Selecție de predici

(tipareste predicile)

 

Duminica a II-a după Înălțarea Sfintei Cruci (a XIX-a după Rusalii)
Evanghelia: Luca 6,31-36
Apostolul: 2Corinteni 11,31-33;12,1-9

Luca 6,31-36

Și precum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi asemenea; Și dacă iubiți pe cei ce vă iubesc, ce răsplată puteți avea? Căci și păcătoșii iubesc pe cei ce îi iubesc pe ei. Și dacă faceți bine celor ce vă fac vouă bine, ce mulțumire puteți avea? Că și păcătoșii același lucru fac. Și dacă dați împrumut celor de la care nădăjduiți să luați înapoi, ce mulțumire puteți avea? Că și păcătoșii dau cu împrumut păcătoșilor, ca să primească înapoi întocmai. Ci iubiți pe vrăjmașii voștri și faceți bine și dați cu împrumut, fără să nădăjduiți nimic în schimb, și răsplata voastră va fi multă și veți fi fiii Celui Preaînalt, că El este bun cu cei nemulțumitori și răi. Fiți milostivi, precum și Tatăl vostru este milostiv.

 

Autori

pr. Anthony M. Coniaris
pr. Gheorghe Neamțiu
IPS Andrei Rymarenko
pr. Visarion Iugulescu
dc. Vasile Tudora
pr. Ilie Cleopa
pr. George Dimopoulos
pr. Ion Cârciuleanu
pr. Mihai Tegzeș
pr. Vasile Rob
pr. Olimpiu Todorean
pr. Ioan Abadi si pr. Alexandru Buzalic
PF Daniel Ciobotea

 

* * *

 

Ci iubiți pe vrăjmașii voștri…

Autor: pr. Anthony M. Coniaris
Traducere: Oana Capan
Copyright: ProFamilia.ro

Adevăratul test al iubirii nu este iubirea prietenilor noștri, ci iubirea dușmanilor noștri. Un mare Sfânt rus întreba: “Cum știm dacă o anume persoană trăiește în Dumnezeu și dacă este sinceră în credința sa? Nu există cale să fim siguri decât examinând viața ei, pentru a vedea dacă își iubește dușmanii. Căci unde este iubirea dușmanilor, este și Dumnezeu.” Acesta este marele test prin care vedem dacă suntem pe o frecvență cu Dumnezeu; pentru că tocmai aceasta face Dumnezeu: El trimite ploaia Sa peste cei drepți și peste nedrepți. Chesterton spunea odată: “A iubi înseamnă să iubești ce este de neiubit, căci altfel cum ar mai fi o virtute?”

 

Nepractic?

Să îți iubești dușmanii într-o lume ca a noastră pare foarte nepractic. A-ți iubi dușmanii – obiectează unii – înseamnă să le permiți să se folosească de tine. A-ți iubi dușmanii înseamnă să te lași călcat în picioare.

Să vedem însă ce ne spune psihologia și psihiatria despre ostilitate și despre oamenii ostili. Aceste științe afirmă că o persoană ostilă urăște deoarece se teme de celălalt că îl va lovi; așa că, pentru a se apăra pe sine, atacă el primul. Este ostil deoarece se așteaptă să fie înjosit și urât de celălalt. Ultimul lucru pe care îl așteaptă este iubirea. Așa că dacă în loc de ură îi dai iubire… îl dezarmezi. De iubire are el cel mai mult nevoie. Iubirea este singura care îi poate distruge ostilitatea.

“Dă-l dracului!”, îi spuse cineva unui prieten care avusese parte de o nedreptate din partea cuiva. Răspunsul primit a fost cu adevărat inspirat: “Este deja la dracul. Mai bine l-aș trimite la Dumnezeu.” A-ți iubi dușmanii înseamnă a-i trimite la Dumnezeu, a-l da lor pe Dumnezeu.

Dar oare așteaptă Dumnezeu de la noi să iubim păcatul și răul pe care îl fac oamenii? Evident că nu. El așteaptă de la noi să urâm păcatul și să iubim păcătosul. Să nu îți vină să te iei cu mâinile de cap? Cum ar putea cineva să facă distincție între păcat și păcătos? Și totuși, facem această distincție zi de zi în ceea ce ne privește pe noi înșine. Facem lucruri teribile; comitem erori enorme. Urâm greșelile noastre, dar continuăm să ne iubim. Faceți la fel și cu ceilalți, ne spune Isus. “Iubiți-vă semenii ca pe voi înșivă.” Urâți păcatul; iubiți păcătosul. Cineva exprima această idee astfel: “A-ți iubi dușmanul nu înseamnă să iubești noroiul în care se află perla, ci a iubi perla care se află în noroi.”

 

De ce?

De ce trebuie să îmi iubesc dușmanul? Pentru ca să fiu un copil al Tatălui. “Iubiți pe vrăjmașii voștri [...] și veți fi fiii Celui Preaînalt”. Dumnezeu dorește ca eu să fiu ca El. El își iubește dușmanii. Face bine celor care îl urăsc. Pregătește pășuni verzi pentru noi atunci când răsplata pe care o merităm ar fi deșertul. Ne conduce la ape limpezi când noi ne-am aștepta la un ținut uscat. Pe când eram încă păcătoși, Dumnezeu ne-a iubit și a murit pentru noi. Cu puțin timp înainte să moară, Isus le-a spus apostolilor: “Să vă iubiți unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, așa și voi să vă iubiți unul pe altul.”

“Iubiți-vă dușmanii.” Pe omul care face din nenorocirile tale bucuria lui, care te calcă în picioare, care îți pune șarpele în sân, care îți răstălmăcește cuvintele, care nu e sănătos până nu îți face viața amară… pe dușmanul tău, iubește-l. Iubește-l de dragul Meu, spune Isus. Iubește-l chiar “cum v-am iubit Eu”. Dar iubește-l și pentru că dușmanul tău este mai înainte de toate chiar dușmanul lui. Tristețea pe care o toarnă în paharul tău este din veninul ce îl otrăvește pe el. Lasă uitării rănile superficiale pe care ți le face ție și gândește-te la rănile adânci pe care și le face el singur. Ție îți provoacă tristețe; el însă se ucide pe sine.

Un mare preot rus, pr. Ioan de Kronstadt scria în inspirata sa carte “Viața lui Cristos”: “Fiecare persoană care face răul, care dă frâu patimilor, este suficient pedepsită de răul pe care l-a făcut, de patimile cărora s-a dedat, dar mai ales de faptul că s-a îndepărtat de la Dumnezeu și Dumnezeu s-a îndepărtat de la el: ar fi deci nebunește și inuman să ai simțăminte de mânie împotriva unui astfel de om; este ca și cum ai vrea să îneci un om care deja se scufundă în apă; sau ca și cum ai vrea să arunci în flăcări pe unul care arde deja. Unui astfel de om trebuie să îi arătăm dragoste dublă și să ne rugăm cu ardoare lui Dumnezeu pentru el; să nu îl judecăm și să nu ne bucurăm de necazul lui. De dragul Meu, spune Isus, dar și de dragul lor, “iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blestemă, faceți bine celor ce vă urăsc și rugați-vă pentru cei ce vă vatămă și vă prigonesc”.

Trebuie să îi iubim pe oameni nu pentru că sunt atrăgători. Chiar faptul că o persoană nu te place poate să însemne că are nevoie de tine. Sufletul său este învăluit de ura pentru tine și doar tu îl poți elibera. Ashley Montagu scria: “Arată-mi un criminal înrăit, un delicvent juvenil, un psihopat și aproape în fiecare caz îți voi arăta o persoană care a recurs la măsuri disperate pentru a atrage căldura emoțională și atenția pe care nu a reușit să o obțină, dar pe care o dorește atât de mult. Comportamentul ‘agresiv’, când este deplin înțeles, este de fapt doar o iubire frustrată, o tehnică de a smulge iubire – precum și un fel de a te răzbuna pe societatea care te-a lăsat la pământ, deziluzionat, părăsit, dezumanizat. De aici se vede că cea mai bună cale de a aborda comportamentul agresiv al copiilor nu este să fii tu însuți agresiv cu ei, ci să îi iubești. Iar acest adevăr nu este valabil doar pentru copii, ci pentru toate ființele umane, de orice vârstă ar fi.”

Avem deci două motive majore pentru care trebuie să ne iubim dușmanii: în primul rând pentru că ei au nevoie de iubire; și în al doilea rând pentru că doar iubirea are forța necesară pentru a transforma un dușman într-un prieten.

Dar mai există și un al treilea motiv, evident. Răspunzând la ură cu ură, nu faci decât să multiplici ura. Doar iubirea poate să spargă cercul vicios. Un bărbat a cumpărat odată o fermă și a ieșit să își inspecteze pământul. Deodată în față i-a ieșit vecinul. “Să nu te mire, dar când ai cumpărat pământul să știi că ai cumpărat și un proces cu mine”, i-a spus amenințător acesta. “Gardul tău intră cu câțiva metri în pământul meu!” Iată un scenariu de debut pentru un conflict ce se transmite de regulă din generație în generație. Dar noul stăpân al fermei i-a răspuns zâmbind: “Am crezut că voi găsi vecini prietenoși… și așa va fi. Iar tu mă vei ajuta. Mută te rog gardul unde vrei. Tu vei fi satisfăcut, iar eu fericit.” Ghiciți! Gardul nu a mai fost niciodată mutat, iar potențialul dușman a devenit un bun prieten. Iubirea a stins rapid focul urii.

Și în fine, tot un motiv pentru ca să ne iubim dușmanii este exprimat în cuvintele lui Isus: “Iubiți pe vrăjmașii voștri [...] și veți fi fiii Celui Preaînalt”. Suntem cu toții fii potențiali ai lui Dumnezeu. Prin iubire, potențialitatea devine actualitate. Trebuie să ne iubim dușmanii pentru că doar iubindu-i putem să îl cunoaștem pe Dumnezeu și să trăim frumusețea sfințeniei Sale.

 

Cum?

Cum este posibil să îți iubești dușmanul?

1. Nu este posibil dacă înainte nu îl iubim pe Dumnezeu. Isus ne-a sugerat aceasta când ne-a spus: “Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta și din tot sufletul tău și din toată puterea ta și din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuți” (Luca 10,27). Dacă îl iubești pe Dumnezeu cu toată ființa ta, atunci vei putea să îți iubești și aproapele, chiar dacă este dușmanul tău. Această iubire este un dar al Spiritului Sfânt care sălășluiește în noi.

2. “Faceți bine celor ce vă urăsc”, spune Isus. Iar Sf. Pavel spune: “Dacă vrăjmașul tău este flămând, dă-i de mâncare; dacă îi este sete, dă-i să bea [...] biruiește răul cu binele” (Romani 12,20-21). Fă binele pentru dușmanul tău și vei fi surprins să descoperi cât de ușor este să îl iubești. Pe el îl va ajuta să își scoată răutatea din inimă. Dar a birui răul cu binele înseamnă că noi trebuie să facem primul pas; noi trebuie să începem, făcând ceva.

Un medic spunea odată: “Practic medicina de 30 de ani și am prescris multe la viața mea. Dar cu timpul am aflat că ceea ce vindecă cel mai bine problemele oamenilor este medicamentul numit iubire.” “Și dacă nu funcționează?”, a fost întrebat de cineva. “Dublează doza”, a răspuns el.

3. Isus spune: “Rugați-vă pentru cei care vă persecută”. Amintiți-i în rugăciune în genunchi. Este cel mai mare privilegiu pe care îl pot primi de la tine – să fie amintiți atunci când ești față în față cu Dumnezeu. Nici o persoană nu se poate ruga pentru cineva, și să o urască în același timp. Unul din cele mai bune mijloace de a nu urî pe cineva este să ne rugăm pentru respectivul.

4. Căutați ceva bun în dușmanul vostru. Pr. Ioan de Kronstadt scria: “Când fratele tău îți greșește cumva – de exemplu vorbind rău despre tine, sau pervertindu-ți vorbele, sau calomniindu-te – nu ne enerva pe el, ci caută să găsești în el calitățile, care există fără nici o îndoială în fiecare om, și iubește-l pentru acestea. Căutătorii de aur nu bagă în seamă nisipul și noroiul din site, ci caută doar bobițele de aur; deși sunt puține, le prețuiesc și aruncă peste umăr tot ceea ce nu este de folos. Dumnezeu face tot așa, curățindu-ne cu mare dărnicie.”

6. Faceți binele, rugați-vă, căutați binele în dușmanii voștri, și la final dezvoltați-vă capacitatea de a iubi. Fără iertare este imposibil chiar și să începi să îți iubești dușmanul. Această iertare trebuie să înceapă de la cel căruia i s-a greșit. Doar cel nedreptățit poate să spele cu apele calde ale iertării. Iată un exemplu:

La 9 aprilie 1968 – ziua funeraliilor lui Martin Luther King – un șofer alb pe nume Martin Whitted a fost dat jos din autobuzul pe care îl conducea în San Francisco, și bătut cu animalitate de 11 tineri negri. Bărbatul a murit la puțin timp după aceea. Tensiunile dintre comunitatea negrilor și cea a albilor au început să crească. Se anunțau noi valuri de violențe. Atunci însă, Dixie Whitted, soția șoferului, devenită văduvă, a apărut la televizor. Reacția ei la moartea soțului a fost impresionantă, extraordinară, cum nu prea vezi în această lume. Cu voce joasă a vorbit despre iubirea pe care i-a purtat-o soțului și de credința ei în Cristos. Le-a spus oamenilor să se abțină de la acte violente și în schimb să construiască pacea. Prin puterea lui Cristos, a spus ea, nu simte nici întristare și nici ură. A cerut să se înființeze un fond de donații nu pentru ea, ci pentru toți tinerii din zona în care a fost ucis soțul ei.

Rezultatele actului ei de compasiunii au fost uimitoare. Echipa din studioul de televiziune a început să plângă. Un negru i-a scris mai apoi doamnei Whitted: “Vă sunt dator. Nu m-ați fi cunoscut niciodată, dar datorită gestului Dvs, datorită modului minunat în care ați refuzat să urâți… nu voi mai putea niciodată să îi urăsc la un loc pe toți albii. Sunteți un adevărată monument în memoria soțului Dvs.”

Isus ne spune: “Iubiți pe vrăjmașii voștri și faceți bine și dați cu împrumut, fără să nădăjduiți nimic în schimb, și răsplata voastră va fi multă și veți fi fiii Celui Preaînalt, că El este bun cu cei nemulțumitori și răi. Fiți milostivi, precum și Tatăl vostru este milostiv.” Să luăm aminte!

 

* * *

 

Iubirea față de dușmani

Autor: pr. Gheorghe Neamțiu
Copyright: Viața creștină

“Însă iubiți pe vrăjmașii voștri (…)”
(Luca VI, 35)

“Are Isus un cuvânt care străbate toată învățătura Sa, precum sufletul străbate tot trupul; cuvânt rostit de Dânsul pe toate potecile și drumurile, în toate satele și orașele Palestinei, ucenicilor și mulțimilor, oamenilor simpli și cărturarilor gârboviți peste sulurile îngălbenite ale Legii. E cuvântul Lui favorit, cel mai plăcut, cel mai duios și mai plin de căldură și învățătură. Cu el cheamă pe Apostoli și noroadele; îl repetă de multe ori ca să li se întipărească în minte și să nu-l uite niciodată; ci la rândul lor să înfrățească și să înflăcăreze cu el lumea nouă. Vraja acestui cuvânt îi farmecă, apropiindu-i pe unii de alții, ca să fie una cu Cristos. Acest cuvânt care cuprinde ca într-o formulă matematică toată esența învățăturii lui Isus este: Iubiți!” (I. Miclea, op. cit., vol. I, p. 91).

Iubirea, cu dublul ei obiect: Dumnezeu și aproapele, Mântuitorul o numește cea dintâi și cea mai mare poruncă, și tot El ne spune că în această poruncă se cuprinde “toată legea și profeții”, deci toată desăvârșirea omului. Iubirea, cum spuneam într-o altă predică, este una și nedespărțită; Îl iubim pe Dumnezeu în aproapele și pe aproapele în Dumnezeu. Căci nu-L putem iubi cu adevărat pe Creatorul și Tatăl nostru ceresc fără a-i iubi și pe fiii Săi, care sunt toți semenii noștri în Cristos, care Și-a întipărit în noi toți chipul Său, prin Sfântul Botez.

Apostolul Iubirii – Sfântul Ioan Evanghelistul – în întâia sa epistolă catolică, ne spune: “De va zice cineva: «Iubesc pe Dumnezeu», însă pe fratele său îl urăște, este mincinos, căci cel ce nu iubește pe fratele său pe care l-a văzut, pe Dumnezeu, pe care nu L-a văzut, cum poate să-L iubească?” (Capitolul IV, 20).

Dumnezeu, fiind nevăzut și neputând fi iubit direct, ni l-a lăsat în locul Său pe aproapele, pe semenul mai apropiat și pe cel mai îndepărtat cu care Se identifică, astfel încât, iubindu-l pe aproapele Îl iubim pe Însuși Dumnezeu. Deci, controlul, termometrul iubirii noastre față de Dumnezeu este iubirea față de semeni. Această iubire de aproapele ne va fi judecătorul la judecata de obște: “Veniți, binecuvântații Părintelui Meu, de moșteniți împărăția care vă este gătită de la întemeierea lumii” – le va spune celor buni, Isus, în numele Iubirii. Și va continua: “Căci am fost flămând și Mi-ați dat să mănânc, am însetat și Mi-ați dat să beau; am fost străin și M-ați primit; am fost gol și M-ați îmbrăcat; am fost bolnav și M-ați vizitat; am fost în temniță și ați venit la Mine. (…). Adevăr vă zic: Întrucât ați făcut unuia dintre acești frați mai mici ai Mei, Mie Mi-ați făcut”. Iar pe cei răi, care n-au ajutat pe semenii lor în lipsurile amintite, Isus îi va respinge cu cuvintele care îngheață inima: “Mergeți de la Mine, blestemaților, în focul cel de veci, care este gătit diavolilor și îngerilor lui. Căci am flămânzit și nu Mi-ați dat să mănânc (…) Adevăr vă zic: Întrucât nu ați făcut unuia dintre aceștia mai mici, nici Mie nu Mi-ați făcut” (Matei XXV, 34-45).

