Selecție de predici

(tipareste predicile)

 

Duminica a V-a din Post
Evanghelia: Marcu 10,32-45; Luca 7,36-50
Apostolul: Evrei 9,11-14; Galateni 3,23-29

Marcu 10,32-45; Luca 7,36-50

Și erau pe drum, suindu-se la Ierusalim, iar Isus mergea înaintea lor. Și ei erau uimiți și cei ce mergeau după El se temeau. Și luând la Sine, iarăși, pe cei doisprezece, a început să le spună ce aveau să I se întâmple: Că, iată, ne suim la Ierusalim și Fiul Omului va fi predat arhiereilor și cărturarilor; și-L vor osândi la moarte și-L vor da în mâna păgânilor. Și-L vor batjocori și-L vor scuipa și-L vor biciui și-L vor omorî, dar după trei zile va învia. Și au venit la El Iacov și Ioan, fiii lui Zevedeu, zicându-I: Învățătorule, voim să ne faci ceea ce vom cere de la Tine. Iar El le-a zis: Ce voiți să vă fac? Iar ei I-au zis: Dă-ne nouă să ședem unul de-a dreapta Ta, și altul de-a stânga Ta, întru slava Ta. Dar Isus le-a răspuns: Nu știți ce cereți! Puteți să beți paharul pe care îl beau Eu sau să vă botezați cu botezul cu care Mă botez Eu? Iar ei I-au zis: Putem. Și Isus le-a zis: Paharul pe care Eu îl beau îl veți bea, și cu botezul cu care Eu mă botez vă veți boteza. Dar a ședea de-a dreapta Mea, sau de-a stânga Mea, nu este al Meu a da, ci celor pentru care s-a pregătit. Și auzind cei zece, au început a se mânia pe Iacov și pe Ioan. Și Isus, chemându-i la Sine, le-a zis: Știți că cei ce se socotesc cârmuitori ai neamurilor domnesc peste ele și cei mai mari ai lor le stăpânesc. Dar între voi nu trebuie să fie așa, ci care va vrea să fie mare între voi, să fie slujitor al vostru. Și care va vrea să fie întâi între voi, să fie tuturor slugă. Că și Fiul Omului n-a venit ca să I se slujească, ci ca El să slujească și să-Și dea sufletul răscumpărare pentru mulți.

 

Autori

pr. Ernest Munachi Ezeogu
pr. Jacques Sylvestre, O.P.
pr. Anthony M. Coniaris
pr. Ernest Munachi Ezeogu
pr. Gheorghe Neamțiu
pr. Anton Dancă
pr. Ilie Cleopa
pr. Anton Dancă
pr. Ernest Munachi Ezeogu
pr. Eduard Patrașcu
pr. Alessandro Pronzato
pr. Vasile Florea
pr. George Dimopoulos
pr. Cristinel Fodor
pr. Raniero Cantalamessa
pr. Anton Dancă
volum colectiv ITRC
volum colectiv ITRC 2
pr. Anton Iștoc
pr. Cristinel Fodor
pr. Alessandro Pronzato
pr. Felician Tiba
pr. Ion Cârciuleanu
pr. Visarion Iugulescu
pr. Anton Dancă
pr. Pietro Righetto
pr. Lucian Păuleț
FSC
pr. Alessandro Pronzato
pr. Mihai Tegzeș
pr. Ioan Abadi si pr. Alexandru Buzalic
pr. Vasile Rob
pr. Anton Dancă
pr. Pietro Righetto
pr. Olimpiu Todorean
PF Daniel Ciobotea
pr. Claudiu Dumea
pr. Alessandro Pronzato
pr. Șerban Tarciziu

 

* * *

 

Cel care e cu adevărat mare: acela care slujește

Autor: pr. Anthony M. Coniaris
Traducere: Oana Capan
Copyright: ProFamilia.ro

O publicație națională a inclus în paginile ei, acum câțiva ani, o reclamă pe toată pagina căutând doi servitori: un bucătar și un majordom. Nimeni nu a răspuns. Publicația a tras concluzia în următoarea afirmație: “Americanilor nu le place să fie servitori și în curând fiecare dintre noi va trebui să ne descurcăm fără ei.” Dar nu doar americanilor nu le place să fie servitori. Iacob și Ioan, doi discipoli ai lui Isus, au venit la El, după cum ne spune Evanghelia de astăzi, și i-au spus: “Dă-ne nouă să ședem unul de-a dreapta Ta, și altul de-a stânga Ta, întru slava Ta.” Este ca și cum i-ar fi spus: “Doamne, acum că în curând vei fi rege, fă-ne pe unul din noi ministrul de stat și pe celălalt ministru al comerțului.”

“Auzind ceilalți zece, au început a se mânia pe Iacob și pe Ioan.” Erau supărați pentru faptul că urmăreau ambiții omenești: dar erau și supărați pe ei înșiși că nu ceruseră ei poziții privilegiate. Ce face Isus în fața cererii lui Iacob și Ioan, de a fi primii în împărăție? Evanghelia ne spune: “Isus, chemându-i la Sine, le-a zis: Știți că cei ce se socotesc cârmuitori ai neamurilor domnesc peste ele și cei mai mari ai lor le stăpânesc. Dar între voi nu trebuie să fie așa, ci care va vrea să fie mare între voi, să fie slujitor al vostru. Și care va vrea să fie întâi între voi, să fie tuturor slugă. Că și Fiul Omului n-a venit ca să I se slujească, ci ca El să slujească și să-Și dea sufletul răscumpărare pentru mulți.”

 

Ce spune lumea

Lumea spune că ești mare după puterea pe care o ai asupra celorlalți. Cu cât ai mai multă autoritate, cu cât domini mai mult, cu atât ești mai mare. “Dar între voi nu trebuie să fie așa”, spune Isus. Lumea spune că ești mare în funcție de poziția pe care o ocupi. Cu cât ai o poziție mai sus pusă, cu atât ești mai mare. “Dar între voi nu trebuie să fie așa.” Lumea spune cât de mare ești după bunurile pe care le deții. Măreția ta este măsurată după cartierul în care locuiești, după dimensiunea casei tale, după marca de mașină pe care o conduci, după banii pe care îi ai. “Dar între voi nu trebuie să fie așa”, spune Isus.

 

Ce spune Cristos

Dacă măreția noastră nu stă în poziție, putere, bunuri, atunci unde o găsim? Cine vrea să fie primul între voi, să fie tuturor slugă. Printr-o singură frază, Isus dă peste cap valorile lumii. Lumea i-a pus în vârful listei pe regi, pe comandanții militari, pe bogați, pe cei ce se bucură de onoare și recunoaștere. În josul listei sunt marea masă a umanității, urmată de slugi. Isus inversează întreaga scală a valorilor și spune: Cel mai mare dintre voi este cel care vă slujește.

Pentru lumea de astăzi cuvântul “slujitor” este unul nepopular. Puțini oameni îi mai servesc pe alții. Majoritatea însă așteaptă să fie serviți. Majoritatea vor să fie deasupra celorlalți; scopul vieții lor este să se urce cât mai sus, chiar dacă aceasta înseamnă să calce peste alții în drumul lor. Multe din problemele lumii de astăzi vin din această dorință de a fi cel mai mare – cel mai onorat, mai privilegiat, mai puternic, mai prosper, cel mai bine plătit, cel mai bine hrănit, cel mai bine găzduit. Când ne vine ideea că suntem mai buni decât cei de lângă noi, că suntem pur și simplu în mod natural superiori, că Dumnezeu ne-a pus primii, atunci încep să apară problemele, așa după cum au apărut între discipoli. “Auzind ei, au început a se mânia pe Iacob și pe Ioan.”

De ce pune Isus atât de mult accentul pe importanța slujirii? De ce pune slujirea deasupra poziției sociale, deasupra puterii, deasupra bunurilor și a orice altceva? Răspunsul este acesta: dacă creștinismul este ceva, atunci este IUBIRE, și mai mult decât iubire. Creștinismul este iubire militantă. Este iubirea în acțiune. Este iubirea pornită să slujească. Este iubirea care se sacrifică pe sine. Este iubirea ce își are temelia în iubirea lui Cristos care a venit “nu ca să i se slujească, ci ca El să slujească și să-și dea sufletul răscumpărare pentru mulți”.

 

Exemple vii

De fiecare dată când spiritul lui Cristos prinde captiv un om, în orice etapă a vieții ar fi acesta, omul devine slujitorul Său. Cu ceva vreme în urmă, Cardinalul Leger, Arhiepiscop romano-catolic de Montreal, a renunțat la funcția sa pentru a merge ca simplu misionar la leproșii din Africa, unde se află unii dintre cei mai săraci și mai neglijați oameni ai lumii. Dr. Tom Dooley, un tânăr medic, a părăsit ceea ce ar fi putut fi o viață confortabilă pentru a se dedica săracilor din Laos, oferindu-le servicii medicale gratuite. Dr. Paul Carlson, medic misionar, ucis acum mai mulți ani, a slujit oamenii din Congo. Pr. Damien, slujitor al leproșilor din Molokai. Dr. Albert Schweitzer, cunoscut filozof, teolog, muzician și medic, slujitor al bolnavilor din Africa. Atunci când băștinașii l-au întrebat de ce a venit, dr. Schweitzer a răspuns simplu: “M-a trimis Isus.”

 

Începem de acasă

Nu trebuie să ne părăsim casele și să mergem departe de tot pentru a fi slujitori ai lui Cristos asemenea Cardinalului Leger sau dr. Tom Dooley sau dr. Schweitzer. Putem să fim slujitori ai lui Cristos începând de acasă. Putem fi servitorul partenerului nostru de căsnicie. Câte căsătorii nu au fost ruinate de dorința de a porunci în loc de a asculta, de a fi iubit în loc de a iubi, de a fi servit în loc de a sluji, de a fi înțeles în loc de a înțelege. Când de diferite ar fi căsătoriile dacă ne-am ghida după cuvintele lui Cristos: “Care va vrea să fie întâi între voi, să fie tuturor slugă”.

Ce schimbare dramatică ar aduce adoptarea statutului de slujitor în relațiile noastre cu copiii! Câți tineri nu au ajuns rebeli pentru că în copilărie au trăit sub dictatura unui părinte? A unui părinte care nu știa decât să latre comenzi, să se comporte ca un avocat, să ceară ascultare în virtutea faptului că este tată sau mamă. Dar oare părinții sunt “cei mari” datorită poziției lor în familie, sau aceasta ar trebui să depindă de disponibilitatea lor de a-și sluji copiii, de a le da un exemplu demn de respect, de a-și petrece timpul cu ei, de a se juca cu ei, de a se ruga cu ei, de a vorbi cu ei, de a-i asculta, de a discuta, de a-i înțelege? “Care va vrea să fie întâi între voi (inclusiv tu, soțule/soție, sau tu, părinte), să fie tuturor slugă.”

 

Cel mai mare exemplu

Cel mai mare exemplu al unei astfel de slujiri umile ni l-a dat Isus. Când nimeni nu a vrut să spele picioarele apostolilor conform obiceiului, Isus și-a dat jos haina, a luat ligheanul cu apă și prosopul, a îngenuncheat și le-a spălat El picioarele. Celsus, un păgân din secolul al II-lea, găsea acest pasaj blasfemiator. Era unul din motivele pentru care considera creștinismul ca fiind îngust: cum putea Dumnezeu să moară pe cruce și mai mult, să spele picioarele cuiva! Departe de a considera gestul o blasfemie, creștinii prețuiesc spălarea picioarelor ca pe o mare lecție pe care ne-a dat-o Cristos. “După ce le-a spălat picioarele și Și-a luat hainele, S-a așezat iar la masă și le-a zis: Înțelegeți ce v-am făcut Eu? Voi Mă numiți pe Mine: Învățătorul și Domnul, și bine ziceți, căci sunt. Deci dacă Eu, Domnul și Învățătorul, v-am spălat vouă picioarele, și voi sunteți datori ca să spălați picioarele unii altora; Că v-am dat vouă pildă, ca, precum v-am făcut Eu vouă, să faceți și voi” (Ioan 13,12-15).

Gândindu-ne la acest act de umilință al lui Isus, ne întrebăm: a fost o umilință mai mare pentru Isus faptul de a spăla picioarele discipolilor Săi sau faptul ca El – Creatorul Universului – să fie înfășat în scutece și așezat într-o iesle? sau să fie pălmuit de un servitor în timpul procesului Său? sau să fie încoronat cu spini și batjocorit? sau să fie pironit pe cruce ca un criminal notoriu? Atunci când Dumnezeu a ales să vină pe pământ, a ales să vină ca un slujitor. Sf. Pavel a exprimat frumos aceasta atunci când a scris că Isus Cristos, “Dumnezeu fiind în chip, n-a socotit o știrbire a fi El întocmai cu Dumnezeu Ci S-a deșertat pe Sine, chip de rob luând, făcându-Se asemenea oamenilor, și la înfățișare aflându-Se ca un om S-a smerit pe Sine, ascultător făcându-Se până la moarte, și încă moarte pe cruce” (Filipeni 2,6-8).

Să ne despărțim cu aceste cuvinte ale Arhiepiscopului Temple:

Doresc să vă las cu imaginea pe care Sf. Ioan ne-o dă despre ceea ce a făcut Domnul nostru într-un moment de specială conștientizare a misiunii și autorității Sale divine. Știind că a venit de la Dumnezeu și că va merge la Dumnezeu, ce a făcut El? Nu s-a așezat pe un tron ca să îi invite pe discipolii Săi să se închine în fața Lui. S-a încins și a început să îndeplinească pentru ei actul de slujire care în acele timpuri și locuri era considerat ca fiind cel mai slugarnic act pe care cineva îl putea face pentru altul. Le-a spălat picioarele. Aceasta a simțit El că înseamnă a fi Dumnezeu: a sluji.

“V-am dat vouă pildă, ca, precum v-am făcut Eu vouă, să faceți și voi” (Ioan 13,15).

“Știți că cei ce se socotesc cârmuitori ai neamurilor domnesc peste ele și cei mai mari ai lor le stăpânesc. Dar între voi nu trebuie să fie așa, ci care va vrea să fie mare între voi, să fie slujitor al vostru. Și care va vrea să fie întâi între voi, să fie tuturor slugă.”

 

 

Rugăciune.

Doamne, poate că unii dintre noi nu pot să ducă crucea; este prea grea; și noi suntem slabi; însă nu există nici unul între noi care să nu poată duce un ștergar – ștergarul iubirii și al slujirii înfăptuite în Numele Tău preasfânt. Amin.

 

* * *

 

Autoritate și slujire

Autor: pr. Gheorghe Neamțiu
Copyright: Viața creștină

“Dar între voi nu va fi așa: ci oricare va vrea să fie între voi mai mare
să vă fie slugă; și cel ce vrea să fie între voi întâiul să fie tuturor slugă,
căci și Fiul Omului n-a venit ca să-L slujească alții, ci ca să slujească El
și să-Și dea sufletul răscumpărare pentru mulți.”
(Marcu X,43-45)

Isus se afla cu apostolii pe ultimul Său drum spre Ierusalim și le vorbea despre cele ce aveau să se întâmple: cum va fi vândut și predat arhiereilor și cărturarilor, apoi judecat, batjocorit, bătut și în cele din urmă omorât, iar a treia zi va învia. Și în tăcerea apăsătoare a acestei dramatice prevestiri, Iacob și Ioan – cei doi fii ai lui Zevedei – Îi cer lui Isus să le dea cinstea de a ședea unul de-a dreapta și celălalt de-a stânga întru slava Lui. Ce nesăbuită rugăminte! Cât de pământești și lumești erau încă vederile și dorințele apostolilor, chiar și acum, după cei trei ani și mai bine petrecuți în preajma lui Isus, timp în care El le vorbise de atâtea ori despre împărăția spirituală pe care o va întemeia. Cu toate acestea, tocmai acum, când le vorbea despre patimile și sfârșitul său cutremurător, unii dintre ei visau la o împărăție în care ei să ocupe locul de frunte.

Nici acum, ei încă nu pricepeau că la fericirea și slava ce le-o pregătea Isus -fericire și slavă din altă lume – nu se putea ajunge decât îmbrățișând, asemenea Maestrului lor, crucea suferințelor, prigoanelor și morții. De aceea, Isus îi dojenește cu blândețe pe cei doi ucenici: “Nu stiți ce cereți: Putea-veți bea paharul pe care Eu îl voi bea și să vă botezați cu botezul cu care Eu mă voi boteza?” Adică: veți putea suferi moartea precum o voi suferi eu? Și, vrând să le spulbere gândul la deșarta mărire lumească pe care o râvneau în nepriceperea lor, Isus adaugă: “Știți că aceia cărora li se pare că împărățesc peste neamuri le domnesc și mai marii lor le stăpânesc” (adică își arată cu trufie puterea, n.n.). “Dar între voi nu va fi așa: ci oricare ar vrea să fie între voi mai mare să fie slugă; și cel ce vrea să fie între voi întâiul să fie tuturor slugă.”

Prin aceste cuvinte Isus corectează greșita concepție cu privire la sensul puterii, al autorității în Împărăția Sa, adică în Biserică, și subliniază că această putere, autoritate, are un cu totul alt sens decât acela pe care și-l închipuiau oamenii de pe atunci în societatea civilă, în stat.

În orânduirile lumești, guvernanții se serveau de legi ca de niște instrumente spre a pune pe supuși în slujba intereselor lor, folosind chiar și teroarea și minciuna în scopul de a parveni la locuri de conducere. Cei sus-puși aveau toate drepturile; cei mici, doar datoria de a se supune și servi, cu sau fără voia lor.

În Împărăția lui Cristos însă, această prăpastie între conducători și supuși nu există. Cetățenii ei formează, prin răscumpărarea Împăratului Cristos, un singur trup, o unitate vie în care orice bariere sociale și rasiale au fost surpate. În această Împărăție nu există sclav și liber, evreu și păgân, femeie și bărbat, ci toți sunt frați în Cristos.

Legea supremă ce stă la temelia noii Împărății este iubirea, care este binefacere, slujire, nu numai de jos în sus, ci și de sus în jos, și mai mult de sus în jos. De aceea, autoritatea, în sensul adus de Cristos, este un mijloc prin care iubirea se revarsă asupra supușilor prin slujire. Isus cere supunere atât conducătorilor, cât și supușilor; iar când le amintește celor mici că sunt datori cu supunere, nu uită să adauge că mai marii sunt datori să premeargă cu exemplul lor, precum a făcut-o El Îsuși, dându-se tuturor pildă de supunere și slujire, exemplificate simbolic prin spălarea picioarelor apostolilor la Cina de taină, când, după săvârșirea acestui ritual, le zice: “Deci, dacă Eu, Domnul și Învățătorul v-am spălat picioarele, și voi datori sunteți a spăla unul altuia picioarele. Căci pildă v-am dat, ca, precum am făcut Eu, să faceți și voi” (Ioan XIII,14-15).

Ca nu cumva viitorii conducători ai Împărăției Sale să fie ispitiți a guverna asemenea unor stăpâni ce și-i aservesc pe supuși, Isus învață atât Evanghelia Stăpânului, cât și pe aceea a Servitorului, arătând că acestea două sunt identice. (I. Miclea, Evanghelii din Evanghelie, Blaj, 1943, p. 137). Vom vedea cum.

Nimeni nu poate tăgădui că oamenii, de obicei, doresc demnități tot mai mari, locuri tot mai de cinste în societate. Este oare de osândit această dorință. Se pune oare Evanghelia de-a curmezișul progresului pe scara socială?

