Selecție de predici

(tipareste predicile)

 

Duminica I-a după Rusalii (A tuturor sfinților)
Evanghelia: Matei 10,32-35.37-38;19,27-30
Apostolul: Evrei 11,33-40;12,1-2

Matei 10,32-35.37-38;19,27-30

Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi și Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri. Iar de cel ce se va lepăda de Mine înaintea oamenilor și Eu Mă voi lepăda de el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri. Nu socotiți că am venit să aduc pace pe pământ; n-am venit să aduc pace, ci sabie. Căci am venit să despart pe fiu de tatăl său, pe fiică de mama sa, pe noră de soacra sa. Cel ce iubește pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubește pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine. Și cel ce nu-și ia crucea și nu-Mi urmează Mie nu este vrednic de Mine. Atunci Petru, răspunzând, I-a zis: Iată noi am lăsat toate și Ți-am urmat Ție. Cu noi oare ce va fi? Iar Isus le-a zis: Adevărat zic vouă că voi cei ce Mi-ați urmat Mie, la înnoirea lumii, când Fiul Omului va ședea pe tronul slavei Sale, veți ședea și voi pe douăsprezece tronuri, judecând cele douăsprezece seminții ale lui Israel. Și oricine a lăsat case sau frați, sau surori, sau tată, sau mamă, sau femeie, sau copii, sau țarine, pentru numele Meu, înmulțit va lua înapoi și va moșteni viața veșnică. Și mulți dintâi vor fi pe urmă, și cei de pe urmă vor fi întâi.

 

Autori

pr. Anthony M. Coniaris
pr. Gheorghe Neamțiu
pr. Ilie Cleopa
Diverși alți autori
pr. Ion Cârciuleanu
pr. Visarion Iugulescu
Sf. Ioan Gură de Aur
pr. Ioan Abadi si pr. Alexandru Buzalic
pr. Vasile Rob
pr. Mihai Tegzeș

 

* * *

 

Trei feluri de creștini

Autor: pr. Anthony M. Coniaris
Traducere: Oana Capan
Copyright: ProFamilia.ro

Un muncitor la căile ferate a spus la un moment dat: “Duminica nu lucrez niciodată decât pentru Domnul”. “Și care este plata?” a fost întrebat. El a răspuns: “Ei bine, plata nu e chiar așa de grozavă, dar pensia da.”

În Evanghelia de astăzi, Isus vorbește parcă despre planul de pensii; vorbește despre răsplată. Petru îl întreabă: “Noi am lăsat toate și Ți-am urmat Ție. Cu noi oare ce va fi?” Isus îi răspunde: “Adevărat zic vouă că voi cei ce Mi-ați urmat Mie, la înnoirea lumii, când Fiul Omului va ședea pe tronul slavei Sale, veți ședea și voi pe douăsprezece tronuri… Și oricine a lăsat case sau frați, sau surori, sau tată, sau mamă, sau femeie, sau copii, sau țarine, pentru numele Meu, înmulțit va lua înapoi și va moșteni viața veșnică.”

Când citim aceste cuvinte, unii ne întrebăm dacă Isus încearcă să ne mituiască să venim în Împărăția cerurilor cu promisiunea unor tronuri. Nici vorbă! Isus a arătat adesea că a fi creștin nu este ușor. El le-a promis ucenicilor săi persecuții și cruce. El Însuși spune în Evanghelia de astăzi: “Cel ce iubește pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine”. Isus nu a încercat niciodată să îi mituiască pe oameni ca să îl urmeze; a încercat să îi provoace. El nu a promis niciodată că în această lume se va face un fel de balanță a faptelor bune, ci ne-a făcut cunoscut faptul că în această lume ni se va părea că nu merită să fii bun și că virtutea nu este răsplătită. Însă Dumnezeu nu are doar această lume pentru a răsplăti. El are întreaga eternitate. În fond și la urma urmei, dacă faptele noastre ar primi întotdeauna o răsplată imediată în această lume, atunci virtutea ar deveni o meserie.

Sunt însă unii care simt că motivul recompensei nu ar trebui să aibă vreun loc în viața creștină. După cum spunea dr. Steimle: “Ei sunt deranjați de continua subliniere a recompensei în Biblie: viața veșnică, viața din belșug, comori în ceruri”. Acești oameni simt că trebuie să fim buni pentru simplu fapt că trebuie să fim buni, virtutea fiind însăși răsplata pentru aceasta. Ei cred chiar că ideea de recompensă ar trebui să fie eliminată din viața creștinului. Cineva spunea odată că ar dori să stingă tot focul iadului cu apă și să ardă toate bucuriile raiului în foc, pentru ca oamenii să caute să fie buni nu pentru vreo recompensă, ci pentru binele lor. Nu putem să nu fim de acord. Dar totuși, Isus vorbește despre recompense în mod repetat.

El vorbește despre recompensă în Evanghelia de astăzi: “oricine a lăsat case sau frați, sau surori, sau tată, sau mamă, sau femeie, sau copii, sau țarine, pentru numele Meu, înmulțit va lua înapoi și va moșteni viața veșnică”. Altundeva spune că iubirea dreaptă, rugăciunea dreaptă și postul drept vor avea recompensele lor. Iar la Fericiri ne spune: “Când veți fi persecutați în numele meu, bucurați-vă căci răsplata voastră mare este în ceruri”. La Luca 14,12-14 El spune: “Când faci prânz sau cină, nu chema pe prietenii tăi, nici pe frații tăi, nici pe rudele tale, nici vecinii bogați, ca nu cumva să te cheme și ei, la rândul lor, pe tine, și să-ți fie ca răsplată. Ci, când faci un ospăț, cheamă pe săraci, pe neputincioși, pe șchiopi, pe orbi, Și fericit vei fi că nu pot să-ți răsplătească. Căci ți se va răsplăti la învierea drepților.”

Dacă nu dorește să ne mituiască, atunci de ce tot vorbește Isus despre recompense? Este simplu: pentru a ne asigura că viața nu este fără sens, că culegem ceea ce semănăm, că astfel nu trăim într-un univers nebun, că există un Dumnezeu care îl conduce, care se asigură ca cei credincioși, precum și cei necredincioși, să își primească răsplata cuvenită.

Să ne amintim că tot ceea ce Dumnezeu ne dă este HAR. Nu putem să câștigăm ceea ce ne dă Dumnezeu; nu putem să merităm; nu ne poate fi Dumnezeu dator. Ceea ce ne dă ne dă din bunătatea Inimii Sale. Ceea ce ne dă nu este o plată ci un dar, nu o recompensă ci un har. Tocmai de aceea ceea ce dă Dumnezeu este atât de disproporționat cu ceea ce putem noi face vreodată: “Cele ce ochiul n-a văzut și urechea n-a auzit, și la inima omului nu s-au suit, pe acestea le-a gătit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El” (1Corinteni 2,9).

Există trei tipuri de creștini. Primii sunt creștinii care fac voia lui Dumnezeu deoarece se tem să nu ajungă în iad. Putem să spunem că aceștia sunt ca niște sclavi, care fac totul din teama de ce le-ar putea face lor Stăpânul. Al doilea tip de creștini sunt angajații. Ei lucrează asemenea muncitorilor. Dacă fac ceva bun este doar pentru că așteaptă ca Dumnezeu să îi recompenseze pentru aceasta. Ei vor să fie plătiți pentru tot ce fac. Sunt persoanele care negociază cu Dumnezeu: “Eu fac aceasta Doamne pentru Tine, dacă Tu faci aceasta pentru mine”. Isus a vorbit despre angajați atunci când i-a pomenit pe oamenii care fac binele pentru a primi aprecierea oamenilor. “Adevărat grăiesc vouă: și-au luat plata lor” (Matei 6,2). Al treilea și cel mai înalt creștin este acela care își iubește aproapele în mod spontan fără a se gândi vreodată la iad sau la a primi răsplată pentru ceva. În “Pelerinul rus” citim: “Dumnezeu dorește ca noi să venim la El nu ca și sclavi sau mercenari ci asemenea unor fii și fiice care duc o viață cinstită din iubire pentru El și din dorința de a-l sluji”.

Într-o dimineață un băiețel a pus o bucată de hârtie lângă farfuria mamei lui. Pe ea scrisese: “Mama îi datorează lui John: Pentru diferite comisioane: $.25; Pentru că am fost bun: $.10; Pentru că am luat lecții de muzică: $.15; Total: $.55.” Mama lui a zâmbit dar nu a spus nimic. La amiază a așezat “nota de plată” cu 50 de dolari pe ea lângă farfuria fiului ei. Dar mai era o altă hârtie pe care scria: “John îi datorează mamei: Pentru că am fost bună: $0.00; Pentru că am avut grijă de el când a fost bolnav: $0.00; Pentru încălțări, haine, mănuși, jucării: $0.00; Pentru mâncare și pentru camera lui frumoasă: $0.00. Total: John îi datorează mamei: $0.00.” Lacrimile au izbucnit din ochii lui. S-a aruncat în brațele mamei lui și dându-i înapoi cei 50 de dolari a spus: “Ia banii înapoi, mamă, și lasă-mă să te iubesc și să fac lucrurile gratuit.”

Cât de însuflețitoare sunt exemplele de creștini care au lucrat pentru Dumnezeu nu ca sclavi sau mercenari ci în mod spontan din iubire față de El. A. J. Cronin povestește despre o asistentă medicală care timp de douăzeci de ani, a asigurat singură servicii pentru o zonă întinsă din Anglia. “M-au uimit”, spune el, “răbdarea ei, curajul și voioșia ei. Nu era niciodată prea obosită noaptea ca să se scoale pentru un apel urgent. Salariul ei era inadecvat, și la un moment dat târziu în noapte, după o zi extrem de epuizantă, am îndrăznit să protestez în fața ei: ‘Soră, de ce nu le cereți să vă plătească mai mult? Dumnezeu știe că meritați’. ‘Dacă Dumnezeu știe că merit’, a răspuns ea, ‘asta e tot ceea ce contează pentru mine’.” Ea lucra nu ca un sclav sau mercenar ci doar din iubire pură pentru Dumnezeu.”

O voluntară din biserică făcea ture la un spital, înveselindu-i pe pacienți și ajutându-i în multe feluri mărunte. Un pacient a remarcat după ecusonul ei că făcea parte dintr-o anumită Biserică. A întrebat-o: “Ești angajată de Biserică să faci această muncă?” “O nu”, a răspuns ea repede. “Sunt voluntară.” Înainte să poată explica mai departe, pacientul a întrebat: “De ce?” Ea a răspuns: “Îl iubesc pe Domnul, și acesta este un mod în care pot exprima acest lucru, ajutându-i pe ceilalți.” Pacientului nu prea îi venea să creadă acest lucru. “Adică nu ești plătită? Faci totul degeaba?” “Nu chiar degeaba”, a zâmbit ea, “ci pentru speranța că pot să vă aduc mângâiere vouă bolnavilor și să împărtășesc cu voi iubirea și tăria Mântuitorului nostru”. Omul a tăcut câteva momente, apoi a răspuns: “Dacă Biserica se îngrijește cu adevărat atât de mult de noi cei bolnavi, poate mai există speranță pentru această lume a noastră.”

Un medic misionar în Coreea care tocmai efectuase o operație chirurgicală importantă pe o țărancă săracă, a fost întrebat: “Doctore, cât ai fi fost plătit pentru o astfel de operație în America?” El a răspuns: “Cam cinci sute de dolari.” “Cât de mult vei fi plătit aici?” Privind la coreeanca săracă, el a răspuns: “Pentru această operație voi primi recunoștința ei și zâmbetul Stăpânului. Acestea valorează pentru mine mai mult decât toți banii pe care mi i-ar putea da lumea.”

Există un lucru interesant despre promisiunea de recompensă pe care o face Isus: destinatarii sunt cei care fac ce fac, fără să se gândească la răsplată. În parabola cu Judecata de Apoi, când Isus le spune celor drepți: “Veniți, binecuvântații Tatălui Meu, moșteniți împărăția pregătită pentru voi”, aceștia sunt surprinși. Ei întreabă: “De ce Doamne? Ce am făcut noi să merităm așa ceva?” Iar Isus le răspunde: “Am fost bolnav și voi m-ați vizitat. Am fost …”

Lumea are recompensele ei: bani, recunoaștere, onoare, dar nici una dintre acestea nu se pot compara vreodată cu recompensa pe care Dumnezeu o păstrează pentru cei care îl slujesc zi de zi din iubire spontană și recunoscătoare pentru ceea ce El a făcut pentru noi pe Cruce: “Oricine a lăsat case sau frați, sau surori, sau tată, sau mamă, sau femeie, sau copii, sau țarine, pentru numele Meu, înmulțit va lua înapoi și va moșteni viața veșnică”.

O rugăciune a Sf. Ignațiu de Loyola rezumă bine cele ce le-am spus: “Învață-mă, Bunule Domn, să te slujesc așa cum meriți; să dau și să nu contabilizez costurile, să lupt și să nu iau aminte la răni; să trudesc dar să nu caut odihnă; să lucrez și să nu cer vreo recompensă pentru că știu că fac voia Ta, prin Isus Cristos, Domnul nostru. Amin.”

 

* * *

 

Duminica tuturor Sfinților

Autor: pr. Gheorghe Neamțiu
Copyright: Viața creștină

I. Despre sfințenie

Această primă duminică după Rusalii este dedicată venerării tuturor sfinților, deoarece Sfinții sunt o ilustrare a acțiunii sfințitoare a Spiritului Sfânt în toate acele suflete care L-au primit cu toată iubirea în viața lor, colaborând cu deplină generozitate și fidelitate cu harurile și darurile Lui. Ei sunt Evanghelia trăită eroic, zi de zi, imagini vii ale lui Isus Cristos, realizând, fiecare, în starea sa de viață, pe măsura talentelor, temperamentului și chemării sale, virtuțile divino-umane ale lui Isus. Ei se plasează atât de sus pe scara desăvârșirii creștinești, încât se și spune că “sfinții sunt de admirat, nu de imitat” – aforism numai în parte valabil, deoarece deși ei au deprins virtuțile într-um mod ieșit din comun, inaccesibil creștinilor de rând, totuși rămâne în puterea noastră a tuturor de a ne însuși spiritul care i-a animat în tot ce au săvârșit ei, adică dragostea de Dumnezeu și semeni. Căci și ei au fost oameni asemenea nouă, cu slăbiciuni și porniri uneori mai violente decât ale noastre, puși să trăiască în condiții ce le cereau eforturi eroice pentru a-și păstra și spori viața harică. Găsim sfinți în toate păturile sociale. Ludovic cel Sfânt a fost rege; Sfântul Izidor a fost plugar; Sfânta Zita a fost servitoare; Sfânta Ioana de Chantal, contesă; Sfânta Bernadeta Soubirous o simplă păstoriță, iar Sfântul Benedict Labre, cerșetor. Astfel că Sfântul Augustin, în lupta cu sine care avea să-l întoarcă la Dumnezeu, privind nesfârșita și atât de variata pleiadă de sfinți, rușinat de lașitatea cu care se complăcea în propria mizerie spirituală, își zise: “Dacă aceștia și acestea au putut, eu de ce să nu pot?” Această întrebare ni se impune și nouă, tuturor, căci chemarea la sfințenie este universală. “Fiți sfinți, căci Eu, Domnul Dumnezeul vostru, sunt sfânt”, ni se spune în Vechiul Testament, iar Isus în predica de pe Munte ne poruncește: “Fiți desăvârșiți precum Tatăl vostru cel din Ceruri este desăvârșit” (Matei V, 48). Or, când Dumnezeu ne impune o obligație, El ne dă și ajutorul necesar ca s-o împlinim, căci altfel ar fi nedrept.

Deoarece însă unii credincioși au o părere greșită despre sfințenie, să vedem ce este ea. Dar, mai întâi, să vedem ce nu este sfințenia.

Unii înțeleg prin sfințenie ceva cu totul imposibil de realizat într-o viață obișnuită, ceva ce presupune puteri ieșite din comun, puterea de a face minuni, de a citi în suflete; alții cred că a fi sfânt înseamnă a te izola de lume, a posti mult, a sta toată ziua în rugăciune, a umbla pe la toate bisericile, a umbla cu capul plecat și cu ochii în pământ. Or, sfințenia nu constă în nici una din faptele înșirate; unele din ele pot să fie consecințe, efecte ale sfințeniei, dar nu însăși sfințenia; altele pot să izvorască dintr-o mândrie mascată, din gândul de a atrage, printr-o atitudine sau faptă cucernică, atenția altora.

Sfințenia adevărată constă în cu totul altceva: în iubirea de Dumnezeu și aproapele, iubire care se manifestă în împlinirea voinței lui Dumnezeu, cuprinsă în poruncile lui Dumnezeu și ale Bisericii și concretizată în îndatoririle stării de viață în care te-a așezat Providența. Oricine – elev, student, muncitor, profesor, inginer, doctor, avocat, țăran, mamă, căsătorit sau necăsătorit, bogat sau sărac – este un candidat la sfințenie dacă își îndeplinește cu cea mai mare desăvârșire îndatoririle stării sale, căci acestea exprimă voința lui Dumnezeu față de el. Însuși Isus când, în timp ce predica, este anunțat că “mama sa și frații săi îl așteaptă afară”, răspunde arătând spre învățăcei: “Iată Mama Mea și frații Mei; căci oricine face voia Tatălui Meu care este în ceruri, este fratele Meu și sora Mea și Mama Mea” (Matei XII, 49).

Precum preotul adună cu o sfântă grijă toate fărâmiturile de pâine sau ostie consacrată de pe masa altarului, conștient că în fiecare din ele, oricât de mică ar fi, este prezent Însuși Isus Cristos întreg, tot astfel trebuie să adunăm cu atenție fiecare faptă, oricât de neînsemnată ar fi, căci ea conține și ni-L împărtășește în mod mistic pe Dumnezeu. Cum? Întrucât conține voința lui Dumnezeu, căci acolo unde este voința Sa, este prezent El Însuși, deoarece nu este nici o deosebire între voința Sa și ființa Sa, esența Sa divină.

Mulți greșesc crezând că harul sfințitor, viața divină din noi sporește numai prin rugăciuni și prin Sfintele Taine. Nu, ea se îmbogățește cu fiecare faptă bună săvârșită în stare de har. Începând cu efortul ce îl depun dimineața la deșteptare să înving somnolența spre a mă scula, continuând cu îmbrăcarea, aștepatarea autobuzului, multiplele operații de la locul de muncă, statul la cozi, rezolvarea problemelor ce mă așteaptă acasă, și sfârșind cu rugăciunile de seară, toate acestea fac să scadă sau să urce nivelul vieții harice din sufletul meu. Măruntele mele îndeletniciri sau acțiuni constituie respirația sufletului meu, sporindu-mi și împrospătându-mi trăirea interioară. Este un adevăr pe care Conciliul Tridentin îl definește astfel: “De va zice cineva că la un om în stare de prietenie cu Dumnezeu orice faptă bună nu este învrednicită în mod real de o creștere a harului, să fie anatemă”.

Ce bogăție de merite și ce progrese în sfințenie am realiza dacă am trăi clipă de clipă acest adevăr!

În cartea sa intitulată “Despre iubirea de Dumnezeu” Sfântul Francisc de Sales ne istorisește despre Sfânta Francisca Romana, o femeie măritată din Roma secolului al XVI-lea, că într-o zi pe când își recita Oficiul Sfintei Fecioare, fu chemată de soț. Își întrerupse numaidecât versetul și ieși, apoi reveni pentru a-și relua rugăciunea. Dar de-abia îngenunche când din nou fu chemată, și în acest fel trebui să-și întrerupă de patru ori rugăciunea, dar o făcu prompt, cu multă răbdare și calm, știind că, răspunzând prompt îndatoririlor de soție și stăpână a casei, împlinea voința lui Dumnezeu. Când în cele din urmă izbuti să-și termine versetul întrerupt, îl văzu scris cu litere de aur.

