Selecție de predici

(tipareste predicile)

 

Duminica a VII-a după Înălțarea Sfintei Cruci (a XXIV-a după Rusalii)
Evanghelia: Luca 8,41-56
Apostolul: Efeseni 2,14-22

Luca 8,41-56

Și iată a venit un bărbat, al cărui nume era Iair și care era mai-marele sinagogii. Și căzând la picioarele lui Isus, Îl ruga să intre în casa Lui, căci avea numai o fiică, ca de doisprezece ani, și ea era pe moarte. Și, pe când se ducea El, mulțimile Îl împresurau. Și o femeie, care de doisprezece ani avea scurgere de sânge și cheltuise cu doctorii toată averea ei, și de nici unul nu putuse să fie vindecată, apropiindu-se pe la spate, s-a atins de poala hainei Lui și îndată s-a oprit curgerea sângelui ei. Și a zis Isus: Cine este cel ce s-a atins de Mine? Dar toți tăgăduind, Petru și ceilalți care erau cu El, au zis: Învățătorule, mulțimile Te îmbulzesc și Te strâmtorează și Tu zici: Cine este cel ce s-a atins de mine? Iar Isus a zis: S-a atins de Mine cineva. Căci am simțit o putere care a ieșit din Mine. Și, femeia, văzându-se vădită, a venit tremurând și, căzând înaintea Lui, a spus de față cu tot poporul din ce cauză s-a atins de El și cum s-a tămăduit îndată. Iar El i-a zis: Îndrăznește, fiică, credința ta te-a mântuit. Mergi în pace. Și încă vorbind El, a venit cineva de la mai-marele sinagogii, zicând: A murit fiica ta. Nu mai supăra pe Învățătorul. Dar Isus, auzind, i-a răspuns: Nu te teme; crede numai și se va izbăvi. Și venind în casă n-a lăsat pe nimeni să intre cu El, decât numai pe Petru și pe Ioan și pe Iacov și pe tatăl copilei și pe mamă. Și toți plângeau și se tânguiau pentru ea. Iar El a zis: Nu plângeți; n-a murit, ci doarme. Și râdeau de El, știind că a murit. Iar El, scoțând pe toți afară și apucând-o de mână, a strigat, zicând: Copilă, scoală-te! Și duhul ei s-a întors și a înviat îndată; și a poruncit El să i se dea să mănânce. Și au rămas uimiți părinții ei. Iar El le-a poruncit să nu spună nimănui ce s-a întâmplat.

 

Autori

pr. Anthony M. Coniaris
pr. Gheorghe Neamțiu
pr. Gheorghe Neamțiu
IPS Andrei Rymarenko
pr. Ilie Cleopa
pr. Visarion Iugulescu
pr. Vasile Florea
Diverși alți autori
pr. Ion Cârciuleanu
pr. Mihai Tegzeș
pr. Ioan Abadi si pr. Alexandru Buzalic
pr. Vasile Rob

 

* * *

 

Cine m-a atins?

Autor: pr. Anthony M. Coniaris
Traducere: Oana Capan
Copyright: ProFamilia.ro

Există un limbaj pe care ar trebui cu toții să învățăm să îl vorbim. Este un limbaj care comunică cu adevărat ceva; un limbaj care exprimă efectiv căldura iubirii; un limbaj care poate să spargă formidabile bariere ale comunicării. Este limbajul atingerilor. Oamenii redescoperă acum acest limbaj uitat. Dar este în fapt un limbaj străvechi. Isus l-a folosit. Când copiii veneau la El, îi lua în brațe și în binecuvânta. Când dorea să vindece un lepros sau un orb, îi atingea. Când dorea să demonstreze profunzimea iubirii sale, El se folosea din nou de atingere, spălând picioarele discipolilor săi.

Un judecător povestea odată că nu a văzut niciodată la tribunal un tată care se judeca cu fiul său să se atingă reciproc, ca semn de afecțiune. Dacă tatăl ar pune mâna pe umărul fiului său, spunea judecătorul, i-ar transmite ceva. Dar nu o face. Eu, când vizitez un preot în vârstă, îi iau mâna în mâinile mele în timpul rugăciunii. Atingerile umane făcute din iubire au ceva anume. Sunt atingerile lui Cristos însuși.

Dr. Smiley Blanton, un medic psihiatru, obișnuia să întrebe cuplurile căsătorite care aveau probleme: “Spuneți-mi, de când nu v-ați mai plimbat cu soția ținând-o de după umeri? Din când în când vă așezați pe covor pentru a vă juca cu copiii? Când spuneți rugăciunea la masă, vă țineți de mână?” Același psihiatru se plângea de faptul că în maternități, bebelușii sunt izolați de mamele lor imediat după naștere. “Aș prefera să îi văd pe acești copiii în brațele mamelor, sau în leagăne lângă patul lor, chiar și ținuți stângaci de către tați. Bebelușii care au acest privilegiu de a nu fi despărțiți după naștere de mamă tind să fie ulterior mai stabili emoțional.” Chiar și bebelușii înțeleg limbajul magic al atingerii.

 

“Cine m-a atins?”

Evanghelia de astăzi ne prezintă una dintre cele mai remarcabile istorii din Noul Testament. Este povestea unei femei care a fost vindecată atingându-l pe Isus. Ea era bolnavă de doisprezece ani. A încercat tot felul de tratamente și a consultat nenumărați medici, dar nimic nu pare să o fi ajutat. Suferea de hemoragie, care pe vremea aceea era o boală incurabilă. Astăzi s-ar apela la histerectomie, dar această procedură chirurgicală nu era cunoscută pe vremea lui Isus. Astfel, femeia pur și simplu suferea.

Nu era doar disconfortul fizic și durerea motive de mâhnire pentru ea; mai era și faptul că, după legea evreiască, femeia cu hemoragie era considerată necurată. Orice și pe oricine atingea ea, era infectat cu murdărie, credeau evreii. De aceea, o astfel de persoană trăia într-o izolare totală, neputând nici participa la cult, nici să facă parte din comunitate alături de ceilalți. Ea nici nu ar fi trebuit să se afle atunci în mulțimea care îl înconjura pe Isus. Dacă oamenii ar fi recunoscut-o, ar fi strigat la ea să dispară de acolo, pentru a nu-i murdări. Ea se temea să nu fie descoperită, așa că s-a strecurat în spatele lui Isus și l-a atins pe nepusă masă. Căuta disperată să se atingă de ceva, de orice ar putea-o scăpa de viața singuratică și umilitoare ce o avea.

Înainte de a ajunge la Isus, Sf. Marcu ne spune că femeia ar fi gândit în sinea ei: “De mă voi atinge măcar de haina Lui, mă voi vindeca!”. Dacă l-aș putea atinge, trebuie că a gândit ea, nu pe cap, căci nu se cade; nu pe mână, căci ar fi prea familiar. Dacă aș putea să îi ating măcar un ciucure al hainei, și știu că aș fi vindecată. Învățătorii evrei din timpul lui Isus purtau robe cu ciucuri, pentru a-și aminti de fiecare dată când le îmbrăcau că sunt oameni ai lui Dumnezeu, angajați să respecte legile lui Dumnezeu. Astăzi ciucurii se mai găsesc în ornatele ortodocșilor din Ierusalim, dar se poartă în interior. În vechime ciucurii se purtau însă în exteriorul robei, și astfel a putut femeia să atingă. Când l-a găsit pe Isus, acesta era înconjurat de mulțime mare, și era dificil să îl atingă. Dar a insistat și în final a reușit. Și cum l-a atins, a simțit o putere vindecătoare ce îi inundă trupul, ca un șoc electric: “și îndată s-a oprit curgerea sângelui ei”. Ea a știut că a fost vindecată.

Când Isus a întrebat: “Cine este cel ce s-a atins de Mine?”, Petru s-a gândit că e o întrebare copilărească, din moment ce sute de oameni erau în jurul lui Isus tot timpul, majoritatea înghiontindu-l. El s-a apucat să îi explice lui Isus că a fost atins de o mare de oameni. Dar Isus nu este mulțumit de răspuns. El știe că cineva din mulțime l-a atins în mod special, cu credință și din disperare. Cineva l-a atins cu adevărat și vital. Cineva a primit puterea vindecătoare. “S-a atins de mine cineva”, spune El, referindu-se nu la mulțime ci la acel cineva cu credință. Apostolii credeau că este absurd ca dintr-o mulțime de oameni care te ating să poți să distingi una anume. Dar El a distins atingerea! Aceasta este iubirea lui Dumnezeu! Aceasta este sensibilitatea Lui la nevoile umane și la atingerea credinței!

“S-a atins de mine cineva.” Sunt cuvinte minunate, pentru noi și pentru femeia care a atins haina lui Isus.

Ele ne spun că atunci când ne întindem cu credință către Domnul, pentru a primi ajutorul său, Domnul știe. Așa după cum Isus a simțit ușoara atingere a ciucurelui de pe haina sa, în mijlocul unei mulțimi, așa și Dumnezeu știe de rugăciunea fiecăruia dintre noi. Uneori oamenii întreabă: “Cu miliarde de oameni în această lume, cum poate să știe Dumnezeu de mine și să vegheze asupra mea?” Isus ne arată în această pericopă că știe și are grijă chiar și de cei mai mici dintre noi. Mulțimile ar putea să ne ignore, dar Isus nu. Nici mulțimea, nici chiar universul cât este de mare, nu îl poate bloca de la a simți o atingere de credință.

Trebuie să nu uităm de faptul că atunci când femeia l-a atins pe Isus, El era într-o misiune urgentă. Singura fiică a unei persoane importante și respectate, Iair, mai-marele sinagogii, era pe moarte. Isus era în drum spre casa lui Iair. Dar chiar dacă era în drum spre o situație de viață și de moarte, Isus s-a oprit. Nu era atât de ocupat încât să treacă cu vederea o persoană ce avea nevoie de El. Uitând de mulțime, El a văzut-o și a tratat-o pe femeie de parcă ar fi fost singura persoană din lume. Pentru Isus nimeni nu este pierdut în mulțime. El i-a acordat atenție femeii. “Cine m-a atins?”, a întrebat El. Când femeia a recunoscut în public că l-a atins și că a fost vindecată imediat, El i-a spus: “Îndrăznește, fiică, credința ta te-a mântuit. Mergi în pace.” Oare nu așa face Isus cu fiecare dintre noi atunci când mergem la El cu credință și cu umilință, ca femeia din Evanghelia de astăzi?

 

Putem să îl atingem și astăzi

Pericopa de astăzi nu ne prezintă doar ceva ce s-a întâmplat în Palestina acum mult timp. Cristos care era îmbrâncit atunci de mulțimi este în mijlocul nostru și astăzi. Încă îl putem atinge întinzându-i inimile noastre atunci când ard și când sunt în dificultăți. Dar cum îl putem atinge astăzi pe Isus? Îl putem atinge prin rugăciune. Ce este rugăciunea dacă nu atingerea lui Isus, conversația cu El, invitația pe care i-o adresăm să intre în viețile noastre? Femeia bolnavă l-a atins prin simplu gest al întinderii mâinii. Nici astăzi nu este mult mia dificil să îl atingem pe Isus. Ajunge să ne întindem către El prin rugăciune!

În al doilea rând, pentru ca rugăciunea să îl atingă cu adevărat pe Isus și pentru a stabili un contact cu El, ea nu trebuie să fie un ritual, o repetare în van a unor cuvinte goale, ci o rugăciune ce vine din inimă și care este înrădăcinată în credință. În mulțimea de oameni care îl înconjoară pe Isus, mulți îl ating dar doar unul trăiește puterea Sa vindecătoare – acela care l-a atins cu credință. La fel și astăzi mulțimi largi de oameni i se roagă lui Isus; mulțimi de credincioși merg la biserică, dar cei care îl ating pe Isus sunt cei care se roagă cu credință. Evanghelia spune cât se poate de clar – credința este cea care a provocat contactul cu Isus: “Fiică, credința ta te-a mântuit. Mergi în pace.”

În al treilea rând, îl atingem pe Isus în Biblie și în Sfânta Împărtășanie. Când citim cuvintele Sale în Biblie, îl ascultăm pe Cristos nu ca și cum ar vorbi cuiva care a trăit acum două mii de ani, ci ca și cum ne-ar vorbi nouă. Isus sălășluiește în Evanghelii. Când ascultăm cuvintele Sale, îi atingem hainele. Când primim Sfânta Împărtășanie îl atingem pe Isus, dar nu doar o parte a Lui, ci pe El întreg. El vine să își facă în noi casă. “Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu rămâne întru Mine și Eu întru el.”

În fine, Cristos ne atinge astăzi prin oameni. Atingerea sa o regăsim prin măiestria chirurgului, prin competența asistentelor medicale, prin sfatul înțelept al unui prieten, prin rugăciunile persoanelor pioase. Dumnezeu a ales să lucreze prin oameni. “Căci noi împreună-lucrători cu Dumnezeu suntem”, scrie Sf. Pavel. Primii creștini l-au atins pe Isus și apoi au atins lumea cu puterea pe care au primit-o de la El. Au atins murdăria și au transformat-o în puritate. Au atins sclavia, schimbând-o în libertate. Au atins slăbiciunea, devenită astfel tărie.

Există atâtea feluri în care îi putem atinge astăzi pe oameni. Putem să îi atingem cu inimile noastre. Putem să îi atingem cu cuvintele noastre. Putem să îi atingem cu privirea. Putem să îi atingem cu un zâmbet. Putem să îi atingem cu credința noastră, cu rugăciunea noastră, cu compasiunea noastră, cu iubirea noastră, cu speranța noastră, cu umilința noastră, cu disponibilitatea noastră de a sluji.

Scopul creștinismului este să îi facă pe oameni să îl atingă pe Dumnezeu în Cristos. “Dacă aș putea să îl ating – chiar și doar ciucurii hainei – știu că mă voi face bine”, spunea femeia bolnavă. Și noi astăzi putem să îl atingem așa cum au făcut-o și o mai fac nenumărați oameni. Alcoolici, dependenți de droguri, hoți, adulteri, bolnavi, orbi, surzi, leproși – cu toții l-au atins și au primit o viață nouă și puteri noi. Ieșiți din mulțime, zi de zi, pentru a-l atinge pe Cristos. Atingeți-l cu credință. Atingeți-l pentru a primi iertare, pentru a primi tărie împotriva tentațiilor, împotriva temerilor, împotriva neliniștilor. Atingeți-l. Nu va întreba “Cine m-a atins?” El va ști aceasta.

