Start > Ritul latin > Altoirea în Cristos

Altoirea în Cristos

22 September 2006
1,837 afișări

Autor: pr. Ernest Munachi Ezeogu
Traducere: Radu Capan
Copyright: ProFamilia.ro
Duminica a V-a după Paște (Anul B)

O poveste amerindiană ne vorbește despre un tânăr ce a găsit într-o zi un ou de vultur și l-a pus în cuibul unei găini. Vulturul a ieșit din ou și a fost adoptat de găină. Toată viața, vulturul care nu știa că este vultur a stat printre găini, făcând ce fac găinile: scormonea pământul după semințe și insecte. Nu zbura, deși avea aripile de câteva ori mai mari decât ale suratelor găini. Anii treceau și vulturul îmbătrânea ca găină. Într-o zi a văzut o magnifică pasăre zburând deasupra, pe un cer fără nici un nor. Plutea în aer, aproape de soare, dusă de curenți. “Ce minunăție!”, își spuse cu regret vulturul. “Este un vultur, căpetenia păsărilor”, i-a spus o găină de lângă el. “Dar nu te mai gândi la el. Niciodată nu vei putea fi așa.” Ascultător, vulturul nu s-a mai gândit la minunăția ce o văzuse și după câțiva ani muri crezându-se tot găină.

Această poveste tristă și îngrozitoare subliniază cât de important este cu ce ne identificăm. Ființele umane sunt ca mlădițele de viță de vie; avem nevoie de o vie pe care să ne altoim. Vița în care ne altoim ne condiționează modul în care ne vedem pe noi înșine, așteptările pe care le avem de la noi, și înălțimea idealurilor pe care le urmăm. Vițele sunt diverse, cu diferite forme și culori, fiecare impunându-ne ascultare. Sunt sub forma naționalismului precum nazismul, a ideologiei precum comunismul, a religiei precum cultele. Materialismul, plăcerea și puterea sunt printre cele mai populare vițe ale timpurilor noastre, în care se altoiesc cei mai mulți dintre semeni. Dar odată ce ne identificăm cu o viță falsă, modul în care ne percepem pe noi înșine și apoi modul în care ne ducem viața devine unul fals.

Evreii cărora li s-a adresat Isus în Evanghelia de astăzi știau foarte bine via în care ar fi trebuit să se altoiască. De multe ori în Vechiul Testament identitatea religioasă și națională a Israelului este amintită ca o viță de vie (Psalmul 80,8; Isaia 5,7; Osea 10,1) pe care Dumnezeu a plantat-o (Psalmul 80,15; Eremia 2,21). Macabeii chiar au imprimat o monedă în care era folosită o viță pentru a reprezenta Israelul. Astfel că atunci când Isus a afirmat că El este acum vița de vie, evreii au înțeles spusele Lui ca pe o invitație la a-și transfera loialitatea dinspre naționalismul evreiesc spre persoana și mesajul lui Cristos. Pentru a fi siguri că înțeleg mesajul, Isus le spune că nu este o viță de vie oarecare, ci adevărata viță de vie. Cuvântul “adevărat” (în grecește “alethinos”) subliniază aici că este vorba de vița reală, autentică, validă, spre deosebire de cea găunoasă, imperfectă sau falsă. Pentru a-l accepta pe Isus ca vița cea adevărată în care să se altoiască viețile noastre trebuie să privim orice ideologie sau instituție umană care ne cere ascultarea totală ca fiind găunoasă, imperfectă sau falsă.

Vulturul din povestea noastră de mai sus a fost ca o mlădiță altoită pe o viță falsă. De aceea a rămas o pasăre falsă toată viața. Dacă o pasăre înțeleaptă i-ar fi spus adevărul despre el, ar fi putut să facă schimbarea de auto-identificare de la găină la vultur. Această schimbare radicală de auto-înțelegere i-ar fi permis să își descătușeze trăsăturile care fac din vultur căpetenia păsărilor. Astăzi am ascultat o chemare plină de înțelepciune: încetați să vă mai identificați în termeni de națiune, statut social sau economic, rasă sau chiar afiliere religioasă. Mai degrabă trebuie să ne definim în termenii unității noastre cu Cristos, așa după cum mlădița și via sunt una. Apoi și doar apoi vom putea să aducem roade bune, același fel de roade pe care Cristos însuși le aduce.

Să ne amintim povestea tristă a Cardinalului Wolsey care, sub Regele Henric al VIII-lea al Angliei, a acordat ascultare totală statului și nu lui Dumnezeu. Pe patul de moarte ne-a lăsat niște cuvinte memorabile: “Dacă l-aș fi servit pe Dumnezeu cu atâta dedicare cum l-am servit pe rege, el nu m-ar fi părăsit la bătrânețile mele”. Viața sa a fost ca aceea a ghinionistului vultur de la început. Evanghelia ne invită astăzi să ne cunoaștem mai bine, să ne altoim în adevărata viță care este Isus Cristos.

Ritul latin