Nu o dată ni se întâmplă și nouă la fel. Nu ne apucăm bine de un lucru și trebuie să-l întrerupem pentru altul mai urgent sau mai important. De-abia ți-ai început rugăciunea și trebuie să te ridici pentru a răspunde unei nevoi sau cereri din partea soțului, copilului, sau vreunui cerșetor ce îți bate la ușă, ori să arunci o privire la soba de gătit; și, ajunsă la capătul zilei, privești la toate aceste lucruri mărunte și agasante, unele neterminate din lipsă de timp, și rămâi dezamăgită ca în fața unor deșeuri, fărâme de acțiuni, ispitită să te plângi că ziua ți s-a scurs în zadar. Dar privește puțin mai atență și ele îți vor apărea învăluite în aur, în veșnicie, căci prin ele te-ai întâlnit cu Dumnezeu, a cărui voință ai urmărit-o de-a lungul zilei, și te-ai dăruit Lui, iar El ți s-a dăruit ție. Într-adevăr desăvârșirea din nimicuri e alcătuită, dar desăvârșirea însăși nu este un nimic. Amin.

II. Urmarea lui Cristos

“Deci pe tot cel ce Mă va mărturisi pe Mine înaintea oamenilor,
mărturisi-l-voi și Eu înaintea Tatălui Meu din ceruri.
Iar de cel ce se va lepăda de Mine înaintea oamenilor
și Eu Mă voi lepăda înaintea Tatălui Meu care este în ceruri.”
(Matei X,32-33)

Am văzut cum în ziua de Rusalii, prin pogorârea Spiritului Sfânt, a luat naștere primul nucleu al Bisericii, în urma predicării însuflețite a Sfântului Apostol Petru, când s-au botezat aproximativ trei mii de suflete. Plini de credință și de curajul primit prin revărsarea peste ei a Izvorului de viață divină, Apostolii L-au vestit pretutindeni pe Isus Cristos, cel înviat și înălțat întru slavă la ceruri, atrăgând astfel în corabia Bisericii tot mai multe suflete, din toate popoarele. Din sămânța Evangheliei, împrăștiată de ei, au răsărit și s-au înmulțit creștinii, ca prin minune, și din rândul lor s-au ridicat nenumărate figuri de sfinți, de mucenici și mucenice, care strălucesc, prin mărturia vieții lor, ca niște faruri peste veacuri.

Duminica de azi, întâia după Rusalii, numită Duminica Tuturor Sfinților, este închinată tuturor acestor sfinți, adică acelora care și-au întocmit întreaga viață după Evanghelie, zugrăvind în persoana lor, clipă de clipă, cu cuvântul și cu fapta, chipul modelului nostru divin, al lui Isus Cristos, atingând în felul acesta cele mai înalte trepte ale desăvârșirii. Pentru acest motiv ei constitue pentru fiecare din noi pilde vii, vrednice de a fi nu numai venerate, ci și urmate.

Ei sunt sărbătoriți nemijlocit după Rusalii, deoarece opera de sfințire a sufletului este atribuită Spiritului Sfânt, care mi-L împărtășește pe Cristos, vărsând în noi viața suprafirească, prin Taina Sfântului Botez, viață pe care o întreține și o dezvoltă în continuare prin celelalte Sfinte Taine.

Dar Spiritul Sfânt, după cum am văzut în Duminica Rusaliilor, nu poate lucra în sufletul nostru dacă Îi închidem ușa. El are nevoie de supunerea și conlucrarea noastră liberă. Altfel, luminile, șoaptele, îndemnurile Sale rămân fără rod. De aceea, putem spune că opera sfințirii și mântuirii noastre este rodul colaborării noastre cu harurile și cu cele șapte daruri ale Spiritului Sfânt, și că ea se realizează în măsura fidelității cu care noi cooperăm cu acestea. Să ne reamintim de sentința Sfântului Augustin: “Dumnezeu care te-a creat fără tine, nu te mântuiește fără tine.” Am merita oare cununa gloriei cerești fără contribuția efortului nostru? Poate fi declarat cineva erou fără să lupte? Se poate bucura cu adevărat un elev, care la sfârșitul anului școlar ar fi încununat cu laurii de premiant, după ce tot anul s-a complăcut în lenevie și nepăsare? Această distincție nu ar fi oare pentru el mai degrabă o pricină de rușinare decât o bucurie adevărată? Așa e și cu mântuirea și fericirea noastră. Dumnezeu ne cere aportul trudei, strădaniei noastre statornice. Dar El nu ne silește, ci ne respectă libertatea, ne sugerează, ne șoptește, ne cheamă: “Cel ce vrea să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să Mă urmeze.” (Marcu VIII, 34; Luca IX, 23). Deci rămânem liberi să acceptăm sau să respingem chemarea. Dar, odată alegerea făcută, Mântuitorul nu admite compromisuri și jumătăți de măsură. Dăruirea de sine pentru cauza Sa trebuie să fie totală și definitivă. “Cel ce nu se leapădă de tot ce are și nu-și ia crucea sa și nu vine după Mine, nu este vrednic de Mine” (Matei X, 38).

Or, această obligație a lepădării de noi înșine și a dăruirii totale lui Dumnezeu, a alipirii de El, noi ne-am asumat-o prin angajamentul solemn rostit în Botez, prin gura nașilor. Atunci am declarat că ne lepădăm de Satana, de potfele, de trufia și de slujirea lui, și ne unim cu Cristos, ne îmbrăcăm cu virtuțile Lui. Iată de ce cu acest prilej se cântă: “Câți în Cristos v-ați botezat, în Cristos v-ați și îmbrăcat”. Așadar orice concesie, oricât de mică, făcută Satanei, printr-o minciună, printr-o vătămare a dragostei frățești, este o încălcare a făgăduinței de fidelitate făcută în Botez lui Cristos, Împăratul și Dumnezeului nostru.

El ne cere o adeziune fermă, fără rezervă, nu atât prin vorbe, cât prin fapte. El nu a fost omul vorbelor, un contemplativ inactiv, ci “a început a face și a învăța”. Mai întâi a întrupat în faptă ceea ce mai apoi a învățat cu cuvântul. Deci și noi numai atunci vom putea spune că Îl urmăm pe Cristos, că Îl mărturisim înaintea oamenilor, când vom face cum a făcut El, adică dacă, înainte de a vorbi, facem. Numai prin faptă, vorba capătă reazem și temelie, capătă viață. Ba putem spune că fapta nici nu are nevoie de vorbe: dacă faci, prin aceasta ai și vorbit. Fapta e mai grăitoare decât cuvântul (I. Miclea, Ecouri din veșnicie, vol. I, p. 41).

Aceasta este trăirea cu adevărat creștină. De pilda vie a unei astfel de trăiri are nevoie omul azi. Fascinat de strălucirea a tot ce i-a pus la îndemână civilizația, robit de lux, îmbuibare și de tot ce izbește retina și epiderma, omul acestui veac a cărui normă și țel este a stoarce clipei prezente maximum de plăcere senzuală, acest om ce nu ține seamă de nici o frână morală și tăgăduiește cu atâta cinism orice drept al lui Dumnezeu de a se amesteca în viața sa intimă, acest om are nevoie mai mult ca oricând de viața lui Cristos trăită palpabil de ucenicul de azi, de creștinul viu care să arate prin ceea ce face, oriunde și oricând, mai mult decât prin cuvinte, că el este un alt Cristos, că în sufletul și viața lui s-a întipărit imaginea vie a lui Cristos; are nevoie de creștinul care să fie o permanentă copie vie a Mântuitorului, și a cărui conduită de fiecare clipă să fie expresia poruncii Maestrului divin: “Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor încât, văzând faptele voastre cele bune, să-L preamărească pe Tatăl vostru cel din ceruri” (Matei V,16). Numai o astfel de trăire va putea sparge crusta egoismului și hedonismului neopăgân în care s-a închistat omul veacului nostru.

Sfinții pe care îi sărbătorim astăzi au fost tot atâtea modele ale acestui fel de trăire creștină, totală și fără compromis, mergând cu mărturisirea faptică a lui Cristos până la vărsarea sângelui. Ei au fost exemple de fidelitate față de Spiritul Sfânt, în cele mai mici amănunte din viață.

Statornicia și neînfricata cutezanță cu care și-au mărturisit credința în fața morții sunt atât de mișcător redate de Apostolul neamurilor în fragmentul citit azi, din epistola sa către Evrei, text pe care îl încheie cu următorul îndemn: “Pentru aceea și noi, având atâta nor de mărturii pus împrejurul nostru, lepădând toată sarcina (adică tot ce ne împiedică mersul spre sfințenie, n.n.) și tot păcatul ce ne înconjoară, să alergăm cu răbdare la lupta care este pusă înaintea noastră, căutând la povățuitorul și împlinitorul credinței, Isus, care în locul bucuriei ce îi era pusă în față (căci, ca Dumnezeu, avea cea mai mare fericire, n.n.) a răbdat crucea, nebăgând seamă de ocară și a șezut de-a dreapta scaunului lui Dumnezeu” (Evrei XII,1-2). Acest îndemn ni se adresează, deopotrivă, și nouă tuturor, celor de azi și celor de mâine.

Un exemplu strălucit și pilduitor de tărie în credință și statornicie în a-L urma pe Cristos îl costituie cei doisprezece ierarhi în frunte cu primul cardinal român, dr. Iuliu Hossu – mărturisitori și martiri ai Bisericii Române Unite cu Roma (Greco-Catolice), victime ale prigoanelor și maltratărilor din închisorile regimului ateo-comunist, a celei mai inumane orânduiri sociale din istoria omenirii. Șapte dintre ei au murit în închisoare. Este unicul caz din istoria Bisericii când – cum declară Suveranul Pontif – nici unul dintre episcopii unei Biserici naționale nu a defecționat de la credință, în prigoane. Iată de ce mărturia lor luminoasă este pentru noi nu numai un îndemn de tărie și statornicie în a-L mărturisi pe Cristos în viața de fiecare zi, ci și un titlu de încredere și speranță în Pronie, prin mijlocirea lor.

Și să nu credem că a-i urma pe sfinți este cu neputință, sau că acesta ar fi un lucru rezervat unor suflete cu totul deosebite. Nu. Sfinții au fost și ei oameni cu slăbiciuni, unii chiar cu porniri foarte năvalnice spre păcat, dar ei și le-au înfrânat cu statornicie, îmblânzindu-le și devenind în scurt timp stăpâni pe firea lor; au trăit în condiții nefavorabile ca și noi, au îndeplinit diferite slujbe ca și noi, făcând parte din cele mai diferite stări sociale. Singurul lucru care i-a deosebit de noi a fost o mare dorință și o puternică și statornică voință de a face în toate voia lui Dumnezeu, de a se sfinți prin îndeplinirea îndatoririlor impuse de starea lor. Însuflețiți de această dorință și voință ei au respins prompt și categoric orice fel de ispite, urmând cu fidelitate inspirațiile și îndemnurile Spiritului Sfânt. Or, Dumnezeu, care e drept și preabun, și vrea ca toți oamenii să se mântuiască, nu refuză nimănui harurile sale, astfel că, dacă numai unii se mântuiesc iar alții se osândesc, vina o poartă numai omul care conștient și voit respinge harul, lumina și ajutorul ce i le oferă Dumnezeu în situația concretă în care se află.

Sfântul Toma de Aquino, întrebat odată de sora sa ce să facă pentru a se mântui, i-a răspuns acesteia scurt și simplu: “Să vrei!” Iată, iubiții mei, ce ne lipsește și nouă: Să vrem. Să vrem deci, dar să vrem sincer, cu tot sufletul, cu toată puterea, cu toată ființa noastră. Amin.

 

* * *

 

Despre cinstirea sfinților și a îngerilor

Autor: pr. Ilie Cleopa
Copyright: Internet

Minunat este Dumnezeu întru Sfinții Săi, Dumnezeul lui Israel (Psalm 67, 36)

Iubiți credincioși,

Ați auzit în Sfînta și dumnezeiasca Scriptură zicîndu-se: Prin sfinții care sînt pe pămîntul Lui, minunată a făcut Domnul toată voia întru dînșii (Psalm 15, 3). Tocmai de aceea, noi, creștinii ortodocși, cinstim pe sfinții lui Dumnezeu, știind că Dumnezeu săvîrșește în chip minunat voile Sale cu dînșii. Trebuie de la început să vă spun că Biserica Ortodoxă face deosebire între adorare, care se cuvine numai lui Dumnezeu, și venerare sau cinstire, pe care o dăm sfinților și îngerilor Lui, care slujesc la mîntuirea sufletelor noastre. La aceasta ne învață și Sfîntul Apostol Pavel zicînd: Îngerii nu sînt oare toți duhuri slujitoare, trimiși ca să slujească pentru cei ce vor fi moștenitorii mîntuirii? (Evrei 1, 14). Iar scopul cultului sfinților este de a lăuda pe Dumnezeu prin ei, după mărturia Sfintei Scripturi care ne îndeamnă la aceasta zicînd: Lăudați pe Dumnezeu întru sfinții Lui (Psalmi 159, 1).

Așadar, noi cinstim pe sfinți și aducem laudă lui Dumnezeu direct și indirect. Mîntuitorul nostru Iisus Hristos ne arată că cine cinstește pe sfinți, pe El Îl cinstește, căci a zis: Cine vă primește pe voi, pe Mine Mă primește (Matei 10, 40).

Noi venerăm pe sfinți, pentru că ei sînt prieteni ai lui Dumnezeu, după mărturia Mîntuitorului care a zis către sfinții Săi ucenici: Voi sînteți prietenii Mei (Ioan 15, 14). Și în alt loc al dumnezeieștii Scripturi ni se arată că sfinții sînt prietenii lui Dumnezeu, zicînd: A crezut Avraam lui Dumnezeu și i s-a socotit lui spre dreptate și prietenul lui Dumnezeu s-a chemat (Iacob 2, 23; Romani 4, 3; Facere 15, 6; Psalmi 138, 17; Isaia 41, 8).

Noi cinstim pe sfinții lui Dumnezeu și cerem ajutor lui Dumnezeu prin ei, căci: Sfinții vor judeca lumea (I Corinteni 6, 2). Prin sfinți nu înțelegem pe cei ce se numesc creștini doar cu numele; ci pe cei care s-au desăvîrșit prin fapte bune și au urmat întru totul lui Hristos. Căci Mîntuitorul numai Apostolilor și celor asemenea lor a zis: Adevărat grăiesc vouă, că voi cei ce ați urmat Mie, la înnoirea lumii, cînd Fiul Omului va ședea pe scaunul slavei Sale, veți ședea și voi pe douăsprezece scaune, judecînd cele douăsprezece seminții al lui Israel (Matei 19, 28).

Cinstim pe sfinții lui Dumnezeu căci ei, prin puterea lui Dumnezeu, fac minuni mari preaslăvite, după cum au făcut Moise, Ilie, Daniel, Sfinții Apostoli Petru, Pavel, Ioan Evanghelistul și toți ceilalți apostoli și sfinți despre ale căror fapte și minuni arată Sfînta Scriptură și Sfînta Tradiție a Bisericii lui Hristos.

Cinstim pe sfinți și le cerem ajutor în necazuri căci ei se roagă pentru noi și rugăciunea lor este primită de Dumnezeu. Ascultă ce zice Dumnezeu lui Abimelec, regele Gherarei, cînd acesta, din neștiință, voia să ia de soție pe soția lui Avraam: Dă înapoi femeia omului aceluia, că este prooroc și se va ruga pentru tine, și vei fi viu. Iar de nu o vei da înapoi, să știi bine că ai să mori și tu și toți ai tăi (Facere 20, 7).

Auzi ce zice Dumnezeu către Elifaz Temaniteanul și cei doi prieteni ai lui, care supăraseră pe sfîntul și dreptul Iov: Acum luați șapte viței și șapte berbeci și duceți-vă la robul Meu Iov și aduceți-le pentru voi ardere de tot; iar robul Meu Iov să se roage pentru voi. Din dragoste pentru el voi fi îngăduitor, ca să nu Mă port cu voi după nebunia voastră, întrucît n-ați vorbit despre Mine așa de drept cum a vorbit robul Meu Iov. Și au făcut cum le spusese Domnul, și Domnul a primit rugăciunea lui Iov (Iov 42, 8-9).

Iată ce zice Sfîntul Apostol Pavel: Mulțumesc Dumnezeului meu, ori de cîte ori îmi amintesc de voi, căci pururea în toate rugăciunile mele, mă rog pentru voi toți, cu bucurie (Filipeni 1, 3-4). Altă dată zice: Mulțumim lui Dumnezeu totdeauna pentru voi toți și vă pomenim în rugăciunile noastre, aducîndu-ne aminte neîncetat înaintea lui Dumnezeu și Tatăl nostru de lucrul credinței voastre (I Tesaloniceni 1, 2-3). În alt loc iarăși zice: Pentru aceasta ne și rugăm pururea pentru voi, ca Dumnezeul nostru să vă facă vrednici de chemarea Sa (II Tesaloniceni 1, 11). Și iarăși: Nu încetez a mulțumi pentru voi, pomenindu-vă în rugăciunile mele ca Dumnezeu… să vă dea vouă duhul înțelepciunii… (Efeseni 1, 16-17). Sau: Aceasta și cerem în rugăciunea noastră: desăvîrșirea voastră (II Corinteni 13, 9). Același Apostol Pavel îi scrie și lui Timotei: Mulțumesc lui Dumnezeu, pe Care Îl slujesc, ca și strămoșii mei, într-un cuget curat că te pomenesc neîncetat, zi și noapte, în rugăciunile mele (II Timotei 1, 3).

Deci, frații mei, cîtă datorie avem noi de a cinsti și a ne ruga sfinților și îngerilor, dacă ei sînt prietenii lui Dumnezeu (Ioan 15, 14), cetățeni ai casei lui Dumnezeu (Efeseni 2, 19), slugi ale lui Dumnezeu (II Timoteni 1, 3); Psalmi 102, 21; 103, 5; Luca 16, 22; Evrei 1, 7) și au putere de la Dumnezeu ca să facă mari și înfricoșate minuni (Ieșire 7, 10; Evrei 11, 29; 11, 35; Luca 9, 1-2). Îngerii au vestit oamenilor zămislirea și nașterea Mîntuitorului (Matei 1, 20-21; Luca 1, 30); Învierea Domnului (Matei 28, 5-7); Înălțarea la cer și a doua venire (Fapte 1, 11); zămislirea Sfîntului Ioan Botezătorul (Luca 1, 13-17) și alte nenumărate taine ale lui Dumnezeu către neamul omenesc.

Sfinții și îngerii, se roagă pentru noi (Ieșire 32, 31-32); aud rugăciunile noastre (II Petru 1, 15; Daniel 10, 11; Luca 16, 27); duc rugăciunile noastre înaintea lui Dumnezeu pentru noi (Apoc. 5, 8-14).

Sfinții au posibilitatea în cer de a sluji la Dumnezeu pentru oameni și a contribui la mîntuirea acestora. Acest lucru ni-l arată luminat dumnezeiasca Scriptură, zicînd: Și cînd a luat cartea, cele patru ființe și cei douăzeci și patru de bătrîni au căzut înaintea Mielului, avînd fiecare alăută și cupe de aur pline cu tămîie, care sînt rugăciunile sfinților (Apocalipsă 5, 8).

Așadar, frații mei, prea întunecat la minte și prea orbit la înțelegere să fie cineva ca să nu înțeleagă cît de mare este datoria noastră, a creștinilor, de a ne ruga, de a cinsti și de a chema în ajutor pe sfinții și îngerii lui Dumnezeu, în rugăciunile noastre care le facem zi și noapte înaintea lui Dumnezeu.

Să punem o întrebare. Este cunoscut numărul sfinților? Dar al îngerilor? Nimeni nu știe numărul sfinților și al îngerilor. Despre numărul lor spune Sfînta Scriptură: Număra-voi pe ei și mai mult decît nisipul se vor înmulți (Psalm 138, 18). Arătînd și stăpînirea lor asupra diavolilor și a patimilor zice: Foarte s-a întărit stăpînirea lor”. Necunoscut este și numărul îngerilor lui Dumnezeu cum ne arată Sfînta Scriptură: Cine poate să numere oștile sale? (Iov 25, 3; Psalm 67, 18; Daniel 7, 10).

