- Predici - http://www.predici.cnet.ro -

Duminica a V-a a Paștelui (A)

Posted By pr. Șerban Tarciziu On April 18, 2008 @ 4:00 am In Ritul latin | No Comments

Isus le-a spus ucenicilor săi: “Să nu se tulbure inima voastră. În casa Tatălui meu sunt multe lăcașuri. Iar de nu, oare v-aș fi spus: Mă duc să vă pregătesc loc?Și de mă voi duce și vă voi pregăti loc, iarăși voi veni și vă voi lua la mine, ca acolo unde sunt Eu să fiți și voi. Și unde mă duc, știți calea.” I-a zis Toma: “Doamne, nu știm unde te duci; cum putem ști calea?” I-a zis Isus: “Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl, decât prin mine…”

Meditarea misterului Învierii preaslăvite a lui Isus Cristos, vreme de patru săptămâni, a avut menire ca, prin re-evocare mărturiilor celor care au descoperit-o, noi înșine să pătrundem în pedagogia care să ajute să descoperim prezența de înviere a Mântuitorului astăzi, în viața noastră. Această aprofundare continuă pe măsură ce se apropie momentul despărțirii lui Isus de ucenicii săi prin Înălțarea glorioasă la ceruri.

Anunțul despărțirii, făcut deja în cadrul Cinei celei de taină, provoacă tristețe și descurajare în inimile apostolilor. Această stare de spirit îl determină pe Isus să-i consoleze pe cei care îl înconjoară, să-i încurajeze și mai ales să-i învețe în ce fel vor putea ei să regăsească intimitatea prezenței sale, acea intimitate care este, în același timp și intimitate cu Tatăl. El se prezintă pe sine ca fiind Cel care mediază această intimitate. Isus este calea pentru că el este adevărul sigur și de nezdruncinat, revelația Tatălui. De aici decurge că El este viața. De vreme ce Tatăl este izvorul vieții, acea viață pe care o trăiește Fiul și pe care acesta o împărtășește credincioșilor: viața constă în a-L cunoaște pe Tatăl prezent în Fiul (17,3). Și dacă ucenicii recunosc în Isus calea, dacă ei recunosc în El, prin credință, adevărul și viața Tatălui, atunci ei îl cunosc deja pe Tatăl.

În zilele acelea, pentru că numărul ucenicilor crește, eleniștii au început să cârtească împotriva evreilor că văduvele lor erau trecute cu vederea la slujirea de fiecare zi. Atunci cei doisprezece au spus: “Nu se cuvine ca noi să lăsăm Cuvântul lui Dumnezeu și să slujim la mese. De aceea, fraților, căutați dintre voi șapte bărbați cu nume bun, plini de Duhul Sfânt și de înțelepciune, pe care noi să-i rânduim la aceasta slujbă…” (Fapte 6,1-7)

Se vede că apostolii au înțeles mesajul lui Isus de vreme ce, într-o situație de tulburare născută în sânul comunității primare, ei sunt conștienți că nu pot părăsi Cuvântul lui Dumnezeu pentru a restabili ordinea. Numai în măsura în care ei vor scruta Cuvântul viu al lui Dumnezeu, Cuvânt în care Isus însuși li se revelează și îi învață, vor obține acea înțelepciune călăuzitoare și chiar acea prezență înnoitoare și pacificatoare a Mântuitorului în Comunitatea primară. Soluția găsită s-a concretizat prin instituirea celor șapte diaconi. Sfântul Luca ne învață să descoperim în creșterea numărului de ucenici rodul lucrării lor de slujire care nu este altceva decât slujirea vivificatoare a lui Isus Cristos înviat care veghează asupra Bisericii, Trupul său (mistic).


Article printed from Predici: http://www.predici.cnet.ro

URL to article: http://www.predici.cnet.ro/arhive/1244/