- Predici - http://www.predici.cnet.ro -

Unele obligații indispensabile

Posted By pr. George Dimopoulos On December 21, 2006 @ 4:00 am In Ritul bizantin | No Comments

“Pus-ai întuneric și s-a făcut noapte”, ne spune psalmistul pentru a ne învăța despre scurgerea timpului. Cu adevărat, frații mei, timpul zboară. Suntem deja la ultimele pagini ale cărții intitulată “Anul”. Cât de repede a trecut! Și odată cu timpul trecem și noi. Câți dintre cei dragi nouă nu au plecat dintre noi: părinți, frați, rude, prieteni, cunoștințe, și câți nu s-au dus cu un vis neîmplinit. Poate unii dintre ei își făcuseră deja planuri pentru Crăciun. Dar din păcate nu l-au mai prins – firul vieții lor s-a întrerupt. Câți nu mor chiar înainte de Crăciun. Vreți o dovadă? Luați ziarul și căutați la rubrica de anunțuri funerare și veți vedea câți oameni mor zi de zi. Nu vă place cum a început predica, nu? O predică despre moarte este urâtă. Dar este inevitabilă. Toate celelalte lucruri sunt relative. Banii, gloria, poziția socială, serviciul, frumusețea, fericirea… Un lucru este sigur – moartea, iar apoi judecata.

Dar moartea nu există! A fost abolită acum două mii de ani, când în acea noapte Fiul lui Dumnezeu, a doua Persoană din Sfânta Treime, s-a născut în micul oraș Betleem, din sânul Fecioarei Maria, iar profeția s-a împlinit. Întruparea Cuvântului lui Dumnezeu este numită, în limbaj teologic, un mister: “Și Cuvântul s-a făcut trup și s-a sălășluit între noi și am văzut slava Lui, slavă ca a Unuia-Născut din Tatăl, plin de har și de adevăr” (Ioan 1,14), scrie discipolul iubit al lui Cristos, Sfântul Ioan. Cum s-a făcut Cuvântul trup? Aceasta a fost și va rămâne un mister pentru mintea omenească. Prin Adam a venit păcatul, iar prin păcat a venit moartea omului pentru toate generațiile. Prin Isus, viața domnește și moartea este învinsă: “De aceea, precum printr-un om a intrat păcatul în lume și prin păcat moartea, așa și moartea a trecut la toți oamenii, pentru că toți au păcătuit în el” (Romani 5,12).

Suntem invitați să celebrăm acest mister din nou. Un mare eveniment istoric. Fără comparație. Acest eveniment a schimbat cursul istoriei. Celebrarea nașterii lui Cristos este mama sărbătorilor. Sunteți gata, frații mei, să celebrăm o sărbătoare atât de mare? Puneți-vă singuri întrebarea și dați un răspuns: da sau nu. Intenția mea este să vă ajut cu această predică. Vă voi da unele indicii. Primul este puritatea sufletului. Vă amintiți Fericirile din predica lui Cristos de pe munte? Deschideți Evanghelia lui Matei la capitolul V. Între Fericiri găsim: “Fericiți cei curați cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu.” Cu alte cuvinte Isus îi binecuvântează pe cei care au inimile libere de pasiuni, ură, dorințe rele. Să observăm cum interpretează Atanasie cel Mare sensul acestei Fericiri: “Așa după cum o oglindă murdară nu reflectă, la fel și o inimă necurată nu îl poate primi pe Dumnezeu.” De aceea este imperativ să avem inimile curate pentru a-l putea vedea pe Isus Cristos; și de ce trebuie să ne curățăm sufletele? Sfântul Ioan Gură de Aur ne dă răspunsul: “De toate dorințele pătimașe.” Și unde putem face această curățire? În Sacramentul Spovezii. Vă știu ezitările și obiecțiile, dar ele sunt nejustificate. Așa după cum aveți grijă de sănătatea Dvs fizică, trebuie să aveți grijă și de sănătatea sufletului Dvs. Domnul spune: “Ce ar putea să dea omul, în schimb, pentru sufletul său?” (Marcu 8,37). Suntem cu toții călcători ai poruncilor lui Dumnezeu. Suntem toți păcătoși. Undeva Sf. Ioan Gură de Aur spune că păcatul este asemenea prafului și deși închidem ferestrele și ușile caselor noastre, praful tot ajunge pe mobilă. În același mod ne “vizitează” păcatul chiar și când nu îl dorim.

După ce v-ați curățat de orice patimă, trebuie să faceți fapte bune. Aceasta este o sarcină de zi cu zi, dar în special pentru zilele de Crăciun. Trebuie să împărtășiți bunurile și bucuriile cu oamenii nevoiași. Dacă nu găsiți lângă Dvs veți găsi în orfelinate de exemplu. Nu uitați nici de seminariile teologice unde se pregătesc soldații lui Cristos. Mâine vor sluji în biserica Dvs, în comunitatea Dvs. În fine, mai sunt și azilurile de bătrâni. Sirah spunea în Biblie: “Copile, ai grijă de tatăl tău la bătrânețe și nu aduce tristețe în viața lui. Și dacă își pierde mințile, iartă-l și poartă-i respect chiar dacă tu ești mai puternic ca el.” Altundeva el spune din nou: “Cinstește-ți bătrânii și la această vârstă, deoarece noi suntem cei care i-am îmbătrânit.”

Veniți, frații mei, la Sacramentul Sfintei Împărtășanii. Primiți-l pe Cristos cu iubire, cu credință; altfel, dacă celebrați Crăciunul fără mărturisire, fără iertare, fără fapte bune, fără iubire, fără Sfânta Împărtășanie, Crăciunul va fi unul fără Cristos. Veți celebra doar darurile și mâncărurile, dar casa vă va fi fără Cristos. Și mai rău, Dvs veți rămâne fără Cristos. Nu, frații mei, de o mie de ori nu! Cristos ne acceptă și în ceasul al doisprezecelea. Nu ezitați să veniți. În ceruri va fi bucurie. Vor fi trase clopote și îngerii lui Dumnezeu vor celebra întoarcerea Dvs. Veniți!


Article printed from Predici: http://www.predici.cnet.ro

URL to article: http://www.predici.cnet.ro/arhive/559/