Selecție de predici

(tipareste predicile)

 

Duminica a XII-a după Înălțarea Sfintei Cruci (a XXIX-a după Rusalii)
Evanghelia: Luca 17,12-19
Apostolul: Coloseni 3,4-11

Luca 17,12-19

Intrând într-un sat, L-au întâmpinat zece leproși care stăteau departe, și care au ridicat glasul și au zis: Isuse, Învățătorule, fie-Ți milă de noi! Și văzându-i, El le-a zis: Duceți-vă și vă arătați preoților. Dar, pe când ei se duceau, s-au curățit. Iar unul dintre ei, văzând că s-a vindecat, s-a întors cu glas mare slăvind pe Dumnezeu. Și a căzut cu fața la pământ la picioarele lui Isus, mulțumindu-I. Și acela era samarinean. Și răspunzând, Isus a zis: Au nu zece s-au curățit? Dar cei nouă unde sunt? Nu s-a găsit să se întoarcă să dea slavă lui Dumnezeu decât numai acesta, care este de alt neam? Și i-a zis: Scoală-te și du-te; credința ta te-a mântuit.

 

Autori

pr. Anthony M. Coniaris
pr. Gheorghe Neamțiu
pr. Ilie Cleopa
IPS Andrei Rymarenko
Diverși alți autori
pr. Visarion Iugulescu
Diverși alți autori
pr. Ion Cârciuleanu
pr. Mihai Tegzeș
pr. Ioan Abadi si pr. Alexandru Buzalic

 

* * *

 

“Au nu zece s-au curățit? Dar cei nouă unde sunt?”

Autor: pr. Anthony M. Coniaris
Traducere: Oana Capan
Copyright: ProFamilia.ro

Un băiețel care nu a scos nici un cuvânt în cei șase ani ai săi, a izbucnit la o masă: “Mamă, se arde pâinea!” Uimită, mama a sărit bucuroasă să îl îmbrățișeze și i-a spus: “Fiule, de ce până acum nu ai vorbit?” Copilul a răspuns: “Ei bine, până acum totul a fost OK.” Aceasta este tendința noastră, a tuturor, de a vorbi când e ceva de criticat, de a cere ajutorul lui Dumnezeu când ceva merge rău, și de a tăcea când totul este în regulă. Așa ceva vedem și în cazul miracolului vindecării celor zece leproși, după ne-o povestește Evanghelia Sf. Luca.

 

Zece leproși.

“Intrând într-un sat, L-au întâmpinat zece leproși care stăteau departe, și care au ridicat glasul și au zis: Isuse, Învățătorule, fie-Ți milă de noi!” Lepra era una dintre cele mai mizerabile și fără de speranță boli din acele vremuri. Era o moarte zilnică. Fiecare parte din tine moare. Astăzi poate îți moare un deget, apoi un picior sau o mână sau o ureche. Fiind boală contagioasă, leproșii erau izolați de societate. În timp ce călătoreau trebuiau să strige “Necurat, necurat”, pentru a-i ține pe cei sănătoși departe de ei. De aceea cei zece leproși “stăteau departe” când l-au strigat pe Isus. Nu li se permitea să vină aproape. Un alt semn specific leproșilor era vocea lor care devenea un fel de șoptit răgușit. Trebuie că era nevoie de un efort foarte mare ca să strige, să fie auziți de Isus. De aceea “au ridicat glasul”. Per total, ca miros, aspect, oribilitate și disperare, lepra nu avea adversar.

Evanghelia de astăzi ne spune că erau zece leproși. Nu ne spune cum ajunseseră aceștia zece să fie într-un grup. Se poate să fi fost un fel de colonie, în care locuiau împreună pentru a se ajuta reciproc; se poate să se fi strâns la un loc pentru a-l impresiona pe Isus. În grup era cel puțin un samaritean. Restul erau evrei. Dacă nu ar fi avut lepră, nu ar fi fost împreună. A fost nevoie de lepră pentru ca evrei și samariteni să stea împreună. Dacă nu ar fi avut în comun această soartă tristă, acești oameni nici nu și-ar fi vorbit. Ce ciudat: uneori este nevoie de suferință și de nenorociri pentru ca noi să ne dăm seama că suntem cu toții fii ai lui Dumnezeu.

 

Au început să creadă.

“Și-au ridicat glasul și au zis: Isuse, Învățătorule, fie-ți milă de noi!” Aceste cuvinte ne indică faptul că leproșii au început să creadă. I-au spus lui Isus “Învățătorule”, arătând credința lor că El era Cel cu puteri vindecătoare. Probabil au auzit despre Isus că a vindecat un alt lepros (Marcu 1,40-45). Dacă Isus l-a vindecat pe acela, de ce nu i-ar putea vindeca și pe ei? Așa că au venit spunând: “Isuse, Învățătorule, fie-ți milă de noi”. Cât de mare este puterea credinței. “Toate sunt cu putință celui ce crede” (Marcu 9,23), spune Isus. Singura limită a puterii lui Dumnezeu în viețile noastre este limita credinței noastre.

 

Arătați-vă preoților.

Isus nu i-a vindecat imediat pe cei zece leproși. El a dorit să le încerce credința. Nu a făcut mereu așa. Când anterior a venit la El un lepros, l-a vindecat imediat. Dar uneori credința noastră trebuie să fie întregită. Așa a fost în cazul celor zece leproși, pe care i-a invitat să facă drumul ascultării. “Duceți-vă și vă arătați preoților”, le-a spus. Nu numai că Isus le-a testat credința, dar a și urmărit prescripțiile legii iudaice care spunea că orice lepros care era vindecat de boală trebuia să meargă la templu pentru a primi un certificat de vindecare. Doar după obținerea acestui certificat putea el să se întoarcă în familia sa, în orașul său.

“Duceți-vă”, le-a spus Isus. Dar de ce să meargă? S-au uitat fiecare la propria persoană, apoi unul la altul. Nu fuseseră încă vindecați. Încă erau leproși. Rănile urâte din trupurile lor, membrele lipsă, mirosul lor… toate atestau că sunt încă bolnavi. Cum să meargă atunci așa la preoți? Și totuși au mers. Au mers având credință. Uneori Dumnezeu răspunde rugăciunilor noastre cu condiția să ne exercităm credința. În loc să se întoarcă dezamăgiți, acești zece leproși au făcut ceea ce Isus le-a poruncit. Și uite minune: “Pe când ei se duceau, s-au curățit”

Vă imaginați ce bucurie de nedescris pe care trebuie să o fi simțit când și-au dat seama că au fost vindecați. Am crede că văzând aceasta au fugit înapoi la Isus pentru a-i mulțumi că i-a vindecat. Dar aici este partea dureroasă a Evangheliei. Doar unul dintre cei zece au venit să îl mulțumească. “Iar unul dintre ei, văzând că s-a vindecat, s-a întors cu glas mare slăvind pe Dumnezeu. Și a căzut cu fața la pământ la picioarele lui Isus, mulțumindu-I. Și acela era samarinean. Și răspunzând, Isus a zis: Au nu zece s-au curățit? Dar cei nouă unde sunt? Nu s-a găsit să se întoarcă să dea slavă lui Dumnezeu decât numai acesta, care este de alt neam?”

 

Nerecunoștința omului.

Ce poate fi mai minunat decât să fii vindecat brusc de lepră? Și acești zece oameni au fost vindecați deodată. Împreună au suferit, împreună s-au rugat, împreună au fost vindecați, împreună au mers mai departe fericiți. Toți mai puțin unul. Toți au mers la Cristos să fie vindecați, dar doar unul s-a întors să îi aducă laudă. Cât de tipic este acesta omului! Cât de ușor ne este atunci când suntem în momente de criză să îi spunem lui Dumnezeu: “Doamne, ai milă de mine…” Cât de înceți suntem la vorbă atunci când soarele strălucește: “Binecuvântează, suflete al meu, pe Domnul și nu uita toate răsplătirile Lui” (Psalm 102,2)

Un capelan din timpul primului război mondial primise sarcina de a cenzura scrisorile trimise acasă de soldați. În noaptea dinaintea atacului asupra liniilor germane, sute de oameni au scris rudelor. După ce bătălia a trecut, aceștia au scris din nou despre experiența prin care a trecut. Capelanul a trebuit să citească și să cenzureze ambele rânduri de scrisori. Scrisorile dinainte de bătălie sunau ceva de genul: “Dragă mamă, urmează să atacăm mâine dimineață, așa că m-am gândit la tine, la casă, și i-am jurat lui Dumnezeu că dacă ies întreg din bătălie, am să fiu un om mai bun.” Unii au scris chiar: “Mă voi face preot.” După bătălie tonul scrisorilor s-a schimbat dramatic. Dacă până atunci tonul putea fi sintetizat în “O, Doamne, ajută-mă să trec de ziua de mâine!”, după bătălie tonul era: “Ei bine, am scăpat, Doamne, așa că acum nu mai am nevoie de Tine.”

 

Exprimă-te!

“Au nu zece s-au curățit? Dar cei nouă unde sunt?” Isus îi aștepta și pe ceilalți nouă să vină înapoi și să îi spună măcar “mulțumesc”. De ce nu au venit? Poate că au uitat. Poate că erau prea bucuroși să se gândească la altceva decât la sănătatea pe care o aveau din nou. Poate unii erau prea nerăbdători să ajungă acasă, la cei dragi. Poate că erau recunoscători, doar că nu și-au exprimat simțămintele. Problema cu mulți dintre noi este că adesea semenii ne fac lucruri mari, dar nu simțim mereu nevoia să exprimăm ce gândim despre gesturile lor.

O mărturie elocventă a dat un poștaș care de Crăciun alerga înnebunit în toate părțile. Un prieten i-a spus că îi pare rău să îl vadă atât de încărcat, bătând străzile cu muntele de corespondență după el. Poștașul i-a răspuns însă: “Nu aceasta este partea grea a muncii mele, ci grămezile de scrisori și cadouri de Crăciun care rămân la poștă nedistribuite, pentru că nu a fost indicată adresa corectă.” Daruri și mesaje de iubire, rămase neexpediate! Câte daruri și mesaje de iubire avem noi, cu care am putea aduce fericire oamenilor. Dar aduc ele fericire? Sunt ele vreodată expediate? Sunt ele exprimate? “Au nu zece s-au curățit? Dar cei nouă unde sunt?”

 

Doxologia răsăriteană.

Pe bune, unde sunt cei nouă? Nouă au fost curățați, iertați, întăriți, vindecați, au primit o viață și o speranță nouă! Probabil sunt chiar aici, în această biserică, între noi: suntem chiar noi, cei care nu am învățat încă să îi mulțumim lui Dumnezeu, să îi aducem laudă cu voce tare. Lumea este tristă; noi suntem triști. Lumea este fără speranță; noi suntem fără speranță. Lumea este deprimată; noi suntem deprimați. Ne descurcăm cu o spovadă, cu una două cereri, dar marea doxologie – cântec de laudă – nu ne vine ușor să o zicem!

Totuși, tema dominantă a credinței creștine răsăritene este doxologia și lauda. Fiecare Liturghie la răsăriteni este în mod tradițional precedată de cântarea doxologiei celei mari, pentru a da tonul întregii liturgii, care se realizează complet în Euharistie: mulțumită și laudă. “Mărire Tatălui și Fiului și Spiritului Sfânt.” “Binecuvântată fie împărăția Tatălui și Fiului și Spiritului Sfânt.” Aceasta este tema majoră a cultului adus de Biserica Răsăriteană, după cum a fost pentru primii creștini. Ce găsim în Noul Testament? Necazuri, demoni, suferință, crucificare – și totuși mereu cu o doxologie deoarece Cristos a luat ce era mai rău din om și a biruit aceasta. “În lume necazuri veți avea; dar îndrăzniți. Eu am biruit lumea” (Ioan 16,33), spunea Isus. Nu crucificarea, ci învierea are ultimul cuvânt! Nu moartea ci viața! Miră atunci pe cineva că mulțumita și lauda și doxologia sunt nu doar teme predominante ci și stilul de viață al creștinilor?

“Au nu zece s-au curățit? Dar cei nouă unde sunt?” Au nu zece au fost eliberați de sub tirania păcatului, fricii, vinovăției, neliniștii și morții? Dar cei nouă unde sunt? Au lăsat frica și pesimismul să reducă la tăcere lauda și mulțumita lor? Să se întoarcă așa cum a făcut acela unul. Au toate motivele din lume să îi aducă laudă lui Dumnezeu cu voce tare și să îi mulțumească.

 

Rugăciune.

Binecuvântează, suflete al meu pe Domnul, și toate cele dinlăuntrul meu, numele cel sfânt al Lui. Binecuvântează, suflete al meu pe Domnul, și nu uita toate răsplătirile Lui. Pe cel Care a luat păcatele noastre în propriul său Trup; Care a înviat din morți pentru a distruge moartea; Care ne încununează cu milă și cu îndurări; Care ne umple zilnic cu darurile sale – binecuvântat fii Doamne. O, sufletele al meu, transformă această datorie neplătibilă către Dumnezeu în slujirea dedicată a celor care au nevoie de ajutorul și de iubirea lui Cristos, Mântuitorul și Vindecătorul nostru.

 

* * *

 

Urmările păcatului de moarte

Autor: pr. Gheorghe Neamțiu
Copyright: Viața creștină

În duminica precedentă, vorbind despre virtutea pocăinței, am meditat, în lumina credinței, despre răutatea păcatului de moarte privit prin două prisme:

1. Prin prisma ideii pe care o are Dumnezeu despre păcatul de moarte. Și am văzut că, privit astfel, păcatul este de o răutate nemărginită, din moment ce pentru un singur păcat, Dumnezeu cel preabun și milostiv, dar în același timp și preadrept, a trebuit să-i pedepsească pe îngerii rebeli cu izgonirea din Cer, iar pe protopărinți să-i alunge tot pentru un singur păcat, din Paradisul pământesc, pierzându-și astfel toate harurile supranaturale și preternaturale: harul sfințitor cu dreptul de fiu și moștenitor al lui Dumnezeu, știința vărsată (infuză), scutirea de întreita poftă trupească (concupiscență) și scutirea de suferință și moarte trupească. Am văzut, de asemenea, că ideea pe care o are Dumnezeu despre răutatea păcatului o vedem oglindită mai ales pe Calvar, unde El pedepsește păcatul în Însuși Fiul Său întrupat, ca astfel să-și ia dreapta satisfacție pe care omul nu I-o putea da, iar, pe de altă parte, să-l reconcilieze pe om cu Sine și să-i redea demnitatea de fiu și moștenitor al fericirii cerești din care căzuse.

2. Privit păcatul de moarte în sine, am văzut că și din acest punct de vedere este de o răutate nemărginită, fiind singurul rău absolut ce există, deoarece este o crimă de lezmaiestate divină, vătămându-L pe Dumnezeu în toate atributele Sale, mai ales de Creator, Scop suprem, Părinte și Răscumpărător al nostru. Sub aceste aspecte, păcatul este o revoltă împotriva lui Dumnezeu, căruia îi datorăm supunere necondiționată și totală; este o idolatrie, căci Îl detronează pe Dumnezeu din templul sufletului nostru, întronând în locul Lui idolul poftelor dezordonate; este un dispreț și ingratitudine față de Părintele nostru infinit de bun și vrednic de a fi iubit, deoarece îl ofensăm tocmai în darurile primite de la El; și, în sfârșit, păcatul de moarte este și un odios deicid, căci el este cauza morții Fiului lui Dumnezeu, și acest deicid păcătosul îl repetă, intenționat, ori de câte ori săvârșește un păcat de moaste.

Spre a completa acest tablou hidos al păcatului de moarte, vom considera astăzi urmările dezastruoase pe care acesta le aduce cu sine în viața noastră, aici și în veșnicie.

I. Spre a ne da seama de groaznicele urmări pe care păcatul de moarte le are asupra noastră încă în această viață, să ne reamintim că sufletul în starea de har este locașul, sanctuarul Sfintei Treimi, și că toate faptele bune săvârșite în această stare sunt fapte meritorii, adică ele sporesc sfințenia sufletului și deci gradul de slavă, fericirea sa de după moarte. Or, ce face păcatul de moarte?