Dacă poate mult rugăciunea stăruitoare a unui drept care se lucrează (Iacob 5, 16), oare cît poate rugăciunea milioanelor de sfinți înaintea lui Dumnezeu, care L-au mărturisit înaintea oamenilor și și-au pus sufletul pentru El? Dacă numai un prieten al lui Dumnezeu, Avraam, a avut atîta trecere la Dumnezeu, ca să mijlocească pentru Lot, nepotul său, împreună cu cei din Sodoma și Gomora (Facere 18, 30-33; 19, 1-28) apoi cîtă trecere au înaintea lui Dumnezeu toți sfinții care L-au iubit, I-au slujit și și-au pus sufletul pentru dragostea Lui?

De aceea, fericiți și de trei ori fericiți sînt acei creștini care cinstesc pe sfinții lui Dumnezeu, le cer ajutor în rugăciuni și îi pun mijlocitori către Dumnezeu în această viață de pe pămînt. De asemenea, amar de acei creștini rătăciți de la adevărata credință, care nu cinstesc și nu pun rugători pe sfinți și pe îngeri către prea veșnicul și înduratul Dumnezeu. Unii ca aceștia vor avea multă rușine și amară durere cînd va veni Mîntuitorul nostru Iisus Hristos, înconjurat de toți îngerii și sfinții Lui, ca să judece viii și morții și să răsplătească fiecăruia după faptele sale (Zaharia 14, 5; Matei 16, 27; Psalmi 61, 11; 27, 6; Proverbe 24, 12; Romani 2, 6; Ieremia 17, 10; 32, 19; Înțelepciunea lui Sirah 17, 18; Matei 25, 31).

Iubiți credincioși,

Biserica Ortodoxă cinstește în chip deosebit pe sfinți și îngeri, rînduindu-le în calendar cîte o zi anuală de prăznuire, slujbe speciale la biserică, rugăciuni și icoane pictate cu chipul și numele lor. Celor mai renumiți dintre sfinți, precum: Maica Domnului, Sfîntul Ioan Botezătorul, Sfinții Apostoli, Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigorie și Ioan Gură de Aur, Sfinții Ierarhi Nicolae și Spiridon, mari făcători de minuni, Sfinții Mari Mucenici Gheorghe și Dimitrie, Varvara și Ecaterina și mulți alții se bucură de un cult deosebit. Slujba lor este mai bogată, cu priveghere, cu litie și acatist, iar sărbătorile lor se prăznuiesc cu multă evlavie. În numele sfinților mari se zidesc biserici, devenind astfel protectorii acestor locașuri și localități. De asemenea, majoritatea credincioșilor noștri poartă nume de sfinți, pe care le primesc din botez și sînt încredințați de mici în grija sfinților respectivi, cărora le cer ajutor în toate încercările vieții.

Dar, întrucît o mare parte din sfinți și cuvioși au rămas necunoscuți, nefiind trecuți în vechile sinaxare și martirologii creștine, Biserica Ortodoxă a rînduit ca o dată pe an, prima Duminică după Rusalii să fie închinată în cinstea tuturor sfinților, cunoscuți și necunoscuți, de la Hristos pînă astăzi. Această cinstire comună a tuturor sfinților o săvîrșim în Duminica de astăzi, denumită “Duminica Tuturor Sfinților”. Între aceștia, se cinstesc mai multe sute de sfinți și cuvioși români, cei mai mulți necunoscuți.

După ce am arătat la început de ce trebuie să cinstim pe sfinți, să vedem acum cine poate fi cinstit ca sfînt? Sfinții fiind creștini desăvîrșiți în rugăciune, în smerenie, în înfrînare și mai ales în dumnezeiasca dragoste, mulți dintre ei primeau daruri duhovnicești deosebite încă din viață. Astfel unii aveau darul rugăciunii inimii, cea mai înaltă rugăciune creștină. Alții aveau darul lacrimilor, al înfrînării, al tăcerii duhovnicești, al smereniei și al desăvîrșitei iubiri pentru toată zidirea. Alți sfinți se învredniceau de daruri miraculoase, văzute, ca: vindecarea bolilor, cunoașterea celor viitoare, înțelegerea gîndurilor, izgonirea duhurilor necurate. Încă și după mutarea din trup moaștele lor rămîn întregi, nestricate și fac vindecări miraculoase cu cei bolnavi. De aceea moaștele sfinților sînt venerate de credincioși, care primesc sănătate, binecuvîntare și ajutor.

Deci sfinți pot fi cei care au dreapta credință, care duc pe pămînt viață cu totul sfîntă, cei care iubesc desăvîrșit pe Dumnezeu și pe oameni, cei care se roagă neîncetat cu adînc de smerenie și sînt gata să-și dea și viața pentru Biserică. Semne ale sfințeniei sînt darurile facerii de minuni.

De aceeași cinstire se bucură în Biserică și în casele credincioșilor noștri Sfinții Îngeri. Mai ales Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sînt deosebit de cinstiți, iar prin sate și orașe se află numeroși creștini care le poartă numele și biserici înălțate în cinstea lor.

Sfinții în Biserica Ortodoxă se împart în mai multe cete, și anume: Ceata apostolilor care au vestit Evanghelia lui Hristos pe pămînt; ceata proorocilor și a drepților Vechiului Testament; ceata ierarhilor și a învățătorilor a toată lumea, care au apărat Biserica și dogmele credinței ortodoxe; ceata mucenicilor, adică a celor ce și-au vărsat sîngele pentru dreapta credință în Hristos; ceata Cuvioșilor Părinți, adică a sfinților călugări și sihaștri purtători de Dumnezeu, care s-au nevoit prin mînăstiri prin peșteri și pustietăți, în post și neîncetată rugăciune. Ultima ceată este ceata fericiților și a tuturor drepților, care au bineplăcut lui Dumnezeu pe pămînt, ca orfani, văduve, copii nevinovați, călugări și preoți evlavioși, credincioși dreptmăritori, care au răbdat cu bărbăție necazurile, bolile și ispitele vieții pămîntești.

Dar cei mai sfinți în împărăția lui Dumnezeu sînt: Preasfînta Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioară Maria, care se bucură de un cult deosebit de supravenerare, și Sfîntul Ioan Botezătorul. După învățătura și iconografia ortodoxă, Maica Domnului și Sfîntul Ioan Botezătorul stau înaintea Preasfintei Treimi, de-a dreapta și de-a stînga Mîntuitorului și se roagă neîncetat pentru mîntuirea lumii.

Toți sfinții din cer cunoscuți și necunoscuți, împreună cu cetele îngerilor cerești, formează în cer biserica biruitoare. Iar totalitatea credincioșilor dreptmăritori de pe pămînt, care se luptă cu ispitele de tot felul ce vin de la diavolul, de la lume și de la trup, formează așa numita biserică luptătoare.

Sfinții și îngerii din cer au misiunea de a slăvi neîncetat pe Dumnezeu și de a se ruga pentru biruința bisericii luptătoare de pe pămînt, ajutînd cel mai mult la mîntuirea sufletelor omenești. După cuvîntul Mîntuitorului: Bucurie mare se face în cer pentru un păcătos ce se pocăiește! (Luca 15, 10), trebuie să înțelegem cît de mult se bucură sfinții toți și îngerii pentru fiecare păcătos care se pocăiește.

Dar să vorbim cîteva cuvinte și despre sfinții români care au odrăslit pe pămîntul țării noastre din primele secole creștine și pînă în zilele noastre.

Deși se afirmă că Biserica Ortodoxă Română nu a canonizat oficial, de-a lungul istoriei sale, decît foarte puțini sfinți locali, din cauza vitregiei veacurilor, reamintim că la noi, mai întîi poporul și credincioșii canonizau pe sfinți și îi cinsteau după cuviință, iar Biserica îi recunoștea mai tîrziu de la sine. Însă trebuie să știm că avem și noi, din mila lui Dumnezeu, destui sfinți, preoți aleși, ierarhi purtători de Hristos, voievozi apărători ai creștinismului, în frunte cu Ștefan cel Mare, și mulți oșteni martiri, care s-au jertfit pentru a apăra credința ortodoxă pe pămîntul țării noastre.

De la primii episcopi sfinți ai Tomisului din secolul al IV-lea, pînă la Sfinții Ierarhi Calinic de la Cernica (+ 1868), și Iosif cel Nou de la Partoș (+ 1656), canonizați în anii 1955-1956; de la sfinții mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip, din secolul IV, descoperiți în anul 1971 la Niculițel-Dobrogea, pînă la marele domn martir Constantin Brîncoveanu cu cei patru fii ai săi, tăiați cu sabia pentru Hristos la 15 august 1714; de la primii cuvioși călugări din Dobrogea și Munții Buzăului, începînd cu Sfîntul Ioan Cassian (c. 360 – c. 435), pînă la Cuviosul Iacob Hozevitul (+ 1960) și cuviosul sihastru anonim descoperit în mai 1968 în incinta Mînăstirii Neamț și Cuviosul Paisie de la Neamț (+ 1794), recent canonizat, constatăm că avem sute și sute de sfinți autohtoni, mulți necunoscuți de noi, care sînt scriși în calendarul sfinților din cer și se roagă lui Dumnezeu pentru noi toți.

Iubiți credincioși,

Biserica lui Hristos este Biserica sfinților și a martirilor. Ea a fost întemeiată pe jertfa Domnului de pe Cruce, pe învățătura Apostolilor și pe sîngele a peste zece milioane de martiri. Biserica dintotdeauna a născut sfinți, a fost slujită de sfinți. Biserica și astăzi cere sfinți, păstori cît mai sfinți și credincioși cu viață sfîntă.

Dintre aceștia facem parte și noi. Dar ca fii ai lui Dumnezeu după har și fii ai Bisericii luptătoare de pe pămînt, sîntem datori să fim “următori lui Hristos”, să trăim duhovnicește pe pămînt, să ne facem vrednici de Împărăția Cerurilor.

Ca fii sufletești ai sfinților care ne-au născut în Hristos sîntem datori să le urmăm credința lor dreaptă, să le urmăm viața lor sfîntă, dragostea lor pentru Dumnezeu, rîvna lor pentru Evanghelie, evlavia lor pentru sfînta rugăciune. Nu ne putem mîntui, dacă nu imităm după putere viața sfinților. Adică smerenia cuvioșilor, bărbăția mucenicilor, rugăciunea sihaștrilor, sfințenia drepților, curajul și statornicia în credință a înaintașilor, răbdarea părinților care ne-au născut, blîndețea mamelor care ne-au crescut.

Să rîvnim cu stăruință acestor mîntuitoare virtuți creștine. Noi nu ne socotim sfinți, dar trăim și ne mîntuim în Biserica sfinților. Ei ne sînt părinți, rugători, ajutători în necazuri și modele de urmat. Să părăsim mîndria, răutatea și necredința care ucid sufletul și să cerem ajutorul tuturor sfinților din cer, în frunte cu Maica Domnului, pe care îi cinstim astăzi. Ei aveau totul curat și sfînt: și trupul, și mintea, și cuvîntul, și simțurile, și sufletul. De aceea făceau minuni, de aceea izgoneau diavolii, de aceea trupurile lor rămîn nestricate și vindecă mulți bolnavi.

Deci, să ne pocăim de păcate, să imităm pe sfinți, să ducem viață curată și să le cerem întotdeauna ajutorul prin această scurtă rugăciune: “Toți Sfinții, rugați-vă lui Dumnezeu pentru noi!”

Amin.

 

* * *

 

Duminica tuturor sfinților

Autor: Diverși alți autori
Traducere: Oana Capan
Copyright: Predici.cnet.ro

Dați-mi voie să pun o întrebare. Ce căutăm noi astăzi, aici, la Biserică? Să ne gândim… am venit la Biserică pentru că vreau să îi aduc mulțumire lui Dumnezeu… am venit pentru ca să mă împărtășesc… am venit pentru că este un loc bun pentru a mă întâlni cu alți oameni… am venit pentru că așa se obișnuiește? Pentru a răspunde la întrebarea de ce suntem aici, dați-mi voie în primul rând să subliniez că termenul de ‘Biserică’ nu se referă la această clădire în care ne adunăm. Ea este ‘o’ biserică, dar nu este Biserica. Biserica, Trupul lui Cristos, este alcătuită din mine, din tine și din milioanele de creștini care se adună în unitate pentru a-i aduce laudă Dumnezeului Unic și Adevărat.

Facem și noi așadar acest lucru? Să privim puțin la semnificația cuvântului Biserică. În greacă, termenul pentru Biserică înseamnă a chema, a-i chema pe credincioși să se adune împreună, și a invoca cerul pentru a cere îndurarea lui Dumnezeu. Viața creștină este o chemare pentru fiecare dintre noi, o chemare la a ajunge la intimitatea cu Dumnezeu, la a participa la viața Sa. În cele din urmă aceasta înseamnă că suntem chemați să devenim sfinți! Într-adevăr, și eu și voi suntem chemați să ne alăturăm celor invizibil prezenți acum aici cu noi, ale căror chipuri le vedem pe pereții lăcașelor noastre bisericești. Mulți dintre voi vă gândiți acum: “Cum aș putea eu oare să devin asemenea Sfântului Nicolae sau Sfântului Gheorghe, sau chiar asemenea celei mai mari sfinte a Bisericii noastre, Preasfânta Fecioară Maria?” Nu este atât de greu pe cât am crede. În fond, acești oameni au fost pur și simplu trup și suflet, așa cum suntem și noi, dar ei au ales să dedice tot ceea ce aveau, să se dedice trup și suflet lui Dumnezeu – unicul scop al existenței noastre.

În Duminica Tuturor Sfinților, ne amintim de toți aceia care au plecat înaintea noastră, care au împlinit planul lui Dumnezeu pentru omenire aici pe pământ, care au acceptat chemarea lui Dumnezeu de a se uni cu El, și de aceia mulți care au suferit enorm și au murit pentru credința lor. În aceste zile îi comemorăm nu doar pe acei sfinți care ne sunt binecunoscuți, ci îi comemorăm și pe aceia ale căror nume nu le cunoaștem. După cum se știe, în fiecare zi a anului, cu excepția sărbătorilor mari ale lui Cristos și ale Preasfintei Fecioare, este celebrată amintirea unui număr mare de sfinți, ziua pomenirii fiecăruia fiind ziua în care au trecut în viața veșnică. Totuși, trebuie să amintim de asemenea că fiecare persoană care ajunge în Împărăția Cerurilor, prin harul lui Dumnezeu, este în esență un sfânt! Chiar și cei dragi ai noștri plecați dintre noi au posibilitatea de a ajunge la sfințenie. Deși nu le acordăm în mod specific termenul de ‘sfânt’, ne rugăm totuși și sperăm că într-o zi ei și noi toți cei care trăim pe acest pământ vom fi împreună. Cei pe care îi cinstim în mod oficial ca sfinți au fost recunoscuți ca atare deoarece suntem siguri că ceea ce au făcut pe pământ și moartea lor creștină dovedesc intrarea lor în Împărăția cerească prin harul lui Dumnezeu. Astăzi este și ziua în care mulți oameni, care nu au un sfânt patron cunoscut al cărui nume îl poartă, își pot celebra onomastica.

Referitor la cine poate fi candidat la a fi numit sfânt în Biserică, vedem din icoanele din bisericile noastre că sfinții noștri vin din diferite stări de viață. Avem sfinți care au fost medici, soldați, episcopi, călugări, preoți, călugărițe, regi, regine, cupluri căsătorite, familii întregi care au fost ucise pentru credința lor, și avem ca sfinte în Biserica noastră chiar și prostituate care s-au căit. Vă puteți imagina pentru un moment că fetele care își oferă trupul în cel mai degradant mod cu putință pot deveni cu adevărat sfinte? De asemenea, vârsta nu este un obstacol, și acest lucru este extrem de important pentru tinerii Bisericii noastre. Mulți dintre sfinți, în special mulți dintre martiri, au fost tineri și adolescenți. De exemplu, Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul, același care a scris Evanghelia ce îi poartă numele și cartea Apocalipsei, avea doar în jur de 14 ani când a fost ales de Cristos să devină unul dintre cei 12 discipoli. Chiar și Maica lui Dumnezeu a fost foarte tânără, potrivit tradiției acelui timp, când l-a născut pe Isus. Mai mult, Sfânta Marcela era doar o copilă când tatăl ei păgân a martirizat-o pentru credința ei, deoarece dorea să abuzeze de ea pentru relații incestuoase. În cele din urmă, prin suferințele și torturile pe care le-au îndurat, martirii au putut să obțină un loc special în Împărăția lui Dumnezeu, un loc special în Biserica noastră, care este Împărăția lui Dumnezeu pe pământ, și un loc special în inimile noastre, în care trebuie să facem prezentă Împărăția lui Dumnezeu.

Acestea fiind spuse, care sunt termenii și condițiile pentru a ajunge la sfințenie? Tocmai am arătat că nu trebuie să fii tânăr sau bătrân, nu trebuie să fii episcop sau călugăriță, și cu siguranță nu trebuie să treci prin viață încercând să afișezi acțiuni de falsă pietate și pretinzând că ai o aură strălucitoare în jurul capului! Cristos ne spune în Evanghelia de astăzi cum putem să devenim sfinți. Iată cum:

1. Trebuie să îl mărturisim pe Cristos înaintea tuturor oamenilor. Aceasta înseamnă să nu ne ascundem credința ca și când ar fi ceva de care să ne rușinăm. Să nu ne facem griji cu privire la ce ar putea gândi oamenii despre noi dacă mergem la biserică în fiecare săptămână. Să nu ne rușinăm să ne facem semnul Crucii în public. Mai mult, să nu desconsiderăm practica rugăciunii sau a citirii Bibliei ca și când ar fi ceva ce fac doar preoții sau fanaticii religioși. Avem o tradiție creștină de 2000 de ani, și un Dumnezeu care ne iubește foarte mult. Nu este ceva ce să ascundem, este ceva care trebuie să ne facă fericiți și mândri, și ceva la care trebuie să dorim să ia parte întreaga lume.

2. Trebuie să îl punem și să îl iubim pe Cristos înaintea tuturor celor pe care îi iubim. Trebuie să îl iubim pe Cristos mai mult decât pe mamele, tații, frații și surorile noastre, mai mult decât pe soții și soțiile noastre! Acesta este adesea un punct dureros pentru mulți creștini și este o condiție destul de greu de îndeplinit. Totuși, ceea ce trebuie să facem este să ne concentrăm atenția și iubirea asupra lui Cristos. După ce facem acest lucru, iubirea pentru membrii familiilor noastre vine în mod natural.

3. Punctul final, al luării Crucii și al urmării lui Cristos, este strâns legat de cel de mai înainte. Mesajul lui Cristos duce adesea la conflicte și diviziuni în cadrul familiilor, datorită necredinței oamenilor și indiferenței totale față de Creator. Pentru a-și duce Crucea până la capăt, adevăratul sfânt trebuie să fie pregătit, dacă este absolut necesar, să își sacrifice chiar și relațiile de familie. Adevăratul sfânt trebuie de asemenea să fie pregătit să îndure nedreptățile acestei lumi.

Sunt așadar trei puncte cheie: a-l mărturisi pe Cristos, a-l iubi pe Cristos mai mult decât pe oricine altcineva, și a ne lua Crucea și a-l urma pe Cristos. Cine știe? Poate că într-o zi, icoane cu chipul dumneavoastră vor împodobi pereții bisericilor noastre!

 

* * *

 

Duminica Tuturor Sfinților

Autor: pr. Ion Cârciuleanu
Copyright: ADMD.info

Duminica de azi, cea dintâi după pogorârea Duhului Sfânt, Biserica o închină pomenirii tuturor sfinților, atât a celor știuți și cinstiți de oameni, cu numele înscrise în sinaxarul Bisericii, cât și a celor știuți numai de Dumnezeu; pe cei “rătăciți în munți, în pustie, în peșteri și în crăpăturile pământului”, cum am auzit în Apostolul zilei, precum și a celor care au trăit în lume, între oameni, prin sate și orașe, singuratici sau în familie, ale căror nume și număr îl știe numai Dumnezeu. Numărul lor este atât de mare încât Sf. Apostol Pavel îi numește “nor de mărturii” (Ev. 12, 1).

