- Predici - http://www.predici.cnet.ro -

Duminica a VIII-a (pentru copii)

Posted By pr. Pietro Righetto On June 13, 2009 @ 4:00 am In Ritul latin | No Comments

1. Introducere

Adolescent la Chieri, Don Bosco fondează foarte originala “Asociație a Bucuriei”, un club de prieteni care se angajează să trăiască în bucurie.

“Asociația Bucuriei” are un regulament compus din doar două articole, clare ca lumina zilei:

1. Fiecare membru al “Asociației bucuriei” trebuie să evite orice discuție și orice acțiune care nu îi place lui Isus.

2. Trebuie să fie sârguincios în împlinirea îndatoririlor familiare, școlare și religioase.

Mai târziu, devenit preot, sfântul Ioan Bosco îi întreba pe unii băieți:

- Vrei să fii prietenul meu?

- O! Da!

- Atunci… trebuie să fii V+B-R. Știi ce înseamnă V+B-R?

- Nu.

- Îți spun eu. Trebuie să fii V, adică vesel; + B, adică mai bun; – R, adică să fii din ce în ce mai puțin rău.

2. Tema

Dumnezeu nu este un patron sever care îi constrânge pe oameni la sacrificii grele. Dumnezeu este un Tată bun care le oferă gratuit tuturor oamenilor, fiii săi, ajutor, iubire și mântuire.

“Povara mea este ușoară…” Scoateți în evidență diferența dintre prescrierile împovărătoare ale religiei ebraice și climatul de iubire evanghelică voit de Isus.

Isus revelează marea iubire a Tatălui.

3. Mesajul zilei

De ce a fost Isus condamnat la moarte la cererea unor reprezentanți ai poporului ebraic? Pentru că se proclamase Fiul lui Dumnezeu și predica o religie cu un stil nou de iubire imensă față de om și strălucind de bucurie.

Religia lui Isus are un stil nou.

- Noutatea cea mai importantă era aceasta: fariseii spuneau: “Trebuie să îl iubești pe Dumnezeu, să observi cu scrupulozitate legea, pentru că el este judecător exigent și îi dă fiecăruia ceea ce merită”.

- În schimb, Isus predica: “Dumnezeu îi iubește pe toți oamenii, primul, gratuit, chiar și atunci când sunt fragili și răi, pentru că sunt copiii săi…”

Religia lui Isus este marcată de o iubire imensă față de om.

- Dumnezeu iubește omenirea ca și cum ar fi mireasa lui (cf. prima lectură).

- Înainte, religia le poruncea tuturor oamenilor să stea cu fruntea plecată în fața lui Dumnezeu, stăpân exigent, și să-i aducă daruri și să aducă jertfe, pentru a-l îmbuna; acum, Isus vestește că Dumnezeu este Tată bun și el însuși ne pleacă spre copiii săi pentru a-i ajuta.

- Isus însuși dă mărturie despre aceasta printr-o viață de slujire, până la… a spăla picioarele, până la a-și da propria viață.

Religia lui Isus strălucește de bucurie

- Bucuria pe care o predică Isus, și pentru care contestă anumite tradiții ebraice, este aceea de care se bucură copiii când se simt într-adevăr iubiți în familie; este bucuria celor care sunt trimiși la un banchet fastuos de nuntă; este bucuria celui care știe că după durere – când Mirele va fi luat… – va fi o sărbătoare veșnică.

Deci, împreună cu Isus, ne simțim mai bine.

4. Exemple

a) Don Bosco povestește că, mergând cu trăsura între Ivrea și Torino, l-a auzit pe vizitiu, în timp ce își biciuia caii, rostind înjurături. A cerut și a obținut să urce cu el pe capra trăsurii. I-a cerut doar o singură favoare: nu să se grăbească, ci să nu mai înjure.

Vizitiul a consimțit, dar a adăugat: și ca răsplată? Nimic?

- A, nu, a spus Don Bosco, vă voi da bani; dar pentru fiecare înjurătură care vă scapă, voi retrage patru bănuți… Acceptați?

- Accept! a spus sigur pe el vizitiul.

După puțin timp, lovește cu biciul; dar… scoate și o înjurătură.

- Prietene, mai sunt șaisprezece bănuți. După un sfert de oră, o altă înjurătură…

- Am ajuns la doisprezece, ei?!

Încă două.

- Au mai rămas patru bănuți… Dar ar trebui să vă pese mai mult de daunele provocate sufletului.

- Înțeleg: la Torino voi veni să mă spovedesc la dumneavoastră. Unde vă voi găsi?

Ajunși la Torino, bunul preot i-a dat totuși cei douăzeci de bănuți, pentru bunăvoința de care a dat dovadă.

Vizitiul a întârziat trei săptămâni înainte de a veni să se spovedească. S-a scuzat spunând că îi mai scăpase o înjurătură, dar a făcut din proprie inițiativă o zi de post cu pâine și apă.

b) Un episod din viața sfântului Ieronim Emiliani, patron universal al orfanilor, ne amintește că, dacă în viața creștină există și sacrificiu, acesta aduce bucurie.

Într-o seară, pr. Ieronim, în timp ce supraveghea cu iubire orfanii lui, care se jucau fericiți, a văzut unul plângând convulsiv. Un coleg mai mare îi furase un măr și i l-a mâncat. Înainte să facă dreptate, sfântul a îndrăznit să îl invite pe copilul ofensat la iertare. Acesta a acceptat și i-a strâns bucuros mâna colegului lacom.

În timpul nopții, orfanul a visat un înger minunat, care semăna cu pr. Ieronim, coborând din cer și oprindu-se alături de patul său.

Avea în mâini un măr frumos și i-l întindea zâmbind. Copilul l-a luat fericit, i-a mulțumit și l-a pus pe noptieră.

Când s-a trezit dimineață, frecându-se la ochii încă somnoroși, ce să vadă pe noptieră? Un măr adevărat, frumos cum nu mai văzuse, și mai bun decât oricare altul mâncat vreodată!

c) Sfat practic

Ideea centrală care trebuie comunicată prin aceste observații este că Dumnezeul revelat nouă de Isus este un Dumnezeu diferit de cel al filozofilor sau al moraliștilor. Este un Dumnezeu care ne iubește mult, continuu, și care așteaptă răspunsul nostru de iubire, prin mărturia vieții și dorința de a dialoga cu el în rugăciune.


Article printed from Predici: http://www.predici.cnet.ro

URL to article: http://www.predici.cnet.ro/arhive/1944/