- Predici - http://www.predici.cnet.ro -

Duminica a VII-a a Paștelui (A)

Posted By pr. Șerban Tarciziu On April 18, 2008 @ 4:00 am In Ritul latin | No Comments

Isus, ridicându-și ochii spre cer, a zis: “Tată, a veni ceasul! Preamărește pe Fiul tău, ca și Fiul să te preamărească pe tine. Precum i-ai dat putere peste tot trupul, ca să dea viața veșnică tuturor acelora pe care i-ai dat lui. Și aceasta este viața veșnică: să te cunoască pe tine, singurul Dumnezeu adevărat, și pe Acela pe care l-ai trimis, Isus Cristos. Eu te-am preamărit pe pământ, împlinind lucrarea pe care mi-ai încredințat-o… Am arătat numele tău oamenilor pe care mi i-ai dat mie din lume… Eu pentru ei mă rog… (In 17,1-11a)

Duminica situată între sărbătoarea Înălțării glorioase a lui Isus și cea a Rusaliilor, ni-L prezintă pe Mântuitorul, în fragmentul evanghelic, în atitudine de mijlocire față de Tatăl în folosul celor pe care Acesta i-a încredințat. Această atitudine exprimă bine funcția pe care Mântuitorul o exercită acum pe lângă Tatăl: după ce a preamărit Numele său pe pământ adunându-i pe toți cei pe care El i-a încredințat pentru a le da viața veșnică, acum se roagă ca aceștia să fie ajutați să Îl preamărească pe pământ.

Prin această rugăciune Isus Cristos mijlocește, în fond, prezența Duhului Sfânt în viața celor care au crezut în El. În plus, această rugăciune are menirea de a-l configura pe ucenic cât mai mult lui Isus și a-l ajuta să descopere bucuria existenței creștine, în chiar inima suferințelor îndurate din cauza Lui. Nu în ultimul rând, rugăciunea lui Isus stabilește acea comuniune care comunică ucenicilor din toate timpurile iubirea Tatălui și îi angajează spre a-L urma.

După ce Isus s-a înălțat la cer, apostolii s-au întors în Ierusalim… Și când au intrat în cetate au urcat în încăperea de sus, unde stăteau de obicei: Petru și Ioan și Iacob și Andrei, Filip și Toma, Bartolomeu și Matei, Iacob al lui Alfeu și Simon Zelotul și Iuda al lui Iacob. Aceștia toți stăruiau într-un cuget în rugăciune împreună cu femeile și cu Maria, mama lui Isus, și cu frații lui. (Fapte 1,12-14)

Prezentându-i pe apostolii întorși la Ierusalim, după ce Isus s-a înălțat glorios la cer, în rugăciune, împreună cu femeile și cu Maria, mama lui Isus, și cu frații lui, sfântul Luca creează o imagine oarecum paralelă aceleia din fragmentul evanghelic. Într-adevăr, apostolii nu întreprind nimic înainte de a se ruga, și aceasta pentru că rugăciunea comună e menită să îi pregătească să-L primească pe Duhul Sfânt pe care Isus a promis că-L va trimite asupra lor. Tot rugăciunea realizează acea comuniune cu Isus Mijlocitorul tuturor darurilor, mai ales al Duhului dătător de Viață. Și nu în ultimul rând rugăciunea realizată acea comuniune între toți membrii Bisericii. În fond, o astfel de prezentare a rugăciunii ne-o arată ca fiind proiectul și, oarecum, conținutul oricărei realizări ulterioare.


Article printed from Predici: http://www.predici.cnet.ro

URL to article: http://www.predici.cnet.ro/arhive/1249/