 

* * *

 

În fața suferinței și a morții

Autor: pr. Gheorghe Neamțiu
Copyright: Viața creștină

În urmă cu trei săptămâni, în duminica a XX-a după Rusalii, am asistat la minunea învierii din morți a tânărului din Nain, unicul fiu și sprijin al unei văduve, prima înviere săvârșită de Mântuitorul, mișcat, ca întotdeauna, de nemărginita Sa milă dumnezeiască față de suferința fizică și morală a omului. Astăzi, Mântuitorul, după ce vindecă o femeie ce suferea de hemoragie de 12 ani și își cheltuise zadarnic cu doctorii toată avuția, învie pe fiica de doisprezece ani a lui Iair, mai marele sinagogii din Capernaum.

1. În fața realității dramatice a suferinței și a morții se naște întrebarea: de ce suferința și moartea, și care este atitudinea creștinului în fața acestora? Răspunsul pe care ni-l dă revelația, credința, este scurt și simplu. Suferința, cu tot spectrul ei necuprins, și moartea sunt urmarea, pedeapsa păcatului strămoșesc. Răspuns cunoscut de orice creștin, dar considerat nesatisfăcător și banal de către necredincioși și de către cei ce judecă superficial acest adevăr de credință ce constituie temelia credinței și mântuirii noastre. Aceștia spun: Cum poate fi suferința pedeapsa păcatului, de vreme ce durerea o găsim la toate animalele, chiar dacă acestea nu o conștientizează; și toate ființele vii – plante și animale – sunt supuse morții, căci tot ce este compus este supus descompunerii și morții. Deci și omul, având o componentă materială, este firesc să moară și să se descompună. Fiind durerea, suferința, expreia unei legi naturale, nu are nimic de a face cu păcatul. Da, așa ar fi trebuit să fie, dacă Dumnezeu nu l-ar fi scos pe primul om, în clipa când l-a creat, de sub imperiul acestei legi naturale a suferinței și a morții, ridicându-l din ordinea naturală în ordinea supranaturală, atât cu trupul cât și cu sufletul lui. În clipa creării, i-a vărsat în suflet harul sfințitor, adică viața divină, calitatea de fiu al lui Dumnezeu și moștenitor al fericirii Tatălui ceresc. Această viață divină urma să și-o cultive și s-o desăvârșească prin practicarea virtuților teologale și a virtuților morale supranaturale vărsate în sufletul său odată cu harul sfințitor în momentul creării. În ce privește trupul, care în mod firesc ar fi trebuit să fie supus durerii și morții, Dumnezeu, printr-un privilegiu special, l-a creat scutit de suferință și nemuritor, daruri mai presus de fire, numite daruri preternaturale, deoarece ele aparțin numai ființelor superioare lui, îngerilor, ființe fără trup, spirituale.

Dar, cum prea bine știm, păstrarea acestor daruri supranaturale – al vieții divine și al scutirii de suferință și moarte – și transmiterea lor urmașilor, omenirii întregi, a fost condiționată de un examen, de împlinirea unei porunci. Or, întrucât protopărinții noștri au încălcat acea poruncă, prin neascultare, deci prin păcat, ei au căzut din ordinea supranaturală, unde au fost ridicați, în ordinea naturală, pierzând astfel, odată cu calitatea de fii adoptivi ai lui Dumnezeu, adică odată cu viața divină, și privilegiul scutirii de suferință și moarte.

Iată așadar cum, pentru om, suferința și moartea nu sunt ceva firesc, ci consecința păcatului originar. Protopărinții, prin penitență și speranța în viitorul Răscumpărător, și-au reprimit viața divină, s-au împăcat cu Dumnezeu și s-au mântuit, dar darul scutirii de suferință și moarte l-au pierdut pentru totdeauna, atât pentru ei, cât și pentru toți urmașii lor. Și dacă cineva ar obiecta că este nedrept ca descendenții să fie pedepsiți pentru păcatul părinților, căci vinovăția este strict legată de cel ce a comis păcatul, îi răspundem că, deși copiii care se nasc în sărăcie din pricina unor părinți vicioși și leneși nu sunt vinovați de sărăcia lor, ei – vrând-nevrând – trebuie s-o suporte, prin natura situației. Păcatul, ca act, se impută numai celor care l-au săvârșit, strămoșilor; dar, întrucât ei reprezentau întreg neamul omenesc, pierzând și privilegiile primite, ei nu ni le-au putut trasmite și, astfel, ne-am născut în această cumplită sărăcie spirituală, care este despuierea de harul sfințitor, de scutirea de suferință și de nemurire. Or, tocmai în această despuiere, nu în transmiterea vinovăției, constă păcatul originar, strămoșesc. Prin întrupare și Răscumpărare ni s-a restituit și nouă, urmașilor, putința de a deveni fii ai Tatălui ceresc, adică harul sfințitor, dar rămânem supuși tuturor mizeriilor, bolii, ostenelilor și morții, înviind doar la judecata universală. Că de ce nu i s-au restituit omului și darurile trupești amintite, rămâne o taină a înțelepciunii divine. Iar consecința acestei triste realități este că, în ciuda oricăror eforturi, omul nu v-a putea schimba pământul în rai, deoarece, cât va exista lumea, răul fizic și moral va putea fi doar micșorat, dar niciodată stârpit cu desăvârșire. Orice orânduire social-politică ce ar urmări realizarea paradisului pierdut își va da seama că e o utopie, căci, deși omenirea, în strădania ei de desăvârșire morală prin Evanghelie și de progres economic printr-o tehnică avansată aplicată în spiritul evanghelic, ar putea să micșoreze răul din lume, ea nu-l va putea stârpi cu totul și, mai ales, nu va putea scăpa de moarte.

2. În fața acestei realități de neînlăturat, care este atitudinea noastră, a creștinilor? Putem sta cu mâinile încrucișate? Trebuie numaidecât să ne resemnăm? Nicidecum. Dumnezeu i-a dat omului legea morală naturală, sădită în conștiința și inima lui și desăvârșită prin porunca iubirii de Dumnezeu și de aproapele, ca după pilda Fiului Său întrupat, modelul nostru suprem, să luptăm cu răul moral și fizic, să micșorăm și să alinăm, cât ne stă în putință, suferința noastră și a semenilor. Isus a săturat pe cei flămânzi, a vindecat bolnavii, a deschis ochii orbilor, a înviat morții. El, care a venit nu ca să I se slujească, ci ca să slujească El și să-Și dea sufletul drept răscumpărare, fericește pe cei milostivi și ne avertizează că la judecată ne va cântări vrednicia cu măsura în care am ajutat pe aproapele în lipsurile lui, întrucât El se identifică cu toți cei flămânzi, însetați, goi, bolnavi, întemnițați. “(…) Întrucât ați făcut unuia dintre aceștia mai mici ai Mei, Mie Mi-ați făcut” (Matei XXV, 46). Iar dacă El ne-a învățat să fim milostivi chiar și cu cei care din vina lor au ajuns nefericiți pierzându-și bunurile materiale sau sufletul – cum ne arată parabola fiului risipitor – cu atât mai mult ni se cere să ajutăm pe cei ce nu sunt cu nimic vinovați de nenorocirea în care se află, cum sunt handicapații fizic și psihic, orfanii și văduvele, victimele calamităților naturale și atâția năpăstuiți ai soartei.

Dar, dacă totuși, pe lângă toate strădaniile, suferința nu poate fi eliminată din viața noastră și a semenilor, ea poate fi, în schimb, transfigurată, transformată în unealtă de sfințire, de purificare și unire cu Dumnezeu. Blestemul “Întru dureri vei naște fii (…)”, adresat de Dumnezeu primei femei, și celălalt blestem adresat primului bărbat: “Întru sudoarea feței tale să-ți câștigi pâinea de toate zilele (…)”, blesteme extinse asupra tuturor urmașilor, pot fi convertite în binecuvântare dacă sunt acceptate în spirit de pocăință, drept pedeapsă pentru păcat.

Prin ce am putea repara și ispăși mai bine ofensele pricinuite lui Dumnezeu, decât oferindu-I, în unire cu Isus de pe Cruce, viața de fiecare zi, cu truda, lipsurile, necazurile și suferințele ei, participând, astfel, la jertfa răscumpărătoare de pe Calvar, deoarece iubirea Sa răscumpărătoare cere iubirea noastră ispășitoare. Or, iubirea se dovedește prin jertfă, iar jertfa înseamnă suferință. “Sine labore, non vivitur in amore”. (Fără suferință nu se trăiește în iubire). Precum plăcerea izvorâtă din iubirea de sine dezordonată l-a pierdut pe om, rupându-l de Dumnezeu, tot astfel suferința, acceptată din iubire de Dumnezeu, îl reconciliază cu El, iar suferința supremă, moartea, îmbrățișată cu o iubire desăvârșită, este în stare nu numai să-l împace pe păcătos cu Tatăl ceresc, ci și să-l purifice de orice pedeapsă, cum s-a întâmplat cu Dismas, tâlharul de-a dreapta lui Isus. Sfântul Grignon de Monfort, acel poet și fiu devotat al Preasfintei Fecioare, într-un minunat catren, ilustrează, prin cei trei crucificați de pe Golgota, cele trei atitudini posibile în fața morții:

“Alege una din crucile ce le vezi pe Calvar,

Dar alege cu înțelepciune, căci este necesar

Să suferi, fie ca un sfânt, fie ca un penitent,

Fie ca un osândit, pentru totdeauna nefericit.”

Nu suntem vrednici să alegem crucea din mijloc, a lui Isus Sfântul Sfinților, singurul fără păcat; dar departe să ne fie gândul de a o alege pe aceea a tâlharului osândit care respinge suferința, nerecunoscându-și păcatul. Vom alege deci crucea din dreapta, a lui Dismas cel pocăit, și o vom purta pe urcușul vieții până sus pe Golgotha, cu smerenie și căință, căci este singura care ne asigură învierea cu Isus spre viața veșnică. Amin.

 

* * *

 

Despre nemurire

Autor: pr. Gheorghe Neamțiu
Copyright: Viața creștină

“Nu plângeți, căci nu a murit, ci doarme.”
(Luca VIII, 52)

Mai mult decât oricare anotimp, toamna ne dă puternica senzație a schimbării și trecerii lucrurilor, și, poate tocmai din acest motiv, ea ne predispune la meditație. Rând pe rând, petalele florilor și frunzele pomilor și arborilor se îngălbenesc și cad, una după alta, păsările își iau zborul spre alte țări, mai calde, zumzetul albinelor și al miilor de gâze amuțește. Toate trec, se scurg, se veștejesc, mor… Și toată această schimbare de decor a naturii nu ne lasă nepăsători. Nu putem să nu ne întrebăm: Oare cu mine ce va fi? Eu unde merg? Mai ales că vedem și auzim, noi înșine, căzând, asemeni frunzelor și florilor, semeni ai noștri, cunoscuți sau prieteni, pe care numai cu câteva zile înainte îi întâlniserăm pe stradă.

De la marile genii ale omenirii și celebrii cârmuitori de popoare, până la anonimul cerșetor de pe stradă, toți au trecut, toți s-au stins. Dar oare au trecut într-adevăr cu totul, ca frunzele pe care le călcăm în picioare? Ori trăiesc undeva, într-o altă viață? Căci dacă frunză, vierme și om au aceeași soartă, pentru ce mai și trăim, ne zbatem și suferim? Se poate sfârși totul între patru scânduri? Nu. În străfundul ființei mele există ceva ce protestează la gândul unei nimiciri totale. Trupul meu, cu tot ce este compus din materie, se destramă, dar eu nu pot fi numai trup; este în mine ceva ce gândește, judecă, face planuri, iubește, dorește și vrea N chiar împotriva celor mai elementare cerințe ale trupului; or, acest ceva cu alte aspirații decât trupul nu poate fi tină, căci tina toate acestea nu le poate face. Mai mult, în ciuda tuturor schimbărilor biologice din corpul meu, acest ceva rămâne același. Cu toate că, potrivit constatărilor biologiei, toate celulele organismului – afară de celulele nervoase – se reînnoiesc periodic, adică mor și altele le iau locul, totuși eu îmi păstrez conștiința că sunt același de când m-am pomenit pe lume, împotriva trecerii anilor, a schimbărilor din mine și din jurul meu și a încercărilor suferite. Este în mine ceva care a rămas în ciuda vicisitudinilor, identic, invariabil, ceva constant, permanent. Or, acest ceva nu poate fi decât o substanță de o altă natură decât materia, ceva de natură spirituală, deci simplă, indestructibilă, nemuritoare. Această substanță este sufletul.

Pe de o parte, inima, mintea și voința mea îmi spun, iar, pe de altă parte, învățătura Mântuitorului îmi confirmă că, deși toate pier, eu am un suflet, care nu piere.

I

1. În inima mea există o dorință, o aspirație înnăscută spre fericire, ce cu nimic nu poate fi înăbușită, dar nici satisfăcută pe deplin aici pe pământ. Inima mea nu poate să nu dorească fericirea. Chiar și când cel disperat își curmă firul vieții, o face în credința că pentru el moartea este mai bună decât viața, că dispariția e un rău mai mic decât suferința.

Or, dacă cu moartea s-ar sfârși totul, atunci fericirea ar trebui s-o aflu aici pe pământ. Și în ce aș putea s-o aflu? În bogăție? Dar, atunci, cine nu și-a putut agonisi bogăție, de ce a trăit? Și, dacă fericirea ar consta în bunăstare, în avuție, de ce acela care o posedă nu e fericit, ci mereu dorește tot mai mult?

Sau ar putea sta, oare, fericirea, rostul vieții, în bucuriile și plăcerile simțurilor? Dacă ar fi așa, majoritatea oamenilor nu și-ar atinge scopul, fiind supuși privațiunilor de tot felul: subnutriție, foame, și boli. Ba chiar și aceia care, având toate condițiile, beau cu nesaț până la fund din cupa plăcerilor, gustă amărăciunea și deziluzia.

În sfârșit, ar putea sta, oare, fericirea omului în renume, în faimă științifică, artistică ori de altă natură? În acest caz, milioanele de necunoscuți, care își împlinesc în tăcere și totală dăruire de sine obligațiile stării lor de viață, cum și-ar atinge scopul?

Și, chiar în ipoteza că bunurile înșirate ar putea fi dobândite de toți oamenii, nici atunci omul nu ar fi fericit, căci toate sunt limitate, pe când inima omului aspiră spre o fericire nemărginită, dincolo de orice limită de spațiu și timp, neamestecată cu nici un fel de rău și la adăpost de orice teamă de a o pierde vreodată. Or, poate afirma cineva, aici pe pământ, că posedă o astfel de fericire?

2. Dar nu numai inima, ci și mintea omului însetează după fericire deplină pe care o caută în obiectul propriu minții, care este adevărul. Dar ea nu se mulțumește cu un adevăr oarecare, relativ și fragmentat, ci tinde spre adevărul total, absolut. Într-o continuă aspirație spre cunoaștere, ea vrea să cuprindă adevărul întreg și fără eclipse. Or, cine se poate lăuda cu astfel de performanță, când, pe măsură ce științele progresează, se deschid noi și noi probleme și taine pentru minte.

