- Predici - http://www.predici.cnet.ro -

Crăciun neliniștit!

Posted By pr. Mihai Blaj On December 23, 2007 @ 4:00 am In Ritul latin | No Comments

- prelungirea unor gânduri de-ale lui Tonino Bello -

Presupun că de aseară și până azi, alături de multe zâmbete, vi s-a adresat deja de zeci sau poate chiar de sute de ori convenționala urare “Crăciun fericit”. Sau, de ce să fiu restrictiv, sunt convins că toți cu care v-ați întâlnit, dacă nu v-au pupat, măcar v-au urat cu siguranță “Crăciun fericit”. Așteptați cumva să vă fac și eu această urare? Vă voi dezamăgi. Căci dacă v-aș ura doar “Crăciun fericit”, dacă v-aș ura să aveți parte numai de bucurii, să aveți masa plină și să vă bucurați împreună cu cei dragi, aș putea fi un prezentator TV, dar nu preot. Dar pentru că sunt preot, mi-am propus ca azi, în sfânta zi a Crăciunului, să vă stric cât pot de mult ziua. Și să vă fac niște urări cum nu v-am făcut niciodată și care s-ar putea să nu vă placă. Cu ocazia sărbătorii Crăciunului de anul acesta, doresc vă fac tuturor următoarele urări.

În primul rând vă doresc ca în fața lui Dumnezeu făcut astăzi Om să vă simțiți dezgustați ori de câte ori nu sunteți oameni. Sau ori de câte ori nu sunteți îndeajuns de oameni. Pentru că din momentul în care Dumnezeu s-a făcut Om, cuvântul OM a început să se scrie cu litere mari. Căci dacă Dumnezeu însuși a reușit să se lase încăput (dar nu epuizat) într-un om, înseamnă că Omul e într-adevăr mare și capabil de lucruri mari. Și, făcându-se Om, a ridicat ștacheta Omului enorm de sus. Vă doresc să vă simțiți dezgustați ori de câte ori coborâți această ștachetă. Să simțiți un profund dezgust ori de câte ori trăiți nu conform demnității unui Om, dar asemenea unei ființe inferioare nouă. Să vă simțiți dezgustați atunci când vă folosiți doar 1% din capacitățile unui Om: când folosiți doar 1% din inteligența sa, doar 1% din forța sa, doar 1% din voința sa, doar 1% din inima și capacitatea sa de a iubi. Vă doresc să vă simțiți dezgustați ori de câte ori planurile de viață și idealurile nu vă sunt pe măsura acestei ființe minunate care este Omul. Ori de câte ori nu vreți mult, ori de câte ori trăiți fără scop înalt, ori de câte ori vă mulțumiți cu puțin. Vă doresc să vă simțiți dezgustați când nici măcar ființe din clasa inferioară nu sunteți, dar coborâți mai multe trepte, devenind plante, căci nu mai trăiți, ci vegetați ori muriți. Într-un cuvânt, vă doresc să simțiți un profund dezgust ori de câte ori viața voastră nu se ridică la nivelul Omului în care s-a întrupat Fiul lui Dumnezeu.

În al doilea rând vă doresc ca Pruncul Isus, care s-a născut fără complexe într-un grajd, să nu vă lase să dormiți ori de câte ori veți considera o casă mai importantă decât familia din ea. Ori de câte ori munciți mai mult la ridicarea unei case decât la întreținerea căldurii din sânul unei familii. Să nu vă lase să dormiți liniștiți atunci când munciți ca robii zeci de ore pe zi pentru a schimba grajdul cu o vilă, iar familiei îi dăruiți doar orele în care dormiți. De asemenea, să nu vă lase să dormiți ori de câte ori judecați oamenii după aparențe și le puneți etichete în funcție de hainele pe care le poartă, casele în care locuiesc și mașinile pe care le conduc ori nu le conduc. Ori de câte ori faceți diferențe între oameni și-i preferați doar pe cei care în exterior arată bine, iar pe ceilalți îi dați deoparte. Fie ca Pruncul divin venit în lume pe niște paie reci și murdare să nu vă lase să dormiți liniștiți până nu înțelegeți minunata lecție pe care ne-a dat-o în sfânta noapte a Crăciunului: că nu contează de unde ești, că nu contează unde și în ce trăiești, că nu contează câte etaje ai deasupra capului, că nu contează cu adevărat nimic din ceea ce ai, dar cine și ce ești.