Or, dacă porunca supremă din codul moralei creștine, poruncă veche, dar sancționată de însuși Mântuitorul și, – după cum tot El ne-o spune -, criteriul după care El va judeca lumea este iubirea, înseamnă că este de o importanță capitală să știm cum trebuie să fie iubirea noastră, a creștinilor. Trebuie să subliniem însă din capul locului că nu orice iubire își merită numele, și că îndeobște ceea ce se numește iubire deseori nu este decât fie expresia josnică a interesului egoist mai mult sau mai puțin mascat, fie dezlănțuirea instinctelor animalice din om.

În Evanghelia de azi, Isus ne luminează însușirile pe care trebuie să le aibă adevărata iubire. Să-L ascultăm încă o dată: “Și precum vreți să vă facă oamenii; așa să le faceți și voi. Căci de iubiți pe cei ce vă iubesc, ce dar (adică ce merit, n. n.) veți avea? Căci și păcătoșii iubesc pe cei ce îi iubesc. Și de faceți bine celor ce vă fac bine, ce dar veți avea? Căci și păcătoșii fac așa. Și dacă dați împrumut celor de la care așteptați să luați înapoi, ce dar veți avea? Căci și păcătoșii dau păcătoșilor împrumut, ca să ia înapoi întocmai. Dar iubiți pe vrăjmașii voștri și faceți bine și dați împrumut fără să așteptați nimic, și va fi plata voastră multă și veți fi fiii Celui Preaînalt, căci El este bun și spre cei nemulțumitori, și spre cei răi. Deci fiți milostivi, cum Tatăl vostru este milostiv” (Luca VI, 31-36).

Așadar, Isus ne învață limpede că, pentru a fi fiii Celui Preaînalt, adică pentru a fi creștini adevărați, nu este suficient să avem iubirea pe care și păcătoșii și păgânii o au, aceea doar de a întoarce binele pe care altul ni l-a făcut, de a întoarce întocmai împrumutul pe care cineva ni l-a făcut, adică de a iubi numai pe acela care ne iubește. Toate aceste fapte sunt firești, izvorâte din cel mai elementar simț al dreptății, pe care și păcătoșii îl au. Deci, împlinindu-le, noi nu am săvârșit un act de iubire propriu zisă, ci de dreptate, pentru care nu avem de așteptat o răsplată deosebită de la Dumnezeu. Ca să merităm această răsplată, răsplata supranaturală, de fii ai Tatălui Ceresc, trebuie să-i iubim pe semenii noștri dezinteresat, gratuit, așa cum ne-a iubit și ne iubește Dumnezeu prin Fiul Său Unic, adică să-i iubim nu pentru binele ce ni l-au făcut, și nici pentru calitățile lor naturale: inteligență, frumusețe, simpatie; ba nici chiar numai pentru virtuțile lor: bunătate, amabilitate, prudență, răbdare, smerenie, ci să-i iubim pe toți, chiar și pe cei răi, vicioși, nerecunoscători, în ciuda defectelor și păcatelor, pentru motivul că Dumnezeu îi iubește pe toți. Dacă Îl iubim cu adevărat pe El, trebuie să iubim tot ce iubește El și așa cum iubește El, adică să fim buni cu cei răi, îngăduitori și iertători față de dușmani, milostivi cu toți semenii, precum și Tatăl nostru ceresc este milostiv cu noi. Căci El nu numai ne-a dăruit existența cu toate darurile naturale și supranaturale, ci, în ciuda nevredniciei și ingratitudinii noastre repetate, nu numai că ne rabdă, ne așteaptă și chiar ne îndeamnă la împăcare, ci ne-a arătat o iubire dusă dincolo de orice limită, acceptând în persoana Fiului Său, pentru noi și în locul nostru, întruparea și moartea cea mai rușinoasă, prin răstignire, ca să ne redea demnitatea de fii și dreptul la fericirea Sa, pierdut prin păcat. Iată culmea iubirii: iubirea de dușmani, împinsă până la sacrificiul propriei vieți – culme unică realizată de Isus pe Calvar. Iar această culme de iubire trebuie realizată și de noi, imitatorii lui Isus, căci iată porunca ce ne-o dă, în mod solemn, prin învățăceii Săi, după Cina de taină: “Poruncă nouă vă dau: să vă iubiți unii pe alții; precum v-am iubit Eu, și voi să vă iubiți unul pe altul” (Ioan XIII, 34). Să fim deci în stare a ne dărui chiar și viața pentru a salva pe semenul nostru, chiar dacă acesta ne este dușman. Iată revoluția adusă de Isus în concepția despre iubire. De aceea, pe drept cuvânt numește El porunca iubirii de dușmani, adusă de El, poruncă nouă, deoarece aceasta era, până la El, necunoscută. De pe înălțimea Crucii, cu mâinile întinse ca pentru a îmbrățișa toată omenirea, într-un elan de infinită iubire, El cere iertare Tatălui ceresc pentru călăi și pentru cei ce-L batjocoreau: “Părinte, iartă-le, căci nu știu ce fac!” (Luca XXIII, 37). El promulgă astfel prin cuvânt și pildă, porunca cea nouă a iubirii de dușmani ca semn distinctiv, ca blazon de noblețe al creștinului adevărat.

“Iubiți pe vrăjmașii voștri!” Desigur, firii noastre îi repugnă și îi vine greu de pus în practică această poruncă. Imboldurile noastre instinctive cer tocmai contrariul – ura, răzbunarea -, nu să facem bine celor ce ne pricinuiesc vreun rău. Dar, dacă nu ne facem silă nouă înșine ca să biruim această repulsie firească, spre a ieși din noi și a îmbrățișa acea dragoste largă, împinsă până la nebunia Crucii, ce ne-o îmbie și poruncește Isus, Răstignitul pentru noi, păcătoșii, nu suntem decât niște falși ucenici ai Lui, nu mai mult decât vameșii și păgânii.

Să ne întipărim deci bine în minte, în inimă și în conduită adevărul că dacă ne iubim prietenii, frații, părinții, deci numai pe cei ce ne fac bine, suntem numai oameni, la fel ca păgânii și păcătoșii; dar dacă îi iubim și pe cei ce ne fac rău, pe cei nerecunoscători ori respingători prin firea lor, pe aceia pe care nimeni nu-i iubește, abia atunci suntem mai mult decât oameni, abia atunci avem dreptul să ne numim creștini, căci abia din acea clipă iubirea noastră primește semnul distinctiv al iubirii adusă pe pământ de Cristos, și numai atunci ne putem socoti frații Lui și fiii Părintelui ceresc. Este greu? Fără îndoială, deoarece în viața ucenicului adevărat al lui Cristos nimic nu este ușor și comod; dacă însă, printr-o viață reculeasă, ne străduim să ținem vii în minte și în inimă aceste gânduri, și dacă apelăm în nevoi la ajutorul lui Dumnezeu, prin Cristos, El ne va îmblânzi firea și ne va ajuta să biruim antipatiile naturale și repulsiile față de semeni, precum și pornirile de mânie și ură, și astfel ne vom împărtăși de bucuria și mângâierea negrăită pe care o dă înfrângerea de noi înșine, pentru a-L urma în toate pe Cristos.

O, Isuse, care singur știi cât de slab sunt, și că fără harul Tău nu pot face nimic pentru mântuirea mea, iar iubirea cu care îmi poruncești să Te iubesc pe Tine și pe aproapele meu este cu totul peste puterile mele, Te rog varsă-mi în inimă Iubirea Ta; mai mult, împrumută-mi Inima Ta Preasfântă și milostivă ca să Te iubesc pe Tine și pe semenii mei, cu iubirea cu care Tu ne-ai iubit. Amin.

 

* * *

 

Tăria în încercări

Autor: IPS Andrei Rymarenko
Traducere: Oana Capan
Copyright: Predici.cnet.ro

Începând cu duminica despre “talanți”, lecturile duminicale ne-au arătat cum un talant (puterea dată fiecăruia dintre noi de Dumnezeu pentru a îndeplini poruncile Sale de a-l iubi pe Dumnezeu și pe aproapele) s-a manifestat în diferitele calități creștine ale sufletului uman. În duminica despre femeia cananeancă – în umilință profundă; în duminica despre pescuirea miraculoasă – în ascultare față de cuvântul lui Dumnezeu, în credința de neclintit. Iar în lecturile din Apostol și din Evanghelie pentru această duminică – în răbdarea mare în dureri, în marea mângâiere spirituală, și în special în bucuria de nedescris care se ascunde în milostivirea și iubirea față de dușmani. Toate acestea din urmă, după standardele omenești, par a fi nenaturale; dar datorită puterii talantului lui Dumnezeu, sunt posibile, pline de bucurie.

Aceasta ne-o spune Apostolul astăzi: “Dumnezeu și Tatăl Domnului nostru Isus, Cel ce este binecuvântat în veci, știe că nu mint” (2Corinteni 11,31). Ce înseamnă aceasta? Ce urmează să spună apostolul dacă simte nevoia unui astfel de început, cu afirmația “nu mint”? El mărturisește mai departe ce i s-a întâmplat la Damasc: “În Damasc, dregătorul regelui Areta păzea cetatea Damascului, ca să mă prindă, Și printr-o fereastră am fost lăsat în jos, peste zid, într-un coș, și am scăpat din mâinile lui” (2Corinteni 11,32-33). După cum puteți vedea, erau zorile unor teribile vremuri ale martiriului, pe care le-au trăit primii creștini după Înălțarea la Cer a Domnului nostru Isus Cristos, la începutul predicării Veștii celei Bune.

Apostolul Pavel mersese la Damasc pentru a-i persecuta pe creștini. Pe drum însă, Domnul Însuși îi apare într-o viziune și îi spune: “Saule, de ce mă prigonești?” (Fapte 9,4). Și astfel adevărul i s-a dezvăluit Apostolului Pavel. Mesia cel adevărat i-a apărut lui Pavel pe drumul spre Damasc. Și când a ajuns în Damasc, în loc să îi persecute pe creștini, a început el însuși să îl predice pe Cristos. Cunoscând trecutul lui, nu l-au crezut la început. Mai apoi însă, când l-au crezut, au început să îl considere un trădător, un dușman al evreilor. De aceea, apostolul Pavel începe acest pasaj cu cuvintele: “Nu mint”. Deoarece pentru a-l predica pe Cristos ca Mesia care a venit este nevoie de tărie; și de un har special de la Dumnezeu, acel talant pe care Dumnezeu îl dă slujitorilor Săi, pentru a întări o astfel de predicare. Și același talant care l-a întărit pe apostol mai devreme în Damasc, când era aproape să fie martirizat (și doar un miracol l-a scăpat din mâinile lor); același talant l-a susținut și l-a încurajat și acum.

Iar mai încolo în Epistola sa, Apostolul Pavel ne arată mai în detaliu ce anume i-a întărit spiritul într-o luptă atât de dificilă. “Cunosc un om în Cristos, care acum paisprezece ani – fie în trup, nu știu; fie în afară de trup, nu știu, Dumnezeu știe – a fost răpit unul ca acesta până la al treilea cer” (2Corinteni 12,2). O revelație misterioasă. Acolo, Cristos i-a apărut pe drum, și aici, Cristos i-a revelat o mare îndurare. El i-a revelat starea în care sufletul percepe “al treilea cer”, o stare de spirit, o pace inexprimabilă a inimii.

Astfel, propunându-ne astăzi această lectură, Sfânta Biserică ne arată că în martiriul primilor creștini a existat ceva care le oferea acea forță ce părea nepământeană, acel talant divin, darul lui Dumnezeu. Aceasta era o pace a sufletului care acoperea orice suferință, toate durerile pământești, care era în întregime deasupra la toate. Aceasta este starea tăriei spirituale care ne este prezentată astăzi pentru edificarea noastră. Trebuie să îl urmăm pe Domnul. Dar cum pornim pe acest drum? Evanghelia de astăzi ne arată începutul, primii pași pe care trebuie să îi facă un creștin pentru a merge în această direcție. Evanghelia spune: “Și precum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi asemenea; Și dacă iubiți pe cei ce vă iubesc, ce răsplată puteți avea?” (Luca 6,31-32). Și mai apoi: “Și dacă dați împrumut celor de la care nădăjduiți să luați înapoi, ce mulțumire puteți avea? … Ci iubiți pe vrăjmașii voștri și faceți bine [celor care vă urăsc] și dați cu împrumut, fără să nădăjduiți nimic în schimb, și răsplata voastră va fi multă și veți fi fiii Celui Preaînalt” (Luca 6,34-35).

“Iubiți pe vrăjmașii voștri”. Acesta este primul pas pe care ni-l oferă lectura evanghelică de astăzi, pentru ca să putem primi acea forță pe care și Apostolul Pavel a primit-o într-o viziune a celui de-al treilea cer, pe care au primit-o toți martirii. Dacă dorim să împlinim ceea ce ne oferă Biserica în cuvintele Evangheliei, să începem să facem acest lucru; să pășim pe acest nou drum. Și vom primi acea revelație care ne va ajuta în momentele teribile în care mâhnirea ne invadează sufletul, în care durerea ne înconjoară. Mâhnirea și durerea vor dispărea. Da, ne vor părăsi, pentru că în acel moment ne vor fi dezvăluite harul, lumina divină a lui Cristos, care ne vor da tăria de a purta poverile vieții noastre pământești, pentru ca să fim mângâiați în viața veșnică cu Cristos.

 

* * *

 

Iubirea vrăjmașilor

Autor: pr. Visarion Iugulescu
Traducere: Iubirea vrăjmașilor
Copyright: IerodiaconVisarion.ro

“și răsplata voastră va fi mare și veți fi fiii Celui Prea Înalt (Luca VI, 35)

Frați creștini,

Felul de judecată a lui Dumnezeu se deosebește radical de felul de judecată al nostru al oamenilor. Morala și desăvârșirea creștină sunt cu totul altceva decât morala și desăvârșirea făurite de mintea omului. Legile Împărăției lui Dumnezeu au cu totul alte temelii, decât legile noastre lumești.

Sfânta Evanghelie de astăzi ne arată felul de judecată a lui Dumnezeu și morala creștină cu legile Împărăției cerești, pe care Domnul Hristos ne învață să le punem în practică întocmai. De aceea zice: “Precum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți și voi lor asemenea!”

Această nouă poruncă a lui Dumnezeu este cu totul deosebită de poruncile Vechiului Testament, fiindcă nu numai că ne oprește să săvârșim răul, dar ne poruncește și ne obligă să facem tot binele care ne stă în putere pentru aproapele nostru. Ca să ajungem creștini desăvârșiți nu este suficient numai respectarea legii care te oprește să faci răul, sau numai respectarea învățăturilor omenești care spun: “Ceea ce ție nu-ți place altuia nu face!” Ci se ajunge prin îndeplinirea acestei porunci, de a face în întreaga noastră viață, tot binele pentru semenii noștri.

Fapta aceasta bună trebuie făcută întocmai cum ne-ar place să ni se facă și nouă. Dacă noi vrem ca viața noastră să nu fie primejduită, trebuie mai întâi ca noi să trăim și să ne purtăm astfel, încât să nu periclităm cu nici un chip viața aproapelui nostru. Dacă tu creștine ții la cinstea și onoarea casei tale și nu dorești câtuși de puțin ca cineva să ți le vatăme, atunci trebuie să respecți tu mai întâi cinstea și onoarea altora.

Dacă tu creștine vrei să nu fii de nimeni nedreptățit, trebuie ca mai întâi de toate tu să nu faci nici un fel de nedreptate nimănui. Dacă tu creștine iubești bunurile ostenelilor tale și ții la casele, grădinile, vitele, hainele și podoabele tale și nu voiești ca cineva să ți le distrugă sau să ți le răpească, atunci și tu trebuie să respecți avutul altuia și să nu poftești niciodată nimic din ceea ce nu este al tău.

Această dreptate creștină este temelia și cea dintâi treaptă de urcare a omului spre desăvârșire și fără de ea nu se poate face nici un pas înainte spre Dumnezeu. Fără această sfântă dreptate nu putem păși pe treapta a doua care duce la desăvârșirea creștină. Morala religiei creștine nu este o listă de opreliști, ci este o seamă de legi și virtuți, de datorii și pilde care trebuie trăite și urmate, nu doar discutate. Morala creștină izvorăște din învățăturile de credință ale Bisericii Ortodoxe. Ea e morala credinței în Dumnezeu, morala legilor Dumnezeiești, a sfințeniei, a conștiinței și a fericirilor de pe munte.

Morala creștină este morala raporturilor evanghelice dintre Dumnezeu și oameni, dintre părinți și copii. Este morala frăției și a iubirii, a desăvârșirii, a mântuirii și a nemuririi. Morala creștină e morala vieții lui Iisus Hristos în trupul nostru muritor. Prin viața și Evanghelia Sa, Mântuitorul ne învață iubirea, iertarea, simplitatea, milostenia, blândețea, pacea, sfințenia și desăvârșirea. De aceea Domnul Hristos ne învață cum să ajungem la desăvârșire și ne spune: “Iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blesteamă, faceți bine celor ce vă urăsc pe voi și vă rugați pentru cei ce vă supără și vă prigonesc. Iertați și vi se va ierta, faceți bine și dați împrumut, nimic nădăjduind și plata voastră va fi multă și veți fi fiii Celui Prea Înalt; căci El este bun și cu cei nemulțumitori și cu cei răi”.