3. De asemenea, și voința omului caută instinctiv binele. Ea vrea dreptatea, dar dreptatea desăvârșită, o dreaptă răsplată a faptelor sale. Viața însă îi prilejuiește și în această privință numai decepții, deoarece, nu rareori, cel virtuos, cel bun și drept suferă, fiind nedreptățit, pe când celui rău îi merge totul din plin.

Or, dacă omul, prin toate cele trei facultăți superioare ale sale, tinde spre o fericire deplină, și dacă el nu-și poate realiza această aspirație firească în această viață, oare nu cea mai elementară logică ne spune că trebuie să fie o altă viață în care el să și-o poată satisface? Căci, dacă nu ar fi așa, căutarea fericirii ar fi un mers fără sfârșit, un pelerinaj ce nu ar duce nicăieri, o fata morgana, o himeră, o absurditate. În acest caz, Dumnezeu nu ar fi înțelept, și nu ar mai fi Dumnezeu, deoarece ar fi sădit în firea omului o dorință, o aspirație cu neputință de a fi satisfăcută; și nu ar mai fi nici drept, pentru că, în vreme ce El a fixat tuturor celorlalte creaturi nu numai un scop, ci și putința, mijloacele potrivite spre a și-l atinge, singur omului, creaturii Sale cele mai desăvârșite, El i-ar fi sădit în fire o dorință, o aspirație spre fericire pe care să nu o poată atinge nici aici, nici într-o altă lume. A presupune însă acest lucru despre Dumnezeu, ar fi o blasfemie la adresa Creatorului universului și o afirmație ce contrazice însuși conceptul de Dumnezeu.

Nu. E cu neputință ca sufletul să nu-și găsească într-o altă viață realizarea celor mai legitime și mai profunde aspirații după fericire. E cu neputință să nu fie, trebuie să fie, există suflet nemuritor, există viață veșnică.

II

Mai mult, Învierea glorioasă a lui Isus ne dă certitudinea că nu numai sufletul își va găsi în acea viață fericirea deplină pe care aici nu a putut-o afla, ci însuși acest trup, supus morții și descompunerii, va învia prin puterea lui Isus cel Înviat, Biruitorul morții, și se va împărtăși, dimpreună cu sufletul, de aceeași fericire în comuniune cu Sfânta Treime și cu toți sfinții. Nu putem concepe ca omul, această coroană a creațiunii, să rămână nu numai neterminat, neîmplinit, ci definitiv distrus. Se poate oare împăca mintea cu gândul ca o simplă fotografie, un tablou sau o statuie să dureze secole ori chiar milenii, iar creatorul acestora, opera originală creată de Însuși Dumnezeu, să fie înghițită de neant, odată cu această existență vremelnică?

Nu; cea mai elementară logică respinge categoric o astfel de ipoteză și exclamă cu poetul – dar nu în sens metaforic, ci propriu: “Non omnis moriar” Nu voi muri cu totul.

Precum viermele se închide vremelnic într-o gogoașă obscură, ca într-un mormânt, pentru ca după un timp să iasă de acolo trasnfigurat, transformat într-un fluture, ființă cu un trup nou și mai frumos, plutind în văzduhul scăldat în soare, tot astfel și trupul nostru, plăsmuit din același pământ, trebuie să coboare în mormânt, pentru ca, lepădând acolo tot ce este pământesc, la învierea de obște să se înalțe cu un trup nou, transfigurat, spiritualizat, nesupus descompunerii, și să se împărtășească de strălucirea și fericirea sufletului cu care se va fi reunit pentru veșnicie.

Aceste adevăruri privitoare la suflet și la învierea trupului, ni le confirmă minunea învierii fiicei lui Iair, mai marele sinagogii din Capernaum, minune la care am asistat ascultând pericopa evanghelică citită azi.

Iair, a cărui fiică era pe moarte, se îndoia de nemurirea sufletului; ba mai mult, când a auzit că fiica i-a murit, credința i s-a zdruncinat de tot. Isus, ca să-i arate că fiica lui doar a adormit, face apel la credința lui: “Nu te teme, ci numai crede și se va mântui” (Luca VIII, 50), îi zice Isus. Cu toții plângeau, cum plâng și azi oamenii; și vor plânge câtă vreme credința în viața veșnică nu va fi pătruns și transformat mai adânc modul lor de gândire. Isus însă le arată că plânsul lor este fără temei, deoarece moartea nu e decât un somn: “Nu plângeți, căci nu a murit, ci doarme” (Luca VIII, 52). Și după ce îi scoate afară pe toți cei prezenți, apucând-o pe tânără de mână, îi strigă: “Copilă, scoală” (Luca VIII, 54). Într-o clipă s-au convins toți, cu ochii, că moartea nu e decât un somn. Da, aceasta e moartea – în conștiința creștină – un somn. De aceea, încă de la începutul creștinismului, locul de veșnică odihnă s-a numit cimitir, cuvânt de origine greacă, însemnând dormitor.

Să trăim, iubiții mei, în această certitudine dată de Isus, că moartea este doar somnul din care ne vom trezi la viața fără sfârșit ce ne va pune în plenitudinea fericirii, căci în cer vom sorbi din însuși izvorul fericirii, din Dumnezeu. Dacă nu ne lăsăm pătrunși și însuflețiți de acest gând în toate acțiunile noastre, pierdem din vedere rostul adevărat al acestei vieți și prețul ei pentru veșnicie. Lumina credinței în înviere ne dă tărie în suferință, convinși că aceasta, purificându-ne, ne pregătește pentru Cer, precum ne asigură Sfântul Pavel: “(…) necazul nostru de acum, curând trecător și ușor, lucrează în noi o veșnică și peste măsură de mare mărire; pentru că noi nu privim la cele ce se văd, ci la cele ce nu se văd, căci cele ce se văd sunt trecătoare, iar cele ce nu se văd sunt veșnice” (II Corinteni IV, 17-18). Amin.

 

* * *

 

Învierea fiicei lui Iair

Autor: IPS Andrei Rymarenko
Traducere: Oana Capan
Copyright: Predici.cnet.ro

Lectura din Apostol de duminica trecută ne-a spus că suntem mântuiți prin har, și că harul este primit prin credință, iar aceasta este darul lui Dumnezeu. Și am văzut ce este credința printr-un exemplu impresionant. Și iată că și Evanghelia de astăzi vorbește despre credință. Într-o anumită măsură toți o avem. Pentru că este imperfectă însă, credința noastră este adesea supusă ispitelor. Și cea mai îngrozitoare, cea mai puternică dintre aceste ispite este moartea unei persoane dragi și apropiate. Cred că majoritatea dintre noi au trecut sau trec în prezent prin această durere incurabilă. Dacă nu, este ceva care va veni în mod inevitabil. Evanghelia de astăzi ne oferă un exemplu clasic despre cum putem îndura o astfel de experiență în ciuda tuturor dificultăților ei. În același timp ne arată din nou cât de mult avem nevoie de credință. Deoarece doar prin credință Dumnezeu ne dă și ne va da puterea Sa de a nu cădea din punct de vedere spiritual, într-un astfel de moment dificil.

Iair s-a apropiat de Cristos; fiica sa era pe moarte. El a căzut la picioarele lui Isus și i-a cerut să intre în casa sa. Cristos a fost de acord, dar mulțimea se îmbulzea în jurul Lui. Pe drum, a fost vindecată femeia care avea scurgere de sânge. Au existat multe pricini de întârziere. Cristos s-a deplasat încet, foarte încet. Să ne imaginăm prin ce trecea Iair. I-ar fi cerut lui Cristos să se grăbească. În fond, era o problemă de viață și de moarte pentru fiica lui. Dacă Cristos întârzia un minut, putea fi prea târziu – fiica lui putea să moară. Și chiar așa s-a întâmplat. Cineva de la mai-marele sinagogii a venit și i-a spus: “A murit fiica ta. Nu mai supăra pe Învățătorul” (Luca 8,49).

Da, potrivit înțelegerii umane, totul era sfârșit. De ce să îl mai deranjeze pe Învățător? Orice poate fi îndreptat, dar nu moartea. Moartea este ireparabilă. Înaintea ei, nici Învățătorul nu mai are vreo putere. Da, așa este potrivit înțelegerii umane, dar nu potrivit înțelegerii lui Dumnezeu. Isus, după ce a auzit aceasta, i-a spus lui Iair: “Nu te teme; crede numai și se va izbăvi” (Luca 8,50). Și în acest moment Iair a respins înțelegerea umană și a acceptat înțelegerea lui Dumnezeu. Acum în fața lui stătea nu doar un Învățător, ci Mântuitorul lumii, Fiul lui Dumnezeu – Dumnezeu însuși. Pentru că numai Dumnezeu are putere asupra vieții și a morții.

Iair a acceptat în lăuntrul său cuvintele: “Nu te teme; crede numai”. Din acel moment, el a trăit doar prin aceste cuvinte și a continuat să meargă după Isus. Ei au intrat în casă. Și iarăși partea umană: “toți plângeau și se tânguiau pentru ea”. Iar Cristos a spus: “n-a murit, ci doarme”. Și din nou umanul: “râdeau de El, știind că a murit”. Însă în sufletul lui Iair era un calm de nedescris. Avea credință. Și credința a învins. “Copilă, scoală-te!”, a exclamat Cristos, și spiritul ei s-a întors în ea și ea s-a ridicat imediat și a fost redată tatălui ei (Luca 8,52-55).

Da, însă puteți spune că acesta este un miracol al învierii, și astfel de miracole nu se întâmplă astăzi. Este adevărat. Însă același miracol ni l-a promis nouă tuturor. În fiecare zi în Mărturisirea noastră de Credință spunem: “Aștept învierea morților”. Și aceasta va avea loc! Nu la fel repede ca în cazul lui Iair, dar va avea loc! Să fim atenți la următorul moment. Iair știa deja că fiica lui era moartă, dar cu toate acestea l-a urmat pe Cristos, crezând cuvintele Sale. Nu este important cât de mult a durat acest drum de credință; important este că a avut loc.

Să credem și noi cuvintele Evangheliei, că morții vor învia; și asemenea lui Iair, să îl urmăm pe Cristos în credință. În chip mistic, acest drum al lui Iair în urma lui Cristos nu s-a încheiat și nu se va încheia vreodată. Are loc și acum, și noi toți putem lua parte la el. Să ne grăbim să ne alăturăm lui Iair. Atunci cuvintele lui Cristos: “Nu te teme; crede numai și se va izbăvi” se vor referi și la noi. Însă ca să se întâmple aceasta, asemenea lui Iair, trebuie să stăm aproape de Isus și să îndurăm tot ceea ce Dumnezeu ne trimite pe drumul vieții noastre. Drumul lui Iair a fost scurt. Ale noastre ar putea să fie lungi, foarte lungi. Vor dura până la sfârșitul vieților noastre. Dar să credem că va veni învierea morților și că vom fi redați celor dragi ai noștri care sunt deja cu Domnul.

Fie ca Domnul să ne dea credința și răbdarea lui Iair!

 

* * *

 

Despre cei adormiți în Hristos

Autor: pr. Ilie Cleopa
Copyright: Internet

Iar El a zis: Nu plîngeți; nu a murit, ci doarme (Luca 8, 52)

Iubiți credincioși,

În Sfînta Evanghelie de astăzi ați auzit despre două minuni mari și preaslăvite, pe care le-a făcut Domnul Dumnezeul și Mîntuitorul nostru Iisus Hristos. Una cu vindecarea femeii care era în curgerea sîngelui de doisprezece ani; iar alta cu învierea fiicei lui Iair, mai marele sinagogii din Capernaum. În predica de azi vom vorbi despre cei adormiți în Domnul.

Dar mai întîi să ne punem o întrebare. Pentru care pricină a zis Mîntuitorul către cei ce erau de față și plîngeau după fiica lui Iair, care murise: Nu plîngeți; nu a murit, ci doarme (Luca 8, 52).

Iată răspunsul: Acest cuvînt l-a zis Mîntuitorul, ca să ne arate că, după venirea Sa cu trupul în lume, toți cei ce vor crede în El și vor face poruncile Lui, nu vor mai muri cu sufletul. Chiar de mor cu trupul, ei sînt vii înaintea Lui, după cum și în alt loc al Sfintei Evanghelii ne-a spus Hristos: Cel ce va crede întru Mine, chiar de ar muri, viu va fi (Ioan 11, 25). Adică, unii ca aceștia numai cu trupul sînt adormiți, iar nu și cu sufletul.

Acest adevăr ni-l arată pe larg și marele Apostol Pavel care zice: Fraților, despre cei ce au adormit, nu voiesc să fiți în neștiință ca să nu vă întristați ca ceilalți, care nu au nădejde (I Tesaloniceni 4, 13). Care sînt cei ce nu au nădejde? Sînt cei care cred că odată cu moartea trupului, moare și sufletul și că niciodată nu vor mai învia cei morți ai lor, precum au fost și sînt păgînii închinătorii de idoli și toate popoarele care nu cred în Hristos și în învierea Lui din morți.

Noi însă, credem că Iisus a murit și a înviat. Și, la fel credem că Dumnezeu pe cei adormiți întru Iisus, îi va aduce la învierea, cea de apoi, împreună cu El (I Tesaloniceni 4, 14). Căci dacă am murit împreună cu Hristos, credem că vom viețui împreună cu El (Romani 6, 8; I Corinteni 15, 49). Cît despre cei morți în credința în Iisus Hristos, ei nu sînt morți ci adormiți, așa cum adeverește Sfînta și dumnezeiasca Scriptură, care zice: Hristos a înviat din morți, fiind începătura învierii celor adormiți (I Corinteni 15, 20). Vedeți că nu zice: începătura învierii celor morți, ci a acelor adormiți?

Așadar, prealuminat ne arată aceste mărturii ale Sfintei Scripturi că cei ce mor cu credința în Iisus Hristos, nu sînt “morți”, căci după cum nu putem zice unui om ce doarme că este mort, tot așa și celor ce au adormit în Hristos nu le putem spune că sînt morți, ci adormiți. Aceștia, la judecata de apoi, se vor scula și vor avea mărturie de la Hristos înaintea Tatălui, despre credința lor cea dreaptă și despre faptele lor cele bune (Matei 10, 32; 25, 34; Luca 12, 8; Apocalipsa 3, 5). Așa a adormit în Hristos, Sfîntul întîiul mucenic și arhidiacon Ștefan, fiind ucis cu pietre de către iudei pentru mărturisirea lui Iisus Hristos, care se ruga și zicea: “Doamne Iisuse, primește duhul meu!” Și îngenunchind a strigat cu glas mare: Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta! Și zicînd acestea a adormit (Fapte 7, 59-60).