Ca să răspundem, trebuie să căutăm motivul ce îi împinge pe oameni tot mai înainte și mai sus pe scara socială și politică. Doresc ei, prin demnitatea la care aspiră, să se dăruiască cu mai mult zel și abnegație binelui abștesc? Să facă mai mult bine celor din subordine? Dacă da, dorința lor este legitimă și meritorie. Dar, din păcate, de cele mai multe ori, motorul goanei omului după autoritate este concepția necreștinească după care, ajuns mai sus, el are dreptul ca supușii să-l servească; și cu cât e cățărat mai sus pe scara ierarhiei sociale, cu atâta se simte mai puțin obligat să slujească. (I. Miclea, Ecouri din veșnicie, Blaj, 1944, p. 176).

Or, după Evanghelie, a fi mai mare, a fi stăpân înseamnă cu totul altceva. Până ești supus, starea ta este mai fericită decât a superiorului tău, pentru că tu ai de servit, în afară de Dumnezeu, pe un singur stăpân lumesc; dar cu cât te înalți deasupra altora, cu atât, în loc să fii ușurat de sarcina de a sluji, ești dator să servești tuturor celor mai mici decât tine. Iar dacă ești cel mai mare, ai obligația de a servi tuturor. “Și cel ce vrea să fie între voi întâiul, să fie tuturor slugă. Căci, și Fiul Omului nu a venit să-I slujească alții Lui, ci să slujească El și să-Și dea sufletul răscumpărare pentru mulți.” Iată sensul adevărat al autorității, adus de învățătura și pilda lui Isus Însuși.

Dar, dacă în lumina Evangheliei, a domni înseamnă a sluji, e adevărat și viceversa: a sluji înseamnă a domni, deoarece cel ce slujește cu totală dăruire de sine, după exemplul lui Cristos, ajunge stăpân pe inima aceluia pe care îl slujește, câștigând iubirea lui; și chiar dacă nu izbutește să facă aceasta, se bucură de satisfacția cea mai curat creștină, pe care o dă iubirea dezinteresată, neașteptând nimic în schimb; mai mult, cel ce, slujind astfel, primește în schimb nerecunoștință, atinge prin aceasta apogeul desăvârșirii, devenind asemenea Maestrului Isus, Domnul domnilor și Slujitorul prin excelență, disprețuit și răstignit, cu care va domni în veci.

Ce model sublim de slujire prin guvernare le oferă Isus domnilor acestei lumi, tuturor care râvnesc la titluri și la onoarea locurilor de frunte, precum și nouă tuturora! Fiecăruia El ne amintește că viața e iubire, că iubirea e slujire, că slujirea este consumarea zi de zi a ființei noastre în folosul semenilor, al celor mici, suferinzi, năpăstuiți, ignoranți, al tuturor care au nevoie de lumina, sfatul, mângâierea și ajutorul nostru.

Iubiți frați, Paștile pe care le așteptăm sunt sărbătoarea prin excelență a slujirii, a iubirii împinsă până la dăruirea totală pe Cruce, pentru restabilirea comuniunii noastre vitale cu Dumnezeu, prin înviere. Dar, pentru a ne împărtăși de acest dar al Învierii, e necesar, în prealabil, să bem și noi din paharul suferinței, al iubirii jertfelnice, al consumării în slujirea aproapelui, după porunca cea nouă a lui Isus: “(…) să vă iubiți unul pe altul, precum Eu v-am iubit pe voi” (Ioan XIII,34). După exemplul Său: “(…) pildă v-am dat ca precum am făcut Eu, și voi să faceți” (Ioan XIII,15). Amin.

 

* * *

 

Despre slava deșartă și mînie

Autor: pr. Ilie Cleopa
Copyright: Internet

Ce voiți să vă fac? Iar ei I-au zis: Dă-ne nouă să ședem unul de-a dreapta Ta și altul de-a stînga Ta, întru slava Ta (Marcu 10, 36-37)

Iubiți credincioși,

Dacă ați ascultat cu atenție și evlavie citirea Sfintei Evanghelii de azi, pe lîngă alte sfinte învățături care izvorăsc din cuvintele Mîntuitorului, ați auzit și de cererea celor doi Apostoli, Iacob și Ioan, fiii lui Zevedeu. Iată ce au cerut: Învățătorule, voim să ne faci ceea ce vom cere de la Tine. Iar El le-a zis: Ce voiți să vă fac? Iar ei au zis: Dă-ne nouă să ședem unul de-a dreapta Ta, și altul de-a stînga Ta întru slava Ta (Marcu 10, 35-37).

Vedeți, frații mei, ispita slavei deșarte cum a îndrăznit a se apropia chiar și de ucenicii Domnului? Nu este de nici o mirare acest lucru, căci diavolul încă în Rai fiind a ispitit pe protopărinții noștri Adam și Eva tot cu ispita mîndriei și a slavei deșarte. Că auziți ce spune șarpele Evei: Nu, nu veți muri! Dar Dumnezeu știe că în ziua în care veți mînca din el vi se vor deschide ochii și veți fi ca Dumnezeu, cunoscînd binele și răul (Facere 3, 4-5).

Diavolul și îngerii lui au fost izgoniți din cer tot pentru păcatul mîndriei și al slavei deșarte, căci cugetau să se facă asemenea cu Ziditorul lor, Care i-a adus din neființă întru ființă. Iată ce zice dumnezeiasca Scriptură despre aceasta: Tu care ziceai în cugetul tău: Ridica-mă-voi în ceruri și mai presus de stelele Dumnezeului celui puternic voi pune jilțul meu! În muntele cel sfînt voi pune sălașul meu, în fundurile laturei celei de miazănoapte. Sui-mă-voi deasupra norilor și asmenea Celui Prea Înalt voi fi (Isaia 14, 13-14). Vedeți, fraților că păcatul mîndriei și al slavei deșarte a fost pricina căderii satanei și a îngerilor celor de un gînd cu el?

Cu acest păcat greu și urît de Dumnezeu a înșelat diavolul și pe strămoșii noștri în rai, iar de atunci și pînă azi nu încetează a ispiti pe oameni cu tot felul de încercări, dar mai ales cu ispita mîndriei și a slavei deșarte, pe care Preabunul Dumnezeu o urăște atît de mult.

Așa a ispitit și pe ucenicii Mîntuitorului din Evanghelia de azi. Însă ați auzit cu cîtă blîndețe și înțelepciune i-a îndreptat Mîntuitorul; nu i-a certat, nu i-a blestemat, nu i-a pedepsit, ci cu blîndețe le-a zis: Nu știți ce cereți! (Marcu 10, 38). Ca unor copii neștiutori le spune că nu știu ce vor. După aceea le-a amintit de paharul sfintelor Sale patimi și le-a zis: Nu știți ce cereți! Puteți să beți paharul pe care îl beau Eu sau să vă botezați cu botezul cu care Mă botez Eu? (Marcu 10, 38), iar ei au zis: “Putem”, la care Iisus le-a adăugat: Paharul pe care Eu îl beau îl veți bea, și cu botezul cu care Mă botez vă veți boteza (Marcu 10, 39). Într-adevăr, Iacob a fost ucis de Irod, iar pe Ioan l-a surghiunit în Patmos Domițian, păgînul împărat al Romei.

În acest fel amîndoi apostolii au băut paharul suferinței pentru Domnul și pentru Evanghelia Lui. Dar a ședea de-a dreapta Mea, nu este al meu a da, ci celor pentru care s-a pregătit (Marcu 10, 40). Dar de ce a zis: Nu este al Meu a da, ci celor pentru care s-a pregătit de către Tatăl Meu (Matei 20, 23). Nimenea să nu socotească aici ca Arie ereticul că Mîntuitorul este mai mic ca Dumnezeire decît Tatăl. Nu, ci acum Mîntuitorul vorbește ca om. Că se socotea mai mic după omenire nu după dumnezeire. Căci după dumnezeire era și este în vecii vecilor egal cu Tatăl. La fel în alt loc al Sfintei Evanghelii ne învață, zicînd: Iar Eu și Tatăl Meu una sîntem (Ioan 10, 30); și iar zice: Toate cîte are Tatăl ale Mele sînt; de aceea am zis că din al Meu iau și vă voi vesti vouă. Și toate ale Mele sînt ale Tale, și ale Tale sînt ale Mele și M-am preaslăvit întru ei (Ioan 16, 15; 17, 10). Iar în alt loc zice: Nu crezi tu că Eu sînt întru Tatăl și că Tatăl este întru Mine? (Ioan 14, 10).

Dar să mergem mai departe pe drumul cuvîntului spre a auzi ce zice Sfînta Evanghelie: Auzind cei zece, au început a se mînia pe Iacob și pe Ioan (Marcu 10, 41). Vedeți fraților că pentru ispita mîndriei celor doi Apostoli, pe ceilalți zece i-a ajuns ispita mîniei. Prea Înduratul nostru Mîntuitor, iarăși, ca pe niște copii care nu știu ce fac, chemîndu-i la Sine, le-a zis: Știți că cei ce se socotesc cîrmuitori ai neamurilor domnesc peste ele și cei mai mari ai lor le stăpînesc. Dar între voi nu trebuie să fie așa, ci care va vrea să fie mare între voi, să fie slujitor al vostru. Și care va vrea să fie întîi între voi, să fie tuturor slugă (Marcu 10, 42-44). O bunătate și dragoste fără margini a Mîntuitorului nostru, că și pe cei dintîi, care erau ispitiți de patima slavei deșarte, și pe ceilalți zece, care se mîniau asupra celor doi, cu mare blîndețe și înțelepciune îi îndreaptă și îi învață, să nu fie ca stăpînitorii lumii, care cu multă trufie și slavă deșartă conduc popoarele și le domnesc.

De aceea îi învață, zicînd: Și care vrea să fie întîi între voi, să fie tuturor slugă (Marcu 10, 44). Prin aceste preasfinte învățături alungă din mintea lor și slava deșartă și mînia, căci aceste patimi sînt amîndouă fiice ale mîndriei. Slava deșartă este începutul, iar mîndria este sfîrșitul! Însă și la spălarea picioarelor la Cina cea de Taină, aceeași învățătură împotriva slavei deșarte i-a învățat: Voi Mă numiți pe Mine Învățătorul și Domnul, și bine ziceți, căci sînt. Deci dacă Eu, Domnul și învățătorul, v-am spălat vouă picioarele, și voi sînteți datori ca să spălați picioarele unii altora; că v-am dat vouă pildă, ca, precum v-am făcut Eu vouă, să faceți și voi (Ioan 13, 13-15).

Ce este slava deșartă? După învățătura sfinților Părinți, slava deșartă este începutul mîndriei și “numai atîta deosebire este între ele, cîtă deosebire are copilul de bărbatul desăvîrșit și grîul de pîine” (Filocalia, vol IX, Sf. Ioan Scărarul, Cuvîntul 22, București, 1980). Pe slava deșartă cu “vaiul” o amenință Domnul zicînd: Vai vouă, cînd toți oamenii vă vor vorbi de bine (Luca 6, 26). “Gîndul slavei deșarte este prea subțire și cu lesnire stă pe ascuns lîngă isprăvile faptelor bune și nu mică nevoință trebuie spre a se izbăvi cineva de slava deșartă” (Ibidem). Cum poate cineva a se izbăvi de fiara aceasta cu multe capete a slavei deșarte? După învățătura Sfîntului Ioan Scărarul, slava deșartă o izgonește de la sine, cel ce în tot locul și lucrul se defaimă pe sine, cel ce suferă cu vitejie ocările și defăimările altora, cel ce trece fără de vătămare pe lîngă laude și cel care aleargă spra slava cea de sus, iar pe cele de aici le socotește gunoaie.

Zice același sfînt că “începutul neslavei deșarte este păzirea gurii și iubirea de necinstiri, mijlocul este încetarea tuturor ispitirilor gîndite ale slavei, iar sfîrșitul este ca pe cele ce ajută la necinstire să fie primite înaintea oamenilor din inimă” (Ibidem). Numai acela are înțelepciune smerită, care lucrează toată fapta bună cu scopul de a plăcea lui Dumnezeu, după cum ne învață și Sfîntul Apostol Pavel, zicînd: Ori de mîncați, ori de beți, ori altceva de faceți, toate spre slava lui Dumnezeu să le faceți (I Corinteni 10, 31; Coloseni 3, 18).

La fel și Sfîntul Efrem Sirul ne învață următoarele despre slava deșartă: “Sîrguiește-te să fii defăimat și te vei umple de cinstea lui Dumnezeu. Nu căuta să fii cinstit, plin fiind înăuntru de răni. Ocărăște-te pe tine, ca să fii cinstit și să n-o dorești ca să nu te necinstești”. Apoi zice: “Cel ce aleargă după cinste, ea fuge dinaintea lui, iar cel ce fuge de dînsa, cinstea aleargă după el și propovăduitor al smereniei lui i se face înaintea tuturor oamenilor. Fugi de slavă și vei fi slăvit. Teme-te de mîndrie și te vei mări. Dacă urăști slava, fugi de cei ce o caută” (Filocalia X, Sf. Isaac Sirul, 1981, Cuvîntul 5. Pentru lepădarea de lume).

Iubiți credincioși,

Pînă aici am vorbit despre răutatea slavei deșarte, cu care au fost ispitiți cei doi Apostoli Iacob și Ioan. În cele ce urmează vom vorbi puțin despre păcatul mîniei, care nu puțin ne vatămă în această viață. Mai întîi să vedem ce este mînia și de cîte feluri este. “Mînia este sutașul rațiunii, răzbunătorul poftei. Cînd dorim un lucru și sîntem împiedicați de cineva, ne mîniem asupra lui ca unii ce sîntem nedreptățiți” (Sf. Ioan Damaschin, Dogmatica, București 1938, cap. 14). “Mînia este aducerea aminte a urii ascunse, adică a pomenirii de rău. Mînia este dorința de a face rău celui ce ne-a mîniat” (Filocalia IX, Sf. Ioan Scărarul, Cuvîntul 8).

Felurile mîniei sînt patru. Primul fel de mînie se cheamă “iritare”, al doilea fel de mînie se cheamă “pizmă”; al treilea fel de mînie se cheamă “zavistie”, adică cea care zace mult în sufletul omului și caută răzbunare; iar al patrulea fel este mînia cea dreaptă a lui Dumnezeu. Dumnezeu ne învață în Sfînta Scriptură să oprim mînia noastră cea rea: Părăsește mînia și lasă iuțimea (Psalm 36, 8). La fel și marele Apostol Pavel, zice: Lepădați și voi toate acestea: Mînia, iuțimea, răutatea, hula, cuvîntul de rușine din gura voatră (Coloseni 3, 8). În alt loc arătînd același lucru, zice: Orice amărăciune și supărare și mînie și izbucnire și defăimare să piară de la voi împreună cu orice răutate (Efeseni 4, 31).

Sfîntul Ioan Scărarul ne arată prin ce faptă bună putem să gonim de la noi mînia cea rea și pătimașă, zicînd: “Precum apa în văpaie cîte puțin adăugîndu-se, desăvîrșit pe văpaie o stinge, așa și lacrima plînsului celui adevărat pe toată văpaia mîniei și a iuțimii face s-o ucidă” (Filocalia IX, op. cit., p. 68).

Cît privește mînia cea dreaptă a lui Dumnezeu s-a arătat prin multe feluri de pedepse, după cum despre aceasta ne arată dumnezeiasca Scriptură, zicînd: Cu mulțimea slavei Tale ai surpat pe cei potrivnici. Trimis-ai mînia Ta și i-a mistuit ca pe niște paie. La suflarea nărilor Tale s-a despărțit apa. Strînsu-s-au la un loc apele ca un perete și s-au închegat apele în inima mării. Vrăjmașul zicea: Goni-i-voi și-i voi ajunge; pradă voi împărți și-mi voi sătura sufletul de răzbunare; voi scoate sabia și mînia mea îi va stîrpi. Dar ai trimis Tu duhul Tău și marea i-a înghițit; afundatu-s-au ca plumbul, în apele cele mari (Ieșire 15, 7-10).

În alt loc, despre mînia cea dreaptă a lui Dumnezeu, auzim așa: Și i-a lepădat Dumnezeu din pămîntul lor cu mînie, cu iuțime și cu aprindere mare și i-a aruncat în alt pămînt, cum vedem acum (Deuteronom 29, 28). Iar dumnezeiescul și marele Prooroc Isaia, arătînd despre mînia cea dreaptă și sfîntă a lui Dumnezeu care va fi la sfîrșitul lumii, zice așa: Pentru aceasta voi prăbuși cerurile; și pămîntul se va clătina din locul lui, din pricina furiei Domnului Savaot în ziua iuțimii mîniei Lui. Atunci, ca o gazelă sperioasă și o turmă pe care nimeni nu poate s-o adune, fiecare se va întoarce la poporul său și fiecare va fugi în pămîntul său (Isaia 13, 13-14).

Frații mei, acum să arătăm ce virtuți sînt împotriva mîniei. Cea dintîi faptă bună care stinge și potolește mînia este blîndețea. Mîntuitorul nostru Iisus Hristos, voind să ne învețe prin ce putem liniști tulburarea mîniei a zis: Luați jugul Meu asupra voastră și învățați-vă de la Mine, că sînt blînd și smerit cu inima și veți găsi odihnă sufletelor voastre (Matei 11, 29). În alt loc dumnezeiasca Scriptură ne învață, zicînd: Fericiți cei blînzi, că aceia vor moșteni pămîntul (Matei 5, 5). Tot dumnezeiasca Scriptură ne învață, zicînd: Răspunsul blînd domolește mînia (Pilde 15, 1; 16, 14; 25, 15). Sfîntul Apostol Petru arată că blîndețea are mare preț înaintea lui Dumnezeu și zice: Să fie omul cel tăinuit al inimii, întru nestricăcioasa podoabă a duhului, blînd și liniștit, care este de mare preț înaintea lui Dumnezeu (I Petru 3, 4). Încă și Sfîntul Apostol Pavel ne arată că trebuie să sfătuim cu blîndețe pe cei care vor cădea în oarecare păcat și zice: Fraților, chiar de va cădea vreun om în vreo greșeală, voi cei duhovnicești îndreptați pe unul ca acela cu duhul blîndeții (Galateni 6, 1).

Am însemnat acestea din dumnezeiasca Scriptură, ca să vă aduc aminte că cel mai bun leac împotriva mîniei este blîndețea și nepomenirea de rău, căci aceste fapte bune, și pe cei răi îi pot face buni și îi pot aduce la pocăință. În această privință am să vă reamintesc niște istorioare din Pateric. Au venit odată hoții la chilia unui bătrîn și i-au zis: “Am venit să-ți luăm toate cîte ai în chilia ta”. Iar el le-a zis: “Cîte vă place, fiilor, luați”. Și ei au luat toate lucrurile bătrînului pe care le avea în casa sa. Însă au uitat un săculeț care era atîrnat într-un cui. Deci bătrînul luîndu-l, alerga după ei, zicînd: “Fraților, luați cele ce ați uitat în chilia voastră!” Iar aceia, umilindu-se pentru nerăutatea bătrînului au adus înapoi în chilia lui toate cele luate, și s-au pocăit, zicînd întru dînșii: “Cu adevărat, omul lui Dumnezeu este acesta”.

Iarăși citim în Pateric că doi monahi locuiau într-un loc și s-a dus la dînșii un bătrîn ca să încerce viața lor și, luînd un toiag, a început a sfărîma verdețurile unuia. Iar fratele văzînd, s-a ascuns pînă le-a sfărîmat toate. După ce a rămas numai o rădăcină, a zis fratele către bătrîn: “De voiești, lasă pe aceasta să o fierb ca să gustăm din ea împreună!” Aceasta auzind bătrînul, a pus metanie fratelui, zicînd: “Pentru această nerăutate a ta se odihnește Duhul Sfînt peste tine, frate!”

