- Predici - http://www.predici.cnet.ro -

Duminica a VII-a (B)

Posted By pr. Șerban Tarciziu On February 4, 2009 @ 4:00 am In Ritul latin | No Comments

Intrând Isus din nou în Cafarnaum… S-au adunat mulți…, iar El le vestea Cuvântul. Și au venit aducând la El un paralitic purtat de patru bărbați. Și, neputând să-l aducă până la El din cauza mulțimii, au dezvelit acoperișul unde era El și, făcând o deschizătură, au lăsat în jos targa pe care zăcea paraliticul. Văzând credința lor, i-a spus paraliticului: “Fiule, îți sunt iertate păcatele!” Ședeau acolo unii cărturari care se întrebau în inima lor: “De ce vorbește acesta astfel? Hulește!…” Cunoscând Isus în duhul să că ei se întreabă astfel în sine, le-a spus: “… Ca să știți că Fiul omului are puterea de a ierta păcatele pe pământ – i-a spus paraliticului – îți spun: ridică-te, ia-ți targa și mergi la casa ta!” El s-a ridicat… (Mc 2,1-12)

Prin vindecare pe care o înfăptuiește în favoarea unui paralitic, Isus face un pas mai departe în pedagogia sa de a revela identitatea sa mesianică și de a înfăptui pe deplin lucrarea mântuitoare pentru care a venit în lume. În centrul pericopei acestei duminici stă fraza este: Ca să știți că Fiul omului are puterea de a ierta păcatele pe pământ… frază care articulează toate aspectele evenimentului relatat. Astfel, privirea lui Isus discerne în ingeniozitatea purtătorilor tărgii pe care era așezat paraliticul o adevărată credință. Acestei credințe Mântuitorul îi răspunde oferind celui suferind iertarea păcatelor sale, iertare care dobândește în acest context valoare de vindecare ce merge până la rădăcinile răului (trupul paralizat nu este oare expresia unei inimi infirme?). Apoi Isus ia inițiativa unei clarificări prin care scoate în evidență autoritatea sa manifestată prin cuvânt (cea de Fiu al omului) și prin act (vindecarea). Odată clarificate aceste aspecte, mai poate fi acuzat de hulă, El care mântuiește de păcat și inimile și trupurile? Și de ai decurge o întrebare fundamentală care preocupat pe oamenii din toate generațiile, inclusiv pe cei de astăzi: cine este cu adevărat Fiul omului care are autoritatea de a ierta păcatele, iertare pe care o manifestă printr-o vindecare cât se poate de vizibilă?

Această iertare a păcatelor pe pământ are, într-adevăr, valoare de anticipare mesianică, și, în plus, ea revelează oceanul de milostivire pe care Tatăl o revarsă asupra noastră prin lucrarea Fiului.

Fraților, Dumnezeu îmi este martor: cuvântul meu către voi nu este și da și nu. Fiul lui Dumnezeu, Isus Cristos, cel propovăduit de noi… nu a fost când da și când nu, ci în El numai da a fost. Căci toate făgăduințele lui Dumnezeu, în El sunt da… Iar Cel care ne întărește împreună cu voi, în Cristos, și ne-a uns este Dumnezeu, care ne-a și pecetluit și a dat arvuna Duhului în inimile noastre. (1Cor 1,18-22)

Acest scurt pasaj se situează într-un paragraf al epistolei 1 Corinteni în care Apostolului i se aduc acuze cu privire la anumite atitudini care, în opinia acuzatorilor, ar fi schimbătoare și nu ar fi în conformitate cu ceea ce el predică. Răspunsul sfântului Pavel este pe cât de prompt pe atât de limpede și hotărât: limbajul, adică predica sa, nu a fost niciodată ezitant sau schimbător precum zilele. Pentru a se justifica Apostolul face apel la fidelitatea lui Isus. Ar fi imposibil pentru el să fie când da când nu de vreme ce îl predică pe Cel care este mereu Da. În acest da, Isus a lăsat să ajungă până la noi toată iubirea lui față de Tatăl și față de oameni. În plus, de vreme ce Dumnezeu l-a sălășluit pe Duhul Sfânt în inimile noastre, El (Duhul) conferă apostolilor asigurarea că predică cu fidelitate Evanghelia.

Credinciosul de astăzi, ca de altfel și cel din toate timpurile, poate avea încredere în mesajul pe care Biserica, de la apostoli până astăzi, i-l transmite, mesaj garantat atât de fidelitatea totală a lui Isus față de Tatăl cât și de prezența dătătoare de viață a Duhului Sfânt în inima apostolului. Acesta este însă chemat, ca și Cristos, la a răspunde cu fidelitate: să fie da față de Dumnezeu. Pentru aceasta el poate conta pe Duhul Sfânt.


Article printed from Predici: http://www.predici.cnet.ro

URL to article: http://www.predici.cnet.ro/arhive/1709/