1. Izgonește pe Dumnezeu din suflet; păcătosul pierde harul sfințitor, viața divină cu tot tezaurul de merite câștigate prin atâta trudă și luptă, rod al conlucrării lui cu harurile ajutătoare ale lui Dumnezeu. Iată o adevărată sinucidere spirituală. Și, astfel, păcătosul, fiind mort pentru Cer, nu mai este în stare să facă nimic bun, meritoriu pentru veșnicie; toate faptele sale, chiar și cele în aparență bune, rămân fără valoare pentru Cer, până în clipa când păcătosul va reînvia sufletește în baia sfintei Pocăințe. Singurele virtuți care, din mila lui Dumnezeu, îi mai rămân păcătosului sunt credința și speranța în mila lui Dumnezeu, virtuți pe care Dumnezeu i le lasă pentru ca, prin ele, să-i inspire încrederea în iertare și dorința salutară de a se reîntoarce la sânul Tatălui, pe care L-a părăsit. Credința îi va arăta păcătosului starea deplorabilă în care l-a adus păcatul; apoi, dimpreună cu nădejdea, îi va trezi căința pentru faptul de a-L fi vătămat pe Dumnezeu, precum și dorința și hotărârea de a se împăca cu El și de a-și ispăși vina.

2. Să adăugăm apoi, la toată risipa de daruri supranaturale, sclavia tiranică ce trebuie s-o sufere de acum păcătosul desprins de mâna ocrotitoare a Părintelui său și lăsat în voia patimilor dezlănțuite prin păcat. Căci “cel ce face păcatul este robul păcatului”. Prin repetare, păcatul creează în păcătos obișnuința, în urma căreia voința sa slăbește tot mai mult, cedează ispitei cu tot mai multă ușurință și, ne mai conlucrând cu luminile trimise de Dumnezeu, Dumnezeu și le retrage treptat, astfel încât sufletul, lăsat în întuneric, își pierde sensibilitatea față de păcat, ajungând în final la împietrire în păcat. Aceasta este suprema pedeapsă ce o suferă păcătosul aici, pe pământ. Și, dacă, din nefericire, moartea îl surprinde în această stare de nepocăință finală, îl așteaptă.

II. În cealaltă viață, osânda veșnică : iadul cu toate chinurile lui. În primul rând cu pedeapsa daunei, adică pierderea pentru totdeauna a lui Dumnezeu, pedeapsă binemeritată, deoarece e drept ca după ce aici pe pământ păcătosul L-a respins conștient și voluntar pe Dumnezeu, și după ce a murit în această stare, el să rămână despărțit pentru veșnicie de Acela de care s-a separat în mod voit, fiind în viață. Această despărțire definitivă, pe veci, de adevăratul său scop final, de Dumnezeu, va fi pentru păcătosul osândit cea mai teribilă suferință. Gândul că pentru o plăcere nesăbuită L-a pierdut pe Acela care e însăși fericirea Lui îi va arde conștiința cu remușcări insuportabile. Prin toți porii ființei sale, prin toate aspirațiile sufletului se va simți atras spre Acela care e Creatorul și unicul izvor și obiect al fericirii sale, către acel Părinte nespus de bun și vrednic de iubire care îl adoptase de fiu, către acel Mântuitor care Si-a dat viața pentru el, dar pe care L-a respins cu ingratitudine prin păcat. Dar, o forță neînduplecată îi va încătușa avântul întregii ființe, imobilizându-l și fixându-l pe osândit, pentru veșnicie, în acel loc de tortură. Și, văzând el că totul este pierdut în mod irecuperabil, se va prăbuși într-o deznădejde cumplită, fără margini și într-o ură diabolică contra lui Dumnezeu și a tuturor creaturilor Lui. Va urî locurile, instrumentele și complicii păcatelor sale, îi va urî pe prieteni și pe binefăcători, îl va urî, cum am spus, până și pe Dumnezeu, deși va recunoaște că pe bună dreptate a fost osândit. “Mergi de la mine blestematule!” Unde? “În focul de veci”. Acolo unde este “plâns și scrâșnirea dinților” și “unde viermele lor nu doarme și focul nu se stinge”. Odată cu pedeapsa daunei, începe pedeapsa simțurilor. Dreptatea cere ca trupul, care cu simțurile sale a fost complicele și instrumentul sufletului în săvârșirea păcatului, să fie și el părtaș osândei. “Ca să învețe că prin ceea ce păcătuiește cineva, prin aceea se și pedepsește” (Cartea Înțelepciunii XI,5). O mână inteligentă va dirija acel foc în așa fel încât fiecare simț va fi torturat cu atât mai intens cu cât va fi abuzat mai mult de plăceri. Va fi torturat ochiul care s-a complăcut în a privi imagini și lucruri obscene; vor fi torturate urechile, care s-au delectat ascultând vorbe necurate, clevetiri și calomnii; va fi torturată limba, care a ucis numele bun al semenilor prin calomnii; va fi torturat gustul, care nu a cunoscut cumpăt în mâncare și băutură; mirosul, care a alergat după parfumuri; fața, care s-a sulemenit spre a atrage sufletele în cursa desfrâului; va fi torturat pipăitul, care s-a complăcut în atingeri necurate; cu un cuvânt, întreg trupul va fi torturat cu un foc nestins. Dar, câtă vreme focul de aici, pe care-l cunoaștem noi, consumă, mistuie, focul de acolo e de o cu totul altă natură; arde fără să consume. Focul de aici se stinge odată, focul din iad, niciodată. Și dacă aici pe pământ până și cele mai mici dureri devin uneori insuportabile din cauza duratei îndelungate, ce putem spune oare de acele teribile chinuri de dincolo, care, după mii de ani, în loc să se potolească, continuă în fiecare clipă cu o nuoă intensitate! De fapt, acolo nici nu există timp, nu există ieri, azi și mâine, ca în categoria timp, ci un prezent continuu. Aceasta e veșnicia. Într-o apariție, un osândit, fiind întrebat de când este în iad, a răspuns: De ieri. Și el era de zeci de ani.

Iubiții mei, cât de nesăbuit trebuie să fie păcătosul care nu se gândește serios la iad și nu-și orânduiește viața ca să evite această teribilă osândă. Cât se zbate omul de lume ca să-și păstreze și sporească, prin orice mijloace, drepte ori nedrepte, sănătatea și toate celelalte bunuri vremelnice, numai ca să le folosească în desfătări dezordonate, și nu-și dă nici cea mai mică osteneală ca, prin tot ce înfăptuiește, să-și sporească comorile sufletești nepieritoare, virtuțile, deși bine știe că toate cele pământești, mai curând sau mai târziu, le va pierde, și cu ele se va pierde și el, pe când cele spirituale: credința, iubirea, smerenia, blândețea, bunătatea, curățenia inimii, sunt singurele bunuri care îl vor însoți dincolo de mormânt. Și, astfel, ceea ce nefericitul păcătos crede că îi va aduce fericirea pe pământ devine pricina nu numai a nefericirii veșnice, ci și a celei vremelnice, deoarece își pierde aici bunul cel mai prețios: pacea conștiinței curate.

Așadar, iubiții mei, să fugim de păcat ca din fața șarpelui, și înainte de orice demers, de orice faptă să ne întrebăm cu un sfânt “|uid hoc ad aeternitatem?” (Cu ce îmi folosește acest lucru la fericirea mea veșnică?) Și, dacă prin acel lucru îl pierd pe Dumnezeu și îmi primejduiesc însăși mântuirea, să renunț la el, cu orice preț, pentru că: “momentaneum uod delectat, aeternum uod aruciat” – (doar o clipă durează ceea ce desfătează aici, dar o veșnicie ceea ce chinuiește dincolo); și viceversa: “momentaneum uod cruciat aeternum uod delectat ” – (doar o clipă durează ceea ce mă chinuiește aici și o veșnicie ceea ce mă va ferici dincolo). Amin.

 

* * *

 

Despre nerecunoștință și nemulțumire față de Dumnezeu

Autor: pr. Ilie Cleopa
Copyright: Internet

Au nu zece s-au curățit? Dar cei nouă unde sînt? Nu s-a aflat să se întoarcă să dea slavă lui Dumnezeu decît numai acesta ce este de alt neam?
(Luca 17, 17-18)

Iubiți credincioși,

După cum mulțumirea și recunoștința față de Dumnezeu îi aduc omului laudă, fericire și binecuvîntare, tot așa și cei nemulțumitori și nerecunoscători față de binefacerile lui Dumnezeu, au primit de la El aspre pedepse vremelnice și veșnice. Nerecunoștința și nemulțumirea omului față de binefacerile lui Dumnezeu se socotește ca o nebunie înaintea Lui. Acest lucru îl putem înțelege luminat din cuvintele Sfintei Scripturi care, arătînd nemulțumirea poporului iudeu față de atîtea binefaceri primite de la Dumnezeu, îl numește nebun cînd zice: Acest popor este nebun și neînțelept. Și, mustrînd nemulțumirea poporului, zice: Oare nu Acesta este Părintele tău care te-a zidit pe tine? (Deuteronom 32, 6). Apoi, arătînd nerecunoștința și nemulțumirea poporului iudeu pentru binefacerile pe care le-a primit, zice: Oare acestea răsplătiți Domnului?

După ce le arată binefacerile cele mari ce le-a făcut Dumnezeu cu ei, atît de nerecunoscători și nemulțumitori, care au părăsit pe Dumnezeu și s-au închinat diavolilor prin idolii lor, le zice: Jertfit-au diavolilor și nu lui Dumnezeu, dumnezeilor pe care nu i-au știut. Și iarăși le zice: Pe Dumnezeu Cel ce te-a născut L-ai părăsit și ai uitat pe Dumnezeu Cel ce te hrănește (Deuteronom 32, 17-18).

Apoi, arătînd Sfînta Scriptură și pedeapsa dumnezeiască ce a urmat pentru nerecunoștința și nemulțumirea lor față de marile binefaceri ale lui Dumnezeu, zice: Întoarce-voi fața Mea de la dînșii și voi arăta lor ce le va fi în zilele cele de apoi, că neam îndărătnic este, fii la care nu este credință întru dînșii. Ei M-au mîniat întru cel ce nu este Dumnezeu, mîniatu-M-au întru idolii săi, și Eu îi voi mînia pe ei întru cel ce nu este neam… Că foc s-a aprins întru mînia Mea, arde-va pînă la iadul cel mai de jos, mînca-va pămîntul și roadele lui, arde-va temeliile munților. Aduce-voi la ei rele și săgețile Mele îi vor sfîșia pe dînșii. Topindu-se de foame și de mîncarea păsărilor și de gîrbovire nevindecată. Dinți de fiare voi trimite asupra lor cu mînia celor ce se tîrăsc pe pămînt. Din afară îi va stăpîni pe ei sabia și din lăuntru frica… că voi ascuți ca fulgerul sabia Mea, și va începe mîna Mea a judeca și voi răsplăti pedeapsă vrăjmașă și celor ce Mă urăsc pe Mine voi răsplăti (Deuteronom 32, 20-25; 41).

Prin proorocul Isaia îi zice neamului neînțelegător al lui Israel: Surzilor, auziți, priviți și vedeți (Isaia 42, 18). Apoi, arătîndu-le și pedeapsa pentru nerecunoștința binefacerilor Lui, zice: El a vărsat asupra lor iuțimea mîniei Lui și furiile războiului. Văpaia i-a cuprins și n-au priceput, arși au fost și n-au luat seamă (Isaia 42, 25). Încă și Neemia după ce arată marile faceri de bine ale lui Dumnezeu asupra poporului Israel, arată și nerecunoștința lui față de atîtea binefaceri primite de la Dumnezeu, zicînd: Dar părinții noștri s-au îndărătnicit și și-au învîrtoșat cerbicia lor. N-au ascultat poruncile Tale, nici s-au supus și au uitat minunile Tale pe care le-ai făcut pentru ei; învîrtoșatu-s-au cu cerbicia lor și în răzvrătirea lor și-au ales căpetenie ca să se întoarcă în robia lor (Neemia 9, 16-17), și iar zice: S-au răzvrătit împotriva Ta; au aruncat Legea Ta la spate; pe proorocii Tăi care îi îndemnau să se întoarcă la Tine i-au ucis și Ți-au adus hule mari (Neemia 9, 26). Arătînd apoi și pedeapsa lui Dumnezeu pentru această răzvrătire a lor, zice: Atunci Tu i-ai dat în mîinile vrăjmașilor lor, care i-au apăsat (Neemia 9, 27).

Ieremia, arătînd pedeapsa asupra nerecunoștinței și nemulțumirii poporului ales față de binefacerile primite de la Dumnezeu, zice: Cum, adică, să te iert, Ierusalime, pentru aceasta? Fii tăi M-au părăsit și se jură pe dumnezei care n-au ființă. Eu i-am săturat, iar ei au făcut desfrînare, umblînd în grup pe la casele desfrînatelor. Ei sînt cai îngrășați și fiecare nechează după femeia aproapelui său, apoi zice: Este cu putință să nu pedepsesc aceasta, zice Domnul, și Duhul Meu să nu se răzbune asupra unui popor ca acesta? (Ieremia 5, 7-9). Arătînd apoi pedeapsa ce îi așteaptă pentru această răzvrătire, nerecunoștință și nemulțumire față de binefacerile Sale, le zice: Casa lui Israel, iată Eu voi aduce asupra voastră un neam de departe, zice Domnul, un popor puternic, un popor vechi, un popor a cărui limbă tu nu o știi și nu vei înțelege ce grăiește el. Tolba lui este ca un mormînt deschis și ai lui sînt toți viteji. Și aceia vor mînca secerișul tău și pîinea ta, și vor mînca pe fii tăi și pe fiicele tale, vor mînca strugurii tăi și smochinele tale și vor trece prin sabie cetățile tale cele tari în care tu te încrezi (Ieremia 5, 15-17). În alt loc zice: Iată voi face cuvintele Mele foc în gura ta, iar pe poporul acesta îl voi face lemne și îl va mistui focul acesta (Ieremia 15, 14).

Și după dumnezeiescul împărat și prooroc David arătînd nerecunoștința și nemulțumirea poporului lui Israel față de binefacerile lui Dumnezeu, zice: Au uitat pe Dumnezeu, Care i-a izbăvit pe ei, Care a făcut lucruri mari în Egipt…(Psalm 105, 21) și au jertfit lui Baal-Peor și au mîncat jertfele morților. Și L-au întărîtat pe El cu faptele lor (Psalm 105, 28-29). Și au jertfit pe fiii lor și pe fetele lor idolilor, au vărsat sînge nevinovat, sîngele fiilor lor și al fetelor lor, pe care i-au jertfit idolilor din Canaan și s-a spurcat pămîntul de sînge (Psalm 105, 37-38). Apoi, arătînd și pedeapsa pentru această fărădelege și nerecunoștință a lor față de Dumnezeu, zice: Atunci S-a aprins de mînie Domnul împotriva poporului Său și a urît moștenirea Sa și i-a dat pe ei în mîinile neamurilor și i-au stăpînit pe ei cei ce-i urau pe ei. Vrăjmașii lor i-au asuprit pe ei și au fost nefericiți sub mîinile lor (Psalm 105, 40-42).

Pînă aici am arătat cu mărturii din Sfînta Scriptură cît de mare este păcatul nerecunoștinței și al nemulțumirii față de binefacerile lui Dumnezeu precum și pedeapsa pe care a dat-o Dumnezeu poporului lui Israel pentru aceste păcate. Vedem însă și în Sfînta Evanghelie pe omul ce era dator cu zece mii de talanți, cum milostivindu-se spre el stăpînul său i-a iertat toată datoria. Iar el n-a voit să ierte pe omul care îi era dator numai cu o sută de dinari. Pentru această nerecunoștință și nemulțumire față de binefacerile ce le-a primit de la stăpînul său, a fost dat pe mîna chinuitorilor pînă ce va plăti toată datoria (Matei 18, 24-34). Vedeți cît de mare este păcatul nerecunoștinței față de Dumnezeu și față de oameni?