A zis dumnezeiescul Iov: Pe cel fără de minte îl ucide mînia (Iov 5, 2). Iar Apostolul Pavel ne învață: Soarele să nu apună peste mînia voastră (Efeseni 4, 26). Cu adevărat, pe cel fără de minte îl ucide mînia, dacă nu va părăsi din inimă pomenirea de rău și răzbunarea asupra celui ce l-a supărat, altfel avînd ură asupra fratelui, ajunge să fie ca un ucigaș de oameni. Căci, după mărturia Sfintei Scripturi, oricine urăște pe fratele său este ucigaș de oameni și știți că orice ucigaș de oameni nu are viață veșnică (I Ioan 3, 15). Iată fraților, în ce chip, pe cel fără de minte îl ucide mînia. Căci de nu va părăsi mînia și ținerea de minte a răului ajunge la ură și prin ură se face ucigaș de oameni și așa își ucide prin mînie și răzbunare sufletul său.

Iubiți credincioși,

Astăzi este Duminica a cincea a Postului Mare. Fiecare zi în post trebuie să fie o nouă treaptă care ne urcă spre cer, și ne apropie de Învierea lui Hristos. De aceea sîntem datori, frații mei, să ne silim zi cu zi la rugăciune, la înfrînare, la post, la împăcare duhovnicească cu toți oamenii, la milostenie, la părăsirea păcatelor prin spovedanie și la unirea cu Hristos prin Sfînta Împărtășanie.

Astăzi am vorbit de două păcate foarte răspîndite la noi: slava deșartă și mînia. Cel mai potrivit timp de pocăință și despătimire pentru noi toți este Postul Mare. Acum să ne ostenim. Acum să ne rugăm mai mult. Acum să părăsim mîndria, mînia, ura, îndoiala, desfrînarea, necredința și tot păcatul. Acum să ne împăcăm cu Dumnezeu, pînă mai avem viață și timp de pocăință. Nu vedem cu toții cîtă suferință este în lume și cîți mor fără nici o pregătire creștinească? Cum vor fi izbăviți de osîndă cei ce mor în beție și desfrîu, cei ce mor în ură și procese, cei ce mor în secte și în întunericul necredinței? Cine îi va elibera din chinurile iadului, dacă o viață de om pe pămînt nu le-a ajuns să creadă cum trebuie în Dumnezeu și să facă fapte bune de pocăință? Să ne ferească Mîntuitorul de un asemenea sfîrșit înfricoșător, fără salvare.

Tot în Duminica de astăzi Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfintei Maria Egipteanca, pe care ne-o dă ca model de pocăință pentru toți. Această cuvioasă a fost în tinerețe o mare păcătoasă. Dar ajungînd la Mormîntul Domnului nu putea să intre în biserică pentru păcatele ei cele cumplite. Atunci, venindu-și în fire a început să plîngă cu amar pentru păcatele sale și după ce s-a închinat, s-a făcut pustnică în pustiul Iordanului. Acolo s-a nevoit singură 47 de ani, răbdînd grele ispite, foame, gînduri, frig și lupte de la diavoli. La urmă, fiind descoperită de cuviosul Zosima, un sihastru sfînt, acesta a spovedit-o, a împărtășit-o cu Sfintele Taine și, după încă un an, a aflat-o adormită în Domnul și a înmor-mîntat-o acolo. Pomenirea ei se face la 1 aprilie. Vedeți cîți ani s-a pocăit ea pentru păcatele făcute la tinerețe?

Să urmăm și noi pe calea pocăinței, că fără aceasta degeaba trăim; ne cheltuim și viața în zadar, ne pierdem și sufletul. Mai avem o săptămînă pînă la Duminica Floriilor. Este foarte bine ca în aceste zile să vă spovediți, iar la Florii să primiți Trupul și Sîngele lui Hristos.

Continuați cu postul și cu rugăciunea. Dar cereți numai cele de folos pentru mîntuire. Împăcați-vă cu Dumnezeu și cu oamenii și aveți mare grijă pentru copii. Să rugăm pe Bunul nostru Mîntuitor să ne scape de tot păcatul și să ne primească, dincolo, de-a dreapta Sa, cu toți sfinții Săi. Amin.

 

* * *

 

Superioritatea creștinului

Autor: pr. Vasile Florea
Copyright: Predici.cnet.ro

Atunci când Isus le spune ucenicilor săi: “Că și Fiul Omului n-a venit ca să I se slujească, ci ca El să slujească și să-și dea sufletul răscumpărare pentru mulți” (Marcu 10,45), recurge la motivul răscumpărării prezent în Isaia 43, 3-4. Acolo ni se spun următoarele: “Că Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, Sfântul lui Israel, Mântuitorul. Eu dau Egiptul preț de răscumpărare pentru tine, Etiopia și Saba în locul tău. Fiindcă tu ești de preț în ochii Mei și de cinste și te iubesc; voi da neamurile în locul tău și popoarele în locul sufletului tău”. În textul de la Marcu, Isus ne spune că a venit să-și dea propria viață. Împotriva așteptării generale a tradiției iudaice a unui răscumpărător puternic superior tuturor, iată-l pe Isus venind nu “ca să I se slujească, ci ca El să slujească”. A-l urma pe Cristos nu înseamnă așadar a trăi sufocându-i pe cei de lângă noi ci a trăi în așa fel încât și ei să poată trăi, ba chiar a ne dărui pe noi înșine pentru alții. Din această perspectivă o ceartă pentru locurile cele dintâi chiar și în ceruri este lipsită de sens.

În zilele noastre se găsesc multe firme care sunt furnizoare de servicii. Serviciile sunt oferite ca și orice altă marfă pe piață. Sociologii spun că societatea noastră a evoluat de la una agrară la una industrială și se va transforma treptat într-o societate furnizoare de servicii. În cadrul acestei societăți furnizoare de servicii este și biserica. Biserica trebuie așadar la rândul ei să ofere servicii de care oamenii au nevoie: ritualuri pentru diferite situații ale vieții ca naștere, căsătorie, moarte, ajutor pentru situații de urgență, servicii caritative și spirituale și așa mai departe. Pe plan social biserica oferă sprijin moral. Știm cu toții că cel care aduce o marfă pe piață trebuie să ia în socoteală și existența concurenței. Astfel se face că spiritualitatea nu este oferită azi doar de Biserică ci există și alte organizații, asociații sau cum se vor mai fi numind, care fac concurență Bisericii, încercând să ofere ceea ce este specific Bisericii. Toate acestea încearcă să potolească setea de infinit a omului, pentru că au înțeles că acest teren care se ocupă de sufletul ființei umane este unul care nu a fost suficient explorat și care oferă control asupra omului. Și astfel așa cum ne spune evanghelia omul poate fi stăpânit. În definitiv oferirea de diverse servicii omului însemnă exercitarea puterii. Și totuși Biserica oferă ceea ce nimeni nu poate oferi.

Ce vrea să spună Isus atunci când le spune ucenicilor “dar între voi nu trebuie să fie așa”? Textul acesta al evangheliei după Marcu în care Isus își învață ucenicii despre exercitarea puterii și despre slujire urmează după ce Isus le vorbise ucenicilor despre suferințele și moartea care-l așteaptă. El este pe punctul de a se da pe sine însuși mai marilor acelor vremuri. El nu face nimic pentru a nu deveni victima abuzului de putere al acestora. Isus își avertizează ucenicii că ei vor avea un destin asemănător: “Paharul pe care Eu îl beau îl veți bea, și cu botezul cu care Eu mă botez vă veți boteza” (Marcu 10,39). Serviciile pe care le oferă Isus, slujirea lui, este diferită de cea pe care ne-o propune societatea noastră astăzi. El le spală la cina cea de taină picioarele ucenicilor, demonstrându-ne că serviciul pe care ni-l propune El presupune renunțarea la putere și implicare personală. O altă imagine pe care ne-o oferă evanghelia de astăzi este cea a răscumpărării. În schimbul unei sume de bani, în vremea lui Isus, un sclav putea fi răscumpărat. Imaginea răscumpărării propusă de Isus ne spune că el își dă propria viață pentru a ne elibera din starea de sclavi. Serviciul lui Isus și cel al ucenicilor săi urmărește eliberarea omului. Aceasta este și misiunea Bisericii astăzi. Slujirea Bisericii înseamnă că oamenilor li se spune că sunt părtași ai mântuirii și sunt chemați la libertatea fiilor lui Dumnezeu. Serviciul pe care îl face Biserica oamenilor trebuie, pentru a fi conform cu cerințele lui Isus, să-i conducă pe oameni la mai multă libertate și demnitate. Pentru a avea credibilitate toți membrii Bisericii trebuie să se implice cu toată ființa lor în practicarea credinței, răspunzând în acest fel devotamentului lui Cristos. Trebuie să fim cu toții misionari, purtătorii evangheliei în această lume, modele de credință, speranță, iubire și bucurie. Aceasta este calea prin care noi putem fi superiori celorlalți. Amin.

 

* * *

 

Slujitorii primii!

Autor: pr. George Dimopoulos
Traducere: Radu Capan
Copyright: Predici.cnet.ro

Dragi frați întru Cristos, am ajuns la a cincea duminică din Post, apropiindu-ne și mai mult de patima și învierea Domnului nostru. Timpul trece repede. Ochii dușmanilor sufletului nostru sunt ațintiți asupra noastră. Să ne amintim de cuvintele spuse de Isus discipolilor: “De ce dormiți? Sculați-vă și vă rugați, ca să nu intrați în ispită” (Luca 22,46). Vorbim de demonii care ne chinuie sufletele, Domnul spunea: “Acest neam de demoni cu nimic nu poate ieși, decât numai cu rugăciune și cu post” (Marcu 9,29).

Domnul, părăsind Galileea și Samaria, trece râul Iordanului, lasă în urmă Ierihonul și se urcă pe drumul ce duce spre Ierusalim, acel mare oraș care de-a lungul istoriei i-a ucis pe profeții lui Dumnezeu și omorât cu pietre pe cei trimiși de El în ajutor. În aceeași direcție cu Isus mergeau mulțimi mari de oameni, pentru a celebra Paștele. Pelerinii cântau frumoasele cuvinte ale psalmistului: “Veselitu-m-am de cei ce mi-au zis mie: În casa Domnului vom merge!” În locul acestor cântece bucuroase, Cristos le spune însă discipolilor: “Iată, ne suim la Ierusalim și Fiul Omului va fi predat arhiereilor și cărturarilor”. Apostolii nu pot să înțeleagă aceste cuvinte. Se întreabă dacă profeția lui Cristos despre pătimirea care va urma se va împlini cu adevărat. Se uită unii la alții. Nimeni nu știe răspunsul. Fiecare se aștepta la poziții regale, la o împărăție pământească, la tronuri seculare pe care să stea și să judece cele doisprezece triburi ale lui Israel. Ce dezamăgire! Sf. Ioan Gură de Aur spunea: “Crucea era încă îndepărtată în viitorul lor; nici nu primiseră încă harului Spiritului Sfânt. După crucificare, după Rusalii, după venirea Spiritului Sfânt, ei aveau să înțeleagă pe deplin semnificația pozițiilor lor.” Cristos continuă însă cu profeția Lui. Nu se oprește la cruce. Are un mesaj de speranță. Pentru prima oară în lunga istorie a omului la orizont o mijire de speranță. “Curaj!”, proclamă El. “În a treia zi voi învia din morți!”

În mijlocul dezvăluirii acestei profeții, de Isus se apropie doi fii ai lui Zevedeu, Iacob și Ioan, care au să facă o cere unică pentru Învățător. Matei ne spune că mama lor i-a ajutat în această inițiativă: “A venit la El mama fiilor lui Zevedeu, împreună cu fiii ei, închinându-se și cerând ceva de la El” (Matei 20,20). Ei au cerut două tronuri de autoritate lumească, unul de-a dreapta și unul de-a stânga lui Isus. Ei nu înțeleseseră profeția lui Cristos: unde în câteva zile două cruci însângerate vor sta, una de-a stânga și una de-a dreapta Domnului nostru, cei doi frați visau două tronuri de prinți. Isus le răspunde: “Nu știți ce cereți!” Cât de bine se aplică aceste cuvinte ale lui Cristos nouă, astăzi, celor care nu știm ce îi cerem lui Cristos. De câte ori îi cerem lui Cristos acele lucruri cu care ne îmbie lumea: gloria omenească, sănătatea, plăcerile senzuale, puterea și dominația asupra altora. Aceste lucruri le cerem de la Cristos, iar de la lume cerem acele lucruri pe care doar Cristos, prin Biserica Sa, le poate da: viața adevărată, adevărul, mântuirea, harul, răscumpărarea, sfințirea. Un respectat autor scria despre această confuzie a vremurilor noastre: creștinii folosesc limbajul ateilor și ateii folosesc vocabularul creștinilor.

Pentru a fi mai exact, credincioșii din parohiile noastre, din comunitățile noastre, așteaptă adesea lucruri greșite de la Biserică. Laicul vrea să aibă poziția clericului, în timp ce clericul este prea interesat de afacerile laicului. Cât de potrivite sunt pentru noi aceste cuvinte ale lui Cristos: “Nu știți ce cereți!” Dorim să o luăm înaintea altora, să conducem peste alții, chiar dacă aceasta nu coincide cu etica creștină. Cât de diferit este însă modul în care Cristos înțelege să fii primul. Pentru El a fi primul înseamnă a fi slujitorul tuturor, fără să aștepți ceva în schimb. Cel care se crede superior să ia ligheanul și ștergarul de la Cristos și să spele picioarele fraților lui. Adevărata demnitate și glorie creștină se bazează nu pe ocuparea primelor locuri la petreceri, nici pe mândrie ori aroganță, ci pe umilință, pe slujirea cu iubire a celorlalți creștini. Cristos este absolut indiferent față de numărul de prieteni din înalta societate pe care îi avem. Pe El nu în interesează din ce grupare exclusivistă facem parte. În fapt te numeri printre primii atunci când îi vizitezi pe cei din spitale, când speli rănile celor bolnavi, când hrănești săracii, când conduci orbii, când speli picioarele fraților tăi, când pe ceilalți îi pui înaintea ta. “Nu în strălucirea coroanei”, scrie Sf. Fotie, “ci în eroismul ligheanului cu care Domnul a spălat picioarele discipolilor săi stă valoarea și vrednicia unui adevărat conducător”.

Butoaiele goale fac mult zgomot; cele pline sunt mai tăcute dar mai ferme. Grâul stă într-o vreme verde, ferm, drept; dar când se coace, greutatea boabelor îl apleacă asemenea unei femei bătrâne. Sf. Paul ne îndeamnă, la 1Corinteni 12,31, să râvnim cu ardoare la cele mai bune daruri, cele mai meritorii talente și calificări – nu cele care aduc glorie de pe buzele oamenilor, ci cele care ne permit să îl slujim pe Dumnezeu, dar și pe oameni. Aceste daruri trebuie să le căutăm doar pe căi morale – prin rugăciune și efort interior. Dacă vrem să fim primii în ochii Domnului trebuie să imităm nu pe conducătorii acestei lumi ci spiritul umil al Stăpânului nostru, care “n-a venit ca să i se slujească, ci ca El să slujească și să-și dea sufletul răscumpărare pentru mulți”.

 

* * *

 

“Cine este Cel mai Mare?”

Autor: pr. Ion Cârciuleanu
Copyright: ADMD.info

Domnul și Mântuitorul nostru Isus Hristos era împreună cu ucenicii săi în drum spre Ierusalim, fiind cea din urmă călătorie mai înainte de patimile, răstignirea, moartea și învierea Sa.

Căutând să pregătească pe ucenicii Săi pentru ce avea să se întâmple cu El, le vestește pentru a treia oară patimile Sale, adică prinderea, batjocorirea, bătăile, judecata și osândirea sa la moarte, dar le amintește și de Învierea Sa în cea de-a treia zi, ca să-i pregătească sufletește, să le întărească credința și să-i facă atenți să nu se descurajeze, să nu fie dezamăgiți, să nu deznădăjduiască atunci când se vor întâmpla cele voite de Tatăl, prezise de prooroci și de bunăvoie primite de El.

“Iată, ne suim în Ierusalim și Fiul Omului va fi dat în mâinile arhiereilor și cărturarilor… și-L vor omorî, dar după trei zile va învia” (Marcu 10, 33-34). Cuvintele acestea nu puteau fi înțelese de ucenici, ci mai mult uimire, nedumerire îi cuprindeau și se temeau să-L întrebe. Era greu de înțeles la acea vreme drumul crucii, al jertfei, al răstignirii de bunăvoie a celui pe care ei îl urmau de mai bine de trei ani, fiind de față la mari minuni, în care Învățătorul lor își arăta puterea Sa dumnezeiască. La aceste constatări văzute de ochii lor, se mai adaugă părerea greșită pe care o aveau ucenicii și cei mai mulți din conaționalii lor, care așteptau prin Mesia o înălțare și o recunoaștere a trecutului poporului ales; așteptau o scuturare a stăpânirii romane, un stat independent și o înflorire a puterii politice și naționale, o împărăție lumească a poporului evreu.

Ucenicii, deci, se gândeau la împărăția Lui, pe care o credeau pământească și care va lua ființă în curând.

Cuprinși de aceste gânduri, fiecare se gândea la locul ce avea să-l ocupe în noua împărăție. Cât erau gândurile și judecățile ucenicilor de străine de simțămintele și judecățile Mântuitorului, se observă mai ales din faptul că în timp ce le vorbește despre suferința și moartea Sa, ei se certau între ei pentru mărire.

În acest context, privim cu durere și poate cu strângere de inimă pașii pe care îi face Salomeia, mama celor doi ucenici apropiați ai Mântuitorului – Iacob și Ioan -, și cererea ei adresată lui Isus pentru cei doi fii ai săi, care fuseseră martori la Schimbarea la Față a Mântuitorului pe Taborul îndumnezeit de prezența sfântă a Fiului lui Dumnezeu și luminat de lumina cea nefăcută de mână omenească.

Imaginea aceasta pământească, în care o mamă vine la Isus cu cei doi fii ai săi și formulează o dorință ce va rămâne cu totul neîmplinită și care are numai justificarea slăbiciunii firii omenești, rămâne în cadrul dorințelor trecătoare ale omului.

În cuvintele ei: “Doamne, fă ca acești doi fii ai mei să șadă unul de-a dreapta și altul de-a stânga Ta, în împărăția Ta” se vede numai dragostea de mamă. Nu au îndrăznit să vină să ceară singuri locurile cele mai înalte în viitoarea Sa împărăție. Trimit pe mama lor. Și atunci, Mântuitorul, privind pe cei doi ucenici, le adresează următoarele cuvinte: “Nu știți ce cereți”. Apoi îi întreabă: “Puteți să beți paharul pe care îl voi bea Eu și să vă botezați cu botezul cu care Eu mă botez”? Fără să se gândească prea mult, Iacob și Ioan răspund: “Putem”.

Ca să le arate puțina lor credință și pentru a pricepe adevărul, Isus le spune cu durere aceste cuvinte care au străbătut ca un sfredel conștiința veacurilor: “Nu știți ce cereți”, adică “Voi, apostolii Mei cei mai apropiați și prietenii Mei, M-ați avut lângă voi atâta vreme, M-ați auzit vorbindu-vă despre împărăția veșnică, și ce doriți voi? Doriți să fiți asigurați de locurile cele mai înalte, cele mai bune, cele mai de cinste, mai presus de ceilalți ucenici ai mei? Paharul sau patimile Mele le veți împărtăși și voi cândva, dar a sta de-a dreapta și de-a stânga Mea în împărăția Mea, nu este al Meu a da decât celor ce s-au rânduit de Tatăl Meu” (Matei 20, 23).

Cu alte cuvinte, în împărăția Sa nu se caută rangurile după un favor lumesc, ci după merit, numai aceia care își vor împodobi viața și faptele lor cu sfințenia virtuților, ale iubirii și milosteniei, aceia vor ocupa locurile cele mai înalte în împărăția Sa.