Așa au adormit milioane de sfinți și martiri care au crezut și au mărturisit pe Hristos și care nu sînt morți, ci adormiți în Hristos pînă la obșteasca înviere.

Iubiți credincioși,

După ce ați auzit că toți cei ce mor cu credință statornică în numele lui Iisus Hristos, nu sînt morți ci adormiți, este bine să arătăm și în ce fel vor învia cei adormiți în Hristos. Trebuie să știți și să înțelegeți, că toți cei adormiți în Hristos, nu se vor scula la judecata viitoare, tot așa cum au fost cînd au murit cu trupul. Nu, cu adevărat nu.

Avem atîtea mărturii în Sfînta Scriptură despre acest lucru că la judecata de apoi, cu mare prefacere se vor schimba trupurile celor adormiți în Hristos și cu însușiri și daruri preaminunate se vor îmbrăca atunci. Pe aceste însușiri și daruri ale trupurilor celor adormiți în Hristos, ni le arată Marele Apostol Pavel, zicînd: Seamănă-se întru stricăciune, scula-se-va întru slavă; seamănă-se întru slăbiciune, scula-se-va întru putere; seamănă-se trup firesc, scula-se-va trup duhovnicesc (I Corinteni 15, 42-44).

Apoi, arătînd că este trup firesc și trup duhovnicesc, zice: Este trup firesc, este și trup duhovnicesc. De aici înțelegem că trupurile drepților la judecata cea viitoare vor străluci ca soarele, după cum a zis Domnul Însuși: Atunci drepții vor străluci ca soarele întru împărăția Tatălui lor (Matei 13, 43). Mai trebuie să știm că preaminunată va fi atunci acea ușurime și lesne mișcare a trupurilor drepților. Atunci ei se vor purta cu iuțeala fulgerelor în orice parte a lumii și ca gîndul vor zbura din cer și vor veni la mormintele și la trupurile lor (Ușa pocăinței, Brașov, 1812, Cartea a II-a, p. 85 și Cartea a IV-a, p. 254).

Nici o întîrziere nu li se va pricinui lor din greutatea duhovniceștilor trupuri. De aceea înțeleptul Solomon cu scînteile focului a asemănat pe drepți, zicînd: Ca scînteile prin foc vor fugi (Înțelepciunea lui Solomon 3, 7); căci scînteile focului cînd se împrăștie de vînt, pretutindenea cu mare lesnire se risipesc. Încă vor avea în vremea aceea trupurile drepților mare și covîrșitoare subțirătate, încît vor trece prin celelalte trupuri și prin orice fel de materie, asemenea cu trupul Domnului după înviere, care a trecut prin piatra mormîntului și prin ușile încuiate ale ucenicilor cu mare lesnire și fără de nici o oprire.

Dar, frații mei, cine poate spune cîtă bucurie și cîtă mirare va fi atunci cînd aceste suflete duhovnicești și slăvite vor veni din cer la judecata viitoare, cu ochii lor plini de lumină și de bucurie și vor căuta pe pămînt trupurile lor. Ce fel de vorbire se va face împreună atunci între sufletele și trupurile lor? Cîte dulci și sfinte sărutări, cîte duhovnicești îmbrățișări vor face atunci sufletele către trupurile lor cu care au viețuit pe pămînt? Atunci va zice sufletul către trupul său, cuvîntul cel din Sfînta Scriptură: Cît de frumos ești dragul meu, și cît de drăgăstos ești tu (Cîntarea Cîntărilor 1, 15. Iubitul meu este alb și rumen și întru zeci de mii este întîiul. Trandafirii mirositori sînt obrajii lui, strat de ierburi aromate, iar buzele lui la fel cu crinii roșii (Cîntarea Cîntărilor 5, 10-13). După aceste convorbiri va zice sufletul către trupul său: “Vino, trupule, prietenul meu din măruntaie să ne unim unul cu altul împreună, ca un mire cu mireasa sa, că iată iarna a trecut și s-a sfîrșit, iar grindinile, furtunile și tulburările lumii nu mai sînt.

Bunătățile cerurilor se gătesc, bucură-te dar fratele meu împreună locuitorule. Acum Dumnezeu a dat sfîrșit dorului meu celui de mult pe care îl aveam de a mă întîlni și de a mă uni cu tine. Cîte osteneli am suferit noi împreună pe pămînt, cîte scîrbe, cîte suferințe, cîte lacrimi am vărsat împreună, cîte privegheri, cîte dureri am răbdat împreună cînd eram în viața cea de pe pămînt și suspinam după viața cea veșnică? Dar acum, moartea s-a pierdut, patimile s-au prăpădit, a sosit viața și învierea, nestricăciunea și odihna. Unde ai fost atîția ani, unde atîta vreme ai locuit? Ci, o Dumnezeule, cum trupul acesta al meu zăcea în groapa oaselor celor fără de suflare, iar eu umblam plimbîndu-mă prin rai, îndulcindu-mă din parte din frumusețile lui pentru puțina mea dare de plată!

Vino dar acum, trupul meu, și să luăm plățile deplin. Fiindcă și tu ai fost împreună călător și ajutător la ostenelile mele, tu ai răbdat ocările și necinstea împreună cu mine pentru Hristos, aspra viețuire a postului și a privegherii, crucea pocăinței, lipsa hranei, lipsirea de cele spre trebuință, toate cu osîrdie împreună cu mine le-ai răbdat. De cîte ori ai scos pîinea din gura ta ca să hrănești pe cei săraci! De cîte ori te-ai golit pe tine, ca să îmbraci pe cei goi! De cîte ori ai lăsat pămînturile și moșiile tale, averile, bogăția și cinstea ta, ca să nu strici pacea cu vecinii tăi! Cu dreptate dar este, cîte lacrimi împreună cu mine ai semănat, iarăși împreună cu mine bucurii să seceri. Și la cîte ai fost împreună cu mine părtaș la osteneli și ajutor, la acestea să te faci împreună cu mine părtaș al slavei mele.

Deci, scoală-te fratele meu din praf și te unește cu mine, ca să umblăm împreună și să ne împărtășim împreună de răsplata ostenelilor noastre” (Ibidem, p. 83-86).

Iubiți credincioși,

Am vorbit pînă aici despre cei adormiți în Hristos, despre darurile și însușirile pe care le vor avea trupurile celor adormiți în Hristos la judecata viitoare și despre convorbirea ce vor avea sufletele drepților cu trupurile lor înviate la judecata cea de obște în vremea de apoi.

Acum voi adăuga din Viețile Sfinților o istorioară sfîntă și adevărată prin care Dumnezeu ne-a arătat în chip minunat învierea cu trup a celor adormiți în Hristos.

Pe vremea împăratului Teodosie cel Tînăr, care a luat împărăția Bizanțului în anul 408 după venirea Domnului, s-a ivit un eres blestemat, care zicea că nu vor învia morții. Iar Preabunul nostru Mîntuitor, care pururea poartă grijă de Biserica Sa, pe care a răscumpărat-o cu Preascump sîngele Său, a arătat o mare și preaslăvită minune despre învierea celor adormiți întru El în acest chip: Șapte tineri creștini ostași cu rînduiala, din orașul Efes, a căror nume erau: Maximilian, Ianvlih, Exacusodian, Martinian, Ioan, Dionisie și Antonie, pe vremea marilor prigoane din partea păgînului împărat Decie, au fugit din fața muncitorilor și s-au ascuns în peștera muntelui ce se chema Ohon. Stînd ei acolo la rugăciune către Dumnezeu, au adormit în această peșteră și au dormit 192 de ani, pînă pe vremea împăratului Teodosie cel Tînăr.

Deci, cu puterea lui Dumnezeu trezindu-se ca dintr-un somn preadulce, li s-a făcut foame și au trimis în orașul Efes pe Ianvlih, cel mai tînăr dintre ei, să le cumpere ceva de hrană. Acela luînd niște bani de argint, s-a dus în cetatea Efesului cu mare grijă ca să nu fie cunoscut de cineva spre a fi prins de cei ce chinuiau pe creștini… și mergînd la un vînzător de pîine, a scos un ban de argint și i l-a dat vînzătorului. Dar banul acela avea pe el chipul lui Deciu, cel ce împărățise de demult. Văzînd acest lucru vînzătorul de pîine a prins pe Sfîntul Ianvlih și i-a zis: “De unde ai găsit această comoară să ne spui și nouă, iar de nu, te vom da pe mîna judecătorului”. Apoi a dus pe Sfîntul Ianvlih la antipatul și la episcopul cetății.

Auzind Sfîntul Ianvlih că împăratul Deciu a fost de demult a căzut cu fața la pămînt și a zis: “Tot Deciu este împărat în cetatea aceasta?” Iar episcopul i-a zis: “Nu, fiule. Acest împărat păgîn a fost de demult. Acum împărățește peste noi drept credinciosul împărat Teodosie”. Atunci Sfîntul Ianvlih a zis: “Mă rog vouă să mergeți după mine să vă arăt peștera muntelui Ohon și pe prietenii mei ca să știți de la dînșii adevărul. Căci noi, fugind din fața păgînului împărat Deciu, mai înainte cu cîteva zile, ne-am ascuns în peștera aceea, iar pe el l-am văzut intrînd în cetatea Efesului”.

Apoi episcopul și antipatul cu mai marii cetății au mers cu tînărul și cu mulțime de popor la peșteră. Iar la gura peșterii au găsit între două pietre, două tăblițe de plumb pe care erau scrise aceste cuvinte: “Acești șapte tineri sfinți, au fugit din fața muncitorului Deciu și s-au ascuns în peștera aceasta, iar Deciu a poruncit de s-a astupat peștera și așa s-au sfîrșit într-însa acești tineri care au murit pentru Hristos” (a se vedea pe larg Viețile Sfinților, la 4 august). Citind aceste,a toți s-au umplut de mirare și au preaslăvit pe Dumnezeu. Apoi, intrînd în peșteră, au găsit pe sfinții tineri șezînd plini de bucurie, cu fețele strălucind ca lumina, de harul lui Dumnezeu. Deci văzîndu-i pe ei antipatul și episcopul și cei mai mari ai cetății, au căzut și s-au închinat pînă la pămînt la picioarele lor, și au dat mare slavă lui Dumnezeu, că i-a învrednicit să vadă o minune preaslăvită ca aceasta.

Auzind împăratul Teodosie aceasta, a venit la peșteră și, intrînd a văzut pe sfinți ca pe niște îngeri ai lui Dumnezeu și, căzînd în genunchi li s-a închinat lor.

Vorbind împăratul Teodosie cu ei șapte zile, i-a văzut plecîndu-și capetele lor și adormind somnul morții, după porunca lui Dumnezeu. Apoi a poruncit să se facă șapte sicrie de aur, în care purtînd sfintele trupuri ale sfinților tineri, i-a îngropat acolo în peșteră.

Iubiți credincioși,

Ce datorii avem noi față de cei adormiți, mai ales față de morții noștri?

Să ne rugăm lui Dumnezeu pentru iertarea și odihna sufletelor lor. Și cum nu știm care dintre cei adormiți au fost mîntuiți sau nu, sîntem datori să ne rugăm lui Dumnezeu pentru toți morții noștri, pomenindu-i regulat la Sfînta Liturghie și la parastase cu dezlegări. Iar în familie sîntem datori să facem milostenie la săraci în numele lor. Milostenia și slujbele cu dezlegări la biserică sînt singurele căi de ajutorare a celor răposați. Prin acestea Biserica a scos multe suflete din osîndă și le-a mîntuit.

Și dacă cei adormiți au fost în viață credincioși, iubitori de Dumnezeu și de biserică, milostivi, smeriți și apoi spovediți și împărtășiți înainte de moarte, slujbele și dezlegările îi mîntuiesc sigur și îi scot din osîndă la odihnă.

Iar dacă, dimpotrivă, au trăit în viață indiferenți și departe de Dumnezeu și de biserică și au murit nespovediți, slujbele și milostenia nu le mai ușurează osînda sufletului, căci nimeni din cei ce mor nedezlegați prin spovedanie nu pot intra în odihna raiului, căci zice Mîntuitorul în Sfînta Evanghelie: ce veți dezlega – prin spovedanie - pe pămînt, va fi dezlegat și în cer…

Așadar foarte mult putem ajuta la mîntuirea răposaților noștri prin slujbe și milostenie în numele lor. Că fiii Bisericii lui Hristos prin moarte nu mor, adică nu sînt aruncați în osînda veșnică a iadului, ci dorm, adică se odihnesc cu drepții în sînul lui Avraam, adică în rai, pînă la Judecata de apoi. De aceea este păcat ca noi creștinii să plîngem ca niște deznădăjduiți pe cei morți, ci numai să ne întristăm pentru plecarea lor dintre noi, ca cei ce au nădejde.

Vă spun și aceasta, că este păcat și oprit de Biserică să pomeniți la sfintele slujbe pe cei ce au fost necredincioși, adică lepădați de Dumnezeu, sau sectanți, adică lepădați de Ortodoxie, care au murit atei sau în vreo sectă. La fel, nu puteți pomeni la biserică pe cei ce s-au sinucis și pe copiii avortați, pentru că primii și-au pierdut nădejdea de mîntuire, iar ceilalți nu au fost botezați. Nu pot fi pomeniți la slujbe nici creștinii care au refuzat preotul și Sfînta Împărtașanie înainte de moarte sau care n-au vrut să se împace și să ierte pe dușmanii lor nici măcar în ceasul morții. Pe toți aceștia nu-i puteți pomeni.

O mare datorie avem și față de noi înșine și de fiii noștri. Aceea de a duce pe pămînt o viață curată, creștinească, legată permanent de Hristos, știind că nu cunoaștem ceasul morții fiecăruia dintre noi și că fiecare în ce va fi găsit, în aceea va fi judecat!

Deci să ne pocăim fiecare de păcatele noastre, acum cînd mai avem putință și puțină vreme. Să ne spovedim și împărtășim cît mai des cu Prea Cinstitele Taine; să ne rugăm neîncetat lui Dumnezeu cu credință și cu nădejde; să îndemnăm și pe fiii și frații noștri la pocăință și sfințenie, iar pentru cei răposați să ne rugăm așa cum ne învață Sfînta Biserică: “Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfîrșit”. Amin.

 

* * *

 

Despre moarte

Autor: pr. Visarion Iugulescu
Copyright: IerodiaconVisarion.ro

Nu mai supara pe Invatatorul, fiica ta, a murit! (Luca VIII, 49)

Frati crestini,

Nimic nu este mai dureros in lumea aceasta, decat sa vezi plangerea parintilor pentru unicul copil pe care il rapeste moartea din fata ochilor lor. Se risipesc intr-o clipa toate sperantele si toate ostenelile lor, singura lor nadejde la batranete si bucuria dragostei lor din tinerete.

