simțiți acest cutremur și să lăsați să cadă de pe voi tot ceea ce nu vă dă voie să fiți Oameni – să cadă o idee îngustă despre Om, să cadă o existență banală, să cadă ura, să cadă ipocrizia, să cadă mândria, să cadă tot ce-i rău, pentru ca la sfârșit să rămână o Făptură minunată asemenea aceleia în care s-a întrupat Fiul lui Dumnezeu. Vă doresc din inimă un Crăciun fericit, dar mai mult decât orice, vă doresc tuturor Crăciun neliniștit! Amin.

 

* * *

 

“Faceți precum Dumnezeu: deveniți oameni!”

Autor: pr. Claudiu Budău
Copyright: Predici.cnet.ro

M-am tot gândit zilele acestea, și mai ales de când au început să curgă mesajele și telefoanele conținând, într-o formă mai versificată sau nu, mai poetică sau nu, mai originală sau nu, urări de Crăciun ce aș putea răspunde și care ar putea fi gândul meu, ca și preot, ce aș dori să ajungă la inimile tuturor celor ce sărbătoresc astăzi Crăciunul. Și cred că m-am hotărât. Îndemnul meu este unul singur cu ocazia sărbătorii Crăciunului și este universal: “Faceți precum Dumnezeu: deveniți oameni!”

Prologul Evangheliei lui Ioan ne-a transmis astăzi miezul misterului pe care îl celebrăm: “și cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi”. Dumnezeu așadar a devenit om, pentru ca și noi, înainte de toate, să învățăm să fim/devenim oameni. De aceea îndemnul de a deveni oameni, urmând exemplul lui Dumnezeu, trebuie să ne dea de gândit.

Și totuși, gândim noi, suntem de la naștere oameni. Ce să mai devenim oameni atunci? Suntem deja. Sunteți siguri?! Și atunci ce-i cu toată “neomenia”, răutatea prezentă în noi și în jurul nostru, în toată lumea? Și am impresia că, pe an ce trece, fenomenul se îngroașă și mai mult.

Trăim într-o lume nebună… în care a fi om, în sensul deplin și adevărat, a devenit un lux!

Trăim într-o lume în care nimic nu mai este cum era. Tehnologia “avansează” mereu, copiii “se maturizează” prea devreme fără să mai aibă timp pentru copilărie; nimic nu mai e cum era, nici măcar noi… Oamenii își construiesc un univers personal cu ziduri groase peste care nu trec. Am ajuns sa trăim singuri, indiferenți față de oamenii de lângă noi, reci… goi din punct de vedere sufletesc și spiritual. Alergăm frenetic după ceea ce nu contează cu adevărat, alegem drumuri care de multe ori, nu duc nicăieri, ci doar ne epuizează… Intrăm în situații în care suntem “prinși” și ne rotim, ne rotim ca într-un cerc vicios fără să putem găsi soluția și puterea pentru a ne elibera. Distrugem inocența copilăriei, năruim visele celor de lângă noi pentru ca noi sa înaintăm primii, fără să știm că ne distrugem pe noi… Fără copilăria noastră, nu suntem nimic. Fără copilul din noi, nu suntem nimic. Crăciunul e oarecum o sărbătoare a copiilor, atâta timp cât nu pierdem din vedere că avem mereu ceva de învățat de la un copil și deci, pentru a trăi Crăciunul, trebuie să re/naștem copilul din noi.