Iubiți credincioși,

După ce am arătat pedeapsa lui Dumnezeu pentru acest păcat, voi prezenta o istorioară adevărată prin care iarăși se va arăta cum pedepsește Preabunul Dumnezeu pe omul cel nemulțumit de binefacerile primite de la El.

Un mare făcător de rele, într-o vreme fiind foarte ostenit de cale, s-a dus și s-a culcat la umbra unui zid vechi. Pe cînd dormea el, i-a grăit cineva, zicîndu-i: “Scoală-te repede de aici și mergi alături, căci cade zidul și te omoară. Iar el s-a sculat repede și fugind îndată a căzut zidul”. Iar el, plin fiind de toate păcatele a pus în mintea sa că este un om bun și îl iubește Dumnezeu, căci l-a scăpat de moarte și nu-l urăște pentru faptele și uciderile care le-a făcut în viață. Deci, a cumpărat tămîie și lumînări și intrînd în biserică a zis: “Mulțumesc Ție, Doamne, că m-ai scăpat de la această mare primejdie și de moarte”. El n-a înțeles că alta voiește Dumnezeu de la el, adică să-și îndrepte viața și să nu mai facă rău.

Apoi a început din nou a face tot felul de răutăți, fără nici o căință de păcatele lui. Dar într-o noapte, pe cînd dormea pe patul său, i s-a arătat cineva și i-a zis: “Eu sînt cel care te-a trezit cînd dormeai sub zid și tu, în loc să te pocăiești, mărturisindu-ți păcatele și să pui hotărîre în inima ta ca să nu mai faci cele rele înaintea lui Dumnezeu, ai adus tămîie și lumînări la biserică și ai socotit că îmi sînt plăcute faptele și fățărniciile tale. Să știi că pentru aceasta te-am izbăvit de primejdia aceea, ca să nu mori nepocăit. Iar tu, în loc de pocăință iar ai început a face cele rele ale tale. De aceea, pentru nerecunoștința și nemulțumirea ta care ai arătat-o față de bunătatea lui Dumnezeu, nu vei muri repede ca să nu te vadă nimeni, cum era să-ți fie moartea sub acel zid, ci vei tras în țeapă în mijlocul orașului ca să te vadă toți oamenii și să ia pildă spre îndreptarea lor, văzînd cum moare un tîlhar și ucigaș nepocăit”. La aceste cuvinte el se înfricoșează, dar îndată prinzîndu-l oamenii, l-au dus la judecătorul cetății și el a hotărît să fie tras în țeapă în mijlocul tîrgului ca să-l vadă toți și să nu urmeze acelui tîlhar nemulțumitor și nerecunoscător față de binefacerile lui Dumnezeu. (Mărgăritarele Sf. Ioan Gură de Aur, București, 1746, p. 163)

Iubiți credincioși,

Toți oamenii sînt datori a mulțumi lui Dumnezeu, ziua și noaptea pentru toate cele bune și cele rele pe care le primesc de la El. Că cel ce nu mulțumește supără pe Dumnezeu și în loc de bune va primi cele rele, adică boală, pagubă, tulburare și osîndă veșnică. Ați auzit de pedeapsa lui Dumnezeu asupra evreilor nemulțumiți din legea veche. Ați auzit și de pedeapsa cumplită asupra tîlharului nepocăit din istorioara de mai sus. Ați auzit și de nemulțumirea și lipsa de recunoștință a celor nouă leproși din Evanghelia de azi. Toți zece se rugau și strigau la Fiul lui Dumnezeu să se milostivească și să-i vindece. Dar după ce s-au vindecat, numai unul s-a întors la Hristos și căzîndu-I în genunchi, I-a mulțumit cu lacrimi. De aceea și Domnul a zis: Oare nu zece s-au vindecat? Dar cei nouă unde sînt? Nu s-au gîndit să se întoarcă și să dea slavă lui Dumnezeu, decît numai acesta care este de alt neam? Apoi, i-a zis celui vindecat: Scoală-te și du-te; credința ta te-a mîntuit! (Luca 17, 17-19).

Vedeți că cel ce mulțumește se și mîntuiește, căci are credință în Dumnezeu? Iar cel nerecunoscător, este departe de Dumnezeu, pentru că este nepocăit, adică zace în păcate. De aceea de va muri în această stare, unul ca acela se va osîndi în iad.

Acum să ne întrebăm fiecare: Oare noi mulțumim zilnic și în fiecare ceas lui Dumnezeu pentru binefacerile primite? Sau uităm de această mare poruncă? Căci și Sfîntul Apostol Pavel ne poruncește, zicînd: Pentru toate mulțumiți (I Tesaloniceni 5, 18; Efeseni 5, 20). Știm că mulți cîrtesc în inimile lor și zic la necaz: “Pentru ce să mulțumesc lui Dumnezeu, că iată sînt bolnav, nu s-a împlinit cererea, soțul este rău, copilul n-a reușit?” Dar să te întreb în numele lui Dumnezeu: Oare cînd erau sănătoși și tineri și aveau de toate și toți îi cinsteau, atunci mulțumeau lui Dumnezeu? Atunci veneau regulat la biserică, se spovedeau, posteau și se împărtășeau cu Preacuratele Taine? Sau erau tot așa de nepăsători, și puțin credincioși ca acum?

Dacă n-ai reușit azi, vei reuși sigur mîine. Numai să nu ceri cele ce nu-ți sînt de folos. Dacă ești bolnav azi, de ce cîrtești? Dar n-ai fost sănătos toată viața și ai uitat să mulțumești Ziditorului tău? Dacă ai pierdut ceva sau nu ți s-a împlinit cererea, de ce te superi și mînii pe Dumnezeu? Nu cumva ceri lui Dumnezeu numai cele materiale și trecătoare și uiți să ceri cele veșnice și mîntuitoare? Poate de aceea nu ți-a împlinit Domnul cererea, căci Dumnezeu pe cele materiale ți le dă de la sine dacă vei căuta mai întîi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui (Matei 6, 33).

Aici credincioșii noștri fac o mare greșeală, că cer de la Dumnezeu mai întîi lucruri pămîntești și abia la urmă cer iertarea păcatelor, care ne asigură fericirea și mîntuirea sufletului, iar Dumnezeu, dimpotrivă, ne poruncește să căutăm mai întîi Împărăția Cerului, adică biserica, rugăciunea, pocăința, împăcarea cu toți, postul, smerenia și Sfînta Împărtășanie, și numai la urmă să cerem și cele pămîntești: sănătate, reușită în viață, căsnicie, copii, ajutor în toate, pe care ni le promite să ni le dea gratuit, chiar dacă nu le cerem.

Cum trebuie să mulțumim lui Dumnezeu? În toate zilele și în fiecare ceas și clipă să zicem în casă, la biserică, pe cale și oriunde această scurtă rugăciune: “Slavă lui Dumnezeu pentru toate!” Dacă nu ni se împlinește cererea, noi să-i mulțumim Mîntuitorului pentru tot ce ne-a dat în viață: pentru sănătate, pentru minte, pentru cei doi ochi, pentru pîinea zilnică, pentru servici, pentru copii, pentru preoții care ne păstoresc, pentru Sfînta Cruce cu care biruim pe diavoli, și mai ales pentru Evanghelie și pentru că sîntem fii ai Bisericii Ortodoxe. Oare cîți, alături de noi, sînt orfani, bolnavi fără leac, flămînzi, amăgiți de secte și robiți de patimi, iar noi avem de toate și nu mulțumim cît trebuie?

Cea mai înaltă rugăciune de mulțumire pe pămînt este Sfînta Liturghie. De aceea se mai numește și jertfă euharistică, adică jertfă de laudă și de mulțumire. Sîntem datori ca în fiecare sărbătoare și mai ales Duminica să ascultăm slujba Sfintei Liturghii și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate cîte ne-a dat în viață și în timpul săptămînii care a trecut! Să trăim mulțumind, iar nu cîrtind. Să ne mulțumim cu tot ce ne dă Dumnezeu și să zicem că nu sîntem vrednici de cît ne dă. De vom face așa vom primi mai multe daruri de la El și sufletul ne va fi în pace, iar dincolo cu îngerii în veci Îl vom slăvi. Amin.

 

* * *

 

Adame… unde ești?

Autor: IPS Andrei Rymarenko
Traducere: Oana Capan
Copyright: Predici.cnet.ro

“Adame… unde ești?” (Facerea 3,9). Aceasta este vocea lui Dumnezeu care răsună în conștiința lui Adam după căderea în păcat, voce care îl chinuie în interior. Atâta timp cât Adam a ascultat de Dumnezeu – a îngrijit Paradisului, primind forță pentru această sarcină mâncând din roadele Pomului Vieții – el a fost în comuniune neîntreruptă cu Dumnezeu. În inima sa era o liniște și o bucurie continuă. Dar după ce a gustat din roadele interzise ale Pomului Cunoașterii Binelui și Răului, legătura comuniunii cu Dumnezeu a fost ruptă în inima lui Adam. Păcatul stătea ca un perete între Dumnezeu și om.

Din acest moment a început o nouă istorie a vieții omului pe pământ. Omul trăia acum sub un blestem și își obținea pâinea prin sudoarea muncii. Dar în ciuda a tot ce făcea, în inima lui nu mai regăsea acea bucurie din Paradis. Viața omului a continuat cu păcatul alături. Păcatul a fost spălat de Potop, dar a continuat și apoi să stăpânească omul; iar confuzia Babelului a umplut întreaga lume. În acest întuneric însă, în această neliniște ce nu poate fi mângâiată, găsim un om care a descoperit bucuria spirituală. Acesta este Avraam. Lui i-a fost dată legea vieții și I s-a promis venirea pe pământ a Mântuitorului lumii, a doua Persoană din Sfânta Treime.

Secolele au trecut; oamenii îl așteptau cu nerăbdare pe Mesia cel promis. Oamenii tânjeau să fie eliberați de păcat, dar fără Pomul Vieții, fără Mesia cel promis, acest lucru nu se putea întâmpla. Și în fine, la plinirea timpurilor, s-a întâmplat. Mântuitorul lumii a venit pe pământ, pentru a scăpa lumea de păcat. A împlinit poruncile date omului, de a-l iubi pe Dumnezeu și pe aproapele. Mai presus de toate însă, El a refăcut acel Pom al Vieții care a fost în Paradis, care l-a ajutat pe Adam să fie în comuniune cu Dumnezeu. Acestea sunt cuvintele cu care Domnul Însuși a anunțat acest Nou Legământ al comuniunii cu Dumnezeu: “Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu rămâne întru Mine și Eu întru el” (Ioan 6,56).

Astăzi Biserica, în lectura evanghelică, enumeră numele acelor bărbați care au fost drepți și au pregătit venirea Mântuitorului. Îi numim Părinți. Prin viețile lor ei ne-au dat speranța primirii acelei bucurii și a acelei păcii a inimii pe care Adam le avea în Paradis. Și de aceea noi suntem atât de recunoscători față de ei și le cerem în rugăciune să ne ajute să luăm parte la această bucurie a Nașterii lui Cristos.

“Adame… unde ești?” Chiar și acum această întrebare eternă răsună în conștiința noastră. Desigur, nu în sens geografic: Dumnezeu știe unde suntem fiecare dintre noi. Ci în sensul relației cu El, al relației cu Dumnezeu. Să căutăm să nu lăsăm această întrebare fără răspuns! Să putem spune: sunt aici, Doamne, la staulul Tău, în Biserica Ta, în fața potirului Tău – “Cred, Doamne, și mărturisesc că Tu ești Cristos, Fiul lui Dumnezeu cel viu, care ai venit în lume să-i mântuiești pe cei păcătoși”.

 

* * *

 

Vindecarea celor zece leproși

Autor: Diverși alți autori
Traducere: Oana Capan
Copyright: Predici.cnet.ro

Evanghelia ne relatează astăzi despre vindecarea a zece leproși. Acest miracol ne vorbește pe de o parte despre ce este credința adevărată și despre necredința și nerecunoștința unora, iar pe de altă parte ne invită să îi aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru fiecare dar primit.

Intrând într-un sat, L-au întâmpinat zece leproși care stăteau departe, și care au ridicat glasul și au zis: Isuse, Învățătorule, fie-Ți milă de noi!

Lepra era o boală care reprezenta necurăția. Un lepros era un om fără drepturi în comunitatea sa. Nu putea intra în templu, nici măcar nu se putea apropia de vreun evreu, cu atât mai puțin să îl atingă. Cine se apropia de leproși și îi atingea era considerat de asemenea necurat până nu îndeplinea o serie de ceremonii prescrise de lege. Un lepros era cu adevărat un exilat între ai săi.

Leproșii “stăteau departe”. Aceasta pentru că trebuiau să stea departe de evrei, din pricina necurăției. Erau departe și de Dumnezeu, fiind plini de păcate. Lepra este o metaforă pentru păcatele noastre. Un om care are păcate este cu siguranță departe de Dumnezeu. Când și-au ridicat vocile și i-au cerut lui Dumnezeu să aibă milă de ei, ne-am amintit de cei doi orbi. În alt loc, se spune: “doi orbi se țineau după El strigând și zicând: Miluiește-ne pe noi, Fiule al lui David” (Matei 9,27). Erau insistenți, după cum și leproșii au fost insistenți. Ne putem închipui cu câtă forță au strigat leproșii pentru a fi auziți de Isus, care era înconjurat de mulțimi. Au trebuit să tot strige, să tot implore mila lui Dumnezeu, de care erau departe prin păcatele lor.

Dar măcar erau conștienți că sunt departe de Dumnezeu. Mulți dintre noi nu înțelegem cât de departe suntem de Dumnezeu, câtă nevoie avem să îl strigăm pe Dumnezeu și să îi cerem să ne ierte păcatele, asemenea vameșului (Luca 18,10-14), sau orbilor (Matei 20,30-34), sau acestor leproși.

Și văzându-i, El le-a zis: Duceți-vă și vă arătați preoților. Dar, pe când ei se duceau, s-au curățit.

Isus a respectat aici legea iudaică. Nu a făcut așa mereu. “Și iată un lepros, apropiindu-se, I se închina, zicând: Doamne, dacă voiești, poți să mă curățești. Și Isus, întinzând mâna, S-a atins de el, zicând: Voiesc, curățește-te” (Matei 8,2-3). Când un lepros se curăța era nevoie de un întreg ritual, unul frumos, despre care scrie pe larg Sf. Ciril de Ierusalim.

Domnul nostru Isus Cristos a respectat aici legea, și din exemplul său de astăzi vedem că ascultarea poate curăți un om. El le-a spus leproșilor, înainte să fie curățați: “Duceți-vă și vă arătați preoților.” De ce ar fi mers un lepros la preot, fiind încă bolnav? Ne mai amintim de un caz similar, când Isus i-a cerut unui orb din naștere să meargă la scăldătoarea Siloamului și să se spele pe ochi. Din ascultare, a mers și a fost vindecat. Chiar și cei care nu au fost recunoscători au fost vindecați de Domnul, deoarece, la urma urmei, și ei au ascultat de cuvântul lui Isus, dar și-au pierdut recompensa, după cum vom vedea mai încolo.

Iar unul dintre ei, văzând că s-a vindecat, s-a întors cu glas mare slăvind pe Dumnezeu. Și a căzut cu fața la pământ la picioarele lui Isus, mulțumindu-I. Și acela era samarinean.

Acest om și-a folosit capul, sau mai bine spus auzul. I s-a spus să meargă la preot și pe drum a fost curățit. Știa că Marele Preot l-a vindecat, așa că a ascultat de porunca Lui. A mers la Marele Preot și i s-a închinat. Acest om a înțeles. Avea ochi să vadă și urechi să audă. A văzut că a avut loc un mare miracol și a știut că doar Dumnezeu poate să facă așa ceva. Era un om chibzuit. A cântărit lucrurile. Ceilalți nouă, chiar dacă au văzut că au fost vindecați, nu au stat prea mult pe gânduri. Nu s-au gândit de ce au fost vindecați sau Cine i-a vindecat. Tocmai îl văzuseră pe Dumnezeu făcut om, tocmai fuseseră vindecați de îndurarea Sa, dar cu toate acesta nu au înțeles nimic.