In aceasta primejdie se afla casa fruntasului sinagogii din Ierusalim de care ne vorbi Sfanta Evanghelie de astazi, caci el avea o singura fiica de 12 ani, pe care moartea i-o rapise fara veste. Despre aceasta moarte grabnica si nemiloasa doresc sa vorbim astazi.

Fratilor si surorilor, noi suntem in lumea aceasta vremelnica ca intr-o vale a plangerii fiindca in toate zilele vedem cum nemiloasa moarte, scurteaza firul vietii la tineri si batrani, barbati, femei si copii, necautand la fata nimanui. Nimic nu vedem mai des decat moartea si totusi nimic nu credem mai cu anevoie decat moartea.

Recunoastem ca suntem muritori, dar traim in asa fel ca si cum am fi nemuritori si ne inselam amarnic, caci traind si murind in pacate, ne alegem cu o paguba indoita: pierdem nadejdea si nu mai castigam nici mantuirea. Daca nu crezi cand vezi frumusetea in mormant si nici atunci cand calci peste multimea mormintelor, apoi sa stii ca ai cu adevarat inima impietrita si nu vrei sa crezi pe Dumnezeu care spune ca tu omule cu moarte vei muri. Iata, crezi amagirea diavolului care-ti sopteste in fiecare clipa ca nu vei muri.

Dragostea cea mare pentru viata ne face sa nu ne mai amintim de moarte, dar veniti sa vedem in cimitir mormintele pline de intuneric, oseminte de oameni in tarana cu miros greu si intelegeti caci cu adevarat exista moarte si cum se vestejeste floarea, asa se va vesteji si floarea vietii noastre trecatoare.

Cand a zidit Dumnezeu pe Adam si Eva si i-a asezat in gradina Raiului, le-a dat voie sa manance din toti pomii, numai din pomul cunostintei binelui si al raului sa nu manance, caci in clipa cand vor manca, vor muri. Iata ca Dumnezeu de la inceput i-a amenintat pe cei dintai oameni cu moartea, dar ei nu au crezut ci au ascultat pe diavolul, care i-a mintit spunandu-le ca nu vor muri. Au mancat din pom si astfel a intrat moartea in lume.

Mare lucru este acesta fratilor, Dumnezeu le spune ca vor muri si nu cred, iar diavolul le spune ca nu vor muri si cred. Deci, moartea este in fata ochilor lor si nu le este frica. Nu este aceasta oare o amagire diavoleasca? O amagire care a cauzat cea mai groaznica prabusire, caci din cauza acestei rataciri a mintii lor au pierdut nemurirea si raiul, au pierdut gratia divina si gloria lui Dumnezeu.

Asa i-a amagit vicleanul diavol pe toti fiii si urmasii lui Adam din toate veacurile, facandu-i sa mearga din rau in mai rau. Daca n-ar fi lasat Dumnezeu moartea ca sa le predice din cand in cand si sa ia pe cate unul dintre ei ducandu-l in fundul unei gropi din marginea satului, ar ajunge oamenii sa se manance unii pe altii, sa se rupa intre ei, din cauza lacomiei si nesaturarii de placeri.

Dar iata ca Dumnezeu care stie toate si a stiut si ce va fi omul in stare sa faca din impietrirea inimii lui, a randuit de la inceput pe cel mai puternic predicator ca sa vorbeasca lumii, sa vorbeasca omului, sa-l urmareasca si sa-l ameninte. Acest predicator este “Moartea”. Ea nu tine seama de nimic si de nimeni, nici de imparat nici de viteaz, nici de batran si nici de copil, nici de bogat si nici de sarac, caci toti si toate cad prada mortii pe nesimtite. Cand nu se gandeste omul, acest predicator infricosat si puternic vine peste el, caci domneste peste lumea intreaga.

Moartea isi are locul in toata lumea si vorbeste tuturor popoarelor in orice limba de pe fata pamantului. Vorbeste saracilor si bogatilor, invatatilor si neinvatatilor si vorbeste cu atata putere ca face pe toata lumea sa planga. Nu este inima care sa nu se fi miscat, sau ochi care sa nu fi varsat lacrimi in fata acestui predicator care este moartea. Acest predicator incapatanat nu vrea sa tina seama de nimic, ci navaleste cu predica lui acolo unde nu este poftit si asteptat si rastoarna planurile oamenilor, pandind pe la toate usile si ferestrele.

Moartea are o cheie cu care poate descuia orice casa, orice palat si orice ascunzis. Nu este pe fata pamantului vreo incapere in care sa nu poata intra. Veniti sa vedeti casa cea linistita unde se gasea un singur fiu. Cate planuri frumoase nu aveau parintii pentru el! Alergau din zi pana in noapte ca sa-l faca fericit si-l indemnau la invatatura, vazand in el copilul de nadejde al batranetilor lor. Cate ganduri frumoase de viitor aveau parintii pentru baiatul lor de 15 ani si ce multumiti ar fi fost sa-l vada in viata aceasta cat mai fericit. Dar, intr-o zi moartea deschide usa unde se afla tanarul si-i rapeste sufletul, lasandu-i trupul rece ca sa fie carat la cimitir, unde moartea isi are vistieria. Iata ce repede moartea a risipit planurile parintilor si fericirea casei.

Veniti sa vedeti in alt loc o masina ce s-a izbit de un stalp de beton, unde s-a zdrobit intreaga familie, parintii si cei trei copii. Moartea le-a iesit inainte si s-au spulberat toate nazuintele si bucuriile lor. Cine stie cat a trebuit sa munceasca, sa economiseasca ca sa poata cumpara acea masina, sau cine stie cat a trebuit sa insele si sa minta, sa injure si sa fure pe Dumnezeu si pe oameni ca sa aiba acea masina.

Veniti sa vedeti in casa lui Iair din Evanghelia de astazi, ce plangere si bocete, ce multime de popor s-a adunat in jurul copilei de 12 ani care a murit.

Stim cu totii ca de moarte nu va scapa nimeni, dar foarte mult conteaza cat de pregatiti ne va afla moartea si unde ne va apuca. Spun aceasta deoarece una este sa mori in biserica si alta e sa mori la teatru. Asa s-a intamplat intr-un oras din Franta, intr-o sala de teatru. Era in ziua de 24 martie, in postul Pastelui si avea loc o reprezentatie stralucita. Se adunara 1500 de suflete. Cladirea avea usi inguste, iar cand se ridica cortina, izbucni un incendiu si aprinse intr-o clipa toata scena.

Toata lumea striga si din toate colturile salii, se auzira explozii. Lemnaria trosnea sub flacarile focului, iar artistii umblau buimaciti prin fum, cuprinsi de mare spaima. Pierduti si nebuni cautau cu totii prin flacari vreo usa de scapare. Publicul se napusti pe scarile intortochiate, dar multi inabusiti de fum cazura pe jos. Femeile si copiii erau calcati in picioare. Se auzeau tipete de spaima si deznadejde de la cei ce se luptau sa-si scape viata din ghearele mortii. Tarziu, cand pompierii au putut strabate in interior, s-au ingrozit de ce au vazut. Un morman intreg de oameni fumegand, negri si hidosi. Pe scarile inguste atarnau unii de altii, barbati, femei si copii. Ce scena sfasietoare si groaznica avu loc in cateva minute!

La ora 3 dimineata, cadavrele au fost duse la o sfanta biserica. Pe chipurile lor se putea citi moartea groaznica de care au avut parte. Oare acesti nenorociti erau pregatiti de moarte? Vai, nu la teatru se pregateste cineva de moarte. Daca aceste victime carbonizate ar fi stiut ce soarta ii asteapta acolo, ar fi renuntat la orice placere. Dar iata cum se inseala biata lume, pierzandu-se in astfel de locuri pustii.

De asemenea la cutremur cati n-au suferit spaima grozava inghesuindu-se pe scarile de la blocuri. Unii s-au aruncat de la etaj, iar altii au fost ingropati de vii intre daramaturi, unde au stat cateva zile pana au fost scosi de acolo. Ce frica au putut suferi acestia! Si cu toate acestea la putin timp au uitat de moarte si de suflet, iar cand va veni pentru ultima data sa-i ia moartea, ii va gasi tot nepregatiti, tot in pofte si pacate, nespovediti si neimpartasiti. Iata pericolul cel mare care pandeste pe toata lumea.

Dar si moartea este deosebita in lucrarea ei de la caz la caz. Grozava este moartea vrajitoarelor. Cumplita este moartea femeilor ce mor in avort. Inspaimantatoare este moartea zgarcitilor, lacomilor, desfranatilor si betivilor. Una este sa mori pentru dreptate si adevar si alta este sa mori pentru minciuna, vicii si pacate. Moartea nu se fereste. Ea da buzna si in locurile unde se fac chefuri, schimband dintr-o data petrecerea intr-o predica infricosata caci ajung din bataie la cutite si din ras pornesc in hohot de plans si astfel ii aduna moartea la cimitir.

Acolo fiecare ridicatura de pamant slujeste de amvon pentru moarte si acolo vorbeste ea cu multa indrazneala, caci se strang mereu tot mai multi ascultatori. Moartea le predica de pe marginea gropii despre desertaciunea acestei lumi si despre nesiguranta acestei vieti trecatoare. Nimeni nu poate scapa de predicile mortii si nimeni n-o poate alunga. Poti sa razi de predica ei, sa iei in ras invataturile si chemarile ei; poti sa fugi de biserica si de Cuvantul lui Dumnezeu, poti sa rupi in mania ta Biblia, care este Cartea Sfanta, dar acest predicator incapatanat – moartea – ramane tot biruitor si ca maine ea stie ca va vorbi si de pe marginea mormantului tau.

Ce predici puternice spune moartea! Cand moare un bogat, un nesatul de averi, ea se suie pe hambarele si casa lui si striga cu glas tare: “Ia uitati-va si priviti pe cel ce nu se mai satura de averi! Iata, cum le lasa pe toate si pleaca din lume gol si sarac de fapte bune”. Cand moare cineva care si-a cheltuit viata in desfatari lumesti, moartea merge cu el la groapa si striga de rasuna toate ulitele: “Iata cum se sfarsesc placerile si poftele lumesti! Veniti cu totii si vedeti pe cel ce si-a cheltuit viata in zadar”. Cand moare betivul cazut in sant, otravit si nebun de alcool, moartea striga de rasuna satele: “Iata ce face betia! Iata-l pe cel ce-si chinuia sotia si copiii, ca s-a sfarsit pentru totdeauna!”

O, ce inselatoare este lumea aceasta fratilor si cum ne mai pierdem timpul pentru lucruri de nimic. Cati nu sunt care colinda tot pamantul, se duc prin tari straine, vin incarcati cu de toate, se imbogatesc, dar intr-o buna zi cad jos si se termina cu viata si cu toate cele stranse pe pamant. Erau atat de fericiti si nu se gandeau la nimic altceva si iata in cateva clipe li s-au spulberat toate bucuriile pamantesti, caci moartea pune capat la toate acestea. Asa de repede trece timpul incat nu ne dam seama!

Se pastreaza din traditie si se spune ca pe cand Domnul Hristos calatorea cu ucenicii Sai, a gasit pe un camp capatana stramosului Adam, care murise cu vreo 5000 de ani inainte. Apropiindu-se Domnul o atinse usor cu toiagul si o intreba: “Cum ti s-a parut Adame viata acestei lumi?” Capatana a zis: “Asa de scurta ca si cum am intrat pe o usa si am iesit pe cealalta slavite Doamne”. Iar intreba Domnul Hristos: “Dar paharul mortii, cum ti s-a parut Adame?” Capatana raspunse iarasi: “O, mi s-a parut asa de amar Doamne, ca nici pana azi nu mi-a iesit amaraciunea din oasele gurii mele”.

Grozav lucru si grozava este clipa iesirii sufletului. Vai, cata lupta are sufletul cand se desparte de trup! Vai, cat lacrimeaza atunci si nu are cine sa-i ajute! Catre ingeri isi ridica ochii, catre oameni se uita, dar nimeni nu-l poate ajuta. Grozav este ceasul mortii fratilor. In psalmii lui David citim: “Cumplita este moartea pacatosului si scumpa este inaintea Domnului moartea cuviosului Lui”. De aceea nu mor toti oamenii in acelasi chip. Avem marturii din sfintele carti bisericesti si din cele ce am vazut cu ochii nostri in lume.

Multi au avut o moarte frumoasa si s-au dus cu sufletul in iad, iar altii desi au avut o moarte grea si s-a descoperit unora ca sunt la bine. Cine a luat parte la moartea unui copil, a observat cat de greu ii iese sufletul. Se intampla aceasta si la moartea unora care au fost credinciosi si au facut fapte bune. Cum se explica deosebirea aceasta?

Dupa cuvantul de lamurire al sfintilor parinti si dupa cum spune Sfantul Apostol Pavel ca plata pacatului este moartea, s-ar putea ca acestia sa-si fi ispasit prin acele suferinte grele unele pacate facute din nestiinta, sau spovedite si cu canonul neimplinit de la duhovnic. In ce priveste copiii care mor greu, aceasta se intampla din cauza pacatelor parintilor, care i-au zamislit in zile oprite, in sarbatori si in posturi, sau inainte de cununia religioasa, in desfranare.

Cel ce se tine mereu de sirul pacatelor si poftelor, va muri cu o moarte infricosata. Satana isi repeta viclesugul si cu noi, dar in alt chip. El nu ne mai spune ca nu vom muri, pentru ca i-am arata imediat ca toti oamenii mor. Dar el ne atrage altfel in cursa si ne face sa nu luam nici o masura in vederea sfarsitului vietii noastre. Asa ne sopteste el cu viclesug: “Nu vei muri curand, nu vei muri azi, nici maine, nici la anul, nici dupa 10 ani, ci la adanci batraneti, asa ca mai ai de trait”.

Astfel ispititorul reuseste sa ne incante, zicandu-ne ca suntem tineri si ca nu-i nici o graba acum ca sa ne pregatim si sa ne indreptam. Noi ne incredem in el si in aceasta nenorocita incredere nu facem nimic. Traim linistiti, mereu pacatosi, mereu neindreptati, ba mai mult, nu numai ca nu ne gandim la moarte, dar ne suparam cand cineva ne vorbeste de ea. Nu suferim acest gand nici cand suntem cu un picior in groapa.

