- Predici - http://www.predici.cnet.ro -

Repetiția marii istorii a aducerilor aminte

Posted By pr. Thomas Rosica On December 5, 2008 @ 4:00 am In Ritul latin | No Comments

În acest sfârșit de săptămână, Biserica intră în perioada liturgică a Adventului. Creștinii proclamă faptul că Mesia a venit într-adevăr și că împărăția lui Dumnezeu este aproape. Adventul nu îl schimbă pe Dumnezeu. Adventul aprofundează dorul nostru și așteptarea ca Dumnezeu să împlinească ceea ce profeții și cei unși au promis. Ne rugăm ca Dumnezeu să împlinească nevoia noastră de a vedea și simți promisiunea mântuirii aici și acum.

În acest timp de dor și așteptare a Domnului, suntem invitați să ne rugăm și să reflectăm asupra Cuvântului lui Dumnezeu, dar mai presus de toate să devenim o reflexie a luminii lui Cristos, a lui Cristos însuși. Știm cu toții însă cât de dificil este să reflecți lumina lui Cristos, în special când am devenit deziluzionați de viață, obișnuiți cu existența întunecată a lumii sau tot mai mulțumiți cu mediocritatea și cu goliciunea. Adventul ne amintește că trebuie să fim gata să îl întâlnim pe Domnul în orice moment al vieții. Asemenea unei alarme de securitate care îl trezește pe stăpânul casei, Adventul îi trezește pe creștinii care sunt în pericolul de a adormi în chiar viețile lor.

Ce sau pe cine așteptăm noi în viață? Pentru care virtuți sau daruri ne rugăm să le primim în acest an? Dorim noi vindecarea și reconcilierea în relațiile distruse? Ce sens și înțelegere dorim să avem în mijlocul întunericului, tristeții și misterului nostru? Cum ne trăim noi oare promisiunile de la botez? Ce calități ale lui Isus le căutăm în propriile noastre vieți în acest Advent? De multe ori lucrurile, calitățile, darurile sau oamenii pe care îi așteptăm ne dau o foarte bună idee despre cine suntem noi în realitate. Spune-mi pe cine aștepți și îți voi spune cine ești! Adventul este un timp pentru deschiderea ochilor, pentru fixarea privirii, pentru sporirea atenției, pentru înțelegerea prezenței lui Dumnezeu în lume și în viețile noastre.

În prima lectură din profetul Isaia din prima Duminică din Advent, Atotputernicul insuflă speranța înapoi în inima și sufletul lui Israel și îl modelează din nou pe Israel și evenimentele așa cum un olar își modelează lutul. În a doua lectură din Scriptură, scriind iubitei sale comunități din Corint, Paul privește înainte spre “Ziua Domnului”, când Domnul Isus se va revela pentru a-i salva pe cei pe care i-a chemat. Iar în Evanghelia din prima Duminică din Advent, descrierea lui Marcu a portarului care veghează întoarcerea Domnului, oricând, pe neașteptate, este o imagine a ceea ce se așteaptă de la noi să facem tot anul dar în special în timpul perioadei Adventului. Propriul nostru botez este o participare la misiunea regală, mesianică a lui Isus. Oricine ia parte la această misiune ia parte și la responsabilitățile regale, în special grija pentru cei întristați și răniți. Adventul este o ocazie minunată de a “activa” promisiunile și angajamentele noastre baptismale.

Cardinalul Joseph Ratzinger scria cândva: “Scopul anului bisericesc este continua repetare a istoriei ei mărețe de aduceri aminte, trezirea memoriei inimii pentru ca ea să poată să discearnă steaua speranței. Este frumoasa sarcină a Adventului aceea de a trezi în noi toți aduceri aminte ale bunătății și a deschide astfel porțile speranței.” În acest Advent permiteți-mi să vă sugerez să stingeți un conflict. Construiți pacea. Căutați un prieten uitat. Alungați suspiciunea și înlocuiți-o cu încrederea. Scrieți o scrisoare de iubire. Împărtășiți din comori. Dați un răspuns amabil chiar dacă v-ar place să răspundeți dur. Încurajați un tânăr să creadă în el însuși. Manifestați-vă loialitatea prin cuvinte și fapte. Păstrați-vă o promisiune. Găsiți timp. Faceți-vă timp. Nu mai purtați pică cuiva. Iertați un dușman. Mergeți să vă spovediți. Ascultați mai mult. Cereți-vă iertare dacă ați greșit. Fiți amabil chiar și când nu ați greșit ceva!

Încercați să înțelegeți. Alungați invidia. Examinați-vă cererile pe care le faceți altora. Gândiți-vă mai întâi la ceilalți. Apreciați. Fiți amabili, fiți atenți. Râdeți puțin. Râdeți puțin mai mult. Câștigați încredere. Înarmați-vă împotriva răutății. Deplângeți complacerea. Exprimați-vă recunoștința. Mergeți la biserică. Stați în biserică puțin mai mult decât în mod obișnuit. Bucurați inima unui copil. Apreciați frumusețea și minunăția planetei. Exprimați-vă iubirea. Exprimați-o încă o dată. Exprimați-o mai tare. Exprimați-o încet. Bucurați-vă, pentru că Domnul este aproape!


Article printed from Predici: http://www.predici.cnet.ro

URL to article: http://www.predici.cnet.ro/arhive/1633/