- Predici - http://www.predici.cnet.ro -

Preasfântul Trup și Sânge al lui Cristos (A)

Posted By pr. Șerban Tarciziu On May 16, 2008 @ 4:00 am In Ritul latin | No Comments

Moise a spus poporului israelit: “Amintește-ți de drumul lung, pe care Domnul Dumnezeul tău te-a făcut să-l străbați timp de patruzeci de ani în pustiu… Te-a făcut să cunoști sărăcia, să simți foamea și apoi te-a hrănit cu mană… ca să afli că omul nu trăiește numai cu pâine, ci cu tot cuvântul care vine din gura lui Dumnezeu. Să nu uiți pe Domnul Dumnezeul tău care te-a scos din Egipt, din casa robiei”. (Dt 8,2-4.14-16)

Reamintind de experiența grea a exodului, Moise scoate în evidență ceea ce poporul lui Israel a fost nevoit să învețe pe parcursul drumului către pământul făgăduinței (către libertate), și anume cât de mult depinde existența lui de Dumnezeu… câtă nevoie are el de Cuvântul Lui… mai mult chiar decât pâinea care le ostoiește foamea trupului.

Încercați ca și strămoșii lor în credință, creștinii din toate timpurile au nevoie să descopere același lucru. Ei trebuie să descopere, la rândul lor, că numai sărăcia, cu tot ceea ce ea comportă în materie de dependență față de Dumnezeu, poate să-i împiedice, astăzi mai mult ca oricând, să aștepte de la puterile și capacitățile proprii acele reușite care să le măgulească satisfacția de sine. Cine ar putea pretinde că nu are nevoie de o astfel de lecție? Cuvântul lui Dumnezeu “te hrănește” cu această înțelepciune eliberatoare.

Isus a spus mulțimii: “Eu sunt pâinea cea vie care s-a coborât din cer. Cine mănâncă din pâinea aceasta va trăi în veci; iar pâinea pe care o voi da eu pentru viața lumii este trupul meu”… “Precum m-a trimis pe mine Tatăl cel viu și eu trăiesc prin Tatăl, la fel și cel care mă va mânca pe mine va trăi prin mine”. (In 6,51-59)

Dacă în prima lectură a acestei sărbători, experiențele dureroase ale peregrinării prin pustiu și mai ale Cuvântul lui Dumnezeu sunt prezentate ca “hrănind” inteligența omului aidoma unei pâini, în textul evanghelic Isus se prezintă pe sine ca pâinea cea vie care s-a coborât din cer, pâine pe care cine o mănâncă va trăi în veci. Dar despre ce fel de pâine vorbește aici Isus?

Mai înainte ca să facă referință la pâinea și vinul euharistic care, începând din Joia sfânt, au devenit suporul sacramental al jertfirii de sine consumată în Vinera sfântă, ea (pâinea cea vie) este însăși revelația Tatălui în persoana Fiului: evanghelia mântuirii dezvăluită nouă prin predica lui Isus și gesturile resaturatoare ale ființei umane marcate de păcat. Așadar, împreună toate aceste trei elemente devin în Isus Cristos acea “pâine” pe care cel ce o mănâncă va trăi în veci.


Article printed from Predici: http://www.predici.cnet.ro

URL to article: http://www.predici.cnet.ro/arhive/1328/