Pomenirea lor se face în această duminică pentru că sfinții, prin viețile și virtuțile lor minunate, sunt cele mai bune dovezi despre prezența și lucrarea Duhului Sfânt în Biserica cea adevărată a lui Hristos. O Biserică fără sfinți este ca o fântână fără apă, ca o grădină fără flori.

Mulțimea de sfinți, întocmai ca niște stele strălucitoare într-o noapte de vară, împodobesc Biserica noastră, dovedind și prin aceasta că este vie, că are ajutorul Duhului Sfânt cel făgăduit de Isus Apostolilor și urmașilor până la sfârșitul veacurilor. Ei sunt frații noștri, ai creștinilor care, în virtutea iubirii care-i leagă de lume, se roagă și mijlocesc pentru oameni. Împreună cu sufletele drepților, sfinții și îngerii alcătuiesc Biserica cerească triumfă toare, legată prin iubire de noi, cei din Biserica luptătoare.

Sfinții sunt iubiții lui Dumnezeu și “prietenii Mântuitorului”, așa cum El însuși i-a numit (Ioan 15, 14), pentru că au crezut în El fără șovăire, au mărturisit numele lui în lume și care, în locul celor trecătoare, au ales cele veșnice, în locul gloriei omenești, au suferit și s-au jertfit pentru Hristos, ridicându-se la cea mai înaltă treaptă a desăvârșirii morale. Biserica a orânduit ca la Duminica tuturor Sfinților să se citească din Sf. Evanghelie a lui Matei cuvintele Mântuitorului, prin care arată răsplata celor ce îl mărturisesc și îi urmează Lui. “Zis-a Domnul: Pe cel ce Mă va mărturisi înaintea oamenilor, îl voi mărturisi și Eu înaintea Tatălui Meu care este în ceruri, iar de cel ce se leapădă de Mine înaintea oamenilor, Mă voi lepăda și Eu înaintea Tatălui Meu care este în ceruri” (Mt. 10, 32-34).

Are nevoie Mântuitorul să fie mărturisit înaintea oamenilor? Da, iubiți creștini, pentru că a-L mărturisi pe Mântuitorul înseamnă a da dovadă de credință în El, înseamnă a răspândi în lume învățătura despre Dumnezeul cel adevărat, a fi bucuros că ești creștin, adică închinător al lui Hristos, căci nu este posibilă mântuirea fără credință în El.

A-l mărturisi pe Dumnezeu și pe Isus Hristos înseamnă a mărturisi descendența noastră divină. Înseamnă că suntem creați de Dumnezeu și că trăim și existăm în această ordine divină.

Depindem de El, trebuie să-L mărturisim, să-l recunoaștem. Și o dată cu El și pe Fiul Său, Isus Hristos, și pe Duhul Sfânt. La aceasta ne cheamă, de fapt, cuvântul Evangheliei: să ne mărturisim depen-dența de Dumnezeul cel ceresc și de Fiul Său, Isus Hristos, pe care îl primim ca Mântuitor ce ne însoțește și ne orientează spre Împărăția cerurilor, prin Duhul Sfânt. Fără această dependență, recunoaștere și primire cu bucurie nu putem fi creștini.

Cum trebuie să mărturisim credința? În primul rând mărturisind credința în Dumnezeu sub chipul Treimii, prin simbolul credinței, în taina sufletului nostru și în comunitate, așa cum facem, de pildă, în biserică, în timpul slujbei Sf. Liturghii, când îl mărturisim în comun: “Cred într-Unul Dumnezeu… și într-unul Domn Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu… și întru Duhul Sfânt, Domnul de viață făcătorul”.

Prin simbolul credinței facem o mărturisire de credință. Dăm mărturie despre Dumnezeu “în Treime”, despre credința noastră în Dumnezeu – Stăpânitorul, Creatorul, Proniatorul -, adică cel ce are grijă de noi și de lumea creată de El și, desigur, și de Dumnezeu – Judecătorul. Dăm apoi mărturie despre Dumnezeu în familia noastră. Toți avem o familie. Suntem datori să dăm mărturie despre Dumnezeu părinților noștri, fraților noștri, copiilor noștri prin viața și faptele noastre. După cum spune chiar textul Evangheliei, trebuie să dăm mărturie în fața oamenilor, adică unul față de altul, în public, nu numai în fața propriei noastre conștiințe, ci ca pe o declarație publică făcută în fața celorlalți.

Domnul Isus cere în chip expres o mărturisire publică de credință. Nu numai una ascunsă. Una deschisă și, după cum am auzit din text, este categorică această cerere, încât Mântuitorul nu se mulțumește să spună numai afirmativ, ci revine, ca întotdeauna în vorbirea biblică, repetând ideea la modul negativ spre a o întări, cum face și atunci când vorbește despre Judecata de Apoi (Mat. 25). Mântuitorul spune: “Dar de cel ce se va lepăda de Mine în fața oamenilor, de acela Mă voi lepăda și Eu înaintea Tatălui Meu care este în ceruri” (Mat. 10, 33). Unul ca acesta nu va avea parte de Hristos ca martor al apărării în fața judecății celei din urmă.

Mulți sunt, adesea, ispitiți să creadă că o mărturisire de credință este de ajuns. Dar când stau de vorbă cu cineva și, fie de frică, de rușine, fie din indiferență, fie din cine știe ce alte motive, arată față de Mântuitorul, dacă nu chiar necredință, în orice caz o nedemnă indiferență deși în același timp ar putea să aibă o mustrare. Dacă îi situăm pe unii ca aceștia față în față cu acest text evanghelic, nu îi avantajează cu nimic. E mai corect și mai folositor să fie cinstiți, drepți și, dacă sunt credincioși, să mărturisească aceasta. Dacă nu cred, să fie, de asemenea, cinstiți și să spună că nu cred.

Să nu-și închipuie nimeni, așadar, că de credem numai în conștiința noastră, dar îl negăm pe Dumnezeu la vedere, ne îndreptățim sau am avea vreo justificare în fața lui Dumnezeu.

Acest fapt ar trebui să dea multora de gândit. Mulți, la un examen personal serios de conștiință, ar constata de câte ori nu s-au aflat în afara poruncii lui Hristos, atunci când a fost vorba să facă o declarație de credință! În istorie, mărturisitori au fost, în primul rând, Apostolii, cei care au trăit zi de zi, timp de trei ani și jumătate, cu Mântuitorul, iar după aceea, au fost cei care au crezut în Mântuitorul, în învățătura Lui, și care L-au mărturisit în fața oamenilor. După Apostoli, cei care L-au mărturisit în fața oamenilor, cu prețul vieții lor, au fost martirii. În timpul persecuțiilor au dat dovadă de o credință hotărâtă, au mărturisit pe Hristos în fața judecătorilor, în public. Drept urmare, unii au fost omorâți cu pietre, alții au fost tăiați cu fierăstrăul, au fost înecați sau aruncați în groapa cu lei, alții au fost supuși la cele mai grozave chinuri pentru că l-au mărturisit pe Hristos cu o credință neîndoielnică, hotărâtă și chiar plină de bucurie.

Trei secole creștinismul a dat un număr imens de martiri. Pe aceștia, laolaltă cu toți ceilalți, știuți și neștiuți, îi sărbătorim noi astăzi. Tertulian, un mare scriitor din epocă, a spus: “Sângele martirilor a fost sămânța creștinilor”. Pentru că exemplul lor de mărturisire i-a făcut și pe păgâni, uneori chiar și pe cei care rosteau sentințele, să treacă la creștinism și să devină, la rândul lor, martiri, sfinți mărturistori, văzând credința și neînfricarea celor pe care îi judecau.

Și poporul român a dat mulți martiri pentru credință, unii știuți, alții neștiuți. E de ajuns să-l pomenim pe Constantin Brâncoveanu, care a fost omorât de turci, după ce i-au fost uciși cei patru fii, la Constantinopol, în anul 1714, la 15 august. Dacă ar fi acceptat să se lepede de credința lor creștină și ar fi trecut la mahomedanism, ar fi scăpat cu viață.

În această Duminică a Tuturor Sfinților poate că e bine să ne punem întrebarea: sunt oare numai unii chemați să devină sfinți, sau suntem chemați toți? Porunca se află în Sfânta Scriptură: “Fiți Sfinți” (Petru 1, 16; Levitic 11, 14), tot așa cum o altă poruncă expresă a Mântuitorului îndeamnă: “Fiți desăvârșiți, precum Tatăl vostru cel din ceruri desăvârșit este” (Mat. 5, 48). A fi desăvârșit înseamnă a fi sfânt. Dar a fi sfânt nu înseamnă numai a fi martir.

A însemnat aceasta numai în vremea persecuțiilor sau în alte împrejurări de persecuție, când creștinismul era confruntat cu interdicții care veneau de la stăpâniri care își apărau religia sau doctrinele lor. Afi sfânt, după cea mai simplă definiție, înseamnă a fi liber de păcate, a birui orice ispită, a rămâne curat; a te păzi și a nu face, sub nici o formă, rău nimănui.

Sfințenia este desăvârșirea trăită, lucrată, oglindirea slavei lui Hristos în firea omenească și dovada nemărginitei sale puteri care, din om face fii ai luminii. Sfinții au fost oameni care, după ce L-au cunoscut pe Mântuitorul, L-au mărturisit prin viața de fiecare zi cu tot sufletul lor, din toată inima. Ei au pus mai presus decât orice, iubirea de Dumnezeu și slujirea omului. Viața lor, în orice împrejurare, a fost Evanghelia trăită. Sfințenia vieții tuturor creștinilor, a celor retrași ca și a celor ce trăiesc în lume, e nu numai posibilă, dar și necesară. Secretul ei este legătura neîntreruptă a vieții noastre cu Isus, prin mijlocirea Bisericii sale. Prin Biserică, El revarsă asupra credincioșilor harul Duhului Sfânt, pentru ca aceștia să poată duce “războiul nevăzut” împotriva duhurilor răutății (Efes 6, 12). Dar pentru aceasta se cere ca viața lui Hristos să se oglindească și în viața creștinului, cu toate momentele sale.

Există multe forme de sfințenie și acestea se pot dobândi în diferitele moduri de viață ale oamenilor. Oriunde ești, proslăvește pe Dumnezeu, dar nu uita de aproapele tău. Nu e de ajuns să fii monah, preot, nu e de ajuns să te ia lumea drept sfânt, sau să te crezi tu așa ceva, trebuie să și fii cu adevărat.

Sfințenia, înainte de toate, înseamnă smerenie. Iar adevărata smerenie e cea care se ascunde în omenie, în iubire, în cumințenie, în modestie. Fără smerenie nu poate ajunge nimeni măcar la o viață creștină, cât de cât bună, în fața lui Dumnezeu. Opusul smereniei este mândria și slava deșartă. Mândrie este când te lauzi tu singur, slava deșartă este când te lași lăudat, cu plăcere și consimțământ, de către alții. Sfântul Maxim Mărturisitorul spune: “Cel ce se teme de Domnul are pururea ca tovarășă smerenia și prin gândurile acesteia vine la dragostea și la mulțumirea lui Dumnezeu”. De multe ori suntem gata să ne smerim. Dar va fi aceasta adevărata smerenie? Nu cumva uneori ne smerim ca să fim lăudați? Examenul îl putem trece în fața altora, a celor ce ne smeresc ei pe noi. Suntem în stare să răbdăm smerenia venită de la altul? Suntem în stare să-l răbdăm pe cel ce ne smerește? Pe cel care ne jignește? Suntem în stare să primim aceasta și să spunem: “Da, este adevărat?” Abia atunci ne verificăm smerenia.

Dar și smerenia merge până la un anumit punct. Ea nu trebuie să depășească o anumită limită.

Cu privire la mărturisirea adevăratei credințe, aceasta trebuie mărturisită hotărât, fără șovăire, rămânând la ceea ce ne-a învățat Mântuitorul și ne este transmis prin Biserică.

Un alt aspect al sfințeniei privește activitatea sau lipsa de activitate.

Mulți spun: “Nu fac rău nimănui, nu mă amestec în rău”. Despre tot ce se petrece în jurul său, zice: “Nu mă privește”. Dar trebuie să știm că sfânt nu-i acela care nu face rău, care nu îndreaptă un rău, atunci când poate. Cu absența și retragerea, nu te mântuiești. Trebuie să faci binele, când de intervenția ta depinde o schimbare în bine.

Sfântul este un om pozitiv. Este un om care se implică în viața altora, se implică în societate, când poate fi de folos, când poate schimba lucrurile în bine.

Cinstirea Sfinților va rămâne în Biserică de-a pururi un izvor de putere și inspirație. Ziua Tuturor Sfinților este o chemare pentru a-i venera și a-i cinsti. Ei sunt mijlocitori între noi și Dumnezeu, modele pe care Biserica ni le oferă spre urmare.

Încă în vremea cât au fost în viață, aleșii Domnului au mijlocit pentru ajutorarea celor în nevoi și au fost ascultați. Avraam, Moise, David, Ilie, Petru și Pavel au potolit mânia lui Dumnezeu, au scăpat din grele primejdii pe frații lor de credință, au vindecat bolnavi, au înviat morți.

În ceruri ei poartă o grijă permanentă pentru cei care luptă și suferă în lume. Ei se roagă neîncetat tronului dumnezeiesc, pentru izbăvirea Bisericii și a fiilor ei. După cum ne descoperă Apocalipsa, zi și noapte rugăciunile sfinților se înalță înaintea lui Dumnezeu, ca o tămâie bine mirositoare. Cei care se opun cultului sfinților greșesc amarnic. Ies din tradiția Bisericii, care i-a consacrat pe sfinți din primul moment al vieții ei, începând cu Sfântul Ștefan.

Sfinții sunt creștini care au biruit păcatul și au ajuns în împărăția luminii de sus, fiind “oameni din casa lui Dumnezeu”, și au trecere la Dumnezeu, după cuvântul Scripturii care zice: “Mult poate rugăciunea dreptului care o face” (Iacob 5, 16). De aceea îi invocăm ca mijlocitori. La rugăciunea sfinților, Dumnezeu poate răspunde cu o minune. Căci ei sunt ca niște lumini și călăuze de mare ajutor și Biserica, prin slujbele ei, prin amintirea lor, prin icoanele lor ni-i apropie și ni-i ține prezenți în permanență. Îi introduce în familia noastră și pe noi în familia lor. Un sfânt pe o icoană în odaia noastră devine un protector al casei, un membru al familiei, cineva cu care ne întreținem, ne sfătuim, la care ne rugăm în nevoi.

Sfântul a intrat în ordinea spirituală în care se află Dumnezeu, în existența veșnică. Pentru a realiza sfințenia vieții, e nevoie ca toate simțurile trupului și sufletului nostru să fie luminate de lumina harului Duhului Sfânt.

Chemarea la sfințenie este chemarea la fericirea noastră, atât cea vremelnică, aici pe pământ, cât și la cea veșnică în ceruri, căci cei ce se silesc spre fapte bune și viață curată au de pe acum conștiința vieții veșnice. Ea este posibilă pentru fiecare creștin, care, în Sfântul Botez a primit arvuna mântuirii, prin harul Duhului Sfânt. Ea este necesară pentru orice om care dorește să trăiască o viață vrednică de om și de creștin, de folos pentru el, mai întâi, apoi pentru cei din jurul său. Un om cu viață sfântă este o binefacere pentru cei în mijlocul cărora trăiește, pentru familie, pentru Biserică, pentru societate.

Biserica ne cheamă necontenit, prin toate învățăturile și slujbele ei, să ne sfințim viața. Prin aceasta ea nu înțelege numai o corectitudine oarecum formală, exterioară, ci mai ales, o trăire lăuntrică, în duhul credinței și tradiției noastre. Ea ne dă mijloacele prin care putem realiza această sfințenie, iar prin cinstirea sfinților, așa cum o facem și astăzi și în fiecare zi, ea ne oferă pilde vii și ajutoare, căci sfinții se roagă pentru noi și rugăciunile lor sunt bine primite la Dumnezeu.

Să nu socotim sfințenia vieții ca un vârf de munte cu neputință de a-l urca, ci să ne apropiem cu încredere, cu ajutorul harului și vom vedea cât este de bun Dumnezeu. Să nu ne lăsăm răpiți de urgiile și păcatele lumii, ci să luăm pildă de la Sfinții Părinți pe care îi prăznuim astăzi și, într-un glas și cu o inimă, să strigăm: “Pentru rugăciunile Sfinților, Părinților noștri, Doamne Isuse Hristoase, Dumnezeul nostru, mântuiește-ne pe noi”. Amin.

Text preluat de pe AMDM.info cu acordul parohiei Adormirii Maicii Domnului.

 

* * *

 

Duminica tuturor sfinților

Autor: pr. Visarion Iugulescu
Copyright: IerodiaconVisarion.ro

Sfânta noastră Biserică Ortodoxă, prăznuiește astăzi Duminica tuturor Sfinților, adică pe toți sfinții care sunt trecuți în calendar și în sinaxare, precum și pe toți aceia care încă nu sunt cunoscuți de noi până în momentul de față. Duminica aceasta se mai numește și duminica mare, tocmai pentru acest bogat praznic al tuturor sfinților; căci nu prăznuim câțiva sfinți, ci milioane de milioane de sfinți, care au iubit pe Dumnezeu, L-au propovăduit chiar cu prețul vieții lor și au murit în această lege binecuvântată de Dumnezeu.

Calendarul nostru bisericesc, este ca o salbă de mărgăritare, pe care se înșiră pietrele prețioase ale sfinților din toate zilele. Este cu neputință a vorbi despre viața fiecăruia într-un timp așa de scurt. Vom aminti totuși câțiva sfinți care au trăit pe pământul țării noastre de la începutul creștinismului.

Mulți dintre credincioși se întreabă de ce pământul românesc nu a rodit mai multe chipuri de sfinți, cuvioși, ierarhi, martiri, cum au rodit celelalte țări ortodoxe. Oare țara noastră nu a avut aceeași credință dreaptă din primele veacuri? Oare poporul nostru a fost mai puțin credincios ca celelalte popoare ortodoxe? Nimic din toate acestea, căci avem destule dovezi care mărturisesc că pământul nostru strămoșesc a fost încreștinat chiar din primul veac creștin.

Istoria Bisericii Române, ne spune că Sfântul Apostol Andrei, a venit în hotarele Sciției, intrând în Tracia unde a fost răstignit pentru Hristos. Istoria ne spune că Dacia a fost colonizată în întregime de romani, după înfrângerea lui Decebal, la anul 105 după Hristos. Sămânța Sfintei Evanghelii, a pătruns astfel în țara noastră din două părți: dinspre Mediterana și prin părțile Dobrogei prin negustorii greci, care s-au stabilit aici și au întemeiat câteva orașe și anume: Tomis sau Constanța, Istria sau Mangalia etc.

Avem dovezi prin urmare cum a pătruns creștinismul pe pământul țării noastre în primul veac după Hristos. De altfel în scurtă vreme a ajuns la o mare înflorire, căci găsim până în zilele noastre multe urme și ruine de biserici vechi, morminte și pietre funerare, precum și moaște de sfinți care ne confirmă cele ce ne spune istoria. S-au aflat inscripții pe morminte cu conținut creștin ca de exemplu: “Tibi terna levi” – în traducere – “Să-ți fie țărâna ușoară”. S-a descoperit apoi în comuna Basarabi o mică biserică săpată în stâncă de calcar cu inițialele “Iis Hs”, precum și alte semne care datează din timpul persecuțiilor creștine (Veacurile II și III).

În centrul orașului Constanța, s-a descoperit mozaicul unei mari biserici creștine care datează din epoca de aur a creștinismului. O altă mărturie nepieritoare o avem la Turnu-Severin, unde se găsește un piedestal de piatră pe care sunt săpate în limba greacă cuvintele: “Bucură-te Hristoase!”

