- Predici - http://www.predici.cnet.ro -

Miracolul iertării

Posted By pr. Anthony M. Coniaris On August 31, 2006 @ 9:30 pm In Ritul bizantin | No Comments

Un băiat a mers odată să facă ceva, fără să aibă binecuvântarea părinților lui. Dar a fost victima unui accident și și-a pierdut ambele picioare. Când părinții l-au văzut, el le-a spus: “Mă veți ierta?” Alergând spre el, amândoi părinții l-au îmbrățișat și i-au spus: “Desigur, deja te-am iertat.” Atunci băiatul a spus: “Atunci pot să trăiesc fără picioare.” Puțini oameni pot să trăiască fără iertare. Domnul nostru Isus Cristos a vorbit frecvent despre iertare. Odată a spus o parabolă despre de ce trebuie să iertăm. Numită parabola servitorului neîndurător, este un comentariu asupra a două lucruri pe care le-a spus Isus: “Fericiți cei milostivi, că aceia se vor milui” (Matei 5,7) și “Și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri” (Matei 6,12).

Sluga nemilostivă, spune Isus, a fost iertată de o datorie de 10.000 de talanți. Imediat după aceea, această slugă l-a apucat de gât pe un altul, care îi datora doar câțiva bănuți. Datoria pe care el o datora stăpânului era de 1.250.000 de ori mai mare decât cea a celui ce îi datora lui bani. Diferența între datorii este amețitoare. Isus dorește să sublinieze prin aceasta faptul că oamenii nu ne pot face nimic care să se compare cu ceea ce i-am făcut noi lui Dumnezeu. Păcatul nostru este cel care a condus la moartea Fiului Său. Dacă Dumnezeu ne-a iertat această mare datorie, ce este dincolo de orice plată, atunci și noi trebuie să iertăm greșelile mai mici ale semenilor noștri… altfel nu putem spera la mila lui Dumnezeu. “Tot așa și Tatăl Meu cel ceresc vă va face vouă, dacă nu veți ierta – fiecare fratelui său – din inimile voastre”, spune Isus (Matei 18,35). Aceasta a fost numită etica lui AȘADAR. Deoarece Domnul ne-a iertat imensa datorie a păcatului, pe care noi nu am putea să o plătim sau să o anulăm de la noi, suntem așadar obligați să îi iertăm pe toți cei care ne-au rănit.

Dumnezeu nu iartă cum iertăm noi

Ce ar fi dacă Dumnezeu ar ierta în modul în care iertăm noi uneori? Noi spunem de exemplu: “Ei bine, te iert, dar nu uit.” Cum ar fi să ne spună așa Dumnezeu? Noi spunem: “Te iert, dar nu mai vreau să am de acum de-a face cu tine.” Cum ar fi să ne spună așa Dumnezeu? Noi spunem: “Bine, bine. Acum trec cu vederea, dar dacă se mai repetă o dată, o singură dată, atunci gata.” Cum ar fi să ne spună așa Dumnezeu? Din fericire El nu iartă cum iertăm noi.

Miracolul iertării

Desigur, unii vor avea mereu de obiectat: “Cum te aștepți de la mine să iert și să tot iert după tot ce mi-a făcut?” Dacă respectiva persoană ar putea să îi spună aceste cuvinte în față lui Cristos, uitându-se în ochii Lui, sunt sigur că l-ar auzi spunând: “Dar, dar ce spui de toate gândurile tale rele? Ce spui de datoriile tale? Ce spui de sarcinile pe care ai eșuat să le faci? Ce spui de minciunile tale? Dar de relele făcute cu limba ta ascuțită? De ura ta? Nu ți-am iertat Eu oare datoria ta cea mare? Și atunci de ce nu ierți și tu acestora?”

“Eu nu iert niciodată.”

