- Predici - http://www.predici.cnet.ro -

Ne distrăm sau nu?

Posted By pr. Ernest Munachi Ezeogu On September 22, 2006 @ 4:00 am In Ritul latin | No Comments

La o conferință bisericească, participanții au primit baloane umflate cu heliu și li s-a spus să le dea drumul în timpul Liturghiei atunci când își simt inima plină de bucurie. În timpul celebrării lumea a ținut strânsă în mână ața balonului, pentru ca la sfârșit preotul să descopere că majoritatea nu le dăduseră drumul. Dacă acest experiment s-a repeta în biserica noastră astăzi, am avea oare baloanele în mână la sfârșitul Liturghiei? Mulți considerăm casa lui Dumnezeu ca un loc al seriozității, un loc în care închidem ochii pentru a ne ruga, și mai puțin un loc de celebrare, de sărbătoare, unul în care ne putem distra. Parabola marelui ospăț, din Evanghelia de astăzi, ne oferă o cu totul altă imagine. Adunarea creștină este reuniunea celor chemați la petrecerea Domnului. În timpul Liturghiei, noi înșine spunem: “Fericiți cei chemați la acest ospăț.” Domnul ne invită la un ospăț, la un banchet, la o sărbătoare. Puteți să vă imaginați un ospăț de nuntă la care toți stau cu fața împietrită, rece, în liniște?

Parabola ne arată trei tipuri posibile de oaspeți. Sunt cei absenți care inițial au acceptat invitația, dar în momentul onorării ei au dat înapoi. Sunt apoi oaspeții fără hainele de nuntă, care vin la ospăț dar nu se deranjează să se pregătească cum se cuvine. Și în fine, mai sunt și oaspeții îmbrăcați de nuntă, care s-au gătit corespunzător pentru banchetul regelui.

Ne sperie faptul că oaspeții absenți nu sunt păcătoși. Sunt oameni angrenați în activități legitime și nu imorale. Unul merge la ogorul său, altul la negustoria sa. Sunt ocupații necesare și utile. Uneori ceea ce ne ține departe de bucuria împărăției nu sunt preocupările păcătoase, ci grija de necesitățile vieții. A-ți trata munca cu seriozitate este un lucru bun, dar atunci când munca te împiedică de la participarea la ospățul Domnului, atunci ea devine obstacol. Înseamnă că este o piedică în a trăi în bucuria Domnului. O vorbă spune că “binele” este dușmanului “perfectului”. Dacă cei absenți ar fi știut le pierd neparticipând la ospăț! Se obișnuiește ca oamenii să vină la biserică pentru a-și îndeplini “obligația duminicală”, știind că altcumva ar păcătui. Acest gen de teamă nu îi poate însă motiva și pe tinerii de astăzi. Mult mai mulți ar veni probabil la biserică dacă ar ști că dacă nu vin, pierd distracția și sărbătoarea pe care o trăiește comunitatea creștină.

Despre omul fără haină de nuntă, a specula dacă a avut sau nu timp să meargă acasă și să își ia hainele elegante este dincolo de mesajul parabolei. Ce vrea să ne spună parabola este că dacă e să mergi la dans atunci trebuie să ai în picioare pantofii de dans. Dacă mergi la o nuntă, trebuie să porți haine de nuntă! Fără haina de nuntă ești prezent fizic la petrecere, dar mintea și spiritul îți sunt altundeva. Omul din parabolă era la petrecere dar fără să aibă chef să petreacă. Lui Isus nu îi plac indecișii. Mai bine să nu participe deloc decât să fie acolo și totuși să nu fie. Invitația este pentru toți pentru că petrecerea este pentru toți: și fiecare are responsabilitatea de a se prezenta, răspunzând invitației regelui. Împărăția lui Dumnezeu ne este oferită. Noi, cei aflați în drum spre împărăție, trebuie să nu precupețim nici un efort pentru a ne “îmbrăca” cu caracterul moral și spiritual cerut pentru viața în Împărăție.

În fine, la ospăț sunt și oaspeții îmbrăcați corespunzător. Ei sunt singurii care se distrează la petrecere. Ei sunt modele al căror exemplu trebuie să îl urmăm. Evanghelia de astăzi transmite un mesaj celor care nu vin la ospățul Domnului că pierd ocazia de a bucura. Acelora dintre noi care am acceptat invitația la ospăț, parabola ne spune să ne curățăm, să ne îmbrăcăm atent, astfel încât să fim cât mai frumoși posibil în ochii lui Dumnezeu. Mesajul este același cu cel transmis de Coloseni 3,14: “Mai presus de toate îmbrăcați-vă cu iubire, care este legătura desăvârșirii”.


Article printed from Predici: http://www.predici.cnet.ro

URL to article: http://www.predici.cnet.ro/arhive/204/