- Predici - http://www.predici.cnet.ro -

El a fost trădat

Posted By pr. Alessandro Pronzato On April 5, 2007 @ 4:00 am In Ritul latin | No Comments

“În noaptea în care a fost trădat…” (1 Cor 11,23). Este suficientă această expresie pentru a pătrunde în miezul – uman și spiritual – al primei zile din Triduumul Sfânt. Nu este vorba, în mod banal, de împrejurări, de cadru. Dar reiese deja un gest care caracterizează toată Pătimirea lui Cristos. Afară, în întuneric, se agită neliniștită umbra “trădătorului”. Dar protagonistul trădării nu este el. Protagonistul stă înăuntru în cenacol.

Verbul grec pe care noi îl traducem cu “a trăda” înseamnă, literalmente, încredințare, predare. Misterul Paștelui este cuprins în întregime aici: Isus se predă, “se trădează”. A iubi, pentru el, înseamnă, precis, a se încredința. În dublul sens de a se manifesta și de a se dărui. Iubirea lui Cristos nu rămâne secretă, de nepătruns. Se revelează. Se declară. Se descoperă. Isus se trădează în iubirea sa față de oameni. Nu poate trăi în clandestinitate: iese afară, se face vizibil, se expune într-o manieră cvasi-provocatoare, riscă arestarea, mai mult pare că o caută (mai întâi din partea prietenilor, apoi a dușmanilor).

Iubirea se trădează prin cuvinte și gesturi care îl dezvăluie fără posibilitatea de echivoc. Să ne gândim la discursurile de adio, pline de o dureroasă duioșie, chiar în momentul dramatic al orei. Să ne gândim la spălarea picioarelor. “Știți ce v-am făcut?” Adică, eu m-am explicat, m-am “trădat” destul? Va fi încă o probă, decisivă, mâine, pe acea colină despuiată, macabrul loc final al răufăcătorilor. Și El, cel mai vinovat dintre toți. Nimeni nu a îndrăznit vreodată să iubească într-o manieră atât de temerară, provocatoare. Da. Acum o știm. Chiar și Dumnezeu are un punct slab care îl face vulnerabil, îl trădează: iubirea. Oamenii pot să pună mâna pe el, să facă cu el ceea ce vor, pentru că el nu a reușit să țină ascuns propriul secret. Adevăratul “trădător” a fost El, nu Iuda.

Dumnezeu este spionul lui însuși. Cristos a lăsat amprente peste tot. Urme și dovezi ale vinovăției sale. Crucea va reprezenta mărturisirea decisivă a celui acuzat. Cristos va refuza să primească sfidarea batjocoritorilor săi, nu se va coborî, nu se va smulge din cuie. Va rămâne ca un manifest viu, explicit, lizibil pe toate rândurile scrise cu roșu ale acelui trup sfâșiat. Aceea este declarația sa supremă, publică, “scandaloasă”, de iubire.

Celălalt sens al cuvântului “a trăda” este a se dărui. Pe masa din cenacol, Cristos devine pâine și “se predă” foamei oamenilor. Este o prezență continuă, zilnică. Și se predă, sub semnul pâinii, pentru a umple solitudinea alor săi “care erau în lume”. Euharistia este precis o “predare”, adică o trădare, o punere între mâinile altora. Cristos nu-și aparține. Nu tutelează, nu protejează, nu apără propriile privilegii divine. Devine dar se abandonează. Toți pot dispune de El. “Luați, acesta este trupul meu”. Adică: acesta sunt eu care mă dăruiesc. Viața lui Isus este o viață dăruită, pusă la dispoziție, expropriată voluntar în avantajul tuturor.

Nu se poate înțelege semnificația Euharistiei și să ne închidem în egoism. Din păcate noi tindem să administrăm în mod judicios viața noastră, pretindem s-o cheltuim pentru noi, s-o folosim pentru interesele noastre. Ajungem să dăruim ceva. Dar ne este frică să “ne dăruim total”. “A te dărui cu totul” este mult mai mult decât “a se supune”. Dăruirea implică dărâmarea tuturor turnurilor de apărare, abolirea oricărei rezerve, renunțarea la control. Vrem sau nu, a participa la Euharistie înseamnă “a se trăda” (a se preda), a ieși la loc deschis, anunțând că suntem de partea iubirii care se dăruiește.

Înțelege semnificația și consecințele Euharistiei nu cel care se limitează la a se izola într-o reculegere pioasă, ignorând pe ceilalți, și mai ales prezențele incomode. Ci cel ce nu ezită “să se dăruiască”. Isus nu a așteptat ca Iuda să-l trădeze. Trădarea lui Iuda a fost o fraudă, o afacere rea. Adevărata predare a efectuat-o El. O operațiune în curată pierdere. O mare afacere pentru noi.


Article printed from Predici: http://www.predici.cnet.ro

URL to article: http://www.predici.cnet.ro/arhive/693/