Iată pe cine fericește Domnul Hristos: “Fericiți cei blânzi, că aceia vor moșteni pământul! Fericiți cei cu inima curată, că aceia vor vedea pe Dumnezeu! Fericiți făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema! Și așa toate fericirile pe care le-a rostit în predica de pe munte.

Morala creștină trăiește mai mult din fapte decât din vorbe. Ea garantează cele mai bune raporturi dintre oameni și neamuri și numai prin morala creștină se poate face viața fericită în cer și pe pământ. Ea ne arată că virtuțile care ne asigură fericirea în cer, o garantează și pe pământ. În schimb, imoralitatea sub orice formă este cea mai urâtă pată, cea mai mare rușine pe obrazul și sufletul unui om. Fără respectul moralei creștine legăturile dintre oameni sunt false, mincinoase și aducătoare de mari dezastre sufletești și trupești.

Oamenii imorali își îmbolnăvesc mintea și ajung în spitalele de nebuni, în temnițe și în morminte. Tot ce urmărește morala creștină este în interesul sănătății și fericirii omului, a familiei și a societății chiar aici pe pământ.

Oamenii imorali nu pot suferi adevărurile sfintei învățături. Vai de familia unde unul din soți duce o viață imorală. Copiii lor sunt în pericol sufletesc și trupesc și când ajung mari imită imoralitatea părinților, ba fac și mai rău ca ei.

Să ne privim și noi viața în oglinda moralei creștine și să ne dă seama cât suntem de departe de virtuțile ei. Să ne întoarcem la Tatăl cu sinceritate, ca fiul cel vinovat, și să iubim bunătatea, mila, dragostea, sfințenia și toate virtuțile, ca să fim și noi fii buni ai Săi, căci astfel nu vom regreta niciodată, nici chiar în viața aceasta.

Fericirea cea adevărată este cea sufletească, lăuntrică. Oamenii caută o fericire pământească, ce pleacă din afară. Se trudesc oamenii să facă mai întâi bogății, să se umple de bani, de plăceri și de mărire lumească. Fericirea după care umblă cei mai mulți constă în dorința de a avea spor la averi, belșug și sănătate. Sunt bune și acestea și au și ele rostul lor, dar nu valorează nimic, n-au nici un preț, dacă nu sunt puse toate în slujba mântuirii sufletești.

Lumea dorește o fericire pământească, care n-are nimic cu mântuirea sufletului, ci dimpotrivă, e foarte primejdioasă. Câți săraci nu s-au îmbogățit și au uitat cu totul de suflet! Când umblau cu pantalonii cârpiți, cu opinci în picioare și trăiau în modestie și sărăcie, mergeau la biserică și se rugau; erau blânzi, liniștiți, rușinoși și temători de Dumnezeu. Așa își creșteau și copiii, dar de îndată ce au dat de bani s-au pus pe chefuri și petreceri, împodobindu-și casele cu fel de fel de lucruri și mobile costisitoare. Toate acestea i-au făcut să uite pe Bunul Dumnezeu și s-au îndepărtat astfel de Biserică uitând că mai sunt creștini.

Câte femei tinere și sărace nu au rămas văduve, iar necazul acesta le-au adus la Dumnezeu și Biserică. Îmi aduc aminte de una, care după ce a îngrijit o doamnă bătrână i-a rămas o moștenire bogată și casă mare, după ce bătrâna a murit. Femeia noastră în loc să-i mulțumească lui Dumnezeu, a aruncat cărțile de rugăciune, a părăsit Biserica și s-a pus pe păcate, făcând din casa aceea o peșteră de tâlhari, unde se adunau toți desfrânații, bețivii și tutunarii.

Așa și-a petrecut câțiva ani înșelând și alte suflete cu păcatele ei. Dar într-o zi se pomenește cu niște junghiuri în piept, ajunge la spital și acolo îi găsesc o boală canceroasă și nu după multă vreme de chinuri îngrozitoare, se sfârșește chemând în ajutor mila lui Dumnezeu. Iată ce ticălos este omul; atunci când are de toate se depărtează de Dumnezeu și se apucă de păcate, în loc să fie recunoscător și să facă bine celor din jurul său.

Vedeți ce bună este suferința. De aceea creștinii primari, când vedeau că trupul, lumea și diavolul îi duc la păcate, cereau de la Dumnezeu boală și suferință ca să se poată mântui. Femeia aceasta n-ar fi murit în aceste chinuri grozave, dacă și-ar fi trăit viața ca la început, cu rugăciuni, în simplitate, curățenie, credință și sfințenie. Poftele păcătoase, desfrânările, fumul de tutun și băuturile i-au scurtat viața. Iată că lumea nu ne poate face fericiți. Averile, banii, chefurile și distracțiile nu pot mulțumi sufletul omului.

Sufletul își are nevoile sale; el dorește și însetează de Dumnezeu. El nu se satură cu lucruri pământești, căci nu este pământesc. El este veșnic, nemuritor și dacă nu este ascultat se mâhnește și se tulbură și de aceea omul devine nemulțumit. Fericirea adevărată o poate da numai Domnul Dumnezeu. Fericirea adevărată o vor avea numai oamenii care vor căuta să pună în practică cuvintele Mântuitorului din predica de pe munte: “Fericiți, făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema!”

Adevărata fericire o pot avea numai copiii lui Dumnezeu. Iisus Mântuitorul care ridică sarcina păcatelor de pe sufletele noastre, a adus în lume fericirea cea adevărată. Psalmistul David zicea: “Fericiți sunt cărora s-au iertat fărădelegile și cărora s-au acoperit păcatele!” (Psalmul 31). De aceea Domnul Hristos spunea ucenicilor Săi: “Fericiți sunt ochii voștri că văd și urechile voastre că aud! Fericiți cei ce au ochi și urechi sufletești care aud tainele mântuirii sufletelor”.

Nu cei săraci sunt nefericiți, nici cei bolnavi, batjocoriți și chinuiți, nici cei neînvățați, ci adevărații nefericiți sunt cei ce au ochi și nu văd, au urechi și nu aud, căci nu văd starea grozavă și nenorocită în care trăiesc. Fericirea pe care o dă lumea este nestatornică și se poate schimba de seara până dimineața. În câte case nu este astăzi fericire, iar mâine plângere mare?!

Așa era o profesoară tânără, renumită, care a trebuit să țină o conferință împotriva misticismului, a credinței în Dumnezeu, și prin cuvinte a negat existența lui Dumnezeu, insultând maiestatea dumnezeiască. După terminarea conferinței s-a dus acasă liniștită, s-a culcat fără nici o grijă, iar dimineața nu s-a mai sculat din pat căci i-a paralizat o parte a corpului, iar gura a rămas mută pentru totdeauna.

În scurt timp a murit chinuită de remușcările conștiinței și de vedeniile înfiorătoare pe care le-a văzut înaintea sfârșitului ei.

Iată omul în goana de a-și face fericită viața pe pământ, se ia la luptă cu Dumnezeu și astfel ajunge într-o stare de plâns, în ghearele necuratului și se pierde pe veci. Prin urmare fericirea pe care o dă lumea nu se potrivește cu fericirea dumnezeiască. O, ce fericire dulce și scumpă dă Mântuitorul, celor ce trăiesc viața după poruncile Evangheliei Lui! Lumea însă caută fericirea în afară de Mântuitorul, de aceea zicea Domnul: “Vai de voi, farisei și cărturari fățarnici, vai de voi bogaților, pentru că v-ați primit aici mângâierea!”

Altă treaptă spre desăvârșire de care ne vorbește Domnul în Evanghelia de astăzi, este iubirea vrăjmașilor. “Iubiți pe vrăjmașii voștri – zice El – binecuvântați pe cei ce vă blesteamă, faceți bine celor ce vă urăsc, rugați-vă pentru cei ce vă fac strâmbătate, pentru cei ce vă ocărăsc și vă năpăstuiesc. Că de iubiți pe cei ce vă iubesc pe voi, ce dar este vouă, că și păcătoșii iubesc pe cei ce iubesc pe dânșii! Și dacă faceți bine celor ce vă fac vouă bine, ce dar este vouă, căci și păgânii tot astfel fac! Și de dați împrumut la cei de la care nădăjduiți a lua, ce dar este vouă, căci și vameșii și păcătoșii împrumută la fel! Fiți milostivi, fiți buni, fiți desăvârșiți precum desăvârșit este și Tatăl vostru cel ceresc care face să răsară soarele peste cei buni și peste cei răi; și varsă ploaia Sa binecuvântată și peste cei drepți și peste cei păcătoși!”

Iată ce minunate cuvinte, iată ce frumoase porunci și concepții nemaiauzite de nici o minte omenească până la Domnul Hristos. Aceste cuvinte cuprind în ele taina imitării lui Dumnezeu Tatăl, iar această taină este calea spre desăvârșire, este iubirea omului de către om, iubirea prietenului și dușmanului, iubirea celui necunoscut, a celui bun și a celui rău, a celui drept și a celui greșit.

Iată judecata lui Dumnezeu cea dreaptă și morala creștină. Tocmai aceste porunci dumnezeiești se pare a fi cel mai greu de realizat și chiar imposibil de îndeplinit. Oamenii au mers înainte și au avansat în multe treburi pământești, dar partea aceasta importantă a fost lăsată uitării. Am trecut și trecem peste aceste învățături care ne duc la desăvârșire și care sunt cele mai importante pentru mântuirea noastră. Este adevărat că nu au ajuns pe culmea aceasta înaltă nici cei care frecventează mai des locașul Domnului, care sunt înaintați în cunoștința de Dumnezeu și care trebuie să fie pilde vii de imitat. Ce să mai vorbim despre ceilalți care nu cunosc mai nimic despre mântuirea sufletului!

E greu de aceea să poată înțelege cineva, să iubească pe acela care-i face rău, pe cel ce te dușmănește, te pârăște, te insultă, te fură, te minte și caută în tot momentul chiar să-ți ia viața. Greu lucru să-l iubești! Dar tocmai în aceasta constă fapta noastră, ca să avem ce ierta. Dacă nu ni s-a făcut rău, nu avem ce ierta. Mântuitorul ne spune chiar mai mult; nu numai să-i iertăm, ci chiar să-i iubim. Pentru că aceștia ne fac bine sufletesc, căci datorită necazurilor și supărărilor pe care ni le pricinuiesc, primim noi răsplată de la Dumnezeu. Astfel, pentru ce să ne plătească Dumnezeu?!

De aceea ne zice Mântuitorul când vrăjmașii noștri ne fac rău, noi să le răsplătim cu bine și să-i iubim din toată inima, căci numai așa vom dovedi că suntem fii ai Tatălui ceresc. Avem pildă pe Mântuitorul care a fost prigonit, ocărât și batjocorit, dar El s-a rugat zicând: “Tată, iartă-i că nu știu ce fac!” Aici este adâncul înțelepciunii lui Dumnezeu și taina mântuirii. Cei ce vor să ajungă la desăvârșire să caute împlinirea acestor porunci, prin dragoste și sfințenie. Dar de fapt omul nu se gândește decât la el, nu se iubește decât pe sine.

Încet, încet, abia izbutesc unii să-și iubească pentru un timp nevasta, copiii și prietenii de plăceri lumești. Dar mulți nu-și mai iubesc nici părinții, nici chiar frații între ei nu se mai iubesc, nu mai vorbim de rudeniile mai îndepărtate. De aceea Mântuitorul ne poruncește să iubim pe vrăjmașii noștri pentru a ne schimba din temelie, pentru a smulge din sufletul nostru buruiana iubirii de sine, pentru că din iubirea de sine pleacă toate nenorocirile și relele. Iată de ce a pus Domnul Iisus Hristos în locul iubirii de sine, iubirea vrăjmașilor, porunca cea potrivnică a firii. Grea treaptă de urcat este iubirea aceasta, dar numai prin ea se poate ajunge la desăvârșirea creștină.

Mai departe ne spune Evanghelia de astăzi să fim milostivi, precum și Tatăl nostru este milostiv. În cultul divin, noi creștinii avem o mulțime de rugăciuni, mai lungi sau mai scurte prin care cerșim mila și ajutorul lui Dumnezeu: Doamne miluiește-ne! Doamne ai milă de noi! Dumnezeule milostivește-Te spre noi! Ușa milostivirii deschide-o nouă! Toate aceste rugăciuni sunt strigăte din inimă îndurerată. Este chemat în ajutor Dumnezeu pentru că El e Dumnezeul îndurării, îndelung răbdător, bun și adevărat, Dumnezeu a toată mângâierea, care miluiește pe toți.

În marea Sa milostivire, Dumnezeu are milă de făpturile care suferă și le miluiește. Ajută săracii, ocrotește nefericiții și mângâie pe toți necăjiții. Așa trebuie să fim și noi, fiii lui Dumnezeu, milostivi unii către alții, chiar și către vrăjmașii noștri, dacă voim să ne răspundă la cererile noastre când cerem milă de la El.

Mila aceasta dumnezeiască, sau milostenia cum se numește trebuie să fie una din virtuțile creștinului adevărat, una din cele mai bogate fântâni din care izvorăsc apele fericirii. Milostenia trebuie neapărat să o aibă creștinul, pentru că faptele de binefacere sunt cele mai răsplătite. Dai bunuri pământești și dobândești comori cerești; faci bine trupului și se răsplătește sufletul; ajuți omul și împrumuți pe Dumnezeu. Nimeni n-a ajuns sărac făcând milostenii, ci dimpotrivă milostenia face din sărac om bogat și bun. Virtutea milostenie se arată în faptele iubirii creștine.

În faptele milosteniei trupești și a milosteniei sufletești se arată virtutea milosteniei. Faptele milosteniei trupești sunt: a sătura pe cel flămând, a adăpa pe cel însetat, a îmbrăca pe cel gol, a primi în casă pe cel străin, a căuta pe cel bolnav, a cerceta pe cei din temniță, a îngropa pe cei morți.

Faptele milosteniei sufletești sunt: a îndrepta pe cel ce greșește, a învăța pe cel neștiutor, a sfătui pe cel ce stă la îndoială, a ne ruga lui Dumnezeu pentru aproapele (prieteni și vrăjmași), a mângâia pe cel întristat, a răbda asupririle, a ierta pe cei ce ne-au greșit și altele. După cum sufletul e mai mare decât trupul, tot așa și faptele milosteniei sufletești, față de cele trupești, sunt mai scumpe înaintea lui Dumnezeu și agonisesc o mai mare comoară în cer.

Creștinul adevărat trebuie să fie capabil de a face milostenii, ca să poată fi găsit bun și de jertfă. Fiecare e dator să fie darnic ca pământul care întoarce înmulțite semințele primite. Fiecare să fie milostiv ca Dumnezeu care plouă peste cei drepți și peste cei nedrepți; fiecare să fie un om bun care să iubească pe aproapele cu fapta și cu adevărul, căci, Dumnezeu iubește pe cel ce dă de bună voie. Pentru cel ce nu face milă, judecata va fi fără milă. Se spune cu dreptate că mâna cea mai frumoasă este aceea care face milostenii și nu trebuie să știe stânga ce face dreapta, spune Domnul Hristos.

Când vorbim de fapta milosteniei, să nu înțelegem că numai decât trebuie să dăm bani la toți cerșetorii care stau cu mâna întinsă și mulți caută să-și facă rost astfel de băutură și de tutun, ca să trăiască în lenevie și chiar în păcate mari. Nu risipiți și nu încurajați astfel de oameni fără rânduială.

Vorbind astăzi despre milostenie, se înțelege că trebuie să avem milă sufletească și trupească, dar acolo unde e lipsă și trebuie căutați cei care au nevoie de cele trupești sau sufletești. Cea mai mare nevoie pe care o are lumea astăzi este hrana sufletească. Fiind așa de mare fapta milosteniei, diavolul caută în fel și chip să o împiedice și iată cum: sunt unii care dau bani cu împrumut celor constrânși de cine știe ce necazuri, iar aceștia îi cer la restituire o sumă în plus – dobânda. Mare nenorocire își bagă în casă acel om care împrumută bani cu dobândă.

Vedeți că spune Domnul Hristos în Evanghelia de astăzi ca să împrumutăm fără să nădăjduim a lua ceva. Altfel care mai este fapta noastră bună? Am stors pe un nenorocit de ultimul bănuț ca să adăugăm la ai noștri. Iată ce păcat mare este acesta de a profita de pe urma săracului. Păcatul acesta al luării de dobândă, sau de mită pentru o faptă oarecare este foarte mare și vai de sufletul acela care-l săvârșește. Unde este mila aici? Vede cineva vreo milă în această faptă?

În aceste cazuri nu se văd decât profituri ale acestor nelegiuiți; păcate îngrămădite, strigătoare la cer care se întorc asupra lor și atunci când le primesc țipă în gura mare: “Ce voi fi făcut eu Doamne, ce voi fi greșit?”

Alții au obicei să-și facă o mulțime de fini, cununând și botezând, dar cu nădejdea profitului de pe urma acestor fapte. De aceea auzim multe cazuri de certuri mari între nași și fini, bătăi, judecăți, se blesteamă unii pe alții, își blesteamă cununiile, lumânările de la cununie și iată așa face diavolul din toate acestea o mare bucurie pentru iad.

Unii caută să-și găsească nași bogați, desigur tot cu scopul de-a avea profituri. Bine ar fi dacă nașii aceștia ar fi bogați sufletește, fiindcă de datorie, nașii țin loc de al treilea rând de părinți sufletești. După legea noastră creștinească ei trebuie să fie foarte credincioși, plini de fapte bune și de viață curată ca să fie în stare să povățuiască pe finii lor. Dar ce auzim noi astăzi? Fel de fel de cazuri grele când unii nași nici nu cred în Dumnezeu, nu le trebuie biserică, nu sunt nici ei cununați, râd de cele sfinte și batjocoresc preoții. Fac totul numai de formă pentru a profita de niște bucurii trecătoare, neștiind că nu folosește nimănui nimic, căci profitul cel mai mare îl are diavolul care râde de ei și de credința noastră.

