- Predici - http://www.predici.cnet.ro -

Lumina care transformă viața

Posted By Diverși alți autori On March 8, 2010 @ 4:00 am In Ritul latin | No Comments

Duminica a II-a din timpul Postului Mare, prin lecturile pe care le propune spre proclamare si meditare, dorește să ne trezească în inimi dorul “înflăcărat” după autentica LUMINĂ.

Care este raportul nostru cu această lumină? Cum o facem să lumineze în viața noastră?

Evenimentul “Schimbării la Față” relatat de sfântul evanghelist Luca, vine să ne întărească convingerea că nu putem înainta în credință, în iubire și speranță, dacă într-adevăr nu ne deschidem larg ochii inimii pentru a lăsa să intre splendoarea razelor pline de iubire ale transfigurării lui Isus. Suntem oarecum plasați într-o lume plină de incertitudini, indiferență, și orbecăim zilnic lăsându-ne conduși de palidele lumini ale societății, umplută de întunericul păcatelor, a minciunii, a nonvalorilor. Ne place mult parcă o astfel de viață lipsită de stres existențial, de responsabilități, de neglijență spirituală în definitiv, și dezorientarea este cea care pune parcă stăpânire pe ființa noastră, și așa fragilă.

Se spune că dacă dorești să ai parte de o replică aproape perfectă a feței tale, privește-te în oglindă, și vei realiza cam cum arăți. Dar și oglinda poate avea anumite defecte din fabrică și atunci nu reușește să te ajute în totalitate. Eu merg mai departe și spun că dacă vrei să știi cam cum arată lumina din ochii inimii tale, privește-l în față pe Cristos schimbat la față, care nu are nici un defect și el îți va arăta cu blândețe cam la ce capacitate ai ajuns cu lumina din inima ta. Eu, tu, noi … la ce capacitate am ajuns cu lumina??? Cu siguranță mai avem mult de lucrat la modul nostru de a lumina, în vorbe alese, în fapte bune, în post, în rugăciune, în comuniune, în iubirea de aproapele și de Dumnezeu în definitiv. Dacă astfel stau lucrurile cu noi, credința ne învață că este nevoie doar de un mic gest de umilință, de părere de rău, din partea noastră, și Cristos va transforma sărmanul nostru trup, făcându-l asemenea cu trupul său glorios.

Sofia si Anastasia, doua foarte bune prietene, într-o zi, după ce au fost la școală, întorcându-se, s-au oprit la casa Sofiei pentru a se juca împreună câteva momente. Tatăl Sofiei ținea în garaj tot felul de recipiente cu diferite substanțe în ele. Curioase ca orice copil, fetițele au început să “controleze” cam tot ce era prin garaj. Au citit pe eticheta unui recipient “balsam pentru înfrumusețare”, și atunci, încurajată și de Sofia, Anastasia a turnat puțin din conținutul acelui recipient în palme, dându-și apoi pe față. A început imediat să țipe puternic, o ardea fața groaznic. Tatăl Sofiei, fiind prin preajmă, a apărut imediat să vadă ce se întâmplă, și când s-a apropiat, dându-și seama de întâmplarea nefericită, și-a pus mâinile în cap, tremurând; el pusese în acel recipient un acid foarte puternic și nu își imagina că se va ajunge la această situație neplăcută. A sosit imediat

ambulanța, iar medicii văzând-o pe fetiță, nu îi dădeau șanse mari să mai poată vedea vreodată, însă, deodată, s-a făcut liniște deplină în ambulanță. Anastasia se ruga neîncetat: “Doamne, tu ești lumina soarelui meu, unica mea rază de soare, te rog nu-mi lua lumina soarelui…” și repeta din ce în ce mai tare această rugăciune. Ajunși la spital, toți cei care știau în ce stare se afla Anastasia, medicii, părinții Sofiei, Sofia, au rămas înmărmuriți constatând că vederea ei a rămas perfectă. Toată lumea a numit această “constatare”, miracolul rugăciunii și a iubirii lui Dumnezeu.

Ce ne învață această întâmplare? În primul rând, rămâi mereu în rugăciune, indiferent necazuri, de pericole, de clipele frumoase din viața ta. Roagă-te mereu cu totală încredere! Nu uita niciodată să te asemeni cu Cristos, căruia, în timp ce se ruga, înfățișarea i s-a schimbat.

În al doilea rând, dacă împlinești cele de mai sus, cu siguranța lumina a schimbat deja viața ta, căci ești conștient de faptul că Dumnezeu este mereu în preajma ta, prezent în inima ta, și realizezi infinitele posibilități care izvorăsc din schimbarea sa la față și fără ezitare vei putea mărturisi împreună cu psalmistul: Domnul este lumina și mântuirea mea!

Tu ce spui: această lumină ți-a transformat viața?

pr. Lucian Adam


Article printed from Predici: http://www.predici.cnet.ro

URL to article: http://www.predici.cnet.ro/arhive/2328/