Cand esti pe patul suferintei, tocmai atunci si cei din jur sunt fatarnici ca si cum s-ar fi inteles cu diavolul sa te piarda. Esti pe patul de moarte, starea e destul de grava, totul merge rau, iar prietenii si cei din casa spun: “Merge bine, esti tare, ai sa scapi, iata doctorii fac minuni”. Cu mare greutate se trimite dupa preot, iar de “sfantul maslu” nici nu se pune vorba, desi aceasta sfanta taina pe multi i-a sculat de pe patul mortii si i-a facut sanatosi. Dar multi nu vor sa auda de el, caci le-a intrat in cap ca taina sfantului maslu odata savarsita cuiva, acesta moare.

Iata ce viclean e diavolul frati crestini. Chiar si atunci cand este chemat preotul cei din casa si vecinii te indemna sa n-ai nici o frica, sa nu te pregatesti ca nu-i nici o primejdie. Astfel moartea e in odaie, ascunsa in mii de chipuri si totusi motivul de indreptare este indepartat. Daca aceasta este greseala, sa vedem acum care este mijlocul de indreptare.

Cel dintai mijloc si cel de pe urma este cuprins intr-un singur cuvant iubitilor: “Privegheati ca nu stiti ziua si nici ceasul”, a spus Domnul Hristos. In aceasta scurta porunca a Mantuitorului se rezuma intreaga intelepciune crestina, mantuirea sufletului. Oricine am fi si oricat de invatati, noi nu vom putea sti timpul, locul sau felul mortii noastre niciodata. Noi nu stim daca vom muri usor, in mai multe zile sau pe neasteptate. De aceea trebuie priveghere, adica sa veghem in orice clipa asupra vietii noastre si sa fim pregatiti ca cele cinci fecioare intelepte.

Sa avem toata noaptea candelele aprinse cu untdelemnul faptelor bune adica cu o viata cat mai curata, traita in biserica, in rugaciuni si in sfintenie. Sa nu fim ca fecioarele cele nebune care nu s-au ingrijit si au pierdut dreptul de a intra cu Mirele la desfatarea nuntii.

Cea mai mare orbire a lumii este ca nu se pregateste pentru ceasul mortii. La toate se gandeste omul, de toate are grija. Se intereseaza de tot ce priveste viitorul lui, de avere, de mostenire, de planuri, de fel de fel de afaceri, de insuratul si maritatul copiilor, al nepotilor, al nepoatelor si chiar al vecinilor. Multi batrani au focul acesta, ca nu li se casatoresc copiii. Ce pericol mare! Ei nu vad insa pericolul din sufletul lor, cum il pierd. Ei lasa astfel singura fapta importanta a acestei vieti, la voia intamplarii.

Oare ce inseamna priveghere? Sa amani indreptarea pentru vremea batranetii? Sa tii ura impotriva dusmanului? Sa stai in bratele desfranarii? Sa nu te spovedesti cu anii? Aceasta inseamna pregatire si veghere? Sa nu fim copii la minte. Sa nu credem ca Dumnezeu este numai milostiv si ca ne iarta! Pentru a muri crestineste, nu inseamna sa gandesti la moarte abia atunci cand ea bate la usa. Trebuie sa te gandesti mult si sa te pregatesti mai dinainte.

Cati sunt acum in iad care plang si se chinuiesc fiindca n-au vegheat si si-au pierdut vremea pe aici cu nepotii si nepoatele, cu rudele si cu petrecerile, in loc sa vina la biserica. Ce n-ar da acum sa se poata intoarce, sa se poata indrepta, sa se poata spovedi si impartasi. Nu le-ar mai trebui nimic din lumea aceasta. N-ar mai socoti nimic placerile si inselaciunile lumii acesteia.

Dar ca si fecioarele cele nebune, multe suflete si-au pierdut timpul. Multi crestini cad in greseala acestor fecioare care au amanat sa-si cumpere untdelemn pentru candelele lor, iar atunci cand s-au dus usa s-a inchis si in zadar au rugat ele sa li se deschida caci au auzit aceste cuvinte infricosate: “Nu va cunosc!”

Asa amana multi crestini indreptarea de la post la post, de la an la an. Puterile slabesc si se trezesc deodata sufocandu-i moartea si nemaiputand sa spuna nimic la spovedit, sau sa mai primeasca Sfanta Taina a Impartasaniei. E prea tarziu caci Mirele a sosit, iar moartea ridica sufletul. Se inchid usile milei dumnezeiesti, iar Domnul le spune ca nu-i cunoaste.

Acum este timpul frati crestini, timpul cel mai potrivit sa ne facem noi cu mana noastra milostenia, sa ne facem rugaciunea, privegherea si venirea la biserica, caci doar auzim cu urechile noastre ce moarte periculoasa pandeste intreaga omenire. Cartea Sfanta spune ca la sfarsit moartea va secera mii si milioane de suflete prin razboaie, foamete, boli, cutremure si multe altele. Cand va suna trambita de judecata, sa fim si noi pregatiti. De aceea sa ne facem tot ce ne trebuie, de acum din viata, ca nu se stie daca ni le va mai face cineva.

Cei care ati ascultat astazi aceste cuvinte as dori sa va intreb: Cum stati cu aceasta pregatire pentru moarte? Va framanta macar uneori acest gand al obstescului sfarsit? V-ati pregatit? Sunteti gata? V-ar conveni sa muriti in starea sufleteasca in care va gasiti acum si sa va infatisati inaintea scaunului judecatii? Ferice de cel ce ar putea raspunde: DA!

De obicei omul moare asa cum traieste. De traieste in pacat, in pacat moare. S-a invatat cu pacatul precum cainii cu latratul. Cel ce-si petrece viata in frica de Dumnezeu, in frica de Dumnezeu isi da sufletul. Aceasta pregatire nu consta in planuri, ci in fapte hotarate. Invatati-va sa va dezlipiti incet, incet de tot ceea ce va face robi ai lumii acesteia. Feriti-va de pacate, spovediti-va si impartasiti-va cat mai des. Cititi carti ziditoare de suflet, faceti milostenie si orice ati lucra, gandi sau grai, inchipuiti-va ca faceti aceasta pentru cea din urma data.

Daca moartea ne va gasi pregatiti crestineste, fericiti vom fi pentru ca am trecut de la moarte la viata si de pe pamant la cer, unde ne asteapta Imparatul si Mantuitorul Iisus Hristos, ca sa ne bucuram cu El, in vesnicie.

Rugaciune
Doamne Iisuse Hristoase, Stapanul vietii si al mortii la Tine este toata nadejdea noastra. Tu esti bucuria si scaparea noastra. Cand moartea va veni sa desparta sufletul nostru de trup, cand gura va amuti, iar sudorile mortii se vor arata pe fruntea noastra, te rugam fierbinte Stapanul nostru, ca atunci sa vii langa capataiul nostru ca sa linistesti sufletul tulburat de griji, necazuri si pacate. Sa ne mangai cu privirile Tale cele dulci, ca sa putem bea paharul cel amar cu usurinta si sa ne treci si pe noi in Imparatia Ta cea vesnica, ca sa ne veselim cu Tine in vecii vecilor
. Amin.

 

* * *

 

Predică la Duminica a XXIV-a după Rusalii

Autor: pr. Vasile Florea
Copyright: Predici.cnet.ro

În această duminică suntem invitați să reflectăm asupra realității învierii. Iată-l pe Isus după ce i-a învățat pe oameni despre cum trebuie să administreze bunurile acestei lumi trecând pe celălalt mal, așteptat de aceeași mulțime care-l consideră drept Mesia, cum prin minunile vindecării femeii bolnave de hemoragie și a învierii fiicei lui Iair le va întări, cel puțin unora, această convingere. Atmosfera pe care o găsește înaintea înfăptuirii minunii învierii fiicei lui Iair, mai marele sinagogii, este o atmosferă pe care o întâlnim și noi adeseori astăzi. Iată ce ne spune Evanghelia: “Și toți plângeau și se tânguiau pentru ea. Iar El a zis: Nu plângeți; n-a murit, ci doarme. Și râdeau de El, știind că a murit” (Luca 8, 52-53). Dacă moartea este pentru toți o realitate care provoacă plâns și tânguire, se pare că realitatea învierii nu provoacă altceva decât râsul, și nu un râs al bucuriei, care ar fi normal întrucât învierea este bucurie, ci unul disprețuitor, batjocoritor, ironic și zeflemitor. Cei care râd astfel când li se vorbește despre înviere cred că odată cu moartea trupului s-a sfârșit totul, că viața pământească este tot ce avem și că odată sfârșită aceasta încetăm să mai existăm, intrăm în negura neființei. Ei nu țin seama de faptul că Dumnezeu, Creatorul Cerului și al pământului, Cel Care “luând țărână din pământ, a făcut pe om” (Geneză 2, 7) “după chipul și asemănarea Sa”(Geneză 1, 26-27), cel care terminându-și opera creatoare a constatat că toate cele pe care le-a creat erau foarte bune (conform Geneză 1,31) este un Dumnezeu bun, care nu a creat pe om cu un scop atât de trecător. De aceea Mântuitorul spune “n-a murit, ci doarme”, pentru că la El moartea este somn, și toți cei care mor sunt doar adormiți în așteptarea Învierii celei de-a doua.

Pentru noi învierea morților și viața veșnică sunt parte a ceea ce credem: “Aștept învierea morților și viața veacului ce va să vie.” Știind așadar ce se va întâmpla cu noi după moarte vom dori să ne pregătim mai bine pentru viața viitoare. Deși recunoaștem că suntem muritori trăim adesea ca și cum am fi nemuritori. Dragostea cea mare pentru viață ne face să nu ne mai amintim de moarte. Ne lăsăm la fel de ușor amăgiți de diavol ca și cum au făcut protopărinții noștri Adam și Eva, atunci când diavolul le-a spus că nu vor muri. Dar moartea nu ține seamă de nimic și de nimeni, nici de împărat, nici de viteaz, nici de bătrân și nici de copil, nici de bogat și nici de sărac, căci toți și toate cad pradă morții pe nesimțite. “Privegheați că nu știți ziua și nici ceasul”, a spus Domnul Cristos. În această scurtă poruncă a Mântuitorului se rezumă întreaga înțelepciune creștină despre mântuirea sufletului. Oricine am fi și oricât de învățați, noi nu vom putea ști timpul, locul sau felul morții noastre niciodată. Cea mai mare orbire a lumii este că nu se pregătește pentru ceasul morții. La toate se gândește omul, de toate are grijă. Se interesează de tot ce privește viitorul lui, de avere, de moștenire, de planuri, de fel de fel de afaceri, de însuratul și măritatul copiilor, al nepoților, al nepoatelor, doar la cum îl va găsi moartea uită să se gândească. A muri creștinește, nu înseamnă să te gândești la moarte abia atunci când ea bate la ușă. Trebuie să te gândești și să te pregătești dinainte.

De obicei omul moare așa cum trăiește. Pregătirea pentru moarte nu constă în planuri, ci în fapte hotărâte. Dacă moartea ne va găsi pregătiți creștinește vom fi fericiți pentru că am trecut de la moarte la viață și de pe pământ la cer, unde ne așteaptă Împăratul și Mântuitorul Isus Cristos, ca să ne bucurăm cu El, în veșnicie. Învierea glorioasă a lui Isus ne dă certitudinea că nu numai sufletul își va găsi în acea viață fericirea deplină pe care aici nu a putut-o afla, ci însuși trupul, supus morții și descompunerii, va învia prin puterea lui Isus cel Înviat, Biruitorul morții. Să trăim în această certitudine dată de Isus, că moartea este doar somnul din care ne vom trezi la viața fără sfârșit ce ne aduce plenitudinea fericirii. Dacă vom fi pătrunși și însuflețiți de acest gând în toate acțiunile noastre vom descoperi rostul adevărat al acestei vieți și prețul ei pentru veșnicie. Lumina credinței în înviere ne dă tărie în suferința, convinși că aceasta, purificându-ne, ne pregătește pentru Cer, precum ne asigură Sfântul Pavel: “Căci necazul nostru de acum, ușor și trecător, ne aduce nouă, mai presus de orice măsură, glorie veșnică covârșitoare, neprivind noi la cele ce se văd, ci la cele ce nu se văd, fiindcă cele ce se văd sunt trecătoare, iar cele ce nu se văd sunt veșnice” (2 Corinteni 4, 17-18).

 

* * *

 

Credința noastră și puterea lui Dumnezeu

Autor: Diverși alți autori
Traducere: Oana Capan
Copyright: Predici.cnet.ro

În Evanghelia de astăzi este vorba despre două miracole, unul fiind vindecarea unei boli și altul învingerea morții. Aceste două miracole sunt strâns legate, pentru că atât boala cât și moartea au aceeași origine, aceeași cauză, sunt ambele rezultatul păcatului, ambele au intrat în lume ca rezultat al păcatului lui Adam. După cum spune Apostolul Pavel în Epistola lui către creștinii din Roma, “plata păcatului este moartea”.

Să analizăm mai întâi vindecarea femeii care avea o scurgere de sânge. Trebuie să arătăm că această scurgere de sânge nu era acea scurgere lunară pe care o au toate femeile, ci altceva. Dura de doisprezece ani. În această privință, merită să clarificăm faptul că scurgerea lunară de sânge pe care o au toate femeile nu este desigur rezultatul păcatului personal, ci un rezultat al păcatului general al Evei. Scrie în Cartea Facerii că femeile vor suferi astfel ca urmare a Căderii în păcat – “în dureri vei naște copii”. În același fel, bărbații sunt obligați să lucreze pentru a-și câștiga traiul, “în sudoarea feței”, după cum este scris în Cartea Facerii. Atât bărbații cât și femeile suferă de pe urma Căderii în păcat, dar în moduri diferite.

Scurgerea de sânge de care suferea această femeie era așadar o boală și s-a vindecat atunci când ea a atins haina Mântuitorului nostru, Care, după cum este scris, a simțit “o putere care a ieșit din El”. În aceste cuvinte avem o descriere a naturii unei boli. Dacă este nevoie de puterea lui Cristos pentru a vindeca o boală, atunci evident orice boală este de fapt ceva negativ, o lipsă, absența puterii lui Cristos. Boala nu este ceva care se adaugă, ci mai degrabă semnul unei lipse, al absenței nenaturale și anormale a harului lui Dumnezeu. O persoană bolnavă – și noi toți suntem bolnavi într-un anumit fel – suferă de o lipsă, noi nu suntem întregi, pentru că ne lipsește deplinătatea puterii lui Cristos în noi.

După cum ni se spune în Evanghelie, când femeia a fost vindecată, ea a fost “mântuită”. Cum și de ce a fost “mântuită” femeia din Evanghelie? La această întrebare este ușor să răspundem, pentru că Însuși Cristos i-a spus ei: “Credința ta te-a mântuit”. Cu alte cuvinte, pentru ca oricare dintre noi să fie mântuit, să fie vindecat, trebuie întâi să avem credință. Dacă nu avem credință, atunci ne lipsește ceva, suntem fără ceva, suntem fără Dumnezeu. Dar dacă avem credință, atunci vindecarea poate fi realizată în noi de puterea lui Dumnezeu.