Nimeni să nu îndrăznească să-și caute nași care nu sunt cununați, că aceia se numesc desfrânați.

Mulți nași și-au lepădat finii pentru că nu se mai duc cu ei la stricăciuni, păcate și fărădelegi.

O faptă de milă sufletească o facem și atunci când mergem să conducem un mort la groapă. Ne folosim de această faptă, căci vedem ce este viața noastră. Acolo lângă coșciug, lângă groapă, vedem că suntem trecători și primim dar de la Dumnezeu, căci am condus un frate de-al nostru dimpreună cu îngerul lui păzitor și cu cetele cele nevăzute, care vin la înmormântarea celui credincios. Vărsăm lacrimi din ochii noștri, ne spălăm de păcatele noastre și într-adevăr ne folosim.

Aceasta numai atunci când conducem un creștin care a avut grijă de el în viață și și-a făcut o pregătire sufletească. Cu nici un chip nu avem noi creștinii voie să luăm parte la înmormântarea sinucigașilor și nici să mâncăm din pomana acestora. Cei care merg la astfel de înmormântări se însoțesc cu demonii iadului care conduc prin văzduh la groapă trupul sinucigașului și presară deasupra cenușa iadului. Să fim atenți, că multe sunt pe care trebuie să le știm!

Să avem grijă să potrivim milostenia noastră acolo unde este nevoie. Să facem această milă așa cum se cuvine și dă-i omului ce are el nevoie, nu ceea ce vrei tu și când vrei. Arunci la repezeală doi, trei lei la un cerșetor pe stradă și crezi că ai scăpat.

Caută văduva care nu are pensie, care trăiește în sărăcie; caută casa unde sunt bolnavi; vezi un bătrân neputincios în tramvai sau mașină și dă-i locul tău, căci și aceasta e tot milă vezi o bătrână care se luptă cu o greutate, ajută-i să o ducă. Cercetează și vezi de ce are trebuință săracul și necăjitul, iar dacă îl liniștești în necazul lui și dacă el a simțit cu adevărat mila ta, creștine, să nu te lauzi, să taci și să nu știe nimeni, să nu știe stânga ce a făcut dreapta, cum a zis Domnul Hristos.

Milostenia s-o facem acum cât suntem în viață să nu așteptăm ceasul morții, căci atunci le lași pe toate și nu mai poți lua cu tine nimic, iar copiii și rudeniile te vor uita cu totul. Rudele și copiii vor veni să-ți fure ce a rămas, iar moștenitorii nu-ți vor împlini dorințele tale și nici nu se vor mai îngriji de sufletul tău. Câți bogați au murit fără să facă fapte de milostenie cu mâna lor, nădăjduind că le vor face copiii și neamurile! Acum sărmanii de ei sunt în focul iadului cu demonii și cu toți cei nemilostivi.

Pe aceștia, dacă ar fi cu putință, aș vrea să-i întreb și eu o vorbă: “Voi, bogați nenorociți care ardeți în foc, ia spuneți, dacă Dumnezeu v-ar învia din nou pentru un ceas și să veniți pe pământ în casele și averile voastre, ce ați face voi în acel ceas?” Eu cred că în ceasul acela n-ați ști cum să mânuiți mai repede cu mâinile voastre averile și banii și să împărțiți pe la săraci, lipsiți și necăjiți, să plătiți sărindare pe la toate mănăstirile îndoit și întreit numai ca să îmblânziți dreptatea și mila lui Dumnezeu și ca să scăpați de veșnicele chinuri.

Dar e prea târziu acum, de aceea trebuie să ne facem noi tot ceea ce se poate acum și să nu așteptăm să ne facă alții ca să ne scoată din iad. De ce să ajungem în iad și să nu ne facem cu mâna noastră pregătirea de pe acum? E și timpul cel mai potrivit s-o facem, căci, s-ar putea ca nouă să nu aibă cine să ne mai facă nici o groapă, nu mai vorbim de pomeni și de alte fapte. Deci, împreună cu credința să facem fapte bune frați creștini! Să trăim o viață de sfințenie, ca să împlinim voia lui Dumnezeu, așa cum ne-a spus Sfânta Evanghelie de astăzi.

Rugăciune
Dumnezeule cel milostiv, Părintele îndurărilor și Doamne al milei, nu suntem vrednici să ne numim fiii Tăi, căci n-am făcut voia Ta. Faptele noastre sunt rele; noi nu iubim pe vrăjmașii noștri, noi nu facem binele cum trebuie făcut și nu avem milă adevărată ca să semănăm și noi cu Tine.

Ajută-ne cu Harul Tău ca să trăim o viață morală, plină de sfințenie, prin care să ajungem la Tine, să Te slăvim acolo în vecii vecilor. Amin.

 

* * *

 

La cumpăna dintre dreptate și iertare

Autor: dc. Vasile Tudora
Copyright: SfantaMaria-Dallas.org

Ci iubiți pe vrăjmașii voștri și faceți bine și dați cu împrumut, fără să nădăjduiți nimic în schimb,
și răsplata voastră va fi multă și veți fi fiii Celui Preaînalt, că El este bun cu cei nemulțumitori și răi.
Luca 6, 35

Ați auzit că s-a zis: “Ochi pentru ochi și dinte pentru dinte”. Eu însă vă spun vouă: Nu vă împotriviți celui rău; iar cui te lovește peste obrazul drept, întoarce-i și pe celălalt. (Mt. 5, 38-39) spune Mântuitorul în predica Sa de pe Munte, în Sfânta Evanghelie de la Matei. Iar la Luca completează Ci iubiți pe vrăjmașii voștri și faceți bine (Luca 6, 35).

Iată o dilemă cu care ne confruntăm zilnic: iertăm sau facem dreptate? Cineva ne-a greșit sau ne urăște și ne vrea răul, ce facem? Răspundem și noi cu rău , ca în legea talionului din vechiul Tetament, sau iertăm și mergem înainte după învațătura lui Hristos? Vechiul Testament recomandă dreptatea, plata cu aceași monedă iar Hristos ne îndeamnă să răbdăm și să biruim răul cu binele. De ce această diferență, oare Hristos nu mai e drept?

Ca să înțelegem mai bine trebuie să ne întoarcem în vremea lui Moise și să vedem de ce era mai aspră Legea Vechiului Testament?

În vremea lui Moise poporul Israelitean era un popor tânăr, deabia ieșit din robia idolilor, care trebuia cu orice preț să fie păstrat pe calea lui Dumnezeu, de care, dacă ar fi fost lăsat după voia sa,  s-ar fi despărțit însă cu ușurință. Sfântul Apostol Pavel spune că Vechiul Testament este un fel de călăuză a copiilor spre Hristos (Gal. 3,24), Dumnezeu comportându-se față de ei ca un pedagog  din cale afară de sever[1]. Dar pedagog nu în sensul de învățător, cum înțelegem astăzi termenul. În Grecia antică pedagogul era un sclav care avea ca sarcină să supravegheze pe fiului stăpânului său: că își face temele, că se duce la școală, că nu intră în anturaje proaste șamd. El nu era deci un învățător. El era cel care sub amenințarea forței îl făcea pe copil să se mențină pe drumul cel bun. Un astfel de pedagog a fost Dumnezeu pentru tânărul poporul al lui Israel. Învățătorul va veni mai târziu, la plinirea vremii, când copilul va fi gata să-l primească.

Cunoscând acestea înțelegem și de ce legile trebuiau să fie aspre. Vedem astfel de ce din totalul celor 613 porunci din Pentateuh, 365 sunt interdicții și 248 porunci. Numărul poruncilor pozitive și al avertismentelor negative este mult mai mare decât numărul povețelor și a prescripțiilor pozitive![2]

Dar chiar și aceste legi nu erau absurde, chiar dacă erau aspre. Legea talionului, după cum ne învață Înaltul Dmitri, episcopul Dallas-ului, nu era o rânduială care legitima sau legifera răzbunarea, ci era o regulă care limita răzbunarea arbitrară, nesăbuită, foarte des întâlnită în acele vremuri timpurii și tulburi ale omenirii. Ca să înțelegeți mai bine se dorea evitarea răzbunării pentru scoaterea unui ochi de exemplu cu taierea capului sau a unui dinte cu zdrobirea întregului maxilar. Fiind îndemnat spre cruzime omul vechiului Testament trebuia stăvilit prin îngrădirile Legii, pentru a-i domoli exagerările în rău.

Dacă cercetăm mai departe cu atenție, nici în Vechiul Testament Dumnezeu nu a îndemnat pe oameni la răzbunare, el le spune „A Mea este răzbunarea” (Deut., 32,35). Mai mult decât atât, ca o prefigurare a Noii Legi, proorocul Solomon îi îndemnă pe iudei așa „Nu spuneți: “Precum mi-a făcut așa îi voi face și eu lui; voi răsplăti omului după faptele lui”.  (Pilde, 24, 29). Oare nu este aceasta aproape de porunca din evanghelia de astăzi care ne îndeamnă „Și precum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi asemenea” (Lc. 6,31)?

Dacă Legea veche limita plata scoaterii unui ochi cu un alt ochi și a unui dinte cu un alt  dinte, Legea Harului adusă de Hristos merge un pas mai departe cerându-ne ca nici măcar pe aceasta să nu o facem.  La începutul predicii de pe munte El le spune ucenicilor Săi că dacă dreptatea lor nu o va depăși pe cea a cărturarilor și a fariseilor ei nu vor putea intra în Împărăție (Lc.5,20). Creștinul trebuie să depășească deci comportamentul cu fațadă  morală al fariseului și nu numai să nu întoarcă „răul cu rău” dar să fie gata să accepte încă o „palmă” pe obrazul celălalt pentru Hristos. Acesta este un pas spre desăvârșirea la care ne îndeamnă El „drept aceea fiți desăvârșiți precum și Tatăl vostru este” (Lc. 5,8).

Porunca desăvârșirii prin iubire este un cuvânt care ni se pare greu de îndeplinit în vremurile noastre, în care vedem că nimeni altcineva nu o respectă. Dar tot Hristos le-a spus Apostolilor „Dacă ați fi din lume, lumea ar iubi ce este al său; dar pentru că nu sunteți din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea lumea vă urăște” (In. 15, 19). Dacă gândim după lume vom merge în direcția în care se îndreaptă ea, depărtându-ne împreună cu ea tot mai mult de Dumnezeu; dacă însă îi vom urma lui Hristos sigur vom rămâne cu El!

Mitropolitul Antonie Plămădeală spunea că dacă un călugăr atunci când  intră la mănăstire nu are în minte să devină  sfânt, atunci acela nu va fi niciodată un călugăr adevărat, ci doar un veșnic mediocru în cele duhovnicești.[3] Dacă nu putem încă îndeplini cu fapta porunca măcar să tindem spre această desăvârșire și vom primi ajutor. Nimeni nu e desăvârșit decât numai Dumnezeu, dar El ne-a dat Duhul Său Cel Sfânt prin care suntem adoptați ca “fiii Celui Preaînalt” (Lc. 6,35), nu după trup ci după har, nu prin faptele noastre ci prin Puterea Sa. El împlinește voința noastră, așa cum odinioară a împlinit Legea Veche.

Iubirea pentru cel care ne urăște sau ne face rău este o poruncă spre desăvârșire, pentru că dacă vom răsplăti cu bine celui ce ne face bine ce am realizat? Chiar și cei mai răi oameni din lume au familii de care au grijă, au poate copii, soții, iubite, prieteni etc. Părintele Cleopa spunea ”are și el o mamă”. Chiar și acești oameni răi au grijă și fac bine acestora de lângă ei, care îi copleșesc cu dragostea lor, și ei se văd datori să răspundă asemenea. Dacă ne limităm la  aceasta nu ne-am desprins încă de Legea Veche: ochi pentru ochi, bine pentru bine.  

Hristos ne cere mai mult , El ne învață să nu răsplătim răul cu rău ci să-i iubim pe vrăjmașii noștri și să le facem binele fără să avem pretenția să ne răspundă la fel. “iubiți pe vrăjmașii voștri și faceți bine și dați cu împrumut, fără să nădăjduiți nimic în schimb și răsplata voastră va fi multă și veți fi fiii Celui Preaînalt”.  Nu de la ei vom primi răsplata ci din mâinile lui Hristos în cer. Nu prin răzbunare vom aplana conflictele, ci prin dragoste și iertare . Dacă vom răspunde urii cu ură, nu vom primi,  în mod cert, decât tot ură înapoi; dar dacă vom răspunde cu dragoste, lucrurile vor sta altfel, pentru că vom surprinde cu atitudinea noastră, le vom lua celor ce ne urăsc arma lor cea mai tare care este reacțiunea.

Dacă lovim cu putere într-un lemn o să ne doară, dacă dăm însă într-un burete nu simțim nimic. De ce? Pentru că buretele, elastic,  absoarbe forța loviturii nostre pe când lemnul, dur și neclintit, ne răspunde cu o forță egală cu a noastră care ne produce durere. Dacă dăm mai tare lemnul se poate rupe, dar buretele nu, pentru că el știe să absoarbă șocurile și supraviețuiește intact chiar și unui atac furibund. La fel și în fața dragostei și a înțelegerii, oamenii cei mai răi dau înapoi și se opresc pentru că nu se așteaptă la aceasta, ei se așteaptă la ripostă, la atac. Ura este întreținută de ură! Iubirea este singura armă la care diavolul nu poate rezista! [4]

În timpul campaniei sale prezidențiale, Lincoln avea un dușman care a luptat din toate puterile împotriva sa. După ce a fost ales președinte, Lincoln l-a desemnat ca mână a sa dreaptă tocmai pe acesta. La întrebarea prietenilor a răspuns „Ce cale mai bună  este de a scăpa de un inamic decât a ți-l transforma în prieten?”

Urmărind mai departe firul Evangheliei, Mântuirtorul ne mai dă spre folos încă un sfat care urmat ne va ușura împlinirea dragostei: „Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați.”

Când vrem să judecăm pe cineva să ne readucem în minte cuvintele unui bătrân din Pateric care a vazut pe cineva pacatuind si lacrimand cu amar a zis : acesta astazi a gresit, iar eu maine voi gresi negresit. Si acesta se va pocai negresit, iar eu nu ma voi pocai negresit. [5] Ce mă interesează pe mine ce face sau a făcut Ionescu, câtă vreme și eu fac același lucru? Sau de unde știu eu că Ionescu a făcut cu răutatea o faptă și nu avea motive întemeiate să o facă, pe care eu nu le cunoșteam? Dar din păcate ne-am învățat să locuim cu suspiciunea în gând. Să punem în gura și mintea semenilor noștri vorbe și gânduri pe care aceștia poate nu le au. Nu mai avem încredere în oameni. Părintele Arsenie Boca spunea „În mintea strâmbă și lucrul drept se strâmbă”. Dacă însă am porni mereu de la o prespunere pozitivă și am comunica mai mult,  atunci o mare parte din neînțelegeri s-ar aplana și porunca iubirii ar fi mai ușor de îndeplinit.

Greu este să și iertăm celor ce ne greșesc, pentru că firesc am vrea și noi să răsplătim cu aceeași monedă. Un frate a venit la avva Siluan în munte și i-a zis : parinte, am un vrășmaș care mi-a facut multe rele, că și țarina mea, când eram in lume, mi-a rapit-o si de multe ori m-a vrăjmășit. Iar acum a pornit și oameni otrăvitori, să mă omoare și aș vrea să-l dau în judecată. Zis-a lui batranul : precum crezi, fiule, așa fă ! Zis-a fratele : cu adevărat, părinte, de va fi pedepsit, îi va fi de folos sufletului. Răspuns-a bătrânul : cum socotești, fiule, așa fă ! și a zis fratele : scoală-te, părinte, să facem rugaciune și voi merge la dregător ! Deci, sculându-se și rugându-se amandoi, cand a venit să zică : și ne iarta nouă greșalele noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri, a zis bătrânul : și nu ne ierta noua greșalele noastre căci nici noi nu iertăm greșitilor noștri ! Apoi a zis bătrânului fratele : nu așa, parinte ! Iar bătrânul a zis : ba așa, fiule ! Căci cu adevarat de vei voi sa mergi la dregator, să-ți facă ție dreptate, Siluan altă rugăciune nu-ți va face tie. Și cerându-și iertare de la bătrân și mulțumind,  fratele, l-a iertat pe vrăjmașul său.

Așa stau de fapt lucrurile. Dacă noi nu putem ierta cum putem cere altuia să ne ierte? ? Dacă noi judecăm cum putem cere altuia să nu o facă? Dacă noi nu putem iubi, cum putem cere noi altuia să ne iubească? Legile care sunt valabile pentru ceilalți sunt la fel de valabile și pentru noi ! „precum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi asemenea” . Nu doar să ne facă alții pe plac dar și noi să ne gândim ce le-ar place celolalți.

Însușirea unei astfel de gândiri implică însă o schimbare profundă a structurii noastre interioare. Aceasta a adus nou Hristos, El a adus schimbarea din interior Legii și a omului. Dacă vrem să fim cu adevarat creștini trebuie să ne schimbăm fundamental. Nu e suficient să respectăm superficial legile morale, aceste sunt într-adevăr bune, cum bună era și Legea Veche, dar trebuie să le completăm cu împlinirea legii iubirii: a lui Dumnezeu mai întâi, apoi a aproapelui și chiar a dușmanului! Căci Dumnezeu răsare soarele și peste cei buni și peste cei răi. Dacă Dumnezeu, modelul nostru desăvărșit face aceasta, atunci aceasta este calea de urmat! Nu vom putea din prima să iubim? Să încercăm mai întâi să nu urâm și dragostea va veni pe urmă!

