Start > Ritul latin > Să fim Isuși

Să fim Isuși

21 December 2006
2,580 afișări

Autor: pr. James Gilhooley
Traducere: Radu Capan
Copyright: Predici.cnet.ro
Nașterea Domnului (Liturghia din zi)

O tânără misionară activa în Ruanda. Ea s-a întâlnit la un moment dat cu un băiat pe care îl știa ca fiind catolic. Acesta tocmai fusese martor la uciderea părinților și fraților săi de către niște oameni înarmați. I-a spus misionarei că nu mai crede că Isus este Dumnezeu. Deși ea bănuia de ce, l-a întrebat totuși. Băiatul a răspuns: “Dacă Isus este Dumnezeu, El ar trebui să poată să facă lucrurile pe care Dumnezeu le face. Dumnezeu a făcut copacii și copacii fac alți copaci. Dumnezeu a făcut elefanții și elefanții fac alți elefanți. Atunci dacă Isus este Dumnezeu, ar trebui să poată să facă alți Isuși. Cu toate acestea, nu am văzut niciodată vreun alt Isus.”

De acest Crăciun, cel mai bun dar pe care am putea să îl dăm lui Cristos și acestui băiat deziluzionat precum și familiei și prietenilor noștri este să devenim “un alt Isus”. Și tu, și eu, nu trebuie să ne mulțumim să fim doar un creștin, doar un catolic. Trebuie să fim chipuri ale lui Cristos. Poate că am uitat să punem aceasta pe lista noastră de Crăciun. Dar de ce să nu o punem chiar acum? Darurile în ultimul minut se spune că sunt adesea cele mai prețuite. Ce se întâmplă dacă nu facem așa? Vom avea o viață biologică, dar dacă cineva ne va analiza viața creștină va putea să spună despre noi că suntem niște morți umblători. Dacă ne facem o analiză fără teamă de adevăr, mulți ne vom descoperi a fi așa.

Trapistul Thomas Merton ne propunea o viziune nouă despre Crăciun: “Cristos se naște astăzi pentru noi, pentru ca El să poată să apară lumii prin noi. Această singură zi din an este ziua nașterii Lui, dar fiecare moment al vieții noastre trebuie să fie o manifestare a Lui.” Dacă va fi așa, băiatul ruandez nu ar mai avea de ce să fie supărat. George Orwell spunea la rândul lui: “Dacă oamenii ar fi mai decenți, lumea ar fi mai decentă.” Este cineva care să nu fie de acord cu cele spuse de Orwell? Vă amintiți desigur că Charles Dickens a scris în 1843 “O colindă de Crăciun”. Afirma acolo că adevărata schimbare a lumii trebuie să înceapă de la propria noastră curățire. “Voi onora Crăciunului în inima mea și voi încerca să îl păstrez tot anul”, spunea el.

Crăciunul nu este o simplă poveste despre un copil evreu. Mai degrabă ea indică spre un bărbat adult pe nume Isus, care s-a dovedit a fi unic în istorie. El nu doar a schimbat mica sa țară ci și pe noi, cei de astăzi. De Crăciun îl vedem ca un Copil mic și pentru mulți așa rămâne toată viața. Doar că micul Copil crește în Isus cel mai mare decât ieslea, mai mare decât viața însăși. Pe El trebuie să îl acceptăm ca Domn al vieților noastre, chiar dacă aceasta va însemna întoarcerea lor cu susul în jos. Să nu ne lăsăm înșelați de gândul că nu avem forța de a face ceva care să conteze în această lume. Astăzi este ziua în care începem să facem. Să facem ce putem. Să facem ca oamenii să vadă în noi pe Cel născut astăzi. Și să menținem acest spirit pentru un an întreg.

Ritul latin