- Predici - http://www.predici.cnet.ro -

Duminica a XXVII-a de peste an (pentru copii)

Posted By pr. Pietro Righetto On October 2, 2009 @ 12:23 pm In Ritul latin | No Comments

1. Introducere

Într-o scrisoare a unui băiat de doisprezece ani, apărută într-un ziar din Los Angeles, se poate citi: “Dacă aș avea șansa de a vorbi cu Isus, i-aș spune să ia locul judecătorului și să îi unească din nou pe părinții mei”. Un judecător era într-adevăr pe punctul de a acorda divorțul părinților săi. Totuși, în America, cea mai mare parte a judecătorilor se gândesc mai mult să acorde divorțurile decât să îi împace pe soți.

2. Tema

Copiii au un minunat avocat al apărării: Dumnezeu!

3. Mesajul zilei

Copiii sunt slabi în comparație cu adulții.
- Mulți le fac nedreptăți și abuzuri copiilor (relatați câteva fapte din ziare).
În numele lui Dumnezeu, astăzi vreau să vă spun, dragii mei copii, cât de multă grijă are Dumnezeu de voi.
- Toată Biblia afirmă că Dumnezeu este apărătorul celor mici, părinte al orfanilor.
- Ați auzit din Evanghelie cum Isus îi apără, îi iubește, îi prețuiește pe copii: “Și luându-i în brațe, își punea mâinile peste ei și îi binecuvânta”.
- Astăzi am bucuria să fiu pentru voi ceea ce făcea Isus: să fiu avocatul vostru de apărare.
- Vă voi vorbi cu bucurie despre drepturile voastre în societate, în Biserică și în familie.
Copiii în societate.
- Iată câteva puncte scoase din declarația drepturilor copilului făcută de O.N.U. în 1959: “Copilul are dreptul la viață… la iubire… la educație… la joacă… la școală etc.” (cf. textul la punctul 4). Comentați pe scurt.
Copiii în Biserică.
- Biserica, ascultându-l pe Isus, i-a iubit întotdeauna pe copii. A spus mereu: “Chiar dacă sunt mici, au dreptul la Botez, la credință, la viață, chiar înainte de a se naște, și la viața supranaturală a harului”.
- Gândiți-vă: Copiii sunt fii ai lui Dumnezeu! Copiii sunt primii deținători ai împărăției lui Dumnezeu!
- Dumnezeu le dă celor mari împărăția, privind și la comportamentul lor; celor mici, în schimb, le-o dăruiește: atât de mult îi iubește!
Copiii în familie.
- Știți de ce se opune Isus divorțului? De ce este căsătoria binecuvântată ca sacrament și aduce cu sine și transmite tuturor celor din familie iubirea fidelă, puternică, delicată, veșnică a lui Dumnezeu?
- Pentru că Dumnezeu îi iubește pe copii, vrea pentru ei un cuib sigur și senin în care, prin iubirea puternică a tatălui și prin afecțiunea delicată a mamei, să poată găsi toată căldura necesară pentru a deveni mari în trup, în suflet și în inimă.
- “Și viața soților este marcată totuși de păcat, de egoism, de neînțelegeri, de certuri. Dar Domnul înviat, prin darul Duhului său, este prezent în mijlocul lor, pentru a-i susține și a-i invita la convertire”.
Dragii mei, vreți ca, în ciuda dificultăților, familiile voastre să rămână mereu unite? Puteți face cel puțin două lucruri foarte utile:
- asigurați-vă că acasă este prezent mereu Cristos, care este cel mai bun mijlocitor, apărător al părinților voștri;
- iubiți-i și ajutați-i pe cei dragi vouă, mai ales în momentele dificile.
Prieteni preaiubiți, dacă într-o zi veți avea nevoie, veniți la mine: voi face totul pentru a vă ajuta pe voi și familiile voastre pentru a redeveni senine, bogate în iubire, așa cum vrea Domnul.

4. Exemple

a) Acestea sunt drepturile copiilor (O.N.U., 1959):

- Dreptul la viață. El cuprinde în esență dreptul la naștere, la creștere, la integritate fizică, la o hrănire adecvată, la un mediu sănătos, la îngrijiri igienico-sanitare, la siguranță socială…
- Dreptul la iubire. El cuprinde în esență dreptul la o familie, la iubire și înțelegere autentice… la o relație afectivă senină… depășirea oricărei forme de discriminare…
- Dreptul la folosirea bunurilor… (la locuință… la spațiul verde…).
- Dreptul la joacă…
- Dreptul la adevăr (… să primească răspunsuri obiective și deschise la propriile întrebări).
- Dreptul la a se întruni și asocia…
- Dreptul la o viață morală (…la formarea la simțul moral, la asumarea unei scări de valori motivate…).
- Dreptul la viață religioasă. El cuprinde în esență posibilitatea reală de a-l descoperi pe Dumnezeu și de a lega un autentic raport personal cu el, de a accede la experiențe și expresii religioase pe măsura vârstei…).
- Dreptul la pregătire profesională… la educație audiovizuală, la protecție împotriva exploatării, la autorealizare…

b) Sfaturi

Dacă vrei un material abundent, adaptat și practic despre această temă, nu uita: “Catehismul copiilor”, CEI.
La citirea Evangheliei poți folosi forma scurtă. Pentru cel care preferă forma lungă, în cadrul Liturghiei cu participarea copiilor, vei simplifica prima parte astfel: “În acel timp, apropiindu-se fariseii, pentru a-l pune la încercare, l-au întrebat pe Isus: «Este permis divorțul?» Isus le-a spus: «Omul să nu despartă ceea ce a unit Dumnezeu». I-au prezentat copii…”

c) Câmpul de acțiune al apostolatului copiilor este descris astfel de sfântul Augustin:

Mărturisesc, Dumnezeul meu, că pe când eram copil… prin infinite minciuni îmi înșelam învățătorii, maeștrii și părinții, din cauza maniei de a mă juca… Mai furam câte ceva din cămară sau de pe masa părinților mei, fie atras de gât, fie pentru a împărți prietenilor… Și în timp ce mă jucam cu ei, încercam să câștig înșelând, pentru a fi considerat ca bun, lucru pe care nu îl suportam la ei: și dacă descopeream, îi insultam; în schimb, când eram descoperit eu, mă înfuriam pe toți, în loc să spun adevărul… (Confesiuni, L. I, cap. XIX).

d) O mamă de familie numeroasă, în Adunarea familiilor din septembrie 1986, a prezentat ceea ce i-a spus o mamă a unui singur fiu: “Cum aș putea să iubesc mai mulți copii? Eu, care nu am decât unul, fac eforturi ca să îl iubesc cum se cuvine”. Mama acelei familii numeroase îi răspunsese: “Pentru mine, fiecare fiu este unic, și de fiecare dată inima mea se lărgește” (R. Laurentin).


Article printed from Predici: http://www.predici.cnet.ro

URL to article: http://www.predici.cnet.ro/arhive/2118/