Să ne rugăm așadar Bunului Dumnezeu să ne umple sufletele noastre de dragoste și mințile de gânduri bune ca să nu ne mai judecăm aproapele, ci să-l iertăm întru iubire, chiar dacă ne-a greșit! Amin

[1]Dc. Andrei Kuraev, Daruri și anateme, Ed Sophia 2004, p. 141
[2] Ibidem, p. 142
[3] Mitropolit Antonie Plămădeală, Tâlcuri noi la texte vechi
[4] Arhiepiscopul Dmitri, Împărăția Lui Dumnezeu, Ed. IBMBOR 2003, p. 63
[5] Patericul Egiptean

 

* * *

 

Despre iubirea vrăjmașilor

Autor: pr. Ilie Cleopa

Iar Eu zic vouă: iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvîntați pe cei ce vă blesteamă,
faceți bine celor ce vă urăsc și rugați-vă pentru cei ce vă vatămă și vă prigonesc
(Matei 5, 44)

Iubiți credincioși,

Mîntuitorul nostru Iisus Hristos a arătat că cea mai mare poruncă din lege este dragostea de Dumnezeu, iar a doua, asemenea acesteia, este iubirea aproapelui (Matei 22, 37-39). El a zis că în aceste două porunci se cuprind toată Legea și toți proorocii (Matei 22, 40). Dacă acesta este adevărul apoi nimeni nu poate spune că iubește pe Dumnezeu, de nu va iubi mai întîi pe aproapele său. Acest lucru îl spune și Sfîntul Ioan Evanghelistul, zicînd: Dacă zice cineva că iubește pe Dumnezeu, iar pe fratele său îl urăște, mincinos este! Pentru că cel ce nu iubește pe fratele său, pe care l-a văzut, pe Dumnezeu pe Care nu L-a văzut, cum poate să-L iubească? (I Ioan 4, 20).

Așadar, Sfînta Evanghelie ce s-a citit astăzi ne poruncește să iubim pe vrăjmașii noștri, căci această poruncă își are temelia în dragostea de Dumnezeu și de aproapele. Aproapele nostru este orice om din lume, (Luca 10, 36-37), și nu avem dreptul să urîm pe nimeni, căci toți sînt zidiți de Dumnezeu și poartă aceeași fire ca și noi. Dar poate va zice cineva că Sfînta Scriptură arată totuși că putem urî pe unii oameni, cum spune psalmistul: Pe cei ce Te urăsc pe Tine, Doamne, i-am urît, și asupra vrăjmașilor Tăi m-am mîhnit. Cu ură desăvîrșită i-am urît pe ei și mi s-au făcut dușmani (Psalm 138, 21-22).

Aici este vorba de eretici, care urăsc și schimbă adevărul dogmelor dreptei credințe și calcă Legea cea dreaptă a lui Dumnezeu. Pe aceștia nu-i putem iubi la fel, după mărturia care zice: Pe călcătorii de Lege i-am urît (Psalm 118, 113). Dar va zice cineva: “Aceștia nu sînt oameni? Cum putem să-i urîm?” La această întrebare îți răspunde dumnezeiescul părinte Efrem Sirul, zicînd: “Pe eretici, ca pe niște hulitori și vrăjmași ai lui Dumnezeu, Scriptura nu i-a numit oameni, ci cîini, lupi și antihriști”. Iar Domnul zice: Nu dați cele sfinte cîinilor. Și Sfîntul Ioan Evanghelistul zice: “Că mulți antihriști s-au făcut. Și deci pe aceștia nu se cuvine a-i iubi în aceeași măsură, nici a locui împreună cu dînșii, nici a-i primi în casă, nici împreună a ne ruga, nici împreună a mînca, nici a-i saluta, ca nu cumva de învățătura lor să ne împărătășim” (Sfîntul Efrem Sirul, tomul III, Mînăstirea Neamț, 1823, p. 156).

Dar poate întreba cineva: Ce fel de păcat fac ereticii de nu-i putem iubi la fel? Vom răspunde că ei fac cel mai greu păcat care nu are iertare nici în veacul de acum, nici în cel viitor. Adică hulesc pe Dumnezeu și se ridică împotriva Duhului Sfînt, a Maicii Domnului, a Sfintei Cruci și a icoanelor, împotriva Bisericii, a preoției, a Sfintelor Taine și răstălmăcesc Sfînta Scriptură. Prin acest greu păcat, ereticii și sectanții sînt vrăjmași ai lui Dumnezeu la adevăr, nu numai nu se cade a-i urî, ci cu mare dragoste a-i primi, a-i sfătui și a-i îndemna spre tot lucrul bun. Tocmai de aceea Sfînta Evanghelie de azi ne îndeamnă a-i iubi pe vrăjmași și a le face bine, atunci cînd ei nu sînt vrăjmași ai lui Dumnezeu și voiesc a veni la adevăr. Că precum decît toate faptele bune mai mare este dragostea, tot așa decît toate păcatele cel mai greu este ura de frate.

Nici o poruncă nu a înălțat și a slăvit așa de mult învățătura Evangheliei lui Iisus Hristos, ca porunca iubirii de vrăjmași. Cu adevărat această poruncă desăvîrșește toate poruncile Legii vechi, căci nici un dătător de lege mai înainte de Mîntuitorul nostru Iisus Hristos, nu a putut a se înălța cu înțelegerea pînă la atîta desăvîrșire, de a învăța și a legiui cu hotărîre iubirea de vrăjmași. Numai această poruncă dacă s-ar sîrgui oamenii să o păzească, ar face raiul pe pămînt, ar aduce mare liniște, pace și fericire între oameni. Iar, dimpotrivă, cînd aceasta lipsește dintre oameni, toată zavistia, toate războaiele, toate răzbunările și toate tulburările se fac pe pămînt.

Dar poate va zice cineva, că foarte grea și cu anevoie de îndeplinit este această poruncă. Dacă vom judeca drept, vom înțelege că deloc nu este greu și cu neputință, ci este ușoară și mîntuitoare de suflete. Să ne aducem aminte de cuvintele Domnului, Care zice: Luați jugul Meu asupra voastră… căci jugul Meu este bun și povara Mea este ușoară (Matei 11, 29-30). Iar Sfîntul Efrem Sirul zice despre iubirea vrăjmașilor: “Ce greutate sau ce osteneală este a ierta fratelui greșelile cele ușoare și a ne numi vrednici să ni se ierte și nouă păcatele noastre?” (Op. cit., p. 31).

Iubiți credincioși,

Nimeni nu știe mai bine neputința firii omenești ca Dumnezeu. De aceea trebuie să înțelegem că El nu ne rînduiește niciodată porunci mai presus de puterea noastră. Căci Dumnezeu știe prea luminat adîncul neputinței firii omenești, și cele ce ne sînt prea de nevoie spre mîntuire. De aceea, pentru a ne învăța taina iubirii de vrăjmași, El se coboară cu dragoste și cu milă pînă la slaba noastră pricepere și zice: Precum voiți a vă face vouă oamenii, și voi faceți asemenea lor (Luca 6, 31).

O, îndurare, o, milă, o, bunătate și înțelepciune a lui Dumnezeu, fără de margini! Că zice: “Nu-ți spun ție lucruri mari și grele; ci te îndemn și te învăț aproape de priceperea ta. Fă și tu altuia cele ce dorești să-ți facă altul ție. Dacă dorești să fii vorbit de rău, vorbește și tu de rău pe altul. Dacă dorești să fii ocărît de altul, ocărăște-l și tu pe el. Dacă dorești să fii necinstit și păgubit de altul, fă și tu la fel aproapelui tău; iar dacă dorești să fii cinstit de altul, să fii vorbit și ajutat la nevoie, apoi silește-te să faci și tu asemenea aproapelui tău”.

Sfîntul Apostol Pavel zice: Lepădați toate lucrurile întunericului (Romani 13, 12; Efeseni 5, 11). Într-adevăr, tot păcatul este lucrul întunericului, căci întunecă mintea și inima omului; dar mai greu decît toate păcatele, ura ne întunecă mintea și inima.

Acest lucru îl arată cuvîntătorul de Dumnezeu, Ioan Evanghelistul, zicînd: Cela ce urăște pe fratele său, întru întuneric umblă și nu știe încotro merge, că întunericul a orbit ochii lui (I Ioan 2, 11). Și dacă Dumnezeu este dragoste și cel ce rămîne în iubire rămîne în Dumnezeu și Dumnezeu rămîne întru el (I Ioan 4, 16), apoi numai atunci vom cunoaște că sîntem în Dumnezeu și că dragostea Lui petrece în noi, cînd vom vedea că inima noastră pururea se bucură de binele aproapelui nostru și de sporirea lui întru toate. Iar dacă vom simți că se naște în inima noastră întristare și amărăciune pentru binele și sporul aproapelui, din aceasta să cunoaștem sigur că nu sîntem în Dumnezeu și Dumnezeu nu petrece în noi!

Să înțelegem că, în această stare fiind, noi punem mai presus de dragostea lui Dumnezeu și a aproapelui, lucrurile cele vremelnice ce le are aproapele nostru de la Dumnezeu. Dumnezeiescul Apostol Pavel zice: Nimeni să nu caute ale sale, ci fiecare pe ale aproapelui (I Corinteni 10, 24; Filipeni 2, 4). Dacă nu vom uita această învățătură, ne vom ușura împlinirea învățăturii Sfintei Evanghelii de azi, în care Mîntuitorul ne poruncește să iubim pe vrăjmași. Căci căutînd noi folosul și binele aproapelui, permanent ne vom bucura de sporirea și fericirea lui, pe care o vom socoti ca a noastră. Și așa, dragostea de Dumnezeu și de aproapele va rămîne pururea între noi.

Deci, preadreaptă, preasfîntă și preaînaltă este porunca iubirii de vrăjmași. Iar dacă nouă ni se pare grea și cu anevoie de împlinit, acesta este semn că nu avem în inima noastră nici cît de puțin dragostea de Dumnezeu și de aproapele. Trăind astfel, ne aflăm în întunericul urii, al invidiei, al pizmei, al slavei deșarte și al, altor patimi grele, iar roadele Duhului Sfînt, care sînt dragostea, pacea, bucuria, îndelunga răbdare, și toate celelalte pe care le arată Sfîntul Apostol Pavel, nu au loc în sufletele noastre.

Zice Domnul, iarăși, în Evanghelia de astăzi: De iubiți pe cei ce vă iubesc, ce mulțumită veți avea? Că și păcătoșii iubesc pe cei ce îi iubesc pe ei. Și, de faceți bine celor ce vă fac vouă bine, ce mulțumire puteți avea? Că și păcătoșii același lucru fac. Și, dacă dați împrumut celor de la care nădăjduiți să luați înapoi, ce plată aveți? Doar și păcătoșii dau împrumut păcătoșilor, ca să primească înapoi. Voi iubiți pe vrăjmașii voștri și faceți bine și dați împrumut, nimic nădăjduind în schimb și plata voastră va fi multă și veți fi fiii Celui Preaînalt, căci El este bun cu cei nemulțumitori și răi (Luca 6, 32-35).

 

* * *

 

Să îl imităm pe Dumnezeu

Autor: pr. George Dimopoulos
Traducere: Oana Capan
Copyright: Predici.cnet.ro

Unul dintre cele mai remarcabile versete din Sfânta Scriptură, iubiți frați, se află în pericopa evanghelică de astăzi. Împăratul roman Alexandru Severus a fost atât de profund impresionat de acest verset încât nu numai că îl repeta adesea, ci a și poruncit să fie gravat pe toate zidurile cetății: “Și precum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi asemenea”. Socrate a avut multe de spus; Platon a filozofat mult; Aristotel a studiat mult științele; și noi îi studiem pe ei cu sârguință. Dar nicăieri în scrierile lor nu găsim un verset care să conțină atâta profunzime ca acesta rostit de Domnul nostru. Mulți atei și persoane indiferente față de credință s-au convertit la auzul acestui singur verset. Alții, care nu îl acceptă pe Isus Cristos ca Dumnezeu, cel puțin îl proclamă drept un remarcabil învățător în domeniul moralei.

Am explicat adesea pericopa evanghelică citită astăzi. Credincioșii au auzit-o de nenumărate ori. Și cu cât o citim și o studiem mai mult, cu atât pătrundem mai mult în semnificația sa, care ne deschide noi perspective de gândire asupra acestui subiect. Este plină de înțelepciune și de revelația divină. Încurajează modul corect de relații și comportament între oameni. Îi îndeamnă pe oameni să fie asemenea lui Cristos și să se apropie cât mai mult de Dumnezeu în virtuțile lor. Cu alte cuvinte, nu să îl ajungă pe Dumnezeu în cantitate, adică în puterea și înțelepciunea Sa. Acest lucru este dincolo de capacitățile naturale ale ființelor umane. De exemplu, chiar în momentul când Adam și Eva au căutat să cunoască la fel de mult ca Dumnezeu, când au încercat să devină ca Dumnezeu, ascultând de cel rău – în acel moment ei s-au îndepărtat cel mai mult de Dumnezeu. Ce le-a spus cel rău? … “Vreți să deveniți asemenea lui Dumnezeu? Este simplu și foarte ușor. Nu ascultați de Dumnezeu. Revoltați-vă împotriva Lui și a voinței Lui”. Cunoaștem rezultatele căderii în păcat. S-a deschis o mare prăpastie între Dumnezeu și om.

Nicăieri în Scriptură nu vom găsi un verset care să ne îndemne să devenim egali cu Dumnezeu în cunoașterea, în puterea, în înțelepciunea sau în celelalte atribute divine. Și când omul ia inițiativa în acest sens, se ciocnește pe loc de distrugere. În Vechiul Testament, citim despre încercarea omului de a ajunge la Dumnezeu urcându-se la El pe un turn, pentru ca de acolo să îl dea jos de pe tron. Este vorba despre faimosul Turn din Babel. Când s-a început construirea lui, s-a produs o mare confuzie între constructori. Au pierdut capacitatea de a înțelege limba lor comună și nu au mai putut să comunice între ei. În cele din urmă turnul s-a prăbușit și oamenii s-au răspândit pe toată fața pământului (Geneză 11,4-9).

Similar este cazul primilor astronauți ai Rusiei, în timpul conducerii lui Krushchev, presupus atotputernic… “Se spune că Dumnezeu este în cer. Noi am fost acolo și am cucerit cerurile. Dar nu l-am întâlnit pe Dumnezeu. Am călătorit spre stele și nu l-am găsit pe Dumnezeu acolo. Am mers dincolo de planeta noastră și nu l-am văzut nicăieri pe Dumnezeu”. La străvechii greci, aceasta ar fi fost considerată o insultă. Și cel care a insultat ar fi fost pedepsit aspru, fiind excomunicat din comunitatea intelectuală pentru că a ofensat realitățile divine. Astăzi, numim acest lucru blasfemie în cel mai josnic grad. Rezultatele sunt cunoscute. Sfârșitul lui Krushchev a fost extrem de nesemnificativ, până acolo încât mulți oameni sunt încă foarte curioși să știe ce s-a întâmplat cu fostul șef atotputernic al Cortinei de Fier. Influența comuniștilor a scăzut zi după zi, deoarece s-a dovedit că convingerile religioase ale oamenilor dedicați lui Dumnezeu nu pot fi strivite niciodată.

Nu trebuie să uităm niciodată că nici un om nu îl poate găsi pe Dumnezeu când scopul său este rău; când îl caută pentru a blasfemia și a-l umili. Nu trebuie niciodată să îl căutăm pe Dumnezeu în afara noastră, în afara propriilor noastre existențe. Cu multă autenticitate vorbește Sf. Pavel pe acest subiect: “Nu știți, oare, că voi sunteți templu al lui Dumnezeu și că Spiritul lui Dumnezeu locuiește în voi? De va strica cineva templul lui Dumnezeu, îl va strica Dumnezeu pe el, pentru că sfânt este templul lui Dumnezeu, care sunteți voi”.

Am arătat că nu îl putem ajunge pe Dumnezeu în cantitatea puterii Sale, și nici un verset scripturistic nu ne spune altceva. Cu toate acestea, găsim multe versete în Scriptură care ne îndeamnă să îl ajungem pe Dumnezeu în calitatea virtuții Sale. Unul dintre aceste versete este: “Fiți milostivi, precum și Tatăl vostru este milostiv” (Luca 6,36). Nefericitul Nietzsche obișnuia să le spună studenților lui: “Deveniți puternici și călcați peste cei slabi, pentru a urca și a-i separa pe puternici de slabi. Viața este doar pentru cei puternici”. Evanghelia ne spune să îl iubim pe aproapele nostru așa cum Dumnezeu ne iubește pe noi toți. Doar omul care simte această iubire față de confrații lui va rămâne în Dumnezeu, și Dumnezeu în el… “Dumnezeu este iubire și cel ce rămâne în iubire rămâne în Dumnezeu și Dumnezeu rămâne întru el”.

Preaiubiților, să ne iubim unii pe alții, pentru că iubirea este a lui Dumnezeu și oricine iubește este născut din Dumnezeu și îl cunoaște pe Dumnezeu. Cel care nu are iubire nu poate să îl cunoască niciodată pe Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este iubire. Iubirea lui Dumnezeu pentru noi este perfect manifestată pentru că l-a trimis pe Fiul Său Unul Născut în lume ca noi să trăim în El. Străvechii greci și romani au încercat să îi descrie pe zeii lor mitologici ca fiind plini de putere și mânie. Unul dintre zei era însărcinat cu tunetele, altul cu furtunile, și un altul cu furtunile. Ei erau întotdeauna gata să își dezlănțuie puterile împotriva omului dacă acesta nu se comporta cum trebuie. Dar Dumnezeul nostru este plin de bunătate și iubire. El iartă, chiar și atunci când omul comite păcate de șaptezeci de ori câte șapte. Și pentru mântuirea omenirii l-a trimis pe Fiul Său. Fraților, să urmăm exemplul Lui, prin iubire și iertare. Și făcând astfel vom deveni imitatorii Părintelui nostru ceresc… “Fiți milostivi, precum și Tatăl vostru este milostiv”. Amin.