“Cred ca acelor oameni care sunt obișnuiți cu lumea așa cum e ea, chiar daca unele lucruri sunt rele, le e greu să se schimbe. Și se dau bătuți. Și când ei fac asta, toată lumea are de pierdut. În aceste clipe îmi este greu să transmit ceva. A fost frumos cât a durat, pe măsura așteptărilor mele. E dificil. Nu poți planifica nimic, dar trebuie sa fim mai atenți la cei din jurul nostru. Să avem grijă de ei, să-i protejăm. Pentru că ei nu știu întotdeauna de ce au nevoie. Este marea șansă de a repara ceva, dar nu ca la o bicicletă. Poți repara un om. Probabil că asta își dorește fiecare de ziua sa, ca toată lumea să plătească în avans. Dar nu pot cere asta pe baza unei supoziții. Trebuie ca să-ți dorești acest lucru cu adevărat. De ce? veți întreba. E simplu răspunsul. Pentru că eu mi-am pus deja dorința. Dorința de a fi om. Nimic mai mult dar nici mai puțin decât atât”.

Sunt cuvintele părții finale din ecranizarea ce merită vizionată, “Pay it forward”, si m-au impresionat mereu, deoarece creează o imagine, o imagine a umanității și a ce înseamnă a fi om în această lume actuală. Și România a devenit o “țară a huzurului”, în care a fi om e adesea sinonim cu a fi nonconformist, adică a merge împotriva curentului, valului. Oamenii de caracter doresc să fie întotdeauna în compania calității, a ceva plăcut și antrenant. Oamenii de caracter au curajul să spună lucrurilor pe nume și personal mă bucur mult când viața îmi așează în cale o astfel de persoană. Credeți-mă, e o raritate!

Astăzi avem sărbătoarea nașterii lui Dumnezeu ca om. E un început și ar trebui să se fie și pentru noi un început. Avem nevoie de modelul înfăptuit de Dumnezeu prin acest divin gest: Veșnicul, Atotputernicul, Nemărginitul se lasă cuprins de precarul, limitatul și neputinciosul om. Așadar nu avem voie să spunem că nu se poate, de vreme ce Dumnezeu a făcut-o deja. Să facem deci precum Dumnezeu: să devenim oameni! Oare nu ne-am săturat să fim așa de subțiri și superficiali, încât am uitat sensul lui “a fi om”? Complezența nu mai este pur și simplu de ajuns. Comoditatea este o haină prea uzată ca să o mai purtăm și noi în timpurile de față. Nu am obosit prea mult, tot făcând compromisuri cu promiscuitatea? Este de ajuns. Am obosit să ne tot prefacem că trăim. Odată adevărul trebuie spus, cu prețul de a strica eticheta interpretată de unul sau altul ca fiind greșită. Albert Camus spunea pe drept cuvânt că “Libertatea este dreptul de a nu minți”.

Cu toții suntem deja, într-un anume sens, oameni. Astăzi Cristos ne învață însă să devenim în sens deplin oameni. Sa dăm așadar dovadă de umanitatea noastră, dar mai mult de “omenia” noastră, dorindu-ne a fi nimic mai mult, dar nici mai puțin decât ne-am propus. Să fim deci noi înșine, și prin aceasta oameni.

Și dacă se mai întreabă cineva retoric ce înseamnă a fi om, vă invit să vă gândiți la un pruncușor. Pentru a (re)deveni oameni e nevoie să ne (re)întoarcem la începuturi, să redevenim într-un anumit sens copii. De ce credeți că a ales Dumnezeu să își înceapă existența sa ca om sub forma unui copilaș plăpând, firav, neajutorat? De la cine altcineva putem învăța puritatea, sinceritatea, gesturile necondiționate, dezinteresate? Cine altcineva are sufletul mai curat decât un copil? Iată cam cum ar suna scrisoarea de Crăciun a unui copil către Isus:

Pruncule Isus, mi se pare că nu trebuie să mințim, dar când spun vreun adevăr se înfurie. Ieri tatăl meu s-a supărat rău pentru că am zis de față cu prietenii lui că o bate pe mama. Dar nu-i mai rău să faci ceva rău, decât să spui despre asta? El se supără când spun. Dar eu nu am voie să mă supăr când o bate.