Un predicator i-a spus odată guvernatorului Oglethorpe de Georgia: “Ar fi bine să îl iertați pe omul care v-a greșit. Nu țineți ranchiuna.” Guvernatorul Oglethorpe a spus: “Domnule, eu nu iert niciodată”. Răspunsul pe care l-a primit este valabil și pentru noi: “Domnule, atunci sper că nu va fi nevoie niciodată să fiți iertat”. Lordul Herbert a spus: “cel care nu îl iartă pe aproapele distruge podul peste care trebuie să treacă el însuși”.

De ce refuzăm să iertăm

Principalul motiv pentru care majoritatea dintre noi nu iertăm este că nu dorim să facem aceasta. Refuzul de a ierta ne face să ne simțim superiori din punct de vedere moral față de celelalte persoane. Și totuși înverșunarea și ostilitatea din interior se răspândesc repede ca și cancerul. Ne face să acuzăm rapid și să fim ușor iritabili. În noi se dezvoltă complexul de martir. Începem să ne plângem singuri de milă. Iar în scurt timp începem să ne simțim bine în starea aceasta mizeră. Puțini oameni sunt mai mizerabili decât aceia care refuză să ierte.

Isus ne spune că un alt motiv pentru care refuzăm să iertăm este acela că nu ne considerăm vinovați în fața lui Dumnezeu. Omul care a acceptat iertarea lui Dumnezeu ca singura sa speranță pentru cer nu poate să refuze să îl ierte pe celălalt.

Nu există mod mai bun de a scăpa de dușmani

Nu există mod mai bun de a scăpa de dușmani decât prin iertare. Un bătrân a fost odată invitat la radio, spunând în direct: “Mâine voi împlini 90 de ani și nu am nici un dușman în această lume.” Prezentatorul emisiunii s-a mirat: “Extraordinar!” “Da”, a spus bătrânul, “toți au murit înaintea mea.” Este și aceasta o cale dacă vrei să nu ai dușmani: să trăiești până când îți mor toți. Un alt caz: un soldat spaniol era pe moarte. Preotul l-a întrebat dacă și-a iertat toți dușmanii. “Părinte”, a zâmbit el, “nu am dușmani. I-am ucis pe toți.” Iată altă cale, enorm de distructivă, de a scăpa de dușmani. În fine, să ne amintim de Abraham Lincoln pe care o doamnă l-a întrebat la un moment dat de dușmani: “Doamnă, nu am dușmani. I-am distrus pe toți făcându-i prietenii mei prin iertare!” Fără îndoială acesta este de departe cel mai bun mod de a scăpa de dușmani.

Unul dintre beneficiile iertării este starea emoțională și fizică bună. Un om bolnav s-a vindecat brusc de anemie. Medicul l-a întrebat dacă s-a întâmplat ceva special în viața lui în ultimele zile. “Da”, a răspuns respectivul. “Deodată am putut să îl iert pe un om căruia îi purtam o pică imensă; în momentul în care am putut face aceasta, am putut și să spun da vieții.”

Miracolul iertării

Iertarea face adevărate miracole în viețile celor care o acordă, precum și în ale celor care o primesc. O asistentă a implorat să fie iertată pentru o greșeală care a dus la moartea unui pacient. După ce a fost iertată și i s-a acordat o a doua șansă, de care avea o nevoie disperată pentru a dovedi că este capabilă, ea a ajuns să conducă un mare spital, fiind una dintre cele mai apreciate asistente din țara sa.

Un student coreean care studia în Philadelphia a fost ucis brutal și fără sens de un grup de delicvenți. Părinții tânărului, creștini pioși, au trimis o scrisoare în care spuneau: “Suntem triști, acum, nu doar din cauza viitorului neîmplinit al fiului nostru, ci și din cauza sufletelor nemântuite și a naturii umane paralizate a ucigașilor. Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a oferit un plan prin care durerea noastră a dobândit un sens creștin… Familia noastră a discutat și a decis să ceară să li se aplice criminalilor cel mai generos tratament posibil în cadrul legii.” Ei au trimis 500 de dolari (de cinci ori venitul anual pentru o persoană în Coreea). “îndrăznim să sperăm că putem face ceva care minimalizeze astfel de acțiuni criminale care se întâlnesc nu doar în țara noastră, ci și în Coreea și, suntem siguri, pretutindeni în lume.”