 

* * *

 

Predica de pe munte. Iubirea vrăjmașilor

Autor: pr. Ion Cârciuleanu
Copyright: ADMD.info

Omul este o ființă socială, înzestrat de Preabunul Creator cu instinctul sociabilității, încât din cele mai vechi timpuri el s-a întovărășit cu semenii săi în vederea creării unor organisme sociale.

Începând cu familia, satul, comuna, până la Stat, toate sunt forme de organizare socială, datorită acelui instinct înscris în firea omului: acela de a trăi împreună cu semenii săi. Pentru a putea trăi într-un organism social, omul este supus anumitor norme și legi care reglementează raporturile dintre el și organismul social, pe de o parte, iar pe de altă parte, raporturile reciproce dintre indivizii aparținând aceluiași organism.

Însă, cu tot noianul de legi scrise sau nescrise, o viață socială adevărată, ideală, în care să fie toți factorii componenți mulțumiți, nu este posibilă decât în măsura în care la temelia ei stă Evanghelia Mântuitorului Hristos. Acest adevăr rezultă din pericopa evanghelică de astăzi.

În adevăr, existența omului într-un organism social impune, pe lângă respectarea diferitelor legi care reglementează viața acelui organism, și o totală abdicare de sine, o completă stăpânire a instinctelor egoiste. Fără îndeplinirea acestor imperative, cu toate legile existente, fie ele inspirate de cele mai bune intenții, viața socială va rămâne defectuoasă, fiindcă omul pune mare preț pe dreptul său, fără să gândească și la dreptul aproapelui său. Dar oare este de ajuns pentru buna înțelegere dintre oameni și liniștita lor conviețuire, ca fiecare să se folosească de dreptul său? Și dacă dreptul tău, în fapt, vatămă pe al altuia, cum se poate înlătura ciocnirea acestor drepturi și cum vom împăca neînțelegerea dintre două ființe ce se cred deopotrivă de îndreptățite în drepturile lor? Această mare problemă a rezolvat-o Domnul Isus Hristos prin cuvântul Evangheliei de astăzi: “Precum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi asemenea” (Luca 6, 31). Iată o nouă ordine de lucruri! Iată viața socială întemeiată pe îngăduința noastră, a unuia față de celălalt, în locul celei vechi, întemeiată pe “dreptul meu”.

Pentru a înțelege, nu avem nevoie decât de o minte sănătoasă! Căci toți știm ce vrem să ne facă nouă oamenii. Vrem să ne urască? Vrem să ne facă rău? Vrem să ne pârască? Vrem să ne târască prin judecăți? Niciodată! Toți vrem ca oamenii să ne facă numai bine! Vrem să fim iubiți. Vrem să fim ajutați. Vrem să fim ascultați. Să fim priviți cu încredere. Cuvântul Mântuitorului are în vedere interesele noastre, ale fiecăruia, încât nu e posibil să nu le înțelegem și pe-ale altora, așa cum le înțelegem pe-ale noastre. Ne ia pe noi înșine drept măsură a modului cum trebuie să ne purtăm cu alții. Cum vrem să se poarte alții cu noi, așa să ne purtăm și noi cu dânșii.

Mântuitorul a adus în lume noutatea iubirii. De aceea a zis: “Poruncă nouă vă dau vouă: să vă iubiți unii pe alții, precum v-am iubit și Eu pe voi” (Ioan 13, 34). De ce era poruncă nouă? Era nouă fiindcă în Vechiul Testament nu se spune așa. Mântuitorul însuși precizează: “Ați auzit că s-a zis: să iubești pe aproapele tău și să urăști pe vrăjmașul tău” (Mat. 5, 43). Mântuitorul ne ridică pe o treaptă superioară, zicând: “să iubiți chiar pe vrăjmașii voștri, să binecuvântați pe cei ce vă blestemă, să faceți bine celor ce vă urăsc, să vă rugați pentru cei ce vă nedreptățesc” (Mat. 5, 44).

Cum? Să iubim pe vrăjmașii noștri? Pe acei care ne fac rău? Pe acei care aruncă asupra noastră calomnii? Pe acei care pândesc pașii noștri, ca să ne facă rău? Pe acei care se bucură de durerea și suferința noastră? Se poate o astfel de poruncă? Da! Această supraomenească iubire o cere Fiul lui Dumnezeu de la un creștin adevărat. Porunca pare de neînțeles în preocupările de toate zilele ale vieții omenești. Trebuie să recunoaștem că nu este o poruncă ușor de urmat, și că ne pune la mare încercare. Să nu luăm lucrurile în ușor și să nu trecem pe lângă acestea ca și cum ar fi bine, dar nu pentru noi. Aici suntem puși în fața unui adevăr: ori-ori! Ori facem precum ne învață Isus, și suntem creștini adevărați, ori nu facem și nu suntem creștini. Ce fericiți am fi dacă am putea înțelege înalta valoare morală a acestei dumnezeiești porunci pentru viața noastră! Atâta vreme cât nu ne vom reconsidera părerea și practica vieții cu privire la această poruncă, a iubirii, nu sunt șanse reale de biruință a duhului lui Hristos în noi. Mântuitorul ne arată, ne dovedește: “Căci de iubiți pe cei ce vă iubesc, ce plată vi se cuvine? Căci și păcătoșii iubesc pe cei ce îi iubesc pe dânșii. Și de faceți bine celor ce vă fac vouă bine, ce dar este vouă? Că și păcătoșii asemenea fac” (Luca 6, 31-33). Dragostea ta îl bucură pe cel ce te iubește, dar acela crede că i se cuvine, pe când dragostea care răsplătește ar putea schimba situația. Cel pe care îl iubești când te urăște nu te va putea urî mai mult și, încetul cu încetul, își va modifica și el sentimentele. Ne aflăm, deci, incontestabil, în fața unei mari distanțe, a unei mari diferențe, între iubirea poruncită de Vechiul Testament, care cere: “Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, mână pentru mână etc.” (Ieșire 21, 24) și iubirea dată de Hristos. Răul îl biruiești nu cu răul, ci cu binele și numai cu binele poți schimba sufletul celui care ți-a făcut rău. Căci dacă nu-i schimbi sufletul, îl pedepsești dar nu-l îndrepți. Și când îi va veni bine, îți va face din nou rău. Pentru că, în fond, răsplătirea răului cu rău nu reinstaurează dreptatea și nu rezolvă problema răului, ci înmulțește răul. Nouă ne rămâne să ne mângâiem cu gândul că dreptatea se va face totuși.

“A Domnului este răzbunarea” (Deut. 32), iar Sf. Apostol Pavel ne îndeamnă: “Nu vă răzbunați voi singuri” (Rom. 12, 19). Însuși Mântuitorul L-a rugat pe Tatăl să nu se răzbune: “Iartă-le lor, că nu știu ce fac”” (Luca 23, 24). Sf. Vasile cel Mare ne îndeamnă: “Să unim mila cu dreptatea”. Și se explică: “Să dobândim toate cu dreptate, dar să le sacrificăm pentru milă”. Adică, chiar dacă suntem porniți să facem dreptate, s-o cerem, dar de îndată s-o sacrificăm și să facem loc milei, acelei dragoste care merge până la dragostea de vrăjmași. “Fiți milostivi, încheie Mântuitorul această învățătură, precum și Tatăl vostru este milostiv”. Hristos stabilește prin aceasta că raporturile dintre oameni trebuie să fie cârmuite nu numai de dreptate, ci și de îngăduință, care poate înlătura cu totul neînțelegerile dintre ei. De ce aceasta? Pentru că legile omenești, nefiind desăvârșite, ele pot face jertfe de prisos. Nu trebuie să întemeiem dreptul întru totul pe ele, ci să le îndulcim prin milă.

Pentru a înlătura asemenea greșeli, Mântuitorul ne-a învățat să fim “milostivi”, adică îngăduitori, iertători cu cei ce venim în atingere și miloși cu neputințele firii omenești. A cere drepturile noastre astfel încât să fie împăcate cu drepturile altuia, este o învățătură care, pornind de la Evanghelie, a înrâurit lumea și a schimbat chiar legile omenești, făcându-le mai blânde și mai îngăduitoare, așa precum sunt astăzi.

Temelia vieții obștești, adică mijlocul de a înfăptui o viețuire între oameni, nu este deci dreptatea singură, ci dreptatea covârșită de dragoste și milă. Ceea ce a făcut și face Dumnezeu cu noi, iertându-ne și îngăduindu-ne, deși ar fi drept să ne piardă, trebuie să facem și noi cu cei ce viețuim pe pământ, iertând, îngăduind și făcând binele “nimic nădăjduind”. Putem spune că iubirea de vrăjmași nu este împotriva firii ci, dimpotrivă, o însușire superioară a cuiva, ea având și o mare valoare socială. Dacă am aplica, atât cât ne este omenește posibil, această poruncă a Mântuitorului Isus Hristos, relațiile dintre noi, dintre oameni și popoare s-ar schimba fundamental. Se știe că pe ură și răzbunare nu se poate întemeia o conviețuire socială statornică, pe când unde este dragoste, domnește pacea și înțelegerea. Metoda care trebuie să o folosim în aplicarea acestei porunci ne-o arată Mântuitorul la începutul Evangheliei de astăzi, când zice: “Precum voiți să vă facă vouă oamenii – deci vrăjmașii voștri – faceți și voi lor asemenea”.

Așadar, dorim să fim respectați, să respectăm noi mai întâi; dorim să fim ajutați, să ajutăm noi mai întâi; dorim să nu fim vorbiți de rău, să nu vorbim noi mai întâi; dorim să fim iubiți de alții, să iubim noi mai întâi.

Să depășim principiul “dreptul meu”, cum ziceau cei vechi, ceea ce așa de potrivit ne ilustrează și Mântuitorul Isus Hristos astăzi, și să ne străduim să găsim în noi puteri, la care se va adăuga și harul întăritor al lui Dumnezeu, de-a nu mai urî, de-a întinde mâna celor ce ne urăsc, de a ne ruga pentru dușmanii noștri, de a răspunde cu pâine celor care ne nedreptățesc, ne batjocoresc și ne fac rău. Numai astfel se poate înfăptui o lume bună, o lume de pace în care oricine poate lucra și năzui, înfruntând greutățile care ne stau în cale, spre a ajunge la scopul cel din urmă al vieții noastre, încredințați că vom fi cu adevărat și noi “fiii Celui Prea Înalt”, cum grăiește Evanghelia de astăzi. Amin.

Text preluat de pe ADMD.info cu acordul parohiei Adormirii Maicii Domnului.

 

* * *

 

Noi, dușŸmanii șŸi iubirea

Autor: pr. Mihai Tegzeș

Tema Evangheliei din această duminică descrie “relația creștinului cu dușmanul”. Dumnezeu ne cere să fim în relații bune până și cu dușmanii noștri. Unul, poate spune că nu are dușmani și astfel motivează în chip simplu că această pericopă nu se referă la el. Altul, poate considera că textul acestei Evanghelii se referă numai la puținii super-eroi, aceia care știu să iubească, să binecuvânteze, să ierte pe toți cei care le-au făcut răul sau i-au necinstit.

La lumina celor de mai sus putem clarifica ideea de dușman. Poate mă simt inferior cerințelor Evangheliei: nu numai că sunt incapabil să-i iubesc pe dușmani, dar nu pot să-i iubesc nici pe cei care nu-mi sunt dușmani. Astfel acest pasaj este unitatea de măsură, după care pot verifica iubirea mea față de aproapele. Mai mult, cât sunt de convins că orice om, chiar și cel care m-a jignit, este creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu?

În această duminică putem să ne întrebăm cu privire la Adam-ul care este în noi, adică: de câte ori ne-am lăsat ispitiți, corupți, dorind să-I luăm locul lui Dumnezeu, acuzându-l pe fratele nostru pentru greșelile noastre? De câte ori, din prietenul cuiva, ne-am transformat în dușmanul lui? Iată Adam-ul care suntem noi, cei făcuți din țărână, dar Evanghelia ne cheamă să avansăm către Noul Adam, Cel spiritual, Isus, care a practicat toate cele de mai sus, pe care le-am auzit în Evanghelia de astăzi.

Se pare că Isus ne învață că relația cu “altul” trebuie să existe chiar și în situațiile în care experimentăm conflictul, dușmănia, neînțelegerea… Dar “relația” implică un sens pozitiv: a iubi, a face binele, a se ruga, a dărui, a fi îndurător, a ierta, a binecuvânta și nu a judeca, condamna, disprețui. De fapt adevărata relație izvorăște de la Dumnezeu care, în Isus, ne-a descoperit iubirea Sa universală, generoasă și gratuită, un Dumnezeu care ne dă o inimă nouă, capabilă să iubească și să binecuvânteze, inclusiv pe cei care ne-au făcut rău.

“Gratuitatea” și nu “reciprocitatea” este principiul relației, ne învață Isus! De fapt Mântuitorul ne cere să privim la dușmanii noștri cu ochii lui Dumnezeu, dându-I Domnului posibilitatea să lucreze în noi și să schimbe în inimi de carne, inimile noastre de piatră, ca să răspândească prin mijlocirea noastră, iubirea Sa gratuită și infinită, purtătoare de mântuire.

Fraților! Dușmanii ne ajută să ne cunoaștem mai bine: ne spun că suntem limitați, incapabili să iertăm din suflet. Dacă suntem cinstiți cu noi înșine, dacă într-adevăr am apucat pe drumul către perfecțiune, “dușmanul – spune Enzo Bianchi – poate fi Maestrul nostru, pentru că ne arată care este calitatea reală a inimii noastre; ne descoperă sentimentele întunecate care sunt ascunse în inima noastră.

Dragilor mei! Iubirea dușmanului este posibilă, pentru că iubirea care vine de la Dumnezeu, este infinit mai mare decât răutățile și ura, caracteristice omului.

Prin urmare, identitatea ucenicului constă în a iubi. Înainte de a ne cere ceva, încă din VT, Dumnezeu ne informează că ne-a eliberat din sclavie, pentru că ne-a iubit. Apoi ne cere să respectăm poruncile, pentru a rămâne în sfera iubirii. Iubirea este centrul vieții divine. Este porunca cea mai mare, pe care Domnul ne-a dăruit-o. Dialogul lui Dumnezeu cu omul este în întregime bazat pe iubire! Iată de ce iubirea trebuie să fie singurul principiu de relaționare cu frații noștri!

Acest discurs este adresat persoanelor care Îl ascultau pe Isus și care anterior, primiseră de la El iertarea și iubirea!

Aspectele iubirii divine

Isus ne spune că este o iubire universală, adresată tuturor, chiar și dușmanilor. Un exemplu clar îl avem în comportamentul lui David față de Saul, care îl căuta ca să îl omoare (1Sam. 26, 2-33).

În fața dușmanilor (cei care nu ne iubesc și caută să ne facă răul) – care-și arată ostilitatea cu răutate tot mai mare (“urăsc… blestemă… chinuiesc”) – reacția ucenicilor (a creștinilor) constă în a-i “iubi” cu o bunăvoință tot mai mare (“făcându-le binele… binecuvântându-i… rugându-se pentru ei”). Este vorba de o iubire, care nu este sentimentală sau psihologică, ci o iubire care într-adevăr dorește binele aproapelui și se implică să-l facă prin fapte concrete, printre care cel dintâi este cel de a se ruga pentru dușmani și a-i încredința Domnului, asemenea lui David!

Este o iubire care nu se predă nici în fața nedreptăților, ci rămâne fidelă: “Celui care te-a lovit peste un obraz, întinde-i-l și pe celălalt“. Nu este vorba de a respecta sensul literar, ci pe cel spiritual, al cuvintelor lui Isus. Adevăratul sens al iubirii ne spune că la violență nu trebuie să răspundem cu violență. Numai o iubire și mai mare, mereu fidelă, poate să-l minuneze pe dușman și să-l schimbe în bine.

Îndemnul: “Ceea ce doriți ca oamenii să vă facă, să faceți voi pentru ei” s-ar traduce: în orice împrejurare, încearcă să te pui în situația altuia: dacă tu ai fi “el”, cum ai dori să fii iubit, ascultat, stimat, tratat? Și comportă-te în consecință. Este o altă variantă a îndemnului: “Iubește-l pe aproapele tău, ca pe tine însuți” (cfr. Lc 10, 27). Prin urmare, criteriul relațiilor dintre persoane nu este egoismul sau câștigul (beneficiul) propriu, ci solidaritatea care te împinge să te identifici cu nevoile semenilor.
Isus, continuând acest discurs, ne cheamă să iubim pentru că suntem fiii lui Dumnezeu, chemați să imităm comportamentul Său binevoitor și îndurător față de toți oamenii, chiar și față de cei nerecunoscători.

În VT Dumnezeu este celebrat ca fiind Îndurător. Acest titlu exprimă iubirea, care iartă și se apleacă cu interes și îngrijorare peste cel care suferă. Isus ne spune că Dumnezeu, “Tatăl vostru” este îndurător. Ucenicii sunt chemați să fie asemenea Tatălui, imitându-I îndurarea!

Frate creștine! Ai dușmani pe care trebuie să-i iubești? Fii atent! Ce te hotărăști?

A ierta nu înseamnă a șterge nedreptatea, ci a oferi o posibilitate de convertire celui care a greșit, încredințându-l iubirii lui Dumnezeu. Cine trăiește astfel, se află pe calea către sfințenie. Papa Benedict al XVI-lea a spus: “Sfinții sunt oameni ca și noi, persoane cu probleme mari. Sfințenia nu constă în a nu fi greșit sau păcătuit niciodată. Sfințenia crește odată cu capacitatea de convertire, de părere de rău pentru păcate, cu disponibilitatea înnoită de a o lua de la început, de a se împăca, de a ierta… Nu faptul de a nu fi păcătuit, ci capacitatea de a ne împăca și de a ierta ne face sfinți“.