În al treilea rând vă doresc ca Sfânta Fecioară Maria, care a găsit loc să nască doar într-o iesle pentru animale, să vă facă să vă simțiți plini de mizerie ori de câte ori nu vă respectați mama, ori de câte ori ridicați vocea asupra ei ori nu știți să-i prețuiți jertfa. Să vă facă să vă simțiți plini de mizerie ori de câte ori jigniți o femeie, ori de câte ori înjosiți o femeie, ori de câte ori profitați și vă folosiți de o femeie. Vă doresc ca Sfânta Fecioară Maria să vă facă să vă simțiți copleșiți de mizerie ori de câte ori nu vă iubiți copiii, ori de câte ori nu vă educați copiii, ori de câte ori nu vă respectați copiii. Iertați-mă, dar vă doresc să vă cuprindă greața chiar, atunci când nu vă primiți copiii, când nu vă nașteți copiii, ori tăceți atunci când auziți că toaleta, lada de gunoi și crematoriul maternităților sunt adesea morminte fără cruce ale unor vieți frânte. Într-un cuvânt, vă doresc să vă simțiți plini de mizerie atunci când nu înțelegeți această lecție minunată pe care ne-a dat-o Maria în sfânta noapte a Crăciunului: că unele dintre cele mai sfinte lucruri de pe acest pământ sunt mama, nașterea și un copil dăruit de Dumnezeu.

În al patrulea rând vă doresc ca Sfântul Iosif, în fața căruia atâtea porți au rămas închise, să vă facă a vă simți plini de ipocrizie ori de câte ori nu dați ajutor celui care vi-l cere. Ori de câte ori vă faceți că nu auziți când cineva vă strigă ori vă dați plecați de acasă când cineva vă caută. Să vă simțiți plini de ipocrizie când nu vă bucurați de oaspeți, când nu oferiți și altora din ceea ce aveți ori treceți pe lângă un sărac așa cum treceți pe lângă un gard. Dar cel mai mult vă doresc ca Sfântul Iosif să vă facă a vă simți plini de ipocrizie ori de câte ori îi trântiți ușa în nas lui Isus din Euharistie, ori de câte ori refuzați să-l primiți în sufletul vostru și-i spuneți cu un zâmbet sec: “Tu, Doamne, dute-n grajd căci în casă e Altcineva”. Fie ca Sfântul Iosif să vă facă a vă simți plini de ipocrizie atunci când nu înțelegeți minunata lecție pe care ne-a dat-o în noaptea sfântă a Crăciunului: că nu există pe lume cinste mai mare pentru tine decât să vină în casa ta Cristos Domnul, fie el prezent într-un om ori în sfânta Euharistie.

În al cincilea rând vă doresc ca Dumnezeu Tatăl, care iubește atât de mult oamenii încât la trimis pe Fiul său din cer în grajd, care a șters toată mizeria noastră trecută, prezentă și viitoare și care ne-a întins primul mâna, să vă facă inima să plângă ori de câte ori nu știți să iubiți, ori iubiți prost, ori nu iubiți deloc. Să vă facă inima să plângă ori de câte ori le doriți altora răul, ori de câte ori vă bucurați de insuccesul celuilalt și ori de câte ori îi săpați pe ceilalți. Să vă facă inima să plângă atunci când puneți condiții iertării sau atunci când nu întindeți primul mâna. Să vă facă inima să plângă în hohote atunci când treceți prin viață reci și seci, când în casa voastră a încetat să se mai audă cuvântul “te iubesc”, când vă urâți unul pe altul, când vă dușmăniți, când vă bârfiți, când nu vă mai suportați. Într-un cuvânt, să vă facă inima să plângă atunci când nu înțelegeți această lecție minunată pe care ne-a dat-o Dumnezeu Tatăl în sfânta noapte a Crăciunului: că singurul lucru care nu face niciodată rău atunci când e folosit în exces e iubirea.

Acestea vi le doresc cu ocazia acestui Crăciun. Nu vă doresc să nu aveți un Crăciun fericit. Dimpotrivă, vă doresc din toată inima să aveți și mesele pline, și pace și bucurie în suflet, și prieteni în jur și tot ce vă doriți. Ca preot însă, cred totuși că cea mai frumoasă urare pe care v-aș putea-o face e să înțelegeți că în liniștea nopții de Crăciun a început în lume un cutremur. E cutremurul vechiului. Cutremurul a tot ceea ce e învechit în noi. E cutremurul care face să cadă de pe noi tot ceea ce nu ne lasă să fim Oameni. Vă doresc din inimă să simțiți acest cutremur și să lăsați să cadă de pe voi tot ceea ce nu vă dă voie să fiți Oameni – să cadă o idee îngustă despre Om, să cadă o existență banală, să cadă ura, să cadă ipocrizia, să cadă mândria, să cadă tot ce-i rău, pentru ca la sfârșit să rămână o Făptură minunată asemenea aceleia în care s-a întrupat Fiul lui Dumnezeu. Vă doresc din inimă un Crăciun fericit, dar mai mult decât orice, vă doresc tuturor Crăciun neliniștit! Amin.


Article printed from Predici: http://www.predici.cnet.ro

URL to article: http://www.predici.cnet.ro/arhive/1055/