Legea înseamnă iubire și recunoștință. Legea înseamnă a deveni asemenea lui Dumnezeu. Legea iudaică este foarte complexă, și ați fi uimiți de cât de multe lucruri din legea iudaică le respectăm și astăzi, însă esența ei este legea creștină. Această esență este a deveni asemenea lui Dumnezeu, a fi iluminați, și, fiind iluminați de El, să devenim ca El. Nu în esența Sa, ci în acțiunile Sale. A fi plini de iubire pentru fiecare om, a fi foc. Acest lepros a înțeles că tocmai a întâlnit focul, și s-a întors la el. Ceilalți nouă bărbați, care și ei fuseseră vindecați, nu au înțeles, pentru că nu gândeau cu inimile lor. Ei nu fuseseră iluminați.

Luca ne spune: “Luați seama deci cum auziți: Celui ce are i se va da; iar de la cel ce nu are, și ce i se pare că are se va lua de la el” (Luca 8,18). Să fim atenți cum auzim. Toți auzim același lucru, dar îl auzim diferit, deoarece îl auzim prin prisma conștiințelor noastre, a pasiunilor noastre, a păcatelor noastre. Pentru cei curați, toate sunt curate (Tit 1,15). Cei curați cu inima îl vor vedea pe Dumnezeu (Matei 5,8). Cei necurați îl vor privi, și totuși nu îl vor vedea, îl vor auzi, și totuși nu îl vor înțelege. Vor putea fi vindecați de El, dar nu cu adevărat pe deplin. Adevărata vindecare a leprosului o vom vedea acum. Vindecarea lui de lepră a fost doar începutul, ca și pentru omul care s-a născut orb (cf. Ioan 9,1-38). Când a mers la scăldătoarea Siloamului și s-a întors, redându-i-se vederea, a fost iluminat pentru a-l vedea pe Dumnezeu-om, pentru a-l cunoaște, și a fi cu adevărat vindecat în acel moment (vezi în special Ioan 9,35-38). Putem vedea de multe ori acest lucru. Cristos vindecă omul în interior și în exterior. Până acum nu am văzut astăzi decât o vindecare parțială. Leprosul mai trebuie să primească puțină medicație, și vindecarea lui va fi completă.

Și răspunzând, Isus a zis: Au nu zece s-au curățit? Dar cei nouă unde sunt? Nu s-a găsit să se întoarcă să dea slavă lui Dumnezeu decât numai acesta, care este de alt neam?

Un samarinean era pur și simplu un eretic. Ei aduceau cult unor dumnezei falși, și și Dumnezeului lui Avraam, al lui Isaac și al lui Iacob, așa greșit cum îl înțelegeau ei, și respingeau întreaga Sfântă Scriptură, cu excepția Pentateuhului, primele cinci cărți. Erau evitați de către iudei, deoarece erau un popor necurat, și totuși și între ei erau unii cu suflet mare, pe care Dumnezeu a putut să îi ilumineze, asemenea samarinencei de la fântână (cf Ioan 4,5-42). Cei nouă evrei care nu s-au întors reprezintă, la scară mică, națiunea iudaică. Unii din acea audiență au înțeles cu siguranță la ce se referea cu adevărat Isus. Această vindecare, ca multe alte acțiuni ale Mântuitorului nostru, a fost o prevestire a lucrurilor care vor veni, aducând națiunile la comuniunea cu Dumnezeu. În ceea ce îi privește pe cei care au primit primii promisiunea, foarte mulți dintre ei o vor respinge, asemenea celor 9 leproși care l-au respins pe Dumnezeu neaducându-i mulțumire.

Și i-a zis: Scoală-te și du-te; credința ta te-a mântuit.

Am auzit aceste cuvinte atât de des în Scriptură: “credința ta te-a mântuit”. Care a fost credința lui? I s-a spus să meargă la preoți. Nu știm dacă el spera cu adevărat că va fi vindecat în acel moment. Se poate să fi fost derutat. Nu știm dacă credința lui era în acțiune sau nu, dar când a fost vindecat, a venit la Dumnezeu-om și i s-a închinat. Aceasta a fost credința lui! Credința înseamnă cum trăim. Credința înseamnă cum acționăm. Credința este atunci când Dumnezeu ne iluminează, și ne umple, astfel încât suntem atât de plini înlăuntrul nostru încât nu putem decât să acționăm astfel încât să îi facem plăcere. Un izvor țâșnind din inimile noastre! – aceasta este credința. Credința nu înseamnă doar a crede ceva. Înseamnă a fi atât de plini de Dumnezeu, încât acționăm ca Dumnezeu, cu milă, cu iubire, cu compasiune, și îl recunoaștem pe Dumnezeu, și îl adorăm pentru Cine este El. Aceasta este credința, și acest lepros, acest fost lepros, avea credință, pentru că l-a văzut pe Dumnezeu-om, a fost atins de El, și i-a răspuns!

Ce putem învăța din această scurtă relatare? Putem cu siguranță vedea că trebuie să îi aducem mulțumire lui Dumnezeu, însă semnificația fundamentală, lăuntrică, este aceea că acest lepros a avut ochi să vadă, și urechi să audă, și l-a văzut pe Dumnezeu-om, și a acționat în conformitate cu ceea ce a aflat. Apoi, Dumnezeu-om l-a vindecat cu adevărat, și l-a umplut de cunoaștere, pentru ca să crească și să dea roade. Același principiu ni se aplică și nouă. Biserica ne dă atât de multe daruri minunate, atât de multe bogății incalculabile, și adesea noi nu le prețuim prea mult. Nu înțelegem ce lucru măreț ni s-a dat. Poate că înțelegem la nivel intelectual, dar nu acționăm în consecință cu credință înflăcărată. Darurile pe care le-am primit sunt atât de minunate încât ar trebui să ne impulsioneze și să ne facă să trăim în Cristos. Fraților și surorilor, a trăi în Cristos nu înseamnă doar a cunoaște acele lucruri pe care ni le-a revelat Dumnezeu în Cărțile și în Tradiția Bisericii noastre. Acestea sunt toate inspirate de Dumnezeu, dar trebuie să facem ca aceste lucruri să definească și ceea ce suntem, nu doar ceea ce cunoaștem. Trebuie să ajungem la a fi normal să reacționăm în moduri bune și sfinte. Pentru lepros aceasta a fost ceva natural.

Pentru noi, ca și pentru lepros, acest lucru vine prin muncă, prin efort. Leprosul a fost bolnav mult timp, a trebuit să îndure multe timp îndelungat. La fel trebuie și noi, din păcate, în principal din cauza păcatelor noastre. Să îndurăm, așadar, să mergem mai departe, și să încercăm să primim milostivirea lui Dumnezeu în inimile noastre, ca să ne încălzească și să ne ilumineze.

Amin.

Pr. Serafim

 

* * *

 

Duminica celor zece leproși

Autor: pr. Visarion Iugulescu
Copyright: IerodiaconVisarion.ro

Au nu zece s-au curățit, dar cei nouă unde sunt?! (Luca XVII, 17)

Frați creștini,

Purtarea celor nouă leproși din Evanghelia de astăzi e revoltătoare. Cum au putut oamenii aceștia care au primit vindecarea în dar de la Mântuitorul să fie așa de nerecunoscători și de nepăsători față de binefăcătorul lor. Auziți, să fie vindecați într-o clipă de grozava lor boală și să nu vină să mulțumească nici măcar cu un cuvânt. Ce erau acești oameni înainte de vindecare? Niște cadavre vii, niște nenorociți sortiți pieirii.

Boala leprei era o boală fără leac, ea îi despărțea cu desăvârșire de restul lumii, erau ca niște lepădați de lume. Trebuia să rătăcească fără nădejde și fără mângâiere, prin locuri pustii, departe de casă, de familie și de prieteni, sortiți unei suferințe fără de sfârșit. Dar într-o zi leproșii au avut norocul să-L întâlnească pe Mântuitorul. A fost de ajuns un singur strigăt către Dânsul: “Iisuse, Învățătorule, ai milă de noi!” A fost de-ajuns o singură vorbă de-a Domnului Hristos: “Mergeți și vă arătați preoților!”, și deodată leproșii s-au curățit. Oamenilor acelora le-a răsărit soarele bucuriei. De acum ei puteau să se întoarcă să guste din fericirea vieții.

Care ar fi trebuit să fie cel dintâi gând al lor? Nu se cădea oare să vină să mulțumească Milostivului Doctor dumnezeiesc? Nu se cădea să vină să-și plece fețele la picioarele Lui în semn de adâncă recunoștință, așa cum a făcut tovarășul lor, care era de neam samarinean? Dar acești nouă evrei au uitat îndată după ce s-au văzut vindecați, și n-au voit să se ostenească să-I aducă mulțumiri Mântuitorului. Urâtă a fost purtarea aceasta, ne simțim și noi indignați când o auzim.

Și totuși să nu-i osândim prea aspru pe acești leproși nerecunoscători, căci și noi facem la fel ca dânșii. Uităm de mulțimea darurilor pe care le-am primit de la Milostivul Părinte Ceresc, și uităm să venim acasă la El, aici în sfânta biserică să-I mulțumim, pentru cele ce ne-a dat până-n clipa de față, să-I mulțumim că nu ne-a pierdut cu fărădelegile noastre. Să-I mulțumim pentru toate bunătățile ce ni le-a dat. Pentru căldura soarelui, pentru apa izvoarelor și verdeața pământului, pentru sănătatea și pentru aerul pe care-l respirăm, pentru toate frumusețile pe care le-am primit în dar de la Tatăl nostru Cel Ceresc. Cei mai mulți au uitat cu totul și, în loc de mulțumiri și recunoștință, aleargă rătăciți și ca niște vrăjmași ai lui Dumnezeu îndrăznesc să insulte și să înjure pe Milostivul Dumnezeu negând existența Tatălui Ceresc.

Alții, încolțiți de boli și necazuri sau diferite interese, se întorc la Biserica Lui, dar nu ca să-I mulțumească pentru ce au primit, ci vin tot ca să-I ceară, să le dea și iar să le dea. Prea puțini sunt aceia care recunosc că nu sunt vrednici de a mai primi alte daruri din partea lui Dumnezeu, ci cu adâncă smerenie vin mereu la biserică, să-I mulțumească și să-L slăvească pentru ce le-a dat.

Păcatul nerecunoștinței față de Dumnezeu este foarte mare, frați creștini, dar e și atât de obișnuit în lumea noastră creștină că aproape nici unul nu suntem în stare să recunoaștem și să-I mulțumim după cum se cuvine pentru toate bunătățile, frumusețile, darurile pe care ni le-a dat. Dumnezeu nu cere de la noi decât o ieftină răsplătire; să-L recunoaștem ca Stăpân, ca Vistier al bunătăților, să-L socotim izvor al darurilor ce le primim; să vedem că de la El ne vin toate, de la Părintele Luminilor de sus, și să-I aducem laudă, cinste și închinăciune, cu mulțumiri smerite.

Să nu zicem și noi ca păgânii, ca necredincioșii; că nu ne pică nimic din cer, ci mai bine să deschidem ochii sufletului și să vedem prin lumina adevărului, că de sus ne pică ploaie la vreme potrivită, căldura, vânturile și zăpezile. Căci dacă n-ar pica ploaie, s-ar face ceva? Dacă pică prea multă ploaie se mai face ceva? Dacă nu dă Dumnezeu căldură la timp, ploi, zăpezi și vânturi potrivite; toate mașinăriile și îngrășămintele chimice pe care le-a inventat omul nu s-ar face nimic. Așa că de sus ne pică pâinica și toate bunătățile, de la Dumnezeu de sus.

De aceea să recunoaștem și să venim la El de pe drumurile rătăcite, și să-I mulțumim Lui pentru toate. De unde vine boala aceasta a nerecunoștinței? De la lepra păcatului mândriei, de la Lucifer, care n-a vrut să vadă și n-a recunoscut de unde-i venea lui, când era în cer arhanghel, atâta lumină, atâta strălucire și frumusețe.

Tot așa și cei care nu recunosc pe Dumnezeu ca autor a tot binele și ca Stăpân al cerului și al pământului, care dirijează toate și de la care ne vin toate; aceștia suferă de lepra mândriei luciferice, de aceea n-au recunoștință față de Tatăl Ceresc.

În Vechiul Testament, la Deuteronom VI, 8, vedem pe Dumnezeu cerând recunoștință oamenilor, căci zice așa:

“Dacă Domnul Dumnezeul Tău, Israile, te-a călăuzit în pământul părinților tăi, și dacă mănânci și te saturi, pregătește-te cu grijă să nu uiți pe Domnul care te-a scos din pământul Egiptului și din casa robiei. Să nu zici în inima ta: puterile mele și tăria mâinilor mele mi-au dobândit aceste avuții. Ci adu-ți aminte că Domnul Dumnezeul tău este Acela care ți-a dat putere ca să izbândești!”

Iată deci că Dumnezeu le-a făcut cunoscut mai dinainte oamenilor, căci știa Prea Milostivul Dumnezeu că acest popor evreu va fi foarte nerecunoscător și va ajunge foarte departe cu nerecunoștința și cu răutatea, după cum vedem și din Sfânta Evanghelie de astăzi: au fost zece leproși dintre care unul era de alt neam, de neam samarinean, și doar acesta s-a întors de I-a mulțumit Domnului; din ceilalți nouă evrei nu s-a găsit nici unul să vină să-I mulțumească dumnezeiescului doctor.

După cum știm cu toții din Sfintele Evanghelii, evreii au fost foarte nerecunoscători față de Fiul lui Dumnezeu, căci după atâtea binefaceri pe care le făcuse, vindecând pe bolnavii lor, săturându-i cu pâine, înviindu-le morții și mângâindu-i cu cuvinte dumnezeiești, ei L-au hulit, L-au batjocorit și L-au omorât pe Cruce.

O, ce grozav este păcatul acesta al nerecunoștinței! Deci însuși Mântuitorul, care era Fiul lui Dumnezeu, s-a dat pildă pentru noi! Sfântul Apostol Pavel îi îndemna pe credincioșii vremii sale zicând: “Mulțumim pentru toate lui Dumnezeu, căci aceasta este voia lui Iisus Hristos, să aducem cu toții mulțumiri!” Omul cu dreaptă judecată poate învăța și din graiul făpturilor necuvântătoare căci toate Îl laudă pe Dumnezeu; ploile și pământul, văzduhul și florile câmpului, care răspândesc valuri de miresme spre Creatorul lor, păsările cu cântul lor de zi și noapte. Cu atât mai mult ar trebui omul care este regele făpturilor, ființa cea mai aleasă, înzestrată cu minte luminată și cu grai cuvântător!

Dacă omul ar avea mai multă înțelepciune, ar putea să vadă și să recunoască zicând: “Eu nu sunt nimic, prin mine însumi sunt un fir de praf, un mic vierme netrebnic în acest mare univers; puterea Ta Doamne mă înalță, din mila Ta Doamne trăiesc, Ție se cuvine lauda inimii mele și a buzelor mele”. Și dacă va zice așa cu toată inima lui și cu adevărată smerenie, mare câștig va avea de la Dumnezeu. Căci Sfântul Ioan Gură de Aur zice: “Dumnezeu cere recunoștința voastră, nu fiindcă are El trebuință de ea, ci pentru ca să vă facă vrednici de mai mari daruri din partea Lui!” Cine mulțumește, acela câștigă mila lui Dumnezeu înzecit și însutit.

Să vedem acum care este recunoștința creștinilor față de Atotputernicul, se potrivește cu a celor nouă leproși!? Într-un sat, un creștin zace greu bolnav, și cum sfârșitul se apropie, toate îngrijirile nu-i ajută la nimic, doctorii nu reușesc cu nici o doctorie, omul e cu un picior în groapă. Ce-i mai rămâne omului de făcut? Să dea fuga pe aripile credinței la Milostivul Dumnezeu, știind că ceea ce nu pot oamenii, Dumnezeu poate. În această situație, se roagă, plânge, trimite femeia să plătească slujbe la biserică, i se fac masluri, se spovedește, se împărtășește.