Ceilalți apostoli care erau de față la convorbire s-au mâniat, căci începuse în inima lor invidia. Și atunci, Mântuitorul, strângându-i pe toți în jurul Său, le dă una din lecțiile cele mai frumoase, ca să înțeleagă în ce constă câștigarea locurilor în împărăția cerurilor. Trei ani de zile acești ucenici ascultaseră cuvintele Sale și fuseseră martori ai multor minuni săvârșite de El. Într-un cadru plin de înaltă duioșie, ce ne face să lăcrimăm, Isus îi cheamă din nou la picioarele Lui pe acești ucenici ai Săi, pe acești fii ai lutului, din care nu ieșise încă “pământescul”. Le înfățișează într-o măiestrită comparație autoritatea lumească a vremii și cea spirituală pe care o aduce creștinismul.

Îmbrăcând în haina modestă a smereniei sentimentele acestea din suflete, Isus statornicește în viață și în istoria mântuirii noi rânduieli și dimensiuni. Isus vine și dă un nou conținut raporturilor dintre oameni și acest conținut cuprinde într-însul puterea iubirii, smereniei, sacrificiului, renunțării la egoism și mândrie, a lepădării de sine. Isus statornicește o altă relație: “Care vrea să fie mai mare între voi, să fie vouă slugă. Și care vrea să fie întâi între voi, să fie tuturor slugă” (Marcu 9, 44).

Și atunci Mântuitorul motivează aceasta, zicând: “pentru că și Fiul omului n-a venit să I se slujească, ci ca El să slujească și să-și dea viața răscumpărare pentru multe”. Pilda cea mai convingătoare de umilință a dat-o Isus în Joia Mare, când a spălat picioarele ucenicilor săi. Se răstoarnă toate principiile și idealurile morale vechi și ale atâtor sisteme de gândire și sunt înlocuite cu altă viziune de viață, de comportare, de rugăciune și jertfă aduse în lumea creștină de Mântuitorul. Astfel, prin Evanghelia de astăzi Isus înfățișează un nou model de viață al credincioșilor.

Întreaga activitate a Domnului e îndreptată asupra omului și a lumii, e îndreptată în direcția slujirii oamenilor și a lumii. Într-adevăr, întreaga activitate a Mântuitorului este o continuă slujire.

Întruparea este slujire în sensul că, deși Dumnezeu, Fiul a luat trup omenesc spre a intra și fizic în contact cu oamenii, în vederea ajutorării lor directe, față către față, nu de la distanță.

Slujire a fost activitatea Sa misionară prin conținutul ei de neajunsă măreție. Slujire au fost, de asemenea, vindecările, minunile, suferințele, moartea și învierea. Toate acestea le-a săvârșit Domnul Isus numai și numai în folosul oamenilor. Nu numai al oamenilor din vremea vieții Sale pământești, ci pentru noi, oamenii din toate locurile și din toate timpurile.

În istorie, misiunea aceasta a slujirii, Hristos o împlinește în mod practic prin Biserică. În primul rând prin propovăduire și cult. Prin propovăduire, Biserica slujește credincioșilor, transmițându-le învățături a căror înfăptuire urmează să se înfăptuiască aici, în istorie, în lume și pe pământul acesta de către credincioși în strânsă colaborare cu Dumnezeu și cu toți oamenii de bine din lume.

Învățătura Împărăției lui Dumnezeu constă în curăție, dreptate, libertate, bunătate și iubire frățească, muncă și fericire pentru toți. Aceasta e chemarea spre care Biserica, prin propovăduirea ei, îndreaptă privirile și eforturile credincioșilor.

Scopul acesta măreț angajează toate eforturile credincioșilor nu numai spre cele religioase, dar și în toate laturile activității pozitive. Aceasta înseamnă că pentru realizarea Împărăției lui Dumnezeu sunt necesare nu numai practicile religioase, dar și toate celelalte activități creatoare ale fiilor Bisericii și ale tuturor celorlați oameni, întrucât ele sunt în slujba binelui.

Prin învățătura sa, Biserica îi ajută pe credincioși să înțeleagă că fără o înnoire a lor, oamenii nu pot spera să realizeze Împărăția lui Dumnezeu.

Învățătura Domnului, dată nouă prin predică, ne învață că pentru înfăptuirea mărețului ideal este nevoie de o credință puternică, de frământări, de lupte, de o puternică capacitate de rezistență, hotărâre și suferință. Spiritul care însuflețește întreaga propovăduire a Bisericii este un spirit de înnoire, de înălțare, de smulgere din comoditate, de încordare a puterilor, de perseverență, de bărbătească chemare la eforturi în slujba nobilei cauze – mântuirea -, care ne e atât de scumpă.

Prin învățătură, Biserica ne învață să vedem în fața fiecărui om fața lui Hristos și ne învață să prețuim lumea ca operă a lui Dumnezeu.

Pe de altă parte, conștiința că lumea e opera lui Dumnezeu, și anume o operă perfectibilă, nu desăvârșită, ne obligă să participăm cu hotărâre la toate chemările în vederea înfrumusețării și îmbunătățirii ei. Prin propovăduirea sa, Biserica slujește formând la ascultători nu numai sentimentul apartenenței la societate și la lume, dar și simțul responsabilității pentru ceilalți, pentru întreaga realitate, pentru viitorul lumii.

Dar Biserica slujește credincioșilor nu numai prin propovă duire, ci și prin cult.

Cultul este totalitatea mijloacelor de care se folosește Biserica în vederea aducerii și păstrării credincioșilor în comuniune cu Dumnezeu. În centrul cultului este Isus Hristos, prezent sub smerenia cuvântului și elementele Sfintelor Taine, în frunte cu Sfânta Euharistie.

Cultul, și în primul rând Sfânta Euharistie, e actualizarea lui Hristos în scopul de a parcurge cu fiecare credincios și cu întreaga comunitate creștină drumul parcurs de El în direcția duhovnicirii, până la totală schimbare.

Mersul lui Isus împreună cu noi prin istorie e asociat cu un continuu transfer de putere dinspre El înspre noi, din umanitatea Lui transfigurată în ființa noastră netransfigurată. Pe calea aceasta se pun temelii noi vieții noastre și suntem în stare să realizăm o viață nouă.

Dacă predica ne dă învățătura despre viață, cultul, Sfintele Taine ne dau forța necesară transpunerii în faptă a acestei învățături. Dacă prin propovăduire, Biserica slujește credincioșilor punându-le în fața credinței datoriile fundamentale ale vieții, prin cult, prin Sfintele Taine ea îi slujește în sensul că îi sfințește, adică îi eliberează de păcat, de egoism, de tirania instinctelor, dându-le totodată puterea de a împlini în mod consecvent poruncile lui Hristos, care nu sunt altceva decât chemări ale vieții noastre, în plenitudinea ei.

Dar Biserica nu-și poate limita activitatea numai la folosirea propovăduirii și a cultului. Deși activitățile acestea sunt de neînlocuit, totuși Biserica este chemată să participe într-un mod mai direct la slujirea omului. Problemele cu care se confruntă societatea noastră de azi sunt atât de multe și complicate, încât pentru rezolvarea lor e necesară o mare concentrare de forțe și înțelepciune. Și aici rolul bisericii este mare și cerut.

Două sunt motivele pentru care Biserica nu-și poate limita slujirea prin predică și cult.

Primul este că Domnul nostru Isus Hristos lucrează nu numai în Biserică, dar și dincolo de “altarul” ei. Oriunde se pune la cale și se realizează un bine, oriunde se duce lupta împotriva nedreptăților, a sărăciei, a foametei, a ignoranței etc., acolo e prezent activ și Domnul Hristos. Unde e prezent Hristos, însă, acolo trebuie să fie și mărturisitorii Lui, credincioșii. Să fim prezenți nu formal, nu fizic, ca să facem act de prezență, ci să fim lângă Isus, împreună cu El, cu întreaga noastră putere morală și spirituală, cu tot elanul și cu toată capacitatea noastră de jertfă. A fi împreună cu Hristos, înseamnă a sluji împreună cu El oamenilor.

Un al doilea fapt care obligă Biserica, împreună cu fiii săi, să fie prezentă la nevoile, necazurile oamenilor, este legea iubirii.

Caracteristica esențială a iubirii creștine este dragostea dăruirii nelimitate în slujba omului.

Ca iubire, iubirea creștină e iubire la modul divin. Adică o iubire care se răsfrânge asupra tuturor, fără deosebire, și în primul rând asupra celor în necaz, boală, sărăcie, primejdie. Iubirea creștină este aplecarea spre ceilalți, scoaterea lor din izolare, din necaz, din blazare, din indiferență, din robia păcatelor și patimilor; este stabilirea comuniunii cu ei, o readucere a lor pe drumul vieții normale.

Iubirea creștină e promovarea celorlalți la starea de oameni capabili să slujească la rândul lor altora, în spiritul aceleiași iubiri.

Mai mult, prin aspectul ei preventiv, iubirea obligă pe credincioși să participe și să lucreze cu toate mijloacele ei la eforturile în vederea creării unei societăți în care să nu fie ură, răutate, hoție, nedreptate, o societate care să ocrotească pe cei slabi, bolnavi, săraci, părăsiți, uitați și ocoliți.

Slujirea Bisericii, practicată prin propovăduire și cult, e de maximă importanță. E foarte important ca un credincios să fie lămurit, luminat asupra comuniunii lui cu Dumnezeu, asupra scopului și valorii vieții, asupra a ceea ce trebuie să creadă și să facă, după cum e de mare importanță ca un credincios să fie eliberat de sub tirania păcatului, a egoismului și să primească putere pentru o viață nouă.

La aceasta ne îndeamnă zilele acestea însemnate ale sfântului și Marelui Post al Paștilor. Să intensificăm și să împreunăm rugăciunea cu postul și înfrânarea, căința și mărturisirea păcatelor, împărtășindu-ne cu Domnul în Sf. Cuminecătură și să-i urmăm Lui prin credință lucrătoare în fapte de iubire. Să nu socotească nimeni că ni se cere săvârșirea unor fapte și lucruri mai presus de puterile noastre.

Biserica ne cheamă, prin glasul Evangheliei, ca în întâmpinarea marelui praznic al Învierii Domnului să ne înnoim sufletește și viața noastră creștină prin virtutea și fapta care este “o cale mai presus de orice altă cale”, izvorul virtuților creștine: dragostea de Dumnezeu și Biserica Sa, dragostea slujitoare de oameni, de împlinirea lipsurilor lor, de înmulțirea bucuriilor lor și ale noastre, ale tuturor.

Așadar, să facem din viața noastră “liturghie după liturghie”, slujirea Domnului și slujirea omului, slujirea Bisericii și slujirea familiei și a societății în care viețuim și muncim.

Și numai slujind în chip cu totul dezinteresat oamenilor, vom fi îndreptățiți să ne numim fiii lui Hristos. Ai lui Hristos cel care a venit nu “ca să i se slujească, ci ca El să slujească” credincioșilor, oamenilor, lumii. Amin.

Text preluat de pe AMDM.info cu acordul parohiei Adormirii Maicii Domnului.

 

* * *

 

Duminica Cuvioasei Maria Egipteanca

Autor: pr. Visarion Iugulescu
Copyright: IerodiaconVisarion.ro

Frați creștini,

Domnul nostru Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, care a venit în lume să ne mântuiască, a ales pe ucenicii Săi nu la voia întâmplării; de altfel vedem că la început aceste persoane nu întruneau multe virtuți pe care le propovăduia Mântuitorul Hristos. Vedem că și ei, mai înainte de a fi curățiți prin Duhul Sfânt, erau mândri, ambițioși, râvnitori după onoruri și vrednicii lumești.

Tocmai de aceea i-a ales Mântuitorul, ca arătându-le pe față ambiția și învățându-i, să înțelegem și noi umilința și morala cea nouă pe care s-o punem în practică și să ne fie de temei pentru mântuirea noastră. Cuprinsul Evangheliei de astăzi este acesta: “doi ucenici se apropie de Mântuitorul lumii și-L roagă să le dea locurile cele dintâi în Împărăția Sa”.

Ei nu cunoșteau această împărăție duhovniceasă, ci o socoteau a fi o împărăție pământească, lumească. Iată de ce ambiția și pofta de a se înălța mai presus de ceilalți i-a împins să facă această cerere. Ca să cunoaștem cât de nepotrivită a fost cererea celor doi ucenici; este nevoie să știm timpul și împrejurările în care ea a fost făcută.

Luna nouă a lui Nisan se arătase pe cer. Focuri pe munți, oameni trimiși prin țara întreagă vesteau în mod special că peste 14 zile Israel își va serba Paștele. Fiecare saluta cu bucurie această veste și se pregătea să prăznuiască amintirile minunilor ce s-au săvârșit la ieșirea poporului din Egipt. Se formau caravane, grupându-se pe familii, și plecau spre Ierusalim, iar pentru ca să se poată curăți mai înainte de sărbătoare, plecau mai din vreme, adică spre sfârșitul lunii martie.

În această perioadă timpul era frumos, ploile din urmă încetaseră și un soare curat și frumos veselea cu razele sale cele dintâi flori de primăvară. Toate acestea contribuiau la călătoria pioasă a călătorilor către cetatea cea sfântă.

Pe când poporul lui Israel era cuprins de veselie, numai Isus care predica Evanghelia simțea că i se rupe inima. Pentru toți, Paștele era viață, pentru Isus, acesta trebuia să fie moartea. Întrerupându-și predica, Isus se hotărî să se suie în Ierusalim pentru cea din urmă oară și luă astfel drumul care-L ducea la moarte. El mergea singur în capul cetei apostolice, iar apostolii îl urmau tăcuți.

Mulțimea nu știa ce să creadă și se simțea cuprinsă de spaimă. Ucenicii nu observaseră tristețea de pe fața Mântuitorului; ei erau cuprinși de multă bucurie și povesteau între ei evenimente fericite care se vor împlini peste puțină vreme. Ei visau onoruri, demnități și funcții înalte, iar Isus se gândea la chinurile ce-L așteptau la Ierusalim. Ucenicii se întrebau care va fi scaunul lor în împărăția mesianică, iar Isus saluta mai dinainte Crucea pe care avea să fie răstignit.

Luându-i la o parte, le spunea ce are să i se întâmple Lui. “Iată, ne suim în Ierusalim – zicea Domnul – și Fiul Omului se va da arhiereilor și cărturarilor și-l vor judeca spre moarte, îl vor batjocori, îl vor scuipa, și-L vor bate, și-L vor omorî pe El, dar a treia zi va învia”. Ascultând aceste cuvinte, ucenicii au fost cuprinși de groază și s-au tulburat în inimile lor. Li se părea un lucru cu neputință ceea ce auzeau, iar cuvintele Mântuitorului le dărâmau toate speranțele lor despre împărăția pământească pe care o visau și în care se vedeau ocupând posturi înalte de dregători.

S-a apropiat atunci Salomeea, femeia lui Zevedei și mama celor doi ucenici Iacob și Ioan. Alegând momentul când Isus era singur, se apropie de El închinându-I-se și cerând ca cei doi fii ai ei să stea unul de-a dreapta și altul de-a stânga întru împărăția Sa. Salomeea a servit numai ca mijlocitoare pentru ambiția fiilor ei, neprevăzând nici ea și nici copiii săi unde duce această pretenție oarbă. Iată de ce au meritat răspunsul acesta aspru din partea Mântuitorului: “Nu știți ce cereți!”

Ei au cerut aceste două locuri ca să se deosebească de ceilalți ucenici și să aibă autoritate asupra lor. Fiul lui Dumnezeu le-a zis după cum am văzut în Evanghelia de astăzi, că aceste locuri vor fi ocupate de cei care merită și care au chemarea de la Dumnezeu.

Mai întâi însă Isus le-a zis: “Nu știți ce cereți! Eu voiesc să vă fac vânători de oameni, iar voi doriți să fiți slugi împărătești? Eu voiesc să vă trimit în lume fără traistă și toiag ca să predicați Evanghelia, iar voi căutați cinste trecătoare? Eu vreau să vă fac fii ai cerului, apostoli și părtași la înnoirea lumii, iar voi cugetați cele pământești? Cu adevărat nu știți cereți?”

Cuvintele acestea spuse atunci ucenicilor se potrivesc de minune creștinilor de astăzi. Ucenicii Domnului nu știau că toate sunt rânduite de sus de la Tatăl ceresc. Mintea lor era tot pe pământ, tot la lucrurile trecătoare ale acestei lumi, nu la împărăția duhovnicească a lui Hristos, deși văzuseră atâtea minuni. Simțiseră ei că Domnul Hristos era Fiul lui Dumnezeu, dar firea lor era tot așa de îndărătnică și uitucă ca și firea noastră a celor de astăzi.

Să stăm și să ne gândim: câți părinți nu sunt și astăzi care cer pentru copiii lor, întocmai ca mama fiilor lui Zevedei din Evanghelia de astăzi, ca odraslele lor să ocupe posturi înalte, fără să se gândească dacă merită sau dacă au chemarea de sus pentru a ocupa acele posturi. Câți nu sunt care în ambiția lor lucrează numai cu răutate, nedreptate și necredință, exagerând răul, micșorând binele; peste toate acestea recurg la minciună și calomnie numai ca să zdrobească și să ocupe locul pe care alții l-ar merita.

Câtă aroganță și câtă mândrie nu întrebuințează cei ambițioși, căci ei nu cruță pe nimeni ci privesc cu dispreț pe oricine e mai prejos decât ei. Ei doresc să fie respectați, să fie admirați de toți. Cei mândri și ambițioși apasă cu asprime pe cei mai mici și umilesc pe cei mari. Cei ambițioși se poartă cu nerecunoștință față de cei din jur. După cum vedeți, apucăturile omului stăpânit de păcatul ambiției sunt cu totul păgânești, deoarece în păgânism cei mari tratau cu dispreț pe cei mici, pe când în creștinism cei mici trebuie să fie tratați cu respect de către cei mari.

Iată de ce Mântuitorul a zis: “Domnii păgânilor îi domnesc pe ei și cei mari îi stăpânesc pe dânșii, dar între voi să nu fie așa. Pentru că Fiul Omului n-a venit ca să-I slujească Lui cineva, ci ca El să slujească și să-și dea sufletul răscumpărare pentru mulți”. În ambiția și mândria, intrigile și toate dorințele cele deșarte, lumești și pământești de care am amintit sunt căzuți toți oamenii care au părăsit complet rugăciunea și legătura strânsă cu Împărăția cerească.

Din sfintele cărți bisericești, vedem că Dumnezeu a făcu îngeri și oameni cu scopul de a-L slăvi neîncetat. Ce oare altceva fac îngerii în cer decât să-L slăvească pe Dumnezeu? Oare noi oamenii pe pământ nu se cade să-i imităm pe îngeri, să fim recunoscători și noi către Ziditorul și să-I aducem slavă și cinste?! Căci și omul este un fel de înger amestecat, așa după cum spune Sfântul Ioan Damaschin că în om sunt puteri îngerești spirituale și puteri omenești materiale.

Omul are misiunea divină, să se înalțe neîncetat peste hotarele firii sale, peste nevoile cele pământești, ca să se facă un înger întrupat. Aceasta nu se va putea împlini așa ușor dacă nu va întrebuința rugăciunile curate, virtuțile și toate faptele bune. Rugăciunea s-a născut în mintea și în inima lui Adam chiar din timpul când a fost izgonit afară din rai. Rugăciunea a devenit necesară pentru el după ce a fost înstrăinat, izgonit de la fața Ziditorului său. A început a suspina și a se ruga cu șiroaie de lacrimi, plângând după raiul cel pierdut.

