- Predici - http://www.predici.cnet.ro -

Nașterea Sfintei Fecioare Maria

Posted By volum colectiv ITRC 2 On October 25, 2008 @ 4:00 am In Ritul latin | No Comments

Este normal și logic ca atunci când se naște un copil, familia, prietenii și vecinii să se bucure. La fel de normal este ca aniversările să se sărbătorească cu veselie. Astăzi Biserica ne invită pe toți la bucurie cu ocazia unei aniversări cu totul deosebite: nașterea Sfintei Fecioare Maria. De ce este deosebită? Este clar: este vorba de Fecioara Maria, Mama lui Dumnezeu, Mama lui Cristos-Mântuitorul, fapt pus în evidență de textele liturgice de azi. Celebrarea de astăzi onorează nașterea Fecioarei Maria, însă adevărata semnificație și scopul acestei nașteri, acestui eveniment mântuitor este nașterea Mesiei, întruparea Cuvântului. Maria este Steaua dimineții care în aurora ce precede răsăritul soarelui anunță venirea Mântuitorului, Soarele dreptății în istoria umanității. Venirea lui Dumnezeu printre oameni, ca lumină strălucitoare și realitate divină, clară și vizibilă, este marele dar minunat al mântuirii care ne este oferit.

În prima lectură, sfântul Paul descrie milostivirea divină care cheamă pe oameni la un destin etern: în cazul Mariei, ea a fost încă din eternitate destinată de Treimea Preasfântă să fie Mama Fiului. În acest scop a fost copleșită cu toate harurile. Dumnezeu dă fiecăruia harul necesar misiunii sale în lume. Azi ne amintim că și noi am primit de la Dumnezeu o chemare la sfințenie, la împlinirea unei misiuni precise în lume. Azi putem considera de asemenea că e logic să dorim să sărbătorim aniversarea nașterii noastre pentru că însuși Dumnezeu a voit în mod expres să ne naștem și pentru că prin această naștere ne-a chemat la un destin etern de fericire și de iubire.

Câți ani împlinește Mama noastră din ceruri? Pentru ea timpul nu trece, pentru că a atins plinătatea vârstei, acea eternă și deplină tinerețe care se naște din participarea la tinerețea lui Dumnezeu care, după cum spune sfântul Augustin, “e mai nouă decât toate lucrurile”, pentru că este eternă și imutabilă. Probabil am avut ocazia să constatăm de aproape bucuria și tinerețea interioară a vreunei persoane sfinte și să vedem cum dintr-un trup asupra căruia apasă greutatea anilor iese în relief totuși tinerețea inimii, a sufletului. Tinerețea interioară este cu atât mai profundă cu cât e mai mare unirea cu Dumnezeu. Maria, fiind creatura care a fost cea mai intim unită cu el, este desigur cea mai tânără dintre toate creaturile. Tinerețea, maturitatea și frumusețea în Dumnezeu se fundamentează. Astfel, în măsura în care și noi ne apropiem de Dumnezeu, izvorul vieții, el ne va reînnoi în intimitatea noastră, ne va inunda de bucurie și vitalitate cu harul său.

Fecioara Maria, încă din adolescență se bucura de o deplină maturitate interioară proporționată cu vârsta. Acum, în cer, în plinătatea harului, ne contemplă și ascultă laudele și rugăciunile noastre. Astăzi ea ascultă cântecul nostru de mulțumire adus lui Dumnezeu care a creat-o. Din cer ea ne privește și ne înțelege pentru că, după Dumnezeu, este cea care știe cel mai mult despre viața noastră, despre oboselile noastre, despre datoriile noastre.

În al doilea rând, pe lângă invitația la bucurie prilejuită în mod normal de orice aniversare, sărbătoarea de azi ne face să privim cu profund respect conceperea și nașterea fiecărei ființe umane, căreia Dumnezeu i-a dat un trup prin părinți și în care a infuzat un suflet nemuritor și irepetabil, creat direct de el în momentul conceperii. Fiecare creatură este un mister al lui Dumnezeu, un act specific Creatorului. Fiecare ființă umană e chemată să fie fiu al lui Dumnezeu, este chemată la un destin etern și fericit. De aceea fiecare om, bărbat sau femeie, copil sau bătrân, merită toată atenția și grija noastră. În mod special fătul din sânul matern are dreptul de a se naște, are dreptul la o viață demnă de vocația de a fi fiu al lui Dumnezeu. Dacă relația noastră directă cu Creatorul ar fi conștientizată și interiorizată mai profund, nu ar mai exista atâtea neînțelegeri între oameni, discriminări și violențe.