Deodată puterea dumnezeiască îl întărește, îl scoală sănătos. Dumnezeu l-a smuls de pe marginea mormântului, i-a mai dat zile de trăit. Dar ce vedem? După ce s-a făcut sănătos creștinul nostru, încetul cu încetul a uitat de Dumnezeu, a părăsit biserica Lui, s-a luat iar de înjurături, de fumat, s-a dus iar la petreceri ticăloase și s-a prins iarăși în vârtejul lumii. Iată cum mulțumește omul nostru. Câți ostași care au fost pe front n-au făgăduit că nu vor mai lipsi de la biserică, că vor ține sărbătorile, posturile, că se vor lăsa de toate relele, dacă vor scăpa cu viață!? Când vedeau cum moartea seceră unul după altul, îngroziți strigau: “Doamne apără-ne, scapă-ne Doamne, ajută-ne ca să ne mai vedem și noi copiii și soția, ajută-ne că vom aduce jertfe mari la biserica Ta, vom dărui icoane mari, candele, scapă-ne Doamne din iadul acesta”. Și Dumnezeu i-a scăpat pe mulți. Însă vai, o dată cu haina militară au lepădat și credința și promisiunile, căci acasă când au ajuns, în loc să îndeplinească cele promise, au început să înjure și Biserica și pe Dumnezeu. Iată recunoștința omului.

Sunt tineri mulți care vin la biserică și se roagă să le ajute Dumnezeu să reușească la examene, fac promisiuni că vor urma credința dacă reușesc, dar după ce își văd scopurile împlinite uită de recunoștință. Și așa sunt o mulțime de leproși nerecunoscători care se folosesc de darurile lui Dumnezeu, de oamenii lui Dumnezeu, de casa lui Dumnezeu. Acest groaznic păcat unii îl vor plăti în iad, iar altora va îngădui Dumnezeu să fie plătit de copii lor. Alții, nu-i apucă moartea până când nu vor plăti în lumea aceasta, ca să cunoască că fără Dumnezeu n-ar fi putut face nimic.

Așa este omul de sucit și de mincinos, că astăzi este într-un fel și mâine în altul. Așa au fost mulți la cutremur, la inundații, la războaie, în timpul foametei, au promis multe, s-au întors pentru un timp, au venit la biserică, însă n-au ținut mult toate acestea și au uitat cu totul, căzând în mari fărădelegi. Lucrul acesta se repetă zilnic în ochii noștri. Câtă vreme lumea este în necaz, în nevoi, aleargă la Dumnezeu, Îi recunoaște puterea, Îl roagă.

Dar îndată ce trec necazurile uită iarăși, Îl părăsesc și-I întorc spatele. Ce înseamnă asta? Neglijență, nepăsare, nesimțirea sufletului și a trupului; de aceea Dumnezeu ne lasă să strigăm în zadar la El; El știe, Milostivul, că suntem îndărătnici și că în schimbul binefacerilor Sale, ei vor deveni mari făcători de păcate, hulitori și nerecunoscători.

De aceea păcatul acesta al nerecunoștinței față de Dumnezeu Binefăcătorul nostru, de aproapele nostru, este atât de mare, și atât de mare pagubă aduce, încât un sfânt părinte bisericesc l-a asemănat cu un vânt pustiitor, care usucă toate izvoarele harului ceresc. Ba mai mult decât aceasta, nerecunoștința atrage mânia dumnezeiască asupra celor ce se fac vinovați de ea.

Am citit într-o carte veche o frumoasă istorioară, unde spunea că odată Bunul Dumnezeu a chemat toate virtuțile de pe pământ la Sine în cer ca să le vadă și să le dea sfaturi. Între cei chemați erau: adevărul, dreptatea, mila, credința, bunătatea. Dar tot printre acești invitați erau și două virtuți care nu se mai văzuseră și nu se cunoșteau. Se apropie una de alta să se recomande: eu sunt binefacerea, zise una, eu sunt recunoștința, zise cealaltă. “Cum, voi nu vă cunoașteți?” întrebă Bunul Dumnezeu. “Nu Doamne, – răspunseră cele două necunoscute – nu ne cunoaștem, că pe pământ nu ne-am întâlnit niciodată ”. Dacă stăm să judecăm drept, e plină de adevăr această istorioară. Nu știu cum se face că tocmai celui căruia îi faci cel mai mare bine îți face cel mai mare rău.

Poate fiecare dintre noi cunoaștem diferite cazuri din viața noastră. Pe câți n-am auzit și eu: Părinte, am un vecin pe care l-am ajutat când era bolnav, l-am împrumutat cu bani, nu știam ce să-i mai fac, și drept recunoștință n-a vrut să-mi mai dea banii și mi-a devenit cel mai mare dușman. Apoi câți copii sunt nerecunoscători față de părinții lor, nu-i mai recunosc ca părinți. Câte mame văduve n-au pensie, iar copiii, pe care i-au crescut și i-au hrănit la pieptul lor, acum le lasă să moară de foame. Câți nu și-au alungat părinții de acasă în frig și printre străini?!

Câți bărbați nu mai recunosc binefacerile soției?! Soția care l-a iubit, l-a spălat, i-a crescut copiii, și după ani de zile nu vrea s-o mai vadă-n ochi. Ce păcat strigător este și acesta. Să se trezească fiecare din întunericul acestui păcat, căci cel care nu are recunoștință față de aproapele, binefăcătorul său, tot în Dumnezeu lovește, căci legea Lui o disprețuiește, făcându-se vrăjmaș al aproapelui și al Lui Dumnezeu. Și păcatul acesta nu rămâne nepedepsit.

Fiecare să ne aducem aminte de acei cărora le datorăm recunoștință. Ori că te-a împrumutat o dată cu bani și te-a scos din necaz, ori că a vegheat la căpătâiul tău când ai fost bolnav, ori că a cheltuit făcându-se naș de botez și cununie, ori că te-a băgat într-un serviciu bun, ori că ți-a dat haine, casă, de mâncare. Și cu cât mai mult, întreit mai mult, acela care a cheltuit zile și nopți ca să te scoată la lumină, să te aducă la Dumnezeu, să cunoști lumina lui Hristos. Și oricare altă faptă pe care ți-au făcut-o părinții cei trupești și cei sufletești.

Nu scapi de dreapta judecată a lui Dumnezeu, dacă nu vei ști să-I mulțumești și Lui Dumnezeu și binefăcătorilor tăi în viața aceasta, așa cât pe cât este cu putință. În nici un caz să nu ajungi să-i vorbești de rău sau să le faci o nedreptate, că te-ai ars și te stingi ca fumul și ca ceara te topești.

E destul să ne amintim de soarta poporului evreu cât a trebuit să sufere din cauza acestui păcat al nerecunoștinței față de Dumnezeu. Dar pentru care păcate pedepsea atunci Dumnezeu pe poporul evreu, cu boala leprei? Sfânta Scriptură ne arată clar că pentru păcatul cârtirii, al clevetirii, al mândriei, al lăcomiei și al nerecunoștinței. Miriam sora lui Moise a cârtit și a clevetit împotriva lui Dumnezeu și imediat s-a îmbolnăvit de lepră. Pe Neeman Sirianul, l-a umplut Dumnezeu de lepră pentru mândria lui, dar după ce s-a smerit și a venit la proorocul Elisei și a făcut ce i-a spus Proorocul, îndată s-a tămăduit de boala leprei.

Cu boala leprei a bătut Dumnezeu pe Ozia împăratul, fiindcă a îndrăznit, în mânia lui, să se îmbrace cu veșminte preoțești și să slujească în biserica lui Dumnezeu ca preot. După ce a făcut aceasta s-a și umplut de boala leprei și a fost depărtat de biserică, de lume și de ai săi, petrecând toată viața, până la moarte în această boală, lăsându-l Dumnezeu ca pildă pentru toți, ca nimeni să nu îndrăznească să se amestece în treburile preoțești, căci mare este taina preoției, așa cum vedem că Domnul Hristos o așează la loc de cinste.

Taina preoției este una din cele șapte taine, fără de care creștinul nu se poate mântui. Vedem că Domnului Hristos pe cei zece leproși îi trimite să se arate preoților. Preoții în legea veche țineau loc de doctori, și acei leproși care se vindecau trebuia să se arate înaintea lor, iar ei le dădeau dreptul ca să locuiască între oameni. Pentru aceasta Mântuitorul îi trimite la ei, așa cum trimite și astăzi pe toți acei care sunt loviți de lepra păcatelor, să meargă să se arate preoților, adică să meargă să se spovedească înaintea preoților, mărturisindu-și păcatele. Cel care nu se spovedește la preot rămâne necurățit de lepra păcatelor și astfel nu se mai poate numi un creștin adevărat, și nu mai poate locui printre oamenii adevărați, adică comunitatea creștină.

De aceea să se grăbească fiecare să se spovedească cu multă încredere în Harul Divin și nimeni să nu se înșele să creadă că se poate mântui și fără preot. Dumnezeu a lăsat pe preoți ca pe niște salvatori ai celor ce cad în mlaștina păcatelor. Nu poate omul să se salveze singur când cade într-o mlaștină, trebuie ajutat. Îmi amintesc o povestire, deși este un fel de minciună a unui vânător, dar se poate trage o învățătură bună.

Odată, spune vânătorul, după ce am împușcat niște păsări, am alergat în fuga mare ca să le prind pe acea mlaștină unde căzuseră fără să-mi dau seama m-am scufundat până la piept în nămol. Atunci îmi veni în gând o scăpare; cum aveam părul lung, m-am prins bine de el, și astfel m-am tras în sus de păr, afară din mlaștină. Ce minciună grosolană, oricine poate observa aceasta, dar noi să ne folosim de tâlc. Păcatul este o mlaștină grozavă, toți cei ce intră în mlaștina păcatului, se scufundă văzând cu ochii, că toate eforturile de scăpare cu puterile proprii sunt zadarnice.

Toți acei ce se încred în ei zic că nu au nevoie de ajutorul altora; ce să mă duc eu să mă spovedesc la preot, că e și el un păcătos ca și mine! Toți aceștia rămân împotmoliți, rămân pradă morții și pieirii veșnice. Zadarnic se trag de părul capului, zadarnic își bat capul cu fel de fel de mijloace, căci fără ajutorul scumpului Iisus Hristos nu se pot salva. Fără spovedanie și împărtășanie, care se iau prin mâna cea sfințită a preotului, pot sta mult împotmoliți și nu se pot salva. Și totuși cu tot Harul și bunăvoința preotului, dacă omul nu vrea să întindă și el mâna din mlaștină, rămâne tot în pierzare.

De aceea întindeți mâna când vă chemăm, și veniți la Sfânta Liturghie, ca să vă salvați sufletele. Poate întreba cineva: Dar ce, preotul nu poate să cadă și el în mlaștină, și nu este și el tot om, și atunci, pe el cine-l mai scoate? Da, într-adevăr, și preotul e supus greșelii, și poate cădea și el în păcate, dar să știți că și el întinde mâna unui coleg de-al lui și se spovedește, căci și preoții se spovedesc, și arhiereii și diaconii. Care doctor nu se îmbolnăvește și nu cere ajutorul altui doctor?! Tot așa și preotul cere ajutorul lui Dumnezeu prin harul dat preoților.

Noi când mergem la spovedit nu mergem la preot ca om, nu ne legăm de păcatele lui, ca sectanții, rătăciții, care s-au despărțit de Biserică, de preoție, de sfintele Taine; ce avem noi cu păcatele preotului? Ci ne folosim și ne apucăm de cheile lui Dumnezeu, pe care le ține preotul în mână, adică de Harul de a dezlega păcatele oamenilor. Aceste chei sunt date lui de Domnul Hristos. Arhiereii se spovedesc la preoți călugări, preoții și diaconii care au smerenie și frică de Dumnezeu se spovedesc și ei pentru că numai așa vor primi iertare cu toții din partea lui Dumnezeu.

Creștinii nu au voie să se spovedească la cei care n-au primit hirotonisirea ca preot duhovnic, n-au voie să se spovedească la preoții caterisiți sau la rătăciți.

Lepra, frați creștini, este o boală nevindecabilă. Tot trupul se umple de bube, de la cap până la picioare, apoi încetul cu încetul, începe să putrezească, să cadă carnea până la oase. Cad ochii, nasul, buzele, urechile, rămânând scheletul și așa se sfârșește în chinurile cele mai groaznice. Această boală era pedeapsa păcatelor pe care le-ați auzit, și de care a pomenit și Sfântul Apostol Pavel astăzi, când spune: “…că pentru păcatele acestea vine mânia lui Dumnezeu peste noi!”

Dar s-au îndesit boli mai grele ca lepra: cancerul, holera, sida și altele la care doctorii nu mai găsesc leac. Și aceasta tot din cauza păcatelor noastre. Căci omul nu mai trăiește rațional întru totul. Suntem pedepsiți mai ales pentru patima beției, a tutunului, a desfrânării, a avortului. Dacă boala trupească este atât de grea, cât de groaznică trebuie să fie boala cea sufletească?! Boala cea sufletească aduce sufletul în starea cea mai jalnică, în cea mai grea nesimțire de moarte.

Un sfânt părinte ne spune că dacă noi am vedea un suflet înainte de spovedanie, ne-ar fi scârbă să-l privim, căci este întocmai ca un lepros, desfigurat; fără ochi, fără nas, fără urechi, fără buze, cu dinții rânjiți ca moartea, cu răni curgând puroi din ele, cu umflături și vânătăi. Îi spui cuiva unde duce beția, curvia, tutunul și toate celelalte vicii, dar nu te aude, nu te vede, nu te simte, nu vede pericolul ce-l așteaptă. Vai de sufletele pe care le va apuca moartea în aceste păcate că vor pieri pe veci.

Ce mai observăm din Sfânta Evanghelie de astăzi? Leproșii nu erau primiți să stea în casă împreună cu cei sănătoși, cu toată dragostea de familie, de frați și surori. Ei trebuia să fie scoși afară, rătăcind prin locuri depărtate.

Să luăm și noi învățătură: care vrem să nu ne îmbolnăvim de lepra păcatelor, nu trebuie să ne asociem cu acest fel de leproși. Mulți zic despre cei care nu sunt serioși, nu-și văd de familie, de copii, de serviciu și sunt cu toate viciile, că sunt lepre. Într-adevăr că boala aceasta a leprei este o boală contagioasă, de aceea cei sănătoși fugeau de ea.

Tot așa și lepra păcatelor se ia. Cum înjură părinții, așa înjură și copiii, cum dă diavolului părinții, și copiii fac la fel. Și așa a reușit diavolul cu lepra păcatelor să distrugă o mulțime de suflete, făcându-le incapabile de a mai simți, de a mai gândi, de a vedea dezastrul și pieirea lor. Să fugim frați creștini, dacă vrem să scăpăm cu sufletul curat, să venim la Scumpul nostru Mântuitor care ne-a izbăvit și ne izbăvește de toate răutățile.

Să fim recunoscători, că atât de mult a trebuit să facă El pentru noi. El și-a vărsat sângele pentru mântuirea noastră, și-a dat viața pentru noi, iar recunoștința noastră care este? Îl slăvim noi cum se cade? Îi mulțumim noi cum se cuvine?Să ne gândim ce ne întreabă acum Domnul pe toți: Cu ce recunoașteți voi pentru binefacerile Mele? Mă înjurați, alergați la rele, dați diavolului toate lucrurile Mele, nu-Mi mulțumiți. Veniți mai curând, întoarceți-vă cât mai curând la Mine până nu vă voi da foc, până nu vă voi amesteca cu pământul, până când nu vă voi spulbera pentru toate fărădelegile și păcatele voastre, până nu vine ziua cea de pe urmă ca să dați seama de toate nedreptățile voastre, pe care le-ați făcut față de aproapele și față de Mine.

Să ne întoarcem deci, frați creștini, către marele Binefăcător al nostru, Milostivul Dumnezeu și să-i mulțumim pentru toate binefacerile care le-am primit de la El și pentru cele pe care le vom mai primi.