Un mare scriitor creștin – Tertulian – și cunoscut ca cel mai însemnat bărbat al Bisericii Creștine, care a trăit între anii 160-240 după Hristos și care ocupa înalte funcții civile în Roma, într-una din scrierile lui amintește o mulțime de popoare care au crezut în Hristos încă de la început. Pomenește printre altele de țara dacilor, a germanilor și sciților. Se află de asemenea în Mănăstirea Cocoșul (Dobrogea), patru sicriașe, în care se găsesc osemintele a patru sfinți mucenici, care au primit moarte mucenicească în primul veac al creștinătății. Aceste sicriașe au fost descoperite în anul 1971 în satul Niculițel din apropierea mănăstirii. Numele acestor sfinți sunt: Zoticos, Atalos, Filipos și Camasis.

În actele Sinodului de la Niceea din anul 1935 găsim și iscălitura lui Teofil, episcop al Mitropoliei Goției. Lui îi urmează ca episcop al Goției, Ulfila, creștin de origine capadociană. Pentru a dovedi cât de răspândit era creștinismul în tot Imperiul Roman, chiar pe timpul lui Traian împăratul, ascultați scrisoarea lui Pliniu cel Tânăr, guvernatorul Bitiniei din Asia Mică, către împăratul Traian precum și răspunsul lui Traian, relativ la modul cum trebuie să procedeze acest Pliniu în persecuția ordonată contra creștinilor.

Iată mai întâi scrisoarea lui Pliniu de care am amintit: “Eu am datoria doamne, de a recurge la înțelepciunea voastră în toate cazurile de îndoieli ce am. În anchetele făcute contra creștinilor, nu știu ce să întreb și nici pe cine să pedepsesc.

Nu știu dacă trebuie a avea aceeași măsură de pedeapsă pentru copii ca și pentru tineri și bătrâni; dacă căința merită iertare și dacă cineva se face vinovat numai pentru că poartă numele de creștin. Pe cei ce mi-au mărturisit de două ori și de trei ori că sunt creștini și au persistat în această mărturisire, am poruncit să fie omorâți. Pe cetățenii romani, pe care i-am găsit culpabili de această manie religioasă, am dispus să fie trimiși la Roma.

Dar acuzațiile se înmulțesc în fiecare zi. Am primit scrisori anonime în care foarte mulți sunt acuzați că sunt creștini. Pe cei care au negat formal și au adus sacrificii zeilor și s-au închinat statuii voastre i-am eliberat. În aceste anonime sunt numele unor persoane care au fost cândva creștini, dar de douăzeci de ani și mai bine nu mai sunt creștini. Aceștia adoră statuia voastră și vorbesc de rău pe creștini. Singura vină a creștinilor este că se adună înainte de a se lumina de ziuă și cântă în mod alternativ imne, cântece în onoarea lui Hristos, ca unui Dumnezeu. În slujbele lor religioase nu săvârșesc fapte culpabile, nu comit furturi sau desfrânări, nu-și calcă cuvântul niciodată și nu ascund ceea ce li s-a încredințat.

Despre toate acestea m-am încredințat chiar de la două femei sclave care au servit în acele adunări și n-am descoperit la ei altceva decât existența unor superstițiuni de necrezut. De aceea am lăsat lucrul, până vă voi asculta și cred că această chestiune vă va interesa având în vedere marele număr de persoane ce se numesc creștini, din toate cetățile, de amândouă sexele și de toate condițiile sociale. Această credință a lor a cuprins nu numai orașele, dar și satele și câmpiile și este foarte puțin sigur că ei vor mai umple vreodată templele noastre, care s-au golit”.

Iată acum și răspunsul înțelept al împăratului Traian la această scrisoare:

“Te știu scumpul meu Pliniu ce conduită trebuie să ai față de cei ce sunt acuzați că sunt creștini. Căci nu se poate stabili aceeași regulă care să poate fi aplicată egal în cazuri atât de diferite. Nu trebuie să faci nici o cercetare contra creștinilor, dar dacă ei sunt denunțați formal și se dovedește că ei sunt creștini trebuie să-i pedepsești. Acei care mărturisesc că nu sunt creștini și probează aceasta aducând jertfe zeilor noștri, chiar dacă ar fi bănuiți, să-i ierți. Scrisorile anonime să nu le ții în seamă orice fel de acuzații ar fi, fiindcă ar fi un exemplu rău și cu totul nedemn pentru secolul nostru”.

Din scrisoarea lui Pliniu și răspunsul înțelept al lui Traian împăratul se constată că religia creștină era foarte mult răspândită în Imperiul Roman chiar în secolul I. Aflăm apoi tot din istorie că țara noastră a fost călcată în picioare de toate popoarele asiatice timp de aproape 1000 de ani, începând cu hunii și avarii și terminând cu tătarii, spaima creștinilor. În timpul acestor zece secole, cine știe câte jertfe au dat strămoșii noștri, cât sânge nevinovat s-a vărsat și câți martiri români n-au murit pentru credința creștină!

Cine se putea ocupa atunci, să țină seama de toți și să le scrie măcar numele? Nu mai vorbim despre viața fiecăruia în parte. Cu toate acestea au existat mulți martiri români care s-au nevoit, fie în țara noastră, fie în hotarele altor țări, prin mănăstiri sau ca pustnici prin singurătatea munților noștri. Nu puțini martiri a dat poporul nostru din Ardeal: mitropolitul Sava Brancovici, Sfântul Ilie Iorest, Oprea Miclăuș, Visarion de la Cioara, care au pătimit pe la anul 1700. Sunt alți sfinți care au suferit în diferite părți din țara noastră cu mult înainte ca: Dacianus care era ostaș în armata romană din garnizoana Silistra și care fiind creștin pe ascuns, a fost descoperit și chinuit cumplit, tăindu-i-se capul la 20 noiembrie, anul 303 pe vremea împăratului Dioclețian. Mai târziu moaștele lui au fost duse în Italia și se păstrează în catedrala din Ancona, iar pe mormânt se află inscripția: “Aici odihnește Sfântul Martir Dacianus, adus de la Silistra”.

Avem apoi preotul daco-roman numit Montanus, din Singifumus și soția sa Maxima care au pătimit în Serbia fiind înecați în râul Sava, la 26 martie 304. În aceste persecuții au fost omorâți mulți creștini în orașul Tomis (Constanța), printre care Macrobius și Gardianus. În Isaccea este pomenit un oarecare Flavian; în Cernavodă Sfântul Chiril; în Siștov Sfântul Mucenic Lupu; în Mitovița, episcopul Irineu și diaconul Demetrius.

Între barbarii care primiră creștinismul, goții nu se convertiră sincer. Atanaric, regele lor, văzând că se mărește pe fiecare zi numărul credincioșilor, aprinse focul unei persecuții violente împotriva creștinilor. Nu se știe de numărul celor martirizați, dar din mitologiile grecești reiese că ar fi fost vreo 51, între care cei mai însemnați au fost Nichita și Sava.

Sfântul Sava Stratilat a trăit în Dacia Traiană, pe vremea împăratului Aurelian la anul 274. Când acest împărat ordonă să treacă armatele peste Dunăre, Sfântul Sava refuză să plece, spunând că el este creștin și preferă să rămână cu frații săi din Dacia Traiană. Când regele goților porni persecuția contra creștinilor, Sfântul Sava primi chinuri grele și pentru că a refuzat să mănânce din cărnurile jertfite idolilor, a fost lovit de unul din sclavii lui Atanaric cu lancea așa de tare, că toți cei ce erau de față credeau că l-au omorât. Dar Sfântul Sava zise celui care-l lovise: “Crezi oare că m-ai omorât?”

Porunciră atunci să fi supus morții. Soldații care erau însărcinați să împlinească această poruncă ziceau unul către altul: “Omul acesta este nevinovat, de ce să nu-l lăsăm să plece unde vrea, căci ighemonul nu va ști nimic”. Dar Sfântul Sava care-i asculta cum vorbesc, le zise: “Grăbiți-vă iubiților să faceți cum v-a poruncit, că iată eu văd dincolo de râu ceea ce voi nu puteți vedea. Văd pe cei ce au venit să primească sufletul meu și să-l ducă la locul măririi; așteaptă numai momentul când va fi despărțit sufletul de trup”.

Soldații îl cufundară atunci în apa Buzăului cu un fel de osie de fier amestecată cu lemn, legată de gât. Astfel își dădu sufletul generalul Sava Stratilat. Soldații scoaseră corpul și-l lăsară pe mal fără să-l îngroape, dar creștinii împreună cu ducele Sciției (un mare creștin), l-a trimis în Capadocia țara sa natală cu o scrisoare unde se istorisesc chinurile sfântului și locul unde și-a dat sufletul. Scrisoarea trimisă de Biserica din Goția către cea din Capadocia, are următorul cuprins:

“Aveți grijă să săvârșiți Sfânta Jertfă a Liturghiei în ziua când prea fericitul martir Sava a fost încoronat de Dumnezeu. Faceți cunoscut celorlalți frați din toată Biserica universală, apostolică, să binecuvânteze pe Domnul care a binevoit să preamărească pe servitorii Săi”. Noi românii lăudăm pe Dumnezeu că a binecuvântat țara noastră prin martirizarea acestui sfânt care a pătimit într-o localitate din apropierea râului Buzău, sfârșindu-și viața în apele acestui râu.

Sfântul Nichita – ce se tâlcuiește biruitor – fiind un vrednic ostaș a lui Hristos s-a luptat împotriva vrăjmașilor Sfintei Cruci și a dreptei credințe. El a fost botezat de Teofil episcopul goților în numele Sfintei Treimi. În pământul dacic era de neam mare și slăvit, aducând pe mulți la credința lui Hristos. După câtăva vreme Atanaric al goților, a pornit iarăși o cumplită prigoană asupra creștinilor. Sfântul Nichita mustrând pe călăul acesta pentru chinurile cu care muncea pe creștini a fost omorât , iar numele lui este prăznuit cu mare laudă la 15 septembrie, ziua morții lui.

Biserica Creștină Ortodoxă mai prăznuiește în ziua de 29 septembrie, pe marele martir Eustatie Plachid. Acesta locuia în Roma și era unul dintre cei mai vestiți generali ai romanilor. Pe când era păgân, a participat alături de Tit la războaiele pornite împotriva evreilor, atunci când templul din Ierusalim a fost distrus în întregime. În timpul lui Traian a luat parte la războaiele împotriva dacilor. Deși bogat și închinător la idoli avea inimă bună și era foarte milostiv.

Într-o zi pe când era la vânătoare după obiceiul său, văzu înaintea lui un cerb și pe când se pregătea să-l omoare, o voce se auzi strigând: “De ce mă prigonești Plachido?” El nedumerit întrebă: “Cine ești tu care îmi grăiești?” “Eu sunt Hristos, Fiul lui Dumnezeu celui viu pe care-L prigonești fiindcă ești închinători la idoli”. Atunci el zise: “Rogu-mă Ție Doamne, învață-mă ce să fac!” I se răspunse: “Să mergi împreună cu soția ta și cu cei doi fii ai tăi la un preot creștin și acela te va învăța ce trebuie să faci”.

Întorcându-se acasă, povesti soției sale ce i s-a întâmplat, iar aceasta îi spuse că a auzit și dânsa în noaptea trecută în vis un glas zicându-i: “Tu, bărbatul tău și fiii voștri, mâine veți veni la Mine și Mă veți cunoaște pe Mine Isus Hristos, adevăratul Dumnezeu”.

Nemaizăbovind, ei se duseră la un preot din Roma, pe nume Ioan și se botezară îndată. Plachida primi din botez numele de Eustatie, soția sa se numi Teopista, iar fiii lor unul Agapie și celălalt Teopist. După botez, urmând sfatul evanghelic, împărțiră averea la săraci și plecară din Roma în altă parte spre a se întări mai mult în dreapta credință.

În acest timp Traian porni război împotriva dacilor și trimise pe doi soldați ai lui Antioh și Acachie să-l caute în tot imperiul pe bunul și viteazul său general Plachida și să-l roage să se întoarcă, că patria lor este în pericol. Venind la Roma, lui Eustatie i se încredință de Traian comanda legiunilor și pornind cu război asupra dacilor ieși biruitor din înfruntarea cu Decebal. Tot astfel a fost trimis el și-n alte expediții. Murind însă Traian și urmându-i Aurelian la conducerea imperiului, acesta porunci lui Eustatie, pe când se întorcea victorios dintr-o expediție să aducă jertfă de mulțumire zeilor.

El fiind creștin, rămase afară din templu împreună cu soția sa și cu cei doi fii, care erau tot militari, nevoind să mai jertfească idolilor păgâni. Împăratul observă aceasta și-l întrebă: “Dar pentru ce nu intri în capiște să mulțumești zeilor?” Eustatie răspunse: “Eu, împărate, cu toți ai casei mele suntem creștini și numai Dumnezeului nostru celui viu Isus Hristos trebuie să-I mulțumim pentru izbânda câștigată, căci El ne-a întărit, nu idolii făcuți de mâini omenești”.

El persistă în credința sa, iar împăratul, mâniindu-se, porunci să i se ridice viața prin fel de fel de chinuri atât lui cât și soției și copiilor lui. Astfel se sfârși acest martir în anul 117 după Hristos, iar Biserica Creștină îi serbează pomenirea atât lui cât și soției și fiilor lui în ziua de 20 septembrie a fiecărui an.

Alt martir tot din Dacia Traiană este Sfântul Mercurie. Acesta era fiul lui Gordian, de origine scit. El a servit ca ofițer într-una din legiunile aduse de Traian în Dacia. Fiind trimis de împărat într-o expediție și ieșind biruitor a fost înaintat la gradul de general. Împăratul roman pornind persecuția împotriva creștinilor, află că și Mercurie, generalul său este creștin și îl supuse chinurilor spre a se lepăda de credința creștină. El nu-și lepădă credința pe care o primi de la tatăl său și fiindcă era foarte mult iubit de soldați a fost trimis de împărat de teamă să nu se facă răscoală, tocmai în Cezareea Capadociei, unde i se tăie capul în anul 251 după Hristos, ziua 25 noiembrie.

Din descrierea pe scurt a vieții acestor sfinți martiri din Dacia Traiană, se poate vedea în mod clar cum creștinismul era destul de răspândit și la noi chiar pe timpul stăpânirii romanilor, iar mai târziu era așa de dezvoltat încât întâlnim episcopi și predicatori speciali care preferau moartea de martiri decât să-și trădeze credința creștină. Să amintim acum câțiva sfinți români din veacurile mai de pe urmă, care au trăit în țara noastră prin sfintele mănăstiri și au murit în sfințenie, adeverindu-ne prin minuni și tămăduiri că au avut viață curată, trăită după poruncile lui Dumnezeu.

Să amintim mai întâi pe Sfântul Leontie de la Rădăuți, despre care un teolog rus scria așa: “În Rădăuți, în Episcopie, Sfântul Leontie făcătorul de minuni, zace cu trupul întreg nestricat”. El a trăit între anii 1400-1450.

Sfântul Vasile de la Moldovița și Sfântul Gavriil de la Neamț, au fost stareți de mănăstiri în secolul al XV-lea, Sfântul Rafael de la Agapia a trăit în mănăstirea Agapia Veche, pe la anul 1600, iar Sfântul Ioan de la Prislop pe la anul 1762.

Să pomenim cu pioșenie pe Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, fost mitropolit al Timișoarei. Pentru minunile săvârșite la mormântul lui a fost trecut în rândul sfinților. Să amintim apoi pe Sfântul Iosif de la Bisericani, Sfântul Chiriac de la Taslău, Sfântul Epifanie de la Voroneț, Partenie de la Agapia, Ioan de la Râșca, Sfântul Ioan Românul, omorât de turci la 1662 căruia i se mai zice și Ioan Valahul, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica și mulți alții.

Sfântul Daniil Sihastru, duhovnicul lui Ștefan cel Mare este numit sfânt în trei documente ale mănăstirii Voroneț unde a fost stareț. Nu putem să nu amintim de cuvioasa Teodora de la schitul Sihla, care se ostenea pe la 1760 în schitul acesta în post și rugăciuni; moaștele ei au fost duse la Orlov în Rusia la 1835. Avem apoi pe maica Nazaria de la muntele Ceahlău, precum și maica Mavra din același munte; Sfântul Nifon de la schitul Prodromul din Athos, Sfântul Ieronim Costin ce se află în Italia ca un mare făcător de minuni precum și Sfântul Ioan Iacob de la Ierusalim, ale cărui moaște încă și astăzi îi sunt neputrezite.

Cine ar putea spune apoi câți drepți credincioși creștini au murit și s-au jertfit ca eroi și martiri ai dreptei credințe ortodoxe, vărsându-și sângele ca să-și păstreze credința, neamul și țara. Câtă trăire creștină observăm în timpul domnitorilor noștri creștini, mai ales al lui Ștefan cel Mare căruia i se zicea și cel Sfânt, care înainte de orice bătălie postea, se ruga, se spovedea și se împărtășea, iar după izbândă înălța o biserică sau o mănăstire drept mulțumire lui Dumnezeu.

Să amintim acum și pe Constantin Brâncoveanu, care silit fiind de turci să-și lepede credința strămoșească, a preferat moartea de mucenic el și copii lui. Acum nu ne silește nimeni să ne lepădăm și totuși s-au găsit destui care și-au vândut sufletul pe un blid de linte. Constantin Brâncoveanu a suferit pentru credință și pe când îi jupuiau pielea de pe corp el zicea: “Câini păgâni și liftă rea / De-ați mânca și carnea mea / Să știți c-a murit creștin / Brâncoveanu Constantin”.

Cine știe câți plăcuți ai lui Dumnezeu s-au nevoit în cursul vremurilor și au suferit mucenicia de la atâția păgâni și necredincioși ce au trecut prin țara noastră. Fie că s-au nevoit prin mănăstiri, fie în peșteri și singurătate, Domnul Hristos îi are scriși pe toți în Cartea Vieții Veșnice. Cei care nu ați citit viețile sfinților vă îndemnăm să căutați, să citiți și să nu vă lipsească cunoștința vieții nici unui sfânt mai important. Nu se poate să nu găsiți în viața vreunui sfânt, modelul de urmat.

Citiți să vedeți luptele lor, răbdarea lor, cum au disprețuit ei deșertăciunile lumii acesteia; cum au răbdat ei cele mai groaznice chinuri ca să nu se lepede de credința în Dumnezeu, cum se aflau în fața lor cazanele cu smoală topită, cu rășină topită cu plumb, grătare cu jăratec, spânzurătorile, crucile, târâtoare otrăvitoare, foamea și închisorile strâmte și ticsite fără pic de aer; apoi băuturi otrăvitoare, fel de fel de cuvinte insultătoare și ighemonii care nu le cereau nimic altceva decât un singur cuvânt: că se leapădă de Hristos.

Sfinții erau așa de tari și hotărâți în caracterul lor, căci o singură dată au zis DA la chemarea lui Dumnezeu. Și-au deschis inimile pentru Harul divin și toată viața l-au mărturisit pe Isus cu tot sufletul și din toată inima lor. Tot așa de tare și hotărât au zis NU pentru diavolul, ca să nu mai facă voia lui. De au fost din neam nobil sau dintre cei săraci, de au trăit în pustie sau în lume, de au fost căsătoriți sau în feciorie, clerici sau mireni, robi sau liberi, viața sfinților a fost o Evanghelie trăită cu adevărat. Ei au fost sfinți pentru că în toate împrejurările mai presus de orice au iubit pe Dumnezeu și pe semenii lor. Ei și-au jertfit odihna, sănătatea, libertatea și orice le oferea viața aceasta pentru adevăr și dreptate.

Iată deci cum au crezut ei, cum au trăit și cum au fost următori ai lui Hristos. O mare parte însă din lume are o părere greșită despre sfinți, mulți crezând că sfinții sunt sfinți, pentru că s-au născut sfinți. Nu, frați creștini, sfinții au ajuns sfinți pentru că au trăit viața în sfințenie. Cheia sfințeniei lor nu este un har aparte, ci cuvintele Evangheliei de astăzi: “Cine ține la viața lui, o va pierde, iar cine-și pierde viața pentru Mine, o va găsi!”

