- Predici - http://www.predici.cnet.ro -

Despre bogați și bogăție

Posted By pr. Vasile Rob On November 21, 2009 @ 4:00 am In Ritul bizantin | No Comments

Spre deosebire de invatatul din duminica Evengheliei precedente, bogatul din Evanghelia de astazi are cu totul alt gand; acela de a mari depozitele in care sa-si stranga avutia, averea, uitand de suflet si de vesnicie. Aceasta este cauza pentru care Isus il cearta cu cuvintele “Nebunule…”

La o privire superficiala s-ar parea ca Isus condamna averea si pe cei care o detin. Dar Isus nu condamna avutia, ci modul defectuos in care aceasta este folosita: pe cel care si-a facut un scop in sine din acumularea bogatiilor cu orice pret si exclusiv pentru el, pe acela care s-a lasat inrobit de avere; pe acela care si-a inchis inima in fata aproapelui sau lipsit; pe cel care bogatia il trage spre pacat: lacomie, renuntare la rugaciune, uitare de Dumnezeu si parasirea Bisericii.

In 1 Tim. cap. 6, 9-10 sfantul apostol Pavel spune despre avere urmatoarele: “radacina tuturor relelor este iubirea de arginti care-l face pe om sa uite de credinta.”

Drept urmare si noi trebuie sa fim atenti cum folosim surplusul pe care-l avem, mantuindu-ne cu el sau osandindu-ne, deoarece:

1. Nu este bogat cel ce are mult, ci este bogat cel care ofera mult;

2. Nimic, pe aceasta lume, nu este mai inselator ca bogatia deoarece, astazi este cu tine dar maine poate fi impotriva ta;

3. Intr-o clipa, toata agoniseala ta se poate pierde;

4. Patria ta fiind in cer, pune acolo agoniseala ta;

5 Omul se trudeste sa adune toata viata bogatii, nu are nici un pic de odihna, de liniste si, deseori, cel care se bucura si se lafaie in averile tale, nu este nici macar fiul tau;

6. Pentru bogati exista doi “Dumnezei” unul al averi si banului – Mamona – si Dumnezeu care l-a creeat.

Din aceasta cauza nici cel care l-a chemat pe Isus sa mijloceasca intre el si fratele sau, cu privire la impartirea mosteniri, nu a inteles nimic, incat, Isus, a fost nevoit sa-i spuna si aceasta pilda cu bogatul lacom si nebun.

Ce mai are omul daca nu-l are pe Dumnezeu, chiar daca ar avea toate bogatiile acestei lumi ?!

Plutarh spunea despre avere ca este ca o haina mai mare ca talie pe care o imbraca un om si care il impiedica a se deplasa usor. Pentru ca si bogatia multa aduce griji si impiedica progresul moral al sufletului omenesc.

Sa fim constienti ca daca Dumnezeu ne-a randuit mai mult ca la alti a facut-o pentru a ne da posibilitatea sa ne mantuim mai usor prin acte de caritate si fapte bune pentru aproapele nostru si nu pentru a ne ingropa sufletul ca bogatul nebun din aceasta Evanghelie. Amin.


Article printed from Predici: http://www.predici.cnet.ro

URL to article: http://www.predici.cnet.ro/arhive/2218/