Rugăciune

Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorule Cel Prea Milostiv, care ai tămăduit pe cei zece leproși, tămăduiește Doamne și sufletele noastre, ale celor ce ne-am adunat aici. Tămăduiește-le pe toate de lepra păcatelor, căci făgăduim că prin ajutorul Tău să nu fim nerecunoscători și nemulțumitori ca cei nouă leproși, ci vom aduce la picioarele Tale sufletele noastre smerite ca să ți se închine Ție până la sfârșitul vieții noastre, până la ultima suflare a vieții noastre, și acolo în cerul Tău cel sfânt să ne duci și pe noi, ca să fim cu Tine în vecii vecilor. Amin.

 

* * *

 

Să te întorci înapoi pentru ai mulțumi lui Isus

Autor: Diverși alți autori
Traducere: Mons. Angelo-Narcis Pop
Copyright: L`Osservatore Romano

Persistă în timp istoria celor care în numele lui Isus s-au dedicat leproșilor. Ne amintim de figura sărăcuțului din Assisi, cu actul său răvășitor de a îmbrățișa un lepros, ne gândim la apostolii leproșilor, la catolicul Raul Follereau și la protestantul dr. Albert Scweitzer, la părintele Damian și la toți misionari și misionarele care își oferă serviciile lor leproșilor răspândiți în întreaga lume. Naaman, un general din Siria, lovit de lepră, a făcut un drum lung pentru a se închina profetului Eliseu și a obține însănătoșirea. Profetul îi porunci să se spele de mai multe ori în Iordan și lepra dispăru: Naaman înțelese că însănătoșirea era opera Dumnezeului lui Israel, și, pentru a-și demonstra recunoștința, întors în Siria, oferii sacrificii Dumnezeului lui Israel.

Însănătoșirea celor zece leproși ne este prezentată de Evanghelie. Isus îi întâlni într-un sat după ce a traversat Samaria. Evreii și Samaritenii respectau legea izolării scrisă în Scriptură. Leproși de la depărtare strigară pentru a atrage atenția lui Isus: “Ai milă de noi!” Isus îi ascultă și îi trimise numaidecât la preoți, după cum spunea legea, pentru a constata însănătoșirea lor și pentru a fi admiși în viața civilă. Mergând pe drum conform cuvântului lui Isus, s-au însănătoșit, dar numai unul “s-a mântuit”; numai samariteanul simte nevoia de a se întoarce la Isus pentru ai mulțumi și se aruncă la picioarele sale, recunoscând în El prezența lui Dumnezeu. Isus subliniază : “Nu toți s-au însănătoșit ? Ceilalți unde sunt? În afară de acest străin nimeni nu s-a întors să-i mulțumească lui Dumnezeu?” Unul singur face excepție, un samaritean, un străin care trăiește la marginea poporului ales, aproape un păgân!

Este o imagine a ingratitudinii umane față de Dumnezeu și favorurile pe care el le oferă. Când cineva se gândește că fiecare lucru i se cuvine, foarte dificil își deschide inima să spună mulțumesc, în timp ce, celui umil cu inima nu-i este greu să constate că totul îi este dăruit în continuu.

Nu ajunge să mulțumim că am fost creați, ci trebuie chiar mai mult să mulțumim că am fost răscumpărați, că Atotputernicul ne-a devenit prieten, Creatorul ne-a devenit Tată, ne-am făcut părtași la natura sa divină. Putea Dumnezeu să facă mai mult de atât pentru noi? Și cu toate aceste foarte rar ne oprim să-i mulțumim. Trebuie să fim foarte atenți la cum îi mulțumim pentru harurile cu care Dumnezeu ne înconjoară viața noastră, și trebuie să ne amintim toate manifestările de iubire ale lui Dumnezeu față de noi.

Evanghelia de azi, ni-l arată pe Isus îndurerat din cauza ingratitudinii. Tocmai aceste ingratitudini ale oamenilor,reprezintă unul din motivele marilor suferințe ale Inimii lui Isus și Mariei: nimic nu produce mai multă suferință decât o iubire necorespunzătoare. Cuvântul “mulțumesc” nu este doar un cuvânt, ci este un gest. Pentru Evrei nu există un cuvânt care să exprime în mod formal “mulțumescul”; a mulțumi înseamnă a spune tuturor cât de mare și bun este Domnul. Ai mulțumi înseamnă a binecuvânta pe Dumnezeu, ai cânta minunile, ai lăuda operele. “Nu s-a găsit cine să se întoarcă să-i dea mărire lui Dumnezeu, în afară de acest străin? Și îi spuse: Ridică-te și du-te; credința ta te-a mântuit” (Luca 17)

Cronicile din ultimi ani sunt mereu aprinse asupra unei drame și asupra unei rușini: drama străinilor care apar pe trotuarele din orașele noastre, umiliți și uneori precipitați în disperare, în criminalitate; și drama crudă a rasismului. Personajele străine din Scriptură la care putem medita astăzi sunt două: înaltul oficial din Siria Naaman, care nu doar că este însănătoșit, dar care se și convertește acceptând umilința și mântuirea. “Acum știu că nu este Dumnezeu pe tot pământul, dacă nu este în Israel“. Al doilea este un samaritean, străin și lepros; deci marginalizat și sărac. Pentru a înțelege zidul de dispreț care îl înconjura ca și samaritean, este de ajuns să evocăm acel text foarte dur al lui Sirah din sec. II î.C: “Stupidul popor ce locuiește în Samaria nu este nici măcar un popor” (Isus Sirah 50, 25-26). Leprosul Samaritean însănătoșit este unicul care se întoarce să-i mulțumească lui Isus. Acel lepros crede pe deplin, se întoarce să laude și să aducă mărire lui Dumnezeu, adică să-și mărturisească solemn credința sa în Cristos mântuitorul. De aceea, dacă toți s-au însănătoșit, unul singur a fost mântuit de credință(“credința ta te-a mântuit!“). Dacă toți s-au curățat, adică s-au eliberat de boală și de toate consecințele impurității, pe care boala le crea față de cult și de viața civilă, unul singur, însă, samariteanul, “s-a mântuit”.

după pr. Angelo Vigano

 

* * *

 

Porunca recunoștinței

Autor: pr. Ion Cârciuleanu
Copyright: ADMD.info

Multe și mari au fost binefacerile revărsate asupra oamenilor, prin faptele minunate săvârșite de Mântuitorul, în timpul lucrării sale pământești. Omenirea s-a împărtășit de alinare și mângâiere sufletească: se adeverise știrea pe care Mântuitorul o trimisese Înaintemergătorului Său: “Mergeți și spuneți lui Ioan cele ce ați văzut și ați auzit, că orbii văd, șchiopii umblă, leproșii se curățesc, surzii aud, morții învie, săracilor se binevestește” (Luca 7, 22).

Despre una din faptele minunate săvârșite de Mântuitorul în lucrarea Sa de izbăvire din robia păcatului ne vorbește și Sfânta Evanghelie de azi: Vindecarea celor zece leproși.

În timp ce Mântuitorul se îndrepta spre Ierusalim, străbătând satele și orașele din Galileea și Samaria, însoțit de ucenici, în preajma unui sat, numit după tradiție Eugannim, este întâmpinat de zece bărbați leproși, care, ridicându-și brațele pline de răni spre Fiul îndurărilor cerești, strigă plini de durere: “Isuse, Învățătorule, miluiește-ne” (Luca 17, 13). Durerea celor zece oameni era neînchipuit de mare. Erau bolnavi de cea mai îngrozitoare formă a suferinței omenești, de lepră.

Microbul leprei infectează pielea bolnavului, acoperă tot corpul de răni purulente, descompune țesuturile, macină vasele, desfigurează chipul până la epuizare totală. Fiind o boală molipsitoare, cele mai aspre măsuri s-au luat încă din vechime pentru întâmpinarea și înlăturarea ei. Însăși legea lui Moise poruncea ca leproșii să fie îndepărtați și izolați de orice așezare omenească (Numeri 5, 1-3).

Scoși din sânul familiei și din societate și trimiși în locuri pustii, nelocuite, ei erau obligați ca la apropierea întâmplătoare a unei persoane, să strige: “Necurați, necurați!” Într-un cuvânt, leproșii erau niște oameni morți între vii.

Această dureroasă soartă o aveau și cei zece bărbați leproși amintiți în Sfânta Evanghelie. Dar auzind de minunile și de marea iubire de oameni a Domnului Isus, o sfântă nădejde le aprinde inima când află că Fiul lui Dumnezeu trece prin acele locuri. Aleargă cu înfrigurare spre Domnul și strigă de la distanță cu toată puterea sufletului lor: “Isuse, Învățătorule, miluiește-ne!” Nouă dintre ei erau iudei, iar unul era samarinean. Suferința îi unise în nădejde și rugăciune, într-o rugăciune caldă, plină de umilință și credință. La strigătul curemurător al leproșilor, Domnul Isus se oprește, ascultă și-i privește cu dumnezeiască îndurare și cine știe dacă pe chipul Său ars de soare nu s-au rostogolit lacrimile durerii și ale milei. Fără să rostească vreun cuvânt sau să facă vreun gest, ca în atâtea alte cazuri de suferință omenească, ci numai prin simpla Sa voință, Mântuitorul Hristos îi tămăduiește pe loc de cumplita boală, spunându-le: “Duceți-vă și vă arătați preoților” (Luca 17, 14). În aceeași clipă, ca la o poruncă atotbiruitoare, durerile dispar, rănile se închid, nici o urmă de lepră nu mai rămâne. Bolnavii abia își cred ochilor, se privesc cutremurați unii pe alții și, cuprinși de negrăita bucurie a unor oameni care înviază din morți, aleargă spre preoți ca să capete aprobarea că s-au vindecat de lepră, că pot intra fericiți în sânul familiilor lor. Dar celui care i-a vindecat, îi arată vreum semn de recunoștință? Cei nouă iudei se răspândesc pe la casele lor, uitând să mulțumească măcar cu un cuvânt dumnezeiescului Tămăduitor.

Singur samarineanul, omul străin și pe jumătate păgân, se oprește în culmea bucuriei, se reculege și, cu inima pătrunsă de cea mai sfântă recunoștință, se întoarce la cerescul Doctor al sufletelor și al trupurilor, mulțumindu-i cu umilință din adâncul sufletului, “slăvind pe Dumnezeu cu glas mare și căzând cu fața la picioarele Lui” (Luca 17, 15-16). Din zece inși, unul singur știe că este dator să mulțumească și acesta este un străin de lege și credință. El își arată recunoștința cu sufletul și cu trupul, cu graiul și cu cugetul, cu cuvântul și cu corpul care cade în genunchi, ca într-o sfântă metanie, cu ochii pe care-i ridică spre cer. Deci, din zece inși, unul singur știe că la ceas de bucurie, și mai ales acum, trebuie să mulțumească. La durere toți au fost uniți în rugăciunile de cerere, dar bucuria i-a despărțit pe unii de alții și, ce este mai trist, i-a îndepărtat pe cei nouă chiar de Părintele ceresc.

Pentru cei nouă nu s-a găsit timpul necesar, nici dorința sufletească de a-și arăta prin vorbe și fapte, mulțumirea. Dorința lor de a-și vedea familia, rudele, prietenii a fost mai puternică decât aceea de a veni și mulțumi Mântuitorului. Ei uită cu totul că au datoria de a mulțumi, măcar, și de a fi recunoscători față de El. Le vine prea greu să se întoarcă din drum și să rostească un cuvânt de mulțumire.

De aceea, Mântuitorul întreabă: “Au nu zece s-au curățit? Dar cei nouă unde sunt? Nu s-a aflat să se întoarcă și să dea mărire lui Dumnezeu, fără numai acesta, ce este de alt neam? Și i-a zis lui: Scoală-te, și mergi; credința ta te-a mântuit”.

Fapta celor nouă este atât de nedemnă și de păcătoasă, încât orice suflet drept se cutremură la auzul ei. Dar dacă ne oprim o clipă și ne analizăm sufletul, vom fi poate unii dintre noi în situația de a nu judeca și acuza prea aspru pe cei nouă leproși nerecunoscători. Poate nu toți avem dreptul să-i condamnăm pentru atitudinea lor, deoarece și noi ne-am găsit uneori în situația lor, ca după o binefacere primită de la Dumnezeu sau de la binefăcători pământești, să răspundem cu aceeași lipsă de recunoștință. O vorbă bătrânească spune: “Recunoștința este o floare rară!” Dar n-ar trebui să fie așa.

Recunoștința și mulțumirea pentru binefacerile primite ar trebui să împodobească sufletul adevăratului creștin. Cel ce în sufletul său este pătruns adânc de credință și dragoste față de Dumnezeu, de iubire față de aproapele nu poate rămâne străin la binefacerile primite și să nu-și arate recunoștințele față de binefăcători. Sf.

Evanghelie de azi ne pune în față, printr-un exemplu, această datorie înaltă față de cei care ne fac bine.

Din învățătura sfintei noastre Biserici, știm că toate câte le avem sunt de la Dumnezeu, care în atotbunătatea Sa, și-a revărsat darurile Sale cele bogate peste noi. De aceea, pentru orice creștin, este o datorie sfântă recunoștința față de Tatăl ceresc, ca astfel să sporim și mai mult legătura dintre noi și El și să ne facem vrednici de daruri tot mai multe și mai bogate.

Sf. Ioan Gură de Aur mărturisește acest adevăr prin cuvintele: “Dumnezeu cere recunoștința noastră nu fiindcă are trebuință de ea, ci pentru a ne face vrednici de daruri mai mari din partea Lui. Cine mulțumește, acela câștigă mila Domnului, cu înzecit prisos, cu tot mai spornică dobândă”.

Pentru Fericitul Ieronim recunoștința este o virtute specific creștină, o obligație de onoare, de dreptate și de iubire, sentimentul natural care, sub o formă modestă, nu lipsește nici la ființele necuvântătoare: “Boul își recunoaște stăpânul și asinul ieslea domnului său, dar Israel nu Mă cunoaște, poporul meu nu pricepe” (Isaia 1, 3). Din viața Sf. Gherasim cunoaștem, de asemenea, scena de duioasă recunoștință a unui leu căruia cuviosul părinte îi scosese o țeapă din laba piciorului. După moartea sfântului, animalul fioros al deșertului i-a rămas recunoscător până la sfârșit, murind de durere deasupra mormântului binefăcătorului lui. Ceea ce leul și alte ființe asemănătoare fac din instinct, creștinul trebuie să împlinească din conștiință și credință, ca pe una din cele mai înalte și obligatorii porunci, ca expresie a inimii sale simțitoare, delicate, atente și credincioase, ca un răspuns cu binecuvântări la binecuvântările primite.

Sf. Apostol Pavel ne întreabă: “Și ce ai, pe care să nu-l fi primit? Iar dacă l-ai primit, de ce te lauzi ca și cum nu l-ai fi primit?”. Oricum ne-am privi, nimic nu ne aparține. Datorăm totul părinților noștri, Bisericii, școlii, țării, lui Dumnezeu, “căci toată darea cea bună și tot darul desăvârșit se pogoară de sus” (Iacob 1, 17), de la Părintele îndurărilor.

Păcat mare este nerecunoștința față de părinți, atunci când nu le arătăm respectul și purtarea de grijă cuvenite pentru tot ceea ce au făcut pentru noi, când nu-i vizităm, nu-i ajutăm sau, și mai rău, când nu le vorbim frumos sau le-am uitat mormântul și rugăciunea de pomenire pentru sufletul lor. “Cu fapta și cu cuvântul cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, ca să-ți vină binecuvântare de la ei… Ca un hulitor este cel ce părăsește pe tată și blestemat de Domnul este cel ce mânie pe mama sa”, spune cuvântul Domnului (Sirah 3, 8 și 16). În același păcat cădem când ne prefacem că nu mai cunoaștem pe cei care au avut un rol în formarea noastră intelectuală și morală, pe dascălii, profesorii, sprijinitorii și ajutătorii noștri, când nu știm să-i salutăm, să le spunem un cuvânt bun sau să-i vizităm.