Aceste cuvinte le-au înțeles sfinții. Ei au înțeles că Mântuitorul a vrut să ne spună prin aceste cuvinte să nu mai trăim noi cu păcatele noastre, ci El să trăiască în noi cu sfințenia Sa. Același lucru îl spune și Sfântul Apostol Pavel despre sine: “Nu mai sunt eu care trăiesc, ci Hristos este Cel care trăiește în mine”. E același lucru pentru care ne rugăm și noi: “Facă-se voia Ta, precum în cer așa și pe pământ”. Să ascultăm și noi deci îndemnul Sfântului Apostol Pavel care ne zice să ne aducem aminte de mai marii noștri care ne-au grăit nouă Cuvântul lui Dumnezeu și ne sfătuiește să fim cu luare aminte cum și-au încheiat ei viața și să le urmăm credința.

Pildele sfinților ne mișcă și ne încurajează să ne îndeplinim cu credință datoriile noastre. Exemplele sfinților sunt ca niște faruri și călăuze de mare preț. Pildele sfinților fac să amuțească cârtirile celor ce spun că Sfânta Evanghelie pretinde prea multă jertfă, că e mai presus de puterile omului și că poruncile lui Dumnezeu sunt prea grele. Sfinții, să nu uităm că au fost și ei oameni, vase de lut și mulți dintre ei, mai înainte de a se întoarce la Dumnezeu au greșit și au căzut unii chiar în păcate grele.

Să ne gândim ce a fost mai întâi marele Apostol Pavel, Maria Magdalena, Maria Egipteanca, Sfânta Teodora, Sfânta Pelaghia, Fericitul Augustin și mulți alții. Dar când s-au întors la Dumnezeu, cu adevărat au terminat-o cu păcatele și au început o viață curată, sfântă și așa și-au sfârșit viața. De aceea Sfântul Apostol Pavel ne spune să luăm aminte cum au sfârșit-o ei cu viața și nu cum au început-o, că majoritatea oamenilor încep bine și termină prost și astfel îi apucă moartea nepregătiți.

Câți părinți nu plâng și spun de copiii lor că atunci când erau lângă ei, când erau mici mergeau la biserică, se rugau, erau buni, iar acum nici nu vor să mai audă. Vai, de părinții care au copii necredincioși, vai și de ei și de părinții lor. Să ne facem socoteala fiecare și să vedem dacă ar veni moartea zilele acestea și am încheia cu viața, cum ne aflăm cu sufletul acum? Suntem gata pentru împărăția cerului, sau suntem în întunericul păcatelor?

Dacă viața noastră nu este după voia lui Dumnezeu, să ne întoarcem astăzi, acum, nu mâine; astăzi să zicem: “DA Doamne, vin să fac voia Ta!” Să fim împlinitori ai poruncilor lui Hristos, să ne predăm inima noastră, viața și voința noastră ca Mântuitorul nostru Isus Hristos să ocupe locul cel dintâi în inimile noastre.

Rugăciune

Doamne Dumnezeul cerului și al pământului, cela ce prin sfinții Tăi tot pământul luminezi, trimite Duhul Tău ceresc, să sufle peste noi și să ne încălzească sufletele cele reci și amorțite de păcate, ca să ne ridice spre lauda Prea Sfântului Tău nume. Primește rugăciunile sfinților Tăi, care se roagă pentru noi și îndreptează viața noastră ca să ajungem și noi a Te lăuda după cuviință și a împlini poruncile Tale cum au făcut și înaintașii noștri, ca împreună cu ei să Te slăvim și noi în ceruri în vecii vecilor. Amin.

 

* * *

 

Cuvânt la Duminica Tuturor Sfinților

Autor: Sf. Ioan Gură de Aur
Copyright: IoanGuraDeAur.ro

La cuvintele Apostolului: “Și nu numai atât, ci ne lăudăm, și în suferințe” (Romani 5, 3)

Este o muncă grea pentru lucrătorul de pământ a conduce plugul, a trage brazdele, a arunca sămânța, a suferi vremea rea și frigul, a abate de la ogor apa cea de prisos, a săpa canale prin mijlocul ogorului și a fânețelor. Dar această muncă obositoare și foarte grea i se face ușoară și suferită când privește cu duhul semănăturile cele înverzite, secera cea ascuțită, aria cea plină de snopi și bucuria cu care se aduc acasă roadele coapte.

Tot așa corăbierul cutează a se arunca în valurile sălbatice, nu se teme de furtună și de marea cea foarte adeseori vuitoare, rabdă vânturile cele nestatornice, valurile cele grozave ale mării și durata cea lungă a călătoriei pe mare. Toate acestea le rabdă și le suportă, căci gândește la povara mărfurilor, la limanuri și la piețele de comerț, și vede cu duhul înaintea sa câștigul cel nemăsurat pe care-l nădăjduiește.

De asemenea, ostașul suferă cu bărbăție rănile, nu se teme de armă, rabdă foamea și frigul, marșurile lungi și toate primejdiile bătăliei, gândind la biruință, la semnele triumfale și la cununa biruinței, pe care nădăjduiește să o dobândească.

Dar ce zic eu acestea și la ce trebuiesc toate aceste exemple? Eu am voit să mă folosesc de acestea, pentru ca să vă îndemn să ascultați cu sârguință cuvântul lui Dumnezeu, și să vă faceți râvnitori și osârdnici la fapta cea bună. Căci dacă cei mai sus numiți, lucrătorul de pământ, corăbierul și ostașul, cu liniște suferă greutățile pentru nădejdea și privirea la lucrurile viitoare, deși acelea sunt numai niște lucruri care se sfârșesc odată cu viața pământească, cu cât mai vârtos sunteți voi datori să ascultați fără obosire învățătura cea dumnezeiască și să luptați pentru viața cea veșnică, să răbdați cu tărie de suflet toate ostenelile și greutățile? Nădejdea ce o au aceia se întinde numai la niște bunuri pământești, și acestea foarte nesigure. Ba încă adeseori ei mor, fără de a fi putut vedea împlinirea așteptărilor lor; ei se bucură de nădejdile lor, dar adeseori nu dobândesc nimic, deși au răbdat tot felul de supărări.

Lucrătorul de pământ, de pildă, după toate ostenelile și luptele sale, tocmai când gândea să-și ascute secera și să înceapă secerișul, trebuie să se întoarcă acasă cu mâinile deșarte, căci grâul s-a pălit, sau l-au stricat lăcustele, ori o ploaie peste măsură, sau a venit altă nenorocire de la vremea cea rea. El a întrebuințat toată osteneala și a făcut tot lucrul, însă nu gustă roadele nădejdii sale.

La fel se întâmplă adeseori corăbierului. încă de mult se bucura de încărcătura sa cea mare și scumpă, cu multă satisfacere dezvelea vâslele și naviga pe marea cea întinsă. Acum este aproape a intra în liman, dar deodată se izbește de un mal sau de un șir de stânci ascunse sub apă, sau i se întâmplă altă nenorocire neprevăzută și pierde toată încărcătura, ba încă adeseori abia poate el însuși cu trupul gol a scăpa.

Tot așa soldatul, poate că a rezistat la sute de bătălii și a biruit pe vrăjmași, dar se întâmplă ca în momentul biruinței celei hotărâtoare el să-și piardă viața, și toate ostenelile și zbuciumările lui să fi fost zadarnice.

Dar cu creștinul nu merge așa. Nădejdile lui sunt tari, sigure și nepieritoare; ele nu pier împreună cu moartea, ci sunt îndreptate către viața cea veșnică, fericită, nemuritoare, și nu se pot zădărnici aici de vremea cea rea, nici de nenorociri neașteptate, și nici chiar de moarte. Astfel, împlinirea nădejdii noastre și marea răsplătire cea viitoare ne luminează chiar în mijlocul nenorocirii. De aceea zice Sfântul Pavel: “Și nu numai atât, ci ne lăudăm și în suferințe” (Romani 5, 3).

Vă rog să nu trecem fără atenție peste aceste cuvinte, ci fiindcă vorba noastră a intrat în limanul marelui cârmaci Pavel, să ne oprim cu plăcere la gândirea asupra graiurilor sale, care deși sunt scurte, totuși cuprind multă învățătură înțeleaptă. Ce înseamnă aceasta, și ce voiește el să înțelegem, când zice: “Și nu numai atât, ci ne lăudăm și în suferințe”? Cuvintele: “nu numai atât”, arată că el a vorbit înainte de alte bunuri, la care acum adaugă avantajul pe care îl avem din suferințe. De aceea a zis el: “Și nu numai atât, ci ne lăudăm și în suferințe”. Dar pentru ca să înțelegem mai bine aceste cuvinte, aveți puțină răbdare, ca să vorbim despre aceasta mai cu de-amănuntul.

Când învățătura cea dumnezeiască s-a propovăduit de către Apostoli și ei s-au dus în toate laturile lumii spre a răspândi cuvântul despre cucernicie, când ei se sileau a stârpi rătăcirea din rădăcină, respingeau așezămintele închinătorilor la idoli, războiau toată răutatea, Curățeau pământul, răsturnau capiștile idolești, altarele și sărbătorile păgânești, și în locul acestora învățau a cunoaște pe Unul Adevăratul Dumnezeu, deșteptau nădejdea la viața din cealaltă lume și grăiau despre Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, răspândeau învățătura cea înțeleaptă despre înviere și vesteau împărăția cerească, atunci, din această pricină, a izbucnit un război cumplit și înspăimântător, cel mai grozav dintre toate. Mare zgomot, larmă și răscoală era în toate cetățile și satele și casele, în locurile cele locuite și în pustie, pentru că se stricau obiceiurile cele vechi, păgânești, se răsturnau prejudecățile cele de mult timp înrădăcinate și se introduceau învățături noi, de care mai înainte nimeni nu auzise, împotriva acestei învățături s-au alarmat domnii, iar împărații cei puternici ai pământului s-au aprins de mânie, oamenii simpli s-au tulburat, toate locurile publice clocoteau de zgomot, scaunele judecătorești s-au înfuriat, săbiile s-au scos din teacă, armele s-au apucat și legile s-au mâniat. Pedepsele, muncile, schingiuirile și tot ce omului i se pare groaznic amenințau.

Precum este marea când se tulbură și este îngreunată cu grozavele sfărâmări de corăbii, așa era atunci starea lumii. Tatăl se lepăda de fiul său pentru credința cea sfântă, mama se despărțea de fata sa și fratele de frate, stăpânul se înfuria asupra slugii, toată firea era răsculată, și nu a izbucnit numai un război civil, ci luptă și război în fiecare casă, în fiecare familie. Căci cuvântul Domnului pătrundea ca o sabie, și despărțind mădularele bolnave de cele sănătoase, pricinuia pretutindeni dezbinare și luptă și aducea mii de lupte și prigoniri asupra credincioșilor. De aici a urmat că unii au fost aruncați în temniță, alții târâiți la judecători, iar alții erau duși la moarte. Unora li se răpeau bunurile și averea, alții se trimiteau în surghiun, alții erau căzniți. Ticăloșia și nenumărate nenorociri cădeau asupra lor mai numeroase decât zăpada în zilele cele tulburi ale iernii; înlăuntru era lupta, afară frica de prieteni și de Străini, și chiar de cei cu care erau legați prin legătura firii și a sângelui.

Acestea le-a văzut Sfântul Pavel, acest mare Apostol al lumii, acest învățător al adevărurilor cerești. Necazurile erau de față, înaintea mâinilor și a ochilor săi. Bunurile erau numai nădăjduite și făgăduite, adică împărăția cerească, învierea și îndulcirea de bunurile care covârșesc cu mult toată gândirea și toată vorba. Dimpotrivă, cuptoarele cele înfocate, uneltele de schingiuire, sabia, pedeapsa de tot felul și uciderea erau nu numai așteptate, ci și simțite. Iar cei care trebuiau să se lupte contra tuturor acestora abia se lepădaseră de altarele și de statuile idolilor, de desfrânări, de îmbuibare și de desfătare și se întorseseră la creștinătate; încă nu erau obișnuiți cu gândirea cea înaltă despre viața cea veșnică, ci erau încă lipiți de lucrurile cele de față, și pentru aceea era de temut că mulți vor fi mici la suflet și vor cădea, când ei în toate zilele vedeau prigonirea.

Vezi, acum ce face înțelepciunea lui Pavel, care s-a învrednicit de la Dumnezeu de taine negrăite! El necontenit le vorbea de cele viitoare, le înfățișa premiul luptei, le arăta cununile de biruință, îi întărea și îi îmbărbăta prin nădejdea bunătăților celor veșnice. Și cum grăiește el? “Eu socotesc că pătimirile vremii de acum nu sunt vrednice de mărirea care ni se va descoperi” (Romani 8, 18). Prin aceasta el vrea să zică: “Ce-mi vorbești mie de răni, de grămezile de lemne aprinse, de Călăi, de pedeapsă, de foame, de pierderea averii, de sărăcie, de temniță și de legături? Adu aici tot ce vrei, tot ce oamenilor li se pare grozav și totuși nu ai putea numi nimic care să poată prețui cununile și răsplătirile acelea. Toate aceste pătimiri încetează cu viața aceasta, iar răsplătirile cele veșnice nu au sfârșit. Cele dintâi sunt vremelnice și trecătoare, cele din urmă netrecătoare și veșnice. Aceasta învață Pavel și în alt loc, zicând: “Necazul de acum este trecător și ușor” (II Corinteni 4, 17).

Așadar, el le declară neînsemnate, după mărime și fel, și micșorează frica greutății lor prin scurtimea timpului. Căci chiar dacă nenorocirile, după firea lor, ar fi grele și nesuferite, totuși greutatea lor slăbește prin scurtimea timpului, căci necazul nostru de acum, cel ușor și trecător, ne aduce o slavă veșnică, care covârșește totul, neprivind la cele văzute, ci la cele nevăzute, “căci cele văzute sunt trecătoare, iar cele nevăzute veșnice” (II Corinteni 4, 17-18).

Dar poate va zice cineva că toate aceste bunuri sunt numai nădăjduite, iar omul cel mic la suflet și greoi nu se atrage, precum se cuvine, prin arătarea acestor bunuri, ci caută să găsească chiar în viața de acum mângâiere și odihnă. De aceea, acest înțelept învățător, Pavel, nu ia temeiuri de mângâiere numai din cele viitoare, ci încă și din viața de acum. Mai întâi numără toate bunurile ce s-au săvârșit pe fața pământului și pe care cineva nici nu le nădăjduia, dar de care se îndulcește. Iar aceste bunuri prezente sunt cea mai mare și mai sigură dovadă pentru cele pe care noi încă le nădăjduim.

Însă în ce se cuprind acele bunuri, cărora noi ne-am și făcut părtași? Întru aceea, zice Apostolul Pavel, că Dumnezeu a dat pe Fiul Său, pe Fiul Său cel Unul-Născut și iubit, pentru noi, robii cei prihăniți, și pe noi cei îngreuiați cu nenumărate păcate și apăsați de povara cea mare a nelegiuirilor, nu numai ne-a izbăvit de păcat, ci încă ne-a prefăcut în drepți. Fără a pune asupră-ne ceva greu și ostenitor, ci numai cerând de la noi credință, ne-a făcut drepți și sfinți, ne-a declarat fii ai lui Dumnezeu, moștenitori ai împărăției cerului și împreună-moștenitori ai lui Hristos; ne-a făgăduit învierea, nestricăciunea trupului, petrecerea cu îngerii, o fericire care covârșește toată gândirea – locuința în cer. Ne-a făgăduit legătura cu Însuși Dumnezeu, a revărsat aici jos harul Sfântului Duh peste noi și ne-a slobozit de sub stăpânirea diavolului și a duhurilor rele; a stârpit păcatul, a ridicat blestemul, a sfărâmat porțile iadului, a deschis iarăși raiul și a trimis nu un înger sau arhanghel, ci pe propriul Său Fiu, spre a ne face fericiți, precum a vestit prin gura proorocilor: “Nu un trimis, nici înger, ci însuși Domnul ne-a mântuit” (Isaia 63, 9).

Iar toate acestea, adică sfințirea și îndreptarea noastră încă de aici, și numai prin credință, trimiterea Unuia-Născut, a Fiului lui Dumnezeu, din cer pentru noi, darea pentru noi de către Tatăl a Fiului Său cel preaiubit, primirea Sfântului Duh, dobândirea unor haruri atât de bogate și a unor binefaceri atât de multe, nu sunt, oare, toate acestea mai prețioase decât miile de cununi și de bunuri cărora avem a ne face părtași? După ce Pavel a arătat toate acestea în puține cuvinte, iarăși vine a vorbi despre nădejde. După ce a zis: “Deci, fiind îndreptați din credință, avem pace cu Dumnezeu, prin Domnul nostru Isus Hristos, prin Care am avut și apropiere, prin credință, la harul acesta, în care stăm, și ne lăudăm întru nădejdea slavei lui Dumnezeu” (Romani 5, 1-2), el adaugă îndată: “Noi ne lăudăm și în suferințe”.

Așadar, după ce a spus ceea ce se săvârșise, că ne-am îndreptat, și că Fiul lui Dumnezeu a murit pentru noi și prin El avem apropiere la Tatăl, și ne-am făcut părtași harului și darurilor Lui, și că ne-a slobozit din păcate, și după ce a pomenit de bunurile cele viitoare, adică de “slava cea viitoare cu care noi ne lăudăm”, totuși, observă că această nădejde nu este de ajuns spre a trezi pe cei mici la suflet și a-i îmbărbăta.

Socotește acum înțelepciunea Sfântului Pavel. Chiar din lucrurile care par a întrista pe ascultători, a-i tulbura și a-i nedumeri, tocmai dintr-acelea el împletește cununi de mângâiere și de laudă. Căci după ce a enumerat toate acestea, zice: “Eu însă socotesc binefaceri nu numai cele înșirate până acum, că noi ne-am sfințit și ne-am îndreptat prin Fiul lui Dumnezeu, că noi ne-am îndulcit de harul lui Dumnezeu, ne-am slobozit din păcat, că ni s-au dăruit atât de multe, și încă atât de multe ni s-au făgăduit în cealaltă lume, adică slava cea negrăită, nemurirea, învierea trupului, petrecerea cu îngerii și cu Hristos, locuința în cer”, ci el adaugă la acestea și cele ce se socotesc de oameni înfricoșate, adică judecățile, temnița, moartea, amenințările, foamea, schingiuirile, munca, cuptoarele înfocate, surghiunirea, luptele, răscoala și cearta; toate acestea le adaugă la darurile și binefacerile lui Dumnezeu.

El socotește că cineva trebuie să se bucure nu numai de lucrurile acelea, ci să se laude și în suferințe, precum zice: “Mă bucur de suferințele mele pentru voi și împlinesc, în trupul meu, lipsurile necazurilor lui Hristos” (Coloseni 1, 24). Vezi tu acest suflet viteaz, acest suflet înalt și acest duh nebiruit, care se laudă nu numai pentru cununi, ci se bucură încă și de lupte; nu numai pentru răsplătiri se veselește, dar saltă de bucurie chiar și pentru luptă; se veselește nu numai pentru plată, ci și pentru strădanie? Nu-mi spune mie de împărăția cerului și de cununile neveștejite și de premiul luptei, ci de lucrurile de acum, cele pline de osteneală și de grijă. Despre ele să vorbești cu mine, și eu îți voi arăta că noi, și pentru acestea trebuie să ne bucurăm, ba încă cu deosebire să ne bucurăm foarte în luptele pământești.

