- Predici - http://www.predici.cnet.ro -

A IV-a Duminică din Advent (pentru copii)

Posted By pr. Pietro Righetto On November 28, 2009 @ 4:00 am In Ritul latin | No Comments

1. Introducere

După-amiaza era înăbușitoare. Un om, obosit și fără simțul umorului, a urcat într-un autobuz vechi. A început să privească drumul monoton. Colegii de călătorie erau cu toții muți, apăsați și ei de povară și de plictiseala vieții.

Dar, la stația Rama, urcă o femeie tânără. Are în brațe un copil care privește în jur mirat. Ochii tuturor se fixează asupra lui. Tânăra mamă vorbește, râde, se joacă cu copilul ei minunat. Un suflu de curiozitate amabilă, de participare, de viață se răspândește pe fețele tuturor. Cineva zâmbește, comentează. Începe un dialog între toți. Acum este mai frumos să călătorești. În vechiul autobuz al lumii a urcat Mama care are în brațe Iubirea.

2. Tema

Fericit cel care crede în promisiunile Domnului. Maria ni-l dăruiește pe Mântuitorul.

3. Mesajul zilei

În timpul lui Isus, ca și în timpurile noastre, erau oameni care credeau și care nu credeau în Dumnezeu, în promisiunile sale, în mântuirea sa.

- Și printre noi, copii, sunt unii care se pregătesc bine pentru “promisul” și venitul Mesia, și unii care nici măcar nu se gândesc: au grijă de Crăciunul cadourilor, fără Prunc!

Evanghelia ne-o prezintă cu bucurie pe cea care a crezut mai mult decât toți în Pruncul mântuitor promis de Dumnezeu, cea care a fost mai atentă și mai primitoare, mai iubitoare: Maria. “Fericită ești tu, pentru că ai crezut în promisiunile Domnului!”

Isus este sinteza, suma tuturor promisiunilor făcute de Dumnezeu:

- el este Fiul femeii care va zdrobi capul șarpelui;

- el este moștenitorul binecuvântării lui Abraham: tatăl unui popor “infinit” și aliat cu Dumnezeu;

- el este mlădița din casa lui David – așa cum a prevestit profetul Isaia – rege al păcii;

- el este cel așteptat de neamurile care cer mântuirea lui Dumnezeu. Elisabeta, Zaharia, Simeon, Ana etc. “îl binecuvântează” pe Domnul care și-a împlinit promisiunile în Isus!

- Maria îl preamărește pe Domnul, mântuitorul “promis părinților noștri și urmașilor lui în veci”.

- Dumnezeu și-a ținut promisiunile: le-a împlinit în Isus!

- Biblia este cartea promisiunilor minunate ale lui Dumnezeu. “În Isus, toate promisiunile lui Dumnezeu își găsesc împlinirea” (2Cor 1,20). Mai întâi, poporul lui Israel, deci și noi, suntem moștenitorii, destinatarii minunatelor promisiuni ale lui Dumnezeu, realizate în Isus: mântuitorul “promis”. Isus, dragii mei, este promisiunea cea mai mare, darul cel mai frumos pentru acest Crăciun!

- Ni-l dă Dumnezeu Tatăl, “pentru că veșnică este fidelitatea lui”; ni-l întinde Mama Maria, pentru că a crezut cu tărie, împreună cu Iosif, și a devenit supusă promisiunilor lui Dumnezeu.

4. Exemple

a) Cu mai bine de 1500 de ani în urmă, sfântul Grigore Taumaturgul – ne povestește sfântul Grigore de Nyssa – a primit intr-o viziune, din mâinile sfântului Ioan, Crezul cu principalele adevăruri despre Isus Cristos. Iată povestirea sa:

Se gândea cu atenție la doctrina teologică pe care ereticii timpului voiau să o răspândească.

Într-o noapte, în timp ce era cufundat cu totul în gânduri, i-a apărut o ființă în formă umană, înaintată în vârstă, cu haine solemne, cu un aspect venerabil. Surprins de această prezență, a sărit din pat și a întrebat cine este și de ce a venit. Acela, calmând cu un glas dulce tulburarea spiritului său, i-a spus că i-a apărut din poruncă divină pentru a-l ajuta să-și învingă îndoielile și să-i descopere adevărurile credinței adevărate. La aceste cuvinte a prins din nou curaj și l-a privit cu bucurie și teamă în același timp.

A urmărit cu privirea mâna care îi arăta pe peretele din față o altă viziune: s-a arătat cineva în formă de femeie, dar mai mult decât umană… Când ochii săi nu mai puteau să urmărească viziunea, i-a auzit pe cei doi vorbind despre îndoielile sale; și așa a ajuns nu doar la adevărata cunoaștere a credinței, ci le-a cunoscut și numele… A auzit-o pe femeie spunând:

- Ioane, descoperă-i tânărului Grigore misterul lui Isus.

Ioan a răspuns:

- Sunt gata să îndeplinesc dorința ta, Mamă a Domnului. Și l-a învățat pe tânărul Grigore Crezul, fără erori (J.H. Newman, Lettera al Rev. Pusey su Mariae la vita Cristiana, Roma, Città Nuova).

b) Holman Hunt își terminase un tablou. Îl reprezenta pe Isus în fața unei uși. Înainte să-l expună, cunoscutul pictor a dorit să audă părerea unor prieteni de-ai săi.

Toți au admirat frumusețea figurii divine a lui Isus, solemnă și respectuoasă în fața ușii întunecate. Nimeni nu găsea defecte și greșeli; dar unul a observat, în sfârșit:

- Maestre, mi se pare că lipsește ceva ușii casei. Cum se poate intra, dacă nu există clanță?

Pictorul a răspuns:

- Prietene, ai dreptate, nu am pictat clanță la ușa casei. Însă amintește-ți că ușa la care bate Isus se deschide numai dinăuntru!

Da, numai noi putem să ne deschidem inima în fața Domnului.

c) Într-o seară, sfântul Ludovic Maria Grignon de Montfort, pe străzile din Dinan, a întâlnit un sărman cerșetor extenuat de foame și plin de răni. Fără să se lase rugat, s-a apropiat de el, l-a mângâiat, l-a îmbrățișat, l-a luat ușor pe după umeri și s-a îndreptat spre casă.

Întrucât era cam târziu și poarta era deja închisă, a bătut insistent, strigând:

- Deschideți-i poarta lui Isus… Deschideți-i porțile lui Isus! După ce a intrat, i-a dat de mâncare și l-a pus cu mare grijă în pat, în patul său.

d) Concluzie

Doamne Isuse: tu ești “da”-ul tuturor promisiunilor Tatălui; ajută-ne să-ți spunem “da”-ul nostru ție, care ne iubești. Vreți să-l primiți cu iubire pe Isus care vine?…

Vreți să-l primiți cu iubire pe Isus care ne mântuiește?… Vreți să-l primiți pe Isus care ne aduce bucuria și pacea?…

De aceea, sunteți invitați să participați cu hotărâre și cu iubire la novena de pregătire pentru Crăciun.


Article printed from Predici: http://www.predici.cnet.ro

URL to article: http://www.predici.cnet.ro/arhive/2238/