Nu judecați!” Nu înseamnă a nu ține seama de răul făcut, ci a recunoaște că nu este omul criteriul ultim al dreptății, ci Isus cel răstignit. Confirmarea acestei afirmații poate fi întărită cu mărturia unui episcop închis pe nedrept, de comuniștii din Saigon (Vietnam): “Comuniștii mi-au luat totul. M-au închis și m-au pus sub pază strictă. Nu puteam vorbi cu nimeni pentru ca să nu îi influențez… Într-o zi, m-au întrebat cum reușeam să-i convertesc pe cei care mă păzeau? Le-am răspuns că nu îi urăsc, ci îi iubesc, pentru că și Cristos îi iubește“.

Fraților! A iubi, a ierta și a se împăca, sunt cele trei cuvinte care pot construi pace în familii și în lume. Prin urmare nu trebuie să așteptăm schimbarea dușmanului ca doar apoi, să îl iubim. Mai întâi trebuie să îl iubim, dacă dorim să se schimbe. În acest sens, Evanghelia ne amintește că este necesar să iubim dușmanii pentru: (1) a ne deosebi de cei păcătoși și (2) pentru a fi fiii celui Preaînalt.

E obligatoriu să învățăm să iubim. Iubirea este cea care ne educă să fim fericiți. Iubirea ne spune că, ștergând păcatele oamenilor, Isus ne-a arătat că Dumnezeu nu mai are dușmani, ci numai fii iubiți! Prin urmare, “Iubirea adevărată” – la care suntem chemați să luăm parte – ne cere să-L iubim pe Dumnezeu și să iubim ca Dumnezeu. Amin.

 

* * *

 

Iubiti pe vrajmasii vostrii, faceti bine celor ce va urasc

Autor: pr. Vasile Rob
Copyright: Predici.cnet.ro

Un scriitor rus, in cartea sa “Viata lui Cristos”, referindu-se la porunca iubiri vrajmasului scrie: “Fiecare persoana care face raul… este suficient de pedepsita pentru raul pe care l-a facut… pentru ca, prin aceasta, s-a indepartat de Dumnezeu… este ca o persoana pe care vrei sa o arunci in foc, dar vezi ca ea, deja, arde!”

Mantuitorul nostru numeste iubirea ceea dintai si cea mai mare porunca, in care se cuprinde “toata legea si toate profetiile” Motivelel pentru care trebuie sa ne iubim dusmanii sunt: ei sunt cei care au nevoie de iubire; doar iubirea are forta necesara pentru a transforma un dusman intr-un prieten; numai iubirea reuseste sa sparga cercul vicios al dusmaniei; daca raspundem uri cu ura, tot numai ura vom putea primi. In acest sens va dau exemplul lui Lincoln, primul presedinte al Americi, care in timpul campaniei electorale a avut un dusman care a vrut, cu orice pret, sa-l distruga lovindu-l din toate partile, fara scrupule. Dupa castigarea alegerilor l-a pus pe acesta vicepresedinte si “mana dreapta” a sa. La intrebarea prietenilor, a dat urmatorul raspuns: “Ce cale mai buna este de a scapa de un dusman, decat sa ti-l faci prieten?!”

Iar un preot batran, fiind intrebat de un altul mai tanar ce trebuie sa faca ca sa scape de dusmanul sau l-a invitat pe acesta sa spuna impreuna rugaciunea Tatal nostru si cand au ajuns la propozitia ” si ne iarta noua greselile noastre, precum iertam si noi gresitilor nostrii, l-a oprit pe tanar spundu-i sa fie atent ca el trebuie sa inlocuiasca “precum iertam si noi gresitilor nostrii” cu: “precum eu nu pot sa iert gresitilor mei!”

Si, atunci, se pune urmatoarea intrebare: daca noi nu putem ierta, cum putem cere acest lucru altcuiva?!” Apostolul iubiri, sfantul Ioan evanghelistul, in intaia sa epistola catolica, intreaba: “Cel ce nu-l iubeste pe fratele sau, pe care-l vede, pe Dumnezeu, pe care nu l-a vazut, cum poate sa-l iubeasca?!”

Oare, legile care sunt valabile pentru alti, pentru noi nu au tot acelasi efect?! Oare, nu tocmai asa incepe si Evanghelia de astazi; “precum voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel!

Numai atunci vom cunoaste ca Dumnezeu este in noi, cand vom simti ca inima noastra, pururea, se bucura de binele aproapelui nostru si cand nu ne vom bucura de necazul aproapelui si nu vom avea nici un gand de a-l judeca sau suspecta!

Dar, daca vom simti ca in inima noastra, intristarea, amaraciunea si invidia, pentru binele si realizarile aproapelui nostru, se fac simtite, sa fim sigur ca, Dumnezeu, nu mai este cu noi. L-am alungat din inima noastra.

“Dumnezeu este iubire si cel ce ramane in iubire, ramane in Dumnezeu si Dumnezeu ramane in el.” A raspunde cu bine, la binele pe care ni l-a facut aproapele nostru, nu este un act de iubire, ci un act de dreptate, pe care si pagani il fac. Pentru a avea o rasplata de la Dumnezeu, trebuie sa-l iubim pe aproapele nostru dezinteresat, fara a pretinde de la el ceva.

Primul care a pus in practica iubirea dusmanilor sai a fost chiar Isus, care, de acolo de pe Cruce, cu mainile desfacute, de parca ar vroia sa cuprinda lumea, s-a rugat Tatalui, zicand: “Parinte, iarta-le lor, ca nu stiu ce fac!” Lc. 23,27. Amin.

 

* * *

 

Predica de pe câmpie

Autor: pr. Olimpiu Todorean
Copyright: ParohiaSfantulGheorghe.ro

Iubiți credincioși,

Viața lui Isus este o istorie de iubire care nu se termină niciodată. De la naștere și până la moartea și învierea Sa, El nu a vorbit decât despre iertare, despre pace, despre dreptate și despre milostivire. Astăzi, cuvintele Maestrului le auzim cât sunt de sublime, dar imposibil de a le înțelege și, mai mult, de a le pune în practică. Și, ceea ce ne pare cel mai greu de făcut, este iubirea dușmanilor.

De regulă noi ne gândim la dușmanii cei mai mari ai lumii: la tâlharii, la hoții, la cei ce îi exploatează pe cei mai mici și mai slabi, la teroriști… în schimb, Isus ne vorbește despre dușmani gândindu-se la viața noastră cotidiană, în familie. Să nu privim înainte sau în spatele nostru ci să ne oprim și să examinăm raportul nostru personal și cotidian cu
cei de lângă noi.

Este ca și cum Isus ar trasa un cerc în jurul nostru și încearcă să ne facă a revedea acțiunile și cuvintele noastre făcute sau adresate către cei pe care îi considerăm antipatici și adeseori dușmani. Cei ce sunt mereu în afara acestui cerc ne devin prieteni sau dușmani în măsura în care ei respectă granițele pe care le-am impus sau dacă trec peste circumferința pe care am trasat-o în jurul inimii noastre.

Dușman devine atunci cel care rupe cercul meu și îmi produce tulburare și supărare. Dușman devine colegul de bancă dacă îmi cere cu împrumut un creion sau o radieră. Dușman devine tata când îmi reproșează toate capriciile. Dușman devine mama când îmi cere să-mi fac curățenie în cameră. Dușman devine fratele sau sora mai mare când nu vor să-mi facă pe plac. Dușmani devin bunicii care îndrăznesc să-mi dea sfaturi. Dușman devin părinții când și acum, adult fiind, îmi spun ce trebuie să fac. Dușman devine soțul/soția care nu reușește să mă înțeleagă. Dușman devine prietenul meu care a fost bădăran cu mine. Dușman devine medicul care mă ține în spital. Dușman devine vecinul care îmi face mici probleme. Dușman devine …

Așa cum vedeți, dușmanii nu lipsesc niciodată, ei se recunosc în arcul celor 12 ore ale unei zile și riscăm să fim persecutați pentru tot restul vieții dacă noi nu ne vom decide să ne schimbăm atitudinea față de ei.

Dar există efectiv dușmani? Potrivit lui Isus, răspunsul este negativ: nu, nu există. Pentru că toți suntem fiii lui Dumnezeu și frații lui Isus. Pentru că Isus privește orice lucru de pe pământ cu privirea Fiului lui Dumnezeu care trăiește dintotdeauna în sânul Tatălui.

Și atunci, ce trebuie să facem? Să iubim cu inima lui Isus și să-i cerem Lui să ne dăruiască o inimă mare, capabilă să depășească și să anuleze circumferințele și frontierele cercului nostru. Isus, în fața bărbaților și a femeilor, sclavi ai circuitului violenței, arată cum nașterea adevăratei păci poate să aibă loc doar cu inversarea valorilor: răspunde urii cu iubire, violenței cu iertare, războiului cu pace!

Dar de ce trebuie să facem aceasta? Care este scopul? Răspunsul este simplu: pentru că Isus a făcut-o înaintea noastră. Moartea Sa pe cruce și învierea sa sunt semnul cel mai puternic al iertării și al păcii voite de Dumnezeu, Tatăl său; pentru că suntem fiii lui Dumnezeu care este milostiv cu toți; pentru că noi înșine avem nevoie de milostivirea lui Dumnezeu și a celorlalți; pentru că vom fi tratați de către Domnul cu aceeași măsură de generozitate cu care și noi am măsurat celorlalți.

Înainte de toate, trebuie să ne încredem în logica lui Isus că pentru noi nu trebuie să existe dușmani. Și, atunci când inima are resentimente, este un semn că noi nu suntem fericiți și nu suntem nici în pace, nici liniștiți. Trebuie să fim convinși că violența este întotdeauna un rău, că războiul nu produce nimic bun, ci întotdeauna moarte. Resentimentele, rebeliunile, răzbunările sunt întotdeauna periculoase și inutile.

Poate că întrebarea cea mai oportună pe care ne-am putea-o pune este: Ce trebuie să facem? Și răspunsul vine din aceeași pericopă evanghelică: răspunde răului cu bine.

De multe ori, oamenii întind mâinile și picioarele înaintea unei provocări. Isus însă nu face așa înaintea persecutorilor săi. Isus îl iubește fie pe Iuda, fie pe Pilat. Cu toate că primul l-a trădat și al doilea l-a condamnat la moarte. I-a iertat și pe cei ce l-au crucificat.

Ceea ce trebuie să facem este posibil să o aflăm dacă recitim cu atenție parabola fiului rătăcit. Dumnezeu este iubire, iubește și iartă. Iubirea este glasul verbului moarte: nu degeaba pe cruce, la fel ca pe Isus, acesta ne înspăimântă. Dar a muri înseamnă că trebuie să murim nouă înșine, renunțând la violență, la judecăți, la acuzele pe care foarte ușor le facem; a muri înseamnă a învăța a ierta, a înțelege de ce ne-au făcut rău, a înțelege că cel care ne-a făcut rău este un fiu al lui Dumnezeu și că, prin modul său de acțiune, s-a rănit, și poate foarte grav, înaintea lui Dumnezeu.

Iubiți credincioși,

Când mergeți seara la culcare, spuneți o “Născătoare”, pentru cel care v-a făcut un rău în timpul zilei. Atunci când sunteți la Liturghie și ajungeți la rugăciunea “Tatăl nostru”, cereți lui Isus ca Tatăl să ne ierte păcatele pentru că și noi am iertat pe cel care ne-a făcut rău. De ce toate acestea?

Pentru că numai atunci
Când un credul lasă cheia în ușă,
Când un imprudent face un împrumut unuia care nu nu-l mai poate restitui,
Când un concurent îl ajută pe cel care se află în concurs cu el
Când un inconștient se bucură de succesul celorlalți,
Când un copil își ajută colegul la teme,
Când un om, un grup, un popor nu lovesc adversarul căzut în mâinile lor,
Când creștinii, comunitățile, biserica nu revendică propriile drepturi în fața celor care nu le respectă,
Atunci strălucește soarele.
Atunci strălucește iubirea Ta.
Atunci Tu, Doamne, vei fi prezent în mijlocul nostru. Amin.

 

* * *

 

Predica de pe câmpie

Autor: pr. Ioan Abadi si pr. Alexandru Buzalic
Copyright: Editura Unitas

Isus Hristos îndeamnă pe discipolii Lui, pe creștini, să iubim pe dușmanii noștri. Este una dintre cele mai dificile porunci pentru oameni. Sunt însă și exemple de creștini care trăiesc cu adevărat respectând poruncile Mântuitorului.

În anul 1981 în Piața Sfântul Petru din Roma, un asasin plătit – un musulman racolat de anumite servicii secrete – l-a împușcat pe Papa Ioan Paul al II-lea, rănindu-l atât de grav încât era amenințat de moarte. Numai o minune, prin mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria, l-a salvat de la moarte, astfel încât după un tratament îndelungat Sfântul Părinte s-a reînsănătoșit. Într-o zi, Papa l-a vizitat pe răufăcător la închisoare și i-a spus: “Prietene, eu te iert”. Poziția creștinească față de un om ce s-a arătat dușman, l-a schimbat profund pe fostul asasin, schimbându-i viața umbrită de ură și prejudecăți într-o viață liniștită și senină a împăcării cu sinele și cu lumea înconjurătoare. Presa cu o oarecare surprindere a relatat despre acest gest de iubire față de dușman. Să ne întrebăm pe noi înșine dacă am avea puterea să îndeplinim cerința lui Isus Hristos – Iubiți pe dușmanii voștri! – într-o astfel de situație.

*

Pastorul luteran Richard Uermbrand, care a suportat rigorile închisorilor comuniste, își amintea că celula în care era închis, era suprapopulată. Într-o zi, gardienii au aruncat în această cameră încă un deținut. Avea pe el multe răni, fiind pe jumătate mort, din corpul său curgând sânge. “Noi i-am spălat rănile lui, mărturisea pastorul, îl compătimeam, iar unii dintre deținuți îi blestemau pe gardienii comuniști atei. În acele momente deținutul, cu o voce blândă ni s-a adresat nouă: “Vă rog foarte mult, nu-i blestemați! Liniștiți-vă, căci vreau să mă rog pentru ei!” Ce iubire eroică față de dușmani! Oare noi, am fi capabili, să ne comportăm astfel?

Isus ne amintește obligația de a-i iubi pe dușmanii noștri. Evanghelistul Marcu a consemnat aceste cuvinte: «Iar când stați de vă rugați, iertați orice aveți împotriva cuiva, ca și Tatăl vostru Cel din ceruri să vă ierte vouă greșelile voastre. Că de nu iertați voi, nici Tatăl vostru Cel din ceruri nu vă va ierta vouă greșelile voastre.» (Marcu 11, 25-26). Să fim atenți la cuvintele lui Hristos: “Tatăl ceresc nu ne va ierta păcatele noastre, dacă noi nu iertăm semenilor noștri nedreptățile, pe care ni le-au cauzat”.

În Evanghelia după Sfântul Matei citim: «Eu însă vă spun vouă, că oricine se mânie pe fratele său vrednic va fi de condamnare» (cf. Matei 5, 22). Mântuitorul își continuă învățătura, zicând: «Deci, dacă îți vei aduce darul tău la altar și acolo îți vei aduce aminte că fratele tău are ceva împotriva ta, lasă darul acolo, înaintea altarului și mergi întâi și împacă-te cu fratele tău și apoi, venind, adu darul tău» (Matei 5, 23-24). Prin aceste cuvinte dumnezeiescul Mântuitor ne învață că sacrificiul și rugăciunile noastre nu sunt plăcute lui Dumnezeu, dacă în inima noastră domnește ura.

În rugăciunea Tatăl nostru…, Hristos ne învață să rostim cuvintele: «Și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștrii»(Matei 6, 12). Dacă ne mâniem pe semenul nostru și nu dorim să-l iertăm, atunci conținutul rugăciunii noastre «Tatăl nostru», va fi de genul “Tatăl nostru! Nu-mi ierta greșelile mele, că nici eu nu le iert semenilor mei”.

Apostolul Ioan scrie: «Iubiților! Cine-l urăște pe fratele său, acela se află în întuneric, iar întunericul locuiește în el» (1 Ioan 2, 11). «Cine nu iubește, acela petrece în moarte» (Ioan 3, 14). «Cine nu iubește, acela nu L-a cunoscut pe Dumnezeu, căci Dumnezeu este Iubire»(1 Ioan 4, 8). «Dumnezeu este iubire, și cine petrece în iubire, acela petrece în Dumnezeu, iar Dumnezeu locuiește în el»(1 Ioan 4, 16). Dumnezeu petrece în noi, iar noi petrecem în Dumnezeu, numai dacă-l iubim pe aproapele nostru. Evanghelistul Ioan adaugă următoarea învățătură, pe aceeași temă a iubirii: «Dacă zice cineva: iubesc pe Dumnezeu, iar pe fratele său îl urăște, minicinos este! Pentru că cel, care nu-l iubește pe fratele său, pe care l-a văzut, pe Dumnezeu, pe Care nu L-a văzut, nu poate să-L iubească. Și această poruncă avem de la El : cine iubește pe Dumnezeu să iubească și pe fratele său» (1 Ioan 4, 20-21).

Foarte des auzim cuvintele: Nu-l voi uita până la moarte. Iertarea nedreptăților cauzate de dușmani trezește un anumit sentiment de mirare chiar și în rândul necredincioșilor.

