- Predici - http://www.predici.cnet.ro -

Duminica a IV-a a Paștelui (A)

Posted By pr. Șerban Tarciziu On April 12, 2008 @ 4:00 am In Ritul latin | No Comments

Isus a spus: “Adevăr, adevăr vă spun: Cine nu intră pe poartă în staulul oilor, ci sare prin altă parte, acela este hoț și tâlhar. Însă cel care intră pe poartă este păstorul. Acestuia portarul îi deschide și oile aud glasul lui și el își cheamă oile pe nume și le mână afară… Adevăr, adevăr vă spun: Eu sunt poarta oilor… de va intra cineva prin mine, va fi mântuit…” (In 10,1-10)

Pe măsură ce ne îndepărtăm de sărbătoarea Învierii preaslăvite a Domnului nostru Isus Cristos, temele duminicilor se preocupă nu doar să afirme marele adevăr al misterului pascal, ci să ne și sensibilizeze asupra modului în care Viața cea nouă și înnoitoare a Mântuitorului se face simțită după ce El a trecut din această lume la Tatăl. Evanghelia duminicii a IV-a a Paștelui ni-l prezintă pe Isus Cristos în ipostaza Păstorului cel Bun care păstrează o relație foarte apropiată cu oile Sale. Ele s-au deprins să-I recunoască prezența de înviere (să-i audă glasul) și, simțindu-se chemate pe nume, să-L urmeze. În plus, Isus Cristos înviat este prezentat și ca unica Poartă prin care se poate intra în Staul. Aceste alegorii încearcă să exprime, prin cele două imagini foarte familiare oamenilor din acele timpuri, o intimitatea anume pe care Mântuitorul a păstrat-o cu cei pe care Tatăl i-a încredințat și mai ales acel rol unic pe care l-a dobândit prin Moartea și prin Învierea sa glorioasă de a-i aduna și a-i conduce către locul de pacea și de siguranță promis și pregătit de Părintele Slavei.

Petru, stând în picioare împreună cu cei unsprezece, a ridicat glasul și le-a vorbit: “Să știe, așadar toată casa lui Israel că Dumnezeu l-a făcut Domn și Mesia pe acest Isus pe care voi l-ați răstignit.” Auzind acestea, ei au fost pătrunși în inimă și i-au zis lui Petru și celorlalți apostoli: “Fraților, ce trebuie să facem?” Iar Petru le-a spus: “Convertiți-vă și fiecare dintre voi să se boteze în numele lui Isus Cristos, spre iertarea păcatelor voastre, și veți primi darul Duhului Sfânt”… Atunci toți cei care au primit cuvântul lui s-au botezat și în ziua aceea s-au adăugat ca la trei mii de suflete. (Fapte 2,14.36-41)

Citit prin prisma Evangheliei acestei duminici, fragmentul din cartea Faptele Apostolilor care relatează rezultatul răsunător al predicii sfântului Petru din ziua de Rusalii capătă valențe cu totul originale. Într-adevăr, Duhul Sfânt, coborât asupra apostolilor, le-a dat forța și curajul necesar de a ieși din încăperea în care se încuiaseră spre a vesti lumii victoria lui Isus asupra morții. Dar, în întrebarea adresată apostolilor: Fraților, ce trebuie să facem? nu recunoaștem noi oare răspunsul la glasul Celui care îl cheamă pe fiecare pe nume; în primirea primirea cuvântului și a botezului nu recunoaștem noi oare angajarea de a-L urma pe Păstorul cel Bun; în numărul mare de suflete (trei mii) care s-a adăugat la nucleul Comunității primare, nu recunoaștem noi oare creșterea Poporului lui Dumnezeu? Cu alte cuvinte, în episodul relatat în această duminică suntem invitați să întrezărim lucrarea de învierea a lui Isus Cristos în Biserică și prin Biserică sub acțiunea Duhului Sfânt. Și această lucrarea nu s-a epuizat atunci. Ea continuă și astăzi, iar textele citite ne educă privirea să o descoperim la fel de vie și de puternică. Mai mult, ea ne cere să învățăm să auzim glasul Bunului Păstor și să-L urmăm spre mântuirea la care El ne conduce.


Article printed from Predici: http://www.predici.cnet.ro

URL to article: http://www.predici.cnet.ro/arhive/1243/