- Predici - http://www.predici.cnet.ro -

Darul perfect

Posted By pr. Ernest Munachi Ezeogu On December 20, 2006 @ 4:00 am In Ritul latin | No Comments

Mica Anita avea un tată foarte ocupat. Era unul dintre acei oameni de afaceri care fac foarte mulți bani dar au foarte puțin timp pentru familie. În fiecare seară Anita insista însă ca tatăl să îi citească o poveste înainte să adoarmă. A tot insistat și insistat până tatăl ei a găsit o “soluție”. A cumpărat un casetofon colorat și o casetă cu poveștile ei preferate. De acum, ori de câte ori fetița îi cerea să îi citească o poveste, el doar apăsa un buton și casetofonul făcea treaba în locul lui. Anita a ascultat așa povești timp de câteva zile, după care s-a revoltat și a refuzat casetofonul. “De ce?”, a întrebat-o tatăl ei. “Casetofonul spune poveștile la fel de bine ca mine!” “Mda”, a replicat fetița, “dar nu pot sta pe genunchii lui.”

Un lucru care este asociat cu celebrarea Crăciunului oriunde este darul. Crăciunul este sărbătoarea dăruirii. Crăciunul este acel timp unic din an când fiecare se asigură că dă și primește cadouri, chiar dacă este vorba doar de o felicitare de Crăciun. Oamenii petrec mult timp și consumă mulți bani căutând să cumpere darul perfect. Aranjăm apoi brazi de Crăciun pentru ca membrii familiilor noastre să fie surprinși de cadourile ce le-am pregătit pentru ei, și pentru ca noi să fim surprinși de cadourile lor. Moș Crăciun este un bun simbol al Crăciunului deoarece el dă și dă, fără să se sature vreodată de dat. Crăciunul este o sărbătoare a dăruirii chiar și din punctul de vedere a lui Dumnezeu. Pentru că la Crăciun celebrăm misterul faptului că “atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât l-a dat pe Fiul Său, unicul născut, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viața veșnică” (Ioan 3,16). Dumnezeu dă și poporul lui Dumnezeu dă și acesta este Crăciunul.

Dacă Crăciunul este sărbătoarea lui “a da” atunci problema “ce dăm” și “cum dăm” devine foarte importantă. Dacă tot facem ceva, măcar să facem bine! Cum am putea îmbunătăți calitatea gestului nostru de a da? Cum am putea îmbunătăți calitatea celebrării Crăciunului nostru? Evanghelia de astăzi ne ajută să răspundem la unele dintre aceste întrebări.

Am ascultat relatarea despre vizita Mariei la Elisabeta. Ce cadou i-a adus Maria Elisabetei? Nu ni se spune să fi adus ceva de mâncare, deși se poate. Ni se spune că a adus doar un lucru: pe ea însuși. I-a dat Elisabetei darul propriei ei prezențe. Și, dragi prieteni, aceasta este cel mai bun și cel mai dificil dar dintre toate. Este ușor să trimiți flori, este ușor să trimiți un pachet, dar să te dai pe tine însuți, să îți faci timp să fii cu cineva, acesta este darul după care tânjesc mulți dar nu îl primesc nici măcar la Crăciun. Tatăl Anitei i-a dat fiicei sale un casetofon poate scump, dar nu s-a dat pe el, nu și-a dăruit prezența, timpul său. Urmând exemplul Mariei din evanghelia de astăzi, și noi, pe lângă flori și cadouri, trebuie să ne dăm pe noi, prezențele noastre, timpul nostru. Trebuie să găsim timp să îi vizităm pe și să fim cu cei dragi. Acesta este cel mai mare dar, deoarece valoarea lui nu poate fi calculată în termeni financiari.

O altă idee pe care o descoperim din darul Mariei pentru Elisabeta este că nu trebuie să dăruim după cum ne convine nouă ci după nevoile celui care primește cadoul. Cu siguranță că nu era convenabil pentru Maria să călătorească singură, pe drumul periculos din Galileea până pe dealurile Iudeii. A fost cu siguranță o sarcină dificilă. Dar Elisabeta avea nevoie de o mână de ajutor. Era gravidă în luna a șasea și nu mai putea merge să își ia apă din sat, să vadă de grădină și de animalele de pe lângă casă. Maria, imediat ce a aflat că Elisabeta era atât de înaintată în sarcină, a mers și a stat cu ea cam trei luni, adică până a născut. Maria i-a dat Elisabetei ceea ce avea nevoie, când avea nevoie. Acesta este darul perfect.

Cunoști pe cineva care are nevoie de ceva astăzi? Fiecare are nevoie de încurajare. Fiecare are nevoie de pacea interioară și de bucuria ce vin de la Duhul Sfânt. Vizita Mariei la Elisabeta a avut astfel de efecte. Atunci când ne vom vizita prieteni și rude anul acesta de Crăciun, să încercăm să facem la fel, să le aducem pace interioară și bucurie, să îi aducem mai aproape de Dumnezeu.


Article printed from Predici: http://www.predici.cnet.ro

URL to article: http://www.predici.cnet.ro/arhive/555/