Ridicându-ne ochii mai sus, la ce datorăm Domnului Dumnezeu, va trebui să zicem ca psalmistul și împăratul David: “Cu ce voi răsplăti Domnului pentru toate câte mi-a dat mie” (Ps. 65, 3).

Părintelui ceresc îi datorăm tot ce suntem, tot ceea ce avem, tot ceeea ce vedem în jurul nostru, toate bunurile materiale și duhovnicești, universul cu toate podoabele lui, cerul și pământul, lumina, aerul, apa, hrana și căldura, trupul și sufletul, comoara Sfintei Scripturi, darurile Bisericii și mântuirea veșnică. La aceste bunuri pământești și duhovnicești gândind, Sf. Ioan Apostolul exclamă, plin de admirație și recunoștință, în Apocalipsa sa: “Vrednic ești, Doamne Dumnezeul nostru, să primești slava și cinstea și puterea, căci tu ai zidit toate lucrurile și Voința Ta ele au fost și s-au făcut” (Apoc. 4, 11).

“Cum nu e aici un ceas, nici o clipă în viața mea, zice Fericitul Augustin, în care să nu mă folosesc de binefacerile tale, Doamne, asemenea nu trebuie nici o clipă în care să nu te am înaintea ochilor mei, în memoria mea, în care să nu te iubesc din toate puterile mele”.

Sfânta Biserică, cu toate cântările și doxologiile ei liturgice, cu toți psalmii și Te-Deum-ul său dă slavă și mulțumire, mai presus de toate, Domnului și Mântuitorului Hristos, a cărui dumnezeiască viață încununată de jertfa de pe Golgota a fost o permanentă și cea mai desăvârșită și bineplăcută euharistie sau mulțumire ce s-a adus vreodată Tatălui ceresc.

Recunoștința și mulțumirea sunt sentimente nobile ce se trezesc în sufletele curate la primirea unor binefaceri, a unui dar sau în fața unei atitudini binevoitoare. Cel stăpânit de aceste sentimente dă dovadă de curăție și noblețe sufletească, de prețuire a binefacerilor, de vrednicie în a primi aceste binefaceri. El se învrednicește, prin recunoștință, de dragoste și stimă, de încredere și sporire în daruri.

Acest sentiment de recunoștință a dorit Mântuitorul să-l sădească în inimile oamenilor, prin minunea săvârșită. De aceea, când singurul lepros tămăduit vine la Isus să-I mulțumească plin de recunoștință, Mântuitorul, cu oarecare amărăciune în suflet, îi pune întrebarea: “Oare nu zece s-au curățit? Dar cei nouă, unde sunt? Nu s-a găsit să se întoarcă să dea slavă lui Dumnezeu decât acesta?” Sunt cuvinte care conțin o aspră, dar dreaptă mustrare la adresa celor nouă leproși ce și-au dovedit prin nerecunoștința lor nevrednicia pentru alte binefaceri.

Pentru adevăratul creștin, recunoștința este o datorie și el trebuie să-și împlinească această datorie cu toată căldura sufletului său. De aceea, Sf. Apostol adresează acest îndemn creștinilor: “Mulțumiți pentru toate, căci aceasta este voia lui Dumnezeu, întru Hristos Isus” (I Tesal. 5, 18). Dar se pune întrebarea pentru noi toți: împlinim noi această poruncă a Sf.

Apostol, urmăm noi pilda Mântuitorului, sau suntem asemenea celor nouă leproși? Pentru fiecare se poate da un răspuns în parte, după viața fiecăruia.

Cu toții suntem convinși de atotbunătatea divină, arătată nouă prin diferite și bogate daruri, dar mai puțini sunt aceia care să-și îndrepte ruga lor de mulțumire căre Dumnezeu. Aceeași comportare poate exista și față de binefăcătorii noștri pământeni.

Și aceasta cu atât mai mult, căci dacă – creștini fiind -, uităm de recunoștința datorată Tatălui ceresc, cu atât mai ușor și mai repede vom dovedi nerecunoștință față de binefăcătorii noștri pământeni: părinți, educatori, dascăli, prieteni, societate etc.

Prin lipsa de recunoștință vom da dovadă de neglijență, nepăsare, mândrie și chiar răutate. De aceea, nerecunoștința este un păcat greu, care ne îndepărtează de la vistieria milostivirilor cerești și a binefacerilor omenești.

Prin cuvintele Sf. Evanghelii de azi ne-au fost puse în față cele două figuri: recunoscătorul și nerecunoscătorul, fapta bună și păcatul. În fața lor, datoria noastră este de a alege fapta cea bună, recunoștința, pe care în orice împrejurare a vieții s-o arătăm prin cuvânt și faptă față de binefăcătorii noștri.

Să fim recunoscători față de Părintele nostru ceresc, pentru darurile Sale. Să fim recunoscători față de binefăcătorii noștri pământeni, după îndemnul Sfântul Apostol Pavel: “Mulțumiți tuturor pentru toate… mulțumiți celor ce vă fac bine și vă rugați pentru dânșii”. Amin.

Text preluat de pe ADMD.info cu acordul parohiei Adormirii Maicii Domnului.

 

* * *

 

Omul recunoscător primește de la Dumnezeu darul mântuirii

Autor: pr. Mihai Tegzeș
Copyright: Predici.cnet.ro

Textul Evangheliei de astăzi ne introduce în cea de a III-a călătorie a lui Isus către Ierusalim, cu puțin timp înainte de patima, moartea și învierea Sa. Sfârșitul lui Isus este aproape iar El invită ucenicii și pe noi să ne strângem mai tare în jurul Lui și să-L urmăm, pentru a-i fi alături pe Drumul Crucii; pentru a intra cu El în logica misterului mântuirii, al iubirii până la dăruirea de sine. Această călătorie stă sub semnul credinței. În capitolul al XVIII-lea, apostolul Luca ne invită să ne identificăm cu omul bogat care se convertește și primește mântuirea în casa și în familia sa. Ne putem alătura și noi lui Isus, putem urca cu El la Ierusalim, până la a contempla îmbrățișarea Lui cu Dumnezeu Tatăl.

Până să ajungă la Ierusalim, Domnul trece prin Galileea și prin Samaria, vizitează cât mai multe locuri pentru a-i face pe toți oamenii părtași ai iubirii și ai milei Sale.

Schema pericopei evanghelice:

vv. 12-14a: Isus intră într-un “oraș fără nume”, semn al faptului că este “orașul tuturor oamenilor, din toate timpurile”. Aici întâlnește pe cei zece leproși, oameni bolnavi, loviți de moarte, marginalizați și disprețuiți, alungați din societate. Domnul ascultă ruga lor, făcută cu inima și-i invită să intre în Ierusalim, să nu mai stea departe, să nu mai fie marginalizați, ci să se prezinte la preoți, la Templu, la casa Tatălui, de fapt.

v. 14b: Abia încep călătoria către Ierusalim (către mântuire) și cei zece se însănătoșesc, devin oameni noi.

vv. 15-16: Doar unul se reîntoarce să mulțumească…

vv. 17-19: Isus specifică faptul că omul recunoscător este un samarinean, un om care nu aparținea poporului ales: de fapt, mântuirea este pentru toți: și pentru străini și pentru păgâni. Nimeni nu este marginalizat de iubirea Tatălui care mântuiește prin credință.

Eu am înțeles că sunt invitat să colaborez la mântuirea mea? Sunt conștient că iubirea Tatălui mă așteaptă și mi se dăruiește în Euharistie, medicamentul ce este în stare să vindece toate rănile sufletului meu? Mă îndrept și eu către Isus să-I cer ajutorul, asemenea leproșilor? Ascult de sfaturile lui Isus? Le împlinesc? Merg și eu la Biserică, să intru în casa Domnului și să primesc binecuvântarea și să-I mulțumesc pentru darurile ce mi le-a făcut?

Luca folosește de trei ori verbul “a merge” pentru a exprima faptul că Isus se îndreaptă către Ierusalim. E un verb de mișcare, care exprimă toată dinamica călătoriei: se pornește, se traversează un ținut, se trece mai departe, se depășesc eventualele pericole. De fapt, Luca dovedește că Isus este marele pelerin neobosit: este Cel dintâi care și-a lăsat casa din sânul Tatălui și a coborât la noi, a împlinit mântuirea noastră, a eliberat ființa noastră de păcate și de moartea veșnică. El cunoaște toate căile și experiențele umane și de aceea poate să ne invite să I ne alăturăm și să trecem peste piedicile vieții.

Isus trece și uneori decide să intre și să se oprească mai mult, cum se întâmplă în Evanghelia de astăzi. Verbul “a intra“, în sens biblic, are sensul de a pătrunde mai adânc, până în centru orașului și implică interacțiune, dialog, relație. Pentru Luca acest verb arată clar intenția lui Isus de-a se apropia mai tare de oameni, de-a se împrieteni mai mult cu ei. Isus nu refuză nici o comuniune: Intră în casa lui Simon leprosul (Lc 4, 38), în casa fariseului (Lc 7, 36; 11, 37), în casa mai marelui sinagogii (Lc 8, 51) a lui Zaheu (Lc 19, 7). Isus intră mereu în istoria omului și mănâncă, suferă, se bucură, plânge, împărtășește viața, cu toate aspectele ei. Este îndeajuns să-I deschidem, pentru ca El să intre și să rămână (Lc 24, 29).

Iubiților! După Cartea Leviticului: “Leprosul lovit de lepră va umbla cu hainele rupte și cu capul descoperit, își va acoperi barba și pe drum va striga: Impur! Impur! Va fi impur până când va avea rana; impur, va sta singur, va locui în afara cetății (Lev 13, 45-46).

Hainele rupte! Semn al durerii dar și un semnal de alarmă vizibil: corpul meu a intrat în putrefacție! Stați departe de mine! Leprosul este o persoană lovită ca de trăsnet: în mare suferință; este unul ce trebuie să-și înfunde gura, deoarece nu mai are dreptul să vorbească și să respire alături de ceilalți oameni: e ca și mort. El nu poate să I se închine Domnului; nu poate intra în Templu, este exclus și abandonat. De aceea cei zece leproși se opresc la distanță de Isus și-I strigă de departe, din adâncul durerii și al disperării inimii lor.

“Isuse Învățătorule”! Frumoasă rugăciune. Mai întâi de toate, I se adresează Domnului pe nume, cum se obișnuiește între prieteni, de parcă s-ar cunoaște de o viață. De fapt, deja s-au întâlnit pe tărâmul inimilor lor. După acești leproși doar orbul din Ierihon (Lc 18, 38) și tâlharul de pe cruce (Lc 23, 42) vor repeta această rugăciune-strigăt: Isuse!!! Iată că, doar cine recunoaște că este bolnav, nevoiaș, sărac, răufăcător, devine fiu plăcut al lui Dumnezeu. Apoi îi spun “Maestre”, ceea ce înseamnă “cel care stă deasupra”, cuvânt folosit și de Petru când Isus l-a chemat ca să-L urmeze (Lc 5, 8)… vă aduceți aminte că și Petru s-a recunoscut păcătos? Am ajuns în inima adevărului, care arată misterul leprei, ca boală a sufletului și a minții: lepra este păcatul, este depărtarea de la Dumnezeu, lipsa de prietenie, comunicare și de comuniune cu El. Acest lucru seacă sufletul nostru și-l condamnă încet, dar sigur, la moarte.

“Unul singur s-a întors îndărăt”: Nu este vorba de o simplă mișcare fizică, ci de o schimbare interioară. “S-a întors” este verbul folosit în cazul convertirii, al reîntoarcerii omului la Dumnezeu. Verbul exprimă reîntoarcerea la casa părintească după ce, pentru o lungă perioadă tu ai fost rebel și te-ai îndepărtat, precum a “făcut fiul risipitor”. Așa face și acest lepros: schimbă boala sa, în binecuvântare, depărtarea sa de Dumnezeu, în prietenie, într-un raport de intimitate, ca acela dintre un tată și copilul său. Se schimbă pentru că îi permite iubirii lui Isus să intre in inima și în mintea sa și să-l învețe.

“Să-I mulțumească”: în greacă acest verb are inclus în el sensul euharistiei. Leprosul celebrează euharistia. Se așează la masa milei, acolo unde însuși Isus s-a lăsat exclus, rănit și eliminat, înainte de el (de lepros), pentru a ne aduna pe noi toți în inima Sa. Primind “euharistia”, jertfa iubirii gratuite, a mântuirii, a iertării, a vieții noi, în sfârșit, poate să intre din nou în Templu și să se roage, să se apropie de Domnul cu toată încrederea.

“Ridică-te și mergi!” Este invitația lui Isus. Ridică-te, adică “Învie”. Trăiește viața nouă, viața după moarte, ca ziua după noapte. Doamne, Tu mi-ai dat lumina, mi-ai hrănit inima, mi-ai arătat adevărul. L-am acceptat? Știu că printre acei leproși sunt și eu și știu că Tu aștepți să mă întorc la Tine, la iubirea Ta miloasă. Îți cer lumina Spiritului ca să văd bine, ca să mă las transformat de Tine în bine. Iată, Doamne, deschid către Tine sufletul meu. Vindecă-mă!

Am curajul să-mi recunosc răul, păcatul, care este adevărata mea boală? Isus le cere să meargă la preoți, după legea lor, dar și pentru mine astăzi, este important să fac acest lucru: să mă spovedesc, să spun ceea ce mă rănește în interiorul meu și ce mă împiedică să fiu liniștit, fericit și om de pace. Doar așa este posibil să mă vindec cu adevărat. Mântuirea este pentru toți, Domnul ne iubește pe toți cu o iubire mare. Dar sunt puțini cei care se deschid și-L primesc în viața lor. Doar unul din zece. Eu de care parte stau? Recunosc tot binele pe care Domnul l-a făcut vieții mele? Sau continui doar să mă plâng, să protestez, să ameninț? Știu să mulțumesc celor din jur și Domnului cu sinceritate, convins fiind că totul îmi vine de la Domnul?

Iată ce zice Domnul: “ridică-te și mergi“. După experiența întâlnirii cu Dumnezeu, nu pot să stau liniștit, închis în lumea mea și să uit de toți ceilalți. Trebuie să mă ridic și să mă pun în mișcare pe calea binelui. Dacă Domnul m-a ajutat și eu trebuie să-i ajut pe frații mei. Bucuria vindecării nu va fi adevărată, niciodată, dacă nu-mi pun viața în slujirea fraților mei. Îmi trebuie doar o clipă să-mi aduc aminte de cei din jurul meu, care au nevoie de un mic semn de bucurie și de speranță. Pot să-i sun, să le trimit un mesaj sau pot să le fac o vizită…

Doamne, Tu mi-ai spus să nu-mi fie frică, să nu mă ascund. A fost de ajuns să cred in Tine, să deschid puțin inima mea și mântuirea m-a cuprins. Eu am simțit parfumul prezenței Tale. Am înțeles că Tu m-ai vindecat. Atunci m-am întors la Tine, ca cel puțin să-ți spun: mulțumesc și să plâng la picioarele Tale! Credeam că nu mai am pe nimeni, că n-o să mă mai vindec. Dar tu m-ai mântuit, mi-ai dat o altă șansă ca să iau totul de la început. Doamne, mulțumescu-Ți, că datorită Ție nu mai sunt “lepros” (închis în păcatul meu). Nu mai îmi este rușine și nu mai trăiesc în izolare. Am început să ies afară din închisoarea păcatului meu și să las în spate rănile trecutului. M-am ridicat, am înviat. Azi, cu Tine, eu reîncep să trăiesc.