Vedem acum toate vietățile de pe fața pământului că sunt mulțumite, numai omul nu află mângâiere și odihnă pe pământ. Păsările cântă vesel în codrii, fluturii zboară liberi în aer, peștii saltă în ape limpezi, animalele se îndestulează cu iarba câmpului, numai omul, acest călător fără patrie, nu-și află odihna sufletul său. El știe că nu este pe pământ țara lui, el simte că în altă parte este casa lui. Pentru aceasta nimic nu-l mulțumește în această viață, că aducându-și aminte de raiul pierdut, de fericirea cea nemuritoare, începe a suspina și a se ruga.

Iată, așa s-a născut rugăciunea în om, așa a ajuns ea pe pământ împreună cu dânsul. S-a revărsat peste spinii pământului ca o necesitate, ca un dor dumnezeiesc. Ce este deci sfânta rugăciune? Mai întâi este o datorie. Când toate zidirile slăvesc pe Dumnezeu, cum ar putea omul să tacă, cum ar putea să asculte cântecul păsărilor, murmurul apelor, adierea vânturilor, freamătul mărilor și să stea nepăsător?!

Dacă tot universul ceresc formează o veșnică cântare închinată dumnezeirei, dator este și omul să se înroleze în acest univers la mărețul cer al zidirilor și al naturii. Afară de om, toate celelalte zidiri de la aștrii cei de sus până la firele de iarbă, nu au altă grijă decât să-L slăvească pe Dumnezeu. Sfântul Părinte Augustin, pătruns de adâncă recunoștință față de Dumnezeu, după o vreme de zbucium și neliniște, zise: “Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, nu mai tu poți să dai liniște sufletului meu, numai la Tine este liniștea și fericirea cea veșnică!”

Iată dar că rugăciunea este dăruită omului ca o călăuză pe pământ de Bunul Dumnezeu. Viața omului de la leagăn până la mormânt este o cale foarte scurtă, plină de o mulțime de dureri, necazuri și primejdii, suferințe și lacrimi. Cum va putea străbate acest călător străin calea aceasta primejdioasă de nu va avea călăuză un toiag de sprijin pe acest drum spinos?! Acest toiag este sfânta rugăciune.

Creștinii adevărați s-au trezit cu rugăciunea în brațele maicii lor, cu rugăciune au crescut în viață, cu rugăciunea în inimă au pornit la luptă pentru a câștiga pâinea cea de toate zilele. Cu rugăciunea se culcau creștinii, cu ea pe buze se sculau, cu ea mergeau pe drum, cu rugăciunea îmbătrâneau și tot cu ea se duceau în mormânt. Cu rugăciunea omul se înalță spre cer, prin ea se întâlnește cu Dumnezeu și se amestecă cu îngerii.

Rugăciunea este sufletul creștinătății. Sfinții Părinți spun că rugăciunea este maica tuturor virtuților și din sânul ei se nasc toate celelalte virtuți. Ea ridică mintea către Dumnezeu, este viața lumii, inima credinței, cununa nădejdii și sufletul Bisericii. Rugăciunea este pacea familiilor, bucuria soților, apărarea copiilor, alinarea bolnavilor, mângâierea văduvelor și întărirea bătrânilor. Fără rugăciune nici un suflet nu se poate mântui.

Fiind așa de mare darul și puterea rugăciunii, ea are și cei mai mulți dușmani: satana, lumea, trupul, plăcerile și grijile vieții acesteia. Satana este cel mai mare dușman al rugăciunii, el face orice numai ca omul să nu se roage, să nu ajungă să vorbească cu Dumnezeu. Când omul vrea să se roage el caută să-i dea alte ocupații; îl îndeamnă să vorbească, să citească cărți nefolositoare, să mănânce, să doarmă mult și multe alte pofte numai să-l îndepărteze de la rugăciune, iar dacă creștinul biruiește și începe a se ruga, diavolul se străduiește să facă tulburare și ceartă în casă.

Seara îi dă omului somn devreme, dimineața lenevire, peste zi nenumărate griji, iar în sărbători îi dă dureri de cap sau îi trimite pe cineva, prieteni sau cunoscuți, ca să-l oprească și să nu meargă la biserică să se roage. Vai, câți creștini sunt înșelați astăzi de diavol, câți nu vor să se roage de rușinea oamenilor, câți nu se duc la biserică fiindcă râde lumea, câți nu găsesc timp de rugăciune toată viața pentru că sunt robi ai acestei lumi trecătoare, iar satana îi ține în brațe cu plăcerile lui.

Mulți creștini se roagă numai când dau de necazuri sau atunci când cer de la Dumnezeu să le dea și iar să le dea. După ce au primit de la Dumnezeu împlinirea dorințelor întorc spatele Domnului ca evreicele care atunci când nasc cu greu cer ajutor Maicii Domnului zicând: “Ajută-mă Marie, ușurează-mă Marie, nu mă lăsa Marie!” După ce nasc iau mătura și, măturând prin casă zic: “Acum ieși afară Marie, pleacă Marie!”

Așa sunt mulți creștini de-ai noștri, mulți care se roagă dar nu li se împlinesc rugăciunile și numai ce-i auzi zicând: “Am plătit slujbe pe la mănăstiri, pe la biserici și nu știu ce se întâmplă că nu m-am folosit cu nimic”. Acești creștini să fie siguri că sunt încurcați cu păcate grele nespovedite și Dumnezeu nu vrea ca să asculte rugăciunile lor mai ales că de multe ori nu știu ce cer.

Mulți nu cer mai întâi cele de folos pentru mântuirea sufletului, pentru iertarea păcatelor, nu cer vreme de pocăință, nu cer tărie în credință, nu cer dragoste înflăcărată, nu cer răbdare în ispite. Cei mai mulți cer ca și cei doi ucenici din Evanghelie de astăzi; mărire pământească, bani mulți, spor în cele pământești, servicii bune, viață lungă, viitor fericit; cinste de la oameni, sau să fie bine văzuți în serviciu.

Unii, împinși de dorința de a li se împlini rugăciunea cât mai curând, nu mai țin seama de nimic și se duc orbiți chiar la alte religii, apelează la rugăciunile sectanților, pe la vrăjitoare, pe la sinagogile evreilor și astfel amestecă păcate peste păcate, iar rugăciunile lor se fac spre osândă. Alții dau slujbe la biserici, dar cer pierderea dușmanilor, îi pun în pomelnicul de morți ca să-i omoare Dumnezeu și așa mai departe.

Rugăciunile celor care nu vor să se spovedească cu anii nu sunt primite, nici ale celor care vin în biserică îmbrăcați necuviincios, mai ales femeile care fac sminteală cu îmbrăcămintea tulburând mintea și liniștea bărbaților. Rugăciunile femeilor, făcute cu capul descoperit, atât la biserică cât și acasă, nu sunt primite. Pentru ca să fie primită rugăciunea, trebuie să fie ajutată de celelalte fapte bune: de dragoste către săraci și toți oamenii necăjiți, de milostenii, de post, de iubire către vrăjmași, de iertare pentru cei care au greșit.

Să avem smerenie adâncă și să cerem mai întâi cele de trebuință sufletului și apoi cele pământești. Preocuparea principală a creștinului adevărat trebuie să fie pentru cei ce s-au mutat din viața aceasta, pentru cei răposați, părinți, frați, surori, rudenii, care au făcut vreun bine în viață, să le poarte de grijă făcându-le rugăciuni, sărindare și parastase; căci mulți din cei plecați stau în temnițele iadului și așteaptă să fie salvați de cineva, de rude, de cei apropiați, iar aceștia nici nu se gândesc, din contră sunt mulți care se țin numai de petreceri, de distracții și păcate. De aceea vin peste ei boli grele, pagube, neajunsuri, despărțiri ca să-și aducă aminte de cei răposați, să le facă și lor pomenire și ușurare de greșeli.

La foarte mulți creștini nu li se îndeplinesc rugăciunile din cauză că nu vin duminicile la biserică, la masa Împăratului ceresc, aici acasă la El, la Dumnezeu, pentru că Biserica e casa lui Dumnezeu. Aceștia parcă ar aștepta să vină Dumnezeu la ei acasă, să le dea după placul lor și după poftele lor. Toți cei ce se așează și se ridică de la masă fără rugăciune insultă bunătatea dumnezeiască și rugăciunile lor ca și ale celor ce se arată nemulțumiți și cârtesc ba de una, ba de alta, nu sunt primite.

Sunt unii părinți care dau o pildă rea copiilor prin faptul că se așează la masă fără să se închine sau cu pălăria pe cap mâncând fără nici un respect din bunătățile lui Dumnezeu, iar copiii lor fac la fel când ajung mari, pentru că așa au văzut la părinții lor. Așa se povestește într-o carte veche, că un împărat foarte credincios și temător de Dumnezeu, avea pe lângă el o mulțime de miniștri plini de mândrie, îngâmfați și fără frică de Dumnezeu. Nu știa împăratul cum să-i facă să înțeleagă că purtarea lor este o grosolănie nebunească și o mare netrebnicie omenească. Ce credeți că a făcut împăratul? A vorbit cu un cerșetor pe care l-a chemat și l-a învățat să vină în ziua următoare la ora mesei și când va fi el la masă împreună cu toți miniștrii lui, să vină și el și să se așeze la masă cu pălăria pe cap. Să nu zică nimic, să mănânce, apoi să se scoale și să plece, fără să spună nici măcar bună ziua.

Așa a făcut cerșetorul, căci a doua zi pe când împăratul era la masă cu toți miniștri lui îngâmfați, a venit și el și fără să spună un cuvânt, se așeză la masă, mănâncă și bea cu lăcomie cât îi place și cu pălăria pe cap. Toți miniștri se uitau îngroziți și așteptau să vadă ce zice împăratul. Mare le-a fost mirarea și nu știau ce să creadă văzând că împăratul nu zice nimic. Cerșetorul se sculă de la masă fără să-i pese de cineva, mâncat și băut bine, și, ieșind pe ușă, se pierdu prin mulțime.

Mesenii, indignați de comportarea acestui om, ziseră împăratului: “Împărate, cum ai putut să suferi fără să spui nimic acestui om care a mâncat și a băut în fața măriei-tale, cu pălăria pe cap și fără să-ți mulțumească?!” Împăratul i-a lăsat să se frământe, apoi luând cuvântul, zise: “Așa faceți și voi în fața Împăratului ceresc, Dumnezeu, căci tot astfel mâncați și voi din masa lui cea bogată, pe care ne-o întinde cu atâta dărnicie, cu atâtea bunătăți și frumuseți de tot felul, iar voi drept mulțumire stați înțepeniți în mândria voastră ca și când ați mânca și ați bea din cele ce faceți voi. Voi nu voiți să vă supuneți Creatorului și să-I dați slavă și cinste pentru câte ni le dă aici pe pământ”.

Auzind ei acestea au plecat smeriți capetele, au înțeles lecția și s-au hotărât cu toții să-și schimbe viața, recunoscând puterea, mila și dragostea lui Dumnezeu și îndelunga lui răbdare ce o are pentru toți păcătoșii. Oare nu facem și noi așa ca cerșetorul din istorioară, față de bunul Dumnezeu? La fel facem atunci când nu recunoaștem de unde ne vin toate bunătățile pe care le avem, când nu facem rugăciune la masă și nu-I mulțumim Lui, când nu recunoaștem că sănătatea și toate bunurile primite sunt de la El.

Consumăm aerul, apa și lumina Lui și toate bunătățile pe care ni le pune înainte masa aceasta de pe fața pământului; dacă le luăm și nu-I mulțumim Lui, nu ne închinăm Lui, nu venim la biserică și nu ne rugăm Lui, suntem niște nătângi și ticăloși, nerecunoscători în fața Împăratului ceresc, întocmai ca cel ce s-a ospătat din masa împăratului fără să-i mulțumească. Unul din motivele pentru care Dumnezeu nu vrea să împlinească rugăciunile noastre este și acesta; Dumnezeu știe că pentru ce am primit darurile Lui nu le folosim pentru mântuirea noastră și cerem cu gând rău ca să le risipim în plăcerile noastre, așa după cum spune apostolul Iacov în epistola sa la cap. IV, v. 3.

Așa este; iată spre exemplu: un om bogat, roagă pe Dumnezeu să-i înmulțească averea ca să se poată desfăta și petreacă o viață de trândăvie; altul se roagă să capete sănătatea pierdută, să scape de boala ce-l necăjește ca să-și poată lua iarăși viața cea păcătoasă de mai înainte și să trăiască în desfrânare; altul se roagă să câștige un proces ca să poată răpi moștenirea unor orfani sau văduve; alții să reușească în afaceri necinstite, alții se roagă să câștige la jocuri de cărți, loterie și altele. Poate Dumnezeu să asculte astfel de rugăciuni? Desigur că nu!

De aceea zice Domnul Dumnezeu: “Când vă rugați și întindeți mâinile voastre, Eu îmi întorc ochii de la voi și oricât v-ați ruga nu vă ascult, căci astfel de rugăciuni sunt ca niște mirosuri grețoase ce vin din grămezile de gunoaie”. Sfinții Părinți ne spun că atunci când citim o cartea sfântă, mai ales Biblia, să fim atenți că în acel moment ne vorbește nouă Dumnezeu de acolo și să facem ceea ce ne spune El nouă în carte, adică voia Lui.

Când ne rugăm, vorbim cu Dumnezeu și îi spunem noi Lui ce ne doare. Dacă noi ascultăm și facem ce ne spune Dumnezeu din carte, și El ne ascultă pe noi și va face ce-i cerem noi, atunci când cererea este bună, când e cu nădejde, cu credință și cu fapte bune și când știm ce să cerem. Rugăciunea trebuie să fie și cu stăruință, să așteptăm cu răbdare așa cum ne învață Domnul Hristos. Dumnezeu pe mulți i-a întors de pe căile pierzării prin răbdarea de care a dat dovadă sau chiar printr-un vis înspăimântător.

Așa s-a întâmplat cu un mare necredincios dintr-o comună din apropie de orașul Târgoviște, un fapt adevărat, petrecut acum, de curând.

Acest necredincios nu credea că există rai și iad, dimpotrivă, prigonea pe cei credincioși, pentru că în satul acela avea o funcție oarecare și spunea tuturor: “Eu sunt Dumnezeu, eu tai și spânzur aici, eu fac ce vreau cu voi”. Își prigonea mai ales soția pe care o oprea să se ducă la biserică o înjura, o da necuratului, o îngrozea cu fel de fel de vorbe urâte și cu răutatea lui. Femeia nu mai știa ce să facă. Făcuse și ea rugăciuni, plătise pe la biserici, dar nu se schimba nimic. Biata femeie își pierduse nădejdea de a-l vedea și pe el un om liniștit vreodată.

Într-o zi, nemaiputând de tulburare, plină de supărare, se duce la preotul satului și-i spune necazul. Preotul a îndemnat-o la rugăciune spunându-i: “Nu te deznădăjdui, mergi și ai încredere în Dumnezeu, roagă-te și mă voi ruga și eu, că Dumnezeu poate să facă din uscat verde și să-l schimbe dintr-odată încât ai să te miri de el dacă vei avea credință tare”. Femeia s-a dus acasă și cu lacrimi fierbinți a început să facă rugăciuni, metanii, milostenii și cu lacrimi se ruga lui Dumnezeu să i se îndrepte bărbatul.

Nu a trecut mult și, odată după rugăciunile acestea fierbinți, pe la miezul nopții se trezește biata femeie speriată de răcnetele lui, căci țipa ca o fiară sălbatică. El avea o vedenie înfricoșată. Se rostogoli și căzu jos din pat, rămânând nemișcat în mijlocul camerei. Soția lui când l-a văzut a crezut că a murit. A aprins repede lumânarea și a vrut să iasă afară și să strige la vecini să o ajute. Când s-a uitat la el a văzut că deschisese ochii și întrebându-l ce i s-a întâmplat nu a căpătat nici un răspuns. După ce s-a ridicat de jos, acesta s-a așezat pe marginea patului și, cu o voce stinsă, și-a întrebat soția: “Femeie, unde te închini tu?” așa de sălbatec era că nu știa nici în ce parte să se închine. După ce îi arătă icoanele la răsărit, el mai întrebă: “Ce rugăciuni zici tu, femeie? Învață-mă și pe mine!”

“Te învăț eu pe urmă, dar acum citește aici.” I-a dat cartea și a citit și el Tatăl nostru, că nu-l știa, a făcut semnul Sfintei Cruci și apoi a început să povestească ce visase spunând: “M-am pomenit că au venit la mine doi diavoli înalți de câte doi metri cu coarne și coadă, cu păr pe ei și negri cum e smoala; le ieșeau văpăi de foc din gură și din ochi și aveau priviri îngrozitoare. M-au luat cu sila între ei și m-au dus înaintea Domnului Hristos, care era într-o lumină cerească, pe un scaun strălucitor și înconjurat de o mulțime de îngeri ce cântau cântări de slavă.

Atunci acei demoni urâți au zis: «Dreptule Judecător, dă-ni-l nouă pe acest păcătos că Tu îl hrănești, îl miluiești din toate bunătățile Tale, iar el toată viața lui numai nouă ne-a slujit, dă-ni-l nouă!» Atunci Domnul Hristos a zis: «Da, ticălosul, Eu i-a dat minte să înțeleagă ce e bine și ce e rău, dar el și-a ales partea cea rea. Eu i-am dat mădulare ca să le întrebuințeze spre fapte bune iar el și-a cheltuit timpul numai în răutăți spre bucuria voastră. De aceea luați-l de aici și aruncați-l în marea cea clocotită cu smoală».

Atunci acei înfricoșați demoni m-au luat cu ei și în câteva clipe am ajuns într-un loc trist, părăsit, fără aer și verdeață, unde am văzut o mare fără sfârșit care clocotea cu lume în ea, cum clocotește cafeaua cea neagră la foc, așa era smoala aceea, iar lumea țipa cât putea. Atunci acei demoni au vrut să mă arunce și pe mine și m-au luat unul de mâini și altul de picioare. Eu am început să țip și în momentul acela am sărit în mijlocul casei unde m-am trezit”.

Abia a așteptat să se facă ziuă, și dimineață s-a dus la preotul satului și s-a spovedit spunându-i visul acesta, iar preotul l-a rugat să spună dacă vrea toate acestea în biserică duminica ce urma ca să audă toată lumea. Toată lumea l-a ascultat uimită și cu lacrimi în ochi pentru că nimeni nu-l văzuse niciodată în biserică și-l știau cât e de pornit împotriva lui Dumnezeu.

Iată ce face Dumnezeu prin puterea rugăciunii. Acest om trăiește și spune cu gură de foc la toți, iar cei care-l cunoșteau cum era, când se întâlnesc cu ei îi spun: “Ce mă, te-ai pocăit?” Dar el le răspunde: “Dacă ați vedea și voi ce am văzut eu, n-ați mai zice nimic, ați plânge și v-ați pocăi și voi, dar vai de voi că nu știți ce vă așteaptă!”

Acum el este primul la biserică, plânge și spune la toată lumea, și acestea, iată, dintr-un vis. Câți nu pierd raiul pentru că se mulțumesc cu nimicuri, crezându-se oameni cinstiți, susținând că nu fac cine știe ce rele și că nu sunt păcătoși ca alții. Noi să-L rugăm pe Dumnezeu să ne asculte rugăciunile cele către mântuire și să zicem:

Rugăciune

Stăpâne, Împărate al cerului și al pământului, care ai venit în lume să ne mântuiești și să ne faci părtași ai bunătăților celor negrăite, noi n-am știut până acum ce cerem, noi n-am știut până acum, Doamne, ce vrem, dar am înțeles că tu vrei să ne dai, ca un Părinte bun, numai ce ne este de folos pentru sufletele noastre.

Ajută-ne ca să ne dezlipim mai ușor de pământul acesta trecător, și să nu mai dorim nimic altceva decât numai pe Tine și Împărăția Ta cea cerească, ca în ziua Ta cea mare, când vei veni să ne judeci cu slava Ta pe norii cerului să ne așezi la dreapta ta, ca să fim cu Tine în vecii vecilor. Amin.

