- Predici - http://www.predici.cnet.ro -

Duminica a III-a (pentru copii)

Posted By pr. Pietro Righetto On January 16, 2009 @ 4:00 am In Ritul latin | No Comments

1. Introducere

Probabil că nu există o predică mai bună decât “istoria” lui Iona. Rezumați-o astfel.

Dumnezeu vrea să acorde milostivirea și iertarea sa tuturor, inclusiv dușmanilor săi, inclusiv păgânilor. Această mărinimie a lui Dumnezeu nu îi place lui Iona, despre al cărui comportament vreau să vă povestesc.

Dumnezeu îl trimite pe Iona să predice pocăința marelui oraș Ninive. Iona răspunde: “Merg”. Dar nu merge, pentru că nu vrea ca acel oraș păgân și dușman al poporului lui Dumnezeu să fie iertat; dorește să vadă pedepsirea lui. Se îmbarcă pentru a fugi departe; vine o furtună din cauza lui; este aruncat în mare; un pește îl înghite și după trei zile îl aruncă viu pe plajă.

Dumnezeu îi poruncește din nou lui Iona să meargă la Ninive ca să predice convertirea. Acum merge. Predică o singură zi, și totuși avea nevoie de trei zile pentru a-l parcurge în întregime. Ninivitenii s-au convertit și s-au întors la Domnul.

Profetul simte o mare tristețe pentru aceasta, totuși aștepta sub soarele dogorâtor distrugerea orașului. Ca prin minune, crește lângă el o plantă care îi oferă o umbră plăcută. A doua zi, planta s-a uscat, din cauza unui vierme. Iona se întristează. Atunci Dumnezeu îl ceartă: “Tu suferi și te întristezi pentru moartea unei plante… Iar eu nu ar trebui să mă întristez pentru acești fii ai mei? Eu nu vreau moartea păcătosului, ci ca el să se întoarcă și să fie viu” (prima lectură).

2. Tema

“Fă-mi cunoscute, Doamne, căile tale”.

Sau: “Arată-mi, Doamne, calea ta, ca să merg în adevărul tău”.

3. Mesajul zilei

Astăzi suntem invitați de mai multe ori să ne rugăm lui Dumnezeu Tatăl, ca să ne arate drumul lui Isus.

- “Învață-mă, Doamne, căile tale; călăuzește-mă în adevărul tău și învață-mă… Bun și drept este Domnul: le arată păcătoșilor calea cea dreaptă…” (psalmul responsorial).

- Astăzi auzim vorbindu-se mult despre alpiniști faimoși, care deschid drumuri noi spre piscuri…

- Astăzi Isus, în evanghelie, deschide un drum nou spre cer! Inaugurează o cale nouă. Cu brațele întinse în formă de cruce, ca un polițist la intersecție, ne arată direcția bună. Proclamă: Părăsiți drumurile greșite (= convertiți-vă); Mergeți pe drumul iubirii lui Dumnezeu (= credeți în evanghelie); Urmați-mă!

Trebuie să ne convertim: să părăsim căile greșite!

- Care sunt căile greșite? Acelea care ne duc la rău, la ură, la dezbinare; acelea care ne îndepărtează de Dumnezeu și de legea sa.

- Cum trebuie să ne comportăm? Trebuie să-i imităm pe locuitorii marii cetăți păcătoase și păgâne, Ninive, care au crezut în Dumnezeu și au părăsit conduita lor rea.

Trebuie să credem în evanghelia iubirii lui Dumnezeu!

- Este iubirea cea mare și plină de milostivire a Tatălui care ne împinge la întoarcere.

- Este Fratele mai mare care a venit să ne conducă acasă, în vreme ce eram complet rătăciți și incapabili să descoperim calea binelui.

- El este lumina, care în întunericul misterios al vieții luminează scopul: brațele iubitoare ale lui Dumnezeu.

Trebuie să ne decidem a-l urma pe Isus!

- Trebuie să-i imităm pe Simon și Andrei, Iacob și Ioan, care, “imediat, lăsând mrejele, pe tatăl, totul, l-au urmat pe Isus!” Este urgentă alegerea lui Isus și a evangheliei sale, deoarece ocazia este unică, avantajul este extraordinar, comoara este deosebit de valoroasă.