Atât de puternică este această combinație dintre credință și puterea lui Dumnezeu încât poate învinge chiar și moartea. Vedem acest lucru foarte clar în al doilea miracol, învierea fiicei lui Iair. Această fetiță de doisprezece ani era pe moarte. Ne putem vag imagina ce înnebunit de durere trebuie să fi fost tatăl ei, Iair, și cu toate acestea a avut credință, pentru că l-a căutat pe Cristos, singurul Care putea să îi vindece fiica. Ca rezultat al credinței lui Iair și al puterii lui Cristos, nu numai că fiica lui a fost vindecată, ci și ridicată din moarte, înviată cu adevărat din morți înaintea ochilor celor care râdeau de Cristos. Scrie în Evanghelie că “spiritul ei s-a întors”. Aceasta este și o dovadă a existenței sufletului. Vedem că fără sufletele noastre, fără spiritele noastre, suntem morți.

Astăzi, așadar, Cristos ne spune nouă tuturor: “Ai credință și îți voi da toată puterea de care ai nevoie pentru a face voința Mea”. Să ținem cont de cuvintele Lui.

 

* * *

 

Credința tămăduitoare

Autor: pr. Ion Cârciuleanu
Copyright: Predici.cnet.ro

Două minuni mari ne pun în față Sf. Evanghelie care s-a citit azi. Isus este chemat în casa mai marelui sinagogii, Iair, a cărui fiică, de 12 ani, era pe moarte. Pe drum, mulțimea se îmbulzea în jurul lui Isus.

O femeie, suferind de o boală grea, care “cheltuise cu doctorii toată avuția sa și nici de la unul n-a putut să se vindece”, s-a apropiat de Isus pe la spate și “s-a atins de poala hainei Lui și în aceeași clipă a încetat curgerea sângelui ei”. Femeia ar fi dorit, desigur, ca atât boala cât și vindecarea ei să rămână necunoscute de oameni, dar Isus a simțit că s-a săvârșit minunea și a vrut să o vădească pentru a ne da tuturora o frumoasă pildă de credință. “Cine, oare, s-a atins de Mine?”. Nimeni nu răspunse, iar Petru grăi: “Învățătorule, mulțimile te împresoară și se îmbulzesc și Tu spui: Cine este care s-a atins de Mine? Iar Isus a zis: S-a atins de Mine cineva, căci am cunoscut puterea care a ieșit din Mine. Iar văzând femeia că nu s-a putut tăinui, a venit tremurând și căzând înaintea Lui a spus pentru ce pricină s-a atins de El și cum s-a tămăduit îndată. Iar Isus i-a zis ei: Îndrăznește fiică; credința ta te-a mântuit, mergi în pace”.

Relatând această întâmplare, Sfântul Evanghelist Marcu ne spune că această femeie auzise ce se spunea despre Isus și în sinea ei zicea “De mă voi atinge măcar de haina Lui, mă voi vindeca” (Marcu 5, 24-25). Acest gând arată credința ei în puterea vindecătoare a lui Isus. Vrând să arate această putere de credință, Isus a zis: “Am simțit puterea care a ieșit din Mine” (Luca 8, 46).

Această putere pe care o numim Har sau Dar (fiindcă ni se dă în dar, fără nici un merit din partea noastră) a adus vindecarea femeii.

Și, mergând mai departe, iată mai marele Sinagogii, Iair, se aruncă la picioarele Domnului, rugându-L să vie cu grabă, căci fiica sa e pe moarte. I se îmbolnăvise fiica, singura fiică pe care o avea și pierzând orice nădejde în îndreptare prin mijloace omenești, aleargă cu sufletul umilit la Isus, rugându-L să vie să-și puie asupra ei mânile Sale divine și s-o vindece.

Lui Isus i-a fost milă de această durere a lui Iair și a pornit spre casa lui; pe drum însă, un servitor al lui Iair veni în grabă spunând: “Nu mai osteni pe Domnul, copila ta a murit”.

Fără îndoială, vestea era de natură să zdrobească cu totul inima acestui părinte, dar mila Domnului întrece durerea. “Nu te teme – zice Isus – crede numai și se va mântui”. Era o zi a dragostei și a minunilor. După acest schimb de cuvinte, Isus și-a continuat drumul până la casa lui Iair, unde rudele și prietenii plângeau și se tânguiau de această pierdere înainte de vreme și unde începuse deja pregătirile de înmormântare.

În fața acestei priveliști, Isus a repetat în altă formă ceea ce spusese lui Iair pe drum: “Nu plângeți, că n-a murit, ci doarme”. Cei de față primesc această afirmare cu neîncredere, cu zâmbete pline de răutate și râdeau de dânsul, știind că a murit.

Isus trecu cu vederea această lipsă de cuviință rezultată din neîncrederea în puterea Lui dumnezeiască și în chemarea Lui înaltă.

El scoate afară pe toți, afară de părinți și trei din apostolii Lui: Petru, Ioan și Iacob și apucând mâna celei adormite strigă: “Copilă deșteaptă-te!”. “S-a întors duhul ei și a înviat îndată” (v. 50-51). Dând poruncă ca să-i dea hrană fetei și nimănui să nu spună nimic din ceea ce s-a făcut, Mântuitorul Hristos a plecat.

Care a fost bucuria și întărirea credinței lui Iair, ne dăm seama din momentul acela când și-a văzut unica fiică ce era moartă, înviată în fața tuturor. Minunea aceasta a făcut-o pentru ca să se întărească credința. “Crede și se va izbăvi fiica ta”. Au cunoscut toți că Dumnezeu este Cel care are stăpânire asupra vieții și a morții, Hristos Mântuitorul. A tămăduit pe femeia ce de 12 ani avea scurgere de sânge, aceasta a crezut că numai de se va atinge de poala hainelor Lui se va tămădui. A înviat pe fiica lui Iair care avea numai 12 ani și îl îndeamnă să creadă, deși durerea în momentul acela îl copleșea și ca om nu mai putea să-și întărească credința, dar cuvântul lui Hristos: “crede numai” îl întărește, îi dă putere să creadă și să vadă minunea învierii fiicei lui. Toate minunile pe care le-a săvârșit Isus sunt pentru întărirea credinței celor care trăiesc cu nădejdea în Hristos și să aibă viață veșnică.

După trei ani și jumătate, timp în care Sfinții Apostoli au fost în preajma lui Hristos și au cunoscut că El are cuvintele vieții celei veșnice, la Cina cea de Taină au cunoscut multe din tainele împărăției, așa cum au zis: “Acum știm că Tu toate le știi și nu ai nevoie să Te întrebe cineva. De aceea credem că ai ieșit de la Dumnezeu” (Ioan 16, 30). Dar Hristos le spunea că a venit ceasul ca să împlinească misiunea încredințată, să mântuiască lumea prin jertfa de pe Cruce. Pe apostoli i-a pregătit prin cuvântul învățăturii, prin semnele și minunile ce le-a săvârșit, le-a vorbit deschis despre împărăția cerurilor și despre tainele credinței, urma să-L vadă preamărit, după moartea Sa pe cruce, în slava învierii.

În credință este un urcuș, nu toate le poți primi de la început și nu toți primim la fel. În acest sens, Sfântul Apostol Pavel îndeamnă pe cei începători să întărească credința lor prin rugăciune: “Rugați-vă neîncetat” (I Tesaloniceni 5, 17). Iair s-a rugat, a căzut în genunchi, femeia a crezut și credința ei a mântuit-o, ea avea credință adevărată, statornică. Sunt credințe deșarte, falsele credințe nu mântuiesc, acele sunt înșelătoare de suflet, iar practicile care izvorăsc din ele, științele oculte etc. sunt blasfemii împotriva adevărului revelat al credinței noastre dreptmăritoare, împotriva lui Dumnezeu.

Biserica este purtătoarea credinței. În Biserică, pe unii i-a pus Dumnezeu prin Hristos Isus, slujitori ca să învețe și să păstreze tainele credinței și să nu fie defăimat numele lui Dumnezeu și, prin auzirea cuvântului adevărului, să se întărească credința, să avem pace cu Dumnezeu și iubire între noi oamenii. Credința cea adevărată este lucrătoare în iubire. Pilda samarineanului milostiv ne arată rodul credinței. Trebuie să iubim și să ajutăm pe aproapele nostru indiferent de ce credință, culoare, neam este sau ce pregătire are. Să ajutăm cu sfatul, cu fapta și în orice moment orice om să fie ajutat spre tot lucrul cel bun, căci în el este chipul lui Dumnezeu pentru care s-a răstignit Hristos Mântuitorul ca să-l răscumpere.

Credința noastră a păstrat unitatea Duhului lui Hristos, prin propovăduirea Sfântului Apostol Andrei, cel dintâi chemat, prin care am primit-o și am păstrat-o și credința ne-a păstrat ființa noastră națională. Așa a devenit credința “lege strămoșească”, care ne-a întărit și ne-a unit în fața vitregiei vremurilor. Este vădit cuvântul Mântuitorului Hristos pentru Biserica și poporul nostru, “în lume necazuri veți avea, dar îndrăzniți, Eu am biruit lumea”, strămoșii și-au înălțat altare și biserici în care au exprimat credința noastră.

În Biserică ne desfășurăm cultul învățăturii noastre, aici simțim că începe împărăția lui Dumnezeu, că cerul este pe pământ, că noi pământenii ne ridicăm spre cer. Hristos Domnul coboară la Sf. Liturghie, e prezent pe masa Sf. Altar. Lui ne închinăm și Lui slujim, precum străbunii noștri au știut să I se închine și să-L slujească.

Credința dă putere, luminează și dezrobește pe om de patimi, îl împacă pe fiecare cu Dumnezeu și-l face fiu al lui Dumnezeu dacă trăiește în pace cu semenii săi. Credința fără fapte este moartă, așa cum spune Sf. Apostol Iacob, iar Mântuitorul ne cere: “Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, ca văzând ei faptele voastre cele bune să preamărească pe Tatăl vostru cel din ceruri” (Matei 5, 10).

Adevăratul credincios creștin al Bisericii noastre a împletit totdeauna munca și rugăciunea după exemplul credinciosului Apostol Pavel care ne zice: “Fiți mie următori precum și eu urmez lui Hristos”.

Pentru orice creștin, pentru cel ce cunoaște învățătura adusă în lume de Fiul lui Dumnezeu, nici moartea nu mai este sfârșitul vieții, ci continuarea ei dincolo de mormânt în veșnicie. Învierea fiicei lui Iair de către Domnul Hristos ne lămurește nouă neliniștitoarea problemă a vieții și a morții, arătând că viața depășește puterea morții și că omul este creat și se naște pentru ca trăind viața pământească, să dobândească bucuria veșnică, bucuria pe care “ochiul nu a văzut-o și la inima omului nu s-a suit” (I Corinteni 3, 9). Lumina lui Hristos este mai puternică decât luminile minții noastre și lămurește problema vieții și a morții când Hristos a zis: “Eu sunt calea, adevărul și viața. Cine rămâne întru Mine, de va și muri, viu va fi”.

Omul este chipul lui Dumnezeu și chipul Său nu poate fi muritor. Viața este un dar al lui Dumnezeu. Pentru noi, creștinii, viața este o taină ascunsă cu Hristos în Dumnezeu. Evanghelia Lui este Evanghelia vieții nemuritoare. Urmarea Lui este asigurarea vieții veșnice. Cine crede în El și face voia Lui are viață veșnică.

Gândul care să ne cutremure pe noi trebuie să fie nemurirea, nu moartea. Veșnicia, nu vremelnicia. Luând aminte la viața de dincolo, capătă interes și frumusețe și viața de aici. Ne-o spune mintea noastră de creștini, ne-o spune fiica lui Iair din Sf.

Evanghelie și mai presus de toate ne-o spune Domnul nostru Isus Hristos, Stăpânul vieții noastre.

Pentru aceasta suntem datori să ne pregătim pentru viața de dincolo de mormânt. Să ne întărim în Duhul Bisericii noastre, credința să ne fie dar, adevăr, lumină spre adevărurile sfinte și prin lucrarea ei să avem siguranță că suntem pe calea cea bună și ne dă posibilitatea de îndreptare, de ridicare pe noi trepte de desăvârșire.

În credință trebuie să fim statornici, să păstrăm adevărurile de credință primite, să le sfințim prin viața și faptele noastre.

Trebuie să știm că adevăratul credincios, în viața duhovnicească nu stă pe loc, căci starea pe loc e deja o cădere, ci el caută să urce tot mai sus. Stă în luptă cu sine însuși, ca să nu cadă în păcat, ci să fie în orice moment treaz, căci Hristos știe în orice moment ce facem noi.

Credința statornică, adevărată, lucrătoare în iubire, pe care Biserica ne-o împărtășește prin învățătura lui Hristos și tradiția ei de veacuri, ne face să tindem după sfințenia vieții în Hristos.

Mântuitorul ne-a dat putere, prin lucrarea Sf. Duh, să ajungem la asemănare cu El, chemându-ne la sfințenie: “Fiți desăvârșiți precum Tatăl vostru din ceruri desăvârșit este” (Matei 5, 48). În acest duh ne vrea Hristos, al sfințeniei, “ca toți să fim una precum Noi una suntem” (Ioan 17, 21-22), ca să fim sfințiți în adevăr (Ioan 17, 19) și să se preamărească Hristos în noi. Voia Lui să o împlinim fiindu-i credincioși și ascultători, împlinitori până la moarte, exemplu îi avem pe strămoșii noștri. De aceea să ne aducem aminte de ei, care ne-au grăit nouă cuvântul lui Dumnezeu, să privim cu luare aminte cum și-au încheiat viața și să le urmăm credința (Evrei 13, 7).

Dar credința noastră în Hristos trebuie dovedită prin împlinirea faptelor, căci după Sf. Apostol Iacob: “Și dracii cred” (2, 19) dar voia lui Dumnezeu nu o fac. Să fim întăriți în adevărul mântuitor, după pilda femeii din Evanghelie, care prin credința ei puternică s-a tămăduit, iar Iair crezând a văzut puterea lui Dumnezeu, care are stăpânire asupra vieții și morții. Statornici în lucrarea binelui, făuritori ai păcii, primind Sf. Taine, prin care ne îmbrăcăm cu Hristos, ne pecetluim în Duhul lui Dumnezeu, ne unim cu Hristos, primind curăția și întărirea vieții în orice moment, căci fiii lui Dumnezeu suntem, frați ai lui Hristos prin credința noastră, suntem chemați să fim împreună moștenitori ai veșnicilor bunătăți.