Această scrisoare din Coreea a trezit conștiința locuitorilor din Philadelphia la noi preocupări pentru problemele orașului lor. O biserică a adunat 1,6 milioane dolari pentru acțiuni sociale. Orașul a înființat o bursă pentru a aduce și alți studenți coreeni pentru a studia în Statele Unite. A fost un miracol de trezire și preocupare produs de iertarea creștină oferită de părinții tânărului ucis.

Primul ajutor.

Primul ajutor ne învață să ne îngrijim imediat de rănile mici, deoarece dacă nu sunt îngrijite, se transformă în inflamații periculoase. O persoană înțeleaptă acordă primul ajutor chiar și unei răni mici, înainte să devină mai periculoasă.

Micile “răni” sunt neînțelegerile zilnice pe care le avem cu familia și cu prietenii. O mică ranchiună, o nemulțumire se poate amplifica în timp, și poate deveni cancer pentru sufletele noastre. Trebuie să ne îngrijim imediat de aceste sentimente pentru ca să nu crească și să ne facă dușmani. Trebuie să le tratăm cu “primul ajutor” al iertării. “Soarele să nu apună peste mânia voastră”, a spus Sf. Pavel (Efeseni 4,26). Să ne îngrijim de ea imediat. Să iertăm așa cum am fost și noi iertați de Cristos. Să iertăm în acea zi, în acel moment, pentru a împiedica răspândirea cancerului urii. Nimic nu calmează și nu reduce încărcătura de ostilitate așa cum o face iertarea. Nu există “prim ajutor” mai eficient pentru refacerea relațiilor distruse.

De câte ori

Petru l-a întrebat într-o zi pe Isus: “Doamne, de câte ori va greși față de mine fratele meu și-i voi ierta lui? Oare până de șapte ori?” De șapte ori înseamnă de multe ori. Unii dintre noi nu suntem în stare să iertăm nici măcar o dată. Dar Isus i-a răspuns: “Pentru, nu există limită la iertare. Nu de șapte ori ci de șaptezeci de ori câte șapte!” Adică de patru sute nouăzeci de ori! Cu alte cuvinte iertarea nu este un act, ci este o atitudine, o atitudine născută din faptul că noi creștinii, cărora ne-a fost iertată o datorie pe care nu am fi putut-o niciodată plăti, trebuie să trăim în lume înarmați cu spiritul iertării, pentru a vindeca răni, pentru a îndrepta greșeli, pentru a schimba societatea prin iertare.

Prefixul iertării

Companiile de telefonie oferă acum posibilitatea de apeluri la distanță directe. Formând un prefix, poți să suni direct la mari distanțe. Dumnezeu a activat acest sistem încă de la începutul lumii. Prefixul este iertarea. Dacă păstrăm ranchiuna față de un altul, blocăm linia rugăciunii către Dumnezeu. Astfel apelurile noastre nu ajung la destinație. Sf. Pavel le-a spus efesenilor: “Orice amărăciune și supărare și mânie și izbucnire și defăimare să piară de la voi, împreună cu orice răutate Ci fiți buni între voi și milostivi, iertând unul altuia, precum și Dumnezeu v-a iertat vouă, în Cristos” (Efeseni 4,31-32). Sf. Pavel cunoștea prefixul.

Câte procese nu ar mai fi dacă am ierta? Câte ulcere și atacuri de cord ar putea fi prevenite dacă am ierta? Câte căsătorii s-ar salva dacă am ierta? Câte prăpăstii între părinți și copii ar dispărea dacă am ști să fim atenți cu ceilalți, tandri, iertându-ne unii pe alții așa după cum Dumnezeu ne-a iertat prin Cristos?


Article printed from Predici: http://www.predici.cnet.ro

URL to article: http://www.predici.cnet.ro/arhive/8/