- Predici - http://www.predici.cnet.ro -

Nașterea lui Cristos

Posted By IPS Andrei Rymarenko On December 24, 2007 @ 4:00 am In Ritul bizantin | No Comments

“Pregătește-te, Betleeme… că Pomul Vieții a înflorit în peșteră din Fecioara. Pântecele ei s-a arătat rai înțelegător, în care este dumnezeiescul pom, din care mâncând, vom fi vii… Cristos se naște ca să ridice chipul cel mai înainte căzut” (Troparul înainteprăznuirii Nașterii lui Cristos). Astfel ne pregătește Biserica pentru sărbătoarea Nașterii Domnului. Iubiți frați și surori, în timp ce alergam de la un magazin la altul, în timp ce pregăteam sărbătorile în casele noastre, Biserica, încă șoptind, revela misterul: “Pregătește-te, Betleeme…”

Cum s-a pregătit Betleemul? Cu o peșteră – acel gen de peșteră în care erau duse vitele. “Pregătește-te, Betleeme…” și Betleemul s-a pregătit. Pentru ce s-a pregătit? Ce se întâmpla în Betleem? În Betleem, într-un staul pentru vite, un mare mister se împlinea. Aici, după cum ne-a pus Biserica, în această peșteră s-a arătat un rai din care a crescut Pomul Vieții din Noul Testament. Adam avea viață, deoarece în paradis se afla Pomul Vieții, cel al Vechiului Testament, din care se hrănea. Și prin puterea dată de această hrană, Adam trăia în comuniune cu Dumnezeu. Aceasta a fost o bucurie de nedescris pe care Adam a pierdut-o atunci când porțile raiului s-au închis și a pierdut Pomul Vieții. Dar Dumnezeu Creatorul, fiindu-i milă de Adam, a dat o profeție că Pomul Vieții va fi refăcut. Și acest Pom este refăcut.

După cum spuneam, Biserica șoptește: “Pregătește-te, Betleeme…” Aici atenția noastră nu este îndreptată spre faptul că vor fi poate palate, că totul va fi poate inundat de lumini electrice, sau îmbrăcat în catifea sau mătase. Betleemul, peștera, ieslea unei vaci, bătrânul Iosif, și în același timp păstorii care vegheau; ei erau evrei adevărați care îl așteptau pe adevăratul Mesia. Și pentru ei cerurile s-au deschis și în urechile lor a răsunat cântarea îngerească: “Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire!” (Luca 2,14). Și după ei au venit adevărații căutători ai Adevărului – Magii care urmau Steaua. Ei au căutat și au căutat, și Steaua i-a condus. Știau din constelații că ceva măreț, ceva important pentru întreaga lume s-a întâmplat. Și au pornit la drum. Și aici Biserica ne spune: Priviți! Pe cine cheamă peștera din Betleem? Pe păstorii care caută adevărul; pe magii care caută adevărul.

La fel și pe noi, fraților și surorilor. Suntem chemați la adevăr. Dar la care Adevăr? La care Pom al Vieții? Ce fel de Pom a crescut în peștera din Betleem? Cristos ne revelează: “Eu sunt pâinea vieții. Eu sunt pâinea cea vie, care s-a pogorât din cer. Cine mănâncă din pâinea aceasta viu va fi în veci. Iar pâinea pe care Eu o voi da pentru viața lumii este trupul Meu” (Ioan 6,48.51). Vedeți, Cristos este Pomul Vieții, acea Pâine pe care o mâncăm. Și El ne spune aceasta în mod categoric în al șaselea capitol al Evangheliei lui Ioan: “Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu are viața veșnică, și Eu îl voi învia în ziua cea de apoi. Trupul este adevărata mâncare și sângele Meu, adevărata băutură. Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu rămâne întru Mine și Eu întru el” (Ioan 6,54-56). Iată ce fel de Pom.

Și aceasta este Ziua Sfântă la care ne-a chemat Biserica, șoptindu-ne în întreaga săptămână acest Tropar: “Pregătește-te, Betleeme, deschisu-s-a tuturor Edenul; împodobește-te, Efrata, că Pomul Vieții a înflorit în peșteră din Fecioara.” Dar există un prim pas către această viață. Spun acest lucru în fiecare an, altfel nu ar fi atât de convingător. Ce se întâmplă în natură? Chiar acum pământul se întoarce către soare și forța dătătoare de viață se revarsă pe pământ. Și peste puțin timp pământul nostru va începe să își arate frumusețea; vor fi flori, și apoi fructe. Acest lucru se întâmplă în fiecare an.

La fel se întâmplă în viața spirituală. Acum, când facem primul pas către peștera din Betleem, Biserica ne spune prin pasajul din Epistola către Galateni (4,4-5): Iar când vine plinirea vremii, duhul înfierii este pus în sufletele noastre. Că vrem, că nu vrem. La fel ca și în natură: indiferent dacă pământul vrea sau nu, forța dătătoare de viață se revarsă asupra lui oricum. Doar că acolo unde sunt buruieni, va exista un miros neplăcut, decadență. Acolo însă unde totul este gata să primească sămânța, va fi bucurie și bună mireasmă.

La fel se întâmplă și cu noi. Dacă sufletele noastre s-au pregătit pentru a primi peștera din Betleem, atunci va fi și înfierea. Ce înseamnă aceasta? Înseamnă că, în mod inexplicabil, la fel ca în natură, în sufletul nostru va fi revărsată puterea Harului Divin, care ne va face să simțim apropierea noastră față de Creatorul, ca față de un Tată. În acest fel, noi toți avem același sentiment față de Tatăl. Cu alte cuvinte, se creează o familie. Fraților, în această familie se va realiza acest mister al lui Cristos – Pomul Vieții. În această familie creștină se poate înfăptui Cina cea de Taină, Divina Euharistie. În ea va fi realizat Sacramentul Trupului și Sângelui lui Cristos, Sacramentul Pomului Vieții, are este dincolo de orice explicație.

Oameni nu înțeleg. Poate nici nu se gândesc la aceasta, și poate nu vor să exprime acest mister; cu toate acestea, el se exprimă indiferent de ei. Priviți la cei de altă confesiune. În dorința lor de a-l întâlni pe Cristos recunoaștem dorința de a face ceva bun pentru celălalt. Toți doresc să dea ceva unii altora, fără să înțeleagă principalul lucru care trebuie dat. Este necesar să dăruim ceva ce va face o persoană să simtă că este fiu al Domnului nostru Isus Cristos, să simtă că face parte dintr-o familie. Pentru a face acest lucru, trebuie să privim în inima unei persoane, trebuie să avem răbdare și poate uneori, doar să spunem: “Doamne. Ai milă de mine, păcătosul, deoarece nu mai am altceva de dăruit”. Fie ca această Zi Sfântă să devină Ziua Sfântă a consacrării inimii noastre, a acceptării înfierii (adopției). “Pregătește-te, Betleeme… Cristos se naște ca să ridice chipul cel mai înainte căzut”.


Article printed from Predici: http://www.predici.cnet.ro

URL to article: http://www.predici.cnet.ro/arhive/1058/