După cel de-al doilea Război Mondial, în Italia au fost judecați cei care au colaborat cu naziștii. În mulțimea celor judecați, se afla o persoană care era numită «animalul sălbatic» datorită faptului că a ucis mulți oameni nevinovați. Capelanul închisorii, Părintele Rocca, a încercat de nenumărate ori să-l convertească pe acesta la Dumnezeu, dar toate încercările lui au fost în zadar. Până într-o zi, când pe neașteptate criminalul l-a chemat pe preot. Se înfăptuise o minune: răufăcătorul s-a convertit și a primit Sfintele Sacramente? Ce s-a întâmplat? El i-a vorbit preotului despre întoarcerea sa la Dumnezeu:

«Părinte, cuvintele dumneavoastră pioase și cărțile dumneavoastră religioase nu au avut nici o influență asupra propriului meu suflet. Astăzi am fost condamnat la moarte. Când judecătorul a rostit sentința morții, s-a apropiat de mine o femeie în doliu. Eu i l-am omorât pe fiul de 17 ani, nevinovat. Femeia cu lacrimi în ochi mi-a spus :”nefericit ești tu, domnule. Eu L-am rugat pe Dumnezeu și pe fiul meu cel mort, ca să nu fi condamnat la moarte”. Aceste cuvinte materne și iertarea ei eroică au produs o schimbare în sufletul meu. Părinte, am crezut în Dumnezeu! Cred în Dumnezeu… cred în Dumnezeu. Așadar, eu chiar cred în Dumnezeu.»

Iertarea nedreptăților cauzate atâtor oameni, făcută cu eroism, l-a convertit pe asasin în fața morții.

Oamenii L-au condamnat la moarte pe Hristos, L-au biciuit, I-au pus coroană de spini pe cap, L-au răstignit pe lemnul crucii, iar El, în timpul sfintelor sale patimi, S-a rugat pentru dușmani: «Tată, iartă-le lor, că nu știu ce fac» (Luca 23, 34). De la Hristos Cel Răstignit, toți avem datoria să învățăm ce înseamnă iubirea față de dușmani.

Apostolul Pavel scria creștinilor din Efes: «Soarele, să nu apună peste mânia voastră» (Efeseni 4, 26). În mănăstirile noastre, oficiul de seară, al Dupăcinarului cel Mic, se încheie cu o rugăciune ale cărei prime cuvinte sunt: «Pe cei ce ne urăsc și ne fac strâmbătate iartă-i, Doamne». Să nu uităm a-i aminti în rugăciunile noastre pe aceia, care ne urăsc pe noi, căci tuturor ne sunt adresate cuvintele lui Isus: «Iubiți pe dușmanii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blestemă, faceți bine celor ce vă urăsc și rugați-vă pentru cei ce vă vatămă și vă prigonesc. Ca să deveniți fiii Tatălui vostru Celui din ceruri, că El face să răsară soarele peste cei răi și peste cei buni și trimite ploaie peste cei drepți și peste cei nedrepți.» (Matei 5, 44-45).

Rugăciune

Dumnezeul nostru, tot ceea ce însuflețește inima și o face să salte de bucurie, se împlinește prin harul Tău divin, pe care îl reverși în ființa celui, ce aleargă cu adevărat la Tine și care Te recunoaște ca Domn al său. Nimic în această lume nu poate fi mai plăcut decât caritatea sau bunătatea care se înfăptuiește prin lucrarea Spiritului Tău, căci acesta îl poate face pe orice om să înțeleagă, cât de importantă este pentru el iubirea curată și cât de multe recompense eterne poate să-i aducă celui care o practică în viața lui. Și unde se poate arăta aceasta, Doamne, dacă nu în lucrurile bune pe care le putem face pentru aproapele nostru, pentru cei părăsiți, orfani sau neajutorați.

O, Doamne, ce bogăție ne-ai pregătit; putem să o primim prin acești oameni sărmani. Prin ei se revelează splendoarea florilor virtuților și mai ales ale iubirii și bunătății noastre. Prin ei, Tu aștepți de la noi darurile prin care Tu să fi lăudat, binecuvântat și preamărit, nu numai cu buzele ci mai ales cu inima și cu fapta.

De aceea, fă să înțelegem că bunătatea trebuie să trăiască în noi, precum avem nevoie să trăim în Tine și că ea se cuvine a fi hrănită cu faptele pe care Tu, Mântuitorul nostru, le-ai arătat față de noi și față de întreaga omenire. Amin.

 

* * *

 

Iubirea de vrăjmași ne face milostivi ca Dumnezeu

Autor: PF Daniel Ciobotea
Copyright: Ziarul Lumina

Sfânta Evanghelie din Duminica a XIX-a după Rusalii este plină de învățături duhovnicești și ne arată care este deosebirea între păgâni și creștini, sau mai bine zis între omul păcătos și omul sfânt. Mântuitorul Isus Hristos știa că în Vechiul Testament s-a spus: “să iubești pe aproapele tău și să urăști pe vrăjmașul tău” (cf. Matei 5, 43). El însă face o schimbare radicală, și anume: în locul urii față de vrăjmași, aduce o lege nouă: legea iubirii de vrăjmași. Prin aceasta, Hristos Domnul a întrecut pe toți legiuitorii din istoria omenirii, pentru că nici un legiuitor nu a poruncit vreodată ca cineva să iubească pe vrăjmașii săi.

Mântuitorul îndeamnă zicând: “precum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi asemenea” (Luca 6, 31). Nu ceea ce vă fac oamenii, ci ce voiți voi să vă facă oamenii. Adică oamenii vor ca semenii lor să le facă bine, să se poarte frumos cu ei, să-i respecte, să-i ajute, să-i împrumute, să-i ierte, să le acorde cinste ca unor ființe raționale, iubitoare și binecuvântate de Dumnezeu. Mântuitorul ne spune că, de fapt,trebuie să săvârșim numai binele, să nu facem oamenilor răul pe care ei ni-l fac, ci doar ceea ce dorim noi să ne facă ei, adică binele, pe acesta trebuie să-l săvârșim. Apoi precizează că, dacă iubim doar pe cei ce ne iubesc, ne asemănăm păgânilor sau păcătoșilor și nu ne deosebim cu nimic de aceștia. Dacă împrumutăm pe cei care ne-au împrumutat, dacă facem bine numai celor care ne fac bine, atunci nu progresăm spiritual, pentru că nu depășim egoismul firii umane căzute în păcat, adică starea naturii umane păcătoase.

Ni se pare foarte firesc sau natural să facem bine celor care ne fac bine, dar nu ni se pare firesc, natural sau normal, să facem binele celor care ne fac răul, adică nu ni se pare firesc să iubim pe cei care ne urăsc și să dorim binele celor care sunt vrăjmașii noștri. De ce? Pentru că “firescul” acesta al nostru nu mai este firea sau natura creată ori voită de Dumnezeu, ci e natura căzută în păcat, firea păcătoasă, care amestecă binele cu răul. De aceea, Domnul Hristos vrea să ne arate că numai omul bun în mod constant este creat după chipul lui Dumnezeu Cel bun în Sine și că numai bunătatea este profund umană, nu răutatea, chiar dacă foarte mulți oameni sunt răi. Răutatea, chiar dacă a devenit o a doua natură, nu este conformă cu chipul lui Dumnezeu în om. Numai bunătatea sau iubirea milostivă și sfântă este conformă cu chipul lui Dumnezeu Cel bun. De aceea, spre sfârșitul Evangheliei de astăzi, Mântuitorul spune: “iubiți pe vrăjmașii voștri și faceți bine și dați cu împrumut fără să nădăjduiți nimic în schimb, și răsplata voastră va fi multă și veți fi fiii Celui Preaînalt”(Luca 5, 35), adică nu veți mai fi robi sau slujitori ai păcatului, ci fii ai harului sau fii ai lui Dumnezeu după har.

Evanghelia ne arată, de fapt, că un creștin, care este înfiat prin harul Sfântului Botez, devine fiu al lui Dumnezeu după har în Dumnezeu Fiul, în Isus Hristos, după cum ne spune Sfântul Evanghelist Ioan zicând: “Celor câți L-au primit, care cred în numele Lui,le-a dat putere ca să se facă fii ai lui Dumnezeu, care nu din sânge, nici din poftă trupească, nici din poftă bărbătească, ci de la Dumnezeu s-au născut” (Ioan 1, 12-13), adică prin harul Duhului Sfânt.

Deci, prin Botez ni se dăruiește nu numai iertarea de păcate, ci și calitatea de fii ai lui Dumnezeu după har, iar aceasta înseamnă că, prin har, credință și fapte bune, putem ajunge la asemănarea cu Dumnezeu Care este bun, milostiv și sfânt. Evanghelia de astăzi se încheie cu aceste cuvinte ale Mântuitorului: “fiți milostivi, precum și Tatăl vostru este milostiv” (Luca 6, 36). Aceasta înseamnă că numai bunătatea arătată ca milostenie, bunătatea smerită și darnică este starea sănătoasă sau sfântă a vieții creștine. Mai precis, Mântuitorul ne arată că firea umană sănătoasă spiritual este firea curățită de păcate și sfințită prin har, firea înălțată la asemănarea cu Dumnezeu după al Cărui chip a fost făcut omul la început. (cf. Facere 1, 26)

Deși această iubire față de vrăjmași este poruncită de Mântuitorul Isus Hristos, totuși mulți oameni se întreabă cum putem noi să iubim pe vrăjmașii noștri, dacă foarte adesea uităm chiar și pe cei care ne-au făcut bine? Uităm adesea pe părinții noștri care ne-au crescut, pe dascălii, pe învățătorii, pe profesorii care ne-au format, pe conducătorii care ne-au promovat într-un rang mai mare, uităm repede pe cei care ne-au ajutat în vreme de sărăcie, de boală, de necaz. În schimb, ținem minte multă vreme răul pe care ni l-a făcut cineva, cuvântul care ne-a jignit sau ne-a rănit, fapta pătimașă și vrăjmașă a celui care ne-a umilit sau ne-a păgubit. Aceste forme de răutate sunt păstrate adânc și îndelung în memoria noastră cognitivă și afectivă, astfel încât răutatea altora memorată în noi devine cu timpul răutate a noastră, proprie boală a sufletului nostru, care nu iartă și nu uită răutatea vrăjmașilor, nu se descarcă de ea sau nu se eliberează de ea, ci o poartă în sine ca pe o otravă sau ca pe o “legătură nedezlegată”.

Este foarte greu, deși nu imposibil, ca firea păcătoasă a omului, înclinată spre răzbunare, să se schimbe atât de mult încât omul să-l iubească pe cel care îl urăște și să dorească binele celui care îi face rău. Cu alte cuvinte, la prima vedere, Evanghelia ne îndeamnă la o stare sufletească și la o acțiune greu de îndeplinit. Totuși, Sfinții Părinți ai Bisericii spun că Mântuitorul Isus Hristos nu cere omului ceea ce el nu poate împlini. Prin urmare,dacă omul păcătos constată că nu poate să iubească pe vrăjmași, el trebuie să ceară ajutorul lui Hristos, ca iubirea lui Hristos să vindece sufletul său rănit de răutatea vrăjmașilor și să-i dăruiască harul iubirii Sale milostive. Astfel, cu ajutorul harului lui Hristos, el poate scoate din inima sa “spinii urii” și ai dorinței de răzbunare, cum se spune într-o rugăciune ortodoxă pentru iertarea vrăjmașilor. În acest sens, iubirea de vrăjmași sinceră, nu una fățarnică, începe cu rugăciunea pentru iertarea vrăjmașilor. În cărțile noastre de cult există rugăciuni pentru înmulțirea dragostei și pentru alungarea urii și a dorinței de răzbunare. La sfârșitul Liturghierului se află un capitol numit Adunare de cereri, unde găsim o rugăciune pentru vrăjmașii cei ce ne urăsc și ne asupresc pe noi. În această rugăciune nu se cere pedepsirea vrăjmașilor sau distrugerea lor, ci schimbarea lor în bine. Se cere ca Dumnezeu să le schimbe felul de a gândi și de a făptui: “necredincioșii să se întoarcă la dreapta credință, iar credincioșii să se întărească în dreapta credință, și toată vrajba și ura, în iubire de frați, în pace și dragoste desăvârșită să se prefacă”. Deci, iubirea de vrăjmași începe cu rugăciunea pentru schimbarea lor în bine sau îndreptarea lor. Foarte adesea, omul robit de mânie și ură este influențat de puterile diavolești, de duhurile răutății care se află în văzduh, cum scrie Sfântul Apostol Pavel: “Căci lupta noastră nu este împotriva trupului și a sângelui, ci împotriva începătoriilor, împotriva stăpâniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutății, care sunt în văzduh”. (Efeseni, 6, 12)

Când creștinii erau persecutați, spune Sfântul Iustin Martirul și Filosoful în secolul al II-lea, ei se rugau pentru împăratul prigonitor și motivau rugăciunea lor astfel: ne rugăm pentru împărat, deși el ne urăște și ne persecută, pentru ca Dumnezeu să-l elibereze de duhurile diavolești care-l stăpânesc atunci când ne urăște pe noi, creștinii, fiindcă Îl iubim pe Hristos. Împăratul are, deci, nevoie de rugăciunile noastre pentru ca Dumnezeu să-l schimbe din om rău în om bun, să-i lumineze mintea și să-i încălzească inima cu harul Său.

Vedem, deci, o aplicare concretă și corectă a Evangheliei iubirii de vrăjmași în viața creștinilor, adică să ne rugăm pentru mântuirea celor care ne fac sau ne voiesc răul, pentru schimbarea lor în bine, pentru a birui răutatea prin bunătate. Răzbunare sănătoasă se arată vrăjmașilor când nu li se răspunde la răutate cu răutate, ci cu bunătate. Astfel, vrăjmașii sunt puși în starea de-a recunoaște ei înșiși superioritatea spirituală a celor care suferă răutatea altora fără să devină și ei răutăcioși sau răufăcători prin răzbunare. În literatura noastră românească, acest adevăr, ecou al Sfintei Evanghelii în viața poporului, a fost exprimat în versurile următoare:

“Răzbunarea cea mai cruntă este când dușmanul tău

E silit a recunoaște că ești bun și dânsu-i rău”. (Bogdan Petriceicu Hasdeu, Răzvan și Vidra)

Pericopa evanghelică de astăzi ne îndeamnă să nu ne asemănăm cu oamenii căzuți în păcate sau robiți de patimi egoiste, răufăcători și răzbunători, ci să ne asemănăm cu Dumnezeu Cel milostiv Care nu coboară la nivelul naturii umane căzute sau păcătoase, ci dorește să ridice pe om la sfințenia și bunătatea Lui.

Totuși, când ne rugăm pentru iertarea și îndreptarea vrăjmașilor, schimbarea sau îndreptarea acestora nu vine când dorim noi și cum dorim noi. Uneori, e nevoie de multă răbdare, iar această rugăciune trebuie însoțită cu post. Adesea, efectul rugăciunii pentru vrăjmași se vede în schimbarea atitudinii vrăjmașilor față de noi nu pentru că au fost pedepsiți, ci pentru că au ajuns să constate ei înșiși că sunt nedrepți sau răi, tocmai pentru că nu li se răspunde la răutate cu răutate. Alții se schimbă pentru că Dumnezeu le dăruiește multe binefaceri, deși ei nu le merită, îi ajută în viața lor, deși ei nu merită să fie ajutați. Exemplul cel mai bun este vameșul Zaheu, care s-a convertit nu fiindcă a fost pedepsit, ci pentru că i s-a arătat o onoare pe care n-o merita, aceea de a fi fost vizitat de Isus în casa sa. Iar alți vrăjmași se schimbă printr-o lucrare tainică, înțeleaptă și pedagogică a lui Dumnezeu, Care le trimite oamenilor răi o încercare, o boală, o suferință, un accident, în așa fel încât ei simt că sunt slabi și trecători, având și ei nevoie de ajutorul lui Dumnezeu Cel milostiv. Uneori, Dumnezeu schimbă viața oamenilor prin daruri multe nemeritate de ei, alteori printr-o ceartă părintească sau printr-o încercare care smerește pe om. Dar când Dumnezeu ceartă pe cineva nu o face ca răzbunare, ci ca dorință de-a îndrepta pe cel păcătos pe calea mântuirii. Iar dacă acesta nu se îndreaptă prin “leacuri dulci”, Dumnezeu Cel milostiv folosește “leacuri duhovnicești amare”.

Când ne rugăm pentru îndreptarea vrăjmașilor ne punem nădejdea mai întâi în ajutorul lui Dumnezeu, Care, uneori, în chip minunat, schimbă comportamentul vrăjmașilor noștri văzând multa noastră răbdare și multa noastră credință. Există însă și oameni care doresc repede răzbunarea, unii chiar scriu pe pomelnice numele vrăjmașilor și cer lui Dumnezeu să-i pedepsească pe aceștia. În general, ei doresc ca vrăjmașii lor să se schimbe prin pedepse grele trimise acestora de Dumnezeu. Desigur, e păcat mare să aducem la Sfântul Altar pomelnice în care cerem tocmai lui Dumnezeu Cel Milostiv să pedepsească pe vrăjmașii noștri, în timp ce în rugăciunile Bisericii nu se cere pedepsirea vrăjmașilor, ci îndreptarea lor. Deși purtăm numele de creștin, totuși, când trecem prin necazuri pricinuite de vrăjmași, constatăm cât de mult trebuie să ne schimbăm noi înșine până ce ajungem să fim milostivi și iertători ca Dumnezeu și să putem iubi pe vrăjmașii noștri.

Înțelegem, așadar, că nu putem fi milostivi asemenea lui Dumnezeu, dacă nu cerem ajutorul Lui și dacă nu ne gândim mai mult la greșelile noastre, decât la greșelile altora, rugându-ne astfel: Doamne, ajută-ne să fim milostivi precum Tu ești milostiv (cf. Luca 6, 36), spre slava Preasfintei Treimi și spre a noastră mântuire. Amin!