Suntem datori să ne rugăm mai mult, să cerem mai multă tărie credinței noastre, să credem în lumină (Ioan 12, 36) ca să umblăm ca fii ai luminii, căci oricine va crede întru El nu se va rușina (Romani 10, 11).

Să căutăm, dar, ajutorul Domnului, să-l căutăm cum L-a căutat Iair, la Mântuitorul nostru! Să ne întoarcem toți la Hristos, la Mângâietorul celor întristate! Să nu ne cadă greu să ne plecăm genunchii înaintea celui Atotputernic. Să nu amânăm a ne deschide inima înaintea Mântuitorului lumii. Hristos este dragostea lui Dumnezeu Tatăl și El sălășluiește în inimile noastre prin credință (Efeseni 3, 17). Avem posibilitatea ca în urcușul nostru duhovnicesc să stăm neclintiți pe piatra credinței care este Hristos. Să ne facem sufletul nostru sălaș Lui, unde va veni cu Tatăl și cu Duhul pentru a întări viața noastră în slujirea în Duh și în adevăr și-n orice moment și prin orice faptă să preamărim pe Dumnezeu în care credem. Amin.

Text preluat de pe ADMD.info cu acordul parohiei Adormirii Maicii Domnului.

 

* * *

 

Vindecarea unei femei cu hemoragie și învierea fiicei lui Iair

Autor: pr. Mihai Tegzeș
Copyright: Predici.cnet.ro

1. Evanghelia de astăzi s-ar părea că este o poveste întreruptă de o alta, iar apoi terminată. De fapt, tema este una: Isus este mai puternic ca boala și ca moartea. El este cel care vindecă și cel care mântuiește. Este un Dumnezeu al vieții veșnice, care nu-l abandonează pe om și nu-l lasă să treacă în neființă.

Cum așa? Pierderea continuă a sângelui, considerat simbol al vieții, însemna pentru evrei o îndreptare continuă a omului către neființă, pieire, moarte veșnică; iar cazul fiicei lui Iair moartă arată că omul în fața morții nu mai poate face nimic: de aceea ei au râs de Isus când a spus că nu e moartă ci numai doarme. Isus este cel care dă viața chiar și atunci când omul a pierdut-o în totalitate prin păcat, boală, moarte.

Pentru păgâni, viața era considerată provizorie și moartea definitivă. Apare Isus și ne învață că moartea este provizorie (un somn), iar viața este definitivă. În lumina credinței, moartea este “un somn” din care vom fi treziți de puterea lui Dumnezeu: de aici avem expresiile că cineva “a adormit în Domnul”. Când află vestea morții copilei, Isus nu se sperie, dar le permite să vină cu El doar celor care aveau credință, nu și celor care râdeau de El, nu și necredincioșilor, nu și curioșilor care nu erau interesați de durerea prin care trecea familia.

2. O altă temă a pericopei de astăzi ar putea fi credința adevărată care cere de la Domnul și care mântuiește. Femeia cu hemoragie era o necunoscută, ea nu are nume, prin urmare în locul ei putem fi oricare din noi, cu necazurile noastre. De la ea putem învăța să avem răbdare în necazuri, stăruință în rugăciune, curaj să ne apropiem de Isus, să mergem la biserică. “Mulțimile se îmbulzeau”, spune Evanghelia. Mulți s-au atins de Isus, dar numai una s-a vindecat pentru că numai una s-a atins cu credință. Deci nu ajunge să te atingi de Domnul, dacă nu crezi. Mai mult, în mijlocul “freneziei” din zilele noastre, orice vindecare se face prin “atingerea de haina lui Isus”, deci trebuie să găsim timp chiar pe parcursul zilei să ne îndreptăm gândul la Domnul ca să ne ajute și să ne vindece.

3. Fiica lui Iair are nevoie de sprijinul rugăciunilor tatălui său pentru a învia. Ce ne spune nouă acest lucru? Mântuirea copiilor depinde foarte mult și de rugăciunile părinților lor. Să învățăm de la acest tată credincios, nu doar cu numele, ca să fim alături de copiii noștri mai ales când sunt în pericol de viață și să ne rugăm pentru ei. Cum ne comportăm în fața durerii altora… și noi râdem de ei? și noi îi abandonăm? Să învățăm solidaritatea cu cei din familiile noastre, solidaritate care, după cuvintele Evangheliei, este pașaportul nostru pentru înviere și viața veșnică. Amin.

 

* * *

 

Învierea fiicei lui Iair

Autor: pr. Ioan Abadi si pr. Alexandru Buzalic
Copyright: Editura Unitas

Isus Hristos este Dumnezeu adevărat și om adevărat. Dacă pentru contemporanii săi, Isus este văzut ca om trăind printre ei în istorie, minunile înfăptuite arată că El este Hristosul, Unsul lui Dumnezeu, venit în lume pentru mântuirea noastră. Dacă minunile însoțesc puterea profetică a lui Isus, învierea morților este dovada plinătății revărsării Spiritului Sfânt asupra lui Hristos și faptul că este Dumnezeu – având putere asupra vieții și morții.

La fel este și Evanghelia de astăzi, o mărturie a puterii lui Isus pe pământ și un cuvânt de întărire a credinței Bisericii din zilele noastre.

Condus de iubirea față de aproapele, Isus este impresionat de disperarea lui Iair, mai marele sinagogii, care se prăbușește plin de durere și totuși cu speranță, la picioarele Mântuitorului. Isus este un Profet mare și are putere, de aceea Iair speră să-i fie ascultată cererea mai presus de orice speranță, ca să-și slaveze copila aflat în suferință și în pragul morții. Și iată că pe drum, o femeie aflată în suferință de doisprezece ani, se apropie cu speranță de Isus. Înconjurat din toate părțile de oameni, înghesuit de mulțimea curioșilor, Isus simte că cineva s-a apropiat cu credință și a primit harul vindecării. El spune ce s-a întâmplat, iar femeia dă mărturie de credința care a mânat-o și despre vindecarea primită prin atingerea de poala hainei Dumnezeiescului Mântuitor. “Îndrăznește, fiică, credința ta te-a mântuit, mergi în pace.” Cât de bun este Domnul! Cât de mângâietoare sunt cuvintele Lui și cât de mare este puterea lui Dumnezeu manifestată asupra neputințelor noastre! Femeia primește vindecarea pentru că a crezut, a avut încredere în puterea Mântuitorului și nu s-a îndoit…

Iată casa lui Iair și vestea morții fiicei sale care aduce durere și confuzie, dar Stăpânul vieții și morții este de față: “nu te teme; crede numai și se va mântui.” Oamenii sunt slabi în credință și dau crezare mai ușor așteptărilor și experienței lor profane, de aceea îi vedem și în situația de față plângând. Dar Stăpânul vieții spune: “Copilă, deșteaptă-te! Și spiritul ei s-a întors și a înviat îndată.” Dumnezeu are putere asupra naturii pe care a creat-o și poate interveni atunci când este spre binele sufletesc și mântuirea noastră.

După înălțarea la Cer a lui Isus Hristos, întreaga putere a fost lăsată Bisericii, în care Spiritul Sfânt lucrează, făcându-l prezent în mijlocul creștinilor pe Cel ce este Capul Corpului mistic. Dumnezeu este și va fi întotdeauna același, dar atunci de ce există atâta suferință și boală printre oameni? De ce nu se mai înfăptuiesc mari fapte printre noi? Ceva s-a schimbat… Este omul de astăzi care se vede copleșit de spiritul scepticismului față de Dumnezeu și viața spirituală, condus de pragmatism și materie. Omul de astăzi merge la Biserică doar în virtutea tradiției, pentru a-și boteza copiii, pentru a se cununa – nu din respect față de căsătorie, ci dintr-un orgoliu amestecat cu frică obscură ce transformă un sacrament într-un ritual magic – sau pentru a-și conduce pe cei apropiați pe ultimul drum. De cele mai multe ori vine odată pe an, de Paști, dar se declară plin de mândrie că este “drept – credincios”, ignorând viața sacramentală și spirituală, participarea la Sfânta Liturghie și poruncile, când singura atitudine credincioasă se oprește la facerea semnul Sfintei Cruci când trebuie și când nu trebuie sau la o lumânare aprinsă… Chiar și cei catehizați, practicanți, sunt agresați de lumea profană care sufocă prin grijile ei orice mișcare spre înalt, pierzându-se în mulțimea grijilor și gândurilor deșarte. Merg la biserică și sunt membrii ai Bisericii, însă viermele îndoielii sapă în profunzimea credinței. Și iată, că dacă primii credincioși se atingeau de hainele Mântuitorului, sau erau umbriți de Apostolii care treceau pe lângă ei, ori primeau fructul rugăciunii preoților și a comunității prin Sacramentul Maslului, primind vindecarea neputințelor corporale și curățirea sufletească, noi, oamenii de astăzi îl primim pe Isus ca hrană sufletească, ne atingem de el și îl vedem în Sfânta Euharistie și prin lucrările Sfintelor Sacramente, nu mai avem credința care să ne deschidă spre vindecare. Credința noastră este slabă.

Avem nevoie mai mult ca oricând de Dumnezeu și de o lume care să trăiască după Voința divină. Omenirea se îndepărtează din ce în ce mai mult de calea Adevărului, astfel încât s-a ajuns la o criză acută a mediului înconjurător datorită poluării și industrializării barbare care au condus la dispariția unor specii, la modificarea climei, se joacă cu viața umană încercând selecții genetice și clonarea, se luptă pentru așa zisele drepturi împotriva legilor naturale (homosexualii, drogodependenții, sexualitatea în afara cadrului familiei, distrugerea prin divorț și libertinism a căsătoriei, etc.). Dar și progresul “științei și tehnologiei umane” dorește să se rupă de Dumnezeu, omul uitând că se va duce în spațiu, va cuceri mările și oceanele învățând să locuiască în ele, va coloniza probabil luna și va călători spre alte planete, dar se va confrunta cu aceleași suferințe, boli – uneori din ce în ce mai ucigătoare datorită mutațiilor ajutate și de intervenția nesăbuită a omului – va avea aceleași limite legate de condiționarea materială și mai ales se va confrunta cu moartea. Fără credință și speranță în Dumnezeu, totul este fără sens și nimic nu va reuși să umple în inima omului golul produs de absența lui Dumnezeu determinat de scepticism și ateism. De la Domnul vine salvarea și singura șansă este să ne apropiem din nou de Dumnezeu. Este datoria noastră să-L descoperim și să-L aducem în inimile altora, căci civilizația umană este pe moarte și se îndreaptă spre un viitor fără o spiritualitate reală.

Să luptăm pentru răspândirea Împărăției lui Dumnezeu pe Pământ, căci adevărurile revelate ne avertizează asupra schimbărilor profunde ce vor urma, însă credința va triumfa, iar omul, după frământări majore și lupte apocaliptice, se va reîntoarce la Creatorul său, redobândindu-și chipul și viața din Paradis, distruse acum de păcat. Să întărim credința în sufletele noastre pentru a fi vindecați de toate neputințele și să luptăm pentru ca omenirea întreagă să audă glasul dătător de viață: “scoală-te” și să învieze din somnul de moarte spre care se îndreaptă.

Rugăciune

Atotputernice Dumnezeule, care îngădui răul și-l întorci spre bine, ascultă umilele rugăciuni, prin care cerem să rămânem credincioși până la moarte, împlinind mereu voința Ta preasfântă. Amin.

 

* * *

 

Nu te teme, crede numai și fiica ta se va mântui

Autor: pr. Vasile Rob
Copyright: Predici.cnet.ro

I. Sfanta Evanghelie de astazi ne prezinta doua minuni facute de Isus:

1. Vindecarea femeii bolnave de hemoragie de 12 ani si

2. Invierea fiicei lui Iair mai marele sinagogii din Capernaum.

In primul caz ne este prezentata vindecarea miraculoasa a femei bolnave de hemoragie doar prin atingerea acesteia de poala hainei lui Isus.

Pentru aceasta femeie, nu era numai disconfortul pricinuit de boala sa, dar si mentalitatea evreilor care considerau ca femeia cu aceasta boala este necurata si ca, ori pe cine atinge sau se atinge de ea il murdarea, il facea necurat ca ea. De aceea era obligata nu numai sa-si duca boala dar si sa traiasca in izolare neavand dreptul sa intre in contact, de nici un fel, cu alti oameni.

Intrebarea lui Isus: “Cine s-a atins de mine ?” a parut o absurditate in gandirea apostolilor in conditiile in care Isus era inconjurat de o mare multime de oameni, fiecare incercand si dorind sa se atinga de el sau sa fie binecuvantat de Isus. Ori Isus a simtit ca s-a atins de el cineva care are o mare credinta si ca a iesit din el o putere vindecatoare prin aceasta atingere.

Se observa aici ca in momentul atingeri, atat femeia, cat si Isus, au primit semnul atingeri. Femeia, cel al vindecari iar Isus puterea de vindecare pe care a transmis-o acestei femei credincioase.

Si noi astazi avem posibilitatea sa-l atingem pe Isus. Cum ?!

1. Prin rugaciunea plina de credinta si speranta;

2. Prin citirea sfintei Scripturi si participarea la sfanta Liturghie;

3. Prin impartasirea cu Trupul si Sangele sau;

4. Prin oameni care ne fac bine sau prin cei carora le facem noi bine;

5. Prin maiestria doctorului si rugaciunea persoanelor pioase.

Primi crestini l-au atins pe Isus si apoi au atins murdaria lumi transformand-o in puritate. Au atins sclavia si au transformat-o in libertate. Au atins slabiciunea si au transformat-o in tarie. Hai sa-l atingem si noi, cu toti, pe Isus cu credinta femei din Evanghelie pentru a primi: iertare, vindecare si liniste sufleteasca asa cum au facut-o, si o mai fac, milioane de oameni: alcoolici, drogati, hoti, adulteri, bolnavi, orbi, surzi si leprosi care au primit o viata noua si puteri noi.

El nu va intreba: “Cine m-a atins ?! pentru ca va sti, si acum, la fel cum a stiut si cand a vindecat-o pe femeia bolnava.

II. Moartea si invierea fiicei lui Iair ne duce gandul la propria noastra moarte si inviere. Necesitatea urmari lui Isus in fapte si vorbe este chezasia invieri noastre la viata de veci.

Gandul la moarte este un act de intelepciune iar gandul la inviere este un act de credinta.

Invierea fiicei lui Iair prin credinta puternica a acestuia ne intareste si noua increderea ca moartea nu este sfarsitul acestei vieti ci inceputul vieti adevarate care este in mana lui Isus la fel cum a fost si viata fetei lui Iair. Si de aceea trebuie sa ne pregatim permanent pentru vesnicie. Si nu vremelnicia ar trebui sa fie in preocuparile noastre permanente ci vesnicia. Amin.