- Predici - http://www.predici.cnet.ro -

Chemați să fim epifanii

Posted By pr. Joseph Pellegrino On January 4, 2007 @ 4:00 am In Ritul latin | No Comments

Epifania este o sărbătoare plină de imagini minunate. Avem steaua, magii, darurile lor, o mamă, un tată și un copilaș. Există multe povestiri bazate pe această sărbătoare, povestiri care ne-au impresionat de-a lungul timpului. G. K. Chesterton are acea frumoasă povestire despre regii lumii care au dorit să intre în rai cu daruri materiale, dar au fost refuzați pentru că au uitat de copil.

Recent am găsit o altă istorisire. Se spune că cei trei înțelepți, Gaspar, Balthasar și Melchior, erau de vârste diferite. Gaspar era tânăr, Balthasar adult iar Melchior bătrân. Ei au găsit peștera în care se afla Cel Sfânt și au intrat pe rând să îl salute. Melchior, fiind cel mai în vârstă, a intrat primul. A găsit înăuntru un bătrân ca el. Au depănat împreună amintiri. A urmat Balthasar. În peșteră a găsit un bărbat adult, vorbind amândoi cu pasiune despre cum să fii un lider și despre responsabilitate. Tânărul Gaspar a intrat ultimul. A găsit un tânăr profet așteptându-l. Au vorbit despre reforme și vise îndrăznețe. După aceea cei trei regi înțelepți au început să povestească între ei despre întâlnirea cu Cristos, fiind uimiți fiecare de povestea celuilalt. Au luat atunci aurul, smirna și tămâia și au intrat toți trei în peșteră. Au găsit acolo un copilaș, pe pruncul Isus de doar douăsprezece zile.

Această istorioară are un mesaj profund. Isus se revelează tuturor oamenilor, de orice vârstă, evrei sau ne-evrei. Imaginile noastre religioase despre Isus sunt în principiu cele ale artiștilor europeni. Este bine, dar să nu uităm că Isus a fost un evreu din Orientul Mijlociu. Dacă mergem în Mexic, imaginea lui Isus este cea a unui mexican. La fel, în Asia este reprezentat ca un asiatic. În Africa Isus este reprezentat ca un negru. Este normal, deoarece Isus se revelează tuturor oamenilor din toate locurile. În a doua lectură, din Scrisoarea către Efeseni, Sfântul Paul spune că acesta este marele mister al lui Cristos: El a venit nu doar pentru evrei ci pentru toți, evrei și neamuri deopotrivă.

El ni se revelează nouă, creștinilor, pentru ca noi să le relevăm celorlalți prezența Lui. Atâția oameni din lumea întreagă umblă în întuneric. Viețile lor sunt fie fără sens, fie frustrante. Caută lumina dar nu știu unde să o găsească. Noi, creștinii, am fost expuși luminii și iubirii. Ține de noi să fim epifanii, oameni care le arată celorlalți prezența Domnului. Pentru a face aceasta, trebuie cu toții să urmăm o stea. Trebuie să o găsim singuri. Această stea se află în noi și lângă noi. Steaua care ne conduce la Domnul este vocația noastră, chemarea pe care Dumnezeu ne-o dă fiecăruia, rațiunea pentru care existăm fiecare. Vocația noastră poate fi cea de soț sau de soție, de mamă sau de tată, de preot sau de celib. Circumstanțele vieții prin care fiecare ne definim pe noi înșine sunt ele însele stelele noastre. Fiecare avem o stea. Fiecare avem o chemare unică de la Dumnezeu. Această stea se mișcă, pentru că Dumnezeu nu încetează niciodată să ne cheme. Trebuie să urmăm această chemare, să urmăm steaua pentru a-l găsi pe Cristos, lumina noastră, așa după cum au făcut Magii.

Îl căutăm pe Domnul și îl găsim, iar pasul următor este să le transmitem celorlalți prezența sa prin cuvânt și prin exemplul propriu. Perioada Crăciunului se încheie mâine, cu Botezul Domnului, dar solemnitatea Epifaniei este ultima mare celebrare de Crăciun. Scopul ei este să ne pregătească pentru timpul comun de peste an, pentru viața noastră comună. La Epifanie fiecare dintre noi este chemat să arunce propria lumină în colțul de umbră al lumii noastre. Suntem chemați să îl revelăm pe Cristos celorlalți. Suntem chemați să fim epifanii ale Domnului.


Article printed from Predici: http://www.predici.cnet.ro

URL to article: http://www.predici.cnet.ro/arhive/591/