- Din când în când se vorbește despre vreun copil pierdut: mare este bucuria tuturora când este găsit. Tatăl ceresc are atâția fii rătăciți, pierduți: unica lui dorință este să-i îmbrățișeze și să facă sărbătoarea în onoarea lor. E foarte rău să pierzi drumul către casă… să trăiești fără părinți.

- Isus a venit să invite toți oamenii la casa Tatălui, la sărbătoarea veșnică, în frățietate și iubire universală. Isus taie panglica acestei străzi: o inaugurează în mod solemn și îi oferă fiecărui om biletul de invitație.

Este o invitație și pentru tine, cu numele tău. Și tu ești un invitat binevenit!

4. Exemple

a) Pentru a fi moștenitorii împărăției, trebuie să ascultăm glasul Tatălui.

Un rege bogat și puternic avea trei fii: Valente, puternic și mândru; Folco, isteț și lacom; Ionel, mic și judecat. Regele era deja bătrân. Căruia dintre cei trei să lase împărăția? A propus: Va urca pe tronul împărăției cel ce va reuși să-mi aducă smaraldul verde!

Celor trei frați li s-a oprit suflarea în gură. Smaraldul verde era visul tuturor cavalerilor împărăției, dar toți cei care au pornit în căutarea lui nu s-au mai întors.

- Știu că e ceva dificil, a continuat regele, dar știu că voi puteți reuși. Vă las trei daruri care vă vor ajuta: o spadă strălucitoare, o pungă cu monede de aur și… o cochilie care, pusă la ureche, vă va ajuta să auziți sfaturile mele. Alegeți! Valente a ales spada; Folco monedele; Ionel cochilia. Apoi toți trei au pornit să găsească smaraldul verde.

Primul obstacol a fost o pădure întunecoasă, unde stăpânea Malak cel feroce. Spada nu a reușit să-l doboare, nici monedele să-l înduplece. Ionel a dus cochilia la ureche și a ascultat sfatul tatălui. A cules zmeură și afine și a pregătit o băutură aromată și disetantă (care să potolească setea). Cu un gest simplu și cordial, i-a oferit-o lui Malak, care, emoționat, i-a lăsat să treacă pe el și pe cei doi frați.

Al doilea obstacol a fost lacul furtunilor. Cum să treacă dincolo? Ionel a pus din nou cochilia la ureche. A ascultat glasul tatălui, a ajuns dis-de-dimineață, când lacul era încă înghețat și l-a putut trece ușor. Valente și Folco, ajungând când soarele era sus, au trebuit să facă un înconjur mare…

Așa Ionel a ajuns primul la al treilea obstacol: înspăimântătoarea mlaștină a tristeții: o întindere nesfârșită de noroi lipicios. Ionel a intrat cu curaj: era ușor și liber, dimpotrivă, frații, ajungând mai târziu, apăsați de arme și bani…

Când Ionel era ostenit și ispitit să se oprească, ducea cochilia la ureche și auzea cuvintele de încurajare ale tatălui:

- Curaj, fiul meu, marea iubire e făcută pentru idealuri mari; idealurile mari măresc și puterile: înainte! Ori de câte ori auzea vocea tatălui, Ionel prindea curaj și a putut să învingă mlaștina tristeții și a ajuns primul să cucerească smaraldul verde, și cu el împărăția. Atunci, plin de bucurie, a pus cochilia la gură și din toate puterile a strigat:

- Mulțumesc, tată! (B. Ferrero, Catechesi Dossier, 4/85).

b) Exercițiu practic

Pot fi invitați copiii să pună mâna în jurul urechii sau pe inimă, ca să audă mai bine și, în tăcere, să proclame cuvintele lui Isus: “Împărăția lui Dumnezeu este aproape; convertiți-vă și credeți în evanghelie!”.


Article printed from Predici: http://www.predici.cnet.ro

URL to article: http://www.predici.cnet.ro/arhive/1690/