 

* * *

 

“Puterea” – ca stil de viață

Autor: pr. Mihai Tegzeș
Copyright: Predici.cnet.ro

Partea I-a: “pretenția” fiilor lui Zevedeu

Dacă în Evanghelia lui Marcu, de trei ori Isus vestește patima și moartea Sa și tot de atâtea ori, ucenicii nu înțeleg (Petru reacționând împotriva suferinței lui Isus, ucenicii întrebându-se cine este mai mare între ei iar fiii lui Zevedeu cerându-I lui Isus să stea de-a stânga și de-a dreapta Sa,în Împărăție), pericopa evanghelică de astăzi ne prezintă cea de a III-a vestire a patimilor Mântuitorului (Mc 10,32-34), cererea fiilor lui Zevedeu (Mc 10, 35-37) și învățătura lui Isus cu privire la sensul corect al “puterii”, de fapt, al slujirii.

În timp ce Domnul mergea înaintea ucenicilor către Ierusalim, știa că va fi omorât deoarece, profetul Isaia vestise demult acest eveniment tragic (cfr. Is 50,4-6; 53,1-10). Moartea Sa nu e rodul predestinării, ci este consecința unui angajament liber, făcut pe baza misiunii de mântuire a lumii, primită de la Tatăl. Avertizându-i pe ucenici cu privire la patima și moartea Sa, este ca și cum le-ar fi spus: ucenicul trebuie să-și urmeze întru totul Maestrul, chiar să sufere împreună cu El. Ucenicii erau speriați, nu înțelegeau aceste cuvinte, pentru că acestea nu erau în concordanță cu ideile lor privitoare la Mesia. De fapt, ucenicii, nu numai că nu pricepeau, ci au continuat să fie preocupați doar de ambițiile lor și de realizarea personală: Iacob și Ioan cer primele locuri, vor să treacă înaintea lui Petru.

Observăm că doleanța celor doi frați este într-o mare opoziție cu vestea pe care Isus le-a dat-o. Toți știm că iubirea de sine (narcisismul, filautìa -cum o numesc Sfinții Părinți-) îl face pe om surd față de nevoile și de durerile aproapelui, transformându-l într-unul cu “inimă de piatră”. Din cererea lor, în aparență întemeiată, de a sta la stânga și la dreapta lui Isus, deducem că: în ciuda faptului că au stat trei ani cu Isus, apostolii nu și-au schimbat mult felul de a privi lucrurile și lumea. Îi interesa doar profitul: doreau să fie răsplătiți (plătiți) pentru că L-au urmat! Ei considerau că “gloria” lui Isus era o bună ocazie pentru ca și ei să acceadă la un loc de onoare. Oare apostolii căutau mărirea lui Dumnezeu sau afirmarea lor, servindu-se de “Biserică”?

Fraților! Trebuie să-L slujim pe Domnul, să căutăm împlinirea voinței Lui, fără să fim interesați de vre-un avantaj pentru noi și fără să pretindem felul în care să fim recompensați. Cei care pretind recompensă au atașamentul celor care nu se încred în bunătatea Domnului sau se consideră mai inteligenți decât El. Slujirea în vederea obținerii unui anume favor, recompensă, constituie un mare pericol pentru viața spirituală. De fapt, egocentrismul se manifestă în căutarea “măririi deșarte” a acestei lumi și se opune iubirii lui Isus, care implică slujire gratuită și dăruire a vieții. Prin urmare, planul vieții unui creștin, trebuie să fie în continuă îndreptare de la “egocentrism” la “dăruirea” oneroasă; “ucenic” însemnând să mergi în urma Domnului, să-I urmezi exemplul.

Contrar viziunii lui Isus, cei doi apostoli urmează logica umană, considerând că-i suficient să facă parte din grupul apostolilor pentru a avea dreptul să stea la loc de cinste. Isus ne învață că cinstea și onoarea, se nasc dintr-un alt mod de gândire: logica iubirii fără margini. De aceea, prin răspunsul Său, Domnul îi invită să nu se comporte asemenea mai “marilor lumii” (puternicii lumii, după învățătura lui Isus, caută mărirea deșartă a acestei lumi: se mulțumesc să fie considerați oameni mari, chiar dacă de fapt nu sunt), ci “cel care dorește să fie primul, să fie slujitorul tuturor“. Această logică o întărește cu propriul exemplu: “Fiul omului nu a venit ca să fie servit, ci să slujească“.

Fiii lui Zevedeu cer privilegii. Poate că nu au vrut să piardă timpul în a-și asigura viața. Oare ce a simțit Isus când a observat cât de slabe roade a dat munca Sa? Ceilalți zece se agită. De fapt, grupul ucenicilor experimentează un fel de dezbinare. Supărarea lor ne ajută să înțelegem că și ei căutau același lucru, chiar dacă nu au avut curajul să-l ceară. Încă Spiritul nu se coborâse peste apostoli, ca să-i ajute să înțeleagă învățătura lui Isus, care invită creștinii la un stil nou de viață, al slujirii, după exemplul Său. De fapt, gândirea ucenicilor manifestă tensiunile și puțina armonie din interiorul primelor comunități creștine. În comunitatea noastră care este starea de spirit: buna înțelegere sau individualismul? Slujirea sau comandarea?

Ucenicii uită că au fost chemați “în urma” Domnului și nu să ocupe o poziție la “nivelul Lui”. Ei au fost prezenți la discursurile care adunau mulțimile în jurul Său și la înmulțirea pâinilor; au văzut vindecările făcute de Domnul și învierea morților; Au auzit cuvintele din clipa “schimbării la față: “Acesta este Fiul Meu cel iubit, ascultați-L!” (Mc 9, 7); însă tot nu au înțeles, pentru că visau la un “Mesia”, eliberator politic și religios, la un triumfător glorios, cu care să împartă puterea.

Ei nu-L recunoșteau în Isus, pe Mesia, descris pe larg de profetul Isaia: “slujitorul Domnului“; “disprețuit de oameni“; “omul durerilor“; “Cel ce se dă pe sine pentru răscumpărarea noastră“, dar care, în urma suferințelor va vedea lumina; “Dreptulcare va mântui pe mulți, pentru că va lua asupra Sa răutățile oamenilor (cfr. Is 53,2.3. 10 11). Acest “slujitor” va elibera oamenii de puterea răului, pentru că puterea Sa nu este ca aceea a stăpânilor lumii acesteia; El nu este un tiran. Viața Sa nu este o căutare a măririi lumești, deoarece Domnul coboară la om pentru a-l sluji, pentru a-l elibera de rău și de păcat. Aceasta este misiunea Lui.

Iacob și Ioan au fost chemați la o astfel de “misiune-slujire”. La o astfel de “slujire regală” este chemat fiecare creștin. Este vorba de o “cale a crucii” de-a lungul căreia știm că nu ne purtăm singuri crucea, pentru că Isus este mereu cu noi.

Iubiți credincioși! Toți dorim să fim apreciați și ne pare rău când acest lucru nu se întâmplă sau când nu suntem stimați, așa cum ne-am fi așteptat. Ne revoltă criticile altora, le vedem ca pe niște nedreptăți și acest lucru poate fi corect, dar când pretindem să-i depășim pe alții din mândrie sau din dorința de a fi onorați, greșim, deoarece ne lăsăm stăpâniți de orgoliu.

Orgoliosul este cel care vrea să pară mai mult decât este, cel care vrea să stea “deasupra”; cel care caută gloria. Omul afectat de orgoliu este cel care crede că este “cine știe cine”, când de fapt este un nimeni. Este omul îngâmfat și plin, saturat cu un orgoliu van, mincinos; care se laudă cu poziția sa socială, cu realizările sale când, de fapt, acestea nu există. Este omul stăpânit de trufie deșartă, de lăudăroșenie. De asemenea orgoliosul n-are nici o calitate, dorind doar să fie faimos în ochii altora: “megalomania”.

Orgoliosul este omul care nu știe să ceară niciodată, doar să ia, să jignească și să facă nedreptăți, fără să-și ceară iertare; să obțină ceea ce dorește cu ajutorul amenințărilor. Este persoana care nu știe spune: te rog frumos. Este omul needucat, fără respect, vanitos si trufaș. Este cel mândru, care confirmă zicala: “Cu cât persoanele sunt mai goale, cu atâta sunt mai pline de sine”.

Orgoliul este o trăsătură distructivă deoarece, în timp ce toate celelalte vicii îl fac pe om să se îndepărteze de Dumnezeu, mândria îl face pe om să I se împotrivească și să-L contrazică pe Domnul. Astfel, pentru că au vrut să fie mai inteligenți decât porunca Domnului, Adam și Eva, orgolioși, au pierdut viața raiului și au trebuit să experimenteze mizeria lor. Observăm că tot ceea ce nu respectă poruncile lui Dumnezeu, este dăunător! Șarpele, primul rebel, nu a vrut să-I slujească Domnului, iar acum caută cu orice preț ca oamenii să-i urmeze exemplul.

“Antidotul” față de orgoliu ni-l dă Isus prin cuvintele: “Fiul omului nu a venit ca să I se slujească, ci să slujească și să-și dea viața ca răscumpărare pentru mulți“. El ne-a dat exemplul Său: perfecțiunea se câștigă prin slujirea iubitoare.

Istoria ne învață că puterea dominatoare a mai marilor lumii -a celor puțini care comandă mulțimile- poate fi oricând uzurpată de alții. Cunoscând acest lucru, Isus ne spune că în Biserică nu trebuie să fie astfel! Creștinii trebuie să fie cei care biruiesc ispita orgoliului, a dorinței de a fi cel mai bun, cu orice preț.

În relatarea acestei pericope, evanghelistul Matei ne spune că, de fapt, mama celor doi frați se prezintă la Isus cu această cerere (cfr. Mt 20,20). Probabil, datorită sărăciei și a lipsei locurilor de muncă din acea epocă, ea s-a grăbit să mijlocească pentru fiii săi, dorind să le garanteze un loc sigur, de conducere în această “Împărăție”, despre care Isus vorbea atât de des. Putem spune că această mamă este imaginea părinților care își stresează copii; care doresc cu orice preț să-i vadă realizați. Părinții trebuie să știe că în ciuda faptului că locul de muncă se poate, uneori, cumpăra cu bani, mântuirea nu se poate cumpăra. Acei părinți care le asigură “totul” copiilor… le fac rău acestora, pentru că îi “deresponsabilizează”! Mai mult, neglijând educația religioasă, îi învață că lucrurile lumii pământești sunt mai importante decât fericirea veșnică. De fapt, acești părinți își înșeală proprii copii!

Dacă în Evanghelia după Matei, mama celor doi s-a folosit de multă diplomație în ceea ce privește doleanța ei, Iacob și Ioan nu cer, ci aproape că pretind. Limbajul folosit de ei are un ton poruncitor: “Vrem!”. Pretenția lor seamănă mult cu dorințele noastre de afirmare. În zilele noastre există fenomenul “recomandărilor”, când oamenii apelează la prieteni cu funcții importante pentru ca să obțină anumite favoruri. Astfel unele locuri de muncă, vizând o mare responsabilitate, nu se ocupă potrivit criteriului competenței, ci pe baza “fenomenelor” de clientelă, de favoruri, de recomandări… fapt care cauzează tot mai multe nedreptăți și discriminări. Prin urmare, unii oameni nici nu merită să ocupe funcția pe care o au iar alții, ocupă posturi mult mai modeste, față de capacitatea și aptitudinile lor. Iată câteva din aspectele păcătoase ale societății noastre.

Partea a II-a: reacția “răbdătoare” a Domnului

Iubiți credincioși! Cererea celor doi frați denotă înfumurare și aroganță: cred că vor putea bea același “pahar” pe care îl va bea Isus, fără să-și de-a seama cât de greu o să le fie doar să-L însoțească pe Domnul pe drumul Calvarului. Aroganța lor izvora din ambiția și ignoranța lor. Drept urmare, Domnul crede de cuviință să-i instruiască cu privire la deținerea puterii în lume și în Biserică (cfr. Mc 10,38-40). Reacționând hotărât, răspunde: “Voi nu știți ce cereți!” Îi întreabă cu privire la “potir” și la “botez”. Este vorba de “potirul” suferinței și de “botezul” sângelui, al morții. Botezul pe care Isus trebuie să-l primească, este moartea și coborârea Sa în iad, adică în locul cel mai adânc al durerii umane; cale pe care, Isus a ales-o și acceptat-o în mod liber, în vederea mântuirii. Prin întrebarea Sa, Domnul dorește să știe dacă în schimbul unui loc de cinste, ei acceptă să-și dea viața, până la moarte. Cei doi răspund afirmativ, dar puține zile după aceea, vom vedea cum Îl abandonează în ceasul suferinței și al morții (cfr. Mc 14,50) iar la dreapta și la stânga Sa, vor sta cei doi tâlhari.

Isus ar fi putut să le răspundă pe un ton dur sau, să-i demită, pentru că nu corespund misiunii de ucenic, însă Domnul preferă, cu răbdare și dragoste, să-i învețe, încă o dată, despre “slujire“. Este ca și cum Isus ne-ar spune: “de răsplata voastră” se ocupă Tatăl vostru”, voi preocupați-vă să faceți ce ține de voi, “să slujiți”. Preocuparea noastră ar trebui să fie urmarea și imitarea Domnului întru totul, în special în ceea ce ne solicită efort, renunțare, batjocura unora sau persecuțiile altora. Nu trebuie să-L urmăm pe Domnul, doar atunci când ne place. Căci cel care susține că-L iubește pe Isus, trebuie să se comporte cum El s-a comportat, ne spune apostolul Ioan, în scrisorile sale.

Din pericopa de astăzi înțelegem că și ucenicii erau loviți de carierism, de setea de putere, de căutarea faimei, de dorința de parvenire cu orice preț. Cel care caută doar succesul, urmărește interesele sale egoiste, niciodată aprobate de Evanghelie, aceasta opunându-se măreției, grandorii și semeției lumii. De fapt, Isus clarifică: este Tatăl cel care distribuie “premiul”, pe baza iubirii Sale gratuite. Această învățătură este adresată nu doar tuturor apostolilor, ci și nouă. De fapt, Scriptura ne amintește: “Competența” omului constă doar în a-l sluji pe aproapele și pe Dumnezeu (cfr. Is 53,2.3.10-11) iar răsplata rămâne mereu un dar pe care Tatăl ni-l face!

III. Partea a III-a: puterea adevărată știe să slujească

În această parte a pericopei (cfr. Mc 10, 41-44), Isus vorbește din nou despre exercitarea puterii (Mc 9,33-35). În vremea aceea, Imperiul Roman nu se preocupa de binele poporului, ci domina lumea cu puterea armelor iar prin tribut, taxe, impozite, aduna bogățiile oamenilor în favoarea celor puțini, care locuiau la Roma. Mai marii vremii căutau doar interesul propriu (Mc 6,17-29), iar societatea era terorizată de cei care-și exercitau abuziv și în chip violent puterea. Isus propune o alternativă: “Între voi să nu fie așa, cine vrea să fie mare între voi, să fie servitorul tuturor, cine vrea să fie primul, să fie sluga tuturor”. Domnul se opune privilegiilor sau rivalităților și insistă pe “slujire”, ca remediu împotriva ambițiilor personale și ca alternativă corectă pentru conviețuirea umană.

Prin cuvintele: “Am venit să slujesc“, Isus ne prezintă definiția cea mai frumoasă despre Dumnezeu: un Dumnezeu în slujba omului. Oamenii îi slujesc pe oameni, dar Dumnezeu îl slujește pe om. Prin urmare, toți creștinii sunt invitați să slujească, nu să pretindă să fie slujiți. Isus ne ajută să înțelegem că: din “atotputernic”, din iubire pentru noi, Dumnezeu s-a făcut “neputincios”și sluga omului. Iată cum Isus transformă “puterea” în “slujire”: o putere în favoarea celorlalți, nu o putere de dominare peste alții. “Cel care vrea să fie primul, să fie slujitorul tuturor“.

Viața lui Isus poate fi rezumată prin cuvintele Sale privitoare la misiunea Sa de slujire: “Fiul omului n-a venit ca să fie slujit, ci ca să slujească și să-și dea viața ca răscumpărare pentru mulți” (Mc 10, 45). Mântuitorul Slujitor, vestit de profetul Isaia (cfr. Is 42,1-9; 49,1-6; 50,4-9; 52,13-53,12) ne prezintă un mod cu totul nou de a privi viața. Numai prin slujirea fraților și prin grija față de cei marginalizați, vom putea face ca lumea să aibă față umană.

Recomandând calea cea dreaptă a slujirii, Isus nu condamnă dorința de putere, însă ucenicilor le arată calea pentru a ajunge la adevărata faimă, “grandoarea puterii”: cea a slujirii. Domnul ne spune că trebuie să fie o legătură între ceea ce omul dă și ceea ce omul dorește: dacă dorești să fii mare, mai întâi de toate, slujește!

Sportivii, oamenii de știință și cei care conduc destinele lumii știu că rezultatele mari se obțin printr-o muncă susținută și îndelungată, nu de pe o zi pe alta. Unii oameni de știință au ca obiectiv nu succesul, înțeles ca recunoaștere a valorii lor din partea societății, ci obiective mai mari, pe care majoritatea oamenilor nici măcar nu și le-ar putea imagina. Dacă unii cercetători doresc să facă descoperiri importante pentru a ajunge faimoși și bogați, alții caută prin descoperirile lor, să realizeze condiții de viață mai umane pentru omenire. Toți muncesc dorind să-și atingă scopul, dar cu stiluri de viață diferite, cu inimi diferite. Apostolii au devenit renumiți, pentru că au abandonat modul de viață, care la început li se părea că îi va face celebri.

Fraților! Domnul dorește să ne învețe că: viața nu este un joc în care putem hotărî singuri toate regulile, ori în care putem alege doar părțile care ne interesează sau ne plac, renunțând cu bucurie la tot ceea ce este complicat.

Isus ne explică stilul slujirii, valabil pentru toate vârstele și condițiile sociale! El se debarasează de modul de guvernare al lumii din timpul Său și cere ca în comunitățile creștine, guvernarea și felul de relaționare între oameni, să fie diferit! Biserica nu trebuie să stăpânească peste oameni! Adevărata întâietate se află în “iubirea care slujește”. Cei care ocupă posturi importante trebuie să slujească, nu să stăpânească!

“Cel care vrea să fie primul, să fie servitorul (doulos = sclavul) tuturor”: unul care nu are drepturi și de care toți pot să se slujească; cineva care nu este stăpân pe sine, un om la dispoziția și la bunul plac al altora. Un asemenea “om-sclav” nu se găsea în societatea civilă, dar acum există. Este Isus, Fiul omului, care a venit să slujească! “Slujirea” constituie și explică toată activitatea lui Isus, care își dă viața ca răscumpărare pentru mulți.

Iubiți credincioși! “Darul de sine” este expresia atotcuprinzătoare a slujirii. Iată relația strânsă dintre “slujire” și “darul vieții”! Orice ai face, dacă nu-ți dai viața sau nu te dăruiești, nu înfăptuiești un “serviciu” adevărat, conform stilului lui Isus! Iată planul educativ pe care ucenicii sunt chemați să-l învețe și să-l practice neobosit: să facă din viața lor, o iubire dăruitoare, pentru fericirea altora. Secretul constă în a privi la Isus răstignit, pentru a învăța arta slujirii. Ignațiu de Loyola se ghida după zicala: “În toate să iubim și să slujim”! Toți suntem chemați să actualizăm acest program în viața socială, politică, a afacerilor, a relațiilor interpersonale, în familie… Primul favor, prima slujire pe care Biserica trebuie să o dea lumii, este vestirea Evangheliei, dăruirea lui Isus oamenilor! Aceasta este misiunea Bisericii! Acesta trebuie să fie țelul vieții și al activității creștinilor: “Răspândește iubirea pe tot pământul, dacă vrei să-L iubești pe Cristos” (Sf. Augustin).