Lupta aduce cu sine numai povară și osteneală, dar Biruința face plăcere. Aici, însă, la luptele pentru împărăția cerului, este altfel, căci chiar înainte de biruință, chiar în timpul luptei, are cineva deplin temei a se lăuda a triumfa. Iar pentru ca să vezi că așa se întâmplă, privește la sfinții din toate neamurile și din toate veacurile, iau cum zice Iacov: “Luați pildă de suferință și de robire îndelungată pe proorocii care au grăit întru numele Domnului” (Iacov 5, 10). Așa, însuși Pavel, care îndeamnă la această luptă, vorbește de nenumăratele pătimiri ale sfinților, pe care ar fi cu neputință a le număra pe toate, și apoi adaugă: “Au pribegit în piei de oaie și de capră, lipsiți fiind, strâmtorați, rău primiți; ei, de care lumea nu era vrednică” (Evrei 11, 37-38), și cu toate aceste necazuri, erau veseli. Aceasta poate să o vadă oricine din purtarea lor, atunci când Apostolii au fost mai întâi aruncați în temniță și apoi biciuiți. Ce Ziceau ei atunci? “S-au dus bucurându-se de la fața sinedriului, că s-au învrednicit, pentru numele Lui, să sufere ocară” (Fapte 5, 41).

Vedeți că și necazurile au slava și răsplătirea lor? Priviți numai la Sfântul Pavel, cum zăcea el în temniță, Cum se țâra înaintea judecătorilor, cât de slăvit, cât de strălucit, cât de admirabil se părea el tuturor, mai vârtos Celor care îl prigoneau și-l pândeau!

Dar ce zic eu că el atunci se părea oamenilor slăvit? Ba încă tocmai când el era bătut, era înfricoșat chiar și duhurilor rele. Când era în temniță, sau când suferea sfărâmare de corabie, atunci el săvârșea cele mai multe minuni, atunci el era mai învingător asupra puterilor și stăpânirilor vrăjmașe. Deci, fiindcă el știa bine ce câștig trage sufletul său din necazuri, de aceea zicea: “Când sunt slab, atunci sunt tare” (II Corinteni 12, 10), și pentru aceasta zice în același loc: “Pentru aceea mă bucur întru slăbiciunile mele, în defăimări, în nevoi, în prigoane, în strâmtorări pentru Hristos, ca să locuiască întru mine puterea lui Hristos” (II Corinteni 12, 10 și 9). De aceea, când el în epistola sa, voind să dojenească pe unii dintre corintenii care aveau înaltă socotință despre sine și disprețuiau pe alții, a fost silit să vorbească despre propriile sale însușiri covârșitoare.

Nu s-a lăudat nici cu minunile, nici cu semnele sale, nici cu vrednicia și înălțimea sa, ci s-a lăudat cu temnița, cu judecătoriile, cu foamea, cu frigul, cu luptele și cu prigonirile ce a suferit, zicând: “De sunt ei slugi ale lui Hristos, eu sunt încă mai mult” (II Corinteni 11, 23). Iar întru ce stă acest “mai mult”, arată în cele următoare: “întru osteneli mai mult, în temniță mai mult, întru bătăi peste măsură, la moarte adeseori” (II Corinteni 11, 23). Și apoi adaugă: “De se cuvine a mă lăuda, întru suferințele mele mă voi lăuda” (II Corinteni 11, 30).

Vezi cum el întru acestea găsește mai multă slavă decât în cununile și însușirile sale cele slăvite, și de aceea zice: “Și nu numai atât, ci ne lăudăm și în suferințe” (Romani 5, 3).

Ce înseamnă aceasta: “nu numai atât”! El vrea să zică: “Noi rămânem întru necazuri și suferințe nu numai cu curaj și fără supărare, ba le și socotim cinste și ne lăudăm cu aceste suferințe”. După ce a spus că necazurile duc la cea mai mare cinste, la laudă și la slavă, așadar, neapărat și la bucurie, căci unde este slavă și cinste, acolo este și bucurie, după ce el a arătat cât de slăvit si lăudat este a suferi necazuri, vorbește de altă roadă mare și slăvită a suferințelor. Care este aceea? El zice: “Suferința aduce răbdare, iar răbdarea încercare, iar încercarea nădejde, iar nădejdea nu rușinează” (Romani 5, 3-4). Ce vrea să zică aceasta: “Suferința aduce răbdare”!

Acesta este cel mai slăvit rod al suferințelor, că ele împuternicesc și întăresc pe omul cel asuprit. Aici se întâmplă ca și cu arborii. Arborii care cresc la umbră și sunt apărați de toate vânturile, deși se par la privirea pe dinafară că înverzesc și înfloresc frumos, ei sunt molăi și burețoși și se vătăma ușor de orice furtună. Dimpotrivă, arborii care stau pe înălțimile munților, izbiți de multe și puternice vânturi, răbdând toate vremile cele rele, suportând furtunile cele mai silnice și suferind mult de zăpadă, aceștia sunt mai tari decât fierul. De asemenea, și acele trupuri omenești care sunt crescute în multe Și felurite îndestulări, care sunt împodobite cu haine moi, care necontenit întrebuințează băi și unsori și se îndulcesc cu bucate bune, acestea sunt cu totul incapabile de toate ostenelile și greutățile pe care trebuie să le rabde cineva pentru cucernicie, și așa se fac vinovate de foarte mare pedeapsă.

De asemenea, și sufletele care duc o viață fără supărare, care au prisosință de îndestulări, care află bucurie numai în cele de aici, aceste suflete, zic, sunt mai moi decât ceara, slabe și incapabile de fapta cea bună și, în fine, ajung pradă focului celui veșnic. Iar sufletele care necontenit suferă primejdii și osteneli și necazuri pentru Dumnezeu, sunt oarecum crescute cu acestea, ele sunt mai vârtoase, mai tari decât diamantul și mai nobile. Tocmai prin necontenitele necazuri se fac neînvinse de potrivnicii lor și dobândesc o iscusință în răbdare și în statornicie, care prin nimic nu se poate clăti. Precum cei care pentru prima dată fac călătorie pe mare amețesc și se îmbolnăvesc cumplit, iar cei care au făcut îndelungate călătorii pe mare, care de sute de ori au ținut lupta cu valurile și care au suferit încă și sfărâmare de corabie intră în noile călătorii pe mare plini de curaj și de vitejie, așa și sufletul care a răbdat multe ispite și a suferit multe necazuri, pe viitor se obișnuiește și se întărește în osteneli, fără a se mai teme și a se înfricoșa și fără a se buimăci. Adică, prin necontenita îndeletnicire în suferințe, sufletul ajunge a suporta cu ușurință toate împotrivirile.

Tocmai aceasta o spune Sfântul Pavel, acest mare dascăl al căii celei cerești, când zice: “Și nu numai atât, ci ne lăudăm și în suferințe”, adică noi, înainte de a ajunge la împărăția cea veșnică și la cununile cele cerești, tragem din necazuri un folos slăvit, că prin necontenitele suferințe sufletul nostru se întărește și priceperea noastră se face mai tare și mai înțeleaptă.

Știind toate acestea, iubiților, să suportăm cu răbdare și cu statornicie necazurile și suferințele care ne vin, căci Dumnezeu le lasă și ele ajută la mântuirea noastră. Să nu fim fără inimă, să nu cădem biruiți de ispite, ci să ne întărim cu puterea bărbătească și totdeauna să mulțumim lui Dumnezeu pentru binefacerile ce ne-a arătat, ca să ne îndulcim atât de bunurile de acum, cât și de cele viitoare să ne facem părtași, prin harul și prin mila și iubirea de oameni a Domnului nostru Isus Hristos, Căruia împreună cu Tatăl și cu Sfântul și de viață făcătorul Duh se cuvine slava și cinstea, acum și în vecii vecilor. Amin.

 

* * *

 

Duminica tuturor sfinților

Autor: pr. Ioan Abadi si pr. Alexandru Buzalic
Copyright: Editura Unitas

În Sfânta Scriptură citim că Profetul Daniel, aflat în exil în ținutul Babilonului, nu a uitat niciodată de țara lui. «A intrat în casa sa, care avea în cămara de sus o fereastră deschisă spre Ierusalim și în fiecare zi îngenunchea de trei ori, și s-a rugat și a lăudat pe Dumnezeu» (Daniel 6, 1). Această amintire zilnică despre patria sa natală, i-a dăruit profetului putere și tărie în pământul unde se afla pribeag.

În prima duminică după coborârea Spiritului Sfânt, Biserica noastră ne amintește că pe acest pământ suntem doar trecători. Asemenea psalmistului, putem spune cu toții: «Străin sunt eu pe pământ» (Psalmul 118, 19). Suntem pelerini pe acest pământ pentru câteva zeci de ani, după care ne îndreptăm spre eternitate. Domnul Dumnezeu ne-a dăruit fericirea, frumusețea și splendoarea patriei cerești. La fel ca Profetul Daniel, trebuie să avem mintea noastră ațintită asupra Ierusalimului ceresc și să ținem seama de eternitatea Cerului patria noastră adevărată și că suntem datori să trăim în așa fel încât să ajungem acolo unde ne vom putea întâlni cu toți cei dragi ai noștri.

Sfântul Apostol Ioan, în revelația pe care a avut-o, a văzut pe locuitorii Cerului. El scrie: «M-am uitat și iată mulțime multă, pe care nimeni nu putea să o numere, din tot neamul și semințiile și popoarele și limbile, stând înaintea tronului și înaintea Mielului îmbrăcați în veșminte albe și având în mână ramuri de finic» (Apocalipsa 7, 9-10).

Printre sfinții din cer se află persoane încoronate, domnitori înțelepți, sunt ierarhi bisericești, preoți, monahi, călugărițe o mulțime de laici din toate semințiile popoarelor și ale tuturor timpurilor. În rândul sfinților din Cer se află martirii și toți cei care și-au sacrificat viața pentru Hristos și pentru credința cea adevărată în Dumnezeu. «Fericiți cei prigoniți pentru dreptate, că a acelora este Împărăția Cerurilor», – spune Hristos (Matei 5, 10). În troparul din această duminică cântăm că Biserica lui Hristos este îmbrăcată cu sângele martirilor ei. În cuprinsul Utreniei, Biserica noastră face cunoscut că martirii au cunoscut o singură cale de urmat: moartea pentru Hristos.

În cer se află sfinții poporului nostru. De-a lungul secolelor, chiar și în secolul al XX-lea, au existat martiri și mărturisitori ai credinței în Hristos-Dumnezeu. Părinții Bisericii noastre Greco-Catolice amenințați de pericole, i-au învățat pe copii religia, botezându-i în ascuns, administrând în secret Sfintele Sacramente și au participat în ascuns la celebrările liturgice. Toate acestea au presupus mult curaj, având nevoie și de har din partea lui Dumnezeu, dar ei purtând întipărită în inimile lor recompensa cerească, au fost gata să suporte orice persecuție sau moarte.

* * *

Richard Wermbrand, care a avut de-a face câțiva ani buni cu regimul sistemului comunist, în cartea sa “Chinuiți pentru Hristos” scria: “Am văzut creștini în închisorile comuniste care aveau la picioare lanțuri grele cu cincizeci de verigi, fiind torturați și arși cu fierul înroșit, iar pe rănile lor mari și dureroase a fost presărată sare, neoferindu-li-se nici o picătură de apă. I-am văzut înfometați, înghețați de frig, iar ei se rugau pentru comuniști. O astfel de atitudine nu poate fi explicată prin mijloace naturale. Ea este legată de acțiunea iubirii lui Hristos prezentă în inimile acestora”. Ei au știut să privească cu inima și cu sufletul la cer. Au avut în minte vii cuvintele lui Hristos: «Nu vă temeți de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot să-l ucidă» (Matei 10, 28).

Acest autor relatează în continuare cum la unul dintre procesele juridice, procurorul a întrebat-o pe o bună creștină:

- De ce-i îndemni pe oameni să devină membrii unei secte interzise?

- Scopul nostru, este de a dobândi pentru Hristos întreaga lume, a răspuns cu curaj femeia, având în minte credința vie legată de eternitatea cerească.

* * *

Un medic american, fost misionar în Corea, a operat o femeie săracă.

- Câți bani ai fi putut câștiga, dacă ai fi făcut aceeași operație în USA? – a întrebat din curiozitate sărmana femeie?

- Câteva mii de dolari.

- Dar aici, în Corea, care va fi remunerarea ta?

- Recunoștința femeii sărace și surâsul Mântuitorului au mai mare valoare pentru mine, decât toate bogățiile lumii, – a răspuns modest medicul. Acest doctor s-a gândit la recompensa eternă din cer.

* * *

O femeie tânără se ocupa, fără nici un fel de remunerare, de oamenii bolnavi.

- Biserica v-a solicitat un astfel de serviciu? – a întrebat-o un bolnav, observând pe haina ei un însemn bisericesc.

- Nu, – a răspuns femeia, – eu singură, în mod voluntar, m-am angajat spre îndeplinirea serviciului de într-ajutorare.

- De ce?

- Pentru că-L iubesc pe Hristos, iar acesta este singurul mod pentru a-I dovedi că-L iubesc, deoarece El ne-a spus: «Tot ceea, ce ați făcut unuia dintre acești frați ai Mei, prea mici, Mie Mi-ați făcut» (Mt. 25, 40).

- Nu luați nici o remunerație? Lucrați pe gratis?

- Lucrez din principiu, împărtășind cu voi iubirea lui Hristos.

- Dacă mai există pe pământ încă astfel de oameni ideali, lumea nu va pieri, – a răspuns bolnavul, entuziasmat de aceste cuvinte.

* * *

Un profesor a observat în mod evident, că numai sfinții au știut cum să trăiască. La întrebarea: “Ce este un sfânt?” un elev i-a răspuns: “Sfântul, este un creștin obișnuit”. Sfântul, este omul care respectă poruncile lui Dumnezeu și știe cum să-L iubească pe Dumnezeu și pe aproapele. Sfântul știe să învingă răul. «Aceasta este biruința, care a biruit lumea: credința noastră» (1 Ioan 5, 4).

* * *

Care drum duce în cer? La cer ne conduce calea poruncilor lui Dumnezeu și a fericirilor evanghelice, sacrificiul, munca, rugăciunea și suferința. Uneori acest drum este foarte greu, dar pentru fericirea veșnică suntem datori să fim pregătiți să suportăm totul.

Dacă locuitorii Cerului ni s-ar adresa nouă, ei ne-ar spune aceste cuvinte: “Ascultați, locuitori ai Pământului! Ascultați, iubiți frați și surori! Dacă ați cunoaște, cât de minunat este în cer și ce plăcut este să te odihnești aici după ostenelile de pe pământ! Pentru cer este foarte important să suferi totul. Dacă noi ne-am putea întoarce din nou pe pământ, atunci L-am servi cu și mai mult zel pe Dumnezeu. «Cele ce ochiul n-a văzut și urechea nu a auzit și la inima omului nu s-au suit, pe acestea le-a gătit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El» (1 Corinteni 2, 9). Gîndul la Cer conferă puterea de a învinge greutățile vieții și stimulează omul spre o trăire autentică a vieții.

La fel ca și Profetul Daniel în Babilon, să nu uităm niciodată de patria noastră – de eternitatea cerească. Această amintire ne dă puterea de a urma o viață dreaptă și să fim lumină pentru lume. Mântuitorul-Hristos spune: «Oricine, va mărturisi înaintea oamenilor pentru Mine, mărturisi-voi și Eu pentru el înaintea Tatălui Meu» (Matei 10, 32).

Rugăciune

Cât de ușor este a spune: Dumnezeu este iubire! Cine rămâne în iubire, rămâne în Dumnezeu, iar Dumnezeu în El. De aceea întemeiază-ți și tu suflete al meu locuința în El, fiind locuitor al Lui. Rămâi în Dumnezeu și El va rămâne în tine. Dumnezeu rămâne în tine, pentru a te sprijini, iar tu să rămâi în Dumnezeu pentru a nu cădea.

Tu, o Doamne, mă îndemni spre a Te iubi. Dar oare eu, Te-aș putea iubi dacă Tu, mai întâi nu m-Ai fi iubit pe mine? Fă, ca să nu fiu leneș în a-Ți răspunde cu iubire la iubirea Ta, căci Tu, m-ai iubit primul pe mine, deși am fost păcătos, și astfel ai sfărâmat păcatele mele, chemându-mă în Biserica Ta, pentru a înceta să mai păcătuiesc. M-ai iubit atunci, când am fost bolnav, dar m-ai vizitat, cu îndurarea Ta, pentru a mă vindeca. Prin aceasta s-a arătat în mod clar iubirea Ta față de mine, căci ai venit în această lume, pentru ca prin Tine, să am viața cea veșnică.

Doresc să Te iubesc pe Tine, Dumnezeul meu, prin semenul meu, în mod necondiționat, să Te urmez ajutându-l pe el, să Te imit sacrificându-mă pentru binele lui și să fiu de-a pururi în preajma Ta, făcându-i cunoscută lui minunăția iubirii Tale. Amin. (După Sfântul Augustin)

 

* * *

 

Fiti desavarsiti, precum Tatal vostru din ceruri

Autor: pr. Vasile Rob
Copyright: Editura Unitas

In aceasta prima Duminica dupa Rusalii, Biserica ii sarbatoreste pe toti cei care l-au slujit si imitat, cu toata fiinta lor, pe Isus Cristos ca si pe aceea care au suferit, mai degraba, Botezul Sangelui decat negarea credintei, pe aceea care, prin exemplul vietii lor, au dat curaj si putere crestinilor , au indreptat si modelat suflete, au pansat si au tratat boli sufletesti sau trupesti, au hranit si adapat pe cei flamanzi si insetati, au imbracat pe cei amarati si necajiti, ce si-au castigat prin propriile merite aureola cereasca si un loc in Imparatia cerurilor, cunoscuti sau necunoscuti, de aici si de pretutindenea acestui pamant – toti sfintii -.

Sfintii sunt cei despre care Isus a spus: “Pe cel ce ma va marturisi pe mine inaintea oamenilor si eu il voi marturisi pe el inaintea Tatalui meu.” Mt 10/32 – 33. Adica, acele madulare ale biserici lui Cristos care, prin vorba si prin fapta, au facut posibila prezenta, continua, a lui Cristos in Creatia lui Dumnezeu pe pamant.

Sfintii sunt crestinii nascuti prin Invierea Fiului lui Dumnezeu si care au biruit pacatul si pe Satana, luptandu-se aici pe pamant, in Biserica luptatoare, pentru a dobandi lacas vesnic in Biserica biruitoare din cer. Iar sfintenia este iubirea evanghelica aratata de catre Isus poporului nascut din jertfa sa pe cruce si implinirea ei, zilnic, in relatia cu aproapele nostru, oriunde ne desfasuram activitatea sau ne traim viata trecatoare: “caci, oricine face voia Tatalui meu, care este in ceruri, este fratele meu, sora si mama mea.” Mt. 12/49.

Aceasta Duminica este dedicata, dupa cum am aratat mai sus, nu numai sfintilor pe care-i cunoastem si care au cate o zi in calendarul crestin, in care-i sarbatorim, dar si al acelor sfinti pe care nu-i stim dupa nume si pe care-i pomenim, in rugaciunile noastre, generic; “toti martirii si marturisitorii credintei.” Ca atare, dupa invatatura Bisericii, toti crestinii fac parte integranta din comunitatea celor care au plecat, prin moarte, de pe pamant dar si din a acelora care, inca se mai afla in aceasta “vale a plangerii,” in care omul a fost adus de catre protoparinti sai Adam si Eva, in drum spre Tara Promisa de Fiul lui Dumnezeu. De aceea chemarea la sfintenie este generala si universala, dar si pentru ca, Dumnezeu, se ascunde sub infatisare lumeasca, in creaturile sale si doreste sa fie descoperit de catre fiecare dintre noi.

Sfantul Augustin, privind la pleiada de sfinti ce provin din toate paturile sociale; tarani, muncitori, sclavi, soldati, femei usoare, regi sau cersetori, a spus: “daca acestea si acestea au putut, eu de ce sa nu pot?!” Fiind convins ca, asemeni dupa cum a spus Tertulian (160 – 240), “sangele martirilor a fost samanta crestinilor si a sfintilor inaltati la cer” ce si-au castigat sfintenia in marturisirea lui Cristos prin vorbe si fapte in toate imprejurarile vietii lor.

