Start > Ritul latin > Rămâneți treji

Rămâneți treji

22 September 2006
1,573 afișări

Autor: pr. Ernest Munachi Ezeogu
Traducere: Radu Capan
Copyright: ProFamilia.ro
Duminica I-a din Advent (Anul B)

Iată o ghicitoare. Dormi. Visezi. Un leu fioros te urmărește. Încerci să scapi de el și un tigru îți iese în cale. Te întorci, dar în orice direcție ai încerca să mergi, dai de un animal feroce ce vrea să te devoreze. Ce poți să faci? Cum poți scăpa? Răspunsul este: trezește-te!

Trezindu-se, omul intră într-o lume reală total diferită de lumea viselor. Ceea ce era o problemă capitală în starea de adormit devine o non-problemă în starea de treaz. Grijile și prioritățile din starea de somn își pierd importanța, fiind înlocuite de noi griji și priorități. De exemplu, îți dai seama că problema nu este cum să scapi de bestiile sălbatice, ci cum să învingi ceasul și să ajungi la timp la serviciu. Putem vorbi despre o schimbare semnificativă ce are loc atunci când trecem din starea de somn, în care suntem inconștienți, în starea de treaz, când suntem conștienți. O schimbare similară, chiar mai importantă, are loc atunci când trecem de la starea de adormiți spiritual, la starea de treji spiritual, când sufletul este conștient și atent la realitatea spirituală.

În Evanghelia de astăzi, Isus îi ceartă și îi încurajează pe cei care îl urmau să rămână alerți în spirit. El urma să îi părăsească pentru o anumită perioadă de timp. Prin credința și prin angajamentul lor față de Isus, discipolii săi sunt asemenea oamenilor care s-au trezit din somnul spiritual. Însă timpul absenței sale va fi un timp de încercare pentru viața lor de credință când vor fi ispitiți să adoarmă. El le poruncește să rămână treji și să vegheze, pentru ca oricând va veni la ei să nu îi găsească dormind ci veghind în credință, gata să îl primească.

Astăzi intrăm în perioada Adventului: un timp special de pregătire pentru venirea Domnului. Portretul din Evanghelia lui Marcu al portarului care veghează să fie poarta deschisă, dacă cumva stăpânul vine pe neașteptate, apare ca imaginea stării în care trebuie să ne aflăm întreg anul, dar în special în perioada Adventului. Portarul stă treaz pentru a-l recunoaște și a-l primi pe Domnul atunci când va veni. Credința, de asemenea, ne transformă în oameni capabili să îl recunoască pe Domnul, dornici să îl primească. Recunoașterea este esențială, deoarece Domnul nu este întotdeauna ușor de recunoscut. La Betleem el a apărut sub forma unui nou-născut, iar oamenii nu l-au recunoscut. În parabola Judecății de Apoi, pe care am ascultat-o duminica trecută, El a spus că a venit printre noi sub chipul celor mai nevoiași și mai mici oameni din această lume… și mulți nu l-au recunoscut. Cei cu credință adevărată îl recunosc și îl slujesc în acești oameni care trăiesc în afara sferei de interes a societății. Credința este în primul rând un mod de a vedea viața, apoi un mod de a o trăi.

Printre cei trimiși în iad la Judecata de Apoi vor fi și cei care au așteptat venirea de pe urmă a Domnului, eșuând să îl recunoască în venirea lui de zi cu zi printre noi. Șocul în acea parabolă îl dă faptul că Cristos vine în viețile noastre sub chipul oamenilor obișnuiți și al evenimentelor obișnuite. Trebuie să fim treji în credință pentru a-l recunoaște și pentru a-i sluji lui Cristos în aceste locuri banale. Nu ne va folosi la nimic să îl recunoaștem la Judecata de Apoi dacă nu reușim să îl recunoaștem și acum, în fiecare dintre zilele vieții noastre.

Înainte să încheiem, să mai spunem ceva despre afirmația lui Isus, cu un verset înainte de pasajul de astăzi: “Despre ziua și ceasul acela nu știe nimeni, nici îngerii în cer, nici Fiul, ci doar Tatăl” (Marcu 13,32). Putem lua afirmația literal, în sensul că Isus nu știe data din calendar când va fi sfârșitul lumii. Dar o putem înțelege și ca o strategie pentru ca discipolii de lângă El să nu îl mai întrebe despre acel moment. Oricum ar fi, concluzia pentru noi este aceeași: gata cu speculațiile privind sfârșitul lumii. Deschideți ochii credinței pentru a-l vedea pe Dumnezeu prezent și activ în viața voastră, în lumea voastră. Deschideți inimile și casele pentru Domnul care vine zi de zi sub chipul celor nevoiași. Acesta este cel mai bun mod de a pregăti venirea Domnului, atunci când va fi sfârșitul lumii.

Ritul latin