Fraților! Iacob și Ioan cer amândoi, primul loc în Împărăție. Astăzi tot mai mulți creștini se roagă să câștige bani, să fie promovați în posturi cheie, să fie sănătoși, să aibă succes… Se roagă cineva pentru ca Domnul să-i ajute să slujească cu sinceritate și dăruire fraților săi? Ce îi cer Domnului în rugăciunile mele? Ne-am reînnoit viața după botezul nostru: suntem atenți față de slujirea aproapelui, sau continuăm să trăim în întuneric? Urmăm exemplul lui Isus care și-a dat viața, renunțând la Sine pentru mântuirea noastră?

În concluzie, putem spune că pericopa ne ajută să înțelegem cât este de diferită gândirea omului, față de cea a lui Isus. Omul caută profitul de pe urma muncii sale, caută să aibă o situație socială bună, care să-l ridice deasupra altora. Însă Isus nu a venit pe pământ să caute stima oamenilor, ci pentru ca să ne învețe să-L cunoaștem pe Tatăl și să ne invite să împlinim, să facem voința Lui. El ne cheamă nu la o poziție de prestigiu prin care să ne simțim importanți, ci la o viață de slujire, cea care contează în vederea mântuirii. Nu merităm nimic în urma păcatului, însă totul ne este dăruit în mod gratuit de Cel care cunoaște inimile noastre.

Ne credem “profesori” emeriți sau slugi nevrednice care nu am făcut nimic altceva decât să ne împlinim datoria, de zi cu zi? În familie, ne împlinim obligațiile, fără ca să așteptăm recompensa? Trebuie să știm că există o singură ușă pe care se intră în adevărata mărire și o singură glorie, care nu este cea deșartă și ireală, a puternicilor lumii, aceea care se numește “slujire”.

Isus slujește bând paharul morții noastre, în care am căzut datorită păcatului. El ne slujește, dându-și viața pentru noi și această slujire mântuiește viața noastră în veșnicie! Poarta către gloria veșnică este iubirea prin care “omul” care este “sus pus” nu face abuz de putere, nu cere să fie servit, ci coboară la nivelul celor de jos și-i slujește, asemenea Mântuitorului, care s-a coborât la noi pentru a ne ridica, împreună cu El, în mărirea Sa.

Să-L rugăm pe Domnul să ne elibereze de ispita de a-i domina, subjuga, comanda, asupri pe frații noștri. Să-I cerem să ne ajute, ca să fim slujitorii Săi și ai aproapelui, împreună cu El, astfel încât să ajungem la mărirea veșnică, pregătită nouă din veac. Amin.

 

* * *

 

Cererea fiilor lui Zebedeu

Autor: pr. Ioan Abadi si pr. Alexandru Buzalic
Copyright: Editura Unitas

Această sfântă zi de duminică, a cincea din Marele Post, ne propune să medităm asupra dorințelor noastre de mărire deșartă; în același timp ne pregătește să înțelegem ascultarea de care dă dovadă Isus, mergând pe calea înfăptuirii Misterului răscumpărării noastre până la capăt, plătind cu prețul vieții iubirea față de noi.

“Iată ne ducem la Ierusalim și Fiul Omului va fi dat căpeteniilor preoților și cărturarilor; și-L vor osândi la moarte și-L vor da în mâna păgânilor, care-L vor batjocori; și-L vor scuipa și-L vor omorî, dar a treia zi va învia,” spune Domnul. Ce cuvinte pline de mister pentru Apostoli: El este speranța, este cel mai mare dintre profeții lui Israel, pe El L-au urmat văzând semne mari și iată că acum le vorbește despre patimă și moarte. Au ascultat dar nu au înțeles, dovadă rătăcirea începută în noaptea patimilor și disperarea produsă de prăbușirea propriilor iluzii omenești pe care și le-au făcut despre Mântuitorul, speranțele lor fiind răstignite odată cu Isus. Acum ei nu înțeleg: va fi nevoie de suferința purificării propriilor gânduri, de convertire și apoi, în lumina Învierii, toate prevestirile profețiilor Vechiului Testament și cuvintele lui Isus despre suferința pe care i-o va aduce încrâncenerea în păcat a oamenilor, vor prinde contur și vor fi înțelese. În aceste momente de prezență a lui Cristos, aceste cuvinte sunt misterioase, și nu sunt înțelese de discipoli pentru că încă trăiește propriul “eu” și acesta prea puțin îmbrăcat în gândirea lui Hristos.

Iacob și Ioan, fiii lui Zebedeu, cuprinși de ceața iluziilor propriilor așteptări, vin la Isus cu cererea de a sta “în glorie” unul de-a dreapta și altul de-a stânga Învățătorului. Ei așteaptă încă o Împărăție a lui Dumnezeu ideală, pentru poporul lui Israel, o guvernare pe tronul lui David în care romanii – păgânii – să fie alungați, cărturarii și fariseii mustrați pentru încrâncenarea lor în jurul speculațiilor asupra “literei” Legii și nu asupra trăirii ei, o domnie a păcii, înțelegerii și a dreptății. Încă nu au înțeles că opera mântuirii este universală și Împărăția este a tuturor oamenilor, indiferent de limba vorbită, de cultură sau de apartenența sau nu la tradiția lui Israel. Avea să treacă mult timp până când ucenicii vor înțelege ce înseamnă să propovăduiești tuturor neamurilor și că Biserica este mântuitoare pentru toți. Ceilalți zece Apostoli nu sunt nici ei mai prejos de confrații lor, pentru că “au început să fie mânioși pe Iacob și pe Ioan.” Și ei sunt prizonierii acelorași așteptări mesianice, puternic influențate de încercările istorice prin care a trecut poporul lui Israel și așteptau să șadă împrejurul lui Isus într-un stat ideal, însă pe măsura așteptărilor lor.

Cuvintele Mântuitorului sunt un arc peste timp având aceeași profunzime și pentru noi, cei de astăzi. Înțelegem cu adevărat Împărăția lui Dumnezeu? De câte ori ni se pare că Împărăția este atât de îndepărtată sau o așteptăm ca o lume perfectă în care să intrăm și noi, să ne conformăm binelui și dreptății care să vină din exterior, dinspre societate spre individ. Împărăția lui Dumnezeu s-a instaurat pe Pământ, este prezentă în mijlocul nostru, manifestându-se oriunde domnește sfințenia. Biserica este sfântă și în mijlocul credincioșilor ei găsim Împărăția lui Dumnezeu care stăpânește în inimile celor care ascultă de glasul lui Dumnezeu. Este o Împărăție spirituală care crește… Plinirea Împărăției se va petrece atunci când întreaga omenire se va întoarce la Dumnezeu, devenind o turmă sub un singur păstor, însă cât de încercată este și va fi Biserica lui Hristos până atunci… Suntem chemați să intrăm în Împărăția lui Dumnezeu “acum”, “aici”, în locul unde trăim și în timpul vieții noastre. Intrând în Împărăția lui Dumnezeu, lumina și căldura iubirii lui Hristos se va răspândi dinspre noi spre ceilalți. Călăuziți de această lumină ca de un far, și cei din jurul nostru vor pătrunde în comuniunea de sfințenie a sfintei Biserici, Împărăția pornind din adâncul inimilor spre ceilalți. Nu este o așteptare pasivă a intrării într-o “țară minunată” ci este un dinamism spiritual care transformă prin Spiritul Sfânt lumea care, din aproape în aproape, va ajunge în mod deplin acea Împărăție a lui Dumnezeu în care omul va trăi în demnitatea pentru care a fost creat.

În lumina Învierii înțelegem acum cuvintele Mântuitorului: “Știți că cei care se socotesc cârmuitori ai neamurilor domnesc peste ele și cei mari ai lor le stăpânesc;” aceste legi sunt pe măsura lumii fără de Dumnezeu, însă “între voi care vrea să fie mai mare să fie slujitorul vostru; și care va vrea să fie cel dintâi între voi să fie slujitorul tuturor, pentru că și Fiul Omului n-a venit să I se slujească, ci ca el să slujească…” Împărăția lui Dumnezeu nu este guvernată de legile lumii acestea, Isus Hristos dând tuturor exemplu cum trebuie să se trăiască aici pe Pământ și totodată în Împărăția divină. Sfințenia nu înseamnă a face lucruri mari ci a trăi în tumultul vieții cotidiene, în care ne împărțim între obligațiile față de familie, față de societate și față de Dumnezeu. Exemplul cel mai elocvent asupra a ceea ce înseamnă a sluji Împărăției în viața de zi cu zi este viața ascunsă a Sfintei Familii în Nazaret.

“Nazaretul este școala unde începe să fie înțeleasă viața lui Isus: școala Evangheliei [...] Mai întâi, o lecție de tăcere. O, de s-ar renaște în noi prețuirea tăcerii, această admirabilă și indispensabilă atmosferă a spiritului… O lecție de viață de familie. Nazaretul să ne reamintească ce înseamnă familia, comuniunea ei de iubire, frumusețea ei austeră și simplă, caracterul ei sacru și inviolabil [...] O lecție de muncă. O, Nazaret, cămin al “Fiului lemnarului”, mai ales aici am vrea să înțelegem și să celebrăm legea, aspră dar mântuitoare, a trudei omenești [...]; și, în sfârșit, vrem să salutăm aici pe toți cei care muncesc în lumea întreagă și să le arătăm pe marele lor model, pe fratele lor Dumnezeiesc.” (CBC n. 533)

Împărăția lui Dumnezeu este a creștinilor care practică virtuțile cu eroism, însă de cele mai multe ori în ascunzișul faptelor aparent mărunte, asemenea bănuțului văduvei.

Omul este chemat să facă o “experiență fundamentală” a legăturii cu Dumnezeu. Condiția umană, aceea pe care o sesizăm în această “experiență fundamentală”, este dominată de două condiții existențiale: omul este “o ființă-aruncată-în-lume” și “o ființă-aruncată-în-istorie”. Astfel omul este “proiectat” fără încetare, în mod anxios spre viitor, aparținând în același timp unui trecut, unui lung lanț de dependențe istorice. Este aservit în mod esențial de multitudinea fascinațiilor prezentului care îl captează și caută să îl îndepărteze de Dumnezeu. În același timp omul încearcă să devină propriul creator prin transformarea cadrului propriei vieți, a organismului și psihismului său propriu, a comportamentului său greșit. Propriile limite îi arată mai înainte de toate contingența sa radicală. Orizontul cunoașterii lui se lărgește pe măsură ce îl explorează; pleacă în spațiu însă se va întoarce mereu pe pământ își mărește durata existenței sale istorice însă se va lupta mereu cu moartea.

Evanghelia lui Hristos este răspunsul tuturor așteptărilor omenești, iar intrarea în Împărăția lui Dumnezeu înseamnă a trăi în conformitate cu poruncile Mântuitorului. Numai urmându-L pe Hristos ne vom putea prezenta în fața Judecății și să devenim locuitori ai fericirii cerești.

Rugăciune

Iată-mă Doamne în fața Ta, privind la Tine cu ochii minții. Tu mă înveți și-mi descoperi scopul. Exemplul vieții Tale pământești îmi descoperă cât sunt eu de departe de sfințenie. Ai înfăptuit mântuirea noastră. Dorința Ta a fost să faci voia Tatălui Tău și astfel Te-ai făcut ca unul dintre noi, Te-ai îmbrăcat cu omenirea noastră și, mai mult, ai devenit servitorul nostru revelându-ne ce înseamnă adevărata iubire.

O, Doamne, Dumnezeul meu și Totul meu, merit sau pot să cutez să-Ți cer mai mult decât mântuirea mea, eu care nici măcar pentru aceasta nu am servit cum se cuvine pe pământ, cu toate că am avut permanent înaintea mea exemplul vieții și al învățăturii Tale?

Numai bunătatea Ta, mă face să sper la fericirea cerească pentru că numai harul Tău poate să-mi transforme sufletul împietrit într-un suflet sfânt și curat, care să fie vrednic de a se bucura de-a pururi în Măreția Ta.

De aceea rămâi cu mine, Mântuitorul meu, și cercetează-mă cu îndurarea Ta, ca să voiesc de acum înainte doar ceea ce este conform voinței Tale divine. Amin.

 

* * *

 

Cel ce vrea sa fie intâiul, sa fie sluga tuturor

Autor: pr. Vasile Rob
Copyright: Predici.cnet.ro

Cu ajutorul lui Dumnezeu am ajuns la cea de a V a Duminica din post cand, odata cu apropierea Floriilor si a jertfei lui Isus pe sfânta cruce, creste si emotia crestinului adevarat fata de evenimentele la care urmeaza sa asiste si care, pentru aducere aminte, se repeta an de an. Despre evenimentele care urmeaza sa se petreaca le vorbeste si Isus ucenicilor sai urcand drumul spre Ierusalim si care aveau in centru tocmai Patima, si moartea sa pe cruce. Bucuria care cuprinsese intreaga Iudee pentru sarbatoarea pastilor evreesti, va aduce, pentru Isus si pentru ucenicii sai, o mare durere si tristete. Si, cu toate ca Isus incerca sa-i pregateasca pe ucenicii sai pentru tragicele evenimente ce vor urma, odata cu sosirea sa in Ierusalim, acestea nici macar nu-l auzeau.

Gandurile lor, vazand euforia multimii care-i urma, îi duc spre ideea ca Isus, ajuns la Ierusalim, va fi primit si inscaunat ca un imparat pamantesc al iudeilor ce va zdrobi jugul roman ce apăsa poporul. Nu aud chinurile si batjocurilor la care Isus va fi supus, dar nici macar nu realizeaza profetia Invierii sale dupa 3 zile, ci ramân cu mintea la marirea pamanteasca la care sperau cand li se vorbea de Imparatie. Nu faceau diferenta intre imparatia pamanteasca si Imparatia cereasca pe care o propovaduia Isus. Dovada fiind cererea celor doi frati, fii lui Zevedeu, care vin si-l roaga sa le dea scaunele cele mai de vaza, dea dreapta si dea stanga sa in Imparatia lui Isus. De aceea Isus vazand ca aceștea nu au inteles despre ce imparatie este vorba le spune: “Nu stiti ce cereti!” dupa care le atrage atentia ca urmeaza sa bea un pahar foarte greu si-i intreba daca vor fi in stare sa bea un asemenea pahar. Acestea raspund, fara a sta sa judece: “Putea.” De aceea Isus face aluzie la moartea si chinurile de martiri pe care le vor suporta atunci cand vor bea paharul la care se referea Isus, intrevazand moartea lui Iacob, care a fost ucis de Irod si surghiunul lui Ioan pe insula Patmos din ordinul tiranului imparat Domitian.

Si, fiindca aceasta convorbire cu fii lui Zevedeu se petrece in prezenta celorlalti ucenici, si vazand ca ei au fost primi care cer putere in noua imparatie, acestea devin invidiosi, atat pe ei cat si pe mama lor, care asa dupa cum spune sfantul evanghelist Luca, a intervenit si ea la Isus pentru a acorda fiilor sai favoruri lumesti. Iata ce usor apare mania si invidia in sufletul omului! De aceea Isus, avand in vedere misiunea pentru care-i pregateste, intervine din nou pentru indreptarea gandurilor lor si le da o lectie despre adevarata marire si pozitie de sef peste alte suflete, atragandu-le atentia ca ei nu trebuie sa fie asemeni domnitorilor si carmuitorilor neamurilor care le stapanesc, ci: “care vrea sa fie între voi întaiul, sa fie sluga tuturor !” pentru ca si el, Fiul Omului “nu a venit ca sa i-se slujeasca, ci ca el sa slujeasca si sa-si dea viata, ca rascumparare, pentru multi!” Si, pentru a fi mai convingator, cu toate ca in decursul celor trei ani de activitate publica Isus le-a demonstrat, de nenumarate ori, ca nu cauta si nu a cautat marirea lumeasca, la Cina cea de Taina ia ligheanul si prosopul si face cea mai umila munca ce se putea face, aceea de a spala picioarele ucenicilor sai, pentru ca acestea sa nu uite niciodata umilinta la care trebuie sa se supuna pentru a fi mai mare in Imparatia cerurilor care le-a fost promisa de Cristos.

Din nefericire, atat credinciosii, cat si clericii din zilele noastre sunt cuprinsi de pacatele pe care Evanghelia de astazi, prin gura lui Isus le condamna, si anume: mânia, ura, invidia si marirea desarta. Ultima fiind dorinta omului de a accede la functii cat mai mari pe scara sociala, dar nu pentru a ajuta pe cei mai mici ci pentru a-i fi lui mai bine. Si cu cat este mai sus cocotat pe aceasta scara, cu atat considera ca are mai putine datorii fata de semenii sai de la care asteapta sa fie slujit. Credinciosii, dar si clericii zilelor noastre au inversat prioritatile. Primii sunt invidiosi pe preoti, pe pozitia si starea lor materiala, din care, pentru a se apara statutul clerical a iesit si urmatorul proverb care lasa, acest grav pacat, necondamnat: “sa nu faci ce face popa, sa faci ce zice popa !” In timp ce, cei din a doua categorie – preoti – îsi doresc si chiar se zbat sa faca tot ceea ce face un laic, fara pregatire pastorala, cum ar fi: inlocuirea sau cumularea pricesnelor cu cântece populare cu expresii indirecte sau directe la desfrau, organizarea de baluri pentru tineri in care se da frau liber dansurilor ispititoare la destrabalare, comercializarea a diferitelor bauturi in scopul obtinerii de foloase materiale, oferindu-le necumpatatilor si celor cazuti in patima betiei si… va las, incontinuare, pe dumneavoastra sa completati aceasta lista cu preocupari ce nu sunt in concordanta cu statutul clerical.

Si, pentru ca eu consider ca predicile nu sunt numai pentru indreptarea laicilor, dar ca prin studiul necontenit pe care un cleric il face, pentru a pregati aceste predici, trebuie sa duca si la indreptarea lui, a celui care este ales sa propovaduiasca cuvantul vietii, incat cuvantul lui sa fie asemeni faptelor sale. Cel mai potrivit timp de pocainta pentru fiecare dintre noi, laic sau cleric, este postul. Fiecare zi de post trebuie asemanata cu niste trepte sau scari. Cu fiecare zi in care urcam, prin post, rugaciune si fapte bune ne apropiem de Isus si va duce la culminarea hranirii cu Trupul si Sangele Domnului. Acesta este cel mai favorabil timp al “lepadarii de sine” adica, lepadarea: urii, maririi desarte, desfranarii, necredintei, betiei, etc. si de imbratisare a: rugaciunii, smereniei, umilintei, milostenia si mai ales fapta cea buna, garantia mantuirii omului.

Sfantul apostol Pavel spune ca, timpul pocaintei, al impacarii cu Dumnezeu, este cel prezent si nu cel viitor, pentru ca nu stim ce ne ofera viitorul. Ori, nu este durere mai mare ca aceea de a parasi aceasta lume neîmpacat cu Dumnezeu. Daca vrem sa fim primii in aceasta lume, atunci sa ne intoarcem ochii spre ceea ce Stapanul ei ne-a lasat si anume ca, el; “nu a venit sa i se slujeasca, ci pentru ca el sa slujeasca si sa-si dea sufletul rascumparare pentru toti!”. Amin.