În al treilea rând, sărbătoarea de azi ne învață să descoperim valoarea zilelor obișnuite, valoarea vieții cotidiene și a lucrurilor care par lipsite de importanță. Nici un eveniment extraordinar nu a însoțit nașterea Mariei, iar Evangheliile nu ne vorbesc despre acest lucru. S-a născut probabil într-un oraș din Galileea, poate chiar în Nazaret. Oamenii nu știau nimic în acea zi. Lumea continua să dea importanță altor evenimente. Adesea, ceea ce este important pentru Dumnezeu rămâne ascuns ochilor oamenilor, ochi care sunt mereu în căutarea a ceea ce este extraordinar, în căutarea senzaționalului. Apoi, timp de mai mulți ani, Fecioara Maria a trecut neobservată. Întregul Israel aștepta această copilă anunțată de Sfintele Scripturi, dar nu știa că trăia deja printre oameni. În exterior Fecioara Maria se diferenția puțin de alte fete de vârsta ei. Avea voință, era inteligentă, avea memorie, iubea cu o intensitate dificil de înțeles pentru noi, cu o iubire care se conforma iubirii lui Dumnezeu. Poseda o imaginație vie care îi permitea să aibă o viață bogată în inițiative. Inventivitatea ei consta de fapt în găsirea unor moduri simple de a-i sluji pe ceilalți, ușurându-le astfel existența.

Contemplând viața ei obișnuită, învățăm să ne împlinim datoriile zilnice în prezența lui Dumnezeu: să-i slujim pe alții fără rușine, fără a invoca mereu drepturile și privilegiile pe care ni le atribuim, să ducem la bun sfârșit munca pe care o facem.

În urmă cu câțiva ani o persoană de la țară, o femeie, s-a gândit să facă o vizită unei prietene care locuia la oraș. Această femeie se remarca prin capacitatea ei de interiorizare, fapt care o ajuta să fie întotdeauna calmă și cu fruntea senină. Vizita a fost o surpriză foarte plăcută pentru prietena ei. Către seară au căzut de acord să facă o mică plimbare. Pe stradă, ca de obicei, multă mișcare și mult zgomot. La un moment dat femeia se oprește și își întreabă prietena: “Auzi?” “Ce să aud?” îi răspunse prietena. Însă ea continuă: “Ascultă! Auzi?” “Ce-ți veni? Cu atâta zgomot în oraș ce aș putea să aud?” “Cântă un greier!” – veni răspunsul.

Dumnezeu ne vorbește prin lucruri și evenimente pe care noi aproape că nici nu le percepem, atât de distrași suntem de zgomotul lumii. Dacă o imităm pe Mama noastră din ceruri vom învăța să ascultăm glasul melodios al lui Dumnezeu, vom învăța să dăm valoare lucrurilor mici de zi cu zi, să dăm sens supranatural acțiunilor și evenimentelor din viața noastră, ca de exemplu: deșteptarea de dimineață pentru o nouă zi, hrana care de cele mai multe ori e modestă, fiecare pas pe care îl facem, fiecare cuvânt pe care îl adresăm celor din preajmă, suferințele ca și bucuriile, oricât de mici ar fi, toate muncile pe care le facem, oricât de neînsemnate ni s-ar părea. De asemenea, vom învăța să dăm valoare acțiunilor, cuvintelor și sentimentelor celor din preajma noastră.

Toate aceste mici lucruri privite și făcute cu dragoste atrag milostivirea divină și măresc continuu harul sfințitor în suflet. Maria este exemplul perfect al abnegației, al acestei dedicări cotidiene “care – spune Papa Ioan Paul al II-lea – constă în a face din propria viață o ofertă Domnului”.

Sorin DIAC


Article printed from Predici: http://www.predici.cnet.ro

URL to article: http://www.predici.cnet.ro/arhive/1569/