Mi se pare că nu e bine să stau cu “anumiți copii” și la culcare mă obligă să mă rog ție, dragul meu Dumnezeu, să ne arăți că suntem frați și că toți suntem egali.

Mama îmi zice că trebuie să fiu ca tatăl meu, dar tatăl meu sună la serviciu și spune că este bolnav ca să nu meargă la lucru, în schimb își cheltuie tot salariul pe băutură.

Eu știu să gândesc, am propriile mele gusturi care diferă de cele ale părinților mei și câteodată îmi vine să strig și să protestez. De exemplu, când tata îmi zice să tac doar pentru că el nu are chef de vorbă sau pentru că am altă părere; când mă obligă să ies afară la joacă doar pentru că vrea el să se uite liniștit la televizor. Îmi încarcă viața cu interdicții și negații: “Nu face asta, nu face, nu face…!” și obligații: “Trebuie, trebuie, trebuie!” Pentru noi copiii există doar verbul “a trebui” și niciodată “a putea”. Ei se joacă cu mine ca și cu o jucărie atunci când au chef. Iar dacă eu nu am chef atunci, ei tot se joacă cu mie și în plus îmi spun și că sunt capricios și încrezut. Ei decid întotdeauna când să ne jucăm; dar eu nu pot alege niciodată când să mă joc cu ei. Iar dacă ei zic “Nu”, eu nu pot să le atrag atenția, pentru că sunt un copil! Cu toate acestea, tu Isus te naști pentru a zice: “Dacă nu veți fi ca pruncii, nu veți intra în împărăția cerurilor”. Dar pe noi nu ne lasă să fim prunci. Ne obligă să fim răi, egoiști și ipocriți ca cei mari; ne obligă să spunem ceea ce nu simțim. Spune-le tu că a fi copil nu este un defect, nici un păcat, nici o limitare și nici o jucărie frumoasă pentru cei mari. Poate tocmai de asta ne cumpără atâtea jucării de Crăciun, ca să ne facă să fim ca ei. Spune-le tu să ne dea din timpul și înțelegerea lor, să ne respecte.

Spune-le, de acest Crăciun, că un copil este o valoare unică, inegalabilă în viața unui om și, cu siguranță – chiar tu ai spus asta – o valoare care nu poate muri în “omul din noi”.

Spunea un autor că dacă a murit copilul din noi, și noi am murit. Așadar să învățăm astăzi lecția Crăciunului. Să facem asemenea lui Dumnezeu: să devenim, înainte de orice altceva în viață, oameni!

 

* * *

 

Le-a dat putere să devină fii ai lui Dumnezeu

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Editura Presa Bună

Dumnezeu este iubire (1In 4,8.16).

Prin iubire, am putea spune, Dumnezeu iese din transcendența sa, Dumnezeu se împărtășește (adică se oferă altora). Prin credință, omul iese din sine pentru a-l întâlni pe Dumnezeu (Olivier Clement, Puterea credinței, Ed. Pandora, Târgoviște 1999, pag. 194).

Speranța este virtutea care îi dă omului aripi ca să zboare spre această întâlnire cu Creatorul.

Cu cât credința este mai puternică și omul iese mai mult din sine, cu cât speranța este mai vie și-l face să zboare mai repede, cu atât întâlnirea cu Dumnezeu-Iubire este mai rapidă, mai intimă și omul, creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu (cf. Gen 1,26-27), devine asemenea lui: iubire, adică Fiu al lui Dumnezeu.

Cel care a venit din Dumnezeu ca să reînnoiască chipul și asemănarea noastră cu Dumnezeu, după ce am fost desfigurați de păcat, este pruncul Isus, Fiul lui Dumnezeu.

Un prunc ni s-a născut, un fiu ni s-a dat și domnia lui va fi pe umerii lui și numele lui va fi Vestitorul Marelui Sfat (cf. Is 9,5; Antif. de la intrare).

