- Predici - http://www.predici.cnet.ro -

Provocări pentru predică (d. V-a de peste an)

Posted By pr. Cristinel Fodor On February 1, 2007 @ 4:00 am In Ritul latin | No Comments

Cum își aleg patronii astăzi salariații? (descriere…)

Dacă te-ar fi rugat Isus pe tine să-i alegi pe apostoli unde i-ai fi căutat?

Evanghelia de azi ne spune că primii trei apostoli chemați de Isus sunt simpli pescari dintre care Petru, simțindu-se nevrednic de un astfel de privilegiu, nu ezită să mărturisească: “Doamne, îndepărtează-te de mine, Doamne, căci sunt un om păcătos” (Lc 5,8).

În fața lui Dumnezeu omul se vede nevrednic, se teme să stea în fața Celui Sfânt. Așa se întâmplă și cu Isaia în prima lectură: “Sunt pierdut. Sunt un om cu buze necurate”, cu Paul în lectura a doua: “Ultimului dintre toți, ca unui născut înainte de vreme, mi s-a arătat și mie, căci eu sunt ultimul dintre apostoli, care nu sunt vrednic să mă numesc apostol, pentru că am persecutat Biserica lui Dumnezeu”.

Asta înseamnă că a se considera păcătos nu-l împiedică pe nimeni de a fi iubit de Isus și de a fi introdus în cercul acelora care vor să-l urmeze. Dumnezeu nu-i cheamă neapărat pe cei “curați” ci pe cei pe care-i vrea. Și astăzi Dumnezeu spune: “Pe cine voi trimite?”

Nu te descuraja dacă și tu, asemenea lui Petru, te simți încărcat de păcate și în același timp dorești să stai cu el, să-l iei ca învățător. Pe Isus nu-l interesează ceea ce ai fost, ceea ce ești, ci ceea ce ai dori să fii începând din clipa aceasta… dacă ai vrea. Ce-i vei răspunde? “Trimite-mă pe mine”? sau îl vei ruga să trimită pe altcineva?

Dumnezeu se apleacă asupra omului, îi arată bunătatea sa, încrederea sa, îi dă curaj, har: și lui Petru (“Nu te teme”) și lui Isaia (“Păcatul tău a fost ispășit”) și lui Paul (“Prin harul lui Dumnezeu sunt ceea ce sunt”). În general Dumnezeu îi cheamă pentru o misiune pe cei păcătoși. Cel care a fost iertat se simte entuziasmat și plin de recunoștință față de Dumnezeu, binefăcătorul său: cui i s-a iertat mult, iubește mult. Cel convertit va fi plin de credință pentru că a experimentat harul lui Dumnezeu, va fi credibil în fața altora, a acelora cu care a împărțit mai înainte păcatul, iar acum vrea să împartă harul.

Lecturile de astăzi vorbesc despre vocație.

Toată biblia este o carte a vocațiilor, deoarece viața omenească este vocație. Vrând nevrând ne naștem cu o vocație, chiar dacă unii nu simt că Dumnezeu are un plan de iubire cu ei. Câte surprize nu-i fac oamenii lui Dumnezeu, folosindu-se de libertatea pe care au primit-o!

Cel care crede este conștient că are o vocație de la Dumnezeu.

“Atunci, trebuie să mă fac preot sau călugăriță?” Din păcate mulți cred aceasta și de aceea într-o Biserică misionară sunt puțini misionari, într-o Biserică apostolică sunt puțini apostoli.

Părinții sfintei Tereza de Lisieux au crezut că sunt chemați la viața călugărească, în schimb Dumnezeu i-a scos din mănăstire și i-a pregătit ca din unirea lor în căsătorie să se nască cea mai mare sfântă a vremurilor noastre. Dumnezeu îi fixează fiecăruia calea sa și-i încredințează fiecăruia locul său în marele complex al Bisericii.

O a doua învățătură pe care o scoatem din evanghelia de azi e cuprinsă în cuvintele din versetul 11: “După ce au dus bărcile la mal, părăsind toate, l-au urmat pe el”.

Ce vrea să spună Luca prin “a părăsi toate și a-l urma pe Isus”?

E suficient să ne îndreptăm atenția asupra primei și fundamentalei datorii a oricărui ucenic al lui Isus care este indicat sub forma unei întrebări în Lc 6,46: “De ce mă numiți «Doamne, Doamne» și nu faceți ce vă spun?” A fi ucenici ai lui Isus trebuie să ascultăm și să punem în practică cuvântul său.

Suntem în Anul sfintei scripturi. Cu atât mai mult să trecem de la vorbe la fapte și să arătăm că suntem ucenicii lui Cristos.

Cine primește chemarea lui Dumnezeu e transformat, viața capătă o nouă dimensiune: “părăsind toate l-au urmat”… “Iată-mă, trimite-mă pe mine”… “Harul lui pentru mine nu a devenit zadarnic, dimpotrivă, am lucrat mai mult decât ei toți, nu eu, ci harul lui Dumnezeu care este în mine”. Fiecare creștin este un “trimis”, un “martor”, are un mandat de a vesti cuvântul lui Dumnezeu prin viața sa. Dobândim dreptul de a deveni ucenici ai lui Isus în măsura în care traducem în fapte îndemnul inscripționat pe ușile catedralei din Lübeck:

Mă numiți Mântuitor, dar nu vă lăsați mântuiți.
Mă numiți Lumină, dar nu vreți să fiți luminați de mine.
Mă numiți Cale, dar nu mă urmați.
Mă numiți Viață, dar nu mă doriți.
Mă numiți Învățător, dar nu mă ascultați.
Mă numiți Înțelepciune, dar nu mă întrebați.
Mă numiți Domn, dar nu mă slujiți.
Mă numiți Atotputernic, dar nu vă încredeți în mine.
Dacă într-o zi nu vă voi recunoaște, să nu vă mirați.

A fi ucenicii lui Isus înseamnă, în definitiv, o viață pentru Dumnezeu, a recunoaște în el pe Mântuitorul și a ne lăsa mântuiți; a-l numi Lumină și a ne lăsa luminați de el; a-l numi Cale și a-l urma; a-l numi Viață și a-l dori; a-l numi Învățător și a-l asculta; a-l numi Înțelepciune și a-l întreba; a-l numi Domn și a-l sluji; a-l numi Atotputernic și a ne încrede orbește în el.

Ce vrei mai mult?

Curaj! “Înaintează în larg și aruncați-vă năvoadele pentru pescuit!”

Doamne, nu părăsi lucrarea mâinilor tale!


Article printed from Predici: http://www.predici.cnet.ro

URL to article: http://www.predici.cnet.ro/arhive/625/