 

* * *

 

Duminica a V-a din Post. Cerere fiilor lui Zevedeu

Autor: pr. Olimpiu Todorean
Copyright: ParohiaSfantulGheorghe.ro

“Disprețuit era și cel din urmă dintre oameni; om al durerilor și cunoscător al suferinței, unul înaintea căruia să-ți acoperi fața; disprețuit și nebăgat în seamă. Dar El a luat asupră-Și durerile noastre și cu suferințele noastre S-a împovărat. Și noi Îl socoteam pedepsit, bătut și chinuit de Dumnezeu, Dar El fusese străpuns pentru păcatele noastre și zdrobit pentru fărădelegile noastre. El a fost pedepsit pentru mântuirea noastră și, prin rănile Lui, noi, toți, ne-am vindecat” (Is. 53, 3-4)

Iubiți credincioși,

Lectura pericopei de astăzi și pasajul din Isaia pe care l-am citat, prezintă două modele opuse de comportament. Pasajul din Isaia ne prezintă figura Lui Isus care suferă; a doua este sugerată de cererea pe care o adresează lui Isus fiii lui Zevedeu.

Cererea (care în Matei este făcută de mama celor doi discipoli) este de înțeles din punct de vedere uman: dacă Isus a venit să instaureze Împărăția, de ce nu ar trebui să fie miniștri acei care încă de la început l-au urmat? Se subînțelege din această dorință imaginea unei împărății pământene, în care contează mai mult cine deține puterea, și într-o astfel de situație nu este normal să se vrea a se face carieră, a căuta în stânga și dreapta recomandări?

Iacob și Ioan nu ar trebui să fie condamnați pentru acest lucru așa cum am fi tentați, poate, noi să o facem, nici Isus nu-i condamnă; de fapt sunt ceilalți zece ucenici care se indignează, arătându-se mai severi decât Isus. Evanghelia nu ne-o spune dar, cu ironie subtilă, insinuează un dubiu: că ucenicii se indignează sau pentru că nu știu că în Împărăția cerului nu sunt locuri mai în față, sau poate pentru că fiecare din ei, fără a avea curajul să o ceară, cultivau în secret aceeași ambiție cu a fiilor lui Zevedeu?

Ca de obicei, ceea ne surprinde și de această dată, este atitudinea lui Isus. El nu judecă, am mai spus, și nici nu condamnă: aproape că îi compătimește pe cei doi, pentru naivitatea lor: “nu știți ceea ce cereți”. Dar, în același timp nu respinge cererea lor, mai bine le pune o condiție: “puteți voi să beți paharul pe care îl voi bea eu, sau să fiți botezați cu botezul cu care eu sunt botezat?”

Și poate că Iacob și Ioan s-au demonstrat încă odată a fi precipitați și naivi, atunci când răspund: “putem”. Nici de data aceasta Isus nu judecă, dimpotrivă, acceptă disponibilitatea lor. El știe că paharul martiriului nu va fi pus deoparte pentru ucenicii săi și, la momentul oportun, se va gândi el însuși să le dea puterea necesară pentru a suporta calvarul și întărește că faptul că ei trebuie să accepte gratuitatea serviciului la care sunt chemați, și pentru aceasta le spune că nu este în atribuția lui să le ofere un astfel de privilegiu.

“Nu este al meu a da”: această simplă afirmație este o anunțare revoluționară a Împărăției. Căci ce împărăție este aceea în care cel care este suveran nu are nici o autoritate în a da primele locuri în guvernul său? Isus explică imediat, fără nici o umbră de reproș față de ucenicii care încă mai gândesc în termeni umani și le demonstrează, cu un calm infinit, cât de mult trebuie să se schimbe mentalitatea pentru cei care urmează Împărăția: “cei ce se socotesc conducători ai neamurilor domnesc peste ele și cei mari ai lor le stăpânesc. Dar între voi….”

De multe ori în Biserică suntem tentați să confundăm autoritatea cu puterea. Structura Bisericii lasă din păcate această impresie; cine ocupă posturi de responsabilitate este expus riscului de a impune propria voință altora, chiar și atunci când acest lucru nu este cerut de exercitarea ministerului său. Ar trebui să reflectăm mai des asupra semnificației cuvintelor: minister, diaconie, serviciu, cuvinte ce ar trebui să fie sinonime.

A se vorbi despre “autoritatea serviciului” nu trebuie să fie numai o expresie frumoasă, o umilință de fațadă. Trebuie să fim cu adevărat dispuși să împărțim cu alții responsabilitățile, să ascultăm exigențele și sugestiile tuturor, să recunoaștem că, adeseori, cei care nu au “charismă” eclezială, demonstrează o capacitate și generozitate mult mai mare decât a multor clerici. Sacramentul Preoției conferă o “putere sacră”, dar aceasta nu înseamnă că totul trebuie să fie hotărât de către paroh, de aceea și dumneavoastră, fiecare în parte, în virtutea botezului pe care l-ați primit, sunteți chemați să vorbiți, să propuneți, să judecați, să hotărâți, să împărțiți responsabilitățile Bisericii, alături de preoții ei.. Chiar și papa, pe umerii căruia apasă responsabilitatea cea mai mare a Bisericii, cere să fie ajutat recunoscând că astfel primatul este în serviciul unității și că nu ar trebui să fie un obstacol în ajungerea unității vizibile între creștini.

Modelul este în primul rând Isus: preot în veac, care știe să tolereze slăbiciunile noastre pentru că el însuși le îndurat. De aceea Isus se arată înțelegător față de infantila cerere a lui Iacob și Ioan: chiar și el a fost ispitit de satana în deșert când i-au fost oferite toate împărățiile pământului. Dar el a știut să reziste: a învins pe ispititor pentru noi, “a fost unul după asemănarea noastră întru toate ispitit, în afară de păcat”. (Ev. 4,15)

Iubiți credincioși,

Biserica nu este pentru cine vrea să facă carieră. Nu este pentru cine vrea să împartă luxul și puterea “conducătorilor pământului”. Nu este făcută pentru cine face compromisuri și uită că primul loc este al săracilor. Din păcate, istoria ne prezintă cazuri în care oamenii Biserici s-au compromis cu guverne nedrepte și violente, devenind astfel, în oarecare mod, complicii lor, însă nu ar trebui să fie așa.

Modelul Servului din Isaia: “disprețuit și cel din urmă dintre oameni…” era disprețuit și nebăgat în seamă. Să fim atenți și să nu vindem sub preț Evanghelia pentru a păstra stima oamenilor; să nu ne fie frică să ne alăturăm, cu toate dificultățile, celor emarginați, celor persecutați, celor întristați, celor lângă care nimeni nu vrea să stea, fie că sunt ieșiți din închisori, fie că sunt ieșiți din canale, fie că sunt toxico dependenți; să nu ne fie frică a împărți cu cine ne stă alături responsabilitatea conducerii Bisericii, care este un jug dulce, dacă vom ști în modul cel mai simplu și sincer să-i “servim” pe frați. Amin.

 

* * *

 

De la păcatul ucigător la sfințenia dătătoare de viață

Autor: PF Daniel Ciobotea
Copyright: Ziarul Lumina

Duminica a cincea din Sfântul și Marele Post al Paștilor este numită și Duminica Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, pentru că această sfântă cuvioasă, deși este pomenită în ziua de l aprilie, este prăznuită și în Duminica aceasta, ea fiind o icoană sau o pildă a pocăinței și a ridicării duhovnicești a omului prin smerenie și prin post.

Evanghelia duminicii a cincea din Postul Mare este plină de înțelesuri duhovnicești pentru viața noastră. Evanghelia ne arată că Mântuitorul prevestește moartea și Învierea Sa. El inițiază pe ucenicii Săi în taina sfintelor Sale Patimi sau Pătimiri, pricinuite de păcatele oamenilor. Pe de altă parte, vedem însă că ucenicii Săi, care erau oameni simpli, pescari, nu puteau înțelege de la început taina Patimilor, Morții și Învierii Mântuitorului, ci în mod treptat. Vedem în comportamentul ucenicilor firea omenească, firea noastră, cu slăbiciunile ei, cu ispitele care vin asupra ei. Dar, în același timp, vedem cum harul lui Dumnezeu din Isus Hristos lucrează pentru ridicarea și vindecarea firii omenești, cum luminează, încetul cu încetul, firea omenească pentru a cunoaște tainele lui Dumnezeu și a intra în comuniunea de viață dătătoare cu El.

“Nu simpla întâlnire cu Isus aduce slava, ci vrednicia faptelor bune”

Mântuitorul Isus Hristos a prevestit faptul că Fiul Omului, adică El Însuși, va merge la Ierusalim, iar acolo mai-marii cărturarilor și ai fariseilor, împreună cu autoritățile romane ale trupelor de ocupație din Țara Sfântă, Îl vor batjocori și-L vor scuipa și-L vor biciui, și-L vor omorî. Apoi, Hristos-Domnul adaugă: “dar Fiul Omului după trei zile va învia”. Deci Mântuitorul nu desparte suferințele Sale și Moartea Sa de taina Învierii Sale. Cu alte cuvinte, El ne arată că Taina Crucii este îndreaptă spre Înviere, iar puterea Învierii se află ascunsă în Cruce. Pe când însă vorbea El despre faptul că va merge la Ierusalim ca să sufere, doi dintre ucenicii Săi, Iacov și Ioan, fiii lui Zevedeu, aveau impresia că Isus vorbește de o împărăție lumească, în locul celei romane. Mântuitorul îi lasă pe cei doi ucenici să spună ceea ce doresc ei, iar apoi îi mustră pe ei și pe ceilalți ucenici. În primul rând, Iacov și Ioan, fiii lui Zevedeu, au cerut Mântuitorului ceva pământesc, o slavă trecătoare sau o onoare deșartă din lumea aceasta și anume să stea de-a dreapta și de-a stânga tronului Său în această împărăție pe care ei o credeau pământească, o împărăție în Ierusalim. Atunci, Mântuitorul le spune: “Nu știți ce cereți”. Prin aceasta vedem că îi corectează, deoarece ei se gândeau la o împărăție politică, o stăpânire lumească. Iar apoi, după ce le spune: “Nu știți ce cereți”, Isus întreabă: “Puteți să beți paharul pe care-l beau Eu sau să vă botezați cu botezul cu care Mă botez Eu?” Iar ei au răspuns: “Putem”.

Dar ce este paharul despre care vorbește Mântuitorul în Evanghelia de astăzi și ce este botezul despre care vorbește El? Sfinții Părinți ai Bisericii au tâlcuit cuvintele acestea astfel: botezul despre care vorbește Isus este botezul suferinței și sângelui din timpul Patimilor Sale, culminând cu răstignirea Sa pe Cruce; iar paharul pe care Mântuitorul urmează să-l bea este însăși moartea Lui, după cum se vede în rugăciunea Sa din grădina Ghetsimani, când zice: “Părinte, dacă se poate, să treacă paharul acesta de la Mine, dar nu precum voiesc Eu, ci precum voiești Tu”. Isus Se referea la propria moarte. Cei doi ucenici, Iacob și Ioan, poate neștiind ce spun, au răspuns: “Da, putem”. Atunci Mântuitorul a profețit: “Paharul pe care-L voi bea Eu îl veți bea și voi și botezul cu care Mă voi boteza Eu vă veți boteza și voi” și, într-adevăr, așa s-a întâmplat mai târziu. Sfântul Iacob, ruda Domnului, a gustat paharul morții când a primit moarte mucenicească, fiind ucis cu sabia de regele Irod, iar de botezul suferințelor s-a împărtășit Sfântul loan Evanghelistul, pentru că a fost exilat în insula Patmos de către împăratul Domițian în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor la sfârșitul secolului I. Apoi, Mântuitorul le-a spus că de-a dreapta și de-a stânga Lui nu se poate sta doar pentru că cineva L-a cunoscut, ci a sta de-a dreapta și de-a stânga Sa este răsplata pentru faptele bune ale celor care se pregătesc. Deci, nu relațiile personale, nu simpla întâlnire cu Isus aduce slava, ci vrednicia faptelor bune. Mântuitorul nu dăruiește cuiva slava cerească doar pentru că acela L-a cunoscut sau face parte dintre rudele Sale, ci slava cerească se dăruiește ca răsplată pentru credință smerită și pregătirea cu multe osteneli.

“Să respingem ispita slavei deșarte”

Evanghelia ne mai arată că ceilalți ucenici s-au mâniat când au văzut că frații Iacob și Ioan au căutat onoruri, pentru a fi deasupra celorlalți. Mânia aceasta este o mânie amestecată cu invidie. Ei s-au mâniat și pentru că au devenit invidioși. Vedem aici cum unii, în căutare de slavă deșartă, produc altora invidie și mânie. Însă Mântuitorul, ca Duhovnic desăvârșit, cunoscător de suflete și vindecător de patimi, i-a chemat la El pe toți ucenicii și le-a zis că în gândirea lumească întâietatea este înțeleasă ca stăpânire sau dominație peste alții, dar ucenicii lui Hristos trebuie să înțeleagă întâietatea sau conducerea altora ca fiind slujire în folosul tuturor. Prin aceasta, Mântuitorul a arătat că adevărata cinste plăcută lui Dumnezeu nu se realizează prin poftă de stăpânire și prin slavă deșartă, ci prin smerita iubire față de Dumnezeu și față de semeni. Cu cât iubim mai mult pe Dumnezeu prin rugăciune și pe semenii noștri prin fapte bune, ajutându-i, cu atât suntem mai demni de cinstire.

Evanghelia se încheie astfel: “Căci și Fiul Omului n-a venit ca să I se slujească, ci ca El să slujească și să-Și dea sufletul răscumpărare pentru mulți” (Marcu 10, 45). Aici tâlcuitorii Sfintelor Evanghelii remarcă faptul că Mântuitorul nu a vorbit pentru toți, deși, desigur, El a murit pentru întreaga lume, ci a zis doar pentru mulți, pentru că mulți, dar nu toți, vor crede în numele Lui, vor urma poruncile Lui și se vor mântui. Scopul slujirii oamenilor este mântuirea lor. Atât contribuim la mântuirea oamenilor, cât îi ajutăm să iubească pe Dumnezeu și pe semenii lor.

Din Evanghelia duminicii a cincea a Postului Mare, învățăm că noi, ca și ucenicii Domnului, suntem adesea confruntați cu ispita slavei deșarte, cu dorința de întâietate, de a fi mai apreciați decât ceilalți. Iar această ispită trezește altă ispită, aceea a invidiei și mâniei altora. Ca urmare, slăbește comuniunea dintre oameni și se deteriorează relațiile adevărate de frățietate dintre ei. Mântuitorul arată că iubirea smerită față de semeni și ajutorarea lor este calea care ne duce la mântuire, la unirea cu Dumnezeu, și menține armonia în comunitatea umană. Astfel, orice onoare adevărată provine din calitatea cuiva de slujitor, indiferent de mărimea rangului 1.

Evanghelia ne cheamă să respingem ispita slavei deșarte prin smerenie, prin pocăință și post, prin mărturisirea păcatelor și prin împăcare cu cei pe care i-am supărat, prin milostenie și fapte de slujire a celor neglijați și neajutorați.

Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca, înțelegând folosul duhovnicesc al Evangheliei din această duminică, să înaintăm în urcușul nostru duhovnicesc interior către bucuria Învierii.

47 de ani de post și rugăciune

Mai trebuie să menționăm aici înțelesurile pomenirii în această Duminică a Sfintei Cuvioase Maicii noastre Maria Egipteanca, tocmai pentru că ea este un model de pocăință. A trăit în a doua jumătate a secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea. A trecut la Domnul în anul 431, în timpul împăratului Teodosie cel Tânăr. A fost o tânără frumoasă, iar frumusețea ei i-a adus multe ispite și a căzut în multe păcate trupești, chiar și în timpul călătoriei spre Țara Sfântă. Dar când a voit să intre în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, o mână nevăzută a oprit-o să intre în sfântul lăcaș. Atunci a înțeles că viața ei era prea păcătoasă ca să poată intra în biserică și a hotărât să meargă în pustia Iordanului pentru a se pocăi de păcate. Acolo a petrecut 47 de ani în post și rugăciune, în pocăință și în multe nevoințe duhovnicești. Astfel, ea a ajuns la o mare sfințenie, iar când se ruga se umplea de lumină și se ridica de la pământ, pentru că devenise mai mult duh decât țărână.

Însă, cu un an înainte de moartea sa, taina vieții ei a fost descoperită unui părinte duhovnicesc, Cuviosului Părinte Zosima. Trimis fiind de Dumnezeu, acesta a găsit-o în pustie, a spovedit-o, a împărtășit-o, iar apoi Maria l-a rugat pe Cuviosul Zosima ca anul următor, la aceeași vreme, să vină din nou, pentru că ea va muri atunci. Și-a prevăzut și prevestit, așadar, ziua morții. Înainte de a se împărtăși, Maria Egipteanca s-a spovedit și apoi a povestit Părintelui Zosima toată viața ei păcătoasă, de care se pocăise în toți acești ani petrecuți în pustie.

Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca a trecut la Domnul în anul următor, după cum prevestise. Același Cuvios Părinte Zosima a îngropat-o și a povestit altora viața ei. Iar, mai târziu, Sfântul Sofronie, patriarhul Ierusalimului, în secolul al VIII-lea, a scris Viața Cuvioasei Maria Egipteanca, iar Biserica a inclus această lucrare în cartea Triodului 2.

Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca, pomenită la 1 aprilie, arată cât de minunat poate lucra harul lui Dumnezeu în omul care se pocăiește.

Pomenirea ei se face în această a cincea duminică din post, încă începând cu secolul al Xl-lea, iar cultul ei este atestat deja înainte de difuzarea Vieții ei, scrisă de patriarhul Sofronie al Ierusalimului. Atât de mult schimbă harul lui Dumnezeu pe omul păcătos care se pocăiește profund, încât îl poate ridica spre lumina împărăției cerurilor pe care o pregustă sfinții încă din lumea aceasta. Cu alte cuvinte, pilda vieții de pocăință și sfințenie a Sfintei Măria Egipteanca este o întărire spirituală și o speranță pentru toți credincioșii, pentru toți oamenii care doresc să se mântuiască, să-și sfințească viața.

În cântările duminicii a cincea din Triod, Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca, ca urmare a ridicării ei prin pocăință, este numită “înger în trup” și se arată cum a răstignit Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca patimile trupești și a ajuns la învierea sufletului din moartea păcatului, sfințindu-și sufletul și trupul cu ajutorul dumnezeiescului har: “Neștiind dumnezeieștile porunci, ai întinat chipul cel dumnezeiesc; dar prin dumnezeiască purtare de grijă, iarăși l-ai curățit îndumnezeindu-te, cuvioasă, prin faptele tale cele de sfințire” 3.

Ca și Duminica Sfântului Ioan Scărarul, Duminica Cuvioasei Maria Egipteanca ne pregătește să înaintăm duhovnicește spre Sâmbăta lui Lazăr, Duminica Floriilor și Săptămâna Sfintelor Patimi ale Domnului, pentru a intra apoi în lumina și bucuria Sfintelor Paști.

1 De altfel, în limba latină, slujirea este numită ministerium, iar slujitorul, minister. Acești termeni au fost reținuți în limba română pentru a indica cele mai înalte ranguri ale slujirii în stat: minister și ministru.

2 Părintele Makarios Simonopetritul, în cartea sa Triodul explicat, Editura Deisis, Sibiu, 2003, p. 359, arată că există multe asemănări între Maria Egipteanca și Maria Palestinianca. Prima s-a dus în pustie spre a se pocăi pentru păcate, în timp ce Maria Palestinianca s-a dus în pustia Iordanului pentru a fugi de păcate trupești, fiind foarte frumoasă. Oricum, ceea ce contează este îndemnul la pocăință și la luptă cu păcatul, ca sfat și călăuză pentru Postul Sfintelor Paști.

3 Duminica a V-a, Utrenie, cântarea întâi, canonul al 2-lea, troparul al treilea, Triod, ed cit, p 466; vezi și Makarios Simonopetritul, Triodul explicat, p. 361.