Constatăm din prima lectură (Is 52,7-10) că profetul Isaia vede în duh realizarea lucrării Vestitorului Marelui Sfat în lume, atât de mare și atât de minunată încât este aproape de necrezut: Dumnezeu vine în lume ca împărat.

Dar cine este acest Împărat al măririi care se îndreaptă spre cetatea Sionului?

Acest Împărat al măririi este poporul: cei exilați, caravanele iudeilor credincioși lui Iahve chiar și în momentele cele mai dramatice, dar care acum se întorc plini de slavă spre noul Ierusalim, fiindcă în exil au ispășit păcatele întregului popor. Au ispășit pentru că l-au iubit pe Dumnezeu, i-au iubit și pe confrații lor de pretutindeni. Iubirea i-a făcut să strălucească de slava lui Iahve. Ei vor domni cu pace (cf. CBL pag. 611).

De data aceasta însuși Fiul lui Dumnezeu vine în lume să pregătească Tatălui o viță aleasă, o preoție regească, o națiune sfântă, un popor care să devină un bun al lui Dumnezeu (cf. 1Pt 2,9), plin de iubire, care să ducă vestea mântuirii până la marginile pământului.

Lectura a II-a (Evr 1,1-6) îl pune în evidență pe Dumnezeu, care a voit să-și demonstreze iubirea față de oameni, nu numai prin îngeri și profeți, ci chiar prin Fiul său, care, venit în lume, nu s-a mărginit numai să ne vorbească, să-și confirme calitatea de Vestitor al Marelui Sfat, ci a luat păcatele noastre asupra sa și le-a șters prin sângele său vărsat pe cruce, ca noi să avem viață, să ne împărtășim cu iubirea lui Dumnezeu.

Isus este culmea descoperirilor divine, fiindcă expune iubirea Tatălui în fața oamenilor într-un chip atât de uimitor, atât de minunat, atât de profund încât până în ziua de azi acțiunea lui a rămas ca o taină: misterul crucii.

Cum misterul crucii începe la ieslea din Betleem, suntem chemați să pătrundem în această taină prin pruncul din iesle, care ne demonstrează pe viu cum este Dumnezeu iubire: în fața răutăților umane el se prezintă ca un prunc neputincios, incapabil să ne pedepsească, incapabil să ne dojenească, incapabil să ne înspăimânte, incapabil să ne condamne; pruncul zâmbește când îi zâmbim, plânge când ne uităm urât la el și doarme când păcătuim.

Această atitudine a Pruncului-Iubire ne-o expune sfântul Ioan în prologul Evangheliei pe care am ascultat-o.

Dacă vrem să-l cunoaștem pe fiu, trebuie să-l cunoaștem pe tatăl său și dacă vrem să-l cunoaștem cât mai bine pe tată, trebuie să-l cunoaștem cât mai bine pe fiul său. Pomul bun roade bune face și pomul rău roade rele face (cf. Mt 7,17).

Isus însuși a spus: Cine m-a văzut, l-a văzut pe Tatăl (In 14,9).

Îl cunoaștem pe Isus din cuvintele Tatălui: Acesta este Fiul meu iubit, în care este mulțumirea mea (Mt 3,17). A fi mulțumit înseamnă a fi fericit pe deplin, înseamnă a avea maturitatea spirituală. La această maturitate spirituală trebuie să ajungem și noi. Ajungem atunci când canalizăm energiile noastre afective către persoana lui Cristos, când această persoană este atât de importantă încât este înglobată în viața noastră și ne servim de dânsa pentru a defini identitatea noastră (Actele Seminarului CSMR, Ed. Misionarii Cuvântului Divin, Traian, Neamț 1998, pag. 31).

Tatăl și Fiul își definesc identitatea prin aceeași iubire: Duhul Sfânt.

De ce și cum Fiul este iubire ca și Tatăl, iar Tatăl este iubire ca și Fiul?