Pe timpul lui Isus se credea că lepra era consecința vre-unui păcat personal. Prin urmare, leproșii erau îndepărtați din familie, de la locul de muncă, din cetate, nici nu puteau să se roage lui Dumnezeu. Ei simbolizează mulțimea oamenilor ce azi trăiesc la marginea societății. Leproșii trăiau împreună, pentru a se putea ajuta reciproc și a se lupta cu boala lor. Nu sunt toți evrei, suferința i-a unit. Aud că trece Isus! O rază de speranță! Nu se apropie, pentru că legea nu le permitea, dar strigă! Isus intervine și dăruiește mila sa. Leproșii se încred în cuvintele lui Isus și-I urmează sfatul. În drum spre Templu se vindecă. Până în acest moment erau uniți. Acum unul se separă și se întoarce la Isus. Ceilalți doar profită de pe urma “vindecării” lor. Repede uităm de cel care ne-a ajutat. Toți au strigat după milă, dar numai unul singur mulțumește.

Ceilalți nouă unde sunt? Notăm o mare dezamăgire în întrebarea Domnului față de oamenii care nu-i sunt recunoscători lui Dumnezeu și nu știu să-i mulțumească. N-au înțeles că Domnul i-a vindecat. Poate credeau că, fiind evrei, Domnul avea datoria să-i vindece, dar atunci credința lor este greșită: a se crede privilegiați înaintea Domnului, înseamnă a nu înțelege că El este pură gratuitate. Unul singur a înțeles și acestuia Isus i-a arătat că transformarea adevărată, de fapt, s-a produs în inima sa: “Ridică-te, credința ta te-a salvat” (ți-a dăruit viața veșnică). Fizic au fost vindecați toți zece, dar numai unul singur a fost mântuit. Pentru samaritean, vindecarea a însemnat o întâlnire reală cu Dumnezeu și primirea în dar a mântuirii. El a înțeles că are mai mare valoare Dăruitorul (Dumnezeu) decât darul primit (vindecarea). Dacă noi ne uităm doar la darul material, inima noastră rămâne limitată și egoistă.

Recunoștința este o latură esențială a credinței. Este o mulțumire a omului “surprins că există, că trăiește”, este omul care se minunează pentru că a fost ales să vină pe lume. Dar noi, creștinii, care știm că Isus ne-a mântuit prin jertfa Sa și ne-a deschis intrare în viața veșnică, cum reacționăm?

Credința ta te-a mântuit!“. Doar credința poate să-l mântuiască pe orice om, credință ce implică să ne amintim: “Amintește-ți că Isus Cristos a înviat din morți” (2Tim 2, 8-13).

Iubiților! Să nu uităm că suntem cu toții, frații lui Isus, chemați să fim frați ai tuturor oamenilor pe care Dumnezeu, Tatăl, îi iubește ca pe fiii Săi, iar Domnul ne iubește pe toți și nu doar pe cei care eu doresc să-i iubească. A nu-l iubi pe aproapele meu înseamnă a-l nega pe Domnul și legea (voința) Sa care ne-a demonstrat-o.

În țările cel mai sărace din Asia și Africa mai sunt mulți leproși: loviți de o boală ce provoacă căderea pielii și a cărnii, bucată cu bucată. Pe timpul lui Isus boala nu avea leac și leproșii erau mulți. Fraților! Lepra este o boală urâtă, dar și mai urâtă este persoana nerecunoscătoare care nu știe să mulțumească. Nouă din ei se însănătoșesc fizic dar rămân cu inima întunecată, o inimă ce nu știe să mulțumească. Nu numai nouă ne pare rău când nu ne mulțumește cineva pe cale l-am ajutat, dar și lui Dumnezeu îi pare rău. Oare eu îi mulțumesc Domnului din când în când?

Vindecându-i sufletul, Isus ne arată că Domnul ne dă mult mai mult decât ceea ce-i cerem, dar noi suntem chemați să ne reîntoarcem la El și să-l recunoaștem ca adevăratul nostru binefăcător și să-i mulțumim.

În viață, dacă noi căutăm doar ceea ce poate satisface mintea noastră și nu căutăm cele ale sufletului, dăm greș cu siguranță. Rămânem cu sufletul plin de lepră și nu știm de ce. Într-un fel sau altul, cei care se refugiază în droguri, alcool, sex, fuga după avere… doresc să descopere și mai mult viața și să o trăiască din plin. Dar aceste lucruri care pe moment satisfac anumite pofte, de fapt ucid viața. Calea ce duce la viață nu trebuie să o inventăm, trebuie doar să urmăm calea pe care Isus ne-a arătat-o și pe care El însuși a apucat. Poruncile nu sunt o barieră pentru libertatea noastră, ci cărări ce conduc la cer, spre plinătatea vieții.

“Cei 10 leproși ce stăteau la marginea societății, au fost puși la încercare, au depășit proba și s-au vindecat. Erau oameni de mare credință”. Lumea alege să se debaraseze de acești înțelepți și ei, odată marginalizați, învață să nu marginalizeze pe alții. Suferința îi unește chiar dacă unul era de alt neam. Și este foarte interesant că doar acest străin a înțeles că este mai important Domnul decât oamenii; este mai importantă vindecarea sufletului decât cea a trupului. Samarineanul vindecat se întoarce la Isus și strigă. Odată vindecat nu mai poate să tacă.

Întrebarea lui Isus “ceilalți nouă unde sunt”? nu este adresată lor, care erau departe, ci celor care erau în jurul lui Isus, chiar și nouă, cărora ne fuge gândul de la rugăciune. A vindeca de nerecunoștință este mult mai greu decât a vindeca bolile trupului. Altfel spus: este mult mai gravă lepra nerecunoștinței, decât lepra trupului.

Tema Evangheliei de astăzi este recunoștința: când un om are credință adevărată, este recunoscător. Fără recunoștință nu putem să vorbim de o credință matură. În Cartea a II-a a Regilor, Naaman Sirul se însănătoșește, deoarece a ascultat de sfatul Profetului Elizeu. După ce Naaman a fost vindecat, a vrut să-i dea daruri profetului Elizeu. Profetul refuză și-i explică faptul că Dumnezeu este adevăratul autor al vindecării sale. Mai mult, Eliseu ne învață că binefacerile pe care Domnul ni le face, nu se pot plăti și nu se cumpără. Apoi Naaman și samarineanul arată că mântuirea nu se limitează la poporul Iudeu ci este destinată tuturor popoarelor. Mai mult, faptul că Domnul i-a salvat pe evrei din robiile egipteană și babiloniană, arată că El este prezent în tot pământul și nu doar în anumite locuri.

 

* * *

 

Duminica celor 10 leproși

Autor: pr. Ioan Abadi si pr. Alexandru Buzalic
Copyright: Editura Unitas

În perioada în care Isus Hristos a trăit pe pământ, în Palestina și în alte țări cu climă caldă existau foarte mulți oameni bolnavi de lepră. Această boală dureroasă și groaznică, cuprinde tot corpul, ducând la căderea bucăților de carne necrozate de pe el. Cei amenințați de această boală, erau obligați să locuiască în afara orașelor sau satelor, nu le era permis să trăiască alături de oamenii sănătoși, evitându-se contaminarea altora. Pentru avertizarea trecătorilor leproșii umblau cu hainele rupte, părul le era răvășit, astfel că de departe puteau fi recunoscuți, iar atunci când cineva se apropia de cei leproși, ei strigau cu putere: “Necurat, necurat”. Erau exilați și se autoexilau.

Zece leproși, au auzit că va trece pe drum Isus Hristos, Făcătorul de minuni. Ei I-au ieșit în întâmpinare, stăteau departe și-L rugau cu voce tare: «Isuse, Învățătorule, ai îndurare de noi!». Hristos le-a răspuns cu blândețe: «Duceți-vă și vă arătați preoților». De ce? Deoarece conform legii, cel vindecat era dator să treacă pe la preoți pentru ca aceștia să verifice dacă curățirea este autentică, după care trebuia să aducă un dar de mulțumită lui Dumnezeu pentru vindecare. Leproșii L-au ascultat pe Isus, și mergând pe drum spre oraș, s-au însănătoșit. Ne putem imagina bucuria și fericirea lor în momentul în care lepra s-a îndepărtat de pe ei. Devenind sănătoși, au putut să trăiască din nou în oraș împreună cu semenii lor. Unul dintre ei s-a întors la Isus și I-a mulțumit. Isus a spus:«Oare nu s-au curățit zece? Dar cei nouă, unde sunt?» Așadar, nouă dintre aceștia, după ce au dobândit bucuria vindecării, nu au venit la Isus să-I spună un simplu “mulțumesc”.

Așa se comportă deseori oamenii față de Domnul Dumnezeu. El este cel mai mare binefăcător și Lui I se cuvine toată mulțumita pentru harurile oferite nouă. Nu de puține ori Isus Hristos a mulțumit Cerescului Tată. Înainte de minunata înmulțire a pâinilor, Isus «a dat mărire lui Dumnezeu» (cf. Ioan 6, 11), înainte de învierea lui Lazăr, Isus Și-a ridicat ochii spre cer și a zis: «Părinte, Îți mulțumesc, că M-Ai ascultat» (Ioan 11, 41). Cu o altă ocazie Isus S-a rugat: «Te preamăresc, Părinte, Domnul cerului și al pământului»(Matei 11, 25).

Suntem copiii lui Dumnezeu, dar avem deprinderi ciudate. Permanent ne adresăm lui Dumnezeu cu diferite cereri, dar foarte rar se întâmplă să-I mulțumim pentru harurile pe care ni le-a oferit. Ne amintim de El în suferințe, însă nu ne bucurăm împreună cu Tatăl ceresc. Avem pentru ce să mulțumim lui Dumnezeu! Apostolul Pavel întreabă: «Ce ai, ce nu ai primit?» (1 Corinteni 4, 7).

Totul este de la Dumnezeu! Câți orbi sunt în lume, care nu au văzut frumusețea creației lui Dumnezeu sau nu și-au văzut mama și tatăl lor! Avem ochi, noi vedem. Câți paralitici întinși în pat, nu pot să se miște! Noi putem să umblăm pe pământ. Câți oameni există care sunt neputincioși, surzi, nefericiți, câți sunt săraci, încât nu au un acoperiș deasupra capului. Zilnic, mii de oameni mor de foame. Nu este meritul nostru că nu aparținem unei astfel de categorii de oameni.

Suntem creștini! Aparținem Bisericii lui Hristos. În lume mai trăiesc încă, miliarde de păgâni care nu-L cunosc pe Hristos-Mântuitorul. Ne putem folosi de grațiile lui Dumnezeu, putem primi Sfintele Sacramente! Și nouă ni se potrivesc cuvintele lui Hristos-Mântuitorul: «Fericiți sunt ochii voștri, căci văd: și urechile voastre, că aud. Adevărat vă spun vouă: Mulți profeți și regi au voit să vadă ceea ce vedeți voi, dar n-au văzut și să audă ceea ce auziți, dar n-au auzit» (Matei 13, 16-17). Pentru acestea toate, mulțumita I se cuvine numai lui Dumnezeu. Deseori, ne adresăm lui Dumnezeu cu cuvintele insistente: “Dă-ne, Doamne”, rostind de foarte puține ori «Ție, Doamne».

Sfântul Pavel în Epistola către Efeseni scrie:«Mulțumiți pentru toate întotdeauna lui Dumnezeu și Tatălui în numele Domnului nostru Isus Hristos» (Efeseni 5, 20). În Epistola către Corinteni spune: «Să dăm mulțumire lui Dumnezeu, Care ne-a dat biruința prin Domnul nostru Isus Hristos» (1 Corinteni 15, 57). Într-alt capitol, din nou aflăm o învățătură asemănătoare: «Mulțumita să-I fie lui Dumnezeu, pentru darul Său, cel nespus» (2 Corinteni 9, 15). La Liturghie, înainte de sfințirea darurilor auzim chemarea preotului: “Să mulțumim Domnului”. După Sfânta Cuminecare spunem: “Împărtășindu-ne cu dumnezeeștile, sfintele, preacuratele, cele fără de moarte, cereștile și de viață făcătoarele, înfricoșătoarele lui Hristos Taine, cu vrednicie să mulțumim Domnului”. Deseori auzim cuvântul “Euharistie”. Este un cuvânt care înseamnă “mulțumită”.

În noiembrie 1985 editorialul din Chicago “Herald Tribune” a relatat despre o experiență a cunoscutului jurnalist Ebi van Buren, sub titlul «Aceasta este ziua recunoștinței, să-ți numeri darurile tale». Astfel scria acest jurnalist:

“În ziua Recunoștinței consacră-ți câteva minute, spre a te gândi, pentru ce trebuie să fi recunoscător! Cum este sănătatea ta? Nu este bună? Mulțumește-I lui Dumnezeu, că ai trăit atâta timp pe pământ: foarte mulți oameni nu au putut să ajungă la vârsta ta. Simți durere? Mii sau mai degrabă milioane de oameni suferă durere mult mai crâncenă decât tine. Dacă te-ai trezit de diminieață și ai auzit cântecul păsărilor, dacă ai putut să vorbești, sau ai putut să mergi pe picioarele tale la bucătărie și să citești ziarul cu propriii tăi ochi, atunci preamărește-L pe Dumnezeu. Cum este buzunarul tău? Ușor? Gândește-te, câți oameni din lume, mai ales săracii, nu au nici pensie, nici asigurare socială și că o treime din oamenii, care trăiesc pe pământ se duc seara să se culce fără să fi mâncat ceva.Te îngrijești pentru viitorul conducerii? Țara ta nu este o floare roză, dar nici nu este locul buruienilor. Ești liber și poți să te rogi în biserica ta. Poți să strigi, chiar să critici conducerea statului, fără să-ți bați capul, sau bătându-ți-se la ușa locuinței tale în miezul nopții. În cele din urmă, rugăciunea pe care o poți recita înainte de a servi masa poate fi: Tată Ceresc! Îți mulțumim pentru mâncare amintindu-ne de cei flămânzi. Îți mulțumim pentru sănătate amintindu-ne de cei bolnavi. Îți mulțumim pentru prieteni, gândindu-ne la cei părăsiți. Îți mulțumim pentru libertatea noastră, gândindu-ne la cei asupriți. Fie, ca aceste amintiri să ne stimuleze spre o servire fermă, ca să împărțim cu semenii noștri darurile Tale”. Într-adevăr, mișcătoare sunt aceste cuvinte rostite de credinciosul jurnalist! Dar nu numai o zi pe an, ci fiecare zi a anului trebuie să fie o zi de mulțumită lui Dumnezeu pentru tot.

Să mulțumim Domnului cu cuvintele psalmistului lui Dumnezeu: «Binecuvintează, suflete al meu, pe Domnul și toate cele din lăuntrul meu, numele Cel Sfânt al Lui. Binecuvintează, suflete al meu, pe Domnul și nu uita niciodată toate binefacerile Sale»(Psalmul 103, 1-2).

Rugăciune

Alături de toți cei care au suferit groaznic cu corpul din cauza leprei, Te rog, în necazul sufletului meu, Doamne, dacă dorești poți să mă vindeci! Împreună cu cei care nu văd, necăjiți de propria lor orbire și cufundați în noaptea cea veșnică, îți adresez și eu, Stăpâne, rugăciunea mea. Nu Te numesc Fiul lui David, ci Te numesc Fiul lui Dumnezeu, care este cea mai mare Ființă. Nu numai că Te numesc Stăpân, dar și cred că ești Domnul Cerului și al Pământului. Cred, nu numai în atingerea Mâinilor Tale, o, Dumnezeule îndurător și apropiat, ci și în puterea cuvântului Tău, prin care mă poți vindeca pe mine, chiar și atunci când ești departe, foarte departe… Dorești aceasta pentru că ești îndurător, și poți să o faci, căci ești însuși Creatorul: spune un singur cuvânt și voi fi vindecat!…

Oferă-mi iertarea pentru toate păcatele mele, o, Dumnezeule al bunătății și Domn al fericirii: cu cât este mai mare bunătatea Ta, cu atât mai mult ești preamărit. Cu cât ești mai îngăduitor, cu atât ești mai iubit. Cu cât arăți mai multă îndurare, cu atât primești mai multă preamărire. Arată-Ți o îndurare asemănătoare și față de mine, care mă simt vinovat de nenumărate greșeli, pentru a răspândi cu recunoștință bunătatea Ta, și ca iubirea mea față de Tine să se arate și să se exprime cu o mare înflăcărare! Mărire Ție în toate. Amin.