Sarbatoarea tuturor sfintilor, cum mai este denumita Duminica a I a de dupa Rusalii, este in fapt sarbatoarea sperantei pentru ca fiecare crestin adevarat doreste sa faca, pentru aceasta, nenumarate eforturi ca sa ajunga in multele lacasuri pregatite de Dumnezeu omului. Subliniez cerestin adevarat, pentru ca sunt cel putin 3 tipuri de crestini:

1. Cei ce fac voia Domnului de frica iadului si a pedepsei divine ce i-ar putea ajunge;

2. Cei care fac voia Domnului pentru recompensele materiale pe care le primesc din aceasta sau pe care o asteapta;

3. Cei care fac voia Domnului fara frica de iad si fara a astepta nici un fel de recompensa materiala sau de orice fel.

La aceste categorii de crestini se adauga si numarul mare de oameni care considera ca sfintenia este ceva iesit din comun, cum ar fi: puterea de a face minuni sau necesitatea izolarii de lume si de a sta tot timpul in genunchi in rugaciune, de a-ti imparti averea saracilor si a trai sarac si in lipsuri, etc. Dar, cu toate ca aceste fapte sunt si unele dintre insusirile sfinteniei, ele nu sunt sfintenia insasi, si vedem aceasta din sfanta Traditie si Vietile Sfintilor, anume ca sfintenia nu tine cont de: varsta, stare sociala, pregatire culturala sau profesionala si nici de vre-o activitate clerica, ea cuprinde, in mare masura, urmatorii pasi:

1. Lepadarea de sine si luarea propriei cruci urmand pasii trasati de Isus pe pamant;

2. Marturisirea lui Cristos, indiferent de momentul sau imprejurarea vietii noastre, prin vorbe si fapte;

3. Apararea credintei crestine cu orice pret;

4. Manifestarea, intr-un mod vadit, a iubirii evanghelice in aproapele nostru, indiferent de starea materiala sau relatia sociala pe care o avem, la un moment dat, cu el.

Acest al patrulea pas este cel desprins din invatatura lui Isus cand a spus: “pentru ca ati facut unia dintre acestea mai mici ai mei, mie mi-ati facut.”

Sa-l rugam pe Domnul Dumnezeu sa ne dea si noua harul si puterea de a urma, macar de aici incolo, pasii Fiului sau si darzenia sfintilor care l-au marturisit pentru a gasi lacasul pregatit noua de la intemeierea lumii. Amin.

 

* * *

 

Nu vă fie frică de oameni, ci de Dumnezeu!

Autor: pr. Mihai Tegzeș
Copyright: Predici.cnet.ro

Nu vă fie frică!

Pericopa ne prezintă partea finală a dialogului lui Isus cu apostolii, înainte ca aceștia să fie trimiși în misiune. Mântuitorul îi invită să nu le fie teamă să-L mărturisim înaintea oamenilor, deoarece și El îi va recunoaște înaintea Tatălui. Iubiților, suntem cu Dumnezeu numai dacă avem curajul să fim ucenicii care-L mărturisesc pe Domnul, tuturor. De fapt, Tereza de Calcutta, consideră că responsabilii propovăduirii, sunt toți creștinii – prin vestirea Scripturilor și prin exemplul vieții – căci “Viața voastră strigă mai tare decât cuvintele voastre“. Prin cuvinte și fapte, fiecare este chemat să răspândească vestea bună: faptul că Isus a venit în lume, a pătimit și a înviat pentru mântuirea noastră, arătându-ne cât de mult ne iubește.

Isus știe că discipolilor nu le va fi ușor să-L mărturisească. Îi informează că vor fi persecutați, dar imediat îi încurajează: “Nu vă fie frică!” Isus va repeta destul de des aceste cuvinte, arătând că ai Săi nu trebuie să tacă sau să abandoneze misiunea lor, din cauza fricii. Prin urmare, omului obișnuit să trăiască cu sentimentul fricii în suflet, creștinului subjugat de teamă, Dumnezeu îi dăruiește certitudinea că, atunci când El se arată și omul îi acceptă prezența, frica nu mai are sens și este biruită.

Isus enumeră câteva motive datorită cărora omului nu trebuie să-i fie teamă. Mai întâi precizează: “Deci nu vă temeți de ei, căci nimic nu este acoperit, care să nu iasă la iveală și nimic ascuns, care să nu ajungă cunoscut” (Mt. 10, 26). Isus crede în răspândirea Evangheliei, tocmai pentru că Tatăl este împlinitorul, artizanul acestei acțiuni, prin mijlocirea ucenicilor. Prin urmare, chiar dacă la început revelația lui Dumnezeu a fost încredințată unui număr mic de persoane, spre a fi transmisă și chiar dacă a fost refuzată, se va răspândi, deoarece Creatorul însuși o va face cunoscută, fapt întărit de sensul expresiei “să iasă la iveală“, adică să fie descoperită direct de către Dumnezeu.

Un alt motiv, care trebuie să-i determine pe ucenici să nu le fie teamă, este redat astfel: “Nu vă fie frică de cei care ucid trupul, dar nu au putere să ucidă sufletul“. Isus nu le promite apostolilor că vor fi feriți de relele care îi înspăimântă, ci le explică faptul că viața pământească nu este binele cel mai mare. Binele suprem este viața veșnică, iar răul este faptul de a trăi despărțiți de Dumnezeu. Acesta este sensul învățăturii: nu vă fie frică de oamenii care, în cel mai rău caz, pot să vă priveze de viața pământească, ci să vă fie “teamă” de Dumnezeu (adică să-L recunoașteți, adorați, iubiți și să împliniți voința Sa), căci este infinit mai puternic decât dușmanii voștri și de El depinde soarta voastră veșnică: mântuirea sau pieirea. De fapt, Isus ne îndeamnă să fim realiști, să discernem esențialul, străduindu-ne să-l obținem, chiar dacă acest fapt implică pierderea vieții pământești.

Deși sufletul nostru, destinat veșniciei, este comoara cea mai prețioasă care ne-a fost dăruită, ne îngrijim prea puțin de viața sufletească. Trebuie să fim atenți, deoarece, valorizarea sau ignorarea sufletului sunt factorii care vor hotărî soarta noastră veșnică: “Oricine Mă va mărturisi în fața oamenilor și Eu îl voi mărturisi în fața Tatălui Meu, care este în ceruri. Cine însă Mă va tăgădui în fața oamenilor, îl voi tăgădui și Eu în fața Tatălui Meu, care este în ceruri” (Mt. 10, 32-33).

A-L ignora pe Dumnezeu, este păcatul cel mare din cauza căruia, moartea a pătruns în lume. Totuși, Isus ne-a arătat că “darul” de sine (jertfa Sa) este mai tare decât păcatul și oferă posibilitatea oamenilor de a se reîntoarce la Tatăl. Astfel, trebuie să ne abandonăm în mâinile Domnului, recunoscând că prin iubirea și puterea Sa, are grijă de noi și ne dăruiește mântuirea.

Martiriul reprezintă forma cea mai înaltă a propovăduirii. Martirii “sunt cei care au vestit Evanghelia, dăruindu-și viața din iubire…” Când Îl iubim pe Dumnezeu și ne jertfim pentru aproapele, suntem martirii zilelor noastre, deoarece mărturisim că valoarea cea mai mare nu este viața pământească sau orice formă de bunăstare și succes – care trebuie căutate și conservate cu orice preț – ci arătăm, în cel mai evident mod, că valoarea cea mai mare este legătura noastră cu Dumnezeu și respectarea voinței Sale.

Pericopa ne cheamă să ne încredem în Dumnezeu, să sperăm în El cu curaj. Cine este dominat de teamă, se închide în sine și caută să-și facă dreptate cu “pumnii”. Isus ne spune să nu ne fie frică nici măcar de oamenii care ar putea să ne ucidă. Cât este de diferită învățătura Sa, față de cea a oamenilor faimoși din zilele noastre? Niciodată Isus nu încurajează violența. Niciodată nu ne îndeamnă să ne războim între noi, pentru că creștinul nu are dușmani, ci numai frați care sunt “diferiți” de el.

Isus ne cere să denunțăm răul cu îndrăzneală. Ne invită să nu ne rușinăm, să nu ne lepădăm de El, adică de cei săraci, slabi, suferinzi… “Cei mai mici” cu care Isus se identifică, sunt cei care nu au drepturi și nici nu sunt recunoscuți de societatea noastră… Cei care au ghinionul de a se fi născut în zone sărace și “uitate” de lume… Să ținem minte că atunci când ne simțim abandonați de frații noștri, ne simțim părăsiți de Dumnezeu… Totuși strigătul lui Dumnezeu ne răsună în urechi: “Nu te teme!” până și firele părului din capul tău sunt numărate.

Un băiat fură bani din portofelul tatălui său. Descoperit și certat, continuă să fure. Părinții îi repetă că va ajunge un hoț. Dacă ei vor continua să-i spună zilnic aceste vorbe, într-adevăr el va deveni un tâlhar. Trebuie să ne întrebăm: “Ce problemă are acest prunc? Care gol din sufletul său dorește să-l astâmpere, furând?” Copilul este nefericit pentru că nu are bani sau pentru că are nevoie de atenția și de iubirea părinților? Deoarece, dacă ar fi așa (și așa este, deoarece părinții nu i-au “predicat” și dăruit iubirea divină!), mânat de această nevoie de a fi iubit, va continua să fure, iar ei acuzându-l pentru că nu-i înțeleg comportamentul, vor face din el un hoț. La ce ne folosește să ne învinuim copiii, ignorând mesajele pe care ni le transmit?

Pace și spadă

Evanghelia ne vorbește mereu despre pace. Dar cum să înțelegem cuvintele lui Isus, care par să se opună păcii: “Să nu credeți că am venit să aduc pace pe pământ. Nu pace am venit să aduc, ci sabie” (Mt. 10, 34-35). Cuvintele Domnului nu înseamnă că El aprobă dezbinarea și violența cauzată de spadă, căci Isus dorește să-i vadă pe oameni uniți în jurul adevărului (cf. Io. 17,17-23).

În timpul acela, vestirea adevărului, faptul că Isus este Mesia, a fost un motiv de dezbinare între iudei. În familii, unii-L adorau pe Isus, alții erau împotriva Sa. Astfel, Vestea cea bună, era un “motiv de dezbinare” (Lc. 2,34). Cunoscând acest lucru, putem înțelege o altă afirmație a lui Isus: “Căci am venit să despart fiu de tată, fiică de mamă, nora de soacră, iar dușmanii omului vor fi casnicii lui” (Mt. 10, 36), prin care, Mântuitorul doar constată reacția contemporanilor Săi față de vestirea Evangheliei.

În zilele noastre se întâmplă același lucru. Învățătura Bisericii este “semn de dezbinare” deoarece creștinii urmează părerile lor și nu ascultă de învățătura Bisericii.

Isus a venit să aducă “spada” judecății divine, care separă pe cei buni de cei răi;pe cei care cred în El, de cei care îl refuză. Având înainte alegerea “pro” sau “contra” Isus, ucenicul trebuie să fie dispus să-și ia crucea (chiar dacă acest fapt presupune inclusiv ruperea relațiilor cu cei dragi) și să-L urmeze pe Domnul. Aceasta este o problemă de viață veșnică sau de moarte eternă. Pentru a câștiga viața veșnică trebuie să fim dispuși să ne pierdem viața pământească. Isus Cristos este Dumnezeu și trebuie iubit mai presus decât orice altă persoană, chiar mai mult decât sinele. Acest fel de a vorbi al lui Isus este clar numai pentru cei care cred că Mântuitorul are puterea să învie morții și să dăruiască viața veșnică ,acelora care au renunțat la onorurile pământești pentru a-L urma.

Iubirea lui Dumnezeu are prioritate înaintea familiei!

Trebuie să știm că, cu cât îl iubim mai mult pe Dumnezeu și respectăm poruncile, cu atât îi iubim mai tare pe oameni, adică mai în adevăr, responsabilitate, respect și libertate… “Cine-și iubește tatăl sau mama mai mult decât pe Mine, nu este vrednic de Mine” (Mt. 10, 37). Luca redă acest cuvinte ale lui Isus într-un chip mult mai dur: “Dacă vine cineva la Mine și nu urăște pe tatăl său și pe mamă și pe femeie și pe copii și pe frați și pe surori, chiar și sufletul său însuși, nu poate să fie ucenicul Meu” (Lc 14, 26). Cum putem asocia aceste cuvine cu porunca a patra, în care ni se cere să ne respectăm părinții (cfr. Mc. 7, 10-12; Mt. 19, 19)?

Mântuitorul nu se contrazice, ci insistă să afirme că valoarea supremă din viața noastră trebuie să fie ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu. E bine să ne amintim că situația economică și socială din timpului Isus era de așa natură, încât familiile erau obligate să se sprijine tot mai mult pe puterile lor proprii. Nu aveau posibilitatea să împlinească “obligațiile” față de cei din afara lor: ospitalitatea, invitația la masă, grija față de cei marginalizați. Această stare de fapt, făcea imposibilă viața comunitară; limita porunca a patra, exclusiv la nucleul familial și nu la marea familie a umanității; împiedica vestirea deplină a “veștii bune“: Domnul este Tatăl, iar noi suntem frați și surori, unii cu alții. Acest adevăr trebuie să se înrădăcineze în viața comunității.

O comunitate vie și frățească este oglindirea (reflexia) chipului lui Dumnezeu. În acest context porunca lui Isus: “urăște pe tatăl tău și pe mama ta…subliniază că toți ucenicii Săi trebuie să depășească închiderea individualistă între zidurile propriei familii, pentru a se deschide comunității. Isus însuși a practicat acest îndemn. Celui care îi vestise că mama Sa-L caută, i-a răspuns: “Și privind pe cei ce ședeau în jurul Lui, a zis: Iată mama Mea și frații Mei. Că oricine va face voia lui Dumnezeu, acesta este fratele Meu și sora Mea și mama Mea” (Mc. 3, 34-35). Lărgirea familiei! Acest fapt era – și continuă să fie – pentru mica familie, calea care o ajută să conserve și apoi să transmită mai departe valorile în care crede.

Isus le cere ucenicilor o iubire mai mare, inclusiv decât cea pe care o simt pentru propria familie. Numai cine are o astfel de iubire, este vrednic de Domnul. De trei ori se repetă “vrednic de Mine“. Privind la limitele și păcatele noastre, ne simțim nevrednici… De fapt, nu este ușor să fim discipoli ai Domnului. Creștinismul nu se transmite prin naștere sau pentru că este un obicei tradițional. Cineva poate fi un bun creștin numai dacă “alege” în mod liber să fie astfel. Evanghelia ne informează că alegerea de a fi creștini este foarte importantă, deoarece ucenicii lui Isus intră în legătură directă cu Mântuitorul, inclusiv cu destinul Său. De fapt, doar aflându-L, întâlnindu-L pe Isus, ucenicul își descoperă adevărata identitate.

Isus își află viața (Învierea) numai pentru că mai înainte și-a “pierdut-o” pe cruce, adeverind “parabola bobului de grâu“… Felul în care și-a trăit viața Isus, este exact opusul felului nostru de a gândi, care crede că omul este fericit numai dacă ține pentru sine viața proprie, timpul, bogățiile, afacerile… Cunoaștem dezastrul la care conduce această mentalitate: concentrarea exclusivă pe sine și pentru interesele personale, cu orice preț. Ucenicul își află fericirea în a-și cheltui viața pentru Dumnezeu și pentru cei săraci, renunțând la sine.

Adevărata familie

Legăturile familiale sunt comoara cea mai prețioasă pe care un om o are pe pământ. Însă pentru un ucenic nu poate exista nimic mai presus decât iubirea lui Dumnezeu.

Dând ultimele directive celor pe care îi trimite în misiune, Isus le amintește că relațiile de familie nu sunt absolute, nu au drepturi nelimitate. Cea dintâi vocație a creștinului este a-L urma pe Isus; căci “Cine-și iubește tatăl sau mama mai mult decât pe Mine, nu este vrednic de Mine. Cine-și iubește fiul sau fiica mai mult decât pe Mine, nu este vrednic de mine” (Mt. 10. 37). Isus ne învață că devenind ucenicii Săi, pătrundem într-o familie mai mare: “Cel care face voia Tatălui, este pentru Mine, frate, soră, mamă” (Mt. 12, 49).

Isus apreciază faptul că membrii unei familii, pot să se sprijine între ei, dar ajutorul lor este limitat și nu poate satisface dorințele infinite de fericire, iubire, dreptate, încredere, prezente în sufletul fiecărui om. Aceste năzuințe pot fi astâmpărate numai de către Dumnezeu, doar în măsura în care omul – urmând exemplul lui Isus – caută să împlinească voia Tatălui.

Paradoxul crucii

A-ți lua crucea, este paradoxul Evangheliei: cel din urmă va fi cel dintâi; cel care pierde, va câștiga; cel care dă totul, va primi totul; cel care moare, va învia. Câștigă viața, acela care are curajul să o piardă. Este o logică “puțin” diferită de mentalitatea noastră… Cine nu-și ia cruce pentru a-L urma pe Domnul, nu este vrednic de Dumnezeu (cfr. Mt. 10, 38). Trebuie să ne amintim de cuvintele Sf. Pavel, pentru a înțelege corect acest verset: “Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Isus Cristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!” (Gal 6, 14). A-ți lua crucea presupune ca omul să se lepede în mod radical de sistemul răutăcios, existent în lume.

Numai cel care în viață îi dă prioritate lui Isus, cine zi după zi, renunță la sine și-și duce crucea, află viața. De fapt, Isus ne spune să nu considerăm nimic (nici chiar egoismul nostru) mai important decât iubirea Sa. “Nici o persoană sau orice alt lucru nu trebuie să fie mai important decât iubirea lui Cristos” citim în capitolul al IV-lea al regulii Sf. Benedict. Isus dorește să-L iubim mai presus de iubirea paternă, maternă sau filială. Ne cere să ne luăm crucea și să-L urmăm pe calea cea strâmtă, dar care duce la mântuire. Așadar, ucenicul este chemat să aparțină lui Isus, experimentând destinul și viața Sa, căci el nu mai este al său și nici al altuia, ci numai al lui Cristos. Zilnic trebuie să ne luăm crucea, chiar dacă nu suntem răstigniți, să putem suferi jignirile și disprețul celor de lângă noi, deoarece am învățat acest lucru de la Isus.

Reacția lui Petru

Petru îl întreabă pe Isus privitor la răsplata ucenicilor, văzând că aceștia – lăsând totul – L-au urmat (Mt. 19, 27). Acest fapt demonstrează că L-au însoțit pe Domnul nu atât din iubire, cât datorită profitului. Încă nu pricepuseră logica slujirii și a gratuității.

Răspunzându-i, Isus descrie viața veșnică, în care vor fi primiți cei care L-au urmat cu credință: “Iar Isus le-a zis: Adevărat zic vouă, că voi cei ce Mi-ați urmat Mie, la înnoirea lumii, când Fiul Omului va ședea pe tronul slavei Sale, veți ședea și voi pe douăsprezece tronuri, judecând cele douăsprezece seminții ale lui Israel. Și oricine a lăsat case sau frați, sau surori, sau tată, sau mamă, sau femeie, sau copii, sau țarine, pentru numele Meu, înmulțit va lua înapoi și va moșteni viața veșnică” (Mt. 19, 28-29).

Isus evidențiază că apostolii vor sta pe cele douăsprezece tronuri pentru a judeca cele douăsprezece triburi ale lui Israel (cfr. Apoc. 4, 4). Apoi vor primi multe lucruri pe care le-au abandonat: casă, frați, surori… și vor moșteni viața veșnică. De fapt, Isus afirmă că viața veșnică va reprezenta exact opusul lumii actuale, deoarece acolo: ultimii vor fi cei dintâi, iar primii vor fi cei din urmă.

Concluzie

După ce Isus termină discursul legat de misiune, pleacă. De fapt în următoarele două capitole putem constata că Isus se îndepărtează, tocmai pentru a pune în practică, în prima persoană, lucrurile abia predate ucenicilor, confirmând spusele sf. Iacob: “Credința fără fapte, moartă este“. Amin.