Fiindcă Fiul s-a născut din veci din Tatăl, în sânul Tatălui, drept Cuvânt al Tatălui, drept iubire.

Când spunem un cuvânt, el se naște mai întâi în mintea noastră și rămâne în minte prin faptul că știm ce vrem să spunem. Când spunem ce gândim, gândul devine sunet, voce.

Când Cuvântul din sânul Tatălui, care rămâne veșnic în el, își află o formă de exteriorizare, de împărtășire, el se concretizează în creație: Toate prin el s-au făcut. Dat fiind faptul că Fiul, Cuvântul, s-a născut din iubire, urmează că toate cele care s-au făcut prin el sunt bune (cf. Gen 1,25) fiindcă sunt roadele iubirii.

Iubirea este viață în Dumnezeu.

Viața devine lumină în lume pentru fiecare om. Viața ne luminează adevărul că ne-am născut din iubire. Eram întuneric, eram nimic, dar viața ne-a adus la lumină. Pentru că nu eram înainte de a avea viață, trebuie să credem că viața divină ne-a adus la lumină. Cel care s-a născut ca Lumină din Lumină (Crezul), el singur știe că noi, înainte de a avea viață, eram întuneric, nimic. Ca să avem adevărata viață – iubirea – noi trebuie să credem în lumina pe care ne-a adus-o Fiul lui Dumnezeu. Crezând în mărturia lui, devenim fii ai lui Dumnezeu pentru că primim lumina vieții veșnice, adică primim din plinătatea lui har peste har, ceea ce înseamnă mai mult decât harul, primim natura divină: iubirea, care este esența dumnezeirii. Prin aceasta cunoaștem pe Tatăl și pe Fiul, fiindcă esența dumnezeirii este Duhul Sfânt, iar acesta s-a revărsat cu măsură fără de măsură în inimile noastre (cf. Rom 5,5), ca să-i putem spune lui Dumnezeu Abba-Tată, iar el să poată spune despre fiecare creștin matur, care își definește propria identitate prin persoana lui Cristos: Acesta este Fiul meu în care îmi aflu mulțumirea.

Revelația iubirii este desăvârșită deoarece este cuprinsă într-un singur Cuvânt al Tatălui.

Noi, mărginiți fiind, nu putem cuprinde Cuvântul nemărginit; avem nevoie de timp și de multă viață ca să se facă mai multă lumină. De aceea, cine păcătuiește împotriva vieții, păcătuiește împotriva luminii și obstaculează revelația iubirii. Așa au făcut cei care l-au omorât pe Isus, fiindcă au iubit întunericul, nimicul, haosul. Orice păcat este lipsa luminii.

Fiul lui Dumnezeu, iubindu-ne, a luat asupra sa întunericul nostru, păcatele noastre, s-a făcut carne, adică slab, și ne-a dat lumina sa: iubirea, ca noi să ne naștem pentru viața veșnică, nu din carne și sânge, nu din slăbiciunea umană efemeră, ci din iubirea lui Dumnezeu-Tatăl (cf. CBL, pag. 1305).

În această Evanghelie ni se revelează viața intimă dintre cele trei persoane divine, la care suntem chemați și noi prin pruncul Isus.

Putem dori ceva mai mult? Imposibil.

Credem în iubire, sperăm în iubire și mai presus de toate trebuie să iubim iubirea.

Acum, cu inimile pline de iubire și de bucurie, să-i mulțumim lui Dumnezeu că ni l-a trimis pe Fiul să ne lumineze și să ne dea puterea Duhului Sfânt ca să-i devenim fii și să ne rugăm: Dumnezeule, care în mod minunat l-ai creat pe om după chipul tău (iubire) și într-un mod și mai minunat l-ai reînnoit (prin Duhul Sfânt), dă-ne, te rugăm, harul de a ne împărtăși de dumnezeirea lui Cristos, care a binevoit să se facă părtaș de firea noastră omenească! (LR). Amin.